Nedelja, 26.06.2016.

18:36

Poruka iz Berlina: Nezavisna Škotska je dobrodošla u EU

Nezavisna Škotska bi bila veoma dobrodošla kao član Evropske unije, rekao je nemački poslanik iz partije Angele Merkel, Ginter Krihbaum.

Izvor: B92

Poruka iz Berlina: Nezavisna Škotska je dobrodošla u EU IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

44 Komentari

Sortiraj po:

Dinarid

pre 7 godina

A sada moze nezavisna Skotska?
Eu je formirana nakon drugog svetskog rata od strand rotsilda I rokefelera. 'Saveznici' su bili samo poltroni svetskih vladara i nista vise. Zao mi je sto druga strana nije pobedila jer bi danas svi ziveli mnogo bolje i ovaj genocid belih nacija kroz prisilnu imigraciju se nikada ne bi desavao.

City Girl

pre 7 godina

@ Bumerang - Bez obzira sta odlucili, budi uveren da im nece biti potrebne mirovne snage i da ce otcepljenje proći u miru. Da se ovako nesto desilo kod nas - ljudi podeljeni na 51-49 (sto i nije velika razlika), dve glavne partije u rasulu, desnica likuje, valuta strmoglavo pada, Škotska preti otcepljenjem, Severna Irska nije zadovoljna (kao da vec nemaju svojih problema), vec bi se pucalo na sve strane.

Knez

pre 7 godina

Voleo bih da vidim nezavisnu Skotsku i najzad rasparcanu kraljevsku drzavu, ali ovo je malo direktno mesanje u unutrasnje stvari jedne zemlje. Ovo je pozivanje na raspad. Javno.

Posmatrač

pre 7 godina

Iako je Merkelova pozvala na razum i preporučila da se lopta malo spusti na zemlju, njen posilni izgleda nije dobio njenu izjavu. Zemlja koja je dvaput za 20 godina bombardovala Britaniju (i Škotsku 1940-41), sada zagovara cepanje druge evropske zemlje. Glupost nije svojstvena samo našim političarima. Onaj ko misli da su srpski tabloidi smeće, nije video londonske. Bez skrupula, krvožedni. Ovako nešto im dodje kao "kec na 11".
Toliko o ponašanju u "civilizovanim" zemljama. Mogli bi malo da prestanu da sole pamet Srbiji i drugima u regionu.

bumerang

pre 7 godina

nadam se da će Srbija prva priznati Škotsku,Severnu ili ujedinjenu Irsku i Vels.Dačić će osmisliti mirovni plan VB4 ,pojaviće se tu još neki diplomata iz Indije da Englezima pomogne ,možemo učestvovati u mirovnoj misiji na ostrvu zajedno sa Iračanima ,Libijcima ,Sirijcima i ostalim zemljama koje će tražiti mir za bivšu VB....

@

pre 7 godina

usa, 26. jun 2016 21:15
Bilo jer ratnih sukoba u EU. Foklandski rat nije bio pre 1000 godina. Eu je direktno umesana u sve ratove na ovoj planeti.

EU nije stvorena iz altruizma vec iz interesa odredjenih elita. I ratovi se vode iz interesa istih tih elita.
EU se ne raspada zato sto valja vec zato sto ne valja.
Bajka o savrsenstvu EU je laz.
Bajka kako EU donosi mir je laz. EU je umesana u rat u Libiji, rat u Siriji, rat u Iraku, rat u Ukrajini, sve ratove.
EU je nedemokratska tvorevina kojom vlada elita otudjenih od naroda.
EU je banana kvazidrzava koja sluzi multinacionalnim kompanijama i bankama.

Булат

pre 7 godina

Гледам овде тј. читам коментаре у којима се ликује и позива на наше искуство са Косовом, али бих подсетио људе на једну маалу "ситницу" историјску и правну: 1. Шкотска, Енглеска, Велс и Северна Ирска су државе у некаквој врсти федерације кока се зове Уједињено Краљевство. Мало се више позабавите статусом Шкотске унутар УК. 2. Косово никад није било држава нити је тај статус у оквирима Србије имало, већ је имало мањи или већи степен некакве аутономије. Тако да Шкотска и Косово никако не могу бити исто нити правноисторијски има икаквих подударности, али добро знамо сви да право никог не занима и исто тако знамо да из историје ништа научили нисмо.

Pakao

pre 7 godina

Stvari će postati izuzetno opasne ukoliko krenu u ovom smeru: raspadanje EU da podrazumeva očuvanje UK i obrnuto. Englezi Škote mogu da zadrže samo ukoliko još neka članica izađe iz EU - tada se EU praktično raspada. Glupo je onda razbijati državu u kojoj živiš da bi se vratio u savez koji se raspada. EU može preživeti izlazak UK samo ukoliko nezavisna Škotska uđe u EU. Glupo je onda razmatrati izlazak iz EU kada to jedna Britanija, peta ekonomija na svetu i druga u Evropi, nije preživela. To je onda već otvoreni i žestok sukob Britanije i kontinenta, ulog je postojanje i preživljavanje. Ne znam ko bi pobedio u tom sukobu, verovatno niko.

X=iks

pre 7 godina

Ovo je isto kao kada je Hrvatska proglasila nezavisnost, poziv SRJ upucen Krajini da se ocepi od Hrvatske. EU je kao Jugoslavija, zapadni delovi hoce nezavisnost, centrala se buni i duri i poziva na nemire.
(dragan, 26. jun 2016 20:41)

Nije isto, jer, nikakva "Krajina" nije postojala, nego se samoproglasila i proizvoljno izabrala sta ce, gde i dokle biti. Vrlo dobro se zna sta je, gde i dokle Skotska, postoji duze od 1000 godina i ima svoj pravni subjektivitet prema postojecem ustrojstvu Ujedinjenog Kraljevstva.

dejan

pre 7 godina

"Evropa će biti sastavljena od 28 članica" "Treba brzo odgovoriti na kandidaturu za prijem zemlje koja je prijateljski nastrojena prema Evropskoj uniji"

Brzo odgovoriti, prijateljska zemlja, 28 članica... Ali Škotska, Srbije nigde. Zar Nemci nisu naši "prijatelji" kojima smo se priklonili i čiju politiku slepo sledimo? Ispostaviće se da su spremni da prime prijateljsku Škotsku bez ikakvih uslova, dok prijateljska Srbija ne može godinama da otvori dva poglavlja

usa

pre 7 godina

@Petar - velicina ekonomije, kada vec poredite EU i Ameriku, nije bitna. Bitno je to da je EU mnogo stabilnija, nego zbir malih evropskih drzava. Otkako je stvorena Evropska Unija (odnosno EZ, pre toga), na njenom tlu nije bilo ratnih sukoba - sto i jeste bila poenta. I kao najbitnije, za Ameriku, je to sto je EU znacajan partner i saveznik Amerikancima. Mislim da ste Rusiju, kao konkurenta, ipak onako sarkasticno pomenuli (posto je u rangu Italije).

Лајави

pre 7 godina

Сви знамо како се завршава кад Немци почну много да умишљају да су СИЛА. Сви знамо да су Руси и Енглези увек у лошим односима већ 400 година, али ДА нису имали било какав значајан сукоб у својој историји (осим можда Кримског рата). Сви знамо да ове две силе буквално растуре Немачку када она умисли, да може бити попут њих, наравно ми Срби се увек таквим напорима здушно прикључимо. Ако је неко сумњао да ће Србија бити члан ЕУ, сада слободно не треба више да сумња, јер после одласка Британије Србија НИКАДА НЕЋЕ БИТИ ЧЛАН ЕУ, јер ће то подстицати Британци и Руси. После овога Британци имају стратешки интерес да ојачају положај Србије и српског народа, као традиционалног, поузданог и снажног АНТИГЕРМАНСКОГ елемента на геостратешки изузетно битном панонско-дунавском-моравском правцу.

Crass

pre 7 godina

A poglavlja? Ma salim se ajte vi da vam Francuzi i Nemci kroje sudbinu. Mi u EU necemo cak ni da nas mole.

Ujedinjeni Vels i Engleska, bice zemlja proleterska!

Posmatrač

pre 7 godina

Ovome liku ovakva izjava nije trebala. Otvoreno zagovaranje separatizma u drugoj evropskoj državi. Politička strana IRA-e se već oglasila u vezi Severne Irske, Španija se oblizuje oko Gibraltara i onda ovo. Opasno potcenjivanje britanskog mentaliteta i lešinarsko ponašanje koje je već vidjeno na prostorima bivše Jugoslavije. Napravili su medvedju uslugu ljudima u Britaniji koji su zagovarali ostanak u EU.

una

pre 7 godina

draganstain...Nisu iz Berlina prijetili Skotskoj kad je bio referendum, vec ih je London plasio time da sa nezavisnoscu vise nece biti EU, i da ce morati zapoceti proces pridruzivanja, koji traje...a sto Skotima ne odgovara.
To je i prevagnulo na referendumu prije dvije godine...a sad, evo, izlaze htjeli, ne htjeli.

lalovsin

pre 7 godina

@@@@ (Predrag, 26. jun 2016 18:55)
Oj Predraže, o kakvoj Pokrajini Škotskoj ti govoriš ? Ukucaj reč Scotland na Googlu i malo se obrazuj! A posle ukucaj reč Vojvodina da utvrdiš gradivo. ima tu jedna mala sitna razlika, ali ko zna kako je krenulo možda će i Pokrajine da vremenom postanu nezavisne države.

Facepalm

pre 7 godina

neka neka zivela nezavisna Škotska neka vide kako je nama !!
(REPUBLIKA SRPSKA KRAJINA, 26. jun 2016 19:08)

O Boze, lupate ko maksim po diviziji.
Znali su Englezi kako je nama pre nas. Pa Amerika se otcepila od engleske! Pa Indija, pa sve kolonije redom... Zaboravljate da su se i Srbi doselili na Balkan i kolonizovali ove prostore tamo nedge u sedmom veku.
Hocu da kazem da treba realno da sagledamo situaciju i da vidimo kako da je okrenemo u nasu korist, a ne da gledamo kako nam gori kuca ali se ne uznemiravamo jer komsiji gore dve kuce.

dragan

pre 7 godina

Ovo je isto kao kada je Hrvatska proglasila nezavisnost, poziv SRJ upucen Krajini da se ocepi od Hrvatske. EU je kao Jugoslavija, zapadni delovi hoce nezavisnost, centrala se buni i duri i poziva na nemire.

proučiti činjenice

pre 7 godina

A posle Skotske iz Britanije istupa i Irska, koja je takodje vecinski za ostanak u EU. Statisticki gledano, za izlazak iz EU su glasali stariji, kao i oni sa losijim materijalnim statusom. Bice interesantno pratiti posledice Brexit-a. Ko zna, mozda nesto i naucimo...
(Milan, 26. jun 2016 19:04)

U Škotskoj su za izlazak iz EU većinski glasali mladi, za razliku od Engleske.

pauk

pre 7 godina

Sad svi mogu samo da se dure,pricaju,prete...Jednom kada krene prica o propasti necega to na kraju i propadne.EU ce priopasti 100%.Samo se nadam da ce potrajati jos desetak godina da bi nase lopovske vlasti naterali da usvoje standarde i zakone koje ce postovati kao u svakoj civilizovanoj drzavi.Za mene Eu su standardi i postovanje zakona kao u evropskim drzavama a da u Eu nikada necemo uci,nemam ni trunku dileme.

Petar

pre 7 godina

Zanimljiva ova tvrdnja, s obzirom da je Evropska Unija prakticno zamisao Amerike.
(usa, 26. jun 2016 19:45)

Stvari se menjaju i nisu fiskne, godine prolaze,a thenologije sve to drasticno ubrzavaju. Zbirno, Eu ima jacu ekonomiju nego USA. Americka dominacija koja je nastala profitirajuci sto ih ratovi nisu zakacili dok su se drugi unistavali se polako ali sigurno gubi. Lako je bilo dok su posledice WW2 bile nepremostive. Sada imaju konkurente koje nece moci da rese a to su zemlje kao sto je Rusija ili Kina koja je neupredivo java nego pre 70 godina i hrabo gazi napred. Evropu je bolje usitniti,eventualno izazvati jos neki rat umesto se ekonomski natezati sa njima.

Amerikanac

pre 7 godina

@Predrag alo decko Skotska nije pokrajina vec nezavisna drzava I niko ih ne poziva na nezavisnost vec oni sami izjavljuju da ce da se otcepe.

Gadafijev Internet Borac

pre 7 godina

Pricam odavno, i stojim iza toga, Evropa ce kroz nekoliko desetina godina izgledati kao "rimksko carstvo" bice mnogo drzavica,sto je dobro za USA da jos lakse vlada rasparcanom evropom :) svaka drzava ce imati nekog svog Mila Djukanovica koji ce sluziti Americi
evropljani nisu nista naucili...
Nemacka i Francuska mogu samo da sanjaju da budu oni neki "pokretaci" Unije,Amerika a i Britanija to sigurno nece da dozvole,narocito mislim na Nemacku,nisu ludi 50 godina ih drze pod okupacijom i sad da im dozvole da jos vise ojacaju?

vilander

pre 7 godina

Ako izadje Spanija, nezavisna Katalunija nam dobrodoska. Ako izadje Italija, nezavisna Sardinija nam dobrodosla. Ako izadje Francuska (pod Le Pen), nezavisna Korsika nam dobrodosla itd... Opasna igra bahate EU odn. Nemaca za pokusaj Spasa vec davno propalog projekta zvani EU.

s tendencijom opadanja

pre 7 godina

A posle Skotske iz Britanije istupa i Irska, koja je takodje vecinski za ostanak u EU. Statisticki gledano, za izlazak iz EU su glasali stariji, kao i oni sa losijim materijalnim statusom. Bice interesantno pratiti posledice Brexit-a. Ko zna, mozda nesto i naucimo...
(Milan, 26. jun 2016 19:04)
Mislis Severna Irska? Posto Irska nije u UK pa ne moze ni da izadje...

lampica

pre 7 godina

Kako izgleda, Nemci imaju strah da se Englezi ne predomisle pa ih požuruju da krenu u proces razduživanja. Naravno, Nemci bi uz to bili srećni da se Škoti odvoje i tako rasture konačno VB. Dok ne dođe zvanični zahtev od Engleza sve je još neizvesno oko izlaska iz EU. Ne bi bilo prvi put da se u Evropi ne poštuje volja naroda na referendumu ( zadnji primer je bila Grčka ).

Milan

pre 7 godina

A posle Skotske iz Britanije istupa i Irska, koja je takodje vecinski za ostanak u EU. Statisticki gledano, za izlazak iz EU su glasali stariji, kao i oni sa losijim materijalnim statusom. Bice interesantno pratiti posledice Brexit-a. Ko zna, mozda nesto i naucimo...

usa

pre 7 godina

"sto je dobro za USA da jos lakse vlada rasparcanom evropom :) svaka drzava ce imati nekog svog Mila Djukanovica koji ce sluziti Americi
evropljani nisu nista naucili... "
-----------------------------------------
Zanimljiva ova tvrdnja, s obzirom da je Evropska Unija prakticno zamisao Amerike.

eu

pre 7 godina

"Čekaj bre,kada je Škotska referendumski,znači demokratski,odlučivala o izlasku iz V.Britanije,onda je iz istog tog Berlina poručeno da će ih izbaciti iz EU."
--------------------------------------------------
Ne, nego im je poruceno da ce morati da prodju kroz proces pristupanja - odnosno da clanstvo u EU pripada Ujedinjenom Kraljevstvu, pa bi Skotska morala da krene ispocetka. To isto i sada tvrde, samo sto ih vabe s time da ce proces biti ubrzan.

Predrag

pre 7 godina

Иако нисам љубитељ Велике Британије, као државе која производи смутњу широм свијета, изазива кризе и растурање других држава, ова изјава је скандалозна.
Ово је директно позивање на побуну у сувереној држави. Да ли би исти посланик подржао независност неке од њемачких покрајина које су против санкција Русији и за економско зближавање са евро-азијском групом земаља?
Мени се ово мање чини као губљење компаса, а више као права природа великих, који нама малима препоручују потпуно другачије вриједности.

draganstain

pre 7 godina

Čekaj bre,kada je Škotska referendumski,znači demokratski,odlučivala o izlasku iz V.Britanije,onda je iz istog tog Berlina poručeno da će ih izbaciti iz EU.Da li "naši evropski partneri" znaju uopšte šta rade ili se ovde radi o nečem sasvim drugom?

draganstain

pre 7 godina

Čekaj bre,kada je Škotska referendumski,znači demokratski,odlučivala o izlasku iz V.Britanije,onda je iz istog tog Berlina poručeno da će ih izbaciti iz EU.Da li "naši evropski partneri" znaju uopšte šta rade ili se ovde radi o nečem sasvim drugom?

lampica

pre 7 godina

Kako izgleda, Nemci imaju strah da se Englezi ne predomisle pa ih požuruju da krenu u proces razduživanja. Naravno, Nemci bi uz to bili srećni da se Škoti odvoje i tako rasture konačno VB. Dok ne dođe zvanični zahtev od Engleza sve je još neizvesno oko izlaska iz EU. Ne bi bilo prvi put da se u Evropi ne poštuje volja naroda na referendumu ( zadnji primer je bila Grčka ).

Predrag

pre 7 godina

Иако нисам љубитељ Велике Британије, као државе која производи смутњу широм свијета, изазива кризе и растурање других држава, ова изјава је скандалозна.
Ово је директно позивање на побуну у сувереној држави. Да ли би исти посланик подржао независност неке од њемачких покрајина које су против санкција Русији и за економско зближавање са евро-азијском групом земаља?
Мени се ово мање чини као губљење компаса, а више као права природа великих, који нама малима препоручују потпуно другачије вриједности.

Milan

pre 7 godina

A posle Skotske iz Britanije istupa i Irska, koja je takodje vecinski za ostanak u EU. Statisticki gledano, za izlazak iz EU su glasali stariji, kao i oni sa losijim materijalnim statusom. Bice interesantno pratiti posledice Brexit-a. Ko zna, mozda nesto i naucimo...

Amerikanac

pre 7 godina

@Predrag alo decko Skotska nije pokrajina vec nezavisna drzava I niko ih ne poziva na nezavisnost vec oni sami izjavljuju da ce da se otcepe.

vilander

pre 7 godina

Ako izadje Spanija, nezavisna Katalunija nam dobrodoska. Ako izadje Italija, nezavisna Sardinija nam dobrodosla. Ako izadje Francuska (pod Le Pen), nezavisna Korsika nam dobrodosla itd... Opasna igra bahate EU odn. Nemaca za pokusaj Spasa vec davno propalog projekta zvani EU.

Gadafijev Internet Borac

pre 7 godina

Pricam odavno, i stojim iza toga, Evropa ce kroz nekoliko desetina godina izgledati kao "rimksko carstvo" bice mnogo drzavica,sto je dobro za USA da jos lakse vlada rasparcanom evropom :) svaka drzava ce imati nekog svog Mila Djukanovica koji ce sluziti Americi
evropljani nisu nista naucili...
Nemacka i Francuska mogu samo da sanjaju da budu oni neki "pokretaci" Unije,Amerika a i Britanija to sigurno nece da dozvole,narocito mislim na Nemacku,nisu ludi 50 godina ih drze pod okupacijom i sad da im dozvole da jos vise ojacaju?

eu

pre 7 godina

"Čekaj bre,kada je Škotska referendumski,znači demokratski,odlučivala o izlasku iz V.Britanije,onda je iz istog tog Berlina poručeno da će ih izbaciti iz EU."
--------------------------------------------------
Ne, nego im je poruceno da ce morati da prodju kroz proces pristupanja - odnosno da clanstvo u EU pripada Ujedinjenom Kraljevstvu, pa bi Skotska morala da krene ispocetka. To isto i sada tvrde, samo sto ih vabe s time da ce proces biti ubrzan.

Facepalm

pre 7 godina

neka neka zivela nezavisna Škotska neka vide kako je nama !!
(REPUBLIKA SRPSKA KRAJINA, 26. jun 2016 19:08)

O Boze, lupate ko maksim po diviziji.
Znali su Englezi kako je nama pre nas. Pa Amerika se otcepila od engleske! Pa Indija, pa sve kolonije redom... Zaboravljate da su se i Srbi doselili na Balkan i kolonizovali ove prostore tamo nedge u sedmom veku.
Hocu da kazem da treba realno da sagledamo situaciju i da vidimo kako da je okrenemo u nasu korist, a ne da gledamo kako nam gori kuca ali se ne uznemiravamo jer komsiji gore dve kuce.

s tendencijom opadanja

pre 7 godina

A posle Skotske iz Britanije istupa i Irska, koja je takodje vecinski za ostanak u EU. Statisticki gledano, za izlazak iz EU su glasali stariji, kao i oni sa losijim materijalnim statusom. Bice interesantno pratiti posledice Brexit-a. Ko zna, mozda nesto i naucimo...
(Milan, 26. jun 2016 19:04)
Mislis Severna Irska? Posto Irska nije u UK pa ne moze ni da izadje...

lalovsin

pre 7 godina

@@@@ (Predrag, 26. jun 2016 18:55)
Oj Predraže, o kakvoj Pokrajini Škotskoj ti govoriš ? Ukucaj reč Scotland na Googlu i malo se obrazuj! A posle ukucaj reč Vojvodina da utvrdiš gradivo. ima tu jedna mala sitna razlika, ali ko zna kako je krenulo možda će i Pokrajine da vremenom postanu nezavisne države.

X=iks

pre 7 godina

Ovo je isto kao kada je Hrvatska proglasila nezavisnost, poziv SRJ upucen Krajini da se ocepi od Hrvatske. EU je kao Jugoslavija, zapadni delovi hoce nezavisnost, centrala se buni i duri i poziva na nemire.
(dragan, 26. jun 2016 20:41)

Nije isto, jer, nikakva "Krajina" nije postojala, nego se samoproglasila i proizvoljno izabrala sta ce, gde i dokle biti. Vrlo dobro se zna sta je, gde i dokle Skotska, postoji duze od 1000 godina i ima svoj pravni subjektivitet prema postojecem ustrojstvu Ujedinjenog Kraljevstva.

usa

pre 7 godina

"sto je dobro za USA da jos lakse vlada rasparcanom evropom :) svaka drzava ce imati nekog svog Mila Djukanovica koji ce sluziti Americi
evropljani nisu nista naucili... "
-----------------------------------------
Zanimljiva ova tvrdnja, s obzirom da je Evropska Unija prakticno zamisao Amerike.

pauk

pre 7 godina

Sad svi mogu samo da se dure,pricaju,prete...Jednom kada krene prica o propasti necega to na kraju i propadne.EU ce priopasti 100%.Samo se nadam da ce potrajati jos desetak godina da bi nase lopovske vlasti naterali da usvoje standarde i zakone koje ce postovati kao u svakoj civilizovanoj drzavi.Za mene Eu su standardi i postovanje zakona kao u evropskim drzavama a da u Eu nikada necemo uci,nemam ni trunku dileme.

Posmatrač

pre 7 godina

Ovome liku ovakva izjava nije trebala. Otvoreno zagovaranje separatizma u drugoj evropskoj državi. Politička strana IRA-e se već oglasila u vezi Severne Irske, Španija se oblizuje oko Gibraltara i onda ovo. Opasno potcenjivanje britanskog mentaliteta i lešinarsko ponašanje koje je već vidjeno na prostorima bivše Jugoslavije. Napravili su medvedju uslugu ljudima u Britaniji koji su zagovarali ostanak u EU.

bumerang

pre 7 godina

nadam se da će Srbija prva priznati Škotsku,Severnu ili ujedinjenu Irsku i Vels.Dačić će osmisliti mirovni plan VB4 ,pojaviće se tu još neki diplomata iz Indije da Englezima pomogne ,možemo učestvovati u mirovnoj misiji na ostrvu zajedno sa Iračanima ,Libijcima ,Sirijcima i ostalim zemljama koje će tražiti mir za bivšu VB....

@

pre 7 godina

usa, 26. jun 2016 21:15
Bilo jer ratnih sukoba u EU. Foklandski rat nije bio pre 1000 godina. Eu je direktno umesana u sve ratove na ovoj planeti.

EU nije stvorena iz altruizma vec iz interesa odredjenih elita. I ratovi se vode iz interesa istih tih elita.
EU se ne raspada zato sto valja vec zato sto ne valja.
Bajka o savrsenstvu EU je laz.
Bajka kako EU donosi mir je laz. EU je umesana u rat u Libiji, rat u Siriji, rat u Iraku, rat u Ukrajini, sve ratove.
EU je nedemokratska tvorevina kojom vlada elita otudjenih od naroda.
EU je banana kvazidrzava koja sluzi multinacionalnim kompanijama i bankama.

una

pre 7 godina

draganstain...Nisu iz Berlina prijetili Skotskoj kad je bio referendum, vec ih je London plasio time da sa nezavisnoscu vise nece biti EU, i da ce morati zapoceti proces pridruzivanja, koji traje...a sto Skotima ne odgovara.
To je i prevagnulo na referendumu prije dvije godine...a sad, evo, izlaze htjeli, ne htjeli.

Лајави

pre 7 godina

Сви знамо како се завршава кад Немци почну много да умишљају да су СИЛА. Сви знамо да су Руси и Енглези увек у лошим односима већ 400 година, али ДА нису имали било какав значајан сукоб у својој историји (осим можда Кримског рата). Сви знамо да ове две силе буквално растуре Немачку када она умисли, да може бити попут њих, наравно ми Срби се увек таквим напорима здушно прикључимо. Ако је неко сумњао да ће Србија бити члан ЕУ, сада слободно не треба више да сумња, јер после одласка Британије Србија НИКАДА НЕЋЕ БИТИ ЧЛАН ЕУ, јер ће то подстицати Британци и Руси. После овога Британци имају стратешки интерес да ојачају положај Србије и српског народа, као традиционалног, поузданог и снажног АНТИГЕРМАНСКОГ елемента на геостратешки изузетно битном панонско-дунавском-моравском правцу.

Булат

pre 7 godina

Гледам овде тј. читам коментаре у којима се ликује и позива на наше искуство са Косовом, али бих подсетио људе на једну маалу "ситницу" историјску и правну: 1. Шкотска, Енглеска, Велс и Северна Ирска су државе у некаквој врсти федерације кока се зове Уједињено Краљевство. Мало се више позабавите статусом Шкотске унутар УК. 2. Косово никад није било држава нити је тај статус у оквирима Србије имало, већ је имало мањи или већи степен некакве аутономије. Тако да Шкотска и Косово никако не могу бити исто нити правноисторијски има икаквих подударности, али добро знамо сви да право никог не занима и исто тако знамо да из историје ништа научили нисмо.

Petar

pre 7 godina

Zanimljiva ova tvrdnja, s obzirom da je Evropska Unija prakticno zamisao Amerike.
(usa, 26. jun 2016 19:45)

Stvari se menjaju i nisu fiskne, godine prolaze,a thenologije sve to drasticno ubrzavaju. Zbirno, Eu ima jacu ekonomiju nego USA. Americka dominacija koja je nastala profitirajuci sto ih ratovi nisu zakacili dok su se drugi unistavali se polako ali sigurno gubi. Lako je bilo dok su posledice WW2 bile nepremostive. Sada imaju konkurente koje nece moci da rese a to su zemlje kao sto je Rusija ili Kina koja je neupredivo java nego pre 70 godina i hrabo gazi napred. Evropu je bolje usitniti,eventualno izazvati jos neki rat umesto se ekonomski natezati sa njima.

Posmatrač

pre 7 godina

Iako je Merkelova pozvala na razum i preporučila da se lopta malo spusti na zemlju, njen posilni izgleda nije dobio njenu izjavu. Zemlja koja je dvaput za 20 godina bombardovala Britaniju (i Škotsku 1940-41), sada zagovara cepanje druge evropske zemlje. Glupost nije svojstvena samo našim političarima. Onaj ko misli da su srpski tabloidi smeće, nije video londonske. Bez skrupula, krvožedni. Ovako nešto im dodje kao "kec na 11".
Toliko o ponašanju u "civilizovanim" zemljama. Mogli bi malo da prestanu da sole pamet Srbiji i drugima u regionu.

Knez

pre 7 godina

Voleo bih da vidim nezavisnu Skotsku i najzad rasparcanu kraljevsku drzavu, ali ovo je malo direktno mesanje u unutrasnje stvari jedne zemlje. Ovo je pozivanje na raspad. Javno.

dragan

pre 7 godina

Ovo je isto kao kada je Hrvatska proglasila nezavisnost, poziv SRJ upucen Krajini da se ocepi od Hrvatske. EU je kao Jugoslavija, zapadni delovi hoce nezavisnost, centrala se buni i duri i poziva na nemire.

proučiti činjenice

pre 7 godina

A posle Skotske iz Britanije istupa i Irska, koja je takodje vecinski za ostanak u EU. Statisticki gledano, za izlazak iz EU su glasali stariji, kao i oni sa losijim materijalnim statusom. Bice interesantno pratiti posledice Brexit-a. Ko zna, mozda nesto i naucimo...
(Milan, 26. jun 2016 19:04)

U Škotskoj su za izlazak iz EU većinski glasali mladi, za razliku od Engleske.

Crass

pre 7 godina

A poglavlja? Ma salim se ajte vi da vam Francuzi i Nemci kroje sudbinu. Mi u EU necemo cak ni da nas mole.

Ujedinjeni Vels i Engleska, bice zemlja proleterska!

Pakao

pre 7 godina

Stvari će postati izuzetno opasne ukoliko krenu u ovom smeru: raspadanje EU da podrazumeva očuvanje UK i obrnuto. Englezi Škote mogu da zadrže samo ukoliko još neka članica izađe iz EU - tada se EU praktično raspada. Glupo je onda razbijati državu u kojoj živiš da bi se vratio u savez koji se raspada. EU može preživeti izlazak UK samo ukoliko nezavisna Škotska uđe u EU. Glupo je onda razmatrati izlazak iz EU kada to jedna Britanija, peta ekonomija na svetu i druga u Evropi, nije preživela. To je onda već otvoreni i žestok sukob Britanije i kontinenta, ulog je postojanje i preživljavanje. Ne znam ko bi pobedio u tom sukobu, verovatno niko.

usa

pre 7 godina

@Petar - velicina ekonomije, kada vec poredite EU i Ameriku, nije bitna. Bitno je to da je EU mnogo stabilnija, nego zbir malih evropskih drzava. Otkako je stvorena Evropska Unija (odnosno EZ, pre toga), na njenom tlu nije bilo ratnih sukoba - sto i jeste bila poenta. I kao najbitnije, za Ameriku, je to sto je EU znacajan partner i saveznik Amerikancima. Mislim da ste Rusiju, kao konkurenta, ipak onako sarkasticno pomenuli (posto je u rangu Italije).

dejan

pre 7 godina

"Evropa će biti sastavljena od 28 članica" "Treba brzo odgovoriti na kandidaturu za prijem zemlje koja je prijateljski nastrojena prema Evropskoj uniji"

Brzo odgovoriti, prijateljska zemlja, 28 članica... Ali Škotska, Srbije nigde. Zar Nemci nisu naši "prijatelji" kojima smo se priklonili i čiju politiku slepo sledimo? Ispostaviće se da su spremni da prime prijateljsku Škotsku bez ikakvih uslova, dok prijateljska Srbija ne može godinama da otvori dva poglavlja

City Girl

pre 7 godina

@ Bumerang - Bez obzira sta odlucili, budi uveren da im nece biti potrebne mirovne snage i da ce otcepljenje proći u miru. Da se ovako nesto desilo kod nas - ljudi podeljeni na 51-49 (sto i nije velika razlika), dve glavne partije u rasulu, desnica likuje, valuta strmoglavo pada, Škotska preti otcepljenjem, Severna Irska nije zadovoljna (kao da vec nemaju svojih problema), vec bi se pucalo na sve strane.

Dinarid

pre 7 godina

A sada moze nezavisna Skotska?
Eu je formirana nakon drugog svetskog rata od strand rotsilda I rokefelera. 'Saveznici' su bili samo poltroni svetskih vladara i nista vise. Zao mi je sto druga strana nije pobedila jer bi danas svi ziveli mnogo bolje i ovaj genocid belih nacija kroz prisilnu imigraciju se nikada ne bi desavao.

Predrag

pre 7 godina

Иако нисам љубитељ Велике Британије, као државе која производи смутњу широм свијета, изазива кризе и растурање других држава, ова изјава је скандалозна.
Ово је директно позивање на побуну у сувереној држави. Да ли би исти посланик подржао независност неке од њемачких покрајина које су против санкција Русији и за економско зближавање са евро-азијском групом земаља?
Мени се ово мање чини као губљење компаса, а више као права природа великих, који нама малима препоручују потпуно другачије вриједности.

vilander

pre 7 godina

Ako izadje Spanija, nezavisna Katalunija nam dobrodoska. Ako izadje Italija, nezavisna Sardinija nam dobrodosla. Ako izadje Francuska (pod Le Pen), nezavisna Korsika nam dobrodosla itd... Opasna igra bahate EU odn. Nemaca za pokusaj Spasa vec davno propalog projekta zvani EU.

draganstain

pre 7 godina

Čekaj bre,kada je Škotska referendumski,znači demokratski,odlučivala o izlasku iz V.Britanije,onda je iz istog tog Berlina poručeno da će ih izbaciti iz EU.Da li "naši evropski partneri" znaju uopšte šta rade ili se ovde radi o nečem sasvim drugom?

dragan

pre 7 godina

Ovo je isto kao kada je Hrvatska proglasila nezavisnost, poziv SRJ upucen Krajini da se ocepi od Hrvatske. EU je kao Jugoslavija, zapadni delovi hoce nezavisnost, centrala se buni i duri i poziva na nemire.

Gadafijev Internet Borac

pre 7 godina

Pricam odavno, i stojim iza toga, Evropa ce kroz nekoliko desetina godina izgledati kao "rimksko carstvo" bice mnogo drzavica,sto je dobro za USA da jos lakse vlada rasparcanom evropom :) svaka drzava ce imati nekog svog Mila Djukanovica koji ce sluziti Americi
evropljani nisu nista naucili...
Nemacka i Francuska mogu samo da sanjaju da budu oni neki "pokretaci" Unije,Amerika a i Britanija to sigurno nece da dozvole,narocito mislim na Nemacku,nisu ludi 50 godina ih drze pod okupacijom i sad da im dozvole da jos vise ojacaju?

Milan

pre 7 godina

A posle Skotske iz Britanije istupa i Irska, koja je takodje vecinski za ostanak u EU. Statisticki gledano, za izlazak iz EU su glasali stariji, kao i oni sa losijim materijalnim statusom. Bice interesantno pratiti posledice Brexit-a. Ko zna, mozda nesto i naucimo...

Facepalm

pre 7 godina

neka neka zivela nezavisna Škotska neka vide kako je nama !!
(REPUBLIKA SRPSKA KRAJINA, 26. jun 2016 19:08)

O Boze, lupate ko maksim po diviziji.
Znali su Englezi kako je nama pre nas. Pa Amerika se otcepila od engleske! Pa Indija, pa sve kolonije redom... Zaboravljate da su se i Srbi doselili na Balkan i kolonizovali ove prostore tamo nedge u sedmom veku.
Hocu da kazem da treba realno da sagledamo situaciju i da vidimo kako da je okrenemo u nasu korist, a ne da gledamo kako nam gori kuca ali se ne uznemiravamo jer komsiji gore dve kuce.

X=iks

pre 7 godina

Ovo je isto kao kada je Hrvatska proglasila nezavisnost, poziv SRJ upucen Krajini da se ocepi od Hrvatske. EU je kao Jugoslavija, zapadni delovi hoce nezavisnost, centrala se buni i duri i poziva na nemire.
(dragan, 26. jun 2016 20:41)

Nije isto, jer, nikakva "Krajina" nije postojala, nego se samoproglasila i proizvoljno izabrala sta ce, gde i dokle biti. Vrlo dobro se zna sta je, gde i dokle Skotska, postoji duze od 1000 godina i ima svoj pravni subjektivitet prema postojecem ustrojstvu Ujedinjenog Kraljevstva.

dejan

pre 7 godina

"Evropa će biti sastavljena od 28 članica" "Treba brzo odgovoriti na kandidaturu za prijem zemlje koja je prijateljski nastrojena prema Evropskoj uniji"

Brzo odgovoriti, prijateljska zemlja, 28 članica... Ali Škotska, Srbije nigde. Zar Nemci nisu naši "prijatelji" kojima smo se priklonili i čiju politiku slepo sledimo? Ispostaviće se da su spremni da prime prijateljsku Škotsku bez ikakvih uslova, dok prijateljska Srbija ne može godinama da otvori dva poglavlja

Лајави

pre 7 godina

Сви знамо како се завршава кад Немци почну много да умишљају да су СИЛА. Сви знамо да су Руси и Енглези увек у лошим односима већ 400 година, али ДА нису имали било какав значајан сукоб у својој историји (осим можда Кримског рата). Сви знамо да ове две силе буквално растуре Немачку када она умисли, да може бити попут њих, наравно ми Срби се увек таквим напорима здушно прикључимо. Ако је неко сумњао да ће Србија бити члан ЕУ, сада слободно не треба више да сумња, јер после одласка Британије Србија НИКАДА НЕЋЕ БИТИ ЧЛАН ЕУ, јер ће то подстицати Британци и Руси. После овога Британци имају стратешки интерес да ојачају положај Србије и српског народа, као традиционалног, поузданог и снажног АНТИГЕРМАНСКОГ елемента на геостратешки изузетно битном панонско-дунавском-моравском правцу.

Crass

pre 7 godina

A poglavlja? Ma salim se ajte vi da vam Francuzi i Nemci kroje sudbinu. Mi u EU necemo cak ni da nas mole.

Ujedinjeni Vels i Engleska, bice zemlja proleterska!

Amerikanac

pre 7 godina

@Predrag alo decko Skotska nije pokrajina vec nezavisna drzava I niko ih ne poziva na nezavisnost vec oni sami izjavljuju da ce da se otcepe.

usa

pre 7 godina

"sto je dobro za USA da jos lakse vlada rasparcanom evropom :) svaka drzava ce imati nekog svog Mila Djukanovica koji ce sluziti Americi
evropljani nisu nista naucili... "
-----------------------------------------
Zanimljiva ova tvrdnja, s obzirom da je Evropska Unija prakticno zamisao Amerike.

lampica

pre 7 godina

Kako izgleda, Nemci imaju strah da se Englezi ne predomisle pa ih požuruju da krenu u proces razduživanja. Naravno, Nemci bi uz to bili srećni da se Škoti odvoje i tako rasture konačno VB. Dok ne dođe zvanični zahtev od Engleza sve je još neizvesno oko izlaska iz EU. Ne bi bilo prvi put da se u Evropi ne poštuje volja naroda na referendumu ( zadnji primer je bila Grčka ).

Posmatrač

pre 7 godina

Ovome liku ovakva izjava nije trebala. Otvoreno zagovaranje separatizma u drugoj evropskoj državi. Politička strana IRA-e se već oglasila u vezi Severne Irske, Španija se oblizuje oko Gibraltara i onda ovo. Opasno potcenjivanje britanskog mentaliteta i lešinarsko ponašanje koje je već vidjeno na prostorima bivše Jugoslavije. Napravili su medvedju uslugu ljudima u Britaniji koji su zagovarali ostanak u EU.

@

pre 7 godina

usa, 26. jun 2016 21:15
Bilo jer ratnih sukoba u EU. Foklandski rat nije bio pre 1000 godina. Eu je direktno umesana u sve ratove na ovoj planeti.

EU nije stvorena iz altruizma vec iz interesa odredjenih elita. I ratovi se vode iz interesa istih tih elita.
EU se ne raspada zato sto valja vec zato sto ne valja.
Bajka o savrsenstvu EU je laz.
Bajka kako EU donosi mir je laz. EU je umesana u rat u Libiji, rat u Siriji, rat u Iraku, rat u Ukrajini, sve ratove.
EU je nedemokratska tvorevina kojom vlada elita otudjenih od naroda.
EU je banana kvazidrzava koja sluzi multinacionalnim kompanijama i bankama.

Petar

pre 7 godina

Zanimljiva ova tvrdnja, s obzirom da je Evropska Unija prakticno zamisao Amerike.
(usa, 26. jun 2016 19:45)

Stvari se menjaju i nisu fiskne, godine prolaze,a thenologije sve to drasticno ubrzavaju. Zbirno, Eu ima jacu ekonomiju nego USA. Americka dominacija koja je nastala profitirajuci sto ih ratovi nisu zakacili dok su se drugi unistavali se polako ali sigurno gubi. Lako je bilo dok su posledice WW2 bile nepremostive. Sada imaju konkurente koje nece moci da rese a to su zemlje kao sto je Rusija ili Kina koja je neupredivo java nego pre 70 godina i hrabo gazi napred. Evropu je bolje usitniti,eventualno izazvati jos neki rat umesto se ekonomski natezati sa njima.

proučiti činjenice

pre 7 godina

A posle Skotske iz Britanije istupa i Irska, koja je takodje vecinski za ostanak u EU. Statisticki gledano, za izlazak iz EU su glasali stariji, kao i oni sa losijim materijalnim statusom. Bice interesantno pratiti posledice Brexit-a. Ko zna, mozda nesto i naucimo...
(Milan, 26. jun 2016 19:04)

U Škotskoj su za izlazak iz EU većinski glasali mladi, za razliku od Engleske.

eu

pre 7 godina

"Čekaj bre,kada je Škotska referendumski,znači demokratski,odlučivala o izlasku iz V.Britanije,onda je iz istog tog Berlina poručeno da će ih izbaciti iz EU."
--------------------------------------------------
Ne, nego im je poruceno da ce morati da prodju kroz proces pristupanja - odnosno da clanstvo u EU pripada Ujedinjenom Kraljevstvu, pa bi Skotska morala da krene ispocetka. To isto i sada tvrde, samo sto ih vabe s time da ce proces biti ubrzan.

lalovsin

pre 7 godina

@@@@ (Predrag, 26. jun 2016 18:55)
Oj Predraže, o kakvoj Pokrajini Škotskoj ti govoriš ? Ukucaj reč Scotland na Googlu i malo se obrazuj! A posle ukucaj reč Vojvodina da utvrdiš gradivo. ima tu jedna mala sitna razlika, ali ko zna kako je krenulo možda će i Pokrajine da vremenom postanu nezavisne države.

usa

pre 7 godina

@Petar - velicina ekonomije, kada vec poredite EU i Ameriku, nije bitna. Bitno je to da je EU mnogo stabilnija, nego zbir malih evropskih drzava. Otkako je stvorena Evropska Unija (odnosno EZ, pre toga), na njenom tlu nije bilo ratnih sukoba - sto i jeste bila poenta. I kao najbitnije, za Ameriku, je to sto je EU znacajan partner i saveznik Amerikancima. Mislim da ste Rusiju, kao konkurenta, ipak onako sarkasticno pomenuli (posto je u rangu Italije).

Posmatrač

pre 7 godina

Iako je Merkelova pozvala na razum i preporučila da se lopta malo spusti na zemlju, njen posilni izgleda nije dobio njenu izjavu. Zemlja koja je dvaput za 20 godina bombardovala Britaniju (i Škotsku 1940-41), sada zagovara cepanje druge evropske zemlje. Glupost nije svojstvena samo našim političarima. Onaj ko misli da su srpski tabloidi smeće, nije video londonske. Bez skrupula, krvožedni. Ovako nešto im dodje kao "kec na 11".
Toliko o ponašanju u "civilizovanim" zemljama. Mogli bi malo da prestanu da sole pamet Srbiji i drugima u regionu.

City Girl

pre 7 godina

@ Bumerang - Bez obzira sta odlucili, budi uveren da im nece biti potrebne mirovne snage i da ce otcepljenje proći u miru. Da se ovako nesto desilo kod nas - ljudi podeljeni na 51-49 (sto i nije velika razlika), dve glavne partije u rasulu, desnica likuje, valuta strmoglavo pada, Škotska preti otcepljenjem, Severna Irska nije zadovoljna (kao da vec nemaju svojih problema), vec bi se pucalo na sve strane.

Knez

pre 7 godina

Voleo bih da vidim nezavisnu Skotsku i najzad rasparcanu kraljevsku drzavu, ali ovo je malo direktno mesanje u unutrasnje stvari jedne zemlje. Ovo je pozivanje na raspad. Javno.

pauk

pre 7 godina

Sad svi mogu samo da se dure,pricaju,prete...Jednom kada krene prica o propasti necega to na kraju i propadne.EU ce priopasti 100%.Samo se nadam da ce potrajati jos desetak godina da bi nase lopovske vlasti naterali da usvoje standarde i zakone koje ce postovati kao u svakoj civilizovanoj drzavi.Za mene Eu su standardi i postovanje zakona kao u evropskim drzavama a da u Eu nikada necemo uci,nemam ni trunku dileme.

Булат

pre 7 godina

Гледам овде тј. читам коментаре у којима се ликује и позива на наше искуство са Косовом, али бих подсетио људе на једну маалу "ситницу" историјску и правну: 1. Шкотска, Енглеска, Велс и Северна Ирска су државе у некаквој врсти федерације кока се зове Уједињено Краљевство. Мало се више позабавите статусом Шкотске унутар УК. 2. Косово никад није било држава нити је тај статус у оквирима Србије имало, већ је имало мањи или већи степен некакве аутономије. Тако да Шкотска и Косово никако не могу бити исто нити правноисторијски има икаквих подударности, али добро знамо сви да право никог не занима и исто тако знамо да из историје ништа научили нисмо.

s tendencijom opadanja

pre 7 godina

A posle Skotske iz Britanije istupa i Irska, koja je takodje vecinski za ostanak u EU. Statisticki gledano, za izlazak iz EU su glasali stariji, kao i oni sa losijim materijalnim statusom. Bice interesantno pratiti posledice Brexit-a. Ko zna, mozda nesto i naucimo...
(Milan, 26. jun 2016 19:04)
Mislis Severna Irska? Posto Irska nije u UK pa ne moze ni da izadje...

bumerang

pre 7 godina

nadam se da će Srbija prva priznati Škotsku,Severnu ili ujedinjenu Irsku i Vels.Dačić će osmisliti mirovni plan VB4 ,pojaviće se tu još neki diplomata iz Indije da Englezima pomogne ,možemo učestvovati u mirovnoj misiji na ostrvu zajedno sa Iračanima ,Libijcima ,Sirijcima i ostalim zemljama koje će tražiti mir za bivšu VB....

una

pre 7 godina

draganstain...Nisu iz Berlina prijetili Skotskoj kad je bio referendum, vec ih je London plasio time da sa nezavisnoscu vise nece biti EU, i da ce morati zapoceti proces pridruzivanja, koji traje...a sto Skotima ne odgovara.
To je i prevagnulo na referendumu prije dvije godine...a sad, evo, izlaze htjeli, ne htjeli.

Dinarid

pre 7 godina

A sada moze nezavisna Skotska?
Eu je formirana nakon drugog svetskog rata od strand rotsilda I rokefelera. 'Saveznici' su bili samo poltroni svetskih vladara i nista vise. Zao mi je sto druga strana nije pobedila jer bi danas svi ziveli mnogo bolje i ovaj genocid belih nacija kroz prisilnu imigraciju se nikada ne bi desavao.

Pakao

pre 7 godina

Stvari će postati izuzetno opasne ukoliko krenu u ovom smeru: raspadanje EU da podrazumeva očuvanje UK i obrnuto. Englezi Škote mogu da zadrže samo ukoliko još neka članica izađe iz EU - tada se EU praktično raspada. Glupo je onda razbijati državu u kojoj živiš da bi se vratio u savez koji se raspada. EU može preživeti izlazak UK samo ukoliko nezavisna Škotska uđe u EU. Glupo je onda razmatrati izlazak iz EU kada to jedna Britanija, peta ekonomija na svetu i druga u Evropi, nije preživela. To je onda već otvoreni i žestok sukob Britanije i kontinenta, ulog je postojanje i preživljavanje. Ne znam ko bi pobedio u tom sukobu, verovatno niko.