Nedelja, 26.06.2016.

18:12

Berlin i Pariz "prizvali" Bregzit: Gotov "dokument spasa"

Šefovi diplomatija Francuske i Nemačke su sastavili dokument pod nazivom “Jaka Evropa u svetu neizvesnosti“, posle odluke Velike Britanije da ode iz EU.

Izvor: B92

Berlin i Pariz "prizvali" Bregzit: Gotov "dokument spasa" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

60 Komentari

Sortiraj po:

Kolateralna steta

pre 7 godina

Pa kakav bi zakljucak iz toga izveo?
(trojanski konjusar, 26. jun 2016 23:02)


Ti si napisao zanimljive stvari koje sam ja izostavio, da ne duzim.
Zakljucio bih da je kljuc opstanka u "restruktuiranju" i prilagodjavanju, pre svega, prirodnim okolnostima.
SAD su jezivo konzervativna zemlja i onog momenta kad im Kinezi izmene unutrasnji sistem uredjenja, sto ce verovatno uraditi vec preko Trampa, oni ce izgubiti identitet i pocece brza dezintegracija.
Dezintegracijom VB i SAD svet se vraca u "normalu" u kojoj provodi hiljade godina. Neki novi Platon ce pisati o toj Atlantidi naseg doba.
A Kina, Kina ce biti Kina jos jako dugo, jer svoj identitet ne vezuje ni za predsednika, ni za kraljicu, ni za vanzemaljce, pa cak ni za to pismo, vec za nesto sto zapadnjaci jednostavno ne razumeju.
Kontinuitet nije drzanje za isto k'o pijan plota, vec plivanje u neprekidnim promenama i diskontinuitetu!

trojanski konjusar

pre 7 godina

Postoje podrucja koja su hiljadama godina ekonomski i trgovinski centri, drzave koje opstaju hiljadama godina (Kolateralna steta, 26. jun 2016 21:18)

Zapravo, u savremenom Svetu postoji samo jedna drzava za koju bi se, eventualno, moglo reci da opstaje "hiljadama" godina (u znacenju "vise hiljada od jedne", a u tacnijem prevodu - *skoro* dve hiljade). Postoji jos nekoliko drzava za koje bi se, eventualno, moglo reci da opstaju duze od hiljadu godina. Medjutim, podozrevam da si ti imao na umu zemlje poput Kine, Irana, Etiopije... sto bi znacilo samo da jako povrsno poznajes njihove istorije. Tamo se, u toku tih hiljada godina, smenilo jako mnogo drzava. Razlicitih drzava, a ne tek razlicitih vlasti, odnosno "dinastija". Razlicitih drzava, koje su formirale razlicite etnicke grupe, ili razliciti verski entiteti, u razlicitim geografskim jezgrima, samo sto su potom osvajale manje-vise ista podrucja. Da li bi bio spreman da smatras "vizantijsku", otomansku, avarsku, ili bugarsku vlast "dinastijama" drzave u kojoj ti zivis? E, pa tako ti je i tamo. U redu, u Kini postoji zajednicki imenitelj - ideogramsko pismo, koje mogu koristiti narodi koji se u govoru medjusobno nikako ne mogu razumeti. Medjutim i dobar deo Evrope je imao jos ubedljiviji "zajednicki imenitelj" - latinski jezik (o religiji da i ne govorimo). Pa kakav bi zakljucak iz toga izveo?

Posmatrač

pre 7 godina

Ova EU će se ili reformisati ili nestati u ovakvom obliku. Još veća centralizacija pod patronatom Pariza i Berlina će samo voditi budućim referendumima. Upravo ta centralizacija i nipodaštavanje nacionalnog suvereniteta je i glavni uzrok Brexita. Kameron nije dobio nikakve značajnije ustupke tokom pregovora sa EU, i birači su to prepoznali. Otudjenost britanske i evropskih političkih elita od svojih gradjana nikada nije bila veća. Brexit je upravo i rezultat takve otuđenosti u Britaniji.

Nikola's

pre 7 godina

niko nas nije tlačio, nabadao na kolac, niti rezao uši, kamo sreće da opet bude Austrougarska tad je Hrvatskoj bilo najbolje.
(Meister Jakob, 26. jun 2016 20:57)

Vidis Jakube. Da ti isti Srbi nisu poturili ledja pred Turcima i da su rekli - Osmanlije, mi smo uz vas i evo vam teritorija - tesko da bi sta ostalo od vas i Austrougara.

Kada su Turci nadirali, mi smo ginuli, dok ste vi usli u zadnjicu Habsburga samo da opstanete. Vasa uloga je bila nista drugo do poslusni konjusar. Klasicna prodaja za tepsiju ribe.

I umesto zahvalnice od AU za drzanje odstupnice, mi dobismo metak u ledja 1914 jer je Gavrilo ubio Franca. Kako da ne. Napali bi nas ponovo iz nekog trivijalnog razloga.

A Hrvati kao Hrvati. Sa tobom dobri u SHS pa zabiju noz sa Nemcima pa kad dobiju batine 1945 opet kod "brace" Srba kako bi opstali u okviru SFRJ\FNRJ. Ljigavo i bez morala. Obraz ko opanak.

Dragan _BL

pre 7 godina

Neverovatno mi je da je u zadnjih par meseci ponovno vaskrsla Jugoslavija i to od strane ruskih botova i plaćenika! Pa oni bi nas opet strpali u neku Jugoslaviju zar vi mislite da bi oni dozvolili veliku Srbiju? Ne budimo naivni, molim lepo!

Bata Valjevo

pre 7 godina

UK je prosle godine uplatila u budzet neto 11 milijardi evra i postavlja pitanje na cega je to EU adminstracija spiskala. Na neprimerne plate briselske adminstracije i podrsku ovim ili onim farmerima cija brda maslaca posle bacaju. Za 11 milijardi evra u Srbiji mozes da izgradis oko 110 hiljada stanova da svaki kosta 100 hiljada evra. Malo li UK daje bahatoj EU? Sto se tice Skotske, Skotska je 5 miliona od ukupno 65 miliona u UK.Nije realno da izadju jer nemaju svoju valutu, morali bi da se prijave kao nova zemlja, koja bi bila u UN.

@

pre 7 godina

Aman Zaman, 26. jun 2016 19:35
EU je mrtva.
Nece izaci ojacana, jer je to nemoguce. EU je zasnovana na prevarama i lazima, to ne moze da traje.
Britanci su ziveli u EU 41 godinu,smucila im se pa su izasli. Sigurno da oni bolje poznaju EU nego mi koji nikad nismo ziveli u EU pa mogu da nam serviraju svoje lazi o idilicnoj EU.
EU nije idilicna, evropske vrednosti ne postoje, EU nema alternativu je besmislena laz.


@Lukas aus Agram
EU se raspala ne zato sto valja, vec zato sto ne valja.Sto god vise evrofanatici budu nametali svoje nepodnosljive lazi, pre ce se raspasti i ostatak EU.

Nebotovan

pre 7 godina

Na malo duzu stazu, ko ce ispasti da je bio u pravu? Englezi ili Fr i Nemacka s druge strane? Istorija je velika uciteljica. Englezi uvek vide dalje i uvek nasankaju druge.
(dragan, 26. jun 2016 20:46)
Pa kako onda izgubise svonl ono kolonijalno carstvo u kome "sunce nikad nije zalazilo" kad su toliko nepogresovi i "uvek sve nasankaju"? Kako izgubise celu severnu ameriku i pored onakve vojske i moci u to vreme? Nisu britanci (a ni amerikanci) nikakvi nepogresivi nadljudi

CATAPA

pre 7 godina

Bregzit je poruka svim zemljama EU da će samo oni koji izađu iz EU biti bezbedni od predstojećeg "spontanog" talasa terorizma. Izlaskom Britanije, USA više nema oruđa za sabotažu unutar same EU, osim naravno za njih najpouzdanijeg: NATO.
Čini mi se da čelni ljudi EU sasvim dobro razumeju koje su stvarne pretnje za Evropu i posebno odakle dolaze. Pitanje je samo koliko će u takvom scenariju moći da se odupru iskusnoj američkoj ratnoj mašineriji.

USA radi ono što joj vlasnici i finansijeri nalože. A vlasnici američke države odavno nisu američki građani, već saudijska familija i CK Kine.

Ne postoje ni večni savezi, ni večni protivnici. Kina je već poremetila mnogo toga što su svi smatrali za nepromenljivo ili bar trajno. Naravno, Kina nikada ništa neće uraditi silom. Ne, silu će za njihov račun upotrebiti neko ko ionako sve radi za novac.

Stefan

pre 7 godina

@sah 88
Odlicno zapazanje!

Postoji uvrezeno misljenje da je UK ustvari Trojanski konj SAD, koji namerno sabotira integraciju u ekonomskom, politickom i pravnom smislu, tako da je ovo na neki nacin bilo prizeljkivano, naravno, u tajnosti. Americki uticaj je oslabio izlazkom UK iz EU.

aaa

pre 7 godina

Silno se varate vi koji mislite da Amerikanci ne upravljaju Evropom upravo preko Nemacke! Kakva Britanija, Nemacka je danas njihova najveca pudlica.

Kolateralna steta

pre 7 godina

Istorija je velika uciteljica. Englezi uvek vide dalje i uvek nasankaju druge.
(dragan, 26. jun 2016 20:46)

Ovo nikad nisam razumeo... Englezi ne gledaju daleko niti se trude da gledaju daleko, njihova taktika je "siluj dok mozes a posle bezi". Nisu uspeli da "asimiluju" cak ni Ameriku!
Mozda bi Englezi voleli da "istorija" bude samo zadnjih par stotina godina, ali istorija traje mnogo mnogo duze. Postoje podrucja koja su hiljadama godina ekonomski i trgovinski centri, drzave koje opstaju hiljadama godina, i ne moze to da promeni par vekova britanskog izivljavanja i rovarenja.

dragan

pre 7 godina

Na malo duzu stazu, ko ce ispasti da je bio u pravu? Englezi ili Fr i Nemacka s druge strane? Istorija je velika uciteljica. Englezi uvek vide dalje i uvek nasankaju druge.

unlimited

pre 7 godina

Ja mislim da bi bilo sjajno da se udruže Njemačka i Francuska i preuzmu vodstvo, da se nijedna odluka npr. EU parlamenta ne može sprovesti bez da se te obe zemlje slože, da imaju pravo veta.
Pošto su te dve zemlje kroz istoriju se gore klale nego Hrvati i Srbi mislim da bi bili zdrava protuteža jedna drugoj.
Nacionalne države bi naravno zadržale svoj identitet ali službeni jezici bi bili francuski i njemački i svi EU građani bi morali znati barem jedan od ta 2 jezika, baš kao u Švicarskoj, ovi iz Ciriha u školi ipak uče francuski, a u Ženevi uče njemački.

Vukan Lazarevic

pre 7 godina

Velika Britanija jos nije odlucila da napusti EU!!!

Rezultat referenduma je samo narodni "savet" parlamentu, koji tek treba da odluci o tome.

Takodje, da bi se sve to pokrenulo potrbno je da Britanija pokrene klauzulu 50 Evropske Unije (Article 50). To moze da uradi samo premijer Britanije, koji je dao ostavku. TO znaci da ce konzervativci prvo morati da izaberu svog lidera (koji ce imati hrabrosti da ih izvede iz Evrope) pre nego sto aktiviraju klazulu 50...

sale

pre 7 godina

Ovo se neće dobro završiti: VB se vekovima borila protiv njoj suprotstavljenog ujedinjenog kontinenta, a izgleda da lideri najvećih sila kontinenta upravo sada pokušavaju da urade upravo to, a da bi se osigurali protiv VB, žele da naruše političko jedinstvo Ostrva tako što će pomoći Škotskoj da se izdvoji. To su već dva legitimna povoda za rat. Očevidno nisu raspoloženi da se situacija "zalepi" time što bi se Britaniji dala šansa da se predomisli. Britanija nema drugog izlaza nego da pokrene široku akciju razbijanja EU i borbe protiv interesa EU u zemljama aspirantima. Mi sigurno nećemo biti pošteđeni tog uticaja. Pored ruskog, imaćemo sada i engleski uticaj koji će raspirivati evroskepticizam u Srbiji i okolini, a možda će nam uvaliti i neki oružani sukob na Balkanu? Na kraju, sve će zavisiti od stava USA u sukobu Eng vs. Fra+Ger. Ako Engleska ne dobije očekivanu podršku, moguće je da se naprasno okrene Putinu!

Lukas aus Agram

pre 7 godina

Kad je to Island ušao u EU da bi izašao iz nje? Verovatno misliš na Grenland.
(Antifa, 26. jun 2016 20:04)

U pravu si, lapsus calami!

Meister Jakob

pre 7 godina

Ko god primi Hrvatsku u članstvo raspada se brzo (Austrougarska, Kraljevina Jugoslavija, NDH, SFRJ, EU).
(Bankok, 26. jun 2016 19:59)

S Austrijancima i Mađarima smo se sasvim lijepo "družili" 800 godina dok Srbi nisu ubili Franza Ferdinanda.
I Habsburška monarhija, kasnije Austrougarska je bila jako nalik na EU, možda čak i bolja.
Hrvatska je imala zapravo velik stepen autonomije. Imali smo svog vladara koji je onda naravno bio podređen austrijskoj kruni, imali smo svoj parlament u kojem su hrvatski plemići raspravljali na latinskom, imali smo slobodu razvijati nauku i kulturu na svom jeziku, niko nas nije tlačio, nabadao na kolac, niti rezao uši, kamo sreće da opet bude Austrougarska tad je Hrvatskoj bilo najbolje.

Rio

pre 7 godina

Što više budete pokušavali da učvrstite Evropu, tj da namećete članicama ono što ne žele, Evropa će se sve više urušavati. Gasite vatru benzinom.

Oruzje za masovno unistenje

pre 7 godina

Ako Engleska ne dobije očekivanu podršku, moguće je da se naprasno okrene Putinu!
(sale, 26. jun 2016 20:05)


Putin je vec rekao da nece podrzavati slabe ekonomije.

tosa

pre 7 godina

Ovi iz EU izgleda nisu culi za da kada nesto imas u saci i krenes istu da stiskas sve to sto imas u njoj sve vise i vise ispada. E tako ce ovi sa ovim nazovi planom da rasteraju jos vise drzava-clanica EU i onda ce nastupiti totalni krah EU.

andreas kisser

pre 7 godina

Ako Engleska ne dobije očekivanu podršku, moguće je da se naprasno okrene Putinu!
(sale, 26. jun 2016 20:05)

Putin je vec rekao da nece podrzavati slabe ekonomije.
(Oruzje za masovno unistenje, 26. jun 2016 20:27)

znaci odgovara mu da podrzi ekonomiju mnogo snazniju od ruske (UK)? pa to je sale i rekao, zbog cega mu repliciras :-)

Voodoo

pre 7 godina

"Meni sve vise lici na to da su Nemci i Francuzi jedva docekali da ishod referenduma bude ovakav?! Sada ce oni da naprave pravu drzavu, jaku EU sa njima na celu, bez britanskog saplitanja, sa odlicnim odnosima sa Miskvom, da ne kazem savezom."
Haha, ala ti zivis u nekim zescim iluzijama. Nemacka ce da pravi odlicne odnose sa Moskvom, kako da ne, pa Nemacka je posle drugog svetskog rata i totalnog kolapsa zemlje dosla do ovoga sto danas ima samo zahvaljuhuci Amerikancima, koji su hteli na primeru zapadne Nemacke da pokazu koliko je kapitalizam mocniji od istocne Nemackog komunizma i uliva milijardi u Nemacku. Nemacka privreda je zbog sankcija Rusiji i Ruskih kontramera imala pad, ali ni priblizan kakav bi imala da je u istom odnosu sa Amerikancima, njihova zavisnot od Sad je ogromna, pa cela Eu evo jos uvek pricaju ne moze da se oporavi ekonomski od kraha pre svega Americkih banaka 2008, o cemu pricamo.

Brana

pre 7 godina

Pa naravno! Nisu oni mi, pa da sede i cekaju da ih nesto udari u glavu.
Evo ih Francuzi, koji ce itekako profitirati od bregzita, vec delaju - http://ekonomskevesti.com/privreda/francuzi-mame-londonske-banke/
Sta je vama ljudi, sto izgledate zacudjeno povodom svega ovoga? Svi su oni sve ovo odavno ukalkulisali!

Profesionalni komentator

pre 7 godina

Englezi su upravo i glasali za izlazak iz EU zato sto su im nametali "jaku EU" a slabu Britaniju kao model funkcionisanja....Evropa i EU nisu isto i odvratno je kako svi EU politicari uporno izjednacavaju te dve stvari

Aman Zaman

pre 7 godina

Iskreno se nadam i verujem da ce Evropa iz ovoga izaci ojacana! Mislim da je ovo tacka kada ce se ponovo u prvi plan vratiti fundamentalne vrednosti evropskog ujedinjavanja koje su cesto poslednjih godina bile zaboravljane. Tema je isuvise siroka i ozbiljna da bi se elaborirala u par recenica, ali zar 70 godina mira i saradnje, nevidjeni ekonomski uspon i blagostanje, slobodno kretanje ljudi, zajednicka valuta, mesanje mladih kroz programe razmene - nisu dovoljni razlozi da uvere i najokorelije euroskeptike da je ovo projekat koji je mozda u krizi, ali koji zapravo i nema alternativu. Uz naravno neke nuzne korekcije - do kojih ce, siguran sam, posle Brexita doci...

Miloš

pre 7 godina

Zbog ovakvog ponašanja nestaće EU! Jedna od najvećih članica glasa ubedljivo da napusti projekat, a oni na to imaju prazan dokument na 9 strana koji ne predlaže ništa novo. EU zaista ne ume da napravi argument za sebe.

Dejan

pre 7 godina

@Џејмс 007Bond: Al si ti naivan. Zajednicka bezbednosna sluzba nemacke npr i estonije ili grcke, hahaha. Pa nemac ceka za oslobadjanje nemackih taoca u Alziru npr da mu potpis da grk. Vi tamo na Balkanu zivite kao na Marsu bez trunke razumevanja kako svet funkcionise! Evropa moze da bude funkcionalna samo kao pokorena od jedne jake sile ili kao labava konfederancija drzava. Zato sto se stiskalo od strane birokrata koji nisu bliski narodu, zato sada UK i odlazi a postoji opasnost i ostali da odu. Cim dodje kriza nema vise solidarnosti i pomaganja nego svako sebe gleda. Ti radi sa Afrikom, ja necu mogu samo da se unazadim tako, hocu sa razvijenima da bi i sebe razvijao a ne da uvaljujem plemenima isti proizvod 50 god. Postoji jedno objasnjenje psihologa o nesvrstanima, a to je da srbi uvek trce ka nerazvijenijima od sebe da bi hranili svoj ego i da bi se bolje osecali. Zato se sada srbi smeju mogucem propadanju EU, zbog svog ega. Jako jadno.

Udba

pre 7 godina

U prevodu jos jace oduzimanje suvereniteta drzavama i centralizovanje vlasti u Brisel. ;-)

Pa upravo zbog toga su Britanci napustili EU, upravo zbog toga su ljudi sve vise protiv EU!

Boza

pre 7 godina

Ovakvo ponasanje Francuza i Nemaca moze se nazvati:

Uvredjen suprug kada ga ostavi zena pa se na nju ljuti,
Mi radimo sta mi hocemo bez obzira na relanost u kojoj zivimo (ludilo),
Mi smo sami sebi dovoljni (komunizam)


Zar se nisu Francuska i Nemacka radovale paru belniskog zida i raspadu CCCR?

Pa kada se raspao CCCR zasto se ne bi raspala i EU?

Ja licno mislim da lideri EU nisu sposobni da rese ni jedan problem koji se postavlja pred njih, i da je to problem EU. Sve je to isto kao kada se raspadala YUGA. Nije YUGA bila losa zemlje ni onda a ni sada ALI je imala kretene za lidere, e tako i EU.

Lideri EU se ponasaju kao Titini JAKO LOSI KOMUNISTI. Svi su im drugi krivi.

Lukas aus Agram

pre 7 godina

Ja znam da se u Srbiji već 25 godina prognozira raspad EU-a, i da bankrot Hrvatske već barem 10 godina.
Ali ništa od toga, od 1951. EU je prošla razne faze, već se dogodilo da je neka zemlja izašla iz EU, Island, pa onda imamo Norvešku i Švicarsku koje i jesu i nisu u EU, tako da nemojte trljati ruke, neće se EU ništa dogoditi, čak štaviše mislim da odlaskom UK-a će još više ojačati, Englezi su ionako bili američka krtica!

Bivsi dizajner tobogana

pre 7 godina

Cemu besmislene price da ce Britancima biti gore. Njima ce sigurno biti bolje jer uvek imaju Komonvelt za slobodnu trgovinu
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (dragan, 26. jun 2016 18:37)


Izlaskom Skotske, S. Irske a mozda i Velsa ne postoji vise VB a onda ne postoji ni Komonvelt. Morao bi novi sporazum da se potpisuje sa Engleskom (stari je iz 1931), a iskreno, ne vidim sta bi Australija ili Indija imale od takvog aranzmana? Da su bili pametni Englezi ne bi ni ulazili u EU, ali morali su, hteli da sprece saradnju Nemacke i Rusije a dobili sipak...

Evo ovde vise informacija o Komonveltu, bitan je grafikon trgovinske razmene:
http://theconversation.com/the-commonwealth-is-not-an-alternative-to-the-eu-for-britain-57009

justice for humans

pre 7 godina

ZaSto su se presli i zasto bi zalili? Nije 100 ljudi ispalo da su neznalice i tupavci. 15 mil. je dobar presek ciji se glas dalje cuje. A i dalji raspad EU je moguc. Sad Amerika moze da insistira da je ovo lose za Englesku, jer time hoce da sprece ljude u Americi da glasaju za Trampa pod istim objasnjenjem glasacke strukture. Kad je Srbija izdrzala izvan unije, zasto ne bi mnogo snaznija (cak i oslabljena) Engleska? Dosta nazivanja ljudi glupim, olosem, neobrazovanim i dosta pretnji. I sredovecni ljudi su razumni, diploma ti ne garantuje znanje i inteligenciju. Stavise, studenti su ti koji su isprani i idealisti. Ostali treba da trpe?
Nema prosperiteta bez pravih vrednosti i principijalnosti. Dug na kreditnim karticama i morgedzima nije izlaz, niti obican svet moze da beneficira od toga.

frensis drejk

pre 7 godina

Englezi su najvise insistirali na uvodjenju EU sankcija Rusiji, i sad su ti isti Englezi napustili EU, a Nemci i Francuzi sad neka gledaju kako izgladiti ekonomske odnose sa Rusijom. Nisam anglofil, ali im se mora priznati da su tako lepo zavukli, pre svega Nemcima, da ne citiram sad Gandija i pricu o dve ribice.

Bankok

pre 7 godina

Ali ništa od toga, od 1951. EU je prošla razne faze, već se dogodilo da je neka zemlja izašla iz EU, Island, pa onda imamo Norvešku i Švicarsku koje i jesu i nisu u EU, tako da nemojte trljati ruke, neće se EU ništa dogoditi, čak štaviše mislim da odlaskom UK-a će još više ojačati, Englezi su ionako bili američka krtica!
(Lukas aus Agram, 26. jun 2016 19:12)

Island nikada nije bio član EU, pa nikako nije mogao ni da izađe iz EU. Norveška i Švajcarska, svaka na svoj način, imaju specijalne odnose sa EU, navedi jednu jedinu sličnost sa Brexitom?

Da, po Srbiji su se tradicionalno mnogo lupale i lupaju gluposti, kao uostalom i u Hrvatskoj. Ima jedna stvar koja je "ubodena" 100%, ne znam da li na znanje ili na sreću, ali bauk raspadanja se definitivno nadvio nad Evropom. Ukoliko Evropska Unija preživi, Ujedinjeno Kraljevstvo neće - i obrnuto. Engleze od škotske nezavisnosti može da spasi samo još neka EU članica koja odluči da izađe iz EU. Brisel mogu da spasu samo nezavisna Škotska i kriza u Londonu i Severnoj Irskoj. Jedno je sigurno - ko god primi Hrvatsku u članstvo raspada se brzo (Austrougarska, Kraljevina Jugoslavija, NDH, SFRJ, EU).

Radovan

pre 7 godina

Koja brzina... bio je vikend... vidi se da ih je Engleska "iznenadila"...

Verovali u zavere ili ne - mnogo je jasno da se za ovo znalo i pripremalo i da nije slucajno. To sto mi "cekamo rezultate" svega ovoga, to je druga stvar...

Neugroženi seoski predeli

pre 7 godina

Tako i ovaj Vučič potpisuje sporazume "u cilju" jačanja Srbije "na ovim prostorima". kad se jednom vekna leba preseče niko je više ne sastavi. Evropska je unija iz ekonomske zajednice prerasla u državno-političku konfederaciju na čelu sa nemačkom i normalno je da druge nacionalne države neće pristati na to da savez preraste u centralističku tvorevinu.

Ludilo mozga

pre 7 godina

Amerikanac koji se seli iz Njujorka u San Francisko zna da će i tamo, kao što je i ovamo: pričati engleski, plaćati porez, biti pod zaštitom američke vojske, glasati za predsednika, plaćati i biti plaćen u dolarima, biti unutar granica SAD bez granica između saveznih država. Situacija neporedljiva sa Čehom koji se seli u Portugaliju, Rumunom koji se seli u Nemačku ili Estoncem koji se seli u Dansku.

Kakvih, bre 9 strana plana? Pa jelovnik svake čestite kafane je opširniji, a precizniji i konkretniji. Jel se uvodi briselski porez? Jel se uvodi institucija jakog predsednika EU i jake Vlade? Hoće li se mape Evropske Unije, evro zone, šengen zone i sistema zajedničke odbrane poklopiti u doglednoj budućnosti?

Џејмс 007Bond

pre 7 godina

Е то ми се свиђа...Значи, НАТО- мрш напоље! И живео :common security and defence policy of the european union...
...
И у такву унију да уђемо,јер у таквој унији Америка и Америка преко НАТО-а нема шта да тражи...Значи, више интереса чак и за нас Србе, и коначно ћемо моћи да повратимо оно што нам је одузето, али само ако будемо члан такве Европе.
А осим тога- коначно ће сад Америка пасти са трона, Европа ће постати једна велика држава, и бићемо прва војна и економска сила у свету.

П.С.Европа Европљанима, Амери- мр'ш кући.,живела и сарадња са Азијом и Африком, а можда ће чак и Русија бити у оваквој унији.

dragan

pre 7 godina

Cemu besmislene price da ce Britancima biti gore. Njima ce sigurno biti bolje jer uvek imaju Komonvelt za slobodnu trgovinu a svaka evropska zemlja ce sve dati da napravi sto bolji aranzman sa njima. I ne budite smesni sa tim pricama o odlasku Skotske i Severne Irske. To je ozbiljna zemlja i ozbiljna demokratija, tako da je nama bolje da vidimo gde cemo i sta cemo nego sto se bavimo VB.

Vrle

pre 7 godina

Ma da,najverovatnije je da su Englezi glupi i da ne znaju sta rade.Pokazali su to kroz istoriju nebrojano puta.Nadam se samo da se veliki samo malo igraju,da nece biti velikih potresa!

Meister Jakob

pre 7 godina

Dok je Cameron pred par mjeseci prijetio izlaskom UK iz EU Evropa ima je napravila razne ustupke i izuzetke, kao npr. da britanski i ostali EU državljani koji žive u UK nemaju ista prava na socijalnu i zdravstvenu zaštitu i pomoć.
A sad kako mi se čini oni se predomišljaju, milioni žele novi referendum i izgleda da ipak hoće ostati u EU, ali onda Merkelica diktira uslove! :-)

MUVA

pre 7 godina

Izlazak gb iz EU je pocetak jednog opadajuceg procesa za EU.Niko ne zna kako ce izgledati EU za koju godinu.Sama paradigma slobodnog protoka ljudi i kapitala je ovim dovedena u pitanje, temelj EU projekta.Svejedno se glas Engleza mora ispostovati, 17 miliona ljudi je glasalo za napustanje ovakve jalove EU.

The End

pre 7 godina

Naravno da ih nije iznenadilo jer su sa Britanijom pregovarali 2 godine o raznim ustupcima, da bi Briti na kraju izglasali izlazak. Naravno da su ovi paralelno radili na Planu B. Ali ni to ne će pomoći. EU ide svom kraju jer nije na fer temeljima pa se nora urušiti.

Dex

pre 7 godina

Koja brzina... bio je vikend... vidi se da ih je Engleska "iznenadila"... 

Verovali u zavere ili ne - mnogo je jasno da se za ovo znalo i pripremalo i da nije slucajno. To sto mi "cekamo rezultate" svega ovoga, to je druga stvar...
(Radovan, 26. jun 2016 18:13)

Nema se sta znati. Ozbiljni ljudi uvek prave makar plan B, ako ne i C, D, E... Ne zive od danas do sutra kao mi.

sah 88

pre 7 godina

Meni sve vise lici na to da su Nemci i Francuzi jedva docekali da ishod referenduma bude ovakav?! Sada ce oni da naprave pravu drzavu, jaku EU sa njima na celu, bez britanskog saplitanja, sa odlicnim odnosima sa Miskvom, da ne kazem savezom. Za to vreme Britanija u haosu, Skotska i S. Irska napustaju V. Britaniju, Englezi ostaju sami nebitni, stravicno podeljeni izmedju sebe, sa velikim padom zivotnog standarda. Berze se sele iz Londona u Pariz, vekovni san Francuske. Ovo kao da je neko nasankao Engleze, ali ne znam ko?!

sah 88

pre 7 godina

Meni sve vise lici na to da su Nemci i Francuzi jedva docekali da ishod referenduma bude ovakav?! Sada ce oni da naprave pravu drzavu, jaku EU sa njima na celu, bez britanskog saplitanja, sa odlicnim odnosima sa Miskvom, da ne kazem savezom. Za to vreme Britanija u haosu, Skotska i S. Irska napustaju V. Britaniju, Englezi ostaju sami nebitni, stravicno podeljeni izmedju sebe, sa velikim padom zivotnog standarda. Berze se sele iz Londona u Pariz, vekovni san Francuske. Ovo kao da je neko nasankao Engleze, ali ne znam ko?!

Dex

pre 7 godina

Koja brzina... bio je vikend... vidi se da ih je Engleska "iznenadila"... 

Verovali u zavere ili ne - mnogo je jasno da se za ovo znalo i pripremalo i da nije slucajno. To sto mi "cekamo rezultate" svega ovoga, to je druga stvar...
(Radovan, 26. jun 2016 18:13)

Nema se sta znati. Ozbiljni ljudi uvek prave makar plan B, ako ne i C, D, E... Ne zive od danas do sutra kao mi.

Radovan

pre 7 godina

Koja brzina... bio je vikend... vidi se da ih je Engleska "iznenadila"...

Verovali u zavere ili ne - mnogo je jasno da se za ovo znalo i pripremalo i da nije slucajno. To sto mi "cekamo rezultate" svega ovoga, to je druga stvar...

Џејмс 007Bond

pre 7 godina

Е то ми се свиђа...Значи, НАТО- мрш напоље! И живео :common security and defence policy of the european union...
...
И у такву унију да уђемо,јер у таквој унији Америка и Америка преко НАТО-а нема шта да тражи...Значи, више интереса чак и за нас Србе, и коначно ћемо моћи да повратимо оно што нам је одузето, али само ако будемо члан такве Европе.
А осим тога- коначно ће сад Америка пасти са трона, Европа ће постати једна велика држава, и бићемо прва војна и економска сила у свету.

П.С.Европа Европљанима, Амери- мр'ш кући.,живела и сарадња са Азијом и Африком, а можда ће чак и Русија бити у оваквој унији.

Meister Jakob

pre 7 godina

Dok je Cameron pred par mjeseci prijetio izlaskom UK iz EU Evropa ima je napravila razne ustupke i izuzetke, kao npr. da britanski i ostali EU državljani koji žive u UK nemaju ista prava na socijalnu i zdravstvenu zaštitu i pomoć.
A sad kako mi se čini oni se predomišljaju, milioni žele novi referendum i izgleda da ipak hoće ostati u EU, ali onda Merkelica diktira uslove! :-)

Ludilo mozga

pre 7 godina

Amerikanac koji se seli iz Njujorka u San Francisko zna da će i tamo, kao što je i ovamo: pričati engleski, plaćati porez, biti pod zaštitom američke vojske, glasati za predsednika, plaćati i biti plaćen u dolarima, biti unutar granica SAD bez granica između saveznih država. Situacija neporedljiva sa Čehom koji se seli u Portugaliju, Rumunom koji se seli u Nemačku ili Estoncem koji se seli u Dansku.

Kakvih, bre 9 strana plana? Pa jelovnik svake čestite kafane je opširniji, a precizniji i konkretniji. Jel se uvodi briselski porez? Jel se uvodi institucija jakog predsednika EU i jake Vlade? Hoće li se mape Evropske Unije, evro zone, šengen zone i sistema zajedničke odbrane poklopiti u doglednoj budućnosti?

MUVA

pre 7 godina

Izlazak gb iz EU je pocetak jednog opadajuceg procesa za EU.Niko ne zna kako ce izgledati EU za koju godinu.Sama paradigma slobodnog protoka ljudi i kapitala je ovim dovedena u pitanje, temelj EU projekta.Svejedno se glas Engleza mora ispostovati, 17 miliona ljudi je glasalo za napustanje ovakve jalove EU.

Bankok

pre 7 godina

Ali ništa od toga, od 1951. EU je prošla razne faze, već se dogodilo da je neka zemlja izašla iz EU, Island, pa onda imamo Norvešku i Švicarsku koje i jesu i nisu u EU, tako da nemojte trljati ruke, neće se EU ništa dogoditi, čak štaviše mislim da odlaskom UK-a će još više ojačati, Englezi su ionako bili američka krtica!
(Lukas aus Agram, 26. jun 2016 19:12)

Island nikada nije bio član EU, pa nikako nije mogao ni da izađe iz EU. Norveška i Švajcarska, svaka na svoj način, imaju specijalne odnose sa EU, navedi jednu jedinu sličnost sa Brexitom?

Da, po Srbiji su se tradicionalno mnogo lupale i lupaju gluposti, kao uostalom i u Hrvatskoj. Ima jedna stvar koja je "ubodena" 100%, ne znam da li na znanje ili na sreću, ali bauk raspadanja se definitivno nadvio nad Evropom. Ukoliko Evropska Unija preživi, Ujedinjeno Kraljevstvo neće - i obrnuto. Engleze od škotske nezavisnosti može da spasi samo još neka EU članica koja odluči da izađe iz EU. Brisel mogu da spasu samo nezavisna Škotska i kriza u Londonu i Severnoj Irskoj. Jedno je sigurno - ko god primi Hrvatsku u članstvo raspada se brzo (Austrougarska, Kraljevina Jugoslavija, NDH, SFRJ, EU).

Neugroženi seoski predeli

pre 7 godina

Tako i ovaj Vučič potpisuje sporazume "u cilju" jačanja Srbije "na ovim prostorima". kad se jednom vekna leba preseče niko je više ne sastavi. Evropska je unija iz ekonomske zajednice prerasla u državno-političku konfederaciju na čelu sa nemačkom i normalno je da druge nacionalne države neće pristati na to da savez preraste u centralističku tvorevinu.

Lukas aus Agram

pre 7 godina

Ja znam da se u Srbiji već 25 godina prognozira raspad EU-a, i da bankrot Hrvatske već barem 10 godina.
Ali ništa od toga, od 1951. EU je prošla razne faze, već se dogodilo da je neka zemlja izašla iz EU, Island, pa onda imamo Norvešku i Švicarsku koje i jesu i nisu u EU, tako da nemojte trljati ruke, neće se EU ništa dogoditi, čak štaviše mislim da odlaskom UK-a će još više ojačati, Englezi su ionako bili američka krtica!

Vrle

pre 7 godina

Ma da,najverovatnije je da su Englezi glupi i da ne znaju sta rade.Pokazali su to kroz istoriju nebrojano puta.Nadam se samo da se veliki samo malo igraju,da nece biti velikih potresa!

dragan

pre 7 godina

Cemu besmislene price da ce Britancima biti gore. Njima ce sigurno biti bolje jer uvek imaju Komonvelt za slobodnu trgovinu a svaka evropska zemlja ce sve dati da napravi sto bolji aranzman sa njima. I ne budite smesni sa tim pricama o odlasku Skotske i Severne Irske. To je ozbiljna zemlja i ozbiljna demokratija, tako da je nama bolje da vidimo gde cemo i sta cemo nego sto se bavimo VB.

frensis drejk

pre 7 godina

Englezi su najvise insistirali na uvodjenju EU sankcija Rusiji, i sad su ti isti Englezi napustili EU, a Nemci i Francuzi sad neka gledaju kako izgladiti ekonomske odnose sa Rusijom. Nisam anglofil, ali im se mora priznati da su tako lepo zavukli, pre svega Nemcima, da ne citiram sad Gandija i pricu o dve ribice.

The End

pre 7 godina

Naravno da ih nije iznenadilo jer su sa Britanijom pregovarali 2 godine o raznim ustupcima, da bi Briti na kraju izglasali izlazak. Naravno da su ovi paralelno radili na Planu B. Ali ni to ne će pomoći. EU ide svom kraju jer nije na fer temeljima pa se nora urušiti.

Rio

pre 7 godina

Što više budete pokušavali da učvrstite Evropu, tj da namećete članicama ono što ne žele, Evropa će se sve više urušavati. Gasite vatru benzinom.

Udba

pre 7 godina

U prevodu jos jace oduzimanje suvereniteta drzavama i centralizovanje vlasti u Brisel. ;-)

Pa upravo zbog toga su Britanci napustili EU, upravo zbog toga su ljudi sve vise protiv EU!

Boza

pre 7 godina

Ovakvo ponasanje Francuza i Nemaca moze se nazvati:

Uvredjen suprug kada ga ostavi zena pa se na nju ljuti,
Mi radimo sta mi hocemo bez obzira na relanost u kojoj zivimo (ludilo),
Mi smo sami sebi dovoljni (komunizam)


Zar se nisu Francuska i Nemacka radovale paru belniskog zida i raspadu CCCR?

Pa kada se raspao CCCR zasto se ne bi raspala i EU?

Ja licno mislim da lideri EU nisu sposobni da rese ni jedan problem koji se postavlja pred njih, i da je to problem EU. Sve je to isto kao kada se raspadala YUGA. Nije YUGA bila losa zemlje ni onda a ni sada ALI je imala kretene za lidere, e tako i EU.

Lideri EU se ponasaju kao Titini JAKO LOSI KOMUNISTI. Svi su im drugi krivi.

Aman Zaman

pre 7 godina

Iskreno se nadam i verujem da ce Evropa iz ovoga izaci ojacana! Mislim da je ovo tacka kada ce se ponovo u prvi plan vratiti fundamentalne vrednosti evropskog ujedinjavanja koje su cesto poslednjih godina bile zaboravljane. Tema je isuvise siroka i ozbiljna da bi se elaborirala u par recenica, ali zar 70 godina mira i saradnje, nevidjeni ekonomski uspon i blagostanje, slobodno kretanje ljudi, zajednicka valuta, mesanje mladih kroz programe razmene - nisu dovoljni razlozi da uvere i najokorelije euroskeptike da je ovo projekat koji je mozda u krizi, ali koji zapravo i nema alternativu. Uz naravno neke nuzne korekcije - do kojih ce, siguran sam, posle Brexita doci...

Profesionalni komentator

pre 7 godina

Englezi su upravo i glasali za izlazak iz EU zato sto su im nametali "jaku EU" a slabu Britaniju kao model funkcionisanja....Evropa i EU nisu isto i odvratno je kako svi EU politicari uporno izjednacavaju te dve stvari

Dejan

pre 7 godina

@Џејмс 007Bond: Al si ti naivan. Zajednicka bezbednosna sluzba nemacke npr i estonije ili grcke, hahaha. Pa nemac ceka za oslobadjanje nemackih taoca u Alziru npr da mu potpis da grk. Vi tamo na Balkanu zivite kao na Marsu bez trunke razumevanja kako svet funkcionise! Evropa moze da bude funkcionalna samo kao pokorena od jedne jake sile ili kao labava konfederancija drzava. Zato sto se stiskalo od strane birokrata koji nisu bliski narodu, zato sada UK i odlazi a postoji opasnost i ostali da odu. Cim dodje kriza nema vise solidarnosti i pomaganja nego svako sebe gleda. Ti radi sa Afrikom, ja necu mogu samo da se unazadim tako, hocu sa razvijenima da bi i sebe razvijao a ne da uvaljujem plemenima isti proizvod 50 god. Postoji jedno objasnjenje psihologa o nesvrstanima, a to je da srbi uvek trce ka nerazvijenijima od sebe da bi hranili svoj ego i da bi se bolje osecali. Zato se sada srbi smeju mogucem propadanju EU, zbog svog ega. Jako jadno.

justice for humans

pre 7 godina

ZaSto su se presli i zasto bi zalili? Nije 100 ljudi ispalo da su neznalice i tupavci. 15 mil. je dobar presek ciji se glas dalje cuje. A i dalji raspad EU je moguc. Sad Amerika moze da insistira da je ovo lose za Englesku, jer time hoce da sprece ljude u Americi da glasaju za Trampa pod istim objasnjenjem glasacke strukture. Kad je Srbija izdrzala izvan unije, zasto ne bi mnogo snaznija (cak i oslabljena) Engleska? Dosta nazivanja ljudi glupim, olosem, neobrazovanim i dosta pretnji. I sredovecni ljudi su razumni, diploma ti ne garantuje znanje i inteligenciju. Stavise, studenti su ti koji su isprani i idealisti. Ostali treba da trpe?
Nema prosperiteta bez pravih vrednosti i principijalnosti. Dug na kreditnim karticama i morgedzima nije izlaz, niti obican svet moze da beneficira od toga.

Oruzje za masovno unistenje

pre 7 godina

Ako Engleska ne dobije očekivanu podršku, moguće je da se naprasno okrene Putinu!
(sale, 26. jun 2016 20:05)


Putin je vec rekao da nece podrzavati slabe ekonomije.

Miloš

pre 7 godina

Zbog ovakvog ponašanja nestaće EU! Jedna od najvećih članica glasa ubedljivo da napusti projekat, a oni na to imaju prazan dokument na 9 strana koji ne predlaže ništa novo. EU zaista ne ume da napravi argument za sebe.

Voodoo

pre 7 godina

"Meni sve vise lici na to da su Nemci i Francuzi jedva docekali da ishod referenduma bude ovakav?! Sada ce oni da naprave pravu drzavu, jaku EU sa njima na celu, bez britanskog saplitanja, sa odlicnim odnosima sa Miskvom, da ne kazem savezom."
Haha, ala ti zivis u nekim zescim iluzijama. Nemacka ce da pravi odlicne odnose sa Moskvom, kako da ne, pa Nemacka je posle drugog svetskog rata i totalnog kolapsa zemlje dosla do ovoga sto danas ima samo zahvaljuhuci Amerikancima, koji su hteli na primeru zapadne Nemacke da pokazu koliko je kapitalizam mocniji od istocne Nemackog komunizma i uliva milijardi u Nemacku. Nemacka privreda je zbog sankcija Rusiji i Ruskih kontramera imala pad, ali ni priblizan kakav bi imala da je u istom odnosu sa Amerikancima, njihova zavisnot od Sad je ogromna, pa cela Eu evo jos uvek pricaju ne moze da se oporavi ekonomski od kraha pre svega Americkih banaka 2008, o cemu pricamo.

dragan

pre 7 godina

Na malo duzu stazu, ko ce ispasti da je bio u pravu? Englezi ili Fr i Nemacka s druge strane? Istorija je velika uciteljica. Englezi uvek vide dalje i uvek nasankaju druge.

Brana

pre 7 godina

Pa naravno! Nisu oni mi, pa da sede i cekaju da ih nesto udari u glavu.
Evo ih Francuzi, koji ce itekako profitirati od bregzita, vec delaju - http://ekonomskevesti.com/privreda/francuzi-mame-londonske-banke/
Sta je vama ljudi, sto izgledate zacudjeno povodom svega ovoga? Svi su oni sve ovo odavno ukalkulisali!

sale

pre 7 godina

Ovo se neće dobro završiti: VB se vekovima borila protiv njoj suprotstavljenog ujedinjenog kontinenta, a izgleda da lideri najvećih sila kontinenta upravo sada pokušavaju da urade upravo to, a da bi se osigurali protiv VB, žele da naruše političko jedinstvo Ostrva tako što će pomoći Škotskoj da se izdvoji. To su već dva legitimna povoda za rat. Očevidno nisu raspoloženi da se situacija "zalepi" time što bi se Britaniji dala šansa da se predomisli. Britanija nema drugog izlaza nego da pokrene široku akciju razbijanja EU i borbe protiv interesa EU u zemljama aspirantima. Mi sigurno nećemo biti pošteđeni tog uticaja. Pored ruskog, imaćemo sada i engleski uticaj koji će raspirivati evroskepticizam u Srbiji i okolini, a možda će nam uvaliti i neki oružani sukob na Balkanu? Na kraju, sve će zavisiti od stava USA u sukobu Eng vs. Fra+Ger. Ako Engleska ne dobije očekivanu podršku, moguće je da se naprasno okrene Putinu!

Nikola's

pre 7 godina

niko nas nije tlačio, nabadao na kolac, niti rezao uši, kamo sreće da opet bude Austrougarska tad je Hrvatskoj bilo najbolje.
(Meister Jakob, 26. jun 2016 20:57)

Vidis Jakube. Da ti isti Srbi nisu poturili ledja pred Turcima i da su rekli - Osmanlije, mi smo uz vas i evo vam teritorija - tesko da bi sta ostalo od vas i Austrougara.

Kada su Turci nadirali, mi smo ginuli, dok ste vi usli u zadnjicu Habsburga samo da opstanete. Vasa uloga je bila nista drugo do poslusni konjusar. Klasicna prodaja za tepsiju ribe.

I umesto zahvalnice od AU za drzanje odstupnice, mi dobismo metak u ledja 1914 jer je Gavrilo ubio Franca. Kako da ne. Napali bi nas ponovo iz nekog trivijalnog razloga.

A Hrvati kao Hrvati. Sa tobom dobri u SHS pa zabiju noz sa Nemcima pa kad dobiju batine 1945 opet kod "brace" Srba kako bi opstali u okviru SFRJ\FNRJ. Ljigavo i bez morala. Obraz ko opanak.

Lukas aus Agram

pre 7 godina

Kad je to Island ušao u EU da bi izašao iz nje? Verovatno misliš na Grenland.
(Antifa, 26. jun 2016 20:04)

U pravu si, lapsus calami!

Vukan Lazarevic

pre 7 godina

Velika Britanija jos nije odlucila da napusti EU!!!

Rezultat referenduma je samo narodni "savet" parlamentu, koji tek treba da odluci o tome.

Takodje, da bi se sve to pokrenulo potrbno je da Britanija pokrene klauzulu 50 Evropske Unije (Article 50). To moze da uradi samo premijer Britanije, koji je dao ostavku. TO znaci da ce konzervativci prvo morati da izaberu svog lidera (koji ce imati hrabrosti da ih izvede iz Evrope) pre nego sto aktiviraju klazulu 50...

Meister Jakob

pre 7 godina

Ko god primi Hrvatsku u članstvo raspada se brzo (Austrougarska, Kraljevina Jugoslavija, NDH, SFRJ, EU).
(Bankok, 26. jun 2016 19:59)

S Austrijancima i Mađarima smo se sasvim lijepo "družili" 800 godina dok Srbi nisu ubili Franza Ferdinanda.
I Habsburška monarhija, kasnije Austrougarska je bila jako nalik na EU, možda čak i bolja.
Hrvatska je imala zapravo velik stepen autonomije. Imali smo svog vladara koji je onda naravno bio podređen austrijskoj kruni, imali smo svoj parlament u kojem su hrvatski plemići raspravljali na latinskom, imali smo slobodu razvijati nauku i kulturu na svom jeziku, niko nas nije tlačio, nabadao na kolac, niti rezao uši, kamo sreće da opet bude Austrougarska tad je Hrvatskoj bilo najbolje.

tosa

pre 7 godina

Ovi iz EU izgleda nisu culi za da kada nesto imas u saci i krenes istu da stiskas sve to sto imas u njoj sve vise i vise ispada. E tako ce ovi sa ovim nazovi planom da rasteraju jos vise drzava-clanica EU i onda ce nastupiti totalni krah EU.

Bivsi dizajner tobogana

pre 7 godina

Cemu besmislene price da ce Britancima biti gore. Njima ce sigurno biti bolje jer uvek imaju Komonvelt za slobodnu trgovinu
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (dragan, 26. jun 2016 18:37)


Izlaskom Skotske, S. Irske a mozda i Velsa ne postoji vise VB a onda ne postoji ni Komonvelt. Morao bi novi sporazum da se potpisuje sa Engleskom (stari je iz 1931), a iskreno, ne vidim sta bi Australija ili Indija imale od takvog aranzmana? Da su bili pametni Englezi ne bi ni ulazili u EU, ali morali su, hteli da sprece saradnju Nemacke i Rusije a dobili sipak...

Evo ovde vise informacija o Komonveltu, bitan je grafikon trgovinske razmene:
http://theconversation.com/the-commonwealth-is-not-an-alternative-to-the-eu-for-britain-57009

Nebotovan

pre 7 godina

Na malo duzu stazu, ko ce ispasti da je bio u pravu? Englezi ili Fr i Nemacka s druge strane? Istorija je velika uciteljica. Englezi uvek vide dalje i uvek nasankaju druge.
(dragan, 26. jun 2016 20:46)
Pa kako onda izgubise svonl ono kolonijalno carstvo u kome "sunce nikad nije zalazilo" kad su toliko nepogresovi i "uvek sve nasankaju"? Kako izgubise celu severnu ameriku i pored onakve vojske i moci u to vreme? Nisu britanci (a ni amerikanci) nikakvi nepogresivi nadljudi

Stefan

pre 7 godina

@sah 88
Odlicno zapazanje!

Postoji uvrezeno misljenje da je UK ustvari Trojanski konj SAD, koji namerno sabotira integraciju u ekonomskom, politickom i pravnom smislu, tako da je ovo na neki nacin bilo prizeljkivano, naravno, u tajnosti. Americki uticaj je oslabio izlazkom UK iz EU.

unlimited

pre 7 godina

Ja mislim da bi bilo sjajno da se udruže Njemačka i Francuska i preuzmu vodstvo, da se nijedna odluka npr. EU parlamenta ne može sprovesti bez da se te obe zemlje slože, da imaju pravo veta.
Pošto su te dve zemlje kroz istoriju se gore klale nego Hrvati i Srbi mislim da bi bili zdrava protuteža jedna drugoj.
Nacionalne države bi naravno zadržale svoj identitet ali službeni jezici bi bili francuski i njemački i svi EU građani bi morali znati barem jedan od ta 2 jezika, baš kao u Švicarskoj, ovi iz Ciriha u školi ipak uče francuski, a u Ženevi uče njemački.

aaa

pre 7 godina

Silno se varate vi koji mislite da Amerikanci ne upravljaju Evropom upravo preko Nemacke! Kakva Britanija, Nemacka je danas njihova najveca pudlica.

andreas kisser

pre 7 godina

Ako Engleska ne dobije očekivanu podršku, moguće je da se naprasno okrene Putinu!
(sale, 26. jun 2016 20:05)

Putin je vec rekao da nece podrzavati slabe ekonomije.
(Oruzje za masovno unistenje, 26. jun 2016 20:27)

znaci odgovara mu da podrzi ekonomiju mnogo snazniju od ruske (UK)? pa to je sale i rekao, zbog cega mu repliciras :-)

Bata Valjevo

pre 7 godina

UK je prosle godine uplatila u budzet neto 11 milijardi evra i postavlja pitanje na cega je to EU adminstracija spiskala. Na neprimerne plate briselske adminstracije i podrsku ovim ili onim farmerima cija brda maslaca posle bacaju. Za 11 milijardi evra u Srbiji mozes da izgradis oko 110 hiljada stanova da svaki kosta 100 hiljada evra. Malo li UK daje bahatoj EU? Sto se tice Skotske, Skotska je 5 miliona od ukupno 65 miliona u UK.Nije realno da izadju jer nemaju svoju valutu, morali bi da se prijave kao nova zemlja, koja bi bila u UN.

Kolateralna steta

pre 7 godina

Istorija je velika uciteljica. Englezi uvek vide dalje i uvek nasankaju druge.
(dragan, 26. jun 2016 20:46)

Ovo nikad nisam razumeo... Englezi ne gledaju daleko niti se trude da gledaju daleko, njihova taktika je "siluj dok mozes a posle bezi". Nisu uspeli da "asimiluju" cak ni Ameriku!
Mozda bi Englezi voleli da "istorija" bude samo zadnjih par stotina godina, ali istorija traje mnogo mnogo duze. Postoje podrucja koja su hiljadama godina ekonomski i trgovinski centri, drzave koje opstaju hiljadama godina, i ne moze to da promeni par vekova britanskog izivljavanja i rovarenja.

@

pre 7 godina

Aman Zaman, 26. jun 2016 19:35
EU je mrtva.
Nece izaci ojacana, jer je to nemoguce. EU je zasnovana na prevarama i lazima, to ne moze da traje.
Britanci su ziveli u EU 41 godinu,smucila im se pa su izasli. Sigurno da oni bolje poznaju EU nego mi koji nikad nismo ziveli u EU pa mogu da nam serviraju svoje lazi o idilicnoj EU.
EU nije idilicna, evropske vrednosti ne postoje, EU nema alternativu je besmislena laz.


@Lukas aus Agram
EU se raspala ne zato sto valja, vec zato sto ne valja.Sto god vise evrofanatici budu nametali svoje nepodnosljive lazi, pre ce se raspasti i ostatak EU.

CATAPA

pre 7 godina

Bregzit je poruka svim zemljama EU da će samo oni koji izađu iz EU biti bezbedni od predstojećeg "spontanog" talasa terorizma. Izlaskom Britanije, USA više nema oruđa za sabotažu unutar same EU, osim naravno za njih najpouzdanijeg: NATO.
Čini mi se da čelni ljudi EU sasvim dobro razumeju koje su stvarne pretnje za Evropu i posebno odakle dolaze. Pitanje je samo koliko će u takvom scenariju moći da se odupru iskusnoj američkoj ratnoj mašineriji.

USA radi ono što joj vlasnici i finansijeri nalože. A vlasnici američke države odavno nisu američki građani, već saudijska familija i CK Kine.

Ne postoje ni večni savezi, ni večni protivnici. Kina je već poremetila mnogo toga što su svi smatrali za nepromenljivo ili bar trajno. Naravno, Kina nikada ništa neće uraditi silom. Ne, silu će za njihov račun upotrebiti neko ko ionako sve radi za novac.

Posmatrač

pre 7 godina

Ova EU će se ili reformisati ili nestati u ovakvom obliku. Još veća centralizacija pod patronatom Pariza i Berlina će samo voditi budućim referendumima. Upravo ta centralizacija i nipodaštavanje nacionalnog suvereniteta je i glavni uzrok Brexita. Kameron nije dobio nikakve značajnije ustupke tokom pregovora sa EU, i birači su to prepoznali. Otudjenost britanske i evropskih političkih elita od svojih gradjana nikada nije bila veća. Brexit je upravo i rezultat takve otuđenosti u Britaniji.

trojanski konjusar

pre 7 godina

Postoje podrucja koja su hiljadama godina ekonomski i trgovinski centri, drzave koje opstaju hiljadama godina (Kolateralna steta, 26. jun 2016 21:18)

Zapravo, u savremenom Svetu postoji samo jedna drzava za koju bi se, eventualno, moglo reci da opstaje "hiljadama" godina (u znacenju "vise hiljada od jedne", a u tacnijem prevodu - *skoro* dve hiljade). Postoji jos nekoliko drzava za koje bi se, eventualno, moglo reci da opstaju duze od hiljadu godina. Medjutim, podozrevam da si ti imao na umu zemlje poput Kine, Irana, Etiopije... sto bi znacilo samo da jako povrsno poznajes njihove istorije. Tamo se, u toku tih hiljada godina, smenilo jako mnogo drzava. Razlicitih drzava, a ne tek razlicitih vlasti, odnosno "dinastija". Razlicitih drzava, koje su formirale razlicite etnicke grupe, ili razliciti verski entiteti, u razlicitim geografskim jezgrima, samo sto su potom osvajale manje-vise ista podrucja. Da li bi bio spreman da smatras "vizantijsku", otomansku, avarsku, ili bugarsku vlast "dinastijama" drzave u kojoj ti zivis? E, pa tako ti je i tamo. U redu, u Kini postoji zajednicki imenitelj - ideogramsko pismo, koje mogu koristiti narodi koji se u govoru medjusobno nikako ne mogu razumeti. Medjutim i dobar deo Evrope je imao jos ubedljiviji "zajednicki imenitelj" - latinski jezik (o religiji da i ne govorimo). Pa kakav bi zakljucak iz toga izveo?

Dragan _BL

pre 7 godina

Neverovatno mi je da je u zadnjih par meseci ponovno vaskrsla Jugoslavija i to od strane ruskih botova i plaćenika! Pa oni bi nas opet strpali u neku Jugoslaviju zar vi mislite da bi oni dozvolili veliku Srbiju? Ne budimo naivni, molim lepo!

Kolateralna steta

pre 7 godina

Pa kakav bi zakljucak iz toga izveo?
(trojanski konjusar, 26. jun 2016 23:02)


Ti si napisao zanimljive stvari koje sam ja izostavio, da ne duzim.
Zakljucio bih da je kljuc opstanka u "restruktuiranju" i prilagodjavanju, pre svega, prirodnim okolnostima.
SAD su jezivo konzervativna zemlja i onog momenta kad im Kinezi izmene unutrasnji sistem uredjenja, sto ce verovatno uraditi vec preko Trampa, oni ce izgubiti identitet i pocece brza dezintegracija.
Dezintegracijom VB i SAD svet se vraca u "normalu" u kojoj provodi hiljade godina. Neki novi Platon ce pisati o toj Atlantidi naseg doba.
A Kina, Kina ce biti Kina jos jako dugo, jer svoj identitet ne vezuje ni za predsednika, ni za kraljicu, ni za vanzemaljce, pa cak ni za to pismo, vec za nesto sto zapadnjaci jednostavno ne razumeju.
Kontinuitet nije drzanje za isto k'o pijan plota, vec plivanje u neprekidnim promenama i diskontinuitetu!

Џејмс 007Bond

pre 7 godina

Е то ми се свиђа...Значи, НАТО- мрш напоље! И живео :common security and defence policy of the european union...
...
И у такву унију да уђемо,јер у таквој унији Америка и Америка преко НАТО-а нема шта да тражи...Значи, више интереса чак и за нас Србе, и коначно ћемо моћи да повратимо оно што нам је одузето, али само ако будемо члан такве Европе.
А осим тога- коначно ће сад Америка пасти са трона, Европа ће постати једна велика држава, и бићемо прва војна и економска сила у свету.

П.С.Европа Европљанима, Амери- мр'ш кући.,живела и сарадња са Азијом и Африком, а можда ће чак и Русија бити у оваквој унији.

sah 88

pre 7 godina

Meni sve vise lici na to da su Nemci i Francuzi jedva docekali da ishod referenduma bude ovakav?! Sada ce oni da naprave pravu drzavu, jaku EU sa njima na celu, bez britanskog saplitanja, sa odlicnim odnosima sa Miskvom, da ne kazem savezom. Za to vreme Britanija u haosu, Skotska i S. Irska napustaju V. Britaniju, Englezi ostaju sami nebitni, stravicno podeljeni izmedju sebe, sa velikim padom zivotnog standarda. Berze se sele iz Londona u Pariz, vekovni san Francuske. Ovo kao da je neko nasankao Engleze, ali ne znam ko?!

Lukas aus Agram

pre 7 godina

Ja znam da se u Srbiji već 25 godina prognozira raspad EU-a, i da bankrot Hrvatske već barem 10 godina.
Ali ništa od toga, od 1951. EU je prošla razne faze, već se dogodilo da je neka zemlja izašla iz EU, Island, pa onda imamo Norvešku i Švicarsku koje i jesu i nisu u EU, tako da nemojte trljati ruke, neće se EU ništa dogoditi, čak štaviše mislim da odlaskom UK-a će još više ojačati, Englezi su ionako bili američka krtica!

MUVA

pre 7 godina

Izlazak gb iz EU je pocetak jednog opadajuceg procesa za EU.Niko ne zna kako ce izgledati EU za koju godinu.Sama paradigma slobodnog protoka ljudi i kapitala je ovim dovedena u pitanje, temelj EU projekta.Svejedno se glas Engleza mora ispostovati, 17 miliona ljudi je glasalo za napustanje ovakve jalove EU.

dragan

pre 7 godina

Cemu besmislene price da ce Britancima biti gore. Njima ce sigurno biti bolje jer uvek imaju Komonvelt za slobodnu trgovinu a svaka evropska zemlja ce sve dati da napravi sto bolji aranzman sa njima. I ne budite smesni sa tim pricama o odlasku Skotske i Severne Irske. To je ozbiljna zemlja i ozbiljna demokratija, tako da je nama bolje da vidimo gde cemo i sta cemo nego sto se bavimo VB.

Radovan

pre 7 godina

Koja brzina... bio je vikend... vidi se da ih je Engleska "iznenadila"...

Verovali u zavere ili ne - mnogo je jasno da se za ovo znalo i pripremalo i da nije slucajno. To sto mi "cekamo rezultate" svega ovoga, to je druga stvar...

Dejan

pre 7 godina

@Џејмс 007Bond: Al si ti naivan. Zajednicka bezbednosna sluzba nemacke npr i estonije ili grcke, hahaha. Pa nemac ceka za oslobadjanje nemackih taoca u Alziru npr da mu potpis da grk. Vi tamo na Balkanu zivite kao na Marsu bez trunke razumevanja kako svet funkcionise! Evropa moze da bude funkcionalna samo kao pokorena od jedne jake sile ili kao labava konfederancija drzava. Zato sto se stiskalo od strane birokrata koji nisu bliski narodu, zato sada UK i odlazi a postoji opasnost i ostali da odu. Cim dodje kriza nema vise solidarnosti i pomaganja nego svako sebe gleda. Ti radi sa Afrikom, ja necu mogu samo da se unazadim tako, hocu sa razvijenima da bi i sebe razvijao a ne da uvaljujem plemenima isti proizvod 50 god. Postoji jedno objasnjenje psihologa o nesvrstanima, a to je da srbi uvek trce ka nerazvijenijima od sebe da bi hranili svoj ego i da bi se bolje osecali. Zato se sada srbi smeju mogucem propadanju EU, zbog svog ega. Jako jadno.

sale

pre 7 godina

Ovo se neće dobro završiti: VB se vekovima borila protiv njoj suprotstavljenog ujedinjenog kontinenta, a izgleda da lideri najvećih sila kontinenta upravo sada pokušavaju da urade upravo to, a da bi se osigurali protiv VB, žele da naruše političko jedinstvo Ostrva tako što će pomoći Škotskoj da se izdvoji. To su već dva legitimna povoda za rat. Očevidno nisu raspoloženi da se situacija "zalepi" time što bi se Britaniji dala šansa da se predomisli. Britanija nema drugog izlaza nego da pokrene široku akciju razbijanja EU i borbe protiv interesa EU u zemljama aspirantima. Mi sigurno nećemo biti pošteđeni tog uticaja. Pored ruskog, imaćemo sada i engleski uticaj koji će raspirivati evroskepticizam u Srbiji i okolini, a možda će nam uvaliti i neki oružani sukob na Balkanu? Na kraju, sve će zavisiti od stava USA u sukobu Eng vs. Fra+Ger. Ako Engleska ne dobije očekivanu podršku, moguće je da se naprasno okrene Putinu!

The End

pre 7 godina

Naravno da ih nije iznenadilo jer su sa Britanijom pregovarali 2 godine o raznim ustupcima, da bi Briti na kraju izglasali izlazak. Naravno da su ovi paralelno radili na Planu B. Ali ni to ne će pomoći. EU ide svom kraju jer nije na fer temeljima pa se nora urušiti.

Boza

pre 7 godina

Ovakvo ponasanje Francuza i Nemaca moze se nazvati:

Uvredjen suprug kada ga ostavi zena pa se na nju ljuti,
Mi radimo sta mi hocemo bez obzira na relanost u kojoj zivimo (ludilo),
Mi smo sami sebi dovoljni (komunizam)


Zar se nisu Francuska i Nemacka radovale paru belniskog zida i raspadu CCCR?

Pa kada se raspao CCCR zasto se ne bi raspala i EU?

Ja licno mislim da lideri EU nisu sposobni da rese ni jedan problem koji se postavlja pred njih, i da je to problem EU. Sve je to isto kao kada se raspadala YUGA. Nije YUGA bila losa zemlje ni onda a ni sada ALI je imala kretene za lidere, e tako i EU.

Lideri EU se ponasaju kao Titini JAKO LOSI KOMUNISTI. Svi su im drugi krivi.

Vrle

pre 7 godina

Ma da,najverovatnije je da su Englezi glupi i da ne znaju sta rade.Pokazali su to kroz istoriju nebrojano puta.Nadam se samo da se veliki samo malo igraju,da nece biti velikih potresa!

Neugroženi seoski predeli

pre 7 godina

Tako i ovaj Vučič potpisuje sporazume "u cilju" jačanja Srbije "na ovim prostorima". kad se jednom vekna leba preseče niko je više ne sastavi. Evropska je unija iz ekonomske zajednice prerasla u državno-političku konfederaciju na čelu sa nemačkom i normalno je da druge nacionalne države neće pristati na to da savez preraste u centralističku tvorevinu.

Meister Jakob

pre 7 godina

Dok je Cameron pred par mjeseci prijetio izlaskom UK iz EU Evropa ima je napravila razne ustupke i izuzetke, kao npr. da britanski i ostali EU državljani koji žive u UK nemaju ista prava na socijalnu i zdravstvenu zaštitu i pomoć.
A sad kako mi se čini oni se predomišljaju, milioni žele novi referendum i izgleda da ipak hoće ostati u EU, ali onda Merkelica diktira uslove! :-)

Meister Jakob

pre 7 godina

Ko god primi Hrvatsku u članstvo raspada se brzo (Austrougarska, Kraljevina Jugoslavija, NDH, SFRJ, EU).
(Bankok, 26. jun 2016 19:59)

S Austrijancima i Mađarima smo se sasvim lijepo "družili" 800 godina dok Srbi nisu ubili Franza Ferdinanda.
I Habsburška monarhija, kasnije Austrougarska je bila jako nalik na EU, možda čak i bolja.
Hrvatska je imala zapravo velik stepen autonomije. Imali smo svog vladara koji je onda naravno bio podređen austrijskoj kruni, imali smo svoj parlament u kojem su hrvatski plemići raspravljali na latinskom, imali smo slobodu razvijati nauku i kulturu na svom jeziku, niko nas nije tlačio, nabadao na kolac, niti rezao uši, kamo sreće da opet bude Austrougarska tad je Hrvatskoj bilo najbolje.

Ludilo mozga

pre 7 godina

Amerikanac koji se seli iz Njujorka u San Francisko zna da će i tamo, kao što je i ovamo: pričati engleski, plaćati porez, biti pod zaštitom američke vojske, glasati za predsednika, plaćati i biti plaćen u dolarima, biti unutar granica SAD bez granica između saveznih država. Situacija neporedljiva sa Čehom koji se seli u Portugaliju, Rumunom koji se seli u Nemačku ili Estoncem koji se seli u Dansku.

Kakvih, bre 9 strana plana? Pa jelovnik svake čestite kafane je opširniji, a precizniji i konkretniji. Jel se uvodi briselski porez? Jel se uvodi institucija jakog predsednika EU i jake Vlade? Hoće li se mape Evropske Unije, evro zone, šengen zone i sistema zajedničke odbrane poklopiti u doglednoj budućnosti?

unlimited

pre 7 godina

Ja mislim da bi bilo sjajno da se udruže Njemačka i Francuska i preuzmu vodstvo, da se nijedna odluka npr. EU parlamenta ne može sprovesti bez da se te obe zemlje slože, da imaju pravo veta.
Pošto su te dve zemlje kroz istoriju se gore klale nego Hrvati i Srbi mislim da bi bili zdrava protuteža jedna drugoj.
Nacionalne države bi naravno zadržale svoj identitet ali službeni jezici bi bili francuski i njemački i svi EU građani bi morali znati barem jedan od ta 2 jezika, baš kao u Švicarskoj, ovi iz Ciriha u školi ipak uče francuski, a u Ženevi uče njemački.

Profesionalni komentator

pre 7 godina

Englezi su upravo i glasali za izlazak iz EU zato sto su im nametali "jaku EU" a slabu Britaniju kao model funkcionisanja....Evropa i EU nisu isto i odvratno je kako svi EU politicari uporno izjednacavaju te dve stvari

Voodoo

pre 7 godina

"Meni sve vise lici na to da su Nemci i Francuzi jedva docekali da ishod referenduma bude ovakav?! Sada ce oni da naprave pravu drzavu, jaku EU sa njima na celu, bez britanskog saplitanja, sa odlicnim odnosima sa Miskvom, da ne kazem savezom."
Haha, ala ti zivis u nekim zescim iluzijama. Nemacka ce da pravi odlicne odnose sa Moskvom, kako da ne, pa Nemacka je posle drugog svetskog rata i totalnog kolapsa zemlje dosla do ovoga sto danas ima samo zahvaljuhuci Amerikancima, koji su hteli na primeru zapadne Nemacke da pokazu koliko je kapitalizam mocniji od istocne Nemackog komunizma i uliva milijardi u Nemacku. Nemacka privreda je zbog sankcija Rusiji i Ruskih kontramera imala pad, ali ni priblizan kakav bi imala da je u istom odnosu sa Amerikancima, njihova zavisnot od Sad je ogromna, pa cela Eu evo jos uvek pricaju ne moze da se oporavi ekonomski od kraha pre svega Americkih banaka 2008, o cemu pricamo.

Aman Zaman

pre 7 godina

Iskreno se nadam i verujem da ce Evropa iz ovoga izaci ojacana! Mislim da je ovo tacka kada ce se ponovo u prvi plan vratiti fundamentalne vrednosti evropskog ujedinjavanja koje su cesto poslednjih godina bile zaboravljane. Tema je isuvise siroka i ozbiljna da bi se elaborirala u par recenica, ali zar 70 godina mira i saradnje, nevidjeni ekonomski uspon i blagostanje, slobodno kretanje ljudi, zajednicka valuta, mesanje mladih kroz programe razmene - nisu dovoljni razlozi da uvere i najokorelije euroskeptike da je ovo projekat koji je mozda u krizi, ali koji zapravo i nema alternativu. Uz naravno neke nuzne korekcije - do kojih ce, siguran sam, posle Brexita doci...

Miloš

pre 7 godina

Zbog ovakvog ponašanja nestaće EU! Jedna od najvećih članica glasa ubedljivo da napusti projekat, a oni na to imaju prazan dokument na 9 strana koji ne predlaže ništa novo. EU zaista ne ume da napravi argument za sebe.

Udba

pre 7 godina

U prevodu jos jace oduzimanje suvereniteta drzavama i centralizovanje vlasti u Brisel. ;-)

Pa upravo zbog toga su Britanci napustili EU, upravo zbog toga su ljudi sve vise protiv EU!

andreas kisser

pre 7 godina

Ako Engleska ne dobije očekivanu podršku, moguće je da se naprasno okrene Putinu!
(sale, 26. jun 2016 20:05)

Putin je vec rekao da nece podrzavati slabe ekonomije.
(Oruzje za masovno unistenje, 26. jun 2016 20:27)

znaci odgovara mu da podrzi ekonomiju mnogo snazniju od ruske (UK)? pa to je sale i rekao, zbog cega mu repliciras :-)

Rio

pre 7 godina

Što više budete pokušavali da učvrstite Evropu, tj da namećete članicama ono što ne žele, Evropa će se sve više urušavati. Gasite vatru benzinom.

tosa

pre 7 godina

Ovi iz EU izgleda nisu culi za da kada nesto imas u saci i krenes istu da stiskas sve to sto imas u njoj sve vise i vise ispada. E tako ce ovi sa ovim nazovi planom da rasteraju jos vise drzava-clanica EU i onda ce nastupiti totalni krah EU.

Nikola's

pre 7 godina

niko nas nije tlačio, nabadao na kolac, niti rezao uši, kamo sreće da opet bude Austrougarska tad je Hrvatskoj bilo najbolje.
(Meister Jakob, 26. jun 2016 20:57)

Vidis Jakube. Da ti isti Srbi nisu poturili ledja pred Turcima i da su rekli - Osmanlije, mi smo uz vas i evo vam teritorija - tesko da bi sta ostalo od vas i Austrougara.

Kada su Turci nadirali, mi smo ginuli, dok ste vi usli u zadnjicu Habsburga samo da opstanete. Vasa uloga je bila nista drugo do poslusni konjusar. Klasicna prodaja za tepsiju ribe.

I umesto zahvalnice od AU za drzanje odstupnice, mi dobismo metak u ledja 1914 jer je Gavrilo ubio Franca. Kako da ne. Napali bi nas ponovo iz nekog trivijalnog razloga.

A Hrvati kao Hrvati. Sa tobom dobri u SHS pa zabiju noz sa Nemcima pa kad dobiju batine 1945 opet kod "brace" Srba kako bi opstali u okviru SFRJ\FNRJ. Ljigavo i bez morala. Obraz ko opanak.

justice for humans

pre 7 godina

ZaSto su se presli i zasto bi zalili? Nije 100 ljudi ispalo da su neznalice i tupavci. 15 mil. je dobar presek ciji se glas dalje cuje. A i dalji raspad EU je moguc. Sad Amerika moze da insistira da je ovo lose za Englesku, jer time hoce da sprece ljude u Americi da glasaju za Trampa pod istim objasnjenjem glasacke strukture. Kad je Srbija izdrzala izvan unije, zasto ne bi mnogo snaznija (cak i oslabljena) Engleska? Dosta nazivanja ljudi glupim, olosem, neobrazovanim i dosta pretnji. I sredovecni ljudi su razumni, diploma ti ne garantuje znanje i inteligenciju. Stavise, studenti su ti koji su isprani i idealisti. Ostali treba da trpe?
Nema prosperiteta bez pravih vrednosti i principijalnosti. Dug na kreditnim karticama i morgedzima nije izlaz, niti obican svet moze da beneficira od toga.

Bankok

pre 7 godina

Ali ništa od toga, od 1951. EU je prošla razne faze, već se dogodilo da je neka zemlja izašla iz EU, Island, pa onda imamo Norvešku i Švicarsku koje i jesu i nisu u EU, tako da nemojte trljati ruke, neće se EU ništa dogoditi, čak štaviše mislim da odlaskom UK-a će još više ojačati, Englezi su ionako bili američka krtica!
(Lukas aus Agram, 26. jun 2016 19:12)

Island nikada nije bio član EU, pa nikako nije mogao ni da izađe iz EU. Norveška i Švajcarska, svaka na svoj način, imaju specijalne odnose sa EU, navedi jednu jedinu sličnost sa Brexitom?

Da, po Srbiji su se tradicionalno mnogo lupale i lupaju gluposti, kao uostalom i u Hrvatskoj. Ima jedna stvar koja je "ubodena" 100%, ne znam da li na znanje ili na sreću, ali bauk raspadanja se definitivno nadvio nad Evropom. Ukoliko Evropska Unija preživi, Ujedinjeno Kraljevstvo neće - i obrnuto. Engleze od škotske nezavisnosti može da spasi samo još neka EU članica koja odluči da izađe iz EU. Brisel mogu da spasu samo nezavisna Škotska i kriza u Londonu i Severnoj Irskoj. Jedno je sigurno - ko god primi Hrvatsku u članstvo raspada se brzo (Austrougarska, Kraljevina Jugoslavija, NDH, SFRJ, EU).

CATAPA

pre 7 godina

Bregzit je poruka svim zemljama EU da će samo oni koji izađu iz EU biti bezbedni od predstojećeg "spontanog" talasa terorizma. Izlaskom Britanije, USA više nema oruđa za sabotažu unutar same EU, osim naravno za njih najpouzdanijeg: NATO.
Čini mi se da čelni ljudi EU sasvim dobro razumeju koje su stvarne pretnje za Evropu i posebno odakle dolaze. Pitanje je samo koliko će u takvom scenariju moći da se odupru iskusnoj američkoj ratnoj mašineriji.

USA radi ono što joj vlasnici i finansijeri nalože. A vlasnici američke države odavno nisu američki građani, već saudijska familija i CK Kine.

Ne postoje ni večni savezi, ni večni protivnici. Kina je već poremetila mnogo toga što su svi smatrali za nepromenljivo ili bar trajno. Naravno, Kina nikada ništa neće uraditi silom. Ne, silu će za njihov račun upotrebiti neko ko ionako sve radi za novac.

Brana

pre 7 godina

Pa naravno! Nisu oni mi, pa da sede i cekaju da ih nesto udari u glavu.
Evo ih Francuzi, koji ce itekako profitirati od bregzita, vec delaju - http://ekonomskevesti.com/privreda/francuzi-mame-londonske-banke/
Sta je vama ljudi, sto izgledate zacudjeno povodom svega ovoga? Svi su oni sve ovo odavno ukalkulisali!

Bivsi dizajner tobogana

pre 7 godina

Cemu besmislene price da ce Britancima biti gore. Njima ce sigurno biti bolje jer uvek imaju Komonvelt za slobodnu trgovinu
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (dragan, 26. jun 2016 18:37)


Izlaskom Skotske, S. Irske a mozda i Velsa ne postoji vise VB a onda ne postoji ni Komonvelt. Morao bi novi sporazum da se potpisuje sa Engleskom (stari je iz 1931), a iskreno, ne vidim sta bi Australija ili Indija imale od takvog aranzmana? Da su bili pametni Englezi ne bi ni ulazili u EU, ali morali su, hteli da sprece saradnju Nemacke i Rusije a dobili sipak...

Evo ovde vise informacija o Komonveltu, bitan je grafikon trgovinske razmene:
http://theconversation.com/the-commonwealth-is-not-an-alternative-to-the-eu-for-britain-57009

Oruzje za masovno unistenje

pre 7 godina

Ako Engleska ne dobije očekivanu podršku, moguće je da se naprasno okrene Putinu!
(sale, 26. jun 2016 20:05)


Putin je vec rekao da nece podrzavati slabe ekonomije.

Vukan Lazarevic

pre 7 godina

Velika Britanija jos nije odlucila da napusti EU!!!

Rezultat referenduma je samo narodni "savet" parlamentu, koji tek treba da odluci o tome.

Takodje, da bi se sve to pokrenulo potrbno je da Britanija pokrene klauzulu 50 Evropske Unije (Article 50). To moze da uradi samo premijer Britanije, koji je dao ostavku. TO znaci da ce konzervativci prvo morati da izaberu svog lidera (koji ce imati hrabrosti da ih izvede iz Evrope) pre nego sto aktiviraju klazulu 50...

dragan

pre 7 godina

Na malo duzu stazu, ko ce ispasti da je bio u pravu? Englezi ili Fr i Nemacka s druge strane? Istorija je velika uciteljica. Englezi uvek vide dalje i uvek nasankaju druge.

@

pre 7 godina

Aman Zaman, 26. jun 2016 19:35
EU je mrtva.
Nece izaci ojacana, jer je to nemoguce. EU je zasnovana na prevarama i lazima, to ne moze da traje.
Britanci su ziveli u EU 41 godinu,smucila im se pa su izasli. Sigurno da oni bolje poznaju EU nego mi koji nikad nismo ziveli u EU pa mogu da nam serviraju svoje lazi o idilicnoj EU.
EU nije idilicna, evropske vrednosti ne postoje, EU nema alternativu je besmislena laz.


@Lukas aus Agram
EU se raspala ne zato sto valja, vec zato sto ne valja.Sto god vise evrofanatici budu nametali svoje nepodnosljive lazi, pre ce se raspasti i ostatak EU.

Bata Valjevo

pre 7 godina

UK je prosle godine uplatila u budzet neto 11 milijardi evra i postavlja pitanje na cega je to EU adminstracija spiskala. Na neprimerne plate briselske adminstracije i podrsku ovim ili onim farmerima cija brda maslaca posle bacaju. Za 11 milijardi evra u Srbiji mozes da izgradis oko 110 hiljada stanova da svaki kosta 100 hiljada evra. Malo li UK daje bahatoj EU? Sto se tice Skotske, Skotska je 5 miliona od ukupno 65 miliona u UK.Nije realno da izadju jer nemaju svoju valutu, morali bi da se prijave kao nova zemlja, koja bi bila u UN.

aaa

pre 7 godina

Silno se varate vi koji mislite da Amerikanci ne upravljaju Evropom upravo preko Nemacke! Kakva Britanija, Nemacka je danas njihova najveca pudlica.

Dex

pre 7 godina

Koja brzina... bio je vikend... vidi se da ih je Engleska "iznenadila"... 

Verovali u zavere ili ne - mnogo je jasno da se za ovo znalo i pripremalo i da nije slucajno. To sto mi "cekamo rezultate" svega ovoga, to je druga stvar...
(Radovan, 26. jun 2016 18:13)

Nema se sta znati. Ozbiljni ljudi uvek prave makar plan B, ako ne i C, D, E... Ne zive od danas do sutra kao mi.

Dragan _BL

pre 7 godina

Neverovatno mi je da je u zadnjih par meseci ponovno vaskrsla Jugoslavija i to od strane ruskih botova i plaćenika! Pa oni bi nas opet strpali u neku Jugoslaviju zar vi mislite da bi oni dozvolili veliku Srbiju? Ne budimo naivni, molim lepo!

Kolateralna steta

pre 7 godina

Istorija je velika uciteljica. Englezi uvek vide dalje i uvek nasankaju druge.
(dragan, 26. jun 2016 20:46)

Ovo nikad nisam razumeo... Englezi ne gledaju daleko niti se trude da gledaju daleko, njihova taktika je "siluj dok mozes a posle bezi". Nisu uspeli da "asimiluju" cak ni Ameriku!
Mozda bi Englezi voleli da "istorija" bude samo zadnjih par stotina godina, ali istorija traje mnogo mnogo duze. Postoje podrucja koja su hiljadama godina ekonomski i trgovinski centri, drzave koje opstaju hiljadama godina, i ne moze to da promeni par vekova britanskog izivljavanja i rovarenja.

frensis drejk

pre 7 godina

Englezi su najvise insistirali na uvodjenju EU sankcija Rusiji, i sad su ti isti Englezi napustili EU, a Nemci i Francuzi sad neka gledaju kako izgladiti ekonomske odnose sa Rusijom. Nisam anglofil, ali im se mora priznati da su tako lepo zavukli, pre svega Nemcima, da ne citiram sad Gandija i pricu o dve ribice.

Stefan

pre 7 godina

@sah 88
Odlicno zapazanje!

Postoji uvrezeno misljenje da je UK ustvari Trojanski konj SAD, koji namerno sabotira integraciju u ekonomskom, politickom i pravnom smislu, tako da je ovo na neki nacin bilo prizeljkivano, naravno, u tajnosti. Americki uticaj je oslabio izlazkom UK iz EU.

Nebotovan

pre 7 godina

Na malo duzu stazu, ko ce ispasti da je bio u pravu? Englezi ili Fr i Nemacka s druge strane? Istorija je velika uciteljica. Englezi uvek vide dalje i uvek nasankaju druge.
(dragan, 26. jun 2016 20:46)
Pa kako onda izgubise svonl ono kolonijalno carstvo u kome "sunce nikad nije zalazilo" kad su toliko nepogresovi i "uvek sve nasankaju"? Kako izgubise celu severnu ameriku i pored onakve vojske i moci u to vreme? Nisu britanci (a ni amerikanci) nikakvi nepogresivi nadljudi

Lukas aus Agram

pre 7 godina

Kad je to Island ušao u EU da bi izašao iz nje? Verovatno misliš na Grenland.
(Antifa, 26. jun 2016 20:04)

U pravu si, lapsus calami!

Posmatrač

pre 7 godina

Ova EU će se ili reformisati ili nestati u ovakvom obliku. Još veća centralizacija pod patronatom Pariza i Berlina će samo voditi budućim referendumima. Upravo ta centralizacija i nipodaštavanje nacionalnog suvereniteta je i glavni uzrok Brexita. Kameron nije dobio nikakve značajnije ustupke tokom pregovora sa EU, i birači su to prepoznali. Otudjenost britanske i evropskih političkih elita od svojih gradjana nikada nije bila veća. Brexit je upravo i rezultat takve otuđenosti u Britaniji.

trojanski konjusar

pre 7 godina

Postoje podrucja koja su hiljadama godina ekonomski i trgovinski centri, drzave koje opstaju hiljadama godina (Kolateralna steta, 26. jun 2016 21:18)

Zapravo, u savremenom Svetu postoji samo jedna drzava za koju bi se, eventualno, moglo reci da opstaje "hiljadama" godina (u znacenju "vise hiljada od jedne", a u tacnijem prevodu - *skoro* dve hiljade). Postoji jos nekoliko drzava za koje bi se, eventualno, moglo reci da opstaju duze od hiljadu godina. Medjutim, podozrevam da si ti imao na umu zemlje poput Kine, Irana, Etiopije... sto bi znacilo samo da jako povrsno poznajes njihove istorije. Tamo se, u toku tih hiljada godina, smenilo jako mnogo drzava. Razlicitih drzava, a ne tek razlicitih vlasti, odnosno "dinastija". Razlicitih drzava, koje su formirale razlicite etnicke grupe, ili razliciti verski entiteti, u razlicitim geografskim jezgrima, samo sto su potom osvajale manje-vise ista podrucja. Da li bi bio spreman da smatras "vizantijsku", otomansku, avarsku, ili bugarsku vlast "dinastijama" drzave u kojoj ti zivis? E, pa tako ti je i tamo. U redu, u Kini postoji zajednicki imenitelj - ideogramsko pismo, koje mogu koristiti narodi koji se u govoru medjusobno nikako ne mogu razumeti. Medjutim i dobar deo Evrope je imao jos ubedljiviji "zajednicki imenitelj" - latinski jezik (o religiji da i ne govorimo). Pa kakav bi zakljucak iz toga izveo?

Kolateralna steta

pre 7 godina

Pa kakav bi zakljucak iz toga izveo?
(trojanski konjusar, 26. jun 2016 23:02)


Ti si napisao zanimljive stvari koje sam ja izostavio, da ne duzim.
Zakljucio bih da je kljuc opstanka u "restruktuiranju" i prilagodjavanju, pre svega, prirodnim okolnostima.
SAD su jezivo konzervativna zemlja i onog momenta kad im Kinezi izmene unutrasnji sistem uredjenja, sto ce verovatno uraditi vec preko Trampa, oni ce izgubiti identitet i pocece brza dezintegracija.
Dezintegracijom VB i SAD svet se vraca u "normalu" u kojoj provodi hiljade godina. Neki novi Platon ce pisati o toj Atlantidi naseg doba.
A Kina, Kina ce biti Kina jos jako dugo, jer svoj identitet ne vezuje ni za predsednika, ni za kraljicu, ni za vanzemaljce, pa cak ni za to pismo, vec za nesto sto zapadnjaci jednostavno ne razumeju.
Kontinuitet nije drzanje za isto k'o pijan plota, vec plivanje u neprekidnim promenama i diskontinuitetu!