Utorak, 31.05.2016.

13:37

"Hrvatski i američki izumitelj Nikola Tesla..."

Stav Sabora SPC da urna Nikole Tesle treba da bude položena u Hramu Svetog Save ponovo je povod da hrvatski mediji pišu kako je Tesla zapravo bio Hrvat.

Izvor: Tanjug

"Hrvatski i amerièki izumitelj Nikola Tesla..." IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

111 Komentari

Sortiraj po:

Bolje zna Hrvoje od Tesle...

pre 7 godina

„Ako budem imao sreće da ostvarim barem neke od svojih ideja, to će biti dobročinstvo za celo čovečanstvo. Ako se te moje nade ispune, najslađa misao biće mi ta da je to delo jednog Srbina.“ (Nikola Tesla u vreme posete Beogradu 1892. godine).

„Ja sam, kao što vidite i čujete, ostao Srbin i preko mora, gde se ispitivanjima bavim. To isto treba da budete i vi i da svojim znanjem i radom podižete slavu srpstva u svetu.“ (Nikola Tesla, 2. juna 1892. godine u govoru studentima Velike škole u Beogradu)

Antiklerik

pre 7 godina

Ne da mi se čitat komentare... Nema tu previše spora, Tesla je Srbin iz Hrvatske (koja je tada postojala kao zemlja Austrijskog kraljevstva, baš tako, ono je bilo podijeljeno na zemlje) ali oprostite groteskno je da se nosi njegova urna u hram, ljud dragi on je bio znanstvenik/naučnik (odnosno pronalazač), a vi bi njega u hram?? Niđe veze... Na stranu o tome što ja mislim da se svi njegovi ostaci nalaze u Beogradu, gradu s kojim on nema nikakve veze, osim što je proveo u njemu jedan dan...

krmak jede slaninu

pre 7 godina

Dragi sukomentatori, ne penite. Drzave gde radnik radi za 500 eura i ispod su banana republike.
Mozete zamisliti koliko bi ovom geniju bilo zalosno slusati ovo natezanje. On je bio vanzemaljac i takvu su mu i projekti bili. I preko bare je bio misterija pa mu je par projekata slucajno nestalo u plamenu...

Živeli svi Jugosloveni

pre 7 godina

Mnogo bre energije trošite da dokažete da u vreme kada se rodio Tesla nije postojala hrvatska država. Tesla je lepo objasnio "jednako se ponosim moga srbskog roda i moje hrvatske domovine". Dakle, Teslina domovina je Hrvatska. Tačka.

Keti S.

pre 7 godina

@realno

Najpre da ti se zahvalim na linku,jer cu sad bez ikakvih problema "realno" da ti objasnim da u vreme izdavanja Tesline putovnice nije postojala nikakva drzava Hrvatska. Dakle "die Landesregierung" na nemackom znaci zemaljska,oblasna uprava. Sto ce reci,oblast u okviru Austrijskog carstva,nikakva drzava. Da je u pitanju bila drzava,onda bi pisalo "die Staatsregierung" sto na nemackom znaci drzavna uprava. Da li ti je sada jasno,da svoju pricicu o drzavi,toboznjoj Kraljevini Hrvatskoj,Slavoniji i Dalmaciji mozes da "obesis macku o rep"!Povrh svega,americke useljenicke vlasti su sve doseljenike sa prostora nemackog govornog podrucja,jednostavno podvodile pod "German lands"!

Srbat ili Hrvin oitanje je sada

pre 7 godina

Na stranu ovi neupučeni komentatori iz Hr ispravio bih autora teksta koji kao da namjerno krivo prenosi tekstove o Nikoli Tesli iz Hr. Naime, ovdje svi smatraju da je Tesla Hrvatski naučnik ali NIKO (ne računajući gorenavedene polupismene pojedince) ne tvrdi da je Hrvat po nacionalnosti. Jednostavno, i ovde se kao i u Srbiji nacionalnost povezuje s religijom pa je npr. Ivan Filipović Hrvat, Jovan Filipović je Srbin, a Tarik filipović je Musliman (ili Turčin kako neki posprdno znaju reči) a očigledno je riječ o ljudima istih korijena koje su religijske podjele ovako razdvojile. Eto zato Tesla kao pravoslavac ne može biti Hrvat isto kao što u Srbiji Emir Kusturica ne može biti Srbin pa je jadan mjenjao ime da bi bio veći srbin od Srba.

VlaD

pre 7 godina

Pa dobro, onda je tom logikom car Konstantin je Srbin, a ne Rimljanin!? Covek je rodjen u Nisu, zar ne!? Pored njega je u Srbiji rodjeno jos 16 Rimskih imperatora. Jesu li svi oni Srbi!? E sad to sto u to vreme Srbija nije postojala, nema veze... Pa u sustini nije ni Hrvatska postojala kada se rodio Nikola Tesla. Ako cemo pravilno, Nikola Tesla je Austrougarin, poreklom Srbin, koji je ziveo i radio veliki deo zivota u Americi. Tako da je to to... Ne znam cemu dalje rasprave na tu temu.

Bob_Rock

pre 7 godina

Koje neznanje. Tesla nije nikako moga bit rođen u Austrougarskom carstvu kad je asutrougarska nastala desetak godina nakon njegovog rođenja. Također nije rođen u hrvatskoj vec u vojnoj krajini koja postaje dio kraljevine hrvatske dvadesetak godina nakon njegovog rođenja. da je ta kraljevina hrvatska dio k. und k. monarhije, a ne samostalna valjda ne triba naglasavat.

Bob_Rock

pre 7 godina

Ako je Tesla hrvat onda je Ban Jelačić srbin, rođen je na teritoriji Srbije
(misa, 31. maj 2016 14:35)

Eto vam ga. Ban Jelacic je izromantiziran do bola i za hrvatsku povijest, kakva je da je, prakticki nebitan.

Vid

pre 7 godina

Idite na wikipedia i tamo vam je odgovor. Takodje ova zadnja dva rata ce vam reci da je Tesla Srbin. Pobijeni rodjaci i spaljene kuce. Molim da se objavi komentar zasnovan na cinjenicama.

Antisha

pre 7 godina

Nema veze da li je Tesla bio Hrvat ili Srbin, ne shvatate poentu! On je americki naucnik, imao je americki pasos, ziveo je u Americi koja mu je pruzila uslove da redi i napreduje, NJEGOV USPEH JE USPEH AMERIKE! U tome je poenta! Da je ostao da zivi u Srbiji ili Hrvatskog dogurao bi do seoskog ucitelja ili popa. I cime se onda vi Hrvati i Srbi ponosite u vasim raspravama? Odgovorite i na jedno jednostavno pitanje: Na osnovu cega su Teslina dostignuca uspesi Hrvatske i Srbije?
(sladjan, 31. maj 2016 23:05)

Potpis
Otisao je kao sto odlaze i danas, inace kao sto neko rece u komentaru, evenualno bi bio seoski pop i to je plafon...

sladjan

pre 7 godina

Nema veze da li je Tesla bio Hrvat ili Srbin, ne shvatate poentu! On je americki naucnik, imao je americki pasos, ziveo je u Americi koja mu je pruzila uslove da redi i napreduje, NJEGOV USPEH JE USPEH AMERIKE! U tome je poenta! Da je ostao da zivi u Srbiji ili Hrvatskog dogurao bi do seoskog ucitelja ili popa. I cime se onda vi Hrvati i Srbi ponosite u vasim raspravama? Odgovorite i na jedno jednostavno pitanje: Na osnovu cega su Teslina dostignuca uspesi Hrvatske i Srbije?

Mrkva

pre 7 godina

(Nensi, 31. maj 2016 14:54)

Da, sad ćeš ti mrtvom čoveku koji je i sam za sebe rekao da je Srbin da objasniš da je bio Hrvat.
Drugo, potomcima Tesle su spaljene kuće u istom tom Gospiću i Smiljanima jer su Srbi. U "Oluji" Milki Tesli je spaljena kuća i pobegla je u Srbiju gde i danas živi. Uzmi malo guglaj o Milki Tesli, pa se upoznaj sa njenom sudbinom i nemoj da lupetaš bezveze i pričaš gluposti.

dr Betruger

pre 7 godina

@Purger

Možda je u Srbiji proveo par sati, ali u Hrvatskoj nije ni toliko. Tesla je rođen u državi koja se zvala Austrijsko Carstvo, a jedina Hrvatska država koja je postojala za njegovog života je NDH. Ne verujem da je u toj državi bio dobrodošao ni bezbedan. Vi Hrvati ste apsolutni svetski šampioni u krađi tuđe istorije i tuđih zasluga. Ovo sa svojatanjem Tesle je jednako licemerno kao i svojatanje Miroslavljevog jevanđelja, pisanog na ćerilici, koja vam toliko smeta u Vukovaru.

Dragan

pre 7 godina

Ovo vam je prava gregorijanska misterija tzv.real sadness,predstavnici obe crkve,velika vecina jedne i druge strane,izdajnika,patriota,srba,hrvata,cetnika,ustasa na pitanje sta je izmislio Nikola Tesla ce vam ponosno reci struju i samo to ce vam reci...Na pitanje ko je bio Nikola Tesla eee tu su vec porodicna stabla citavog kraja 1ooo god unazad tako da..........

Milutin

pre 7 godina

Čovek je bio Češki i Američki naučnik. Jer sve što se tiče njegovog naučnog rada ostvario je studirajući i radeći u okruženju i uslovima koje su mu ove dve države (Bohemija kao regija AU) dale i omogućile. On samo može da se zahvali Hrvackoj i Srbiji što su mu na vreme rekli da mora da ide odavde i negubi džabe vreme (kao ja danas). Hvala

sitne duse

pre 7 godina

I ovaj primer pokazuje ogromnu razliku izmedju ozbiljnih naroda kao sto su Austrijanci i Madjari i wannabe-a kao sto su Hrvati. I Austrijanci i Madjari imaju mnogo vise osnova da Teslu nazovu austrijskim ili madjarskim naucnikom ali ipak im ne pada na pamet to da rade dok Hrvati koji su pobili ko zna koliko stotina hiljada Srba medju kojima je bilo i stotinjak iz porodice Tesla na sve nacine, besramno, podlo i licemerno pokusavaju da ga prisvoje.

T.

pre 7 godina

Presmesno je kako se uporno pokusava dokazati da Tesla nije Srbin, ako ne uspe sa dokazivanjme da je Hrvat onda je dobro i da bude "drzavljanin sveta" ili Marsovac. Sve samo ne Srbin. Strasno kako kompleksi drmaju kod komsija.

ne tupi

pre 7 godina

@u prolazu

A sada lepo isto ovo ponovi u Novom Pazaru onima koji se izjasnjavaju kao Bosnjaci i u Subotici onima koji se izjasnjavaju kao Hrvati, objasni im da nije bitno kako se oni izjasnjavaju nego je bitno drzavljanstvo i mesto gde su rodjeni te samim tim oni su svi Srbi i samim tim neka prestanu vise da traze neka manjinska prava i udzbenike iz Bosne i Hrvatskei ili sta vec. A narocito to da objasnis onima koji nisu bili ni 10 sati u Bosni ili u Hrvtskoj da tek oni nisu nikakvi Bosnjaci ili Hrvati. Ima da se oduseve kada cuju tvoju 'argumentaciju".

zli @

pre 7 godina

Najbolje je da pitate ove ljude proterane iz hrvatske dali se ponse rodjenjem u hrvatskoj. Po vama i oni su hrvati isto koliko i Tesla? Puna srbija hrvata zadnjih 25 godina! Dali bi neki susjed mogao da prokomentira nesto o tome?

svega ima

pre 7 godina

@Mavro, teletabis

Zapanjuje kako ovaj seoski hrvatski nacionalizam zna da suzi svest i smanji kapacitete vec i bez toga ogranicenih mozgova. Elem, odakle ti znas sta pise u tim Teslinim memoarima kada oni nisu objavljeni i kada se navodno oni drze pod strogom tajnom? Da nemas mozda kod sebe original tog dnevnika ili jos bolje, procitao si na wikipediji? Kapirate koliko ste tragikomicni?

običan Srbin

pre 7 godina

Hrvati, svadjajte se vi sa Venecijom ciji je Marko Polo, Nikola Tesla je Srbin po sopstvenim recima i vi tu nista ne mozete da promenite. I nije se rodio u Hrvatskoj, vec u Srpskoj vojnoj krajini u Austrijskom carstvu.

@SamoTako

pre 7 godina

Prvo nikako ne može da bude Hrvatski i Američki izumitelj, šta je bre ovo...lepo je naveo Tesla u jednom svom pismu, da svoje izume, beleške, spise, među njima su i zraci smrti (laserski top) itd, ostavlja svojoj zemlji Srbiji, kako bi ona bila vojno jaka...Međutim posle njegove smrti, njegove smrti...razgrabili su Ameri, a jedan manji deo ima kod nas u Srbiju...Tesla jedino nije mogao da predvidi....Miloševića, Vučića, Dačića i ostalu boraniju koji su upropastili i unazadili ovu zemlju za jedno 150 godina..

Virdzinija

pre 7 godina

Eto koji razlog da bude smesten u crkvi. Po meni je dobra odluka da bude u crkvi, da bi se napravila jaka veza izmedju Tesle i Srbije u ocima stranaca, jer znamo da neke zemlje svojataju i otimaju, za svakog radoznalog u svetu ce se pitati gde je sahranjen i zasto bas tamo, i tako ce da krene prica da je njegov otac bio svestenik pravoslavne crkve u Austroguarskoj...itd Zato je ovaj potez jako bitan. Ne znam zasto ateistima smeta, pa i Kinezi i Japanci koji su vecinom ateisti pa obilaze i slikaju katolicke i protestanske crkve u Evropi, kao i skadinavci koji su takodje ateisti pa posecuju budisticke hramove na Tibetu i Tajlandu..itd Vama jako tesko pada i boli samo zato sto je crkva i religija, pa ne morate da gledate kao crkvu, nego gledajte kao lepu gradjevinu, ako Skadinavci mogu da postuje tudje kulture, obicaje i vere, onda i vi ateisti Balkanci mozete isto. Ne razumem zasto u svemu morate da udarate kontra i trazite problem tamo gde nema, niko vas ne osudjuje sto ste ateisti, mene apsolutno ne interesuje ko ste i sta ste, na vama je samo da li cete da postujete sto veruje u mesec sunce zvezde nebo. Ako osudjujete onda niste nista bolji od ovih sto "mlate" na internetu jednim drugima navijaci Zvezde i Partizana ili Inter i Milan ili Mancester Siti ili Utd. Cemu tolika negativna energija u svemu?

alobre

pre 7 godina

Potrebno je izgraditi novi savremeni muzej posvećen Nikoli Tesla negde pored reke. To bi bila svetski poznata turistička atrakcija. Uz muzej da se nalazi i mauzolej gde bi se smestio pepeo. Sličan koncept kakav je muzej Salvador Dalija.

Laki

pre 7 godina

@ u prolazu "Nikola Tesla je u svom zivotu boravio samo jeda dan u Srbiji, eto koliko se osećao Srbinom".....
-----------------------------------------
Trebalo bi da te bude sramota zbog opšte neupućenosti i drskosti da sebi daješ za pravo suditi ko se kako oseća.

Moja dva sina su rođena i odrastaju u SAD,od oca Srbina i majke Srpkinje,i u Srbiji su bili samo jednom do sada.
ALI su po nacionalnosti SRBI,tako se osećaju.
To što su državljani SAD i što su Srbiju posetili samo jednom ne menja stvar.
Nacionalnost je pitanje nečijeg ličnog osećanja a ne samo pasoša i zemlje rođenja.
Neznalico !!!!

Komšija

pre 7 godina

"Nikola Tesla i jeste Hrvat. Kakve veze ima nečija veroispovest sa nacionalnošću? Moj tata je budista, i ja sam budista, da li to znači da smo mi sada Kinezi? Dakle,Teslini su bili hrvatske nacionalnosti a pravoslavne verispovesti. Tačka."
(Nensi, 31. maj 2016 14:54)

Veroispovest ne mora da ima direktne veze sa tim, ali ima veze nečije poreklo, pripadnost etničkoj grupi i kako se neko sam izjašnjava. Pitaj Muslimane u Novom Pazaru da li su Srbi ili nešto drugo. Pitaj Mađare i Hrvate u Vojvodini da li su Srbi. Svima njima je Srbija domovina i imaju srpsko državljanstvo, ali to ne znači da su Srbi.

Što se tiče Tesle, on je američki naučnik. Ni Srbija ni Hrvatska nisu tada bile, a ni sada nisu mesta gde talentovani i vredni ljudi imaju priliku da postignu bilo šta značajno.

leptirica

pre 7 godina

Ima glupih komentara da boli glava,sad da ja za nekog tko je rođen za vrijeme NDH u Zemunu kažem da je rođen u Hrvatskoj? Rođen je na teritoriju Hrvatske,koja je bila u sastavu Austrougarske.

M.

pre 7 godina

E pa nije hrvat. Srbin je, sto je i sam Tesla naglasavao, nosio Srpku nosnju i pricao i ponasao se kao castan i cist Srbin. Mogu da pisu sta hoce, ali covek je to sto je i sam rekao i osecao, sto u svakom slucaju svugde i pise i zna se. Hrvati se kao i obicno zanose i pokusavaju da budu pametni sto im slabo ide... Cistokrvan Srbin. Zna se odakle su i ko su i Tesla i njegova porodica.. Hrvati sigurno nisu..

metall

pre 7 godina

Neko je vec spomenuo, ali mnogi i dalje ne citaju pazljivo - u vreme Teslinog rodjenja nije postojala nikakva Austrougarska! Postojala je Austrija, odnosno Habzburska monarhija koja je tada bila jedna od najvecih evropskih drzava i obuhvatala danasnju Austriju, Madjarsku, Cesku, Slovacku, Hrvatsku, Sloveniju, Vojvodinu (dakle trecinu danasnje Srbije), te delove danasnje Italije, Poljske, Ukrajine i Rumunije (gotovo polovinu), a posle 1878. imala je i BiH. Ta i takva drzava se 1867. godine transformisala u Austro-Ugarsku, i postojala je do svog raspada u jesen 1918. godine.

Zdenko

pre 7 godina

Na Teslinoj sahrani u Njujorku je Balokovic sa orkestrom svirao Tamo daleko. Po Teslinoj zelji (ima snimak u dokumentarcu koji emitovan na HRTu). Koliko Hrvata je pozelelo za sebe na ispracaju Tamo daleko? Telegram Maceku? To je odgovor na Macekovu cestitku i Macek je upotrebio tu sintagmu sa hrvatskom domovinom i srpskim rodom. Inace, ne precenjujte ni Teslino amerikanstvo. On je poslednje godine ziveo od jugoslovenske penzije, a na kovcegu su bile i jugoslovenska i americka zastava.

Aleksandar

pre 7 godina

@(seljadin, 31. maj 2016 13:42)

Gotovo svaka enciklopedija kaže da je Albert Ajnštajn 'German-born'. To što je njegova porodica imala jevrejsko poreklo i to što je dobar deo života proveo u Americi ne poništava to gde je rođen i koje je državljanstvo imao po rođenju.

A što se Tesle tiče, on pripada svetu a da nije pobegao i od Srba i od Hrvata ne bi dogurao dalje od seoskog učitelja. Uostalom, svi veliki ljudi u istoriji su bili prvenstveno svoji i nema ništa patetičnije nego svojatajati ih posle smrti. To što je Tesla postigao u životu nije zasluga ni Srba, ni Hrvata pa čak ni Amerikanaca mada mu je društvo ovih potonjih barem omogućilo da nešto uradi od svog života za razliku od ovih prvih koji se prepucavaju preko njegovog pepela.

pm

pre 7 godina

Nevjerojatno je ovo dvolicje kod Hrvata. Ako je tako veliki Hrvat zasto ste mu 1991 srusili kucu u Smiljanu i sve popalili? Zasto je njegova bista smaknuta sa elektrotehnickog fakulteta?

seljadin

pre 7 godina

@Aleksandar evo o Ajnstajnu : He was visiting the United States when Adolf Hitler came to power in 1933 and, being Jewish, did not go back to Germany...
Znaci niko nije smatrao Ajnstajna za Nemca, sem sto je rodjen u Nemackoj.
Ista je paralela sa Nikolom Teslom, Austrian Born, Serb.
Nema razloga da se izvrcu istorijske cinjenice, nakon svega, Tesla je bio zgrozen Ustasama i zverstvima koja su pocinili i protiv njegovih rodjaka, mnogi su zavrsili u Jasenovcu.

realno

pre 7 godina

Za komentatore koji uporno naglašavaju kako Hrvatska nije postojala već on može biti samo Austrijanac neka pogledaju putovnicu nikole Tesle gdje jasno stoji da ga je izdala zemaljska vlada Kraljevine hrvatske, slavonije i Dalmacije u ime austrijskog cara.

http://matrixworldhr.files.wordpress.com/2012/02/nikola-tesla-23.gif

krastavcevic

pre 7 godina

Na sahrani Nikole Tesle, po njegovoj želji iz testamenta, svirana čuvena srpska pesma "Tamo daleko". Snimak svojevremeno objavio i HRT. Evo i linka:
https://www.youtube.com/watch?v=StDPvNWBCZQ
Zašto? Zato što je bio i osećao se Srbinom.

rex

pre 7 godina

Na stranu njegova nacionalna pripadnost. Bez obzira što mu je otac bio sveštenik, Tesla se nikad nije izjašnjavao kao tradicionalni hrišćanski vernik. Njegova religija je bila nauka i zakoni prirode, stoga je pre bio spiritualan...

Slažem se da je neophodno odati adekvatnu počast jednoj od retkih osoba koja je zadužila ceo ljudski rod, ali ne tako što će biti povezivan sa institucijom ograničene misli (sve religije)...

Boske

pre 7 godina

Nikola Tesla, Mihajlo Pupin, Petar Preradovic, Rudjer Boskovic, Ivo Andric, Njegos, Emir Kusturica i mnogi drugi (ukljucujuci i moju malenkost :-)) su Srbi rodjeni izvan Srbije. Vuk Karadzic je opet rodjen u Otomanskoj carevini, na teritoriji danasnje Srbije. Austrija, ciji je drzavljanin bio Tesla, ima barem hiljadugodisnju drzavnost, a ipak joj ne pada na pamet da prisvaja Teslu, dok se Hrvati sa svojom odnedavno punoljetnom drzavom otimaju za covjeka ciju su kucu ladno spalili, a familiju i komsije, njezno receno, prorijedili. To je paradoks tipa: "U nasem selu vise nema ljudozdera, juce smo zadnjeg pojeli".

Milan

pre 7 godina

Valjda je Tesla najbolje znao šta je, sam je govorio da je Srbin i sahranjen je po sopstvenoj želji uz Tamo daleko. Ovo svojatanje mrtvog čoveka radi nekih sitnih provokacija ne priliči normalnom čoveku.

Molim unesi svoje ime

pre 7 godina

Ako je po teritoriji onda su i 17 Rimkih imperatora rodjenih na prostoru današnje Srbije Srbi.
(aleksa, 31. maj 2016 15:11)

A Mihajlo Pupin je po istoj logici Mađar, jer je rođen 1858. u Banatu, selo idvor, koje je tada bilo deo Ugarske?

Toma

pre 7 godina

Kakva država Hrvatska!? To nije postojalo! Austrougarska, da a Hrvatska, nikako! Isto bi bilo da mi za cara Konstantina i ostale koji su rođeni na teritoriji, tvrdimo da su Srbi.

mala plava

pre 7 godina

Ma, gluposti! Ja sam rodjena u Hrvatskoj, tamo zivela dobar deo zivota, imam hrvatsko drzavljanstvo (domovnicu), imam i hrvatsku putovnicu (pasos), pa nikako, ali nikako nisam Hrvatica! I ja sa hrvatskom putovnicom putujem u Veliku Britaniju, pa sam samo Srpkinja sa hrvatskom domovnicom (ovo onom sto govori kako je Tesla u SAD usao sa pasosem Kraljevine Hrvatske, Slavonije i Dalmacije pa je po nekoj njemu samo znanoj logici zbog toga Hrvat). Takodje, poznajem Tesline najblize rodjake i samo ih pitajte ko su oni, a i ko je Tesla bio, pa cete da vidite koliko je Hrvat.

Neuro

pre 7 godina

Tesla je pobegao od oca jer je hteo da ga pošalje na Bogosloviju. Proveo je u Srbiji za života nešto manje od 20 sati. To što mu je tata pravoslavni sveštenik ga ne čini srbinom.
Previše ga i mi svojatamo za državu koja mu nije pružila ništa.

bozidar, bg

pre 7 godina

A zašto su hrvatski nacionalisti 1992. godini dinamitom digli u vazduh Teslin spomenik u centru Gospića? Zato što je Hrvat? Tek posle 22 godine postavljen je novi! Evo i linka iz hrvatskih novina:
http://www.jutarnji.hr/vijesti/hrvatska/foto-otkrivamo-ovo-je-sruseni-spomenik-nikoli-tesli-koji-se-vraca-u-gospic-nakon-22-godine/785959/

metall

pre 7 godina

susjed

Komsijo dragi, spominjes izvrtanje cinjenica, a onda ih sam maksimalno izvrces. O kakvoj Kraljevini Hrvatske, Slavonije i Dalmacije pricas? Gde je to postojalo? Kada? Mislis na tzv. Trojednu Kraljevinu nastalu posle hrvatsko-ugarske nagodbe 1868.godine? Pa to je bila 'drzava' ali samo na papiru. Ko je vladao tom 'drzavom'? Hrvati? Tesko. Uostalom, znas to i sam. Znas kako je i u kakvim okonostima nastala ta autonomija unutar ugarske polovine Austo-Ugarske, bas kao sto znas da je velik deo banova diktirala i nametala sama Ugarska. Takodje, znas i da je ta tzv. Trojedna kraljevina bila pod razlicitom upravom - Hrvatska i Slavonija su bile ugarske, a Dalmacija je bila austrijska. Takodje, znas i da je dugo vremena Vojna Krajina bila izvan te price i direktno pod Austrijom, a tek posle 1881. je dosla pod kontrolu hrvatskih, odnosno ugarskih vlasti. Znas i to da je sama autonomija jako, jako tesko funkcionisala, odnosno da je Ugarska kao deo Austro-Ugarske cinila sve da ta autonomija bude najminimalnija. Eto, susjedu ili komsijo, ovo ti nazivas drzavom! Bravo!

naizmjenicna struja

pre 7 godina

...Stav Sabora SPC da urna Nikole Tesle treba da bude položena u Hramu Svetog Save...
Teslini posmrtni ostaci su kremirani i niko iz SPC nije prisustvovao ispracaju
jer SPC kremiranje smatra bogohuljenjem a danas se otimaju oko Tesle. To je
po meni bogohuljenje a ne kremiranje.

Susjed

pre 7 godina

Nitko u Hrvatskoj ne tvrdi da je Tesla Srbin. Izvrćete činjenice. On je rođen u Kraljevini Hrvatskoj, Slavoniji i Dalmaciji i njezinom je putovnicom (putnim listom) doputovao u SAD. Školovao se u Hrvatskoj i Austriji. Čemu ovo potpaljivanje? Njegovi posmrtni ostaci u vjerskom objektu - to zaista nema veze s razumom!

Arhivator

pre 7 godina

(Lukas aus Agram, 31. maj 2016 14:35)

Stvarno mnogo toga ima da se pronađe na tom Guglu - da svetom vladaju gušteri, da je zemlja ravna ploča, da je sletanje na Mesec režirao Kjubrik, da je Jelačić Srbin, da je Tesla izjavio da je nekoliko generacija unazad bio Hrvat pa se njegov neki djed ili čukundjed oženio za pravoslavku i prešao na parvoslavlje.

KroatišePupi

pre 7 godina

Tesla je pohađao školu u Karlovcu. Možete doći u karlovačku Gimnaziju, tamo čuvaju njegov dnevnik sa ocjenama, odnosno dnevnik njegovog razreda. Ja bila i uvjerila se.

Mufljuz

pre 7 godina

Svaka strana u "sporu" ima svoje argumente - Srbija poreklo, Hrvati zemlju rođenja, a Amerika državljanstvo slavnog naučnika.
I onda se cudite zasto vam se to dogadja. Kakva zemlja rodjenja Hrvatska? Kada cete jednom shvatiti (i prihvatiti) da se Tesla rodio u AUSTROUGARSKOJ! U vreme rodjenja Tesle, Hrvatska kao drzava NIJE POSTOJALA! Kao sto sam se i ja rodio u Jugoslaviji (a ne Srbiji kao drzavi jer tada nije postojala drzava pod tim imenom). Ali vi bi jednom ovako a drugi put onako ... kako vam kad odgovara.

Nebojša SRBIN

pre 7 godina

Znaci ja sad odem primera u Slovačku da radim,na neko vreme,a pošto sam i više godina tamo,normalno dobio sam i državljanstvo.Drugo izumem nešto i ja sam sad slovak? Svašta, haha. Taj patent je možda otkriven,pušten u Slovačku, ali nisam ja slovak.Tesla nikako ne može da bude amerikanac.

vlmr

pre 7 godina

Može ga svojataju ko god pozeli sa planete zemlje. ..svima nam je pomogao i učinio veliku stvar..
a mi sa ovih prostora treba da se zapitamo, kako to da i posle 150-200 god čovek u rođenoj zemlji ne može da stvori nista toliko svetski, već je potrebno i posle 200 god da ode na zapad da bi uspeo u životu. ..tuga
možda nam prodje još 200 god

Arhivator

pre 7 godina

(Purger, 31. maj 2016 13:54)

Ima samo jedan mali problem. Kad se kaže "hrvatski taj i taj" nije baš najjasnije da li se misli na etničkog Hrvata (koji može živeti bilo gde) ili na građanina Hrvatske (koji opet može biti bilo šta - Kinez, Eskim, Peruanac, Nigerijac...). A to se mora razlikovati jer nije isto.
Ako za Pupovca kažeš da je hrvatski političar, impliciraš da je Hrvat.
Da li je možda Ištvan Pastor srpski političar? Ili probaj da kažeš muftiji Zukorliću da je srpski muftija?
Vi koristite onaj izraz "srbijanski" (na koji su mnogi alergični) da napravite tu razliku.
"Hrvatski" znači neko ko pripada hrvatskom narodu. Postoji li izraz "hrvatijanski", "hrvackijanski" ili tome slično?
Ukratko - treba razlika između "ethnicity" i "nationality". Ono prvo - to može da bude ko šta 'oće i niko nema pravo da drugome natura ovo ili ono ili da nekoga proglašava za bilo šta. A ovo drugo ne može da se bira - piše u pasošu ko je šta.
Na engleskom postoji ta razlika - "Croat i Croatian" kao i "Serb i Serbian". Na ovdašnjim jezicima izgleda nema.

Meister Jakob

pre 7 godina

Vi koristite onaj izraz "srbijanski" (na koji su mnogi alergični) da napravite tu razliku.
(Arhivator, 31. maj 2016 14:43)

Ne znam što ste alergični na riječ Srbijanac kad je to definirao Vuk Karadžić i znači čovjek iz Srbije!

Powerslave

pre 7 godina

Ako je zemlja rođenja bitna onda bih ja sad bio Kinez da sam kojim slučajem rođen u Kini? Valjda je bitno poreklo i ko su mu roditelji i preci, a to je više nego jasno ko su i šta su.
A državljanin je Amerike i to nije sporno, da mu nije bilo SAD verovatno ni 3% svojih dostignuća ne bi ostvario.

Američki pronalazač, srpskog porekla, rodom iz Hrvatske, tadašnje Austrije, je verovatno najpreciznije moguće.

Igor

pre 7 godina

Ljudi kao Tesla su vanvremenski, svaciji i niciji. Najveci umovi planete Zemlje u dosadasnjoj istoriji. Kao sto im mozak nije poznavao granice tako je besmisleno ih stavljati pod okrilje bilo cijih granica gde su se zatekli (rodili, odrasli, skolovali, radili). Tesla je sve ono sto mi sa ovih prostora vecinski nismo pa bi nas se verovatno da je ziv davno odrekao i proglasio sebe rodjenim marsovcem da nam prekini tu besmislenu raspravu kome pripada.

u prolazu

pre 7 godina

Pa gleda se drzavljanstvo, gde je ko rodjen!
Nisam jos nigde procitao na primer "Irski glumac Bred Pit" iako ima Irsko poreklo, ili "bosanski fudbaler Zlatan Ibrahimovic", i mogao bih milion takvih primera da nabrojim. Nikola Tesla je u svom zivotu boravio samo jeda dan u Srbiji, eto koliko se osecao Srbinom. Ali, ono sto je najvaznije: kako mozete da prisvajate Tesline uspehe kada svi znamo da mu je Amerika pruzila uslove da do tih uspeha dodje? Sta mu je to Srbija dala? Tesla nije cak ni pohadjao srpsku skolu! Po cemu je Teslin uspeh uspeh Srbije?

teletabis

pre 7 godina

"Drago mi je što me i Hrvati smatraju svojim jer su moji preci hrvatski koljenovići Draganići iz Zadra. Kao hrvatski plemići u 16. stoljeću došli su u Liku i tu ostali. U Liku su moji prapreci došli preko Novog Vinodolskog. Preci moje majke, Kalinići,također su hrvatski plemići iz Novog Vinodolskog. Moj pradjed, stjecajem okolnosti, morao je otići u Bosansku Krajinu (Turska Hrvatska). Tamo je oženio pravoslavku i prešao na pravoslavlje. On je imao isturene prednje zube pa ga je narod prozvao "Tesla" prema alatki kojom se obrađuje drvo i otud dolazi i moje sadašnje prezime Tesla, što je zapravo nadimak. Moj djed je bio časnik u ličkoj regimenti, a moj otac pravoslavni prota!" Ove su rečenice iz neobjavljenog dnevnika Nikole Tesle. Citirani dio navodno je jedan od razloga zašto taj dnevnik slavnog znanstvenika nikad nije objavljen, već se u strogoj tajnosti skriva od javnosti u Beogradu, zajedno s mnogim tajnama koje su u njemu zapisane.

Mali Marinko

pre 7 godina

Dobro, sad nabijati Austro-Ugarsku kao rođenje Tesle nije baš najpoštenije. Po tome, prvih par predsjednika Amerike nisu uopće Amerikanci rođenjem jer su rođeni u britanskom carstu. Koliko Austro-Ugarska ima smisla u svemu ovome, dovoljno je rekao sam Tesla. Ja sam Srbin i stime se ponosim, a volim i moju domovinu Hrvatsku u kojoj sam rođen. Nije pisao Austro Ugarsku, nego Hrvatsku. dakle, završimo stime.

Neznam zašto neki naši uporno turaju Tesli hrvatsvo, a pogotovo me čude Srbi koji kao navijeni ponavljaju da je bio sin pravoslavnog Popa. Pa to se već odavna zna.

Nezamarajte se nebitnim stvarima ljudi.

Purger

pre 7 godina

Ako je zemlja rođenja bitna onda bih ja sad bio Kinez da sam kojim slučajem rođen u Kini? Valjda je bitno poreklo i ko su mu roditelji i preci, a to je više nego jasno ko su i šta su.
A državljanin je Amerike i to nije sporno, da mu nije bilo SAD verovatno ni 3% svojih dostignuća ne bi ostvario.

Američki pronalazač, srpskog porekla, rodom iz Hrvatske, tadašnje Austrije, je verovatno najpreciznije moguće.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Powerslave, 31. maj 2016 14:00)
--------------
nisi kinez nego si kineski znanstvenik srpskog porijekla ako si se rodio u kini i skolovao tamo, veoma jednostavno. ne mozes biri srpski znanstvenik ako nikad nisi zivio u srbiji niti skolovao se tamo

Petar Srdanovic

pre 7 godina

Beograd 1892: "Ako budem sretan da ostvarim bar neke od mojih ideja... najsladja misao bice mi da je to delo jednog Srbina..."

23. April 1942: "... kao najstariji Srbin, Jugoslaven i Amerikanac nase krvi u Sjedinjenim Drzavama upucujem vam ovo pimo, moleci vas da se odazovete pozivu predsednika Ruzvelta." (upuceno povodom regrutacije)

Kapetan Mikula Mali

pre 7 godina

I hrvati i srbi sa tih prostora su isti narod.
Slaveni su kasnije naselili to podrucje.
Podelila ih je crkva pa su sad ko pas i macka.
Budimo ljudi.

Marko

pre 7 godina

Ima hrvatsko i americko drzavljanstvo,a po nacionalnoj pripadnosti ili narodnosti je Srbin,isto tako i ja recimo.Sta je tu sporno?
(emill, 31. maj 2016 14:29) # Link komentara

Ajde genije reci mi koja mu je to Drzava Hrvatska izdala drzavljanstvo kad Drzava Hrvatska nije ni postojala kad se on rodio i ziveo?

Dule

pre 7 godina

Naravno da Tesla nije "hrvatski izumitelj", on je samo američki, a pre Amerike bio je austrougarski građanin. Sve ovo važi i za Pupina, baš isto.
(Ličanin, 31. maj 2016 13:43)
Pupin je Srbin(ne Jugosloven), jedan od najvecih koje je Srbija ikada imala, zahvaljujuci kome pola Vojvodine danas pripada Srbiji a ne Rumuniji, covek koji je kroz ceo svoj zivot pamtio reci svoje majke i bio ponosan na svoje srpsko poreklo i na svoje americko drzavljanstvo. I uvek se gadio Austrougarske, zbog cega je i napustio skolovanje u Evropi i nastavio u Americi.

Nensi

pre 7 godina

Nikola Tesla i jeste Hrvat. Kakve veze ima nečija veroispovest sa nacionalnošću? Moj tata je budista, i ja sam budista, da li to znači da smo mi sada Kinezi? Dakle,Teslini su bili hrvatske nacionalnosti a pravoslavne verispovesti. Tačka.

blablabla

pre 7 godina

A zapravo su njegove misli isle toliko iznad ove planete i Univerzuma, da cisto sumnjam da je trosio vreme na razmisljanja ciji je, ko su mu baba a ko deda. A vera...sto posto je trosio vreme na bogove koji pogledom stvore ono sto on godinama stvara naucnim radom.

smesno prisvajanje na osnovu porekla

pre 7 godina

Tesla Nikola je Srbin!
(Vuk, 31. maj 2016 13:43)

I Zlatan Ibrahimovic je Bosanac, ali se BiH ne kiti njegovim uspesima. I Zlatan, i Tesla su sve u zivotu postigli zahvaljujuci Svedskoj i Americi cije su i drzavljanstvo imali. U normalnom svetu su pasos i drzavljanstvo iznad porekla. Ceo svet zna da je Zlatan Svedjanin, a Tesla Amerikanac i to nikada necete moci da se promeni.
Po vasem nacinu razmisljanja su Al Pacino i Robert de Niro italijanski glumci?

Mavro

pre 7 godina

Prije nego li je jedan Teslin predak došao u Liku i tamo se oženio pravoslavkom, njegovi preci s obadvije strane pripadaju plemićkim porodicama iz okoline Zadra. To stoji i u Teslinim memoarima koje danas u Srbiji nikako ne žele objaviti jer bi se doznala prava istina o ovom velikom svijetskom znanstveniku! Teslu oslobodite od nacionalnih igara, on je odavna bio iznad palanačkog mentaliteta u kojeg ga danas neki žele pod silu strpati. Ti isti bi ga za njegove ideje i otkrića osudili da šuruje sa nečistom silom i razapeli na stup srama kao i puno puta do tada. Primjer Desiteja Obradovića je samo jedan od mnogih gdje je modernitet i znanost bila na udaru starih konzervativnih i zaostalih snaga.

Simeon tapuskovic

pre 7 godina

Cuo sam da se sve vise ljudi sa prostora bivse Yugoslavije, danas u Americi, izjasnjavaju kao Amerikanci, Yugoslovenskog porekla! Postoje i klubovi Yugoslovena u Kanadi i Americi!

Vlada

pre 7 godina

Tesla ni po kom osnovu ne moze biti Hrvat jer nije rodjen u Hrvatskoj vec u Austro-Ugarskoj. Opet ni to nije toliko bitno vec je i tada, kao i danas nacionalno poreklo presudno. Takodje, bio je Amerikanac samo ako se on tako osecao. Ja zivim van Srbije vec deset godina, pa se i dalje jedino osecam kao Srbin.

Miki

pre 7 godina

Ne u crkvu, jer Nikola Tesla nije bio pop nego naucnik. Postoje naucni muzeji gde se mogu cuvati njegovi posmrtni ostaci. Crkva bi da malo poveca posecenost i da uzme jos malo kinte.

Lukas aus Agram

pre 7 godina

"telegramu koji je poslao hrvatskom političaru Vlatku Mačeku"
Jako bih voleo da vidim taj telegram... Ne tvrdim da ne postoji, ali dok se ne pokaže i dokaže, sve ostaje samo na rekla-kazala.
(Arhivator, 31. maj 2016 14:03)

Mogao si proguglati i odmah ga naći, evo telegrama:https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/b/b0/Telegram_Tesla_Macek_0108.JPG
A šta se Pupina tiče vidio sam u jednom mjestašcu pokraj Frankfurta nazvanu po njemo, doduše pisalo je Michael Pupin.
A da znaš koristiti Google onda bi mogao naći i kako je Tesla izjavio da je nekoliko generacija unazad bio Hrvat pa se njegov neki djed ili čukundjed oženio za pravoslavku i prešao na parvoslavlje.
Ali mislim da je glupo da se Srbi i Hrvati busaju u prsa radi uspjeha koji su postigli ili postižu pojedinci iz oba naroda. Nitko od vas i od nas nije zaslužan za uspjehe Đokovića ili najbolje skijašice svih vremena Janice Kostelić, oni su sami zaslužni za svoje uspjehe koje su postigli svojim talentom i mukotrpnim radom.

Arhivator

pre 7 godina

"Hrvati zemlju rođenja"
Austro-Ugarska?

"telegramu koji je poslao hrvatskom političaru Vlatku Mačeku"
Jako bih voleo da vidim taj telegram... Ne tvrdim da ne postoji, ali dok se ne pokaže i dokaže, sve ostaje samo na rekla-kazala.

"po želji člana Tesline šire porodice"
Još jednom - po ŽELJI...
I samo po želji naslednika urna može biti preneta na neko drugo mesto.

Najkraće rečeno, niti će pisanje po medijima od Tesle napraviti Hrvata, niti će prenošenje urne u Hram učiniti da to prestane, niti će od njega napraviti većeg Srbina nego što jeste.
Ukratko - Tesla je Amerikanac.
Jer da je ostao ovde, bilo bi kao u onom vicu - bio bi inkasant za struju u Gospiću koju bi izmislio neko drugi, a Pupin bi bio običan upravnik pošte u Kikindi.

Što me podseti - kako to da ovi ne zapomažu da se Pupin sahrani u Srbiji?
Više je učinio za samu državu Srbiju i Jugoslaviju nego Tesla.

Rade Republika Srpska

pre 7 godina

Crkva mora svoje prste da umiješa u sve!
Samo zar nije bogohuljenje sve što je Tesla radio?
Najlicemjernija institucija - crkva.

Bojan

pre 7 godina

Nikola Tesla je rođen u selu Smiljan u tadašnjoj Austrougarskoj. Hrvatska dakle tu ne postoji.
Međutim Nezavisna Država Hrvatska jeste uspostavljena 1941. godine. Dva dana nakon njenog uspostavljanja 23 stanovnika sela Smiljan uključujući i paroha su odvedeni i ubijeni u Jadovnom. Do kraja rata je u Smiljanu i okolnim selima ubijeno oko 500 ljudi od strane Ustaša, a crkva u kojoj je služio otac Nikole Tesle je spaljena.
Uzimajući sve u obzir, krajnje je bizarno hrvatsko svojatanje Nikole Tesle.

Neko iz mase

pre 7 godina

Verujte da sam i ja zbunjen. Šta je dete koje se rodi u Nemačkoj čiji su roditelji Srbi koji su se doselili tu i govore srpskim jezikom ako to dete dobije nemačko državljanstvo po rođenju, školuje sa i odrasta tokom života?

poz

pre 7 godina

Nikola Tesla je bio Srbin rodjen u tadašnjoj Austrougarskoj, stekao je naučnu slavu u Americi i biće slavljen u Beogradu gde će mu se Srbi i ceo svet odužiti kao velikom svetskom naučniku i vizionaru mauzolejom.
To mora tako biti.

Mihailo

pre 7 godina

Zašto su, ako je već navodno hrvat, ti isti hrvati Tesli srušili kuću?

I nije rođen u Austrougarskoj, već u Austriji; Monarhija dobija dualističko uređenje 1867. godine. Nije toliko bitno, ali čisto da se ispoštuju činjenice.

Ličanin

pre 7 godina

Naravno da Tesla nije "hrvatski izumitelj", on je samo američki, a pre Amerike bio je austrougarski građanin. Sve ovo važi i za Pupina, baš isto.

Petar S.

pre 7 godina

"Svaka strana u "sporu" ima svoje argumente - Srbija poreklo, Hrvati zemlju rođenja, a Amerika državljanstvo slavnog naučnika. "

Tesla je rodjen u Austro-Ugarskoj, a otac mu je bio Pravoslavni Pop.
Srpsko poreklo i Amercko istrzivanje - Naucnik.

Hrvati imaju prava da ga svojataju taman koliko i Bec (Austrija) ili Budimpesta (Madjarska).

boban,nis

pre 7 godina

Nikola Tesla je Hrvat,koliko i Car Konstantin Srbin.
Kao rodjeni Srbin nije mogao da bude ni Hrvatski drzavljanin,Hrvatska tada nije postojala.O tome ciji je Nikola Tesla ne treba polemisati.Tacka.

Purger

pre 7 godina

i kaj vam je čudno u tome da se u našim tiskovinama piše da je tesla hrvatski i američki znanstvenik. pa i pupovac je hrvatski političar srpskih korijena kao i tesla, a obojica sa srbijom nikakve veze nemaju. čak tesla još manje jer je proveo svega par sati u srbiji tijekom svog života. lijep pozdrav i toplo se nadam kako cete odjaviti moj komentar

seljadin

pre 7 godina

Tesla je imao Austrijsko drzavljanstvo, takodje i Americko, ali je bio Srbin, kao sto je i Anstajn Jevrej a nije Nemac, zamislite da posle genocida neko Ajnstajna naziva Nemcom ?

hours of love

pre 7 godina

-Otac mu bio pravoslavni svestenik.
-Hrvatska nije ni postojala kada se Tesla rodio.
-Kuca mu granatirana od strane hrvatske vosjke.

Pozdrav :)

Bojan

pre 7 godina

Nikola Tesla je rođen u selu Smiljan u tadašnjoj Austrougarskoj. Hrvatska dakle tu ne postoji.
Međutim Nezavisna Država Hrvatska jeste uspostavljena 1941. godine. Dva dana nakon njenog uspostavljanja 23 stanovnika sela Smiljan uključujući i paroha su odvedeni i ubijeni u Jadovnom. Do kraja rata je u Smiljanu i okolnim selima ubijeno oko 500 ljudi od strane Ustaša, a crkva u kojoj je služio otac Nikole Tesle je spaljena.
Uzimajući sve u obzir, krajnje je bizarno hrvatsko svojatanje Nikole Tesle.

hours of love

pre 7 godina

-Otac mu bio pravoslavni svestenik.
-Hrvatska nije ni postojala kada se Tesla rodio.
-Kuca mu granatirana od strane hrvatske vosjke.

Pozdrav :)

seljadin

pre 7 godina

Tesla je imao Austrijsko drzavljanstvo, takodje i Americko, ali je bio Srbin, kao sto je i Anstajn Jevrej a nije Nemac, zamislite da posle genocida neko Ajnstajna naziva Nemcom ?

Mihailo

pre 7 godina

Zašto su, ako je već navodno hrvat, ti isti hrvati Tesli srušili kuću?

I nije rođen u Austrougarskoj, već u Austriji; Monarhija dobija dualističko uređenje 1867. godine. Nije toliko bitno, ali čisto da se ispoštuju činjenice.

boban,nis

pre 7 godina

Nikola Tesla je Hrvat,koliko i Car Konstantin Srbin.
Kao rodjeni Srbin nije mogao da bude ni Hrvatski drzavljanin,Hrvatska tada nije postojala.O tome ciji je Nikola Tesla ne treba polemisati.Tacka.

Petar S.

pre 7 godina

"Svaka strana u "sporu" ima svoje argumente - Srbija poreklo, Hrvati zemlju rođenja, a Amerika državljanstvo slavnog naučnika. "

Tesla je rodjen u Austro-Ugarskoj, a otac mu je bio Pravoslavni Pop.
Srpsko poreklo i Amercko istrzivanje - Naucnik.

Hrvati imaju prava da ga svojataju taman koliko i Bec (Austrija) ili Budimpesta (Madjarska).

poz

pre 7 godina

Nikola Tesla je bio Srbin rodjen u tadašnjoj Austrougarskoj, stekao je naučnu slavu u Americi i biće slavljen u Beogradu gde će mu se Srbi i ceo svet odužiti kao velikom svetskom naučniku i vizionaru mauzolejom.
To mora tako biti.

mala plava

pre 7 godina

Ma, gluposti! Ja sam rodjena u Hrvatskoj, tamo zivela dobar deo zivota, imam hrvatsko drzavljanstvo (domovnicu), imam i hrvatsku putovnicu (pasos), pa nikako, ali nikako nisam Hrvatica! I ja sa hrvatskom putovnicom putujem u Veliku Britaniju, pa sam samo Srpkinja sa hrvatskom domovnicom (ovo onom sto govori kako je Tesla u SAD usao sa pasosem Kraljevine Hrvatske, Slavonije i Dalmacije pa je po nekoj njemu samo znanoj logici zbog toga Hrvat). Takodje, poznajem Tesline najblize rodjake i samo ih pitajte ko su oni, a i ko je Tesla bio, pa cete da vidite koliko je Hrvat.

Petar Srdanovic

pre 7 godina

Beograd 1892: "Ako budem sretan da ostvarim bar neke od mojih ideja... najsladja misao bice mi da je to delo jednog Srbina..."

23. April 1942: "... kao najstariji Srbin, Jugoslaven i Amerikanac nase krvi u Sjedinjenim Drzavama upucujem vam ovo pimo, moleci vas da se odazovete pozivu predsednika Ruzvelta." (upuceno povodom regrutacije)

Dule

pre 7 godina

Naravno da Tesla nije "hrvatski izumitelj", on je samo američki, a pre Amerike bio je austrougarski građanin. Sve ovo važi i za Pupina, baš isto.
(Ličanin, 31. maj 2016 13:43)
Pupin je Srbin(ne Jugosloven), jedan od najvecih koje je Srbija ikada imala, zahvaljujuci kome pola Vojvodine danas pripada Srbiji a ne Rumuniji, covek koji je kroz ceo svoj zivot pamtio reci svoje majke i bio ponosan na svoje srpsko poreklo i na svoje americko drzavljanstvo. I uvek se gadio Austrougarske, zbog cega je i napustio skolovanje u Evropi i nastavio u Americi.

Boske

pre 7 godina

Nikola Tesla, Mihajlo Pupin, Petar Preradovic, Rudjer Boskovic, Ivo Andric, Njegos, Emir Kusturica i mnogi drugi (ukljucujuci i moju malenkost :-)) su Srbi rodjeni izvan Srbije. Vuk Karadzic je opet rodjen u Otomanskoj carevini, na teritoriji danasnje Srbije. Austrija, ciji je drzavljanin bio Tesla, ima barem hiljadugodisnju drzavnost, a ipak joj ne pada na pamet da prisvaja Teslu, dok se Hrvati sa svojom odnedavno punoljetnom drzavom otimaju za covjeka ciju su kucu ladno spalili, a familiju i komsije, njezno receno, prorijedili. To je paradoks tipa: "U nasem selu vise nema ljudozdera, juce smo zadnjeg pojeli".

Ličanin

pre 7 godina

Naravno da Tesla nije "hrvatski izumitelj", on je samo američki, a pre Amerike bio je austrougarski građanin. Sve ovo važi i za Pupina, baš isto.

Milan

pre 7 godina

Valjda je Tesla najbolje znao šta je, sam je govorio da je Srbin i sahranjen je po sopstvenoj želji uz Tamo daleko. Ovo svojatanje mrtvog čoveka radi nekih sitnih provokacija ne priliči normalnom čoveku.

Marko

pre 7 godina

Ima hrvatsko i americko drzavljanstvo,a po nacionalnoj pripadnosti ili narodnosti je Srbin,isto tako i ja recimo.Sta je tu sporno?
(emill, 31. maj 2016 14:29) # Link komentara

Ajde genije reci mi koja mu je to Drzava Hrvatska izdala drzavljanstvo kad Drzava Hrvatska nije ni postojala kad se on rodio i ziveo?

pm

pre 7 godina

Nevjerojatno je ovo dvolicje kod Hrvata. Ako je tako veliki Hrvat zasto ste mu 1991 srusili kucu u Smiljanu i sve popalili? Zasto je njegova bista smaknuta sa elektrotehnickog fakulteta?

metall

pre 7 godina

susjed

Komsijo dragi, spominjes izvrtanje cinjenica, a onda ih sam maksimalno izvrces. O kakvoj Kraljevini Hrvatske, Slavonije i Dalmacije pricas? Gde je to postojalo? Kada? Mislis na tzv. Trojednu Kraljevinu nastalu posle hrvatsko-ugarske nagodbe 1868.godine? Pa to je bila 'drzava' ali samo na papiru. Ko je vladao tom 'drzavom'? Hrvati? Tesko. Uostalom, znas to i sam. Znas kako je i u kakvim okonostima nastala ta autonomija unutar ugarske polovine Austo-Ugarske, bas kao sto znas da je velik deo banova diktirala i nametala sama Ugarska. Takodje, znas i da je ta tzv. Trojedna kraljevina bila pod razlicitom upravom - Hrvatska i Slavonija su bile ugarske, a Dalmacija je bila austrijska. Takodje, znas i da je dugo vremena Vojna Krajina bila izvan te price i direktno pod Austrijom, a tek posle 1881. je dosla pod kontrolu hrvatskih, odnosno ugarskih vlasti. Znas i to da je sama autonomija jako, jako tesko funkcionisala, odnosno da je Ugarska kao deo Austro-Ugarske cinila sve da ta autonomija bude najminimalnija. Eto, susjedu ili komsijo, ovo ti nazivas drzavom! Bravo!

bozidar, bg

pre 7 godina

A zašto su hrvatski nacionalisti 1992. godini dinamitom digli u vazduh Teslin spomenik u centru Gospića? Zato što je Hrvat? Tek posle 22 godine postavljen je novi! Evo i linka iz hrvatskih novina:
http://www.jutarnji.hr/vijesti/hrvatska/foto-otkrivamo-ovo-je-sruseni-spomenik-nikoli-tesli-koji-se-vraca-u-gospic-nakon-22-godine/785959/

dr Betruger

pre 7 godina

@Purger

Možda je u Srbiji proveo par sati, ali u Hrvatskoj nije ni toliko. Tesla je rođen u državi koja se zvala Austrijsko Carstvo, a jedina Hrvatska država koja je postojala za njegovog života je NDH. Ne verujem da je u toj državi bio dobrodošao ni bezbedan. Vi Hrvati ste apsolutni svetski šampioni u krađi tuđe istorije i tuđih zasluga. Ovo sa svojatanjem Tesle je jednako licemerno kao i svojatanje Miroslavljevog jevanđelja, pisanog na ćerilici, koja vam toliko smeta u Vukovaru.

Rade Republika Srpska

pre 7 godina

Crkva mora svoje prste da umiješa u sve!
Samo zar nije bogohuljenje sve što je Tesla radio?
Najlicemjernija institucija - crkva.

sitne duse

pre 7 godina

I ovaj primer pokazuje ogromnu razliku izmedju ozbiljnih naroda kao sto su Austrijanci i Madjari i wannabe-a kao sto su Hrvati. I Austrijanci i Madjari imaju mnogo vise osnova da Teslu nazovu austrijskim ili madjarskim naucnikom ali ipak im ne pada na pamet to da rade dok Hrvati koji su pobili ko zna koliko stotina hiljada Srba medju kojima je bilo i stotinjak iz porodice Tesla na sve nacine, besramno, podlo i licemerno pokusavaju da ga prisvoje.

Powerslave

pre 7 godina

Ako je zemlja rođenja bitna onda bih ja sad bio Kinez da sam kojim slučajem rođen u Kini? Valjda je bitno poreklo i ko su mu roditelji i preci, a to je više nego jasno ko su i šta su.
A državljanin je Amerike i to nije sporno, da mu nije bilo SAD verovatno ni 3% svojih dostignuća ne bi ostvario.

Američki pronalazač, srpskog porekla, rodom iz Hrvatske, tadašnje Austrije, je verovatno najpreciznije moguće.

Mrkva

pre 7 godina

(Nensi, 31. maj 2016 14:54)

Da, sad ćeš ti mrtvom čoveku koji je i sam za sebe rekao da je Srbin da objasniš da je bio Hrvat.
Drugo, potomcima Tesle su spaljene kuće u istom tom Gospiću i Smiljanima jer su Srbi. U "Oluji" Milki Tesli je spaljena kuća i pobegla je u Srbiju gde i danas živi. Uzmi malo guglaj o Milki Tesli, pa se upoznaj sa njenom sudbinom i nemoj da lupetaš bezveze i pričaš gluposti.

Zdenko

pre 7 godina

Na Teslinoj sahrani u Njujorku je Balokovic sa orkestrom svirao Tamo daleko. Po Teslinoj zelji (ima snimak u dokumentarcu koji emitovan na HRTu). Koliko Hrvata je pozelelo za sebe na ispracaju Tamo daleko? Telegram Maceku? To je odgovor na Macekovu cestitku i Macek je upotrebio tu sintagmu sa hrvatskom domovinom i srpskim rodom. Inace, ne precenjujte ni Teslino amerikanstvo. On je poslednje godine ziveo od jugoslovenske penzije, a na kovcegu su bile i jugoslovenska i americka zastava.

običan Srbin

pre 7 godina

Hrvati, svadjajte se vi sa Venecijom ciji je Marko Polo, Nikola Tesla je Srbin po sopstvenim recima i vi tu nista ne mozete da promenite. I nije se rodio u Hrvatskoj, vec u Srpskoj vojnoj krajini u Austrijskom carstvu.

seljadin

pre 7 godina

@Aleksandar evo o Ajnstajnu : He was visiting the United States when Adolf Hitler came to power in 1933 and, being Jewish, did not go back to Germany...
Znaci niko nije smatrao Ajnstajna za Nemca, sem sto je rodjen u Nemackoj.
Ista je paralela sa Nikolom Teslom, Austrian Born, Serb.
Nema razloga da se izvrcu istorijske cinjenice, nakon svega, Tesla je bio zgrozen Ustasama i zverstvima koja su pocinili i protiv njegovih rodjaka, mnogi su zavrsili u Jasenovcu.

zli @

pre 7 godina

Najbolje je da pitate ove ljude proterane iz hrvatske dali se ponse rodjenjem u hrvatskoj. Po vama i oni su hrvati isto koliko i Tesla? Puna srbija hrvata zadnjih 25 godina! Dali bi neki susjed mogao da prokomentira nesto o tome?

krastavcevic

pre 7 godina

Na sahrani Nikole Tesle, po njegovoj želji iz testamenta, svirana čuvena srpska pesma "Tamo daleko". Snimak svojevremeno objavio i HRT. Evo i linka:
https://www.youtube.com/watch?v=StDPvNWBCZQ
Zašto? Zato što je bio i osećao se Srbinom.

Molim unesi svoje ime

pre 7 godina

Ako je po teritoriji onda su i 17 Rimkih imperatora rodjenih na prostoru današnje Srbije Srbi.
(aleksa, 31. maj 2016 15:11)

A Mihajlo Pupin je po istoj logici Mađar, jer je rođen 1858. u Banatu, selo idvor, koje je tada bilo deo Ugarske?

Laki

pre 7 godina

@ u prolazu "Nikola Tesla je u svom zivotu boravio samo jeda dan u Srbiji, eto koliko se osećao Srbinom".....
-----------------------------------------
Trebalo bi da te bude sramota zbog opšte neupućenosti i drskosti da sebi daješ za pravo suditi ko se kako oseća.

Moja dva sina su rođena i odrastaju u SAD,od oca Srbina i majke Srpkinje,i u Srbiji su bili samo jednom do sada.
ALI su po nacionalnosti SRBI,tako se osećaju.
To što su državljani SAD i što su Srbiju posetili samo jednom ne menja stvar.
Nacionalnost je pitanje nečijeg ličnog osećanja a ne samo pasoša i zemlje rođenja.
Neznalico !!!!

Toma

pre 7 godina

Kakva država Hrvatska!? To nije postojalo! Austrougarska, da a Hrvatska, nikako! Isto bi bilo da mi za cara Konstantina i ostale koji su rođeni na teritoriji, tvrdimo da su Srbi.

Neuro

pre 7 godina

Tesla je pobegao od oca jer je hteo da ga pošalje na Bogosloviju. Proveo je u Srbiji za života nešto manje od 20 sati. To što mu je tata pravoslavni sveštenik ga ne čini srbinom.
Previše ga i mi svojatamo za državu koja mu nije pružila ništa.

Mufljuz

pre 7 godina

Svaka strana u "sporu" ima svoje argumente - Srbija poreklo, Hrvati zemlju rođenja, a Amerika državljanstvo slavnog naučnika.
I onda se cudite zasto vam se to dogadja. Kakva zemlja rodjenja Hrvatska? Kada cete jednom shvatiti (i prihvatiti) da se Tesla rodio u AUSTROUGARSKOJ! U vreme rodjenja Tesle, Hrvatska kao drzava NIJE POSTOJALA! Kao sto sam se i ja rodio u Jugoslaviji (a ne Srbiji kao drzavi jer tada nije postojala drzava pod tim imenom). Ali vi bi jednom ovako a drugi put onako ... kako vam kad odgovara.

T.

pre 7 godina

Presmesno je kako se uporno pokusava dokazati da Tesla nije Srbin, ako ne uspe sa dokazivanjme da je Hrvat onda je dobro i da bude "drzavljanin sveta" ili Marsovac. Sve samo ne Srbin. Strasno kako kompleksi drmaju kod komsija.

Miki

pre 7 godina

Ne u crkvu, jer Nikola Tesla nije bio pop nego naucnik. Postoje naucni muzeji gde se mogu cuvati njegovi posmrtni ostaci. Crkva bi da malo poveca posecenost i da uzme jos malo kinte.

Arhivator

pre 7 godina

(Purger, 31. maj 2016 13:54)

Ima samo jedan mali problem. Kad se kaže "hrvatski taj i taj" nije baš najjasnije da li se misli na etničkog Hrvata (koji može živeti bilo gde) ili na građanina Hrvatske (koji opet može biti bilo šta - Kinez, Eskim, Peruanac, Nigerijac...). A to se mora razlikovati jer nije isto.
Ako za Pupovca kažeš da je hrvatski političar, impliciraš da je Hrvat.
Da li je možda Ištvan Pastor srpski političar? Ili probaj da kažeš muftiji Zukorliću da je srpski muftija?
Vi koristite onaj izraz "srbijanski" (na koji su mnogi alergični) da napravite tu razliku.
"Hrvatski" znači neko ko pripada hrvatskom narodu. Postoji li izraz "hrvatijanski", "hrvackijanski" ili tome slično?
Ukratko - treba razlika između "ethnicity" i "nationality". Ono prvo - to može da bude ko šta 'oće i niko nema pravo da drugome natura ovo ili ono ili da nekoga proglašava za bilo šta. A ovo drugo ne može da se bira - piše u pasošu ko je šta.
Na engleskom postoji ta razlika - "Croat i Croatian" kao i "Serb i Serbian". Na ovdašnjim jezicima izgleda nema.

Arhivator

pre 7 godina

(Lukas aus Agram, 31. maj 2016 14:35)

Stvarno mnogo toga ima da se pronađe na tom Guglu - da svetom vladaju gušteri, da je zemlja ravna ploča, da je sletanje na Mesec režirao Kjubrik, da je Jelačić Srbin, da je Tesla izjavio da je nekoliko generacija unazad bio Hrvat pa se njegov neki djed ili čukundjed oženio za pravoslavku i prešao na parvoslavlje.

Purger

pre 7 godina

i kaj vam je čudno u tome da se u našim tiskovinama piše da je tesla hrvatski i američki znanstvenik. pa i pupovac je hrvatski političar srpskih korijena kao i tesla, a obojica sa srbijom nikakve veze nemaju. čak tesla još manje jer je proveo svega par sati u srbiji tijekom svog života. lijep pozdrav i toplo se nadam kako cete odjaviti moj komentar

M.

pre 7 godina

E pa nije hrvat. Srbin je, sto je i sam Tesla naglasavao, nosio Srpku nosnju i pricao i ponasao se kao castan i cist Srbin. Mogu da pisu sta hoce, ali covek je to sto je i sam rekao i osecao, sto u svakom slucaju svugde i pise i zna se. Hrvati se kao i obicno zanose i pokusavaju da budu pametni sto im slabo ide... Cistokrvan Srbin. Zna se odakle su i ko su i Tesla i njegova porodica.. Hrvati sigurno nisu..

Nensi

pre 7 godina

Nikola Tesla i jeste Hrvat. Kakve veze ima nečija veroispovest sa nacionalnošću? Moj tata je budista, i ja sam budista, da li to znači da smo mi sada Kinezi? Dakle,Teslini su bili hrvatske nacionalnosti a pravoslavne verispovesti. Tačka.

Vlada

pre 7 godina

Tesla ni po kom osnovu ne moze biti Hrvat jer nije rodjen u Hrvatskoj vec u Austro-Ugarskoj. Opet ni to nije toliko bitno vec je i tada, kao i danas nacionalno poreklo presudno. Takodje, bio je Amerikanac samo ako se on tako osecao. Ja zivim van Srbije vec deset godina, pa se i dalje jedino osecam kao Srbin.

leptirica

pre 7 godina

Ima glupih komentara da boli glava,sad da ja za nekog tko je rođen za vrijeme NDH u Zemunu kažem da je rođen u Hrvatskoj? Rođen je na teritoriju Hrvatske,koja je bila u sastavu Austrougarske.

Bolje zna Hrvoje od Tesle...

pre 7 godina

„Ako budem imao sreće da ostvarim barem neke od svojih ideja, to će biti dobročinstvo za celo čovečanstvo. Ako se te moje nade ispune, najslađa misao biće mi ta da je to delo jednog Srbina.“ (Nikola Tesla u vreme posete Beogradu 1892. godine).

„Ja sam, kao što vidite i čujete, ostao Srbin i preko mora, gde se ispitivanjima bavim. To isto treba da budete i vi i da svojim znanjem i radom podižete slavu srpstva u svetu.“ (Nikola Tesla, 2. juna 1892. godine u govoru studentima Velike škole u Beogradu)

Lukas aus Agram

pre 7 godina

"telegramu koji je poslao hrvatskom političaru Vlatku Mačeku"
Jako bih voleo da vidim taj telegram... Ne tvrdim da ne postoji, ali dok se ne pokaže i dokaže, sve ostaje samo na rekla-kazala.
(Arhivator, 31. maj 2016 14:03)

Mogao si proguglati i odmah ga naći, evo telegrama:https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/b/b0/Telegram_Tesla_Macek_0108.JPG
A šta se Pupina tiče vidio sam u jednom mjestašcu pokraj Frankfurta nazvanu po njemo, doduše pisalo je Michael Pupin.
A da znaš koristiti Google onda bi mogao naći i kako je Tesla izjavio da je nekoliko generacija unazad bio Hrvat pa se njegov neki djed ili čukundjed oženio za pravoslavku i prešao na parvoslavlje.
Ali mislim da je glupo da se Srbi i Hrvati busaju u prsa radi uspjeha koji su postigli ili postižu pojedinci iz oba naroda. Nitko od vas i od nas nije zaslužan za uspjehe Đokovića ili najbolje skijašice svih vremena Janice Kostelić, oni su sami zaslužni za svoje uspjehe koje su postigli svojim talentom i mukotrpnim radom.

Kapetan Mikula Mali

pre 7 godina

I hrvati i srbi sa tih prostora su isti narod.
Slaveni su kasnije naselili to podrucje.
Podelila ih je crkva pa su sad ko pas i macka.
Budimo ljudi.

teletabis

pre 7 godina

"Drago mi je što me i Hrvati smatraju svojim jer su moji preci hrvatski koljenovići Draganići iz Zadra. Kao hrvatski plemići u 16. stoljeću došli su u Liku i tu ostali. U Liku su moji prapreci došli preko Novog Vinodolskog. Preci moje majke, Kalinići,također su hrvatski plemići iz Novog Vinodolskog. Moj pradjed, stjecajem okolnosti, morao je otići u Bosansku Krajinu (Turska Hrvatska). Tamo je oženio pravoslavku i prešao na pravoslavlje. On je imao isturene prednje zube pa ga je narod prozvao "Tesla" prema alatki kojom se obrađuje drvo i otud dolazi i moje sadašnje prezime Tesla, što je zapravo nadimak. Moj djed je bio časnik u ličkoj regimenti, a moj otac pravoslavni prota!" Ove su rečenice iz neobjavljenog dnevnika Nikole Tesle. Citirani dio navodno je jedan od razloga zašto taj dnevnik slavnog znanstvenika nikad nije objavljen, već se u strogoj tajnosti skriva od javnosti u Beogradu, zajedno s mnogim tajnama koje su u njemu zapisane.

ne tupi

pre 7 godina

@u prolazu

A sada lepo isto ovo ponovi u Novom Pazaru onima koji se izjasnjavaju kao Bosnjaci i u Subotici onima koji se izjasnjavaju kao Hrvati, objasni im da nije bitno kako se oni izjasnjavaju nego je bitno drzavljanstvo i mesto gde su rodjeni te samim tim oni su svi Srbi i samim tim neka prestanu vise da traze neka manjinska prava i udzbenike iz Bosne i Hrvatskei ili sta vec. A narocito to da objasnis onima koji nisu bili ni 10 sati u Bosni ili u Hrvtskoj da tek oni nisu nikakvi Bosnjaci ili Hrvati. Ima da se oduseve kada cuju tvoju 'argumentaciju".

VlaD

pre 7 godina

Pa dobro, onda je tom logikom car Konstantin je Srbin, a ne Rimljanin!? Covek je rodjen u Nisu, zar ne!? Pored njega je u Srbiji rodjeno jos 16 Rimskih imperatora. Jesu li svi oni Srbi!? E sad to sto u to vreme Srbija nije postojala, nema veze... Pa u sustini nije ni Hrvatska postojala kada se rodio Nikola Tesla. Ako cemo pravilno, Nikola Tesla je Austrougarin, poreklom Srbin, koji je ziveo i radio veliki deo zivota u Americi. Tako da je to to... Ne znam cemu dalje rasprave na tu temu.

Arhivator

pre 7 godina

"Hrvati zemlju rođenja"
Austro-Ugarska?

"telegramu koji je poslao hrvatskom političaru Vlatku Mačeku"
Jako bih voleo da vidim taj telegram... Ne tvrdim da ne postoji, ali dok se ne pokaže i dokaže, sve ostaje samo na rekla-kazala.

"po želji člana Tesline šire porodice"
Još jednom - po ŽELJI...
I samo po želji naslednika urna može biti preneta na neko drugo mesto.

Najkraće rečeno, niti će pisanje po medijima od Tesle napraviti Hrvata, niti će prenošenje urne u Hram učiniti da to prestane, niti će od njega napraviti većeg Srbina nego što jeste.
Ukratko - Tesla je Amerikanac.
Jer da je ostao ovde, bilo bi kao u onom vicu - bio bi inkasant za struju u Gospiću koju bi izmislio neko drugi, a Pupin bi bio običan upravnik pošte u Kikindi.

Što me podseti - kako to da ovi ne zapomažu da se Pupin sahrani u Srbiji?
Više je učinio za samu državu Srbiju i Jugoslaviju nego Tesla.

u prolazu

pre 7 godina

Pa gleda se drzavljanstvo, gde je ko rodjen!
Nisam jos nigde procitao na primer "Irski glumac Bred Pit" iako ima Irsko poreklo, ili "bosanski fudbaler Zlatan Ibrahimovic", i mogao bih milion takvih primera da nabrojim. Nikola Tesla je u svom zivotu boravio samo jeda dan u Srbiji, eto koliko se osecao Srbinom. Ali, ono sto je najvaznije: kako mozete da prisvajate Tesline uspehe kada svi znamo da mu je Amerika pruzila uslove da do tih uspeha dodje? Sta mu je to Srbija dala? Tesla nije cak ni pohadjao srpsku skolu! Po cemu je Teslin uspeh uspeh Srbije?

@SamoTako

pre 7 godina

Prvo nikako ne može da bude Hrvatski i Američki izumitelj, šta je bre ovo...lepo je naveo Tesla u jednom svom pismu, da svoje izume, beleške, spise, među njima su i zraci smrti (laserski top) itd, ostavlja svojoj zemlji Srbiji, kako bi ona bila vojno jaka...Međutim posle njegove smrti, njegove smrti...razgrabili su Ameri, a jedan manji deo ima kod nas u Srbiju...Tesla jedino nije mogao da predvidi....Miloševića, Vučića, Dačića i ostalu boraniju koji su upropastili i unazadili ovu zemlju za jedno 150 godina..

svega ima

pre 7 godina

@Mavro, teletabis

Zapanjuje kako ovaj seoski hrvatski nacionalizam zna da suzi svest i smanji kapacitete vec i bez toga ogranicenih mozgova. Elem, odakle ti znas sta pise u tim Teslinim memoarima kada oni nisu objavljeni i kada se navodno oni drze pod strogom tajnom? Da nemas mozda kod sebe original tog dnevnika ili jos bolje, procitao si na wikipediji? Kapirate koliko ste tragikomicni?

Nebojša SRBIN

pre 7 godina

Znaci ja sad odem primera u Slovačku da radim,na neko vreme,a pošto sam i više godina tamo,normalno dobio sam i državljanstvo.Drugo izumem nešto i ja sam sad slovak? Svašta, haha. Taj patent je možda otkriven,pušten u Slovačku, ali nisam ja slovak.Tesla nikako ne može da bude amerikanac.

naizmjenicna struja

pre 7 godina

...Stav Sabora SPC da urna Nikole Tesle treba da bude položena u Hramu Svetog Save...
Teslini posmrtni ostaci su kremirani i niko iz SPC nije prisustvovao ispracaju
jer SPC kremiranje smatra bogohuljenjem a danas se otimaju oko Tesle. To je
po meni bogohuljenje a ne kremiranje.

Keti S.

pre 7 godina

@realno

Najpre da ti se zahvalim na linku,jer cu sad bez ikakvih problema "realno" da ti objasnim da u vreme izdavanja Tesline putovnice nije postojala nikakva drzava Hrvatska. Dakle "die Landesregierung" na nemackom znaci zemaljska,oblasna uprava. Sto ce reci,oblast u okviru Austrijskog carstva,nikakva drzava. Da je u pitanju bila drzava,onda bi pisalo "die Staatsregierung" sto na nemackom znaci drzavna uprava. Da li ti je sada jasno,da svoju pricicu o drzavi,toboznjoj Kraljevini Hrvatskoj,Slavoniji i Dalmaciji mozes da "obesis macku o rep"!Povrh svega,americke useljenicke vlasti su sve doseljenike sa prostora nemackog govornog podrucja,jednostavno podvodile pod "German lands"!

smesno prisvajanje na osnovu porekla

pre 7 godina

Tesla Nikola je Srbin!
(Vuk, 31. maj 2016 13:43)

I Zlatan Ibrahimovic je Bosanac, ali se BiH ne kiti njegovim uspesima. I Zlatan, i Tesla su sve u zivotu postigli zahvaljujuci Svedskoj i Americi cije su i drzavljanstvo imali. U normalnom svetu su pasos i drzavljanstvo iznad porekla. Ceo svet zna da je Zlatan Svedjanin, a Tesla Amerikanac i to nikada necete moci da se promeni.
Po vasem nacinu razmisljanja su Al Pacino i Robert de Niro italijanski glumci?

Mali Marinko

pre 7 godina

Dobro, sad nabijati Austro-Ugarsku kao rođenje Tesle nije baš najpoštenije. Po tome, prvih par predsjednika Amerike nisu uopće Amerikanci rođenjem jer su rođeni u britanskom carstu. Koliko Austro-Ugarska ima smisla u svemu ovome, dovoljno je rekao sam Tesla. Ja sam Srbin i stime se ponosim, a volim i moju domovinu Hrvatsku u kojoj sam rođen. Nije pisao Austro Ugarsku, nego Hrvatsku. dakle, završimo stime.

Neznam zašto neki naši uporno turaju Tesli hrvatsvo, a pogotovo me čude Srbi koji kao navijeni ponavljaju da je bio sin pravoslavnog Popa. Pa to se već odavna zna.

Nezamarajte se nebitnim stvarima ljudi.

metall

pre 7 godina

Neko je vec spomenuo, ali mnogi i dalje ne citaju pazljivo - u vreme Teslinog rodjenja nije postojala nikakva Austrougarska! Postojala je Austrija, odnosno Habzburska monarhija koja je tada bila jedna od najvecih evropskih drzava i obuhvatala danasnju Austriju, Madjarsku, Cesku, Slovacku, Hrvatsku, Sloveniju, Vojvodinu (dakle trecinu danasnje Srbije), te delove danasnje Italije, Poljske, Ukrajine i Rumunije (gotovo polovinu), a posle 1878. imala je i BiH. Ta i takva drzava se 1867. godine transformisala u Austro-Ugarsku, i postojala je do svog raspada u jesen 1918. godine.

Aleksandar

pre 7 godina

@(seljadin, 31. maj 2016 13:42)

Gotovo svaka enciklopedija kaže da je Albert Ajnštajn 'German-born'. To što je njegova porodica imala jevrejsko poreklo i to što je dobar deo života proveo u Americi ne poništava to gde je rođen i koje je državljanstvo imao po rođenju.

A što se Tesle tiče, on pripada svetu a da nije pobegao i od Srba i od Hrvata ne bi dogurao dalje od seoskog učitelja. Uostalom, svi veliki ljudi u istoriji su bili prvenstveno svoji i nema ništa patetičnije nego svojatajati ih posle smrti. To što je Tesla postigao u životu nije zasluga ni Srba, ni Hrvata pa čak ni Amerikanaca mada mu je društvo ovih potonjih barem omogućilo da nešto uradi od svog života za razliku od ovih prvih koji se prepucavaju preko njegovog pepela.

sladjan

pre 7 godina

Nema veze da li je Tesla bio Hrvat ili Srbin, ne shvatate poentu! On je americki naucnik, imao je americki pasos, ziveo je u Americi koja mu je pruzila uslove da redi i napreduje, NJEGOV USPEH JE USPEH AMERIKE! U tome je poenta! Da je ostao da zivi u Srbiji ili Hrvatskog dogurao bi do seoskog ucitelja ili popa. I cime se onda vi Hrvati i Srbi ponosite u vasim raspravama? Odgovorite i na jedno jednostavno pitanje: Na osnovu cega su Teslina dostignuca uspesi Hrvatske i Srbije?

Susjed

pre 7 godina

Nitko u Hrvatskoj ne tvrdi da je Tesla Srbin. Izvrćete činjenice. On je rođen u Kraljevini Hrvatskoj, Slavoniji i Dalmaciji i njezinom je putovnicom (putnim listom) doputovao u SAD. Školovao se u Hrvatskoj i Austriji. Čemu ovo potpaljivanje? Njegovi posmrtni ostaci u vjerskom objektu - to zaista nema veze s razumom!

Mavro

pre 7 godina

Prije nego li je jedan Teslin predak došao u Liku i tamo se oženio pravoslavkom, njegovi preci s obadvije strane pripadaju plemićkim porodicama iz okoline Zadra. To stoji i u Teslinim memoarima koje danas u Srbiji nikako ne žele objaviti jer bi se doznala prava istina o ovom velikom svijetskom znanstveniku! Teslu oslobodite od nacionalnih igara, on je odavna bio iznad palanačkog mentaliteta u kojeg ga danas neki žele pod silu strpati. Ti isti bi ga za njegove ideje i otkrića osudili da šuruje sa nečistom silom i razapeli na stup srama kao i puno puta do tada. Primjer Desiteja Obradovića je samo jedan od mnogih gdje je modernitet i znanost bila na udaru starih konzervativnih i zaostalih snaga.

Meister Jakob

pre 7 godina

Vi koristite onaj izraz "srbijanski" (na koji su mnogi alergični) da napravite tu razliku.
(Arhivator, 31. maj 2016 14:43)

Ne znam što ste alergični na riječ Srbijanac kad je to definirao Vuk Karadžić i znači čovjek iz Srbije!

Vid

pre 7 godina

Idite na wikipedia i tamo vam je odgovor. Takodje ova zadnja dva rata ce vam reci da je Tesla Srbin. Pobijeni rodjaci i spaljene kuce. Molim da se objavi komentar zasnovan na cinjenicama.

KroatišePupi

pre 7 godina

Tesla je pohađao školu u Karlovcu. Možete doći u karlovačku Gimnaziju, tamo čuvaju njegov dnevnik sa ocjenama, odnosno dnevnik njegovog razreda. Ja bila i uvjerila se.

realno

pre 7 godina

Za komentatore koji uporno naglašavaju kako Hrvatska nije postojala već on može biti samo Austrijanac neka pogledaju putovnicu nikole Tesle gdje jasno stoji da ga je izdala zemaljska vlada Kraljevine hrvatske, slavonije i Dalmacije u ime austrijskog cara.

http://matrixworldhr.files.wordpress.com/2012/02/nikola-tesla-23.gif

Virdzinija

pre 7 godina

Eto koji razlog da bude smesten u crkvi. Po meni je dobra odluka da bude u crkvi, da bi se napravila jaka veza izmedju Tesle i Srbije u ocima stranaca, jer znamo da neke zemlje svojataju i otimaju, za svakog radoznalog u svetu ce se pitati gde je sahranjen i zasto bas tamo, i tako ce da krene prica da je njegov otac bio svestenik pravoslavne crkve u Austroguarskoj...itd Zato je ovaj potez jako bitan. Ne znam zasto ateistima smeta, pa i Kinezi i Japanci koji su vecinom ateisti pa obilaze i slikaju katolicke i protestanske crkve u Evropi, kao i skadinavci koji su takodje ateisti pa posecuju budisticke hramove na Tibetu i Tajlandu..itd Vama jako tesko pada i boli samo zato sto je crkva i religija, pa ne morate da gledate kao crkvu, nego gledajte kao lepu gradjevinu, ako Skadinavci mogu da postuje tudje kulture, obicaje i vere, onda i vi ateisti Balkanci mozete isto. Ne razumem zasto u svemu morate da udarate kontra i trazite problem tamo gde nema, niko vas ne osudjuje sto ste ateisti, mene apsolutno ne interesuje ko ste i sta ste, na vama je samo da li cete da postujete sto veruje u mesec sunce zvezde nebo. Ako osudjujete onda niste nista bolji od ovih sto "mlate" na internetu jednim drugima navijaci Zvezde i Partizana ili Inter i Milan ili Mancester Siti ili Utd. Cemu tolika negativna energija u svemu?

vlmr

pre 7 godina

Može ga svojataju ko god pozeli sa planete zemlje. ..svima nam je pomogao i učinio veliku stvar..
a mi sa ovih prostora treba da se zapitamo, kako to da i posle 150-200 god čovek u rođenoj zemlji ne može da stvori nista toliko svetski, već je potrebno i posle 200 god da ode na zapad da bi uspeo u životu. ..tuga
možda nam prodje još 200 god

Neko iz mase

pre 7 godina

Verujte da sam i ja zbunjen. Šta je dete koje se rodi u Nemačkoj čiji su roditelji Srbi koji su se doselili tu i govore srpskim jezikom ako to dete dobije nemačko državljanstvo po rođenju, školuje sa i odrasta tokom života?

rex

pre 7 godina

Na stranu njegova nacionalna pripadnost. Bez obzira što mu je otac bio sveštenik, Tesla se nikad nije izjašnjavao kao tradicionalni hrišćanski vernik. Njegova religija je bila nauka i zakoni prirode, stoga je pre bio spiritualan...

Slažem se da je neophodno odati adekvatnu počast jednoj od retkih osoba koja je zadužila ceo ljudski rod, ali ne tako što će biti povezivan sa institucijom ograničene misli (sve religije)...

Komšija

pre 7 godina

"Nikola Tesla i jeste Hrvat. Kakve veze ima nečija veroispovest sa nacionalnošću? Moj tata je budista, i ja sam budista, da li to znači da smo mi sada Kinezi? Dakle,Teslini su bili hrvatske nacionalnosti a pravoslavne verispovesti. Tačka."
(Nensi, 31. maj 2016 14:54)

Veroispovest ne mora da ima direktne veze sa tim, ali ima veze nečije poreklo, pripadnost etničkoj grupi i kako se neko sam izjašnjava. Pitaj Muslimane u Novom Pazaru da li su Srbi ili nešto drugo. Pitaj Mađare i Hrvate u Vojvodini da li su Srbi. Svima njima je Srbija domovina i imaju srpsko državljanstvo, ali to ne znači da su Srbi.

Što se tiče Tesle, on je američki naučnik. Ni Srbija ni Hrvatska nisu tada bile, a ni sada nisu mesta gde talentovani i vredni ljudi imaju priliku da postignu bilo šta značajno.

blablabla

pre 7 godina

A zapravo su njegove misli isle toliko iznad ove planete i Univerzuma, da cisto sumnjam da je trosio vreme na razmisljanja ciji je, ko su mu baba a ko deda. A vera...sto posto je trosio vreme na bogove koji pogledom stvore ono sto on godinama stvara naucnim radom.

alobre

pre 7 godina

Potrebno je izgraditi novi savremeni muzej posvećen Nikoli Tesla negde pored reke. To bi bila svetski poznata turistička atrakcija. Uz muzej da se nalazi i mauzolej gde bi se smestio pepeo. Sličan koncept kakav je muzej Salvador Dalija.

Purger

pre 7 godina

Ako je zemlja rođenja bitna onda bih ja sad bio Kinez da sam kojim slučajem rođen u Kini? Valjda je bitno poreklo i ko su mu roditelji i preci, a to je više nego jasno ko su i šta su.
A državljanin je Amerike i to nije sporno, da mu nije bilo SAD verovatno ni 3% svojih dostignuća ne bi ostvario.

Američki pronalazač, srpskog porekla, rodom iz Hrvatske, tadašnje Austrije, je verovatno najpreciznije moguće.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Powerslave, 31. maj 2016 14:00)
--------------
nisi kinez nego si kineski znanstvenik srpskog porijekla ako si se rodio u kini i skolovao tamo, veoma jednostavno. ne mozes biri srpski znanstvenik ako nikad nisi zivio u srbiji niti skolovao se tamo

Živeli svi Jugosloveni

pre 7 godina

Mnogo bre energije trošite da dokažete da u vreme kada se rodio Tesla nije postojala hrvatska država. Tesla je lepo objasnio "jednako se ponosim moga srbskog roda i moje hrvatske domovine". Dakle, Teslina domovina je Hrvatska. Tačka.

Antiklerik

pre 7 godina

Ne da mi se čitat komentare... Nema tu previše spora, Tesla je Srbin iz Hrvatske (koja je tada postojala kao zemlja Austrijskog kraljevstva, baš tako, ono je bilo podijeljeno na zemlje) ali oprostite groteskno je da se nosi njegova urna u hram, ljud dragi on je bio znanstvenik/naučnik (odnosno pronalazač), a vi bi njega u hram?? Niđe veze... Na stranu o tome što ja mislim da se svi njegovi ostaci nalaze u Beogradu, gradu s kojim on nema nikakve veze, osim što je proveo u njemu jedan dan...

Simeon tapuskovic

pre 7 godina

Cuo sam da se sve vise ljudi sa prostora bivse Yugoslavije, danas u Americi, izjasnjavaju kao Amerikanci, Yugoslovenskog porekla! Postoje i klubovi Yugoslovena u Kanadi i Americi!

Igor

pre 7 godina

Ljudi kao Tesla su vanvremenski, svaciji i niciji. Najveci umovi planete Zemlje u dosadasnjoj istoriji. Kao sto im mozak nije poznavao granice tako je besmisleno ih stavljati pod okrilje bilo cijih granica gde su se zatekli (rodili, odrasli, skolovali, radili). Tesla je sve ono sto mi sa ovih prostora vecinski nismo pa bi nas se verovatno da je ziv davno odrekao i proglasio sebe rodjenim marsovcem da nam prekini tu besmislenu raspravu kome pripada.

Bob_Rock

pre 7 godina

Ako je Tesla hrvat onda je Ban Jelačić srbin, rođen je na teritoriji Srbije
(misa, 31. maj 2016 14:35)

Eto vam ga. Ban Jelacic je izromantiziran do bola i za hrvatsku povijest, kakva je da je, prakticki nebitan.

Antisha

pre 7 godina

Nema veze da li je Tesla bio Hrvat ili Srbin, ne shvatate poentu! On je americki naucnik, imao je americki pasos, ziveo je u Americi koja mu je pruzila uslove da redi i napreduje, NJEGOV USPEH JE USPEH AMERIKE! U tome je poenta! Da je ostao da zivi u Srbiji ili Hrvatskog dogurao bi do seoskog ucitelja ili popa. I cime se onda vi Hrvati i Srbi ponosite u vasim raspravama? Odgovorite i na jedno jednostavno pitanje: Na osnovu cega su Teslina dostignuca uspesi Hrvatske i Srbije?
(sladjan, 31. maj 2016 23:05)

Potpis
Otisao je kao sto odlaze i danas, inace kao sto neko rece u komentaru, evenualno bi bio seoski pop i to je plafon...

Srbat ili Hrvin oitanje je sada

pre 7 godina

Na stranu ovi neupučeni komentatori iz Hr ispravio bih autora teksta koji kao da namjerno krivo prenosi tekstove o Nikoli Tesli iz Hr. Naime, ovdje svi smatraju da je Tesla Hrvatski naučnik ali NIKO (ne računajući gorenavedene polupismene pojedince) ne tvrdi da je Hrvat po nacionalnosti. Jednostavno, i ovde se kao i u Srbiji nacionalnost povezuje s religijom pa je npr. Ivan Filipović Hrvat, Jovan Filipović je Srbin, a Tarik filipović je Musliman (ili Turčin kako neki posprdno znaju reči) a očigledno je riječ o ljudima istih korijena koje su religijske podjele ovako razdvojile. Eto zato Tesla kao pravoslavac ne može biti Hrvat isto kao što u Srbiji Emir Kusturica ne može biti Srbin pa je jadan mjenjao ime da bi bio veći srbin od Srba.

krmak jede slaninu

pre 7 godina

Dragi sukomentatori, ne penite. Drzave gde radnik radi za 500 eura i ispod su banana republike.
Mozete zamisliti koliko bi ovom geniju bilo zalosno slusati ovo natezanje. On je bio vanzemaljac i takvu su mu i projekti bili. I preko bare je bio misterija pa mu je par projekata slucajno nestalo u plamenu...

Milutin

pre 7 godina

Čovek je bio Češki i Američki naučnik. Jer sve što se tiče njegovog naučnog rada ostvario je studirajući i radeći u okruženju i uslovima koje su mu ove dve države (Bohemija kao regija AU) dale i omogućile. On samo može da se zahvali Hrvackoj i Srbiji što su mu na vreme rekli da mora da ide odavde i negubi džabe vreme (kao ja danas). Hvala

Bob_Rock

pre 7 godina

Koje neznanje. Tesla nije nikako moga bit rođen u Austrougarskom carstvu kad je asutrougarska nastala desetak godina nakon njegovog rođenja. Također nije rođen u hrvatskoj vec u vojnoj krajini koja postaje dio kraljevine hrvatske dvadesetak godina nakon njegovog rođenja. da je ta kraljevina hrvatska dio k. und k. monarhije, a ne samostalna valjda ne triba naglasavat.

Dragan

pre 7 godina

Ovo vam je prava gregorijanska misterija tzv.real sadness,predstavnici obe crkve,velika vecina jedne i druge strane,izdajnika,patriota,srba,hrvata,cetnika,ustasa na pitanje sta je izmislio Nikola Tesla ce vam ponosno reci struju i samo to ce vam reci...Na pitanje ko je bio Nikola Tesla eee tu su vec porodicna stabla citavog kraja 1ooo god unazad tako da..........

Purger

pre 7 godina

i kaj vam je čudno u tome da se u našim tiskovinama piše da je tesla hrvatski i američki znanstvenik. pa i pupovac je hrvatski političar srpskih korijena kao i tesla, a obojica sa srbijom nikakve veze nemaju. čak tesla još manje jer je proveo svega par sati u srbiji tijekom svog života. lijep pozdrav i toplo se nadam kako cete odjaviti moj komentar

Nensi

pre 7 godina

Nikola Tesla i jeste Hrvat. Kakve veze ima nečija veroispovest sa nacionalnošću? Moj tata je budista, i ja sam budista, da li to znači da smo mi sada Kinezi? Dakle,Teslini su bili hrvatske nacionalnosti a pravoslavne verispovesti. Tačka.

Neuro

pre 7 godina

Tesla je pobegao od oca jer je hteo da ga pošalje na Bogosloviju. Proveo je u Srbiji za života nešto manje od 20 sati. To što mu je tata pravoslavni sveštenik ga ne čini srbinom.
Previše ga i mi svojatamo za državu koja mu nije pružila ništa.

teletabis

pre 7 godina

"Drago mi je što me i Hrvati smatraju svojim jer su moji preci hrvatski koljenovići Draganići iz Zadra. Kao hrvatski plemići u 16. stoljeću došli su u Liku i tu ostali. U Liku su moji prapreci došli preko Novog Vinodolskog. Preci moje majke, Kalinići,također su hrvatski plemići iz Novog Vinodolskog. Moj pradjed, stjecajem okolnosti, morao je otići u Bosansku Krajinu (Turska Hrvatska). Tamo je oženio pravoslavku i prešao na pravoslavlje. On je imao isturene prednje zube pa ga je narod prozvao "Tesla" prema alatki kojom se obrađuje drvo i otud dolazi i moje sadašnje prezime Tesla, što je zapravo nadimak. Moj djed je bio časnik u ličkoj regimenti, a moj otac pravoslavni prota!" Ove su rečenice iz neobjavljenog dnevnika Nikole Tesle. Citirani dio navodno je jedan od razloga zašto taj dnevnik slavnog znanstvenika nikad nije objavljen, već se u strogoj tajnosti skriva od javnosti u Beogradu, zajedno s mnogim tajnama koje su u njemu zapisane.

Mavro

pre 7 godina

Prije nego li je jedan Teslin predak došao u Liku i tamo se oženio pravoslavkom, njegovi preci s obadvije strane pripadaju plemićkim porodicama iz okoline Zadra. To stoji i u Teslinim memoarima koje danas u Srbiji nikako ne žele objaviti jer bi se doznala prava istina o ovom velikom svijetskom znanstveniku! Teslu oslobodite od nacionalnih igara, on je odavna bio iznad palanačkog mentaliteta u kojeg ga danas neki žele pod silu strpati. Ti isti bi ga za njegove ideje i otkrića osudili da šuruje sa nečistom silom i razapeli na stup srama kao i puno puta do tada. Primjer Desiteja Obradovića je samo jedan od mnogih gdje je modernitet i znanost bila na udaru starih konzervativnih i zaostalih snaga.

Susjed

pre 7 godina

Nitko u Hrvatskoj ne tvrdi da je Tesla Srbin. Izvrćete činjenice. On je rođen u Kraljevini Hrvatskoj, Slavoniji i Dalmaciji i njezinom je putovnicom (putnim listom) doputovao u SAD. Školovao se u Hrvatskoj i Austriji. Čemu ovo potpaljivanje? Njegovi posmrtni ostaci u vjerskom objektu - to zaista nema veze s razumom!

Lukas aus Agram

pre 7 godina

"telegramu koji je poslao hrvatskom političaru Vlatku Mačeku"
Jako bih voleo da vidim taj telegram... Ne tvrdim da ne postoji, ali dok se ne pokaže i dokaže, sve ostaje samo na rekla-kazala.
(Arhivator, 31. maj 2016 14:03)

Mogao si proguglati i odmah ga naći, evo telegrama:https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/b/b0/Telegram_Tesla_Macek_0108.JPG
A šta se Pupina tiče vidio sam u jednom mjestašcu pokraj Frankfurta nazvanu po njemo, doduše pisalo je Michael Pupin.
A da znaš koristiti Google onda bi mogao naći i kako je Tesla izjavio da je nekoliko generacija unazad bio Hrvat pa se njegov neki djed ili čukundjed oženio za pravoslavku i prešao na parvoslavlje.
Ali mislim da je glupo da se Srbi i Hrvati busaju u prsa radi uspjeha koji su postigli ili postižu pojedinci iz oba naroda. Nitko od vas i od nas nije zaslužan za uspjehe Đokovića ili najbolje skijašice svih vremena Janice Kostelić, oni su sami zaslužni za svoje uspjehe koje su postigli svojim talentom i mukotrpnim radom.

smesno prisvajanje na osnovu porekla

pre 7 godina

Tesla Nikola je Srbin!
(Vuk, 31. maj 2016 13:43)

I Zlatan Ibrahimovic je Bosanac, ali se BiH ne kiti njegovim uspesima. I Zlatan, i Tesla su sve u zivotu postigli zahvaljujuci Svedskoj i Americi cije su i drzavljanstvo imali. U normalnom svetu su pasos i drzavljanstvo iznad porekla. Ceo svet zna da je Zlatan Svedjanin, a Tesla Amerikanac i to nikada necete moci da se promeni.
Po vasem nacinu razmisljanja su Al Pacino i Robert de Niro italijanski glumci?

u prolazu

pre 7 godina

Pa gleda se drzavljanstvo, gde je ko rodjen!
Nisam jos nigde procitao na primer "Irski glumac Bred Pit" iako ima Irsko poreklo, ili "bosanski fudbaler Zlatan Ibrahimovic", i mogao bih milion takvih primera da nabrojim. Nikola Tesla je u svom zivotu boravio samo jeda dan u Srbiji, eto koliko se osecao Srbinom. Ali, ono sto je najvaznije: kako mozete da prisvajate Tesline uspehe kada svi znamo da mu je Amerika pruzila uslove da do tih uspeha dodje? Sta mu je to Srbija dala? Tesla nije cak ni pohadjao srpsku skolu! Po cemu je Teslin uspeh uspeh Srbije?

realno

pre 7 godina

Za komentatore koji uporno naglašavaju kako Hrvatska nije postojala već on može biti samo Austrijanac neka pogledaju putovnicu nikole Tesle gdje jasno stoji da ga je izdala zemaljska vlada Kraljevine hrvatske, slavonije i Dalmacije u ime austrijskog cara.

http://matrixworldhr.files.wordpress.com/2012/02/nikola-tesla-23.gif

Rade Republika Srpska

pre 7 godina

Crkva mora svoje prste da umiješa u sve!
Samo zar nije bogohuljenje sve što je Tesla radio?
Najlicemjernija institucija - crkva.

Purger

pre 7 godina

Ako je zemlja rođenja bitna onda bih ja sad bio Kinez da sam kojim slučajem rođen u Kini? Valjda je bitno poreklo i ko su mu roditelji i preci, a to je više nego jasno ko su i šta su.
A državljanin je Amerike i to nije sporno, da mu nije bilo SAD verovatno ni 3% svojih dostignuća ne bi ostvario.

Američki pronalazač, srpskog porekla, rodom iz Hrvatske, tadašnje Austrije, je verovatno najpreciznije moguće.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Powerslave, 31. maj 2016 14:00)
--------------
nisi kinez nego si kineski znanstvenik srpskog porijekla ako si se rodio u kini i skolovao tamo, veoma jednostavno. ne mozes biri srpski znanstvenik ako nikad nisi zivio u srbiji niti skolovao se tamo

Ličanin

pre 7 godina

Naravno da Tesla nije "hrvatski izumitelj", on je samo američki, a pre Amerike bio je austrougarski građanin. Sve ovo važi i za Pupina, baš isto.

Živeli svi Jugosloveni

pre 7 godina

Mnogo bre energije trošite da dokažete da u vreme kada se rodio Tesla nije postojala hrvatska država. Tesla je lepo objasnio "jednako se ponosim moga srbskog roda i moje hrvatske domovine". Dakle, Teslina domovina je Hrvatska. Tačka.

Meister Jakob

pre 7 godina

Vi koristite onaj izraz "srbijanski" (na koji su mnogi alergični) da napravite tu razliku.
(Arhivator, 31. maj 2016 14:43)

Ne znam što ste alergični na riječ Srbijanac kad je to definirao Vuk Karadžić i znači čovjek iz Srbije!

Milutin

pre 7 godina

Čovek je bio Češki i Američki naučnik. Jer sve što se tiče njegovog naučnog rada ostvario je studirajući i radeći u okruženju i uslovima koje su mu ove dve države (Bohemija kao regija AU) dale i omogućile. On samo može da se zahvali Hrvackoj i Srbiji što su mu na vreme rekli da mora da ide odavde i negubi džabe vreme (kao ja danas). Hvala

seljadin

pre 7 godina

Tesla je imao Austrijsko drzavljanstvo, takodje i Americko, ali je bio Srbin, kao sto je i Anstajn Jevrej a nije Nemac, zamislite da posle genocida neko Ajnstajna naziva Nemcom ?

Bojan

pre 7 godina

Nikola Tesla je rođen u selu Smiljan u tadašnjoj Austrougarskoj. Hrvatska dakle tu ne postoji.
Međutim Nezavisna Država Hrvatska jeste uspostavljena 1941. godine. Dva dana nakon njenog uspostavljanja 23 stanovnika sela Smiljan uključujući i paroha su odvedeni i ubijeni u Jadovnom. Do kraja rata je u Smiljanu i okolnim selima ubijeno oko 500 ljudi od strane Ustaša, a crkva u kojoj je služio otac Nikole Tesle je spaljena.
Uzimajući sve u obzir, krajnje je bizarno hrvatsko svojatanje Nikole Tesle.

hours of love

pre 7 godina

-Otac mu bio pravoslavni svestenik.
-Hrvatska nije ni postojala kada se Tesla rodio.
-Kuca mu granatirana od strane hrvatske vosjke.

Pozdrav :)

mala plava

pre 7 godina

Ma, gluposti! Ja sam rodjena u Hrvatskoj, tamo zivela dobar deo zivota, imam hrvatsko drzavljanstvo (domovnicu), imam i hrvatsku putovnicu (pasos), pa nikako, ali nikako nisam Hrvatica! I ja sa hrvatskom putovnicom putujem u Veliku Britaniju, pa sam samo Srpkinja sa hrvatskom domovnicom (ovo onom sto govori kako je Tesla u SAD usao sa pasosem Kraljevine Hrvatske, Slavonije i Dalmacije pa je po nekoj njemu samo znanoj logici zbog toga Hrvat). Takodje, poznajem Tesline najblize rodjake i samo ih pitajte ko su oni, a i ko je Tesla bio, pa cete da vidite koliko je Hrvat.

boban,nis

pre 7 godina

Nikola Tesla je Hrvat,koliko i Car Konstantin Srbin.
Kao rodjeni Srbin nije mogao da bude ni Hrvatski drzavljanin,Hrvatska tada nije postojala.O tome ciji je Nikola Tesla ne treba polemisati.Tacka.

Arhivator

pre 7 godina

"Hrvati zemlju rođenja"
Austro-Ugarska?

"telegramu koji je poslao hrvatskom političaru Vlatku Mačeku"
Jako bih voleo da vidim taj telegram... Ne tvrdim da ne postoji, ali dok se ne pokaže i dokaže, sve ostaje samo na rekla-kazala.

"po želji člana Tesline šire porodice"
Još jednom - po ŽELJI...
I samo po želji naslednika urna može biti preneta na neko drugo mesto.

Najkraće rečeno, niti će pisanje po medijima od Tesle napraviti Hrvata, niti će prenošenje urne u Hram učiniti da to prestane, niti će od njega napraviti većeg Srbina nego što jeste.
Ukratko - Tesla je Amerikanac.
Jer da je ostao ovde, bilo bi kao u onom vicu - bio bi inkasant za struju u Gospiću koju bi izmislio neko drugi, a Pupin bi bio običan upravnik pošte u Kikindi.

Što me podseti - kako to da ovi ne zapomažu da se Pupin sahrani u Srbiji?
Više je učinio za samu državu Srbiju i Jugoslaviju nego Tesla.

poz

pre 7 godina

Nikola Tesla je bio Srbin rodjen u tadašnjoj Austrougarskoj, stekao je naučnu slavu u Americi i biće slavljen u Beogradu gde će mu se Srbi i ceo svet odužiti kao velikom svetskom naučniku i vizionaru mauzolejom.
To mora tako biti.

Aleksandar

pre 7 godina

@(seljadin, 31. maj 2016 13:42)

Gotovo svaka enciklopedija kaže da je Albert Ajnštajn 'German-born'. To što je njegova porodica imala jevrejsko poreklo i to što je dobar deo života proveo u Americi ne poništava to gde je rođen i koje je državljanstvo imao po rođenju.

A što se Tesle tiče, on pripada svetu a da nije pobegao i od Srba i od Hrvata ne bi dogurao dalje od seoskog učitelja. Uostalom, svi veliki ljudi u istoriji su bili prvenstveno svoji i nema ništa patetičnije nego svojatajati ih posle smrti. To što je Tesla postigao u životu nije zasluga ni Srba, ni Hrvata pa čak ni Amerikanaca mada mu je društvo ovih potonjih barem omogućilo da nešto uradi od svog života za razliku od ovih prvih koji se prepucavaju preko njegovog pepela.

Boske

pre 7 godina

Nikola Tesla, Mihajlo Pupin, Petar Preradovic, Rudjer Boskovic, Ivo Andric, Njegos, Emir Kusturica i mnogi drugi (ukljucujuci i moju malenkost :-)) su Srbi rodjeni izvan Srbije. Vuk Karadzic je opet rodjen u Otomanskoj carevini, na teritoriji danasnje Srbije. Austrija, ciji je drzavljanin bio Tesla, ima barem hiljadugodisnju drzavnost, a ipak joj ne pada na pamet da prisvaja Teslu, dok se Hrvati sa svojom odnedavno punoljetnom drzavom otimaju za covjeka ciju su kucu ladno spalili, a familiju i komsije, njezno receno, prorijedili. To je paradoks tipa: "U nasem selu vise nema ljudozdera, juce smo zadnjeg pojeli".

Petar S.

pre 7 godina

"Svaka strana u "sporu" ima svoje argumente - Srbija poreklo, Hrvati zemlju rođenja, a Amerika državljanstvo slavnog naučnika. "

Tesla je rodjen u Austro-Ugarskoj, a otac mu je bio Pravoslavni Pop.
Srpsko poreklo i Amercko istrzivanje - Naucnik.

Hrvati imaju prava da ga svojataju taman koliko i Bec (Austrija) ili Budimpesta (Madjarska).

KroatišePupi

pre 7 godina

Tesla je pohađao školu u Karlovcu. Možete doći u karlovačku Gimnaziju, tamo čuvaju njegov dnevnik sa ocjenama, odnosno dnevnik njegovog razreda. Ja bila i uvjerila se.

metall

pre 7 godina

susjed

Komsijo dragi, spominjes izvrtanje cinjenica, a onda ih sam maksimalno izvrces. O kakvoj Kraljevini Hrvatske, Slavonije i Dalmacije pricas? Gde je to postojalo? Kada? Mislis na tzv. Trojednu Kraljevinu nastalu posle hrvatsko-ugarske nagodbe 1868.godine? Pa to je bila 'drzava' ali samo na papiru. Ko je vladao tom 'drzavom'? Hrvati? Tesko. Uostalom, znas to i sam. Znas kako je i u kakvim okonostima nastala ta autonomija unutar ugarske polovine Austo-Ugarske, bas kao sto znas da je velik deo banova diktirala i nametala sama Ugarska. Takodje, znas i da je ta tzv. Trojedna kraljevina bila pod razlicitom upravom - Hrvatska i Slavonija su bile ugarske, a Dalmacija je bila austrijska. Takodje, znas i da je dugo vremena Vojna Krajina bila izvan te price i direktno pod Austrijom, a tek posle 1881. je dosla pod kontrolu hrvatskih, odnosno ugarskih vlasti. Znas i to da je sama autonomija jako, jako tesko funkcionisala, odnosno da je Ugarska kao deo Austro-Ugarske cinila sve da ta autonomija bude najminimalnija. Eto, susjedu ili komsijo, ovo ti nazivas drzavom! Bravo!

Mufljuz

pre 7 godina

Svaka strana u "sporu" ima svoje argumente - Srbija poreklo, Hrvati zemlju rođenja, a Amerika državljanstvo slavnog naučnika.
I onda se cudite zasto vam se to dogadja. Kakva zemlja rodjenja Hrvatska? Kada cete jednom shvatiti (i prihvatiti) da se Tesla rodio u AUSTROUGARSKOJ! U vreme rodjenja Tesle, Hrvatska kao drzava NIJE POSTOJALA! Kao sto sam se i ja rodio u Jugoslaviji (a ne Srbiji kao drzavi jer tada nije postojala drzava pod tim imenom). Ali vi bi jednom ovako a drugi put onako ... kako vam kad odgovara.

Srbat ili Hrvin oitanje je sada

pre 7 godina

Na stranu ovi neupučeni komentatori iz Hr ispravio bih autora teksta koji kao da namjerno krivo prenosi tekstove o Nikoli Tesli iz Hr. Naime, ovdje svi smatraju da je Tesla Hrvatski naučnik ali NIKO (ne računajući gorenavedene polupismene pojedince) ne tvrdi da je Hrvat po nacionalnosti. Jednostavno, i ovde se kao i u Srbiji nacionalnost povezuje s religijom pa je npr. Ivan Filipović Hrvat, Jovan Filipović je Srbin, a Tarik filipović je Musliman (ili Turčin kako neki posprdno znaju reči) a očigledno je riječ o ljudima istih korijena koje su religijske podjele ovako razdvojile. Eto zato Tesla kao pravoslavac ne može biti Hrvat isto kao što u Srbiji Emir Kusturica ne može biti Srbin pa je jadan mjenjao ime da bi bio veći srbin od Srba.

Mihailo

pre 7 godina

Zašto su, ako je već navodno hrvat, ti isti hrvati Tesli srušili kuću?

I nije rođen u Austrougarskoj, već u Austriji; Monarhija dobija dualističko uređenje 1867. godine. Nije toliko bitno, ali čisto da se ispoštuju činjenice.

Virdzinija

pre 7 godina

Eto koji razlog da bude smesten u crkvi. Po meni je dobra odluka da bude u crkvi, da bi se napravila jaka veza izmedju Tesle i Srbije u ocima stranaca, jer znamo da neke zemlje svojataju i otimaju, za svakog radoznalog u svetu ce se pitati gde je sahranjen i zasto bas tamo, i tako ce da krene prica da je njegov otac bio svestenik pravoslavne crkve u Austroguarskoj...itd Zato je ovaj potez jako bitan. Ne znam zasto ateistima smeta, pa i Kinezi i Japanci koji su vecinom ateisti pa obilaze i slikaju katolicke i protestanske crkve u Evropi, kao i skadinavci koji su takodje ateisti pa posecuju budisticke hramove na Tibetu i Tajlandu..itd Vama jako tesko pada i boli samo zato sto je crkva i religija, pa ne morate da gledate kao crkvu, nego gledajte kao lepu gradjevinu, ako Skadinavci mogu da postuje tudje kulture, obicaje i vere, onda i vi ateisti Balkanci mozete isto. Ne razumem zasto u svemu morate da udarate kontra i trazite problem tamo gde nema, niko vas ne osudjuje sto ste ateisti, mene apsolutno ne interesuje ko ste i sta ste, na vama je samo da li cete da postujete sto veruje u mesec sunce zvezde nebo. Ako osudjujete onda niste nista bolji od ovih sto "mlate" na internetu jednim drugima navijaci Zvezde i Partizana ili Inter i Milan ili Mancester Siti ili Utd. Cemu tolika negativna energija u svemu?

Marko

pre 7 godina

Ima hrvatsko i americko drzavljanstvo,a po nacionalnoj pripadnosti ili narodnosti je Srbin,isto tako i ja recimo.Sta je tu sporno?
(emill, 31. maj 2016 14:29) # Link komentara

Ajde genije reci mi koja mu je to Drzava Hrvatska izdala drzavljanstvo kad Drzava Hrvatska nije ni postojala kad se on rodio i ziveo?

običan Srbin

pre 7 godina

Hrvati, svadjajte se vi sa Venecijom ciji je Marko Polo, Nikola Tesla je Srbin po sopstvenim recima i vi tu nista ne mozete da promenite. I nije se rodio u Hrvatskoj, vec u Srpskoj vojnoj krajini u Austrijskom carstvu.

Toma

pre 7 godina

Kakva država Hrvatska!? To nije postojalo! Austrougarska, da a Hrvatska, nikako! Isto bi bilo da mi za cara Konstantina i ostale koji su rođeni na teritoriji, tvrdimo da su Srbi.

sladjan

pre 7 godina

Nema veze da li je Tesla bio Hrvat ili Srbin, ne shvatate poentu! On je americki naucnik, imao je americki pasos, ziveo je u Americi koja mu je pruzila uslove da redi i napreduje, NJEGOV USPEH JE USPEH AMERIKE! U tome je poenta! Da je ostao da zivi u Srbiji ili Hrvatskog dogurao bi do seoskog ucitelja ili popa. I cime se onda vi Hrvati i Srbi ponosite u vasim raspravama? Odgovorite i na jedno jednostavno pitanje: Na osnovu cega su Teslina dostignuca uspesi Hrvatske i Srbije?

Mali Marinko

pre 7 godina

Dobro, sad nabijati Austro-Ugarsku kao rođenje Tesle nije baš najpoštenije. Po tome, prvih par predsjednika Amerike nisu uopće Amerikanci rođenjem jer su rođeni u britanskom carstu. Koliko Austro-Ugarska ima smisla u svemu ovome, dovoljno je rekao sam Tesla. Ja sam Srbin i stime se ponosim, a volim i moju domovinu Hrvatsku u kojoj sam rođen. Nije pisao Austro Ugarsku, nego Hrvatsku. dakle, završimo stime.

Neznam zašto neki naši uporno turaju Tesli hrvatsvo, a pogotovo me čude Srbi koji kao navijeni ponavljaju da je bio sin pravoslavnog Popa. Pa to se već odavna zna.

Nezamarajte se nebitnim stvarima ljudi.

Nebojša SRBIN

pre 7 godina

Znaci ja sad odem primera u Slovačku da radim,na neko vreme,a pošto sam i više godina tamo,normalno dobio sam i državljanstvo.Drugo izumem nešto i ja sam sad slovak? Svašta, haha. Taj patent je možda otkriven,pušten u Slovačku, ali nisam ja slovak.Tesla nikako ne može da bude amerikanac.

naizmjenicna struja

pre 7 godina

...Stav Sabora SPC da urna Nikole Tesle treba da bude položena u Hramu Svetog Save...
Teslini posmrtni ostaci su kremirani i niko iz SPC nije prisustvovao ispracaju
jer SPC kremiranje smatra bogohuljenjem a danas se otimaju oko Tesle. To je
po meni bogohuljenje a ne kremiranje.

M.

pre 7 godina

E pa nije hrvat. Srbin je, sto je i sam Tesla naglasavao, nosio Srpku nosnju i pricao i ponasao se kao castan i cist Srbin. Mogu da pisu sta hoce, ali covek je to sto je i sam rekao i osecao, sto u svakom slucaju svugde i pise i zna se. Hrvati se kao i obicno zanose i pokusavaju da budu pametni sto im slabo ide... Cistokrvan Srbin. Zna se odakle su i ko su i Tesla i njegova porodica.. Hrvati sigurno nisu..

dr Betruger

pre 7 godina

@Purger

Možda je u Srbiji proveo par sati, ali u Hrvatskoj nije ni toliko. Tesla je rođen u državi koja se zvala Austrijsko Carstvo, a jedina Hrvatska država koja je postojala za njegovog života je NDH. Ne verujem da je u toj državi bio dobrodošao ni bezbedan. Vi Hrvati ste apsolutni svetski šampioni u krađi tuđe istorije i tuđih zasluga. Ovo sa svojatanjem Tesle je jednako licemerno kao i svojatanje Miroslavljevog jevanđelja, pisanog na ćerilici, koja vam toliko smeta u Vukovaru.

Vlada

pre 7 godina

Tesla ni po kom osnovu ne moze biti Hrvat jer nije rodjen u Hrvatskoj vec u Austro-Ugarskoj. Opet ni to nije toliko bitno vec je i tada, kao i danas nacionalno poreklo presudno. Takodje, bio je Amerikanac samo ako se on tako osecao. Ja zivim van Srbije vec deset godina, pa se i dalje jedino osecam kao Srbin.

Simeon tapuskovic

pre 7 godina

Cuo sam da se sve vise ljudi sa prostora bivse Yugoslavije, danas u Americi, izjasnjavaju kao Amerikanci, Yugoslovenskog porekla! Postoje i klubovi Yugoslovena u Kanadi i Americi!

Laki

pre 7 godina

@ u prolazu "Nikola Tesla je u svom zivotu boravio samo jeda dan u Srbiji, eto koliko se osećao Srbinom".....
-----------------------------------------
Trebalo bi da te bude sramota zbog opšte neupućenosti i drskosti da sebi daješ za pravo suditi ko se kako oseća.

Moja dva sina su rođena i odrastaju u SAD,od oca Srbina i majke Srpkinje,i u Srbiji su bili samo jednom do sada.
ALI su po nacionalnosti SRBI,tako se osećaju.
To što su državljani SAD i što su Srbiju posetili samo jednom ne menja stvar.
Nacionalnost je pitanje nečijeg ličnog osećanja a ne samo pasoša i zemlje rođenja.
Neznalico !!!!

Antiklerik

pre 7 godina

Ne da mi se čitat komentare... Nema tu previše spora, Tesla je Srbin iz Hrvatske (koja je tada postojala kao zemlja Austrijskog kraljevstva, baš tako, ono je bilo podijeljeno na zemlje) ali oprostite groteskno je da se nosi njegova urna u hram, ljud dragi on je bio znanstvenik/naučnik (odnosno pronalazač), a vi bi njega u hram?? Niđe veze... Na stranu o tome što ja mislim da se svi njegovi ostaci nalaze u Beogradu, gradu s kojim on nema nikakve veze, osim što je proveo u njemu jedan dan...

Miki

pre 7 godina

Ne u crkvu, jer Nikola Tesla nije bio pop nego naucnik. Postoje naucni muzeji gde se mogu cuvati njegovi posmrtni ostaci. Crkva bi da malo poveca posecenost i da uzme jos malo kinte.

Igor

pre 7 godina

Ljudi kao Tesla su vanvremenski, svaciji i niciji. Najveci umovi planete Zemlje u dosadasnjoj istoriji. Kao sto im mozak nije poznavao granice tako je besmisleno ih stavljati pod okrilje bilo cijih granica gde su se zatekli (rodili, odrasli, skolovali, radili). Tesla je sve ono sto mi sa ovih prostora vecinski nismo pa bi nas se verovatno da je ziv davno odrekao i proglasio sebe rodjenim marsovcem da nam prekini tu besmislenu raspravu kome pripada.

pm

pre 7 godina

Nevjerojatno je ovo dvolicje kod Hrvata. Ako je tako veliki Hrvat zasto ste mu 1991 srusili kucu u Smiljanu i sve popalili? Zasto je njegova bista smaknuta sa elektrotehnickog fakulteta?

Bob_Rock

pre 7 godina

Koje neznanje. Tesla nije nikako moga bit rođen u Austrougarskom carstvu kad je asutrougarska nastala desetak godina nakon njegovog rođenja. Također nije rođen u hrvatskoj vec u vojnoj krajini koja postaje dio kraljevine hrvatske dvadesetak godina nakon njegovog rođenja. da je ta kraljevina hrvatska dio k. und k. monarhije, a ne samostalna valjda ne triba naglasavat.

Kapetan Mikula Mali

pre 7 godina

I hrvati i srbi sa tih prostora su isti narod.
Slaveni su kasnije naselili to podrucje.
Podelila ih je crkva pa su sad ko pas i macka.
Budimo ljudi.

rex

pre 7 godina

Na stranu njegova nacionalna pripadnost. Bez obzira što mu je otac bio sveštenik, Tesla se nikad nije izjašnjavao kao tradicionalni hrišćanski vernik. Njegova religija je bila nauka i zakoni prirode, stoga je pre bio spiritualan...

Slažem se da je neophodno odati adekvatnu počast jednoj od retkih osoba koja je zadužila ceo ljudski rod, ali ne tako što će biti povezivan sa institucijom ograničene misli (sve religije)...

@SamoTako

pre 7 godina

Prvo nikako ne može da bude Hrvatski i Američki izumitelj, šta je bre ovo...lepo je naveo Tesla u jednom svom pismu, da svoje izume, beleške, spise, među njima su i zraci smrti (laserski top) itd, ostavlja svojoj zemlji Srbiji, kako bi ona bila vojno jaka...Međutim posle njegove smrti, njegove smrti...razgrabili su Ameri, a jedan manji deo ima kod nas u Srbiju...Tesla jedino nije mogao da predvidi....Miloševića, Vučića, Dačića i ostalu boraniju koji su upropastili i unazadili ovu zemlju za jedno 150 godina..

Dragan

pre 7 godina

Ovo vam je prava gregorijanska misterija tzv.real sadness,predstavnici obe crkve,velika vecina jedne i druge strane,izdajnika,patriota,srba,hrvata,cetnika,ustasa na pitanje sta je izmislio Nikola Tesla ce vam ponosno reci struju i samo to ce vam reci...Na pitanje ko je bio Nikola Tesla eee tu su vec porodicna stabla citavog kraja 1ooo god unazad tako da..........

Arhivator

pre 7 godina

(Lukas aus Agram, 31. maj 2016 14:35)

Stvarno mnogo toga ima da se pronađe na tom Guglu - da svetom vladaju gušteri, da je zemlja ravna ploča, da je sletanje na Mesec režirao Kjubrik, da je Jelačić Srbin, da je Tesla izjavio da je nekoliko generacija unazad bio Hrvat pa se njegov neki djed ili čukundjed oženio za pravoslavku i prešao na parvoslavlje.

T.

pre 7 godina

Presmesno je kako se uporno pokusava dokazati da Tesla nije Srbin, ako ne uspe sa dokazivanjme da je Hrvat onda je dobro i da bude "drzavljanin sveta" ili Marsovac. Sve samo ne Srbin. Strasno kako kompleksi drmaju kod komsija.

Mrkva

pre 7 godina

(Nensi, 31. maj 2016 14:54)

Da, sad ćeš ti mrtvom čoveku koji je i sam za sebe rekao da je Srbin da objasniš da je bio Hrvat.
Drugo, potomcima Tesle su spaljene kuće u istom tom Gospiću i Smiljanima jer su Srbi. U "Oluji" Milki Tesli je spaljena kuća i pobegla je u Srbiju gde i danas živi. Uzmi malo guglaj o Milki Tesli, pa se upoznaj sa njenom sudbinom i nemoj da lupetaš bezveze i pričaš gluposti.

Powerslave

pre 7 godina

Ako je zemlja rođenja bitna onda bih ja sad bio Kinez da sam kojim slučajem rođen u Kini? Valjda je bitno poreklo i ko su mu roditelji i preci, a to je više nego jasno ko su i šta su.
A državljanin je Amerike i to nije sporno, da mu nije bilo SAD verovatno ni 3% svojih dostignuća ne bi ostvario.

Američki pronalazač, srpskog porekla, rodom iz Hrvatske, tadašnje Austrije, je verovatno najpreciznije moguće.

leptirica

pre 7 godina

Ima glupih komentara da boli glava,sad da ja za nekog tko je rođen za vrijeme NDH u Zemunu kažem da je rođen u Hrvatskoj? Rođen je na teritoriju Hrvatske,koja je bila u sastavu Austrougarske.

zli @

pre 7 godina

Najbolje je da pitate ove ljude proterane iz hrvatske dali se ponse rodjenjem u hrvatskoj. Po vama i oni su hrvati isto koliko i Tesla? Puna srbija hrvata zadnjih 25 godina! Dali bi neki susjed mogao da prokomentira nesto o tome?

Zdenko

pre 7 godina

Na Teslinoj sahrani u Njujorku je Balokovic sa orkestrom svirao Tamo daleko. Po Teslinoj zelji (ima snimak u dokumentarcu koji emitovan na HRTu). Koliko Hrvata je pozelelo za sebe na ispracaju Tamo daleko? Telegram Maceku? To je odgovor na Macekovu cestitku i Macek je upotrebio tu sintagmu sa hrvatskom domovinom i srpskim rodom. Inace, ne precenjujte ni Teslino amerikanstvo. On je poslednje godine ziveo od jugoslovenske penzije, a na kovcegu su bile i jugoslovenska i americka zastava.

seljadin

pre 7 godina

@Aleksandar evo o Ajnstajnu : He was visiting the United States when Adolf Hitler came to power in 1933 and, being Jewish, did not go back to Germany...
Znaci niko nije smatrao Ajnstajna za Nemca, sem sto je rodjen u Nemackoj.
Ista je paralela sa Nikolom Teslom, Austrian Born, Serb.
Nema razloga da se izvrcu istorijske cinjenice, nakon svega, Tesla je bio zgrozen Ustasama i zverstvima koja su pocinili i protiv njegovih rodjaka, mnogi su zavrsili u Jasenovcu.

Neko iz mase

pre 7 godina

Verujte da sam i ja zbunjen. Šta je dete koje se rodi u Nemačkoj čiji su roditelji Srbi koji su se doselili tu i govore srpskim jezikom ako to dete dobije nemačko državljanstvo po rođenju, školuje sa i odrasta tokom života?

krastavcevic

pre 7 godina

Na sahrani Nikole Tesle, po njegovoj želji iz testamenta, svirana čuvena srpska pesma "Tamo daleko". Snimak svojevremeno objavio i HRT. Evo i linka:
https://www.youtube.com/watch?v=StDPvNWBCZQ
Zašto? Zato što je bio i osećao se Srbinom.

bozidar, bg

pre 7 godina

A zašto su hrvatski nacionalisti 1992. godini dinamitom digli u vazduh Teslin spomenik u centru Gospića? Zato što je Hrvat? Tek posle 22 godine postavljen je novi! Evo i linka iz hrvatskih novina:
http://www.jutarnji.hr/vijesti/hrvatska/foto-otkrivamo-ovo-je-sruseni-spomenik-nikoli-tesli-koji-se-vraca-u-gospic-nakon-22-godine/785959/

sitne duse

pre 7 godina

I ovaj primer pokazuje ogromnu razliku izmedju ozbiljnih naroda kao sto su Austrijanci i Madjari i wannabe-a kao sto su Hrvati. I Austrijanci i Madjari imaju mnogo vise osnova da Teslu nazovu austrijskim ili madjarskim naucnikom ali ipak im ne pada na pamet to da rade dok Hrvati koji su pobili ko zna koliko stotina hiljada Srba medju kojima je bilo i stotinjak iz porodice Tesla na sve nacine, besramno, podlo i licemerno pokusavaju da ga prisvoje.

Petar Srdanovic

pre 7 godina

Beograd 1892: "Ako budem sretan da ostvarim bar neke od mojih ideja... najsladja misao bice mi da je to delo jednog Srbina..."

23. April 1942: "... kao najstariji Srbin, Jugoslaven i Amerikanac nase krvi u Sjedinjenim Drzavama upucujem vam ovo pimo, moleci vas da se odazovete pozivu predsednika Ruzvelta." (upuceno povodom regrutacije)

Dule

pre 7 godina

Naravno da Tesla nije "hrvatski izumitelj", on je samo američki, a pre Amerike bio je austrougarski građanin. Sve ovo važi i za Pupina, baš isto.
(Ličanin, 31. maj 2016 13:43)
Pupin je Srbin(ne Jugosloven), jedan od najvecih koje je Srbija ikada imala, zahvaljujuci kome pola Vojvodine danas pripada Srbiji a ne Rumuniji, covek koji je kroz ceo svoj zivot pamtio reci svoje majke i bio ponosan na svoje srpsko poreklo i na svoje americko drzavljanstvo. I uvek se gadio Austrougarske, zbog cega je i napustio skolovanje u Evropi i nastavio u Americi.

svega ima

pre 7 godina

@Mavro, teletabis

Zapanjuje kako ovaj seoski hrvatski nacionalizam zna da suzi svest i smanji kapacitete vec i bez toga ogranicenih mozgova. Elem, odakle ti znas sta pise u tim Teslinim memoarima kada oni nisu objavljeni i kada se navodno oni drze pod strogom tajnom? Da nemas mozda kod sebe original tog dnevnika ili jos bolje, procitao si na wikipediji? Kapirate koliko ste tragikomicni?

blablabla

pre 7 godina

A zapravo su njegove misli isle toliko iznad ove planete i Univerzuma, da cisto sumnjam da je trosio vreme na razmisljanja ciji je, ko su mu baba a ko deda. A vera...sto posto je trosio vreme na bogove koji pogledom stvore ono sto on godinama stvara naucnim radom.

Keti S.

pre 7 godina

@realno

Najpre da ti se zahvalim na linku,jer cu sad bez ikakvih problema "realno" da ti objasnim da u vreme izdavanja Tesline putovnice nije postojala nikakva drzava Hrvatska. Dakle "die Landesregierung" na nemackom znaci zemaljska,oblasna uprava. Sto ce reci,oblast u okviru Austrijskog carstva,nikakva drzava. Da je u pitanju bila drzava,onda bi pisalo "die Staatsregierung" sto na nemackom znaci drzavna uprava. Da li ti je sada jasno,da svoju pricicu o drzavi,toboznjoj Kraljevini Hrvatskoj,Slavoniji i Dalmaciji mozes da "obesis macku o rep"!Povrh svega,americke useljenicke vlasti su sve doseljenike sa prostora nemackog govornog podrucja,jednostavno podvodile pod "German lands"!

Milan

pre 7 godina

Valjda je Tesla najbolje znao šta je, sam je govorio da je Srbin i sahranjen je po sopstvenoj želji uz Tamo daleko. Ovo svojatanje mrtvog čoveka radi nekih sitnih provokacija ne priliči normalnom čoveku.

alobre

pre 7 godina

Potrebno je izgraditi novi savremeni muzej posvećen Nikoli Tesla negde pored reke. To bi bila svetski poznata turistička atrakcija. Uz muzej da se nalazi i mauzolej gde bi se smestio pepeo. Sličan koncept kakav je muzej Salvador Dalija.

Komšija

pre 7 godina

"Nikola Tesla i jeste Hrvat. Kakve veze ima nečija veroispovest sa nacionalnošću? Moj tata je budista, i ja sam budista, da li to znači da smo mi sada Kinezi? Dakle,Teslini su bili hrvatske nacionalnosti a pravoslavne verispovesti. Tačka."
(Nensi, 31. maj 2016 14:54)

Veroispovest ne mora da ima direktne veze sa tim, ali ima veze nečije poreklo, pripadnost etničkoj grupi i kako se neko sam izjašnjava. Pitaj Muslimane u Novom Pazaru da li su Srbi ili nešto drugo. Pitaj Mađare i Hrvate u Vojvodini da li su Srbi. Svima njima je Srbija domovina i imaju srpsko državljanstvo, ali to ne znači da su Srbi.

Što se tiče Tesle, on je američki naučnik. Ni Srbija ni Hrvatska nisu tada bile, a ni sada nisu mesta gde talentovani i vredni ljudi imaju priliku da postignu bilo šta značajno.

Arhivator

pre 7 godina

(Purger, 31. maj 2016 13:54)

Ima samo jedan mali problem. Kad se kaže "hrvatski taj i taj" nije baš najjasnije da li se misli na etničkog Hrvata (koji može živeti bilo gde) ili na građanina Hrvatske (koji opet može biti bilo šta - Kinez, Eskim, Peruanac, Nigerijac...). A to se mora razlikovati jer nije isto.
Ako za Pupovca kažeš da je hrvatski političar, impliciraš da je Hrvat.
Da li je možda Ištvan Pastor srpski političar? Ili probaj da kažeš muftiji Zukorliću da je srpski muftija?
Vi koristite onaj izraz "srbijanski" (na koji su mnogi alergični) da napravite tu razliku.
"Hrvatski" znači neko ko pripada hrvatskom narodu. Postoji li izraz "hrvatijanski", "hrvackijanski" ili tome slično?
Ukratko - treba razlika između "ethnicity" i "nationality". Ono prvo - to može da bude ko šta 'oće i niko nema pravo da drugome natura ovo ili ono ili da nekoga proglašava za bilo šta. A ovo drugo ne može da se bira - piše u pasošu ko je šta.
Na engleskom postoji ta razlika - "Croat i Croatian" kao i "Serb i Serbian". Na ovdašnjim jezicima izgleda nema.

Molim unesi svoje ime

pre 7 godina

Ako je po teritoriji onda su i 17 Rimkih imperatora rodjenih na prostoru današnje Srbije Srbi.
(aleksa, 31. maj 2016 15:11)

A Mihajlo Pupin je po istoj logici Mađar, jer je rođen 1858. u Banatu, selo idvor, koje je tada bilo deo Ugarske?

ne tupi

pre 7 godina

@u prolazu

A sada lepo isto ovo ponovi u Novom Pazaru onima koji se izjasnjavaju kao Bosnjaci i u Subotici onima koji se izjasnjavaju kao Hrvati, objasni im da nije bitno kako se oni izjasnjavaju nego je bitno drzavljanstvo i mesto gde su rodjeni te samim tim oni su svi Srbi i samim tim neka prestanu vise da traze neka manjinska prava i udzbenike iz Bosne i Hrvatskei ili sta vec. A narocito to da objasnis onima koji nisu bili ni 10 sati u Bosni ili u Hrvtskoj da tek oni nisu nikakvi Bosnjaci ili Hrvati. Ima da se oduseve kada cuju tvoju 'argumentaciju".

Antisha

pre 7 godina

Nema veze da li je Tesla bio Hrvat ili Srbin, ne shvatate poentu! On je americki naucnik, imao je americki pasos, ziveo je u Americi koja mu je pruzila uslove da redi i napreduje, NJEGOV USPEH JE USPEH AMERIKE! U tome je poenta! Da je ostao da zivi u Srbiji ili Hrvatskog dogurao bi do seoskog ucitelja ili popa. I cime se onda vi Hrvati i Srbi ponosite u vasim raspravama? Odgovorite i na jedno jednostavno pitanje: Na osnovu cega su Teslina dostignuca uspesi Hrvatske i Srbije?
(sladjan, 31. maj 2016 23:05)

Potpis
Otisao je kao sto odlaze i danas, inace kao sto neko rece u komentaru, evenualno bi bio seoski pop i to je plafon...

Vid

pre 7 godina

Idite na wikipedia i tamo vam je odgovor. Takodje ova zadnja dva rata ce vam reci da je Tesla Srbin. Pobijeni rodjaci i spaljene kuce. Molim da se objavi komentar zasnovan na cinjenicama.

Bob_Rock

pre 7 godina

Ako je Tesla hrvat onda je Ban Jelačić srbin, rođen je na teritoriji Srbije
(misa, 31. maj 2016 14:35)

Eto vam ga. Ban Jelacic je izromantiziran do bola i za hrvatsku povijest, kakva je da je, prakticki nebitan.

Bolje zna Hrvoje od Tesle...

pre 7 godina

„Ako budem imao sreće da ostvarim barem neke od svojih ideja, to će biti dobročinstvo za celo čovečanstvo. Ako se te moje nade ispune, najslađa misao biće mi ta da je to delo jednog Srbina.“ (Nikola Tesla u vreme posete Beogradu 1892. godine).

„Ja sam, kao što vidite i čujete, ostao Srbin i preko mora, gde se ispitivanjima bavim. To isto treba da budete i vi i da svojim znanjem i radom podižete slavu srpstva u svetu.“ (Nikola Tesla, 2. juna 1892. godine u govoru studentima Velike škole u Beogradu)

vlmr

pre 7 godina

Može ga svojataju ko god pozeli sa planete zemlje. ..svima nam je pomogao i učinio veliku stvar..
a mi sa ovih prostora treba da se zapitamo, kako to da i posle 150-200 god čovek u rođenoj zemlji ne može da stvori nista toliko svetski, već je potrebno i posle 200 god da ode na zapad da bi uspeo u životu. ..tuga
možda nam prodje još 200 god

metall

pre 7 godina

Neko je vec spomenuo, ali mnogi i dalje ne citaju pazljivo - u vreme Teslinog rodjenja nije postojala nikakva Austrougarska! Postojala je Austrija, odnosno Habzburska monarhija koja je tada bila jedna od najvecih evropskih drzava i obuhvatala danasnju Austriju, Madjarsku, Cesku, Slovacku, Hrvatsku, Sloveniju, Vojvodinu (dakle trecinu danasnje Srbije), te delove danasnje Italije, Poljske, Ukrajine i Rumunije (gotovo polovinu), a posle 1878. imala je i BiH. Ta i takva drzava se 1867. godine transformisala u Austro-Ugarsku, i postojala je do svog raspada u jesen 1918. godine.

krmak jede slaninu

pre 7 godina

Dragi sukomentatori, ne penite. Drzave gde radnik radi za 500 eura i ispod su banana republike.
Mozete zamisliti koliko bi ovom geniju bilo zalosno slusati ovo natezanje. On je bio vanzemaljac i takvu su mu i projekti bili. I preko bare je bio misterija pa mu je par projekata slucajno nestalo u plamenu...

VlaD

pre 7 godina

Pa dobro, onda je tom logikom car Konstantin je Srbin, a ne Rimljanin!? Covek je rodjen u Nisu, zar ne!? Pored njega je u Srbiji rodjeno jos 16 Rimskih imperatora. Jesu li svi oni Srbi!? E sad to sto u to vreme Srbija nije postojala, nema veze... Pa u sustini nije ni Hrvatska postojala kada se rodio Nikola Tesla. Ako cemo pravilno, Nikola Tesla je Austrougarin, poreklom Srbin, koji je ziveo i radio veliki deo zivota u Americi. Tako da je to to... Ne znam cemu dalje rasprave na tu temu.