Četvrtak, 19.05.2016.

21:49

BBC: Crna Gora poslednja članica NATO?

U trenutku velikih tenzija u Evropi, NATO slavi učlanjenje najnovijeg člana – Crne Gore.

Izvor: BBC

BBC: Crna Gora poslednja èlanica NATO? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

60 Komentari

Sortiraj po:

Realnost

pre 7 godina

Čestitke od srca za CG,sada ste u društvu suvremenog svijeta.Hvala što ne čekate da se raspane NATO,SAD,Njemačka,EU i cijeli svijet.Neki uvijek čekaju i sjede na dvije stolice i onda kada nagrabuse kriv im cijeli svijet. CG je ugrabila svoju šansu.Dobro nam došli! CG jeste mala zemlja i usvjetskim okvirima zanemarljiva ,ali koliko je pojedinim tzv silama krivo zbog CG u NATO,onda se vidi da i nije nebitna.

ten yard penalty

pre 7 godina

"dok Makedonija, kako se navodi u saopštenju NATO-a, čeka da ceo naziv države bude Makedonija".

Plashim se da cce se Chokalije SITI NACHEKATI!!!....Umesto da 'priheftaju' tu jednu jedinu mizernu rech,taj pridev,atribut,odrednicu geografsku(npr. Severna ili Vardarska Mak.),koja se u 95% sluchajeva u zzargonu ne bi nikad ni izgovarala!...i otresu Grcite s grbache i "prodishu" ka evroatlantskim integracijama...oni se inate i tersuju gore od Srba!?!!...

Meteor

pre 7 godina

Da je Srbija clanica NATO u najgoroj varijanti Kosovo bi bilo kao severni Kipar. Trenutno u svetu ne postoji bolja garancija drzavnog integriteta.

ten yard penalty

pre 7 godina

"... ali s obzirom da njena vojska broji nešto više od 2.000 članova, njen doprinos savezu biće ograničen..."

To kao kad bi se drushtvo ispred kafane ,posle provoda ,"skupilo" da ide u "Nato"!...na 'afterparti'....

bez_cenzure

pre 7 godina

@Vozi Miško

Problem je što taj vojni savez ne služi namjeni povodom koje je i stvoren. Vojni savez NATO nakon pada socijalizma služi isključivo za otimačinu resursa na koje su se namjerili svjetski moćnici, vlasnici korporacija. Nikakve veze nema sa odbranom. Sutra da glavna babaroga odnosno Rusija kojom zastrašuju određene zemlje zaista napadne neke članice NATO-a USA ne da neće reagovati nego neće prstom mrdnuti. Bivše članice Varšavskog pakta služe isljučivo u svrhu američkog opkoljavanje Rusije i psihološki pritisak na tu istu Rusiju. Bivše članice Varšavskog pakta Poljska, Češka i Rumunija dozvolom za postavljanjem anti raketnog štita na svojoj teritoriji postaju legitimna meta Rusije. Kada se veliki mlate i provociraju za male bi bilo najpoželjnije da se sklone i da se ne priklanjaju niti jednoj od dvije strane odnosno da budu neutralni.

Dopeman

pre 7 godina

(Samo da objasnim, 20. maj 2016 00:28)

Apsolutno netačno! Raspad je "finansirao" vaš ili naš glasački listić za zaokruženim SPS/Slobodan Milošević.

Što pre budete prestali verovati u luzerske teorije da nam je neko drugi kriv to će vam pre biti jasnije šta se stvarno desilo.

Marko

pre 7 godina

Mi iz Crne Gore kad god smo bili dio nekog nadnacionalnog projekta to je propalo, iskreno se nadam da će i ova organizacija poći tim putem..

Vozi Miško

pre 7 godina

Stvarno se pitam što je sramota biti član NATO-a. Sto je ispod časti biti u vojsci u kojoj je Engleska, Francuska i Amerika.Slavna srpska vojska, ovenčana slavom iz Balkanskih ratova i I Svetskog rata je tokom II svetskog rata po odluci Kominterne stavljena u isti stroj sa kojekakvom vojskom i videli smo kako je to završilo.

Bosanac

pre 7 godina

Zaboravljate da su u Bosni sva tri clana predsjednistva vec dala Da prije par godina i ta odluka je na snazi sve dok sva ti clana ne glasaju Ne, a to se nece desiti. Ostalo je jos par spornih pitanja u vezi vojne imovine i kada se ti razrijesi stize i poziv, zatim i potpisivanje.

leptirica

pre 7 godina

@veliki pijesak BAR 
zemljače, moram da te ispravim, nisu sve zemlje koje izlaze na jadran članice nato, tj. bosna nije članica ali mislim da nije problem imovina kako se navodi u tekstu već srpski član predsjedništva, tj. o tome odlučuju sva tri konstitutivna naroda, a srbi su protiv
(saf, 20. maj 2016 08:07)

BiH ima pravo neometanog prolaza kroz Hrvatske teritorijalne vode do međunarodnih voda,kod tog prava svaki vojni brod mora tražiti dopuštenje Hrvatske za prolazak kroz Hrvatske teritorijalne vode. Znači BiH nema izlaz na Jadran ,već samo pravo prolaza kroz Hrvatske teritorijalne vode. Isti problem ima Slovenija,zato traže dodir svojih teritorijalnih voda sa međunarodnim morem.

dijasporac

pre 7 godina

Prilikom nekog eventualnog sukoba Rusija-NATO, clanice Nato-a koje na svojoj teritoriji budu imale neke vece vojne baze ili instalacije ce popiti po par nukleraki. Mislite da ce USA krenuti u sveobuhvatni napad nuklearkama na Rusiju i posle toga dobije ruski totalni odgovor zbog par drzavica u Evropi? Negde sam procitao o toj logici, dovoljno je da u Rusiji na vlast dodje neko sa crtom kockarskog i sadistickog mentaliteta i zbog nekog lokalnog sukoba baci 2-3 nuklearke na evropsku clanicu NATO-a, Nato bi se raspao za nekoliko nedelja jer USA nikad ne bi rizikovala globalno unistenje zbog bilo koje druge drzave.

Zato balticke drzave, Poljska, Rumunija pa i Turska deluju kao slabici koji se kriju iza velikog brata a zadirkuju lokalnog mangupa. Rusija moze izvrsiti invaziju samo na drzave koje u svom sastavu imaju znatan % ruske narodnosti ali ni za to nema ni dovoljno moci a ni namere pa za te drzave je bolje da sede, cute i pokusavaju na dobrosusedskim i trgovackim vezama grade neku stabilnost u njihovom okruzenju.

Mujo11

pre 7 godina

A Srbija kad ce u NATO?! Nikada!? Ceka "raspad" NATO, pa i EU, SAD...?! Kao da ce se taj cuveni i toliko zeljeni raspad dogoditi za par dana, meseci, ili najvise nekoliko godina?!

saf

pre 7 godina

@veliki pijesak BAR
zemljače, moram da te ispravim, nisu sve zemlje koje izlaze na jadran članice nato, tj. bosna nije članica ali mislim da nije problem imovina kako se navodi u tekstu već srpski član predsjedništva, tj. o tome odlučuju sva tri konstitutivna naroda, a srbi su protiv

Gavra

pre 7 godina

Као што смо данас поносни што нисмо били савезници трећем Рајху, тако ће сутра наши потомци исто бити поносни што нисмо били чланица Нато савеза.

ojha

pre 7 godina

Ovime je zvanično kupljen i elektromotor za grobove predaka.Posle priznanja Kosova i Nato ulaska,da se bolje okrecu :(
Nadam se da i meni nece stizati racuni za struju,poreklom sam od istih....

Game over

pre 7 godina

NATO od 1990. vuče, sada već čini se po inerciji, vrhunski pobedničke poteze. Varšavski pakt i Sovjetski savez - uništeni. Preko Turske, Bugarske i Rumunije NATO je prisutan u regiji Crnog mora. Posle ulaska Crne Gore NATO će u potpunosti kontrolisati čitavu evropsku stranu Sredozemlja - od Portugalije do Grčke. Preko Estonije, Letonije i Litvanije NATO na dlanu već drži Minsk i Moskvu.

Sledeće zemlje koje zanimaju NATO su Moldavija, Ukrajina i Gruzija.

Srbija u NATOu? Postavljaju se dva osnovna pitanja. KAKO? Velika Britanija, Holandija, Hrvatska, Albanija, sutra Kosovo... mogu da nas blokiraju - pojedinačno ili zajedno. Drugo pitanje: ZAŠTO? Šta će Srbija NATOu? Mi smo za njih samo krajnje nepouzdana sirotinja. Već su nas okružili, ništa ne dobijaju našim pristupanjem. Plaši me užas da NATO proceni da mu je u interesu da nas gurne Rusiji u ruke - ništa ne gube geostrateški, a dobijaju jednog nepostojećeg i nevidljivog neprijatelja na osnovu kog mogu da peglaju suludo velike vojne budžete i glume tenziju.

NATO je od osnivanja utrostručio broj članica, nisu oni u nedostatku saveznika nego neprijatelja - a tu se mi, budući jako pametni, uklapamo kao budala i šamar.

Mi uvek platimo najveću cenu za nešto što se na kraju i ne desi. Ratovali smo za Jugoslaviju/Veliku Srbiju, a na kraju samostalna mala Srbija ostala bez Kosova. Platili smo 10 puta više na putu evrointegracija od bilo koje EU članice, a niti jedno poglavlje nismo otvorili.

Mi smo glup narod.

Miloš

pre 7 godina

Uslov za NATO od Srbije:

1. Priznavanje potpunog teritorijalnog integriteta Srbije (to podrazumeva celokupno Kosovo u njenom sastavu)

2. Pogledaj pod broj 1.

3. Pogledaj pod broj 2.

4. itd

Mare

pre 7 godina

Najveće zlo koje je čovek ikada smislio je taj NATO. Da je pravde pa da im se petostruko vrati za svakog nevinog koga su ubili. Sve najgore im zelim.

Mikiveliki

pre 7 godina

Супер, исто као и са независношћу! Ко пита Србе и Церногорце из Црне Горе? Одлучују политичари, тако што управљају медијима, и гласовима својих држављана муслиманске вероисповести. Сви ово знају и сви ово виде, али на То се "не окреће " владар, Мило Ђукановић. Какву корист има Црна Гора од учлањења у НАТО? Једноставно речено, никакву. Од кога им прети опасност, ако знамо да су све земље које их окружују у НАТО савезу, или ће бити. Немам речи да изразим своје незадовољство свим оним чиме је режим успео да обрука претке и "пљуне ", на историју Црне Горе. Али, шта да се ради, живот иде даље...

Samo da objasnim

pre 7 godina

jovica, 19. maj 2016 23:02

Nismo mogli postati clanica NATO 1990 zato sto je, pod broj jedan, NATO bio protiv opstanka Jugoslavije, smatrajući je mogućim najjacim saveznikom SSSR-a na Balkanu. Pod broj dva, rat i jeste iniciran od strane zemalja clanica NATO-a sa ciljem raspada Jugoslavije. A pod tri, da je NATO hteo ikada Jugoslaviju u svom savezu, ne bi nikada finasirao i naoruzavao bilo koju jugoslovensku republiku sa ciljem izdvajanja iste iz Jugoslavije, sto je NATO i radio pomazući Hrvatsku na taj nacin. Tako da te price kako smo mi nesto trebali da prihvatimo ili ne su glupost, NATO je bio protiv opstanka Jugoslavije i tacka.

vainas

pre 7 godina

Turska je članica Nato saveza pa je stalno u nekim okršajima i borbama i još im diktator vlada, Albanija je ušla prije nekoliko godina u Nato i ništa, stalno na vlasti ista mafija, Hrvatska se ponaša kao da je 1943 godina a ne kao članica Nato saveza u 2016 godini, a u Estoniji marširaju fašisti, Mađarska i Poljska ulaze u diktaturu, jedina razlika što sve ove države koriste službe i kupuju oružje od zapadni država a ne od svojih proizvođača i proizvođača iz Kine i Rusije. Pozdrav!

parx

pre 7 godina

Opet se mi to nekom smejemo. Od rata u Sloveniji, kada nas je lovacko drustvo nasamaralo mi se samo nekom smejemo. Kada su nas razbucali '99, bilo smo neko vreme mirni, valjda je bilo sramota istu pricu pricati. Ali vidim opet smo nepopravljivi.

coina

pre 7 godina

Жао ми је што ми увек морамо бити мимо свега. И увек идемо тежим путем мада на крају прихватимо све што се требало у старту прихватити, уз пропуштено време и прилике наравно.
Браво за Црну Гору. Мило је још једно показао да је најозбиљнији политичар у региону. А проћи ће године док ми не будемо тамо где нам је место - у НАТО пакту, у друштву свих осталих словенских народа и наших историјских западних партнера - део једног система који ће нам гарантовати стабилност и безбедност у турбулентним временима која предстоје. Неутралност је потпуни промашај - мала земља као што је Србија мора да се одлучи где припада и у које вредности верује... и то треба да учини што пре...

veliki pijesak BAR

pre 7 godina

mi ulazimo u nato zbog jadraskog mora, sve zemlje koje imaju izlaz na jadran vec su clanicenta, sa nasim ulaskom cijeli jadran postaje velika Nato baza, e to ruse plasi. zato su hteli i rusi da naprave vojnu bazu u baru da to sprece, ne radi se o 2000 vojnika ko sto neko napisa. mi moramo da iskoristimo ovaj poziv i da ucemo u Nato, dovoljno je pogledati koje su zemlje clanice nata, i drugu stranu, a to je rusija. Crna Gora mnogo dobija ulaskom u Nato,

Craft

pre 7 godina

CG će postati Nato članica zbog mora (da spreče Ruse da dođu u Jadran). BiH će postati članica (Hrvati i Bošnjaci će biti za, a Srbi će biti protiv) uz nešto muke i ne tako brzo.

E pusta Srbijo

pre 7 godina

Svaka cast crnogorcima, dosta su napredovali. Doduse imaju dodatnu drzavu, Beograd.
A mi Srbi smo taoci db kos i ostalih sluzbi koje nas guraju od zapada.

jovica

pre 7 godina

Kud mi pod imenom Jugoslavija ne udjusmo u NATO '90 ili bar '95
mi kao da smo slepi nekada i ne vidimo pa neko mora da nam lupi šamar da vidimo da je jači od nas i moramo milom ili silom da slušamo.
Da smo to uradili '90 niti bi bilo rata pa razaranja siromaštva uništenja i iseljenja mladih i obrazovanih nebi bili nacija sa najviše procentulno ljudi pod stresom.
Svaka čast crnogorcima inače bi imali velik problem sa šiptarima da ovo nisu uradili.
Mogli smo biti član NATO alijanse i biti braća sa Rusima kao Grci ili Bugari, a kad i ako bi došlo do sukoba NATO Rusija lako bi se ogradili od tog sukoba.

nato budalestina

pre 7 godina

ispravka za tekst. nato je vojni savez nastao da se zaustavi dominantna vojna uloga Sovjetskog Saveza! a danas sluzi za izvlacenje para da bi generali imali kancelarije sekretarice i kul okrugli sto gde pricaju kako ce Rusija zauzeti Poljsku za dva dva i po dana cirka!!!

Влада

pre 7 godina

Нажалост и ми би требали тим путем. Окружени смо ЕУ и НАТО земљама и то је просто реалност. Свако поређење са Швајцарском је неумесно

pajs

pre 7 godina

I Srbija će biti član NATO-a, a potom i BiH, Kosovo i Makedonija. Time se zaokružuje bezbedonosni/vojni sistem u geostrateškoj zoni koja je definisana 1991. padom SSSR-a. Oni koji su to shvatili milom, dobro su prošli, a mi baš i nismo.

nato budalestina

pre 7 godina

ispravka za tekst. nato je vojni savez nastao da se zaustavi dominantna vojna uloga Sovjetskog Saveza! a danas sluzi za izvlacenje para da bi generali imali kancelarije sekretarice i kul okrugli sto gde pricaju kako ce Rusija zauzeti Poljsku za dva dva i po dana cirka!!!

E pusta Srbijo

pre 7 godina

Svaka cast crnogorcima, dosta su napredovali. Doduse imaju dodatnu drzavu, Beograd.
A mi Srbi smo taoci db kos i ostalih sluzbi koje nas guraju od zapada.

jovica

pre 7 godina

Kud mi pod imenom Jugoslavija ne udjusmo u NATO '90 ili bar '95
mi kao da smo slepi nekada i ne vidimo pa neko mora da nam lupi šamar da vidimo da je jači od nas i moramo milom ili silom da slušamo.
Da smo to uradili '90 niti bi bilo rata pa razaranja siromaštva uništenja i iseljenja mladih i obrazovanih nebi bili nacija sa najviše procentulno ljudi pod stresom.
Svaka čast crnogorcima inače bi imali velik problem sa šiptarima da ovo nisu uradili.
Mogli smo biti član NATO alijanse i biti braća sa Rusima kao Grci ili Bugari, a kad i ako bi došlo do sukoba NATO Rusija lako bi se ogradili od tog sukoba.

Влада

pre 7 godina

Нажалост и ми би требали тим путем. Окружени смо ЕУ и НАТО земљама и то је просто реалност. Свако поређење са Швајцарском је неумесно

veliki pijesak BAR

pre 7 godina

mi ulazimo u nato zbog jadraskog mora, sve zemlje koje imaju izlaz na jadran vec su clanicenta, sa nasim ulaskom cijeli jadran postaje velika Nato baza, e to ruse plasi. zato su hteli i rusi da naprave vojnu bazu u baru da to sprece, ne radi se o 2000 vojnika ko sto neko napisa. mi moramo da iskoristimo ovaj poziv i da ucemo u Nato, dovoljno je pogledati koje su zemlje clanice nata, i drugu stranu, a to je rusija. Crna Gora mnogo dobija ulaskom u Nato,

pajs

pre 7 godina

I Srbija će biti član NATO-a, a potom i BiH, Kosovo i Makedonija. Time se zaokružuje bezbedonosni/vojni sistem u geostrateškoj zoni koja je definisana 1991. padom SSSR-a. Oni koji su to shvatili milom, dobro su prošli, a mi baš i nismo.

Game over

pre 7 godina

NATO od 1990. vuče, sada već čini se po inerciji, vrhunski pobedničke poteze. Varšavski pakt i Sovjetski savez - uništeni. Preko Turske, Bugarske i Rumunije NATO je prisutan u regiji Crnog mora. Posle ulaska Crne Gore NATO će u potpunosti kontrolisati čitavu evropsku stranu Sredozemlja - od Portugalije do Grčke. Preko Estonije, Letonije i Litvanije NATO na dlanu već drži Minsk i Moskvu.

Sledeće zemlje koje zanimaju NATO su Moldavija, Ukrajina i Gruzija.

Srbija u NATOu? Postavljaju se dva osnovna pitanja. KAKO? Velika Britanija, Holandija, Hrvatska, Albanija, sutra Kosovo... mogu da nas blokiraju - pojedinačno ili zajedno. Drugo pitanje: ZAŠTO? Šta će Srbija NATOu? Mi smo za njih samo krajnje nepouzdana sirotinja. Već su nas okružili, ništa ne dobijaju našim pristupanjem. Plaši me užas da NATO proceni da mu je u interesu da nas gurne Rusiji u ruke - ništa ne gube geostrateški, a dobijaju jednog nepostojećeg i nevidljivog neprijatelja na osnovu kog mogu da peglaju suludo velike vojne budžete i glume tenziju.

NATO je od osnivanja utrostručio broj članica, nisu oni u nedostatku saveznika nego neprijatelja - a tu se mi, budući jako pametni, uklapamo kao budala i šamar.

Mi uvek platimo najveću cenu za nešto što se na kraju i ne desi. Ratovali smo za Jugoslaviju/Veliku Srbiju, a na kraju samostalna mala Srbija ostala bez Kosova. Platili smo 10 puta više na putu evrointegracija od bilo koje EU članice, a niti jedno poglavlje nismo otvorili.

Mi smo glup narod.

Craft

pre 7 godina

CG će postati Nato članica zbog mora (da spreče Ruse da dođu u Jadran). BiH će postati članica (Hrvati i Bošnjaci će biti za, a Srbi će biti protiv) uz nešto muke i ne tako brzo.

Gavra

pre 7 godina

Као што смо данас поносни што нисмо били савезници трећем Рајху, тако ће сутра наши потомци исто бити поносни што нисмо били чланица Нато савеза.

parx

pre 7 godina

Opet se mi to nekom smejemo. Od rata u Sloveniji, kada nas je lovacko drustvo nasamaralo mi se samo nekom smejemo. Kada su nas razbucali '99, bilo smo neko vreme mirni, valjda je bilo sramota istu pricu pricati. Ali vidim opet smo nepopravljivi.

ojha

pre 7 godina

Ovime je zvanično kupljen i elektromotor za grobove predaka.Posle priznanja Kosova i Nato ulaska,da se bolje okrecu :(
Nadam se da i meni nece stizati racuni za struju,poreklom sam od istih....

Samo da objasnim

pre 7 godina

jovica, 19. maj 2016 23:02

Nismo mogli postati clanica NATO 1990 zato sto je, pod broj jedan, NATO bio protiv opstanka Jugoslavije, smatrajući je mogućim najjacim saveznikom SSSR-a na Balkanu. Pod broj dva, rat i jeste iniciran od strane zemalja clanica NATO-a sa ciljem raspada Jugoslavije. A pod tri, da je NATO hteo ikada Jugoslaviju u svom savezu, ne bi nikada finasirao i naoruzavao bilo koju jugoslovensku republiku sa ciljem izdvajanja iste iz Jugoslavije, sto je NATO i radio pomazući Hrvatsku na taj nacin. Tako da te price kako smo mi nesto trebali da prihvatimo ili ne su glupost, NATO je bio protiv opstanka Jugoslavije i tacka.

vainas

pre 7 godina

Turska je članica Nato saveza pa je stalno u nekim okršajima i borbama i još im diktator vlada, Albanija je ušla prije nekoliko godina u Nato i ništa, stalno na vlasti ista mafija, Hrvatska se ponaša kao da je 1943 godina a ne kao članica Nato saveza u 2016 godini, a u Estoniji marširaju fašisti, Mađarska i Poljska ulaze u diktaturu, jedina razlika što sve ove države koriste službe i kupuju oružje od zapadni država a ne od svojih proizvođača i proizvođača iz Kine i Rusije. Pozdrav!

coina

pre 7 godina

Жао ми је што ми увек морамо бити мимо свега. И увек идемо тежим путем мада на крају прихватимо све што се требало у старту прихватити, уз пропуштено време и прилике наравно.
Браво за Црну Гору. Мило је још једно показао да је најозбиљнији политичар у региону. А проћи ће године док ми не будемо тамо где нам је место - у НАТО пакту, у друштву свих осталих словенских народа и наших историјских западних партнера - део једног система који ће нам гарантовати стабилност и безбедност у турбулентним временима која предстоје. Неутралност је потпуни промашај - мала земља као што је Србија мора да се одлучи где припада и у које вредности верује... и то треба да учини што пре...

Mare

pre 7 godina

Najveće zlo koje je čovek ikada smislio je taj NATO. Da je pravde pa da im se petostruko vrati za svakog nevinog koga su ubili. Sve najgore im zelim.

Mujo11

pre 7 godina

A Srbija kad ce u NATO?! Nikada!? Ceka "raspad" NATO, pa i EU, SAD...?! Kao da ce se taj cuveni i toliko zeljeni raspad dogoditi za par dana, meseci, ili najvise nekoliko godina?!

Dopeman

pre 7 godina

(Samo da objasnim, 20. maj 2016 00:28)

Apsolutno netačno! Raspad je "finansirao" vaš ili naš glasački listić za zaokruženim SPS/Slobodan Milošević.

Što pre budete prestali verovati u luzerske teorije da nam je neko drugi kriv to će vam pre biti jasnije šta se stvarno desilo.

dijasporac

pre 7 godina

Prilikom nekog eventualnog sukoba Rusija-NATO, clanice Nato-a koje na svojoj teritoriji budu imale neke vece vojne baze ili instalacije ce popiti po par nukleraki. Mislite da ce USA krenuti u sveobuhvatni napad nuklearkama na Rusiju i posle toga dobije ruski totalni odgovor zbog par drzavica u Evropi? Negde sam procitao o toj logici, dovoljno je da u Rusiji na vlast dodje neko sa crtom kockarskog i sadistickog mentaliteta i zbog nekog lokalnog sukoba baci 2-3 nuklearke na evropsku clanicu NATO-a, Nato bi se raspao za nekoliko nedelja jer USA nikad ne bi rizikovala globalno unistenje zbog bilo koje druge drzave.

Zato balticke drzave, Poljska, Rumunija pa i Turska deluju kao slabici koji se kriju iza velikog brata a zadirkuju lokalnog mangupa. Rusija moze izvrsiti invaziju samo na drzave koje u svom sastavu imaju znatan % ruske narodnosti ali ni za to nema ni dovoljno moci a ni namere pa za te drzave je bolje da sede, cute i pokusavaju na dobrosusedskim i trgovackim vezama grade neku stabilnost u njihovom okruzenju.

Realnost

pre 7 godina

Čestitke od srca za CG,sada ste u društvu suvremenog svijeta.Hvala što ne čekate da se raspane NATO,SAD,Njemačka,EU i cijeli svijet.Neki uvijek čekaju i sjede na dvije stolice i onda kada nagrabuse kriv im cijeli svijet. CG je ugrabila svoju šansu.Dobro nam došli! CG jeste mala zemlja i usvjetskim okvirima zanemarljiva ,ali koliko je pojedinim tzv silama krivo zbog CG u NATO,onda se vidi da i nije nebitna.

leptirica

pre 7 godina

@veliki pijesak BAR 
zemljače, moram da te ispravim, nisu sve zemlje koje izlaze na jadran članice nato, tj. bosna nije članica ali mislim da nije problem imovina kako se navodi u tekstu već srpski član predsjedništva, tj. o tome odlučuju sva tri konstitutivna naroda, a srbi su protiv
(saf, 20. maj 2016 08:07)

BiH ima pravo neometanog prolaza kroz Hrvatske teritorijalne vode do međunarodnih voda,kod tog prava svaki vojni brod mora tražiti dopuštenje Hrvatske za prolazak kroz Hrvatske teritorijalne vode. Znači BiH nema izlaz na Jadran ,već samo pravo prolaza kroz Hrvatske teritorijalne vode. Isti problem ima Slovenija,zato traže dodir svojih teritorijalnih voda sa međunarodnim morem.

Mikiveliki

pre 7 godina

Супер, исто као и са независношћу! Ко пита Србе и Церногорце из Црне Горе? Одлучују политичари, тако што управљају медијима, и гласовима својих држављана муслиманске вероисповести. Сви ово знају и сви ово виде, али на То се "не окреће " владар, Мило Ђукановић. Какву корист има Црна Гора од учлањења у НАТО? Једноставно речено, никакву. Од кога им прети опасност, ако знамо да су све земље које их окружују у НАТО савезу, или ће бити. Немам речи да изразим своје незадовољство свим оним чиме је режим успео да обрука претке и "пљуне ", на историју Црне Горе. Али, шта да се ради, живот иде даље...

Vozi Miško

pre 7 godina

Stvarno se pitam što je sramota biti član NATO-a. Sto je ispod časti biti u vojsci u kojoj je Engleska, Francuska i Amerika.Slavna srpska vojska, ovenčana slavom iz Balkanskih ratova i I Svetskog rata je tokom II svetskog rata po odluci Kominterne stavljena u isti stroj sa kojekakvom vojskom i videli smo kako je to završilo.

saf

pre 7 godina

@veliki pijesak BAR
zemljače, moram da te ispravim, nisu sve zemlje koje izlaze na jadran članice nato, tj. bosna nije članica ali mislim da nije problem imovina kako se navodi u tekstu već srpski član predsjedništva, tj. o tome odlučuju sva tri konstitutivna naroda, a srbi su protiv

Miloš

pre 7 godina

Uslov za NATO od Srbije:

1. Priznavanje potpunog teritorijalnog integriteta Srbije (to podrazumeva celokupno Kosovo u njenom sastavu)

2. Pogledaj pod broj 1.

3. Pogledaj pod broj 2.

4. itd

bez_cenzure

pre 7 godina

@Vozi Miško

Problem je što taj vojni savez ne služi namjeni povodom koje je i stvoren. Vojni savez NATO nakon pada socijalizma služi isključivo za otimačinu resursa na koje su se namjerili svjetski moćnici, vlasnici korporacija. Nikakve veze nema sa odbranom. Sutra da glavna babaroga odnosno Rusija kojom zastrašuju određene zemlje zaista napadne neke članice NATO-a USA ne da neće reagovati nego neće prstom mrdnuti. Bivše članice Varšavskog pakta služe isljučivo u svrhu američkog opkoljavanje Rusije i psihološki pritisak na tu istu Rusiju. Bivše članice Varšavskog pakta Poljska, Češka i Rumunija dozvolom za postavljanjem anti raketnog štita na svojoj teritoriji postaju legitimna meta Rusije. Kada se veliki mlate i provociraju za male bi bilo najpoželjnije da se sklone i da se ne priklanjaju niti jednoj od dvije strane odnosno da budu neutralni.

ten yard penalty

pre 7 godina

"... ali s obzirom da njena vojska broji nešto više od 2.000 članova, njen doprinos savezu biće ograničen..."

To kao kad bi se drushtvo ispred kafane ,posle provoda ,"skupilo" da ide u "Nato"!...na 'afterparti'....

Meteor

pre 7 godina

Da je Srbija clanica NATO u najgoroj varijanti Kosovo bi bilo kao severni Kipar. Trenutno u svetu ne postoji bolja garancija drzavnog integriteta.

Marko

pre 7 godina

Mi iz Crne Gore kad god smo bili dio nekog nadnacionalnog projekta to je propalo, iskreno se nadam da će i ova organizacija poći tim putem..

Bosanac

pre 7 godina

Zaboravljate da su u Bosni sva tri clana predsjednistva vec dala Da prije par godina i ta odluka je na snazi sve dok sva ti clana ne glasaju Ne, a to se nece desiti. Ostalo je jos par spornih pitanja u vezi vojne imovine i kada se ti razrijesi stize i poziv, zatim i potpisivanje.

ten yard penalty

pre 7 godina

"dok Makedonija, kako se navodi u saopštenju NATO-a, čeka da ceo naziv države bude Makedonija".

Plashim se da cce se Chokalije SITI NACHEKATI!!!....Umesto da 'priheftaju' tu jednu jedinu mizernu rech,taj pridev,atribut,odrednicu geografsku(npr. Severna ili Vardarska Mak.),koja se u 95% sluchajeva u zzargonu ne bi nikad ni izgovarala!...i otresu Grcite s grbache i "prodishu" ka evroatlantskim integracijama...oni se inate i tersuju gore od Srba!?!!...

veliki pijesak BAR

pre 7 godina

mi ulazimo u nato zbog jadraskog mora, sve zemlje koje imaju izlaz na jadran vec su clanicenta, sa nasim ulaskom cijeli jadran postaje velika Nato baza, e to ruse plasi. zato su hteli i rusi da naprave vojnu bazu u baru da to sprece, ne radi se o 2000 vojnika ko sto neko napisa. mi moramo da iskoristimo ovaj poziv i da ucemo u Nato, dovoljno je pogledati koje su zemlje clanice nata, i drugu stranu, a to je rusija. Crna Gora mnogo dobija ulaskom u Nato,

Влада

pre 7 godina

Нажалост и ми би требали тим путем. Окружени смо ЕУ и НАТО земљама и то је просто реалност. Свако поређење са Швајцарском је неумесно

pajs

pre 7 godina

I Srbija će biti član NATO-a, a potom i BiH, Kosovo i Makedonija. Time se zaokružuje bezbedonosni/vojni sistem u geostrateškoj zoni koja je definisana 1991. padom SSSR-a. Oni koji su to shvatili milom, dobro su prošli, a mi baš i nismo.

E pusta Srbijo

pre 7 godina

Svaka cast crnogorcima, dosta su napredovali. Doduse imaju dodatnu drzavu, Beograd.
A mi Srbi smo taoci db kos i ostalih sluzbi koje nas guraju od zapada.

jovica

pre 7 godina

Kud mi pod imenom Jugoslavija ne udjusmo u NATO '90 ili bar '95
mi kao da smo slepi nekada i ne vidimo pa neko mora da nam lupi šamar da vidimo da je jači od nas i moramo milom ili silom da slušamo.
Da smo to uradili '90 niti bi bilo rata pa razaranja siromaštva uništenja i iseljenja mladih i obrazovanih nebi bili nacija sa najviše procentulno ljudi pod stresom.
Svaka čast crnogorcima inače bi imali velik problem sa šiptarima da ovo nisu uradili.
Mogli smo biti član NATO alijanse i biti braća sa Rusima kao Grci ili Bugari, a kad i ako bi došlo do sukoba NATO Rusija lako bi se ogradili od tog sukoba.

nato budalestina

pre 7 godina

ispravka za tekst. nato je vojni savez nastao da se zaustavi dominantna vojna uloga Sovjetskog Saveza! a danas sluzi za izvlacenje para da bi generali imali kancelarije sekretarice i kul okrugli sto gde pricaju kako ce Rusija zauzeti Poljsku za dva dva i po dana cirka!!!

Vozi Miško

pre 7 godina

Stvarno se pitam što je sramota biti član NATO-a. Sto je ispod časti biti u vojsci u kojoj je Engleska, Francuska i Amerika.Slavna srpska vojska, ovenčana slavom iz Balkanskih ratova i I Svetskog rata je tokom II svetskog rata po odluci Kominterne stavljena u isti stroj sa kojekakvom vojskom i videli smo kako je to završilo.

Gavra

pre 7 godina

Као што смо данас поносни што нисмо били савезници трећем Рајху, тако ће сутра наши потомци исто бити поносни што нисмо били чланица Нато савеза.

coina

pre 7 godina

Жао ми је што ми увек морамо бити мимо свега. И увек идемо тежим путем мада на крају прихватимо све што се требало у старту прихватити, уз пропуштено време и прилике наравно.
Браво за Црну Гору. Мило је још једно показао да је најозбиљнији политичар у региону. А проћи ће године док ми не будемо тамо где нам је место - у НАТО пакту, у друштву свих осталих словенских народа и наших историјских западних партнера - део једног система који ће нам гарантовати стабилност и безбедност у турбулентним временима која предстоје. Неутралност је потпуни промашај - мала земља као што је Србија мора да се одлучи где припада и у које вредности верује... и то треба да учини што пре...

Mare

pre 7 godina

Najveće zlo koje je čovek ikada smislio je taj NATO. Da je pravde pa da im se petostruko vrati za svakog nevinog koga su ubili. Sve najgore im zelim.

Miloš

pre 7 godina

Uslov za NATO od Srbije:

1. Priznavanje potpunog teritorijalnog integriteta Srbije (to podrazumeva celokupno Kosovo u njenom sastavu)

2. Pogledaj pod broj 1.

3. Pogledaj pod broj 2.

4. itd

Craft

pre 7 godina

CG će postati Nato članica zbog mora (da spreče Ruse da dođu u Jadran). BiH će postati članica (Hrvati i Bošnjaci će biti za, a Srbi će biti protiv) uz nešto muke i ne tako brzo.

Samo da objasnim

pre 7 godina

jovica, 19. maj 2016 23:02

Nismo mogli postati clanica NATO 1990 zato sto je, pod broj jedan, NATO bio protiv opstanka Jugoslavije, smatrajući je mogućim najjacim saveznikom SSSR-a na Balkanu. Pod broj dva, rat i jeste iniciran od strane zemalja clanica NATO-a sa ciljem raspada Jugoslavije. A pod tri, da je NATO hteo ikada Jugoslaviju u svom savezu, ne bi nikada finasirao i naoruzavao bilo koju jugoslovensku republiku sa ciljem izdvajanja iste iz Jugoslavije, sto je NATO i radio pomazući Hrvatsku na taj nacin. Tako da te price kako smo mi nesto trebali da prihvatimo ili ne su glupost, NATO je bio protiv opstanka Jugoslavije i tacka.

ojha

pre 7 godina

Ovime je zvanično kupljen i elektromotor za grobove predaka.Posle priznanja Kosova i Nato ulaska,da se bolje okrecu :(
Nadam se da i meni nece stizati racuni za struju,poreklom sam od istih....

dijasporac

pre 7 godina

Prilikom nekog eventualnog sukoba Rusija-NATO, clanice Nato-a koje na svojoj teritoriji budu imale neke vece vojne baze ili instalacije ce popiti po par nukleraki. Mislite da ce USA krenuti u sveobuhvatni napad nuklearkama na Rusiju i posle toga dobije ruski totalni odgovor zbog par drzavica u Evropi? Negde sam procitao o toj logici, dovoljno je da u Rusiji na vlast dodje neko sa crtom kockarskog i sadistickog mentaliteta i zbog nekog lokalnog sukoba baci 2-3 nuklearke na evropsku clanicu NATO-a, Nato bi se raspao za nekoliko nedelja jer USA nikad ne bi rizikovala globalno unistenje zbog bilo koje druge drzave.

Zato balticke drzave, Poljska, Rumunija pa i Turska deluju kao slabici koji se kriju iza velikog brata a zadirkuju lokalnog mangupa. Rusija moze izvrsiti invaziju samo na drzave koje u svom sastavu imaju znatan % ruske narodnosti ali ni za to nema ni dovoljno moci a ni namere pa za te drzave je bolje da sede, cute i pokusavaju na dobrosusedskim i trgovackim vezama grade neku stabilnost u njihovom okruzenju.

vainas

pre 7 godina

Turska je članica Nato saveza pa je stalno u nekim okršajima i borbama i još im diktator vlada, Albanija je ušla prije nekoliko godina u Nato i ništa, stalno na vlasti ista mafija, Hrvatska se ponaša kao da je 1943 godina a ne kao članica Nato saveza u 2016 godini, a u Estoniji marširaju fašisti, Mađarska i Poljska ulaze u diktaturu, jedina razlika što sve ove države koriste službe i kupuju oružje od zapadni država a ne od svojih proizvođača i proizvođača iz Kine i Rusije. Pozdrav!

Mujo11

pre 7 godina

A Srbija kad ce u NATO?! Nikada!? Ceka "raspad" NATO, pa i EU, SAD...?! Kao da ce se taj cuveni i toliko zeljeni raspad dogoditi za par dana, meseci, ili najvise nekoliko godina?!

Mikiveliki

pre 7 godina

Супер, исто као и са независношћу! Ко пита Србе и Церногорце из Црне Горе? Одлучују политичари, тако што управљају медијима, и гласовима својих држављана муслиманске вероисповести. Сви ово знају и сви ово виде, али на То се "не окреће " владар, Мило Ђукановић. Какву корист има Црна Гора од учлањења у НАТО? Једноставно речено, никакву. Од кога им прети опасност, ако знамо да су све земље које их окружују у НАТО савезу, или ће бити. Немам речи да изразим своје незадовољство свим оним чиме је режим успео да обрука претке и "пљуне ", на историју Црне Горе. Али, шта да се ради, живот иде даље...

parx

pre 7 godina

Opet se mi to nekom smejemo. Od rata u Sloveniji, kada nas je lovacko drustvo nasamaralo mi se samo nekom smejemo. Kada su nas razbucali '99, bilo smo neko vreme mirni, valjda je bilo sramota istu pricu pricati. Ali vidim opet smo nepopravljivi.

Realnost

pre 7 godina

Čestitke od srca za CG,sada ste u društvu suvremenog svijeta.Hvala što ne čekate da se raspane NATO,SAD,Njemačka,EU i cijeli svijet.Neki uvijek čekaju i sjede na dvije stolice i onda kada nagrabuse kriv im cijeli svijet. CG je ugrabila svoju šansu.Dobro nam došli! CG jeste mala zemlja i usvjetskim okvirima zanemarljiva ,ali koliko je pojedinim tzv silama krivo zbog CG u NATO,onda se vidi da i nije nebitna.

saf

pre 7 godina

@veliki pijesak BAR
zemljače, moram da te ispravim, nisu sve zemlje koje izlaze na jadran članice nato, tj. bosna nije članica ali mislim da nije problem imovina kako se navodi u tekstu već srpski član predsjedništva, tj. o tome odlučuju sva tri konstitutivna naroda, a srbi su protiv

Game over

pre 7 godina

NATO od 1990. vuče, sada već čini se po inerciji, vrhunski pobedničke poteze. Varšavski pakt i Sovjetski savez - uništeni. Preko Turske, Bugarske i Rumunije NATO je prisutan u regiji Crnog mora. Posle ulaska Crne Gore NATO će u potpunosti kontrolisati čitavu evropsku stranu Sredozemlja - od Portugalije do Grčke. Preko Estonije, Letonije i Litvanije NATO na dlanu već drži Minsk i Moskvu.

Sledeće zemlje koje zanimaju NATO su Moldavija, Ukrajina i Gruzija.

Srbija u NATOu? Postavljaju se dva osnovna pitanja. KAKO? Velika Britanija, Holandija, Hrvatska, Albanija, sutra Kosovo... mogu da nas blokiraju - pojedinačno ili zajedno. Drugo pitanje: ZAŠTO? Šta će Srbija NATOu? Mi smo za njih samo krajnje nepouzdana sirotinja. Već su nas okružili, ništa ne dobijaju našim pristupanjem. Plaši me užas da NATO proceni da mu je u interesu da nas gurne Rusiji u ruke - ništa ne gube geostrateški, a dobijaju jednog nepostojećeg i nevidljivog neprijatelja na osnovu kog mogu da peglaju suludo velike vojne budžete i glume tenziju.

NATO je od osnivanja utrostručio broj članica, nisu oni u nedostatku saveznika nego neprijatelja - a tu se mi, budući jako pametni, uklapamo kao budala i šamar.

Mi uvek platimo najveću cenu za nešto što se na kraju i ne desi. Ratovali smo za Jugoslaviju/Veliku Srbiju, a na kraju samostalna mala Srbija ostala bez Kosova. Platili smo 10 puta više na putu evrointegracija od bilo koje EU članice, a niti jedno poglavlje nismo otvorili.

Mi smo glup narod.

bez_cenzure

pre 7 godina

@Vozi Miško

Problem je što taj vojni savez ne služi namjeni povodom koje je i stvoren. Vojni savez NATO nakon pada socijalizma služi isključivo za otimačinu resursa na koje su se namjerili svjetski moćnici, vlasnici korporacija. Nikakve veze nema sa odbranom. Sutra da glavna babaroga odnosno Rusija kojom zastrašuju određene zemlje zaista napadne neke članice NATO-a USA ne da neće reagovati nego neće prstom mrdnuti. Bivše članice Varšavskog pakta služe isljučivo u svrhu američkog opkoljavanje Rusije i psihološki pritisak na tu istu Rusiju. Bivše članice Varšavskog pakta Poljska, Češka i Rumunija dozvolom za postavljanjem anti raketnog štita na svojoj teritoriji postaju legitimna meta Rusije. Kada se veliki mlate i provociraju za male bi bilo najpoželjnije da se sklone i da se ne priklanjaju niti jednoj od dvije strane odnosno da budu neutralni.

Dopeman

pre 7 godina

(Samo da objasnim, 20. maj 2016 00:28)

Apsolutno netačno! Raspad je "finansirao" vaš ili naš glasački listić za zaokruženim SPS/Slobodan Milošević.

Što pre budete prestali verovati u luzerske teorije da nam je neko drugi kriv to će vam pre biti jasnije šta se stvarno desilo.

Marko

pre 7 godina

Mi iz Crne Gore kad god smo bili dio nekog nadnacionalnog projekta to je propalo, iskreno se nadam da će i ova organizacija poći tim putem..

Bosanac

pre 7 godina

Zaboravljate da su u Bosni sva tri clana predsjednistva vec dala Da prije par godina i ta odluka je na snazi sve dok sva ti clana ne glasaju Ne, a to se nece desiti. Ostalo je jos par spornih pitanja u vezi vojne imovine i kada se ti razrijesi stize i poziv, zatim i potpisivanje.

ten yard penalty

pre 7 godina

"... ali s obzirom da njena vojska broji nešto više od 2.000 članova, njen doprinos savezu biće ograničen..."

To kao kad bi se drushtvo ispred kafane ,posle provoda ,"skupilo" da ide u "Nato"!...na 'afterparti'....

Meteor

pre 7 godina

Da je Srbija clanica NATO u najgoroj varijanti Kosovo bi bilo kao severni Kipar. Trenutno u svetu ne postoji bolja garancija drzavnog integriteta.

leptirica

pre 7 godina

@veliki pijesak BAR 
zemljače, moram da te ispravim, nisu sve zemlje koje izlaze na jadran članice nato, tj. bosna nije članica ali mislim da nije problem imovina kako se navodi u tekstu već srpski član predsjedništva, tj. o tome odlučuju sva tri konstitutivna naroda, a srbi su protiv
(saf, 20. maj 2016 08:07)

BiH ima pravo neometanog prolaza kroz Hrvatske teritorijalne vode do međunarodnih voda,kod tog prava svaki vojni brod mora tražiti dopuštenje Hrvatske za prolazak kroz Hrvatske teritorijalne vode. Znači BiH nema izlaz na Jadran ,već samo pravo prolaza kroz Hrvatske teritorijalne vode. Isti problem ima Slovenija,zato traže dodir svojih teritorijalnih voda sa međunarodnim morem.

ten yard penalty

pre 7 godina

"dok Makedonija, kako se navodi u saopštenju NATO-a, čeka da ceo naziv države bude Makedonija".

Plashim se da cce se Chokalije SITI NACHEKATI!!!....Umesto da 'priheftaju' tu jednu jedinu mizernu rech,taj pridev,atribut,odrednicu geografsku(npr. Severna ili Vardarska Mak.),koja se u 95% sluchajeva u zzargonu ne bi nikad ni izgovarala!...i otresu Grcite s grbache i "prodishu" ka evroatlantskim integracijama...oni se inate i tersuju gore od Srba!?!!...