Petak, 06.05.2016.

13:14

Srbiju posle Hrvata uslovljavaju Rumuni i Bugari?

Pored Hrvatske, svoje zahteve za zeleno svetlo za otvaranje poglavlja 23 Srbiji bi uskoro mogle da isporuče i Bugarska i Rumunija, pišu “<a href="http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/politika/aktuelno.289.html:603858-Koce-nas-i-Bugari-i-Rumuni" class="text-link" target= "_blank">Večernje novosti</a>“.

Izvor: Veèernje novosti

Srbiju posle Hrvata uslovljavaju Rumuni i Bugari? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

51 Komentari

Sortiraj po:

Ja

pre 7 godina

Vlasi su postojali mnogo pre postojanja drzave Rumunije, na razlicitim delovima Balkana, tako da ni pod razno ne mogu biti svi Rumuni.

...

pre 7 godina

Ne računajući Hrvate, ti nas mrze otkad postoje, čitav komšiluk nas ne voli. Da li je to do njih ili di nas? Pa sve žive samo pljujemo, vodimo tuđe živote, a naše dvorište ne gledamo.

bezumlje

pre 7 godina

(Marciel, Vršac, 06. maj 2016 14:05)Svi manastiri i crkve SPC u Rumuniji su napravljeni pre nekoliko stotina godina.U Temišvaru u centru grada je crkva SPC,jer je izgrađena u vreme kad su Srbi bili većina u tom gradu,a to je bilo do 19-og veka.Bilo je mnogo gradova i sela,u današnjoj Rumuniji,gde su Srbi nekad bili većina.Kako objašnjavaš da sada u Rumuniji ima samo nekoliko hiljada Srba?Ako neko hoće može da u sopstvenom dvorištu izgradi neki verski objekat i niko ga ne može sprečiti.Crkve se prave tamo gde ima vernika.Ne možete izgraditi crkvu,a onda naterati nekog da ide u nju.

Ivan

pre 7 godina

Hajde da prestanemo sa obmanana. Rumunija ne trazi da Srbija tera vlahe da se izjasnjavaju kao rumuni, niti je to moguce. Rumunija trazi da vlasti u Srbiji ne ometaju uvodjenje nastave na rumunskom jeziku u istocnoj Srbiji, koje se ometa vec vise od 10 godina pod raznim izgovorima, da ne proganja svestenstvo i vernike rumunske pravoslavne crkve i da ne uvodi fantomski "vlaski jezik" u istocnoj Srbiji, proturajuci gluposti kako su vlaski i rumunski dva nevidjeno razlicita jezika. Vlaski jezik je rumunski jezik, jedino se razlikuje od knjizevnog rumunskog sto je arhaican, i nije standardizovan, kao sto npr. pirotski govor nije knjizevno standardizovan i razlikuje se od knjizevnog srpskog jezika!

pancevac

pre 7 godina

Rumuni u Vojvodini imaju i tv i radio i skole i vrtice... Ali to je tako po propisima vlasti Vojvodine vec decenijama. Tako je bilo i u AU Monarhiji. Rumuni u Timockoj i Negotinskoj krajini nemaju nista. Zato Rumunija i radi ovo sto radi.

Petrovac na Mlavi

pre 7 godina

@(poznavalac, 6. maj 2016 15:25)
E ja kao Vlah da kazem tebi i siguran sam da pricam za 99% ljudi od Pozarevca do Zajecara , Od Kladova do Svilajinca. Mi smo Vlasi ali smo i Srbi.Nema Vlaha iz Homolja koji ce ti reci da je Rumun. Svi smo mi Srbi,idemo u skole, radimo gde hocemo i sta hocemo, isli smo u vojsku, zenimo se i udajemo, nasa deca ne prave razliku i ne upiru prstom. Nema ovde familije da neko nije srbijanac ili vlah. Ima dosta i vrcana (to su oni koji su dosli sa juga oko Nisa i leskovca) tako ih mi zovemo. I niko se ovde ne buni i ne pravi pitanje. Sto se ne zapitas sto niko nije trazio rumunsko drzavljanstvo da uzme njihov pasos i da ide u evropu? zato sto mi nismo rumuni i kako svima tako i nama u ovoj nasoj Srbiji. A ti i takvi podbadaci prekodunavski ne vodite tudju politiku.

Vlah

pre 7 godina

"Kao "Vlah", da vam kažem, svima koji se ovde javljate i nešto pišete da mi nismo Rumuni: Mi Jesmo Rumuni, tačka. Naš jezik je identičan rumunskom, banatski i oltenski dijalekt. Mi sebe zovemo Rumunins na maternjem jeziku. Vlah je odrednica iz 19. veka, pre nastanka moderne rumunske države. Činjenice su činjenice. Srbija je odmah po prisajedinjenju istočnih krajeva 1833. zabranila bogosluženje na rumunskom, zatvorili su rumunske škole, uništili crkvene knjige..... Danas, nemamo nikakvih prava, omalovažavani smo i nemamo ni mrvicu prava u odnosu na Sebe iz Rumunije. Komentari raznih patriJota su suvišni, a Srbija dobro zna šta je obećala i potpisala, pre svega sa Rumunijom. iako sam državljanin Srbije, podržavam Rumuniju u svakom pogledu jer mi moja država nikada neće pružiti prava koja mi pripadaju bez pritiska spolja. Srbija je, kao i uvek u prošlosti, pokazala da je neozbiljna, lažljiva, država.
(poznavalac, 6. maj 2016 15:25)"
E pa ja sam isto Vlah iz istocne Srbije i nikad se necu smatrati Rumunom. Ovde se tacno zna koja su sela Rumunska a koja Vlaska.
Drugo nemozete vi da proglasite jedan narod Rumunima ako oni to nece. Ako hocete da budete Rumun onda se tako izjasnite a ako se osecate Vlahom onda ce te biti Vlah. Nemoze sad ajd na silu da ih proglasimo Rumunima bez njihove volje. To je isto kao kad su Albanci na silu poalbanizovali Srbe u Albaniji. Dali je to ta vasa demokratija i prava manjina???
Pitajte Makedonce oce li da budu Bugari?

stevan

pre 7 godina

Rumunski jezik ima dva dijalekta.Južni i severni.Južni dijalekat se deli na tri podgrupe.Jedna je oltenska podgrupa i njom se govori u južnoj Rumuniji i Timočkoj krajini.Vlaški jezik je zapravo samo oltenski dijalekt rumunskog.To je po lingvistici, sve drugo je politika.

Laca

pre 7 godina

@Marciel
Vlasi u Timočkoj Krajini nisu Rumuni, već Vlasi. Jesu romanofoni, ali se ne smatraju Rumunima, nemaju osećaj pripadnosti rumunskoj naciji, već se većina izjašnjava kao Srbi. Na to imaju svako pravo, kao što im niko ne brani da se izjašnjavaju kao Rumuni, ali oni to ne rade. Zato, dalje ruke od Vlaha (onih koji se izjašnjavaju kao Vlasi, kao i onih romanofona koji se izjašnjavaju kao Srbi).

Walachian

pre 7 godina

Izvinjavam se unapred na malo dužem komentaru, jednostavno imam potrebu da reagujem. Pre svega, ja sam Vlah, rođen u Homolju, trenutno na radu u Švajcarskoj.Imam srpsko ime i prezime.Kršten sam u srpskoj pravoslavnoj crkvi, ako i većina Vlaha. Imam srpski i švajcarski pasoš. Govorim srpski, vlaški, rumunski,nemački i ruski. Poštujem koliko mogu sve stare vlaške običaje, a kao mlađi sma igrao i folklor. Na poslednjem popisu sam se izjasnio kao Vlah. Deo mojih sunarodnika, oni koji su pod uticajem rumunske zvanične politike, mi to zamera i insistira na tome da sam ja Rumun. Ja nisam Rumun i nikada neću biti, iako govorim i razumem njihov jezik i kulturu i oni zaista imaju dosta sličnosti sa vlaškim. Činjenica je da je termin Vlah stariji od termina Rumun, kao što je činjenica da je Rumunija nastala pre nešto više od 200 godina ujedninjenjem Vlaške, Moldavije i Transilvanije. Vrlo je moguće da imamo zajedničko poreklo sa Rumunima, kao romanizovano stanovništvo Blakana, ali danas smo mi dva naroda.
Da odgovorim komentatorima koji kažu da nema tv programa u Homolju na vlaškom, ja lično znam da se na borskoj tv Istok stalno emituju takve emisije. Što se tiče rumunskog jezika, bilo je pokušaja da se on uvede u škole kao fakultativni predmet, ali je većina roditelja to odbila. Rumunska pravoslavna crkva poslednjih godina zida crkve širom istočne Srbije i to dodatno deli narod, ali velika većina i dalje ostaje verna SPC i ne pristaje na rumunizaciju.

Nev

pre 7 godina

"Имам ја алтернативу за ЕУ и за Русију: зове се Србија. Састоји се у томе да се привуку назад у земљу пола милиона Срба који смо у иностранству. Углавном, има много привредника, има много школованих људи, има много капитала. То је најнеопходније Србији, а не ЕУ или Русија. Само што је за то потребна катарза у смислу давања приступа управљачким полугама друштва људи који нису партијски кадрови, већ имају способности.
(Granota, 6. maj 2016 14:41) "
To je ono sto ja govorim odavno. Nazalost ili te smatraju eurofilom ili rusofilom. Niko izgleda nemoze da skonta sta znaci gledati samo svoj interes i niciji drugi. Ako udjemo pod bilo ciju sapu na kraju cemo biti samo njihovo trziste. Jedino sa sopstvenim snagama mozemo da postanemo neko umesto da nas tretiraju kao jefitno roblje ili otvoreno omalazavaju kao sto su Britanci radili prema Rumunima i Bugarima...

etizop

pre 7 godina

svi se prave pametni a samo treba pročitati član 9. sporazuma SRJ i HR o pravima manjina koji je potpisao Rasim Ljajić(SRJ) i Vesna Škare Ožbolt(HR)15.11.2004 na koji se hrvatska poziva u blokadi pregovora: Član 9
Strane ugovornice će omogućiti slobodno organizovanje i udruživanja pripadnika nacionalnih manjina. Strane ugovornice će omogućiti učestvovanje pripadnika nacionalnih manjina u donošenju odluka koje se odnose na njihova prava i položaj na lokalnom, pokrajinskom, republičkom nivou i nivou državne zajednice u Srbiji i Crnoj Gori, odnosno lokalnom, regionalnom i državnom nivou u Republici Hrvatskoj, omogućavajući osnivanje političkih stranaka i učestvovanje u predstavničkim i izvršnim telima na način da će unutrašnjim zakonodavstvom osigurati:
- zastupljenost nacionalnih manjina u predstavničkim i izvršnim telima na lokalnom nivou,
- zastupljenost u predstavničkim telima na pokrajinskom, republičkom i nivou državne zajednice u Srbiji i Crnoj Gori, odnosno na regionalnom i državnom nivou u Republici Hrvatskoj.
Strane ugovornice će osigurati materijalne i druge uslove za izbor i delovanje izabranih predstavnika nacionalnih manjina.
Strane ugovornice će se pri utvrđivanju područnih i/ili upravnih jedinica uzdržavati od dovođenja nacionalnih manjina u nepovoljniji položaj.
(molio bi zbog objektivnosti objaviti moj komentar)

Bunjevac

pre 7 godina

Pa sto se Vlasi ne izjasnjavaju na popisu kao Rumuni ako već imaju tu opciju? Možda zato sto se osecaju kao Vlasi, a ne kao Rumuni. Pustite ljude da budu šta žele umesto ono šta vi zelite da budu.

poznavalac

pre 7 godina

Kao "Vlah", da vam kažem, svima koji se ovde javljate i nešto pišete da mi nismo Rumuni: Mi Jesmo Rumuni, tačka. Naš jezik je identičan rumunskom, banatski i oltenski dijalekt. Mi sebe zovemo Rumunins na maternjem jeziku. Vlah je odrednica iz 19. veka, pre nastanka moderne rumunske države. Činjenice su činjenice. Srbija je odmah po prisajedinjenju istočnih krajeva 1833. zabranila bogosluženje na rumunskom, zatvorili su rumunske škole, uništili crkvene knjige..... Danas, nemamo nikakvih prava, omalovažavani smo i nemamo ni mrvicu prava u odnosu na Sebe iz Rumunije. Komentari raznih patriJota su suvišni, a Srbija dobro zna šta je obećala i potpisala, pre svega sa Rumunijom. iako sam državljanin Srbije, podržavam Rumuniju u svakom pogledu jer mi moja država nikada neće pružiti prava koja mi pripadaju bez pritiska spolja. Srbija je, kao i uvek u prošlosti, pokazala da je neozbiljna, lažljiva, država.

Генерал Вороњин

pre 7 godina

Прошле године сам послом обишао један део Тимочке крајине од Зајечара до села Јабуковца и готово сви локални Власи су ми изричито рекли да они никако нису Румуни него посебан народ лојалан искључиво Србији. Тако да ови јефтини покушаји Румуније неће проћи јер Власи на пописима неће да се изјасне као Румуни, а Румуна у Србији има око 30.000. О каквој заступљености онда да причамо?

Možeš ti to Srbijo

pre 7 godina

Ni jedna nova članica nije pregovarala već su se sve prilagođavale. Pregovarale su samo stare članice. Što vrijedi za Zapadne države u EU ne vrijedi za Istočne (iako ti nitko ne kaže direktno ni naglas). Istoćne zemlje ne tretiraju kao ravnopravne. Gledaju ih s visoka i primaju ih isključivo zbog uzimanja tržišta pod svoje, zauzvrat im daju neke mrvice iz fondova i to ako ako). To je gruba istina. EU je interesna udruga koja ima svoje lobije i svoje moćnike. Istočne zemlje su u podređenom položaju iz više razloga. Srbija može najviše izboriti ako se bude držala Rusije i ako ne pokaže da joj je EU jedini cilj i da nema drugu alternativu. Ako Srbija bude vješti koristila Rusiju kao alternativu to će bolje proći u kontaktu sa EU. Čitav istočni blok je u EU ušao ponižen jer svi su u startu dali do znanja da bježe od Rusije i da nemaju alternativu. Srbija bi trebala bit pametnija i iskoristit rusku naklonost. Neka bar jedna istoćna zemlja pokaže malo samopoštovanja.

Voja

pre 7 godina

Ja kao sto znam manjine imaju dosta prava u Srbiji, prihvacene su i niko ih ne maltretira. Ali da ne preterujemo za zahtevima, ipak je ovo Srbija, nije ni Bugarska a ni Rumunija.

Nikola

pre 7 godina

RPC se čak i ne priznaje kao tradicionalna varska zajednica i nema sredstva iz budžeta, bez obzira na preko 80.000 Rumuna u zemlji.

(Marciel, Vršac, 6. maj 2016 14:05)

Prijatelju, Rumuna u Srbiji ima manje od 30.000 osim ako se od zadnjeg popisa nije uz migrante iz Sirije promuvalo i 50.000 Rumuna

Vlah a ne Rumun

pre 7 godina

A šta se čudimo? Za položaj Bugara u Srbiji ne znam, ali kao etnički Rumun sam veoma dobro upoznat. Rumunija u Evropskom parlemaentu već godinama ukazuje na nekoliko drastičnih primera kršenja prava Rumuna u Srbiji. Dva su problema. Jedan je u nepriznavanju rumunskog jezika u školama u Timočkoj krajini i Homolju i uopšte status romanofonog stanovništva tog dela Srbije, a drugi je status Rumunske pravoslavne crkve u Srbiji. Ovaj drugi se već godinama stavlja pod tepih. RPC uvažava pravo SPC da ima Episkopiju za Srbe u rumunskom Banatu, a SPC to pravo ne dozvoljava RPC u Banatu u Srbiji. RPC se čak i ne priznaje kao tradicionalna varska zajednica i nema sredstva iz budžeta, bez obzira na preko 80.000 Rumuna u zemlji. Što je nonsens. Još je gore u Timoku. Tamo je apsolutno zabranjeno bogosluženje na rumunskom jeziku. U Timoku i Homolju nema nastave na rumunskom jeziku, samo u jednoj Opštini je vlaški/rumunski priznat kao službeni jezik, nema ni sekunda rumunskog jezika na bilo kom mediju iz Beograda ili Timoka,a npr Srbi u Rumuniji, a ima ih mnogo manje nego Rumuna u Srbiji, imaju 10 sati nedeljno na državnoj televiyiji i stotine sati ne nekoliko lokalnih i regioanlnih medija.O nastupima u medijima da Rumuni u Timoku i Homolju nisu Rumuni, ne treba ni trošiti reči. Na delu je klasična asimilacija. Rumunija je godinama upozoravala na ovo, a sada će krenuti u aktivniju borbu. Da smo pametni, lepo bi seli i pričali sa Rumunijom, Bugarskom i Hrvatskom i rešavali pitanje po pitanje.
(Marciel, Vršac, 06. maj 2016 14:05)

Druže ovako, pre svega ne znam odakle vama pravo da nas svojatate. Ja Rumuniju ne doživljavam kao moju matičnu zemlju već Srbiju. Što se tiče RPC ne razumem šta tu nije u redu. Svako ima prava po slobodnoj želji da se odluči kojoj crkvi i veri će da se izjasni. Ja Rumunsku crkvu ne doživljavam kao svoju. Ostavite nas barem vi na miru, i ne pravite problem gde ga nema.
I da , ne osećam se kao diskriminisan niti odbačen što sam "manjina".
Mislim da barem ovde u Srbiji imaju svi jednaka prava za razliku od drugih zemalja.
Pozdrav.

Gledam svet iz više uglova, ne samo iz mog

pre 7 godina

@(Marciel, Vršac, 6. maj 2016 14:05)
Vi iz Vršca se brinete za škole u Homolju? Nemate tv program na rumunskom? Pa RTVojvodine ima posebnu redakciju na rumunskom jeziku, Filozofski fakultet u Novom Sadu ima katedru za rumunski.Izvrćete činjenice i tražite preko hleba pogaču.Rumuni u Rumuniji istovremeno maksimalno asimiluju Mađare koji žive u Rumuniji, a Srpski Banat je sad samo u istorijskom čitankama, a vama smeta što nema rumunskog tv programa u Homolju? Pa kupite kablovsku pa gledajte.

Jelena

pre 7 godina

Moze li mi neko objasniti sta znaci resavanje " vlaskog pitanja ". Hvala.
(Ivan, 6. maj 2016 13:29)

Rumunija traži da vlasima zabranimo da se izjašnjavaju kao vlasi već samo kao Rumuni.

Predlagac

pre 7 godina

Resenje na ovo sikaniranje od strane EU clanica , EU kao celine tj EK je da Srbija zamrzne svoje pregovore sa EU kao Island i da se onda vidi da li nas EU tj EK i zemlej clanice EU zele u clanstvu ili smo dobili fake pregovore sa EU samo da bi se ispunjavale zelje i hirovi svih 28 clanica EU.

Marciel, Vršac

pre 7 godina

A šta se čudimo? Za položaj Bugara u Srbiji ne znam, ali kao etnički Rumun sam veoma dobro upoznat. Rumunija u Evropskom parlemaentu već godinama ukazuje na nekoliko drastičnih primera kršenja prava Rumuna u Srbiji. Dva su problema. Jedan je u nepriznavanju rumunskog jezika u školama u Timočkoj krajini i Homolju i uopšte status romanofonog stanovništva tog dela Srbije, a drugi je status Rumunske pravoslavne crkve u Srbiji. Ovaj drugi se već godinama stavlja pod tepih. RPC uvažava pravo SPC da ima Episkopiju za Srbe u rumunskom Banatu, a SPC to pravo ne dozvoljava RPC u Banatu u Srbiji. RPC se čak i ne priznaje kao tradicionalna varska zajednica i nema sredstva iz budžeta, bez obzira na preko 80.000 Rumuna u zemlji. Što je nonsens. Još je gore u Timoku. Tamo je apsolutno zabranjeno bogosluženje na rumunskom jeziku. U Timoku i Homolju nema nastave na rumunskom jeziku, samo u jednoj Opštini je vlaški/rumunski priznat kao službeni jezik, nema ni sekunda rumunskog jezika na bilo kom mediju iz Beograda ili Timoka,a npr Srbi u Rumuniji, a ima ih mnogo manje nego Rumuna u Srbiji, imaju 10 sati nedeljno na državnoj televiyiji i stotine sati ne nekoliko lokalnih i regioanlnih medija.O nastupima u medijima da Rumuni u Timoku i Homolju nisu Rumuni, ne treba ni trošiti reči. Na delu je klasična asimilacija. Rumunija je godinama upozoravala na ovo, a sada će krenuti u aktivniju borbu. Da smo pametni, lepo bi seli i pričali sa Rumunijom, Bugarskom i Hrvatskom i rešavali pitanje po pitanje.

Sly

pre 7 godina

A di su se nasli bas rumuni bunit? Pa tamo zabranjuju reklame, table sa imenom ulice na madjarskom, prave namestena sudjenja itd.
Koje licemjerje...

Prota Mateja

pre 7 godina

Pristupanje EU je apsolutna glupost. Da citiram Trampa " Nema uspešnih pregovora u vašu korist ako drugoj steani jasno ne stavite do znanja da ste spremni da ustanete od stola i napustite pregovore". Srbija može uspeti samo ako vidi da je pristpanje EU i u interesu EU, ako nije pregovore treba prekinuti odmah.

артиљерац

pre 7 godina

Према попису из 2011 Бугара има 13 000 или о,19%,а Румуна 29 000 или
0,40%.Али Влаха има колико Румуна и Бугара заједно,43 000 или 0,6%.
Зато Румуни постављају "влашко питање".Мада Власи у Источној Србији
нису Румуни,али их Румуни својатају и праве проблем без проблема.Јер
Власи говоре влашким језиком,који је сличан румунском,али није исти.
Наравно да сви Власи говоре и српски.Православци су,и припадају
СРПСКОЈ православној цркви,не румунској.То све говори.

T. Kros

pre 7 godina

Nemojte mešati babe i žabe. Zahtevi Hrvatske su izrazito politički a Bugari i Rumuni imaju konkretne zahteve za pripadnike njihove manjine. Ukoliko Bugari i Rumuni u Srbiji žele posebne škole bez pogovora ih treba otvoriti, ma koliki da je trošak za državu. Do sada, Bugari i Rumuni su bili izuzetno integrisanu u srpsko društvo, praktično nije bilo nikakve razlike u odnosu na srpsko stanovništvo, pogotovo što je vera ista. A sada ako žele svoje posebno školstvo, nema problema mada bi to bilo kao kada bi Srbi u Americi ili Australiji tražili da im se otvaraju škole na srpskom jeziku.
Sa Hrvatima je druga piča, i iza njihovih "uvjeta" se krije revizija krvavih istorijskih dogadjaja i to oni pokušavaju da prikriju iza paravana EU. Takodje je sporna i "njihova" manjina u Vojvodini koja se oduvek sama nazivala Bunjevcima. Njihovi običaju su autohtoni i nemaju veze sa Hrvatskom. Ako je neko katolik, ne znači da je automatski i Hrvat. Drugim rečima, hrvatski uvjeti su balkanska rabota i nemaju veze sa EU.

Granota

pre 7 godina

Имам ја алтернативу за ЕУ и за Русију: зове се Србија. Састоји се у томе да се привуку назад у земљу пола милиона Срба који смо у иностранству. Углавном, има много привредника, има много школованих људи, има много капитала. То је најнеопходније Србији, а не ЕУ или Русија. Само што је за то потребна катарза у смислу давања приступа управљачким полугама друштва људи који нису партијски кадрови, већ имају способности.

Ja

pre 7 godina

Moze li mi neko objasniti sta znaci resavanje " vlaskog pitanja ". Hvala.
(Ivan, 06. maj 2016 13:29)

Znaci da očekuju da vlaška manjina ima sigurnog predstavnika u Narodnoj skupštini

Vojvodina

pre 7 godina

Ne vidim nista sporno u ovim zahtevima. Krajnje racionalno i posteno. Svaka manjina mora biti zastupljena u parlamentu. To je jedini garant da nece biti ugnjetavani.

A sto se hrvatskog zahteva tice, hajde da resimo jednom za svagda: da li priznajemo Hag ili ne?

Ako ga ne priznajemo, onda evropski put nije za nas. Ako ga priznajemo, nemamo pravo da radimo njegov posao umesto njega.

Eu nije YU

pre 7 godina

To je samo početak. Srbija nije ni svjesna štoje još čeka. Srbija nije svjesna da se mora u potpunosti prilagoditi. EU nije YU. Pregovori sa EU nisu pregovori već prilagođavanje i ispunjavanje uvjeta. Nema tu nikakvih pregovora, samo se postupak tako zive. Što Srbija to prije shvati to će bit uspješnija u "pregovaranju". Ovo nije neprijateljska poruka već vrlo prijateljska, u što ćete se i sami uvjeriti s vremenim.

ArkudakiNS

pre 7 godina

a, koliko ono ima predstavnika Srba u njihovim parlamentima? nema ni jednog? ajde?! baš me čudi. a kakva su prava Srba u njihovim zemljama? nikakva?! aaaa....pa ondaK dobro...i tako....

Milena

pre 7 godina

Mislim da preteruju, kod nas postoji prirodni prag za stranke manjina, tako da one mogu ući u parlament. Ja sam iz vlaške porodice i ne znam zašto se Rumuni bune, položaj Vlaha u Srbiji nije loš, nismo diskriminisani. I iako sam iz porodice etničke manjine smatram da je pozitivna diskriminacija apsurdna. Pa u Srbiji ima toliko manjina da kad bi svima bila zagarantovana mesta u Parlamentu komotno bi manjine mogle da vode državu.

Glas Srbije

pre 7 godina

Ako EU podrzava ovakve partikulatisticke zahteve njenih clanica, dakle ove zemlje ne traze bolji tretman svih manjinskih zajednica vec samo njihovih, onda je ideja ujedinjene Evrope na kolenima i ta zajednica nije vredna borbe. Srbija treba jasno i glasno da poruci da ne zeli u drustvo sa takvima i da ima jos zemalja na svetu, nisu oni jedini.

Milena

pre 7 godina

Mislim da preteruju, kod nas postoji prirodni prag za stranke manjina, tako da one mogu ući u parlament. Ja sam iz vlaške porodice i ne znam zašto se Rumuni bune, položaj Vlaha u Srbiji nije loš, nismo diskriminisani. I iako sam iz porodice etničke manjine smatram da je pozitivna diskriminacija apsurdna. Pa u Srbiji ima toliko manjina da kad bi svima bila zagarantovana mesta u Parlamentu komotno bi manjine mogle da vode državu.

Prota Mateja

pre 7 godina

Pristupanje EU je apsolutna glupost. Da citiram Trampa " Nema uspešnih pregovora u vašu korist ako drugoj steani jasno ne stavite do znanja da ste spremni da ustanete od stola i napustite pregovore". Srbija može uspeti samo ako vidi da je pristpanje EU i u interesu EU, ako nije pregovore treba prekinuti odmah.

Eu nije YU

pre 7 godina

To je samo početak. Srbija nije ni svjesna štoje još čeka. Srbija nije svjesna da se mora u potpunosti prilagoditi. EU nije YU. Pregovori sa EU nisu pregovori već prilagođavanje i ispunjavanje uvjeta. Nema tu nikakvih pregovora, samo se postupak tako zive. Što Srbija to prije shvati to će bit uspješnija u "pregovaranju". Ovo nije neprijateljska poruka već vrlo prijateljska, u što ćete se i sami uvjeriti s vremenim.

ArkudakiNS

pre 7 godina

a, koliko ono ima predstavnika Srba u njihovim parlamentima? nema ni jednog? ajde?! baš me čudi. a kakva su prava Srba u njihovim zemljama? nikakva?! aaaa....pa ondaK dobro...i tako....

T. Kros

pre 7 godina

Nemojte mešati babe i žabe. Zahtevi Hrvatske su izrazito politički a Bugari i Rumuni imaju konkretne zahteve za pripadnike njihove manjine. Ukoliko Bugari i Rumuni u Srbiji žele posebne škole bez pogovora ih treba otvoriti, ma koliki da je trošak za državu. Do sada, Bugari i Rumuni su bili izuzetno integrisanu u srpsko društvo, praktično nije bilo nikakve razlike u odnosu na srpsko stanovništvo, pogotovo što je vera ista. A sada ako žele svoje posebno školstvo, nema problema mada bi to bilo kao kada bi Srbi u Americi ili Australiji tražili da im se otvaraju škole na srpskom jeziku.
Sa Hrvatima je druga piča, i iza njihovih "uvjeta" se krije revizija krvavih istorijskih dogadjaja i to oni pokušavaju da prikriju iza paravana EU. Takodje je sporna i "njihova" manjina u Vojvodini koja se oduvek sama nazivala Bunjevcima. Njihovi običaju su autohtoni i nemaju veze sa Hrvatskom. Ako je neko katolik, ne znači da je automatski i Hrvat. Drugim rečima, hrvatski uvjeti su balkanska rabota i nemaju veze sa EU.

Granota

pre 7 godina

Имам ја алтернативу за ЕУ и за Русију: зове се Србија. Састоји се у томе да се привуку назад у земљу пола милиона Срба који смо у иностранству. Углавном, има много привредника, има много школованих људи, има много капитала. То је најнеопходније Србији, а не ЕУ или Русија. Само што је за то потребна катарза у смислу давања приступа управљачким полугама друштва људи који нису партијски кадрови, већ имају способности.

Sly

pre 7 godina

A di su se nasli bas rumuni bunit? Pa tamo zabranjuju reklame, table sa imenom ulice na madjarskom, prave namestena sudjenja itd.
Koje licemjerje...

Marciel, Vršac

pre 7 godina

A šta se čudimo? Za položaj Bugara u Srbiji ne znam, ali kao etnički Rumun sam veoma dobro upoznat. Rumunija u Evropskom parlemaentu već godinama ukazuje na nekoliko drastičnih primera kršenja prava Rumuna u Srbiji. Dva su problema. Jedan je u nepriznavanju rumunskog jezika u školama u Timočkoj krajini i Homolju i uopšte status romanofonog stanovništva tog dela Srbije, a drugi je status Rumunske pravoslavne crkve u Srbiji. Ovaj drugi se već godinama stavlja pod tepih. RPC uvažava pravo SPC da ima Episkopiju za Srbe u rumunskom Banatu, a SPC to pravo ne dozvoljava RPC u Banatu u Srbiji. RPC se čak i ne priznaje kao tradicionalna varska zajednica i nema sredstva iz budžeta, bez obzira na preko 80.000 Rumuna u zemlji. Što je nonsens. Još je gore u Timoku. Tamo je apsolutno zabranjeno bogosluženje na rumunskom jeziku. U Timoku i Homolju nema nastave na rumunskom jeziku, samo u jednoj Opštini je vlaški/rumunski priznat kao službeni jezik, nema ni sekunda rumunskog jezika na bilo kom mediju iz Beograda ili Timoka,a npr Srbi u Rumuniji, a ima ih mnogo manje nego Rumuna u Srbiji, imaju 10 sati nedeljno na državnoj televiyiji i stotine sati ne nekoliko lokalnih i regioanlnih medija.O nastupima u medijima da Rumuni u Timoku i Homolju nisu Rumuni, ne treba ni trošiti reči. Na delu je klasična asimilacija. Rumunija je godinama upozoravala na ovo, a sada će krenuti u aktivniju borbu. Da smo pametni, lepo bi seli i pričali sa Rumunijom, Bugarskom i Hrvatskom i rešavali pitanje po pitanje.

артиљерац

pre 7 godina

Према попису из 2011 Бугара има 13 000 или о,19%,а Румуна 29 000 или
0,40%.Али Влаха има колико Румуна и Бугара заједно,43 000 или 0,6%.
Зато Румуни постављају "влашко питање".Мада Власи у Источној Србији
нису Румуни,али их Румуни својатају и праве проблем без проблема.Јер
Власи говоре влашким језиком,који је сличан румунском,али није исти.
Наравно да сви Власи говоре и српски.Православци су,и припадају
СРПСКОЈ православној цркви,не румунској.То све говори.

Vojvodina

pre 7 godina

Ne vidim nista sporno u ovim zahtevima. Krajnje racionalno i posteno. Svaka manjina mora biti zastupljena u parlamentu. To je jedini garant da nece biti ugnjetavani.

A sto se hrvatskog zahteva tice, hajde da resimo jednom za svagda: da li priznajemo Hag ili ne?

Ako ga ne priznajemo, onda evropski put nije za nas. Ako ga priznajemo, nemamo pravo da radimo njegov posao umesto njega.

Predlagac

pre 7 godina

Resenje na ovo sikaniranje od strane EU clanica , EU kao celine tj EK je da Srbija zamrzne svoje pregovore sa EU kao Island i da se onda vidi da li nas EU tj EK i zemlej clanice EU zele u clanstvu ili smo dobili fake pregovore sa EU samo da bi se ispunjavale zelje i hirovi svih 28 clanica EU.

poznavalac

pre 7 godina

Kao "Vlah", da vam kažem, svima koji se ovde javljate i nešto pišete da mi nismo Rumuni: Mi Jesmo Rumuni, tačka. Naš jezik je identičan rumunskom, banatski i oltenski dijalekt. Mi sebe zovemo Rumunins na maternjem jeziku. Vlah je odrednica iz 19. veka, pre nastanka moderne rumunske države. Činjenice su činjenice. Srbija je odmah po prisajedinjenju istočnih krajeva 1833. zabranila bogosluženje na rumunskom, zatvorili su rumunske škole, uništili crkvene knjige..... Danas, nemamo nikakvih prava, omalovažavani smo i nemamo ni mrvicu prava u odnosu na Sebe iz Rumunije. Komentari raznih patriJota su suvišni, a Srbija dobro zna šta je obećala i potpisala, pre svega sa Rumunijom. iako sam državljanin Srbije, podržavam Rumuniju u svakom pogledu jer mi moja država nikada neće pružiti prava koja mi pripadaju bez pritiska spolja. Srbija je, kao i uvek u prošlosti, pokazala da je neozbiljna, lažljiva, država.

Gledam svet iz više uglova, ne samo iz mog

pre 7 godina

@(Marciel, Vršac, 6. maj 2016 14:05)
Vi iz Vršca se brinete za škole u Homolju? Nemate tv program na rumunskom? Pa RTVojvodine ima posebnu redakciju na rumunskom jeziku, Filozofski fakultet u Novom Sadu ima katedru za rumunski.Izvrćete činjenice i tražite preko hleba pogaču.Rumuni u Rumuniji istovremeno maksimalno asimiluju Mađare koji žive u Rumuniji, a Srpski Banat je sad samo u istorijskom čitankama, a vama smeta što nema rumunskog tv programa u Homolju? Pa kupite kablovsku pa gledajte.

Glas Srbije

pre 7 godina

Ako EU podrzava ovakve partikulatisticke zahteve njenih clanica, dakle ove zemlje ne traze bolji tretman svih manjinskih zajednica vec samo njihovih, onda je ideja ujedinjene Evrope na kolenima i ta zajednica nije vredna borbe. Srbija treba jasno i glasno da poruci da ne zeli u drustvo sa takvima i da ima jos zemalja na svetu, nisu oni jedini.

Ja

pre 7 godina

Moze li mi neko objasniti sta znaci resavanje " vlaskog pitanja ". Hvala.
(Ivan, 06. maj 2016 13:29)

Znaci da očekuju da vlaška manjina ima sigurnog predstavnika u Narodnoj skupštini

Nikola

pre 7 godina

RPC se čak i ne priznaje kao tradicionalna varska zajednica i nema sredstva iz budžeta, bez obzira na preko 80.000 Rumuna u zemlji.

(Marciel, Vršac, 6. maj 2016 14:05)

Prijatelju, Rumuna u Srbiji ima manje od 30.000 osim ako se od zadnjeg popisa nije uz migrante iz Sirije promuvalo i 50.000 Rumuna

Možeš ti to Srbijo

pre 7 godina

Ni jedna nova članica nije pregovarala već su se sve prilagođavale. Pregovarale su samo stare članice. Što vrijedi za Zapadne države u EU ne vrijedi za Istočne (iako ti nitko ne kaže direktno ni naglas). Istoćne zemlje ne tretiraju kao ravnopravne. Gledaju ih s visoka i primaju ih isključivo zbog uzimanja tržišta pod svoje, zauzvrat im daju neke mrvice iz fondova i to ako ako). To je gruba istina. EU je interesna udruga koja ima svoje lobije i svoje moćnike. Istočne zemlje su u podređenom položaju iz više razloga. Srbija može najviše izboriti ako se bude držala Rusije i ako ne pokaže da joj je EU jedini cilj i da nema drugu alternativu. Ako Srbija bude vješti koristila Rusiju kao alternativu to će bolje proći u kontaktu sa EU. Čitav istočni blok je u EU ušao ponižen jer svi su u startu dali do znanja da bježe od Rusije i da nemaju alternativu. Srbija bi trebala bit pametnija i iskoristit rusku naklonost. Neka bar jedna istoćna zemlja pokaže malo samopoštovanja.

Walachian

pre 7 godina

Izvinjavam se unapred na malo dužem komentaru, jednostavno imam potrebu da reagujem. Pre svega, ja sam Vlah, rođen u Homolju, trenutno na radu u Švajcarskoj.Imam srpsko ime i prezime.Kršten sam u srpskoj pravoslavnoj crkvi, ako i većina Vlaha. Imam srpski i švajcarski pasoš. Govorim srpski, vlaški, rumunski,nemački i ruski. Poštujem koliko mogu sve stare vlaške običaje, a kao mlađi sma igrao i folklor. Na poslednjem popisu sam se izjasnio kao Vlah. Deo mojih sunarodnika, oni koji su pod uticajem rumunske zvanične politike, mi to zamera i insistira na tome da sam ja Rumun. Ja nisam Rumun i nikada neću biti, iako govorim i razumem njihov jezik i kulturu i oni zaista imaju dosta sličnosti sa vlaškim. Činjenica je da je termin Vlah stariji od termina Rumun, kao što je činjenica da je Rumunija nastala pre nešto više od 200 godina ujedninjenjem Vlaške, Moldavije i Transilvanije. Vrlo je moguće da imamo zajedničko poreklo sa Rumunima, kao romanizovano stanovništvo Blakana, ali danas smo mi dva naroda.
Da odgovorim komentatorima koji kažu da nema tv programa u Homolju na vlaškom, ja lično znam da se na borskoj tv Istok stalno emituju takve emisije. Što se tiče rumunskog jezika, bilo je pokušaja da se on uvede u škole kao fakultativni predmet, ali je većina roditelja to odbila. Rumunska pravoslavna crkva poslednjih godina zida crkve širom istočne Srbije i to dodatno deli narod, ali velika većina i dalje ostaje verna SPC i ne pristaje na rumunizaciju.

Petrovac na Mlavi

pre 7 godina

@(poznavalac, 6. maj 2016 15:25)
E ja kao Vlah da kazem tebi i siguran sam da pricam za 99% ljudi od Pozarevca do Zajecara , Od Kladova do Svilajinca. Mi smo Vlasi ali smo i Srbi.Nema Vlaha iz Homolja koji ce ti reci da je Rumun. Svi smo mi Srbi,idemo u skole, radimo gde hocemo i sta hocemo, isli smo u vojsku, zenimo se i udajemo, nasa deca ne prave razliku i ne upiru prstom. Nema ovde familije da neko nije srbijanac ili vlah. Ima dosta i vrcana (to su oni koji su dosli sa juga oko Nisa i leskovca) tako ih mi zovemo. I niko se ovde ne buni i ne pravi pitanje. Sto se ne zapitas sto niko nije trazio rumunsko drzavljanstvo da uzme njihov pasos i da ide u evropu? zato sto mi nismo rumuni i kako svima tako i nama u ovoj nasoj Srbiji. A ti i takvi podbadaci prekodunavski ne vodite tudju politiku.

Jelena

pre 7 godina

Moze li mi neko objasniti sta znaci resavanje " vlaskog pitanja ". Hvala.
(Ivan, 6. maj 2016 13:29)

Rumunija traži da vlasima zabranimo da se izjašnjavaju kao vlasi već samo kao Rumuni.

Vlah

pre 7 godina

"Kao "Vlah", da vam kažem, svima koji se ovde javljate i nešto pišete da mi nismo Rumuni: Mi Jesmo Rumuni, tačka. Naš jezik je identičan rumunskom, banatski i oltenski dijalekt. Mi sebe zovemo Rumunins na maternjem jeziku. Vlah je odrednica iz 19. veka, pre nastanka moderne rumunske države. Činjenice su činjenice. Srbija je odmah po prisajedinjenju istočnih krajeva 1833. zabranila bogosluženje na rumunskom, zatvorili su rumunske škole, uništili crkvene knjige..... Danas, nemamo nikakvih prava, omalovažavani smo i nemamo ni mrvicu prava u odnosu na Sebe iz Rumunije. Komentari raznih patriJota su suvišni, a Srbija dobro zna šta je obećala i potpisala, pre svega sa Rumunijom. iako sam državljanin Srbije, podržavam Rumuniju u svakom pogledu jer mi moja država nikada neće pružiti prava koja mi pripadaju bez pritiska spolja. Srbija je, kao i uvek u prošlosti, pokazala da je neozbiljna, lažljiva, država.
(poznavalac, 6. maj 2016 15:25)"
E pa ja sam isto Vlah iz istocne Srbije i nikad se necu smatrati Rumunom. Ovde se tacno zna koja su sela Rumunska a koja Vlaska.
Drugo nemozete vi da proglasite jedan narod Rumunima ako oni to nece. Ako hocete da budete Rumun onda se tako izjasnite a ako se osecate Vlahom onda ce te biti Vlah. Nemoze sad ajd na silu da ih proglasimo Rumunima bez njihove volje. To je isto kao kad su Albanci na silu poalbanizovali Srbe u Albaniji. Dali je to ta vasa demokratija i prava manjina???
Pitajte Makedonce oce li da budu Bugari?

Bunjevac

pre 7 godina

Pa sto se Vlasi ne izjasnjavaju na popisu kao Rumuni ako već imaju tu opciju? Možda zato sto se osecaju kao Vlasi, a ne kao Rumuni. Pustite ljude da budu šta žele umesto ono šta vi zelite da budu.

Voja

pre 7 godina

Ja kao sto znam manjine imaju dosta prava u Srbiji, prihvacene su i niko ih ne maltretira. Ali da ne preterujemo za zahtevima, ipak je ovo Srbija, nije ni Bugarska a ni Rumunija.

Laca

pre 7 godina

@Marciel
Vlasi u Timočkoj Krajini nisu Rumuni, već Vlasi. Jesu romanofoni, ali se ne smatraju Rumunima, nemaju osećaj pripadnosti rumunskoj naciji, već se većina izjašnjava kao Srbi. Na to imaju svako pravo, kao što im niko ne brani da se izjašnjavaju kao Rumuni, ali oni to ne rade. Zato, dalje ruke od Vlaha (onih koji se izjašnjavaju kao Vlasi, kao i onih romanofona koji se izjašnjavaju kao Srbi).

Ivan

pre 7 godina

Hajde da prestanemo sa obmanana. Rumunija ne trazi da Srbija tera vlahe da se izjasnjavaju kao rumuni, niti je to moguce. Rumunija trazi da vlasti u Srbiji ne ometaju uvodjenje nastave na rumunskom jeziku u istocnoj Srbiji, koje se ometa vec vise od 10 godina pod raznim izgovorima, da ne proganja svestenstvo i vernike rumunske pravoslavne crkve i da ne uvodi fantomski "vlaski jezik" u istocnoj Srbiji, proturajuci gluposti kako su vlaski i rumunski dva nevidjeno razlicita jezika. Vlaski jezik je rumunski jezik, jedino se razlikuje od knjizevnog rumunskog sto je arhaican, i nije standardizovan, kao sto npr. pirotski govor nije knjizevno standardizovan i razlikuje se od knjizevnog srpskog jezika!

Vlah a ne Rumun

pre 7 godina

A šta se čudimo? Za položaj Bugara u Srbiji ne znam, ali kao etnički Rumun sam veoma dobro upoznat. Rumunija u Evropskom parlemaentu već godinama ukazuje na nekoliko drastičnih primera kršenja prava Rumuna u Srbiji. Dva su problema. Jedan je u nepriznavanju rumunskog jezika u školama u Timočkoj krajini i Homolju i uopšte status romanofonog stanovništva tog dela Srbije, a drugi je status Rumunske pravoslavne crkve u Srbiji. Ovaj drugi se već godinama stavlja pod tepih. RPC uvažava pravo SPC da ima Episkopiju za Srbe u rumunskom Banatu, a SPC to pravo ne dozvoljava RPC u Banatu u Srbiji. RPC se čak i ne priznaje kao tradicionalna varska zajednica i nema sredstva iz budžeta, bez obzira na preko 80.000 Rumuna u zemlji. Što je nonsens. Još je gore u Timoku. Tamo je apsolutno zabranjeno bogosluženje na rumunskom jeziku. U Timoku i Homolju nema nastave na rumunskom jeziku, samo u jednoj Opštini je vlaški/rumunski priznat kao službeni jezik, nema ni sekunda rumunskog jezika na bilo kom mediju iz Beograda ili Timoka,a npr Srbi u Rumuniji, a ima ih mnogo manje nego Rumuna u Srbiji, imaju 10 sati nedeljno na državnoj televiyiji i stotine sati ne nekoliko lokalnih i regioanlnih medija.O nastupima u medijima da Rumuni u Timoku i Homolju nisu Rumuni, ne treba ni trošiti reči. Na delu je klasična asimilacija. Rumunija je godinama upozoravala na ovo, a sada će krenuti u aktivniju borbu. Da smo pametni, lepo bi seli i pričali sa Rumunijom, Bugarskom i Hrvatskom i rešavali pitanje po pitanje.
(Marciel, Vršac, 06. maj 2016 14:05)

Druže ovako, pre svega ne znam odakle vama pravo da nas svojatate. Ja Rumuniju ne doživljavam kao moju matičnu zemlju već Srbiju. Što se tiče RPC ne razumem šta tu nije u redu. Svako ima prava po slobodnoj želji da se odluči kojoj crkvi i veri će da se izjasni. Ja Rumunsku crkvu ne doživljavam kao svoju. Ostavite nas barem vi na miru, i ne pravite problem gde ga nema.
I da , ne osećam se kao diskriminisan niti odbačen što sam "manjina".
Mislim da barem ovde u Srbiji imaju svi jednaka prava za razliku od drugih zemalja.
Pozdrav.

stevan

pre 7 godina

Rumunski jezik ima dva dijalekta.Južni i severni.Južni dijalekat se deli na tri podgrupe.Jedna je oltenska podgrupa i njom se govori u južnoj Rumuniji i Timočkoj krajini.Vlaški jezik je zapravo samo oltenski dijalekt rumunskog.To je po lingvistici, sve drugo je politika.

pancevac

pre 7 godina

Rumuni u Vojvodini imaju i tv i radio i skole i vrtice... Ali to je tako po propisima vlasti Vojvodine vec decenijama. Tako je bilo i u AU Monarhiji. Rumuni u Timockoj i Negotinskoj krajini nemaju nista. Zato Rumunija i radi ovo sto radi.

Генерал Вороњин

pre 7 godina

Прошле године сам послом обишао један део Тимочке крајине од Зајечара до села Јабуковца и готово сви локални Власи су ми изричито рекли да они никако нису Румуни него посебан народ лојалан искључиво Србији. Тако да ови јефтини покушаји Румуније неће проћи јер Власи на пописима неће да се изјасне као Румуни, а Румуна у Србији има око 30.000. О каквој заступљености онда да причамо?

Nev

pre 7 godina

"Имам ја алтернативу за ЕУ и за Русију: зове се Србија. Састоји се у томе да се привуку назад у земљу пола милиона Срба који смо у иностранству. Углавном, има много привредника, има много школованих људи, има много капитала. То је најнеопходније Србији, а не ЕУ или Русија. Само што је за то потребна катарза у смислу давања приступа управљачким полугама друштва људи који нису партијски кадрови, већ имају способности.
(Granota, 6. maj 2016 14:41) "
To je ono sto ja govorim odavno. Nazalost ili te smatraju eurofilom ili rusofilom. Niko izgleda nemoze da skonta sta znaci gledati samo svoj interes i niciji drugi. Ako udjemo pod bilo ciju sapu na kraju cemo biti samo njihovo trziste. Jedino sa sopstvenim snagama mozemo da postanemo neko umesto da nas tretiraju kao jefitno roblje ili otvoreno omalazavaju kao sto su Britanci radili prema Rumunima i Bugarima...

bezumlje

pre 7 godina

(Marciel, Vršac, 06. maj 2016 14:05)Svi manastiri i crkve SPC u Rumuniji su napravljeni pre nekoliko stotina godina.U Temišvaru u centru grada je crkva SPC,jer je izgrađena u vreme kad su Srbi bili većina u tom gradu,a to je bilo do 19-og veka.Bilo je mnogo gradova i sela,u današnjoj Rumuniji,gde su Srbi nekad bili većina.Kako objašnjavaš da sada u Rumuniji ima samo nekoliko hiljada Srba?Ako neko hoće može da u sopstvenom dvorištu izgradi neki verski objekat i niko ga ne može sprečiti.Crkve se prave tamo gde ima vernika.Ne možete izgraditi crkvu,a onda naterati nekog da ide u nju.

etizop

pre 7 godina

svi se prave pametni a samo treba pročitati član 9. sporazuma SRJ i HR o pravima manjina koji je potpisao Rasim Ljajić(SRJ) i Vesna Škare Ožbolt(HR)15.11.2004 na koji se hrvatska poziva u blokadi pregovora: Član 9
Strane ugovornice će omogućiti slobodno organizovanje i udruživanja pripadnika nacionalnih manjina. Strane ugovornice će omogućiti učestvovanje pripadnika nacionalnih manjina u donošenju odluka koje se odnose na njihova prava i položaj na lokalnom, pokrajinskom, republičkom nivou i nivou državne zajednice u Srbiji i Crnoj Gori, odnosno lokalnom, regionalnom i državnom nivou u Republici Hrvatskoj, omogućavajući osnivanje političkih stranaka i učestvovanje u predstavničkim i izvršnim telima na način da će unutrašnjim zakonodavstvom osigurati:
- zastupljenost nacionalnih manjina u predstavničkim i izvršnim telima na lokalnom nivou,
- zastupljenost u predstavničkim telima na pokrajinskom, republičkom i nivou državne zajednice u Srbiji i Crnoj Gori, odnosno na regionalnom i državnom nivou u Republici Hrvatskoj.
Strane ugovornice će osigurati materijalne i druge uslove za izbor i delovanje izabranih predstavnika nacionalnih manjina.
Strane ugovornice će se pri utvrđivanju područnih i/ili upravnih jedinica uzdržavati od dovođenja nacionalnih manjina u nepovoljniji položaj.
(molio bi zbog objektivnosti objaviti moj komentar)

...

pre 7 godina

Ne računajući Hrvate, ti nas mrze otkad postoje, čitav komšiluk nas ne voli. Da li je to do njih ili di nas? Pa sve žive samo pljujemo, vodimo tuđe živote, a naše dvorište ne gledamo.

Ja

pre 7 godina

Vlasi su postojali mnogo pre postojanja drzave Rumunije, na razlicitim delovima Balkana, tako da ni pod razno ne mogu biti svi Rumuni.

Marciel, Vršac

pre 7 godina

A šta se čudimo? Za položaj Bugara u Srbiji ne znam, ali kao etnički Rumun sam veoma dobro upoznat. Rumunija u Evropskom parlemaentu već godinama ukazuje na nekoliko drastičnih primera kršenja prava Rumuna u Srbiji. Dva su problema. Jedan je u nepriznavanju rumunskog jezika u školama u Timočkoj krajini i Homolju i uopšte status romanofonog stanovništva tog dela Srbije, a drugi je status Rumunske pravoslavne crkve u Srbiji. Ovaj drugi se već godinama stavlja pod tepih. RPC uvažava pravo SPC da ima Episkopiju za Srbe u rumunskom Banatu, a SPC to pravo ne dozvoljava RPC u Banatu u Srbiji. RPC se čak i ne priznaje kao tradicionalna varska zajednica i nema sredstva iz budžeta, bez obzira na preko 80.000 Rumuna u zemlji. Što je nonsens. Još je gore u Timoku. Tamo je apsolutno zabranjeno bogosluženje na rumunskom jeziku. U Timoku i Homolju nema nastave na rumunskom jeziku, samo u jednoj Opštini je vlaški/rumunski priznat kao službeni jezik, nema ni sekunda rumunskog jezika na bilo kom mediju iz Beograda ili Timoka,a npr Srbi u Rumuniji, a ima ih mnogo manje nego Rumuna u Srbiji, imaju 10 sati nedeljno na državnoj televiyiji i stotine sati ne nekoliko lokalnih i regioanlnih medija.O nastupima u medijima da Rumuni u Timoku i Homolju nisu Rumuni, ne treba ni trošiti reči. Na delu je klasična asimilacija. Rumunija je godinama upozoravala na ovo, a sada će krenuti u aktivniju borbu. Da smo pametni, lepo bi seli i pričali sa Rumunijom, Bugarskom i Hrvatskom i rešavali pitanje po pitanje.

Eu nije YU

pre 7 godina

To je samo početak. Srbija nije ni svjesna štoje još čeka. Srbija nije svjesna da se mora u potpunosti prilagoditi. EU nije YU. Pregovori sa EU nisu pregovori već prilagođavanje i ispunjavanje uvjeta. Nema tu nikakvih pregovora, samo se postupak tako zive. Što Srbija to prije shvati to će bit uspješnija u "pregovaranju". Ovo nije neprijateljska poruka već vrlo prijateljska, u što ćete se i sami uvjeriti s vremenim.

T. Kros

pre 7 godina

Nemojte mešati babe i žabe. Zahtevi Hrvatske su izrazito politički a Bugari i Rumuni imaju konkretne zahteve za pripadnike njihove manjine. Ukoliko Bugari i Rumuni u Srbiji žele posebne škole bez pogovora ih treba otvoriti, ma koliki da je trošak za državu. Do sada, Bugari i Rumuni su bili izuzetno integrisanu u srpsko društvo, praktično nije bilo nikakve razlike u odnosu na srpsko stanovništvo, pogotovo što je vera ista. A sada ako žele svoje posebno školstvo, nema problema mada bi to bilo kao kada bi Srbi u Americi ili Australiji tražili da im se otvaraju škole na srpskom jeziku.
Sa Hrvatima je druga piča, i iza njihovih "uvjeta" se krije revizija krvavih istorijskih dogadjaja i to oni pokušavaju da prikriju iza paravana EU. Takodje je sporna i "njihova" manjina u Vojvodini koja se oduvek sama nazivala Bunjevcima. Njihovi običaju su autohtoni i nemaju veze sa Hrvatskom. Ako je neko katolik, ne znači da je automatski i Hrvat. Drugim rečima, hrvatski uvjeti su balkanska rabota i nemaju veze sa EU.

Vojvodina

pre 7 godina

Ne vidim nista sporno u ovim zahtevima. Krajnje racionalno i posteno. Svaka manjina mora biti zastupljena u parlamentu. To je jedini garant da nece biti ugnjetavani.

A sto se hrvatskog zahteva tice, hajde da resimo jednom za svagda: da li priznajemo Hag ili ne?

Ako ga ne priznajemo, onda evropski put nije za nas. Ako ga priznajemo, nemamo pravo da radimo njegov posao umesto njega.

poznavalac

pre 7 godina

Kao "Vlah", da vam kažem, svima koji se ovde javljate i nešto pišete da mi nismo Rumuni: Mi Jesmo Rumuni, tačka. Naš jezik je identičan rumunskom, banatski i oltenski dijalekt. Mi sebe zovemo Rumunins na maternjem jeziku. Vlah je odrednica iz 19. veka, pre nastanka moderne rumunske države. Činjenice su činjenice. Srbija je odmah po prisajedinjenju istočnih krajeva 1833. zabranila bogosluženje na rumunskom, zatvorili su rumunske škole, uništili crkvene knjige..... Danas, nemamo nikakvih prava, omalovažavani smo i nemamo ni mrvicu prava u odnosu na Sebe iz Rumunije. Komentari raznih patriJota su suvišni, a Srbija dobro zna šta je obećala i potpisala, pre svega sa Rumunijom. iako sam državljanin Srbije, podržavam Rumuniju u svakom pogledu jer mi moja država nikada neće pružiti prava koja mi pripadaju bez pritiska spolja. Srbija je, kao i uvek u prošlosti, pokazala da je neozbiljna, lažljiva, država.

Milena

pre 7 godina

Mislim da preteruju, kod nas postoji prirodni prag za stranke manjina, tako da one mogu ući u parlament. Ja sam iz vlaške porodice i ne znam zašto se Rumuni bune, položaj Vlaha u Srbiji nije loš, nismo diskriminisani. I iako sam iz porodice etničke manjine smatram da je pozitivna diskriminacija apsurdna. Pa u Srbiji ima toliko manjina da kad bi svima bila zagarantovana mesta u Parlamentu komotno bi manjine mogle da vode državu.

ArkudakiNS

pre 7 godina

a, koliko ono ima predstavnika Srba u njihovim parlamentima? nema ni jednog? ajde?! baš me čudi. a kakva su prava Srba u njihovim zemljama? nikakva?! aaaa....pa ondaK dobro...i tako....

Ja

pre 7 godina

Moze li mi neko objasniti sta znaci resavanje " vlaskog pitanja ". Hvala.
(Ivan, 06. maj 2016 13:29)

Znaci da očekuju da vlaška manjina ima sigurnog predstavnika u Narodnoj skupštini

артиљерац

pre 7 godina

Према попису из 2011 Бугара има 13 000 или о,19%,а Румуна 29 000 или
0,40%.Али Влаха има колико Румуна и Бугара заједно,43 000 или 0,6%.
Зато Румуни постављају "влашко питање".Мада Власи у Источној Србији
нису Румуни,али их Румуни својатају и праве проблем без проблема.Јер
Власи говоре влашким језиком,који је сличан румунском,али није исти.
Наравно да сви Власи говоре и српски.Православци су,и припадају
СРПСКОЈ православној цркви,не румунској.То све говори.

Gledam svet iz više uglova, ne samo iz mog

pre 7 godina

@(Marciel, Vršac, 6. maj 2016 14:05)
Vi iz Vršca se brinete za škole u Homolju? Nemate tv program na rumunskom? Pa RTVojvodine ima posebnu redakciju na rumunskom jeziku, Filozofski fakultet u Novom Sadu ima katedru za rumunski.Izvrćete činjenice i tražite preko hleba pogaču.Rumuni u Rumuniji istovremeno maksimalno asimiluju Mađare koji žive u Rumuniji, a Srpski Banat je sad samo u istorijskom čitankama, a vama smeta što nema rumunskog tv programa u Homolju? Pa kupite kablovsku pa gledajte.

Glas Srbije

pre 7 godina

Ako EU podrzava ovakve partikulatisticke zahteve njenih clanica, dakle ove zemlje ne traze bolji tretman svih manjinskih zajednica vec samo njihovih, onda je ideja ujedinjene Evrope na kolenima i ta zajednica nije vredna borbe. Srbija treba jasno i glasno da poruci da ne zeli u drustvo sa takvima i da ima jos zemalja na svetu, nisu oni jedini.

Prota Mateja

pre 7 godina

Pristupanje EU je apsolutna glupost. Da citiram Trampa " Nema uspešnih pregovora u vašu korist ako drugoj steani jasno ne stavite do znanja da ste spremni da ustanete od stola i napustite pregovore". Srbija može uspeti samo ako vidi da je pristpanje EU i u interesu EU, ako nije pregovore treba prekinuti odmah.

Predlagac

pre 7 godina

Resenje na ovo sikaniranje od strane EU clanica , EU kao celine tj EK je da Srbija zamrzne svoje pregovore sa EU kao Island i da se onda vidi da li nas EU tj EK i zemlej clanice EU zele u clanstvu ili smo dobili fake pregovore sa EU samo da bi se ispunjavale zelje i hirovi svih 28 clanica EU.

Sly

pre 7 godina

A di su se nasli bas rumuni bunit? Pa tamo zabranjuju reklame, table sa imenom ulice na madjarskom, prave namestena sudjenja itd.
Koje licemjerje...

Ivan

pre 7 godina

Hajde da prestanemo sa obmanana. Rumunija ne trazi da Srbija tera vlahe da se izjasnjavaju kao rumuni, niti je to moguce. Rumunija trazi da vlasti u Srbiji ne ometaju uvodjenje nastave na rumunskom jeziku u istocnoj Srbiji, koje se ometa vec vise od 10 godina pod raznim izgovorima, da ne proganja svestenstvo i vernike rumunske pravoslavne crkve i da ne uvodi fantomski "vlaski jezik" u istocnoj Srbiji, proturajuci gluposti kako su vlaski i rumunski dva nevidjeno razlicita jezika. Vlaski jezik je rumunski jezik, jedino se razlikuje od knjizevnog rumunskog sto je arhaican, i nije standardizovan, kao sto npr. pirotski govor nije knjizevno standardizovan i razlikuje se od knjizevnog srpskog jezika!

Voja

pre 7 godina

Ja kao sto znam manjine imaju dosta prava u Srbiji, prihvacene su i niko ih ne maltretira. Ali da ne preterujemo za zahtevima, ipak je ovo Srbija, nije ni Bugarska a ni Rumunija.

Granota

pre 7 godina

Имам ја алтернативу за ЕУ и за Русију: зове се Србија. Састоји се у томе да се привуку назад у земљу пола милиона Срба који смо у иностранству. Углавном, има много привредника, има много школованих људи, има много капитала. То је најнеопходније Србији, а не ЕУ или Русија. Само што је за то потребна катарза у смислу давања приступа управљачким полугама друштва људи који нису партијски кадрови, већ имају способности.

Nikola

pre 7 godina

RPC se čak i ne priznaje kao tradicionalna varska zajednica i nema sredstva iz budžeta, bez obzira na preko 80.000 Rumuna u zemlji.

(Marciel, Vršac, 6. maj 2016 14:05)

Prijatelju, Rumuna u Srbiji ima manje od 30.000 osim ako se od zadnjeg popisa nije uz migrante iz Sirije promuvalo i 50.000 Rumuna

Možeš ti to Srbijo

pre 7 godina

Ni jedna nova članica nije pregovarala već su se sve prilagođavale. Pregovarale su samo stare članice. Što vrijedi za Zapadne države u EU ne vrijedi za Istočne (iako ti nitko ne kaže direktno ni naglas). Istoćne zemlje ne tretiraju kao ravnopravne. Gledaju ih s visoka i primaju ih isključivo zbog uzimanja tržišta pod svoje, zauzvrat im daju neke mrvice iz fondova i to ako ako). To je gruba istina. EU je interesna udruga koja ima svoje lobije i svoje moćnike. Istočne zemlje su u podređenom položaju iz više razloga. Srbija može najviše izboriti ako se bude držala Rusije i ako ne pokaže da joj je EU jedini cilj i da nema drugu alternativu. Ako Srbija bude vješti koristila Rusiju kao alternativu to će bolje proći u kontaktu sa EU. Čitav istočni blok je u EU ušao ponižen jer svi su u startu dali do znanja da bježe od Rusije i da nemaju alternativu. Srbija bi trebala bit pametnija i iskoristit rusku naklonost. Neka bar jedna istoćna zemlja pokaže malo samopoštovanja.

Walachian

pre 7 godina

Izvinjavam se unapred na malo dužem komentaru, jednostavno imam potrebu da reagujem. Pre svega, ja sam Vlah, rođen u Homolju, trenutno na radu u Švajcarskoj.Imam srpsko ime i prezime.Kršten sam u srpskoj pravoslavnoj crkvi, ako i većina Vlaha. Imam srpski i švajcarski pasoš. Govorim srpski, vlaški, rumunski,nemački i ruski. Poštujem koliko mogu sve stare vlaške običaje, a kao mlađi sma igrao i folklor. Na poslednjem popisu sam se izjasnio kao Vlah. Deo mojih sunarodnika, oni koji su pod uticajem rumunske zvanične politike, mi to zamera i insistira na tome da sam ja Rumun. Ja nisam Rumun i nikada neću biti, iako govorim i razumem njihov jezik i kulturu i oni zaista imaju dosta sličnosti sa vlaškim. Činjenica je da je termin Vlah stariji od termina Rumun, kao što je činjenica da je Rumunija nastala pre nešto više od 200 godina ujedninjenjem Vlaške, Moldavije i Transilvanije. Vrlo je moguće da imamo zajedničko poreklo sa Rumunima, kao romanizovano stanovništvo Blakana, ali danas smo mi dva naroda.
Da odgovorim komentatorima koji kažu da nema tv programa u Homolju na vlaškom, ja lično znam da se na borskoj tv Istok stalno emituju takve emisije. Što se tiče rumunskog jezika, bilo je pokušaja da se on uvede u škole kao fakultativni predmet, ali je većina roditelja to odbila. Rumunska pravoslavna crkva poslednjih godina zida crkve širom istočne Srbije i to dodatno deli narod, ali velika većina i dalje ostaje verna SPC i ne pristaje na rumunizaciju.

Laca

pre 7 godina

@Marciel
Vlasi u Timočkoj Krajini nisu Rumuni, već Vlasi. Jesu romanofoni, ali se ne smatraju Rumunima, nemaju osećaj pripadnosti rumunskoj naciji, već se većina izjašnjava kao Srbi. Na to imaju svako pravo, kao što im niko ne brani da se izjašnjavaju kao Rumuni, ali oni to ne rade. Zato, dalje ruke od Vlaha (onih koji se izjašnjavaju kao Vlasi, kao i onih romanofona koji se izjašnjavaju kao Srbi).

Petrovac na Mlavi

pre 7 godina

@(poznavalac, 6. maj 2016 15:25)
E ja kao Vlah da kazem tebi i siguran sam da pricam za 99% ljudi od Pozarevca do Zajecara , Od Kladova do Svilajinca. Mi smo Vlasi ali smo i Srbi.Nema Vlaha iz Homolja koji ce ti reci da je Rumun. Svi smo mi Srbi,idemo u skole, radimo gde hocemo i sta hocemo, isli smo u vojsku, zenimo se i udajemo, nasa deca ne prave razliku i ne upiru prstom. Nema ovde familije da neko nije srbijanac ili vlah. Ima dosta i vrcana (to su oni koji su dosli sa juga oko Nisa i leskovca) tako ih mi zovemo. I niko se ovde ne buni i ne pravi pitanje. Sto se ne zapitas sto niko nije trazio rumunsko drzavljanstvo da uzme njihov pasos i da ide u evropu? zato sto mi nismo rumuni i kako svima tako i nama u ovoj nasoj Srbiji. A ti i takvi podbadaci prekodunavski ne vodite tudju politiku.

Vlah a ne Rumun

pre 7 godina

A šta se čudimo? Za položaj Bugara u Srbiji ne znam, ali kao etnički Rumun sam veoma dobro upoznat. Rumunija u Evropskom parlemaentu već godinama ukazuje na nekoliko drastičnih primera kršenja prava Rumuna u Srbiji. Dva su problema. Jedan je u nepriznavanju rumunskog jezika u školama u Timočkoj krajini i Homolju i uopšte status romanofonog stanovništva tog dela Srbije, a drugi je status Rumunske pravoslavne crkve u Srbiji. Ovaj drugi se već godinama stavlja pod tepih. RPC uvažava pravo SPC da ima Episkopiju za Srbe u rumunskom Banatu, a SPC to pravo ne dozvoljava RPC u Banatu u Srbiji. RPC se čak i ne priznaje kao tradicionalna varska zajednica i nema sredstva iz budžeta, bez obzira na preko 80.000 Rumuna u zemlji. Što je nonsens. Još je gore u Timoku. Tamo je apsolutno zabranjeno bogosluženje na rumunskom jeziku. U Timoku i Homolju nema nastave na rumunskom jeziku, samo u jednoj Opštini je vlaški/rumunski priznat kao službeni jezik, nema ni sekunda rumunskog jezika na bilo kom mediju iz Beograda ili Timoka,a npr Srbi u Rumuniji, a ima ih mnogo manje nego Rumuna u Srbiji, imaju 10 sati nedeljno na državnoj televiyiji i stotine sati ne nekoliko lokalnih i regioanlnih medija.O nastupima u medijima da Rumuni u Timoku i Homolju nisu Rumuni, ne treba ni trošiti reči. Na delu je klasična asimilacija. Rumunija je godinama upozoravala na ovo, a sada će krenuti u aktivniju borbu. Da smo pametni, lepo bi seli i pričali sa Rumunijom, Bugarskom i Hrvatskom i rešavali pitanje po pitanje.
(Marciel, Vršac, 06. maj 2016 14:05)

Druže ovako, pre svega ne znam odakle vama pravo da nas svojatate. Ja Rumuniju ne doživljavam kao moju matičnu zemlju već Srbiju. Što se tiče RPC ne razumem šta tu nije u redu. Svako ima prava po slobodnoj želji da se odluči kojoj crkvi i veri će da se izjasni. Ja Rumunsku crkvu ne doživljavam kao svoju. Ostavite nas barem vi na miru, i ne pravite problem gde ga nema.
I da , ne osećam se kao diskriminisan niti odbačen što sam "manjina".
Mislim da barem ovde u Srbiji imaju svi jednaka prava za razliku od drugih zemalja.
Pozdrav.

Vlah

pre 7 godina

"Kao "Vlah", da vam kažem, svima koji se ovde javljate i nešto pišete da mi nismo Rumuni: Mi Jesmo Rumuni, tačka. Naš jezik je identičan rumunskom, banatski i oltenski dijalekt. Mi sebe zovemo Rumunins na maternjem jeziku. Vlah je odrednica iz 19. veka, pre nastanka moderne rumunske države. Činjenice su činjenice. Srbija je odmah po prisajedinjenju istočnih krajeva 1833. zabranila bogosluženje na rumunskom, zatvorili su rumunske škole, uništili crkvene knjige..... Danas, nemamo nikakvih prava, omalovažavani smo i nemamo ni mrvicu prava u odnosu na Sebe iz Rumunije. Komentari raznih patriJota su suvišni, a Srbija dobro zna šta je obećala i potpisala, pre svega sa Rumunijom. iako sam državljanin Srbije, podržavam Rumuniju u svakom pogledu jer mi moja država nikada neće pružiti prava koja mi pripadaju bez pritiska spolja. Srbija je, kao i uvek u prošlosti, pokazala da je neozbiljna, lažljiva, država.
(poznavalac, 6. maj 2016 15:25)"
E pa ja sam isto Vlah iz istocne Srbije i nikad se necu smatrati Rumunom. Ovde se tacno zna koja su sela Rumunska a koja Vlaska.
Drugo nemozete vi da proglasite jedan narod Rumunima ako oni to nece. Ako hocete da budete Rumun onda se tako izjasnite a ako se osecate Vlahom onda ce te biti Vlah. Nemoze sad ajd na silu da ih proglasimo Rumunima bez njihove volje. To je isto kao kad su Albanci na silu poalbanizovali Srbe u Albaniji. Dali je to ta vasa demokratija i prava manjina???
Pitajte Makedonce oce li da budu Bugari?

bezumlje

pre 7 godina

(Marciel, Vršac, 06. maj 2016 14:05)Svi manastiri i crkve SPC u Rumuniji su napravljeni pre nekoliko stotina godina.U Temišvaru u centru grada je crkva SPC,jer je izgrađena u vreme kad su Srbi bili većina u tom gradu,a to je bilo do 19-og veka.Bilo je mnogo gradova i sela,u današnjoj Rumuniji,gde su Srbi nekad bili većina.Kako objašnjavaš da sada u Rumuniji ima samo nekoliko hiljada Srba?Ako neko hoće može da u sopstvenom dvorištu izgradi neki verski objekat i niko ga ne može sprečiti.Crkve se prave tamo gde ima vernika.Ne možete izgraditi crkvu,a onda naterati nekog da ide u nju.

Jelena

pre 7 godina

Moze li mi neko objasniti sta znaci resavanje " vlaskog pitanja ". Hvala.
(Ivan, 6. maj 2016 13:29)

Rumunija traži da vlasima zabranimo da se izjašnjavaju kao vlasi već samo kao Rumuni.

pancevac

pre 7 godina

Rumuni u Vojvodini imaju i tv i radio i skole i vrtice... Ali to je tako po propisima vlasti Vojvodine vec decenijama. Tako je bilo i u AU Monarhiji. Rumuni u Timockoj i Negotinskoj krajini nemaju nista. Zato Rumunija i radi ovo sto radi.

Генерал Вороњин

pre 7 godina

Прошле године сам послом обишао један део Тимочке крајине од Зајечара до села Јабуковца и готово сви локални Власи су ми изричито рекли да они никако нису Румуни него посебан народ лојалан искључиво Србији. Тако да ови јефтини покушаји Румуније неће проћи јер Власи на пописима неће да се изјасне као Румуни, а Румуна у Србији има око 30.000. О каквој заступљености онда да причамо?

stevan

pre 7 godina

Rumunski jezik ima dva dijalekta.Južni i severni.Južni dijalekat se deli na tri podgrupe.Jedna je oltenska podgrupa i njom se govori u južnoj Rumuniji i Timočkoj krajini.Vlaški jezik je zapravo samo oltenski dijalekt rumunskog.To je po lingvistici, sve drugo je politika.

Bunjevac

pre 7 godina

Pa sto se Vlasi ne izjasnjavaju na popisu kao Rumuni ako već imaju tu opciju? Možda zato sto se osecaju kao Vlasi, a ne kao Rumuni. Pustite ljude da budu šta žele umesto ono šta vi zelite da budu.

etizop

pre 7 godina

svi se prave pametni a samo treba pročitati član 9. sporazuma SRJ i HR o pravima manjina koji je potpisao Rasim Ljajić(SRJ) i Vesna Škare Ožbolt(HR)15.11.2004 na koji se hrvatska poziva u blokadi pregovora: Član 9
Strane ugovornice će omogućiti slobodno organizovanje i udruživanja pripadnika nacionalnih manjina. Strane ugovornice će omogućiti učestvovanje pripadnika nacionalnih manjina u donošenju odluka koje se odnose na njihova prava i položaj na lokalnom, pokrajinskom, republičkom nivou i nivou državne zajednice u Srbiji i Crnoj Gori, odnosno lokalnom, regionalnom i državnom nivou u Republici Hrvatskoj, omogućavajući osnivanje političkih stranaka i učestvovanje u predstavničkim i izvršnim telima na način da će unutrašnjim zakonodavstvom osigurati:
- zastupljenost nacionalnih manjina u predstavničkim i izvršnim telima na lokalnom nivou,
- zastupljenost u predstavničkim telima na pokrajinskom, republičkom i nivou državne zajednice u Srbiji i Crnoj Gori, odnosno na regionalnom i državnom nivou u Republici Hrvatskoj.
Strane ugovornice će osigurati materijalne i druge uslove za izbor i delovanje izabranih predstavnika nacionalnih manjina.
Strane ugovornice će se pri utvrđivanju područnih i/ili upravnih jedinica uzdržavati od dovođenja nacionalnih manjina u nepovoljniji položaj.
(molio bi zbog objektivnosti objaviti moj komentar)

...

pre 7 godina

Ne računajući Hrvate, ti nas mrze otkad postoje, čitav komšiluk nas ne voli. Da li je to do njih ili di nas? Pa sve žive samo pljujemo, vodimo tuđe živote, a naše dvorište ne gledamo.

Nev

pre 7 godina

"Имам ја алтернативу за ЕУ и за Русију: зове се Србија. Састоји се у томе да се привуку назад у земљу пола милиона Срба који смо у иностранству. Углавном, има много привредника, има много школованих људи, има много капитала. То је најнеопходније Србији, а не ЕУ или Русија. Само што је за то потребна катарза у смислу давања приступа управљачким полугама друштва људи који нису партијски кадрови, већ имају способности.
(Granota, 6. maj 2016 14:41) "
To je ono sto ja govorim odavno. Nazalost ili te smatraju eurofilom ili rusofilom. Niko izgleda nemoze da skonta sta znaci gledati samo svoj interes i niciji drugi. Ako udjemo pod bilo ciju sapu na kraju cemo biti samo njihovo trziste. Jedino sa sopstvenim snagama mozemo da postanemo neko umesto da nas tretiraju kao jefitno roblje ili otvoreno omalazavaju kao sto su Britanci radili prema Rumunima i Bugarima...

Ja

pre 7 godina

Vlasi su postojali mnogo pre postojanja drzave Rumunije, na razlicitim delovima Balkana, tako da ni pod razno ne mogu biti svi Rumuni.