Petak, 06.05.2016.

10:53

Čovek koji je spasao ugled Rusije u svetu: Šinzo Abe

Poseta premijera Japana Šinza Abea Sočiju probila je rupu u “međunarodnoj izolaciji“ u kojoj se Rusija našla nakon krimskog referenduma, piše Blumberg.

Izvor: Sputnjik

Èovek koji je spasao ugled Rusije u svetu: Šinzo Abe IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

34 Komentari

Sortiraj po:

Nikola

pre 7 godina

@Antikomunista, Belorusija je zemlja iz snova. Pogledaj im prosjecnu platu, cijene, i stopu nezaposlenosti pa onda nesto komentarisi. A vidim spominjes i Kubu. Kuba je na svoj nacin takodje mnogo lijepa zemlja, koja je preko 50 godina bila pod teskim sankcijama jedne mocne susjedne zemlje. I pored toga je narod pristojno zivio sto je veliki uspjeh ( Pogledaj kako smo mi prosli 90-ih dok smo bili pod sankcijama, inflacija, nestasica robe itd. i danas je ovako lose stanje upravo zbog toga ) U zadnje vrijeme se sve vise otvara njihova ekonomija i biljezi rast. I sto je mozda najbitnije Kuba ima veoma obrazovano stanovnistvo, sto je osnov svega.

Bretard

pre 7 godina

(ruska posla, 06. maj 2016 12:58) Smešna je i kontradiktorna tvoja tvrdnja u vezi Krima. Pandorina kutija je da budemo realni i ozbiljni otvorena 99e gaženjem medjunarodnih normi.

Laca

pre 7 godina

@Antikomunista, 6. maj 2016 12:28)
Nabrojao si zaista kredibilne i uvažene države, države koje su nezavisne i kojima ne upravljaju strane marionete. Da ne misliš, možda, da su po nečemu UK, Francuska ili npr. Belgija kredibilne države? Osim što su poznate po vekovnom kolonizovanju i iskorištavanju slabijih, poznate su i po okretanju neđa sopstvenim saveznicima čim zagusti.

zet Radenko

pre 7 godina

@“Japan je zemlja koja nema prijatelja u sopstvenom regionu."

Hmm, zvuci poznato. Slicno kao tamo neka zemlja na brdovitom Balkanu ...
(kisa, 6. maj 2016 12:43)

Jos kad bi ta "zemlja na brdovitom balkanu" i po drugim parametrima mogla da se poredi sa Velicanstvenom Drzavom kakav je Japan, bilo bi odlicno, a ovako se na Vasoj konstataciji u komentaru apsolutno svako poredjenje zavrsava...

olo

pre 7 godina

Ruska posla, ako mislite da je Kaliljingrad osvojen 45 onda stvarno nema o cemu sa Vama raspravljati. Ali dacu Vam smernicu. Katarina Velika.

Stanko

pre 7 godina

@DDD
Да, у САД постоји систем који функционише без обзира ко је председник.
Тачно је да тамо може да буде председник и кловн као Џорџ Буш Младји, ало ко доноси одлуке?
Сви политичари тамо узимају паре за предизборну кампању и морају вратити тај дуг политичким одлукама које, у суштини, нису њихове.
То нас доводи до закључка да Америком владају корпорације, тј. да је Амерички систем плутократија а не демократија.
Такође, огроман утицај има војна индустрија.
Такав систем ће временом постати неодржив, те ће и Русија и Америка бити у ситуацији да се мењају. Ја лично мислим да ће Русији, без обзира на њихову традицију јаког вође, бити лакше да се прилагоди. У Америци ће то прилагођавање ићи револуцијом или никако.

Milance

pre 7 godina

(DDD, 06. maj 2016 12:02)

Gresis, da je sistem isti Rusija bi se sada raspala kao Sovjetski savez kada su isto tako oborene cene nafte, to dokazuje da sistem nije isti. Rusija sada osvaja Arktik, veoma uspesno ratuje na dva fronta, otvara kosmodrome, modernizuje i pravi nova oruzija,a verujem da su sluzbe kao i sam Putin vec odredile ko ce naslediti njega jednog dana, ne brini ti nista za to razmisljaju oni dosta unapred.

.

pre 7 godina

@ruska posla
Zaboravljas glavno, Rusija je U MOGUCNOSTI da vraca teritorije za koje smatra da su njene, a NIKO drugi nije u mogucnosti da od Rusije oduzme teritoriju. To je prosta cinjenica. Vojna supersila moze da uvede pravila koja vaze samo za nju i ostali to moraju da postuju. Kina i Japan su ekonomske sile ali vojni patuljci u odnosu na Rusiju i SAD. Zbog toga Rusija moze da drzi Kurilska ostrva, a Japan ne moze tu nista da promeni, isto kao sto SAD moze da podrzava vojsku nepriznatog Tajvana, a Kina tu ne moze nista da promeni. Kao sto Meksiko ne moze da vrati delove SAD-a koji su nekada pripadali Meksiku.
Jaci uvek ima povlastice, i to je tako.

negrobonbon

pre 7 godina

@iznenadjenje: proverio - https://en.wikipedia.org/wiki/Treaty_of_Mutual_Cooperation_and_Security_between_the_United_States_and_Japan

Mozak operacije

pre 7 godina

To je, po meni, i glavna razlika izmedju SAD i Rusije. U jednoj zemlji je potpuno nebitno ko je na vlasti, sustina ostaje ista i sistem je prakticno nemoguce urusiti. U drugoj sve zavisi od jedne osobe, a kad nje ne bude bilo ide sve od nule.
(DDD, 6. maj 2016 12:02)


Putin je prica za naivne. Nista se nece promeniti njegovim odlaskom, kao sto se nista nije promenilo ni padom cena nafte...
Rusija je sistem sistema, najveca zemlja na svetu u kojoj se istim dijalektom govori od Petrograda do Vladivostoka, sto je nevidjeno u istoriji.

Profa

pre 7 godina

Obrnuto!
Pre bih rekao da je japanski premijer spasao obraz zapadne koalicije, jer je poznato da su čak amerikanci povećali razmenu (naravno preko trećih zemalja) sa rusima iako suglavni zagovornici u uvodjenju sankcija..

DDD

pre 7 godina

Izgleda da mnogi jos uvijek ne shvataju da danasnja Rusija nije ona osta zemlja iz vremena pripitog Jeljcina..
(crnogorac, 6. maj 2016 11:00)

Nije, ali je problem to sto nije za njegovo vreme bio slab sistem, a sad je jak. Sad je samo znatno jaci lider, u jednom liderskom sistemu. Nazalost, to znaci da niko ne zna sta ceka Rusiju od momenta kad Putin vise ne bude drzao svu vlast. Pretpostavljam da se ostalim silama prosto namece, kao plan B, da prosto sacekaju da njegovo zivotno vreme prodje. To je, po meni, i glavna razlika izmedju SAD i Rusije. U jednoj zemlji je potpuno nebitno ko je na vlasti, sustina ostaje ista i sistem je prakticno nemoguce urusiti. U drugoj sve zavisi od jedne osobe, a kad nje ne bude bilo ide sve od nule.

CFO

pre 7 godina

Ne mogu da verujem da ljudi ne čitaju tekst, ili ga ne razumeju. Bilateralna poseta nikako nije kada u februaru 2015 kod Putina dodju Oland i Merkel.
A jeste kada dodje ili samo Oland ili samo Merkel na primer. Eto, to je razlika.

Petar

pre 7 godina

Sankcije su beskorisne. Ono sto je nastetilo Rusima je pad cena nafte. Ako im sad anije poslo za rukom da slome ruse sa svim time, poslednja prilika je propustena. Vojno niko nece ni pokusavati.

Antikomunista

pre 7 godina

malo je preterano imputirati da je Rusija izgubila ugled u svetu samo zato sto to kaze neko iz USA!Vreme planetarnog dikatata je proslo!
(izadje na videlo, 6. maj 2016 11:05)
Tako je rodjo! Rusija i dalje ima ugleda u kredibilnim i uvazenim zemljama kao sto su Belorusija, Sirija, Avganistan, Banglades, Vijetnam, Kuba, Severna Koreja i Srbija...Pametnom dovoljno!

aussie

pre 7 godina

poslala ga amerika. to je tipicna njihova diplomatija u zadnje vreme. isturaju japan, australiju, eu I ostale saveznike da nebi bilo da se oni petljaju.

rabo

pre 7 godina

Unistiti na bilo koji nacin jednu tako veliku i mocnu zemlju je ne samo tesko, nego čak i ako bi bilo moguce, veoma opasno po covecanstvo. Ocekivati da oni budu unisteni a da pritom ne ostete svoje unistitelje je opasna iluzija i zabluda. Zasto bi Rusi u slucaju vlastite propasti postedeli bilo koga? Nadam se da neko o tome misli. I da ne uzima stvari u obzir lakomisleno.

ruska posla

pre 7 godina

Rusi su anektirali Krim ispravljajuci nekakvu navodnu istorijsku nepravdu, cime su potencijalno otvorili pandorinu kutiju da neki drugi onda od njih po istom osnovu zatraze povracaj svojih teritorija, pa su eto Japanci zainteresovani za nekada njihova Kurilska ostrva, ostrvo Sahalin (makar njegov juzni deo), pa i poluostrvo Kamcatku... i to japansko ispipavanje terena je pravi uzrok ove posete, a ne solidarnost Japana sa Rusijom oko "nepravednih i nicim izazvanih" sankcija.

A Rusi kukaju kako su na neprirodan nacin bili ostali bez svog sedista crnomorske flote na Krimu pa resili da isprave istorijsku nepravdu dok je Ukrajina bila paralisana unutrasnjim problemima, ali onda neka vrate Istocnu Prusku (danas se zove Kalinjingradska oblast) gde im je sediste balticke flote, a do koje su dosli 1945/46 bukvalnim proterivanjem celokupnog stanovnistva te regije (preko dva ipo miliona ljudi) i pripojili ga Rusiji iako cak nemaju kopnenu granicu sa njom.

A da ne pominjem najvecu teritorijalnu nepravdu savremenog sveta da Istocni Sibir pripada Rusiji a ne Kini, koja je tamo bila prisutna hiljadama godina pre njih i koja je gladna za zivotnim prostorom i sirovinama, ali svi ti silni milioni kvadratnih kilometara u susedstvu zjape prazni kao dzinovska zapustena ledina, koju Rusi koriste iskljucivo za po neki rudnik, vojnu bazu ili kaznjenicku koloniju, a ovamo bi da ratuju za svaki kvadratni metar teritorije svojih suseda za koji su procenili da im pripada po nekoj racunici.

izadje na videlo

pre 7 godina

malo je preterano imputirati da je Rusija izgubila ugled u svetu samo zato sto to kaze neko iz USA!Vreme planetarnog dikatata je proslo!

DaniLo

pre 7 godina

Nemojte da se zavaravamo.Nikakve sankcije ne mogu unistiti Rusiju i naterati je da promeni svoje odluke oko Krima.One joj jesu naskodile ekonomski u zadnje 2 godine ali vec sledece ce Rusi izaci iz krize.A Eu ocekujem da vec krajem ove godine ukine sankcije.Francuski parlament je na zahtev Saekozijeve stranke pre neki dan vec usvojio rezoluciju kojom se poziva da se na sledecem savetu Eu koji je cini mi se na leto,sankcije ukinu.Zatezu jos Britanci,pomalo Nemci i Poljaci i balticke zemlje koje su tradicionalno ruski protivnici.Uz podrsku politike SAD,ali mislim da su i oni shvatili da su sankcije neodrzive i da ce polako ici na ukidanje.

prellee

pre 7 godina

Čestitam gospodinu Abe! Tako treba da se radi, prvo vlastiti interes pa onda sve drugo. Pa pobogu i US tako radi, svako normalan. Odreći se saradnje sa Rusijom može biti samo NEČIJI pokvaren cilj. Tolika Rusija i cijeli svijet bi imao koristi, SAMO TREBA SARAĐIVATI KOREKTNO i bez bullay (silovanja). Međutim tu neko ima neki podli cilj. Mislim da Japanci ovdje mudro i pošteno nastupaju. Otimanjem, stezanjem privrede samo se gubi tržište i to dugoročno i dobre namjere onog ko tako radi. Japanu i Rusiji želim uspjeh u radu koji će sigurno biti koristan i jednoj i drugoj državi.

zagor

pre 7 godina

mi uvek pi** uz vetar. dok su svi normalni bili priklonjeni amerikancima, a rusija se raspadala, mi smo rekli "ne" americi i bili bombardovani. danas, kada svi koji znaju sta rade u spoljnoj politici i vodjenju drzave, otkazuju poslusnost americi gde god im se ukaze prilika, mi bezuslovno pristajemo na sve njihove ideje XD
katastrofa

iznenadjenje

pre 7 godina

Jesam laik za medjunarodne odnose, ali ovo je ipak iznenadjujuce, s obzirom da je od 1945. Japan pod americkom okupacijom. U bukvalnom smislu. A to sto postoje nekakvi dokumenti koji formalno odobravaju americko vojno prisustvo u Japanu, posledica je upravo prethodno uspostavljene okupacione vlasti, jer su sve posleratne japanske vlade bile pod direktnim americkim uticajem. Isto vazi i za Nemacku. Nikada zvanicno nije prekinuta okupacija uspostavljena 1945. Cak se i americke trupe i dalje nazivaju zvanicno okupacione. Ko ne veruje, neka proveri...

Pozdravljam saradnju svih drzava u svetu, nezavisno od toga o kome se radi. Sto vise saradnje to manje ratova.

izadje na videlo

pre 7 godina

malo je preterano imputirati da je Rusija izgubila ugled u svetu samo zato sto to kaze neko iz USA!Vreme planetarnog dikatata je proslo!

DaniLo

pre 7 godina

Nemojte da se zavaravamo.Nikakve sankcije ne mogu unistiti Rusiju i naterati je da promeni svoje odluke oko Krima.One joj jesu naskodile ekonomski u zadnje 2 godine ali vec sledece ce Rusi izaci iz krize.A Eu ocekujem da vec krajem ove godine ukine sankcije.Francuski parlament je na zahtev Saekozijeve stranke pre neki dan vec usvojio rezoluciju kojom se poziva da se na sledecem savetu Eu koji je cini mi se na leto,sankcije ukinu.Zatezu jos Britanci,pomalo Nemci i Poljaci i balticke zemlje koje su tradicionalno ruski protivnici.Uz podrsku politike SAD,ali mislim da su i oni shvatili da su sankcije neodrzive i da ce polako ici na ukidanje.

prellee

pre 7 godina

Čestitam gospodinu Abe! Tako treba da se radi, prvo vlastiti interes pa onda sve drugo. Pa pobogu i US tako radi, svako normalan. Odreći se saradnje sa Rusijom može biti samo NEČIJI pokvaren cilj. Tolika Rusija i cijeli svijet bi imao koristi, SAMO TREBA SARAĐIVATI KOREKTNO i bez bullay (silovanja). Međutim tu neko ima neki podli cilj. Mislim da Japanci ovdje mudro i pošteno nastupaju. Otimanjem, stezanjem privrede samo se gubi tržište i to dugoročno i dobre namjere onog ko tako radi. Japanu i Rusiji želim uspjeh u radu koji će sigurno biti koristan i jednoj i drugoj državi.

zagor

pre 7 godina

mi uvek pi** uz vetar. dok su svi normalni bili priklonjeni amerikancima, a rusija se raspadala, mi smo rekli "ne" americi i bili bombardovani. danas, kada svi koji znaju sta rade u spoljnoj politici i vodjenju drzave, otkazuju poslusnost americi gde god im se ukaze prilika, mi bezuslovno pristajemo na sve njihove ideje XD
katastrofa

Petar

pre 7 godina

Sankcije su beskorisne. Ono sto je nastetilo Rusima je pad cena nafte. Ako im sad anije poslo za rukom da slome ruse sa svim time, poslednja prilika je propustena. Vojno niko nece ni pokusavati.

iznenadjenje

pre 7 godina

Jesam laik za medjunarodne odnose, ali ovo je ipak iznenadjujuce, s obzirom da je od 1945. Japan pod americkom okupacijom. U bukvalnom smislu. A to sto postoje nekakvi dokumenti koji formalno odobravaju americko vojno prisustvo u Japanu, posledica je upravo prethodno uspostavljene okupacione vlasti, jer su sve posleratne japanske vlade bile pod direktnim americkim uticajem. Isto vazi i za Nemacku. Nikada zvanicno nije prekinuta okupacija uspostavljena 1945. Cak se i americke trupe i dalje nazivaju zvanicno okupacione. Ko ne veruje, neka proveri...

Pozdravljam saradnju svih drzava u svetu, nezavisno od toga o kome se radi. Sto vise saradnje to manje ratova.

DDD

pre 7 godina

Izgleda da mnogi jos uvijek ne shvataju da danasnja Rusija nije ona osta zemlja iz vremena pripitog Jeljcina..
(crnogorac, 6. maj 2016 11:00)

Nije, ali je problem to sto nije za njegovo vreme bio slab sistem, a sad je jak. Sad je samo znatno jaci lider, u jednom liderskom sistemu. Nazalost, to znaci da niko ne zna sta ceka Rusiju od momenta kad Putin vise ne bude drzao svu vlast. Pretpostavljam da se ostalim silama prosto namece, kao plan B, da prosto sacekaju da njegovo zivotno vreme prodje. To je, po meni, i glavna razlika izmedju SAD i Rusije. U jednoj zemlji je potpuno nebitno ko je na vlasti, sustina ostaje ista i sistem je prakticno nemoguce urusiti. U drugoj sve zavisi od jedne osobe, a kad nje ne bude bilo ide sve od nule.

Milance

pre 7 godina

(DDD, 06. maj 2016 12:02)

Gresis, da je sistem isti Rusija bi se sada raspala kao Sovjetski savez kada su isto tako oborene cene nafte, to dokazuje da sistem nije isti. Rusija sada osvaja Arktik, veoma uspesno ratuje na dva fronta, otvara kosmodrome, modernizuje i pravi nova oruzija,a verujem da su sluzbe kao i sam Putin vec odredile ko ce naslediti njega jednog dana, ne brini ti nista za to razmisljaju oni dosta unapred.

Stanko

pre 7 godina

@DDD
Да, у САД постоји систем који функционише без обзира ко је председник.
Тачно је да тамо може да буде председник и кловн као Џорџ Буш Младји, ало ко доноси одлуке?
Сви политичари тамо узимају паре за предизборну кампању и морају вратити тај дуг политичким одлукама које, у суштини, нису њихове.
То нас доводи до закључка да Америком владају корпорације, тј. да је Амерички систем плутократија а не демократија.
Такође, огроман утицај има војна индустрија.
Такав систем ће временом постати неодржив, те ће и Русија и Америка бити у ситуацији да се мењају. Ја лично мислим да ће Русији, без обзира на њихову традицију јаког вође, бити лакше да се прилагоди. У Америци ће то прилагођавање ићи револуцијом или никако.

Profa

pre 7 godina

Obrnuto!
Pre bih rekao da je japanski premijer spasao obraz zapadne koalicije, jer je poznato da su čak amerikanci povećali razmenu (naravno preko trećih zemalja) sa rusima iako suglavni zagovornici u uvodjenju sankcija..

.

pre 7 godina

@ruska posla
Zaboravljas glavno, Rusija je U MOGUCNOSTI da vraca teritorije za koje smatra da su njene, a NIKO drugi nije u mogucnosti da od Rusije oduzme teritoriju. To je prosta cinjenica. Vojna supersila moze da uvede pravila koja vaze samo za nju i ostali to moraju da postuju. Kina i Japan su ekonomske sile ali vojni patuljci u odnosu na Rusiju i SAD. Zbog toga Rusija moze da drzi Kurilska ostrva, a Japan ne moze tu nista da promeni, isto kao sto SAD moze da podrzava vojsku nepriznatog Tajvana, a Kina tu ne moze nista da promeni. Kao sto Meksiko ne moze da vrati delove SAD-a koji su nekada pripadali Meksiku.
Jaci uvek ima povlastice, i to je tako.

rabo

pre 7 godina

Unistiti na bilo koji nacin jednu tako veliku i mocnu zemlju je ne samo tesko, nego čak i ako bi bilo moguce, veoma opasno po covecanstvo. Ocekivati da oni budu unisteni a da pritom ne ostete svoje unistitelje je opasna iluzija i zabluda. Zasto bi Rusi u slucaju vlastite propasti postedeli bilo koga? Nadam se da neko o tome misli. I da ne uzima stvari u obzir lakomisleno.

Mozak operacije

pre 7 godina

To je, po meni, i glavna razlika izmedju SAD i Rusije. U jednoj zemlji je potpuno nebitno ko je na vlasti, sustina ostaje ista i sistem je prakticno nemoguce urusiti. U drugoj sve zavisi od jedne osobe, a kad nje ne bude bilo ide sve od nule.
(DDD, 6. maj 2016 12:02)


Putin je prica za naivne. Nista se nece promeniti njegovim odlaskom, kao sto se nista nije promenilo ni padom cena nafte...
Rusija je sistem sistema, najveca zemlja na svetu u kojoj se istim dijalektom govori od Petrograda do Vladivostoka, sto je nevidjeno u istoriji.

zet Radenko

pre 7 godina

@“Japan je zemlja koja nema prijatelja u sopstvenom regionu."

Hmm, zvuci poznato. Slicno kao tamo neka zemlja na brdovitom Balkanu ...
(kisa, 6. maj 2016 12:43)

Jos kad bi ta "zemlja na brdovitom balkanu" i po drugim parametrima mogla da se poredi sa Velicanstvenom Drzavom kakav je Japan, bilo bi odlicno, a ovako se na Vasoj konstataciji u komentaru apsolutno svako poredjenje zavrsava...

aussie

pre 7 godina

poslala ga amerika. to je tipicna njihova diplomatija u zadnje vreme. isturaju japan, australiju, eu I ostale saveznike da nebi bilo da se oni petljaju.

olo

pre 7 godina

Ruska posla, ako mislite da je Kaliljingrad osvojen 45 onda stvarno nema o cemu sa Vama raspravljati. Ali dacu Vam smernicu. Katarina Velika.

CFO

pre 7 godina

Ne mogu da verujem da ljudi ne čitaju tekst, ili ga ne razumeju. Bilateralna poseta nikako nije kada u februaru 2015 kod Putina dodju Oland i Merkel.
A jeste kada dodje ili samo Oland ili samo Merkel na primer. Eto, to je razlika.

Antikomunista

pre 7 godina

malo je preterano imputirati da je Rusija izgubila ugled u svetu samo zato sto to kaze neko iz USA!Vreme planetarnog dikatata je proslo!
(izadje na videlo, 6. maj 2016 11:05)
Tako je rodjo! Rusija i dalje ima ugleda u kredibilnim i uvazenim zemljama kao sto su Belorusija, Sirija, Avganistan, Banglades, Vijetnam, Kuba, Severna Koreja i Srbija...Pametnom dovoljno!

ruska posla

pre 7 godina

Rusi su anektirali Krim ispravljajuci nekakvu navodnu istorijsku nepravdu, cime su potencijalno otvorili pandorinu kutiju da neki drugi onda od njih po istom osnovu zatraze povracaj svojih teritorija, pa su eto Japanci zainteresovani za nekada njihova Kurilska ostrva, ostrvo Sahalin (makar njegov juzni deo), pa i poluostrvo Kamcatku... i to japansko ispipavanje terena je pravi uzrok ove posete, a ne solidarnost Japana sa Rusijom oko "nepravednih i nicim izazvanih" sankcija.

A Rusi kukaju kako su na neprirodan nacin bili ostali bez svog sedista crnomorske flote na Krimu pa resili da isprave istorijsku nepravdu dok je Ukrajina bila paralisana unutrasnjim problemima, ali onda neka vrate Istocnu Prusku (danas se zove Kalinjingradska oblast) gde im je sediste balticke flote, a do koje su dosli 1945/46 bukvalnim proterivanjem celokupnog stanovnistva te regije (preko dva ipo miliona ljudi) i pripojili ga Rusiji iako cak nemaju kopnenu granicu sa njom.

A da ne pominjem najvecu teritorijalnu nepravdu savremenog sveta da Istocni Sibir pripada Rusiji a ne Kini, koja je tamo bila prisutna hiljadama godina pre njih i koja je gladna za zivotnim prostorom i sirovinama, ali svi ti silni milioni kvadratnih kilometara u susedstvu zjape prazni kao dzinovska zapustena ledina, koju Rusi koriste iskljucivo za po neki rudnik, vojnu bazu ili kaznjenicku koloniju, a ovamo bi da ratuju za svaki kvadratni metar teritorije svojih suseda za koji su procenili da im pripada po nekoj racunici.

Laca

pre 7 godina

@Antikomunista, 6. maj 2016 12:28)
Nabrojao si zaista kredibilne i uvažene države, države koje su nezavisne i kojima ne upravljaju strane marionete. Da ne misliš, možda, da su po nečemu UK, Francuska ili npr. Belgija kredibilne države? Osim što su poznate po vekovnom kolonizovanju i iskorištavanju slabijih, poznate su i po okretanju neđa sopstvenim saveznicima čim zagusti.

Bretard

pre 7 godina

(ruska posla, 06. maj 2016 12:58) Smešna je i kontradiktorna tvoja tvrdnja u vezi Krima. Pandorina kutija je da budemo realni i ozbiljni otvorena 99e gaženjem medjunarodnih normi.

negrobonbon

pre 7 godina

@iznenadjenje: proverio - https://en.wikipedia.org/wiki/Treaty_of_Mutual_Cooperation_and_Security_between_the_United_States_and_Japan

Nikola

pre 7 godina

@Antikomunista, Belorusija je zemlja iz snova. Pogledaj im prosjecnu platu, cijene, i stopu nezaposlenosti pa onda nesto komentarisi. A vidim spominjes i Kubu. Kuba je na svoj nacin takodje mnogo lijepa zemlja, koja je preko 50 godina bila pod teskim sankcijama jedne mocne susjedne zemlje. I pored toga je narod pristojno zivio sto je veliki uspjeh ( Pogledaj kako smo mi prosli 90-ih dok smo bili pod sankcijama, inflacija, nestasica robe itd. i danas je ovako lose stanje upravo zbog toga ) U zadnje vrijeme se sve vise otvara njihova ekonomija i biljezi rast. I sto je mozda najbitnije Kuba ima veoma obrazovano stanovnistvo, sto je osnov svega.

ruska posla

pre 7 godina

Rusi su anektirali Krim ispravljajuci nekakvu navodnu istorijsku nepravdu, cime su potencijalno otvorili pandorinu kutiju da neki drugi onda od njih po istom osnovu zatraze povracaj svojih teritorija, pa su eto Japanci zainteresovani za nekada njihova Kurilska ostrva, ostrvo Sahalin (makar njegov juzni deo), pa i poluostrvo Kamcatku... i to japansko ispipavanje terena je pravi uzrok ove posete, a ne solidarnost Japana sa Rusijom oko "nepravednih i nicim izazvanih" sankcija.

A Rusi kukaju kako su na neprirodan nacin bili ostali bez svog sedista crnomorske flote na Krimu pa resili da isprave istorijsku nepravdu dok je Ukrajina bila paralisana unutrasnjim problemima, ali onda neka vrate Istocnu Prusku (danas se zove Kalinjingradska oblast) gde im je sediste balticke flote, a do koje su dosli 1945/46 bukvalnim proterivanjem celokupnog stanovnistva te regije (preko dva ipo miliona ljudi) i pripojili ga Rusiji iako cak nemaju kopnenu granicu sa njom.

A da ne pominjem najvecu teritorijalnu nepravdu savremenog sveta da Istocni Sibir pripada Rusiji a ne Kini, koja je tamo bila prisutna hiljadama godina pre njih i koja je gladna za zivotnim prostorom i sirovinama, ali svi ti silni milioni kvadratnih kilometara u susedstvu zjape prazni kao dzinovska zapustena ledina, koju Rusi koriste iskljucivo za po neki rudnik, vojnu bazu ili kaznjenicku koloniju, a ovamo bi da ratuju za svaki kvadratni metar teritorije svojih suseda za koji su procenili da im pripada po nekoj racunici.

Antikomunista

pre 7 godina

malo je preterano imputirati da je Rusija izgubila ugled u svetu samo zato sto to kaze neko iz USA!Vreme planetarnog dikatata je proslo!
(izadje na videlo, 6. maj 2016 11:05)
Tako je rodjo! Rusija i dalje ima ugleda u kredibilnim i uvazenim zemljama kao sto su Belorusija, Sirija, Avganistan, Banglades, Vijetnam, Kuba, Severna Koreja i Srbija...Pametnom dovoljno!

izadje na videlo

pre 7 godina

malo je preterano imputirati da je Rusija izgubila ugled u svetu samo zato sto to kaze neko iz USA!Vreme planetarnog dikatata je proslo!

DaniLo

pre 7 godina

Nemojte da se zavaravamo.Nikakve sankcije ne mogu unistiti Rusiju i naterati je da promeni svoje odluke oko Krima.One joj jesu naskodile ekonomski u zadnje 2 godine ali vec sledece ce Rusi izaci iz krize.A Eu ocekujem da vec krajem ove godine ukine sankcije.Francuski parlament je na zahtev Saekozijeve stranke pre neki dan vec usvojio rezoluciju kojom se poziva da se na sledecem savetu Eu koji je cini mi se na leto,sankcije ukinu.Zatezu jos Britanci,pomalo Nemci i Poljaci i balticke zemlje koje su tradicionalno ruski protivnici.Uz podrsku politike SAD,ali mislim da su i oni shvatili da su sankcije neodrzive i da ce polako ici na ukidanje.

DDD

pre 7 godina

Izgleda da mnogi jos uvijek ne shvataju da danasnja Rusija nije ona osta zemlja iz vremena pripitog Jeljcina..
(crnogorac, 6. maj 2016 11:00)

Nije, ali je problem to sto nije za njegovo vreme bio slab sistem, a sad je jak. Sad je samo znatno jaci lider, u jednom liderskom sistemu. Nazalost, to znaci da niko ne zna sta ceka Rusiju od momenta kad Putin vise ne bude drzao svu vlast. Pretpostavljam da se ostalim silama prosto namece, kao plan B, da prosto sacekaju da njegovo zivotno vreme prodje. To je, po meni, i glavna razlika izmedju SAD i Rusije. U jednoj zemlji je potpuno nebitno ko je na vlasti, sustina ostaje ista i sistem je prakticno nemoguce urusiti. U drugoj sve zavisi od jedne osobe, a kad nje ne bude bilo ide sve od nule.

prellee

pre 7 godina

Čestitam gospodinu Abe! Tako treba da se radi, prvo vlastiti interes pa onda sve drugo. Pa pobogu i US tako radi, svako normalan. Odreći se saradnje sa Rusijom može biti samo NEČIJI pokvaren cilj. Tolika Rusija i cijeli svijet bi imao koristi, SAMO TREBA SARAĐIVATI KOREKTNO i bez bullay (silovanja). Međutim tu neko ima neki podli cilj. Mislim da Japanci ovdje mudro i pošteno nastupaju. Otimanjem, stezanjem privrede samo se gubi tržište i to dugoročno i dobre namjere onog ko tako radi. Japanu i Rusiji želim uspjeh u radu koji će sigurno biti koristan i jednoj i drugoj državi.

zagor

pre 7 godina

mi uvek pi** uz vetar. dok su svi normalni bili priklonjeni amerikancima, a rusija se raspadala, mi smo rekli "ne" americi i bili bombardovani. danas, kada svi koji znaju sta rade u spoljnoj politici i vodjenju drzave, otkazuju poslusnost americi gde god im se ukaze prilika, mi bezuslovno pristajemo na sve njihove ideje XD
katastrofa

Mozak operacije

pre 7 godina

To je, po meni, i glavna razlika izmedju SAD i Rusije. U jednoj zemlji je potpuno nebitno ko je na vlasti, sustina ostaje ista i sistem je prakticno nemoguce urusiti. U drugoj sve zavisi od jedne osobe, a kad nje ne bude bilo ide sve od nule.
(DDD, 6. maj 2016 12:02)


Putin je prica za naivne. Nista se nece promeniti njegovim odlaskom, kao sto se nista nije promenilo ni padom cena nafte...
Rusija je sistem sistema, najveca zemlja na svetu u kojoj se istim dijalektom govori od Petrograda do Vladivostoka, sto je nevidjeno u istoriji.

Milance

pre 7 godina

(DDD, 06. maj 2016 12:02)

Gresis, da je sistem isti Rusija bi se sada raspala kao Sovjetski savez kada su isto tako oborene cene nafte, to dokazuje da sistem nije isti. Rusija sada osvaja Arktik, veoma uspesno ratuje na dva fronta, otvara kosmodrome, modernizuje i pravi nova oruzija,a verujem da su sluzbe kao i sam Putin vec odredile ko ce naslediti njega jednog dana, ne brini ti nista za to razmisljaju oni dosta unapred.

Petar

pre 7 godina

Sankcije su beskorisne. Ono sto je nastetilo Rusima je pad cena nafte. Ako im sad anije poslo za rukom da slome ruse sa svim time, poslednja prilika je propustena. Vojno niko nece ni pokusavati.

Stanko

pre 7 godina

@DDD
Да, у САД постоји систем који функционише без обзира ко је председник.
Тачно је да тамо може да буде председник и кловн као Џорџ Буш Младји, ало ко доноси одлуке?
Сви политичари тамо узимају паре за предизборну кампању и морају вратити тај дуг политичким одлукама које, у суштини, нису њихове.
То нас доводи до закључка да Америком владају корпорације, тј. да је Амерички систем плутократија а не демократија.
Такође, огроман утицај има војна индустрија.
Такав систем ће временом постати неодржив, те ће и Русија и Америка бити у ситуацији да се мењају. Ја лично мислим да ће Русији, без обзира на њихову традицију јаког вође, бити лакше да се прилагоди. У Америци ће то прилагођавање ићи револуцијом или никако.

olo

pre 7 godina

Ruska posla, ako mislite da je Kaliljingrad osvojen 45 onda stvarno nema o cemu sa Vama raspravljati. Ali dacu Vam smernicu. Katarina Velika.

zet Radenko

pre 7 godina

@“Japan je zemlja koja nema prijatelja u sopstvenom regionu."

Hmm, zvuci poznato. Slicno kao tamo neka zemlja na brdovitom Balkanu ...
(kisa, 6. maj 2016 12:43)

Jos kad bi ta "zemlja na brdovitom balkanu" i po drugim parametrima mogla da se poredi sa Velicanstvenom Drzavom kakav je Japan, bilo bi odlicno, a ovako se na Vasoj konstataciji u komentaru apsolutno svako poredjenje zavrsava...

rabo

pre 7 godina

Unistiti na bilo koji nacin jednu tako veliku i mocnu zemlju je ne samo tesko, nego čak i ako bi bilo moguce, veoma opasno po covecanstvo. Ocekivati da oni budu unisteni a da pritom ne ostete svoje unistitelje je opasna iluzija i zabluda. Zasto bi Rusi u slucaju vlastite propasti postedeli bilo koga? Nadam se da neko o tome misli. I da ne uzima stvari u obzir lakomisleno.

Profa

pre 7 godina

Obrnuto!
Pre bih rekao da je japanski premijer spasao obraz zapadne koalicije, jer je poznato da su čak amerikanci povećali razmenu (naravno preko trećih zemalja) sa rusima iako suglavni zagovornici u uvodjenju sankcija..

aussie

pre 7 godina

poslala ga amerika. to je tipicna njihova diplomatija u zadnje vreme. isturaju japan, australiju, eu I ostale saveznike da nebi bilo da se oni petljaju.

iznenadjenje

pre 7 godina

Jesam laik za medjunarodne odnose, ali ovo je ipak iznenadjujuce, s obzirom da je od 1945. Japan pod americkom okupacijom. U bukvalnom smislu. A to sto postoje nekakvi dokumenti koji formalno odobravaju americko vojno prisustvo u Japanu, posledica je upravo prethodno uspostavljene okupacione vlasti, jer su sve posleratne japanske vlade bile pod direktnim americkim uticajem. Isto vazi i za Nemacku. Nikada zvanicno nije prekinuta okupacija uspostavljena 1945. Cak se i americke trupe i dalje nazivaju zvanicno okupacione. Ko ne veruje, neka proveri...

Pozdravljam saradnju svih drzava u svetu, nezavisno od toga o kome se radi. Sto vise saradnje to manje ratova.

.

pre 7 godina

@ruska posla
Zaboravljas glavno, Rusija je U MOGUCNOSTI da vraca teritorije za koje smatra da su njene, a NIKO drugi nije u mogucnosti da od Rusije oduzme teritoriju. To je prosta cinjenica. Vojna supersila moze da uvede pravila koja vaze samo za nju i ostali to moraju da postuju. Kina i Japan su ekonomske sile ali vojni patuljci u odnosu na Rusiju i SAD. Zbog toga Rusija moze da drzi Kurilska ostrva, a Japan ne moze tu nista da promeni, isto kao sto SAD moze da podrzava vojsku nepriznatog Tajvana, a Kina tu ne moze nista da promeni. Kao sto Meksiko ne moze da vrati delove SAD-a koji su nekada pripadali Meksiku.
Jaci uvek ima povlastice, i to je tako.

CFO

pre 7 godina

Ne mogu da verujem da ljudi ne čitaju tekst, ili ga ne razumeju. Bilateralna poseta nikako nije kada u februaru 2015 kod Putina dodju Oland i Merkel.
A jeste kada dodje ili samo Oland ili samo Merkel na primer. Eto, to je razlika.

Laca

pre 7 godina

@Antikomunista, 6. maj 2016 12:28)
Nabrojao si zaista kredibilne i uvažene države, države koje su nezavisne i kojima ne upravljaju strane marionete. Da ne misliš, možda, da su po nečemu UK, Francuska ili npr. Belgija kredibilne države? Osim što su poznate po vekovnom kolonizovanju i iskorištavanju slabijih, poznate su i po okretanju neđa sopstvenim saveznicima čim zagusti.

Bretard

pre 7 godina

(ruska posla, 06. maj 2016 12:58) Smešna je i kontradiktorna tvoja tvrdnja u vezi Krima. Pandorina kutija je da budemo realni i ozbiljni otvorena 99e gaženjem medjunarodnih normi.

negrobonbon

pre 7 godina

@iznenadjenje: proverio - https://en.wikipedia.org/wiki/Treaty_of_Mutual_Cooperation_and_Security_between_the_United_States_and_Japan

Nikola

pre 7 godina

@Antikomunista, Belorusija je zemlja iz snova. Pogledaj im prosjecnu platu, cijene, i stopu nezaposlenosti pa onda nesto komentarisi. A vidim spominjes i Kubu. Kuba je na svoj nacin takodje mnogo lijepa zemlja, koja je preko 50 godina bila pod teskim sankcijama jedne mocne susjedne zemlje. I pored toga je narod pristojno zivio sto je veliki uspjeh ( Pogledaj kako smo mi prosli 90-ih dok smo bili pod sankcijama, inflacija, nestasica robe itd. i danas je ovako lose stanje upravo zbog toga ) U zadnje vrijeme se sve vise otvara njihova ekonomija i biljezi rast. I sto je mozda najbitnije Kuba ima veoma obrazovano stanovnistvo, sto je osnov svega.