Petak, 06.05.2016.

07:00

Kerijev zamenik: Akcije Moskve – novi presedan u Evropi

Zamenik američkog državnog sekretara Entoni Blinken izjavio je u Varšavi da se transatlantska zajednica suočava sa brojnim izazovima.

Izvor: Tanjug

Kerijev zamenik: Akcije Moskve – novi presedan u Evropi IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

44 Komentari

Sortiraj po:

Bazdarevic

pre 7 godina

@Jasdf
Sve pomenuto su činjenice, ali ključna je preskočena.
Prilikom proglašenja nezavisnosti na Kosovu su bile prisutne međunarodno priznate sile, na osnovu međunarodnog dokumenta, rezolucije UN 1244, koja izričito zabranjuje proglašenje nezavisnosti i isključuje tu opciju.
Dakle ako se proglašenje nezavisnosti desilo, tj. ako je priznato, države koje su ga priznale, a imale su svoje trupe u misiji da to spreče, snose deo odgovornosti prema Srbiji za gubitak teritorije, jer nisu ispunile misiju.
Države koje nezavisnost nisu priznale nemaju za šta snositi odgovornost.
Važno je napomenuti da je dolasku međunarodnih trupa i potpisivanju rezolucije UN 1244 prethodio nezapamćen presedan do tada, bombardovanje suverene Evropske države bez odobrenja saveta UN, pod izgovorom sprečavanja humanitarne katastrofe!?
Kako onda objasniti osiromašeni uranijum, kao lek?!
Suštinski nema ovde mesta poređenju, i Kosovo i Krim su teške svinjarije interesnig grupa koje su se malo zaigrale tuđim životima i sudbinama, gazeći mnoga prava i principe, naša nesreća je što smo se našli na putu.

Mladen

pre 7 godina

@Jasdf
Kontradiktoran si iz recenice u recenicu. Kazes da ne mozemo da znamo ciljeve albanaca sa kosova i da li je nato uticao na deklaraciju skupstine a sa druge strane tvrdis da su Rusi okupirali Krim i uticali na rezultate referenduma.Po kom to osnovu ti znas da su uticali na rezultate?
Koji je karakter nato vosjke ako znamo da je delkaracija skupstine kosova u suprotnosti sa rezolucijom UN po kojoj je nato legitimno i rasporedjen na kosovu.To onda nisu okupacione trupe? Nato se nasao na kosovu po rezoluciji 1244 koja izricito kaze da je kosovo deo SR Jugoslavije.Isto tako ruska vojska se sasvim legitimno nalazila na Krimu po ugovoru zakupa baze u Sevastopolju.Referendum na Krimu su organizovali lokalni organi vlasti i po tvom rezonu koji primenjujes na kosovo nema nikakvih dokaza nego samo pretpostavki da su Rusi stajali iza njega. Sustina je da su situacije identicne a ti se igras semantike i koristis jedan rezon za kosovo a drugi za krim-a u oba slucaja vecinska populacija na nekoj teritoriji se slobodno opredelila. Da li je to u skladu sa medjunarodnim pravom? Nije, ali nije u oba slucaja a znamo koji je bio prvi presedan.

Btw. Ako je nekome potrebno da se bolje informise onda si to ti jer je Albanija clanica nato pakta od 1. Aprila 2009.

Profa

pre 7 godina

Jako bih voleo da gospodin dođe kod nas u goste i sve ovo lepo ponovi i objasni, sa posebnim osvrtom na KiM:
.."ugrozila suverenitet i teritorijalni integritet jedne nezavisne demokratske zemlje i ideju slobodne i cele Evrope"..

.."da se granice suverenih zemalja ne mogu menjati silom"..

novosadjan

pre 7 godina

Kada slusam kako se prave glupi i ludi dok izgovaraju ove evidentne lazi, cak i ja kao levicar pocnem da izgovaram stavove dostojne najtvrdjeg desnicara. Eeeej, njegovi koji su i doveli do nestabilnosti u EU sada prodaju istoj toj "pametnoj" EU resenja. Resenje je da vi prestanete da budete glodari i da pocnete za promenu da govorite empirijsku istinu, a ne glupe teorije o tome kako vi vidite sebe.

Jasdf

pre 7 godina

@Mladen
Malo informisanja ti ne bi skodilo.
Referendum na Krimu su organizovali gradjani Rusije, a isti su imali pravo i da glasaju na njemu.
Nezavisnost Kosova je proglasila skupstina Kosova (svi su bili drzavljani Srbije) a za nju su glasali gradjani Kosova (takodje drzavljani Srbije).
NATO i Rusija nisu bili prisutni na isti nacin, na kosovu su bile prisutne snage koje su tu bile medjunarodno priznatim ugovorom i nisu uticale na rezultat izbora na Kosovu, na Krimu su bile okupacione snage (bez ikakvog ugovora) i uticale su na rezultat referenduma.
Takodje bitna razlika, Kosovo je proglasilo nezavisnost, Krim je okupiran i prisajedninjen Rusiji. Na deklaraciji nezavisnosti Kosova se nalaze potpisi samo gradjana Kosova (drzavljani Srbije), na dokumentu o prisajedinjenu Krima Rusiji se nalaze potpisi kako gradjana Krima tako i drzavljana Rusije.
Da li ti sa Kosova imaju neki tajni cilj, ne znamo ni ti ni ja, da li su trupe koje su bile na Kosovu na bilo koji nacin uticale na rezultat parlamentarnih izbora tamo, takodje ne znamo; mozemo samo da pretpostavljamo. Pretpostavke i cinjenice nemaju istu tezinu.
Uzgred, Albanija nije deo NATO, tako i da dodje do tog prisajedinjenja ne bi NATO, pogotovo ne SAD bio odgovoran za promenu granica vec Albanija.

Mladen

pre 7 godina

@Jasdf
O cemu ti pricas i mislis li da ti iko veruje?
I gradjani Krima po tvojoj prici su sami proglasili nezavisnost ili mislis da nisu zeleli da se odvoje?Mislis da krajnji cilj albanaca na kosovu nije sjedinjenje s Albanijom?Nato je bio prisutan na kosovu na isti nacin kao ruska vojska na Krimu za vreme referenduma.I gde je onda tu razlika?Da ne spominjemo da nakon okupacije Kosova na njemu nije ni bilo referenduma nego su se pozvali na neki fantomski iz 91.
a prica da nato intervencija nije imala nikakve veze u slucaju kosova i nezavisnosti a ruska intervencija jeste je krajnji cinizam.
Da je ko sto ti pricas ne bi pre pripajanja Krima svi na zapadu trubeli kako je kosovo "specijalan slucaj i izuzetak".Sad su s tim ucutali, prave se blesavi o kosovu i pozivaju na nepovredivost medjunarodno priznatih granica.
E pa ne moze.Ili je princip isti za sve ili ne vazi za nikoga.

Jasdf

pre 7 godina

@Te principe je NATO promenio 1999, Rusija se jednostavno rukovodila identicnim principom kao NATO...
I taj princip, koji je NATO promenio 1999 i danas je na snazi - svako sa dovoljnom vojnom silom moze da uzme po sopstvenom nahodjenju teritoriju po zelji bez odobrenja UN-a...
(One night in May, 6. maj 2016 09:09)

Nece biti da je tako. Da li je neka drzava NATO pakta pripojila neki deo Jugoslavije 1999.? Da li je uopste promenjena granica Jugoslavije 1999.? Hteli mi da priznamo ili ne, nezavisnost Kosmeta su proglasili gradjani Srbije; da li su oni imali podrsku i pokroviteljstvo zapada je druga prica, ali cinjenica je da su oni sami proglasili nezavisnost u cinu koji je potpuno nepovezan sa agresijom na SRJ.
Na Krimu i u istocnoj Ukrajini imamo drugaciju situaciju. Na Krimu imamo prisajedinjenje delova teritorije Ukrajine Rusiji, pod pretnjom i upotrebom sile od strane Rusije i sa ruskim drzavljanima kao potpisnicima sa obe strane. U Donjecku i Luhansku imamo slucaj proglasenja nezavisnosti, slican kao na Kosovu, uz veliku razliku sto se medju potpisnicima nalaze drzavljani Ruske Federacije (na Kosovu su svi potpisnici bili drzavljani Srbije).
Ne treba mesati babe i zabe.

glas razuma

pre 7 godina

Vase akcije su sve "dobronamerne" samo smo mi glupi da shvatimo?! Vasu dobronamernost smo videli iz vasih bombi. Hvala nemojte vise da nam objasnjavate koliko ste vi fobri i svima nam dobro mislite. Sedite u okviru vasih granica svima ce nam 100 puta biti bolje.

redhair

pre 7 godina

...Prema njegovim rečima, akcije Moskve prete da postavi novi presedan na evropskom tlu gde su osnovni međunarodni principi ođednom dovedeni u pitanje. Ti principi su kako je prezicirao "da se granice suverenih zemalja ne mogu menjati silom".

++++++ kako to da su vec zaboravili sta je bilo sa Kosovom i ko je pogazio svoje principe ??

Zaigrali se mLi

pre 7 godina

Da li je USA mislila da se Rusija nece ponovo uzdici? Rusija radi isto sto i USA, a to je koriscenje moći zarad ispunjavanja sopstvenih interesa. Suverenost je odavno zaboravljen pojam. Suverenitet država br igra vise nikakvu ulogu ako velike sile odluce drugacije. To sto se USA poziva na neko medjunarodno pravo u slucaju Ukrajine je samo prazna fraza jer u Ukrajini neko drugi diktira uslove. Kao sto su to zapadne sile radile sa KiM sada radi Rusija sa Ukrajinom kao sto je i sa Gruzijom. Prosto mora biti svima jasno da mi mali nadrljamo kako god okreneš, a sile ce terati po svome...

konj

pre 7 godina

u medjuvrelenu, malo dalje Na zapadu, USA-EU je u Srbiji "ugrozila suverenitet i teritorijalni integritet jedne nezavisne demokratske zemlje i ideju slobodne i cele Evrope

Predrag

pre 7 godina

NATO je tigar na papiru. Svi su kao zajedno dok ne prigusti, kad prigusti onda se prave da se međusobno ne poznaju. Da su ujedinjeni i da imaju petlju bili bi velika sila (kao i 99-e kad nisu imali pristojan otpor). Čim naiđu na tvrdo povlače ručnu.

Bi-strik

pre 7 godina

Reketaši, to jest, prodavci bezbednosti na veliko. Svaki poreski obveznik EU i SAD plaća reket za zaštitu od nepostojeće opasnosti. Eh, kada ekonomija zabrazdi, alternative niču kao pečurke posle kiše.

One night in May

pre 7 godina

("Ti principi su kako je prezicirao "da se granice suverenih zemalja ne mogu menjati silom".)

Te principe je NATO promenio 1999, Rusija se jednostavno rukovodila identicnim principom kao NATO...
I taj princip, koji je NATO promenio 1999 i danas je na snazi - svako sa dovoljnom vojnom silom moze da uzme po sopstvenom nahodjenju teritoriju po zelji bez odobrenja UN-a...

Gad

pre 7 godina

Pazi ga sad na 1000 mesta pogazene povelje UN od strane Amerike i zapadne Evrope i sad odjednom u Ukrajini pocelo da smeta cudno medunarodno pravo.

zex1

pre 7 godina

kaze, ucetvorostrucili smo sredstva, koja ce da nam platite sto vas branimo od nevolja (kojih ne bi ni bilo da nije njih )... znate ono kad dodju neki krupni likovi na vrata i traze da im se plati usluga zastite koju oni pruzaju... znate,da ne biste imali problema...

Haarald

pre 7 godina

Šta vi tražite u Ukrajini, u Evropi uopšte? Šta tražite u 132 zemlje sveta svojim vojnim prisustvom? Šta vi tražite u Južnom kineskom moru? Je li vam to Savet bezbednosti odobrio?

Hromi

pre 7 godina

 "Ti principi su kako je prezicirao "da se granice suverenih zemalja ne mogu menjati silom".
Ovi se i dalje prave ludi sto se tice Kosmeta?

Siniša

pre 7 godina

Ovaj gospodin reče "da se granice suverenih zemalja ne mogu menjati silom" i ostade živ. A šta je sa Kosovom? Kako ih ih boli to što rade Rusi. I zato sam za Rusiju i Putina. Voleo bih da toliko ojačaju da im niko ništa ne može.

dedza

pre 7 godina

Kaze covek:
Na istoku, Rusija je u Ukrajini "ugrozila suverenitet i teritorijalni integritet jedne nezavisne demokratske zemlje i ideju slobodne i cele Evrope"
To ste vi uradili kod nas!

ШTAЗИ

pre 7 godina

Pa vi ste prvi menjali granice u Evropi silom. Ili si se rodio posle 1999. godine ili samo razmišljaš na nivou nekoga ko se rodio posle 1999. a želi da se bavi visokom politikom. Američkom licemerju nema kraja.

Svaka cast

pre 7 godina

Prema njegovim rečima, akcije Moskve prete da postavi novi presedan na evropskom tlu gde su osnovni međunarodni principi ođednom dovedeni u pitanje. Ti principi su kako je prezicirao "da se granice suverenih zemalja ne mogu menjati silom".

Ot kada to? Mozda od 2000. Ranije to nije bila sila nego milosrdje.

seoska dzukela

pre 7 godina

"Na istoku, Rusija je u Ukrajini "ugrozila suverenitet i teritorijalni integritet jedne nezavisne demokratske zemlje i ideju slobodne i cele Evrope", naveo je on."
Kakvi licemeri...

izadje na videlo

pre 7 godina

"diversifikacija energetskog snabdevanja"...u prevodu - morate prestati da kupujete bilo sta od Rusa, pa makar vas to i kostalo.
Doci ce ovaj i u BG!

Alex

pre 7 godina

Da, da. Samo promene granica silom u Evropi nije presedan koji je napravila Rusija, već upravo SAD i NATO. OK, to je vaše pravo jer imate silu, ali nemojte biti toliko cinični. To je već ogavno.

Marko

pre 7 godina

Kad Amerikanci postavljaju svojevtrupe hiljadama kimometara daleko od Amerike to je O.K. A kad Rusi narporedjuju trupe na svojoj trritoriji to je skandal?! Koja je to logika sem bahatosti?!

Hromi

pre 7 godina

 "Ti principi su kako je prezicirao "da se granice suverenih zemalja ne mogu menjati silom".
Ovi se i dalje prave ludi sto se tice Kosmeta?

seoska dzukela

pre 7 godina

"Na istoku, Rusija je u Ukrajini "ugrozila suverenitet i teritorijalni integritet jedne nezavisne demokratske zemlje i ideju slobodne i cele Evrope", naveo je on."
Kakvi licemeri...

Alex

pre 7 godina

Da, da. Samo promene granica silom u Evropi nije presedan koji je napravila Rusija, već upravo SAD i NATO. OK, to je vaše pravo jer imate silu, ali nemojte biti toliko cinični. To je već ogavno.

Marko

pre 7 godina

Kad Amerikanci postavljaju svojevtrupe hiljadama kimometara daleko od Amerike to je O.K. A kad Rusi narporedjuju trupe na svojoj trritoriji to je skandal?! Koja je to logika sem bahatosti?!

ШTAЗИ

pre 7 godina

Pa vi ste prvi menjali granice u Evropi silom. Ili si se rodio posle 1999. godine ili samo razmišljaš na nivou nekoga ko se rodio posle 1999. a želi da se bavi visokom politikom. Američkom licemerju nema kraja.

izadje na videlo

pre 7 godina

"diversifikacija energetskog snabdevanja"...u prevodu - morate prestati da kupujete bilo sta od Rusa, pa makar vas to i kostalo.
Doci ce ovaj i u BG!

Haarald

pre 7 godina

Šta vi tražite u Ukrajini, u Evropi uopšte? Šta tražite u 132 zemlje sveta svojim vojnim prisustvom? Šta vi tražite u Južnom kineskom moru? Je li vam to Savet bezbednosti odobrio?

Svaka cast

pre 7 godina

Prema njegovim rečima, akcije Moskve prete da postavi novi presedan na evropskom tlu gde su osnovni međunarodni principi ođednom dovedeni u pitanje. Ti principi su kako je prezicirao "da se granice suverenih zemalja ne mogu menjati silom".

Ot kada to? Mozda od 2000. Ranije to nije bila sila nego milosrdje.

One night in May

pre 7 godina

("Ti principi su kako je prezicirao "da se granice suverenih zemalja ne mogu menjati silom".)

Te principe je NATO promenio 1999, Rusija se jednostavno rukovodila identicnim principom kao NATO...
I taj princip, koji je NATO promenio 1999 i danas je na snazi - svako sa dovoljnom vojnom silom moze da uzme po sopstvenom nahodjenju teritoriju po zelji bez odobrenja UN-a...

Siniša

pre 7 godina

Ovaj gospodin reče "da se granice suverenih zemalja ne mogu menjati silom" i ostade živ. A šta je sa Kosovom? Kako ih ih boli to što rade Rusi. I zato sam za Rusiju i Putina. Voleo bih da toliko ojačaju da im niko ništa ne može.

dedza

pre 7 godina

Kaze covek:
Na istoku, Rusija je u Ukrajini "ugrozila suverenitet i teritorijalni integritet jedne nezavisne demokratske zemlje i ideju slobodne i cele Evrope"
To ste vi uradili kod nas!

Gad

pre 7 godina

Pazi ga sad na 1000 mesta pogazene povelje UN od strane Amerike i zapadne Evrope i sad odjednom u Ukrajini pocelo da smeta cudno medunarodno pravo.

zex1

pre 7 godina

kaze, ucetvorostrucili smo sredstva, koja ce da nam platite sto vas branimo od nevolja (kojih ne bi ni bilo da nije njih )... znate ono kad dodju neki krupni likovi na vrata i traze da im se plati usluga zastite koju oni pruzaju... znate,da ne biste imali problema...

glas razuma

pre 7 godina

Vase akcije su sve "dobronamerne" samo smo mi glupi da shvatimo?! Vasu dobronamernost smo videli iz vasih bombi. Hvala nemojte vise da nam objasnjavate koliko ste vi fobri i svima nam dobro mislite. Sedite u okviru vasih granica svima ce nam 100 puta biti bolje.

redhair

pre 7 godina

...Prema njegovim rečima, akcije Moskve prete da postavi novi presedan na evropskom tlu gde su osnovni međunarodni principi ođednom dovedeni u pitanje. Ti principi su kako je prezicirao "da se granice suverenih zemalja ne mogu menjati silom".

++++++ kako to da su vec zaboravili sta je bilo sa Kosovom i ko je pogazio svoje principe ??

konj

pre 7 godina

u medjuvrelenu, malo dalje Na zapadu, USA-EU je u Srbiji "ugrozila suverenitet i teritorijalni integritet jedne nezavisne demokratske zemlje i ideju slobodne i cele Evrope

Predrag

pre 7 godina

NATO je tigar na papiru. Svi su kao zajedno dok ne prigusti, kad prigusti onda se prave da se međusobno ne poznaju. Da su ujedinjeni i da imaju petlju bili bi velika sila (kao i 99-e kad nisu imali pristojan otpor). Čim naiđu na tvrdo povlače ručnu.

Bi-strik

pre 7 godina

Reketaši, to jest, prodavci bezbednosti na veliko. Svaki poreski obveznik EU i SAD plaća reket za zaštitu od nepostojeće opasnosti. Eh, kada ekonomija zabrazdi, alternative niču kao pečurke posle kiše.

Zaigrali se mLi

pre 7 godina

Da li je USA mislila da se Rusija nece ponovo uzdici? Rusija radi isto sto i USA, a to je koriscenje moći zarad ispunjavanja sopstvenih interesa. Suverenost je odavno zaboravljen pojam. Suverenitet država br igra vise nikakvu ulogu ako velike sile odluce drugacije. To sto se USA poziva na neko medjunarodno pravo u slucaju Ukrajine je samo prazna fraza jer u Ukrajini neko drugi diktira uslove. Kao sto su to zapadne sile radile sa KiM sada radi Rusija sa Ukrajinom kao sto je i sa Gruzijom. Prosto mora biti svima jasno da mi mali nadrljamo kako god okreneš, a sile ce terati po svome...

Mladen

pre 7 godina

@Jasdf
O cemu ti pricas i mislis li da ti iko veruje?
I gradjani Krima po tvojoj prici su sami proglasili nezavisnost ili mislis da nisu zeleli da se odvoje?Mislis da krajnji cilj albanaca na kosovu nije sjedinjenje s Albanijom?Nato je bio prisutan na kosovu na isti nacin kao ruska vojska na Krimu za vreme referenduma.I gde je onda tu razlika?Da ne spominjemo da nakon okupacije Kosova na njemu nije ni bilo referenduma nego su se pozvali na neki fantomski iz 91.
a prica da nato intervencija nije imala nikakve veze u slucaju kosova i nezavisnosti a ruska intervencija jeste je krajnji cinizam.
Da je ko sto ti pricas ne bi pre pripajanja Krima svi na zapadu trubeli kako je kosovo "specijalan slucaj i izuzetak".Sad su s tim ucutali, prave se blesavi o kosovu i pozivaju na nepovredivost medjunarodno priznatih granica.
E pa ne moze.Ili je princip isti za sve ili ne vazi za nikoga.

novosadjan

pre 7 godina

Kada slusam kako se prave glupi i ludi dok izgovaraju ove evidentne lazi, cak i ja kao levicar pocnem da izgovaram stavove dostojne najtvrdjeg desnicara. Eeeej, njegovi koji su i doveli do nestabilnosti u EU sada prodaju istoj toj "pametnoj" EU resenja. Resenje je da vi prestanete da budete glodari i da pocnete za promenu da govorite empirijsku istinu, a ne glupe teorije o tome kako vi vidite sebe.

Profa

pre 7 godina

Jako bih voleo da gospodin dođe kod nas u goste i sve ovo lepo ponovi i objasni, sa posebnim osvrtom na KiM:
.."ugrozila suverenitet i teritorijalni integritet jedne nezavisne demokratske zemlje i ideju slobodne i cele Evrope"..

.."da se granice suverenih zemalja ne mogu menjati silom"..

Mladen

pre 7 godina

@Jasdf
Kontradiktoran si iz recenice u recenicu. Kazes da ne mozemo da znamo ciljeve albanaca sa kosova i da li je nato uticao na deklaraciju skupstine a sa druge strane tvrdis da su Rusi okupirali Krim i uticali na rezultate referenduma.Po kom to osnovu ti znas da su uticali na rezultate?
Koji je karakter nato vosjke ako znamo da je delkaracija skupstine kosova u suprotnosti sa rezolucijom UN po kojoj je nato legitimno i rasporedjen na kosovu.To onda nisu okupacione trupe? Nato se nasao na kosovu po rezoluciji 1244 koja izricito kaze da je kosovo deo SR Jugoslavije.Isto tako ruska vojska se sasvim legitimno nalazila na Krimu po ugovoru zakupa baze u Sevastopolju.Referendum na Krimu su organizovali lokalni organi vlasti i po tvom rezonu koji primenjujes na kosovo nema nikakvih dokaza nego samo pretpostavki da su Rusi stajali iza njega. Sustina je da su situacije identicne a ti se igras semantike i koristis jedan rezon za kosovo a drugi za krim-a u oba slucaja vecinska populacija na nekoj teritoriji se slobodno opredelila. Da li je to u skladu sa medjunarodnim pravom? Nije, ali nije u oba slucaja a znamo koji je bio prvi presedan.

Btw. Ako je nekome potrebno da se bolje informise onda si to ti jer je Albanija clanica nato pakta od 1. Aprila 2009.

Bazdarevic

pre 7 godina

@Jasdf
Sve pomenuto su činjenice, ali ključna je preskočena.
Prilikom proglašenja nezavisnosti na Kosovu su bile prisutne međunarodno priznate sile, na osnovu međunarodnog dokumenta, rezolucije UN 1244, koja izričito zabranjuje proglašenje nezavisnosti i isključuje tu opciju.
Dakle ako se proglašenje nezavisnosti desilo, tj. ako je priznato, države koje su ga priznale, a imale su svoje trupe u misiji da to spreče, snose deo odgovornosti prema Srbiji za gubitak teritorije, jer nisu ispunile misiju.
Države koje nezavisnost nisu priznale nemaju za šta snositi odgovornost.
Važno je napomenuti da je dolasku međunarodnih trupa i potpisivanju rezolucije UN 1244 prethodio nezapamćen presedan do tada, bombardovanje suverene Evropske države bez odobrenja saveta UN, pod izgovorom sprečavanja humanitarne katastrofe!?
Kako onda objasniti osiromašeni uranijum, kao lek?!
Suštinski nema ovde mesta poređenju, i Kosovo i Krim su teške svinjarije interesnig grupa koje su se malo zaigrale tuđim životima i sudbinama, gazeći mnoga prava i principe, naša nesreća je što smo se našli na putu.

Jasdf

pre 7 godina

@Te principe je NATO promenio 1999, Rusija se jednostavno rukovodila identicnim principom kao NATO...
I taj princip, koji je NATO promenio 1999 i danas je na snazi - svako sa dovoljnom vojnom silom moze da uzme po sopstvenom nahodjenju teritoriju po zelji bez odobrenja UN-a...
(One night in May, 6. maj 2016 09:09)

Nece biti da je tako. Da li je neka drzava NATO pakta pripojila neki deo Jugoslavije 1999.? Da li je uopste promenjena granica Jugoslavije 1999.? Hteli mi da priznamo ili ne, nezavisnost Kosmeta su proglasili gradjani Srbije; da li su oni imali podrsku i pokroviteljstvo zapada je druga prica, ali cinjenica je da su oni sami proglasili nezavisnost u cinu koji je potpuno nepovezan sa agresijom na SRJ.
Na Krimu i u istocnoj Ukrajini imamo drugaciju situaciju. Na Krimu imamo prisajedinjenje delova teritorije Ukrajine Rusiji, pod pretnjom i upotrebom sile od strane Rusije i sa ruskim drzavljanima kao potpisnicima sa obe strane. U Donjecku i Luhansku imamo slucaj proglasenja nezavisnosti, slican kao na Kosovu, uz veliku razliku sto se medju potpisnicima nalaze drzavljani Ruske Federacije (na Kosovu su svi potpisnici bili drzavljani Srbije).
Ne treba mesati babe i zabe.

Jasdf

pre 7 godina

@Mladen
Malo informisanja ti ne bi skodilo.
Referendum na Krimu su organizovali gradjani Rusije, a isti su imali pravo i da glasaju na njemu.
Nezavisnost Kosova je proglasila skupstina Kosova (svi su bili drzavljani Srbije) a za nju su glasali gradjani Kosova (takodje drzavljani Srbije).
NATO i Rusija nisu bili prisutni na isti nacin, na kosovu su bile prisutne snage koje su tu bile medjunarodno priznatim ugovorom i nisu uticale na rezultat izbora na Kosovu, na Krimu su bile okupacione snage (bez ikakvog ugovora) i uticale su na rezultat referenduma.
Takodje bitna razlika, Kosovo je proglasilo nezavisnost, Krim je okupiran i prisajedninjen Rusiji. Na deklaraciji nezavisnosti Kosova se nalaze potpisi samo gradjana Kosova (drzavljani Srbije), na dokumentu o prisajedinjenu Krima Rusiji se nalaze potpisi kako gradjana Krima tako i drzavljana Rusije.
Da li ti sa Kosova imaju neki tajni cilj, ne znamo ni ti ni ja, da li su trupe koje su bile na Kosovu na bilo koji nacin uticale na rezultat parlamentarnih izbora tamo, takodje ne znamo; mozemo samo da pretpostavljamo. Pretpostavke i cinjenice nemaju istu tezinu.
Uzgred, Albanija nije deo NATO, tako i da dodje do tog prisajedinjenja ne bi NATO, pogotovo ne SAD bio odgovoran za promenu granica vec Albanija.

Jasdf

pre 7 godina

@Te principe je NATO promenio 1999, Rusija se jednostavno rukovodila identicnim principom kao NATO...
I taj princip, koji je NATO promenio 1999 i danas je na snazi - svako sa dovoljnom vojnom silom moze da uzme po sopstvenom nahodjenju teritoriju po zelji bez odobrenja UN-a...
(One night in May, 6. maj 2016 09:09)

Nece biti da je tako. Da li je neka drzava NATO pakta pripojila neki deo Jugoslavije 1999.? Da li je uopste promenjena granica Jugoslavije 1999.? Hteli mi da priznamo ili ne, nezavisnost Kosmeta su proglasili gradjani Srbije; da li su oni imali podrsku i pokroviteljstvo zapada je druga prica, ali cinjenica je da su oni sami proglasili nezavisnost u cinu koji je potpuno nepovezan sa agresijom na SRJ.
Na Krimu i u istocnoj Ukrajini imamo drugaciju situaciju. Na Krimu imamo prisajedinjenje delova teritorije Ukrajine Rusiji, pod pretnjom i upotrebom sile od strane Rusije i sa ruskim drzavljanima kao potpisnicima sa obe strane. U Donjecku i Luhansku imamo slucaj proglasenja nezavisnosti, slican kao na Kosovu, uz veliku razliku sto se medju potpisnicima nalaze drzavljani Ruske Federacije (na Kosovu su svi potpisnici bili drzavljani Srbije).
Ne treba mesati babe i zabe.

Jasdf

pre 7 godina

@Mladen
Malo informisanja ti ne bi skodilo.
Referendum na Krimu su organizovali gradjani Rusije, a isti su imali pravo i da glasaju na njemu.
Nezavisnost Kosova je proglasila skupstina Kosova (svi su bili drzavljani Srbije) a za nju su glasali gradjani Kosova (takodje drzavljani Srbije).
NATO i Rusija nisu bili prisutni na isti nacin, na kosovu su bile prisutne snage koje su tu bile medjunarodno priznatim ugovorom i nisu uticale na rezultat izbora na Kosovu, na Krimu su bile okupacione snage (bez ikakvog ugovora) i uticale su na rezultat referenduma.
Takodje bitna razlika, Kosovo je proglasilo nezavisnost, Krim je okupiran i prisajedninjen Rusiji. Na deklaraciji nezavisnosti Kosova se nalaze potpisi samo gradjana Kosova (drzavljani Srbije), na dokumentu o prisajedinjenu Krima Rusiji se nalaze potpisi kako gradjana Krima tako i drzavljana Rusije.
Da li ti sa Kosova imaju neki tajni cilj, ne znamo ni ti ni ja, da li su trupe koje su bile na Kosovu na bilo koji nacin uticale na rezultat parlamentarnih izbora tamo, takodje ne znamo; mozemo samo da pretpostavljamo. Pretpostavke i cinjenice nemaju istu tezinu.
Uzgred, Albanija nije deo NATO, tako i da dodje do tog prisajedinjenja ne bi NATO, pogotovo ne SAD bio odgovoran za promenu granica vec Albanija.

Siniša

pre 7 godina

Ovaj gospodin reče "da se granice suverenih zemalja ne mogu menjati silom" i ostade živ. A šta je sa Kosovom? Kako ih ih boli to što rade Rusi. I zato sam za Rusiju i Putina. Voleo bih da toliko ojačaju da im niko ništa ne može.

Haarald

pre 7 godina

Šta vi tražite u Ukrajini, u Evropi uopšte? Šta tražite u 132 zemlje sveta svojim vojnim prisustvom? Šta vi tražite u Južnom kineskom moru? Je li vam to Savet bezbednosti odobrio?

Svaka cast

pre 7 godina

Prema njegovim rečima, akcije Moskve prete da postavi novi presedan na evropskom tlu gde su osnovni međunarodni principi ođednom dovedeni u pitanje. Ti principi su kako je prezicirao "da se granice suverenih zemalja ne mogu menjati silom".

Ot kada to? Mozda od 2000. Ranije to nije bila sila nego milosrdje.

Hromi

pre 7 godina

 "Ti principi su kako je prezicirao "da se granice suverenih zemalja ne mogu menjati silom".
Ovi se i dalje prave ludi sto se tice Kosmeta?

ШTAЗИ

pre 7 godina

Pa vi ste prvi menjali granice u Evropi silom. Ili si se rodio posle 1999. godine ili samo razmišljaš na nivou nekoga ko se rodio posle 1999. a želi da se bavi visokom politikom. Američkom licemerju nema kraja.

Marko

pre 7 godina

Kad Amerikanci postavljaju svojevtrupe hiljadama kimometara daleko od Amerike to je O.K. A kad Rusi narporedjuju trupe na svojoj trritoriji to je skandal?! Koja je to logika sem bahatosti?!

izadje na videlo

pre 7 godina

"diversifikacija energetskog snabdevanja"...u prevodu - morate prestati da kupujete bilo sta od Rusa, pa makar vas to i kostalo.
Doci ce ovaj i u BG!

seoska dzukela

pre 7 godina

"Na istoku, Rusija je u Ukrajini "ugrozila suverenitet i teritorijalni integritet jedne nezavisne demokratske zemlje i ideju slobodne i cele Evrope", naveo je on."
Kakvi licemeri...

One night in May

pre 7 godina

("Ti principi su kako je prezicirao "da se granice suverenih zemalja ne mogu menjati silom".)

Te principe je NATO promenio 1999, Rusija se jednostavno rukovodila identicnim principom kao NATO...
I taj princip, koji je NATO promenio 1999 i danas je na snazi - svako sa dovoljnom vojnom silom moze da uzme po sopstvenom nahodjenju teritoriju po zelji bez odobrenja UN-a...

Alex

pre 7 godina

Da, da. Samo promene granica silom u Evropi nije presedan koji je napravila Rusija, već upravo SAD i NATO. OK, to je vaše pravo jer imate silu, ali nemojte biti toliko cinični. To je već ogavno.

dedza

pre 7 godina

Kaze covek:
Na istoku, Rusija je u Ukrajini "ugrozila suverenitet i teritorijalni integritet jedne nezavisne demokratske zemlje i ideju slobodne i cele Evrope"
To ste vi uradili kod nas!

Gad

pre 7 godina

Pazi ga sad na 1000 mesta pogazene povelje UN od strane Amerike i zapadne Evrope i sad odjednom u Ukrajini pocelo da smeta cudno medunarodno pravo.

zex1

pre 7 godina

kaze, ucetvorostrucili smo sredstva, koja ce da nam platite sto vas branimo od nevolja (kojih ne bi ni bilo da nije njih )... znate ono kad dodju neki krupni likovi na vrata i traze da im se plati usluga zastite koju oni pruzaju... znate,da ne biste imali problema...

Predrag

pre 7 godina

NATO je tigar na papiru. Svi su kao zajedno dok ne prigusti, kad prigusti onda se prave da se međusobno ne poznaju. Da su ujedinjeni i da imaju petlju bili bi velika sila (kao i 99-e kad nisu imali pristojan otpor). Čim naiđu na tvrdo povlače ručnu.

redhair

pre 7 godina

...Prema njegovim rečima, akcije Moskve prete da postavi novi presedan na evropskom tlu gde su osnovni međunarodni principi ođednom dovedeni u pitanje. Ti principi su kako je prezicirao "da se granice suverenih zemalja ne mogu menjati silom".

++++++ kako to da su vec zaboravili sta je bilo sa Kosovom i ko je pogazio svoje principe ??

glas razuma

pre 7 godina

Vase akcije su sve "dobronamerne" samo smo mi glupi da shvatimo?! Vasu dobronamernost smo videli iz vasih bombi. Hvala nemojte vise da nam objasnjavate koliko ste vi fobri i svima nam dobro mislite. Sedite u okviru vasih granica svima ce nam 100 puta biti bolje.

Bi-strik

pre 7 godina

Reketaši, to jest, prodavci bezbednosti na veliko. Svaki poreski obveznik EU i SAD plaća reket za zaštitu od nepostojeće opasnosti. Eh, kada ekonomija zabrazdi, alternative niču kao pečurke posle kiše.

konj

pre 7 godina

u medjuvrelenu, malo dalje Na zapadu, USA-EU je u Srbiji "ugrozila suverenitet i teritorijalni integritet jedne nezavisne demokratske zemlje i ideju slobodne i cele Evrope

Zaigrali se mLi

pre 7 godina

Da li je USA mislila da se Rusija nece ponovo uzdici? Rusija radi isto sto i USA, a to je koriscenje moći zarad ispunjavanja sopstvenih interesa. Suverenost je odavno zaboravljen pojam. Suverenitet država br igra vise nikakvu ulogu ako velike sile odluce drugacije. To sto se USA poziva na neko medjunarodno pravo u slucaju Ukrajine je samo prazna fraza jer u Ukrajini neko drugi diktira uslove. Kao sto su to zapadne sile radile sa KiM sada radi Rusija sa Ukrajinom kao sto je i sa Gruzijom. Prosto mora biti svima jasno da mi mali nadrljamo kako god okreneš, a sile ce terati po svome...

Mladen

pre 7 godina

@Jasdf
O cemu ti pricas i mislis li da ti iko veruje?
I gradjani Krima po tvojoj prici su sami proglasili nezavisnost ili mislis da nisu zeleli da se odvoje?Mislis da krajnji cilj albanaca na kosovu nije sjedinjenje s Albanijom?Nato je bio prisutan na kosovu na isti nacin kao ruska vojska na Krimu za vreme referenduma.I gde je onda tu razlika?Da ne spominjemo da nakon okupacije Kosova na njemu nije ni bilo referenduma nego su se pozvali na neki fantomski iz 91.
a prica da nato intervencija nije imala nikakve veze u slucaju kosova i nezavisnosti a ruska intervencija jeste je krajnji cinizam.
Da je ko sto ti pricas ne bi pre pripajanja Krima svi na zapadu trubeli kako je kosovo "specijalan slucaj i izuzetak".Sad su s tim ucutali, prave se blesavi o kosovu i pozivaju na nepovredivost medjunarodno priznatih granica.
E pa ne moze.Ili je princip isti za sve ili ne vazi za nikoga.

novosadjan

pre 7 godina

Kada slusam kako se prave glupi i ludi dok izgovaraju ove evidentne lazi, cak i ja kao levicar pocnem da izgovaram stavove dostojne najtvrdjeg desnicara. Eeeej, njegovi koji su i doveli do nestabilnosti u EU sada prodaju istoj toj "pametnoj" EU resenja. Resenje je da vi prestanete da budete glodari i da pocnete za promenu da govorite empirijsku istinu, a ne glupe teorije o tome kako vi vidite sebe.

Profa

pre 7 godina

Jako bih voleo da gospodin dođe kod nas u goste i sve ovo lepo ponovi i objasni, sa posebnim osvrtom na KiM:
.."ugrozila suverenitet i teritorijalni integritet jedne nezavisne demokratske zemlje i ideju slobodne i cele Evrope"..

.."da se granice suverenih zemalja ne mogu menjati silom"..

Bazdarevic

pre 7 godina

@Jasdf
Sve pomenuto su činjenice, ali ključna je preskočena.
Prilikom proglašenja nezavisnosti na Kosovu su bile prisutne međunarodno priznate sile, na osnovu međunarodnog dokumenta, rezolucije UN 1244, koja izričito zabranjuje proglašenje nezavisnosti i isključuje tu opciju.
Dakle ako se proglašenje nezavisnosti desilo, tj. ako je priznato, države koje su ga priznale, a imale su svoje trupe u misiji da to spreče, snose deo odgovornosti prema Srbiji za gubitak teritorije, jer nisu ispunile misiju.
Države koje nezavisnost nisu priznale nemaju za šta snositi odgovornost.
Važno je napomenuti da je dolasku međunarodnih trupa i potpisivanju rezolucije UN 1244 prethodio nezapamćen presedan do tada, bombardovanje suverene Evropske države bez odobrenja saveta UN, pod izgovorom sprečavanja humanitarne katastrofe!?
Kako onda objasniti osiromašeni uranijum, kao lek?!
Suštinski nema ovde mesta poređenju, i Kosovo i Krim su teške svinjarije interesnig grupa koje su se malo zaigrale tuđim životima i sudbinama, gazeći mnoga prava i principe, naša nesreća je što smo se našli na putu.

Mladen

pre 7 godina

@Jasdf
Kontradiktoran si iz recenice u recenicu. Kazes da ne mozemo da znamo ciljeve albanaca sa kosova i da li je nato uticao na deklaraciju skupstine a sa druge strane tvrdis da su Rusi okupirali Krim i uticali na rezultate referenduma.Po kom to osnovu ti znas da su uticali na rezultate?
Koji je karakter nato vosjke ako znamo da je delkaracija skupstine kosova u suprotnosti sa rezolucijom UN po kojoj je nato legitimno i rasporedjen na kosovu.To onda nisu okupacione trupe? Nato se nasao na kosovu po rezoluciji 1244 koja izricito kaze da je kosovo deo SR Jugoslavije.Isto tako ruska vojska se sasvim legitimno nalazila na Krimu po ugovoru zakupa baze u Sevastopolju.Referendum na Krimu su organizovali lokalni organi vlasti i po tvom rezonu koji primenjujes na kosovo nema nikakvih dokaza nego samo pretpostavki da su Rusi stajali iza njega. Sustina je da su situacije identicne a ti se igras semantike i koristis jedan rezon za kosovo a drugi za krim-a u oba slucaja vecinska populacija na nekoj teritoriji se slobodno opredelila. Da li je to u skladu sa medjunarodnim pravom? Nije, ali nije u oba slucaja a znamo koji je bio prvi presedan.

Btw. Ako je nekome potrebno da se bolje informise onda si to ti jer je Albanija clanica nato pakta od 1. Aprila 2009.