Četvrtak, 05.05.2016.

12:57

Rezultati izbora: Kakve promene je doneo "popravni"?

Ponovljeno glasanje na vanrednim parlamentarnim izborima na 15 biračkih mesta donelo je promene u rezultatima u odnosu na one od 24. aprila.

Izvor: B92

Rezultati izbora: Kakve promene je doneo "popravni"? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

30 Komentari

Sortiraj po:

srecko

pre 7 godina

Interesantno je kako svega 0,01% može da promeni situaciu. Mada mislim da je nekorektno da najboljima, bude uzeto najviše. Ali to je valjda ta nekakva izborna računica u koju se ja ne razumem.
(Velibor, 05. maj 2016 16:40)

neuzima se najboljem najvise nego najbolji uzima svima ispod cenzusa najvise, tako da sada posto je proslo puno na granici mali broj glasova se delio sto je postenije nego ti glasao za nekoga ko je ispod cenzusa a glas ode vucicu...

Kuda ida ovaj svet...

pre 7 godina

Ima li ista tragikomicnije od ove pre- i postizborne liste u Srbiji? Na njoj veciti djaci-prvaci koji nemaju sta da ponude niti cime da se bave (DSS, Dveri, LDP), smutljivci koji skoro trideset godina sire razdor i nasilje medju Srbima (SRS), oni bez stida (SPS) i bez icega (JS), djaci ponavljaci kojima i dalje ne ide (DS), cak dve (!?!), dame i gospodo, stranke posvecene Rusima! Priznajem da sam neiformisana i da nisam ni pokusala da pronadjem program ovih dveju poslednjih i da sad ismevam nesto sto ne znam.
Cak je i Sandzak ponudio svojim mnogobrojnim glasacima dve opcije za ulazak u parlament. O pobednicima ovih izbora svi su sve rekli. Kompetencija nikad u Srbiji nije bila uslov za odgovornija radna mesta (npr. Velja Ilic), pa ne treba ni ocekivati nemoguce.

miki

pre 7 godina

Zasto ni jedna agencija pa ni RIk nije objavila kako je glasala dijaspora. Mislim da bi to bio vrlo indikativan podatak, jer se vecina informisala samo preko interneta i drustvenih mreza.

BeKo

pre 7 godina

Ništa se tu drastično nije promenilo. Ubedljivu pobedu je odnela lista oko SNS i oni će biti kreatori politike u naredne 4 godine i to je volja naroda. Čestitke na pobedi.
(Jelka, 05. maj 2016 16:41)

Mislim da se ipak promenilo. Ako je koalicija oko SNS na prošlim izborima imala 158 poslanika (od toga SNS 131-dovoljno za samostalnu vlast bez ikoga) sada po istoj računici izlazi da će sam SNS imati 108, a verovatno i manje, poslanika što ipak menja način funkcionisanja i parlamenta i vlade jer SNS neće moći da "ucenjuje" partnere sa "uzmi ili ostavi" već će biti suprotno ili po našem (npr PUPS) ili ode većina. Ne sumnjam da će vlada opstati, ali će cena biti mnogo veća. Jedino što ide SNS-u u prilog je što nema jakog "drugog" igrača koji bi privukao potencionalne preletače.

Kolovodja

pre 7 godina

Ala Ljajić i Krkobabić trljaju ruke sad budući da i jedan i drugi mogu da sruše vladu, a spadaju u ljude koji vole i umeju to da iskoriste.

Jelka

pre 7 godina

Ništa se tu drastično nije promenilo. Ubedljivu pobedu je odnela lista oko SNS i oni će biti kreatori politike u naredne 4 godine i to je volja naroda. Čestitke na pobedi.

Logika

pre 7 godina

Građani žele STRUČNU i POŠTENU proevropsku opoziciju,
koja bi naterala Vlast da bolje i efikasnije radi (pre svega javna uprava),
kao bi građani na kraju godine imali VEĆE PLATE i BOLJI ŽIVOT.

Velibor

pre 7 godina

Interesantno je kako svega 0,01% može da promeni situaciu. Mada mislim da je nekorektno da najboljima, bude uzeto najviše. Ali to je valjda ta nekakva izborna računica u koju se ja ne razumem.

prodAVač magle

pre 7 godina

Пуна скупштина ко драгстор.Ко разред у јесен, има одликаша, понављача,нових ликова... Вучић треба само добро да их запосли, брзо ће почети бежати са часова.
@(Кабо, 5. maj 2016 15:04)
Vučić ne može ni sebe da zaposli, a ne druge da zapošljava. teško je to kad nisi stekao radne navike, onda i ne razumeš kako posao treba da se vodi.

zagor

pre 7 godina

@"sns ima 131 poslanika", "sns ima 52,4% mandata"...
ne. to nije sns. to je koalicija od nekoliko stranaka ukljucujuci vuka, velju, vulina, krkobabica...
vucicev potencijal da kupuje i prodaje i potkupljuje je dramaticno pao posle ovih izbora. pajtic je ispao gospodin, obradovic dospeo u centar paznje i skupstinu, radulovic postao hit. iskreno, nije mi jasno kako su "ceda i boris" usli u skupstinu i ko uopste za njih glasa. ako su demokrate, nek glasaju za pajtica. ako su natovci, nek glasaju za vucica. dakle sta to ceda i boris nude, ne znam...
sns jos uvek ima veliko glasacko telo, ali to nisu "tvrdi" glasovi. mnogo je tu fantoma, potkupjlenih, zastrasenih, hipnotisanih propagandom... za 6 godina sns ce biti ispod cenzusa. zapamtite.

bob

pre 7 godina

predsednički izbori sa novim vanrednim prlamentarnim. za godinu dve.
(miloje, 5. maj 2016 15:44) predsednicki su sledece godine tako da ce biti izbori na svim nivoima vec sledece godine i to je kraj mehuru od sapunice zvan sns

Кабо

pre 7 godina

Пуна скупштина ко драгстор.Ко разред у јесен, има одликаша, понављача,нових ликова... Вучић треба само добро да их запосли, брзо ће почети бежати са часова.

Dragon

pre 7 godina

Kad vidim rezultate izbora odmah znam da će pregovori sa EU trajati jako dugo. Trebat će vremena ali valjda će sve dobro završiti. Odluka za EU je istovremeno i odluka da se odbace svi mitovi i svaka velikosrpska politika, to je odluka za poštivanje svih sadašnjih granica, čak i granica Kosova, i odustajanje od bilo kakve agitacije o promjenama granica i poštivanje autonomije Vojvodine. Kad vidim rezultate izbora, zapitam se moze li to Srbija? Nadam se da će moći i da će to prihvatiti i da će Srbija postati članica EU, bez pretenzija na teritorij susjednih država. Nadam se dugotrajnim miru i stabilnosti na Balkanu.

Jovan Mitrović

pre 7 godina

Treba biti strpljiv i pametan. Ovo je težak poraz SNS-a. To će vreme pokazati. Sam SNS nece imati više od 98 poslanika. A ostali do 131 su mu koalicioni partneri. Ne zaboravite, da mu oni, u najboljoj tradiciji srpskog naroda, lako mogu okrenuti leđa i ode većina. I ova vlast će se sama urušiti za nepune 2 godine i idemo na nove izbore kada će pasti.

sve je isto

pre 7 godina

SNS ima 52.4% poslanika, sto znaci apsolutnu vecinu za formiranje vlade i donosenje svih kljucnih odluka. Jedino nemaju dvotrecinsku vecinu, pa ne mogu sami da menjaju ustav, ali njima ovaj ustav ionako ne smeta previse. Ovakav ishod izbora ide na ruku SAD i EU, oni su od samog pocetka hteli da uklone SPS iz vlade, jer je SPS bila kocnica i revnosni cuvar crvene linije nacionalnih interesa ispod koje se ne ide. Sada ce ta crvena linija da se pomera mnogo fleksibilnije ...

Nemanja

pre 7 godina

@sve je isto

Cekaj, pa imali su jos bitniju vecinu u proslom sastavu, tada su maltene i mogli sami da menjaju ustav. Zasto su tada zvali SPS ako im sada nije potreban? Rekao bih da im je tek sada SPS potreban, 135 poslanika (sa Madjarima) je dosta manje udobna vecina, pogotovo kada se ima u vidu da je tek 98 mandata SNS-ovo.

Kada se tome doda da je SNS svojim ponizavanjem parrtnera i bahacenjem znatno smanjio svoj koalicioni potencijal, dolazi se do toga da ce na sledecim izborima (vrlo moguce vec posle predsednickih) jedva nabiti tu vecinu, mozda cemo opet imati po dva kruga parlamentarnih izbora jer niti iko hoce sa SNSom niti mogu zajedno formirati Vladu.

I, koji su rezultati, u apsolutnim iznosima glasova?

pre 7 godina

Hoće li se RIK udostojiti da objavi rezltate "popravnog", makar zbirno na svih 15 biračkih mesta koliko je koja izborna lista osvojila glasova? Lepo je dobiti sažvakane informacije, odnosno obračunate gotove procente i raspodelu madata po Dontovom principu najvećih količnika, ali, koliko mi se čini (a pamćenje me dobro služi) ovo je prvi put od 1990. do danas da je RIK sve preliminrne rezulate izbora (na 30% obrađenog glasčkog tela, na 60%, na 80%, na 98,nešto-dva puta) saopštavao u procentima, a ne u apsolutnim iznosima. Na RIK-ovom sajtu mogla da se nađe samo jedna detaljna tabela preliminarnih rezultata, na 98,04% biračkih mesta, od 27. aprila. Zašto se RIK, a time i mediji trude da nas, kao glasače, ne zamaraju apsolutnim brojevima, odnosno osvojenim glasovima? Da li se iza toga krije nešto krupnije, ili se meni samo tako čini? Ako mi se pak, samo čini, onda je Vučić u pravu kada kaže da je izborna tišina bez veze. Dosledno, i izbori su bez veze, jer, šta narod briga kako je glasao, vašno je da mu je neko sve sažvakao i upakovao kako on misli da treba.

Ratko

pre 7 godina

Ovako da smo birali ne bi mogli da izaberemo. Ovakvim rezultatima se niko nije nadao. Kako su se samo lepo prelili glasaovi da sve koalicije razcličitih ideologija i programa uđu u parlament. Vučić nema sada kapacitet da u skupštini i medijama vodi sa svima raspravu. Svako obraćanje Stefanovića i Vulina i ostatka "školovanih" samo još više srozava vladajuću koaliciju. Mislim da sa svakim njihovim pojavljivanjem na tv koalicija gubi po 100 glasača. Dakle opozicija je jaka ko crna zemlja i SNS više ne može da dominira. Ako izdrže do predsedničkih izbora to će biti uspeh.

ИБАРСКИ МРМОТ

pre 7 godina

Народ кука, а овамо гласа за исте.......неразумем........значи народу је добра ова власт

Greška u koracima

pre 7 godina

AV -7
Dveri +13

To je Srbija. Ljevice i liberala u Srbiji skoro da i nema. Ima samo desno, desnije i radikalno desno. Vučić da je znao kakvi će rezultati biti ne bi raspisivao izbore. Zato je bio grč na njegovu licu kad je vidio rezultate.

Zuja

pre 7 godina

Pobedila je koalicija oko SNS na ponovnim izborima. Oni sada umesto da imaju 138 polslanika zbog volje građana imaju 131 poslanika. To treba proslaviti. Kada počinju skupštinski prenosi i da li bi mogli nekako da dođete do tih informacija, pošto veliki broj građana Srbije sa nestrpljenjem to očekuje?

Sava Centar

pre 7 godina

Nije SNS pobedio sa 131 mandatom nego šizofrena koalicija stranaka kojima je jedini zajednički imenitelj želja da jedu u skupštinskom restoranu!

Dragon

pre 7 godina

Kad vidim rezultate izbora odmah znam da će pregovori sa EU trajati jako dugo. Trebat će vremena ali valjda će sve dobro završiti. Odluka za EU je istovremeno i odluka da se odbace svi mitovi i svaka velikosrpska politika, to je odluka za poštivanje svih sadašnjih granica, čak i granica Kosova, i odustajanje od bilo kakve agitacije o promjenama granica i poštivanje autonomije Vojvodine. Kad vidim rezultate izbora, zapitam se moze li to Srbija? Nadam se da će moći i da će to prihvatiti i da će Srbija postati članica EU, bez pretenzija na teritorij susjednih država. Nadam se dugotrajnim miru i stabilnosti na Balkanu.

Sava Centar

pre 7 godina

Nije SNS pobedio sa 131 mandatom nego šizofrena koalicija stranaka kojima je jedini zajednički imenitelj želja da jedu u skupštinskom restoranu!

sve je isto

pre 7 godina

SNS ima 52.4% poslanika, sto znaci apsolutnu vecinu za formiranje vlade i donosenje svih kljucnih odluka. Jedino nemaju dvotrecinsku vecinu, pa ne mogu sami da menjaju ustav, ali njima ovaj ustav ionako ne smeta previse. Ovakav ishod izbora ide na ruku SAD i EU, oni su od samog pocetka hteli da uklone SPS iz vlade, jer je SPS bila kocnica i revnosni cuvar crvene linije nacionalnih interesa ispod koje se ne ide. Sada ce ta crvena linija da se pomera mnogo fleksibilnije ...

Jelka

pre 7 godina

Ništa se tu drastično nije promenilo. Ubedljivu pobedu je odnela lista oko SNS i oni će biti kreatori politike u naredne 4 godine i to je volja naroda. Čestitke na pobedi.

ИБАРСКИ МРМОТ

pre 7 godina

Народ кука, а овамо гласа за исте.......неразумем........значи народу је добра ова власт

Кабо

pre 7 godina

Пуна скупштина ко драгстор.Ко разред у јесен, има одликаша, понављача,нових ликова... Вучић треба само добро да их запосли, брзо ће почети бежати са часова.

Velibor

pre 7 godina

Interesantno je kako svega 0,01% može da promeni situaciu. Mada mislim da je nekorektno da najboljima, bude uzeto najviše. Ali to je valjda ta nekakva izborna računica u koju se ja ne razumem.

Greška u koracima

pre 7 godina

AV -7
Dveri +13

To je Srbija. Ljevice i liberala u Srbiji skoro da i nema. Ima samo desno, desnije i radikalno desno. Vučić da je znao kakvi će rezultati biti ne bi raspisivao izbore. Zato je bio grč na njegovu licu kad je vidio rezultate.

Jovan Mitrović

pre 7 godina

Treba biti strpljiv i pametan. Ovo je težak poraz SNS-a. To će vreme pokazati. Sam SNS nece imati više od 98 poslanika. A ostali do 131 su mu koalicioni partneri. Ne zaboravite, da mu oni, u najboljoj tradiciji srpskog naroda, lako mogu okrenuti leđa i ode većina. I ova vlast će se sama urušiti za nepune 2 godine i idemo na nove izbore kada će pasti.

Zuja

pre 7 godina

Pobedila je koalicija oko SNS na ponovnim izborima. Oni sada umesto da imaju 138 polslanika zbog volje građana imaju 131 poslanika. To treba proslaviti. Kada počinju skupštinski prenosi i da li bi mogli nekako da dođete do tih informacija, pošto veliki broj građana Srbije sa nestrpljenjem to očekuje?

Ratko

pre 7 godina

Ovako da smo birali ne bi mogli da izaberemo. Ovakvim rezultatima se niko nije nadao. Kako su se samo lepo prelili glasaovi da sve koalicije razcličitih ideologija i programa uđu u parlament. Vučić nema sada kapacitet da u skupštini i medijama vodi sa svima raspravu. Svako obraćanje Stefanovića i Vulina i ostatka "školovanih" samo još više srozava vladajuću koaliciju. Mislim da sa svakim njihovim pojavljivanjem na tv koalicija gubi po 100 glasača. Dakle opozicija je jaka ko crna zemlja i SNS više ne može da dominira. Ako izdrže do predsedničkih izbora to će biti uspeh.

Logika

pre 7 godina

Građani žele STRUČNU i POŠTENU proevropsku opoziciju,
koja bi naterala Vlast da bolje i efikasnije radi (pre svega javna uprava),
kao bi građani na kraju godine imali VEĆE PLATE i BOLJI ŽIVOT.

Kuda ida ovaj svet...

pre 7 godina

Ima li ista tragikomicnije od ove pre- i postizborne liste u Srbiji? Na njoj veciti djaci-prvaci koji nemaju sta da ponude niti cime da se bave (DSS, Dveri, LDP), smutljivci koji skoro trideset godina sire razdor i nasilje medju Srbima (SRS), oni bez stida (SPS) i bez icega (JS), djaci ponavljaci kojima i dalje ne ide (DS), cak dve (!?!), dame i gospodo, stranke posvecene Rusima! Priznajem da sam neiformisana i da nisam ni pokusala da pronadjem program ovih dveju poslednjih i da sad ismevam nesto sto ne znam.
Cak je i Sandzak ponudio svojim mnogobrojnim glasacima dve opcije za ulazak u parlament. O pobednicima ovih izbora svi su sve rekli. Kompetencija nikad u Srbiji nije bila uslov za odgovornija radna mesta (npr. Velja Ilic), pa ne treba ni ocekivati nemoguce.

zagor

pre 7 godina

@"sns ima 131 poslanika", "sns ima 52,4% mandata"...
ne. to nije sns. to je koalicija od nekoliko stranaka ukljucujuci vuka, velju, vulina, krkobabica...
vucicev potencijal da kupuje i prodaje i potkupljuje je dramaticno pao posle ovih izbora. pajtic je ispao gospodin, obradovic dospeo u centar paznje i skupstinu, radulovic postao hit. iskreno, nije mi jasno kako su "ceda i boris" usli u skupstinu i ko uopste za njih glasa. ako su demokrate, nek glasaju za pajtica. ako su natovci, nek glasaju za vucica. dakle sta to ceda i boris nude, ne znam...
sns jos uvek ima veliko glasacko telo, ali to nisu "tvrdi" glasovi. mnogo je tu fantoma, potkupjlenih, zastrasenih, hipnotisanih propagandom... za 6 godina sns ce biti ispod cenzusa. zapamtite.

prodAVač magle

pre 7 godina

Пуна скупштина ко драгстор.Ко разред у јесен, има одликаша, понављача,нових ликова... Вучић треба само добро да их запосли, брзо ће почети бежати са часова.
@(Кабо, 5. maj 2016 15:04)
Vučić ne može ni sebe da zaposli, a ne druge da zapošljava. teško je to kad nisi stekao radne navike, onda i ne razumeš kako posao treba da se vodi.

Nemanja

pre 7 godina

@sve je isto

Cekaj, pa imali su jos bitniju vecinu u proslom sastavu, tada su maltene i mogli sami da menjaju ustav. Zasto su tada zvali SPS ako im sada nije potreban? Rekao bih da im je tek sada SPS potreban, 135 poslanika (sa Madjarima) je dosta manje udobna vecina, pogotovo kada se ima u vidu da je tek 98 mandata SNS-ovo.

Kada se tome doda da je SNS svojim ponizavanjem parrtnera i bahacenjem znatno smanjio svoj koalicioni potencijal, dolazi se do toga da ce na sledecim izborima (vrlo moguce vec posle predsednickih) jedva nabiti tu vecinu, mozda cemo opet imati po dva kruga parlamentarnih izbora jer niti iko hoce sa SNSom niti mogu zajedno formirati Vladu.

bob

pre 7 godina

predsednički izbori sa novim vanrednim prlamentarnim. za godinu dve.
(miloje, 5. maj 2016 15:44) predsednicki su sledece godine tako da ce biti izbori na svim nivoima vec sledece godine i to je kraj mehuru od sapunice zvan sns

Kolovodja

pre 7 godina

Ala Ljajić i Krkobabić trljaju ruke sad budući da i jedan i drugi mogu da sruše vladu, a spadaju u ljude koji vole i umeju to da iskoriste.

BeKo

pre 7 godina

Ništa se tu drastično nije promenilo. Ubedljivu pobedu je odnela lista oko SNS i oni će biti kreatori politike u naredne 4 godine i to je volja naroda. Čestitke na pobedi.
(Jelka, 05. maj 2016 16:41)

Mislim da se ipak promenilo. Ako je koalicija oko SNS na prošlim izborima imala 158 poslanika (od toga SNS 131-dovoljno za samostalnu vlast bez ikoga) sada po istoj računici izlazi da će sam SNS imati 108, a verovatno i manje, poslanika što ipak menja način funkcionisanja i parlamenta i vlade jer SNS neće moći da "ucenjuje" partnere sa "uzmi ili ostavi" već će biti suprotno ili po našem (npr PUPS) ili ode većina. Ne sumnjam da će vlada opstati, ali će cena biti mnogo veća. Jedino što ide SNS-u u prilog je što nema jakog "drugog" igrača koji bi privukao potencionalne preletače.

I, koji su rezultati, u apsolutnim iznosima glasova?

pre 7 godina

Hoće li se RIK udostojiti da objavi rezltate "popravnog", makar zbirno na svih 15 biračkih mesta koliko je koja izborna lista osvojila glasova? Lepo je dobiti sažvakane informacije, odnosno obračunate gotove procente i raspodelu madata po Dontovom principu najvećih količnika, ali, koliko mi se čini (a pamćenje me dobro služi) ovo je prvi put od 1990. do danas da je RIK sve preliminrne rezulate izbora (na 30% obrađenog glasčkog tela, na 60%, na 80%, na 98,nešto-dva puta) saopštavao u procentima, a ne u apsolutnim iznosima. Na RIK-ovom sajtu mogla da se nađe samo jedna detaljna tabela preliminarnih rezultata, na 98,04% biračkih mesta, od 27. aprila. Zašto se RIK, a time i mediji trude da nas, kao glasače, ne zamaraju apsolutnim brojevima, odnosno osvojenim glasovima? Da li se iza toga krije nešto krupnije, ili se meni samo tako čini? Ako mi se pak, samo čini, onda je Vučić u pravu kada kaže da je izborna tišina bez veze. Dosledno, i izbori su bez veze, jer, šta narod briga kako je glasao, vašno je da mu je neko sve sažvakao i upakovao kako on misli da treba.

srecko

pre 7 godina

Interesantno je kako svega 0,01% može da promeni situaciu. Mada mislim da je nekorektno da najboljima, bude uzeto najviše. Ali to je valjda ta nekakva izborna računica u koju se ja ne razumem.
(Velibor, 05. maj 2016 16:40)

neuzima se najboljem najvise nego najbolji uzima svima ispod cenzusa najvise, tako da sada posto je proslo puno na granici mali broj glasova se delio sto je postenije nego ti glasao za nekoga ko je ispod cenzusa a glas ode vucicu...

miki

pre 7 godina

Zasto ni jedna agencija pa ni RIk nije objavila kako je glasala dijaspora. Mislim da bi to bio vrlo indikativan podatak, jer se vecina informisala samo preko interneta i drustvenih mreza.

ИБАРСКИ МРМОТ

pre 7 godina

Народ кука, а овамо гласа за исте.......неразумем........значи народу је добра ова власт

Sava Centar

pre 7 godina

Nije SNS pobedio sa 131 mandatom nego šizofrena koalicija stranaka kojima je jedini zajednički imenitelj želja da jedu u skupštinskom restoranu!

Greška u koracima

pre 7 godina

AV -7
Dveri +13

To je Srbija. Ljevice i liberala u Srbiji skoro da i nema. Ima samo desno, desnije i radikalno desno. Vučić da je znao kakvi će rezultati biti ne bi raspisivao izbore. Zato je bio grč na njegovu licu kad je vidio rezultate.

Zuja

pre 7 godina

Pobedila je koalicija oko SNS na ponovnim izborima. Oni sada umesto da imaju 138 polslanika zbog volje građana imaju 131 poslanika. To treba proslaviti. Kada počinju skupštinski prenosi i da li bi mogli nekako da dođete do tih informacija, pošto veliki broj građana Srbije sa nestrpljenjem to očekuje?

bob

pre 7 godina

predsednički izbori sa novim vanrednim prlamentarnim. za godinu dve.
(miloje, 5. maj 2016 15:44) predsednicki su sledece godine tako da ce biti izbori na svim nivoima vec sledece godine i to je kraj mehuru od sapunice zvan sns

Кабо

pre 7 godina

Пуна скупштина ко драгстор.Ко разред у јесен, има одликаша, понављача,нових ликова... Вучић треба само добро да их запосли, брзо ће почети бежати са часова.

zagor

pre 7 godina

@"sns ima 131 poslanika", "sns ima 52,4% mandata"...
ne. to nije sns. to je koalicija od nekoliko stranaka ukljucujuci vuka, velju, vulina, krkobabica...
vucicev potencijal da kupuje i prodaje i potkupljuje je dramaticno pao posle ovih izbora. pajtic je ispao gospodin, obradovic dospeo u centar paznje i skupstinu, radulovic postao hit. iskreno, nije mi jasno kako su "ceda i boris" usli u skupstinu i ko uopste za njih glasa. ako su demokrate, nek glasaju za pajtica. ako su natovci, nek glasaju za vucica. dakle sta to ceda i boris nude, ne znam...
sns jos uvek ima veliko glasacko telo, ali to nisu "tvrdi" glasovi. mnogo je tu fantoma, potkupjlenih, zastrasenih, hipnotisanih propagandom... za 6 godina sns ce biti ispod cenzusa. zapamtite.

Jovan Mitrović

pre 7 godina

Treba biti strpljiv i pametan. Ovo je težak poraz SNS-a. To će vreme pokazati. Sam SNS nece imati više od 98 poslanika. A ostali do 131 su mu koalicioni partneri. Ne zaboravite, da mu oni, u najboljoj tradiciji srpskog naroda, lako mogu okrenuti leđa i ode većina. I ova vlast će se sama urušiti za nepune 2 godine i idemo na nove izbore kada će pasti.

Ratko

pre 7 godina

Ovako da smo birali ne bi mogli da izaberemo. Ovakvim rezultatima se niko nije nadao. Kako su se samo lepo prelili glasaovi da sve koalicije razcličitih ideologija i programa uđu u parlament. Vučić nema sada kapacitet da u skupštini i medijama vodi sa svima raspravu. Svako obraćanje Stefanovića i Vulina i ostatka "školovanih" samo još više srozava vladajuću koaliciju. Mislim da sa svakim njihovim pojavljivanjem na tv koalicija gubi po 100 glasača. Dakle opozicija je jaka ko crna zemlja i SNS više ne može da dominira. Ako izdrže do predsedničkih izbora to će biti uspeh.

prodAVač magle

pre 7 godina

Пуна скупштина ко драгстор.Ко разред у јесен, има одликаша, понављача,нових ликова... Вучић треба само добро да их запосли, брзо ће почети бежати са часова.
@(Кабо, 5. maj 2016 15:04)
Vučić ne može ni sebe da zaposli, a ne druge da zapošljava. teško je to kad nisi stekao radne navike, onda i ne razumeš kako posao treba da se vodi.

Nemanja

pre 7 godina

@sve je isto

Cekaj, pa imali su jos bitniju vecinu u proslom sastavu, tada su maltene i mogli sami da menjaju ustav. Zasto su tada zvali SPS ako im sada nije potreban? Rekao bih da im je tek sada SPS potreban, 135 poslanika (sa Madjarima) je dosta manje udobna vecina, pogotovo kada se ima u vidu da je tek 98 mandata SNS-ovo.

Kada se tome doda da je SNS svojim ponizavanjem parrtnera i bahacenjem znatno smanjio svoj koalicioni potencijal, dolazi se do toga da ce na sledecim izborima (vrlo moguce vec posle predsednickih) jedva nabiti tu vecinu, mozda cemo opet imati po dva kruga parlamentarnih izbora jer niti iko hoce sa SNSom niti mogu zajedno formirati Vladu.

I, koji su rezultati, u apsolutnim iznosima glasova?

pre 7 godina

Hoće li se RIK udostojiti da objavi rezltate "popravnog", makar zbirno na svih 15 biračkih mesta koliko je koja izborna lista osvojila glasova? Lepo je dobiti sažvakane informacije, odnosno obračunate gotove procente i raspodelu madata po Dontovom principu najvećih količnika, ali, koliko mi se čini (a pamćenje me dobro služi) ovo je prvi put od 1990. do danas da je RIK sve preliminrne rezulate izbora (na 30% obrađenog glasčkog tela, na 60%, na 80%, na 98,nešto-dva puta) saopštavao u procentima, a ne u apsolutnim iznosima. Na RIK-ovom sajtu mogla da se nađe samo jedna detaljna tabela preliminarnih rezultata, na 98,04% biračkih mesta, od 27. aprila. Zašto se RIK, a time i mediji trude da nas, kao glasače, ne zamaraju apsolutnim brojevima, odnosno osvojenim glasovima? Da li se iza toga krije nešto krupnije, ili se meni samo tako čini? Ako mi se pak, samo čini, onda je Vučić u pravu kada kaže da je izborna tišina bez veze. Dosledno, i izbori su bez veze, jer, šta narod briga kako je glasao, vašno je da mu je neko sve sažvakao i upakovao kako on misli da treba.

Logika

pre 7 godina

Građani žele STRUČNU i POŠTENU proevropsku opoziciju,
koja bi naterala Vlast da bolje i efikasnije radi (pre svega javna uprava),
kao bi građani na kraju godine imali VEĆE PLATE i BOLJI ŽIVOT.

Kolovodja

pre 7 godina

Ala Ljajić i Krkobabić trljaju ruke sad budući da i jedan i drugi mogu da sruše vladu, a spadaju u ljude koji vole i umeju to da iskoriste.

srecko

pre 7 godina

Interesantno je kako svega 0,01% može da promeni situaciu. Mada mislim da je nekorektno da najboljima, bude uzeto najviše. Ali to je valjda ta nekakva izborna računica u koju se ja ne razumem.
(Velibor, 05. maj 2016 16:40)

neuzima se najboljem najvise nego najbolji uzima svima ispod cenzusa najvise, tako da sada posto je proslo puno na granici mali broj glasova se delio sto je postenije nego ti glasao za nekoga ko je ispod cenzusa a glas ode vucicu...

BeKo

pre 7 godina

Ništa se tu drastično nije promenilo. Ubedljivu pobedu je odnela lista oko SNS i oni će biti kreatori politike u naredne 4 godine i to je volja naroda. Čestitke na pobedi.
(Jelka, 05. maj 2016 16:41)

Mislim da se ipak promenilo. Ako je koalicija oko SNS na prošlim izborima imala 158 poslanika (od toga SNS 131-dovoljno za samostalnu vlast bez ikoga) sada po istoj računici izlazi da će sam SNS imati 108, a verovatno i manje, poslanika što ipak menja način funkcionisanja i parlamenta i vlade jer SNS neće moći da "ucenjuje" partnere sa "uzmi ili ostavi" već će biti suprotno ili po našem (npr PUPS) ili ode većina. Ne sumnjam da će vlada opstati, ali će cena biti mnogo veća. Jedino što ide SNS-u u prilog je što nema jakog "drugog" igrača koji bi privukao potencionalne preletače.

miki

pre 7 godina

Zasto ni jedna agencija pa ni RIk nije objavila kako je glasala dijaspora. Mislim da bi to bio vrlo indikativan podatak, jer se vecina informisala samo preko interneta i drustvenih mreza.

Jelka

pre 7 godina

Ništa se tu drastično nije promenilo. Ubedljivu pobedu je odnela lista oko SNS i oni će biti kreatori politike u naredne 4 godine i to je volja naroda. Čestitke na pobedi.

sve je isto

pre 7 godina

SNS ima 52.4% poslanika, sto znaci apsolutnu vecinu za formiranje vlade i donosenje svih kljucnih odluka. Jedino nemaju dvotrecinsku vecinu, pa ne mogu sami da menjaju ustav, ali njima ovaj ustav ionako ne smeta previse. Ovakav ishod izbora ide na ruku SAD i EU, oni su od samog pocetka hteli da uklone SPS iz vlade, jer je SPS bila kocnica i revnosni cuvar crvene linije nacionalnih interesa ispod koje se ne ide. Sada ce ta crvena linija da se pomera mnogo fleksibilnije ...

Dragon

pre 7 godina

Kad vidim rezultate izbora odmah znam da će pregovori sa EU trajati jako dugo. Trebat će vremena ali valjda će sve dobro završiti. Odluka za EU je istovremeno i odluka da se odbace svi mitovi i svaka velikosrpska politika, to je odluka za poštivanje svih sadašnjih granica, čak i granica Kosova, i odustajanje od bilo kakve agitacije o promjenama granica i poštivanje autonomije Vojvodine. Kad vidim rezultate izbora, zapitam se moze li to Srbija? Nadam se da će moći i da će to prihvatiti i da će Srbija postati članica EU, bez pretenzija na teritorij susjednih država. Nadam se dugotrajnim miru i stabilnosti na Balkanu.

Velibor

pre 7 godina

Interesantno je kako svega 0,01% može da promeni situaciu. Mada mislim da je nekorektno da najboljima, bude uzeto najviše. Ali to je valjda ta nekakva izborna računica u koju se ja ne razumem.

Kuda ida ovaj svet...

pre 7 godina

Ima li ista tragikomicnije od ove pre- i postizborne liste u Srbiji? Na njoj veciti djaci-prvaci koji nemaju sta da ponude niti cime da se bave (DSS, Dveri, LDP), smutljivci koji skoro trideset godina sire razdor i nasilje medju Srbima (SRS), oni bez stida (SPS) i bez icega (JS), djaci ponavljaci kojima i dalje ne ide (DS), cak dve (!?!), dame i gospodo, stranke posvecene Rusima! Priznajem da sam neiformisana i da nisam ni pokusala da pronadjem program ovih dveju poslednjih i da sad ismevam nesto sto ne znam.
Cak je i Sandzak ponudio svojim mnogobrojnim glasacima dve opcije za ulazak u parlament. O pobednicima ovih izbora svi su sve rekli. Kompetencija nikad u Srbiji nije bila uslov za odgovornija radna mesta (npr. Velja Ilic), pa ne treba ni ocekivati nemoguce.