Sreda, 10.02.2016.

07:00

"Odbranićemo Alep" – Turska sprema invaziju?

Turski premijer Ahmet Davutoglu rekao je da će Ankara da plati svoj istorijski dug “braći iz Alepa“ koji su pomogli odbranu Turske početkom 20. veka.

Izvor: B92

"Odbraniæemo Alep" – Turska sprema invaziju? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

227 Komentari

Sortiraj po:

Aristotel

pre 8 godina

Ne ocekujem da ce turci smeti da udju u Siriju.
Amerikanci su vec rekli sta misle o tome......da podrzavaju kurde.
Znamo da je to izazvalo osudu Turske.
Alepo pada uskoro.
Rusi iz dana u dan pojacavaju bombardovanje terorista.

raspućin

pre 8 godina

@(@, 10. februar 2016 16:45)

Ne znam o kojim balističkim raketama srednjeg dometa ti pričaš ? Prihvatanjem sporazuma START Rusi su se obavezali da te rakete unište, što su i uradili. Skadovi su neprecizni, Točka nema taj domet, ostaju Iskanderi koje bi verovatno i koristili ali sa dometom od 500km bi im upotreba bila ograničena. Pogledaj malo kartu.

Da bi Rusija napala Tursku sa tih 20000 tenkova morala bi proći kroz Gruziju, planinsku i neprijateljski nastrojenu zemlju. Preko Azerbejdžana pa Jermenije ili kroz Iran je preveliko cimanje. Čemu takav besmisleni potez ako možeš sa distance avijacijom da ih rastavljaš nekoliko dana i onda uputiš ultimatum tipa: sledeća faza industrija do temelja. Usput naoružaš Kurde do zuba.

Procenio sam da bi trajalo 7-14 dana jer sam uzeo u obzir mogućnost korišćenja auto puteva kao aerodroma. U slučaju korišćenja F-16 komplikovano ali ne i neostvarivo.

"Vecina F-16 koji nema nikakve sanse protiv Su-27, Su-30 itd... Jednostavno, ruski avioni bi ih obarali pre nego sto F-16 uopste dodje dovoljno blizu da uzvrati."

Ovu tvrdnju proveri dobro. Čak su i naše 29ke u par navrata tokom rata '99. dolazile dovoljno blizu za dejstvo, ali im ili nisu radili radari ili su rakete bile neispravne. Inače, rakete vazduh-vazduh srednjeg dometa i nisu baš tako efikasne kako mnogi misle, pa bile one Američke ili Ruske. Rusi bi definitivno protiv Turske imali gubitaka u avijaciji ali sveukupno gledano Turska nema nikakve šanse za pobedu.

@

pre 8 godina

@ttttttttttttt
Ne nego cu za Turke da navijam kao komsije, zna se koje.
Vidi, ako volis Tursku onda bi prvi trebao da budes zabrinut zbog ove izjave. Erdogan otvoreno rizikuje rat sa Rusijom! Sa drzavom cija vojska je uz americku najmocnija u istoriji! Ubedljivo. Sta mislis sta ce se desiti sa Turskom koju toliko volis? Pa nestace. Izginuce im vojska, bombardovace im gradove a i Kurdi ce to jedva docekati.
Turska nije vojno slaba ali je za Rusiju vojni patuljak. Irak je bio 4 vojna sila pa vidi kako je prosao kad je zaratio s Amerima. Turci bi jos gore prosli protiv Rusije jer su Rusi malo suroviji od Amera a ionako ne vole Turke.
Jedina zastita koju je Turska imala nestaje. NATO nema obavezu da brani Tursku ako Turci prvi napadnu neku drzavu. I onda? Erdogan krece u rat protiv Rusije i to je to. Lepo je voleti neku drzavu ali realnost je surova. 20 000 tenkova, stotine hiljada raketa, na hiljade aviona, helikoptera itd. protiv 200 turskih aviona i 3 000 tenkova!? Sto je najgore, Rusi mogu da ih gadjaju balistickim i krstarecim raketama iz same Rusije i da ne rizikuju zivote svojih vojnika.
Voli koga hoces, ali znas i sam kakva sudbina ceka Tursku ako ih ovaj ludak uvuce u rat s Rusijom.

@

pre 8 godina

@raspucin
Vazdusnu prevlast Rusija bi ostvarila u roku pd nekoliko sati. Turska avijacija ima 250 borbenih aviona. Vecina F-16 koji nema nikakve sanse protiv Su-27, Su-30 itd. To su lovci za prevlast u vazusnom prostoru, F-16 to nije i ne moze se suprotstaviti takvim avionima. Jednostavno, ruski avioni bi ih obarali pre nego sto F-16 uopste dodje dovoljno blizu da uzvrati. Uz to, Rusija ima na hiljade aviona tako da im nije potrebno nista da stancuju. Bombardovanje aerodroma i meta u Turskoj mogu odraditi i balistickim raketama srednjeg dometa kojih imaju koliko hoces, tu su nenadmasni. A tu su i krstarece rakete sa brodova i aviona.
Turska ima ukupno nesto vise od 3 000 tenkova. Ako udju u Siriju nece imati vazdusnu podrsku jer ce ih Rusi obarati. Sta im ostaje? Kopneni rat protiv sirijske vojske? Ogromne zrtve za Turke. A onda ce se umesati Iran cija je kopnena gojska jaca od turske, ili jos gore Rusija, koja bi taj rat zavrsila za nedelju dana angazovanjem svojih kopnenih snaga. Rusija ima 20 000 tenkova i kopnenu vojsku koja ima vise oruzja od celog NATO-a pa sve i Kinu da mu dodas.
Turska se igra svojim opstankom zarad Erdoganovog sverca nafte.
Rat sa Rusijom izgubice za nekoliko dana.
NATO ih ne moze braniti jer pre svega ne moze uci u rat protiv Rusije, a nema ni obavezu da ih brani zbog toga sto ne mora da pomaze clanici koja prva napadne nekoga.

raspućin

pre 8 godina

Sjaši kurta da uzjaše murta? Iran je decenijama bio pod sankcijma a dogurali su na korak od posedovanja nuklearnog oružja. Ići sa njima u konfrontaciju ili ih pustiti u društvo i dati im kredite i na taj način ih kontrolisati? Za ovakav scenario bi trebalo razmontirati Tursku.

Ako bi Turska ušla u Siriju i otpočela sukob sa Rusijom onda klauzula NATO-a o međusobnoj podršci ne važi. Rusima bi trebalo 7-14 dana za postizanje prevlasti u vazduhu. Okosnica Turske avijacije je F-16 koji protiv kombinacije SU-27, MIG-31, S-300, S-400 i nema neke šanse nit ima operativni dolet. Iz Avijana (650km od Srbije) su F-16, kada su leteli na nas, tankovani iznad Jadrana. Turska nema te kapacitete. Sa druge strane, Rusi iako ne mogu da štancuju 100 tenkova ili aviona mesečno, definitivno mogu da štancuju krstareće rakete i da istima, koristeći TU-95, TU-22, TU-160, zasipaju Tursku danonoćno i to podalje od radijusa presretnja Turskih F-16. Primera radi, TU-22 može nositi po 2 (za kraći radijus i 3) KH-22. KH-22 je po dimenzijama kao F-16 bez krila, ima dolet od 500km, do cilja leti brzinom od 4.5maha i ima bojevu glavu od 1000kg. Znači, grupa od 4 TU-22 na bilo koji aerodrom može poslati od 8-12 ovih raketa, dve takve ture i tog aerodroma više nema. Rusi imaju 60ak operativnih TU-22, tj. kapacitet da izbrišu u jednom podizanju 7-8 aerodroma. Postoji i KH-32, modernizovana KH-22 sa povećanim doletom od 1000km. Inače, TU-22 do zone lansiranja mogu leteti nadzvučnom brzinom.

ttttttttttt

pre 8 godina

Koliko ste vi srbi zagrizeni kad su rusi u pitanji to ne mogu da poverujem,pa ti isti rusi su vas izdali kad god su mogli a vi ih i dalje smatrate bracom.A za ove sto pisu da turci hoce da odbranne Alep od sirijaca vi izgleda uopste ne pratite ko izvrsava ovu ofanzivu u Alepu,tu nema ni traga ni glasa od SAA vec napad izvrsavaju sitske teroristicke milicije iz Iraka,Libana,Irana.

pero

pre 8 godina

@ttttttttttt
A Nusra i Ahrar su udruzenja ljubitelja prirode? Ovi iz Iraka i Libana nisu dobrice al Nusra ima isto stranaca kolko oces i ako oni nisu definicija terorista neznam ko jeste. A SAA i te kako ucestvuje u tim borbama. Tvrdnja da ih vise nema je nista vise do propaganda pobunjenika

Asin Viratu 108/969

pre 8 godina

Tja, tera Turke djavo tj. njihova losa karma (nigde nikada nikome nisu dobro doneli) da plate visoku cenu za svoju proslost. Posle svega bice Turaka par miliona manje, a morace i velikih delova teritorije da se odreknu. Nadam se da ce Rusi bar toliko biti nemilosrdni kao sto su Turci oduvek bili.

Silvija

pre 8 godina

Vest je veoma uznemirujuća, ako se uzme u obzir veličina sukoba koji se zagovara!!
Rusija i Turska su zemlje izuzetno naoružane, velike sile, takav rat nikome dobro ne bi doneo.
Situacija je užasno komplikovana, ulazak Turske ne bi nikako doneo dobro, u već veoma lošoj situaciji, pitanje je koliko bi se sukob proširio.
Fenomen Srbije je svrstavanje ljudi iz fotelja na stranu... pa ko ima bolje oružje, ko je u pravu ko nije... sve vide iz fotelja??
Stvarno smo neki čudan narod... mada ja to ne mogu razumeti.
Kome je rat dobro doneo... bar bi to narod Srbije morao znati.

rajvosa87

pre 8 godina

KOliko Srbi mrze Turke to je cudo jedno. Ali ima jedna izreka "Da Bog uslisuje molidbe pasa, kosti bi padale sa neba".
O cemu vi pricate? Turci se nemaju pravo mijesati u svom komsiluku za stvari koje utjecu na njihovu nacionalnu sigurnost, a Rusi kao smiju.
Rusi imaju ionako previse teritorije i nek se vrate kuci. Svi ovdje pricaju o nekakvom raspadu Turske, a zaboravili ste da ovo nije 1920.
Sve ce Turci vas Srbe pitati sta da rade.
I pun mi je djavo vise nekih komentara o krvolocnosti Turske. Pa kako su Rusi osvojili onoliki teritorij, mora da je do moskovskog cvijeca. Rusi u Moskovsku oblast. Sloboda svim domicilnim narodima Sibira i ostalih dijelova takoyvane Rusije koju su krvoloci i Moskve okupirali.

car dusan

pre 8 godina

djordje ns\pa ti znas istoriju,bas lepo,deset ratova koje su vodili rusi sa turcima,kao prvo vise nema konja i maceva,sad je samo jedna pidmornica borej dovoljna za tursku,takodje i za celu evropu,ako dodje do takvog rata da ugrozi ruse,pa mnogih vise nece biti,nece vise rusi dozvoliti da gine dvadeset miliona rusa,a videcemo sta ce ostalu moci da urade rusima,naj jacoj nuklearnoj sili,prvo upiznaj rusku vojnu moc samo jedne borej podmornice i sve ce ti biti jasno,da ruse nemoze niko da pibedi,samo moze da unisti celu planetu,zato prati i citaj a nelupaj glupisti.

Bojan

pre 8 godina

Samo malo naoruzaj Cecene i Rusi dobijaju muku a vi posle unistite Asada i vratite milione izbeglica svojim kucama. Izbeglice nece da se vrate dok je Asad tamo.
(Denis, 10. februar 2016 08:34)
Ceceni su vec naoruzani do zuba, ali ih je Putin na vreme debelo platio i izgradio Grozni da se sija. Jesi cuo za Kadirova? Izguglaj malo, dok je Kadirov ziv Ceceni ce biti lojalni Putinu.

Srdjan, Ceska

pre 8 godina

Ja ne mogu da verujem da je vama u Srbiji toliko bitna vest o planiranoj invaziji Turske u Siriju i navijanja da li će Rusi razbiti Turke ili ne. Hej 200 komentara!! Pa ja ne mogu očima da verujem. Kako je lako biti vlada u Srbiji. Dok je njima ovakvih gradjana oni su na sigurnom. Zbogom pameti.

Pilot

pre 8 godina

Šiti, Suniti, Alaviti, i još mnogo drugih podela, istorijskih, etničkih, ekonomskih... trenutno je na delu u Siriji, situacija je izrazito kompleksna. Ulazak Turske vojske u Siriju svakako bi bio početak rata, odnosi su mnogo zategnuti, a o tome koliko bi onda bilo migracija ne želim ni pričati.
Sa druge strane nije jasno koga Turci brane, pretpostavljam Turkmene, koji su pucanjem u vazduh dočekali Ruske pilote (što se po važećim zakonima smatra ratnim zločinom)!?
A Kurde, da li onda i Rusi imaju pravo zaštiti Kurde u Turskoj, ili Kinezi, Indijci, Iranci...
Veoma licemerno od strane Turske, ali i prilično neracionalno, plašim se da iza ovakve izjave stoji debela podrška neke jake sile.
Sada je ključna stvar, koju će stranu podržati Kina, koja može odneti prevagu u ovom sukobu, i naterati na razum.
Ako ipak ostane sa jedne strane Rusija sa Irakom i Iranom... a sa druge Turska sa SAD i EU iza sebe, plašim se da je tragedija neizbežna.
Sada ostaje da vidimo ko će osuditi ovakvu izjavu Turskog premijera, i sve će biti jasno (SAD će sigurno ćutati jer oni "ne znaju šta se dešava").

xyz

pre 8 godina

Šta li se ovo dešava sa Turcima? Danas su tri vesti o njima udarne: da prete ulaskom vojnih trupa u Siriju, da traže od SAD da se izjasne da li su na strani Kurda ili su uz njih i uz sve to njihovih šest vojnih aviona upada u grčki vazdušni prostor. Ko đavola traži, obično ga i pronađe...

Victorinox

pre 8 godina

Ovaj čovek pokazuje da istočno pitanje još nije rešeno, a kako stvari stoje, rešenja ne da nema, nego je na pomolu veliki pichvajs. Ako dođe do direktnog konflikta sa rusima, ovi se neće libiti da: A) naoružaju kurde svih zemalja - 30 miliona; B) u ekstremnom slučaju, da ošajdare turke raketama srednjeg dometa. E sad, ako osmanlije misle da će zbog njih da se otvore silosi sa balističkim interkontinentalnim projektilima u Sibiru i Kanzasu, grdno se varaju. Ovo nije vreme Hruščova i Kenedija, velike sile mnogo više zavise jedne od drugih, ceo svet je uvezan kao Gordijev čvor, uprkos naizgled nepomirljivim razlikama i sukobima. Naravno, anglosaksonci su majstori da nađu dileje tipa Sakašvilija i Porošenka (ovaj veliki vezir ih već šije u idiotskim izjavama), ali kako oni na kraju prolaze, videli smo.

Šta vam to treba, ooo turci!? Taman vas je lepo krenulo, vratili sve dugove, mlatili milijarde od turizma, ćerka mi je letos bila dole, kaže raj na zemlji... izgleda da je uhvatila poslednju priliku.

herceg

pre 8 godina

(ovo su ozbiljne stvari, 10. februar 2016 12:45)
Samo Irak, Iran i Azerbedzan? Iran ce tu biti za 10 godina neprikosnoveni i suvereni vladar prostora 100%. Nuklearno oruzje im je na dohvat ruke, ima ih 40 miliona, imaju najvise obrazovanih ljudi i naucnika, realni su u zivotnim stvarima itd itd, a u svoj prici si NEOZBILJNO jos zaobisao KURDE kojih ima 32 miliona, I koji su Turkoj najveca nocna mora. Sta ce biti sa njima??? Razmisljanje ti nije u skladu sa nick-om koji si postavio...

qq

pre 8 godina

Русија би по сваку цену требала да избегне било какав сукоб са Турском у том региону.Једноставно не могу да парирају у том региону,то је без Босфора и сличних аргумената.
Да не причам да било какав сукоб захтева мобилизацију у Русији и све што уз то иде.Народ није заинтересован да гине у бесмислном рату где нису директно угрожени интереси Русије.
Једна је прича бомбардоваћемо мало неке дивљаке у папучама,а друго је рат са Турском...плус са економијом у стању у каком јесте.Такође,и украјински "партнери" у погодном тренутку могу да се активирају...
Русија да је у могућности она би послала стотинак хиљада људи,али не може.Ово што сада раде је практично плафон њихових могућности.

Druze, je l' znas ti koliko vojnika 58. armije je pokorilo CELU Gruziju za 2 dana? Pa sta ce im i 20 miliona vojnika dole ako su takticki, tehnicki i mentalno spremni da aktiviraju oruzja za koja mi znamo samo iz StarWars filmova (preterujem sad)? Shvati da pricas o sili koju zapad napada od drugog svetskog rata u nameri da je pokori.

monden

pre 8 godina

Izgleda da će se zaista obistiniti proročanstva naših svetih otaca da će Treći svetski rat započeti sukobom Turske sa Rusijom.A i sve one besede Sheikh Imran Huseina o skorom početku svetskog rata, nisu tek tako neko "bulažnjenje"

gile

pre 8 godina

Jedno jednostavno pitanje: da li se ovaj grad Alep nalazi u Turskoj,ili u Siriji?Naravno, tro je drugi po veličini grad u Siriji koji su okupirali ID i razne Nusra grupe koji nastavljaju politiku Al Kaide. S kojim pravom Davutoglu "oslbodaja Alepo".On dakle hoće da upadne u tudju zeritoriju, da načini invaziju.Pa šta je to nego kršenje medjunarodnog prava ,jer siorijska vlada nije pozvala Tursku da pomogne.

Zeljko

pre 8 godina

Русија би по сваку цену требала да избегне било какав сукоб са Турском у том региону.Једноставно не могу да парирају у том региону,то је без Босфора и сличних аргумената.
Да не причам да било какав сукоб захтева мобилизацију у Русији и све што уз то иде.Народ није заинтересован да гине у бесмислном рату где нису директно угрожени интереси Русије.
Једна је прича бомбардоваћемо мало неке дивљаке у папучама,а друго је рат са Турском...плус са економијом у стању у каком јесте.Такође,и украјински "партнери" у погодном тренутку могу да се активирају...
Русија да је у могућности она би послала стотинак хиљада људи,али не може.Ово што сада раде је практично плафон њихових могућности.

Prvo da bi davao takve procene moras sa se razumes u karakteristike oruzja sto kod tebe nije slucaj. Prvo zasto bi rusi vrsili mobilizaciju ako im je aktivni sastav vojske oko milion vojnika? Drugo ruska teritorija je na samo 800-900km od alepa i rusi imaju enorman arsenal raketa sa tim dometom ukljucujuci iskander koji tu razdaljinu prelazi za 10tak min. Trece, zbog S400 ni jedan turski avion ne bi mogao da da podrsku trupama na zemlji tako da s400 jeste faktor i to ogroman. Cetvrto, nemoguce je prekinuti snabdevanje rusa jer vazdusni koridor ide preko Iraka i Irana i nema nikakve veze sa turskom. Ovo sto rusi rade nije ni 5% angazovanja njihovog vojnog potencijala.

blago mozgovima

pre 8 godina

Rusi mogu da udju u Siriju a Turci ne mogu?!
Sada odjednom Rusi dobri, a sto gadjaju skole i ubijaju decu to se ne racuna...
(Stevo, 10. februar 2016 12:04)
Rusi su usli da se bore protiv ID i to na poziv zvanicno izabranog rukovodstva Sirije.Ko je zvao Amere i Zapanu Evropu, ko Turke?
A baska izjava dan posle posete Frau Merkel, koja prosipa demokratiju u rekama i potocima, a svi su obicni vazali kauboja, na celu sa njom.

Aleksandar

pre 8 godina

(Sachs, 10. februar 2016 11:20) Taman posla. Niko se ne'e priklju;iti jer je Americi i Evropi cilj da unište tursku ekonomiju. Nikome sa Zapada ne odgovara Turska koja nema dugove prema Međunarodnom fondu, Turska koja je otplatila svoje dugove. Zato ih i guraju u rat sa Rusima, a Turci glupi pa ne vide. Svi će se povući, a Rusi će razvaliti Turke. Koliko god da Turska nije naivna vojna sila, imaju naoružanje, Rusi će ih sravniti! Turci pamet u glavu!

bos

pre 8 godina

nadam se da će bar ostale zemlje ostati uzdržane jer ne treba nam neki novi veliki konflikt.
nadam se da ameri/nato shvataju da su turci zaslužili ćušku koju će dobiti ako pokušaju upad u siriju. mada opet su u nekakvom savezu...vrlo lako može da se desi ono što normalan svijet ne priželjkuje.

Gringo

pre 8 godina

(ja, 10. februar 2016 10:21

Kad smo vec kod % da li ti je poznato i da je oko 70% Asadove sirijske arapske armije cine suniti?
Verovatno da nije. Ogromna vecina komandnog kadra te vojske i skoro svi piloti su suniti.

To sto pokusavas isto sto i Turska i Saudi Arabija da predstavis ovaj rat kao rat siita i sunita u Siriji je cista glupost. Ne mislis valjda zaista da suniti koji zive pod okupacijom ID i Nusra Fronta podrzavaju dzihadiste i zele da ostanu tu? Niposto.

Posmatraj pobedu Sirije nad dzihaom. I nijedan turcin vise tu nista ne moze. Samo gledaj i uzivaj.

perica

pre 8 godina

A sto da ne nije Sirija Rusija pa da nemoze niko da leti samo Rusi.
(OTAN, 10. februar 2016 11:08)

Nije Rusija nego je Sirija, suverena drzava koja je pozvala Ruse, svi ostali su agresori na od UN priznatu suverenu drzavu! E bas bih voleo da vidim kako ce to uletanje turskih aviona u sirijski vazdusni prostor izgledati pored S300 - S400, jos su sad i nevidljivi "leteci S400" avioni SU35S sa radarom domet 400 km tu, ni musica ne moze da narusi sirijski vazdusni prostor ako to Rusi ne dozvole.

Interesi iznad svega

pre 8 godina

Dok Turska pomaže pobunjenike u ratu sa Sirijom a na drugoj strani Rusija pomaže Siriju u ratu sa pobunjenicima, ID samo navija. Da je svima u interesu da se uništi ID svi bi se ujedinili i ona bi bila uništena.

zoran

pre 8 godina

Sve void ka cepanju Turske. To je dogovor Amera I Rusa , iza zavese. Niti jednima, niti drugima ne odgovara ovakva Turska. Nju ni NATO ne trpi, jer su suvishe svojeglavi I drchni. Rusima su ostali duznici tako da bi rado na njima isprobali Suhoje I ostalu skalameriju. Eto nama turskog proleca I radjnja Kurdistana.
Ni u ludilu nece Nemci, U.K, Francuska , a da ne spominjem Grcku, ratovati protiv Rusa, zbog Turaka. Ko tako misli taj ideju nema o geo-politici.

Me vredi Asad zute banke kad je Rusija u pitanju

pre 8 godina

(blago mozgovima, 10. februar 2016 12:35) Sto su Rusi trazili dobit ce,upecao se bacuska na Natov mamac kao i mi u Srbiji 90-tih.A to st Rusi ubijaju ID to macku o rep da se obesi,pa ljudi i sa malo skole vide da je Asadov kapital u pitanju jer sankcije su unistile rublju i ekonomiju Rusije i traze se novi izvori para kao i Amerikanci u svim dosadasnjim ratovima,znaci Rusi kopiraju Amere.Drugo Rusi ne unistavaju ID i ISIS drzave vec pobunjenike koji se bore protiv Asada i ID kao i Turkmene zbog cega su Turci i oborili su-24 radi opomene a uz kooperaciju sa kurdskim PKK su presli crtu tako da uz pomoc Alepo braci kojim uzvracaju pomoc i u koordinaciji sa Amerima tj.Nato zeli se Rusija baciti na kolena.Ko to ne vidi i razume,videt ce a nadam se da ce Putin biti mudar i videti sta se to iza brega sprema kao i kad je bio mudar i nije reagovao vojno kod obaranja aviona.

Stefan

pre 8 godina

Strasno je to da ljudi ovde vecinski podrzavaju diktatora asada i jos neki kazu da je legitimno izabran a njega podrzavaju samo njegovi siti kojih ima mozda desetak posto i to iz straha od odmazde sunitske vecine ako pobunjenici izgube rat a ne zato sto je on dobar lider.Na stranu imperijalisticke namere turske i interesi amerike koji ocigledno postoje u ovom sukobu ali jedini nacin da asad ostane na vlasti je da pobije i protera vecinu gradjana svoje zemlje sto se upravo desava u alepu i kod nas to ljudi podrzavaju?! I takodje nije tacno ono sto se ovde prica a to je da asad u alepu ratuje protiv terorista vecinom su u pitanju slabo naoruzani pobunjenici i civili ukljucujuci i zene i decu.

WTF

pre 8 godina

E moji Turski vlastodržci, pa nije su vam sa druge strane Jermenski civili, niti je ovo 1915...2016/2017 gradjanski rat u Turskoj uveliko...žao mi samo što će običan narod u turskoj će da izvuče deblji kraj (kao u svim ratovima)..

Temerinac

pre 8 godina

Svrgavanje Asada i ISIL su delo Turske i Amerikanaca. Znase da je Sirija bila stabilna zemlja do pojave tih zlotvora. Šta uradiše od Libije. Što se tiče Iraka, ja mislim da bi sada da mogu od blata pravili Sadama Husejina, samo da nemaju posla sa ovim ubicama od ISIL-a. Dosta mi je priča o umerenim pobunjenicima koji otsecaju glave. Svet je krenuo u beznađe i ambis i krajnje vreme da se sve smiri dok nebude kasno.Dok je na vlasti u Turskoj bila vojska Turska je bila mirna, te mislim da je krajnje vreme da se tamo na vlast vrate generali.

glas razuma

pre 8 godina

Turci nista nerade bez aminovanja Vasingtona. Ovde je igra ispod zita. Uvuci Rusiju u rat sa Turskom koji po procenama zapada nebi kratko trajao. Druga ideja je okrenuti muslimanski svet protuv Rusa. Cak ni Amerika koja dolare stancuje kao toalet papir nebi mogla na duge staze da izdrzi. Sa druge strane spremaju Ukrajinu da krene na Dombas i Krim. Time zele da sto vise iscrpe Ruse, a onda kao toreador iscrplhenom biku Amerikanci zadali Rusims konacni udarac. Sve to moze, a nemora da bude?! Putin je stari obavestajac i njegova odeljenja analitike rade 25 od 24 sata i analiziraju igru. Jedna ekipa specijalaca mogu da promene pricu. Likvidiraju glavne igrace, a onda prica pocinje iz pocetka.

ovo su ozbiljne stvari

pre 8 godina

Odbranice sirijski Alep od sirijaca. Mora da popijem rakiju, uvatilo me meze
(Mare, 10. februar 2016 07:18)

Bolje uzmi votku mesto rakije, to je u sedam decenija postojanja drzave SSSR dokazano najbolji napitak za selektivno pamcenje i zakljucivanje, a i u nezavisnoj Rusiji postize izvanredne rezultate! U ovom gradjanskom ratu ratuju Sirijci protiv Sirijaca, a jos preciznije Sirijci šiiti protiv Sirijaca sunita. Rusi su pod plastom borbe protiv ID krenuli da bombarduju svakoga ko se suprostavlja Asadu, ali problem je sto je njegovih šiita tamo cetri puta manje od sunita, a Iran, Irak i Azerbejdzan su jedine muslimanske zemlje gde su šiiti vecina (+ Jemen i Liban gde su skoro polovina), tako da su akcijom spasavanja ovog na duge staze vec propalog diktatora okrenuli 90% muslimana protiv sebe, ne samo Turke. Takodje, treba znati da je za Ruse Sirija samo jedna od spoljnopolitickih partija saha, dok je Turcima to zivotno pitanje iz direktnog komsiluka, i sigurno nece skrstenih ruku posmatrati dalju eskalaciju krize u smeru najgorem po njih (Asad na vlasti znaci neprijatelj na vlasti u susednoj drzavi, kao i dodatni milioni izbeglica).

rex

pre 8 godina

nato sluzi u slucaju odbrane od napada. ako ti napadnes a pogotovo na svoju volju ko sto oce turci, nece prstom maknuti kad se pojave rusi na granici sa turskom

Petar

pre 8 godina

Jedini istorijski dug koji Ti i tvoji Turci imate jeste da kleknete pred svaku kapiju u Srbiji i drugim Zemljama gde ste uradili nezamislive zločine nad stanovništvom i molite za oproštaj u iskrenoj katarzi. Spektar zla i samovolje koje ste doneli je na svakom narodu ostavilo, nažalaost, neizbrisiv trag i poremećaj, ne i napredak. Dok je zapad razvijao diferencijalni račun, mi smo imali zbegove i paljenjevine, silovanja i maštovita mučenja i ubijanja, kao da se radi o običaju ili sportu-uz prateće smanjenje brojnog stanja svaki put. Na šta treba da liči narod koji se na ovo morao navikavati vekovima? Niste se poboljšali bitno iz tih vremena...opet bi vi da napadate i istrebljujete i potčinjavate okruženje svojoj osmalijskoj volji. Jedini koji je sa vama znao je Rumunski vladar Tepeš, zadao vam je takav strah i to je jedino našta turska svest reaguje. Ironično, nazvan je od istog tog dvoličnog zapada Drakula, pretvoren u karikaturu, izdat i ubijen, taj koji branio i odbranio kapije Beča i Pešte od najezde vaših nekontrolisanih poluludaka kojih i danas ima u izobilju, nemamo sumnju da je tako. Možda je došlo vreme da za sva vremena spustite i barjak i koplje. Ako Rusima gurnete prst u oko, loše ćete proći jer će uz Ruse stati svi čije je istorijsko sećanje prema vama gore nego prema Nemcima...a Ameri, ne računajte na integritet karakter onih čiji je Bog novac, a kredo profit...

marko

pre 8 godina

Posalji svoju decu da ratuju.a ne tudju.ako krenete unistice vas rusi.a nato vam nece pomoci.turci ucite od ukrajinaca.izgubili su 30% teritorije.a nato im nije pomogao.a vi jos imate i kurde koji vas mrze koji ce vam uzeti kurdistan.

marija

pre 8 godina

Ja ovu vest ne nadjoh nigde osim u nasim medijima. A kako potice od RT treba je uzeti sa rezervom. RT je medijska masinerija kao i CNN i to nema veze za rusofilijom/fobijom, to je stvar zdravog razuma. Cinjenica je da niko, ali bas niko, ne moze sa sigurnoscu da predvidi dalji tok dogadjaja, a manipulacije javnoscu su trenutno najjace oruzje svih. Ulozi su veliki, kao sto i posledice mogu biti velike, kako za zemlje aktere, tako i za ceo svet. Toga su svesni i ludi Turci i ludi Rusi i ludi Ameri, ali opet mislim da nisu dovoljno ludi (ili se bar nadam), jer niko nije dovoljno jak,da sa izvesnom pobedom krene u tu pricu, ali nisu ni slabi da bi to proslo bez posledica.

acca

pre 8 godina

Ne znam da'l neko od vas primećuje al Rus cuti na sve ovo! Turci trebaju dobro da razmisle, za čiji interes tako neku glupost da naprave!

prizrenac

pre 8 godina

Mirko:Siriju napadaju kome se dize k...(izvini sto moram ovako da pisem)pa vidis da ceo svet bombarduje te jadnike,oni ne ubijaju iss,oni ubijaju civile.imate po srbiju svaki dan te ljude sto beze od ratista,pitajte ih.

страшно

pre 8 godina

Уђе ли у Сирију то ће му бити последње што је урадио. Јасно је то и њему али ето, да пред својм народом не испадне млакоња. Исто као и овај наш назови премијер. А од туризма могу полако да почну се опраштају јер ко ће нормалан у овакву турску ???

sasho

pre 8 godina

Ovo je vest stara vec 36 sata,od tada se svasta izdesavalo tamo.Ogromne gubitke je pretrpeo ISIS,NUSRA ili bolje reci turska opozicija u zapadnom delu Sirije.

Meraklija77Nis

pre 8 godina

Od koga ce da odbrane Alep???od regularne vojske??..a koga da odbrane??teroriste??...ovde nesto mnogo nije u redu.Neka nam je Bog upomoc.

Sachs

pre 8 godina

Reče Branko Ćopić u "Orlovi rano lete": "Kakav je to rat bez Turaka". Znači NATO gura Turke u rat protiv Rusije, a posle će svi da se priključe.
Selite se u brda, uskoro počinje...

adam

pre 8 godina

Sve Turske imperije zavrsile su potcenjivanjem neprijatelja I precenjivanjem sebe. Izgleda da Turci iz sopstvene istorije nikad nista nece nauciti. Isto vazi I za nas!

politikologapsolvent

pre 8 godina

Evo ovako. Prva zabluda - turaka ima 80 miliona. Netačno. Turska zaista ima 80 miliona stanovnika, ali 30 miliona su kurdi, plus ima i drugih, ne toliko brojnih, manjina. Dakle samih Turaka ima nešto manje od 50 miliona. A kurdi inače naseljavaju oko 20-25% Turske teritorije.
Sledeća zabluda - s400 nema efekta na turska kopnena vozila. Tačno je da nema direktno uticaj na vozila, ali ima indirektno! S-400 i krstarica Moskva će gađati svaki turski avion koji poleti! Bez vazdušne podrške, te motorizovane kolone nemaju nikakve šanse. A ovde moram još jednu stvar da pomenem, s-300 ima varijantu koja lansira balističke rakete, sasvim je moguće da postoji i s-400 varijanta koja ima isti posao.
Treća zabluda - Turska je NATO članica, Rusi joj ne smeju ništa. Delimično (ne)tačno. Ovo je već malo teže pitanje, ali krenimo redom. Turska je svakako članica NATO-a, to je činjenica. Međutim, taj famozni član pet kaže da su ostale članice dužne da pomognu samo ukoliko je teritorija neke članice napadnuta! Ukoliko turska vojska uđe u Siriju i tamo se sukobi sa Rusima, taj član će se tumačiti onako kako amerikancima bude odgovaralo, iako tehnički ne bi trebalo uopšte da se uzme u obzir. E sad, Erdogan je juče, prekjuče rekao amerikancima - kako da vam verujemo, pomažete kurdskim teroristima! Dakle tu očigledno ne cvetaju ruže u njihovim odnosima, a i inače nešto ne verujem da amerikanci u toku predsedničkih izbora žele da gledaju još jedan rat u kom učestvuje njihova vojska.
Četvrta zabluda je da Vašington kontroliše Ankaru. Pročitajte opet poslednje dve rečenice treće zablude. A drugo je da Turska nije zemljs koju je lako kontrolisati.
Da rezimiramo, ukoliko dođe do rata između Rusa i Turaka, kvota na Ruse je 0.2 ili manja. Rusija bi vrlo brzo mogla da naoruža Kurde lakim i teškim pešadijskim naoružanjem, Sirijska vojska, ma koliko u lošem stanju, trenutno je sastavljena od veterana koji bi bez problema zaustavili Turke, ako bi turci ostali bez svoje vazdušne snage, što je vrlo verovatno u ovom scenariju. I naravno na kraju tu su Rusi koji bi samo nastavili da bacaju bombe, ovog puta na Turke. Dokle god Rusi ne napadnu tursku teritoriju nato neće prstom mrdnuti. Toliko od mene, hvala svima koji pročitaju do kraja.

newking

pre 8 godina

prazne priče nemoćnih turaka pred kolapsom...jednom nogom u grobu već a drugom pored groba na kori od banane...ruske banane najviše klize.

sta bi bilo, kad bi bilo...

pre 8 godina

Hmmm...ako Turska resi da trupama udje u Siriju, onda svakako tome mora prethoditi raketni udar po ruskim sistemima u tom delu. Naravno, prakticno trenutni odgovor Rusa na to ce biti njihov protiv udar po turskim vojnim instalacijama bitnim za operacije u Siriji. Ko raspolaze boljim raketnim sistemima u startu ce dobiti ovaj rat. To znaci da jak i efikasan PVO raketni sistem efikasno u velikom procentu neutralise rakete zemlja/brod-zemlja protivnicke strane, a onda svojim navodjenim zemlja/brod-zemlja raketama udari po vitalnim vojnim postrojenjima druge strane. Mislim da su tu Rusi u velikoj prednosti. Pobednik iz ove faze stice vazdusnu prevlast i moze poceti ofanzivna dejstva svojom avijacijom do potpunog unistenja vojne infrastrukture protivnika u tom reonu...Bez globalne pomoci NATO-a Turska bi prsla za par dana. Naravno, ako bi bili pametni da na vreme skapiraju da su rat izgubili u lokalu (teritorija ka Siriji do 200-300km u dubini Turske), jer sumnjam da bi Ruje ozbiljnije tukle dublje po turskoj teritoriji...ako ne, ako bi krenuli u potpunu konfrontaciju sa Rusijom, onda bi situacija postala puno ozbiljnija i pitanje je sta bi radio NATO u slucaju potpunog razbijanja jedne svoje clanice...

пера митић

pre 8 godina

за све слобе, алије, ердогане, обаме и путине, који туђу децу шаљу да гину, имам ону народну, "лако је туђим к. по трњу млатити". а што би реко бора чорба, "децу вам нећу опростити".
војска је смишљена да брани своју државу. свако слање војске у туђу државу је лаж и потпуно је небитно да ли то раде срби, амери, руси или турци. то је увек погрешно и злочиначки.

Treva whateva

pre 8 godina

Kada bi ameri došli i poklonili milion dolara svakom srbinu mi bi to odbili i rekli da je zavera. Ili bi dali pare rusima. Eto toliko je ovaj narod izbezumljen.

deki185

pre 8 godina

Rusi su skoro izmenili svoju vojnu doktrinu.Uveli su preventivne nuklearne udare u slucaju ugrozavanja svojih interesa.Gotovo sam siguran da u koliko turci krenu vojno i ugroze ruske baze da ce pretrpeti nuklearni udar po svim strateskim objektima u samoj Turskoj.To ce znaciti kraj Turske kao drzave.E sad kome je to u interesu mislim da znate.

jugozapad

pre 8 godina

Dok god imamo jaku Rusiju i jak zapad (zajedno sa Turskom), nema zime za neki globalni rat. Dok se boje jedni drugih i dok je ravnoteze, niko ne sme da uzima tudje, vec samo brane svoje

Mirko

pre 8 godina

Ono sto vecina ovde koji komentarisu ili ne zna, ili se pravi je, da je u Siriji prema svim podacima pre rata zivelo 70 posto Sunita. Ni jedan Sunit ne zeli Asada na vlasti. Grad Alep je 100 posto Sunitski. Asad zeli da bar pola Sunita posalje u Evropu i da na ovakav nacin ostane na vlasti. Jeli moguce da to ovde nikog ne zanima, samo zato sto navijate za Rusiju?
(ja, 10. februar 2016 10:21

A za koga brate da navijamo? Za Sunite? Koji je to narod? Koja je njihova država? Oni su svi državljani Sirije, a Sirija je napadnuta od strane ID uz podršku tih istih pobunjenika, koje finansiraju Ameri, kao i teroriste, a sve u nameri da razbiju Siriju, zavladaju regionom, zagospodare svim naftnim izvorima i zalihama, da zagazde i unište Rusiju, Iran, Siriju i sve ostale koji nisu sa njima.
Kako ti tvoji Suniti ne vide da su samo oružje u rukama imperijalista, da su ih ameri zavadili, da će da se pobiju međusobom sa svojom muslimanskom braćom, da će nestati kao narod i izgubiti i državu i identitet?
Ajmo da navijamo sad svi za tu novu državu Sunitiju?! Da pustimo ID da zadrži svoju terorističku državu, da im možda damo i mesto u UN?
Zna se gde se razrešavaju religijska pitanja među muslimanskim svetom, siguro ne oružjem i ubijanjem braće.

Djordje NS

pre 8 godina

Ko god razmišlja svojom glavom u konkretnom slučaju biva proglašen Rusofilom - mnogo isključiv stav...
(MGM, 10. februar 2016 09:54)

Od kad se rusofilstvo i pravdanje svega što radi Rusija i Putin, a istovremeno kritikuje baš sve što iznose Ruski protivnici, smatra razmišljanje svojom glavom? Ja bih baš to nazvao razmišljanje tuđom glavom i dodvoravanje većini. Da ne kažem, "kud svi Turci tu i mali Mujo", što bi priličilo ovoj temi diskusije. :-)

nije sve istina što kaže SAD, ustvari oni samo lažu

pre 8 godina

@ ja, 10. februar 2016 10:21,
Pre svega nije tačno da je u Siriji bilo većinsko sunitsko stanovništvo. Ponovo i to nema nikave veze sa narodima koji su iskazivali takv vid vere.
Sirija je bila multietnička i multikulturna država, koju su razorili izopačeni ljudi potpomognuti Amerikom i satelitima. Ljudi su slobodno bez straha mogli da ispovedaju svoju veru i svoje običaje.

Taj Asad je pobedio na izborima koji su sigurno bili regularniji nego u Ukrajni, Saudijskoj Arbiaji ili ti sad u Srbiji.

Ranger

pre 8 godina

Sećate li se našeg prof. zaboravio sam mu ime, bio je ambasador u Turskoj, mislim i u Vatikanu. Lepo je govorio da Turska ima želju za Otomanskim granicama, itd. Svakako nađite na netu pa poslušajte. Meni ne bi čudilo da ovi guraju Tursku u rat zbog sopstvenih interesa, tj. vlasti. Možda im se ljulja pod nogama i narod im sprema promena, pa su oni natodu spremili rat kako bi učvrstili svoju vlast. Čak me ne bi čudilo da vojska izvrši vojni puč, ako proceni da su im ludaci na vlasti. Posle ovih izjava ko bi uopšte išao na letovanje u Tursku?!
(smajli, 10. februar 2016 09:31)

Profesor Darko Tanaskovic

https://sr.wikipedia.org/wiki/%D0%94%D0%B0%D1%80%D0%BA%D0%BE_%D0%A2%D0%B0%D0%BD%D0%B0%D1%81%D0%BA%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D1%9B

Mirko

pre 8 godina

Danasnja Turska je vekovna Grcka i Asirija.
Da li to znaci da Grci i Sirijci treba da konacno oslobode Konstantinopulj i Ankaru od turske okupacije?

ja

pre 8 godina

Ono sto vecina ovde koji komentarisu ili ne zna, ili se pravi je, da je u Siriji prema svim podacima pre rata zivelo 70 posto Sunita. Ni jedan Sunit ne zeli Asada na vlasti. Grad Alep je 100 posto Sunitski. Asad zeli da bar pola Sunita posalje u Evropu i da na ovakav nacin ostane na vlasti. Jeli moguce da to ovde nikog ne zanima, samo zato sto navijate za Rusiju?

Zoran Jakovljević

pre 8 godina

od toga nema ništa. Max što turci mogu da urade je da naprave neku bafer zonu duž granice u Siriji. Ruse ne smeju da napadnu direktno to je jasno ko dan. U slučaju da turci malo i uđu u Siriju, kurdi i ostali u Siriji će dobiti još naoružanja neće se Rusi direktno konfrontirati sa turcima osim ako ih ne budu dirali.

tikva

pre 8 godina

Razumem da Turska ima svoje interese u ovoj priči, ali ne razumem da su spremni da idu toliko daleko da na tuđoj teritoriji zarate sa Rusijom. Krupan je to zalogaj. Nema ništa od toga. Staviće im NATO veto na takve pokušaje. Ne brinite, neće biti rata.
(ned, 10. februar 2016 09:53)

Taко се говорило и крајем деведесетих. Сви знамо шта се десило...

konsen

pre 8 godina

Koliko rusofila na jednom mestu. Mislite li vi da Rusi smeju tako lako da napadnu Turke? Turska je clanica NATO-a. A to sto vi mrzite Zapad sto je napao Srbiju (zbog zlocinca Milosevica) to je druga stvar.

@ Sab

Ako Turska krene na Alepo, nisu onda Rusi napali Turke, nego su Turci napali Ruse i Sirijce. Imate mali problem sa logikom, koliko mogu da vidim. Clanica NATO? Evo vec vidim kako Ceska, Hrvatska, Portugal, Nemacka i ostali salju svoju vojsku u Siriju da gine za turske gluposti i imperijalne ambicije.

vladimir veliki

pre 8 godina

Neki se ovde cude kako je puno rusofila na ovoj temi.A sta treba da budemo,turkofili? Bili smo pet vekova tursko roblje i sad treba da budemo turkofili.Gde je tu logika? Da volimo svog dzelata, dzelata koji je znacajkno doprineo da se raspadne Jugoslavija,da se desi gradjanski rat krajem proslog veka. Ili treba da ljubimo zapadne sile koje su posle odlaska Turaka sa Balkana pokusale vise puta da preuzmu ulogu Osmanlija,da budemo njihopva kolonija.Rusima nikad nismo bili roblje a nisu to Rusi ni pokusavali.

mihajlo

pre 8 godina

Niti ces sta da uradis vise sta tamo, a jos manje da osvojis. Price za malu decu. Za koj dan Alepo pada, a vi brujite jos i dalje, buhahaha. I slucajno ako nekako udjete, izlaziti vise necete, tamo vam ostaju kosti u to da budete sigurni.

Logic

pre 8 godina

Erdogan je novi Husein
Naime Husein je na mig amera napao Iran kad su tamo skinuli frenda amera dakle šaha
Ameri su prvu godinu logisticki jako pomogli Huseinu onda su ga ostavili nek se snadje odtad i velika ljubav Huseina i amera

perica

pre 8 godina

Smejao sam se kada su ljudi pisali o prorocanstvu baba Wange, sada se ne smejem vise. Onima koji ovde pisu da Rusi ne smeju nista da urade, pa da li ste vi normalni? Rusi ne napadaju Tursku nego Turska napada suverenu drzavu Siriju koja je Rusiju pozvala u pomoc. NATO je obavezan da pomogne samo u slucaju da njena clanica bude napadnuta, a ni tada ne bi isli na najvecu atomsku silu na svetu zbog tamo neke Turske koja podrzava teroriste i sama pali vatru. Krenuce Turci, spaljice im Rusi prve jedinice, bice malo retoricne buke kao kod rusenja ruskog aviona i na tome ce se zavrsiti, ako je i malo razuma ostalo u ovoj turskoj supljoj glavi.

Salerno

pre 8 godina

alo nepismeni, ne palite se gjabe,koji treci svetski rat,ko je lud radi turske da udje u nuklearni rat sa rusijom,i ako pokusaju nesto turci dobice po glavu i brzo ce se smiriti.

Jedan iz mase

pre 8 godina

(djole, 10. februar 2016 08:21)

Turska iz veka u vek se razvija,ima ekonomiju,ima podršku Zapada dok Srbija sa druge strane iz veka u vek propada...nema ekonomiju,nema privredu,nema podršku ni Zapada ni "voljene" Rusije...pa ti vidi ko je u boljem položaju onda

Fliper

pre 8 godina

Kakav blefer. Ako Turska udje onda ulazi i Iran a turski tenkovi bez podrske iz vazduha bice laka meta za iranske avione masakrirace ih. Ukoliko Turska udje i sa avionima ceka S-400.

mister mister

pre 8 godina

Ameri sigurno nece da rizikuju da ulaze u direktan konflikt sa Rusima.Ostali tek nece.Stvarno ne verujem inace nema kraja ode sve u tri...Posle ovoga jos masinerije ce biti dovuceno u Hmeim.Kako premijer jedne uticajne zemlje izjavljuje direktno nesto ovako!Neverovatno,da li on misli da moze da upada i da pored oborenog aviona i dalje cacka i prica ovako.Rusi nisu naseli,ali mislim da ih polako zatvaraju i da je to to..Van pameti izjava totalno.Plus Kurdi,pa Iran je tu....

mihajlo

pre 8 godina

U slucaju da turska kojim slucajem upadne i izvrsi invaziju, mogo bi da se kladim i da u protiv ofenzivi gubi deo zemlje na JV i Istok i nastaje Kurdistan.

micko

pre 8 godina

Morao sam da napisem komentar.Ovde se svako naziva Rusofilom,ko napise pozitivan komentar za Ruse,a lupaju se gluposti o Turskoj.Kao prvo u Turskoj ima oko 70 miliona ljudi,ne 80 miliona,i od toga su 40% Turci.Verovali ili ne 30% stanovnika Turske su Kurdi,i oni zive na skoro celoj teritoriji istocne Turske,nad kojom Turska drzava nema nikakvu kontrolu vec godinama(slicna situacija koja je bila nama sa Kosovom).Samim tim je veliko pitanje koliko bi u eventualnom buducem ratu Turska imala vojnika,i ko bi tu ratovao.Zanimljivo je da u Turskoj zivi 8 miliona ljudi koji se izjasnjavaju kao Makedonci,ima tu Makedonaca,ali su to uglavnom Grci koji su ostali da zive u Turskoj posle njene nezavisnosti,i da ne bi imali problema,oni su uzeli taj identitet.Obzirom da sam ziveo tamo par godina,potpuno se slazem sa ljudima koji predvidjaju da ovo rukovodstvo vodi Tursku u propast,i u slucaju nekog rata sa Rusima,oni nemaju sta da traze,i predvidjam im totalni raspad,mozda cak i gubitak identiteta.

branko

pre 8 godina

Mnogo bre ovaj prica. Ovaj ce da izvrsi invaziju na Siriju cim Porosenko upadne u Krim. Nego sto junacina ne pogleda na kartu sveta. On se ne granici ni sa jednim jedinim prijateljem. Sto vise, sve zemlje oko Turske imaju veliki dug da naplate Ankari.

SIN LOVCA NA MEDVEDE

pre 8 godina

Turska - zemlja sa najvećim unutrašnjim problemima na svetu. Njena spoljna a pre svega unutrašnje politka bi morala biti anipod politike koju vodi sadašnja njena vrhuška. Sadašnja njena politika, oličena u Erdoganu, je dolivanje ulja na vatru koja će sigurno buknuti i naterati desetine milina ljudi u bekstvo a Tursku dovesti do haosa nevidjenih razmera.

srx

pre 8 godina

@barCG

"ako krene turska na siriju nista nece rusi smeti da preduzmu, mocice samo da gledaju i da pricaju i nista vise. rusija je jaka iskljucivo defanzivno na svom terenu, rusi nece smeti da napadnu tursku clanicu Nato-a"
Da pogledamo cinjenice - Turska je u defenzivi od Prvog Balkanskog rata. Osim neuspjele okupacije Kipra, Turci su umjesani u rat protiv 1/3 svoje drzave - Kurda. Rusija je od dolaska Putina pobjedila u Dagestanu, Ceceniji, Gruziji, Krimu i Donbasu. Trenutno je umjesana u intrevenciji u Siriji. Sve ofanzivno. 90% van svojih granica. Ako Turska napadne suverenu drzavu - nema ni jedan jedini dio Nato povelje koji bi natjerao druge clanice da joj pomognu.

"...slijedi novo razocarenje za rusofile isto ko posle obaranja ruskog avijona kad rusi podvise rep."

Iskreno se nadam. Nakon obaranja aviona NATO je okrenuo ledja Turskoj. Ruske sankcije su dotukli tursku ekonomiju, Kurdi su najavili odcjepljenje sto je dovelo da de-fakto ratnog stanja na svim kurdskim teritorijama. Teritorija koju je Turska kontrolisala preko Turkmena je izgubljena za dva dana. Put nafte iz Sirije u Tursku je zaustavljen, hiljade ID ratnika je uhapseno u bjegu nazad u Evropu, Asadova armije je u nezaustavljivoj ofanzivi i danas stoje pred posljednjim korakom prije kapitulacije divljaka iz ID i Turskih terorista.
ZATO Erdogan stoji i prijeti "odbranom brace". Ne zato sto su Rusi slabi, vec zato sto su korak pred potpunom pobjedom u Siriji.

Djordje NS

pre 8 godina

Kako su mi samo smešni i naivni ovi naši rusofili koji se sprdaju sa Turcima da bi na taj način pokazali koliko je Rusija velika vojna sila a Turska smešna. Ova situacija je krajnje ozbiljna i preti velikom eskalacijom sukoba i tu nema ničega smešnog. Turska je ogromna vojna sila i sama od sebe a da ne pričamo o tome što je članica NATO i pri tom ima 80 miliona stanovnika. Rusi postižu velike uspehe u invaziji protiv pobunjenika u Siriji ali nemojte zaboraviti da u tim sukobima, koji nisu ni blizu okončanja, Rusima nije niko na terenu u stanju da se suprostavi jer pobunjenici nemaju ni avione ni PVO. Uvlačenjem Turske u taj sukob ne bi Turci "dobili po njušci" kako kaže jedan od napaljenih komentatora već bi se situacija na terenu značajno promenila. Tradicija Rusko-turskih sukoba je jako duga i da je Turska mala maca kako je neki žele predstaviti, odavno ne bi postojala posle tih sukoba sa Rusima. A svi znamo da nije baš tako. Srušili su Rusima avion i nisu ni hteli da im se izvinjavaju zbog toga. Ok, onaj Erdogan nije sav svoj i takvih likova bolje da nema, pogotovo na čelu velikih država, ali isto to mogu reći i za Putina.

aseb

pre 8 godina

U slucaju toga,sve je jednostavno!
Turci su upali u drugu zemlju,Sirija trazi pomoc Rusije kao i do sada,a njima svejedno koga bombarduju. Da bi to sprijecili,a i oslobodili vazdusni prostor za svoje avione,a bez tog nema uspjesne invazije,Turci moraju unistiti bazu Hmeim,gdje su stacionirani s-400 i avioni.Znaci direktan napad na Ruse i eto.Show krece!
NATO se nece umijesati jer je onda sve gotovo.Niko nije spreman na zapadu zrtvovati svoj opusten zivot zarad osmanlija,jer oni su bukvalno u tom vremenu,a dosli im kao poruceni da testiraju mogucnosti i spremnost Rusa.
Ruski odgovor,masovno gadjanje avio baza krstarecim raketama,kojih imaju na lageru jos od SSSR,a treba ih potrositi.Bombardovanje grupacija vojske i tehnike,jer teren koji povezuje Alepo sa Turskom je idealan za to.Potapanje brodova,i naravno upotreba VD jedinica.Nezaboravimo naoruzavanje Kurda,jer realno to im je kec u rukavu,a Kurdima prilika da napokon dobiju drzavu.
Turska bi poslije tog rata mogla biti nikad manja,i od prosperitetne zemlje,sa dobrom ekonomijom i turizmom,postati u najboljem slucaju neko kao Srbija i BiH devedesetih ( ni sad nije puno bolje ).
Ako se sve to pokaze slabim i djavo odnese salu,nova Ruska doktrina odbrane usvojena prije 2 godine predvidja upotrebu taktickog nuklearnog oruzja ( ne dao bog ),

tomy

pre 8 godina

Taj rat Turske bi bio bez podrske avijacije jer znamo da ne smiju da polete u tom delu.Taj napad za njih bi bila katastrofa jer bi ih ovi ubili iz vazduha a gubici bi bili nepodnosljivi jer je Turska prava vojska i imalo bi se sta gadjati za razliku od ovih divljaka u suknjama.Ipak mislim da taj suicid Turci nece napraviti,to je malo da se ulaguju teroristima jer su ih prepustili samim sebi dok ih ovi gaze.

ЈоВ

pre 8 godina

Запад је распалом Отоманском царству помогао пре сто година, само да Русија не би проширила зону интереса до Средоземног мора...
Питам се, питам...Да ли се историја понавља!?

Јота

pre 8 godina

Ovo je jako opasna izjava Turskog premijera. Nadam se da je to samo pricanje u prazno i da nece doci do novog sukobjavanja u vec unistenoj Siriji.

Ali ako je Turski predsednik odlucio da se vrati u istoriju od pre vise od 100 godina, onda je komotno mogao da se vrati i malo pre, u vreme kada je Carigrad bio Konstatinopolj i kada su ga Turci silom osvojili, a potom silom osvajali sve do Beca.

Da li je to zelja za novom Otomanskom imperijom Turske sada vise nije upitno. Ako Turska nije dobila instrukcije od NATO pakta, u sta sam licno ubedjen, onda neka nam je svima bog u pomoci. Bojim se da je ovo prakozorje jednog velikog vojnog konflikta ogromnih razmera i da mu se ne vidi kraj. STRASNO.

Voip

pre 8 godina

A sto to nas ljudi treba da bude briga. Turke treba da vrate tamo gde im je mesto svima oko njih su duzni i to podebelo. Rusija treba javno da pozove sve njih da se to zlo suzbije jednom za svagda. A mi ako ikad dodje stani pani znamo kojem se carstvu treba prikloniti, onima koji nas nikad nisu napadali i ubijali vec naprotiv zivote svoje ostavili da nas oslobode.

podsetnik

pre 8 godina

Kad smo već kod istorijskih dugova zgodna je prilika da pomenemo i turski genocid nad Jermenima i uporno negiranje istog od strane Turske!

bar CG

pre 8 godina

ako krene turska na siriju nista nece rusi smeti da preduzmu, mocice samo da gledaju i da pricaju i nista vise. rusija je jaka iskljucivo defanzivno na svom terenu, rusi nece smeti da napadnu tursku clanicu Nato-a, slijedi novo razocarenje za rusofile isto ko posle obaranja ruskog avijona kad rusi podvise rep.

una

pre 8 godina

Jel' moguce da su Turci ovako glupi? Amerikanci ih huskaju, njima bi veoma odgovaralo da Turci udju u Siriju i prolongiraju rat sto duze moguce.
Ne moze to tako, oni se kao jadni tolike godine muce za mir tamo, a Rusi dosli i u par mjeseci rijesili stvar.

Sab

pre 8 godina

Koliko rusofila na jednom mestu. Mislite li vi da Rusi smeju tako lako da napadnu Turke? Turska je clanica NATO-a. A to sto vi mrzite Zapad sto je napao Srbiju (zbog zlocinca Milosevica) to je druga stvar.

zeleno svetlo

pre 8 godina

Sastanak pravoslavnog i katolickog pravosvestenstva izgleda da je imao i ovaj scenario na dnevnom redu,a treba se vratiti na izjavu Pape u kojoj je rekao da je Rusija u ovom momentu jedini zastitnik hriscanstva.Ovaj sukob mogao bi prerasti u nesto mnogo gore od bitke za Alep.Iza brda se bojim valja nesto veliko.Sukob na verskoj osnovi je nesto najgore sto bi svet moglo da zadesi.

Дијаспора

pre 8 godina

људи, ја ову вест не налазим у Немачким медијима. немогуће да је нико не преноси, чак и левичари не пишу ништа слично.

Jay O'Neil

pre 8 godina

A sta cemo sa onim Sirijcima koje dzihadisti Al Nusre i ID svakodnevno ubijaju uz vasu pomoc? Jesu li vam i to braca prema kojima imate istorijski dug ? Iii samo ID?

NekoIzMase

pre 8 godina

Maske lagano padaju
Uvek sam se pitao zbog čega je Turskoj ostao deo teritorije u Evropi, možda je vreme da se to izmeni.
Što bi rekli "Nema rata bez Turaka"
biće tu svašta, ali nisam siguran da će NATO da ratuje za Turke, jedno je braniti se kad te neko napadne a drugo je napasti pa kad krene naopako da ti drugi pomognu, pre će biti "Da se izvineš Đuri (Rusiji) što te je tukao"

ned

pre 8 godina

Razumem da Turska ima svoje interese u ovoj priči, ali ne razumem da su spremni da idu toliko daleko da na tuđoj teritoriji zarate sa Rusijom. Krupan je to zalogaj. Nema ništa od toga. Staviće im NATO veto na takve pokušaje. Ne brinite, neće biti rata.

a

pre 8 godina

Turska ucenjuje EU migrantima i trazi 6 milijardi eura, Merkelova dala 3, Turci nezadovoljni i dalje ucenjuju. Eu ocekuje promenu vlasti u Turskoj, Erdogan joj ne odgovara pa mozda nece direktno biti ukljuceni u okrsaj Rus i Tur, ovo za njih znaci dobru priliku da se rese obe strane. Sankcija ce biti.

biće bolje

pre 8 godina

Opet potcenjuju Putina, šta god da krene iz turske biće uništeno iz vazduha, iz ovakvog rata mogu samo turci da izvuku deblji kraj. Nato neće intervenisati protiv rusije u slučaju direktnog sukoba.

Komša

pre 8 godina

@Povodon
Ne treba je zgaziti nego staviti pod kontrolu UN zbog sada već otvorene podrške teroristima.
Oni u ID i sličnima nisu nikada ni videli pretnju nego sredstvo za restauraciju Otomanske imperije.
Turska je pretnja po mir i bezbednost u Evropi.

smajli

pre 8 godina

Sećate li se našeg prof. zaboravio sam mu ime, bio je ambasador u Turskoj, mislim i u Vatikanu. Lepo je govorio da Turska ima želju za Otomanskim granicama, itd. Svakako nađite na netu pa poslušajte. Meni ne bi čudilo da ovi guraju Tursku u rat zbog sopstvenih interesa, tj. vlasti. Možda im se ljulja pod nogama i narod im sprema promena, pa su oni natodu spremili rat kako bi učvrstili svoju vlast. Čak me ne bi čudilo da vojska izvrši vojni puč, ako proceni da su im ludaci na vlasti. Posle ovih izjava ko bi uopšte išao na letovanje u Tursku?!

Mladen Mladenović

pre 8 godina

Korak po korak, Turska će potpuno razgolititi svoju podlu ulogu u konfliktima koji se dešavaju u Siriji pa, i Libiji i Iraku. Ova država je sa povratkom islamističkih fundamentalista na vlast, ponovo počela primenjivati politiku licemerja i mračnjaštva, koja je i na prostorima Balkana ostala upamćena kao najveća najezde neke opake bolesti, kao nešto najmračnije što je moglo zadesiti ove prostore i narode Baalkana. Ta politika i taj način ponašanja, ponovo se radjaju. Turci se ne odriču teritorijalnih pretenzija prema susednim zemljama a već više od tridesetak godina, kad god im se prohte, svojim vojnim potencijalima, zalaze u okolne države i ubijaju nedužno kurdsko stanovništvo. Alepo će, nadam se, biti definitivna grobnica turskih imperijalističkih namera. "Bolesnik sa Bosfora", koji je pre stotinak godina preminuo i zakopan na prostorima Male Azije, ponovo se javlja kao avet.

bbb

pre 8 godina

Pa svi znamo ko stoji iza Turske , SAD, NATO i jake clanice EU plus bogate zalivske drzave. Ako Turska krene u ovaj pohod, eto nama rata Turske i Rusije , samo je pitanje da li ce SAD i NATO imati hrabrost da skoce u odbranu Turske.

Misa

pre 8 godina

Ne mogu da veriujem koliko ovde bolesnih umova koji likuju i raduju se ratu?!! Pa Srbija ce u slucaju treceg svetskog kao i uvek najmanje da bude postedjena DA LI STE SVESTNI STA PISETe?

Legolas

pre 8 godina

Jedno pitanje za sve koji tvrde da Rusija ne sme da napadne Tursku (nece napasti Tursku,nego ce braniti Siriju,velika je razlika)-da li ste 100% sigurni da ce Ameri ratovati za Tursku?

Peđa

pre 8 godina

A kraj rata će označiti svečano potpisivanje deklaracije o miru i bezuslovna kapitulacija Turaka u glavnom gradu Kurdistana Ankari. Ako Erdogan napadne Siriju, Kurdi trebaju spomenik da mu podignu veći od Kim Il Sungovog u Pjongjangu.

Domacin

pre 8 godina

Kauboji bas resili da se, preko ovog coveculjka,uvere u moc Rusa!? Sta je po tudjoj ...sto batina?!Verovatno misle da ce tako da oslabe Putina? Mozda nisu culi da batina - ima dva kraja?!

Denis

pre 8 godina

Samo malo naoruzaj Cecene i Rusi dobijaju muku a vi posle unistite Asada i vratite milione izbeglica svojim kucama. Izbeglice nece da se vrate dok je Asad tamo.

EU Citizen

pre 8 godina

Krajnje je vreme da Asad i Rusi dobiju po njušci, i velika sramota što se SAD i NATO već nisu davno umešali, onig trenutka kada je prvi ruski vojnik ušao u Siriju da pomaže Asadu to je prestala da bude lokalna stvar koja nas se mnogo ne tiče, i postala stvar globalnog prestiža. Jasno je ko snosi odgovornost za to, Barak Obama i ostala levičarska peta kolona koja se infiltrirala u zapadne institucije. Istorija će im svakako suditi, a ja se nadam i redovni sudovi.

фалични аналитичар

pre 8 godina

Још од самог почетка било је јасно да Турска и њено руководство умешано у дестабилизацију Сирије. Наравно Руси су то знали. Сада је ситуација много озбиљнија.

Bobi B.

pre 8 godina

Ameri sve zamesili,milone ljudi zavili u crno,gledaju sve iz pristojne daljine sve radi svojih interesa.Evropa treba da se ujedini protiv americkog cetvrtog rajha ali pod hitno inace ce doziveti totalni krah.

hasan

pre 8 godina

Nije mi kao jasno kako da Turska brani Siriju od Sirijske vojske.Sve obaveštajne službe učesnika znaju odavno da Turska vojska svo vreme ima aktivno učešće u raznim frakcijama,da veliki broj turskih državljana ratuje protiv Sirijske armije.Znaju i da sva logistika za strane plaćenike u Siriji ide preko Turske.Ako turski generali ne sklone Erdogana i ekipu nastaće užas u kome će Tursku zaboraviti i SAD i NATO,još će naoružati Kurde i podržati ih za stvaranje Kurdistana,a Tursku će rasparčati na manje delove da ih lakše kontrolišu.Veliki ne trpe da manji igraju kao veliki i još da podmuklo igraju sa svima.Zemlja je mala bara puna krokodila.

volim žene

pre 8 godina

Nisam nikakav putinofil ni rusofil.
Vidljiva je veza Turske Saudi Arabije i islamista. Vidljiva je ona ružna crta zapadne politike da menja strabe vlade po svom nahođenju.
Zato, moja puna podrška Putinu i Rusima u ovom ratu!

Дејан

pre 8 godina

Турци су се матирали са обарањем авиона. Њима би најбоље било да ништа не предузимају, тако би добили на времену. Ако крену у Сирију, није немогуће да изгубе Босфор.

Paki

pre 8 godina

Ne znam da li ste culi sto je rekao Pakistan irancima ako napadnu Saudijsku arabiju? Da ce onda oni napasti njih. Tako da je irancima bolje da se ne mesaju, jer bi im ovi mogli uvest i al kaidu i talibane i poceti rat. A pakistanaca je 150 miliona. Sirija je okruzena zapadnim saveznicima i prije ili kasnije, bit ce kako kaze zapad. Sve drugo su tlapnje kao i ocekivanja dace rusi da odgovore turskoj za avion.

tony

pre 8 godina

...il' sam ja lud ili je ovaj Turčin pobrkao lončiće...Turska hoće da brani grad Alepo...koliko se ja razumem u geografiju Alepo je u Siriji i tamo nema Turaka, oni hoće da napadnu suverenu državu samo zato što im ne odgovara njen predsednik Bašar Al Asad...izgleda da će ono proročanstvo o uništenju Turske od strane Rusije ipak da se ispuni. Rusi će sravniti Tursku sa zemljom ako zaista krenu na Siriju.

aleksandar

pre 8 godina

pa jes vala samo im to treba bas da zakvaju jos vise i svakako ce doci do nekog mira jedva cekam da ih ameri prodaju i da stanu na stranu kurda

dule

pre 8 godina

(Milivoje, 10. februar 2016 07:25)

Da ludilo. Pa na to još dodaš Saudi Arabiju, Iran i Izrael kao veće igrače. Pa Palestinci. Pa još gomila milicija.

Ja sam mislio da je ona klanica kod nas devedesetih bila zamršena, ali to nije ni 5% od onoga što se dešava na Bliskom Istoku.

mak

pre 8 godina

Русија би по сваку цену требала да избегне било какав сукоб са Турском у том региону.Једноставно не могу да парирају у том региону,то је без Босфора и сличних аргумената.
Да не причам да било какав сукоб захтева мобилизацију у Русији и све што уз то иде.Народ није заинтересован да гине у бесмислном рату где нису директно угрожени интереси Русије.
Једна је прича бомбардоваћемо мало неке дивљаке у папучама,а друго је рат са Турском...плус са економијом у стању у каком јесте.Такође,и украјински "партнери" у погодном тренутку могу да се активирају...
Русија да је у могућности она би послала стотинак хиљада људи,али не може.Ово што сада раде је практично плафон њихових могућности.
С-400 никако неће сметати тенкистима и моторизованој пешадији Турске.
Ако изврше инвазију фактор с-400 неће имати никаквог значаја.Турци ће ратовати поред својих база,а Руска групација ће остати уопште без снабдевања.Зато ће Босфор Турци затворити,а војно транспортну авијацију ће оборити снагама ПВО већ изнад Сирије.И чиме ће наредити да ратују без муниције,ракета,бомби,резервних делова и снабдевања?Узимајући у обзир да се сада сиријска армија сада скоро у целини снабдева такође из Русије.

Advokat svih Srba

pre 8 godina

Ocigledno da Amerikanci ne znaju kako da se rese Turske kao "saveznika" pa u resile da ih nahuskaju da im sluze kao trojanski konj protiv Rusa i tako ih vecno bace u istoriju!

Makedonec

pre 8 godina

Nema gerilaca Islamske drzhave u Alepu.U Alepu su SSA,Al Nusra(Al Kaeda) i neke druge formacije koji su opkoljeni od regularne siriske vojske.Nek se poraze te grupe,a onda na redu che biti Islamska drzhava i njena prestonica u Siriji Raka.

mikkan

pre 8 godina

Odlicno, taman ce Turska da se vrati na teritorije iz 1920. godine po ugovoru iz Sevra, to jest, bez izlaza na bilo koje more. Ko ne zna o cemu pisem i ko hoce, neka procita na internetu o Ugovoru iz Sevra iz 1920. godine.
Mada licno mislim da Turci ni toliko teritorija ne zasluzuju.

Strategija

pre 8 godina

Kakve to namere ima ovaj coveculjak i tko ga hrabri da ide u rat sa Sirijom?
Moze biti da ces ici na Alepo, ali s druge strane bi mogao da izgubis Istanbul
i evropski deo Turske!

sasa

pre 8 godina

bas me interesuje koja ce to nato zemlja da salje svoju decu da ratuje za erdogana... ako turci zele, neka upadnu u siriju i izazovu ruse, ovako porucivat preko novina ovo ili ono je samo znak naivnosti i zelje da neko drugi potrci...
sretno bilo turci, trebace vam

Zoki

pre 8 godina

Turska intervencija u Siriji radi zaštite njihove manjine je sukob sa arapskim svetom i nadam se da će Arapi to shvatiti. Ne radi se više o Asadu. Turci imaju kompleks veličine i treba ih spustiti na zemlju.

Ragazzo Serbo

pre 8 godina

Imam loš predosećaj u vezi ovoga ... Putin radi kako hoće, a Šojgu ćuti ... Kao da čekaju da Turci krenu i sra*e počinje ... Turci su veliki egoisti, ali ovo neće stati tu ...

Mile

pre 8 godina

Znaci Turska izvrsi invaziju na Siriju, Rusija obori par turskih aviona sa s400. Da li ce to da se racuna kao da je Turska napadnuta pa da NATO objavi rat Rusiji?
Nadam se da ce teroristi da budu unisteni pre nego sto se tako nesto desi...

hm!!?

pre 8 godina

Erdogan je nacisto poludeo!! Nadam se da u turskoj vojsci ima jos razumnih oficira pa da ga sklone sto pre..... Ovim ce svet doci na ivicu svetskog rata. Turska je clan NATO, sta ce biti ako dodje u sukob sa Rusijom? Da li ce se NATO umesti? Sve ce dobiti domino efekat. Iran ce poslati svoju vojsku u Siriju, Izrael ce se osetiti ugrozenim i branice Golansku visoravan od iranske vojske, Hezbulaha i Hamasa koji se otvoreno bore na strani Asada....

Milivoje

pre 8 godina

Ko ce od koga sta da odbrani, to vise niko ne zna. Rusija je na strani Basara al Asada, Amerika to ne podrzava ali je zajedno sa Rusima protiv ID.... Turska nije sa Rusima ali saradjuje sa ID, i na strani je sa Amerikom u borbi protiv drugih militanata na toj teritoriji. Basar al Asad nije po volji Turske i Amerike ali se bori protiv ID i raznih militanata i teroristickih frakcija koje pomažu Turska i Amerika koje su opet u borbi protiv terorizma....vise i ne znam sta pisem

Marko

pre 8 godina

Turski tenk ce preci granicu sa Sirijom taman ko sto je i Turski avion presao granicu posle obaranja Ruskog aviona.
Turci bi mozda presli granicu ali jako dobro znaju da Rusi cekaju svoju osvetu i da prva Turska njuska koja proviri preko granice bice polomljena.

salle

pre 8 godina

Ako su se Turci do sada sećali Ataturka kao reformatora, posle ovakvih poteza Erdogana i Davutoglua do sada, a i kako vidimo ubuduće, sećaće se ove ekipe na vlasti za vek vekova. Ili su isti sa šifrom ili mi mnogo toga nemamo u vidu pa to mislimo.Vreme će pokazati po čemu.

Povidon

pre 8 godina

Ovaj Turčin hoće da brani Alepo od Sirijske vojske? Turska je velika vojna sila ali ako pokuša da pomogne ID treba je pregaziti, mada to nikome ne bi bilo ni malo lako.

Milivoje

pre 8 godina

Ko ce od koga sta da odbrani, to vise niko ne zna. Rusija je na strani Basara al Asada, Amerika to ne podrzava ali je zajedno sa Rusima protiv ID.... Turska nije sa Rusima ali saradjuje sa ID, i na strani je sa Amerikom u borbi protiv drugih militanata na toj teritoriji. Basar al Asad nije po volji Turske i Amerike ali se bori protiv ID i raznih militanata i teroristickih frakcija koje pomažu Turska i Amerika koje su opet u borbi protiv terorizma....vise i ne znam sta pisem

Zoki

pre 8 godina

Turska intervencija u Siriji radi zaštite njihove manjine je sukob sa arapskim svetom i nadam se da će Arapi to shvatiti. Ne radi se više o Asadu. Turci imaju kompleks veličine i treba ih spustiti na zemlju.

Marko

pre 8 godina

Turski tenk ce preci granicu sa Sirijom taman ko sto je i Turski avion presao granicu posle obaranja Ruskog aviona.
Turci bi mozda presli granicu ali jako dobro znaju da Rusi cekaju svoju osvetu i da prva Turska njuska koja proviri preko granice bice polomljena.

sasa

pre 8 godina

bas me interesuje koja ce to nato zemlja da salje svoju decu da ratuje za erdogana... ako turci zele, neka upadnu u siriju i izazovu ruse, ovako porucivat preko novina ovo ili ono je samo znak naivnosti i zelje da neko drugi potrci...
sretno bilo turci, trebace vam

Strategija

pre 8 godina

Kakve to namere ima ovaj coveculjak i tko ga hrabri da ide u rat sa Sirijom?
Moze biti da ces ici na Alepo, ali s druge strane bi mogao da izgubis Istanbul
i evropski deo Turske!

Povidon

pre 8 godina

Ovaj Turčin hoće da brani Alepo od Sirijske vojske? Turska je velika vojna sila ali ako pokuša da pomogne ID treba je pregaziti, mada to nikome ne bi bilo ni malo lako.

Advokat svih Srba

pre 8 godina

Ocigledno da Amerikanci ne znaju kako da se rese Turske kao "saveznika" pa u resile da ih nahuskaju da im sluze kao trojanski konj protiv Rusa i tako ih vecno bace u istoriju!

Ragazzo Serbo

pre 8 godina

Imam loš predosećaj u vezi ovoga ... Putin radi kako hoće, a Šojgu ćuti ... Kao da čekaju da Turci krenu i sra*e počinje ... Turci su veliki egoisti, ali ovo neće stati tu ...

Mile

pre 8 godina

Znaci Turska izvrsi invaziju na Siriju, Rusija obori par turskih aviona sa s400. Da li ce to da se racuna kao da je Turska napadnuta pa da NATO objavi rat Rusiji?
Nadam se da ce teroristi da budu unisteni pre nego sto se tako nesto desi...

hm!!?

pre 8 godina

Erdogan je nacisto poludeo!! Nadam se da u turskoj vojsci ima jos razumnih oficira pa da ga sklone sto pre..... Ovim ce svet doci na ivicu svetskog rata. Turska je clan NATO, sta ce biti ako dodje u sukob sa Rusijom? Da li ce se NATO umesti? Sve ce dobiti domino efekat. Iran ce poslati svoju vojsku u Siriju, Izrael ce se osetiti ugrozenim i branice Golansku visoravan od iranske vojske, Hezbulaha i Hamasa koji se otvoreno bore na strani Asada....

srx

pre 8 godina

@barCG

"ako krene turska na siriju nista nece rusi smeti da preduzmu, mocice samo da gledaju i da pricaju i nista vise. rusija je jaka iskljucivo defanzivno na svom terenu, rusi nece smeti da napadnu tursku clanicu Nato-a"
Da pogledamo cinjenice - Turska je u defenzivi od Prvog Balkanskog rata. Osim neuspjele okupacije Kipra, Turci su umjesani u rat protiv 1/3 svoje drzave - Kurda. Rusija je od dolaska Putina pobjedila u Dagestanu, Ceceniji, Gruziji, Krimu i Donbasu. Trenutno je umjesana u intrevenciji u Siriji. Sve ofanzivno. 90% van svojih granica. Ako Turska napadne suverenu drzavu - nema ni jedan jedini dio Nato povelje koji bi natjerao druge clanice da joj pomognu.

"...slijedi novo razocarenje za rusofile isto ko posle obaranja ruskog avijona kad rusi podvise rep."

Iskreno se nadam. Nakon obaranja aviona NATO je okrenuo ledja Turskoj. Ruske sankcije su dotukli tursku ekonomiju, Kurdi su najavili odcjepljenje sto je dovelo da de-fakto ratnog stanja na svim kurdskim teritorijama. Teritorija koju je Turska kontrolisala preko Turkmena je izgubljena za dva dana. Put nafte iz Sirije u Tursku je zaustavljen, hiljade ID ratnika je uhapseno u bjegu nazad u Evropu, Asadova armije je u nezaustavljivoj ofanzivi i danas stoje pred posljednjim korakom prije kapitulacije divljaka iz ID i Turskih terorista.
ZATO Erdogan stoji i prijeti "odbranom brace". Ne zato sto su Rusi slabi, vec zato sto su korak pred potpunom pobjedom u Siriji.

podsetnik

pre 8 godina

Kad smo već kod istorijskih dugova zgodna je prilika da pomenemo i turski genocid nad Jermenima i uporno negiranje istog od strane Turske!

aseb

pre 8 godina

U slucaju toga,sve je jednostavno!
Turci su upali u drugu zemlju,Sirija trazi pomoc Rusije kao i do sada,a njima svejedno koga bombarduju. Da bi to sprijecili,a i oslobodili vazdusni prostor za svoje avione,a bez tog nema uspjesne invazije,Turci moraju unistiti bazu Hmeim,gdje su stacionirani s-400 i avioni.Znaci direktan napad na Ruse i eto.Show krece!
NATO se nece umijesati jer je onda sve gotovo.Niko nije spreman na zapadu zrtvovati svoj opusten zivot zarad osmanlija,jer oni su bukvalno u tom vremenu,a dosli im kao poruceni da testiraju mogucnosti i spremnost Rusa.
Ruski odgovor,masovno gadjanje avio baza krstarecim raketama,kojih imaju na lageru jos od SSSR,a treba ih potrositi.Bombardovanje grupacija vojske i tehnike,jer teren koji povezuje Alepo sa Turskom je idealan za to.Potapanje brodova,i naravno upotreba VD jedinica.Nezaboravimo naoruzavanje Kurda,jer realno to im je kec u rukavu,a Kurdima prilika da napokon dobiju drzavu.
Turska bi poslije tog rata mogla biti nikad manja,i od prosperitetne zemlje,sa dobrom ekonomijom i turizmom,postati u najboljem slucaju neko kao Srbija i BiH devedesetih ( ni sad nije puno bolje ).
Ako se sve to pokaze slabim i djavo odnese salu,nova Ruska doktrina odbrane usvojena prije 2 godine predvidja upotrebu taktickog nuklearnog oruzja ( ne dao bog ),

Mirko

pre 8 godina

Danasnja Turska je vekovna Grcka i Asirija.
Da li to znaci da Grci i Sirijci treba da konacno oslobode Konstantinopulj i Ankaru od turske okupacije?

vladimir veliki

pre 8 godina

Neki se ovde cude kako je puno rusofila na ovoj temi.A sta treba da budemo,turkofili? Bili smo pet vekova tursko roblje i sad treba da budemo turkofili.Gde je tu logika? Da volimo svog dzelata, dzelata koji je znacajkno doprineo da se raspadne Jugoslavija,da se desi gradjanski rat krajem proslog veka. Ili treba da ljubimo zapadne sile koje su posle odlaska Turaka sa Balkana pokusale vise puta da preuzmu ulogu Osmanlija,da budemo njihopva kolonija.Rusima nikad nismo bili roblje a nisu to Rusi ni pokusavali.

volim žene

pre 8 godina

Nisam nikakav putinofil ni rusofil.
Vidljiva je veza Turske Saudi Arabije i islamista. Vidljiva je ona ružna crta zapadne politike da menja strabe vlade po svom nahođenju.
Zato, moja puna podrška Putinu i Rusima u ovom ratu!

NekoIzMase

pre 8 godina

Maske lagano padaju
Uvek sam se pitao zbog čega je Turskoj ostao deo teritorije u Evropi, možda je vreme da se to izmeni.
Što bi rekli "Nema rata bez Turaka"
biće tu svašta, ali nisam siguran da će NATO da ratuje za Turke, jedno je braniti se kad te neko napadne a drugo je napasti pa kad krene naopako da ti drugi pomognu, pre će biti "Da se izvineš Đuri (Rusiji) što te je tukao"

salle

pre 8 godina

Ako su se Turci do sada sećali Ataturka kao reformatora, posle ovakvih poteza Erdogana i Davutoglua do sada, a i kako vidimo ubuduće, sećaće se ove ekipe na vlasti za vek vekova. Ili su isti sa šifrom ili mi mnogo toga nemamo u vidu pa to mislimo.Vreme će pokazati po čemu.

ned

pre 8 godina

Razumem da Turska ima svoje interese u ovoj priči, ali ne razumem da su spremni da idu toliko daleko da na tuđoj teritoriji zarate sa Rusijom. Krupan je to zalogaj. Nema ništa od toga. Staviće im NATO veto na takve pokušaje. Ne brinite, neće biti rata.

micko

pre 8 godina

Morao sam da napisem komentar.Ovde se svako naziva Rusofilom,ko napise pozitivan komentar za Ruse,a lupaju se gluposti o Turskoj.Kao prvo u Turskoj ima oko 70 miliona ljudi,ne 80 miliona,i od toga su 40% Turci.Verovali ili ne 30% stanovnika Turske su Kurdi,i oni zive na skoro celoj teritoriji istocne Turske,nad kojom Turska drzava nema nikakvu kontrolu vec godinama(slicna situacija koja je bila nama sa Kosovom).Samim tim je veliko pitanje koliko bi u eventualnom buducem ratu Turska imala vojnika,i ko bi tu ratovao.Zanimljivo je da u Turskoj zivi 8 miliona ljudi koji se izjasnjavaju kao Makedonci,ima tu Makedonaca,ali su to uglavnom Grci koji su ostali da zive u Turskoj posle njene nezavisnosti,i da ne bi imali problema,oni su uzeli taj identitet.Obzirom da sam ziveo tamo par godina,potpuno se slazem sa ljudima koji predvidjaju da ovo rukovodstvo vodi Tursku u propast,i u slucaju nekog rata sa Rusima,oni nemaju sta da traze,i predvidjam im totalni raspad,mozda cak i gubitak identiteta.

konsen

pre 8 godina

Koliko rusofila na jednom mestu. Mislite li vi da Rusi smeju tako lako da napadnu Turke? Turska je clanica NATO-a. A to sto vi mrzite Zapad sto je napao Srbiju (zbog zlocinca Milosevica) to je druga stvar.

@ Sab

Ako Turska krene na Alepo, nisu onda Rusi napali Turke, nego su Turci napali Ruse i Sirijce. Imate mali problem sa logikom, koliko mogu da vidim. Clanica NATO? Evo vec vidim kako Ceska, Hrvatska, Portugal, Nemacka i ostali salju svoju vojsku u Siriju da gine za turske gluposti i imperijalne ambicije.

politikologapsolvent

pre 8 godina

Evo ovako. Prva zabluda - turaka ima 80 miliona. Netačno. Turska zaista ima 80 miliona stanovnika, ali 30 miliona su kurdi, plus ima i drugih, ne toliko brojnih, manjina. Dakle samih Turaka ima nešto manje od 50 miliona. A kurdi inače naseljavaju oko 20-25% Turske teritorije.
Sledeća zabluda - s400 nema efekta na turska kopnena vozila. Tačno je da nema direktno uticaj na vozila, ali ima indirektno! S-400 i krstarica Moskva će gađati svaki turski avion koji poleti! Bez vazdušne podrške, te motorizovane kolone nemaju nikakve šanse. A ovde moram još jednu stvar da pomenem, s-300 ima varijantu koja lansira balističke rakete, sasvim je moguće da postoji i s-400 varijanta koja ima isti posao.
Treća zabluda - Turska je NATO članica, Rusi joj ne smeju ništa. Delimično (ne)tačno. Ovo je već malo teže pitanje, ali krenimo redom. Turska je svakako članica NATO-a, to je činjenica. Međutim, taj famozni član pet kaže da su ostale članice dužne da pomognu samo ukoliko je teritorija neke članice napadnuta! Ukoliko turska vojska uđe u Siriju i tamo se sukobi sa Rusima, taj član će se tumačiti onako kako amerikancima bude odgovaralo, iako tehnički ne bi trebalo uopšte da se uzme u obzir. E sad, Erdogan je juče, prekjuče rekao amerikancima - kako da vam verujemo, pomažete kurdskim teroristima! Dakle tu očigledno ne cvetaju ruže u njihovim odnosima, a i inače nešto ne verujem da amerikanci u toku predsedničkih izbora žele da gledaju još jedan rat u kom učestvuje njihova vojska.
Četvrta zabluda je da Vašington kontroliše Ankaru. Pročitajte opet poslednje dve rečenice treće zablude. A drugo je da Turska nije zemljs koju je lako kontrolisati.
Da rezimiramo, ukoliko dođe do rata između Rusa i Turaka, kvota na Ruse je 0.2 ili manja. Rusija bi vrlo brzo mogla da naoruža Kurde lakim i teškim pešadijskim naoružanjem, Sirijska vojska, ma koliko u lošem stanju, trenutno je sastavljena od veterana koji bi bez problema zaustavili Turke, ako bi turci ostali bez svoje vazdušne snage, što je vrlo verovatno u ovom scenariju. I naravno na kraju tu su Rusi koji bi samo nastavili da bacaju bombe, ovog puta na Turke. Dokle god Rusi ne napadnu tursku teritoriju nato neće prstom mrdnuti. Toliko od mene, hvala svima koji pročitaju do kraja.

branko

pre 8 godina

Mnogo bre ovaj prica. Ovaj ce da izvrsi invaziju na Siriju cim Porosenko upadne u Krim. Nego sto junacina ne pogleda na kartu sveta. On se ne granici ni sa jednim jedinim prijateljem. Sto vise, sve zemlje oko Turske imaju veliki dug da naplate Ankari.

ЈоВ

pre 8 godina

Запад је распалом Отоманском царству помогао пре сто година, само да Русија не би проширила зону интереса до Средоземног мора...
Питам се, питам...Да ли се историја понавља!?

zeleno svetlo

pre 8 godina

Sastanak pravoslavnog i katolickog pravosvestenstva izgleda da je imao i ovaj scenario na dnevnom redu,a treba se vratiti na izjavu Pape u kojoj je rekao da je Rusija u ovom momentu jedini zastitnik hriscanstva.Ovaj sukob mogao bi prerasti u nesto mnogo gore od bitke za Alep.Iza brda se bojim valja nesto veliko.Sukob na verskoj osnovi je nesto najgore sto bi svet moglo da zadesi.

Misa

pre 8 godina

Ne mogu da veriujem koliko ovde bolesnih umova koji likuju i raduju se ratu?!! Pa Srbija ce u slucaju treceg svetskog kao i uvek najmanje da bude postedjena DA LI STE SVESTNI STA PISETe?

Mladen Mladenović

pre 8 godina

Korak po korak, Turska će potpuno razgolititi svoju podlu ulogu u konfliktima koji se dešavaju u Siriji pa, i Libiji i Iraku. Ova država je sa povratkom islamističkih fundamentalista na vlast, ponovo počela primenjivati politiku licemerja i mračnjaštva, koja je i na prostorima Balkana ostala upamćena kao najveća najezde neke opake bolesti, kao nešto najmračnije što je moglo zadesiti ove prostore i narode Baalkana. Ta politika i taj način ponašanja, ponovo se radjaju. Turci se ne odriču teritorijalnih pretenzija prema susednim zemljama a već više od tridesetak godina, kad god im se prohte, svojim vojnim potencijalima, zalaze u okolne države i ubijaju nedužno kurdsko stanovništvo. Alepo će, nadam se, biti definitivna grobnica turskih imperijalističkih namera. "Bolesnik sa Bosfora", koji je pre stotinak godina preminuo i zakopan na prostorima Male Azije, ponovo se javlja kao avet.

Jay O'Neil

pre 8 godina

A sta cemo sa onim Sirijcima koje dzihadisti Al Nusre i ID svakodnevno ubijaju uz vasu pomoc? Jesu li vam i to braca prema kojima imate istorijski dug ? Iii samo ID?

tony

pre 8 godina

...il' sam ja lud ili je ovaj Turčin pobrkao lončiće...Turska hoće da brani grad Alepo...koliko se ja razumem u geografiju Alepo je u Siriji i tamo nema Turaka, oni hoće da napadnu suverenu državu samo zato što im ne odgovara njen predsednik Bašar Al Asad...izgleda da će ono proročanstvo o uništenju Turske od strane Rusije ipak da se ispuni. Rusi će sravniti Tursku sa zemljom ako zaista krenu na Siriju.

aleksandar

pre 8 godina

pa jes vala samo im to treba bas da zakvaju jos vise i svakako ce doci do nekog mira jedva cekam da ih ameri prodaju i da stanu na stranu kurda

Meraklija77Nis

pre 8 godina

Od koga ce da odbrane Alep???od regularne vojske??..a koga da odbrane??teroriste??...ovde nesto mnogo nije u redu.Neka nam je Bog upomoc.

mikkan

pre 8 godina

Odlicno, taman ce Turska da se vrati na teritorije iz 1920. godine po ugovoru iz Sevra, to jest, bez izlaza na bilo koje more. Ko ne zna o cemu pisem i ko hoce, neka procita na internetu o Ugovoru iz Sevra iz 1920. godine.
Mada licno mislim da Turci ni toliko teritorija ne zasluzuju.

Peđa

pre 8 godina

A kraj rata će označiti svečano potpisivanje deklaracije o miru i bezuslovna kapitulacija Turaka u glavnom gradu Kurdistana Ankari. Ako Erdogan napadne Siriju, Kurdi trebaju spomenik da mu podignu veći od Kim Il Sungovog u Pjongjangu.

adam

pre 8 godina

Sve Turske imperije zavrsile su potcenjivanjem neprijatelja I precenjivanjem sebe. Izgleda da Turci iz sopstvene istorije nikad nista nece nauciti. Isto vazi I za nas!

Petar

pre 8 godina

Jedini istorijski dug koji Ti i tvoji Turci imate jeste da kleknete pred svaku kapiju u Srbiji i drugim Zemljama gde ste uradili nezamislive zločine nad stanovništvom i molite za oproštaj u iskrenoj katarzi. Spektar zla i samovolje koje ste doneli je na svakom narodu ostavilo, nažalaost, neizbrisiv trag i poremećaj, ne i napredak. Dok je zapad razvijao diferencijalni račun, mi smo imali zbegove i paljenjevine, silovanja i maštovita mučenja i ubijanja, kao da se radi o običaju ili sportu-uz prateće smanjenje brojnog stanja svaki put. Na šta treba da liči narod koji se na ovo morao navikavati vekovima? Niste se poboljšali bitno iz tih vremena...opet bi vi da napadate i istrebljujete i potčinjavate okruženje svojoj osmalijskoj volji. Jedini koji je sa vama znao je Rumunski vladar Tepeš, zadao vam je takav strah i to je jedino našta turska svest reaguje. Ironično, nazvan je od istog tog dvoličnog zapada Drakula, pretvoren u karikaturu, izdat i ubijen, taj koji branio i odbranio kapije Beča i Pešte od najezde vaših nekontrolisanih poluludaka kojih i danas ima u izobilju, nemamo sumnju da je tako. Možda je došlo vreme da za sva vremena spustite i barjak i koplje. Ako Rusima gurnete prst u oko, loše ćete proći jer će uz Ruse stati svi čije je istorijsko sećanje prema vama gore nego prema Nemcima...a Ameri, ne računajte na integritet karakter onih čiji je Bog novac, a kredo profit...

Komša

pre 8 godina

@Povodon
Ne treba je zgaziti nego staviti pod kontrolu UN zbog sada već otvorene podrške teroristima.
Oni u ID i sličnima nisu nikada ni videli pretnju nego sredstvo za restauraciju Otomanske imperije.
Turska je pretnja po mir i bezbednost u Evropi.

Gringo

pre 8 godina

(ja, 10. februar 2016 10:21

Kad smo vec kod % da li ti je poznato i da je oko 70% Asadove sirijske arapske armije cine suniti?
Verovatno da nije. Ogromna vecina komandnog kadra te vojske i skoro svi piloti su suniti.

To sto pokusavas isto sto i Turska i Saudi Arabija da predstavis ovaj rat kao rat siita i sunita u Siriji je cista glupost. Ne mislis valjda zaista da suniti koji zive pod okupacijom ID i Nusra Fronta podrzavaju dzihadiste i zele da ostanu tu? Niposto.

Posmatraj pobedu Sirije nad dzihaom. I nijedan turcin vise tu nista ne moze. Samo gledaj i uzivaj.

Legolas

pre 8 godina

Jedno pitanje za sve koji tvrde da Rusija ne sme da napadne Tursku (nece napasti Tursku,nego ce braniti Siriju,velika je razlika)-da li ste 100% sigurni da ce Ameri ratovati za Tursku?

Bojan

pre 8 godina

Samo malo naoruzaj Cecene i Rusi dobijaju muku a vi posle unistite Asada i vratite milione izbeglica svojim kucama. Izbeglice nece da se vrate dok je Asad tamo.
(Denis, 10. februar 2016 08:34)
Ceceni su vec naoruzani do zuba, ali ih je Putin na vreme debelo platio i izgradio Grozni da se sija. Jesi cuo za Kadirova? Izguglaj malo, dok je Kadirov ziv Ceceni ce biti lojalni Putinu.

mister mister

pre 8 godina

Ameri sigurno nece da rizikuju da ulaze u direktan konflikt sa Rusima.Ostali tek nece.Stvarno ne verujem inace nema kraja ode sve u tri...Posle ovoga jos masinerije ce biti dovuceno u Hmeim.Kako premijer jedne uticajne zemlje izjavljuje direktno nesto ovako!Neverovatno,da li on misli da moze da upada i da pored oborenog aviona i dalje cacka i prica ovako.Rusi nisu naseli,ali mislim da ih polako zatvaraju i da je to to..Van pameti izjava totalno.Plus Kurdi,pa Iran je tu....

Domacin

pre 8 godina

Kauboji bas resili da se, preko ovog coveculjka,uvere u moc Rusa!? Sta je po tudjoj ...sto batina?!Verovatno misle da ce tako da oslabe Putina? Mozda nisu culi da batina - ima dva kraja?!

perica

pre 8 godina

Smejao sam se kada su ljudi pisali o prorocanstvu baba Wange, sada se ne smejem vise. Onima koji ovde pisu da Rusi ne smeju nista da urade, pa da li ste vi normalni? Rusi ne napadaju Tursku nego Turska napada suverenu drzavu Siriju koja je Rusiju pozvala u pomoc. NATO je obavezan da pomogne samo u slucaju da njena clanica bude napadnuta, a ni tada ne bi isli na najvecu atomsku silu na svetu zbog tamo neke Turske koja podrzava teroriste i sama pali vatru. Krenuce Turci, spaljice im Rusi prve jedinice, bice malo retoricne buke kao kod rusenja ruskog aviona i na tome ce se zavrsiti, ako je i malo razuma ostalo u ovoj turskoj supljoj glavi.

nije sve istina što kaže SAD, ustvari oni samo lažu

pre 8 godina

@ ja, 10. februar 2016 10:21,
Pre svega nije tačno da je u Siriji bilo većinsko sunitsko stanovništvo. Ponovo i to nema nikave veze sa narodima koji su iskazivali takv vid vere.
Sirija je bila multietnička i multikulturna država, koju su razorili izopačeni ljudi potpomognuti Amerikom i satelitima. Ljudi su slobodno bez straha mogli da ispovedaju svoju veru i svoje običaje.

Taj Asad je pobedio na izborima koji su sigurno bili regularniji nego u Ukrajni, Saudijskoj Arbiaji ili ti sad u Srbiji.

xyz

pre 8 godina

Šta li se ovo dešava sa Turcima? Danas su tri vesti o njima udarne: da prete ulaskom vojnih trupa u Siriju, da traže od SAD da se izjasne da li su na strani Kurda ili su uz njih i uz sve to njihovih šest vojnih aviona upada u grčki vazdušni prostor. Ko đavola traži, obično ga i pronađe...

dule

pre 8 godina

(Milivoje, 10. februar 2016 07:25)

Da ludilo. Pa na to još dodaš Saudi Arabiju, Iran i Izrael kao veće igrače. Pa Palestinci. Pa još gomila milicija.

Ja sam mislio da je ona klanica kod nas devedesetih bila zamršena, ali to nije ni 5% od onoga što se dešava na Bliskom Istoku.

perica

pre 8 godina

A sto da ne nije Sirija Rusija pa da nemoze niko da leti samo Rusi.
(OTAN, 10. februar 2016 11:08)

Nije Rusija nego je Sirija, suverena drzava koja je pozvala Ruse, svi ostali su agresori na od UN priznatu suverenu drzavu! E bas bih voleo da vidim kako ce to uletanje turskih aviona u sirijski vazdusni prostor izgledati pored S300 - S400, jos su sad i nevidljivi "leteci S400" avioni SU35S sa radarom domet 400 km tu, ni musica ne moze da narusi sirijski vazdusni prostor ako to Rusi ne dozvole.

фалични аналитичар

pre 8 godina

Још од самог почетка било је јасно да Турска и њено руководство умешано у дестабилизацију Сирије. Наравно Руси су то знали. Сада је ситуација много озбиљнија.

Bobi B.

pre 8 godina

Ameri sve zamesili,milone ljudi zavili u crno,gledaju sve iz pristojne daljine sve radi svojih interesa.Evropa treba da se ujedini protiv americkog cetvrtog rajha ali pod hitno inace ce doziveti totalni krah.

tomy

pre 8 godina

Taj rat Turske bi bio bez podrske avijacije jer znamo da ne smiju da polete u tom delu.Taj napad za njih bi bila katastrofa jer bi ih ovi ubili iz vazduha a gubici bi bili nepodnosljivi jer je Turska prava vojska i imalo bi se sta gadjati za razliku od ovih divljaka u suknjama.Ipak mislim da taj suicid Turci nece napraviti,to je malo da se ulaguju teroristima jer su ih prepustili samim sebi dok ih ovi gaze.

hasan

pre 8 godina

Nije mi kao jasno kako da Turska brani Siriju od Sirijske vojske.Sve obaveštajne službe učesnika znaju odavno da Turska vojska svo vreme ima aktivno učešće u raznim frakcijama,da veliki broj turskih državljana ratuje protiv Sirijske armije.Znaju i da sva logistika za strane plaćenike u Siriji ide preko Turske.Ako turski generali ne sklone Erdogana i ekipu nastaće užas u kome će Tursku zaboraviti i SAD i NATO,još će naoružati Kurde i podržati ih za stvaranje Kurdistana,a Tursku će rasparčati na manje delove da ih lakše kontrolišu.Veliki ne trpe da manji igraju kao veliki i još da podmuklo igraju sa svima.Zemlja je mala bara puna krokodila.

Јота

pre 8 godina

Ovo je jako opasna izjava Turskog premijera. Nadam se da je to samo pricanje u prazno i da nece doci do novog sukobjavanja u vec unistenoj Siriji.

Ali ako je Turski predsednik odlucio da se vrati u istoriju od pre vise od 100 godina, onda je komotno mogao da se vrati i malo pre, u vreme kada je Carigrad bio Konstatinopolj i kada su ga Turci silom osvojili, a potom silom osvajali sve do Beca.

Da li je to zelja za novom Otomanskom imperijom Turske sada vise nije upitno. Ako Turska nije dobila instrukcije od NATO pakta, u sta sam licno ubedjen, onda neka nam je svima bog u pomoci. Bojim se da je ovo prakozorje jednog velikog vojnog konflikta ogromnih razmera i da mu se ne vidi kraj. STRASNO.

blago mozgovima

pre 8 godina

Rusi mogu da udju u Siriju a Turci ne mogu?!
Sada odjednom Rusi dobri, a sto gadjaju skole i ubijaju decu to se ne racuna...
(Stevo, 10. februar 2016 12:04)
Rusi su usli da se bore protiv ID i to na poziv zvanicno izabranog rukovodstva Sirije.Ko je zvao Amere i Zapanu Evropu, ko Turke?
A baska izjava dan posle posete Frau Merkel, koja prosipa demokratiju u rekama i potocima, a svi su obicni vazali kauboja, na celu sa njom.

qq

pre 8 godina

Русија би по сваку цену требала да избегне било какав сукоб са Турском у том региону.Једноставно не могу да парирају у том региону,то је без Босфора и сличних аргумената.
Да не причам да било какав сукоб захтева мобилизацију у Русији и све што уз то иде.Народ није заинтересован да гине у бесмислном рату где нису директно угрожени интереси Русије.
Једна је прича бомбардоваћемо мало неке дивљаке у папучама,а друго је рат са Турском...плус са економијом у стању у каком јесте.Такође,и украјински "партнери" у погодном тренутку могу да се активирају...
Русија да је у могућности она би послала стотинак хиљада људи,али не може.Ово што сада раде је практично плафон њихових могућности.

Druze, je l' znas ti koliko vojnika 58. armije je pokorilo CELU Gruziju za 2 dana? Pa sta ce im i 20 miliona vojnika dole ako su takticki, tehnicki i mentalno spremni da aktiviraju oruzja za koja mi znamo samo iz StarWars filmova (preterujem sad)? Shvati da pricas o sili koju zapad napada od drugog svetskog rata u nameri da je pokori.

Makedonec

pre 8 godina

Nema gerilaca Islamske drzhave u Alepu.U Alepu su SSA,Al Nusra(Al Kaeda) i neke druge formacije koji su opkoljeni od regularne siriske vojske.Nek se poraze te grupe,a onda na redu che biti Islamska drzhava i njena prestonica u Siriji Raka.

smajli

pre 8 godina

Sećate li se našeg prof. zaboravio sam mu ime, bio je ambasador u Turskoj, mislim i u Vatikanu. Lepo je govorio da Turska ima želju za Otomanskim granicama, itd. Svakako nađite na netu pa poslušajte. Meni ne bi čudilo da ovi guraju Tursku u rat zbog sopstvenih interesa, tj. vlasti. Možda im se ljulja pod nogama i narod im sprema promena, pa su oni natodu spremili rat kako bi učvrstili svoju vlast. Čak me ne bi čudilo da vojska izvrši vojni puč, ako proceni da su im ludaci na vlasti. Posle ovih izjava ko bi uopšte išao na letovanje u Tursku?!

Logic

pre 8 godina

Erdogan je novi Husein
Naime Husein je na mig amera napao Iran kad su tamo skinuli frenda amera dakle šaha
Ameri su prvu godinu logisticki jako pomogli Huseinu onda su ga ostavili nek se snadje odtad i velika ljubav Huseina i amera

Sachs

pre 8 godina

Reče Branko Ćopić u "Orlovi rano lete": "Kakav je to rat bez Turaka". Znači NATO gura Turke u rat protiv Rusije, a posle će svi da se priključe.
Selite se u brda, uskoro počinje...

mihajlo

pre 8 godina

U slucaju da turska kojim slucajem upadne i izvrsi invaziju, mogo bi da se kladim i da u protiv ofenzivi gubi deo zemlje na JV i Istok i nastaje Kurdistan.

Дејан

pre 8 godina

Турци су се матирали са обарањем авиона. Њима би најбоље било да ништа не предузимају, тако би добили на времену. Ако крену у Сирију, није немогуће да изгубе Босфор.

sasho

pre 8 godina

Ovo je vest stara vec 36 sata,od tada se svasta izdesavalo tamo.Ogromne gubitke je pretrpeo ISIS,NUSRA ili bolje reci turska opozicija u zapadnom delu Sirije.

newking

pre 8 godina

prazne priče nemoćnih turaka pred kolapsom...jednom nogom u grobu već a drugom pored groba na kori od banane...ruske banane najviše klize.

Zoran Jakovljević

pre 8 godina

od toga nema ništa. Max što turci mogu da urade je da naprave neku bafer zonu duž granice u Siriji. Ruse ne smeju da napadnu direktno to je jasno ko dan. U slučaju da turci malo i uđu u Siriju, kurdi i ostali u Siriji će dobiti još naoružanja neće se Rusi direktno konfrontirati sa turcima osim ako ih ne budu dirali.

mihajlo

pre 8 godina

Niti ces sta da uradis vise sta tamo, a jos manje da osvojis. Price za malu decu. Za koj dan Alepo pada, a vi brujite jos i dalje, buhahaha. I slucajno ako nekako udjete, izlaziti vise necete, tamo vam ostaju kosti u to da budete sigurni.

zoran

pre 8 godina

Sve void ka cepanju Turske. To je dogovor Amera I Rusa , iza zavese. Niti jednima, niti drugima ne odgovara ovakva Turska. Nju ni NATO ne trpi, jer su suvishe svojeglavi I drchni. Rusima su ostali duznici tako da bi rado na njima isprobali Suhoje I ostalu skalameriju. Eto nama turskog proleca I radjnja Kurdistana.
Ni u ludilu nece Nemci, U.K, Francuska , a da ne spominjem Grcku, ratovati protiv Rusa, zbog Turaka. Ko tako misli taj ideju nema o geo-politici.

Fliper

pre 8 godina

Kakav blefer. Ako Turska udje onda ulazi i Iran a turski tenkovi bez podrske iz vazduha bice laka meta za iranske avione masakrirace ih. Ukoliko Turska udje i sa avionima ceka S-400.

glas razuma

pre 8 godina

Turci nista nerade bez aminovanja Vasingtona. Ovde je igra ispod zita. Uvuci Rusiju u rat sa Turskom koji po procenama zapada nebi kratko trajao. Druga ideja je okrenuti muslimanski svet protuv Rusa. Cak ni Amerika koja dolare stancuje kao toalet papir nebi mogla na duge staze da izdrzi. Sa druge strane spremaju Ukrajinu da krene na Dombas i Krim. Time zele da sto vise iscrpe Ruse, a onda kao toreador iscrplhenom biku Amerikanci zadali Rusims konacni udarac. Sve to moze, a nemora da bude?! Putin je stari obavestajac i njegova odeljenja analitike rade 25 od 24 sata i analiziraju igru. Jedna ekipa specijalaca mogu da promene pricu. Likvidiraju glavne igrace, a onda prica pocinje iz pocetka.

Zeljko

pre 8 godina

Русија би по сваку цену требала да избегне било какав сукоб са Турском у том региону.Једноставно не могу да парирају у том региону,то је без Босфора и сличних аргумената.
Да не причам да било какав сукоб захтева мобилизацију у Русији и све што уз то иде.Народ није заинтересован да гине у бесмислном рату где нису директно угрожени интереси Русије.
Једна је прича бомбардоваћемо мало неке дивљаке у папучама,а друго је рат са Турском...плус са економијом у стању у каком јесте.Такође,и украјински "партнери" у погодном тренутку могу да се активирају...
Русија да је у могућности она би послала стотинак хиљада људи,али не може.Ово што сада раде је практично плафон њихових могућности.

Prvo da bi davao takve procene moras sa se razumes u karakteristike oruzja sto kod tebe nije slucaj. Prvo zasto bi rusi vrsili mobilizaciju ako im je aktivni sastav vojske oko milion vojnika? Drugo ruska teritorija je na samo 800-900km od alepa i rusi imaju enorman arsenal raketa sa tim dometom ukljucujuci iskander koji tu razdaljinu prelazi za 10tak min. Trece, zbog S400 ni jedan turski avion ne bi mogao da da podrsku trupama na zemlji tako da s400 jeste faktor i to ogroman. Cetvrto, nemoguce je prekinuti snabdevanje rusa jer vazdusni koridor ide preko Iraka i Irana i nema nikakve veze sa turskom. Ovo sto rusi rade nije ni 5% angazovanja njihovog vojnog potencijala.

Victorinox

pre 8 godina

Ovaj čovek pokazuje da istočno pitanje još nije rešeno, a kako stvari stoje, rešenja ne da nema, nego je na pomolu veliki pichvajs. Ako dođe do direktnog konflikta sa rusima, ovi se neće libiti da: A) naoružaju kurde svih zemalja - 30 miliona; B) u ekstremnom slučaju, da ošajdare turke raketama srednjeg dometa. E sad, ako osmanlije misle da će zbog njih da se otvore silosi sa balističkim interkontinentalnim projektilima u Sibiru i Kanzasu, grdno se varaju. Ovo nije vreme Hruščova i Kenedija, velike sile mnogo više zavise jedne od drugih, ceo svet je uvezan kao Gordijev čvor, uprkos naizgled nepomirljivim razlikama i sukobima. Naravno, anglosaksonci su majstori da nađu dileje tipa Sakašvilija i Porošenka (ovaj veliki vezir ih već šije u idiotskim izjavama), ali kako oni na kraju prolaze, videli smo.

Šta vam to treba, ooo turci!? Taman vas je lepo krenulo, vratili sve dugove, mlatili milijarde od turizma, ćerka mi je letos bila dole, kaže raj na zemlji... izgleda da je uhvatila poslednju priliku.

Temerinac

pre 8 godina

Svrgavanje Asada i ISIL su delo Turske i Amerikanaca. Znase da je Sirija bila stabilna zemlja do pojave tih zlotvora. Šta uradiše od Libije. Što se tiče Iraka, ja mislim da bi sada da mogu od blata pravili Sadama Husejina, samo da nemaju posla sa ovim ubicama od ISIL-a. Dosta mi je priča o umerenim pobunjenicima koji otsecaju glave. Svet je krenuo u beznađe i ambis i krajnje vreme da se sve smiri dok nebude kasno.Dok je na vlasti u Turskoj bila vojska Turska je bila mirna, te mislim da je krajnje vreme da se tamo na vlast vrate generali.

marko

pre 8 godina

Posalji svoju decu da ratuju.a ne tudju.ako krenete unistice vas rusi.a nato vam nece pomoci.turci ucite od ukrajinaca.izgubili su 30% teritorije.a nato im nije pomogao.a vi jos imate i kurde koji vas mrze koji ce vam uzeti kurdistan.

Asin Viratu 108/969

pre 8 godina

Tja, tera Turke djavo tj. njihova losa karma (nigde nikada nikome nisu dobro doneli) da plate visoku cenu za svoju proslost. Posle svega bice Turaka par miliona manje, a morace i velikih delova teritorije da se odreknu. Nadam se da ce Rusi bar toliko biti nemilosrdni kao sto su Turci oduvek bili.

biće bolje

pre 8 godina

Opet potcenjuju Putina, šta god da krene iz turske biće uništeno iz vazduha, iz ovakvog rata mogu samo turci da izvuku deblji kraj. Nato neće intervenisati protiv rusije u slučaju direktnog sukoba.

a

pre 8 godina

Turska ucenjuje EU migrantima i trazi 6 milijardi eura, Merkelova dala 3, Turci nezadovoljni i dalje ucenjuju. Eu ocekuje promenu vlasti u Turskoj, Erdogan joj ne odgovara pa mozda nece direktno biti ukljuceni u okrsaj Rus i Tur, ovo za njih znaci dobru priliku da se rese obe strane. Sankcija ce biti.

una

pre 8 godina

Jel' moguce da su Turci ovako glupi? Amerikanci ih huskaju, njima bi veoma odgovaralo da Turci udju u Siriju i prolongiraju rat sto duze moguce.
Ne moze to tako, oni se kao jadni tolike godine muce za mir tamo, a Rusi dosli i u par mjeseci rijesili stvar.

SIN LOVCA NA MEDVEDE

pre 8 godina

Turska - zemlja sa najvećim unutrašnjim problemima na svetu. Njena spoljna a pre svega unutrašnje politka bi morala biti anipod politike koju vodi sadašnja njena vrhuška. Sadašnja njena politika, oličena u Erdoganu, je dolivanje ulja na vatru koja će sigurno buknuti i naterati desetine milina ljudi u bekstvo a Tursku dovesti do haosa nevidjenih razmera.

Voip

pre 8 godina

A sto to nas ljudi treba da bude briga. Turke treba da vrate tamo gde im je mesto svima oko njih su duzni i to podebelo. Rusija treba javno da pozove sve njih da se to zlo suzbije jednom za svagda. A mi ako ikad dodje stani pani znamo kojem se carstvu treba prikloniti, onima koji nas nikad nisu napadali i ubijali vec naprotiv zivote svoje ostavili da nas oslobode.

gile

pre 8 godina

Jedno jednostavno pitanje: da li se ovaj grad Alep nalazi u Turskoj,ili u Siriji?Naravno, tro je drugi po veličini grad u Siriji koji su okupirali ID i razne Nusra grupe koji nastavljaju politiku Al Kaide. S kojim pravom Davutoglu "oslbodaja Alepo".On dakle hoće da upadne u tudju zeritoriju, da načini invaziju.Pa šta je to nego kršenje medjunarodnog prava ,jer siorijska vlada nije pozvala Tursku da pomogne.

car dusan

pre 8 godina

djordje ns\pa ti znas istoriju,bas lepo,deset ratova koje su vodili rusi sa turcima,kao prvo vise nema konja i maceva,sad je samo jedna pidmornica borej dovoljna za tursku,takodje i za celu evropu,ako dodje do takvog rata da ugrozi ruse,pa mnogih vise nece biti,nece vise rusi dozvoliti da gine dvadeset miliona rusa,a videcemo sta ce ostalu moci da urade rusima,naj jacoj nuklearnoj sili,prvo upiznaj rusku vojnu moc samo jedne borej podmornice i sve ce ti biti jasno,da ruse nemoze niko da pibedi,samo moze da unisti celu planetu,zato prati i citaj a nelupaj glupisti.

Дијаспора

pre 8 godina

људи, ја ову вест не налазим у Немачким медијима. немогуће да је нико не преноси, чак и левичари не пишу ништа слично.

Salerno

pre 8 godina

alo nepismeni, ne palite se gjabe,koji treci svetski rat,ko je lud radi turske da udje u nuklearni rat sa rusijom,i ako pokusaju nesto turci dobice po glavu i brzo ce se smiriti.

Mirko

pre 8 godina

Ono sto vecina ovde koji komentarisu ili ne zna, ili se pravi je, da je u Siriji prema svim podacima pre rata zivelo 70 posto Sunita. Ni jedan Sunit ne zeli Asada na vlasti. Grad Alep je 100 posto Sunitski. Asad zeli da bar pola Sunita posalje u Evropu i da na ovakav nacin ostane na vlasti. Jeli moguce da to ovde nikog ne zanima, samo zato sto navijate za Rusiju?
(ja, 10. februar 2016 10:21

A za koga brate da navijamo? Za Sunite? Koji je to narod? Koja je njihova država? Oni su svi državljani Sirije, a Sirija je napadnuta od strane ID uz podršku tih istih pobunjenika, koje finansiraju Ameri, kao i teroriste, a sve u nameri da razbiju Siriju, zavladaju regionom, zagospodare svim naftnim izvorima i zalihama, da zagazde i unište Rusiju, Iran, Siriju i sve ostale koji nisu sa njima.
Kako ti tvoji Suniti ne vide da su samo oružje u rukama imperijalista, da su ih ameri zavadili, da će da se pobiju međusobom sa svojom muslimanskom braćom, da će nestati kao narod i izgubiti i državu i identitet?
Ajmo da navijamo sad svi za tu novu državu Sunitiju?! Da pustimo ID da zadrži svoju terorističku državu, da im možda damo i mesto u UN?
Zna se gde se razrešavaju religijska pitanja među muslimanskim svetom, siguro ne oružjem i ubijanjem braće.

Sab

pre 8 godina

Koliko rusofila na jednom mestu. Mislite li vi da Rusi smeju tako lako da napadnu Turke? Turska je clanica NATO-a. A to sto vi mrzite Zapad sto je napao Srbiju (zbog zlocinca Milosevica) to je druga stvar.

monden

pre 8 godina

Izgleda da će se zaista obistiniti proročanstva naših svetih otaca da će Treći svetski rat započeti sukobom Turske sa Rusijom.A i sve one besede Sheikh Imran Huseina o skorom početku svetskog rata, nisu tek tako neko "bulažnjenje"

bbb

pre 8 godina

Pa svi znamo ko stoji iza Turske , SAD, NATO i jake clanice EU plus bogate zalivske drzave. Ako Turska krene u ovaj pohod, eto nama rata Turske i Rusije , samo je pitanje da li ce SAD i NATO imati hrabrost da skoce u odbranu Turske.

Djordje NS

pre 8 godina

Kako su mi samo smešni i naivni ovi naši rusofili koji se sprdaju sa Turcima da bi na taj način pokazali koliko je Rusija velika vojna sila a Turska smešna. Ova situacija je krajnje ozbiljna i preti velikom eskalacijom sukoba i tu nema ničega smešnog. Turska je ogromna vojna sila i sama od sebe a da ne pričamo o tome što je članica NATO i pri tom ima 80 miliona stanovnika. Rusi postižu velike uspehe u invaziji protiv pobunjenika u Siriji ali nemojte zaboraviti da u tim sukobima, koji nisu ni blizu okončanja, Rusima nije niko na terenu u stanju da se suprostavi jer pobunjenici nemaju ni avione ni PVO. Uvlačenjem Turske u taj sukob ne bi Turci "dobili po njušci" kako kaže jedan od napaljenih komentatora već bi se situacija na terenu značajno promenila. Tradicija Rusko-turskih sukoba je jako duga i da je Turska mala maca kako je neki žele predstaviti, odavno ne bi postojala posle tih sukoba sa Rusima. A svi znamo da nije baš tako. Srušili su Rusima avion i nisu ni hteli da im se izvinjavaju zbog toga. Ok, onaj Erdogan nije sav svoj i takvih likova bolje da nema, pogotovo na čelu velikih država, ali isto to mogu reći i za Putina.

Pilot

pre 8 godina

Šiti, Suniti, Alaviti, i još mnogo drugih podela, istorijskih, etničkih, ekonomskih... trenutno je na delu u Siriji, situacija je izrazito kompleksna. Ulazak Turske vojske u Siriju svakako bi bio početak rata, odnosi su mnogo zategnuti, a o tome koliko bi onda bilo migracija ne želim ni pričati.
Sa druge strane nije jasno koga Turci brane, pretpostavljam Turkmene, koji su pucanjem u vazduh dočekali Ruske pilote (što se po važećim zakonima smatra ratnim zločinom)!?
A Kurde, da li onda i Rusi imaju pravo zaštiti Kurde u Turskoj, ili Kinezi, Indijci, Iranci...
Veoma licemerno od strane Turske, ali i prilično neracionalno, plašim se da iza ovakve izjave stoji debela podrška neke jake sile.
Sada je ključna stvar, koju će stranu podržati Kina, koja može odneti prevagu u ovom sukobu, i naterati na razum.
Ako ipak ostane sa jedne strane Rusija sa Irakom i Iranom... a sa druge Turska sa SAD i EU iza sebe, plašim se da je tragedija neizbežna.
Sada ostaje da vidimo ko će osuditi ovakvu izjavu Turskog premijera, i sve će biti jasno (SAD će sigurno ćutati jer oni "ne znaju šta se dešava").

raspućin

pre 8 godina

Sjaši kurta da uzjaše murta? Iran je decenijama bio pod sankcijma a dogurali su na korak od posedovanja nuklearnog oružja. Ići sa njima u konfrontaciju ili ih pustiti u društvo i dati im kredite i na taj način ih kontrolisati? Za ovakav scenario bi trebalo razmontirati Tursku.

Ako bi Turska ušla u Siriju i otpočela sukob sa Rusijom onda klauzula NATO-a o međusobnoj podršci ne važi. Rusima bi trebalo 7-14 dana za postizanje prevlasti u vazduhu. Okosnica Turske avijacije je F-16 koji protiv kombinacije SU-27, MIG-31, S-300, S-400 i nema neke šanse nit ima operativni dolet. Iz Avijana (650km od Srbije) su F-16, kada su leteli na nas, tankovani iznad Jadrana. Turska nema te kapacitete. Sa druge strane, Rusi iako ne mogu da štancuju 100 tenkova ili aviona mesečno, definitivno mogu da štancuju krstareće rakete i da istima, koristeći TU-95, TU-22, TU-160, zasipaju Tursku danonoćno i to podalje od radijusa presretnja Turskih F-16. Primera radi, TU-22 može nositi po 2 (za kraći radijus i 3) KH-22. KH-22 je po dimenzijama kao F-16 bez krila, ima dolet od 500km, do cilja leti brzinom od 4.5maha i ima bojevu glavu od 1000kg. Znači, grupa od 4 TU-22 na bilo koji aerodrom može poslati od 8-12 ovih raketa, dve takve ture i tog aerodroma više nema. Rusi imaju 60ak operativnih TU-22, tj. kapacitet da izbrišu u jednom podizanju 7-8 aerodroma. Postoji i KH-32, modernizovana KH-22 sa povećanim doletom od 1000km. Inače, TU-22 do zone lansiranja mogu leteti nadzvučnom brzinom.

sta bi bilo, kad bi bilo...

pre 8 godina

Hmmm...ako Turska resi da trupama udje u Siriju, onda svakako tome mora prethoditi raketni udar po ruskim sistemima u tom delu. Naravno, prakticno trenutni odgovor Rusa na to ce biti njihov protiv udar po turskim vojnim instalacijama bitnim za operacije u Siriji. Ko raspolaze boljim raketnim sistemima u startu ce dobiti ovaj rat. To znaci da jak i efikasan PVO raketni sistem efikasno u velikom procentu neutralise rakete zemlja/brod-zemlja protivnicke strane, a onda svojim navodjenim zemlja/brod-zemlja raketama udari po vitalnim vojnim postrojenjima druge strane. Mislim da su tu Rusi u velikoj prednosti. Pobednik iz ove faze stice vazdusnu prevlast i moze poceti ofanzivna dejstva svojom avijacijom do potpunog unistenja vojne infrastrukture protivnika u tom reonu...Bez globalne pomoci NATO-a Turska bi prsla za par dana. Naravno, ako bi bili pametni da na vreme skapiraju da su rat izgubili u lokalu (teritorija ka Siriji do 200-300km u dubini Turske), jer sumnjam da bi Ruje ozbiljnije tukle dublje po turskoj teritoriji...ako ne, ako bi krenuli u potpunu konfrontaciju sa Rusijom, onda bi situacija postala puno ozbiljnija i pitanje je sta bi radio NATO u slucaju potpunog razbijanja jedne svoje clanice...

tikva

pre 8 godina

Razumem da Turska ima svoje interese u ovoj priči, ali ne razumem da su spremni da idu toliko daleko da na tuđoj teritoriji zarate sa Rusijom. Krupan je to zalogaj. Nema ništa od toga. Staviće im NATO veto na takve pokušaje. Ne brinite, neće biti rata.
(ned, 10. februar 2016 09:53)

Taко се говорило и крајем деведесетих. Сви знамо шта се десило...

Silvija

pre 8 godina

Vest je veoma uznemirujuća, ako se uzme u obzir veličina sukoba koji se zagovara!!
Rusija i Turska su zemlje izuzetno naoružane, velike sile, takav rat nikome dobro ne bi doneo.
Situacija je užasno komplikovana, ulazak Turske ne bi nikako doneo dobro, u već veoma lošoj situaciji, pitanje je koliko bi se sukob proširio.
Fenomen Srbije je svrstavanje ljudi iz fotelja na stranu... pa ko ima bolje oružje, ko je u pravu ko nije... sve vide iz fotelja??
Stvarno smo neki čudan narod... mada ja to ne mogu razumeti.
Kome je rat dobro doneo... bar bi to narod Srbije morao znati.

herceg

pre 8 godina

(ovo su ozbiljne stvari, 10. februar 2016 12:45)
Samo Irak, Iran i Azerbedzan? Iran ce tu biti za 10 godina neprikosnoveni i suvereni vladar prostora 100%. Nuklearno oruzje im je na dohvat ruke, ima ih 40 miliona, imaju najvise obrazovanih ljudi i naucnika, realni su u zivotnim stvarima itd itd, a u svoj prici si NEOZBILJNO jos zaobisao KURDE kojih ima 32 miliona, I koji su Turkoj najveca nocna mora. Sta ce biti sa njima??? Razmisljanje ti nije u skladu sa nick-om koji si postavio...

Aleksandar

pre 8 godina

(Sachs, 10. februar 2016 11:20) Taman posla. Niko se ne'e priklju;iti jer je Americi i Evropi cilj da unište tursku ekonomiju. Nikome sa Zapada ne odgovara Turska koja nema dugove prema Međunarodnom fondu, Turska koja je otplatila svoje dugove. Zato ih i guraju u rat sa Rusima, a Turci glupi pa ne vide. Svi će se povući, a Rusi će razvaliti Turke. Koliko god da Turska nije naivna vojna sila, imaju naoružanje, Rusi će ih sravniti! Turci pamet u glavu!

bar CG

pre 8 godina

ako krene turska na siriju nista nece rusi smeti da preduzmu, mocice samo da gledaju i da pricaju i nista vise. rusija je jaka iskljucivo defanzivno na svom terenu, rusi nece smeti da napadnu tursku clanicu Nato-a, slijedi novo razocarenje za rusofile isto ko posle obaranja ruskog avijona kad rusi podvise rep.

страшно

pre 8 godina

Уђе ли у Сирију то ће му бити последње што је урадио. Јасно је то и њему али ето, да пред својм народом не испадне млакоња. Исто као и овај наш назови премијер. А од туризма могу полако да почну се опраштају јер ко ће нормалан у овакву турску ???

Srdjan, Ceska

pre 8 godina

Ja ne mogu da verujem da je vama u Srbiji toliko bitna vest o planiranoj invaziji Turske u Siriju i navijanja da li će Rusi razbiti Turke ili ne. Hej 200 komentara!! Pa ja ne mogu očima da verujem. Kako je lako biti vlada u Srbiji. Dok je njima ovakvih gradjana oni su na sigurnom. Zbogom pameti.

@

pre 8 godina

@ttttttttttttt
Ne nego cu za Turke da navijam kao komsije, zna se koje.
Vidi, ako volis Tursku onda bi prvi trebao da budes zabrinut zbog ove izjave. Erdogan otvoreno rizikuje rat sa Rusijom! Sa drzavom cija vojska je uz americku najmocnija u istoriji! Ubedljivo. Sta mislis sta ce se desiti sa Turskom koju toliko volis? Pa nestace. Izginuce im vojska, bombardovace im gradove a i Kurdi ce to jedva docekati.
Turska nije vojno slaba ali je za Rusiju vojni patuljak. Irak je bio 4 vojna sila pa vidi kako je prosao kad je zaratio s Amerima. Turci bi jos gore prosli protiv Rusije jer su Rusi malo suroviji od Amera a ionako ne vole Turke.
Jedina zastita koju je Turska imala nestaje. NATO nema obavezu da brani Tursku ako Turci prvi napadnu neku drzavu. I onda? Erdogan krece u rat protiv Rusije i to je to. Lepo je voleti neku drzavu ali realnost je surova. 20 000 tenkova, stotine hiljada raketa, na hiljade aviona, helikoptera itd. protiv 200 turskih aviona i 3 000 tenkova!? Sto je najgore, Rusi mogu da ih gadjaju balistickim i krstarecim raketama iz same Rusije i da ne rizikuju zivote svojih vojnika.
Voli koga hoces, ali znas i sam kakva sudbina ceka Tursku ako ih ovaj ludak uvuce u rat s Rusijom.

deki185

pre 8 godina

Rusi su skoro izmenili svoju vojnu doktrinu.Uveli su preventivne nuklearne udare u slucaju ugrozavanja svojih interesa.Gotovo sam siguran da u koliko turci krenu vojno i ugroze ruske baze da ce pretrpeti nuklearni udar po svim strateskim objektima u samoj Turskoj.To ce znaciti kraj Turske kao drzave.E sad kome je to u interesu mislim da znate.

WTF

pre 8 godina

E moji Turski vlastodržci, pa nije su vam sa druge strane Jermenski civili, niti je ovo 1915...2016/2017 gradjanski rat u Turskoj uveliko...žao mi samo što će običan narod u turskoj će da izvuče deblji kraj (kao u svim ratovima)..

rex

pre 8 godina

nato sluzi u slucaju odbrane od napada. ako ti napadnes a pogotovo na svoju volju ko sto oce turci, nece prstom maknuti kad se pojave rusi na granici sa turskom

ja

pre 8 godina

Ono sto vecina ovde koji komentarisu ili ne zna, ili se pravi je, da je u Siriji prema svim podacima pre rata zivelo 70 posto Sunita. Ni jedan Sunit ne zeli Asada na vlasti. Grad Alep je 100 posto Sunitski. Asad zeli da bar pola Sunita posalje u Evropu i da na ovakav nacin ostane na vlasti. Jeli moguce da to ovde nikog ne zanima, samo zato sto navijate za Rusiju?

Jedan iz mase

pre 8 godina

(djole, 10. februar 2016 08:21)

Turska iz veka u vek se razvija,ima ekonomiju,ima podršku Zapada dok Srbija sa druge strane iz veka u vek propada...nema ekonomiju,nema privredu,nema podršku ni Zapada ni "voljene" Rusije...pa ti vidi ko je u boljem položaju onda

Ranger

pre 8 godina

Sećate li se našeg prof. zaboravio sam mu ime, bio je ambasador u Turskoj, mislim i u Vatikanu. Lepo je govorio da Turska ima želju za Otomanskim granicama, itd. Svakako nađite na netu pa poslušajte. Meni ne bi čudilo da ovi guraju Tursku u rat zbog sopstvenih interesa, tj. vlasti. Možda im se ljulja pod nogama i narod im sprema promena, pa su oni natodu spremili rat kako bi učvrstili svoju vlast. Čak me ne bi čudilo da vojska izvrši vojni puč, ako proceni da su im ludaci na vlasti. Posle ovih izjava ko bi uopšte išao na letovanje u Tursku?!
(smajli, 10. februar 2016 09:31)

Profesor Darko Tanaskovic

https://sr.wikipedia.org/wiki/%D0%94%D0%B0%D1%80%D0%BA%D0%BE_%D0%A2%D0%B0%D0%BD%D0%B0%D1%81%D0%BA%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D1%9B

acca

pre 8 godina

Ne znam da'l neko od vas primećuje al Rus cuti na sve ovo! Turci trebaju dobro da razmisle, za čiji interes tako neku glupost da naprave!

пера митић

pre 8 godina

за све слобе, алије, ердогане, обаме и путине, који туђу децу шаљу да гину, имам ону народну, "лако је туђим к. по трњу млатити". а што би реко бора чорба, "децу вам нећу опростити".
војска је смишљена да брани своју државу. свако слање војске у туђу државу је лаж и потпуно је небитно да ли то раде срби, амери, руси или турци. то је увек погрешно и злочиначки.

@

pre 8 godina

@raspucin
Vazdusnu prevlast Rusija bi ostvarila u roku pd nekoliko sati. Turska avijacija ima 250 borbenih aviona. Vecina F-16 koji nema nikakve sanse protiv Su-27, Su-30 itd. To su lovci za prevlast u vazusnom prostoru, F-16 to nije i ne moze se suprotstaviti takvim avionima. Jednostavno, ruski avioni bi ih obarali pre nego sto F-16 uopste dodje dovoljno blizu da uzvrati. Uz to, Rusija ima na hiljade aviona tako da im nije potrebno nista da stancuju. Bombardovanje aerodroma i meta u Turskoj mogu odraditi i balistickim raketama srednjeg dometa kojih imaju koliko hoces, tu su nenadmasni. A tu su i krstarece rakete sa brodova i aviona.
Turska ima ukupno nesto vise od 3 000 tenkova. Ako udju u Siriju nece imati vazdusnu podrsku jer ce ih Rusi obarati. Sta im ostaje? Kopneni rat protiv sirijske vojske? Ogromne zrtve za Turke. A onda ce se umesati Iran cija je kopnena gojska jaca od turske, ili jos gore Rusija, koja bi taj rat zavrsila za nedelju dana angazovanjem svojih kopnenih snaga. Rusija ima 20 000 tenkova i kopnenu vojsku koja ima vise oruzja od celog NATO-a pa sve i Kinu da mu dodas.
Turska se igra svojim opstankom zarad Erdoganovog sverca nafte.
Rat sa Rusijom izgubice za nekoliko dana.
NATO ih ne moze braniti jer pre svega ne moze uci u rat protiv Rusije, a nema ni obavezu da ih brani zbog toga sto ne mora da pomaze clanici koja prva napadne nekoga.

mak

pre 8 godina

Русија би по сваку цену требала да избегне било какав сукоб са Турском у том региону.Једноставно не могу да парирају у том региону,то је без Босфора и сличних аргумената.
Да не причам да било какав сукоб захтева мобилизацију у Русији и све што уз то иде.Народ није заинтересован да гине у бесмислном рату где нису директно угрожени интереси Русије.
Једна је прича бомбардоваћемо мало неке дивљаке у папучама,а друго је рат са Турском...плус са економијом у стању у каком јесте.Такође,и украјински "партнери" у погодном тренутку могу да се активирају...
Русија да је у могућности она би послала стотинак хиљада људи,али не може.Ово што сада раде је практично плафон њихових могућности.
С-400 никако неће сметати тенкистима и моторизованој пешадији Турске.
Ако изврше инвазију фактор с-400 неће имати никаквог значаја.Турци ће ратовати поред својих база,а Руска групација ће остати уопште без снабдевања.Зато ће Босфор Турци затворити,а војно транспортну авијацију ће оборити снагама ПВО већ изнад Сирије.И чиме ће наредити да ратују без муниције,ракета,бомби,резервних делова и снабдевања?Узимајући у обзир да се сада сиријска армија сада скоро у целини снабдева такође из Русије.

Treva whateva

pre 8 godina

Kada bi ameri došli i poklonili milion dolara svakom srbinu mi bi to odbili i rekli da je zavera. Ili bi dali pare rusima. Eto toliko je ovaj narod izbezumljen.

pero

pre 8 godina

@ttttttttttt
A Nusra i Ahrar su udruzenja ljubitelja prirode? Ovi iz Iraka i Libana nisu dobrice al Nusra ima isto stranaca kolko oces i ako oni nisu definicija terorista neznam ko jeste. A SAA i te kako ucestvuje u tim borbama. Tvrdnja da ih vise nema je nista vise do propaganda pobunjenika

marija

pre 8 godina

Ja ovu vest ne nadjoh nigde osim u nasim medijima. A kako potice od RT treba je uzeti sa rezervom. RT je medijska masinerija kao i CNN i to nema veze za rusofilijom/fobijom, to je stvar zdravog razuma. Cinjenica je da niko, ali bas niko, ne moze sa sigurnoscu da predvidi dalji tok dogadjaja, a manipulacije javnoscu su trenutno najjace oruzje svih. Ulozi su veliki, kao sto i posledice mogu biti velike, kako za zemlje aktere, tako i za ceo svet. Toga su svesni i ludi Turci i ludi Rusi i ludi Ameri, ali opet mislim da nisu dovoljno ludi (ili se bar nadam), jer niko nije dovoljno jak,da sa izvesnom pobedom krene u tu pricu, ali nisu ni slabi da bi to proslo bez posledica.

Djordje NS

pre 8 godina

Ko god razmišlja svojom glavom u konkretnom slučaju biva proglašen Rusofilom - mnogo isključiv stav...
(MGM, 10. februar 2016 09:54)

Od kad se rusofilstvo i pravdanje svega što radi Rusija i Putin, a istovremeno kritikuje baš sve što iznose Ruski protivnici, smatra razmišljanje svojom glavom? Ja bih baš to nazvao razmišljanje tuđom glavom i dodvoravanje većini. Da ne kažem, "kud svi Turci tu i mali Mujo", što bi priličilo ovoj temi diskusije. :-)

raspućin

pre 8 godina

@(@, 10. februar 2016 16:45)

Ne znam o kojim balističkim raketama srednjeg dometa ti pričaš ? Prihvatanjem sporazuma START Rusi su se obavezali da te rakete unište, što su i uradili. Skadovi su neprecizni, Točka nema taj domet, ostaju Iskanderi koje bi verovatno i koristili ali sa dometom od 500km bi im upotreba bila ograničena. Pogledaj malo kartu.

Da bi Rusija napala Tursku sa tih 20000 tenkova morala bi proći kroz Gruziju, planinsku i neprijateljski nastrojenu zemlju. Preko Azerbejdžana pa Jermenije ili kroz Iran je preveliko cimanje. Čemu takav besmisleni potez ako možeš sa distance avijacijom da ih rastavljaš nekoliko dana i onda uputiš ultimatum tipa: sledeća faza industrija do temelja. Usput naoružaš Kurde do zuba.

Procenio sam da bi trajalo 7-14 dana jer sam uzeo u obzir mogućnost korišćenja auto puteva kao aerodroma. U slučaju korišćenja F-16 komplikovano ali ne i neostvarivo.

"Vecina F-16 koji nema nikakve sanse protiv Su-27, Su-30 itd... Jednostavno, ruski avioni bi ih obarali pre nego sto F-16 uopste dodje dovoljno blizu da uzvrati."

Ovu tvrdnju proveri dobro. Čak su i naše 29ke u par navrata tokom rata '99. dolazile dovoljno blizu za dejstvo, ali im ili nisu radili radari ili su rakete bile neispravne. Inače, rakete vazduh-vazduh srednjeg dometa i nisu baš tako efikasne kako mnogi misle, pa bile one Američke ili Ruske. Rusi bi definitivno protiv Turske imali gubitaka u avijaciji ali sveukupno gledano Turska nema nikakve šanse za pobedu.

rajvosa87

pre 8 godina

KOliko Srbi mrze Turke to je cudo jedno. Ali ima jedna izreka "Da Bog uslisuje molidbe pasa, kosti bi padale sa neba".
O cemu vi pricate? Turci se nemaju pravo mijesati u svom komsiluku za stvari koje utjecu na njihovu nacionalnu sigurnost, a Rusi kao smiju.
Rusi imaju ionako previse teritorije i nek se vrate kuci. Svi ovdje pricaju o nekakvom raspadu Turske, a zaboravili ste da ovo nije 1920.
Sve ce Turci vas Srbe pitati sta da rade.
I pun mi je djavo vise nekih komentara o krvolocnosti Turske. Pa kako su Rusi osvojili onoliki teritorij, mora da je do moskovskog cvijeca. Rusi u Moskovsku oblast. Sloboda svim domicilnim narodima Sibira i ostalih dijelova takoyvane Rusije koju su krvoloci i Moskve okupirali.

EU Citizen

pre 8 godina

Krajnje je vreme da Asad i Rusi dobiju po njušci, i velika sramota što se SAD i NATO već nisu davno umešali, onig trenutka kada je prvi ruski vojnik ušao u Siriju da pomaže Asadu to je prestala da bude lokalna stvar koja nas se mnogo ne tiče, i postala stvar globalnog prestiža. Jasno je ko snosi odgovornost za to, Barak Obama i ostala levičarska peta kolona koja se infiltrirala u zapadne institucije. Istorija će im svakako suditi, a ja se nadam i redovni sudovi.

jugozapad

pre 8 godina

Dok god imamo jaku Rusiju i jak zapad (zajedno sa Turskom), nema zime za neki globalni rat. Dok se boje jedni drugih i dok je ravnoteze, niko ne sme da uzima tudje, vec samo brane svoje

Interesi iznad svega

pre 8 godina

Dok Turska pomaže pobunjenike u ratu sa Sirijom a na drugoj strani Rusija pomaže Siriju u ratu sa pobunjenicima, ID samo navija. Da je svima u interesu da se uništi ID svi bi se ujedinili i ona bi bila uništena.

bos

pre 8 godina

nadam se da će bar ostale zemlje ostati uzdržane jer ne treba nam neki novi veliki konflikt.
nadam se da ameri/nato shvataju da su turci zaslužili ćušku koju će dobiti ako pokušaju upad u siriju. mada opet su u nekakvom savezu...vrlo lako može da se desi ono što normalan svijet ne priželjkuje.

Aristotel

pre 8 godina

Ne ocekujem da ce turci smeti da udju u Siriju.
Amerikanci su vec rekli sta misle o tome......da podrzavaju kurde.
Znamo da je to izazvalo osudu Turske.
Alepo pada uskoro.
Rusi iz dana u dan pojacavaju bombardovanje terorista.

Paki

pre 8 godina

Ne znam da li ste culi sto je rekao Pakistan irancima ako napadnu Saudijsku arabiju? Da ce onda oni napasti njih. Tako da je irancima bolje da se ne mesaju, jer bi im ovi mogli uvest i al kaidu i talibane i poceti rat. A pakistanaca je 150 miliona. Sirija je okruzena zapadnim saveznicima i prije ili kasnije, bit ce kako kaze zapad. Sve drugo su tlapnje kao i ocekivanja dace rusi da odgovore turskoj za avion.

ttttttttttt

pre 8 godina

Koliko ste vi srbi zagrizeni kad su rusi u pitanji to ne mogu da poverujem,pa ti isti rusi su vas izdali kad god su mogli a vi ih i dalje smatrate bracom.A za ove sto pisu da turci hoce da odbranne Alep od sirijaca vi izgleda uopste ne pratite ko izvrsava ovu ofanzivu u Alepu,tu nema ni traga ni glasa od SAA vec napad izvrsavaju sitske teroristicke milicije iz Iraka,Libana,Irana.

Stefan

pre 8 godina

Strasno je to da ljudi ovde vecinski podrzavaju diktatora asada i jos neki kazu da je legitimno izabran a njega podrzavaju samo njegovi siti kojih ima mozda desetak posto i to iz straha od odmazde sunitske vecine ako pobunjenici izgube rat a ne zato sto je on dobar lider.Na stranu imperijalisticke namere turske i interesi amerike koji ocigledno postoje u ovom sukobu ali jedini nacin da asad ostane na vlasti je da pobije i protera vecinu gradjana svoje zemlje sto se upravo desava u alepu i kod nas to ljudi podrzavaju?! I takodje nije tacno ono sto se ovde prica a to je da asad u alepu ratuje protiv terorista vecinom su u pitanju slabo naoruzani pobunjenici i civili ukljucujuci i zene i decu.

ovo su ozbiljne stvari

pre 8 godina

Odbranice sirijski Alep od sirijaca. Mora da popijem rakiju, uvatilo me meze
(Mare, 10. februar 2016 07:18)

Bolje uzmi votku mesto rakije, to je u sedam decenija postojanja drzave SSSR dokazano najbolji napitak za selektivno pamcenje i zakljucivanje, a i u nezavisnoj Rusiji postize izvanredne rezultate! U ovom gradjanskom ratu ratuju Sirijci protiv Sirijaca, a jos preciznije Sirijci šiiti protiv Sirijaca sunita. Rusi su pod plastom borbe protiv ID krenuli da bombarduju svakoga ko se suprostavlja Asadu, ali problem je sto je njegovih šiita tamo cetri puta manje od sunita, a Iran, Irak i Azerbejdzan su jedine muslimanske zemlje gde su šiiti vecina (+ Jemen i Liban gde su skoro polovina), tako da su akcijom spasavanja ovog na duge staze vec propalog diktatora okrenuli 90% muslimana protiv sebe, ne samo Turke. Takodje, treba znati da je za Ruse Sirija samo jedna od spoljnopolitickih partija saha, dok je Turcima to zivotno pitanje iz direktnog komsiluka, i sigurno nece skrstenih ruku posmatrati dalju eskalaciju krize u smeru najgorem po njih (Asad na vlasti znaci neprijatelj na vlasti u susednoj drzavi, kao i dodatni milioni izbeglica).

Denis

pre 8 godina

Samo malo naoruzaj Cecene i Rusi dobijaju muku a vi posle unistite Asada i vratite milione izbeglica svojim kucama. Izbeglice nece da se vrate dok je Asad tamo.

prizrenac

pre 8 godina

Mirko:Siriju napadaju kome se dize k...(izvini sto moram ovako da pisem)pa vidis da ceo svet bombarduje te jadnike,oni ne ubijaju iss,oni ubijaju civile.imate po srbiju svaki dan te ljude sto beze od ratista,pitajte ih.

Me vredi Asad zute banke kad je Rusija u pitanju

pre 8 godina

(blago mozgovima, 10. februar 2016 12:35) Sto su Rusi trazili dobit ce,upecao se bacuska na Natov mamac kao i mi u Srbiji 90-tih.A to st Rusi ubijaju ID to macku o rep da se obesi,pa ljudi i sa malo skole vide da je Asadov kapital u pitanju jer sankcije su unistile rublju i ekonomiju Rusije i traze se novi izvori para kao i Amerikanci u svim dosadasnjim ratovima,znaci Rusi kopiraju Amere.Drugo Rusi ne unistavaju ID i ISIS drzave vec pobunjenike koji se bore protiv Asada i ID kao i Turkmene zbog cega su Turci i oborili su-24 radi opomene a uz kooperaciju sa kurdskim PKK su presli crtu tako da uz pomoc Alepo braci kojim uzvracaju pomoc i u koordinaciji sa Amerima tj.Nato zeli se Rusija baciti na kolena.Ko to ne vidi i razume,videt ce a nadam se da ce Putin biti mudar i videti sta se to iza brega sprema kao i kad je bio mudar i nije reagovao vojno kod obaranja aviona.

Sab

pre 8 godina

Koliko rusofila na jednom mestu. Mislite li vi da Rusi smeju tako lako da napadnu Turke? Turska je clanica NATO-a. A to sto vi mrzite Zapad sto je napao Srbiju (zbog zlocinca Milosevica) to je druga stvar.

EU Citizen

pre 8 godina

Krajnje je vreme da Asad i Rusi dobiju po njušci, i velika sramota što se SAD i NATO već nisu davno umešali, onig trenutka kada je prvi ruski vojnik ušao u Siriju da pomaže Asadu to je prestala da bude lokalna stvar koja nas se mnogo ne tiče, i postala stvar globalnog prestiža. Jasno je ko snosi odgovornost za to, Barak Obama i ostala levičarska peta kolona koja se infiltrirala u zapadne institucije. Istorija će im svakako suditi, a ja se nadam i redovni sudovi.

bar CG

pre 8 godina

ako krene turska na siriju nista nece rusi smeti da preduzmu, mocice samo da gledaju i da pricaju i nista vise. rusija je jaka iskljucivo defanzivno na svom terenu, rusi nece smeti da napadnu tursku clanicu Nato-a, slijedi novo razocarenje za rusofile isto ko posle obaranja ruskog avijona kad rusi podvise rep.

rajvosa87

pre 8 godina

KOliko Srbi mrze Turke to je cudo jedno. Ali ima jedna izreka "Da Bog uslisuje molidbe pasa, kosti bi padale sa neba".
O cemu vi pricate? Turci se nemaju pravo mijesati u svom komsiluku za stvari koje utjecu na njihovu nacionalnu sigurnost, a Rusi kao smiju.
Rusi imaju ionako previse teritorije i nek se vrate kuci. Svi ovdje pricaju o nekakvom raspadu Turske, a zaboravili ste da ovo nije 1920.
Sve ce Turci vas Srbe pitati sta da rade.
I pun mi je djavo vise nekih komentara o krvolocnosti Turske. Pa kako su Rusi osvojili onoliki teritorij, mora da je do moskovskog cvijeca. Rusi u Moskovsku oblast. Sloboda svim domicilnim narodima Sibira i ostalih dijelova takoyvane Rusije koju su krvoloci i Moskve okupirali.

ja

pre 8 godina

Ono sto vecina ovde koji komentarisu ili ne zna, ili se pravi je, da je u Siriji prema svim podacima pre rata zivelo 70 posto Sunita. Ni jedan Sunit ne zeli Asada na vlasti. Grad Alep je 100 posto Sunitski. Asad zeli da bar pola Sunita posalje u Evropu i da na ovakav nacin ostane na vlasti. Jeli moguce da to ovde nikog ne zanima, samo zato sto navijate za Rusiju?

Denis

pre 8 godina

Samo malo naoruzaj Cecene i Rusi dobijaju muku a vi posle unistite Asada i vratite milione izbeglica svojim kucama. Izbeglice nece da se vrate dok je Asad tamo.

Djordje NS

pre 8 godina

Kako su mi samo smešni i naivni ovi naši rusofili koji se sprdaju sa Turcima da bi na taj način pokazali koliko je Rusija velika vojna sila a Turska smešna. Ova situacija je krajnje ozbiljna i preti velikom eskalacijom sukoba i tu nema ničega smešnog. Turska je ogromna vojna sila i sama od sebe a da ne pričamo o tome što je članica NATO i pri tom ima 80 miliona stanovnika. Rusi postižu velike uspehe u invaziji protiv pobunjenika u Siriji ali nemojte zaboraviti da u tim sukobima, koji nisu ni blizu okončanja, Rusima nije niko na terenu u stanju da se suprostavi jer pobunjenici nemaju ni avione ni PVO. Uvlačenjem Turske u taj sukob ne bi Turci "dobili po njušci" kako kaže jedan od napaljenih komentatora već bi se situacija na terenu značajno promenila. Tradicija Rusko-turskih sukoba je jako duga i da je Turska mala maca kako je neki žele predstaviti, odavno ne bi postojala posle tih sukoba sa Rusima. A svi znamo da nije baš tako. Srušili su Rusima avion i nisu ni hteli da im se izvinjavaju zbog toga. Ok, onaj Erdogan nije sav svoj i takvih likova bolje da nema, pogotovo na čelu velikih država, ali isto to mogu reći i za Putina.

mak

pre 8 godina

Русија би по сваку цену требала да избегне било какав сукоб са Турском у том региону.Једноставно не могу да парирају у том региону,то је без Босфора и сличних аргумената.
Да не причам да било какав сукоб захтева мобилизацију у Русији и све што уз то иде.Народ није заинтересован да гине у бесмислном рату где нису директно угрожени интереси Русије.
Једна је прича бомбардоваћемо мало неке дивљаке у папучама,а друго је рат са Турском...плус са економијом у стању у каком јесте.Такође,и украјински "партнери" у погодном тренутку могу да се активирају...
Русија да је у могућности она би послала стотинак хиљада људи,али не може.Ово што сада раде је практично плафон њихових могућности.
С-400 никако неће сметати тенкистима и моторизованој пешадији Турске.
Ако изврше инвазију фактор с-400 неће имати никаквог значаја.Турци ће ратовати поред својих база,а Руска групација ће остати уопште без снабдевања.Зато ће Босфор Турци затворити,а војно транспортну авијацију ће оборити снагама ПВО већ изнад Сирије.И чиме ће наредити да ратују без муниције,ракета,бомби,резервних делова и снабдевања?Узимајући у обзир да се сада сиријска армија сада скоро у целини снабдева такође из Русије.

ovo su ozbiljne stvari

pre 8 godina

Odbranice sirijski Alep od sirijaca. Mora da popijem rakiju, uvatilo me meze
(Mare, 10. februar 2016 07:18)

Bolje uzmi votku mesto rakije, to je u sedam decenija postojanja drzave SSSR dokazano najbolji napitak za selektivno pamcenje i zakljucivanje, a i u nezavisnoj Rusiji postize izvanredne rezultate! U ovom gradjanskom ratu ratuju Sirijci protiv Sirijaca, a jos preciznije Sirijci šiiti protiv Sirijaca sunita. Rusi su pod plastom borbe protiv ID krenuli da bombarduju svakoga ko se suprostavlja Asadu, ali problem je sto je njegovih šiita tamo cetri puta manje od sunita, a Iran, Irak i Azerbejdzan su jedine muslimanske zemlje gde su šiiti vecina (+ Jemen i Liban gde su skoro polovina), tako da su akcijom spasavanja ovog na duge staze vec propalog diktatora okrenuli 90% muslimana protiv sebe, ne samo Turke. Takodje, treba znati da je za Ruse Sirija samo jedna od spoljnopolitickih partija saha, dok je Turcima to zivotno pitanje iz direktnog komsiluka, i sigurno nece skrstenih ruku posmatrati dalju eskalaciju krize u smeru najgorem po njih (Asad na vlasti znaci neprijatelj na vlasti u susednoj drzavi, kao i dodatni milioni izbeglica).

Paki

pre 8 godina

Ne znam da li ste culi sto je rekao Pakistan irancima ako napadnu Saudijsku arabiju? Da ce onda oni napasti njih. Tako da je irancima bolje da se ne mesaju, jer bi im ovi mogli uvest i al kaidu i talibane i poceti rat. A pakistanaca je 150 miliona. Sirija je okruzena zapadnim saveznicima i prije ili kasnije, bit ce kako kaze zapad. Sve drugo su tlapnje kao i ocekivanja dace rusi da odgovore turskoj za avion.

Treva whateva

pre 8 godina

Kada bi ameri došli i poklonili milion dolara svakom srbinu mi bi to odbili i rekli da je zavera. Ili bi dali pare rusima. Eto toliko je ovaj narod izbezumljen.

ttttttttttt

pre 8 godina

Koliko ste vi srbi zagrizeni kad su rusi u pitanji to ne mogu da poverujem,pa ti isti rusi su vas izdali kad god su mogli a vi ih i dalje smatrate bracom.A za ove sto pisu da turci hoce da odbranne Alep od sirijaca vi izgleda uopste ne pratite ko izvrsava ovu ofanzivu u Alepu,tu nema ni traga ni glasa od SAA vec napad izvrsavaju sitske teroristicke milicije iz Iraka,Libana,Irana.

Djordje NS

pre 8 godina

Ko god razmišlja svojom glavom u konkretnom slučaju biva proglašen Rusofilom - mnogo isključiv stav...
(MGM, 10. februar 2016 09:54)

Od kad se rusofilstvo i pravdanje svega što radi Rusija i Putin, a istovremeno kritikuje baš sve što iznose Ruski protivnici, smatra razmišljanje svojom glavom? Ja bih baš to nazvao razmišljanje tuđom glavom i dodvoravanje većini. Da ne kažem, "kud svi Turci tu i mali Mujo", što bi priličilo ovoj temi diskusije. :-)

Stefan

pre 8 godina

Strasno je to da ljudi ovde vecinski podrzavaju diktatora asada i jos neki kazu da je legitimno izabran a njega podrzavaju samo njegovi siti kojih ima mozda desetak posto i to iz straha od odmazde sunitske vecine ako pobunjenici izgube rat a ne zato sto je on dobar lider.Na stranu imperijalisticke namere turske i interesi amerike koji ocigledno postoje u ovom sukobu ali jedini nacin da asad ostane na vlasti je da pobije i protera vecinu gradjana svoje zemlje sto se upravo desava u alepu i kod nas to ljudi podrzavaju?! I takodje nije tacno ono sto se ovde prica a to je da asad u alepu ratuje protiv terorista vecinom su u pitanju slabo naoruzani pobunjenici i civili ukljucujuci i zene i decu.

Srdjan, Ceska

pre 8 godina

Ja ne mogu da verujem da je vama u Srbiji toliko bitna vest o planiranoj invaziji Turske u Siriju i navijanja da li će Rusi razbiti Turke ili ne. Hej 200 komentara!! Pa ja ne mogu očima da verujem. Kako je lako biti vlada u Srbiji. Dok je njima ovakvih gradjana oni su na sigurnom. Zbogom pameti.

Me vredi Asad zute banke kad je Rusija u pitanju

pre 8 godina

(blago mozgovima, 10. februar 2016 12:35) Sto su Rusi trazili dobit ce,upecao se bacuska na Natov mamac kao i mi u Srbiji 90-tih.A to st Rusi ubijaju ID to macku o rep da se obesi,pa ljudi i sa malo skole vide da je Asadov kapital u pitanju jer sankcije su unistile rublju i ekonomiju Rusije i traze se novi izvori para kao i Amerikanci u svim dosadasnjim ratovima,znaci Rusi kopiraju Amere.Drugo Rusi ne unistavaju ID i ISIS drzave vec pobunjenike koji se bore protiv Asada i ID kao i Turkmene zbog cega su Turci i oborili su-24 radi opomene a uz kooperaciju sa kurdskim PKK su presli crtu tako da uz pomoc Alepo braci kojim uzvracaju pomoc i u koordinaciji sa Amerima tj.Nato zeli se Rusija baciti na kolena.Ko to ne vidi i razume,videt ce a nadam se da ce Putin biti mudar i videti sta se to iza brega sprema kao i kad je bio mudar i nije reagovao vojno kod obaranja aviona.

Jedan iz mase

pre 8 godina

(djole, 10. februar 2016 08:21)

Turska iz veka u vek se razvija,ima ekonomiju,ima podršku Zapada dok Srbija sa druge strane iz veka u vek propada...nema ekonomiju,nema privredu,nema podršku ni Zapada ni "voljene" Rusije...pa ti vidi ko je u boljem položaju onda

prizrenac

pre 8 godina

Mirko:Siriju napadaju kome se dize k...(izvini sto moram ovako da pisem)pa vidis da ceo svet bombarduje te jadnike,oni ne ubijaju iss,oni ubijaju civile.imate po srbiju svaki dan te ljude sto beze od ratista,pitajte ih.

Misa

pre 8 godina

Ne mogu da veriujem koliko ovde bolesnih umova koji likuju i raduju se ratu?!! Pa Srbija ce u slucaju treceg svetskog kao i uvek najmanje da bude postedjena DA LI STE SVESTNI STA PISETe?

Marko

pre 8 godina

Turski tenk ce preci granicu sa Sirijom taman ko sto je i Turski avion presao granicu posle obaranja Ruskog aviona.
Turci bi mozda presli granicu ali jako dobro znaju da Rusi cekaju svoju osvetu i da prva Turska njuska koja proviri preko granice bice polomljena.

Silvija

pre 8 godina

Vest je veoma uznemirujuća, ako se uzme u obzir veličina sukoba koji se zagovara!!
Rusija i Turska su zemlje izuzetno naoružane, velike sile, takav rat nikome dobro ne bi doneo.
Situacija je užasno komplikovana, ulazak Turske ne bi nikako doneo dobro, u već veoma lošoj situaciji, pitanje je koliko bi se sukob proširio.
Fenomen Srbije je svrstavanje ljudi iz fotelja na stranu... pa ko ima bolje oružje, ko je u pravu ko nije... sve vide iz fotelja??
Stvarno smo neki čudan narod... mada ja to ne mogu razumeti.
Kome je rat dobro doneo... bar bi to narod Srbije morao znati.

srx

pre 8 godina

@barCG

"ako krene turska na siriju nista nece rusi smeti da preduzmu, mocice samo da gledaju i da pricaju i nista vise. rusija je jaka iskljucivo defanzivno na svom terenu, rusi nece smeti da napadnu tursku clanicu Nato-a"
Da pogledamo cinjenice - Turska je u defenzivi od Prvog Balkanskog rata. Osim neuspjele okupacije Kipra, Turci su umjesani u rat protiv 1/3 svoje drzave - Kurda. Rusija je od dolaska Putina pobjedila u Dagestanu, Ceceniji, Gruziji, Krimu i Donbasu. Trenutno je umjesana u intrevenciji u Siriji. Sve ofanzivno. 90% van svojih granica. Ako Turska napadne suverenu drzavu - nema ni jedan jedini dio Nato povelje koji bi natjerao druge clanice da joj pomognu.

"...slijedi novo razocarenje za rusofile isto ko posle obaranja ruskog avijona kad rusi podvise rep."

Iskreno se nadam. Nakon obaranja aviona NATO je okrenuo ledja Turskoj. Ruske sankcije su dotukli tursku ekonomiju, Kurdi su najavili odcjepljenje sto je dovelo da de-fakto ratnog stanja na svim kurdskim teritorijama. Teritorija koju je Turska kontrolisala preko Turkmena je izgubljena za dva dana. Put nafte iz Sirije u Tursku je zaustavljen, hiljade ID ratnika je uhapseno u bjegu nazad u Evropu, Asadova armije je u nezaustavljivoj ofanzivi i danas stoje pred posljednjim korakom prije kapitulacije divljaka iz ID i Turskih terorista.
ZATO Erdogan stoji i prijeti "odbranom brace". Ne zato sto su Rusi slabi, vec zato sto su korak pred potpunom pobjedom u Siriji.

Zoki

pre 8 godina

Turska intervencija u Siriji radi zaštite njihove manjine je sukob sa arapskim svetom i nadam se da će Arapi to shvatiti. Ne radi se više o Asadu. Turci imaju kompleks veličine i treba ih spustiti na zemlju.

Strategija

pre 8 godina

Kakve to namere ima ovaj coveculjak i tko ga hrabri da ide u rat sa Sirijom?
Moze biti da ces ici na Alepo, ali s druge strane bi mogao da izgubis Istanbul
i evropski deo Turske!

newking

pre 8 godina

prazne priče nemoćnih turaka pred kolapsom...jednom nogom u grobu već a drugom pored groba na kori od banane...ruske banane najviše klize.

marija

pre 8 godina

Ja ovu vest ne nadjoh nigde osim u nasim medijima. A kako potice od RT treba je uzeti sa rezervom. RT je medijska masinerija kao i CNN i to nema veze za rusofilijom/fobijom, to je stvar zdravog razuma. Cinjenica je da niko, ali bas niko, ne moze sa sigurnoscu da predvidi dalji tok dogadjaja, a manipulacije javnoscu su trenutno najjace oruzje svih. Ulozi su veliki, kao sto i posledice mogu biti velike, kako za zemlje aktere, tako i za ceo svet. Toga su svesni i ludi Turci i ludi Rusi i ludi Ameri, ali opet mislim da nisu dovoljno ludi (ili se bar nadam), jer niko nije dovoljno jak,da sa izvesnom pobedom krene u tu pricu, ali nisu ni slabi da bi to proslo bez posledica.

Advokat svih Srba

pre 8 godina

Ocigledno da Amerikanci ne znaju kako da se rese Turske kao "saveznika" pa u resile da ih nahuskaju da im sluze kao trojanski konj protiv Rusa i tako ih vecno bace u istoriju!

qq

pre 8 godina

Русија би по сваку цену требала да избегне било какав сукоб са Турском у том региону.Једноставно не могу да парирају у том региону,то је без Босфора и сличних аргумената.
Да не причам да било какав сукоб захтева мобилизацију у Русији и све што уз то иде.Народ није заинтересован да гине у бесмислном рату где нису директно угрожени интереси Русије.
Једна је прича бомбардоваћемо мало неке дивљаке у папучама,а друго је рат са Турском...плус са економијом у стању у каком јесте.Такође,и украјински "партнери" у погодном тренутку могу да се активирају...
Русија да је у могућности она би послала стотинак хиљада људи,али не може.Ово што сада раде је практично плафон њихових могућности.

Druze, je l' znas ti koliko vojnika 58. armije je pokorilo CELU Gruziju za 2 dana? Pa sta ce im i 20 miliona vojnika dole ako su takticki, tehnicki i mentalno spremni da aktiviraju oruzja za koja mi znamo samo iz StarWars filmova (preterujem sad)? Shvati da pricas o sili koju zapad napada od drugog svetskog rata u nameri da je pokori.

Milivoje

pre 8 godina

Ko ce od koga sta da odbrani, to vise niko ne zna. Rusija je na strani Basara al Asada, Amerika to ne podrzava ali je zajedno sa Rusima protiv ID.... Turska nije sa Rusima ali saradjuje sa ID, i na strani je sa Amerikom u borbi protiv drugih militanata na toj teritoriji. Basar al Asad nije po volji Turske i Amerike ali se bori protiv ID i raznih militanata i teroristickih frakcija koje pomažu Turska i Amerika koje su opet u borbi protiv terorizma....vise i ne znam sta pisem

sasa

pre 8 godina

bas me interesuje koja ce to nato zemlja da salje svoju decu da ratuje za erdogana... ako turci zele, neka upadnu u siriju i izazovu ruse, ovako porucivat preko novina ovo ili ono je samo znak naivnosti i zelje da neko drugi potrci...
sretno bilo turci, trebace vam

ned

pre 8 godina

Razumem da Turska ima svoje interese u ovoj priči, ali ne razumem da su spremni da idu toliko daleko da na tuđoj teritoriji zarate sa Rusijom. Krupan je to zalogaj. Nema ništa od toga. Staviće im NATO veto na takve pokušaje. Ne brinite, neće biti rata.

Bojan

pre 8 godina

Samo malo naoruzaj Cecene i Rusi dobijaju muku a vi posle unistite Asada i vratite milione izbeglica svojim kucama. Izbeglice nece da se vrate dok je Asad tamo.
(Denis, 10. februar 2016 08:34)
Ceceni su vec naoruzani do zuba, ali ih je Putin na vreme debelo platio i izgradio Grozni da se sija. Jesi cuo za Kadirova? Izguglaj malo, dok je Kadirov ziv Ceceni ce biti lojalni Putinu.

Povidon

pre 8 godina

Ovaj Turčin hoće da brani Alepo od Sirijske vojske? Turska je velika vojna sila ali ako pokuša da pomogne ID treba je pregaziti, mada to nikome ne bi bilo ni malo lako.

vladimir veliki

pre 8 godina

Neki se ovde cude kako je puno rusofila na ovoj temi.A sta treba da budemo,turkofili? Bili smo pet vekova tursko roblje i sad treba da budemo turkofili.Gde je tu logika? Da volimo svog dzelata, dzelata koji je znacajkno doprineo da se raspadne Jugoslavija,da se desi gradjanski rat krajem proslog veka. Ili treba da ljubimo zapadne sile koje su posle odlaska Turaka sa Balkana pokusale vise puta da preuzmu ulogu Osmanlija,da budemo njihopva kolonija.Rusima nikad nismo bili roblje a nisu to Rusi ni pokusavali.

micko

pre 8 godina

Morao sam da napisem komentar.Ovde se svako naziva Rusofilom,ko napise pozitivan komentar za Ruse,a lupaju se gluposti o Turskoj.Kao prvo u Turskoj ima oko 70 miliona ljudi,ne 80 miliona,i od toga su 40% Turci.Verovali ili ne 30% stanovnika Turske su Kurdi,i oni zive na skoro celoj teritoriji istocne Turske,nad kojom Turska drzava nema nikakvu kontrolu vec godinama(slicna situacija koja je bila nama sa Kosovom).Samim tim je veliko pitanje koliko bi u eventualnom buducem ratu Turska imala vojnika,i ko bi tu ratovao.Zanimljivo je da u Turskoj zivi 8 miliona ljudi koji se izjasnjavaju kao Makedonci,ima tu Makedonaca,ali su to uglavnom Grci koji su ostali da zive u Turskoj posle njene nezavisnosti,i da ne bi imali problema,oni su uzeli taj identitet.Obzirom da sam ziveo tamo par godina,potpuno se slazem sa ljudima koji predvidjaju da ovo rukovodstvo vodi Tursku u propast,i u slucaju nekog rata sa Rusima,oni nemaju sta da traze,i predvidjam im totalni raspad,mozda cak i gubitak identiteta.

Ragazzo Serbo

pre 8 godina

Imam loš predosećaj u vezi ovoga ... Putin radi kako hoće, a Šojgu ćuti ... Kao da čekaju da Turci krenu i sra*e počinje ... Turci su veliki egoisti, ali ovo neće stati tu ...

car dusan

pre 8 godina

djordje ns\pa ti znas istoriju,bas lepo,deset ratova koje su vodili rusi sa turcima,kao prvo vise nema konja i maceva,sad je samo jedna pidmornica borej dovoljna za tursku,takodje i za celu evropu,ako dodje do takvog rata da ugrozi ruse,pa mnogih vise nece biti,nece vise rusi dozvoliti da gine dvadeset miliona rusa,a videcemo sta ce ostalu moci da urade rusima,naj jacoj nuklearnoj sili,prvo upiznaj rusku vojnu moc samo jedne borej podmornice i sve ce ti biti jasno,da ruse nemoze niko da pibedi,samo moze da unisti celu planetu,zato prati i citaj a nelupaj glupisti.

raspućin

pre 8 godina

Sjaši kurta da uzjaše murta? Iran je decenijama bio pod sankcijma a dogurali su na korak od posedovanja nuklearnog oružja. Ići sa njima u konfrontaciju ili ih pustiti u društvo i dati im kredite i na taj način ih kontrolisati? Za ovakav scenario bi trebalo razmontirati Tursku.

Ako bi Turska ušla u Siriju i otpočela sukob sa Rusijom onda klauzula NATO-a o međusobnoj podršci ne važi. Rusima bi trebalo 7-14 dana za postizanje prevlasti u vazduhu. Okosnica Turske avijacije je F-16 koji protiv kombinacije SU-27, MIG-31, S-300, S-400 i nema neke šanse nit ima operativni dolet. Iz Avijana (650km od Srbije) su F-16, kada su leteli na nas, tankovani iznad Jadrana. Turska nema te kapacitete. Sa druge strane, Rusi iako ne mogu da štancuju 100 tenkova ili aviona mesečno, definitivno mogu da štancuju krstareće rakete i da istima, koristeći TU-95, TU-22, TU-160, zasipaju Tursku danonoćno i to podalje od radijusa presretnja Turskih F-16. Primera radi, TU-22 može nositi po 2 (za kraći radijus i 3) KH-22. KH-22 je po dimenzijama kao F-16 bez krila, ima dolet od 500km, do cilja leti brzinom od 4.5maha i ima bojevu glavu od 1000kg. Znači, grupa od 4 TU-22 na bilo koji aerodrom može poslati od 8-12 ovih raketa, dve takve ture i tog aerodroma više nema. Rusi imaju 60ak operativnih TU-22, tj. kapacitet da izbrišu u jednom podizanju 7-8 aerodroma. Postoji i KH-32, modernizovana KH-22 sa povećanim doletom od 1000km. Inače, TU-22 do zone lansiranja mogu leteti nadzvučnom brzinom.

hm!!?

pre 8 godina

Erdogan je nacisto poludeo!! Nadam se da u turskoj vojsci ima jos razumnih oficira pa da ga sklone sto pre..... Ovim ce svet doci na ivicu svetskog rata. Turska je clan NATO, sta ce biti ako dodje u sukob sa Rusijom? Da li ce se NATO umesti? Sve ce dobiti domino efekat. Iran ce poslati svoju vojsku u Siriju, Izrael ce se osetiti ugrozenim i branice Golansku visoravan od iranske vojske, Hezbulaha i Hamasa koji se otvoreno bore na strani Asada....

NekoIzMase

pre 8 godina

Maske lagano padaju
Uvek sam se pitao zbog čega je Turskoj ostao deo teritorije u Evropi, možda je vreme da se to izmeni.
Što bi rekli "Nema rata bez Turaka"
biće tu svašta, ali nisam siguran da će NATO da ratuje za Turke, jedno je braniti se kad te neko napadne a drugo je napasti pa kad krene naopako da ti drugi pomognu, pre će biti "Da se izvineš Đuri (Rusiji) što te je tukao"

deki185

pre 8 godina

Rusi su skoro izmenili svoju vojnu doktrinu.Uveli su preventivne nuklearne udare u slucaju ugrozavanja svojih interesa.Gotovo sam siguran da u koliko turci krenu vojno i ugroze ruske baze da ce pretrpeti nuklearni udar po svim strateskim objektima u samoj Turskoj.To ce znaciti kraj Turske kao drzave.E sad kome je to u interesu mislim da znate.

Meraklija77Nis

pre 8 godina

Od koga ce da odbrane Alep???od regularne vojske??..a koga da odbrane??teroriste??...ovde nesto mnogo nije u redu.Neka nam je Bog upomoc.

Petar

pre 8 godina

Jedini istorijski dug koji Ti i tvoji Turci imate jeste da kleknete pred svaku kapiju u Srbiji i drugim Zemljama gde ste uradili nezamislive zločine nad stanovništvom i molite za oproštaj u iskrenoj katarzi. Spektar zla i samovolje koje ste doneli je na svakom narodu ostavilo, nažalaost, neizbrisiv trag i poremećaj, ne i napredak. Dok je zapad razvijao diferencijalni račun, mi smo imali zbegove i paljenjevine, silovanja i maštovita mučenja i ubijanja, kao da se radi o običaju ili sportu-uz prateće smanjenje brojnog stanja svaki put. Na šta treba da liči narod koji se na ovo morao navikavati vekovima? Niste se poboljšali bitno iz tih vremena...opet bi vi da napadate i istrebljujete i potčinjavate okruženje svojoj osmalijskoj volji. Jedini koji je sa vama znao je Rumunski vladar Tepeš, zadao vam je takav strah i to je jedino našta turska svest reaguje. Ironično, nazvan je od istog tog dvoličnog zapada Drakula, pretvoren u karikaturu, izdat i ubijen, taj koji branio i odbranio kapije Beča i Pešte od najezde vaših nekontrolisanih poluludaka kojih i danas ima u izobilju, nemamo sumnju da je tako. Možda je došlo vreme da za sva vremena spustite i barjak i koplje. Ako Rusima gurnete prst u oko, loše ćete proći jer će uz Ruse stati svi čije je istorijsko sećanje prema vama gore nego prema Nemcima...a Ameri, ne računajte na integritet karakter onih čiji je Bog novac, a kredo profit...

marko

pre 8 godina

Posalji svoju decu da ratuju.a ne tudju.ako krenete unistice vas rusi.a nato vam nece pomoci.turci ucite od ukrajinaca.izgubili su 30% teritorije.a nato im nije pomogao.a vi jos imate i kurde koji vas mrze koji ce vam uzeti kurdistan.

Mile

pre 8 godina

Znaci Turska izvrsi invaziju na Siriju, Rusija obori par turskih aviona sa s400. Da li ce to da se racuna kao da je Turska napadnuta pa da NATO objavi rat Rusiji?
Nadam se da ce teroristi da budu unisteni pre nego sto se tako nesto desi...

konsen

pre 8 godina

Koliko rusofila na jednom mestu. Mislite li vi da Rusi smeju tako lako da napadnu Turke? Turska je clanica NATO-a. A to sto vi mrzite Zapad sto je napao Srbiju (zbog zlocinca Milosevica) to je druga stvar.

@ Sab

Ako Turska krene na Alepo, nisu onda Rusi napali Turke, nego su Turci napali Ruse i Sirijce. Imate mali problem sa logikom, koliko mogu da vidim. Clanica NATO? Evo vec vidim kako Ceska, Hrvatska, Portugal, Nemacka i ostali salju svoju vojsku u Siriju da gine za turske gluposti i imperijalne ambicije.

Sachs

pre 8 godina

Reče Branko Ćopić u "Orlovi rano lete": "Kakav je to rat bez Turaka". Znači NATO gura Turke u rat protiv Rusije, a posle će svi da se priključe.
Selite se u brda, uskoro počinje...

Zeljko

pre 8 godina

Русија би по сваку цену требала да избегне било какав сукоб са Турском у том региону.Једноставно не могу да парирају у том региону,то је без Босфора и сличних аргумената.
Да не причам да било какав сукоб захтева мобилизацију у Русији и све што уз то иде.Народ није заинтересован да гине у бесмислном рату где нису директно угрожени интереси Русије.
Једна је прича бомбардоваћемо мало неке дивљаке у папучама,а друго је рат са Турском...плус са економијом у стању у каком јесте.Такође,и украјински "партнери" у погодном тренутку могу да се активирају...
Русија да је у могућности она би послала стотинак хиљада људи,али не може.Ово што сада раде је практично плафон њихових могућности.

Prvo da bi davao takve procene moras sa se razumes u karakteristike oruzja sto kod tebe nije slucaj. Prvo zasto bi rusi vrsili mobilizaciju ako im je aktivni sastav vojske oko milion vojnika? Drugo ruska teritorija je na samo 800-900km od alepa i rusi imaju enorman arsenal raketa sa tim dometom ukljucujuci iskander koji tu razdaljinu prelazi za 10tak min. Trece, zbog S400 ni jedan turski avion ne bi mogao da da podrsku trupama na zemlji tako da s400 jeste faktor i to ogroman. Cetvrto, nemoguce je prekinuti snabdevanje rusa jer vazdusni koridor ide preko Iraka i Irana i nema nikakve veze sa turskom. Ovo sto rusi rade nije ni 5% angazovanja njihovog vojnog potencijala.

raspućin

pre 8 godina

@(@, 10. februar 2016 16:45)

Ne znam o kojim balističkim raketama srednjeg dometa ti pričaš ? Prihvatanjem sporazuma START Rusi su se obavezali da te rakete unište, što su i uradili. Skadovi su neprecizni, Točka nema taj domet, ostaju Iskanderi koje bi verovatno i koristili ali sa dometom od 500km bi im upotreba bila ograničena. Pogledaj malo kartu.

Da bi Rusija napala Tursku sa tih 20000 tenkova morala bi proći kroz Gruziju, planinsku i neprijateljski nastrojenu zemlju. Preko Azerbejdžana pa Jermenije ili kroz Iran je preveliko cimanje. Čemu takav besmisleni potez ako možeš sa distance avijacijom da ih rastavljaš nekoliko dana i onda uputiš ultimatum tipa: sledeća faza industrija do temelja. Usput naoružaš Kurde do zuba.

Procenio sam da bi trajalo 7-14 dana jer sam uzeo u obzir mogućnost korišćenja auto puteva kao aerodroma. U slučaju korišćenja F-16 komplikovano ali ne i neostvarivo.

"Vecina F-16 koji nema nikakve sanse protiv Su-27, Su-30 itd... Jednostavno, ruski avioni bi ih obarali pre nego sto F-16 uopste dodje dovoljno blizu da uzvrati."

Ovu tvrdnju proveri dobro. Čak su i naše 29ke u par navrata tokom rata '99. dolazile dovoljno blizu za dejstvo, ali im ili nisu radili radari ili su rakete bile neispravne. Inače, rakete vazduh-vazduh srednjeg dometa i nisu baš tako efikasne kako mnogi misle, pa bile one Američke ili Ruske. Rusi bi definitivno protiv Turske imali gubitaka u avijaciji ali sveukupno gledano Turska nema nikakve šanse za pobedu.

aleksandar

pre 8 godina

pa jes vala samo im to treba bas da zakvaju jos vise i svakako ce doci do nekog mira jedva cekam da ih ameri prodaju i da stanu na stranu kurda

Domacin

pre 8 godina

Kauboji bas resili da se, preko ovog coveculjka,uvere u moc Rusa!? Sta je po tudjoj ...sto batina?!Verovatno misle da ce tako da oslabe Putina? Mozda nisu culi da batina - ima dva kraja?!

Mladen Mladenović

pre 8 godina

Korak po korak, Turska će potpuno razgolititi svoju podlu ulogu u konfliktima koji se dešavaju u Siriji pa, i Libiji i Iraku. Ova država je sa povratkom islamističkih fundamentalista na vlast, ponovo počela primenjivati politiku licemerja i mračnjaštva, koja je i na prostorima Balkana ostala upamćena kao najveća najezde neke opake bolesti, kao nešto najmračnije što je moglo zadesiti ove prostore i narode Baalkana. Ta politika i taj način ponašanja, ponovo se radjaju. Turci se ne odriču teritorijalnih pretenzija prema susednim zemljama a već više od tridesetak godina, kad god im se prohte, svojim vojnim potencijalima, zalaze u okolne države i ubijaju nedužno kurdsko stanovništvo. Alepo će, nadam se, biti definitivna grobnica turskih imperijalističkih namera. "Bolesnik sa Bosfora", koji je pre stotinak godina preminuo i zakopan na prostorima Male Azije, ponovo se javlja kao avet.

blago mozgovima

pre 8 godina

Rusi mogu da udju u Siriju a Turci ne mogu?!
Sada odjednom Rusi dobri, a sto gadjaju skole i ubijaju decu to se ne racuna...
(Stevo, 10. februar 2016 12:04)
Rusi su usli da se bore protiv ID i to na poziv zvanicno izabranog rukovodstva Sirije.Ko je zvao Amere i Zapanu Evropu, ko Turke?
A baska izjava dan posle posete Frau Merkel, koja prosipa demokratiju u rekama i potocima, a svi su obicni vazali kauboja, na celu sa njom.

glas razuma

pre 8 godina

Turci nista nerade bez aminovanja Vasingtona. Ovde je igra ispod zita. Uvuci Rusiju u rat sa Turskom koji po procenama zapada nebi kratko trajao. Druga ideja je okrenuti muslimanski svet protuv Rusa. Cak ni Amerika koja dolare stancuje kao toalet papir nebi mogla na duge staze da izdrzi. Sa druge strane spremaju Ukrajinu da krene na Dombas i Krim. Time zele da sto vise iscrpe Ruse, a onda kao toreador iscrplhenom biku Amerikanci zadali Rusims konacni udarac. Sve to moze, a nemora da bude?! Putin je stari obavestajac i njegova odeljenja analitike rade 25 od 24 sata i analiziraju igru. Jedna ekipa specijalaca mogu da promene pricu. Likvidiraju glavne igrace, a onda prica pocinje iz pocetka.

podsetnik

pre 8 godina

Kad smo već kod istorijskih dugova zgodna je prilika da pomenemo i turski genocid nad Jermenima i uporno negiranje istog od strane Turske!

aseb

pre 8 godina

U slucaju toga,sve je jednostavno!
Turci su upali u drugu zemlju,Sirija trazi pomoc Rusije kao i do sada,a njima svejedno koga bombarduju. Da bi to sprijecili,a i oslobodili vazdusni prostor za svoje avione,a bez tog nema uspjesne invazije,Turci moraju unistiti bazu Hmeim,gdje su stacionirani s-400 i avioni.Znaci direktan napad na Ruse i eto.Show krece!
NATO se nece umijesati jer je onda sve gotovo.Niko nije spreman na zapadu zrtvovati svoj opusten zivot zarad osmanlija,jer oni su bukvalno u tom vremenu,a dosli im kao poruceni da testiraju mogucnosti i spremnost Rusa.
Ruski odgovor,masovno gadjanje avio baza krstarecim raketama,kojih imaju na lageru jos od SSSR,a treba ih potrositi.Bombardovanje grupacija vojske i tehnike,jer teren koji povezuje Alepo sa Turskom je idealan za to.Potapanje brodova,i naravno upotreba VD jedinica.Nezaboravimo naoruzavanje Kurda,jer realno to im je kec u rukavu,a Kurdima prilika da napokon dobiju drzavu.
Turska bi poslije tog rata mogla biti nikad manja,i od prosperitetne zemlje,sa dobrom ekonomijom i turizmom,postati u najboljem slucaju neko kao Srbija i BiH devedesetih ( ni sad nije puno bolje ).
Ako se sve to pokaze slabim i djavo odnese salu,nova Ruska doktrina odbrane usvojena prije 2 godine predvidja upotrebu taktickog nuklearnog oruzja ( ne dao bog ),

zeleno svetlo

pre 8 godina

Sastanak pravoslavnog i katolickog pravosvestenstva izgleda da je imao i ovaj scenario na dnevnom redu,a treba se vratiti na izjavu Pape u kojoj je rekao da je Rusija u ovom momentu jedini zastitnik hriscanstva.Ovaj sukob mogao bi prerasti u nesto mnogo gore od bitke za Alep.Iza brda se bojim valja nesto veliko.Sukob na verskoj osnovi je nesto najgore sto bi svet moglo da zadesi.

tikva

pre 8 godina

Razumem da Turska ima svoje interese u ovoj priči, ali ne razumem da su spremni da idu toliko daleko da na tuđoj teritoriji zarate sa Rusijom. Krupan je to zalogaj. Nema ništa od toga. Staviće im NATO veto na takve pokušaje. Ne brinite, neće biti rata.
(ned, 10. februar 2016 09:53)

Taко се говорило и крајем деведесетих. Сви знамо шта се десило...

пера митић

pre 8 godina

за све слобе, алије, ердогане, обаме и путине, који туђу децу шаљу да гину, имам ону народну, "лако је туђим к. по трњу млатити". а што би реко бора чорба, "децу вам нећу опростити".
војска је смишљена да брани своју државу. свако слање војске у туђу државу је лаж и потпуно је небитно да ли то раде срби, амери, руси или турци. то је увек погрешно и злочиначки.

Temerinac

pre 8 godina

Svrgavanje Asada i ISIL su delo Turske i Amerikanaca. Znase da je Sirija bila stabilna zemlja do pojave tih zlotvora. Šta uradiše od Libije. Što se tiče Iraka, ja mislim da bi sada da mogu od blata pravili Sadama Husejina, samo da nemaju posla sa ovim ubicama od ISIL-a. Dosta mi je priča o umerenim pobunjenicima koji otsecaju glave. Svet je krenuo u beznađe i ambis i krajnje vreme da se sve smiri dok nebude kasno.Dok je na vlasti u Turskoj bila vojska Turska je bila mirna, te mislim da je krajnje vreme da se tamo na vlast vrate generali.

salle

pre 8 godina

Ako su se Turci do sada sećali Ataturka kao reformatora, posle ovakvih poteza Erdogana i Davutoglua do sada, a i kako vidimo ubuduće, sećaće se ove ekipe na vlasti za vek vekova. Ili su isti sa šifrom ili mi mnogo toga nemamo u vidu pa to mislimo.Vreme će pokazati po čemu.

hasan

pre 8 godina

Nije mi kao jasno kako da Turska brani Siriju od Sirijske vojske.Sve obaveštajne službe učesnika znaju odavno da Turska vojska svo vreme ima aktivno učešće u raznim frakcijama,da veliki broj turskih državljana ratuje protiv Sirijske armije.Znaju i da sva logistika za strane plaćenike u Siriji ide preko Turske.Ako turski generali ne sklone Erdogana i ekipu nastaće užas u kome će Tursku zaboraviti i SAD i NATO,još će naoružati Kurde i podržati ih za stvaranje Kurdistana,a Tursku će rasparčati na manje delove da ih lakše kontrolišu.Veliki ne trpe da manji igraju kao veliki i još da podmuklo igraju sa svima.Zemlja je mala bara puna krokodila.

Mirko

pre 8 godina

Danasnja Turska je vekovna Grcka i Asirija.
Da li to znaci da Grci i Sirijci treba da konacno oslobode Konstantinopulj i Ankaru od turske okupacije?

adam

pre 8 godina

Sve Turske imperije zavrsile su potcenjivanjem neprijatelja I precenjivanjem sebe. Izgleda da Turci iz sopstvene istorije nikad nista nece nauciti. Isto vazi I za nas!

@

pre 8 godina

@raspucin
Vazdusnu prevlast Rusija bi ostvarila u roku pd nekoliko sati. Turska avijacija ima 250 borbenih aviona. Vecina F-16 koji nema nikakve sanse protiv Su-27, Su-30 itd. To su lovci za prevlast u vazusnom prostoru, F-16 to nije i ne moze se suprotstaviti takvim avionima. Jednostavno, ruski avioni bi ih obarali pre nego sto F-16 uopste dodje dovoljno blizu da uzvrati. Uz to, Rusija ima na hiljade aviona tako da im nije potrebno nista da stancuju. Bombardovanje aerodroma i meta u Turskoj mogu odraditi i balistickim raketama srednjeg dometa kojih imaju koliko hoces, tu su nenadmasni. A tu su i krstarece rakete sa brodova i aviona.
Turska ima ukupno nesto vise od 3 000 tenkova. Ako udju u Siriju nece imati vazdusnu podrsku jer ce ih Rusi obarati. Sta im ostaje? Kopneni rat protiv sirijske vojske? Ogromne zrtve za Turke. A onda ce se umesati Iran cija je kopnena gojska jaca od turske, ili jos gore Rusija, koja bi taj rat zavrsila za nedelju dana angazovanjem svojih kopnenih snaga. Rusija ima 20 000 tenkova i kopnenu vojsku koja ima vise oruzja od celog NATO-a pa sve i Kinu da mu dodas.
Turska se igra svojim opstankom zarad Erdoganovog sverca nafte.
Rat sa Rusijom izgubice za nekoliko dana.
NATO ih ne moze braniti jer pre svega ne moze uci u rat protiv Rusije, a nema ni obavezu da ih brani zbog toga sto ne mora da pomaze clanici koja prva napadne nekoga.

tony

pre 8 godina

...il' sam ja lud ili je ovaj Turčin pobrkao lončiće...Turska hoće da brani grad Alepo...koliko se ja razumem u geografiju Alepo je u Siriji i tamo nema Turaka, oni hoće da napadnu suverenu državu samo zato što im ne odgovara njen predsednik Bašar Al Asad...izgleda da će ono proročanstvo o uništenju Turske od strane Rusije ipak da se ispuni. Rusi će sravniti Tursku sa zemljom ako zaista krenu na Siriju.

Aleksandar

pre 8 godina

(Sachs, 10. februar 2016 11:20) Taman posla. Niko se ne'e priklju;iti jer je Americi i Evropi cilj da unište tursku ekonomiju. Nikome sa Zapada ne odgovara Turska koja nema dugove prema Međunarodnom fondu, Turska koja je otplatila svoje dugove. Zato ih i guraju u rat sa Rusima, a Turci glupi pa ne vide. Svi će se povući, a Rusi će razvaliti Turke. Koliko god da Turska nije naivna vojna sila, imaju naoružanje, Rusi će ih sravniti! Turci pamet u glavu!

monden

pre 8 godina

Izgleda da će se zaista obistiniti proročanstva naših svetih otaca da će Treći svetski rat započeti sukobom Turske sa Rusijom.A i sve one besede Sheikh Imran Huseina o skorom početku svetskog rata, nisu tek tako neko "bulažnjenje"

volim žene

pre 8 godina

Nisam nikakav putinofil ni rusofil.
Vidljiva je veza Turske Saudi Arabije i islamista. Vidljiva je ona ružna crta zapadne politike da menja strabe vlade po svom nahođenju.
Zato, moja puna podrška Putinu i Rusima u ovom ratu!

Peđa

pre 8 godina

A kraj rata će označiti svečano potpisivanje deklaracije o miru i bezuslovna kapitulacija Turaka u glavnom gradu Kurdistana Ankari. Ako Erdogan napadne Siriju, Kurdi trebaju spomenik da mu podignu veći od Kim Il Sungovog u Pjongjangu.

Salerno

pre 8 godina

alo nepismeni, ne palite se gjabe,koji treci svetski rat,ko je lud radi turske da udje u nuklearni rat sa rusijom,i ako pokusaju nesto turci dobice po glavu i brzo ce se smiriti.

Zoran Jakovljević

pre 8 godina

od toga nema ništa. Max što turci mogu da urade je da naprave neku bafer zonu duž granice u Siriji. Ruse ne smeju da napadnu direktno to je jasno ko dan. U slučaju da turci malo i uđu u Siriju, kurdi i ostali u Siriji će dobiti još naoružanja neće se Rusi direktno konfrontirati sa turcima osim ako ih ne budu dirali.

nije sve istina što kaže SAD, ustvari oni samo lažu

pre 8 godina

@ ja, 10. februar 2016 10:21,
Pre svega nije tačno da je u Siriji bilo većinsko sunitsko stanovništvo. Ponovo i to nema nikave veze sa narodima koji su iskazivali takv vid vere.
Sirija je bila multietnička i multikulturna država, koju su razorili izopačeni ljudi potpomognuti Amerikom i satelitima. Ljudi su slobodno bez straha mogli da ispovedaju svoju veru i svoje običaje.

Taj Asad je pobedio na izborima koji su sigurno bili regularniji nego u Ukrajni, Saudijskoj Arbiaji ili ti sad u Srbiji.

Victorinox

pre 8 godina

Ovaj čovek pokazuje da istočno pitanje još nije rešeno, a kako stvari stoje, rešenja ne da nema, nego je na pomolu veliki pichvajs. Ako dođe do direktnog konflikta sa rusima, ovi se neće libiti da: A) naoružaju kurde svih zemalja - 30 miliona; B) u ekstremnom slučaju, da ošajdare turke raketama srednjeg dometa. E sad, ako osmanlije misle da će zbog njih da se otvore silosi sa balističkim interkontinentalnim projektilima u Sibiru i Kanzasu, grdno se varaju. Ovo nije vreme Hruščova i Kenedija, velike sile mnogo više zavise jedne od drugih, ceo svet je uvezan kao Gordijev čvor, uprkos naizgled nepomirljivim razlikama i sukobima. Naravno, anglosaksonci su majstori da nađu dileje tipa Sakašvilija i Porošenka (ovaj veliki vezir ih već šije u idiotskim izjavama), ali kako oni na kraju prolaze, videli smo.

Šta vam to treba, ooo turci!? Taman vas je lepo krenulo, vratili sve dugove, mlatili milijarde od turizma, ćerka mi je letos bila dole, kaže raj na zemlji... izgleda da je uhvatila poslednju priliku.

Asin Viratu 108/969

pre 8 godina

Tja, tera Turke djavo tj. njihova losa karma (nigde nikada nikome nisu dobro doneli) da plate visoku cenu za svoju proslost. Posle svega bice Turaka par miliona manje, a morace i velikih delova teritorije da se odreknu. Nadam se da ce Rusi bar toliko biti nemilosrdni kao sto su Turci oduvek bili.

mikkan

pre 8 godina

Odlicno, taman ce Turska da se vrati na teritorije iz 1920. godine po ugovoru iz Sevra, to jest, bez izlaza na bilo koje more. Ko ne zna o cemu pisem i ko hoce, neka procita na internetu o Ugovoru iz Sevra iz 1920. godine.
Mada licno mislim da Turci ni toliko teritorija ne zasluzuju.

tomy

pre 8 godina

Taj rat Turske bi bio bez podrske avijacije jer znamo da ne smiju da polete u tom delu.Taj napad za njih bi bila katastrofa jer bi ih ovi ubili iz vazduha a gubici bi bili nepodnosljivi jer je Turska prava vojska i imalo bi se sta gadjati za razliku od ovih divljaka u suknjama.Ipak mislim da taj suicid Turci nece napraviti,to je malo da se ulaguju teroristima jer su ih prepustili samim sebi dok ih ovi gaze.

biće bolje

pre 8 godina

Opet potcenjuju Putina, šta god da krene iz turske biće uništeno iz vazduha, iz ovakvog rata mogu samo turci da izvuku deblji kraj. Nato neće intervenisati protiv rusije u slučaju direktnog sukoba.

Јота

pre 8 godina

Ovo je jako opasna izjava Turskog premijera. Nadam se da je to samo pricanje u prazno i da nece doci do novog sukobjavanja u vec unistenoj Siriji.

Ali ako je Turski predsednik odlucio da se vrati u istoriju od pre vise od 100 godina, onda je komotno mogao da se vrati i malo pre, u vreme kada je Carigrad bio Konstatinopolj i kada su ga Turci silom osvojili, a potom silom osvajali sve do Beca.

Da li je to zelja za novom Otomanskom imperijom Turske sada vise nije upitno. Ako Turska nije dobila instrukcije od NATO pakta, u sta sam licno ubedjen, onda neka nam je svima bog u pomoci. Bojim se da je ovo prakozorje jednog velikog vojnog konflikta ogromnih razmera i da mu se ne vidi kraj. STRASNO.

mister mister

pre 8 godina

Ameri sigurno nece da rizikuju da ulaze u direktan konflikt sa Rusima.Ostali tek nece.Stvarno ne verujem inace nema kraja ode sve u tri...Posle ovoga jos masinerije ce biti dovuceno u Hmeim.Kako premijer jedne uticajne zemlje izjavljuje direktno nesto ovako!Neverovatno,da li on misli da moze da upada i da pored oborenog aviona i dalje cacka i prica ovako.Rusi nisu naseli,ali mislim da ih polako zatvaraju i da je to to..Van pameti izjava totalno.Plus Kurdi,pa Iran je tu....

branko

pre 8 godina

Mnogo bre ovaj prica. Ovaj ce da izvrsi invaziju na Siriju cim Porosenko upadne u Krim. Nego sto junacina ne pogleda na kartu sveta. On se ne granici ni sa jednim jedinim prijateljem. Sto vise, sve zemlje oko Turske imaju veliki dug da naplate Ankari.

Komša

pre 8 godina

@Povodon
Ne treba je zgaziti nego staviti pod kontrolu UN zbog sada već otvorene podrške teroristima.
Oni u ID i sličnima nisu nikada ni videli pretnju nego sredstvo za restauraciju Otomanske imperije.
Turska je pretnja po mir i bezbednost u Evropi.

Fliper

pre 8 godina

Kakav blefer. Ako Turska udje onda ulazi i Iran a turski tenkovi bez podrske iz vazduha bice laka meta za iranske avione masakrirace ih. Ukoliko Turska udje i sa avionima ceka S-400.

Mirko

pre 8 godina

Ono sto vecina ovde koji komentarisu ili ne zna, ili se pravi je, da je u Siriji prema svim podacima pre rata zivelo 70 posto Sunita. Ni jedan Sunit ne zeli Asada na vlasti. Grad Alep je 100 posto Sunitski. Asad zeli da bar pola Sunita posalje u Evropu i da na ovakav nacin ostane na vlasti. Jeli moguce da to ovde nikog ne zanima, samo zato sto navijate za Rusiju?
(ja, 10. februar 2016 10:21

A za koga brate da navijamo? Za Sunite? Koji je to narod? Koja je njihova država? Oni su svi državljani Sirije, a Sirija je napadnuta od strane ID uz podršku tih istih pobunjenika, koje finansiraju Ameri, kao i teroriste, a sve u nameri da razbiju Siriju, zavladaju regionom, zagospodare svim naftnim izvorima i zalihama, da zagazde i unište Rusiju, Iran, Siriju i sve ostale koji nisu sa njima.
Kako ti tvoji Suniti ne vide da su samo oružje u rukama imperijalista, da su ih ameri zavadili, da će da se pobiju međusobom sa svojom muslimanskom braćom, da će nestati kao narod i izgubiti i državu i identitet?
Ajmo da navijamo sad svi za tu novu državu Sunitiju?! Da pustimo ID da zadrži svoju terorističku državu, da im možda damo i mesto u UN?
Zna se gde se razrešavaju religijska pitanja među muslimanskim svetom, siguro ne oružjem i ubijanjem braće.

perica

pre 8 godina

A sto da ne nije Sirija Rusija pa da nemoze niko da leti samo Rusi.
(OTAN, 10. februar 2016 11:08)

Nije Rusija nego je Sirija, suverena drzava koja je pozvala Ruse, svi ostali su agresori na od UN priznatu suverenu drzavu! E bas bih voleo da vidim kako ce to uletanje turskih aviona u sirijski vazdusni prostor izgledati pored S300 - S400, jos su sad i nevidljivi "leteci S400" avioni SU35S sa radarom domet 400 km tu, ni musica ne moze da narusi sirijski vazdusni prostor ako to Rusi ne dozvole.

@

pre 8 godina

@ttttttttttttt
Ne nego cu za Turke da navijam kao komsije, zna se koje.
Vidi, ako volis Tursku onda bi prvi trebao da budes zabrinut zbog ove izjave. Erdogan otvoreno rizikuje rat sa Rusijom! Sa drzavom cija vojska je uz americku najmocnija u istoriji! Ubedljivo. Sta mislis sta ce se desiti sa Turskom koju toliko volis? Pa nestace. Izginuce im vojska, bombardovace im gradove a i Kurdi ce to jedva docekati.
Turska nije vojno slaba ali je za Rusiju vojni patuljak. Irak je bio 4 vojna sila pa vidi kako je prosao kad je zaratio s Amerima. Turci bi jos gore prosli protiv Rusije jer su Rusi malo suroviji od Amera a ionako ne vole Turke.
Jedina zastita koju je Turska imala nestaje. NATO nema obavezu da brani Tursku ako Turci prvi napadnu neku drzavu. I onda? Erdogan krece u rat protiv Rusije i to je to. Lepo je voleti neku drzavu ali realnost je surova. 20 000 tenkova, stotine hiljada raketa, na hiljade aviona, helikoptera itd. protiv 200 turskih aviona i 3 000 tenkova!? Sto je najgore, Rusi mogu da ih gadjaju balistickim i krstarecim raketama iz same Rusije i da ne rizikuju zivote svojih vojnika.
Voli koga hoces, ali znas i sam kakva sudbina ceka Tursku ako ih ovaj ludak uvuce u rat s Rusijom.

фалични аналитичар

pre 8 godina

Још од самог почетка било је јасно да Турска и њено руководство умешано у дестабилизацију Сирије. Наравно Руси су то знали. Сада је ситуација много озбиљнија.

ЈоВ

pre 8 godina

Запад је распалом Отоманском царству помогао пре сто година, само да Русија не би проширила зону интереса до Средоземног мора...
Питам се, питам...Да ли се историја понавља!?

Дијаспора

pre 8 godina

људи, ја ову вест не налазим у Немачким медијима. немогуће да је нико не преноси, чак и левичари не пишу ништа слично.

perica

pre 8 godina

Smejao sam se kada su ljudi pisali o prorocanstvu baba Wange, sada se ne smejem vise. Onima koji ovde pisu da Rusi ne smeju nista da urade, pa da li ste vi normalni? Rusi ne napadaju Tursku nego Turska napada suverenu drzavu Siriju koja je Rusiju pozvala u pomoc. NATO je obavezan da pomogne samo u slucaju da njena clanica bude napadnuta, a ni tada ne bi isli na najvecu atomsku silu na svetu zbog tamo neke Turske koja podrzava teroriste i sama pali vatru. Krenuce Turci, spaljice im Rusi prve jedinice, bice malo retoricne buke kao kod rusenja ruskog aviona i na tome ce se zavrsiti, ako je i malo razuma ostalo u ovoj turskoj supljoj glavi.

mihajlo

pre 8 godina

Niti ces sta da uradis vise sta tamo, a jos manje da osvojis. Price za malu decu. Za koj dan Alepo pada, a vi brujite jos i dalje, buhahaha. I slucajno ako nekako udjete, izlaziti vise necete, tamo vam ostaju kosti u to da budete sigurni.

politikologapsolvent

pre 8 godina

Evo ovako. Prva zabluda - turaka ima 80 miliona. Netačno. Turska zaista ima 80 miliona stanovnika, ali 30 miliona su kurdi, plus ima i drugih, ne toliko brojnih, manjina. Dakle samih Turaka ima nešto manje od 50 miliona. A kurdi inače naseljavaju oko 20-25% Turske teritorije.
Sledeća zabluda - s400 nema efekta na turska kopnena vozila. Tačno je da nema direktno uticaj na vozila, ali ima indirektno! S-400 i krstarica Moskva će gađati svaki turski avion koji poleti! Bez vazdušne podrške, te motorizovane kolone nemaju nikakve šanse. A ovde moram još jednu stvar da pomenem, s-300 ima varijantu koja lansira balističke rakete, sasvim je moguće da postoji i s-400 varijanta koja ima isti posao.
Treća zabluda - Turska je NATO članica, Rusi joj ne smeju ništa. Delimično (ne)tačno. Ovo je već malo teže pitanje, ali krenimo redom. Turska je svakako članica NATO-a, to je činjenica. Međutim, taj famozni član pet kaže da su ostale članice dužne da pomognu samo ukoliko je teritorija neke članice napadnuta! Ukoliko turska vojska uđe u Siriju i tamo se sukobi sa Rusima, taj član će se tumačiti onako kako amerikancima bude odgovaralo, iako tehnički ne bi trebalo uopšte da se uzme u obzir. E sad, Erdogan je juče, prekjuče rekao amerikancima - kako da vam verujemo, pomažete kurdskim teroristima! Dakle tu očigledno ne cvetaju ruže u njihovim odnosima, a i inače nešto ne verujem da amerikanci u toku predsedničkih izbora žele da gledaju još jedan rat u kom učestvuje njihova vojska.
Četvrta zabluda je da Vašington kontroliše Ankaru. Pročitajte opet poslednje dve rečenice treće zablude. A drugo je da Turska nije zemljs koju je lako kontrolisati.
Da rezimiramo, ukoliko dođe do rata između Rusa i Turaka, kvota na Ruse je 0.2 ili manja. Rusija bi vrlo brzo mogla da naoruža Kurde lakim i teškim pešadijskim naoružanjem, Sirijska vojska, ma koliko u lošem stanju, trenutno je sastavljena od veterana koji bi bez problema zaustavili Turke, ako bi turci ostali bez svoje vazdušne snage, što je vrlo verovatno u ovom scenariju. I naravno na kraju tu su Rusi koji bi samo nastavili da bacaju bombe, ovog puta na Turke. Dokle god Rusi ne napadnu tursku teritoriju nato neće prstom mrdnuti. Toliko od mene, hvala svima koji pročitaju do kraja.

a

pre 8 godina

Turska ucenjuje EU migrantima i trazi 6 milijardi eura, Merkelova dala 3, Turci nezadovoljni i dalje ucenjuju. Eu ocekuje promenu vlasti u Turskoj, Erdogan joj ne odgovara pa mozda nece direktno biti ukljuceni u okrsaj Rus i Tur, ovo za njih znaci dobru priliku da se rese obe strane. Sankcija ce biti.

SIN LOVCA NA MEDVEDE

pre 8 godina

Turska - zemlja sa najvećim unutrašnjim problemima na svetu. Njena spoljna a pre svega unutrašnje politka bi morala biti anipod politike koju vodi sadašnja njena vrhuška. Sadašnja njena politika, oličena u Erdoganu, je dolivanje ulja na vatru koja će sigurno buknuti i naterati desetine milina ljudi u bekstvo a Tursku dovesti do haosa nevidjenih razmera.

Jay O'Neil

pre 8 godina

A sta cemo sa onim Sirijcima koje dzihadisti Al Nusre i ID svakodnevno ubijaju uz vasu pomoc? Jesu li vam i to braca prema kojima imate istorijski dug ? Iii samo ID?

mihajlo

pre 8 godina

U slucaju da turska kojim slucajem upadne i izvrsi invaziju, mogo bi da se kladim i da u protiv ofenzivi gubi deo zemlje na JV i Istok i nastaje Kurdistan.

Logic

pre 8 godina

Erdogan je novi Husein
Naime Husein je na mig amera napao Iran kad su tamo skinuli frenda amera dakle šaha
Ameri su prvu godinu logisticki jako pomogli Huseinu onda su ga ostavili nek se snadje odtad i velika ljubav Huseina i amera

Дејан

pre 8 godina

Турци су се матирали са обарањем авиона. Њима би најбоље било да ништа не предузимају, тако би добили на времену. Ако крену у Сирију, није немогуће да изгубе Босфор.

Voip

pre 8 godina

A sto to nas ljudi treba da bude briga. Turke treba da vrate tamo gde im je mesto svima oko njih su duzni i to podebelo. Rusija treba javno da pozove sve njih da se to zlo suzbije jednom za svagda. A mi ako ikad dodje stani pani znamo kojem se carstvu treba prikloniti, onima koji nas nikad nisu napadali i ubijali vec naprotiv zivote svoje ostavili da nas oslobode.

Gringo

pre 8 godina

(ja, 10. februar 2016 10:21

Kad smo vec kod % da li ti je poznato i da je oko 70% Asadove sirijske arapske armije cine suniti?
Verovatno da nije. Ogromna vecina komandnog kadra te vojske i skoro svi piloti su suniti.

To sto pokusavas isto sto i Turska i Saudi Arabija da predstavis ovaj rat kao rat siita i sunita u Siriji je cista glupost. Ne mislis valjda zaista da suniti koji zive pod okupacijom ID i Nusra Fronta podrzavaju dzihadiste i zele da ostanu tu? Niposto.

Posmatraj pobedu Sirije nad dzihaom. I nijedan turcin vise tu nista ne moze. Samo gledaj i uzivaj.

gile

pre 8 godina

Jedno jednostavno pitanje: da li se ovaj grad Alep nalazi u Turskoj,ili u Siriji?Naravno, tro je drugi po veličini grad u Siriji koji su okupirali ID i razne Nusra grupe koji nastavljaju politiku Al Kaide. S kojim pravom Davutoglu "oslbodaja Alepo".On dakle hoće da upadne u tudju zeritoriju, da načini invaziju.Pa šta je to nego kršenje medjunarodnog prava ,jer siorijska vlada nije pozvala Tursku da pomogne.

Makedonec

pre 8 godina

Nema gerilaca Islamske drzhave u Alepu.U Alepu su SSA,Al Nusra(Al Kaeda) i neke druge formacije koji su opkoljeni od regularne siriske vojske.Nek se poraze te grupe,a onda na redu che biti Islamska drzhava i njena prestonica u Siriji Raka.

una

pre 8 godina

Jel' moguce da su Turci ovako glupi? Amerikanci ih huskaju, njima bi veoma odgovaralo da Turci udju u Siriju i prolongiraju rat sto duze moguce.
Ne moze to tako, oni se kao jadni tolike godine muce za mir tamo, a Rusi dosli i u par mjeseci rijesili stvar.

страшно

pre 8 godina

Уђе ли у Сирију то ће му бити последње што је урадио. Јасно је то и њему али ето, да пред својм народом не испадне млакоња. Исто као и овај наш назови премијер. А од туризма могу полако да почну се опраштају јер ко ће нормалан у овакву турску ???

jugozapad

pre 8 godina

Dok god imamo jaku Rusiju i jak zapad (zajedno sa Turskom), nema zime za neki globalni rat. Dok se boje jedni drugih i dok je ravnoteze, niko ne sme da uzima tudje, vec samo brane svoje

Interesi iznad svega

pre 8 godina

Dok Turska pomaže pobunjenike u ratu sa Sirijom a na drugoj strani Rusija pomaže Siriju u ratu sa pobunjenicima, ID samo navija. Da je svima u interesu da se uništi ID svi bi se ujedinili i ona bi bila uništena.

WTF

pre 8 godina

E moji Turski vlastodržci, pa nije su vam sa druge strane Jermenski civili, niti je ovo 1915...2016/2017 gradjanski rat u Turskoj uveliko...žao mi samo što će običan narod u turskoj će da izvuče deblji kraj (kao u svim ratovima)..

rex

pre 8 godina

nato sluzi u slucaju odbrane od napada. ako ti napadnes a pogotovo na svoju volju ko sto oce turci, nece prstom maknuti kad se pojave rusi na granici sa turskom

herceg

pre 8 godina

(ovo su ozbiljne stvari, 10. februar 2016 12:45)
Samo Irak, Iran i Azerbedzan? Iran ce tu biti za 10 godina neprikosnoveni i suvereni vladar prostora 100%. Nuklearno oruzje im je na dohvat ruke, ima ih 40 miliona, imaju najvise obrazovanih ljudi i naucnika, realni su u zivotnim stvarima itd itd, a u svoj prici si NEOZBILJNO jos zaobisao KURDE kojih ima 32 miliona, I koji su Turkoj najveca nocna mora. Sta ce biti sa njima??? Razmisljanje ti nije u skladu sa nick-om koji si postavio...

xyz

pre 8 godina

Šta li se ovo dešava sa Turcima? Danas su tri vesti o njima udarne: da prete ulaskom vojnih trupa u Siriju, da traže od SAD da se izjasne da li su na strani Kurda ili su uz njih i uz sve to njihovih šest vojnih aviona upada u grčki vazdušni prostor. Ko đavola traži, obično ga i pronađe...

Bobi B.

pre 8 godina

Ameri sve zamesili,milone ljudi zavili u crno,gledaju sve iz pristojne daljine sve radi svojih interesa.Evropa treba da se ujedini protiv americkog cetvrtog rajha ali pod hitno inace ce doziveti totalni krah.

smajli

pre 8 godina

Sećate li se našeg prof. zaboravio sam mu ime, bio je ambasador u Turskoj, mislim i u Vatikanu. Lepo je govorio da Turska ima želju za Otomanskim granicama, itd. Svakako nađite na netu pa poslušajte. Meni ne bi čudilo da ovi guraju Tursku u rat zbog sopstvenih interesa, tj. vlasti. Možda im se ljulja pod nogama i narod im sprema promena, pa su oni natodu spremili rat kako bi učvrstili svoju vlast. Čak me ne bi čudilo da vojska izvrši vojni puč, ako proceni da su im ludaci na vlasti. Posle ovih izjava ko bi uopšte išao na letovanje u Tursku?!

Legolas

pre 8 godina

Jedno pitanje za sve koji tvrde da Rusija ne sme da napadne Tursku (nece napasti Tursku,nego ce braniti Siriju,velika je razlika)-da li ste 100% sigurni da ce Ameri ratovati za Tursku?

sta bi bilo, kad bi bilo...

pre 8 godina

Hmmm...ako Turska resi da trupama udje u Siriju, onda svakako tome mora prethoditi raketni udar po ruskim sistemima u tom delu. Naravno, prakticno trenutni odgovor Rusa na to ce biti njihov protiv udar po turskim vojnim instalacijama bitnim za operacije u Siriji. Ko raspolaze boljim raketnim sistemima u startu ce dobiti ovaj rat. To znaci da jak i efikasan PVO raketni sistem efikasno u velikom procentu neutralise rakete zemlja/brod-zemlja protivnicke strane, a onda svojim navodjenim zemlja/brod-zemlja raketama udari po vitalnim vojnim postrojenjima druge strane. Mislim da su tu Rusi u velikoj prednosti. Pobednik iz ove faze stice vazdusnu prevlast i moze poceti ofanzivna dejstva svojom avijacijom do potpunog unistenja vojne infrastrukture protivnika u tom reonu...Bez globalne pomoci NATO-a Turska bi prsla za par dana. Naravno, ako bi bili pametni da na vreme skapiraju da su rat izgubili u lokalu (teritorija ka Siriji do 200-300km u dubini Turske), jer sumnjam da bi Ruje ozbiljnije tukle dublje po turskoj teritoriji...ako ne, ako bi krenuli u potpunu konfrontaciju sa Rusijom, onda bi situacija postala puno ozbiljnija i pitanje je sta bi radio NATO u slucaju potpunog razbijanja jedne svoje clanice...

zoran

pre 8 godina

Sve void ka cepanju Turske. To je dogovor Amera I Rusa , iza zavese. Niti jednima, niti drugima ne odgovara ovakva Turska. Nju ni NATO ne trpi, jer su suvishe svojeglavi I drchni. Rusima su ostali duznici tako da bi rado na njima isprobali Suhoje I ostalu skalameriju. Eto nama turskog proleca I radjnja Kurdistana.
Ni u ludilu nece Nemci, U.K, Francuska , a da ne spominjem Grcku, ratovati protiv Rusa, zbog Turaka. Ko tako misli taj ideju nema o geo-politici.

Pilot

pre 8 godina

Šiti, Suniti, Alaviti, i još mnogo drugih podela, istorijskih, etničkih, ekonomskih... trenutno je na delu u Siriji, situacija je izrazito kompleksna. Ulazak Turske vojske u Siriju svakako bi bio početak rata, odnosi su mnogo zategnuti, a o tome koliko bi onda bilo migracija ne želim ni pričati.
Sa druge strane nije jasno koga Turci brane, pretpostavljam Turkmene, koji su pucanjem u vazduh dočekali Ruske pilote (što se po važećim zakonima smatra ratnim zločinom)!?
A Kurde, da li onda i Rusi imaju pravo zaštiti Kurde u Turskoj, ili Kinezi, Indijci, Iranci...
Veoma licemerno od strane Turske, ali i prilično neracionalno, plašim se da iza ovakve izjave stoji debela podrška neke jake sile.
Sada je ključna stvar, koju će stranu podržati Kina, koja može odneti prevagu u ovom sukobu, i naterati na razum.
Ako ipak ostane sa jedne strane Rusija sa Irakom i Iranom... a sa druge Turska sa SAD i EU iza sebe, plašim se da je tragedija neizbežna.
Sada ostaje da vidimo ko će osuditi ovakvu izjavu Turskog premijera, i sve će biti jasno (SAD će sigurno ćutati jer oni "ne znaju šta se dešava").

bbb

pre 8 godina

Pa svi znamo ko stoji iza Turske , SAD, NATO i jake clanice EU plus bogate zalivske drzave. Ako Turska krene u ovaj pohod, eto nama rata Turske i Rusije , samo je pitanje da li ce SAD i NATO imati hrabrost da skoce u odbranu Turske.

sasho

pre 8 godina

Ovo je vest stara vec 36 sata,od tada se svasta izdesavalo tamo.Ogromne gubitke je pretrpeo ISIS,NUSRA ili bolje reci turska opozicija u zapadnom delu Sirije.

Ranger

pre 8 godina

Sećate li se našeg prof. zaboravio sam mu ime, bio je ambasador u Turskoj, mislim i u Vatikanu. Lepo je govorio da Turska ima želju za Otomanskim granicama, itd. Svakako nađite na netu pa poslušajte. Meni ne bi čudilo da ovi guraju Tursku u rat zbog sopstvenih interesa, tj. vlasti. Možda im se ljulja pod nogama i narod im sprema promena, pa su oni natodu spremili rat kako bi učvrstili svoju vlast. Čak me ne bi čudilo da vojska izvrši vojni puč, ako proceni da su im ludaci na vlasti. Posle ovih izjava ko bi uopšte išao na letovanje u Tursku?!
(smajli, 10. februar 2016 09:31)

Profesor Darko Tanaskovic

https://sr.wikipedia.org/wiki/%D0%94%D0%B0%D1%80%D0%BA%D0%BE_%D0%A2%D0%B0%D0%BD%D0%B0%D1%81%D0%BA%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D1%9B

acca

pre 8 godina

Ne znam da'l neko od vas primećuje al Rus cuti na sve ovo! Turci trebaju dobro da razmisle, za čiji interes tako neku glupost da naprave!

pero

pre 8 godina

@ttttttttttt
A Nusra i Ahrar su udruzenja ljubitelja prirode? Ovi iz Iraka i Libana nisu dobrice al Nusra ima isto stranaca kolko oces i ako oni nisu definicija terorista neznam ko jeste. A SAA i te kako ucestvuje u tim borbama. Tvrdnja da ih vise nema je nista vise do propaganda pobunjenika

dule

pre 8 godina

(Milivoje, 10. februar 2016 07:25)

Da ludilo. Pa na to još dodaš Saudi Arabiju, Iran i Izrael kao veće igrače. Pa Palestinci. Pa još gomila milicija.

Ja sam mislio da je ona klanica kod nas devedesetih bila zamršena, ali to nije ni 5% od onoga što se dešava na Bliskom Istoku.

bos

pre 8 godina

nadam se da će bar ostale zemlje ostati uzdržane jer ne treba nam neki novi veliki konflikt.
nadam se da ameri/nato shvataju da su turci zaslužili ćušku koju će dobiti ako pokušaju upad u siriju. mada opet su u nekakvom savezu...vrlo lako može da se desi ono što normalan svijet ne priželjkuje.

Aristotel

pre 8 godina

Ne ocekujem da ce turci smeti da udju u Siriju.
Amerikanci su vec rekli sta misle o tome......da podrzavaju kurde.
Znamo da je to izazvalo osudu Turske.
Alepo pada uskoro.
Rusi iz dana u dan pojacavaju bombardovanje terorista.