Utorak, 09.02.2016.

12:45

"Naša odluka će izazvati posledice po Balkan"

Ministar spoljnih poslova Austrije Sebastijan Kurc izjavio je u Beogradu da će Austrija morati da ograniči broj izbeglica koje će prihvatiti ove godine.

Izvor: Beta

"Naša odluka æe izazvati posledice po Balkan" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

169 Komentari

Sortiraj po:

Aska

pre 8 godina

Po pitanju izbeglicke krize jedino Srbija i Nemacka se dosledno drze principa, ljudima bi trebalo pomoci, jer svaki covek na svetu zasluzuje da se negde bezbedno smesti.Bojim se da savremeni svet funkcionise po principu " kriza na vrata, solidarnost kroz prozor".

Kaliope

pre 8 godina

Svedoci smo kako se svet pred nasim ocima menja. Velika seoba naroda je u toku. Osecanja obicnih ljudi su pomesana, od solidarnosti i empatije, pa do straha.Kada vlade ne zauzmu jasan stav i ne posalju jasnu poruku od straha do ksenofobije put je kratak.U vremenu kada je etika dzungle legitimna, Srbija po ko zna koji put u svojoj istoriji pokazuje svoj osecaj za pravdu, svoju duhovnost i saosecanje za one kojima je teze nego nama.

Senka

pre 8 godina

Jedino se Nemacka zalaze da se nadje konstruktivno, sveobuhvatno i principijelno resenje kada su u pitanju izbeglice. Svi ostali u EU kada se pojavio problem postupaju iskljucivo po sopstvenim nacionalnim interesima.Izbeglice su, žrtve američke politike uništavanja njihovih domovina, s ciljom prisvajanja njihove nafte.Gradjani Avganistana, Sirije, Iraka, i Libije napustaju svoje zemlje i beze prema Evropi, jer je u njihovim zemljama ratno, ili poluratno stanje,njihove ekonomije su razorene i uslova za zivot tamo nema. Kriva je Amerika i svi koji su je podrzavali , dok su zarad sopstvenih interesa podrzavali snage koje su pod parolom borbe za demokratiju uvodile ove zemlje u haos.Sto se tice nas, kao i do sada - ljudsi odnos prema svakom zivom bicu koje je u nevolji.

Bilja

pre 8 godina

Zatvaranje granica i podizanje zidova nisu resenje. Svesni smo toga da je migrantska kriza veliki problem, najbolje resenje je zaustaviti rat.

Petar

pre 8 godina

Vucic je principijelan kao i uvek.Pomoci cemo u izbeglickoj krizi, ali do granice nase prostorne i ekonomske moci.Kurtz je saglasan sa situacijom i zahvalan na sadasnjoj aktivnosti.

Pioneer

pre 8 godina

Siguran sam da ce Austrija voditi racuna prilikom donosenja odluke, kako ne bi zgrozila ovaj deo Balkana. Posledice bi bile katastrofalne.

Aleksandar

pre 8 godina

Jasno se vidi koliko se ova država vodi pogrešno.Premijer mesecima lupeta o izbeglicama, kako Srbija neće kao drugi, kako tu ima lekara i inženjera i za našu zemlju( kao da ih mi nemamo, na kraju sve ubice i silovatelji). Mesecima mafija u saradnji sa vlašću i NVO( ponovo dobili posao) zarađuje milione na ovim nesrećnicima.Sada opet lupeta, na sme protiv gazda, iako EU jasno kaže da moraju da stanu na Balkanu.Mogu ovde botovi da pišu svašta, ali sa ovima nam preti potop.

Ranko R. Spalević

pre 8 godina

Sit sam jevropskih "načela".
Zbrini, gospodine,naše izbjeglice, uključujući i one koje prikrivate eufemizmom "interno raseljena lica sa Kosova", odnosno prognanici sa Kosova i Metohije.

stranac 1952

pre 8 godina

Muko moja, predji na drugoga, a mene ostavi!:) Vučić je izjavio, da nećete zatvarati granice, nikakve žice, a da čete ih odbraniti! Ako nije velika tajna, interesira me, kako, sem oružjem???

Cicmilka 2

pre 8 godina

Otkud Austrijancu da smo mi u nekom čamcu i to još sa njima kad se zna da se naši političari najbolje snalaze na splavovima .Da je malo bolje obavešten znao bi da inžinjeri SNS-a prave najveći rečni brod sa gazom od 20 m koji će sretno zaploviti Dunavom ,Moravom,kanalom i Vardarom do Soluna gde će izbeglice moći da se ukrcaju i u sreći i veselju budu prevezeni do Beča .Brod će biti dugačak 400 m ,širok 40 m i visok 25 m i imaće stalni vez ispred Bg na H2O .E,tako se ide u Evropu , a ne nekim čamčićem .Evropa bi napredovala puno brže da im je naš premijer predsednik ,a što im iskreno želim JER JE ON NAJBOLJI POLITIČAR KOJEG JE Srbija imala .

Duci0167

pre 8 godina

Botovi ujutru rusofili,ostatak dana eurofanatici. E moji tuzni vi kada smo '90tih vikali "pao berlinski zid ajmo u Evropu" nekome se RATOVALO! Setio de posle 25god sirenja MRZNJE sa kim treba da idemo. Pa sinak,EU neces stici uskoro a i ako je stignes mozda ce clanice nastaviti svoje lagodne zivote van EU.

oborena s nogu

pre 8 godina

Pa ovo je neprevaziđeno u srpskoj epskoj kulturi.
Pročitah ja lagano dva puta tekst, posle uživanja u lepoti ušiju gospodina K. i još lepšijeg g. A. Vučića veličanstvenog, i oni tako - bla, bla, bla Austrijanci su uvek voleli Srbe na kolenima...
- a kad ono, alipakmeđutim, na dnu stranice vest o smrti jednog strašnog srpskog zločinca, koji je preminuo u holandskom zatvoru.
I, pretisla sam ja tu streličicu, e da bih videla koji je to Srbin opet riknuo među holandskim lalama, a ono, da ne verujete - REKLAMA ZA ŽILETE.
Svaka čast. Nego gde možemo te divne, božanstvene, muške žilete da kupimo i koliko koštaju.
Sigurna sam da ste i vi oduševljeni što su Holanđani uspeli da sačuvaju Dnevnik Ane Frank, a nju su poslali svojim prijateljima u zagrljaj.
I priznajem, baš sam ovakvim sramom

antivu

pre 8 godina

Nasa zemlja je spremna da pomogne oko izbeglicke krize , ali do granice koja neće ugroziti nasu ekonomsku budućnost.
(macka u cizmama, 9. februar 2016 15:53)

naša ekonomska budućnost je ugrožena i bez izbegličke krize!

Duci0167

pre 8 godina

Mladjani lobista tipa "Srbija je najaca ekonomska sila na svetu! Posle Srbije je Kina itd.". Smesan lik al' puni Vucicev ego do nebesa sto je ovom najvaznije. Posto narod i dalje pocepanih gaca,botovi jedini hvale nekakve reforme pa mora da se ulizuje strancima da bi ga potapsali po ledjima

hm

pre 8 godina

Nije mi jasno zasto je ovo problem Evrope, zasto nebi bio problem Amerike recimo, odnosno da se izbeglice preusmere kod njih.
(marko, 9. februar 2016 14:09)

Zato što izbjeglice ne mogu jednostavno doći u Ameriku, osim avionom, a u Americi postoji zakon da ukoliko iz nekog razloga Amerika odbije ulaz u državu, avio kompanija mora o svom trošku vratiti te ljude otkud su i došli. Tako da avio kompanije uopće ne puštaju u avion ljude koji nemaju vizu, ili dozvolu da u ameriku dođu bez vize.

Druga stvar, nemojte misliti da ćemo mi na balkanu bilo što dozvoliti ili ne dozvoliti. Mi svi ćemo napraviti onako kako nam kažu, jer imamo takvo vodstvo. Ovi naši, a i vaši bi za pare iselili nas i uselili izbjeglice, samo kada bi netko dao dovoljno novčića...

dragan ignjatovic

pre 8 godina

i gde smo sada vucicu.politika otvorene granice je umrla a time i tvoja teza da ce mo biti najbolji jer propustamo izbeglice.mani se corava posla i izadji sa planom o zat aranju granize za azilante

Selma

pre 8 godina

Predizborna kampanja kao kad je Vucic doveo Djulijana pred izbore u Beogradu. Ljudi, budite oprezni, gadno nam se pise ako pobedi SNS. Prvo ce biti otpustanje radnika pa poskupljenja svega. Zato trazi mandat od 4 godine. A sad ce da dovodi na stotine Zapadnjaka i nagovorice ih samo njega da hvale a oni ce na to pristati zbog Kosova. Otvarace i fabrike koje ne rade, malo ce ih okreciti, srediti, uzeti botove koji ce obuci radna odela i Vucic dolazi na otvaranje. Zato je rekao Vucic da nece duze od 10 dana biti u kampanji jer sta ce u kampanji kad ce mu ovo biti najbolja kampanja.

Zoran Hajdić

pre 8 godina

Vučić, miljenik Zapada.
Siguran sam da je novo geslo EU,
Sa Vučićem je sve lako!
Jadna nam naša majka ko nam je na čelu države :-(

dragan

pre 8 godina

Koliko glupih komentara.Dal vi shvacate da EU zatvara vrata a posto mi nismo unutra ostaju kod nas jer oni nazad milom nece a napred nemogu.To znaci ostai gde si trenutno(Srbija) i cekaj.

Zoo

pre 8 godina

Zemlje EU trpe veliki priliv migranata, i to je sada vec veliki problem. Austrija je stiteci svoje interese morala da donese ovakvu odluku, a Srbija ce isto tako morati da zastiti svoje interese pa ce refleksno resavati migrantsku krizu u hodu i u okviru svojih mogucnosti.

Bravo bot

pre 8 godina

Srbija je dala primer kako treba resavati izbeglicku krizu.
(Sonja, 9. februar 2016 13:54)
Koji primer? Koje resenje? Ajde molim te objasni malo. Zasto si i iz kojeg razloga to napisala?

Zoo

pre 8 godina

Zemlje EU trpe veliki priliv migranata, i to je sada vec veliki problem. Austrija je stiteci svoje interese morala da donese ovakvu odluku, a Srbija ce isto tako morati da zastiti svoje interese pa ce refleksno resavati migrantsku krizu u hodu i u okviru svojih mogucnosti.

Totto

pre 8 godina

Mislim da vecinu migranata nece zadovoljiti ostajanje u zemljama regiona i da ce pokusavati na svaki nacin da se domognu EU, narocito najrazvijenih drzava poput Austrije.

BIZON

pre 8 godina

Postoji resenje za ovaj problem. Niko ne prica o stanku ovih migrana kod nas, ja to nigde ne procitah, mora im se pomoci. Vucic je naglasio da cemo se voditi Evropskim nacelima, tako i treba izmedju ostalog.

dex

pre 8 godina

@nikola

EU nije dorasla problemu, ali mocna Srbija jeste??? Citajuci komentare botova, imam utisak da EU treba da se prikljuci Srbiji, a ne obrnuto.

Jakoje

pre 8 godina

Bilo je samo pitanje vremena kada ce Austrija ograniciti broj izbeglica. Ono sto je za nas bitno to je da vlada nece dozvoliti da te izbeglice postanu nas problem i ostanu ovde jer su to veliki troskovi a mi tih para nemamo.

mica

pre 8 godina

Za Balkan ne znam ali sigurno znam da nece biti problema u Srbiji. Imamo sve sluzbe koje mogu u bilo kom trenutnku da odgovore raznim situacijama. Vlada je znala da ce do ovoga doci pre ili kasnije.

JuraSLO

pre 8 godina

"Ja upravo citam na hrvatskim sajtovima da se pocinje sa novim rezimom transporta izbeglica, gde ce se oni ukrcavati na voz u Makedoniji, i da nece biti vise izlazaka do konacne destinacije. I da ce u tome ucestvovati sve zemlje izbeglicke rute koje ce slati svoju policiju i pomagati na makedonskoj granici u registrovanju migranata, tako da za tim ne bi dalje bilo potrebe duz rute. licno mi deluje kao dobar plan. Jedino ne znam sta ce biti ako konacno odrediste odluci da ih ne prima vise?"

To pišu samo hrvatski mediji. Zanimljivo kako nisam, pročitao ovakvu informaciju u slovneskom, srpskom, makedonskom ili ti austrijanskom mediju. Taj dogovor je logički nemoguć, jer Austrija i sad prima imigrante "po kapima". Vlada Slovenije na to definitvno neče pristati, jer u slučaju odbijanja imigranta mi bi postali "tampon zona". Tako, da nema ništa od toga. A činjenica jeste da Austrijanci na svaki način žele da nam usile te imigrante mislim na sve države Balkanske rute. Što bi bilo kobno za sve nas, jer oni ne žele biti kod nas niti mi želimo da oni ostanu tu.

Slovenac, dugogodišnji čitalac

pre 8 godina

"Mi ćemo doneti najbolju moguću odluku rukovodeći se evropskim načelima i nacionalnim interesima. Nećemo podizati ogradu i zidove, ali ćemo znati da svoju granicu zaštitimo", izjavio je Vučić.

Poslednjih 30. godina svašta čitam sa srpske strane, pa da vidimo i to čudo! Kako zaštiti granice bez ićega!?:(

Oddball

pre 8 godina

Polako braco Srbi. Ima da prihvatimo ostatke "izbeglica" i da pitamo treba li jos. Tek smo poglavlja otvorili, mora najbolja vlada u Srbalja ikada da pokaze evropske vrednosti, kooperativnost i zajednicke tekovine.

bluesteel

pre 8 godina

Mora se tacno videti sta sa tim ljudima sto beze od rata
(realno, 9. februar 2016 13:08)

A? Sta se mora videti??Najlguplji komentar od pocetka godine,ko li vam samo daje instrukcije....

petar

pre 8 godina

Svaki put kad vidim ovakvu salvu besmislenih SNS bot komentara, uvek iznova pomislim na genijalnost portugalskog nobelovca Zozea Saramaga i njegov briljantni roman "Slepilo". Svakom SNS botu preporucujem da ga procita, mada sam siguran da se to nece desiti. Zato evo fragmenta finalnog dijaloga izmedju dvoje glavnih junaka:"Zasto smo oslepeli? Ne znam, mozda cemo jednog dana to otkriti. Hoces da ti kazem sta ja mislim? Reci.Mislim da nismo oslepeli, mislim da smo slepci, slepci koji vide, slepci koji znaju da gledaju, ali ne vide."

Mislite o tome.

AnteCRO

pre 8 godina

"Nece ukoliko Balkan se ugleda na nas, pa umesto zidova, pruze ruku ovom napacenom narodu. Srbija se uspesno bori sa krizom.."

Kako se to Srbija bori uspešno? A ne npr. Hrvatska ili SLovenija? Tako što strpate izbjeglice u voz pa direktno preko zelenih polja do Madžarske (prije) i do Hrvatske. Pa, da svatko može biti human na takav način.

bez velikog uzbudjenja

pre 8 godina

Zatvorice Makedonija granicu sa Grckom, zivi bili pa videli.Nemacka ulaganja u Makedoniju trenutno su pet puta veca nego u Srbiju, a kod njih nista nije slucajno, ni bez interesa.
A Vuckovim botovima ostaje samo da se tese da su nam Nemci najveci prijatelji.Ovog mladog Ministra ne treba mnogo ozbiljno shvatati, nista se on tu ne pita, nego se samoreklamira kao i ovaj nas.

Sloba

pre 8 godina

Coja i ostali botovi
Svi se uzdaju u genijalnost Vucica i misle da tako Srbija moze da napreduje. Decije razmisljanje koje nas vodi u propast. Ne trebaju nam vodje mego sistem i institucije. Kad se ljudi ne budu bavili politikom znacu da je Srbiji krenulo dobro. Za sada, mrka kapa.

glup i zbunjen

pre 8 godina

Znate što nije rješenje (zid). Znate li što jeste rješenje? Trebali bi biti na pola puta kad znamo što nije rješenje. Pošto nisam siguran da zid nije rješenje ... kuku lele.

Goran

pre 8 godina

Te izbeglice treba rasporediti prema mogućnostima zemalja, ali jedino rešenje za njih je da se vrate svojim kućama kada to bude moguće, sve ostalo je samo privremeno rešenje!

sonjaB.

pre 8 godina

Žao mi je ovih ljudi, nije lako biti izbeglica i bez ičega. Mislim da bi i ostale zemlje mogle malo više da se potrude u vezi sa ovim problemom, ipak smo ljudi, trebalo bi da razumemo tuđu muku.

cojstvo i junastvo

pre 8 godina

Oko situacije sa izbeglicama se nepotrebno pravi vestacka panika. Previse histerije medju neukim narodom.
(besna glista, 09. februar 2016 12:43)
Vala i komentar ti je ravan inteligenciji besne gliste!

nislija

pre 8 godina

Srbija nece podizati zidove vec ce se rukovoditi evropskim nacelima, rece nas genije. Pa Evropa ti je pokazala koja su to nacela, svi redom zatvaraju granice. Ako se presvetli vodja ne osvesti, ove godine ce kod nas da ostane jedno pola miliona izbelica koje necemo imati gde da propustimo.
Treba voditi humanu politiku, ali prevashodno prema svom narodu! Ovde u Nisu pola grada na socijalnom kazanu, a vodja prica o evropskim nacelima.

marija

pre 8 godina

Ja upravo citam na hrvatskim sajtovima da se pocinje sa novim rezimom transporta izbeglica, gde ce se oni ukrcavati na voz u Makedoniji, i da nece biti vise izlazaka do konacne destinacije. I da ce u tome ucestvovati sve zemlje izbeglicke rute koje ce slati svoju policiju i pomagati na makedonskoj granici u registrovanju migranata, tako da za tim ne bi dalje bilo potrebe duz rute. licno mi deluje kao dobar plan. Jedino ne znam sta ce biti ako konacno odrediste odluci da ih ne prima vise?

golija

pre 8 godina

Ljudski je pomoci ovim ljudima, iazci u susret i zemljama koje nisu u mogucnosti da prime preveliki broj izbeglica, svako shondo svojim mogucnostima i problem ce biti resen.

duje

pre 8 godina

Koja je to naša gornja granica?
Koji je to broj?
Kakve su to izjave bez konkretnih brojeva.
Austrijanci su rekli lepo koliko je to izbeglica.

Baba Mara

pre 8 godina

Srbija je ozbiljna zemlja i prvo je odgovorna prema svom narodu.Premijer Vučić nikada ne bi uradio nešto što bi ugrozilo građane Srbije.

samo sloga srbina spasava

pre 8 godina

vlast koja sluzi gradjanima treba na osnovu broja stanovnika i iskljucivo ekonomskim pokazateljima - zvanicnim i dokazanim brojem vec primljenih izbeglica u zadnjih 25godina ( btw koje i dalje zive na nasoj grbaci) iznese tacan broj koji smo u stanju da prihvatimo. verovatno ce taj broj iznositi - 20 000!!! ali mi srbi nemamo vec neko vreme vlast koja sluzi nama...

Bane

pre 8 godina

Bas bi voleo da znam na sta tacno misli kad kaze da "da će možda nastati promena situacije, ali spremni smo da pomognemo zemljama u regionu u smanjenju priliva izbeglica" obzirom da smo mi samo tranzitna zemlja?!

Katarina

pre 8 godina

Odgovor se nalazi u Grčkoj i kod njenih korumpiranih i patetičnih sirizovaca. zatvoriti pristup grčkoj i patrolnim brodovima i brodovima NATO pakta rešiti problem.

Raca

pre 8 godina

@ realno
Izvinite,a kako mislite da zaustavite sve one preko 37,500 koji takodje budu pristigli na granice Srbije ? Osim toga,Evropa nije samo Austrija,i ostale evropske drzave koje primaju izbeglice imaju svoje kvote.Kada se sve te kvote saberu dobice se brojka od bar pola miliona izbeglica koje EU hoce da prihvati i koje put do EU vodi preko teritorij Srbije.
Ali je poenta u tome da EU sada ima plan da te izbeglice zadrzava sto duze na prostoru Balkana ukljucujuci i Srbiju i da ih kontrolisano prima.
Ukoliko vam to nije poznato,samo u izbeglickim kampovima u Turskoj trenutno se nalazi 2.5 miliona izbeglica i oko 1 milion na samoj granici Sirije i Turske.I ogromna vecina njih zeli da krene put Evrope.
EU je pristala da sa 3 milijarde eura pomogne Tursku kako bi sto duze zadrzala te ljude ili sprecila njihov put ka Evropi.
Istu strategiju EU trenutno pokusava da primeni i na Balkanu.To je ono sto se skriva od javnosti.
Srbija se kao drzava ponasala i ponasa diletantski i nema nikakav plan.Ali ce joj plan kao i uvek biti nametnut sa strane i iza ledja javnosti u Srbiji.
Tako se odnosi prema neozbiljnim drzavama i vladama,namecu im se resenja dok one u medjuvremenu glume velikodusnost preko tudjih ledja i zarad politickih poena kod domace javnosti.
Ali diletantizmu uvek dodje kraj i oni koje su diletanti obmanjivali (gradjni Srbije)uvek na kraju plate cenu.

BalkanskiBuldog

pre 8 godina

"Srbija ce uvek biti deo resenja, ne problema" - A. Vucic, London 2016. S obzirom da imamo odgovornu vladu koja je u najuzem dosluhu sa EU a povodom resavanja migrantske krize, umecemo da se snadjemo i povucemo prave poteze u resavanju iste, u to nema sumnje.

Sloba

pre 8 godina

Nemojte da nam se smanji dramatican privredni rast od 0,29 % koji je planiran za naredne godine. Kako bi sve ostale ex Yu zemlje trebale nazvati njihov privredni rast koji je nekoliko puta veci od srpskog? Senzacionalan?

Kalif umesto Kalifa

pre 8 godina

Da li ovo lici na ponavljanje istorije? Da li se opet od Srbije ocekuje da cuva evropske granice od najezde Turaka??? Grcka i Italija su na granicama Evropske unije pa neka se odbrana organizuje tamo, a nas vise zaobidjite. Grci su pojeli toliko evropskih para pa bi sad bio red i da vrate uslugu a ne da prebacuju problem na nasa ledja. Mrs bre vise svi zajedno.

Vule

pre 8 godina

Videcemo koliko cemo mi onda primiti. Ono sto je vazno jeste da se dobro snadjemo u toj situaciju sto bi i trebalo da bude jer smo vec pokazali da znamo da se ponasamo u takvim situacijama. Ovde migranti nisu ni prskani suzavcem ni tuceni pendrecima, naprotiv.

Milenko

pre 8 godina

Podizanje zidova i zatvaranje granica nije rešenje, ali mi nećemo imati izbora ukoliko to urade sve ostale države, jer ne možemo prihatiti toliki broj migranata.

Koca

pre 8 godina

Vlada nece dozvoliti da izbeglice ometaju njen ekonomski razvoj. Stali smo na noge konacno, staklene doduse ali ipak stojimo. To ne smemo da ugrozimo.

Kvazimodo Sirabius

pre 8 godina

Ko o cemu Vucic o "buducnosti": ekonomska buducnost..?
Niko da mu dosa'ne: ljudi SAD umiru od gladi, skacu s mostova i zgrada. Stotinak hiljada izbeglih sa Kosmeta je u crvotocnim barakama, viseclane porodice bez prihoda, nema radjanja i sl, a on drveni o pomaganju izbeglica i "izbeglica": ne pustiti u Srbiju nikoga od 14 godina do 60 - neka srede rat u svojoj zemlji, neka "zamole" Amerikance, Engleze, Francuze i Nemce da im ne organizuju "proleca" i da im ne tupe o "demokratiji", dok u Saudi Arabiji zene kamenuju i ne daju im da voze kola, cak.
Skupo kosta Srbiju ucena Vucica zbog snimaka kako, s Limanovom, puca po Sarajevu i Nikolicevo hvalisanje o "ljubavi" u okolini Vinkovaca...

nismo primili jwdan vec dva q

pre 8 godina

Znaci preko 50 000 izbeglica ove godine bice zbrinuto po tzv.zapadnom balkanu(dosecam se ko ce primiti najvise, jer nece imati ograde), a nasi austrijaki prijatelji ce nam pomoci kadrovima. Oni izgleda ne znaju da mi imamo najbolje kadrove, samo nemamo para, jer kod nas ima par desetina od po 50 000 ljudi koji su u istoj ili goroj situaciji os izbeglica...

carkralj

pre 8 godina

Ma koje minimume spominju, mi ni za nas nemamo dovoljno. ..o čemu se radi...čemu ovo naše utrkivanje za nekom gosotoprimstvom.
To nije tačka u nekom od poglavlja. ..
Mi para nemamo ,ako će ovaj Sebastijan da dreši kesu, ima da primimo i Austrijanca azilanata. ..u suprotnom je najbolje da dignem ogradu. ..da znamo dokle je naše. ..

realno

pre 8 godina

Gospodine Kurz, ako Austrija ove godine može primiti 37.500 izbjeglica onda i zemlje Balkana će tačno toliko propustiti, tako da drugih posljedica po zemlje Balkana neće biti. Nismo ni mi vesla sisali..

anilS ašeN

pre 8 godina

Vučiću ne moraš da se cimaš, ionako nećeš biti premijer od 1. maja.
Neko drugi će pokušati da reši ovaj i gomilu drugih problema jer se pokazalo u proteklih 4 godine da si nesposoban da rešiš bilo kakav ozbiljniji problem ove napaćene zemlje.
Sposoban si samo da pričaš prazne priče, vitlaš maketama i plaćaš botove da te brane na internetu.

Totto

pre 8 godina

Mislim da vecinu migranata nece zadovoljiti ostajanje u zemljama regiona i da ce pokusavati na svaki nacin da se domognu EU, narocito najrazvijenih drzava poput Austrije.

BalkanskiBuldog

pre 8 godina

"Srbija ce uvek biti deo resenja, ne problema" - A. Vucic, London 2016. S obzirom da imamo odgovornu vladu koja je u najuzem dosluhu sa EU a povodom resavanja migrantske krize, umecemo da se snadjemo i povucemo prave poteze u resavanju iste, u to nema sumnje.

Zoo

pre 8 godina

Zemlje EU trpe veliki priliv migranata, i to je sada vec veliki problem. Austrija je stiteci svoje interese morala da donese ovakvu odluku, a Srbija ce isto tako morati da zastiti svoje interese pa ce refleksno resavati migrantsku krizu u hodu i u okviru svojih mogucnosti.

Zoo

pre 8 godina

Zemlje EU trpe veliki priliv migranata, i to je sada vec veliki problem. Austrija je stiteci svoje interese morala da donese ovakvu odluku, a Srbija ce isto tako morati da zastiti svoje interese pa ce refleksno resavati migrantsku krizu u hodu i u okviru svojih mogucnosti.

marija

pre 8 godina

Ja upravo citam na hrvatskim sajtovima da se pocinje sa novim rezimom transporta izbeglica, gde ce se oni ukrcavati na voz u Makedoniji, i da nece biti vise izlazaka do konacne destinacije. I da ce u tome ucestvovati sve zemlje izbeglicke rute koje ce slati svoju policiju i pomagati na makedonskoj granici u registrovanju migranata, tako da za tim ne bi dalje bilo potrebe duz rute. licno mi deluje kao dobar plan. Jedino ne znam sta ce biti ako konacno odrediste odluci da ih ne prima vise?

Katarina

pre 8 godina

Odgovor se nalazi u Grčkoj i kod njenih korumpiranih i patetičnih sirizovaca. zatvoriti pristup grčkoj i patrolnim brodovima i brodovima NATO pakta rešiti problem.

sonjaB.

pre 8 godina

Žao mi je ovih ljudi, nije lako biti izbeglica i bez ičega. Mislim da bi i ostale zemlje mogle malo više da se potrude u vezi sa ovim problemom, ipak smo ljudi, trebalo bi da razumemo tuđu muku.

Baba Mara

pre 8 godina

Srbija je ozbiljna zemlja i prvo je odgovorna prema svom narodu.Premijer Vučić nikada ne bi uradio nešto što bi ugrozilo građane Srbije.

mica

pre 8 godina

Za Balkan ne znam ali sigurno znam da nece biti problema u Srbiji. Imamo sve sluzbe koje mogu u bilo kom trenutnku da odgovore raznim situacijama. Vlada je znala da ce do ovoga doci pre ili kasnije.

realno

pre 8 godina

Gospodine Kurz, ako Austrija ove godine može primiti 37.500 izbjeglica onda i zemlje Balkana će tačno toliko propustiti, tako da drugih posljedica po zemlje Balkana neće biti. Nismo ni mi vesla sisali..

BIZON

pre 8 godina

Postoji resenje za ovaj problem. Niko ne prica o stanku ovih migrana kod nas, ja to nigde ne procitah, mora im se pomoci. Vucic je naglasio da cemo se voditi Evropskim nacelima, tako i treba izmedju ostalog.

golija

pre 8 godina

Ljudski je pomoci ovim ljudima, iazci u susret i zemljama koje nisu u mogucnosti da prime preveliki broj izbeglica, svako shondo svojim mogucnostima i problem ce biti resen.

Koca

pre 8 godina

Vlada nece dozvoliti da izbeglice ometaju njen ekonomski razvoj. Stali smo na noge konacno, staklene doduse ali ipak stojimo. To ne smemo da ugrozimo.

Vule

pre 8 godina

Videcemo koliko cemo mi onda primiti. Ono sto je vazno jeste da se dobro snadjemo u toj situaciju sto bi i trebalo da bude jer smo vec pokazali da znamo da se ponasamo u takvim situacijama. Ovde migranti nisu ni prskani suzavcem ni tuceni pendrecima, naprotiv.

Jakoje

pre 8 godina

Bilo je samo pitanje vremena kada ce Austrija ograniciti broj izbeglica. Ono sto je za nas bitno to je da vlada nece dozvoliti da te izbeglice postanu nas problem i ostanu ovde jer su to veliki troskovi a mi tih para nemamo.

Goran

pre 8 godina

Te izbeglice treba rasporediti prema mogućnostima zemalja, ali jedino rešenje za njih je da se vrate svojim kućama kada to bude moguće, sve ostalo je samo privremeno rešenje!

dex

pre 8 godina

@nikola

EU nije dorasla problemu, ali mocna Srbija jeste??? Citajuci komentare botova, imam utisak da EU treba da se prikljuci Srbiji, a ne obrnuto.

Bravo bot

pre 8 godina

Srbija je dala primer kako treba resavati izbeglicku krizu.
(Sonja, 9. februar 2016 13:54)
Koji primer? Koje resenje? Ajde molim te objasni malo. Zasto si i iz kojeg razloga to napisala?

Bane

pre 8 godina

Bas bi voleo da znam na sta tacno misli kad kaze da "da će možda nastati promena situacije, ali spremni smo da pomognemo zemljama u regionu u smanjenju priliva izbeglica" obzirom da smo mi samo tranzitna zemlja?!

Milenko

pre 8 godina

Podizanje zidova i zatvaranje granica nije rešenje, ali mi nećemo imati izbora ukoliko to urade sve ostale države, jer ne možemo prihatiti toliki broj migranata.

petar

pre 8 godina

Svaki put kad vidim ovakvu salvu besmislenih SNS bot komentara, uvek iznova pomislim na genijalnost portugalskog nobelovca Zozea Saramaga i njegov briljantni roman "Slepilo". Svakom SNS botu preporucujem da ga procita, mada sam siguran da se to nece desiti. Zato evo fragmenta finalnog dijaloga izmedju dvoje glavnih junaka:"Zasto smo oslepeli? Ne znam, mozda cemo jednog dana to otkriti. Hoces da ti kazem sta ja mislim? Reci.Mislim da nismo oslepeli, mislim da smo slepci, slepci koji vide, slepci koji znaju da gledaju, ali ne vide."

Mislite o tome.

anilS ašeN

pre 8 godina

Vučiću ne moraš da se cimaš, ionako nećeš biti premijer od 1. maja.
Neko drugi će pokušati da reši ovaj i gomilu drugih problema jer se pokazalo u proteklih 4 godine da si nesposoban da rešiš bilo kakav ozbiljniji problem ove napaćene zemlje.
Sposoban si samo da pričaš prazne priče, vitlaš maketama i plaćaš botove da te brane na internetu.

bluesteel

pre 8 godina

Mora se tacno videti sta sa tim ljudima sto beze od rata
(realno, 9. februar 2016 13:08)

A? Sta se mora videti??Najlguplji komentar od pocetka godine,ko li vam samo daje instrukcije....

dragan

pre 8 godina

Koliko glupih komentara.Dal vi shvacate da EU zatvara vrata a posto mi nismo unutra ostaju kod nas jer oni nazad milom nece a napred nemogu.To znaci ostai gde si trenutno(Srbija) i cekaj.

nismo primili jwdan vec dva q

pre 8 godina

Znaci preko 50 000 izbeglica ove godine bice zbrinuto po tzv.zapadnom balkanu(dosecam se ko ce primiti najvise, jer nece imati ograde), a nasi austrijaki prijatelji ce nam pomoci kadrovima. Oni izgleda ne znaju da mi imamo najbolje kadrove, samo nemamo para, jer kod nas ima par desetina od po 50 000 ljudi koji su u istoj ili goroj situaciji os izbeglica...

cojstvo i junastvo

pre 8 godina

Oko situacije sa izbeglicama se nepotrebno pravi vestacka panika. Previse histerije medju neukim narodom.
(besna glista, 09. februar 2016 12:43)
Vala i komentar ti je ravan inteligenciji besne gliste!

Raca

pre 8 godina

@ realno
Izvinite,a kako mislite da zaustavite sve one preko 37,500 koji takodje budu pristigli na granice Srbije ? Osim toga,Evropa nije samo Austrija,i ostale evropske drzave koje primaju izbeglice imaju svoje kvote.Kada se sve te kvote saberu dobice se brojka od bar pola miliona izbeglica koje EU hoce da prihvati i koje put do EU vodi preko teritorij Srbije.
Ali je poenta u tome da EU sada ima plan da te izbeglice zadrzava sto duze na prostoru Balkana ukljucujuci i Srbiju i da ih kontrolisano prima.
Ukoliko vam to nije poznato,samo u izbeglickim kampovima u Turskoj trenutno se nalazi 2.5 miliona izbeglica i oko 1 milion na samoj granici Sirije i Turske.I ogromna vecina njih zeli da krene put Evrope.
EU je pristala da sa 3 milijarde eura pomogne Tursku kako bi sto duze zadrzala te ljude ili sprecila njihov put ka Evropi.
Istu strategiju EU trenutno pokusava da primeni i na Balkanu.To je ono sto se skriva od javnosti.
Srbija se kao drzava ponasala i ponasa diletantski i nema nikakav plan.Ali ce joj plan kao i uvek biti nametnut sa strane i iza ledja javnosti u Srbiji.
Tako se odnosi prema neozbiljnim drzavama i vladama,namecu im se resenja dok one u medjuvremenu glume velikodusnost preko tudjih ledja i zarad politickih poena kod domace javnosti.
Ali diletantizmu uvek dodje kraj i oni koje su diletanti obmanjivali (gradjni Srbije)uvek na kraju plate cenu.

Oddball

pre 8 godina

Polako braco Srbi. Ima da prihvatimo ostatke "izbeglica" i da pitamo treba li jos. Tek smo poglavlja otvorili, mora najbolja vlada u Srbalja ikada da pokaze evropske vrednosti, kooperativnost i zajednicke tekovine.

bez velikog uzbudjenja

pre 8 godina

Zatvorice Makedonija granicu sa Grckom, zivi bili pa videli.Nemacka ulaganja u Makedoniju trenutno su pet puta veca nego u Srbiju, a kod njih nista nije slucajno, ni bez interesa.
A Vuckovim botovima ostaje samo da se tese da su nam Nemci najveci prijatelji.Ovog mladog Ministra ne treba mnogo ozbiljno shvatati, nista se on tu ne pita, nego se samoreklamira kao i ovaj nas.

Zoran Hajdić

pre 8 godina

Vučić, miljenik Zapada.
Siguran sam da je novo geslo EU,
Sa Vučićem je sve lako!
Jadna nam naša majka ko nam je na čelu države :-(

antivu

pre 8 godina

Nasa zemlja je spremna da pomogne oko izbeglicke krize , ali do granice koja neće ugroziti nasu ekonomsku budućnost.
(macka u cizmama, 9. februar 2016 15:53)

naša ekonomska budućnost je ugrožena i bez izbegličke krize!

dragan ignjatovic

pre 8 godina

i gde smo sada vucicu.politika otvorene granice je umrla a time i tvoja teza da ce mo biti najbolji jer propustamo izbeglice.mani se corava posla i izadji sa planom o zat aranju granize za azilante

Slovenac, dugogodišnji čitalac

pre 8 godina

"Mi ćemo doneti najbolju moguću odluku rukovodeći se evropskim načelima i nacionalnim interesima. Nećemo podizati ogradu i zidove, ali ćemo znati da svoju granicu zaštitimo", izjavio je Vučić.

Poslednjih 30. godina svašta čitam sa srpske strane, pa da vidimo i to čudo! Kako zaštiti granice bez ićega!?:(

Kvazimodo Sirabius

pre 8 godina

Ko o cemu Vucic o "buducnosti": ekonomska buducnost..?
Niko da mu dosa'ne: ljudi SAD umiru od gladi, skacu s mostova i zgrada. Stotinak hiljada izbeglih sa Kosmeta je u crvotocnim barakama, viseclane porodice bez prihoda, nema radjanja i sl, a on drveni o pomaganju izbeglica i "izbeglica": ne pustiti u Srbiju nikoga od 14 godina do 60 - neka srede rat u svojoj zemlji, neka "zamole" Amerikance, Engleze, Francuze i Nemce da im ne organizuju "proleca" i da im ne tupe o "demokratiji", dok u Saudi Arabiji zene kamenuju i ne daju im da voze kola, cak.
Skupo kosta Srbiju ucena Vucica zbog snimaka kako, s Limanovom, puca po Sarajevu i Nikolicevo hvalisanje o "ljubavi" u okolini Vinkovaca...

Selma

pre 8 godina

Predizborna kampanja kao kad je Vucic doveo Djulijana pred izbore u Beogradu. Ljudi, budite oprezni, gadno nam se pise ako pobedi SNS. Prvo ce biti otpustanje radnika pa poskupljenja svega. Zato trazi mandat od 4 godine. A sad ce da dovodi na stotine Zapadnjaka i nagovorice ih samo njega da hvale a oni ce na to pristati zbog Kosova. Otvarace i fabrike koje ne rade, malo ce ih okreciti, srediti, uzeti botove koji ce obuci radna odela i Vucic dolazi na otvaranje. Zato je rekao Vucic da nece duze od 10 dana biti u kampanji jer sta ce u kampanji kad ce mu ovo biti najbolja kampanja.

AnteCRO

pre 8 godina

"Nece ukoliko Balkan se ugleda na nas, pa umesto zidova, pruze ruku ovom napacenom narodu. Srbija se uspesno bori sa krizom.."

Kako se to Srbija bori uspešno? A ne npr. Hrvatska ili SLovenija? Tako što strpate izbjeglice u voz pa direktno preko zelenih polja do Madžarske (prije) i do Hrvatske. Pa, da svatko može biti human na takav način.

hm

pre 8 godina

Nije mi jasno zasto je ovo problem Evrope, zasto nebi bio problem Amerike recimo, odnosno da se izbeglice preusmere kod njih.
(marko, 9. februar 2016 14:09)

Zato što izbjeglice ne mogu jednostavno doći u Ameriku, osim avionom, a u Americi postoji zakon da ukoliko iz nekog razloga Amerika odbije ulaz u državu, avio kompanija mora o svom trošku vratiti te ljude otkud su i došli. Tako da avio kompanije uopće ne puštaju u avion ljude koji nemaju vizu, ili dozvolu da u ameriku dođu bez vize.

Druga stvar, nemojte misliti da ćemo mi na balkanu bilo što dozvoliti ili ne dozvoliti. Mi svi ćemo napraviti onako kako nam kažu, jer imamo takvo vodstvo. Ovi naši, a i vaši bi za pare iselili nas i uselili izbjeglice, samo kada bi netko dao dovoljno novčića...

Duci0167

pre 8 godina

Botovi ujutru rusofili,ostatak dana eurofanatici. E moji tuzni vi kada smo '90tih vikali "pao berlinski zid ajmo u Evropu" nekome se RATOVALO! Setio de posle 25god sirenja MRZNJE sa kim treba da idemo. Pa sinak,EU neces stici uskoro a i ako je stignes mozda ce clanice nastaviti svoje lagodne zivote van EU.

nislija

pre 8 godina

Srbija nece podizati zidove vec ce se rukovoditi evropskim nacelima, rece nas genije. Pa Evropa ti je pokazala koja su to nacela, svi redom zatvaraju granice. Ako se presvetli vodja ne osvesti, ove godine ce kod nas da ostane jedno pola miliona izbelica koje necemo imati gde da propustimo.
Treba voditi humanu politiku, ali prevashodno prema svom narodu! Ovde u Nisu pola grada na socijalnom kazanu, a vodja prica o evropskim nacelima.

Sloba

pre 8 godina

Coja i ostali botovi
Svi se uzdaju u genijalnost Vucica i misle da tako Srbija moze da napreduje. Decije razmisljanje koje nas vodi u propast. Ne trebaju nam vodje mego sistem i institucije. Kad se ljudi ne budu bavili politikom znacu da je Srbiji krenulo dobro. Za sada, mrka kapa.

Duci0167

pre 8 godina

Mladjani lobista tipa "Srbija je najaca ekonomska sila na svetu! Posle Srbije je Kina itd.". Smesan lik al' puni Vucicev ego do nebesa sto je ovom najvaznije. Posto narod i dalje pocepanih gaca,botovi jedini hvale nekakve reforme pa mora da se ulizuje strancima da bi ga potapsali po ledjima

Sloba

pre 8 godina

Nemojte da nam se smanji dramatican privredni rast od 0,29 % koji je planiran za naredne godine. Kako bi sve ostale ex Yu zemlje trebale nazvati njihov privredni rast koji je nekoliko puta veci od srpskog? Senzacionalan?

Kalif umesto Kalifa

pre 8 godina

Da li ovo lici na ponavljanje istorije? Da li se opet od Srbije ocekuje da cuva evropske granice od najezde Turaka??? Grcka i Italija su na granicama Evropske unije pa neka se odbrana organizuje tamo, a nas vise zaobidjite. Grci su pojeli toliko evropskih para pa bi sad bio red i da vrate uslugu a ne da prebacuju problem na nasa ledja. Mrs bre vise svi zajedno.

samo sloga srbina spasava

pre 8 godina

vlast koja sluzi gradjanima treba na osnovu broja stanovnika i iskljucivo ekonomskim pokazateljima - zvanicnim i dokazanim brojem vec primljenih izbeglica u zadnjih 25godina ( btw koje i dalje zive na nasoj grbaci) iznese tacan broj koji smo u stanju da prihvatimo. verovatno ce taj broj iznositi - 20 000!!! ali mi srbi nemamo vec neko vreme vlast koja sluzi nama...

JuraSLO

pre 8 godina

"Ja upravo citam na hrvatskim sajtovima da se pocinje sa novim rezimom transporta izbeglica, gde ce se oni ukrcavati na voz u Makedoniji, i da nece biti vise izlazaka do konacne destinacije. I da ce u tome ucestvovati sve zemlje izbeglicke rute koje ce slati svoju policiju i pomagati na makedonskoj granici u registrovanju migranata, tako da za tim ne bi dalje bilo potrebe duz rute. licno mi deluje kao dobar plan. Jedino ne znam sta ce biti ako konacno odrediste odluci da ih ne prima vise?"

To pišu samo hrvatski mediji. Zanimljivo kako nisam, pročitao ovakvu informaciju u slovneskom, srpskom, makedonskom ili ti austrijanskom mediju. Taj dogovor je logički nemoguć, jer Austrija i sad prima imigrante "po kapima". Vlada Slovenije na to definitvno neče pristati, jer u slučaju odbijanja imigranta mi bi postali "tampon zona". Tako, da nema ništa od toga. A činjenica jeste da Austrijanci na svaki način žele da nam usile te imigrante mislim na sve države Balkanske rute. Što bi bilo kobno za sve nas, jer oni ne žele biti kod nas niti mi želimo da oni ostanu tu.

stranac 1952

pre 8 godina

Muko moja, predji na drugoga, a mene ostavi!:) Vučić je izjavio, da nećete zatvarati granice, nikakve žice, a da čete ih odbraniti! Ako nije velika tajna, interesira me, kako, sem oružjem???

duje

pre 8 godina

Koja je to naša gornja granica?
Koji je to broj?
Kakve su to izjave bez konkretnih brojeva.
Austrijanci su rekli lepo koliko je to izbeglica.

Cicmilka 2

pre 8 godina

Otkud Austrijancu da smo mi u nekom čamcu i to još sa njima kad se zna da se naši političari najbolje snalaze na splavovima .Da je malo bolje obavešten znao bi da inžinjeri SNS-a prave najveći rečni brod sa gazom od 20 m koji će sretno zaploviti Dunavom ,Moravom,kanalom i Vardarom do Soluna gde će izbeglice moći da se ukrcaju i u sreći i veselju budu prevezeni do Beča .Brod će biti dugačak 400 m ,širok 40 m i visok 25 m i imaće stalni vez ispred Bg na H2O .E,tako se ide u Evropu , a ne nekim čamčićem .Evropa bi napredovala puno brže da im je naš premijer predsednik ,a što im iskreno želim JER JE ON NAJBOLJI POLITIČAR KOJEG JE Srbija imala .

oborena s nogu

pre 8 godina

Pa ovo je neprevaziđeno u srpskoj epskoj kulturi.
Pročitah ja lagano dva puta tekst, posle uživanja u lepoti ušiju gospodina K. i još lepšijeg g. A. Vučića veličanstvenog, i oni tako - bla, bla, bla Austrijanci su uvek voleli Srbe na kolenima...
- a kad ono, alipakmeđutim, na dnu stranice vest o smrti jednog strašnog srpskog zločinca, koji je preminuo u holandskom zatvoru.
I, pretisla sam ja tu streličicu, e da bih videla koji je to Srbin opet riknuo među holandskim lalama, a ono, da ne verujete - REKLAMA ZA ŽILETE.
Svaka čast. Nego gde možemo te divne, božanstvene, muške žilete da kupimo i koliko koštaju.
Sigurna sam da ste i vi oduševljeni što su Holanđani uspeli da sačuvaju Dnevnik Ane Frank, a nju su poslali svojim prijateljima u zagrljaj.
I priznajem, baš sam ovakvim sramom

carkralj

pre 8 godina

Ma koje minimume spominju, mi ni za nas nemamo dovoljno. ..o čemu se radi...čemu ovo naše utrkivanje za nekom gosotoprimstvom.
To nije tačka u nekom od poglavlja. ..
Mi para nemamo ,ako će ovaj Sebastijan da dreši kesu, ima da primimo i Austrijanca azilanata. ..u suprotnom je najbolje da dignem ogradu. ..da znamo dokle je naše. ..

Ranko R. Spalević

pre 8 godina

Sit sam jevropskih "načela".
Zbrini, gospodine,naše izbjeglice, uključujući i one koje prikrivate eufemizmom "interno raseljena lica sa Kosova", odnosno prognanici sa Kosova i Metohije.

Aleksandar

pre 8 godina

Jasno se vidi koliko se ova država vodi pogrešno.Premijer mesecima lupeta o izbeglicama, kako Srbija neće kao drugi, kako tu ima lekara i inženjera i za našu zemlju( kao da ih mi nemamo, na kraju sve ubice i silovatelji). Mesecima mafija u saradnji sa vlašću i NVO( ponovo dobili posao) zarađuje milione na ovim nesrećnicima.Sada opet lupeta, na sme protiv gazda, iako EU jasno kaže da moraju da stanu na Balkanu.Mogu ovde botovi da pišu svašta, ali sa ovima nam preti potop.

glup i zbunjen

pre 8 godina

Znate što nije rješenje (zid). Znate li što jeste rješenje? Trebali bi biti na pola puta kad znamo što nije rješenje. Pošto nisam siguran da zid nije rješenje ... kuku lele.

Senka

pre 8 godina

Jedino se Nemacka zalaze da se nadje konstruktivno, sveobuhvatno i principijelno resenje kada su u pitanju izbeglice. Svi ostali u EU kada se pojavio problem postupaju iskljucivo po sopstvenim nacionalnim interesima.Izbeglice su, žrtve američke politike uništavanja njihovih domovina, s ciljom prisvajanja njihove nafte.Gradjani Avganistana, Sirije, Iraka, i Libije napustaju svoje zemlje i beze prema Evropi, jer je u njihovim zemljama ratno, ili poluratno stanje,njihove ekonomije su razorene i uslova za zivot tamo nema. Kriva je Amerika i svi koji su je podrzavali , dok su zarad sopstvenih interesa podrzavali snage koje su pod parolom borbe za demokratiju uvodile ove zemlje u haos.Sto se tice nas, kao i do sada - ljudsi odnos prema svakom zivom bicu koje je u nevolji.

Kaliope

pre 8 godina

Svedoci smo kako se svet pred nasim ocima menja. Velika seoba naroda je u toku. Osecanja obicnih ljudi su pomesana, od solidarnosti i empatije, pa do straha.Kada vlade ne zauzmu jasan stav i ne posalju jasnu poruku od straha do ksenofobije put je kratak.U vremenu kada je etika dzungle legitimna, Srbija po ko zna koji put u svojoj istoriji pokazuje svoj osecaj za pravdu, svoju duhovnost i saosecanje za one kojima je teze nego nama.

Petar

pre 8 godina

Vucic je principijelan kao i uvek.Pomoci cemo u izbeglickoj krizi, ali do granice nase prostorne i ekonomske moci.Kurtz je saglasan sa situacijom i zahvalan na sadasnjoj aktivnosti.

Bilja

pre 8 godina

Zatvaranje granica i podizanje zidova nisu resenje. Svesni smo toga da je migrantska kriza veliki problem, najbolje resenje je zaustaviti rat.

Pioneer

pre 8 godina

Siguran sam da ce Austrija voditi racuna prilikom donosenja odluke, kako ne bi zgrozila ovaj deo Balkana. Posledice bi bile katastrofalne.

Aska

pre 8 godina

Po pitanju izbeglicke krize jedino Srbija i Nemacka se dosledno drze principa, ljudima bi trebalo pomoci, jer svaki covek na svetu zasluzuje da se negde bezbedno smesti.Bojim se da savremeni svet funkcionise po principu " kriza na vrata, solidarnost kroz prozor".

realno

pre 8 godina

Gospodine Kurz, ako Austrija ove godine može primiti 37.500 izbjeglica onda i zemlje Balkana će tačno toliko propustiti, tako da drugih posljedica po zemlje Balkana neće biti. Nismo ni mi vesla sisali..

cojstvo i junastvo

pre 8 godina

Oko situacije sa izbeglicama se nepotrebno pravi vestacka panika. Previse histerije medju neukim narodom.
(besna glista, 09. februar 2016 12:43)
Vala i komentar ti je ravan inteligenciji besne gliste!

dex

pre 8 godina

@nikola

EU nije dorasla problemu, ali mocna Srbija jeste??? Citajuci komentare botova, imam utisak da EU treba da se prikljuci Srbiji, a ne obrnuto.

bez velikog uzbudjenja

pre 8 godina

Zatvorice Makedonija granicu sa Grckom, zivi bili pa videli.Nemacka ulaganja u Makedoniju trenutno su pet puta veca nego u Srbiju, a kod njih nista nije slucajno, ni bez interesa.
A Vuckovim botovima ostaje samo da se tese da su nam Nemci najveci prijatelji.Ovog mladog Ministra ne treba mnogo ozbiljno shvatati, nista se on tu ne pita, nego se samoreklamira kao i ovaj nas.

AnteCRO

pre 8 godina

"Nece ukoliko Balkan se ugleda na nas, pa umesto zidova, pruze ruku ovom napacenom narodu. Srbija se uspesno bori sa krizom.."

Kako se to Srbija bori uspešno? A ne npr. Hrvatska ili SLovenija? Tako što strpate izbjeglice u voz pa direktno preko zelenih polja do Madžarske (prije) i do Hrvatske. Pa, da svatko može biti human na takav način.

Oddball

pre 8 godina

Polako braco Srbi. Ima da prihvatimo ostatke "izbeglica" i da pitamo treba li jos. Tek smo poglavlja otvorili, mora najbolja vlada u Srbalja ikada da pokaze evropske vrednosti, kooperativnost i zajednicke tekovine.

Bravo bot

pre 8 godina

Srbija je dala primer kako treba resavati izbeglicku krizu.
(Sonja, 9. februar 2016 13:54)
Koji primer? Koje resenje? Ajde molim te objasni malo. Zasto si i iz kojeg razloga to napisala?

anilS ašeN

pre 8 godina

Vučiću ne moraš da se cimaš, ionako nećeš biti premijer od 1. maja.
Neko drugi će pokušati da reši ovaj i gomilu drugih problema jer se pokazalo u proteklih 4 godine da si nesposoban da rešiš bilo kakav ozbiljniji problem ove napaćene zemlje.
Sposoban si samo da pričaš prazne priče, vitlaš maketama i plaćaš botove da te brane na internetu.

petar

pre 8 godina

Svaki put kad vidim ovakvu salvu besmislenih SNS bot komentara, uvek iznova pomislim na genijalnost portugalskog nobelovca Zozea Saramaga i njegov briljantni roman "Slepilo". Svakom SNS botu preporucujem da ga procita, mada sam siguran da se to nece desiti. Zato evo fragmenta finalnog dijaloga izmedju dvoje glavnih junaka:"Zasto smo oslepeli? Ne znam, mozda cemo jednog dana to otkriti. Hoces da ti kazem sta ja mislim? Reci.Mislim da nismo oslepeli, mislim da smo slepci, slepci koji vide, slepci koji znaju da gledaju, ali ne vide."

Mislite o tome.

nismo primili jwdan vec dva q

pre 8 godina

Znaci preko 50 000 izbeglica ove godine bice zbrinuto po tzv.zapadnom balkanu(dosecam se ko ce primiti najvise, jer nece imati ograde), a nasi austrijaki prijatelji ce nam pomoci kadrovima. Oni izgleda ne znaju da mi imamo najbolje kadrove, samo nemamo para, jer kod nas ima par desetina od po 50 000 ljudi koji su u istoj ili goroj situaciji os izbeglica...

Sloba

pre 8 godina

Nemojte da nam se smanji dramatican privredni rast od 0,29 % koji je planiran za naredne godine. Kako bi sve ostale ex Yu zemlje trebale nazvati njihov privredni rast koji je nekoliko puta veci od srpskog? Senzacionalan?

dragan

pre 8 godina

Koliko glupih komentara.Dal vi shvacate da EU zatvara vrata a posto mi nismo unutra ostaju kod nas jer oni nazad milom nece a napred nemogu.To znaci ostai gde si trenutno(Srbija) i cekaj.

Slovenac, dugogodišnji čitalac

pre 8 godina

"Mi ćemo doneti najbolju moguću odluku rukovodeći se evropskim načelima i nacionalnim interesima. Nećemo podizati ogradu i zidove, ali ćemo znati da svoju granicu zaštitimo", izjavio je Vučić.

Poslednjih 30. godina svašta čitam sa srpske strane, pa da vidimo i to čudo! Kako zaštiti granice bez ićega!?:(

bluesteel

pre 8 godina

Mora se tacno videti sta sa tim ljudima sto beze od rata
(realno, 9. februar 2016 13:08)

A? Sta se mora videti??Najlguplji komentar od pocetka godine,ko li vam samo daje instrukcije....

Sloba

pre 8 godina

Coja i ostali botovi
Svi se uzdaju u genijalnost Vucica i misle da tako Srbija moze da napreduje. Decije razmisljanje koje nas vodi u propast. Ne trebaju nam vodje mego sistem i institucije. Kad se ljudi ne budu bavili politikom znacu da je Srbiji krenulo dobro. Za sada, mrka kapa.

Kalif umesto Kalifa

pre 8 godina

Da li ovo lici na ponavljanje istorije? Da li se opet od Srbije ocekuje da cuva evropske granice od najezde Turaka??? Grcka i Italija su na granicama Evropske unije pa neka se odbrana organizuje tamo, a nas vise zaobidjite. Grci su pojeli toliko evropskih para pa bi sad bio red i da vrate uslugu a ne da prebacuju problem na nasa ledja. Mrs bre vise svi zajedno.

Kvazimodo Sirabius

pre 8 godina

Ko o cemu Vucic o "buducnosti": ekonomska buducnost..?
Niko da mu dosa'ne: ljudi SAD umiru od gladi, skacu s mostova i zgrada. Stotinak hiljada izbeglih sa Kosmeta je u crvotocnim barakama, viseclane porodice bez prihoda, nema radjanja i sl, a on drveni o pomaganju izbeglica i "izbeglica": ne pustiti u Srbiju nikoga od 14 godina do 60 - neka srede rat u svojoj zemlji, neka "zamole" Amerikance, Engleze, Francuze i Nemce da im ne organizuju "proleca" i da im ne tupe o "demokratiji", dok u Saudi Arabiji zene kamenuju i ne daju im da voze kola, cak.
Skupo kosta Srbiju ucena Vucica zbog snimaka kako, s Limanovom, puca po Sarajevu i Nikolicevo hvalisanje o "ljubavi" u okolini Vinkovaca...

Raca

pre 8 godina

@ realno
Izvinite,a kako mislite da zaustavite sve one preko 37,500 koji takodje budu pristigli na granice Srbije ? Osim toga,Evropa nije samo Austrija,i ostale evropske drzave koje primaju izbeglice imaju svoje kvote.Kada se sve te kvote saberu dobice se brojka od bar pola miliona izbeglica koje EU hoce da prihvati i koje put do EU vodi preko teritorij Srbije.
Ali je poenta u tome da EU sada ima plan da te izbeglice zadrzava sto duze na prostoru Balkana ukljucujuci i Srbiju i da ih kontrolisano prima.
Ukoliko vam to nije poznato,samo u izbeglickim kampovima u Turskoj trenutno se nalazi 2.5 miliona izbeglica i oko 1 milion na samoj granici Sirije i Turske.I ogromna vecina njih zeli da krene put Evrope.
EU je pristala da sa 3 milijarde eura pomogne Tursku kako bi sto duze zadrzala te ljude ili sprecila njihov put ka Evropi.
Istu strategiju EU trenutno pokusava da primeni i na Balkanu.To je ono sto se skriva od javnosti.
Srbija se kao drzava ponasala i ponasa diletantski i nema nikakav plan.Ali ce joj plan kao i uvek biti nametnut sa strane i iza ledja javnosti u Srbiji.
Tako se odnosi prema neozbiljnim drzavama i vladama,namecu im se resenja dok one u medjuvremenu glume velikodusnost preko tudjih ledja i zarad politickih poena kod domace javnosti.
Ali diletantizmu uvek dodje kraj i oni koje su diletanti obmanjivali (gradjni Srbije)uvek na kraju plate cenu.

nislija

pre 8 godina

Srbija nece podizati zidove vec ce se rukovoditi evropskim nacelima, rece nas genije. Pa Evropa ti je pokazala koja su to nacela, svi redom zatvaraju granice. Ako se presvetli vodja ne osvesti, ove godine ce kod nas da ostane jedno pola miliona izbelica koje necemo imati gde da propustimo.
Treba voditi humanu politiku, ali prevashodno prema svom narodu! Ovde u Nisu pola grada na socijalnom kazanu, a vodja prica o evropskim nacelima.

dragan ignjatovic

pre 8 godina

i gde smo sada vucicu.politika otvorene granice je umrla a time i tvoja teza da ce mo biti najbolji jer propustamo izbeglice.mani se corava posla i izadji sa planom o zat aranju granize za azilante

samo sloga srbina spasava

pre 8 godina

vlast koja sluzi gradjanima treba na osnovu broja stanovnika i iskljucivo ekonomskim pokazateljima - zvanicnim i dokazanim brojem vec primljenih izbeglica u zadnjih 25godina ( btw koje i dalje zive na nasoj grbaci) iznese tacan broj koji smo u stanju da prihvatimo. verovatno ce taj broj iznositi - 20 000!!! ali mi srbi nemamo vec neko vreme vlast koja sluzi nama...

JuraSLO

pre 8 godina

"Ja upravo citam na hrvatskim sajtovima da se pocinje sa novim rezimom transporta izbeglica, gde ce se oni ukrcavati na voz u Makedoniji, i da nece biti vise izlazaka do konacne destinacije. I da ce u tome ucestvovati sve zemlje izbeglicke rute koje ce slati svoju policiju i pomagati na makedonskoj granici u registrovanju migranata, tako da za tim ne bi dalje bilo potrebe duz rute. licno mi deluje kao dobar plan. Jedino ne znam sta ce biti ako konacno odrediste odluci da ih ne prima vise?"

To pišu samo hrvatski mediji. Zanimljivo kako nisam, pročitao ovakvu informaciju u slovneskom, srpskom, makedonskom ili ti austrijanskom mediju. Taj dogovor je logički nemoguć, jer Austrija i sad prima imigrante "po kapima". Vlada Slovenije na to definitvno neče pristati, jer u slučaju odbijanja imigranta mi bi postali "tampon zona". Tako, da nema ništa od toga. A činjenica jeste da Austrijanci na svaki način žele da nam usile te imigrante mislim na sve države Balkanske rute. Što bi bilo kobno za sve nas, jer oni ne žele biti kod nas niti mi želimo da oni ostanu tu.

oborena s nogu

pre 8 godina

Pa ovo je neprevaziđeno u srpskoj epskoj kulturi.
Pročitah ja lagano dva puta tekst, posle uživanja u lepoti ušiju gospodina K. i još lepšijeg g. A. Vučića veličanstvenog, i oni tako - bla, bla, bla Austrijanci su uvek voleli Srbe na kolenima...
- a kad ono, alipakmeđutim, na dnu stranice vest o smrti jednog strašnog srpskog zločinca, koji je preminuo u holandskom zatvoru.
I, pretisla sam ja tu streličicu, e da bih videla koji je to Srbin opet riknuo među holandskim lalama, a ono, da ne verujete - REKLAMA ZA ŽILETE.
Svaka čast. Nego gde možemo te divne, božanstvene, muške žilete da kupimo i koliko koštaju.
Sigurna sam da ste i vi oduševljeni što su Holanđani uspeli da sačuvaju Dnevnik Ane Frank, a nju su poslali svojim prijateljima u zagrljaj.
I priznajem, baš sam ovakvim sramom

Cicmilka 2

pre 8 godina

Otkud Austrijancu da smo mi u nekom čamcu i to još sa njima kad se zna da se naši političari najbolje snalaze na splavovima .Da je malo bolje obavešten znao bi da inžinjeri SNS-a prave najveći rečni brod sa gazom od 20 m koji će sretno zaploviti Dunavom ,Moravom,kanalom i Vardarom do Soluna gde će izbeglice moći da se ukrcaju i u sreći i veselju budu prevezeni do Beča .Brod će biti dugačak 400 m ,širok 40 m i visok 25 m i imaće stalni vez ispred Bg na H2O .E,tako se ide u Evropu , a ne nekim čamčićem .Evropa bi napredovala puno brže da im je naš premijer predsednik ,a što im iskreno želim JER JE ON NAJBOLJI POLITIČAR KOJEG JE Srbija imala .

stranac 1952

pre 8 godina

Muko moja, predji na drugoga, a mene ostavi!:) Vučić je izjavio, da nećete zatvarati granice, nikakve žice, a da čete ih odbraniti! Ako nije velika tajna, interesira me, kako, sem oružjem???

antivu

pre 8 godina

Nasa zemlja je spremna da pomogne oko izbeglicke krize , ali do granice koja neće ugroziti nasu ekonomsku budućnost.
(macka u cizmama, 9. februar 2016 15:53)

naša ekonomska budućnost je ugrožena i bez izbegličke krize!

Duci0167

pre 8 godina

Mladjani lobista tipa "Srbija je najaca ekonomska sila na svetu! Posle Srbije je Kina itd.". Smesan lik al' puni Vucicev ego do nebesa sto je ovom najvaznije. Posto narod i dalje pocepanih gaca,botovi jedini hvale nekakve reforme pa mora da se ulizuje strancima da bi ga potapsali po ledjima

Duci0167

pre 8 godina

Botovi ujutru rusofili,ostatak dana eurofanatici. E moji tuzni vi kada smo '90tih vikali "pao berlinski zid ajmo u Evropu" nekome se RATOVALO! Setio de posle 25god sirenja MRZNJE sa kim treba da idemo. Pa sinak,EU neces stici uskoro a i ako je stignes mozda ce clanice nastaviti svoje lagodne zivote van EU.

duje

pre 8 godina

Koja je to naša gornja granica?
Koji je to broj?
Kakve su to izjave bez konkretnih brojeva.
Austrijanci su rekli lepo koliko je to izbeglica.

Aleksandar

pre 8 godina

Jasno se vidi koliko se ova država vodi pogrešno.Premijer mesecima lupeta o izbeglicama, kako Srbija neće kao drugi, kako tu ima lekara i inženjera i za našu zemlju( kao da ih mi nemamo, na kraju sve ubice i silovatelji). Mesecima mafija u saradnji sa vlašću i NVO( ponovo dobili posao) zarađuje milione na ovim nesrećnicima.Sada opet lupeta, na sme protiv gazda, iako EU jasno kaže da moraju da stanu na Balkanu.Mogu ovde botovi da pišu svašta, ali sa ovima nam preti potop.

hm

pre 8 godina

Nije mi jasno zasto je ovo problem Evrope, zasto nebi bio problem Amerike recimo, odnosno da se izbeglice preusmere kod njih.
(marko, 9. februar 2016 14:09)

Zato što izbjeglice ne mogu jednostavno doći u Ameriku, osim avionom, a u Americi postoji zakon da ukoliko iz nekog razloga Amerika odbije ulaz u državu, avio kompanija mora o svom trošku vratiti te ljude otkud su i došli. Tako da avio kompanije uopće ne puštaju u avion ljude koji nemaju vizu, ili dozvolu da u ameriku dođu bez vize.

Druga stvar, nemojte misliti da ćemo mi na balkanu bilo što dozvoliti ili ne dozvoliti. Mi svi ćemo napraviti onako kako nam kažu, jer imamo takvo vodstvo. Ovi naši, a i vaši bi za pare iselili nas i uselili izbjeglice, samo kada bi netko dao dovoljno novčića...

Zoran Hajdić

pre 8 godina

Vučić, miljenik Zapada.
Siguran sam da je novo geslo EU,
Sa Vučićem je sve lako!
Jadna nam naša majka ko nam je na čelu države :-(

Selma

pre 8 godina

Predizborna kampanja kao kad je Vucic doveo Djulijana pred izbore u Beogradu. Ljudi, budite oprezni, gadno nam se pise ako pobedi SNS. Prvo ce biti otpustanje radnika pa poskupljenja svega. Zato trazi mandat od 4 godine. A sad ce da dovodi na stotine Zapadnjaka i nagovorice ih samo njega da hvale a oni ce na to pristati zbog Kosova. Otvarace i fabrike koje ne rade, malo ce ih okreciti, srediti, uzeti botove koji ce obuci radna odela i Vucic dolazi na otvaranje. Zato je rekao Vucic da nece duze od 10 dana biti u kampanji jer sta ce u kampanji kad ce mu ovo biti najbolja kampanja.

glup i zbunjen

pre 8 godina

Znate što nije rješenje (zid). Znate li što jeste rješenje? Trebali bi biti na pola puta kad znamo što nije rješenje. Pošto nisam siguran da zid nije rješenje ... kuku lele.

carkralj

pre 8 godina

Ma koje minimume spominju, mi ni za nas nemamo dovoljno. ..o čemu se radi...čemu ovo naše utrkivanje za nekom gosotoprimstvom.
To nije tačka u nekom od poglavlja. ..
Mi para nemamo ,ako će ovaj Sebastijan da dreši kesu, ima da primimo i Austrijanca azilanata. ..u suprotnom je najbolje da dignem ogradu. ..da znamo dokle je naše. ..

Ranko R. Spalević

pre 8 godina

Sit sam jevropskih "načela".
Zbrini, gospodine,naše izbjeglice, uključujući i one koje prikrivate eufemizmom "interno raseljena lica sa Kosova", odnosno prognanici sa Kosova i Metohije.

BalkanskiBuldog

pre 8 godina

"Srbija ce uvek biti deo resenja, ne problema" - A. Vucic, London 2016. S obzirom da imamo odgovornu vladu koja je u najuzem dosluhu sa EU a povodom resavanja migrantske krize, umecemo da se snadjemo i povucemo prave poteze u resavanju iste, u to nema sumnje.

BIZON

pre 8 godina

Postoji resenje za ovaj problem. Niko ne prica o stanku ovih migrana kod nas, ja to nigde ne procitah, mora im se pomoci. Vucic je naglasio da cemo se voditi Evropskim nacelima, tako i treba izmedju ostalog.

Baba Mara

pre 8 godina

Srbija je ozbiljna zemlja i prvo je odgovorna prema svom narodu.Premijer Vučić nikada ne bi uradio nešto što bi ugrozilo građane Srbije.

mica

pre 8 godina

Za Balkan ne znam ali sigurno znam da nece biti problema u Srbiji. Imamo sve sluzbe koje mogu u bilo kom trenutnku da odgovore raznim situacijama. Vlada je znala da ce do ovoga doci pre ili kasnije.

Zoo

pre 8 godina

Zemlje EU trpe veliki priliv migranata, i to je sada vec veliki problem. Austrija je stiteci svoje interese morala da donese ovakvu odluku, a Srbija ce isto tako morati da zastiti svoje interese pa ce refleksno resavati migrantsku krizu u hodu i u okviru svojih mogucnosti.

Koca

pre 8 godina

Vlada nece dozvoliti da izbeglice ometaju njen ekonomski razvoj. Stali smo na noge konacno, staklene doduse ali ipak stojimo. To ne smemo da ugrozimo.

Milenko

pre 8 godina

Podizanje zidova i zatvaranje granica nije rešenje, ali mi nećemo imati izbora ukoliko to urade sve ostale države, jer ne možemo prihatiti toliki broj migranata.

Jakoje

pre 8 godina

Bilo je samo pitanje vremena kada ce Austrija ograniciti broj izbeglica. Ono sto je za nas bitno to je da vlada nece dozvoliti da te izbeglice postanu nas problem i ostanu ovde jer su to veliki troskovi a mi tih para nemamo.

Zoo

pre 8 godina

Zemlje EU trpe veliki priliv migranata, i to je sada vec veliki problem. Austrija je stiteci svoje interese morala da donese ovakvu odluku, a Srbija ce isto tako morati da zastiti svoje interese pa ce refleksno resavati migrantsku krizu u hodu i u okviru svojih mogucnosti.

sonjaB.

pre 8 godina

Žao mi je ovih ljudi, nije lako biti izbeglica i bez ičega. Mislim da bi i ostale zemlje mogle malo više da se potrude u vezi sa ovim problemom, ipak smo ljudi, trebalo bi da razumemo tuđu muku.

Vule

pre 8 godina

Videcemo koliko cemo mi onda primiti. Ono sto je vazno jeste da se dobro snadjemo u toj situaciju sto bi i trebalo da bude jer smo vec pokazali da znamo da se ponasamo u takvim situacijama. Ovde migranti nisu ni prskani suzavcem ni tuceni pendrecima, naprotiv.

Totto

pre 8 godina

Mislim da vecinu migranata nece zadovoljiti ostajanje u zemljama regiona i da ce pokusavati na svaki nacin da se domognu EU, narocito najrazvijenih drzava poput Austrije.

golija

pre 8 godina

Ljudski je pomoci ovim ljudima, iazci u susret i zemljama koje nisu u mogucnosti da prime preveliki broj izbeglica, svako shondo svojim mogucnostima i problem ce biti resen.

Goran

pre 8 godina

Te izbeglice treba rasporediti prema mogućnostima zemalja, ali jedino rešenje za njih je da se vrate svojim kućama kada to bude moguće, sve ostalo je samo privremeno rešenje!

Pioneer

pre 8 godina

Siguran sam da ce Austrija voditi racuna prilikom donosenja odluke, kako ne bi zgrozila ovaj deo Balkana. Posledice bi bile katastrofalne.

Petar

pre 8 godina

Vucic je principijelan kao i uvek.Pomoci cemo u izbeglickoj krizi, ali do granice nase prostorne i ekonomske moci.Kurtz je saglasan sa situacijom i zahvalan na sadasnjoj aktivnosti.

Bilja

pre 8 godina

Zatvaranje granica i podizanje zidova nisu resenje. Svesni smo toga da je migrantska kriza veliki problem, najbolje resenje je zaustaviti rat.

Katarina

pre 8 godina

Odgovor se nalazi u Grčkoj i kod njenih korumpiranih i patetičnih sirizovaca. zatvoriti pristup grčkoj i patrolnim brodovima i brodovima NATO pakta rešiti problem.

Bane

pre 8 godina

Bas bi voleo da znam na sta tacno misli kad kaze da "da će možda nastati promena situacije, ali spremni smo da pomognemo zemljama u regionu u smanjenju priliva izbeglica" obzirom da smo mi samo tranzitna zemlja?!

Senka

pre 8 godina

Jedino se Nemacka zalaze da se nadje konstruktivno, sveobuhvatno i principijelno resenje kada su u pitanju izbeglice. Svi ostali u EU kada se pojavio problem postupaju iskljucivo po sopstvenim nacionalnim interesima.Izbeglice su, žrtve američke politike uništavanja njihovih domovina, s ciljom prisvajanja njihove nafte.Gradjani Avganistana, Sirije, Iraka, i Libije napustaju svoje zemlje i beze prema Evropi, jer je u njihovim zemljama ratno, ili poluratno stanje,njihove ekonomije su razorene i uslova za zivot tamo nema. Kriva je Amerika i svi koji su je podrzavali , dok su zarad sopstvenih interesa podrzavali snage koje su pod parolom borbe za demokratiju uvodile ove zemlje u haos.Sto se tice nas, kao i do sada - ljudsi odnos prema svakom zivom bicu koje je u nevolji.

marija

pre 8 godina

Ja upravo citam na hrvatskim sajtovima da se pocinje sa novim rezimom transporta izbeglica, gde ce se oni ukrcavati na voz u Makedoniji, i da nece biti vise izlazaka do konacne destinacije. I da ce u tome ucestvovati sve zemlje izbeglicke rute koje ce slati svoju policiju i pomagati na makedonskoj granici u registrovanju migranata, tako da za tim ne bi dalje bilo potrebe duz rute. licno mi deluje kao dobar plan. Jedino ne znam sta ce biti ako konacno odrediste odluci da ih ne prima vise?

Aska

pre 8 godina

Po pitanju izbeglicke krize jedino Srbija i Nemacka se dosledno drze principa, ljudima bi trebalo pomoci, jer svaki covek na svetu zasluzuje da se negde bezbedno smesti.Bojim se da savremeni svet funkcionise po principu " kriza na vrata, solidarnost kroz prozor".

Kaliope

pre 8 godina

Svedoci smo kako se svet pred nasim ocima menja. Velika seoba naroda je u toku. Osecanja obicnih ljudi su pomesana, od solidarnosti i empatije, pa do straha.Kada vlade ne zauzmu jasan stav i ne posalju jasnu poruku od straha do ksenofobije put je kratak.U vremenu kada je etika dzungle legitimna, Srbija po ko zna koji put u svojoj istoriji pokazuje svoj osecaj za pravdu, svoju duhovnost i saosecanje za one kojima je teze nego nama.