Utorak, 09.02.2016.

00:23

"Zapad i Rusija žive u različitim svetovima"

Evroatlantska zajednica i Rusija žive u različitim svetovima, što je sve očiglednije iz različitih zaključaka izvedenih iz situacija u svetu.

Izvor: Tanjug

"Zapad i Rusija žive u razlièitim svetovima" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

49 Komentari

Sortiraj po:

Тући их њиховим оружјем

pre 8 godina

neutralni felsh,

свакако да нисте неутрални чим сте буквлно схватили мој упис о лицемерју Америке које вама представља нешто пожељно, нормално и прихватљиво, чему само треба и Русија да се повинује да би све било ок.

Још сте и анализирали могућност руског ракетног штита око Америке!
То само говори о мега-параноји јер тако нешто Русију никада не би занимало.

Наставите да флеширате.

Boske

pre 8 godina

USA je izmislila pojam rezervata za domoroce i koriste ga vec 200 godina na cijeloj planeti i to prilicno uspjesno. Medjutim, u Vijetnamu su dobili samarcinu, na Krimu cvrgu, a iz Sirije ce izgleda izaci slomljenog nosa. Ako budu i dalje izazivali boljeg boksera od sebe, nisam siguran da uskoro nece zavrsiti i u nokdaunu.

Žaki

pre 8 godina

PREVOD: trazi se lucidna osoba zapadno od gvozdene zavese. Plata po dogovoru. Radni uslovi fantasticni. Od kandidata se jedino trazi da ne poludi posle samo 2 dana.
(DEDA CVETKO, 09. februar 2016 03:36)

Gazda Cvetko, svaka ti je ka' u Njegoša! :)

Милош

pre 8 godina

@Danac: Ма нису ни Американци пуно бољи. Буш старији, па Буш млађи, а сада је у председничкој трци и Буш најмлађи. Па Клинтон, па жена му. А занимљива је и Обамина биографија, када се види из које породице долази. Прича о томе да се Рус не скида са председничког места се у Америци устоличила у крилатици да се две породице не скидају са председничког места. Осим те сличности заиста живе у различитим световима.

Smuleco

pre 8 godina

Nikada EU i SAD neće razumeti, da moraju da respektuju Rusiju. Politika potcenjivanja Rusije, kao i širenja paranoje o opasnosti od iste, je pogubna po ovu planetu! A to stalno rade. I radiće!

Moskva

pre 8 godina

Rusi imaju Gen za stalno sirenje svoje teritorije i za Sirenje svog (pogresnog)nacina zivota.U Rusiji,preko 70% radno sposobnog stanovnistva ,angazovano je u Vojsci,policiji,Sluzbama.Oni zive u svom svetu u kome im stalno serviraju pricu o Ratu.

cobo

pre 8 godina

"Zeleli" su oni "integrisati"Rusiju ali je naisao Putin u njihov zivot.
Da Rusija bude pod NATO kontrolom,da zapad preuzme kontrolu nad prirodnim resursima,da njihove banke komplet preuzmu rusko financijsko
trziste,planiranje,moc,
da ruski narod ostane veciti
duznik i rob zapadnih krvopija.Puste zelje!
Putin je zasluzio vise spomenika nego Lenjin.

EU Citizen

pre 8 godina

Ova analiza je tačna samo u najširem smislu: Zpad i Rusija žive u različitim svetovima, ali samo jedan od njih je treća planeta od sunca, onaj u kome funkcioniše civilizovani svet, dok Rusija već stotinak godina živi u mehuru totalitarne propagande i masovnog ispiranja mozga koji služi samo jednoj svrsi - održavanju apsolutne vlasti boljševičke, odnosno postboljševičke mafije. A Chataham House je bastion zapadne levičarske truleži (čak i kada je nominalno "desničarski", jedan od njenih predsednika je bio i možda najtipičniji od britanskih lažnih konzervativaca, Džon Mejdžer), to jest, u suštini, samo jedan od mnogih simptoma degeneracije zapadne civilizacije pod uticajem levičarske pete kolone, kojoj uskoro mora da se najodlučnije stane na put, a mislim da taj neophodni proces pročišćenja od kancera upravo polako počinje tamo gde većina pozitivnih promena na ovom svetu, uostalom, uvek i počinje, u SAD.

inteligencija

pre 8 godina

Na ovakve vesti ima toliko nekih neverovatnih komentara, da mi je potpuno jasno zašto smo nerazvijeni i siromašni.
Rusija je ništa drugo do jedan satrapski sistem u kome postoji šačica privilegovanih moćnika, koje oni zovu siloviki. Oni upravljaju prirodnim resursima i vojnom industrijom, jer su to praktično jedine sfere u kojima Rusija nudi nešto celom svetu. Tamo se ne ceni umni rad u preduzetništvu, već samo gruba sila i bahatost. Rusija postoji njih radi, a propagandno da Rusija bude sila, bez obzira kako žive njeni građani.
Zapad ima drugačiju filozofiju. Naravno da nije sve idealno, ali i SAD i EU, i ostali sistemi tog društvenog uređenja se centriraju prema individui, tj. pojedincu. Ta društva imaju tendenciju da povećaju životni standard pojedinca, što je posleratni zapadni svet u velikoj meri uspeo. Za to imate dokaza koliko god hoćete, počevši od migracija iz Srbije.
Kad dođe do rasprave, zapadni svet ili neka alternativa, bilo to Rusija, Kina, Indija, Latino soc aranžmani, uređenje zapadnog sveta je želja većine ljudi, jer smo alternativu empirijski utvrdili da nije izvodljiva.

Lala

pre 8 godina

Rusi zive u proslosti kao i srbi,stim da mi jos forsiramo mentalitet iz srednjeg veka dok su rusi malo napredniji pa imaju zal za nacin zivota iz komunizma.

Mrgud

pre 8 godina

Istorijiski gledano, za planetarnu, civilizacijsku nesreću kroz vekove je kriva isključivo "zapadna civilizacija" - krstaški ratovi, pokoravanje Južne Amerike, nastanak SAD na grobovima Indijanaca, kolonije po Africi i Aziji, nastanak Australije na grobovima domorodačkog stanovništva... Gde god je zapadnjak nogom kročio ojadio je nekog - zbog vere ili zbog profita (često zbog oba razloga zajedno). To rade i danas gde god mogu.

Rusija je imala svoje mračne epizode tokom Sovjetskog saveza, ali to je plod komunističke, a ne autentične ruske ideologije. Kina, čak ni u doba najvećeg procvata za vreme dinastije Ming, nikada nije odlučila da zavodi red po kraju.

To nešto govori o Zapadu i njegovom moralu i nasleđu, zar ne?

simona

pre 8 godina

Partnerstvo izmedju Eu i Rusije je moguce jer je prirodno. Ali to smeta SAD i ona upravlja Evropom preko korumporanih politicara i tako zavadja Evropu i Rusiji. A da tu su i Britanci najpokvareniji i celoj prici.

Bojan

pre 8 godina

Oduvek je tako bilo, to su dve razlicite civilizacije sa razlicitim vrednostima ... Mi na nasu zalost pripadamo ruskoj civilizaciji a opet na srecu nasli smo se u evropi pa hteli ne hteli moramo da prihvatimo pravila njihove civilizacije. Da nije tako, da se nasi preci nisu uputili put juzne evrope, zamislite sami sta bi bilo, i kakvi bi nam zivoti bili!

jel postoji il ne postoji?

pre 8 godina

Jel taj tanjug postoji više ili ne postoji?, a svejedno kad je to izvor. Rusi su pod sankcijama,i dao bog da ostanu još 100 godina, a ovaj tekst kome ne vidim racionalnost samo oće da da Rusiji neki značaj koji je odavno izgubila. Pi_aju uz vetar kako se to stručno reče.

Veronika

pre 8 godina

Amerika bi morala da shvati da nema sreće u tome biti jedina globalna velesila, Rusija bi već jednom mogla da pojmi da je njeno vreme svetske velesile davno prošlo. U celom svetu bi trebalo da bude mnogo više ljudskih prava - ali u smislu prava da se bude sit i da se srećno živi, prava na školovanje, rad i zdravstvenu zaštitu, a ne prava da se bira između dve slične stranke ili da se obožava bivši špijun koji protežira svoje kolege-obaveštajce i tajkune koji se bogate na narodnim prirodnim bogatstvima i na grbači naroda. Avaj - sve je to utopija, a nevini ljudi ginu danas, ginuće i sutra. Otići će Obama, odleteće Putin, mirno ili će se strmoglaviti, a svet će ostati isti...

SremacSm

pre 8 godina

Svaka akcjija poput arapskog proleca, Ukrajine, energetskog rat i sl, sasvim logicno, produkuje rusku reakciju. Naravno, ni Rusi nisu andjeli u svetskoj politici, ali u ovom istorijskom trenutku dominantna krivica za globalne tenzije lezi na USA i njenim saveznicima.

Simon

pre 8 godina

tacno je da USA forsira filozofiju "da svi misle isto" a RUS da "svi misle svojom glavom". Da, to jeste temelj za dva sveta. Kad svi misle isto onda niko ne misli svojom glavom (da se ne muce ima par "izabranih" koji ce misliti za sve na Zemlji. A kad se misli svojom glavom onda se ulazi u problem previse mislecih glava (a odgovornost se opet svodi na samo jednu glavu - predsednika). I to jesu dva polarizovana modela.

Gde vam je pamet???

pre 8 godina

SAD migrantima ,ubija,Evropu,zato i jesu napravili i finansiraju ISIS,...SAD demokratija,ali dok to Evropa ne ukapira bice kasno...

Žaki

pre 8 godina

"Rusija se umnogome smatra delom "pojasa krize" oko Unije, neoimperijalističkom i čak militarističkom državom koja agresivno dovodi u pitanje posthladnoratovski bezbednosni poredak"

Zar to ima neke razlike od švapskog ili kaubojskog naftno/ekonomskog imperijalizma? Ko ste vi da propisujete pravila ponašanja? Neko značajan? E pa Putin vas je postavio tamo gde pripadate! Nije Rusija Bangladeš i to ćete pre ili kasnije razumeti. A nervoza? Pa to je posledica promašene i ponižene nadmenosti. Ostaje vam samo da škrgućete zubima i to je sva vaša silina. Ne možete ništa.

steva

pre 8 godina

"Evropa je danas stara dama, na umoru ali jos uvek bogata i okicena." reče neko

ajao bre ljudi, pa zar ne vidite da je Srbija zemlja zombija :D

izgubljeni u prostoru i vremenu

pre 8 godina

Amerika i Rusija zive u razlicitom svetu ali jos uvek na istoj planeti. A Srbija zivi sa vanzemaljcima i to nekim paranoicnima. Blago nama pametnima.

DEDA CVETKO

pre 8 godina

"Nerazumevanje ide dotle da su visoki funkcioneri sa obe strane čak dovodili u pitanje racionalnost svojih oponenata, navodi Endrju Monagan, viši istraživač Čatam hausa."

PREVOD: kako se ludi Rusi usudjuju da kazu nasim ludacima da nisu normalni?

"Dok se pre deset godina vodila debata da li je Rusija 'deo Evrope' uz pokušaje da se formira 'stratesko partnerstvo' između EU i Rusije, sada se pre govori Rusiji kao o 'drugačijoj Evropi"' odvojenoj od EU i u rivalskom odnosu prema njoj", ocenjuje autor"

PREVOD: Evropa koja je postala Eurabija drzi pridiku Rusiji koja je sada jedina autenticna Evropa kako da i ona sto pre postane Eurabija.


"Rusija se umnogome smatra delom "pojasa krize" oko Unije, neoimperijalističkom i čak militarističkom državom koja agresivno dovodi u pitanje posthladnoratovski bezbednosni poredak, iznosi se u tekstu,"

Prevod: U Bruselu se sevira šnaps od 80% alkohola i vrlo los kokain.
(Uzgred: Rusija nije samo "pojas krize" oko EU, nego i crni pojas devetog dana).

"Prevazilaženje jaza zahteva empatiju, i podrazumeva da se Rusija vidi onakvom kakva je a ne kakvom bi Zapad želeo da ona bude, kao i da se shvate brojne sumnje i teškoće sa kojima je suočeno rusko rukovodstvo, ukazuje Monagan.

PREVOD: trazi se lucidna osoba zapadno od gvozdene zavese. Plata po dogovoru. Radni uslovi fantasticni. Od kandidata se jedino trazi da ne poludi posle samo 2 dana.

neutralni felsh

pre 8 godina

Потребан је баланс моћи да би се потпуно Запад отрезнио из империјалног лицемерја. 
Дакле - руски ракетни штит на територији Мексика, Канаде и диљем Кариба. 
Латино устанак на југозападу САД-а - може, а не мора.
(Тући их њиховим оружјем, 09. februar 2016 01:03)


bajka do bajke.
kuba ne zeli raketni stit i ponovnu konfontaciju sa mocnim susedom, sada kad je pocela normalizacija nakon proslog neuspesnog pokusaja sezdesetih, kada je kuba vec jednom ispala grbava zbog sssr-a.
kanada je bliski saveznik amerike, pazi da se ne zakace s njom zbog rusije.
karibi? skup manje vise marionetskih rezima koji zavise od americke sargarepe i zaziru od americkog stapa.
latino ustanak u teksasu? latinosi protiv koga? protiv poslodavaca? da bi napravili veliki meksiko iz koga su vec pobegli?
kakvi su nam geostratezi, tako nam i jeste.
balans moci se ne uspostavlja kolicinom oruzja nego uticajem. a uticaj je vezan za ekonomsku moc. rusija jeste mocna ali zapadu da parira nema sanse. primetio si da cak ne smeju da malo smanje isporuku sirovina istim drzavama koje su im uvele sankcije? sta ti to govori? jaki su na recima, ali u sustini ne smeju da pisnu: igraju kako im se svira, premda im se ne svidja.

Aleksicde

pre 8 godina

Ne verujem svojim ovima kada vidim koliko ljudi prica o nekakvom balansu koji ne postoji ni u cemu osim u broju nuklearnih raketa. Kakav crni balans izmedju milijardu ljudi zapada i 140 miliona rusa? Nema balansa ni kulturnog ni ekonomskog ni civilizacijskog ni vojnog aman nikakvog sta je vama ispranim glavama? Nema naroda osim vas u Srbiji koji se zamlacuje takvim idejama! Cak i rusi znaju to zato i gomilaju rakete.

Vlada Rolovic

pre 8 godina

Nije problem u Rusiji ili kako zapad vidi Rusiju nego kako zapad vidi sebe. Zapad gleda na sebe kao na bezgresno bice, bogom dano da "vodi" ostatak sveta putem izrabljivanja istog a zarad obezbedjivanja sopstvenog komforta. Kada se neko usudi da kaze da to nije u redu ili ono "saraj malo" oni se uhvate za oko u koje ih je takva opaska ubola i krecu da melju tog koji je to rekao.
Kada zapad bude nateran (sami nikad nece to shvatiti) da shvati da nisu oni mesije onda ce i problemi u svetu nestati ili se svesti na komsijske svadje.

kap

pre 8 godina

Ne u različitim svetovima nego u različitim vremenima, Rusija posle sto godina katastrofalne anti-kapitalističke ideologije pokušava da nadoknadi izgubljeno i nastavi sa imperijalističkim težnjama i shvatanjima nacije iz tog perioda, kaskajući za Zapadom više decenija i očajnički tražeći saveznike u genocidalnim diktatorima i propalim državama sa slabim sistemima gde može da potplaćuje zvaničnike (Bajatović, Toma Diploma, Koštunica itd.) i oblikuje im spoljnu politiku u svoju korist.
Polovina zakona koje ruski zvaničnici donose i predlažu, od prekrivanja nagih skulptura do tzv. "gej propagande" su na nivou Velike Britanije u 19. veku, čak je i shvatanje morala na tom nivou (skroz je okej da se dva muškarca kolju ali ne i da se ljube).
Tužna i pretužna, slabo naseljena, zaleđena država sa prevaziđenim zapadnjačkim idejama od pre 2 veka koje prodaje kao svoje i originalne, zapadnjačkom umetnošću i vojskom kojom pokušava da nadoknadi loš životni standard i visoku stopu korupcije. Barem joj polazi za rukom da stvara svoje kolonije i eksploatiše banana države poput Srbije, možda za 100 godina dođe na današnji nivo civilizovanog sveta i prestane da traži uzore na Bliskom Istoku i zemljama poput Severne Koreje

Pedu

pre 8 godina

Recimo da je analiza iskrena....
Sad, isto tako uradite iskrenu analizu zašto se SAD ponaša kako se ponaša, a uporedo sa tim uradite i iskrenu analizuzašto se EU ponaša kako se ponaša.
Onda sedite, i iskreno razmislite o svemu tome, pa ako ste toliko iskreno zabrinuti, potrudite se da promenite ponašanje.

Ali, iskreno verujem da vas, iskreno zabole uvo.

keks

pre 8 godina

Znam da nećete da mi objavite komentar ali svaki rusofili je po meni peta kolona. Ne želim da budem deo zemlje koja je tri hiljade kilometara daleko od Srbije i kojom vlada korupcija.

Тући их њиховим оружјем

pre 8 godina

Потребан је баланс моћи да би се потпуно Запад отрезнио из империјалног лицемерја.
Дакле - руски ракетни штит на територији Мексика, Канаде и диљем Кариба.
Латино устанак на југозападу САД-а - може, а не мора.

3P

pre 8 godina

zapad zivi u svetu gde su granice one koje je zamisljao hitler,svet u kome zapad mora da kazni svakog ko ne misli kako oni kazu,u slucaju da mislis drugacije ti si diktator,drugim zemljama se uvode sankcije u trgovini itd.
Rusija zivi u svetu u kome granice ne treba da se menjaju,u kome treba svi da budu ravnopravni,svet u kojem ne mora svaka zemlja da lici na Las Vegas...

ema

pre 8 godina

Placena propaganda.
Pitajte Nemce ili Cehe na primer sta misle pa cete videti da je ovo suplja prica. Mi koji imamo kontakt sa strancima jako dobro znamo daje ovo americka propaganda da se spreci stvaranje jake saradnje izmedju RU i EU.
Merkelova izdajnik.

Marko

pre 8 godina

Neupuceni i izmanipulisani zive u razlicitim svetovima. Informisani zive u istom svetu, samo sto neki od informisanih koji us na vlasti imaju razlicite interese pa manipulisu neinformisane.

У колору

pre 8 godina

Лепо је прочитати једну колико толико неутралну анализу. Заиста освежава. Мени је за око запало ово:
"čak i do mere da postane lokomotiva ekonomije."

Молио бих читаоце који су упућенији да дају неке информације о америчкој војној индустрији (државној и приватној) у учешћу економског живота државе. То би било занимљиво видети.

Mladen

pre 8 godina

Nažalost, pitanje je da li će na vreme evropski narodi i njihovi lideri da shvate da im je u ovim novim vremenima Rusija veći i korisniji prijatelj od SAD. Evropa je danas stara dama, na umoru ali jos uvek bogata i okicena. SAD crpe iz nje ono sto jos mogu, a to je pre svega poligon sa sukob sa Rusijom. Hiljadama dzihadista u EU, kao i jos nekim drugom uticajima, SAD drze EU kao taoca. Ukoliko EU ne igra kako SAD zeli, sledi haos za Evropu. A da su se na vreme priklonili Rusiji, nastao bi novi svetski poredak gde bi svi bili na dobitku osim možda SAD. SAD bi se pri tom samo morale pomiriti da gube ulogu svetskog policajca i da se pomire sa tim da ne mogu pokoriti Rusiju. Sa druge strane nikome nebi bilo u interesu da prekida bilo kakve dobre odnose, nebi bilo sankcija prema Rusiji ni obratno, a SAD bi svakako ostale ekonomski povezane sa Evopom kao i sada. Siguran sam da bi bilo i daleko manje sukoba na Bl. Istoku, ali i nekih koji nas nazalost tek cekaju.

poznavalacprilika

pre 8 godina

Uvek je bio jedan svet u kome zapad već stotinama godina pokušava da ga podcini u potpunosti sebi ne birajući sredstva ali im nikad to nije uspelo sa Rusijom.

ema

pre 8 godina

Placena propaganda.
Pitajte Nemce ili Cehe na primer sta misle pa cete videti da je ovo suplja prica. Mi koji imamo kontakt sa strancima jako dobro znamo daje ovo americka propaganda da se spreci stvaranje jake saradnje izmedju RU i EU.
Merkelova izdajnik.

Mladen

pre 8 godina

Nažalost, pitanje je da li će na vreme evropski narodi i njihovi lideri da shvate da im je u ovim novim vremenima Rusija veći i korisniji prijatelj od SAD. Evropa je danas stara dama, na umoru ali jos uvek bogata i okicena. SAD crpe iz nje ono sto jos mogu, a to je pre svega poligon sa sukob sa Rusijom. Hiljadama dzihadista u EU, kao i jos nekim drugom uticajima, SAD drze EU kao taoca. Ukoliko EU ne igra kako SAD zeli, sledi haos za Evropu. A da su se na vreme priklonili Rusiji, nastao bi novi svetski poredak gde bi svi bili na dobitku osim možda SAD. SAD bi se pri tom samo morale pomiriti da gube ulogu svetskog policajca i da se pomire sa tim da ne mogu pokoriti Rusiju. Sa druge strane nikome nebi bilo u interesu da prekida bilo kakve dobre odnose, nebi bilo sankcija prema Rusiji ni obratno, a SAD bi svakako ostale ekonomski povezane sa Evopom kao i sada. Siguran sam da bi bilo i daleko manje sukoba na Bl. Istoku, ali i nekih koji nas nazalost tek cekaju.

3P

pre 8 godina

zapad zivi u svetu gde su granice one koje je zamisljao hitler,svet u kome zapad mora da kazni svakog ko ne misli kako oni kazu,u slucaju da mislis drugacije ti si diktator,drugim zemljama se uvode sankcije u trgovini itd.
Rusija zivi u svetu u kome granice ne treba da se menjaju,u kome treba svi da budu ravnopravni,svet u kojem ne mora svaka zemlja da lici na Las Vegas...

Тући их њиховим оружјем

pre 8 godina

Потребан је баланс моћи да би се потпуно Запад отрезнио из империјалног лицемерја.
Дакле - руски ракетни штит на територији Мексика, Канаде и диљем Кариба.
Латино устанак на југозападу САД-а - може, а не мора.

poznavalacprilika

pre 8 godina

Uvek je bio jedan svet u kome zapad već stotinama godina pokušava da ga podcini u potpunosti sebi ne birajući sredstva ali im nikad to nije uspelo sa Rusijom.

Marko

pre 8 godina

Neupuceni i izmanipulisani zive u razlicitim svetovima. Informisani zive u istom svetu, samo sto neki od informisanih koji us na vlasti imaju razlicite interese pa manipulisu neinformisane.

У колору

pre 8 godina

Лепо је прочитати једну колико толико неутралну анализу. Заиста освежава. Мени је за око запало ово:
"čak i do mere da postane lokomotiva ekonomije."

Молио бих читаоце који су упућенији да дају неке информације о америчкој војној индустрији (државној и приватној) у учешћу економског живота државе. То би било занимљиво видети.

cobo

pre 8 godina

"Zeleli" su oni "integrisati"Rusiju ali je naisao Putin u njihov zivot.
Da Rusija bude pod NATO kontrolom,da zapad preuzme kontrolu nad prirodnim resursima,da njihove banke komplet preuzmu rusko financijsko
trziste,planiranje,moc,
da ruski narod ostane veciti
duznik i rob zapadnih krvopija.Puste zelje!
Putin je zasluzio vise spomenika nego Lenjin.

Mrgud

pre 8 godina

Istorijiski gledano, za planetarnu, civilizacijsku nesreću kroz vekove je kriva isključivo "zapadna civilizacija" - krstaški ratovi, pokoravanje Južne Amerike, nastanak SAD na grobovima Indijanaca, kolonije po Africi i Aziji, nastanak Australije na grobovima domorodačkog stanovništva... Gde god je zapadnjak nogom kročio ojadio je nekog - zbog vere ili zbog profita (često zbog oba razloga zajedno). To rade i danas gde god mogu.

Rusija je imala svoje mračne epizode tokom Sovjetskog saveza, ali to je plod komunističke, a ne autentične ruske ideologije. Kina, čak ni u doba najvećeg procvata za vreme dinastije Ming, nikada nije odlučila da zavodi red po kraju.

To nešto govori o Zapadu i njegovom moralu i nasleđu, zar ne?

Smuleco

pre 8 godina

Nikada EU i SAD neće razumeti, da moraju da respektuju Rusiju. Politika potcenjivanja Rusije, kao i širenja paranoje o opasnosti od iste, je pogubna po ovu planetu! A to stalno rade. I radiće!

SremacSm

pre 8 godina

Svaka akcjija poput arapskog proleca, Ukrajine, energetskog rat i sl, sasvim logicno, produkuje rusku reakciju. Naravno, ni Rusi nisu andjeli u svetskoj politici, ali u ovom istorijskom trenutku dominantna krivica za globalne tenzije lezi na USA i njenim saveznicima.

simona

pre 8 godina

Partnerstvo izmedju Eu i Rusije je moguce jer je prirodno. Ali to smeta SAD i ona upravlja Evropom preko korumporanih politicara i tako zavadja Evropu i Rusiji. A da tu su i Britanci najpokvareniji i celoj prici.

Žaki

pre 8 godina

"Rusija se umnogome smatra delom "pojasa krize" oko Unije, neoimperijalističkom i čak militarističkom državom koja agresivno dovodi u pitanje posthladnoratovski bezbednosni poredak"

Zar to ima neke razlike od švapskog ili kaubojskog naftno/ekonomskog imperijalizma? Ko ste vi da propisujete pravila ponašanja? Neko značajan? E pa Putin vas je postavio tamo gde pripadate! Nije Rusija Bangladeš i to ćete pre ili kasnije razumeti. A nervoza? Pa to je posledica promašene i ponižene nadmenosti. Ostaje vam samo da škrgućete zubima i to je sva vaša silina. Ne možete ništa.

Vlada Rolovic

pre 8 godina

Nije problem u Rusiji ili kako zapad vidi Rusiju nego kako zapad vidi sebe. Zapad gleda na sebe kao na bezgresno bice, bogom dano da "vodi" ostatak sveta putem izrabljivanja istog a zarad obezbedjivanja sopstvenog komforta. Kada se neko usudi da kaze da to nije u redu ili ono "saraj malo" oni se uhvate za oko u koje ih je takva opaska ubola i krecu da melju tog koji je to rekao.
Kada zapad bude nateran (sami nikad nece to shvatiti) da shvati da nisu oni mesije onda ce i problemi u svetu nestati ili se svesti na komsijske svadje.

Gde vam je pamet???

pre 8 godina

SAD migrantima ,ubija,Evropu,zato i jesu napravili i finansiraju ISIS,...SAD demokratija,ali dok to Evropa ne ukapira bice kasno...

Moskva

pre 8 godina

Rusi imaju Gen za stalno sirenje svoje teritorije i za Sirenje svog (pogresnog)nacina zivota.U Rusiji,preko 70% radno sposobnog stanovnistva ,angazovano je u Vojsci,policiji,Sluzbama.Oni zive u svom svetu u kome im stalno serviraju pricu o Ratu.

DEDA CVETKO

pre 8 godina

"Nerazumevanje ide dotle da su visoki funkcioneri sa obe strane čak dovodili u pitanje racionalnost svojih oponenata, navodi Endrju Monagan, viši istraživač Čatam hausa."

PREVOD: kako se ludi Rusi usudjuju da kazu nasim ludacima da nisu normalni?

"Dok se pre deset godina vodila debata da li je Rusija 'deo Evrope' uz pokušaje da se formira 'stratesko partnerstvo' između EU i Rusije, sada se pre govori Rusiji kao o 'drugačijoj Evropi"' odvojenoj od EU i u rivalskom odnosu prema njoj", ocenjuje autor"

PREVOD: Evropa koja je postala Eurabija drzi pridiku Rusiji koja je sada jedina autenticna Evropa kako da i ona sto pre postane Eurabija.


"Rusija se umnogome smatra delom "pojasa krize" oko Unije, neoimperijalističkom i čak militarističkom državom koja agresivno dovodi u pitanje posthladnoratovski bezbednosni poredak, iznosi se u tekstu,"

Prevod: U Bruselu se sevira šnaps od 80% alkohola i vrlo los kokain.
(Uzgred: Rusija nije samo "pojas krize" oko EU, nego i crni pojas devetog dana).

"Prevazilaženje jaza zahteva empatiju, i podrazumeva da se Rusija vidi onakvom kakva je a ne kakvom bi Zapad želeo da ona bude, kao i da se shvate brojne sumnje i teškoće sa kojima je suočeno rusko rukovodstvo, ukazuje Monagan.

PREVOD: trazi se lucidna osoba zapadno od gvozdene zavese. Plata po dogovoru. Radni uslovi fantasticni. Od kandidata se jedino trazi da ne poludi posle samo 2 dana.

Pedu

pre 8 godina

Recimo da je analiza iskrena....
Sad, isto tako uradite iskrenu analizu zašto se SAD ponaša kako se ponaša, a uporedo sa tim uradite i iskrenu analizuzašto se EU ponaša kako se ponaša.
Onda sedite, i iskreno razmislite o svemu tome, pa ako ste toliko iskreno zabrinuti, potrudite se da promenite ponašanje.

Ali, iskreno verujem da vas, iskreno zabole uvo.

inteligencija

pre 8 godina

Na ovakve vesti ima toliko nekih neverovatnih komentara, da mi je potpuno jasno zašto smo nerazvijeni i siromašni.
Rusija je ništa drugo do jedan satrapski sistem u kome postoji šačica privilegovanih moćnika, koje oni zovu siloviki. Oni upravljaju prirodnim resursima i vojnom industrijom, jer su to praktično jedine sfere u kojima Rusija nudi nešto celom svetu. Tamo se ne ceni umni rad u preduzetništvu, već samo gruba sila i bahatost. Rusija postoji njih radi, a propagandno da Rusija bude sila, bez obzira kako žive njeni građani.
Zapad ima drugačiju filozofiju. Naravno da nije sve idealno, ali i SAD i EU, i ostali sistemi tog društvenog uređenja se centriraju prema individui, tj. pojedincu. Ta društva imaju tendenciju da povećaju životni standard pojedinca, što je posleratni zapadni svet u velikoj meri uspeo. Za to imate dokaza koliko god hoćete, počevši od migracija iz Srbije.
Kad dođe do rasprave, zapadni svet ili neka alternativa, bilo to Rusija, Kina, Indija, Latino soc aranžmani, uređenje zapadnog sveta je želja većine ljudi, jer smo alternativu empirijski utvrdili da nije izvodljiva.

EU Citizen

pre 8 godina

Ova analiza je tačna samo u najširem smislu: Zpad i Rusija žive u različitim svetovima, ali samo jedan od njih je treća planeta od sunca, onaj u kome funkcioniše civilizovani svet, dok Rusija već stotinak godina živi u mehuru totalitarne propagande i masovnog ispiranja mozga koji služi samo jednoj svrsi - održavanju apsolutne vlasti boljševičke, odnosno postboljševičke mafije. A Chataham House je bastion zapadne levičarske truleži (čak i kada je nominalno "desničarski", jedan od njenih predsednika je bio i možda najtipičniji od britanskih lažnih konzervativaca, Džon Mejdžer), to jest, u suštini, samo jedan od mnogih simptoma degeneracije zapadne civilizacije pod uticajem levičarske pete kolone, kojoj uskoro mora da se najodlučnije stane na put, a mislim da taj neophodni proces pročišćenja od kancera upravo polako počinje tamo gde većina pozitivnih promena na ovom svetu, uostalom, uvek i počinje, u SAD.

Simon

pre 8 godina

tacno je da USA forsira filozofiju "da svi misle isto" a RUS da "svi misle svojom glavom". Da, to jeste temelj za dva sveta. Kad svi misle isto onda niko ne misli svojom glavom (da se ne muce ima par "izabranih" koji ce misliti za sve na Zemlji. A kad se misli svojom glavom onda se ulazi u problem previse mislecih glava (a odgovornost se opet svodi na samo jednu glavu - predsednika). I to jesu dva polarizovana modela.

Lala

pre 8 godina

Rusi zive u proslosti kao i srbi,stim da mi jos forsiramo mentalitet iz srednjeg veka dok su rusi malo napredniji pa imaju zal za nacin zivota iz komunizma.

Милош

pre 8 godina

@Danac: Ма нису ни Американци пуно бољи. Буш старији, па Буш млађи, а сада је у председничкој трци и Буш најмлађи. Па Клинтон, па жена му. А занимљива је и Обамина биографија, када се види из које породице долази. Прича о томе да се Рус не скида са председничког места се у Америци устоличила у крилатици да се две породице не скидају са председничког места. Осим те сличности заиста живе у различитим световима.

jel postoji il ne postoji?

pre 8 godina

Jel taj tanjug postoji više ili ne postoji?, a svejedno kad je to izvor. Rusi su pod sankcijama,i dao bog da ostanu još 100 godina, a ovaj tekst kome ne vidim racionalnost samo oće da da Rusiji neki značaj koji je odavno izgubila. Pi_aju uz vetar kako se to stručno reče.

neutralni felsh

pre 8 godina

Потребан је баланс моћи да би се потпуно Запад отрезнио из империјалног лицемерја. 
Дакле - руски ракетни штит на територији Мексика, Канаде и диљем Кариба. 
Латино устанак на југозападу САД-а - може, а не мора.
(Тући их њиховим оружјем, 09. februar 2016 01:03)


bajka do bajke.
kuba ne zeli raketni stit i ponovnu konfontaciju sa mocnim susedom, sada kad je pocela normalizacija nakon proslog neuspesnog pokusaja sezdesetih, kada je kuba vec jednom ispala grbava zbog sssr-a.
kanada je bliski saveznik amerike, pazi da se ne zakace s njom zbog rusije.
karibi? skup manje vise marionetskih rezima koji zavise od americke sargarepe i zaziru od americkog stapa.
latino ustanak u teksasu? latinosi protiv koga? protiv poslodavaca? da bi napravili veliki meksiko iz koga su vec pobegli?
kakvi su nam geostratezi, tako nam i jeste.
balans moci se ne uspostavlja kolicinom oruzja nego uticajem. a uticaj je vezan za ekonomsku moc. rusija jeste mocna ali zapadu da parira nema sanse. primetio si da cak ne smeju da malo smanje isporuku sirovina istim drzavama koje su im uvele sankcije? sta ti to govori? jaki su na recima, ali u sustini ne smeju da pisnu: igraju kako im se svira, premda im se ne svidja.

keks

pre 8 godina

Znam da nećete da mi objavite komentar ali svaki rusofili je po meni peta kolona. Ne želim da budem deo zemlje koja je tri hiljade kilometara daleko od Srbije i kojom vlada korupcija.

kap

pre 8 godina

Ne u različitim svetovima nego u različitim vremenima, Rusija posle sto godina katastrofalne anti-kapitalističke ideologije pokušava da nadoknadi izgubljeno i nastavi sa imperijalističkim težnjama i shvatanjima nacije iz tog perioda, kaskajući za Zapadom više decenija i očajnički tražeći saveznike u genocidalnim diktatorima i propalim državama sa slabim sistemima gde može da potplaćuje zvaničnike (Bajatović, Toma Diploma, Koštunica itd.) i oblikuje im spoljnu politiku u svoju korist.
Polovina zakona koje ruski zvaničnici donose i predlažu, od prekrivanja nagih skulptura do tzv. "gej propagande" su na nivou Velike Britanije u 19. veku, čak je i shvatanje morala na tom nivou (skroz je okej da se dva muškarca kolju ali ne i da se ljube).
Tužna i pretužna, slabo naseljena, zaleđena država sa prevaziđenim zapadnjačkim idejama od pre 2 veka koje prodaje kao svoje i originalne, zapadnjačkom umetnošću i vojskom kojom pokušava da nadoknadi loš životni standard i visoku stopu korupcije. Barem joj polazi za rukom da stvara svoje kolonije i eksploatiše banana države poput Srbije, možda za 100 godina dođe na današnji nivo civilizovanog sveta i prestane da traži uzore na Bliskom Istoku i zemljama poput Severne Koreje

Aleksicde

pre 8 godina

Ne verujem svojim ovima kada vidim koliko ljudi prica o nekakvom balansu koji ne postoji ni u cemu osim u broju nuklearnih raketa. Kakav crni balans izmedju milijardu ljudi zapada i 140 miliona rusa? Nema balansa ni kulturnog ni ekonomskog ni civilizacijskog ni vojnog aman nikakvog sta je vama ispranim glavama? Nema naroda osim vas u Srbiji koji se zamlacuje takvim idejama! Cak i rusi znaju to zato i gomilaju rakete.

Bojan

pre 8 godina

Oduvek je tako bilo, to su dve razlicite civilizacije sa razlicitim vrednostima ... Mi na nasu zalost pripadamo ruskoj civilizaciji a opet na srecu nasli smo se u evropi pa hteli ne hteli moramo da prihvatimo pravila njihove civilizacije. Da nije tako, da se nasi preci nisu uputili put juzne evrope, zamislite sami sta bi bilo, i kakvi bi nam zivoti bili!

Boske

pre 8 godina

USA je izmislila pojam rezervata za domoroce i koriste ga vec 200 godina na cijeloj planeti i to prilicno uspjesno. Medjutim, u Vijetnamu su dobili samarcinu, na Krimu cvrgu, a iz Sirije ce izgleda izaci slomljenog nosa. Ako budu i dalje izazivali boljeg boksera od sebe, nisam siguran da uskoro nece zavrsiti i u nokdaunu.

steva

pre 8 godina

"Evropa je danas stara dama, na umoru ali jos uvek bogata i okicena." reče neko

ajao bre ljudi, pa zar ne vidite da je Srbija zemlja zombija :D

Žaki

pre 8 godina

PREVOD: trazi se lucidna osoba zapadno od gvozdene zavese. Plata po dogovoru. Radni uslovi fantasticni. Od kandidata se jedino trazi da ne poludi posle samo 2 dana.
(DEDA CVETKO, 09. februar 2016 03:36)

Gazda Cvetko, svaka ti je ka' u Njegoša! :)

Veronika

pre 8 godina

Amerika bi morala da shvati da nema sreće u tome biti jedina globalna velesila, Rusija bi već jednom mogla da pojmi da je njeno vreme svetske velesile davno prošlo. U celom svetu bi trebalo da bude mnogo više ljudskih prava - ali u smislu prava da se bude sit i da se srećno živi, prava na školovanje, rad i zdravstvenu zaštitu, a ne prava da se bira između dve slične stranke ili da se obožava bivši špijun koji protežira svoje kolege-obaveštajce i tajkune koji se bogate na narodnim prirodnim bogatstvima i na grbači naroda. Avaj - sve je to utopija, a nevini ljudi ginu danas, ginuće i sutra. Otići će Obama, odleteće Putin, mirno ili će se strmoglaviti, a svet će ostati isti...

izgubljeni u prostoru i vremenu

pre 8 godina

Amerika i Rusija zive u razlicitom svetu ali jos uvek na istoj planeti. A Srbija zivi sa vanzemaljcima i to nekim paranoicnima. Blago nama pametnima.

Тући их њиховим оружјем

pre 8 godina

neutralni felsh,

свакако да нисте неутрални чим сте буквлно схватили мој упис о лицемерју Америке које вама представља нешто пожељно, нормално и прихватљиво, чему само треба и Русија да се повинује да би све било ок.

Још сте и анализирали могућност руског ракетног штита око Америке!
То само говори о мега-параноји јер тако нешто Русију никада не би занимало.

Наставите да флеширате.

Тући их њиховим оружјем

pre 8 godina

Потребан је баланс моћи да би се потпуно Запад отрезнио из империјалног лицемерја.
Дакле - руски ракетни штит на територији Мексика, Канаде и диљем Кариба.
Латино устанак на југозападу САД-а - може, а не мора.

Mladen

pre 8 godina

Nažalost, pitanje je da li će na vreme evropski narodi i njihovi lideri da shvate da im je u ovim novim vremenima Rusija veći i korisniji prijatelj od SAD. Evropa je danas stara dama, na umoru ali jos uvek bogata i okicena. SAD crpe iz nje ono sto jos mogu, a to je pre svega poligon sa sukob sa Rusijom. Hiljadama dzihadista u EU, kao i jos nekim drugom uticajima, SAD drze EU kao taoca. Ukoliko EU ne igra kako SAD zeli, sledi haos za Evropu. A da su se na vreme priklonili Rusiji, nastao bi novi svetski poredak gde bi svi bili na dobitku osim možda SAD. SAD bi se pri tom samo morale pomiriti da gube ulogu svetskog policajca i da se pomire sa tim da ne mogu pokoriti Rusiju. Sa druge strane nikome nebi bilo u interesu da prekida bilo kakve dobre odnose, nebi bilo sankcija prema Rusiji ni obratno, a SAD bi svakako ostale ekonomski povezane sa Evopom kao i sada. Siguran sam da bi bilo i daleko manje sukoba na Bl. Istoku, ali i nekih koji nas nazalost tek cekaju.

3P

pre 8 godina

zapad zivi u svetu gde su granice one koje je zamisljao hitler,svet u kome zapad mora da kazni svakog ko ne misli kako oni kazu,u slucaju da mislis drugacije ti si diktator,drugim zemljama se uvode sankcije u trgovini itd.
Rusija zivi u svetu u kome granice ne treba da se menjaju,u kome treba svi da budu ravnopravni,svet u kojem ne mora svaka zemlja da lici na Las Vegas...

Moskva

pre 8 godina

Rusi imaju Gen za stalno sirenje svoje teritorije i za Sirenje svog (pogresnog)nacina zivota.U Rusiji,preko 70% radno sposobnog stanovnistva ,angazovano je u Vojsci,policiji,Sluzbama.Oni zive u svom svetu u kome im stalno serviraju pricu o Ratu.

ema

pre 8 godina

Placena propaganda.
Pitajte Nemce ili Cehe na primer sta misle pa cete videti da je ovo suplja prica. Mi koji imamo kontakt sa strancima jako dobro znamo daje ovo americka propaganda da se spreci stvaranje jake saradnje izmedju RU i EU.
Merkelova izdajnik.

EU Citizen

pre 8 godina

Ova analiza je tačna samo u najširem smislu: Zpad i Rusija žive u različitim svetovima, ali samo jedan od njih je treća planeta od sunca, onaj u kome funkcioniše civilizovani svet, dok Rusija već stotinak godina živi u mehuru totalitarne propagande i masovnog ispiranja mozga koji služi samo jednoj svrsi - održavanju apsolutne vlasti boljševičke, odnosno postboljševičke mafije. A Chataham House je bastion zapadne levičarske truleži (čak i kada je nominalno "desničarski", jedan od njenih predsednika je bio i možda najtipičniji od britanskih lažnih konzervativaca, Džon Mejdžer), to jest, u suštini, samo jedan od mnogih simptoma degeneracije zapadne civilizacije pod uticajem levičarske pete kolone, kojoj uskoro mora da se najodlučnije stane na put, a mislim da taj neophodni proces pročišćenja od kancera upravo polako počinje tamo gde većina pozitivnih promena na ovom svetu, uostalom, uvek i počinje, u SAD.

poznavalacprilika

pre 8 godina

Uvek je bio jedan svet u kome zapad već stotinama godina pokušava da ga podcini u potpunosti sebi ne birajući sredstva ali im nikad to nije uspelo sa Rusijom.

inteligencija

pre 8 godina

Na ovakve vesti ima toliko nekih neverovatnih komentara, da mi je potpuno jasno zašto smo nerazvijeni i siromašni.
Rusija je ništa drugo do jedan satrapski sistem u kome postoji šačica privilegovanih moćnika, koje oni zovu siloviki. Oni upravljaju prirodnim resursima i vojnom industrijom, jer su to praktično jedine sfere u kojima Rusija nudi nešto celom svetu. Tamo se ne ceni umni rad u preduzetništvu, već samo gruba sila i bahatost. Rusija postoji njih radi, a propagandno da Rusija bude sila, bez obzira kako žive njeni građani.
Zapad ima drugačiju filozofiju. Naravno da nije sve idealno, ali i SAD i EU, i ostali sistemi tog društvenog uređenja se centriraju prema individui, tj. pojedincu. Ta društva imaju tendenciju da povećaju životni standard pojedinca, što je posleratni zapadni svet u velikoj meri uspeo. Za to imate dokaza koliko god hoćete, počevši od migracija iz Srbije.
Kad dođe do rasprave, zapadni svet ili neka alternativa, bilo to Rusija, Kina, Indija, Latino soc aranžmani, uređenje zapadnog sveta je želja većine ljudi, jer smo alternativu empirijski utvrdili da nije izvodljiva.

Lala

pre 8 godina

Rusi zive u proslosti kao i srbi,stim da mi jos forsiramo mentalitet iz srednjeg veka dok su rusi malo napredniji pa imaju zal za nacin zivota iz komunizma.

jel postoji il ne postoji?

pre 8 godina

Jel taj tanjug postoji više ili ne postoji?, a svejedno kad je to izvor. Rusi su pod sankcijama,i dao bog da ostanu još 100 godina, a ovaj tekst kome ne vidim racionalnost samo oće da da Rusiji neki značaj koji je odavno izgubila. Pi_aju uz vetar kako se to stručno reče.

kap

pre 8 godina

Ne u različitim svetovima nego u različitim vremenima, Rusija posle sto godina katastrofalne anti-kapitalističke ideologije pokušava da nadoknadi izgubljeno i nastavi sa imperijalističkim težnjama i shvatanjima nacije iz tog perioda, kaskajući za Zapadom više decenija i očajnički tražeći saveznike u genocidalnim diktatorima i propalim državama sa slabim sistemima gde može da potplaćuje zvaničnike (Bajatović, Toma Diploma, Koštunica itd.) i oblikuje im spoljnu politiku u svoju korist.
Polovina zakona koje ruski zvaničnici donose i predlažu, od prekrivanja nagih skulptura do tzv. "gej propagande" su na nivou Velike Britanije u 19. veku, čak je i shvatanje morala na tom nivou (skroz je okej da se dva muškarca kolju ali ne i da se ljube).
Tužna i pretužna, slabo naseljena, zaleđena država sa prevaziđenim zapadnjačkim idejama od pre 2 veka koje prodaje kao svoje i originalne, zapadnjačkom umetnošću i vojskom kojom pokušava da nadoknadi loš životni standard i visoku stopu korupcije. Barem joj polazi za rukom da stvara svoje kolonije i eksploatiše banana države poput Srbije, možda za 100 godina dođe na današnji nivo civilizovanog sveta i prestane da traži uzore na Bliskom Istoku i zemljama poput Severne Koreje

keks

pre 8 godina

Znam da nećete da mi objavite komentar ali svaki rusofili je po meni peta kolona. Ne želim da budem deo zemlje koja je tri hiljade kilometara daleko od Srbije i kojom vlada korupcija.

У колору

pre 8 godina

Лепо је прочитати једну колико толико неутралну анализу. Заиста освежава. Мени је за око запало ово:
"čak i do mere da postane lokomotiva ekonomije."

Молио бих читаоце који су упућенији да дају неке информације о америчкој војној индустрији (државној и приватној) у учешћу економског живота државе. То би било занимљиво видети.

Veronika

pre 8 godina

Amerika bi morala da shvati da nema sreće u tome biti jedina globalna velesila, Rusija bi već jednom mogla da pojmi da je njeno vreme svetske velesile davno prošlo. U celom svetu bi trebalo da bude mnogo više ljudskih prava - ali u smislu prava da se bude sit i da se srećno živi, prava na školovanje, rad i zdravstvenu zaštitu, a ne prava da se bira između dve slične stranke ili da se obožava bivši špijun koji protežira svoje kolege-obaveštajce i tajkune koji se bogate na narodnim prirodnim bogatstvima i na grbači naroda. Avaj - sve je to utopija, a nevini ljudi ginu danas, ginuće i sutra. Otići će Obama, odleteće Putin, mirno ili će se strmoglaviti, a svet će ostati isti...

Bojan

pre 8 godina

Oduvek je tako bilo, to su dve razlicite civilizacije sa razlicitim vrednostima ... Mi na nasu zalost pripadamo ruskoj civilizaciji a opet na srecu nasli smo se u evropi pa hteli ne hteli moramo da prihvatimo pravila njihove civilizacije. Da nije tako, da se nasi preci nisu uputili put juzne evrope, zamislite sami sta bi bilo, i kakvi bi nam zivoti bili!

Aleksicde

pre 8 godina

Ne verujem svojim ovima kada vidim koliko ljudi prica o nekakvom balansu koji ne postoji ni u cemu osim u broju nuklearnih raketa. Kakav crni balans izmedju milijardu ljudi zapada i 140 miliona rusa? Nema balansa ni kulturnog ni ekonomskog ni civilizacijskog ni vojnog aman nikakvog sta je vama ispranim glavama? Nema naroda osim vas u Srbiji koji se zamlacuje takvim idejama! Cak i rusi znaju to zato i gomilaju rakete.

Marko

pre 8 godina

Neupuceni i izmanipulisani zive u razlicitim svetovima. Informisani zive u istom svetu, samo sto neki od informisanih koji us na vlasti imaju razlicite interese pa manipulisu neinformisane.

neutralni felsh

pre 8 godina

Потребан је баланс моћи да би се потпуно Запад отрезнио из империјалног лицемерја. 
Дакле - руски ракетни штит на територији Мексика, Канаде и диљем Кариба. 
Латино устанак на југозападу САД-а - може, а не мора.
(Тући их њиховим оружјем, 09. februar 2016 01:03)


bajka do bajke.
kuba ne zeli raketni stit i ponovnu konfontaciju sa mocnim susedom, sada kad je pocela normalizacija nakon proslog neuspesnog pokusaja sezdesetih, kada je kuba vec jednom ispala grbava zbog sssr-a.
kanada je bliski saveznik amerike, pazi da se ne zakace s njom zbog rusije.
karibi? skup manje vise marionetskih rezima koji zavise od americke sargarepe i zaziru od americkog stapa.
latino ustanak u teksasu? latinosi protiv koga? protiv poslodavaca? da bi napravili veliki meksiko iz koga su vec pobegli?
kakvi su nam geostratezi, tako nam i jeste.
balans moci se ne uspostavlja kolicinom oruzja nego uticajem. a uticaj je vezan za ekonomsku moc. rusija jeste mocna ali zapadu da parira nema sanse. primetio si da cak ne smeju da malo smanje isporuku sirovina istim drzavama koje su im uvele sankcije? sta ti to govori? jaki su na recima, ali u sustini ne smeju da pisnu: igraju kako im se svira, premda im se ne svidja.

cobo

pre 8 godina

"Zeleli" su oni "integrisati"Rusiju ali je naisao Putin u njihov zivot.
Da Rusija bude pod NATO kontrolom,da zapad preuzme kontrolu nad prirodnim resursima,da njihove banke komplet preuzmu rusko financijsko
trziste,planiranje,moc,
da ruski narod ostane veciti
duznik i rob zapadnih krvopija.Puste zelje!
Putin je zasluzio vise spomenika nego Lenjin.

izgubljeni u prostoru i vremenu

pre 8 godina

Amerika i Rusija zive u razlicitom svetu ali jos uvek na istoj planeti. A Srbija zivi sa vanzemaljcima i to nekim paranoicnima. Blago nama pametnima.

steva

pre 8 godina

"Evropa je danas stara dama, na umoru ali jos uvek bogata i okicena." reče neko

ajao bre ljudi, pa zar ne vidite da je Srbija zemlja zombija :D

Smuleco

pre 8 godina

Nikada EU i SAD neće razumeti, da moraju da respektuju Rusiju. Politika potcenjivanja Rusije, kao i širenja paranoje o opasnosti od iste, je pogubna po ovu planetu! A to stalno rade. I radiće!

Mrgud

pre 8 godina

Istorijiski gledano, za planetarnu, civilizacijsku nesreću kroz vekove je kriva isključivo "zapadna civilizacija" - krstaški ratovi, pokoravanje Južne Amerike, nastanak SAD na grobovima Indijanaca, kolonije po Africi i Aziji, nastanak Australije na grobovima domorodačkog stanovništva... Gde god je zapadnjak nogom kročio ojadio je nekog - zbog vere ili zbog profita (često zbog oba razloga zajedno). To rade i danas gde god mogu.

Rusija je imala svoje mračne epizode tokom Sovjetskog saveza, ali to je plod komunističke, a ne autentične ruske ideologije. Kina, čak ni u doba najvećeg procvata za vreme dinastije Ming, nikada nije odlučila da zavodi red po kraju.

To nešto govori o Zapadu i njegovom moralu i nasleđu, zar ne?

simona

pre 8 godina

Partnerstvo izmedju Eu i Rusije je moguce jer je prirodno. Ali to smeta SAD i ona upravlja Evropom preko korumporanih politicara i tako zavadja Evropu i Rusiji. A da tu su i Britanci najpokvareniji i celoj prici.

Vlada Rolovic

pre 8 godina

Nije problem u Rusiji ili kako zapad vidi Rusiju nego kako zapad vidi sebe. Zapad gleda na sebe kao na bezgresno bice, bogom dano da "vodi" ostatak sveta putem izrabljivanja istog a zarad obezbedjivanja sopstvenog komforta. Kada se neko usudi da kaze da to nije u redu ili ono "saraj malo" oni se uhvate za oko u koje ih je takva opaska ubola i krecu da melju tog koji je to rekao.
Kada zapad bude nateran (sami nikad nece to shvatiti) da shvati da nisu oni mesije onda ce i problemi u svetu nestati ili se svesti na komsijske svadje.

DEDA CVETKO

pre 8 godina

"Nerazumevanje ide dotle da su visoki funkcioneri sa obe strane čak dovodili u pitanje racionalnost svojih oponenata, navodi Endrju Monagan, viši istraživač Čatam hausa."

PREVOD: kako se ludi Rusi usudjuju da kazu nasim ludacima da nisu normalni?

"Dok se pre deset godina vodila debata da li je Rusija 'deo Evrope' uz pokušaje da se formira 'stratesko partnerstvo' između EU i Rusije, sada se pre govori Rusiji kao o 'drugačijoj Evropi"' odvojenoj od EU i u rivalskom odnosu prema njoj", ocenjuje autor"

PREVOD: Evropa koja je postala Eurabija drzi pridiku Rusiji koja je sada jedina autenticna Evropa kako da i ona sto pre postane Eurabija.


"Rusija se umnogome smatra delom "pojasa krize" oko Unije, neoimperijalističkom i čak militarističkom državom koja agresivno dovodi u pitanje posthladnoratovski bezbednosni poredak, iznosi se u tekstu,"

Prevod: U Bruselu se sevira šnaps od 80% alkohola i vrlo los kokain.
(Uzgred: Rusija nije samo "pojas krize" oko EU, nego i crni pojas devetog dana).

"Prevazilaženje jaza zahteva empatiju, i podrazumeva da se Rusija vidi onakvom kakva je a ne kakvom bi Zapad želeo da ona bude, kao i da se shvate brojne sumnje i teškoće sa kojima je suočeno rusko rukovodstvo, ukazuje Monagan.

PREVOD: trazi se lucidna osoba zapadno od gvozdene zavese. Plata po dogovoru. Radni uslovi fantasticni. Od kandidata se jedino trazi da ne poludi posle samo 2 dana.

Žaki

pre 8 godina

"Rusija se umnogome smatra delom "pojasa krize" oko Unije, neoimperijalističkom i čak militarističkom državom koja agresivno dovodi u pitanje posthladnoratovski bezbednosni poredak"

Zar to ima neke razlike od švapskog ili kaubojskog naftno/ekonomskog imperijalizma? Ko ste vi da propisujete pravila ponašanja? Neko značajan? E pa Putin vas je postavio tamo gde pripadate! Nije Rusija Bangladeš i to ćete pre ili kasnije razumeti. A nervoza? Pa to je posledica promašene i ponižene nadmenosti. Ostaje vam samo da škrgućete zubima i to je sva vaša silina. Ne možete ništa.

SremacSm

pre 8 godina

Svaka akcjija poput arapskog proleca, Ukrajine, energetskog rat i sl, sasvim logicno, produkuje rusku reakciju. Naravno, ni Rusi nisu andjeli u svetskoj politici, ali u ovom istorijskom trenutku dominantna krivica za globalne tenzije lezi na USA i njenim saveznicima.

Žaki

pre 8 godina

PREVOD: trazi se lucidna osoba zapadno od gvozdene zavese. Plata po dogovoru. Radni uslovi fantasticni. Od kandidata se jedino trazi da ne poludi posle samo 2 dana.
(DEDA CVETKO, 09. februar 2016 03:36)

Gazda Cvetko, svaka ti je ka' u Njegoša! :)

Simon

pre 8 godina

tacno je da USA forsira filozofiju "da svi misle isto" a RUS da "svi misle svojom glavom". Da, to jeste temelj za dva sveta. Kad svi misle isto onda niko ne misli svojom glavom (da se ne muce ima par "izabranih" koji ce misliti za sve na Zemlji. A kad se misli svojom glavom onda se ulazi u problem previse mislecih glava (a odgovornost se opet svodi na samo jednu glavu - predsednika). I to jesu dva polarizovana modela.

Милош

pre 8 godina

@Danac: Ма нису ни Американци пуно бољи. Буш старији, па Буш млађи, а сада је у председничкој трци и Буш најмлађи. Па Клинтон, па жена му. А занимљива је и Обамина биографија, када се види из које породице долази. Прича о томе да се Рус не скида са председничког места се у Америци устоличила у крилатици да се две породице не скидају са председничког места. Осим те сличности заиста живе у различитим световима.

Boske

pre 8 godina

USA je izmislila pojam rezervata za domoroce i koriste ga vec 200 godina na cijeloj planeti i to prilicno uspjesno. Medjutim, u Vijetnamu su dobili samarcinu, na Krimu cvrgu, a iz Sirije ce izgleda izaci slomljenog nosa. Ako budu i dalje izazivali boljeg boksera od sebe, nisam siguran da uskoro nece zavrsiti i u nokdaunu.

Тући их њиховим оружјем

pre 8 godina

neutralni felsh,

свакако да нисте неутрални чим сте буквлно схватили мој упис о лицемерју Америке које вама представља нешто пожељно, нормално и прихватљиво, чему само треба и Русија да се повинује да би све било ок.

Још сте и анализирали могућност руског ракетног штита око Америке!
То само говори о мега-параноји јер тако нешто Русију никада не би занимало.

Наставите да флеширате.

Pedu

pre 8 godina

Recimo da je analiza iskrena....
Sad, isto tako uradite iskrenu analizu zašto se SAD ponaša kako se ponaša, a uporedo sa tim uradite i iskrenu analizuzašto se EU ponaša kako se ponaša.
Onda sedite, i iskreno razmislite o svemu tome, pa ako ste toliko iskreno zabrinuti, potrudite se da promenite ponašanje.

Ali, iskreno verujem da vas, iskreno zabole uvo.

Gde vam je pamet???

pre 8 godina

SAD migrantima ,ubija,Evropu,zato i jesu napravili i finansiraju ISIS,...SAD demokratija,ali dok to Evropa ne ukapira bice kasno...