Ponedeljak, 08.02.2016.

20:28

"Rusija baca kasetne bombe na civile u Siriji"

Organizacija za ljudska prava Hjuman rajts voč navodi da su u rusko-sirijskim vojnim operacijama u Siriji korišćene međunarodno zabranjene kasetne bombe.

Izvor: B92

"Rusija baca kasetne bombe na civile u Siriji" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

81 Komentari

Sortiraj po:

Deni

pre 8 godina

Rusi ce da propadnu to je istina, lako se na civilima pravit hrabar i opasan sto na tursku nedize glas vec uvede sam sebi sankcije. Koje su vec i ovedene bile od sveta inflacija ih ubi. Bila 700 eur plata sad 300. Kako se zlo sprema rusiji nije ni svesna.

Trener

pre 8 godina

Početkom februara sirijska vojska je presekla glavne kanale snabdevanja militanata na severu Alepa koji vode iz Turske. Nastavljajući ofanzivu, snage Bašara Asada će uskoro opkoliti teroriste u Alepu. Ako se sirijska vojska ujedini sa Kurdima, skoro sve snage Nusra fronta i Islamske države naći će se u „kotlu“.
E to je ono sto zapadu smeta.

Milan

pre 8 godina

Nesto se nesecam da su se isti oglasavali dok su po nama padale KASETNE bombe,ili je to mozda sto ih Ameri i Britanci bacaju DEMOKRATSki a ne kao ovi Rusi!!!

Шерпа и лонац

pre 8 godina

Јадни цивили. Повраће ми се од деливери јунит лицемерја, али свакако - јадни цивили.

Marko

pre 8 godina

Samo da im ne poverujem.
Na pocetku kampanje pre par mesecitako su isto pokusali da proguraju kako su Rusi bombardovali 5 bolnica. Cetiri poljske i jednu u Alepu.
Na kraju se ispostavilo da te poljske bolnice uopste nisu ni postojale a ta u Alepu nije bila ni dirnuta, vec je bila unistena zgrada preko puta bolnice koja je bila komandni centar Al Nusre.
Posle te blamaze zapadnjaci su se fino ucutali jedno dva meseca a sad vidim, opet su poceli sa optuzbama.
Jedino sto ovaj put koriste neke abstraktne podatke od neimenovanih izvora pa se ni jedna od tih informacija ne moze proveriti na terenu.
Kad su Amerikanci zasuli pijacu u Nisu sa kasetnim bombama, za to se znalo odmah. Kad su bombardovali nas voz i za to se znalo odmah. Kad su unistili bolnicu u Avganistanu nije bilo sanse da se to sakrije.
Medjutim kad optuze Ruse to ce uvek biti da se to tamo nekad dogodilo, u tamo nekom mestu i to nam je rekao tamo neki Pera, koga poznaje sestic od prijatelja jednog coveka koga sam slucajno sreo na letovanju u Becicima 1998-e.
Kako je moguce da Rusi gadjaju bolnicu kasetnim bombama a da ni jedna televizija ne objavi snimke??????
Kad su Amerikanci gadjali bolnicu u Avganistanu snimci su se pojavili posle par sati dok su se jos uvek vodile zestoke borbe u tom mestu.

MB PATRIOT

pre 8 godina

Izuzetno mi je drago. Uopšteno nikoga ne žalim. Može da misli ko kako hoće ali tamo se ne zna ko šta o kome misli i ko je na šta i zbog čega spreman. A za tako nešto, kasetne bombe su bič Božiji. Što Rusi duže budu pržili budala će biti sve manje.

Dragan BL

pre 8 godina

Ako Asad dopusti ulazak nezavisnim posmatracima u oslobodjene gradove mislim da bi se lako moglo utvrditi da li su pocinjeni zlocini protiv civilnog stanovnistva ili koristenje nekog nehumanog oruzja. Takve stvari nemoguce je prikriti.
Ono sto bih ja zamjerio jeste neukusno poredjenje Srbije 1999 i ovog bombardovanja. Iako navijam za regularnu vojsku Sirije mislim da je Nato pravio daleko manju stetu 1999. Obisao sam Srbiju i nijedan grad nije licio na ovo sto prikazuju iz Sirije. Pa njihovi gradovi su ko Hirosima 1945! Zatim koliko je civila stradalo 1999 u SRJ toliko mozda dnevno nastrada u Siriji. Molim vas ne poredite ove stvari. Nije fer prema zrtvama.

vlad

pre 8 godina

Treba pitati ove nazovi humanitarce koliko agenata CIE, MI6 i sličnih službi radi prikriveno pod njihovom kapom. Tu bi svaka dalja diskusija o njihovom kredibilitetu bila suvišna.

Ja

pre 8 godina

(miki, 8. februar 2016 23:55)

Mrtva trka. Ne mogu da se odlučim jesu li mi odvratniji rusofili ili rusofobi.
Inače, upotreba kasente municije, sama po sebi, nije ratni zločin. Upotreba protiv civila jeste, ali 'ajde dokaži da je namerno.

Fox

pre 8 godina

Kao prvo, čudno je kako u današnje vreme ni za šta nema konkretnih i dostupnih dokaza iako svi u džepu imamo uređaj (telefon) kojim možemo da zabeležimo nešto i pokažemo CELOM svetu za samo par sekundi
Kao drugo, jesu li propisi o upotrebi kasetnih bombi postojali 1999. godine?
Kao treće, pogledajte norveški dokumentarac "It began with a lie" o krvavoj NATO agresiji nad Srbijom bez pristanka Saveta bezbednosti ujedinjenih nacija. Film je za plakanje kada se vidi šta su oni spremni da rade i da lažu zbog ko zna kojih nemoralnih interesa.

Radovan

pre 8 godina

Zenevska konvencija vazi samo za porazene, jer pobedniku nema ko da sudi.Da je kojim slucajem u drugom svetskom ratu pobedio Hitler, mnogi bi se saveznicki generali nasli na optuzenickoj klupi.U ratu uvek najvise stradaju nevini, tako da je pitanje postovanja zenevake konvekcije potpuno besmisleno.Zrtva je i onaj ko je nevin stradao od obicne bombe kao i onaj koga su ranile kasetne bombe.

lol?

pre 8 godina

Muka mi je vise od toga vi ste radili ovo sto se bunite za to isto itd... Ako se nesto lose desi jednom ne treba vise da se desava a ne time da se opravdava isti cin sa druge strane. Stvarno tuzno cime se ljudi po komentarima bave..

miki

pre 8 godina

Cist ratni zlocin, a za sve je kriv diktator Putin, umislio cova da je neka "zverka"... Odgovarace on za ratne zlocine u Siriji i Ukrajini kad tad!

Aleksandar

pre 8 godina

.Zamislite,da je nato tako bombardovao grad uSrbiji.Nas ne bi bilo,ne bi moglk nigde da pobegnemo,nas niko nece zbog svog suludog ,samodestruktivnog mentaliteta (Ibarski Mrmot iz bloka 70, 08. februar 2016 21:56)

Nema potrebe da zamisljamo. Padale su na Nis '99-te... I na PUNU pijacu, i na stambeno naselje sa zgradama... bilo je i zrtava, cak i godinama posle - od zaostalih mina. Dobro se secam, jedna od bombi je pala u moju blizinu, samo srecom sam preziveo.

Kako bi to dobro bilo

pre 8 godina

Ja bih voleo da i mi u nasoj zemlji imamo novinare koji nas izvestavaju sa prvih linija svuda u svetu, umesto da copy/paste-uju clanke sa stranih sajtove koji su uvek nastrojeni nekoj od strana u sukobu.

rusosaurus

pre 8 godina

Ovde se očigledno brkaju babe i žabe, a kao dokaz za to je Rezolucija Generalne skupštine UN broj 3314 iz 1974. godine u kojoj je definisana agresija ili laički započinjanje rata jer se između ostalog kaže u tački 6-
upućivanje od strane, odnosno u ime jedne države oružanih bandi, grupa, neregularnih vojnika ili najamnika, koji protiv druge države vrše akte oružane sile toliko ozbiljno da se izjednačuju sa gore pomenutim aktima, donosno značajno učešće jedne države u tome.
UN U POVELJI daju pravo svakoj državi na samodbranu i da može pozvati na svoju teritoriju strane trupe u cilju odbrane.
Ratna perfidija je pojam iz međunarodnog humanitarnog prava i označava postupke kojima se uliva poverenje protivniku da ga navede da veruje da ima pravo, ili da je obavezan da prihvati zaštitu po pravilima međunarodnog prava koja se primenjuju u oružanim sukobima, sa namerom da se izneveri to poverenje.

Primeri perfidnih postupaka su:

pretvaranje da se ima namera pregovaranja pod zastavom primirja ili predaje.
pretvaranje da je neko nesposoban usled rana ili bolesti.
pretvaranje da je neko civil i da ima status borca
pretvaranje da se ima zaštićeni status koristeći znakove, ambleme ili uniforme Ujedinjenih nacija ili neutralnih država.
Svi ovi postupci su izričito predviđeni Dopunskim protokolom na Ženevske konvencije iz 1977. godine i zabranjeni su i kažnjivi međunarodnim pravom.
Žalim svakog nevino stradalog na bilo kojoj strani ali se postavlja pitanje ko je PRAVI CIVIL?

Горан Д

pre 8 godina

За оне који незнају, Русија и УСА нису потписнице забране употребе касетних бомби, и још један мали број држава мећу којима је и Србија.

acko

pre 8 godina

Nikad mi nije bilo jasno zasto postoje pravila ratovanja kad je cilj jednostavan unistiti neprijatelja i kakva je razlika od humanog i nehumanog ubijanja.

Djoo

pre 8 godina

Drgari,
hajde prvo da definisemo sledece: DA LI JE UPOTREBA KASETNIH BOMBI NESTO POZITIVNO I COOL, ILI NESTO JAKO STRASNO I MONSTRUOZNO?
Ali, postavite ovo pitanje sebi pred ogledalom, bez razmisljanja gde se bacaju. Srbija, Amerika, Francuska, Sirija....
kada to definisemo, onda bi trebalo preci na komentare. Svaki komentar bi trebalo da - OSUDJUJE tu upotrebu (bez obzira ko je upotrebljava i protiv koga) ili OPRAVDAVA tu upotrebu (opet bez obzira ko je koristi i protiv koga).
koliko vidim, i dalje ima orangutana koji bilo kakvu trenutnu situaciju vezuju za nesto od ranije. Tipa,ok je ako su to Rusi uradili, ali nije ok ako je to Srbima uradjeno. Super je ako je to Albancima uradjeno, ili Hrvatima, ali nije opet ako je to mojoj porodici i mojoj kuci uradjeno.
sejanje ovakvih bombi za svakog coveka mora da bude (bez obzira gde se i protiv koga koristi) - ZA OSUDU!
pa cak i da je istina, pa cak i da su koristili protic ID, ja osudjujem!!
jel znate zasto?
Pa secam se zrtava koje su te bombe donele mojim komsijama.
Eto zbog toga. Molim vas, nemoj te biti licemeri....

mille

pre 8 godina

500 000 je broj zrtava u iraku od pocetka nato intervencije, a niko ih nije zvao, ruse ne mogu da svarim otkako su prvu bombu tamo bacili ali mislim da njihova demostracija sile nece kostati tolko arapskih glava. Dal po tom skoru se na kraju meri ko je bolji i humaniji i koga treba da slusamo.

stumpy

pre 8 godina

Prvi put sam cuo za kasetne bombe kad ih je nato pobacao po kopaoniku, nisu i drugim gradovima. Tada je sve bilo snimljeno dokumentovano i sta? Nista... a sad kao zgrazavanje sto Rusi to bacaju (naravno AKO bacaju posto je izvestaj rekla-kazala) (zozon, 8. februar 2016 20:52) Srbija je napadala Hrvatsku istim takvim kasetnim bombama,a sto je jos gore Hrvatska je desetljecima izdvajala sredstva za opremanje te vojske.
(slaven, 08. februar 2016 21:15)

Pa zato ste u okruzenju drzali sve kasarne po SR Hrvatskoj, bez struje i vode, ubijali vojnike i zahtevali da vam predaju svo naoruzanje, a vi cete ih, jel da, pustiti da mirno odu. Prica iz Bjelovara je najbolja slika onoga sto ste radili.

mirko

pre 8 godina

Izvor informacije je Opservatorija za ljudska prava u Londonu, ili ti El Nasra tzv sirijska opozicija. Pa treba biti detinjasto naivan pa u to poverovati. Ni jedna vojska pa ni Rusi ne bi gađala civile, ako su joj na dohvatu vojnici, a ovoga puta jesu, i to baš El nasrini, ovi što su držali Alep.
A oni ne pucaju na regularnu vojsku, nego su došli malo na izlet, pa eto neko im kvari odmor,

Vrle

pre 8 godina

Punom parom u propast.Veliki pokazuju moc nad malima i reze jedni na druge preko nasih ledja.Ameri u Nisu,ovi u Siriji,a kao 21 vek,civilizovan svet zivi zivot!

ninepi

pre 8 godina

Sta, Asad i njegovi nemaju pravo na domovinski rat?
A ovi EU i USA, neka se ne prave ludi, nego neka se sete pocetka, a on glasi: nasi su izgubili na izborima, naoruzacemo ih. To je licno rekao Obama!

licemerje na sve strane

pre 8 godina

Kasetne bombe jos uvek nisu zabranjene na globalnom nivou .Inicijative o zabrani pocele su 2007 a postoji (neobavezijuca) Velingtonska deklaracija o zabrani ali nju nisu svi potpisali (nijedna velika sila nije potpisala) . Novembra 2015god 61 zemlja jos uvek je imala uskladistenu kasetnu municiju medju njima i Srbija koja je jedna od znacajnih proizvodjaca iste .

dulex

pre 8 godina

Ma da, skroz je cool kad Rusi bacaju kasetne bombe za razliku od američkih zlikovaca. Rusi su naša pravoslavna braća i to je sve super. Dole zli Nato koji koristi te grozne kasetne bombe.
Šizofrenija na vrhuncu...

Arhivator

pre 8 godina

a gde je bio HRV '99. kada su ameri prosipali zute bombice po Nisu i juznoj Srbiji?
(super nozla, 8. februar 2016 20:46)

Gde su bili? Izvoli pa čitaj: https://www.hrw.org/reports/1999/nato2/

Dobra stvar interneta je što sve pamti. Za razliku od prosečnog građanina Srbije koji obično pamti samo ono što se uklapa u njegovo shvatanje sveta.

Dakle: (za one koje mrzi da kliknu na link)
Human Rights Watch calls on NATO to:
- Stop the use of cluster bombs.
- Refrain from using the CBU-89 Gator mine system.

Čak i eksplicitno pominju i Niš i južnu Srbiju.

slaven

pre 8 godina

Prvi put sam cuo za kasetne bombe kad ih je nato pobacao po kopaoniku, nisu i drugim gradovima. Tada je sve bilo snimljeno dokumentovano i sta? Nista... a sad kao zgrazavanje sto Rusi to bacaju (naravno AKO bacaju posto je izvestaj rekla-kazala)
(zozon, 8. februar 2016 20:52)

Srbija je napadala Hrvatsku istim takvim kasetnim bombama,a sto je jos gore Hrvatska je desetljecima izdvajala sredstva za opremanje te vojske.

Miki

pre 8 godina

Što se tiče Human Rights Watcha 1999. godine, evo, specijalno za dežurne hejtere i mrzitelje svega što je sa zapada:
1. https://www.hrw.org/legacy/wr2k/Eca-26.htm Kažu da je NATO gađao mete koje po međunarodnom humanitarnom pravu ne spadaju u vojne ciljeve. Osim toga, otvoreno kažu da je Amerika lagala o broju civilnih žrtava bombardovanja i da je taj broj bar četiri puta veći.
2. https://www.hrw.org/legacy/wr2k/Arms.htm 11000 neekplodirane kasetne municije na teritoriji Jugoslavije
3. https://www.hrw.org/reports/1999/nato2/ ceo izveštaj posvećen samo upotrebi kasetne municije. Piše tačno kada i gde su je koristili i kažu da je bilo i civilnih žrtava. Izričito piše da osuđuju njihovu upotrebu

OK, sad kad smo videli šta je HRW govorio o upotrebi kasetne municije, dakle osuđuju upotrebu uvek i svuda, ko god da je koristi.
Baš me zanima šta misle oni koji će na ovo udariti minus - zaljubljeni u Rusiju? Mrze zapad i sve sa njega uključujući i HRW? (ali isključujući zapadne evre i dolare) Ili su samo besni što se ispostavilo da nisu u pravu?

Gru

pre 8 godina

Umesto da ceo svet slavi poraze koje trpi ISIS, zapad je u panici i kako stoje stvari dobre su sanse da Turska i SAudijska Arabija krenu kopneno na Siriju.

John

pre 8 godina

a gde je bio HRV '99. kada su ameri prosipali zute bombice po Nisu i juznoj Srbiji?
(super nozla, 8. februar 2016 20:46)

Pronađi izveštaje HRW iz tog perioda, pa ćeš videti gde su bili i šta su radili. Ako o nečemu nisi obavešten, ne znači da se to nije dogodilo.

Zoran Gypsy

pre 8 godina

Pa baš zbog Niša i toga što nam se desilo treba da osuđujete i ovaj ruski napad i ovde stradaju nevini ljudi,a vi navijate ako treba i nas su,stvarno vas ne razumem ,razmislite malo pre nego što pišete ,ne bombarduju Rusi Amerikance Pa čak i da je Tako treba imati ljudskosti vere i svega ostalog

Zoki

pre 8 godina

@ za one koji kritikuju HRV
Oni su prvi u tome da kritikuju amere zajedbo sa amnesty international i kritikovali su ih i '99 i non stop ih kritikuju u Siriji, Iraku, za Guantanamo, oni su javili za gadjanje bolnice nedavno itd. Non stop spopadaju i Izrael.
Tako da podvite rep vise, smirite dozivljaj, nisu Rusi tamo da bi negovali civilno drustvo. Jel vam vrana popila mozak ljudi?

Nišlija

pre 8 godina

Ali i 1999 su kasetne bombe padale kao bombone po Srbiji, ne secam se da je HRV to zabelezio.
(zoran, 8. februar 2016 21:00)

I ja se nisam sećao pa sam proverio. Jesu, evo linka: https://www.hrw.org/report/1999/05/11/natos-use-cluster-munitions-yugoslavia

zoran

pre 8 godina

Strasno je ako su koristili kasetne bombe protiv civila. Ali i 1999 su kasetne bombe padale kao bombone po Srbiji, ne secam se da je HRV to zabelezio. Nis, Cuprija, Vranje... Dvpstruki standardi, dvostruki standardi...

komar

pre 8 godina

Svaka sila je ista i radi sta hoce i kako hoce. Za NATO smo mi zivi dokaz sta je radio i u ime cega je to radio. A sto se tice Rusa nek rade braca sta im se hoce ... MOZE IM SE ...

olos vlada svetom

pre 8 godina

7. maja 1999. godine, centar Niša zasut je kasetnim bombama, 13 ljudi je poginulo, među njima i trudna devojka stara 26 godina, a 18 ljudi je teško ranjeno

analitičar

pre 8 godina

Prva stvar- nije zabranjena njihova upotreba već su neke zemlje potpisale konvenciju o ograničavanju upotrebe kasetne municije. Drugo- USA, Rusija a ni Srbija nisu potpisnice te konvencije pa se na njih ne odnosi, kao što Rusi nisu potpisnici ženevske konvencije pa zarobljenike ne uzimaju ali ne očekuju ništa drugo zauzvrat. Tačka, kraj

Mile sa Liona

pre 8 godina

Prvo Merkel, pa sad HRW, sledi Amnesti, pa Stoltenberg, pa.... redom. Pet godina Turci i Ameri sa satelitima ubijaju po Siriji , dok su ovi jadnici koji se sad javljaju , ćutali.

Zgrozen

pre 8 godina

Da li je moguce da u takvoj zemlji i medju takvin neljudima zivim? Da li je moguce da nekoga uopste nije briga za civile zbog toga sto su i kod nas ginuli civili? Sta su ti ljudi krivi? Kakve veze imaju sirijski civili sa nato bombardovanjem Srbije? Da bar neko iskreno kaze da misli da rusi to ne rade pa da kazes "naivan je". Ne, nego otvoreno kazu "jeste, ginu neduzni ljudi ali neka, i nasi su ginuli!" Jezivo, jezivo. I na kraju potpuno pomracenje rusofilskih umova koji rusiju smatraju za svemocnog srpskog brata uopste ne pominjuci to da svemocni nije sprecio nato 99te, ne moze me niko ubediti da nisu mogli. Jednostavno nisu imali racunicu. Tuzno tuzno

Ibarski Mrmot iz bloka 70

pre 8 godina

Po SrBskim Rusofili a,Rusko tepih bombardovanje grada velicine 2x Beograd je. ocin horoso.Zamislite,da je nato tako bombardovao grad uSrbiji.Nas ne bi bilo,ne bi moglk nigde da pobegnemo,nas niko nece zbog svog suludog ,samodestruktivnog mentaliteta

Mihailo

pre 8 godina

Ma nije valjda, kasetne? Da nije to, majku mu, nešto slično onome što je NATO bacao na Srbiju, ili što Saudi trenutno bacaju na Jemen?
Teroriste i glavoseče ne treba štedeti, ako zatreba za čišćenje ruševina bi trebalo koristiti i hemijsko oružje; nema razloga da Sirijci ginu boreći se za svakuu zgradu i ulicu protiv šljama koji je izgamizao ispod kamenja širom sveta i dovukao se u Siriju, naoružan i plaćen od strane SAD, israela i Sauda.

blaj

pre 8 godina

А да господа са запада прво објасне бомбардовање Ниша? Ко ће одговарати за тај ратни злочин?

zozon

pre 8 godina

Prvi put sam cuo za kasetne bombe kad ih je nato pobacao po kopaoniku, nisu i drugim gradovima. Tada je sve bilo snimljeno dokumentovano i sta? Nista... a sad kao zgrazavanje sto Rusi to bacaju (naravno AKO bacaju posto je izvestaj rekla-kazala)

dragiša

pre 8 godina

Ukoliko naši rusofili veruju da Rusi gađaju isključivo vojne ciljeve, da ne koriste zabranjenu municiju i da uopšte od njihovog dejstva ne stradaju civili sem u retkim slučajevima, kako to da nemaju to isto shvatanje i za akciju NATO na SRJ 1999.? Licemeri.

Boki,Nis

pre 8 godina

ne znam za Rusiju,za NATO sam 100% s obzirom da su mi bombardovali grad tim bombama.
o tome ima i dokaza koliko hocete,da li je neko odgovarao,sta kazu HRW ?

skroz nebitna organizacija,postoji iskljucivo u propagandne svrhe.

marisav

pre 8 godina

jel to soros poceo propagandu...rusi bacaju kasetne bombe,al rusi ne bacaju osiromaseni uranijum,americka djubrad kao sto ste vi bacali po nama,nego je muka...rusi i asad pobedjuju,to je vama muka,a nije vam muka bilo kad su gamad rusila palmiru,smirnu i dr.?

zozon

pre 8 godina

Prvi put sam cuo za kasetne bombe kad ih je nato pobacao po kopaoniku, nisu i drugim gradovima. Tada je sve bilo snimljeno dokumentovano i sta? Nista... a sad kao zgrazavanje sto Rusi to bacaju (naravno AKO bacaju posto je izvestaj rekla-kazala)

Boki,Nis

pre 8 godina

ne znam za Rusiju,za NATO sam 100% s obzirom da su mi bombardovali grad tim bombama.
o tome ima i dokaza koliko hocete,da li je neko odgovarao,sta kazu HRW ?

skroz nebitna organizacija,postoji iskljucivo u propagandne svrhe.

marisav

pre 8 godina

jel to soros poceo propagandu...rusi bacaju kasetne bombe,al rusi ne bacaju osiromaseni uranijum,americka djubrad kao sto ste vi bacali po nama,nego je muka...rusi i asad pobedjuju,to je vama muka,a nije vam muka bilo kad su gamad rusila palmiru,smirnu i dr.?

blaj

pre 8 godina

А да господа са запада прво објасне бомбардовање Ниша? Ко ће одговарати за тај ратни злочин?

Mihailo

pre 8 godina

Ma nije valjda, kasetne? Da nije to, majku mu, nešto slično onome što je NATO bacao na Srbiju, ili što Saudi trenutno bacaju na Jemen?
Teroriste i glavoseče ne treba štedeti, ako zatreba za čišćenje ruševina bi trebalo koristiti i hemijsko oružje; nema razloga da Sirijci ginu boreći se za svakuu zgradu i ulicu protiv šljama koji je izgamizao ispod kamenja širom sveta i dovukao se u Siriju, naoružan i plaćen od strane SAD, israela i Sauda.

Aleksandar

pre 8 godina

.Zamislite,da je nato tako bombardovao grad uSrbiji.Nas ne bi bilo,ne bi moglk nigde da pobegnemo,nas niko nece zbog svog suludog ,samodestruktivnog mentaliteta (Ibarski Mrmot iz bloka 70, 08. februar 2016 21:56)

Nema potrebe da zamisljamo. Padale su na Nis '99-te... I na PUNU pijacu, i na stambeno naselje sa zgradama... bilo je i zrtava, cak i godinama posle - od zaostalih mina. Dobro se secam, jedna od bombi je pala u moju blizinu, samo srecom sam preziveo.

mirko

pre 8 godina

Izvor informacije je Opservatorija za ljudska prava u Londonu, ili ti El Nasra tzv sirijska opozicija. Pa treba biti detinjasto naivan pa u to poverovati. Ni jedna vojska pa ni Rusi ne bi gađala civile, ako su joj na dohvatu vojnici, a ovoga puta jesu, i to baš El nasrini, ovi što su držali Alep.
A oni ne pucaju na regularnu vojsku, nego su došli malo na izlet, pa eto neko im kvari odmor,

zoran

pre 8 godina

Strasno je ako su koristili kasetne bombe protiv civila. Ali i 1999 su kasetne bombe padale kao bombone po Srbiji, ne secam se da je HRV to zabelezio. Nis, Cuprija, Vranje... Dvpstruki standardi, dvostruki standardi...

Kako bi to dobro bilo

pre 8 godina

Ja bih voleo da i mi u nasoj zemlji imamo novinare koji nas izvestavaju sa prvih linija svuda u svetu, umesto da copy/paste-uju clanke sa stranih sajtove koji su uvek nastrojeni nekoj od strana u sukobu.

olos vlada svetom

pre 8 godina

7. maja 1999. godine, centar Niša zasut je kasetnim bombama, 13 ljudi je poginulo, među njima i trudna devojka stara 26 godina, a 18 ljudi je teško ranjeno

stumpy

pre 8 godina

Prvi put sam cuo za kasetne bombe kad ih je nato pobacao po kopaoniku, nisu i drugim gradovima. Tada je sve bilo snimljeno dokumentovano i sta? Nista... a sad kao zgrazavanje sto Rusi to bacaju (naravno AKO bacaju posto je izvestaj rekla-kazala) (zozon, 8. februar 2016 20:52) Srbija je napadala Hrvatsku istim takvim kasetnim bombama,a sto je jos gore Hrvatska je desetljecima izdvajala sredstva za opremanje te vojske.
(slaven, 08. februar 2016 21:15)

Pa zato ste u okruzenju drzali sve kasarne po SR Hrvatskoj, bez struje i vode, ubijali vojnike i zahtevali da vam predaju svo naoruzanje, a vi cete ih, jel da, pustiti da mirno odu. Prica iz Bjelovara je najbolja slika onoga sto ste radili.

ninepi

pre 8 godina

Sta, Asad i njegovi nemaju pravo na domovinski rat?
A ovi EU i USA, neka se ne prave ludi, nego neka se sete pocetka, a on glasi: nasi su izgubili na izborima, naoruzacemo ih. To je licno rekao Obama!

rusosaurus

pre 8 godina

Ovde se očigledno brkaju babe i žabe, a kao dokaz za to je Rezolucija Generalne skupštine UN broj 3314 iz 1974. godine u kojoj je definisana agresija ili laički započinjanje rata jer se između ostalog kaže u tački 6-
upućivanje od strane, odnosno u ime jedne države oružanih bandi, grupa, neregularnih vojnika ili najamnika, koji protiv druge države vrše akte oružane sile toliko ozbiljno da se izjednačuju sa gore pomenutim aktima, donosno značajno učešće jedne države u tome.
UN U POVELJI daju pravo svakoj državi na samodbranu i da može pozvati na svoju teritoriju strane trupe u cilju odbrane.
Ratna perfidija je pojam iz međunarodnog humanitarnog prava i označava postupke kojima se uliva poverenje protivniku da ga navede da veruje da ima pravo, ili da je obavezan da prihvati zaštitu po pravilima međunarodnog prava koja se primenjuju u oružanim sukobima, sa namerom da se izneveri to poverenje.

Primeri perfidnih postupaka su:

pretvaranje da se ima namera pregovaranja pod zastavom primirja ili predaje.
pretvaranje da je neko nesposoban usled rana ili bolesti.
pretvaranje da je neko civil i da ima status borca
pretvaranje da se ima zaštićeni status koristeći znakove, ambleme ili uniforme Ujedinjenih nacija ili neutralnih država.
Svi ovi postupci su izričito predviđeni Dopunskim protokolom na Ženevske konvencije iz 1977. godine i zabranjeni su i kažnjivi međunarodnim pravom.
Žalim svakog nevino stradalog na bilo kojoj strani ali se postavlja pitanje ko je PRAVI CIVIL?

Горан Д

pre 8 godina

За оне који незнају, Русија и УСА нису потписнице забране употребе касетних бомби, и још један мали број држава мећу којима је и Србија.

Gru

pre 8 godina

Umesto da ceo svet slavi poraze koje trpi ISIS, zapad je u panici i kako stoje stvari dobre su sanse da Turska i SAudijska Arabija krenu kopneno na Siriju.

Mile sa Liona

pre 8 godina

Prvo Merkel, pa sad HRW, sledi Amnesti, pa Stoltenberg, pa.... redom. Pet godina Turci i Ameri sa satelitima ubijaju po Siriji , dok su ovi jadnici koji se sad javljaju , ćutali.

John

pre 8 godina

a gde je bio HRV '99. kada su ameri prosipali zute bombice po Nisu i juznoj Srbiji?
(super nozla, 8. februar 2016 20:46)

Pronađi izveštaje HRW iz tog perioda, pa ćeš videti gde su bili i šta su radili. Ako o nečemu nisi obavešten, ne znači da se to nije dogodilo.

Djoo

pre 8 godina

Drgari,
hajde prvo da definisemo sledece: DA LI JE UPOTREBA KASETNIH BOMBI NESTO POZITIVNO I COOL, ILI NESTO JAKO STRASNO I MONSTRUOZNO?
Ali, postavite ovo pitanje sebi pred ogledalom, bez razmisljanja gde se bacaju. Srbija, Amerika, Francuska, Sirija....
kada to definisemo, onda bi trebalo preci na komentare. Svaki komentar bi trebalo da - OSUDJUJE tu upotrebu (bez obzira ko je upotrebljava i protiv koga) ili OPRAVDAVA tu upotrebu (opet bez obzira ko je koristi i protiv koga).
koliko vidim, i dalje ima orangutana koji bilo kakvu trenutnu situaciju vezuju za nesto od ranije. Tipa,ok je ako su to Rusi uradili, ali nije ok ako je to Srbima uradjeno. Super je ako je to Albancima uradjeno, ili Hrvatima, ali nije opet ako je to mojoj porodici i mojoj kuci uradjeno.
sejanje ovakvih bombi za svakog coveka mora da bude (bez obzira gde se i protiv koga koristi) - ZA OSUDU!
pa cak i da je istina, pa cak i da su koristili protic ID, ja osudjujem!!
jel znate zasto?
Pa secam se zrtava koje su te bombe donele mojim komsijama.
Eto zbog toga. Molim vas, nemoj te biti licemeri....

Miki

pre 8 godina

Što se tiče Human Rights Watcha 1999. godine, evo, specijalno za dežurne hejtere i mrzitelje svega što je sa zapada:
1. https://www.hrw.org/legacy/wr2k/Eca-26.htm Kažu da je NATO gađao mete koje po međunarodnom humanitarnom pravu ne spadaju u vojne ciljeve. Osim toga, otvoreno kažu da je Amerika lagala o broju civilnih žrtava bombardovanja i da je taj broj bar četiri puta veći.
2. https://www.hrw.org/legacy/wr2k/Arms.htm 11000 neekplodirane kasetne municije na teritoriji Jugoslavije
3. https://www.hrw.org/reports/1999/nato2/ ceo izveštaj posvećen samo upotrebi kasetne municije. Piše tačno kada i gde su je koristili i kažu da je bilo i civilnih žrtava. Izričito piše da osuđuju njihovu upotrebu

OK, sad kad smo videli šta je HRW govorio o upotrebi kasetne municije, dakle osuđuju upotrebu uvek i svuda, ko god da je koristi.
Baš me zanima šta misle oni koji će na ovo udariti minus - zaljubljeni u Rusiju? Mrze zapad i sve sa njega uključujući i HRW? (ali isključujući zapadne evre i dolare) Ili su samo besni što se ispostavilo da nisu u pravu?

dragiša

pre 8 godina

Ukoliko naši rusofili veruju da Rusi gađaju isključivo vojne ciljeve, da ne koriste zabranjenu municiju i da uopšte od njihovog dejstva ne stradaju civili sem u retkim slučajevima, kako to da nemaju to isto shvatanje i za akciju NATO na SRJ 1999.? Licemeri.

acko

pre 8 godina

Nikad mi nije bilo jasno zasto postoje pravila ratovanja kad je cilj jednostavan unistiti neprijatelja i kakva je razlika od humanog i nehumanog ubijanja.

analitičar

pre 8 godina

Prva stvar- nije zabranjena njihova upotreba već su neke zemlje potpisale konvenciju o ograničavanju upotrebe kasetne municije. Drugo- USA, Rusija a ni Srbija nisu potpisnice te konvencije pa se na njih ne odnosi, kao što Rusi nisu potpisnici ženevske konvencije pa zarobljenike ne uzimaju ali ne očekuju ništa drugo zauzvrat. Tačka, kraj

komar

pre 8 godina

Svaka sila je ista i radi sta hoce i kako hoce. Za NATO smo mi zivi dokaz sta je radio i u ime cega je to radio. A sto se tice Rusa nek rade braca sta im se hoce ... MOZE IM SE ...

Zoki

pre 8 godina

@ za one koji kritikuju HRV
Oni su prvi u tome da kritikuju amere zajedbo sa amnesty international i kritikovali su ih i '99 i non stop ih kritikuju u Siriji, Iraku, za Guantanamo, oni su javili za gadjanje bolnice nedavno itd. Non stop spopadaju i Izrael.
Tako da podvite rep vise, smirite dozivljaj, nisu Rusi tamo da bi negovali civilno drustvo. Jel vam vrana popila mozak ljudi?

licemerje na sve strane

pre 8 godina

Kasetne bombe jos uvek nisu zabranjene na globalnom nivou .Inicijative o zabrani pocele su 2007 a postoji (neobavezijuca) Velingtonska deklaracija o zabrani ali nju nisu svi potpisali (nijedna velika sila nije potpisala) . Novembra 2015god 61 zemlja jos uvek je imala uskladistenu kasetnu municiju medju njima i Srbija koja je jedna od znacajnih proizvodjaca iste .

Arhivator

pre 8 godina

a gde je bio HRV '99. kada su ameri prosipali zute bombice po Nisu i juznoj Srbiji?
(super nozla, 8. februar 2016 20:46)

Gde su bili? Izvoli pa čitaj: https://www.hrw.org/reports/1999/nato2/

Dobra stvar interneta je što sve pamti. Za razliku od prosečnog građanina Srbije koji obično pamti samo ono što se uklapa u njegovo shvatanje sveta.

Dakle: (za one koje mrzi da kliknu na link)
Human Rights Watch calls on NATO to:
- Stop the use of cluster bombs.
- Refrain from using the CBU-89 Gator mine system.

Čak i eksplicitno pominju i Niš i južnu Srbiju.

Nišlija

pre 8 godina

Ali i 1999 su kasetne bombe padale kao bombone po Srbiji, ne secam se da je HRV to zabelezio.
(zoran, 8. februar 2016 21:00)

I ja se nisam sećao pa sam proverio. Jesu, evo linka: https://www.hrw.org/report/1999/05/11/natos-use-cluster-munitions-yugoslavia

Vrle

pre 8 godina

Punom parom u propast.Veliki pokazuju moc nad malima i reze jedni na druge preko nasih ledja.Ameri u Nisu,ovi u Siriji,a kao 21 vek,civilizovan svet zivi zivot!

Ibarski Mrmot iz bloka 70

pre 8 godina

Po SrBskim Rusofili a,Rusko tepih bombardovanje grada velicine 2x Beograd je. ocin horoso.Zamislite,da je nato tako bombardovao grad uSrbiji.Nas ne bi bilo,ne bi moglk nigde da pobegnemo,nas niko nece zbog svog suludog ,samodestruktivnog mentaliteta

Zgrozen

pre 8 godina

Da li je moguce da u takvoj zemlji i medju takvin neljudima zivim? Da li je moguce da nekoga uopste nije briga za civile zbog toga sto su i kod nas ginuli civili? Sta su ti ljudi krivi? Kakve veze imaju sirijski civili sa nato bombardovanjem Srbije? Da bar neko iskreno kaze da misli da rusi to ne rade pa da kazes "naivan je". Ne, nego otvoreno kazu "jeste, ginu neduzni ljudi ali neka, i nasi su ginuli!" Jezivo, jezivo. I na kraju potpuno pomracenje rusofilskih umova koji rusiju smatraju za svemocnog srpskog brata uopste ne pominjuci to da svemocni nije sprecio nato 99te, ne moze me niko ubediti da nisu mogli. Jednostavno nisu imali racunicu. Tuzno tuzno

mille

pre 8 godina

500 000 je broj zrtava u iraku od pocetka nato intervencije, a niko ih nije zvao, ruse ne mogu da svarim otkako su prvu bombu tamo bacili ali mislim da njihova demostracija sile nece kostati tolko arapskih glava. Dal po tom skoru se na kraju meri ko je bolji i humaniji i koga treba da slusamo.

dulex

pre 8 godina

Ma da, skroz je cool kad Rusi bacaju kasetne bombe za razliku od američkih zlikovaca. Rusi su naša pravoslavna braća i to je sve super. Dole zli Nato koji koristi te grozne kasetne bombe.
Šizofrenija na vrhuncu...

Zoran Gypsy

pre 8 godina

Pa baš zbog Niša i toga što nam se desilo treba da osuđujete i ovaj ruski napad i ovde stradaju nevini ljudi,a vi navijate ako treba i nas su,stvarno vas ne razumem ,razmislite malo pre nego što pišete ,ne bombarduju Rusi Amerikance Pa čak i da je Tako treba imati ljudskosti vere i svega ostalog

slaven

pre 8 godina

Prvi put sam cuo za kasetne bombe kad ih je nato pobacao po kopaoniku, nisu i drugim gradovima. Tada je sve bilo snimljeno dokumentovano i sta? Nista... a sad kao zgrazavanje sto Rusi to bacaju (naravno AKO bacaju posto je izvestaj rekla-kazala)
(zozon, 8. februar 2016 20:52)

Srbija je napadala Hrvatsku istim takvim kasetnim bombama,a sto je jos gore Hrvatska je desetljecima izdvajala sredstva za opremanje te vojske.

miki

pre 8 godina

Cist ratni zlocin, a za sve je kriv diktator Putin, umislio cova da je neka "zverka"... Odgovarace on za ratne zlocine u Siriji i Ukrajini kad tad!

Milan

pre 8 godina

Nesto se nesecam da su se isti oglasavali dok su po nama padale KASETNE bombe,ili je to mozda sto ih Ameri i Britanci bacaju DEMOKRATSki a ne kao ovi Rusi!!!

Trener

pre 8 godina

Početkom februara sirijska vojska je presekla glavne kanale snabdevanja militanata na severu Alepa koji vode iz Turske. Nastavljajući ofanzivu, snage Bašara Asada će uskoro opkoliti teroriste u Alepu. Ako se sirijska vojska ujedini sa Kurdima, skoro sve snage Nusra fronta i Islamske države naći će se u „kotlu“.
E to je ono sto zapadu smeta.

Marko

pre 8 godina

Samo da im ne poverujem.
Na pocetku kampanje pre par mesecitako su isto pokusali da proguraju kako su Rusi bombardovali 5 bolnica. Cetiri poljske i jednu u Alepu.
Na kraju se ispostavilo da te poljske bolnice uopste nisu ni postojale a ta u Alepu nije bila ni dirnuta, vec je bila unistena zgrada preko puta bolnice koja je bila komandni centar Al Nusre.
Posle te blamaze zapadnjaci su se fino ucutali jedno dva meseca a sad vidim, opet su poceli sa optuzbama.
Jedino sto ovaj put koriste neke abstraktne podatke od neimenovanih izvora pa se ni jedna od tih informacija ne moze proveriti na terenu.
Kad su Amerikanci zasuli pijacu u Nisu sa kasetnim bombama, za to se znalo odmah. Kad su bombardovali nas voz i za to se znalo odmah. Kad su unistili bolnicu u Avganistanu nije bilo sanse da se to sakrije.
Medjutim kad optuze Ruse to ce uvek biti da se to tamo nekad dogodilo, u tamo nekom mestu i to nam je rekao tamo neki Pera, koga poznaje sestic od prijatelja jednog coveka koga sam slucajno sreo na letovanju u Becicima 1998-e.
Kako je moguce da Rusi gadjaju bolnicu kasetnim bombama a da ni jedna televizija ne objavi snimke??????
Kad su Amerikanci gadjali bolnicu u Avganistanu snimci su se pojavili posle par sati dok su se jos uvek vodile zestoke borbe u tom mestu.

Fox

pre 8 godina

Kao prvo, čudno je kako u današnje vreme ni za šta nema konkretnih i dostupnih dokaza iako svi u džepu imamo uređaj (telefon) kojim možemo da zabeležimo nešto i pokažemo CELOM svetu za samo par sekundi
Kao drugo, jesu li propisi o upotrebi kasetnih bombi postojali 1999. godine?
Kao treće, pogledajte norveški dokumentarac "It began with a lie" o krvavoj NATO agresiji nad Srbijom bez pristanka Saveta bezbednosti ujedinjenih nacija. Film je za plakanje kada se vidi šta su oni spremni da rade i da lažu zbog ko zna kojih nemoralnih interesa.

vlad

pre 8 godina

Treba pitati ove nazovi humanitarce koliko agenata CIE, MI6 i sličnih službi radi prikriveno pod njihovom kapom. Tu bi svaka dalja diskusija o njihovom kredibilitetu bila suvišna.

Radovan

pre 8 godina

Zenevska konvencija vazi samo za porazene, jer pobedniku nema ko da sudi.Da je kojim slucajem u drugom svetskom ratu pobedio Hitler, mnogi bi se saveznicki generali nasli na optuzenickoj klupi.U ratu uvek najvise stradaju nevini, tako da je pitanje postovanja zenevake konvekcije potpuno besmisleno.Zrtva je i onaj ko je nevin stradao od obicne bombe kao i onaj koga su ranile kasetne bombe.

Шерпа и лонац

pre 8 godina

Јадни цивили. Повраће ми се од деливери јунит лицемерја, али свакако - јадни цивили.

MB PATRIOT

pre 8 godina

Izuzetno mi je drago. Uopšteno nikoga ne žalim. Može da misli ko kako hoće ali tamo se ne zna ko šta o kome misli i ko je na šta i zbog čega spreman. A za tako nešto, kasetne bombe su bič Božiji. Što Rusi duže budu pržili budala će biti sve manje.

lol?

pre 8 godina

Muka mi je vise od toga vi ste radili ovo sto se bunite za to isto itd... Ako se nesto lose desi jednom ne treba vise da se desava a ne time da se opravdava isti cin sa druge strane. Stvarno tuzno cime se ljudi po komentarima bave..

Dragan BL

pre 8 godina

Ako Asad dopusti ulazak nezavisnim posmatracima u oslobodjene gradove mislim da bi se lako moglo utvrditi da li su pocinjeni zlocini protiv civilnog stanovnistva ili koristenje nekog nehumanog oruzja. Takve stvari nemoguce je prikriti.
Ono sto bih ja zamjerio jeste neukusno poredjenje Srbije 1999 i ovog bombardovanja. Iako navijam za regularnu vojsku Sirije mislim da je Nato pravio daleko manju stetu 1999. Obisao sam Srbiju i nijedan grad nije licio na ovo sto prikazuju iz Sirije. Pa njihovi gradovi su ko Hirosima 1945! Zatim koliko je civila stradalo 1999 u SRJ toliko mozda dnevno nastrada u Siriji. Molim vas ne poredite ove stvari. Nije fer prema zrtvama.

Ja

pre 8 godina

(miki, 8. februar 2016 23:55)

Mrtva trka. Ne mogu da se odlučim jesu li mi odvratniji rusofili ili rusofobi.
Inače, upotreba kasente municije, sama po sebi, nije ratni zločin. Upotreba protiv civila jeste, ali 'ajde dokaži da je namerno.

Deni

pre 8 godina

Rusi ce da propadnu to je istina, lako se na civilima pravit hrabar i opasan sto na tursku nedize glas vec uvede sam sebi sankcije. Koje su vec i ovedene bile od sveta inflacija ih ubi. Bila 700 eur plata sad 300. Kako se zlo sprema rusiji nije ni svesna.

dragiša

pre 8 godina

Ukoliko naši rusofili veruju da Rusi gađaju isključivo vojne ciljeve, da ne koriste zabranjenu municiju i da uopšte od njihovog dejstva ne stradaju civili sem u retkim slučajevima, kako to da nemaju to isto shvatanje i za akciju NATO na SRJ 1999.? Licemeri.

Ibarski Mrmot iz bloka 70

pre 8 godina

Po SrBskim Rusofili a,Rusko tepih bombardovanje grada velicine 2x Beograd je. ocin horoso.Zamislite,da je nato tako bombardovao grad uSrbiji.Nas ne bi bilo,ne bi moglk nigde da pobegnemo,nas niko nece zbog svog suludog ,samodestruktivnog mentaliteta

miki

pre 8 godina

Cist ratni zlocin, a za sve je kriv diktator Putin, umislio cova da je neka "zverka"... Odgovarace on za ratne zlocine u Siriji i Ukrajini kad tad!

slaven

pre 8 godina

Prvi put sam cuo za kasetne bombe kad ih je nato pobacao po kopaoniku, nisu i drugim gradovima. Tada je sve bilo snimljeno dokumentovano i sta? Nista... a sad kao zgrazavanje sto Rusi to bacaju (naravno AKO bacaju posto je izvestaj rekla-kazala)
(zozon, 8. februar 2016 20:52)

Srbija je napadala Hrvatsku istim takvim kasetnim bombama,a sto je jos gore Hrvatska je desetljecima izdvajala sredstva za opremanje te vojske.

John

pre 8 godina

a gde je bio HRV '99. kada su ameri prosipali zute bombice po Nisu i juznoj Srbiji?
(super nozla, 8. februar 2016 20:46)

Pronađi izveštaje HRW iz tog perioda, pa ćeš videti gde su bili i šta su radili. Ako o nečemu nisi obavešten, ne znači da se to nije dogodilo.

Zgrozen

pre 8 godina

Da li je moguce da u takvoj zemlji i medju takvin neljudima zivim? Da li je moguce da nekoga uopste nije briga za civile zbog toga sto su i kod nas ginuli civili? Sta su ti ljudi krivi? Kakve veze imaju sirijski civili sa nato bombardovanjem Srbije? Da bar neko iskreno kaze da misli da rusi to ne rade pa da kazes "naivan je". Ne, nego otvoreno kazu "jeste, ginu neduzni ljudi ali neka, i nasi su ginuli!" Jezivo, jezivo. I na kraju potpuno pomracenje rusofilskih umova koji rusiju smatraju za svemocnog srpskog brata uopste ne pominjuci to da svemocni nije sprecio nato 99te, ne moze me niko ubediti da nisu mogli. Jednostavno nisu imali racunicu. Tuzno tuzno

dulex

pre 8 godina

Ma da, skroz je cool kad Rusi bacaju kasetne bombe za razliku od američkih zlikovaca. Rusi su naša pravoslavna braća i to je sve super. Dole zli Nato koji koristi te grozne kasetne bombe.
Šizofrenija na vrhuncu...

Djoo

pre 8 godina

Drgari,
hajde prvo da definisemo sledece: DA LI JE UPOTREBA KASETNIH BOMBI NESTO POZITIVNO I COOL, ILI NESTO JAKO STRASNO I MONSTRUOZNO?
Ali, postavite ovo pitanje sebi pred ogledalom, bez razmisljanja gde se bacaju. Srbija, Amerika, Francuska, Sirija....
kada to definisemo, onda bi trebalo preci na komentare. Svaki komentar bi trebalo da - OSUDJUJE tu upotrebu (bez obzira ko je upotrebljava i protiv koga) ili OPRAVDAVA tu upotrebu (opet bez obzira ko je koristi i protiv koga).
koliko vidim, i dalje ima orangutana koji bilo kakvu trenutnu situaciju vezuju za nesto od ranije. Tipa,ok je ako su to Rusi uradili, ali nije ok ako je to Srbima uradjeno. Super je ako je to Albancima uradjeno, ili Hrvatima, ali nije opet ako je to mojoj porodici i mojoj kuci uradjeno.
sejanje ovakvih bombi za svakog coveka mora da bude (bez obzira gde se i protiv koga koristi) - ZA OSUDU!
pa cak i da je istina, pa cak i da su koristili protic ID, ja osudjujem!!
jel znate zasto?
Pa secam se zrtava koje su te bombe donele mojim komsijama.
Eto zbog toga. Molim vas, nemoj te biti licemeri....

Miki

pre 8 godina

Što se tiče Human Rights Watcha 1999. godine, evo, specijalno za dežurne hejtere i mrzitelje svega što je sa zapada:
1. https://www.hrw.org/legacy/wr2k/Eca-26.htm Kažu da je NATO gađao mete koje po međunarodnom humanitarnom pravu ne spadaju u vojne ciljeve. Osim toga, otvoreno kažu da je Amerika lagala o broju civilnih žrtava bombardovanja i da je taj broj bar četiri puta veći.
2. https://www.hrw.org/legacy/wr2k/Arms.htm 11000 neekplodirane kasetne municije na teritoriji Jugoslavije
3. https://www.hrw.org/reports/1999/nato2/ ceo izveštaj posvećen samo upotrebi kasetne municije. Piše tačno kada i gde su je koristili i kažu da je bilo i civilnih žrtava. Izričito piše da osuđuju njihovu upotrebu

OK, sad kad smo videli šta je HRW govorio o upotrebi kasetne municije, dakle osuđuju upotrebu uvek i svuda, ko god da je koristi.
Baš me zanima šta misle oni koji će na ovo udariti minus - zaljubljeni u Rusiju? Mrze zapad i sve sa njega uključujući i HRW? (ali isključujući zapadne evre i dolare) Ili su samo besni što se ispostavilo da nisu u pravu?

Zoran Gypsy

pre 8 godina

Pa baš zbog Niša i toga što nam se desilo treba da osuđujete i ovaj ruski napad i ovde stradaju nevini ljudi,a vi navijate ako treba i nas su,stvarno vas ne razumem ,razmislite malo pre nego što pišete ,ne bombarduju Rusi Amerikance Pa čak i da je Tako treba imati ljudskosti vere i svega ostalog

Zoki

pre 8 godina

@ za one koji kritikuju HRV
Oni su prvi u tome da kritikuju amere zajedbo sa amnesty international i kritikovali su ih i '99 i non stop ih kritikuju u Siriji, Iraku, za Guantanamo, oni su javili za gadjanje bolnice nedavno itd. Non stop spopadaju i Izrael.
Tako da podvite rep vise, smirite dozivljaj, nisu Rusi tamo da bi negovali civilno drustvo. Jel vam vrana popila mozak ljudi?

zoran

pre 8 godina

Strasno je ako su koristili kasetne bombe protiv civila. Ali i 1999 su kasetne bombe padale kao bombone po Srbiji, ne secam se da je HRV to zabelezio. Nis, Cuprija, Vranje... Dvpstruki standardi, dvostruki standardi...

marisav

pre 8 godina

jel to soros poceo propagandu...rusi bacaju kasetne bombe,al rusi ne bacaju osiromaseni uranijum,americka djubrad kao sto ste vi bacali po nama,nego je muka...rusi i asad pobedjuju,to je vama muka,a nije vam muka bilo kad su gamad rusila palmiru,smirnu i dr.?

komar

pre 8 godina

Svaka sila je ista i radi sta hoce i kako hoce. Za NATO smo mi zivi dokaz sta je radio i u ime cega je to radio. A sto se tice Rusa nek rade braca sta im se hoce ... MOZE IM SE ...

zozon

pre 8 godina

Prvi put sam cuo za kasetne bombe kad ih je nato pobacao po kopaoniku, nisu i drugim gradovima. Tada je sve bilo snimljeno dokumentovano i sta? Nista... a sad kao zgrazavanje sto Rusi to bacaju (naravno AKO bacaju posto je izvestaj rekla-kazala)

Boki,Nis

pre 8 godina

ne znam za Rusiju,za NATO sam 100% s obzirom da su mi bombardovali grad tim bombama.
o tome ima i dokaza koliko hocete,da li je neko odgovarao,sta kazu HRW ?

skroz nebitna organizacija,postoji iskljucivo u propagandne svrhe.

blaj

pre 8 godina

А да господа са запада прво објасне бомбардовање Ниша? Ко ће одговарати за тај ратни злочин?

Arhivator

pre 8 godina

a gde je bio HRV '99. kada su ameri prosipali zute bombice po Nisu i juznoj Srbiji?
(super nozla, 8. februar 2016 20:46)

Gde su bili? Izvoli pa čitaj: https://www.hrw.org/reports/1999/nato2/

Dobra stvar interneta je što sve pamti. Za razliku od prosečnog građanina Srbije koji obično pamti samo ono što se uklapa u njegovo shvatanje sveta.

Dakle: (za one koje mrzi da kliknu na link)
Human Rights Watch calls on NATO to:
- Stop the use of cluster bombs.
- Refrain from using the CBU-89 Gator mine system.

Čak i eksplicitno pominju i Niš i južnu Srbiju.

mirko

pre 8 godina

Izvor informacije je Opservatorija za ljudska prava u Londonu, ili ti El Nasra tzv sirijska opozicija. Pa treba biti detinjasto naivan pa u to poverovati. Ni jedna vojska pa ni Rusi ne bi gađala civile, ako su joj na dohvatu vojnici, a ovoga puta jesu, i to baš El nasrini, ovi što su držali Alep.
A oni ne pucaju na regularnu vojsku, nego su došli malo na izlet, pa eto neko im kvari odmor,

Vrle

pre 8 godina

Punom parom u propast.Veliki pokazuju moc nad malima i reze jedni na druge preko nasih ledja.Ameri u Nisu,ovi u Siriji,a kao 21 vek,civilizovan svet zivi zivot!

Mihailo

pre 8 godina

Ma nije valjda, kasetne? Da nije to, majku mu, nešto slično onome što je NATO bacao na Srbiju, ili što Saudi trenutno bacaju na Jemen?
Teroriste i glavoseče ne treba štedeti, ako zatreba za čišćenje ruševina bi trebalo koristiti i hemijsko oružje; nema razloga da Sirijci ginu boreći se za svakuu zgradu i ulicu protiv šljama koji je izgamizao ispod kamenja širom sveta i dovukao se u Siriju, naoružan i plaćen od strane SAD, israela i Sauda.

stumpy

pre 8 godina

Prvi put sam cuo za kasetne bombe kad ih je nato pobacao po kopaoniku, nisu i drugim gradovima. Tada je sve bilo snimljeno dokumentovano i sta? Nista... a sad kao zgrazavanje sto Rusi to bacaju (naravno AKO bacaju posto je izvestaj rekla-kazala) (zozon, 8. februar 2016 20:52) Srbija je napadala Hrvatsku istim takvim kasetnim bombama,a sto je jos gore Hrvatska je desetljecima izdvajala sredstva za opremanje te vojske.
(slaven, 08. februar 2016 21:15)

Pa zato ste u okruzenju drzali sve kasarne po SR Hrvatskoj, bez struje i vode, ubijali vojnike i zahtevali da vam predaju svo naoruzanje, a vi cete ih, jel da, pustiti da mirno odu. Prica iz Bjelovara je najbolja slika onoga sto ste radili.

Aleksandar

pre 8 godina

.Zamislite,da je nato tako bombardovao grad uSrbiji.Nas ne bi bilo,ne bi moglk nigde da pobegnemo,nas niko nece zbog svog suludog ,samodestruktivnog mentaliteta (Ibarski Mrmot iz bloka 70, 08. februar 2016 21:56)

Nema potrebe da zamisljamo. Padale su na Nis '99-te... I na PUNU pijacu, i na stambeno naselje sa zgradama... bilo je i zrtava, cak i godinama posle - od zaostalih mina. Dobro se secam, jedna od bombi je pala u moju blizinu, samo srecom sam preziveo.

Nišlija

pre 8 godina

Ali i 1999 su kasetne bombe padale kao bombone po Srbiji, ne secam se da je HRV to zabelezio.
(zoran, 8. februar 2016 21:00)

I ja se nisam sećao pa sam proverio. Jesu, evo linka: https://www.hrw.org/report/1999/05/11/natos-use-cluster-munitions-yugoslavia

Gru

pre 8 godina

Umesto da ceo svet slavi poraze koje trpi ISIS, zapad je u panici i kako stoje stvari dobre su sanse da Turska i SAudijska Arabija krenu kopneno na Siriju.

Mile sa Liona

pre 8 godina

Prvo Merkel, pa sad HRW, sledi Amnesti, pa Stoltenberg, pa.... redom. Pet godina Turci i Ameri sa satelitima ubijaju po Siriji , dok su ovi jadnici koji se sad javljaju , ćutali.

ninepi

pre 8 godina

Sta, Asad i njegovi nemaju pravo na domovinski rat?
A ovi EU i USA, neka se ne prave ludi, nego neka se sete pocetka, a on glasi: nasi su izgubili na izborima, naoruzacemo ih. To je licno rekao Obama!

mille

pre 8 godina

500 000 je broj zrtava u iraku od pocetka nato intervencije, a niko ih nije zvao, ruse ne mogu da svarim otkako su prvu bombu tamo bacili ali mislim da njihova demostracija sile nece kostati tolko arapskih glava. Dal po tom skoru se na kraju meri ko je bolji i humaniji i koga treba da slusamo.

licemerje na sve strane

pre 8 godina

Kasetne bombe jos uvek nisu zabranjene na globalnom nivou .Inicijative o zabrani pocele su 2007 a postoji (neobavezijuca) Velingtonska deklaracija o zabrani ali nju nisu svi potpisali (nijedna velika sila nije potpisala) . Novembra 2015god 61 zemlja jos uvek je imala uskladistenu kasetnu municiju medju njima i Srbija koja je jedna od znacajnih proizvodjaca iste .

analitičar

pre 8 godina

Prva stvar- nije zabranjena njihova upotreba već su neke zemlje potpisale konvenciju o ograničavanju upotrebe kasetne municije. Drugo- USA, Rusija a ni Srbija nisu potpisnice te konvencije pa se na njih ne odnosi, kao što Rusi nisu potpisnici ženevske konvencije pa zarobljenike ne uzimaju ali ne očekuju ništa drugo zauzvrat. Tačka, kraj

olos vlada svetom

pre 8 godina

7. maja 1999. godine, centar Niša zasut je kasetnim bombama, 13 ljudi je poginulo, među njima i trudna devojka stara 26 godina, a 18 ljudi je teško ranjeno

rusosaurus

pre 8 godina

Ovde se očigledno brkaju babe i žabe, a kao dokaz za to je Rezolucija Generalne skupštine UN broj 3314 iz 1974. godine u kojoj je definisana agresija ili laički započinjanje rata jer se između ostalog kaže u tački 6-
upućivanje od strane, odnosno u ime jedne države oružanih bandi, grupa, neregularnih vojnika ili najamnika, koji protiv druge države vrše akte oružane sile toliko ozbiljno da se izjednačuju sa gore pomenutim aktima, donosno značajno učešće jedne države u tome.
UN U POVELJI daju pravo svakoj državi na samodbranu i da može pozvati na svoju teritoriju strane trupe u cilju odbrane.
Ratna perfidija je pojam iz međunarodnog humanitarnog prava i označava postupke kojima se uliva poverenje protivniku da ga navede da veruje da ima pravo, ili da je obavezan da prihvati zaštitu po pravilima međunarodnog prava koja se primenjuju u oružanim sukobima, sa namerom da se izneveri to poverenje.

Primeri perfidnih postupaka su:

pretvaranje da se ima namera pregovaranja pod zastavom primirja ili predaje.
pretvaranje da je neko nesposoban usled rana ili bolesti.
pretvaranje da je neko civil i da ima status borca
pretvaranje da se ima zaštićeni status koristeći znakove, ambleme ili uniforme Ujedinjenih nacija ili neutralnih država.
Svi ovi postupci su izričito predviđeni Dopunskim protokolom na Ženevske konvencije iz 1977. godine i zabranjeni su i kažnjivi međunarodnim pravom.
Žalim svakog nevino stradalog na bilo kojoj strani ali se postavlja pitanje ko je PRAVI CIVIL?

acko

pre 8 godina

Nikad mi nije bilo jasno zasto postoje pravila ratovanja kad je cilj jednostavan unistiti neprijatelja i kakva je razlika od humanog i nehumanog ubijanja.

Kako bi to dobro bilo

pre 8 godina

Ja bih voleo da i mi u nasoj zemlji imamo novinare koji nas izvestavaju sa prvih linija svuda u svetu, umesto da copy/paste-uju clanke sa stranih sajtove koji su uvek nastrojeni nekoj od strana u sukobu.

Горан Д

pre 8 godina

За оне који незнају, Русија и УСА нису потписнице забране употребе касетних бомби, и још један мали број држава мећу којима је и Србија.

Deni

pre 8 godina

Rusi ce da propadnu to je istina, lako se na civilima pravit hrabar i opasan sto na tursku nedize glas vec uvede sam sebi sankcije. Koje su vec i ovedene bile od sveta inflacija ih ubi. Bila 700 eur plata sad 300. Kako se zlo sprema rusiji nije ni svesna.

Ja

pre 8 godina

(miki, 8. februar 2016 23:55)

Mrtva trka. Ne mogu da se odlučim jesu li mi odvratniji rusofili ili rusofobi.
Inače, upotreba kasente municije, sama po sebi, nije ratni zločin. Upotreba protiv civila jeste, ali 'ajde dokaži da je namerno.

MB PATRIOT

pre 8 godina

Izuzetno mi je drago. Uopšteno nikoga ne žalim. Može da misli ko kako hoće ali tamo se ne zna ko šta o kome misli i ko je na šta i zbog čega spreman. A za tako nešto, kasetne bombe su bič Božiji. Što Rusi duže budu pržili budala će biti sve manje.

lol?

pre 8 godina

Muka mi je vise od toga vi ste radili ovo sto se bunite za to isto itd... Ako se nesto lose desi jednom ne treba vise da se desava a ne time da se opravdava isti cin sa druge strane. Stvarno tuzno cime se ljudi po komentarima bave..

Dragan BL

pre 8 godina

Ako Asad dopusti ulazak nezavisnim posmatracima u oslobodjene gradove mislim da bi se lako moglo utvrditi da li su pocinjeni zlocini protiv civilnog stanovnistva ili koristenje nekog nehumanog oruzja. Takve stvari nemoguce je prikriti.
Ono sto bih ja zamjerio jeste neukusno poredjenje Srbije 1999 i ovog bombardovanja. Iako navijam za regularnu vojsku Sirije mislim da je Nato pravio daleko manju stetu 1999. Obisao sam Srbiju i nijedan grad nije licio na ovo sto prikazuju iz Sirije. Pa njihovi gradovi su ko Hirosima 1945! Zatim koliko je civila stradalo 1999 u SRJ toliko mozda dnevno nastrada u Siriji. Molim vas ne poredite ove stvari. Nije fer prema zrtvama.

Fox

pre 8 godina

Kao prvo, čudno je kako u današnje vreme ni za šta nema konkretnih i dostupnih dokaza iako svi u džepu imamo uređaj (telefon) kojim možemo da zabeležimo nešto i pokažemo CELOM svetu za samo par sekundi
Kao drugo, jesu li propisi o upotrebi kasetnih bombi postojali 1999. godine?
Kao treće, pogledajte norveški dokumentarac "It began with a lie" o krvavoj NATO agresiji nad Srbijom bez pristanka Saveta bezbednosti ujedinjenih nacija. Film je za plakanje kada se vidi šta su oni spremni da rade i da lažu zbog ko zna kojih nemoralnih interesa.

Marko

pre 8 godina

Samo da im ne poverujem.
Na pocetku kampanje pre par mesecitako su isto pokusali da proguraju kako su Rusi bombardovali 5 bolnica. Cetiri poljske i jednu u Alepu.
Na kraju se ispostavilo da te poljske bolnice uopste nisu ni postojale a ta u Alepu nije bila ni dirnuta, vec je bila unistena zgrada preko puta bolnice koja je bila komandni centar Al Nusre.
Posle te blamaze zapadnjaci su se fino ucutali jedno dva meseca a sad vidim, opet su poceli sa optuzbama.
Jedino sto ovaj put koriste neke abstraktne podatke od neimenovanih izvora pa se ni jedna od tih informacija ne moze proveriti na terenu.
Kad su Amerikanci zasuli pijacu u Nisu sa kasetnim bombama, za to se znalo odmah. Kad su bombardovali nas voz i za to se znalo odmah. Kad su unistili bolnicu u Avganistanu nije bilo sanse da se to sakrije.
Medjutim kad optuze Ruse to ce uvek biti da se to tamo nekad dogodilo, u tamo nekom mestu i to nam je rekao tamo neki Pera, koga poznaje sestic od prijatelja jednog coveka koga sam slucajno sreo na letovanju u Becicima 1998-e.
Kako je moguce da Rusi gadjaju bolnicu kasetnim bombama a da ni jedna televizija ne objavi snimke??????
Kad su Amerikanci gadjali bolnicu u Avganistanu snimci su se pojavili posle par sati dok su se jos uvek vodile zestoke borbe u tom mestu.

Milan

pre 8 godina

Nesto se nesecam da su se isti oglasavali dok su po nama padale KASETNE bombe,ili je to mozda sto ih Ameri i Britanci bacaju DEMOKRATSki a ne kao ovi Rusi!!!

Шерпа и лонац

pre 8 godina

Јадни цивили. Повраће ми се од деливери јунит лицемерја, али свакако - јадни цивили.

Trener

pre 8 godina

Početkom februara sirijska vojska je presekla glavne kanale snabdevanja militanata na severu Alepa koji vode iz Turske. Nastavljajući ofanzivu, snage Bašara Asada će uskoro opkoliti teroriste u Alepu. Ako se sirijska vojska ujedini sa Kurdima, skoro sve snage Nusra fronta i Islamske države naći će se u „kotlu“.
E to je ono sto zapadu smeta.

vlad

pre 8 godina

Treba pitati ove nazovi humanitarce koliko agenata CIE, MI6 i sličnih službi radi prikriveno pod njihovom kapom. Tu bi svaka dalja diskusija o njihovom kredibilitetu bila suvišna.

Radovan

pre 8 godina

Zenevska konvencija vazi samo za porazene, jer pobedniku nema ko da sudi.Da je kojim slucajem u drugom svetskom ratu pobedio Hitler, mnogi bi se saveznicki generali nasli na optuzenickoj klupi.U ratu uvek najvise stradaju nevini, tako da je pitanje postovanja zenevake konvekcije potpuno besmisleno.Zrtva je i onaj ko je nevin stradao od obicne bombe kao i onaj koga su ranile kasetne bombe.