Subota, 06.02.2016.

22:47

Ruski ambasador u ZG: Ljubav i za Srbe i za Hrvate

U duši ruskog naroda je, kao i prema Srbima, ljubav prema hrvatskom narodu, izjavio je u intervjuu za "Jutarnji" ruski ambasador u Zagrebu Anvar Azimov.

Izvor: Jutarnji list

Ruski ambasador u ZG: Ljubav i za Srbe i za Hrvate IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

53 Komentari

Sortiraj po:

Sloba

pre 8 godina

Ne bi bilo lose da je Rusija medijator bilateralnih odnosa Srbije i Hrvatske,a i panslavizam kao ideja je nesto sto nas spasiti moze.

insane

pre 8 godina

Rusi nude ljubav na sve strane...Oni koji su imali prilike da spoznaju tu ljubav (čitaj npr. Bugari), potrcase u Nato glavom bez obzira.. Koliko vidim, samo se Srbi primaju na tu ljubav , dok im je ruska ruka u njihovom džepu..Tužno..

Podsetnik

pre 8 godina

Rusija je 1992. godine priznala Hrvatsku pre Sjedinjenih Američkih Država, a iste godine i Bosnu i Hercegovinu pre Omana, Pakistana, Maroka, Bahreina, Katara i Malezije. Glasali su ZA (bar da su bili uzdržani) rezoluciju 757 UN kojom su uvedene sankcije SR Jugoslaviji.

Rusija nikada nije ispunila obećanje Sergeja Baburina - nisu nam dali vojnu pomoć tokom NATO bombardovanja 1999.

Putin je 17. juna 2001. posetio Prištinu i obećao dodatno angažovanje Rusije na Kosovu. 24. jula 2003. je završeno povlačenje ruskih vojnika sa Kosova.

my way

pre 8 godina

"Браните њих сад да нама сване", "Русофили на бенсединима?"... Типични коментари русофобичних мозгова. Да их питаш да објасне, образложе шта су и хтели да кажу и на основу чега, мук. Нека су они овде нашли да због нечега полете. Елем, неспорна је историјска истина да су нам Руси увек кроз историју помагали, да смо уз њихову помоћ дошли до државе, а за то што је бисер од краља Александра у преломном тренутку кад су Срби могли бити слободни у држави јакој, цењеној, просперитетној и богатој одлучио да ту позицију искористи тако што је створио краљевину СХС и уместо највеће, направио најтрагичнију ствар у нашој историји, па то нам нису криви Руси. Где су Хрвати били са својим "бољим савезницима" тада, зашто смо им тада ми са Русима били потребни, ваљда вам није потребно ни говорити. Шта би Руси по вашој логици онда требало да мисле о нама имајући у виду да су након што су противно својим интересима ушли у рат и буквално нас спасили уништења доживели злочиначку бољшевичку револуцију, глад, пљачку, тиранију, да је ту почетак свих њихових невоља од којих се, баш као ни ми од својих грешака и заблуда, још нису опоравили, то је посебна прича. Не да испразни коментари мржње русофобчића заслужују овакав одговор, али ајде...

samo gluposti

pre 8 godina

Rusi vole Hrvate? Rusofili na bensedinima...
(SM, 6. februar 2016 23:34)
A Nemci obozavaju Srbe, pa primili Hrvate u EU i Slovence koji su katolicke veroispovesti, bili zna se na cijoj strani i u I i u II svetskom ratu.
A mi smo na bensedinima zbog Vucica, ako te neko pita.

krle - dron

pre 8 godina

Jel to iznenadna ruska ljubav prema Jasenovcu i dali to ruski ambasador u zagrebu porucuje srbima da sledeci put krenu zajedno sa croatama na Staljingrad ??,srbi su se posle ovakve patriotske izjave ruskog ambasadora odjednom nasli u trilemi.....

Jura

pre 8 godina

'Zar vi Hrvati zaista ne volite Rusiju? Pa nisu Hrvatsku oslobađali američki i engleski vojnici, već sovjetski...'

Eh, ambasadore...
(maks, 06. februar 2016 23:31)

Poštovani kolega Hrvatsku su oslobodili partizani a Srbiju Sovjeti jer se gorska služba spašavanja nije stigla navrijeme preobuć.

vratija se šime

pre 8 godina

Ne vidim razloga zašto bi volili Ruse, više nego neke druge narode. Volim ruske klasike, umjetnost, volim lipotu. Ali, na nesreću ruski narod nije kroz bližu povjest imao političku elitu, koja ulijeva povjerenje. Želim reći, od Baltika do Crnoga mora, sve zemlje bez izuzetka žele dinstanciranje od Rusije i najbrži ulazak u NATO: Naravno da NATO nije dobar, ali je najbolje što se nudi, jer ipak je to savez demokratskih država. Proći će desetljeća pametne ruske politike, da bi susjedne ili slavenske države, osim Srbije, stekle povjerenje. I ove će godine stotine tisuća Rusa doći u Hrvatsku. Dobrodošli kažem, jer narod ne vodi politiku.

gradjanin

pre 8 godina

@(Žalosna sova, 7. februar 2016 09:26)

Srbija je vec odavno izabrala, ne mora vas to muciti. U srpskim skolama se vise od sto godina uci latinski jezik i evropska postrenesansna kultura. Srpsko pismo nastalo je uz pomoc Evrope, srpski naucnici su se otisnuli u Evropu i Ameriku. Kome uopste pada na pamet da nas vrati vek i po unazad? Osim kusturice.

Nesko Nedic

pre 8 godina

Ambasador dade rutinski intervju, nista novo ni narocito (neobavezujuce kurtoazije i sl.). Pravi dozivljaj su rusofobi-botovi: njihova euforija obecava da ce uskoro nadmasiti svoje kolege u sluzbi SNS, koliko god da su ovi vazili za nenadmasne. Njihove pseudoduhovite simplifikacije, njihov entuzijazam najmljenog jurisnika - zadivljujuce do gadjenja

Žalosna sova

pre 8 godina

Teže pada rusko prijateljstvo od ruskog neprijateljstva. Podjednako je teško biti i američki prijatelj. Obe politike su bile i biće pogubne za malu i nebitnu Srbiju. Koju stranu izabrati, pitanje je za Nobelovu nagradu. Ruska kultura i narod uvek najbliži mome srcu.

lujo

pre 8 godina

'Zar vi Hrvati zaista ne volite Rusiju? Pa nisu Hrvatsku oslobađali američki i engleski vojnici, već sovjetski...' 

Eh, ambasadore...
(maks, 06. februar 2016 23:31)

Volimo mi sve,al nikog na svoju štetu. Zato ne razumijem bezuvjetnu ljubav Srba prema Rusima,dali ste Rusiji NIS,dobili ništa ...mogli su bar dati s300 ili par mig29,ali ne oni govore da Srbija može kupiti ono što si može priuštiti . Nama su Amerikanci donirali 220 mrap oklopnjaka,16 kw helikoptera...a govori se i o nekim pokretnim lanserima,a nismo im poklonili ništa od državnih firmi ( to su podijelili domaći lopovi ).

Antisha

pre 8 godina

Posteno. Iz mog iskustva, vecina obicnih Rusa dijeli njegov stav.
Inace, ono sto je realna slika, a ne ova iskrivljena u medijima, je da vecina hrvatskih intelektualaca podrzava Rusiju naspram Amerike, a EU gledaju takodjer kao trenutno porobljenu od strane Amerike. Kod velikog dijela obicnih ljudi velika je odbojnost prema zapadu, ali u trenutku kad srpski ekstremi za svoje adute izmedju ostalog vade i Ruse, Hrvatski se automatski okrecu zapadnjacima.

Unity3D

pre 8 godina

Normalno, kad smo svi jedno te isto. Ovi sto likuju "kako nas je covek izbedacio", nas "rusofile", jasno pokazuju da nemaju pojma koja je poenta "nase" price. Al' to je i jedini razuman razlog zbog koga bi se toliko jedili zbog nas i naseg "rusofilstva" - da ne razumeju.

zg232

pre 8 godina

Hvala Rusiji što nam je pomogla 1991. i priznala nedugo nakon Vatikana, a prije Njemačke. Hvala Rusiji što nam je bila pravi prijatelj. Hvala vašim blogerima i reporterima koji rade turističku promidžbu Hrvatske. Hvala vam na gospodarskoj, kulturnoj, sportskoj i znanstvenoj suradnji. Hvala Boljšoj teatru na nedavnoj posjeti Zagrebu. Uvijek ste dobrodošli gosti. Nadam se da će vam se sankcije uskoro skinuti da nastavimo daljnju suradnju i da ste zavoljeli naše nogometaše u ruskim klubovima.

Odveli smo braću Ruse na EP a Rusi su tada odigrali ljepoticu prvenstva

pre 8 godina

Ovo je diplomatska ofanziva zbog oružja i Natoa. To je želja da se odgovori Hrvate od nabavke oružja. Sumnjam da će Hrvati odustati od naoružanja jer su imali rat i embargo i to iskustvo sigurno ne žele ponovit. Oržje nije protiv Srbije već u obrambene svrhe.

Podržavam ovu politiku koju ruski ambasador iznosi, politiku polivalentnosti upravljanja svijetom. Rusija jest velesila ali mora podić standard svojih građana. Sad je to teško zbog jeftine kineske radne snage i zbog visoke kvalitete zapadnih proizvoda, jer je Rusima teško dostić Zapad u kvaliteti a Kinu u jeftinoći. Rusija se našla u procjepu, i izvozi samo energente. Žao mi je ruskog naroda jer taj narod može puno bolje. Običan Rus mi je drag i poznat čovjek iz susjedstva (tako ga doživljavam zbog jezika, ruske književnosti, i sličnih životnih iskustava). Običan Amerikanac mi je totalno dalek, nepoznat, ne postoji neki tipičan već je svaki za sebe, ne znam što očekivati u susretu, površan, nezainteresiran, manje obrazovan, manje osjećajan, manje prijateljski, manje pouzdan. Sa Rusom kao da znam na čemu sam, odmah ga mogu pozvat doma, odmah će i on mene pozvati, popiti piće, podružiti se, malo "bistriti" svjetsku politiku... Rus mi je kao netko moj, kao rođak kojeg poznajem i koji mi je drag. Sviđa mi se i to što Putin ne prihvaća svaku novotariju i sto nije mlakonja, ima karakter. Živciraju me ovi bledoliki Zapadnjaci koji su napadno neutralni i politički korektni.

Misko

pre 8 godina

Volimo mi sve vas kao bracu, prodacemo i vama oruzije. Da imate u steku kad mi i zapad opet pocnemo da sibicarimo sa vama. Ista fora kao kad su kalasnjikovi i valjda Mi helihopteri usli za vreme 90ih. Brat je mio, ali su zelene sustalice najmilije.

bla bla

pre 8 godina

@Manje vise, 06. februar 2016 23:56
to mozda ti bacas peglu na ruski jezik meni se ruski jezik svidja govorim oba jezika I ruski I engleski a zivim u melburnu
ne znak kako nam je evropa bliska zbog engleskog jezika kad se u evropi engleski jezik govori samo u UK
drugo ako mislis na engleze(ili ne daj boze amere) da su nam kulturoloski bliski onda nikad iz zemlje nisi izasao to sto se tebi dopadaju mucke ne znaci da su englezi takvi ili mislis na mister bina mozda
a trece ni rusi nam nisu bliski dacu ti samo jedan primer u metrou u moskvi neces videti ljude koji akaju mobilni telefon nego ljude koji citaju knjige......prosetaj malo po svetu pa ces shvatiti sta ti pisem...

hi

pre 8 godina

A o Krimu nije rekao zašto je uzet Ukrajini,samo o sankcijama od amera kako je nepravedno, koliko ja znam nikakve sankcije nisu bile pre Rusiji kad je Ukrajina bila celovita zemlja i nije amer davao nekakve sankcije.U ww2 kad je Japan osvajao tuđe zemlje bila je reakcija amera embargo na naftu,a pre nije bilo nikakvih sankcija.

Искусан дипломата

pre 8 godina

Само у банана државама се даје значај изјавама амбасадора!
Шта Русија мисли о Хрватима рећи ће Путин или Медведев или Рогозин, а не неки тамо небитни амбасадор.
Одрастите већ једном!

Manje vise

pre 8 godina

Nisu Rusi jadni krivi sto imamo ovoliko neobrazovanog sveta.
Inace rusofilija u Srbiji nije posledica toliko ljubavi prema Rusima nego komunisticke propagande protiv zapada.(uostalom Srbi su kulturoloski bliskiji zapadu, engleskom jeziku i kulturi-bacamo peglu na zvuke ruskog jezika,a engleski u muzici i filmovima obozavamo)

Dakle radi se o ogranicenosti i podloznosti titoisticke a kasnije Miloseviceve propagande protiv demokratije i zapada, a manje neka ljubav prema Rusima,koji su u stvari poluazijati.

Hrvat

pre 8 godina

Nemoj sad da nam Srbija pati i da nam ljubomorna bude. To je samo diplomata koji reče da voli Croata. Iako bi svi Slaveni trebali više surađivati i zajednički biti važan faktor u Europi. Slavena ima više nego Germana i nego Romana a najjadniji smo, iako držimo najbolje prirodne resurse, najljepše, najbogatije, najveće. Panslavisti gdje ste? Crkve se ujedine, Slaveni se ujedine, gdje bi nam bio kraj? :) Croacija do Tokija. :)))

Hrvat

pre 8 godina

Hrvati su Slaveni samo 30-ak % (to je duplo više nego Srbi), ali su Hrvati narod slavenskog jezika i slavenske kulture. Naravno da je zbog tog ruska kultura i ruska duša bliska Hrvatima. Hrvati vole Rusiju, vole ruski narod, vole rusku kulturu, ali ne vole nepravdu i lošu rusku politiku. Nije svaka ruska politika losa već neka razdoblja. Ruska politika je učinila puno loših stvari samim Rusima, a ponekad i drugim narodima npr. najslavenskijem narodu Poljacima. Srbi su nekritični prema Rusiji, a Hrvati su realni. Hrvati vole sve rusko što je pozitivno i kritiziraju ono što je negativno a Srbi pokušavaju braniti i ono negativno (oni se boje kritizirati, vide i oni da je negativno ali to se boje reći). Ruskom narodu i Rusiji želim sve najbolje. Dragi Rusi rijesite se loših navika koje vas upropaštavaju. Imate fantastičan narod, imate fantastičnu zemlju, pa dajte učinite sve što je potrebno da se pokrene ruska ekonomija i da Rus živi u blagostanju. Dragi Rusi dobro ste došli u Hrvatsku, ne samo kao turisti već i kao trajni naseljenici.

ante

pre 8 godina

Pa eto, mi baš i nismo oduševljeni s njima, i ne volimo i ne mrzimo ih niti manje, niti više, negoli primjerice Turke, Peruance, Panamce, Nigerijce ili Kineze. Nek se on drži svojeg Sibira i ostavi nas na miru, a problema ima dovoljno i bez nas. Što se pak tobožnje važnosti u turizmu tiče, bolje je imati sto normalnih Danaca, nego sedam milijuna Rusa, bahatih, pijanih, i prepunih sebe. Kako je jednom, čini mi se Mladen Grdović otpjevao: Nije u šoldima sve....

Srdjan

pre 8 godina

Ili drugim recima, kada Hrvati, Bugari, Albanci i ostali promene stranu, Srbi ce opet biti zadnja rupa na svirali, do tada smo dobra sica za potkusurivanje Rusa sa zapadom.

Hrvat

pre 8 godina

Nemoj sad da nam Srbija pati i da nam ljubomorna bude. To je samo diplomata koji reče da voli Croata. Iako bi svi Slaveni trebali više surađivati i zajednički biti važan faktor u Europi. Slavena ima više nego Germana i nego Romana a najjadniji smo, iako držimo najbolje prirodne resurse, najljepše, najbogatije, najveće. Panslavisti gdje ste? Crkve se ujedine, Slaveni se ujedine, gdje bi nam bio kraj? :) Croacija do Tokija. :)))

Manje vise

pre 8 godina

Nisu Rusi jadni krivi sto imamo ovoliko neobrazovanog sveta.
Inace rusofilija u Srbiji nije posledica toliko ljubavi prema Rusima nego komunisticke propagande protiv zapada.(uostalom Srbi su kulturoloski bliskiji zapadu, engleskom jeziku i kulturi-bacamo peglu na zvuke ruskog jezika,a engleski u muzici i filmovima obozavamo)

Dakle radi se o ogranicenosti i podloznosti titoisticke a kasnije Miloseviceve propagande protiv demokratije i zapada, a manje neka ljubav prema Rusima,koji su u stvari poluazijati.

Srdjan

pre 8 godina

Ili drugim recima, kada Hrvati, Bugari, Albanci i ostali promene stranu, Srbi ce opet biti zadnja rupa na svirali, do tada smo dobra sica za potkusurivanje Rusa sa zapadom.

Hrvat

pre 8 godina

Hrvati su Slaveni samo 30-ak % (to je duplo više nego Srbi), ali su Hrvati narod slavenskog jezika i slavenske kulture. Naravno da je zbog tog ruska kultura i ruska duša bliska Hrvatima. Hrvati vole Rusiju, vole ruski narod, vole rusku kulturu, ali ne vole nepravdu i lošu rusku politiku. Nije svaka ruska politika losa već neka razdoblja. Ruska politika je učinila puno loših stvari samim Rusima, a ponekad i drugim narodima npr. najslavenskijem narodu Poljacima. Srbi su nekritični prema Rusiji, a Hrvati su realni. Hrvati vole sve rusko što je pozitivno i kritiziraju ono što je negativno a Srbi pokušavaju braniti i ono negativno (oni se boje kritizirati, vide i oni da je negativno ali to se boje reći). Ruskom narodu i Rusiji želim sve najbolje. Dragi Rusi rijesite se loših navika koje vas upropaštavaju. Imate fantastičan narod, imate fantastičnu zemlju, pa dajte učinite sve što je potrebno da se pokrene ruska ekonomija i da Rus živi u blagostanju. Dragi Rusi dobro ste došli u Hrvatsku, ne samo kao turisti već i kao trajni naseljenici.

Искусан дипломата

pre 8 godina

Само у банана државама се даје значај изјавама амбасадора!
Шта Русија мисли о Хрватима рећи ће Путин или Медведев или Рогозин, а не неки тамо небитни амбасадор.
Одрастите већ једном!

ante

pre 8 godina

Pa eto, mi baš i nismo oduševljeni s njima, i ne volimo i ne mrzimo ih niti manje, niti više, negoli primjerice Turke, Peruance, Panamce, Nigerijce ili Kineze. Nek se on drži svojeg Sibira i ostavi nas na miru, a problema ima dovoljno i bez nas. Što se pak tobožnje važnosti u turizmu tiče, bolje je imati sto normalnih Danaca, nego sedam milijuna Rusa, bahatih, pijanih, i prepunih sebe. Kako je jednom, čini mi se Mladen Grdović otpjevao: Nije u šoldima sve....

lujo

pre 8 godina

'Zar vi Hrvati zaista ne volite Rusiju? Pa nisu Hrvatsku oslobađali američki i engleski vojnici, već sovjetski...' 

Eh, ambasadore...
(maks, 06. februar 2016 23:31)

Volimo mi sve,al nikog na svoju štetu. Zato ne razumijem bezuvjetnu ljubav Srba prema Rusima,dali ste Rusiji NIS,dobili ništa ...mogli su bar dati s300 ili par mig29,ali ne oni govore da Srbija može kupiti ono što si može priuštiti . Nama su Amerikanci donirali 220 mrap oklopnjaka,16 kw helikoptera...a govori se i o nekim pokretnim lanserima,a nismo im poklonili ništa od državnih firmi ( to su podijelili domaći lopovi ).

zg232

pre 8 godina

Hvala Rusiji što nam je pomogla 1991. i priznala nedugo nakon Vatikana, a prije Njemačke. Hvala Rusiji što nam je bila pravi prijatelj. Hvala vašim blogerima i reporterima koji rade turističku promidžbu Hrvatske. Hvala vam na gospodarskoj, kulturnoj, sportskoj i znanstvenoj suradnji. Hvala Boljšoj teatru na nedavnoj posjeti Zagrebu. Uvijek ste dobrodošli gosti. Nadam se da će vam se sankcije uskoro skinuti da nastavimo daljnju suradnju i da ste zavoljeli naše nogometaše u ruskim klubovima.

Jura

pre 8 godina

'Zar vi Hrvati zaista ne volite Rusiju? Pa nisu Hrvatsku oslobađali američki i engleski vojnici, već sovjetski...'

Eh, ambasadore...
(maks, 06. februar 2016 23:31)

Poštovani kolega Hrvatsku su oslobodili partizani a Srbiju Sovjeti jer se gorska služba spašavanja nije stigla navrijeme preobuć.

Podsetnik

pre 8 godina

Rusija je 1992. godine priznala Hrvatsku pre Sjedinjenih Američkih Država, a iste godine i Bosnu i Hercegovinu pre Omana, Pakistana, Maroka, Bahreina, Katara i Malezije. Glasali su ZA (bar da su bili uzdržani) rezoluciju 757 UN kojom su uvedene sankcije SR Jugoslaviji.

Rusija nikada nije ispunila obećanje Sergeja Baburina - nisu nam dali vojnu pomoć tokom NATO bombardovanja 1999.

Putin je 17. juna 2001. posetio Prištinu i obećao dodatno angažovanje Rusije na Kosovu. 24. jula 2003. je završeno povlačenje ruskih vojnika sa Kosova.

Nesko Nedic

pre 8 godina

Ambasador dade rutinski intervju, nista novo ni narocito (neobavezujuce kurtoazije i sl.). Pravi dozivljaj su rusofobi-botovi: njihova euforija obecava da ce uskoro nadmasiti svoje kolege u sluzbi SNS, koliko god da su ovi vazili za nenadmasne. Njihove pseudoduhovite simplifikacije, njihov entuzijazam najmljenog jurisnika - zadivljujuce do gadjenja

vratija se šime

pre 8 godina

Ne vidim razloga zašto bi volili Ruse, više nego neke druge narode. Volim ruske klasike, umjetnost, volim lipotu. Ali, na nesreću ruski narod nije kroz bližu povjest imao političku elitu, koja ulijeva povjerenje. Želim reći, od Baltika do Crnoga mora, sve zemlje bez izuzetka žele dinstanciranje od Rusije i najbrži ulazak u NATO: Naravno da NATO nije dobar, ali je najbolje što se nudi, jer ipak je to savez demokratskih država. Proći će desetljeća pametne ruske politike, da bi susjedne ili slavenske države, osim Srbije, stekle povjerenje. I ove će godine stotine tisuća Rusa doći u Hrvatsku. Dobrodošli kažem, jer narod ne vodi politiku.

gradjanin

pre 8 godina

@(Žalosna sova, 7. februar 2016 09:26)

Srbija je vec odavno izabrala, ne mora vas to muciti. U srpskim skolama se vise od sto godina uci latinski jezik i evropska postrenesansna kultura. Srpsko pismo nastalo je uz pomoc Evrope, srpski naucnici su se otisnuli u Evropu i Ameriku. Kome uopste pada na pamet da nas vrati vek i po unazad? Osim kusturice.

Žalosna sova

pre 8 godina

Teže pada rusko prijateljstvo od ruskog neprijateljstva. Podjednako je teško biti i američki prijatelj. Obe politike su bile i biće pogubne za malu i nebitnu Srbiju. Koju stranu izabrati, pitanje je za Nobelovu nagradu. Ruska kultura i narod uvek najbliži mome srcu.

Antisha

pre 8 godina

Posteno. Iz mog iskustva, vecina obicnih Rusa dijeli njegov stav.
Inace, ono sto je realna slika, a ne ova iskrivljena u medijima, je da vecina hrvatskih intelektualaca podrzava Rusiju naspram Amerike, a EU gledaju takodjer kao trenutno porobljenu od strane Amerike. Kod velikog dijela obicnih ljudi velika je odbojnost prema zapadu, ali u trenutku kad srpski ekstremi za svoje adute izmedju ostalog vade i Ruse, Hrvatski se automatski okrecu zapadnjacima.

Misko

pre 8 godina

Volimo mi sve vas kao bracu, prodacemo i vama oruzije. Da imate u steku kad mi i zapad opet pocnemo da sibicarimo sa vama. Ista fora kao kad su kalasnjikovi i valjda Mi helihopteri usli za vreme 90ih. Brat je mio, ali su zelene sustalice najmilije.

Odveli smo braću Ruse na EP a Rusi su tada odigrali ljepoticu prvenstva

pre 8 godina

Ovo je diplomatska ofanziva zbog oružja i Natoa. To je želja da se odgovori Hrvate od nabavke oružja. Sumnjam da će Hrvati odustati od naoružanja jer su imali rat i embargo i to iskustvo sigurno ne žele ponovit. Oržje nije protiv Srbije već u obrambene svrhe.

Podržavam ovu politiku koju ruski ambasador iznosi, politiku polivalentnosti upravljanja svijetom. Rusija jest velesila ali mora podić standard svojih građana. Sad je to teško zbog jeftine kineske radne snage i zbog visoke kvalitete zapadnih proizvoda, jer je Rusima teško dostić Zapad u kvaliteti a Kinu u jeftinoći. Rusija se našla u procjepu, i izvozi samo energente. Žao mi je ruskog naroda jer taj narod može puno bolje. Običan Rus mi je drag i poznat čovjek iz susjedstva (tako ga doživljavam zbog jezika, ruske književnosti, i sličnih životnih iskustava). Običan Amerikanac mi je totalno dalek, nepoznat, ne postoji neki tipičan već je svaki za sebe, ne znam što očekivati u susretu, površan, nezainteresiran, manje obrazovan, manje osjećajan, manje prijateljski, manje pouzdan. Sa Rusom kao da znam na čemu sam, odmah ga mogu pozvat doma, odmah će i on mene pozvati, popiti piće, podružiti se, malo "bistriti" svjetsku politiku... Rus mi je kao netko moj, kao rođak kojeg poznajem i koji mi je drag. Sviđa mi se i to što Putin ne prihvaća svaku novotariju i sto nije mlakonja, ima karakter. Živciraju me ovi bledoliki Zapadnjaci koji su napadno neutralni i politički korektni.

hi

pre 8 godina

A o Krimu nije rekao zašto je uzet Ukrajini,samo o sankcijama od amera kako je nepravedno, koliko ja znam nikakve sankcije nisu bile pre Rusiji kad je Ukrajina bila celovita zemlja i nije amer davao nekakve sankcije.U ww2 kad je Japan osvajao tuđe zemlje bila je reakcija amera embargo na naftu,a pre nije bilo nikakvih sankcija.

bla bla

pre 8 godina

@Manje vise, 06. februar 2016 23:56
to mozda ti bacas peglu na ruski jezik meni se ruski jezik svidja govorim oba jezika I ruski I engleski a zivim u melburnu
ne znak kako nam je evropa bliska zbog engleskog jezika kad se u evropi engleski jezik govori samo u UK
drugo ako mislis na engleze(ili ne daj boze amere) da su nam kulturoloski bliski onda nikad iz zemlje nisi izasao to sto se tebi dopadaju mucke ne znaci da su englezi takvi ili mislis na mister bina mozda
a trece ni rusi nam nisu bliski dacu ti samo jedan primer u metrou u moskvi neces videti ljude koji akaju mobilni telefon nego ljude koji citaju knjige......prosetaj malo po svetu pa ces shvatiti sta ti pisem...

insane

pre 8 godina

Rusi nude ljubav na sve strane...Oni koji su imali prilike da spoznaju tu ljubav (čitaj npr. Bugari), potrcase u Nato glavom bez obzira.. Koliko vidim, samo se Srbi primaju na tu ljubav , dok im je ruska ruka u njihovom džepu..Tužno..

samo gluposti

pre 8 godina

Rusi vole Hrvate? Rusofili na bensedinima...
(SM, 6. februar 2016 23:34)
A Nemci obozavaju Srbe, pa primili Hrvate u EU i Slovence koji su katolicke veroispovesti, bili zna se na cijoj strani i u I i u II svetskom ratu.
A mi smo na bensedinima zbog Vucica, ako te neko pita.

krle - dron

pre 8 godina

Jel to iznenadna ruska ljubav prema Jasenovcu i dali to ruski ambasador u zagrebu porucuje srbima da sledeci put krenu zajedno sa croatama na Staljingrad ??,srbi su se posle ovakve patriotske izjave ruskog ambasadora odjednom nasli u trilemi.....

Unity3D

pre 8 godina

Normalno, kad smo svi jedno te isto. Ovi sto likuju "kako nas je covek izbedacio", nas "rusofile", jasno pokazuju da nemaju pojma koja je poenta "nase" price. Al' to je i jedini razuman razlog zbog koga bi se toliko jedili zbog nas i naseg "rusofilstva" - da ne razumeju.

my way

pre 8 godina

"Браните њих сад да нама сване", "Русофили на бенсединима?"... Типични коментари русофобичних мозгова. Да их питаш да објасне, образложе шта су и хтели да кажу и на основу чега, мук. Нека су они овде нашли да због нечега полете. Елем, неспорна је историјска истина да су нам Руси увек кроз историју помагали, да смо уз њихову помоћ дошли до државе, а за то што је бисер од краља Александра у преломном тренутку кад су Срби могли бити слободни у држави јакој, цењеној, просперитетној и богатој одлучио да ту позицију искористи тако што је створио краљевину СХС и уместо највеће, направио најтрагичнију ствар у нашој историји, па то нам нису криви Руси. Где су Хрвати били са својим "бољим савезницима" тада, зашто смо им тада ми са Русима били потребни, ваљда вам није потребно ни говорити. Шта би Руси по вашој логици онда требало да мисле о нама имајући у виду да су након што су противно својим интересима ушли у рат и буквално нас спасили уништења доживели злочиначку бољшевичку револуцију, глад, пљачку, тиранију, да је ту почетак свих њихових невоља од којих се, баш као ни ми од својих грешака и заблуда, још нису опоравили, то је посебна прича. Не да испразни коментари мржње русофобчића заслужују овакав одговор, али ајде...

Sloba

pre 8 godina

Ne bi bilo lose da je Rusija medijator bilateralnih odnosa Srbije i Hrvatske,a i panslavizam kao ideja je nesto sto nas spasiti moze.

Manje vise

pre 8 godina

Nisu Rusi jadni krivi sto imamo ovoliko neobrazovanog sveta.
Inace rusofilija u Srbiji nije posledica toliko ljubavi prema Rusima nego komunisticke propagande protiv zapada.(uostalom Srbi su kulturoloski bliskiji zapadu, engleskom jeziku i kulturi-bacamo peglu na zvuke ruskog jezika,a engleski u muzici i filmovima obozavamo)

Dakle radi se o ogranicenosti i podloznosti titoisticke a kasnije Miloseviceve propagande protiv demokratije i zapada, a manje neka ljubav prema Rusima,koji su u stvari poluazijati.

Hrvat

pre 8 godina

Hrvati su Slaveni samo 30-ak % (to je duplo više nego Srbi), ali su Hrvati narod slavenskog jezika i slavenske kulture. Naravno da je zbog tog ruska kultura i ruska duša bliska Hrvatima. Hrvati vole Rusiju, vole ruski narod, vole rusku kulturu, ali ne vole nepravdu i lošu rusku politiku. Nije svaka ruska politika losa već neka razdoblja. Ruska politika je učinila puno loših stvari samim Rusima, a ponekad i drugim narodima npr. najslavenskijem narodu Poljacima. Srbi su nekritični prema Rusiji, a Hrvati su realni. Hrvati vole sve rusko što je pozitivno i kritiziraju ono što je negativno a Srbi pokušavaju braniti i ono negativno (oni se boje kritizirati, vide i oni da je negativno ali to se boje reći). Ruskom narodu i Rusiji želim sve najbolje. Dragi Rusi rijesite se loših navika koje vas upropaštavaju. Imate fantastičan narod, imate fantastičnu zemlju, pa dajte učinite sve što je potrebno da se pokrene ruska ekonomija i da Rus živi u blagostanju. Dragi Rusi dobro ste došli u Hrvatsku, ne samo kao turisti već i kao trajni naseljenici.

Искусан дипломата

pre 8 godina

Само у банана државама се даје значај изјавама амбасадора!
Шта Русија мисли о Хрватима рећи ће Путин или Медведев или Рогозин, а не неки тамо небитни амбасадор.
Одрастите већ једном!

ante

pre 8 godina

Pa eto, mi baš i nismo oduševljeni s njima, i ne volimo i ne mrzimo ih niti manje, niti više, negoli primjerice Turke, Peruance, Panamce, Nigerijce ili Kineze. Nek se on drži svojeg Sibira i ostavi nas na miru, a problema ima dovoljno i bez nas. Što se pak tobožnje važnosti u turizmu tiče, bolje je imati sto normalnih Danaca, nego sedam milijuna Rusa, bahatih, pijanih, i prepunih sebe. Kako je jednom, čini mi se Mladen Grdović otpjevao: Nije u šoldima sve....

Hrvat

pre 8 godina

Nemoj sad da nam Srbija pati i da nam ljubomorna bude. To je samo diplomata koji reče da voli Croata. Iako bi svi Slaveni trebali više surađivati i zajednički biti važan faktor u Europi. Slavena ima više nego Germana i nego Romana a najjadniji smo, iako držimo najbolje prirodne resurse, najljepše, najbogatije, najveće. Panslavisti gdje ste? Crkve se ujedine, Slaveni se ujedine, gdje bi nam bio kraj? :) Croacija do Tokija. :)))

Srdjan

pre 8 godina

Ili drugim recima, kada Hrvati, Bugari, Albanci i ostali promene stranu, Srbi ce opet biti zadnja rupa na svirali, do tada smo dobra sica za potkusurivanje Rusa sa zapadom.

gradjanin

pre 8 godina

@(Žalosna sova, 7. februar 2016 09:26)

Srbija je vec odavno izabrala, ne mora vas to muciti. U srpskim skolama se vise od sto godina uci latinski jezik i evropska postrenesansna kultura. Srpsko pismo nastalo je uz pomoc Evrope, srpski naucnici su se otisnuli u Evropu i Ameriku. Kome uopste pada na pamet da nas vrati vek i po unazad? Osim kusturice.

Žalosna sova

pre 8 godina

Teže pada rusko prijateljstvo od ruskog neprijateljstva. Podjednako je teško biti i američki prijatelj. Obe politike su bile i biće pogubne za malu i nebitnu Srbiju. Koju stranu izabrati, pitanje je za Nobelovu nagradu. Ruska kultura i narod uvek najbliži mome srcu.

Nesko Nedic

pre 8 godina

Ambasador dade rutinski intervju, nista novo ni narocito (neobavezujuce kurtoazije i sl.). Pravi dozivljaj su rusofobi-botovi: njihova euforija obecava da ce uskoro nadmasiti svoje kolege u sluzbi SNS, koliko god da su ovi vazili za nenadmasne. Njihove pseudoduhovite simplifikacije, njihov entuzijazam najmljenog jurisnika - zadivljujuce do gadjenja

bla bla

pre 8 godina

@Manje vise, 06. februar 2016 23:56
to mozda ti bacas peglu na ruski jezik meni se ruski jezik svidja govorim oba jezika I ruski I engleski a zivim u melburnu
ne znak kako nam je evropa bliska zbog engleskog jezika kad se u evropi engleski jezik govori samo u UK
drugo ako mislis na engleze(ili ne daj boze amere) da su nam kulturoloski bliski onda nikad iz zemlje nisi izasao to sto se tebi dopadaju mucke ne znaci da su englezi takvi ili mislis na mister bina mozda
a trece ni rusi nam nisu bliski dacu ti samo jedan primer u metrou u moskvi neces videti ljude koji akaju mobilni telefon nego ljude koji citaju knjige......prosetaj malo po svetu pa ces shvatiti sta ti pisem...

Odveli smo braću Ruse na EP a Rusi su tada odigrali ljepoticu prvenstva

pre 8 godina

Ovo je diplomatska ofanziva zbog oružja i Natoa. To je želja da se odgovori Hrvate od nabavke oružja. Sumnjam da će Hrvati odustati od naoružanja jer su imali rat i embargo i to iskustvo sigurno ne žele ponovit. Oržje nije protiv Srbije već u obrambene svrhe.

Podržavam ovu politiku koju ruski ambasador iznosi, politiku polivalentnosti upravljanja svijetom. Rusija jest velesila ali mora podić standard svojih građana. Sad je to teško zbog jeftine kineske radne snage i zbog visoke kvalitete zapadnih proizvoda, jer je Rusima teško dostić Zapad u kvaliteti a Kinu u jeftinoći. Rusija se našla u procjepu, i izvozi samo energente. Žao mi je ruskog naroda jer taj narod može puno bolje. Običan Rus mi je drag i poznat čovjek iz susjedstva (tako ga doživljavam zbog jezika, ruske književnosti, i sličnih životnih iskustava). Običan Amerikanac mi je totalno dalek, nepoznat, ne postoji neki tipičan već je svaki za sebe, ne znam što očekivati u susretu, površan, nezainteresiran, manje obrazovan, manje osjećajan, manje prijateljski, manje pouzdan. Sa Rusom kao da znam na čemu sam, odmah ga mogu pozvat doma, odmah će i on mene pozvati, popiti piće, podružiti se, malo "bistriti" svjetsku politiku... Rus mi je kao netko moj, kao rođak kojeg poznajem i koji mi je drag. Sviđa mi se i to što Putin ne prihvaća svaku novotariju i sto nije mlakonja, ima karakter. Živciraju me ovi bledoliki Zapadnjaci koji su napadno neutralni i politički korektni.

hi

pre 8 godina

A o Krimu nije rekao zašto je uzet Ukrajini,samo o sankcijama od amera kako je nepravedno, koliko ja znam nikakve sankcije nisu bile pre Rusiji kad je Ukrajina bila celovita zemlja i nije amer davao nekakve sankcije.U ww2 kad je Japan osvajao tuđe zemlje bila je reakcija amera embargo na naftu,a pre nije bilo nikakvih sankcija.

Unity3D

pre 8 godina

Normalno, kad smo svi jedno te isto. Ovi sto likuju "kako nas je covek izbedacio", nas "rusofile", jasno pokazuju da nemaju pojma koja je poenta "nase" price. Al' to je i jedini razuman razlog zbog koga bi se toliko jedili zbog nas i naseg "rusofilstva" - da ne razumeju.

my way

pre 8 godina

"Браните њих сад да нама сване", "Русофили на бенсединима?"... Типични коментари русофобичних мозгова. Да их питаш да објасне, образложе шта су и хтели да кажу и на основу чега, мук. Нека су они овде нашли да због нечега полете. Елем, неспорна је историјска истина да су нам Руси увек кроз историју помагали, да смо уз њихову помоћ дошли до државе, а за то што је бисер од краља Александра у преломном тренутку кад су Срби могли бити слободни у држави јакој, цењеној, просперитетној и богатој одлучио да ту позицију искористи тако што је створио краљевину СХС и уместо највеће, направио најтрагичнију ствар у нашој историји, па то нам нису криви Руси. Где су Хрвати били са својим "бољим савезницима" тада, зашто смо им тада ми са Русима били потребни, ваљда вам није потребно ни говорити. Шта би Руси по вашој логици онда требало да мисле о нама имајући у виду да су након што су противно својим интересима ушли у рат и буквално нас спасили уништења доживели злочиначку бољшевичку револуцију, глад, пљачку, тиранију, да је ту почетак свих њихових невоља од којих се, баш као ни ми од својих грешака и заблуда, још нису опоравили, то је посебна прича. Не да испразни коментари мржње русофобчића заслужују овакав одговор, али ајде...

Antisha

pre 8 godina

Posteno. Iz mog iskustva, vecina obicnih Rusa dijeli njegov stav.
Inace, ono sto je realna slika, a ne ova iskrivljena u medijima, je da vecina hrvatskih intelektualaca podrzava Rusiju naspram Amerike, a EU gledaju takodjer kao trenutno porobljenu od strane Amerike. Kod velikog dijela obicnih ljudi velika je odbojnost prema zapadu, ali u trenutku kad srpski ekstremi za svoje adute izmedju ostalog vade i Ruse, Hrvatski se automatski okrecu zapadnjacima.

lujo

pre 8 godina

'Zar vi Hrvati zaista ne volite Rusiju? Pa nisu Hrvatsku oslobađali američki i engleski vojnici, već sovjetski...' 

Eh, ambasadore...
(maks, 06. februar 2016 23:31)

Volimo mi sve,al nikog na svoju štetu. Zato ne razumijem bezuvjetnu ljubav Srba prema Rusima,dali ste Rusiji NIS,dobili ništa ...mogli su bar dati s300 ili par mig29,ali ne oni govore da Srbija može kupiti ono što si može priuštiti . Nama su Amerikanci donirali 220 mrap oklopnjaka,16 kw helikoptera...a govori se i o nekim pokretnim lanserima,a nismo im poklonili ništa od državnih firmi ( to su podijelili domaći lopovi ).

Sloba

pre 8 godina

Ne bi bilo lose da je Rusija medijator bilateralnih odnosa Srbije i Hrvatske,a i panslavizam kao ideja je nesto sto nas spasiti moze.

vratija se šime

pre 8 godina

Ne vidim razloga zašto bi volili Ruse, više nego neke druge narode. Volim ruske klasike, umjetnost, volim lipotu. Ali, na nesreću ruski narod nije kroz bližu povjest imao političku elitu, koja ulijeva povjerenje. Želim reći, od Baltika do Crnoga mora, sve zemlje bez izuzetka žele dinstanciranje od Rusije i najbrži ulazak u NATO: Naravno da NATO nije dobar, ali je najbolje što se nudi, jer ipak je to savez demokratskih država. Proći će desetljeća pametne ruske politike, da bi susjedne ili slavenske države, osim Srbije, stekle povjerenje. I ove će godine stotine tisuća Rusa doći u Hrvatsku. Dobrodošli kažem, jer narod ne vodi politiku.

krle - dron

pre 8 godina

Jel to iznenadna ruska ljubav prema Jasenovcu i dali to ruski ambasador u zagrebu porucuje srbima da sledeci put krenu zajedno sa croatama na Staljingrad ??,srbi su se posle ovakve patriotske izjave ruskog ambasadora odjednom nasli u trilemi.....

Jura

pre 8 godina

'Zar vi Hrvati zaista ne volite Rusiju? Pa nisu Hrvatsku oslobađali američki i engleski vojnici, već sovjetski...'

Eh, ambasadore...
(maks, 06. februar 2016 23:31)

Poštovani kolega Hrvatsku su oslobodili partizani a Srbiju Sovjeti jer se gorska služba spašavanja nije stigla navrijeme preobuć.

samo gluposti

pre 8 godina

Rusi vole Hrvate? Rusofili na bensedinima...
(SM, 6. februar 2016 23:34)
A Nemci obozavaju Srbe, pa primili Hrvate u EU i Slovence koji su katolicke veroispovesti, bili zna se na cijoj strani i u I i u II svetskom ratu.
A mi smo na bensedinima zbog Vucica, ako te neko pita.

Podsetnik

pre 8 godina

Rusija je 1992. godine priznala Hrvatsku pre Sjedinjenih Američkih Država, a iste godine i Bosnu i Hercegovinu pre Omana, Pakistana, Maroka, Bahreina, Katara i Malezije. Glasali su ZA (bar da su bili uzdržani) rezoluciju 757 UN kojom su uvedene sankcije SR Jugoslaviji.

Rusija nikada nije ispunila obećanje Sergeja Baburina - nisu nam dali vojnu pomoć tokom NATO bombardovanja 1999.

Putin je 17. juna 2001. posetio Prištinu i obećao dodatno angažovanje Rusije na Kosovu. 24. jula 2003. je završeno povlačenje ruskih vojnika sa Kosova.

insane

pre 8 godina

Rusi nude ljubav na sve strane...Oni koji su imali prilike da spoznaju tu ljubav (čitaj npr. Bugari), potrcase u Nato glavom bez obzira.. Koliko vidim, samo se Srbi primaju na tu ljubav , dok im je ruska ruka u njihovom džepu..Tužno..

zg232

pre 8 godina

Hvala Rusiji što nam je pomogla 1991. i priznala nedugo nakon Vatikana, a prije Njemačke. Hvala Rusiji što nam je bila pravi prijatelj. Hvala vašim blogerima i reporterima koji rade turističku promidžbu Hrvatske. Hvala vam na gospodarskoj, kulturnoj, sportskoj i znanstvenoj suradnji. Hvala Boljšoj teatru na nedavnoj posjeti Zagrebu. Uvijek ste dobrodošli gosti. Nadam se da će vam se sankcije uskoro skinuti da nastavimo daljnju suradnju i da ste zavoljeli naše nogometaše u ruskim klubovima.

Misko

pre 8 godina

Volimo mi sve vas kao bracu, prodacemo i vama oruzije. Da imate u steku kad mi i zapad opet pocnemo da sibicarimo sa vama. Ista fora kao kad su kalasnjikovi i valjda Mi helihopteri usli za vreme 90ih. Brat je mio, ali su zelene sustalice najmilije.