Utorak, 01.12.2015.

15:48

Potpisano: Putin uveo sankcije Turskoj

Ruski premijer Dmitrij Medvedev potpisao je dekret vlade kojim se uvodi niz sankcija Turskoj zbog obaranja ruskog vojnog aviona.

Izvor: B92

Potpisano: Putin uveo sankcije Turskoj IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

76 Komentari

Sortiraj po:

Zli

pre 8 godina

Smešni su mi ovi što misle da su se Turci jako uzbudili oko novonastalih događaja. Evo potpisali danas ljudi sporazum sa Katarom oko gasa u slučaju da Rusija nastavi da glumata. Neće propasti Turska bez Rusije, ne radujte se u napred, ima sveta i van Rusije... A Rusija kako je krenula, ostaće sama sa sobom u sopstvenom gasu samo zbog dečjeg inata i nerazumnog prepucavanja. Šteta... :-)

Sarajevo

pre 8 godina

@Nenad, ti mozda jesi cuo za listu najboljih univerziteta, ali je nisi dobro proucio. Lomonosov je 196 mjestu. Ispred njega su cak 4 turska univerziteta (najbolje rangirani METU na 85. mjestu). Ali je sve to boranija u usporedbi sa Amerima, koji sami imaju 57 univerziteta medju prvih 100. Tu bi bio otprilike i kraj price o visokom obrazovanju.

Nenad

pre 8 godina

@levac, ti verovatno nikad nisi cuo za listu 100 najbilje rangiranih univerziteta. Da jesu znao bi da je Limanosov veoma dobro rangiran. Da Rusi nemaju dobre fakultete ne bi imali ni svirsku tehnologiju ni rudarstvo ( bez dobrih inzenjera nemoguce je to imati). Na pomenutoj listi nema niti jednog univerziteta iz naseg okruzenja, ukljucujuci ti I Austriju....a ti gde si studirao?
Nenad, Canada

Čoksi

pre 8 godina

Bravo. Sad i ostale članice UN treba da se pridruže Rusiji... inače čitam komentare tipa "Rusijo na šta si spala"... alo "rođaci" pa i treba da im uvedu sankcije, kad šuruju sa teroristima.

mk

pre 8 godina

Za sve neupucene,koji Rusiju vide kao ogroman Kolhoz,iz vremena komunizma,BUDJENJE!!!!
Licno sam daleko od klasicnog Rusofila made in post-komunisticka Srbija.Bez iluzija o vlasti(Putin),i administraciji(mafija).Ali,kako su puni,to je nestvarno.Pucaju od kartica i kesha svih boja.Razocaravajuce nekulturni,a milioneri.Kinezi ista stvar.

Ljubisa

pre 8 godina

Ovo sve sto se desava ne samo u Siriji nego i u Ukrajini je energetski rat izmedju Rusije i Amerike. Americi je u interesu da Evropa ne zavisi od ruskih energenata nego od arapskih tj americkih. Kad su Rusi najavili juzni tok preko Ukrajine nije bila slucajnost da su ameri otpoceli sa podrzavanjem Ukrainske vlade i doslo je do sukoba samo da se spreci juzni tok, pa su Rusi nasli alternativu preko Turske. Americki plan za njihov gasovod iz Saudijske Arabije do Evrope bi bio preko Iraka, Sirije i Turske, ali su problemi bili vlade u Iraku i Siriji jer nisu bili prijateljski naklonjeni amerima i nije nikakva slucajnost da su aneri isli u rat sa irakom ali sa Sirijom nisu imali nacina da prodaju laz svom narodu pa su nasli alternativu tj stvaranje isila ili isisa da unisti Asada na taj nacin. E sad Turci su se osilili jer su uvideli da su jedan od glavnih igraca u ovoj situaciji a nikakvo cudo nebi bilo i da su im ameri obecali dio Sirije .

m.l.

pre 8 godina

@ levac
Znas li koliko naucnika su dali ruski univerziteti? Bolji su u svakom slucaju od turskih. Oni neka uvale nekom sad svoje proizvode, znas li ti koliko je tesko nesto napraviti i prodati?

nbg

pre 8 godina

@sarajevo:
Druze, ne obara se avion zbog tri preleta granice u trajanju od nekoliko sekundi. Turski vojni avioni su samo prosle godine preko 500 puta povredili grcki vazdusni prostor, i? Turska je mogla na elegantniji nacin da se osveti za Turkmene (npr. da dostavi PVO naoruzanje) a ne kao harambase da ruse avion. To ozbiljna drzava ne radi, i ako je neko ovde ispao glup, to je Erdogan.

1003

pre 8 godina

da je ovaj svet normalan,zapadne zemlje bi odavno uvele sankcije TUrskoj ne zbog obaranja ruskog avione,nego zbog aktivnog pomaganja teroristima

ali ovo je za mene samo jos jedan dokaz,da ako USA i njihova kolonija eu imaju koristi od vas,mozete da budete tad i najveci terorista,niko vam nista nae moze.

Nekako skupo zvuci!

pre 8 godina

Ovo je živa komedija! Sankcije na zelenis - prvi put u istoriji (i vjerovatno meso od skakavaca). Haha :D Kad je Putin već tako opasan momak, zašto nije uveo sankcije na izgradnju gasovoda, ili građevinsku industriju... Ovo će biti prve ZELENE sankcije na svijetu :) (koje će opet najviše smetati Rusima, koji imaju užasnu prehranu, puno mesa, alkohola i žitarica, a malo povrća...

levac

pre 8 godina

(Deki
U jakoj su zemlji odabrao da studiras.Pametni rusi ako ih ima studiraju na zapadu.A oni drugi u rusiji.Ako ti mislis da je Moskva rusija onda dzaba tebi fakultet.

Bo_sana_c

pre 8 godina

A šta sad sprečava Tursku da ne kupuje gas i naftu od Azerberđana ili Irana sa kojima dijeli istu granicu kad im Rusija nedozvoljava da izvoze svoje proizvode?! Trgovinska razmjena je nešto što se bazira na uzajamnom trgovinskom reciprotetu,ti prodaš nešto meni ja ću da kupim nešto od tebe a koliko vidim ovdje toga nema više... Čisto sumljam da će Turci pristati na takav tretman jer su dosad pokazivali da nisu skloni da dopuštaju da im nameće svoju volju i silu!

m.l.

pre 8 godina

@EU citizen
Rusi nemaju gde, kako da ne, ima ceo mediteran za letovanje, Turska obala nije nesto, samo su im hoteli dobri. Ocigledno se nisi susretao sa mnogo Rusa. Imaju oni dovoljno stanovnika sa jakom kupovnim moci, kao sto na zapadu imas sirotinju.

konstantinopolj

pre 8 godina

@ EU Citizen
Kapiram sto te ovo kaznjavanje Turske pogadja, ali Rusija je ovog puta u pravu. To sto se Turska nalazi izmedju Evrope i Azije ne znaci nista, jer se i Rusija nalazi U Evropi i Aziji. Sa druge strane, Turska je u zavadi sa svim susedima (Iran, Sirija, Izrael, Grcka, Jermenija), to joj polozaj koji ima nije nesto poseban. Trgovinska sila ili turisticka sila su promenljive kategorije, ako ne bude kupaca tvoje robe i turista dzabe proizvodnja i hoteli.

Bato

pre 8 godina

Ovi Rusi uveli sankcije celom svetu,Putin me sve više podseća na Slobu..
dok Rusi svate gde ih vodi ima da ih vrati u bedu i siromaštvo..
Niko nije mogao sam protiv svih pa nece ni on..

Apostol

pre 8 godina

koliko vidim,veliki broj bezveznih komentara, jedni su za Ruse a drugi su za Turke i jedni i drugi navijacki bez sagledavanja cele situacije.

Deki

pre 8 godina

Jaka mi je Turska zemlja kada u njoj malo, malo pa islamisti akriviraju bombu.
Evo danas je jedna eksplodirala u Istambulskom metrou, ima žrtava.
Turska je država sa dosta unutrašnjih problema. Ima islamiste koji se stalno infiltriraju unutar Turske i krugove u Turskoj koji ih podržavaju. Veoma je tanka linija u Turskoj da pređe u radikalni islam.To kažu i mnogi eksperti na zapadu.
Drugo, imaju petnaest miliona Kurda, kojih ukupno ima trideset miliona na teritoriji Sirije, Turske i iraka i traže svoju državu.
Vi EU i SAD ljupci i rusomrsci možete koliko hoćete da pokušavate da ponižavate Rusiju ali je ona mnogo moćnija od Turske i uticajnija. Iza svega ovoga stoji Amerika koja teži da Rusiju na sve načine ošteti.
Sve do sada što su pokušali nije im uspelo da slome Rusiju.
Rusima je mnogo važnija sloboda od Turskog limuna i paradajza.
A i ruski gas mnogo više vredi od ratluka i baklava.
Isto su govorili i za Ukrajinu da će Rusija da ima nesagledive posledice. Ali posle dve godine sankcija Ukrajina je sve slabija i na rubu bankrota, a to se ne bi nikako moglo reći za Rusiju.
Tek će se videti koliko će ko imati štete.
I još jednom, rusomrsci, imate kao i uvek višak gluposti, a manjak znanja. Tipično za vas. Možda vam je masna hrana u McDonaldsu ili KFC-u uticala na vijuge.

sarajevo

pre 8 godina

E, da, i evo breaking news na vodecim svjetskim medijima - NATO dao jednoglasnu podrsku Turskoj, i donio odluku da pojacaju tursku prije svega protuzracnu odbranu. U prijevodu: najmoderniji NATO PZO sistemi se instaliraju na samoj granici izmedju Turske i Sirije. Turska artiljerija danas opet granatirala Asadovu armiju, koja je pokusala da napadne Turkmene.

Erdogan pozvao Putina ili da dokaze tvrdnje o suradnji sa ISIS-om, u kom ce slucaju on dati ostavku, ili da podnese ostavku radi laganja ako te tvrdnje ne moze dokazati.

Boze, pa ovi se s Rusima sprdaju. Ali sada kada stupe na snagu sankcije na limun...

Melenci

pre 8 godina

Stefane od ove vesti svet ima korist i to ogromnu!Ne mogu ni da zamislim da su resili da bude"zub za zub".Dobro je ovako,limun,limun,samo bez oruzja.

Vlada Rus

pre 8 godina

Tragikomicno. Zemlja sa ekonomijom u kolapsu, uvodi sankcije jednoj od najdinamicnijih privreda u Evropi. Turci se verovatno cepaju od smeha.

Sarajevo

pre 8 godina

Rusi su mrak :D Bombarduju Turkmene (vise nego dovoljno da isprovociraju Turke), Turci sute. Prelete dva puta preko turskog zracnog prostora, Turci ih opomenu i kazu da ce ih treci put srusiti. Rusi prelete i treci put, receno-ucinjeno, Turci ih sruse. Rusi traze izvinjenje, Turci kazu da im je zao, ali da je tako moralo biti. Rusi se onda opasno naljute i...

...uvedu sankcije na kranfile. I na limun, dabome.

Pomislili nisu da obustave projekat Turski Tok. Znaju i oni koliko se mogu protegnuti.

Turci, u medjuvremenu, dobili podrsku od Amera (danas zvanicno US Airforce objavio da imaju dokaze da Rusi jesu presli u Turski zracni prostor i ignorirali upozorenja), dobili alibi da (sa svoje strane granice) granatiraju svakoga ko se priblizi Turkmenima (sto i rade), ispali lafovi i pokazali Rusima granice - i vojne, a i ekonomske.

Mislim, limun i karanfili... o, Boze. Istrolali su ih Turci na level 400.

Vasilije

pre 8 godina

povecace se uvoz nasih proizvoda...Jazivim godinama u Rusiji i siguran sam u to.Srbija je jedini i pravi iskreni drug koja Rusiju nije predala nikada

Serjoža

pre 8 godina

Rusi udaraju gde najviše boli. Ne može se dovoljno naglasiti značaj izvoza luka, krastavca, i, naročito, nektarina za tursku ekonomiju. Eto razvojne prilike za nasu poljoprivredu.

Radovan VII

pre 8 godina

Dobro, Vladimire. Da kazemo da je opravdano, ali posle ovoga nema vise prica kako su sankcije los nacin za postizanje ciljeva, ukljucujuci i sankcije zapada prema Rusiji, u suprotnom i ti ode u licemere poput zapadnih kolega.

Slobodni Tesar

pre 8 godina

Za svu navedenu robu koja je navedena kao sankcionisana,vec su zemlje Saudijska Arabija,Kuvajt,UAE,Oman,Katar su najavii da ce uvoziti tu robu isvaku drugu koja bude pod sankcijama.

Stefan

pre 8 godina

Ove sankcije nemaju ama bas nikakvu korist osim sto ce neki ratari u turskoj morati da pronadju nova trzista za prodaju voca i povrca i sto ce biti nesto manje turista u turskoj ali turska ekonomija u globalu nece biti previse pogodjena,sto se ne moze reci za rusiju kojoj polako ponestaje trzista kojima ce moci da proda svoj gas posto posle ovih sankcija turci sigurno nece zeleti turski tok od vecih zemalja koje nemaju rezerve gasa a kojima je on potreban sada ostaje samo kina koja ce verovatno u potpunosti iskoristiti ovu situaciju i kupiti gas po znatno povoljnijoj ceni od trzisne.

Don

pre 8 godina

Rujani su legende! Navukli se na turski limun, kao drogeraš na heroin. Turski tok je izgleda bitniji nego šo sam mislio :-). Sve im diraj, al u Turski tok ne diraj :-). Živjelo tursko-rusko prijateljstvo!

Covek zvani Vuk

pre 8 godina

A Francuska je donira sa novcem i clanstvom u EU. Kako je nastala i odrzala se Islamska drzava ?. Nas su bombardovali zbog samo njima poznatim razlozima 70 dana !!!. Nikada niko od njih nije ni spomenuo civilne zrtve !!!. Bravo za Rusiju koja se sama bori protiv svog bezumlja i samovolje propalog neo liberalnog bloka.

Caky

pre 8 godina

Putin treba da razmisli kako će sebi sankcije da skine s vrata. Kao oni uvode sankcije onima od kojih se hrane,pa to će više ruše da pogodi....

Nikola 032

pre 8 godina

Citam komentare velikih Eu fanova... verujem da nisu ni bili u Turskoj..pa.ne moze Rusija da uvede Turskoj sankcije na delove stelt tehnologije ili kompijutere i slicno... Turska je primitivna zemlja i moze da izvozi i gaji ovaj zelenis koji jedino pored koze i mesa trguje po evropi i svetu i jedino se na to oslanja pored turizma... na sta bi ste vi hteli da im Rusi stave zabranu ??? na IT tehnologiju ? :) Nije Putin smesan ovo je taman kako treba... odmereno ! Podrska pravoslavnoj braci uz veliki minus svim licemernim komentatorima i parama ispranim mozgovima.

Porky

pre 8 godina

Kakve gluposti! Kog jos bruga za ruske sankcije. Evo bas se uplasih, da ce turska da propadne zbog slabog izvoza limuna. I to je kao neka 'sila' ,igraju se decijih igara ovde

djole

pre 8 godina

E moji Rusi ostadoste sami bez ijednog saveznika (osim diktatira Asada). Koliko dugo ce vas narod izdrzati izolaciju od savremenog sveta?

banka

pre 8 godina

Da je srušen avion SSSR-a tamo 70-ih Turska bi bila bombardoavana današnja Rusija je smešna, uvode sankcije na karfiol i jagode.
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (rema, 1. decembar 2015 16:09)

Turska je i 70-ih bila clanica NATO i bas je tad bilo nesto sto se zove Kubanska kriza i imala je veze sa Turskom. Da ti sad ne objasnjavam... uglavnom ni tada Tursku nisu smeli napasti, a imali su jaci razlog.

Branko

pre 8 godina

Pa dobro, ima li ta Rusija neku svoju proizvodnju, osim gasa I tenkova, pa da zabrani izvoz svoje robe, kao sto rade normalne drzave.
Zabranjuju uvoz voca I povrca, uvode sankcije svojim gradjanima.
A Turci ce naci nova trzista, kao I Poljaci za jabuke.

EU

pre 8 godina

Zapad uveo sankcije Rusiji zbog okupiranja cele teritprije Krima i dela Ukrajine pa je Putin pricao o nepravednim sankcijama a ovi uvode zbog jednog aviona posle hiljada upozorenja i pozivanja ruskog ambasadora da ne krse vazdusni prostor. Ruski licemer izgleda naisao na tvrdo kod Turaka

fery

pre 8 godina

Ovo je smesno. Rusija uvodi sankcije Turskoj???? Pa Turska je ekonomska velesila, razvijena drzava po svim aspektima,Rusija je za nju puka sirotinja ako cemo iskreno.

Marko

pre 8 godina

Prosto je, nema rusija nista protiv turskog naroda i drzave generalno, nego protiv trenutne vlade turske, i ove sankcije imaju samo za cilj da erdogan izgubi sledece izbore, jer ako su erdogan i ekipa krivi sto turski narod gubi milijarde godisnje, onda taj isti narod treba da ih otera sa vlasti, jer sta ce im vlada koja ih čini siromasnijima, i preti da uvuce u ratni konflikt sa rusijom....kada erdogan i ekipa odu sa vlasti, doci ce neki novi ljudi sa kojima ce rusi sesti da pricaju o popravci odnosa....dok su erdogan i ekipa na vlasti odnosi sa rusijom mogu da budu samo gori, nikako bolji, pa neka turski narod sam uvidi sta im je u interesu, a znace narod za najkasnije 6 meseci koliko mnogo gubi zbog sankcija.

Jovo

pre 8 godina

Rusija je ovim putem izvrsila atentat na samu sebe. Koliko god simpatisali Cara ovo nije dobro za gradjane Rusije, ali dobro, verovatno on zna sta je ciniti.

Deki

pre 8 godina

@(EU Citizen, 1. decembar 2015 16:16), dečko, o kojih 140 miliona siromašnih govoriš, jel ti živiš u Rusiji? Pa, ako su svi siromašni, o kakvom letovanju govoriš? Alo, srušili im avion koji se bori protiv ID, a ti braniš Turke koji mešetare sa naftom, a NATO koji isto tamo bombarduje braniš? Koji je uopšte tvoj kriterijum političke misli? Coca Cola, Ajfon, holivudski filmovi, NBA i ostala zabava koja nema veze sa realnim životom? Inače, studirao sam u Moskvi 5 godina i sigurno sam upućeniji od tebe. Rusija je ogromno tržište i ona mnogo manje gubi od Turaka.

adriano_galliani

pre 8 godina

Ovo je smesno. Za kaznu turcin ne sme vise da podaje luk, boraniju i karanfile. Cccc Rusijo na sta si spala.
(ludi konj, 1. decembar 2015 16:02)

Ти би изгледа више волео нуклеарке? Па како је НАТО и ЕУ казнио Русију, исто неким безвезним санкцијама? НАТО и ЕУ, на шта си спао.

EU Citizen

pre 8 godina

Ruse najbolje opisuje ona narodna: videla žaba da se konj potkiva, pa i ona digla nogu :))) Kakvim oni sankcijama sa svojom nejakom ekonomijom oslonjenom na izvoz ranjivih sirovina i 140 miliona siromašnih stanovnika mogu nekoga da pogode, a naročito Tursku, trgovačku velesilu, između Evrope i Azije iza koje stoje i SAD i EU. Jedini koji ispašta je ruski narod, koji više bukvalno nema kuda na odmor, jer su Egipat i Turska bile jedine bliske a jeftine destinacije gde su im davali vize na aerodromu, ali tako im i treba kada trpe ovu boljševičku mafiju na vlasti.

Optimista

pre 8 godina

Smesni potezi. Danasnja Rusija je smesna,uvodi sankcije za luk,boraniju,kruske,mandarine,hahahhah,a gubi mnooogo vise. Cekala je izvinjenje,mada je znala da do toga nece doci,jer kod njih izvini-tesko dolazi u obzir!!!

Maxo iz Kanade

pre 8 godina

Steta a slikao se sa Erdoganom kad mu je juzni tok zaustavljen pa uzinat EU poceo da pravi turski tok.
Bice komedija kad mu i Belorusija okrene ledja, jedini prijatelj Severna Koreja.

mr.wolf

pre 8 godina

"Trazili ste, gledajte. Verujem da ce biti na snazi do zvanicnog izvinjenja Ankare. To ce biti nakon pada Erdogana.Nesto vec suskaju o drzavnom udaru vojske."

Ima svetsku geopolitiku u malom prstu, nije otisao dalje od svog sela.

levac

pre 8 godina

Putin nikako da se dozove pameti.Pa samo je svoj narod lisio prizvoda iz Turske i nista vise.A i taj narod koji ga trpi ne zsluzuje nisra bolje.Ofakle su uvezeni oroizvodi cime se putin hrani?Ili jede samo heljdu mozda.

vu

pre 8 godina

Nisam zaljubljenik u Ruse i slicno ali realno gledano ovo je odlicno resenje u ovom trenutku..Turska ce sigurno osetiti ove sankcije na nekoliko polja ma koliko to vama bilo smesno.Takodje treba da budemo srecni sto su Rusi odustali od vojnog konflikta sa Turcima inace bi tako poceo WWIII a tu bi smo i mi grdo prosli,dakle umesto sto se sprdate na racun sankcija budite srecni a ne da prizivate rat kao da je u pitanju igrica a ne zivoti..

petar

pre 8 godina

Trazili ste, gledajte. Verujem da ce biti na snazi do zvanicnog izvinjenja Ankare. To ce biti nakon pada Erdogana.Nesto vec suskaju o drzavnom udaru vojske.

EU Citizen

pre 8 godina

Ruse najbolje opisuje ona narodna: videla žaba da se konj potkiva, pa i ona digla nogu :))) Kakvim oni sankcijama sa svojom nejakom ekonomijom oslonjenom na izvoz ranjivih sirovina i 140 miliona siromašnih stanovnika mogu nekoga da pogode, a naročito Tursku, trgovačku velesilu, između Evrope i Azije iza koje stoje i SAD i EU. Jedini koji ispašta je ruski narod, koji više bukvalno nema kuda na odmor, jer su Egipat i Turska bile jedine bliske a jeftine destinacije gde su im davali vize na aerodromu, ali tako im i treba kada trpe ovu boljševičku mafiju na vlasti.

petar

pre 8 godina

Trazili ste, gledajte. Verujem da ce biti na snazi do zvanicnog izvinjenja Ankare. To ce biti nakon pada Erdogana.Nesto vec suskaju o drzavnom udaru vojske.

Nikola 032

pre 8 godina

Citam komentare velikih Eu fanova... verujem da nisu ni bili u Turskoj..pa.ne moze Rusija da uvede Turskoj sankcije na delove stelt tehnologije ili kompijutere i slicno... Turska je primitivna zemlja i moze da izvozi i gaji ovaj zelenis koji jedino pored koze i mesa trguje po evropi i svetu i jedino se na to oslanja pored turizma... na sta bi ste vi hteli da im Rusi stave zabranu ??? na IT tehnologiju ? :) Nije Putin smesan ovo je taman kako treba... odmereno ! Podrska pravoslavnoj braci uz veliki minus svim licemernim komentatorima i parama ispranim mozgovima.

Serjoža

pre 8 godina

Rusi udaraju gde najviše boli. Ne može se dovoljno naglasiti značaj izvoza luka, krastavca, i, naročito, nektarina za tursku ekonomiju. Eto razvojne prilike za nasu poljoprivredu.

Deki

pre 8 godina

@(EU Citizen, 1. decembar 2015 16:16), dečko, o kojih 140 miliona siromašnih govoriš, jel ti živiš u Rusiji? Pa, ako su svi siromašni, o kakvom letovanju govoriš? Alo, srušili im avion koji se bori protiv ID, a ti braniš Turke koji mešetare sa naftom, a NATO koji isto tamo bombarduje braniš? Koji je uopšte tvoj kriterijum političke misli? Coca Cola, Ajfon, holivudski filmovi, NBA i ostala zabava koja nema veze sa realnim životom? Inače, studirao sam u Moskvi 5 godina i sigurno sam upućeniji od tebe. Rusija je ogromno tržište i ona mnogo manje gubi od Turaka.

Radovan VII

pre 8 godina

Dobro, Vladimire. Da kazemo da je opravdano, ali posle ovoga nema vise prica kako su sankcije los nacin za postizanje ciljeva, ukljucujuci i sankcije zapada prema Rusiji, u suprotnom i ti ode u licemere poput zapadnih kolega.

adriano_galliani

pre 8 godina

Ovo je smesno. Za kaznu turcin ne sme vise da podaje luk, boraniju i karanfile. Cccc Rusijo na sta si spala.
(ludi konj, 1. decembar 2015 16:02)

Ти би изгледа више волео нуклеарке? Па како је НАТО и ЕУ казнио Русију, исто неким безвезним санкцијама? НАТО и ЕУ, на шта си спао.

Čoksi

pre 8 godina

Bravo. Sad i ostale članice UN treba da se pridruže Rusiji... inače čitam komentare tipa "Rusijo na šta si spala"... alo "rođaci" pa i treba da im uvedu sankcije, kad šuruju sa teroristima.

Sarajevo

pre 8 godina

Rusi su mrak :D Bombarduju Turkmene (vise nego dovoljno da isprovociraju Turke), Turci sute. Prelete dva puta preko turskog zracnog prostora, Turci ih opomenu i kazu da ce ih treci put srusiti. Rusi prelete i treci put, receno-ucinjeno, Turci ih sruse. Rusi traze izvinjenje, Turci kazu da im je zao, ali da je tako moralo biti. Rusi se onda opasno naljute i...

...uvedu sankcije na kranfile. I na limun, dabome.

Pomislili nisu da obustave projekat Turski Tok. Znaju i oni koliko se mogu protegnuti.

Turci, u medjuvremenu, dobili podrsku od Amera (danas zvanicno US Airforce objavio da imaju dokaze da Rusi jesu presli u Turski zracni prostor i ignorirali upozorenja), dobili alibi da (sa svoje strane granice) granatiraju svakoga ko se priblizi Turkmenima (sto i rade), ispali lafovi i pokazali Rusima granice - i vojne, a i ekonomske.

Mislim, limun i karanfili... o, Boze. Istrolali su ih Turci na level 400.

vu

pre 8 godina

Nisam zaljubljenik u Ruse i slicno ali realno gledano ovo je odlicno resenje u ovom trenutku..Turska ce sigurno osetiti ove sankcije na nekoliko polja ma koliko to vama bilo smesno.Takodje treba da budemo srecni sto su Rusi odustali od vojnog konflikta sa Turcima inace bi tako poceo WWIII a tu bi smo i mi grdo prosli,dakle umesto sto se sprdate na racun sankcija budite srecni a ne da prizivate rat kao da je u pitanju igrica a ne zivoti..

Slobodni Tesar

pre 8 godina

Za svu navedenu robu koja je navedena kao sankcionisana,vec su zemlje Saudijska Arabija,Kuvajt,UAE,Oman,Katar su najavii da ce uvoziti tu robu isvaku drugu koja bude pod sankcijama.

fery

pre 8 godina

Ovo je smesno. Rusija uvodi sankcije Turskoj???? Pa Turska je ekonomska velesila, razvijena drzava po svim aspektima,Rusija je za nju puka sirotinja ako cemo iskreno.

EU

pre 8 godina

Zapad uveo sankcije Rusiji zbog okupiranja cele teritprije Krima i dela Ukrajine pa je Putin pricao o nepravednim sankcijama a ovi uvode zbog jednog aviona posle hiljada upozorenja i pozivanja ruskog ambasadora da ne krse vazdusni prostor. Ruski licemer izgleda naisao na tvrdo kod Turaka

djole

pre 8 godina

E moji Rusi ostadoste sami bez ijednog saveznika (osim diktatira Asada). Koliko dugo ce vas narod izdrzati izolaciju od savremenog sveta?

Don

pre 8 godina

Rujani su legende! Navukli se na turski limun, kao drogeraš na heroin. Turski tok je izgleda bitniji nego šo sam mislio :-). Sve im diraj, al u Turski tok ne diraj :-). Živjelo tursko-rusko prijateljstvo!

Bato

pre 8 godina

Ovi Rusi uveli sankcije celom svetu,Putin me sve više podseća na Slobu..
dok Rusi svate gde ih vodi ima da ih vrati u bedu i siromaštvo..
Niko nije mogao sam protiv svih pa nece ni on..

banka

pre 8 godina

Da je srušen avion SSSR-a tamo 70-ih Turska bi bila bombardoavana današnja Rusija je smešna, uvode sankcije na karfiol i jagode.
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (rema, 1. decembar 2015 16:09)

Turska je i 70-ih bila clanica NATO i bas je tad bilo nesto sto se zove Kubanska kriza i imala je veze sa Turskom. Da ti sad ne objasnjavam... uglavnom ni tada Tursku nisu smeli napasti, a imali su jaci razlog.

nbg

pre 8 godina

@sarajevo:
Druze, ne obara se avion zbog tri preleta granice u trajanju od nekoliko sekundi. Turski vojni avioni su samo prosle godine preko 500 puta povredili grcki vazdusni prostor, i? Turska je mogla na elegantniji nacin da se osveti za Turkmene (npr. da dostavi PVO naoruzanje) a ne kao harambase da ruse avion. To ozbiljna drzava ne radi, i ako je neko ovde ispao glup, to je Erdogan.

Covek zvani Vuk

pre 8 godina

A Francuska je donira sa novcem i clanstvom u EU. Kako je nastala i odrzala se Islamska drzava ?. Nas su bombardovali zbog samo njima poznatim razlozima 70 dana !!!. Nikada niko od njih nije ni spomenuo civilne zrtve !!!. Bravo za Rusiju koja se sama bori protiv svog bezumlja i samovolje propalog neo liberalnog bloka.

Branko

pre 8 godina

Pa dobro, ima li ta Rusija neku svoju proizvodnju, osim gasa I tenkova, pa da zabrani izvoz svoje robe, kao sto rade normalne drzave.
Zabranjuju uvoz voca I povrca, uvode sankcije svojim gradjanima.
A Turci ce naci nova trzista, kao I Poljaci za jabuke.

Maxo iz Kanade

pre 8 godina

Steta a slikao se sa Erdoganom kad mu je juzni tok zaustavljen pa uzinat EU poceo da pravi turski tok.
Bice komedija kad mu i Belorusija okrene ledja, jedini prijatelj Severna Koreja.

Apostol

pre 8 godina

koliko vidim,veliki broj bezveznih komentara, jedni su za Ruse a drugi su za Turke i jedni i drugi navijacki bez sagledavanja cele situacije.

Optimista

pre 8 godina

Smesni potezi. Danasnja Rusija je smesna,uvodi sankcije za luk,boraniju,kruske,mandarine,hahahhah,a gubi mnooogo vise. Cekala je izvinjenje,mada je znala da do toga nece doci,jer kod njih izvini-tesko dolazi u obzir!!!

Vlada Rus

pre 8 godina

Tragikomicno. Zemlja sa ekonomijom u kolapsu, uvodi sankcije jednoj od najdinamicnijih privreda u Evropi. Turci se verovatno cepaju od smeha.

levac

pre 8 godina

(Deki
U jakoj su zemlji odabrao da studiras.Pametni rusi ako ih ima studiraju na zapadu.A oni drugi u rusiji.Ako ti mislis da je Moskva rusija onda dzaba tebi fakultet.

1003

pre 8 godina

da je ovaj svet normalan,zapadne zemlje bi odavno uvele sankcije TUrskoj ne zbog obaranja ruskog avione,nego zbog aktivnog pomaganja teroristima

ali ovo je za mene samo jos jedan dokaz,da ako USA i njihova kolonija eu imaju koristi od vas,mozete da budete tad i najveci terorista,niko vam nista nae moze.

Ljubisa

pre 8 godina

Ovo sve sto se desava ne samo u Siriji nego i u Ukrajini je energetski rat izmedju Rusije i Amerike. Americi je u interesu da Evropa ne zavisi od ruskih energenata nego od arapskih tj americkih. Kad su Rusi najavili juzni tok preko Ukrajine nije bila slucajnost da su ameri otpoceli sa podrzavanjem Ukrainske vlade i doslo je do sukoba samo da se spreci juzni tok, pa su Rusi nasli alternativu preko Turske. Americki plan za njihov gasovod iz Saudijske Arabije do Evrope bi bio preko Iraka, Sirije i Turske, ali su problemi bili vlade u Iraku i Siriji jer nisu bili prijateljski naklonjeni amerima i nije nikakva slucajnost da su aneri isli u rat sa irakom ali sa Sirijom nisu imali nacina da prodaju laz svom narodu pa su nasli alternativu tj stvaranje isila ili isisa da unisti Asada na taj nacin. E sad Turci su se osilili jer su uvideli da su jedan od glavnih igraca u ovoj situaciji a nikakvo cudo nebi bilo i da su im ameri obecali dio Sirije .

sarajevo

pre 8 godina

E, da, i evo breaking news na vodecim svjetskim medijima - NATO dao jednoglasnu podrsku Turskoj, i donio odluku da pojacaju tursku prije svega protuzracnu odbranu. U prijevodu: najmoderniji NATO PZO sistemi se instaliraju na samoj granici izmedju Turske i Sirije. Turska artiljerija danas opet granatirala Asadovu armiju, koja je pokusala da napadne Turkmene.

Erdogan pozvao Putina ili da dokaze tvrdnje o suradnji sa ISIS-om, u kom ce slucaju on dati ostavku, ili da podnese ostavku radi laganja ako te tvrdnje ne moze dokazati.

Boze, pa ovi se s Rusima sprdaju. Ali sada kada stupe na snagu sankcije na limun...

Deki

pre 8 godina

Jaka mi je Turska zemlja kada u njoj malo, malo pa islamisti akriviraju bombu.
Evo danas je jedna eksplodirala u Istambulskom metrou, ima žrtava.
Turska je država sa dosta unutrašnjih problema. Ima islamiste koji se stalno infiltriraju unutar Turske i krugove u Turskoj koji ih podržavaju. Veoma je tanka linija u Turskoj da pređe u radikalni islam.To kažu i mnogi eksperti na zapadu.
Drugo, imaju petnaest miliona Kurda, kojih ukupno ima trideset miliona na teritoriji Sirije, Turske i iraka i traže svoju državu.
Vi EU i SAD ljupci i rusomrsci možete koliko hoćete da pokušavate da ponižavate Rusiju ali je ona mnogo moćnija od Turske i uticajnija. Iza svega ovoga stoji Amerika koja teži da Rusiju na sve načine ošteti.
Sve do sada što su pokušali nije im uspelo da slome Rusiju.
Rusima je mnogo važnija sloboda od Turskog limuna i paradajza.
A i ruski gas mnogo više vredi od ratluka i baklava.
Isto su govorili i za Ukrajinu da će Rusija da ima nesagledive posledice. Ali posle dve godine sankcija Ukrajina je sve slabija i na rubu bankrota, a to se ne bi nikako moglo reći za Rusiju.
Tek će se videti koliko će ko imati štete.
I još jednom, rusomrsci, imate kao i uvek višak gluposti, a manjak znanja. Tipično za vas. Možda vam je masna hrana u McDonaldsu ili KFC-u uticala na vijuge.

konstantinopolj

pre 8 godina

@ EU Citizen
Kapiram sto te ovo kaznjavanje Turske pogadja, ali Rusija je ovog puta u pravu. To sto se Turska nalazi izmedju Evrope i Azije ne znaci nista, jer se i Rusija nalazi U Evropi i Aziji. Sa druge strane, Turska je u zavadi sa svim susedima (Iran, Sirija, Izrael, Grcka, Jermenija), to joj polozaj koji ima nije nesto poseban. Trgovinska sila ili turisticka sila su promenljive kategorije, ako ne bude kupaca tvoje robe i turista dzabe proizvodnja i hoteli.

Jovo

pre 8 godina

Rusija je ovim putem izvrsila atentat na samu sebe. Koliko god simpatisali Cara ovo nije dobro za gradjane Rusije, ali dobro, verovatno on zna sta je ciniti.

Nekako skupo zvuci!

pre 8 godina

Ovo je živa komedija! Sankcije na zelenis - prvi put u istoriji (i vjerovatno meso od skakavaca). Haha :D Kad je Putin već tako opasan momak, zašto nije uveo sankcije na izgradnju gasovoda, ili građevinsku industriju... Ovo će biti prve ZELENE sankcije na svijetu :) (koje će opet najviše smetati Rusima, koji imaju užasnu prehranu, puno mesa, alkohola i žitarica, a malo povrća...

Sarajevo

pre 8 godina

@Nenad, ti mozda jesi cuo za listu najboljih univerziteta, ali je nisi dobro proucio. Lomonosov je 196 mjestu. Ispred njega su cak 4 turska univerziteta (najbolje rangirani METU na 85. mjestu). Ali je sve to boranija u usporedbi sa Amerima, koji sami imaju 57 univerziteta medju prvih 100. Tu bi bio otprilike i kraj price o visokom obrazovanju.

Caky

pre 8 godina

Putin treba da razmisli kako će sebi sankcije da skine s vrata. Kao oni uvode sankcije onima od kojih se hrane,pa to će više ruše da pogodi....

levac

pre 8 godina

Putin nikako da se dozove pameti.Pa samo je svoj narod lisio prizvoda iz Turske i nista vise.A i taj narod koji ga trpi ne zsluzuje nisra bolje.Ofakle su uvezeni oroizvodi cime se putin hrani?Ili jede samo heljdu mozda.

Marko

pre 8 godina

Prosto je, nema rusija nista protiv turskog naroda i drzave generalno, nego protiv trenutne vlade turske, i ove sankcije imaju samo za cilj da erdogan izgubi sledece izbore, jer ako su erdogan i ekipa krivi sto turski narod gubi milijarde godisnje, onda taj isti narod treba da ih otera sa vlasti, jer sta ce im vlada koja ih čini siromasnijima, i preti da uvuce u ratni konflikt sa rusijom....kada erdogan i ekipa odu sa vlasti, doci ce neki novi ljudi sa kojima ce rusi sesti da pricaju o popravci odnosa....dok su erdogan i ekipa na vlasti odnosi sa rusijom mogu da budu samo gori, nikako bolji, pa neka turski narod sam uvidi sta im je u interesu, a znace narod za najkasnije 6 meseci koliko mnogo gubi zbog sankcija.

Bo_sana_c

pre 8 godina

A šta sad sprečava Tursku da ne kupuje gas i naftu od Azerberđana ili Irana sa kojima dijeli istu granicu kad im Rusija nedozvoljava da izvoze svoje proizvode?! Trgovinska razmjena je nešto što se bazira na uzajamnom trgovinskom reciprotetu,ti prodaš nešto meni ja ću da kupim nešto od tebe a koliko vidim ovdje toga nema više... Čisto sumljam da će Turci pristati na takav tretman jer su dosad pokazivali da nisu skloni da dopuštaju da im nameće svoju volju i silu!

m.l.

pre 8 godina

@EU citizen
Rusi nemaju gde, kako da ne, ima ceo mediteran za letovanje, Turska obala nije nesto, samo su im hoteli dobri. Ocigledno se nisi susretao sa mnogo Rusa. Imaju oni dovoljno stanovnika sa jakom kupovnim moci, kao sto na zapadu imas sirotinju.

mk

pre 8 godina

Za sve neupucene,koji Rusiju vide kao ogroman Kolhoz,iz vremena komunizma,BUDJENJE!!!!
Licno sam daleko od klasicnog Rusofila made in post-komunisticka Srbija.Bez iluzija o vlasti(Putin),i administraciji(mafija).Ali,kako su puni,to je nestvarno.Pucaju od kartica i kesha svih boja.Razocaravajuce nekulturni,a milioneri.Kinezi ista stvar.

Stefan

pre 8 godina

Ove sankcije nemaju ama bas nikakvu korist osim sto ce neki ratari u turskoj morati da pronadju nova trzista za prodaju voca i povrca i sto ce biti nesto manje turista u turskoj ali turska ekonomija u globalu nece biti previse pogodjena,sto se ne moze reci za rusiju kojoj polako ponestaje trzista kojima ce moci da proda svoj gas posto posle ovih sankcija turci sigurno nece zeleti turski tok od vecih zemalja koje nemaju rezerve gasa a kojima je on potreban sada ostaje samo kina koja ce verovatno u potpunosti iskoristiti ovu situaciju i kupiti gas po znatno povoljnijoj ceni od trzisne.

Porky

pre 8 godina

Kakve gluposti! Kog jos bruga za ruske sankcije. Evo bas se uplasih, da ce turska da propadne zbog slabog izvoza limuna. I to je kao neka 'sila' ,igraju se decijih igara ovde

mr.wolf

pre 8 godina

"Trazili ste, gledajte. Verujem da ce biti na snazi do zvanicnog izvinjenja Ankare. To ce biti nakon pada Erdogana.Nesto vec suskaju o drzavnom udaru vojske."

Ima svetsku geopolitiku u malom prstu, nije otisao dalje od svog sela.

Nenad

pre 8 godina

@levac, ti verovatno nikad nisi cuo za listu 100 najbilje rangiranih univerziteta. Da jesu znao bi da je Limanosov veoma dobro rangiran. Da Rusi nemaju dobre fakultete ne bi imali ni svirsku tehnologiju ni rudarstvo ( bez dobrih inzenjera nemoguce je to imati). Na pomenutoj listi nema niti jednog univerziteta iz naseg okruzenja, ukljucujuci ti I Austriju....a ti gde si studirao?
Nenad, Canada

Vasilije

pre 8 godina

povecace se uvoz nasih proizvoda...Jazivim godinama u Rusiji i siguran sam u to.Srbija je jedini i pravi iskreni drug koja Rusiju nije predala nikada

m.l.

pre 8 godina

@ levac
Znas li koliko naucnika su dali ruski univerziteti? Bolji su u svakom slucaju od turskih. Oni neka uvale nekom sad svoje proizvode, znas li ti koliko je tesko nesto napraviti i prodati?

Melenci

pre 8 godina

Stefane od ove vesti svet ima korist i to ogromnu!Ne mogu ni da zamislim da su resili da bude"zub za zub".Dobro je ovako,limun,limun,samo bez oruzja.

Zli

pre 8 godina

Smešni su mi ovi što misle da su se Turci jako uzbudili oko novonastalih događaja. Evo potpisali danas ljudi sporazum sa Katarom oko gasa u slučaju da Rusija nastavi da glumata. Neće propasti Turska bez Rusije, ne radujte se u napred, ima sveta i van Rusije... A Rusija kako je krenula, ostaće sama sa sobom u sopstvenom gasu samo zbog dečjeg inata i nerazumnog prepucavanja. Šteta... :-)

EU Citizen

pre 8 godina

Ruse najbolje opisuje ona narodna: videla žaba da se konj potkiva, pa i ona digla nogu :))) Kakvim oni sankcijama sa svojom nejakom ekonomijom oslonjenom na izvoz ranjivih sirovina i 140 miliona siromašnih stanovnika mogu nekoga da pogode, a naročito Tursku, trgovačku velesilu, između Evrope i Azije iza koje stoje i SAD i EU. Jedini koji ispašta je ruski narod, koji više bukvalno nema kuda na odmor, jer su Egipat i Turska bile jedine bliske a jeftine destinacije gde su im davali vize na aerodromu, ali tako im i treba kada trpe ovu boljševičku mafiju na vlasti.

Sarajevo

pre 8 godina

Rusi su mrak :D Bombarduju Turkmene (vise nego dovoljno da isprovociraju Turke), Turci sute. Prelete dva puta preko turskog zracnog prostora, Turci ih opomenu i kazu da ce ih treci put srusiti. Rusi prelete i treci put, receno-ucinjeno, Turci ih sruse. Rusi traze izvinjenje, Turci kazu da im je zao, ali da je tako moralo biti. Rusi se onda opasno naljute i...

...uvedu sankcije na kranfile. I na limun, dabome.

Pomislili nisu da obustave projekat Turski Tok. Znaju i oni koliko se mogu protegnuti.

Turci, u medjuvremenu, dobili podrsku od Amera (danas zvanicno US Airforce objavio da imaju dokaze da Rusi jesu presli u Turski zracni prostor i ignorirali upozorenja), dobili alibi da (sa svoje strane granice) granatiraju svakoga ko se priblizi Turkmenima (sto i rade), ispali lafovi i pokazali Rusima granice - i vojne, a i ekonomske.

Mislim, limun i karanfili... o, Boze. Istrolali su ih Turci na level 400.

fery

pre 8 godina

Ovo je smesno. Rusija uvodi sankcije Turskoj???? Pa Turska je ekonomska velesila, razvijena drzava po svim aspektima,Rusija je za nju puka sirotinja ako cemo iskreno.

petar

pre 8 godina

Trazili ste, gledajte. Verujem da ce biti na snazi do zvanicnog izvinjenja Ankare. To ce biti nakon pada Erdogana.Nesto vec suskaju o drzavnom udaru vojske.

Nikola 032

pre 8 godina

Citam komentare velikih Eu fanova... verujem da nisu ni bili u Turskoj..pa.ne moze Rusija da uvede Turskoj sankcije na delove stelt tehnologije ili kompijutere i slicno... Turska je primitivna zemlja i moze da izvozi i gaji ovaj zelenis koji jedino pored koze i mesa trguje po evropi i svetu i jedino se na to oslanja pored turizma... na sta bi ste vi hteli da im Rusi stave zabranu ??? na IT tehnologiju ? :) Nije Putin smesan ovo je taman kako treba... odmereno ! Podrska pravoslavnoj braci uz veliki minus svim licemernim komentatorima i parama ispranim mozgovima.

djole

pre 8 godina

E moji Rusi ostadoste sami bez ijednog saveznika (osim diktatira Asada). Koliko dugo ce vas narod izdrzati izolaciju od savremenog sveta?

Optimista

pre 8 godina

Smesni potezi. Danasnja Rusija je smesna,uvodi sankcije za luk,boraniju,kruske,mandarine,hahahhah,a gubi mnooogo vise. Cekala je izvinjenje,mada je znala da do toga nece doci,jer kod njih izvini-tesko dolazi u obzir!!!

Deki

pre 8 godina

@(EU Citizen, 1. decembar 2015 16:16), dečko, o kojih 140 miliona siromašnih govoriš, jel ti živiš u Rusiji? Pa, ako su svi siromašni, o kakvom letovanju govoriš? Alo, srušili im avion koji se bori protiv ID, a ti braniš Turke koji mešetare sa naftom, a NATO koji isto tamo bombarduje braniš? Koji je uopšte tvoj kriterijum političke misli? Coca Cola, Ajfon, holivudski filmovi, NBA i ostala zabava koja nema veze sa realnim životom? Inače, studirao sam u Moskvi 5 godina i sigurno sam upućeniji od tebe. Rusija je ogromno tržište i ona mnogo manje gubi od Turaka.

levac

pre 8 godina

(Deki
U jakoj su zemlji odabrao da studiras.Pametni rusi ako ih ima studiraju na zapadu.A oni drugi u rusiji.Ako ti mislis da je Moskva rusija onda dzaba tebi fakultet.

EU

pre 8 godina

Zapad uveo sankcije Rusiji zbog okupiranja cele teritprije Krima i dela Ukrajine pa je Putin pricao o nepravednim sankcijama a ovi uvode zbog jednog aviona posle hiljada upozorenja i pozivanja ruskog ambasadora da ne krse vazdusni prostor. Ruski licemer izgleda naisao na tvrdo kod Turaka

Slobodni Tesar

pre 8 godina

Za svu navedenu robu koja je navedena kao sankcionisana,vec su zemlje Saudijska Arabija,Kuvajt,UAE,Oman,Katar su najavii da ce uvoziti tu robu isvaku drugu koja bude pod sankcijama.

Jovo

pre 8 godina

Rusija je ovim putem izvrsila atentat na samu sebe. Koliko god simpatisali Cara ovo nije dobro za gradjane Rusije, ali dobro, verovatno on zna sta je ciniti.

Serjoža

pre 8 godina

Rusi udaraju gde najviše boli. Ne može se dovoljno naglasiti značaj izvoza luka, krastavca, i, naročito, nektarina za tursku ekonomiju. Eto razvojne prilike za nasu poljoprivredu.

levac

pre 8 godina

Putin nikako da se dozove pameti.Pa samo je svoj narod lisio prizvoda iz Turske i nista vise.A i taj narod koji ga trpi ne zsluzuje nisra bolje.Ofakle su uvezeni oroizvodi cime se putin hrani?Ili jede samo heljdu mozda.

Bato

pre 8 godina

Ovi Rusi uveli sankcije celom svetu,Putin me sve više podseća na Slobu..
dok Rusi svate gde ih vodi ima da ih vrati u bedu i siromaštvo..
Niko nije mogao sam protiv svih pa nece ni on..

Maxo iz Kanade

pre 8 godina

Steta a slikao se sa Erdoganom kad mu je juzni tok zaustavljen pa uzinat EU poceo da pravi turski tok.
Bice komedija kad mu i Belorusija okrene ledja, jedini prijatelj Severna Koreja.

Čoksi

pre 8 godina

Bravo. Sad i ostale članice UN treba da se pridruže Rusiji... inače čitam komentare tipa "Rusijo na šta si spala"... alo "rođaci" pa i treba da im uvedu sankcije, kad šuruju sa teroristima.

sarajevo

pre 8 godina

E, da, i evo breaking news na vodecim svjetskim medijima - NATO dao jednoglasnu podrsku Turskoj, i donio odluku da pojacaju tursku prije svega protuzracnu odbranu. U prijevodu: najmoderniji NATO PZO sistemi se instaliraju na samoj granici izmedju Turske i Sirije. Turska artiljerija danas opet granatirala Asadovu armiju, koja je pokusala da napadne Turkmene.

Erdogan pozvao Putina ili da dokaze tvrdnje o suradnji sa ISIS-om, u kom ce slucaju on dati ostavku, ili da podnese ostavku radi laganja ako te tvrdnje ne moze dokazati.

Boze, pa ovi se s Rusima sprdaju. Ali sada kada stupe na snagu sankcije na limun...

Vlada Rus

pre 8 godina

Tragikomicno. Zemlja sa ekonomijom u kolapsu, uvodi sankcije jednoj od najdinamicnijih privreda u Evropi. Turci se verovatno cepaju od smeha.

Radovan VII

pre 8 godina

Dobro, Vladimire. Da kazemo da je opravdano, ali posle ovoga nema vise prica kako su sankcije los nacin za postizanje ciljeva, ukljucujuci i sankcije zapada prema Rusiji, u suprotnom i ti ode u licemere poput zapadnih kolega.

Branko

pre 8 godina

Pa dobro, ima li ta Rusija neku svoju proizvodnju, osim gasa I tenkova, pa da zabrani izvoz svoje robe, kao sto rade normalne drzave.
Zabranjuju uvoz voca I povrca, uvode sankcije svojim gradjanima.
A Turci ce naci nova trzista, kao I Poljaci za jabuke.

Sarajevo

pre 8 godina

@Nenad, ti mozda jesi cuo za listu najboljih univerziteta, ali je nisi dobro proucio. Lomonosov je 196 mjestu. Ispred njega su cak 4 turska univerziteta (najbolje rangirani METU na 85. mjestu). Ali je sve to boranija u usporedbi sa Amerima, koji sami imaju 57 univerziteta medju prvih 100. Tu bi bio otprilike i kraj price o visokom obrazovanju.

adriano_galliani

pre 8 godina

Ovo je smesno. Za kaznu turcin ne sme vise da podaje luk, boraniju i karanfile. Cccc Rusijo na sta si spala.
(ludi konj, 1. decembar 2015 16:02)

Ти би изгледа више волео нуклеарке? Па како је НАТО и ЕУ казнио Русију, исто неким безвезним санкцијама? НАТО и ЕУ, на шта си спао.

Stefan

pre 8 godina

Ove sankcije nemaju ama bas nikakvu korist osim sto ce neki ratari u turskoj morati da pronadju nova trzista za prodaju voca i povrca i sto ce biti nesto manje turista u turskoj ali turska ekonomija u globalu nece biti previse pogodjena,sto se ne moze reci za rusiju kojoj polako ponestaje trzista kojima ce moci da proda svoj gas posto posle ovih sankcija turci sigurno nece zeleti turski tok od vecih zemalja koje nemaju rezerve gasa a kojima je on potreban sada ostaje samo kina koja ce verovatno u potpunosti iskoristiti ovu situaciju i kupiti gas po znatno povoljnijoj ceni od trzisne.

Porky

pre 8 godina

Kakve gluposti! Kog jos bruga za ruske sankcije. Evo bas se uplasih, da ce turska da propadne zbog slabog izvoza limuna. I to je kao neka 'sila' ,igraju se decijih igara ovde

Caky

pre 8 godina

Putin treba da razmisli kako će sebi sankcije da skine s vrata. Kao oni uvode sankcije onima od kojih se hrane,pa to će više ruše da pogodi....

Bo_sana_c

pre 8 godina

A šta sad sprečava Tursku da ne kupuje gas i naftu od Azerberđana ili Irana sa kojima dijeli istu granicu kad im Rusija nedozvoljava da izvoze svoje proizvode?! Trgovinska razmjena je nešto što se bazira na uzajamnom trgovinskom reciprotetu,ti prodaš nešto meni ja ću da kupim nešto od tebe a koliko vidim ovdje toga nema više... Čisto sumljam da će Turci pristati na takav tretman jer su dosad pokazivali da nisu skloni da dopuštaju da im nameće svoju volju i silu!

Deki

pre 8 godina

Jaka mi je Turska zemlja kada u njoj malo, malo pa islamisti akriviraju bombu.
Evo danas je jedna eksplodirala u Istambulskom metrou, ima žrtava.
Turska je država sa dosta unutrašnjih problema. Ima islamiste koji se stalno infiltriraju unutar Turske i krugove u Turskoj koji ih podržavaju. Veoma je tanka linija u Turskoj da pređe u radikalni islam.To kažu i mnogi eksperti na zapadu.
Drugo, imaju petnaest miliona Kurda, kojih ukupno ima trideset miliona na teritoriji Sirije, Turske i iraka i traže svoju državu.
Vi EU i SAD ljupci i rusomrsci možete koliko hoćete da pokušavate da ponižavate Rusiju ali je ona mnogo moćnija od Turske i uticajnija. Iza svega ovoga stoji Amerika koja teži da Rusiju na sve načine ošteti.
Sve do sada što su pokušali nije im uspelo da slome Rusiju.
Rusima je mnogo važnija sloboda od Turskog limuna i paradajza.
A i ruski gas mnogo više vredi od ratluka i baklava.
Isto su govorili i za Ukrajinu da će Rusija da ima nesagledive posledice. Ali posle dve godine sankcija Ukrajina je sve slabija i na rubu bankrota, a to se ne bi nikako moglo reći za Rusiju.
Tek će se videti koliko će ko imati štete.
I još jednom, rusomrsci, imate kao i uvek višak gluposti, a manjak znanja. Tipično za vas. Možda vam je masna hrana u McDonaldsu ili KFC-u uticala na vijuge.

mr.wolf

pre 8 godina

"Trazili ste, gledajte. Verujem da ce biti na snazi do zvanicnog izvinjenja Ankare. To ce biti nakon pada Erdogana.Nesto vec suskaju o drzavnom udaru vojske."

Ima svetsku geopolitiku u malom prstu, nije otisao dalje od svog sela.

Nekako skupo zvuci!

pre 8 godina

Ovo je živa komedija! Sankcije na zelenis - prvi put u istoriji (i vjerovatno meso od skakavaca). Haha :D Kad je Putin već tako opasan momak, zašto nije uveo sankcije na izgradnju gasovoda, ili građevinsku industriju... Ovo će biti prve ZELENE sankcije na svijetu :) (koje će opet najviše smetati Rusima, koji imaju užasnu prehranu, puno mesa, alkohola i žitarica, a malo povrća...

Covek zvani Vuk

pre 8 godina

A Francuska je donira sa novcem i clanstvom u EU. Kako je nastala i odrzala se Islamska drzava ?. Nas su bombardovali zbog samo njima poznatim razlozima 70 dana !!!. Nikada niko od njih nije ni spomenuo civilne zrtve !!!. Bravo za Rusiju koja se sama bori protiv svog bezumlja i samovolje propalog neo liberalnog bloka.

Vasilije

pre 8 godina

povecace se uvoz nasih proizvoda...Jazivim godinama u Rusiji i siguran sam u to.Srbija je jedini i pravi iskreni drug koja Rusiju nije predala nikada

Marko

pre 8 godina

Prosto je, nema rusija nista protiv turskog naroda i drzave generalno, nego protiv trenutne vlade turske, i ove sankcije imaju samo za cilj da erdogan izgubi sledece izbore, jer ako su erdogan i ekipa krivi sto turski narod gubi milijarde godisnje, onda taj isti narod treba da ih otera sa vlasti, jer sta ce im vlada koja ih čini siromasnijima, i preti da uvuce u ratni konflikt sa rusijom....kada erdogan i ekipa odu sa vlasti, doci ce neki novi ljudi sa kojima ce rusi sesti da pricaju o popravci odnosa....dok su erdogan i ekipa na vlasti odnosi sa rusijom mogu da budu samo gori, nikako bolji, pa neka turski narod sam uvidi sta im je u interesu, a znace narod za najkasnije 6 meseci koliko mnogo gubi zbog sankcija.

Don

pre 8 godina

Rujani su legende! Navukli se na turski limun, kao drogeraš na heroin. Turski tok je izgleda bitniji nego šo sam mislio :-). Sve im diraj, al u Turski tok ne diraj :-). Živjelo tursko-rusko prijateljstvo!

nbg

pre 8 godina

@sarajevo:
Druze, ne obara se avion zbog tri preleta granice u trajanju od nekoliko sekundi. Turski vojni avioni su samo prosle godine preko 500 puta povredili grcki vazdusni prostor, i? Turska je mogla na elegantniji nacin da se osveti za Turkmene (npr. da dostavi PVO naoruzanje) a ne kao harambase da ruse avion. To ozbiljna drzava ne radi, i ako je neko ovde ispao glup, to je Erdogan.

vu

pre 8 godina

Nisam zaljubljenik u Ruse i slicno ali realno gledano ovo je odlicno resenje u ovom trenutku..Turska ce sigurno osetiti ove sankcije na nekoliko polja ma koliko to vama bilo smesno.Takodje treba da budemo srecni sto su Rusi odustali od vojnog konflikta sa Turcima inace bi tako poceo WWIII a tu bi smo i mi grdo prosli,dakle umesto sto se sprdate na racun sankcija budite srecni a ne da prizivate rat kao da je u pitanju igrica a ne zivoti..

1003

pre 8 godina

da je ovaj svet normalan,zapadne zemlje bi odavno uvele sankcije TUrskoj ne zbog obaranja ruskog avione,nego zbog aktivnog pomaganja teroristima

ali ovo je za mene samo jos jedan dokaz,da ako USA i njihova kolonija eu imaju koristi od vas,mozete da budete tad i najveci terorista,niko vam nista nae moze.

konstantinopolj

pre 8 godina

@ EU Citizen
Kapiram sto te ovo kaznjavanje Turske pogadja, ali Rusija je ovog puta u pravu. To sto se Turska nalazi izmedju Evrope i Azije ne znaci nista, jer se i Rusija nalazi U Evropi i Aziji. Sa druge strane, Turska je u zavadi sa svim susedima (Iran, Sirija, Izrael, Grcka, Jermenija), to joj polozaj koji ima nije nesto poseban. Trgovinska sila ili turisticka sila su promenljive kategorije, ako ne bude kupaca tvoje robe i turista dzabe proizvodnja i hoteli.

m.l.

pre 8 godina

@ levac
Znas li koliko naucnika su dali ruski univerziteti? Bolji su u svakom slucaju od turskih. Oni neka uvale nekom sad svoje proizvode, znas li ti koliko je tesko nesto napraviti i prodati?

Nenad

pre 8 godina

@levac, ti verovatno nikad nisi cuo za listu 100 najbilje rangiranih univerziteta. Da jesu znao bi da je Limanosov veoma dobro rangiran. Da Rusi nemaju dobre fakultete ne bi imali ni svirsku tehnologiju ni rudarstvo ( bez dobrih inzenjera nemoguce je to imati). Na pomenutoj listi nema niti jednog univerziteta iz naseg okruzenja, ukljucujuci ti I Austriju....a ti gde si studirao?
Nenad, Canada

banka

pre 8 godina

Da je srušen avion SSSR-a tamo 70-ih Turska bi bila bombardoavana današnja Rusija je smešna, uvode sankcije na karfiol i jagode.
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (rema, 1. decembar 2015 16:09)

Turska je i 70-ih bila clanica NATO i bas je tad bilo nesto sto se zove Kubanska kriza i imala je veze sa Turskom. Da ti sad ne objasnjavam... uglavnom ni tada Tursku nisu smeli napasti, a imali su jaci razlog.

m.l.

pre 8 godina

@EU citizen
Rusi nemaju gde, kako da ne, ima ceo mediteran za letovanje, Turska obala nije nesto, samo su im hoteli dobri. Ocigledno se nisi susretao sa mnogo Rusa. Imaju oni dovoljno stanovnika sa jakom kupovnim moci, kao sto na zapadu imas sirotinju.

Ljubisa

pre 8 godina

Ovo sve sto se desava ne samo u Siriji nego i u Ukrajini je energetski rat izmedju Rusije i Amerike. Americi je u interesu da Evropa ne zavisi od ruskih energenata nego od arapskih tj americkih. Kad su Rusi najavili juzni tok preko Ukrajine nije bila slucajnost da su ameri otpoceli sa podrzavanjem Ukrainske vlade i doslo je do sukoba samo da se spreci juzni tok, pa su Rusi nasli alternativu preko Turske. Americki plan za njihov gasovod iz Saudijske Arabije do Evrope bi bio preko Iraka, Sirije i Turske, ali su problemi bili vlade u Iraku i Siriji jer nisu bili prijateljski naklonjeni amerima i nije nikakva slucajnost da su aneri isli u rat sa irakom ali sa Sirijom nisu imali nacina da prodaju laz svom narodu pa su nasli alternativu tj stvaranje isila ili isisa da unisti Asada na taj nacin. E sad Turci su se osilili jer su uvideli da su jedan od glavnih igraca u ovoj situaciji a nikakvo cudo nebi bilo i da su im ameri obecali dio Sirije .

mk

pre 8 godina

Za sve neupucene,koji Rusiju vide kao ogroman Kolhoz,iz vremena komunizma,BUDJENJE!!!!
Licno sam daleko od klasicnog Rusofila made in post-komunisticka Srbija.Bez iluzija o vlasti(Putin),i administraciji(mafija).Ali,kako su puni,to je nestvarno.Pucaju od kartica i kesha svih boja.Razocaravajuce nekulturni,a milioneri.Kinezi ista stvar.

Apostol

pre 8 godina

koliko vidim,veliki broj bezveznih komentara, jedni su za Ruse a drugi su za Turke i jedni i drugi navijacki bez sagledavanja cele situacije.

Melenci

pre 8 godina

Stefane od ove vesti svet ima korist i to ogromnu!Ne mogu ni da zamislim da su resili da bude"zub za zub".Dobro je ovako,limun,limun,samo bez oruzja.

Zli

pre 8 godina

Smešni su mi ovi što misle da su se Turci jako uzbudili oko novonastalih događaja. Evo potpisali danas ljudi sporazum sa Katarom oko gasa u slučaju da Rusija nastavi da glumata. Neće propasti Turska bez Rusije, ne radujte se u napred, ima sveta i van Rusije... A Rusija kako je krenula, ostaće sama sa sobom u sopstvenom gasu samo zbog dečjeg inata i nerazumnog prepucavanja. Šteta... :-)