Nedelja, 29.11.2015.

10:45

Ruski avion greškom iznad Izraela

Ruski vojni avion iz Sirije ušao je greškom u izraelski vazdušni prostor, izjavio je danas izraelski ministar odbrane Moše Jalon.

Izvor: Beta

Ruski avion greškom iznad Izraela IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

49 Komentari

Sortiraj po:

MileZullu

pre 8 godina

Eto Turci, tolika ste država, toliko resursa, bivša imperija, toliki potencijal i mali (samo površinski nikako diplomatski i informaciono) Izrael vas uči kako bi trebalo da se ponašate u ovakvim situacijama. Jasno je poslije besmislenog kiksa turske vojske, koji baš NIŠTA dobro ne može Turcima donijet da Turci neće dobiti ulogu na bliskom istoku koju je trebalo da imaju uz podršku Rusije koja sad kao super sila može na to direktno da utiče. A iskusni Izrael će da profitira iz svega ovoga i nije nemoguće da najveći američki saveznik na bliskom istoku uskoro postane i najveći ruski. Ako to urade, svaka čast njihovim diplomatama i menadžmentu. Naravno ima tu još mnogo stvari koje moraju da se slože, njihovi zločini po Palestini npr.

Провидно

pre 8 godina

Чудна "вест" коју није пренео ниједан други медиј. Не верујем да Израелци тек тако смеју да бомбардују транспорте за Хезболах који је руски савезник. Осим тога, ваздушни простор изнад Голанске висоравни не може да припада Израелу.
Опште је познато да Израел сарађује са ИС јер њихови се борци лече у израелским болницама. Од њих купују илегално нафту и тиме финансијски помажу. Ту скоро је ухваћен и један израелски пуковник у Ираку који се борио на страни ИС.

Marko

pre 8 godina

30% stanovnika Izraela je ruskog porekla, i Izrael je drzava gde najveci procenat stanovnistva van Rusije govori ruski jezik. Tako da su veze izmedju njih i Rusa daleko blize nego sto mnogi ovde znaju.
Rusko bombardovanje je pocelo dan posle posete Netjenahua Moskvi, tako da budite sigurni da su bili upoznati da ce se to dogoditi, za razliku od iznenadjenih Amera i Turaka. Uspostavili su i zajednicki centar u Telavivu za razmenu informacija. Njima je cilj da se Hezbolah u Libanu ne naoruzava, verovatno su im Rusi obecali da ce ih drzati pod kontrolom.
Obami nesto ne mirisu iz nekog razloga a ako pitate bilo kog Izraelca koju drzavu najvise prezire, ubedljivo najcesci odgovor koji cete dobiti je Turska.

dule

pre 8 godina

Imaju ljudi razumvanja, ipak znaju da su Rusi navikli na ogromno vazdusno prostranstvo, treba sad malo vremena da se naviknu i na skucen prostor :) Nisam verovao da cu ovo da izgovorim, ali - bravo Izrael.

yep

pre 8 godina

@Stranac: Ocigledno je samo da nemate nikakvu predstavu o dogadjajima u Siriji i kako uopste izgleda rat: Sve teritorije koje u Siriji drze "pobunjenici" su najpre zauzete uz granicu Iraka, Turske, Izraela, Libana i Jordana, jer upravo su iz tih susednih zemalja usli i dobijali opremu. To se i danas desava, sva logistika i naoruzanje ide preko granicnih prelaza (da sada ne ulazimo u pitanje da li je to uz znanje vlada ili nije).
A avion nije biciklo pa da se prilikom bombardovanja i trazenja meta okrene u trenu, narocito kada su te mete kriju uz samu granicu.

shipovi jeftiniji u bugarskoj

pre 8 godina

"Ruski avion je prešao oko 1,5 kilometara našeg vazdušnog prostora po povratku iz Sirije. Sve je odmah rešeno i avion je uspešno nastavio put", rekao je Jalon za izraelski radio.

To hoccete da kazzete da je vazdushni prostor nad severnim Libanom vash!?!???...ili tvrdite da se ruski avion sa severoistoka Sirije u Latakiju vraccao u "potkovicu",preko Jordana,Zapadne obale,Izraela i celog Libana!???

VladaBg

pre 8 godina

@‘Rusi kao rusi samo oni nisu nikada krivi‘
Pa naravno, kao ni Srbi, uvek im je neko 'podmetnuo' a oni siroti dobri i naivni, nisi znao?

D10S

pre 8 godina

Izrael su napali Egipat, Sirija, Jordan, Palestinci. Svi, na najveci verski praznik, Jom Kipur. To je u rangu naseg uskrsa. Tada je Jevrejima zabranjeno da rade bilo sta.

I sada zamislite, Jevreji se skupe i sravne ih sve sa zemljom, zauzmu Sinaj, Golan i jos dobar deo palestinske teritorije!

Nikad ne kreci na Jevreje! Mi Srbi da smo pametni sa njima sto vise da saradjujemo!! Mi smo u slicnoj poziciji, svi oko nas nas mrze!

Ziveo Izrael.

Sada hejtujte.

lale

pre 8 godina

Koliko vidim, vazdusni prostor malog Izraela cesto narusavaju Ruski avioni ( ocito bez neprijateljskih namera) a Izraelci se NEosecaju ugrozeno niti drame oko toga.

Zasto se onda onako velika jaka Turska osetila ugrozenim zbog boravka Ruskog aviona u njihovom v.prostoru od svega par sekundi?

Sad je tek jasno da Turci nisu oborili taj avion zbog povrede v.prostora vec zbog neceg drugog

drekavac

pre 8 godina

pri brzini od npr 800 kmh 4g zaokret ima precnik od verovatno najmanje 1,5 km. Mrzi me da racunam, ali to je taj red velicine. Jasno je da je takva povreda situacione prirode i da ne predstavlja pretnju za bezbednost, sto Izrael pravilno i konstatuje. Plan leta to lako predvidi, ali u borbenim uslovima pilot mora da improvizuje, komentari na racun ruskih navigacionih sistema su zlonamerno trabunjanje neznalica.

branko

pre 8 godina

Mogu Rusi da zalutaju bez brige u Izrael, Lebanon, Jordan a i Irak. Samo se Turci prave ludi. Kao da oni i Ukrajina piju sa istog izvora. Ne zna se ni ko pije ni ko placa u tim zemljama.

PatoLog

pre 8 godina

@Mr X
Koristeci tvoj link mozemo da saznamo da nije bas Izrael poceo rat.
Sredinom svibnja 1967. Egipat je počeo koncentrirati svoje vojne snage na Sinajskom poluotoku usprkos činjenici da su njegove vojne snage bile bitno ograničene sudjelovanjem u građanskom ratu u Jemenu u kojem je sudjelovalo oko 50.000 egipatskih vojnika. Na egipatski su zahtjev 18. svibnja sa Sinaja povučene snage UN-a, a potkraj istog meseca

Egipat je zabranio prolaz izraelskim brodovima kroz Tiranski tijesnac i tako blokirao južnu izraelsku luku Eilat u Akabskom zaljevu.

Mr X

pre 8 godina

U vezi rata Izraela i susednih zemalja. Izrael je poceo rat a ne Arapi, kada su rano ujurto bombardovali egipatske vojne aerodrome i onesposobili i ostale zemlje d uticu iz vazduha. Sve je okoncano (srecom) za nekoliko dana

https://hr.m.wikipedia.org/wiki/%C5%A0estodnevni_rat

Analiticar

pre 8 godina

Ovo je dokaz da Ruski piloti nisu dovoljno upoznati sa terenom, i nisu radili/trenirali pod ratnim uslovima. Sasvim logicno, mnoge su stvari za njih nove...a US i Izraelski piloti vec godinama prakticno ratuju, vezbaju, bombarduju...i to je razlika. Netanjahu je odavno doznao sta Rusi spremaju, i zato je i otisao u Moskvu prvi...da bi osigurao koordinaciju i da Izrale ne strada. Imam ne lagodan utisak da su Rusi u svom planu za Siriju bez sposobnih prijatelja koji znaju da ratuju i pobede. Nece biti dobro ako ostanu sami, uvek ce neko moci da ich odvede na tanak led, kao ovo sa SU 24.

Aca

pre 8 godina

Da li znate da s-400 ima domet do
Tel Aviva i Jerusalima?Da li znate da tamo Rusi nisu nista bombardovali?Da li ste znali da nad Izraelom nije nadleteo su-24 vec neki od lovaca su-27 ili su-30 koji su ujedno i najbolji svetski lovci.Uglavnom niste nista od toga,ali znate da da Rusi imaju lose radare i pilote.Cista provokacija...

Biber

pre 8 godina

1,5 kilometar!
Za avione ovog tipa tih 1,5 kilometar je skunda dvije i pitanje ima li radar ili šta vec ali u tako relativno malom prostoru je teško izbjeci.

Zeljko

pre 8 godina

Jos jedna sreca za Ruse,ne daj boze da se nasao na Turkoj teritoriji,i on bih doziveo sudbinu su-24,zao mi je za pilote,ni krivi ni duzni,
(prizrenac
Jos samo da nam objasnis kako bi to turci ponovo oborili ruski avion ako znamo da bombarderi vise ne idu bez pratnje lovaca su30sm koji su bar duplo napredniji od f16 i da je ceo istok turske ozracen radarom s400, koji moze da skine svaki turski avion odmah po poletanju. Turci su na kvarno oborili bombarder bez pratnje i bilo koji pokusaj da ponove slicno bi mogao da ih kosta mnogo i vojna reakcija rusa bi bila vrlo verovatna.

Vuk Brankovic

pre 8 godina

A zar Izrael nije americki saveznik? Po rusofilima su Ameri krivi za situaciju u Siriji...Zar ne bi bilo logicno da je oboren? Dokaz da je Amerika manje umesana u konflikt od Putinistana.. A rujke neka nauce da lete...haha

C i n i k

pre 8 godina

Imaju dogovor,pri cemu Izrael spada u normalne drzave,jasno je receno, a sto je upuceno zapravo kao poruka Redzepu,da ruski avion nije imao nameru da baca bombe na Izrael! To je jasna poruka za Tursku,koja je stvarno bedno i van pameti pucala u avion koji nije imao nikakve lose namere po Tursku. Turska,koj je besna na Rusiju zbog Turkmena,mora probleme da resava drugacije.

Samo obarati

pre 8 godina

Izrael je trebao oboriti ruski avion, kao sto je to uradila Turska, dokle ce rusi I Putin da misle da su glavni na ovom svetu. Svaka drzava treba da stiti svoje nebo I u skladu sa tim da obara borbene avione koje naruse vazdusni prostor.

Mihailo

pre 8 godina

@ "Dogovor izraelskih i ruskih vlasti dozvoljava da ruski vojni avioni preleću kroz izraelski vazdušni prostor, kao i da izraelske vazduhoplovne snage bombarduju pošiljke oružja koje se iz Sirije šalju Hezbolahu u Liban", rekao je Gilad, a preneo sajt "Džuiš pres".

Još jedan dokaz u čijim je kandžama Rusija.
No, ništa nije večno i mnogo toga se kroz istoriju ponavlja. Samo treba biti strpljiv.

bandiera rossa

pre 8 godina

pa cekajte.. jeli imaju ti ruski avioni neki radarni sistem ? pa nonstop ulazu u vazdušni prostor drugih zemalja..
(drago, 29. novembar 2015 10:53)

Sta ces... nemaju sirotani taj tvoj "radarni sistem" pa stoga i ULAZU u vazdusni prostor drugi zemalja. Uzgred, ako mozes, objasni nam, kako se to "radarnim sistemom" uocava granica izmedju drzava.

Zoki

pre 8 godina

Za one koji ovde pene što je Izrael osvojio Golan. Osvojio ga je kada su Sirijci napali Izrael zajedno sa ostalim arapskim državama a sa ciljem da ga poptuno zauzmu i završe sa Jevrejima.
Međutim, dobili su propisno po njonji i u gonjenju agresora Izraelci su prešli u Golan. Da bi imali sugurnosnu bafer zonu i zadržali su ga, jer to nije bilo prvi put da Sirija napada Izrael.
Tako i treba sa agresorima.
Podrska Izraelu!

mile ns

pre 8 godina

golan je deo sirijske teritorije okupiran jer vojno dominira polozajem, sa njega je iyrael ko na dlanu, ttesko da se tu zna tacna granica u kilometar

prizrenac

pre 8 godina

Jos jedna sreca za Ruse,ne daj boze da se nasao na Turkoj teritoriji,i on bih doziveo sudbinu su-24,zao mi je za pilote,ni krivi ni duzni,

raspućin

pre 8 godina

Inače, Izrael ima jedno od najjačih ratnih vazduhoplovstava u svetu. Primera radi 70ih je u RV USA bilo tek 5 asova, u isto vreme Izrael ih je imao preko 30 a bili su tada 40x manja zemlja od USA. Izraelce ne drmaju kompleksi, znaju proceduru kao i što znaju da ko se na njih namerači obro je bostan. Gospoda. Pored toga, par miliona izraelaca je poreklom iz Rusije te dobra saradnja nije iznenađenje.

goran

pre 8 godina

(grbavi, 29. novembar 2015 10:54) 

Golan su sirijske snage pri agresiji na Izrael koristile za bombardiranje civilnih ciljeva u izraelskim gradovima. S tim aktima je Sirija sama sebi ukinula pravo da ikada vise ima taj teritorij pod svojom kontrolom. Cak ni Sirija toliko ne kmeci oko toga koliko ostali mrzitelji Izraela.

Dario

pre 8 godina

Drago to je dzep teritorije od 1.5km koji avio predje za 3,4s ponekad je nezgodno izvoditi manevre da bi se izbeglo tako nesto sto po definiciji nije strasno, to je vrlo kratak vremenski rok i kao sto vidite sve se moze resiti dogovorom i obostranim razumevanjem.

grbavi

pre 8 godina

i šta kažu, izrael u ratu osvojio golan i pripojio ga izraelu i nikom nishta gde su UN gde je celovitost medjunarodno priznate drzave sirije M

Zoki

pre 8 godina

Za one koji ovde pene što je Izrael osvojio Golan. Osvojio ga je kada su Sirijci napali Izrael zajedno sa ostalim arapskim državama a sa ciljem da ga poptuno zauzmu i završe sa Jevrejima.
Međutim, dobili su propisno po njonji i u gonjenju agresora Izraelci su prešli u Golan. Da bi imali sugurnosnu bafer zonu i zadržali su ga, jer to nije bilo prvi put da Sirija napada Izrael.
Tako i treba sa agresorima.
Podrska Izraelu!

grbavi

pre 8 godina

i šta kažu, izrael u ratu osvojio golan i pripojio ga izraelu i nikom nishta gde su UN gde je celovitost medjunarodno priznate drzave sirije M

Dario

pre 8 godina

Drago to je dzep teritorije od 1.5km koji avio predje za 3,4s ponekad je nezgodno izvoditi manevre da bi se izbeglo tako nesto sto po definiciji nije strasno, to je vrlo kratak vremenski rok i kao sto vidite sve se moze resiti dogovorom i obostranim razumevanjem.

bandiera rossa

pre 8 godina

pa cekajte.. jeli imaju ti ruski avioni neki radarni sistem ? pa nonstop ulazu u vazdušni prostor drugih zemalja..
(drago, 29. novembar 2015 10:53)

Sta ces... nemaju sirotani taj tvoj "radarni sistem" pa stoga i ULAZU u vazdusni prostor drugi zemalja. Uzgred, ako mozes, objasni nam, kako se to "radarnim sistemom" uocava granica izmedju drzava.

raspućin

pre 8 godina

Inače, Izrael ima jedno od najjačih ratnih vazduhoplovstava u svetu. Primera radi 70ih je u RV USA bilo tek 5 asova, u isto vreme Izrael ih je imao preko 30 a bili su tada 40x manja zemlja od USA. Izraelce ne drmaju kompleksi, znaju proceduru kao i što znaju da ko se na njih namerači obro je bostan. Gospoda. Pored toga, par miliona izraelaca je poreklom iz Rusije te dobra saradnja nije iznenađenje.

mile ns

pre 8 godina

golan je deo sirijske teritorije okupiran jer vojno dominira polozajem, sa njega je iyrael ko na dlanu, ttesko da se tu zna tacna granica u kilometar

goran

pre 8 godina

(grbavi, 29. novembar 2015 10:54) 

Golan su sirijske snage pri agresiji na Izrael koristile za bombardiranje civilnih ciljeva u izraelskim gradovima. S tim aktima je Sirija sama sebi ukinula pravo da ikada vise ima taj teritorij pod svojom kontrolom. Cak ni Sirija toliko ne kmeci oko toga koliko ostali mrzitelji Izraela.

Zeljko

pre 8 godina

Jos jedna sreca za Ruse,ne daj boze da se nasao na Turkoj teritoriji,i on bih doziveo sudbinu su-24,zao mi je za pilote,ni krivi ni duzni,
(prizrenac
Jos samo da nam objasnis kako bi to turci ponovo oborili ruski avion ako znamo da bombarderi vise ne idu bez pratnje lovaca su30sm koji su bar duplo napredniji od f16 i da je ceo istok turske ozracen radarom s400, koji moze da skine svaki turski avion odmah po poletanju. Turci su na kvarno oborili bombarder bez pratnje i bilo koji pokusaj da ponove slicno bi mogao da ih kosta mnogo i vojna reakcija rusa bi bila vrlo verovatna.

branko

pre 8 godina

Mogu Rusi da zalutaju bez brige u Izrael, Lebanon, Jordan a i Irak. Samo se Turci prave ludi. Kao da oni i Ukrajina piju sa istog izvora. Ne zna se ni ko pije ni ko placa u tim zemljama.

drekavac

pre 8 godina

pri brzini od npr 800 kmh 4g zaokret ima precnik od verovatno najmanje 1,5 km. Mrzi me da racunam, ali to je taj red velicine. Jasno je da je takva povreda situacione prirode i da ne predstavlja pretnju za bezbednost, sto Izrael pravilno i konstatuje. Plan leta to lako predvidi, ali u borbenim uslovima pilot mora da improvizuje, komentari na racun ruskih navigacionih sistema su zlonamerno trabunjanje neznalica.

C i n i k

pre 8 godina

Imaju dogovor,pri cemu Izrael spada u normalne drzave,jasno je receno, a sto je upuceno zapravo kao poruka Redzepu,da ruski avion nije imao nameru da baca bombe na Izrael! To je jasna poruka za Tursku,koja je stvarno bedno i van pameti pucala u avion koji nije imao nikakve lose namere po Tursku. Turska,koj je besna na Rusiju zbog Turkmena,mora probleme da resava drugacije.

Biber

pre 8 godina

1,5 kilometar!
Za avione ovog tipa tih 1,5 kilometar je skunda dvije i pitanje ima li radar ili šta vec ali u tako relativno malom prostoru je teško izbjeci.

lale

pre 8 godina

Koliko vidim, vazdusni prostor malog Izraela cesto narusavaju Ruski avioni ( ocito bez neprijateljskih namera) a Izraelci se NEosecaju ugrozeno niti drame oko toga.

Zasto se onda onako velika jaka Turska osetila ugrozenim zbog boravka Ruskog aviona u njihovom v.prostoru od svega par sekundi?

Sad je tek jasno da Turci nisu oborili taj avion zbog povrede v.prostora vec zbog neceg drugog

Samo obarati

pre 8 godina

Izrael je trebao oboriti ruski avion, kao sto je to uradila Turska, dokle ce rusi I Putin da misle da su glavni na ovom svetu. Svaka drzava treba da stiti svoje nebo I u skladu sa tim da obara borbene avione koje naruse vazdusni prostor.

D10S

pre 8 godina

Izrael su napali Egipat, Sirija, Jordan, Palestinci. Svi, na najveci verski praznik, Jom Kipur. To je u rangu naseg uskrsa. Tada je Jevrejima zabranjeno da rade bilo sta.

I sada zamislite, Jevreji se skupe i sravne ih sve sa zemljom, zauzmu Sinaj, Golan i jos dobar deo palestinske teritorije!

Nikad ne kreci na Jevreje! Mi Srbi da smo pametni sa njima sto vise da saradjujemo!! Mi smo u slicnoj poziciji, svi oko nas nas mrze!

Ziveo Izrael.

Sada hejtujte.

Aca

pre 8 godina

Da li znate da s-400 ima domet do
Tel Aviva i Jerusalima?Da li znate da tamo Rusi nisu nista bombardovali?Da li ste znali da nad Izraelom nije nadleteo su-24 vec neki od lovaca su-27 ili su-30 koji su ujedno i najbolji svetski lovci.Uglavnom niste nista od toga,ali znate da da Rusi imaju lose radare i pilote.Cista provokacija...

Mihailo

pre 8 godina

@ "Dogovor izraelskih i ruskih vlasti dozvoljava da ruski vojni avioni preleću kroz izraelski vazdušni prostor, kao i da izraelske vazduhoplovne snage bombarduju pošiljke oružja koje se iz Sirije šalju Hezbolahu u Liban", rekao je Gilad, a preneo sajt "Džuiš pres".

Još jedan dokaz u čijim je kandžama Rusija.
No, ništa nije večno i mnogo toga se kroz istoriju ponavlja. Samo treba biti strpljiv.

prizrenac

pre 8 godina

Jos jedna sreca za Ruse,ne daj boze da se nasao na Turkoj teritoriji,i on bih doziveo sudbinu su-24,zao mi je za pilote,ni krivi ni duzni,

Marko

pre 8 godina

30% stanovnika Izraela je ruskog porekla, i Izrael je drzava gde najveci procenat stanovnistva van Rusije govori ruski jezik. Tako da su veze izmedju njih i Rusa daleko blize nego sto mnogi ovde znaju.
Rusko bombardovanje je pocelo dan posle posete Netjenahua Moskvi, tako da budite sigurni da su bili upoznati da ce se to dogoditi, za razliku od iznenadjenih Amera i Turaka. Uspostavili su i zajednicki centar u Telavivu za razmenu informacija. Njima je cilj da se Hezbolah u Libanu ne naoruzava, verovatno su im Rusi obecali da ce ih drzati pod kontrolom.
Obami nesto ne mirisu iz nekog razloga a ako pitate bilo kog Izraelca koju drzavu najvise prezire, ubedljivo najcesci odgovor koji cete dobiti je Turska.

dule

pre 8 godina

Imaju ljudi razumvanja, ipak znaju da su Rusi navikli na ogromno vazdusno prostranstvo, treba sad malo vremena da se naviknu i na skucen prostor :) Nisam verovao da cu ovo da izgovorim, ali - bravo Izrael.

Провидно

pre 8 godina

Чудна "вест" коју није пренео ниједан други медиј. Не верујем да Израелци тек тако смеју да бомбардују транспорте за Хезболах који је руски савезник. Осим тога, ваздушни простор изнад Голанске висоравни не може да припада Израелу.
Опште је познато да Израел сарађује са ИС јер њихови се борци лече у израелским болницама. Од њих купују илегално нафту и тиме финансијски помажу. Ту скоро је ухваћен и један израелски пуковник у Ираку који се борио на страни ИС.

yep

pre 8 godina

@Stranac: Ocigledno je samo da nemate nikakvu predstavu o dogadjajima u Siriji i kako uopste izgleda rat: Sve teritorije koje u Siriji drze "pobunjenici" su najpre zauzete uz granicu Iraka, Turske, Izraela, Libana i Jordana, jer upravo su iz tih susednih zemalja usli i dobijali opremu. To se i danas desava, sva logistika i naoruzanje ide preko granicnih prelaza (da sada ne ulazimo u pitanje da li je to uz znanje vlada ili nije).
A avion nije biciklo pa da se prilikom bombardovanja i trazenja meta okrene u trenu, narocito kada su te mete kriju uz samu granicu.

Vuk Brankovic

pre 8 godina

A zar Izrael nije americki saveznik? Po rusofilima su Ameri krivi za situaciju u Siriji...Zar ne bi bilo logicno da je oboren? Dokaz da je Amerika manje umesana u konflikt od Putinistana.. A rujke neka nauce da lete...haha

Analiticar

pre 8 godina

Ovo je dokaz da Ruski piloti nisu dovoljno upoznati sa terenom, i nisu radili/trenirali pod ratnim uslovima. Sasvim logicno, mnoge su stvari za njih nove...a US i Izraelski piloti vec godinama prakticno ratuju, vezbaju, bombarduju...i to je razlika. Netanjahu je odavno doznao sta Rusi spremaju, i zato je i otisao u Moskvu prvi...da bi osigurao koordinaciju i da Izrale ne strada. Imam ne lagodan utisak da su Rusi u svom planu za Siriju bez sposobnih prijatelja koji znaju da ratuju i pobede. Nece biti dobro ako ostanu sami, uvek ce neko moci da ich odvede na tanak led, kao ovo sa SU 24.

PatoLog

pre 8 godina

@Mr X
Koristeci tvoj link mozemo da saznamo da nije bas Izrael poceo rat.
Sredinom svibnja 1967. Egipat je počeo koncentrirati svoje vojne snage na Sinajskom poluotoku usprkos činjenici da su njegove vojne snage bile bitno ograničene sudjelovanjem u građanskom ratu u Jemenu u kojem je sudjelovalo oko 50.000 egipatskih vojnika. Na egipatski su zahtjev 18. svibnja sa Sinaja povučene snage UN-a, a potkraj istog meseca

Egipat je zabranio prolaz izraelskim brodovima kroz Tiranski tijesnac i tako blokirao južnu izraelsku luku Eilat u Akabskom zaljevu.

VladaBg

pre 8 godina

@‘Rusi kao rusi samo oni nisu nikada krivi‘
Pa naravno, kao ni Srbi, uvek im je neko 'podmetnuo' a oni siroti dobri i naivni, nisi znao?

shipovi jeftiniji u bugarskoj

pre 8 godina

"Ruski avion je prešao oko 1,5 kilometara našeg vazdušnog prostora po povratku iz Sirije. Sve je odmah rešeno i avion je uspešno nastavio put", rekao je Jalon za izraelski radio.

To hoccete da kazzete da je vazdushni prostor nad severnim Libanom vash!?!???...ili tvrdite da se ruski avion sa severoistoka Sirije u Latakiju vraccao u "potkovicu",preko Jordana,Zapadne obale,Izraela i celog Libana!???

Mr X

pre 8 godina

U vezi rata Izraela i susednih zemalja. Izrael je poceo rat a ne Arapi, kada su rano ujurto bombardovali egipatske vojne aerodrome i onesposobili i ostale zemlje d uticu iz vazduha. Sve je okoncano (srecom) za nekoliko dana

https://hr.m.wikipedia.org/wiki/%C5%A0estodnevni_rat

MileZullu

pre 8 godina

Eto Turci, tolika ste država, toliko resursa, bivša imperija, toliki potencijal i mali (samo površinski nikako diplomatski i informaciono) Izrael vas uči kako bi trebalo da se ponašate u ovakvim situacijama. Jasno je poslije besmislenog kiksa turske vojske, koji baš NIŠTA dobro ne može Turcima donijet da Turci neće dobiti ulogu na bliskom istoku koju je trebalo da imaju uz podršku Rusije koja sad kao super sila može na to direktno da utiče. A iskusni Izrael će da profitira iz svega ovoga i nije nemoguće da najveći američki saveznik na bliskom istoku uskoro postane i najveći ruski. Ako to urade, svaka čast njihovim diplomatama i menadžmentu. Naravno ima tu još mnogo stvari koje moraju da se slože, njihovi zločini po Palestini npr.

Samo obarati

pre 8 godina

Izrael je trebao oboriti ruski avion, kao sto je to uradila Turska, dokle ce rusi I Putin da misle da su glavni na ovom svetu. Svaka drzava treba da stiti svoje nebo I u skladu sa tim da obara borbene avione koje naruse vazdusni prostor.

prizrenac

pre 8 godina

Jos jedna sreca za Ruse,ne daj boze da se nasao na Turkoj teritoriji,i on bih doziveo sudbinu su-24,zao mi je za pilote,ni krivi ni duzni,

Mihailo

pre 8 godina

@ "Dogovor izraelskih i ruskih vlasti dozvoljava da ruski vojni avioni preleću kroz izraelski vazdušni prostor, kao i da izraelske vazduhoplovne snage bombarduju pošiljke oružja koje se iz Sirije šalju Hezbolahu u Liban", rekao je Gilad, a preneo sajt "Džuiš pres".

Još jedan dokaz u čijim je kandžama Rusija.
No, ništa nije večno i mnogo toga se kroz istoriju ponavlja. Samo treba biti strpljiv.

grbavi

pre 8 godina

i šta kažu, izrael u ratu osvojio golan i pripojio ga izraelu i nikom nishta gde su UN gde je celovitost medjunarodno priznate drzave sirije M

Zoki

pre 8 godina

Za one koji ovde pene što je Izrael osvojio Golan. Osvojio ga je kada su Sirijci napali Izrael zajedno sa ostalim arapskim državama a sa ciljem da ga poptuno zauzmu i završe sa Jevrejima.
Međutim, dobili su propisno po njonji i u gonjenju agresora Izraelci su prešli u Golan. Da bi imali sugurnosnu bafer zonu i zadržali su ga, jer to nije bilo prvi put da Sirija napada Izrael.
Tako i treba sa agresorima.
Podrska Izraelu!

Vuk Brankovic

pre 8 godina

A zar Izrael nije americki saveznik? Po rusofilima su Ameri krivi za situaciju u Siriji...Zar ne bi bilo logicno da je oboren? Dokaz da je Amerika manje umesana u konflikt od Putinistana.. A rujke neka nauce da lete...haha

goran

pre 8 godina

(grbavi, 29. novembar 2015 10:54) 

Golan su sirijske snage pri agresiji na Izrael koristile za bombardiranje civilnih ciljeva u izraelskim gradovima. S tim aktima je Sirija sama sebi ukinula pravo da ikada vise ima taj teritorij pod svojom kontrolom. Cak ni Sirija toliko ne kmeci oko toga koliko ostali mrzitelji Izraela.

Analiticar

pre 8 godina

Ovo je dokaz da Ruski piloti nisu dovoljno upoznati sa terenom, i nisu radili/trenirali pod ratnim uslovima. Sasvim logicno, mnoge su stvari za njih nove...a US i Izraelski piloti vec godinama prakticno ratuju, vezbaju, bombarduju...i to je razlika. Netanjahu je odavno doznao sta Rusi spremaju, i zato je i otisao u Moskvu prvi...da bi osigurao koordinaciju i da Izrale ne strada. Imam ne lagodan utisak da su Rusi u svom planu za Siriju bez sposobnih prijatelja koji znaju da ratuju i pobede. Nece biti dobro ako ostanu sami, uvek ce neko moci da ich odvede na tanak led, kao ovo sa SU 24.

Провидно

pre 8 godina

Чудна "вест" коју није пренео ниједан други медиј. Не верујем да Израелци тек тако смеју да бомбардују транспорте за Хезболах који је руски савезник. Осим тога, ваздушни простор изнад Голанске висоравни не може да припада Израелу.
Опште је познато да Израел сарађује са ИС јер њихови се борци лече у израелским болницама. Од њих купују илегално нафту и тиме финансијски помажу. Ту скоро је ухваћен и један израелски пуковник у Ираку који се борио на страни ИС.

VladaBg

pre 8 godina

@‘Rusi kao rusi samo oni nisu nikada krivi‘
Pa naravno, kao ni Srbi, uvek im je neko 'podmetnuo' a oni siroti dobri i naivni, nisi znao?

bandiera rossa

pre 8 godina

pa cekajte.. jeli imaju ti ruski avioni neki radarni sistem ? pa nonstop ulazu u vazdušni prostor drugih zemalja..
(drago, 29. novembar 2015 10:53)

Sta ces... nemaju sirotani taj tvoj "radarni sistem" pa stoga i ULAZU u vazdusni prostor drugi zemalja. Uzgred, ako mozes, objasni nam, kako se to "radarnim sistemom" uocava granica izmedju drzava.

Mr X

pre 8 godina

U vezi rata Izraela i susednih zemalja. Izrael je poceo rat a ne Arapi, kada su rano ujurto bombardovali egipatske vojne aerodrome i onesposobili i ostale zemlje d uticu iz vazduha. Sve je okoncano (srecom) za nekoliko dana

https://hr.m.wikipedia.org/wiki/%C5%A0estodnevni_rat

Dario

pre 8 godina

Drago to je dzep teritorije od 1.5km koji avio predje za 3,4s ponekad je nezgodno izvoditi manevre da bi se izbeglo tako nesto sto po definiciji nije strasno, to je vrlo kratak vremenski rok i kao sto vidite sve se moze resiti dogovorom i obostranim razumevanjem.

D10S

pre 8 godina

Izrael su napali Egipat, Sirija, Jordan, Palestinci. Svi, na najveci verski praznik, Jom Kipur. To je u rangu naseg uskrsa. Tada je Jevrejima zabranjeno da rade bilo sta.

I sada zamislite, Jevreji se skupe i sravne ih sve sa zemljom, zauzmu Sinaj, Golan i jos dobar deo palestinske teritorije!

Nikad ne kreci na Jevreje! Mi Srbi da smo pametni sa njima sto vise da saradjujemo!! Mi smo u slicnoj poziciji, svi oko nas nas mrze!

Ziveo Izrael.

Sada hejtujte.

raspućin

pre 8 godina

Inače, Izrael ima jedno od najjačih ratnih vazduhoplovstava u svetu. Primera radi 70ih je u RV USA bilo tek 5 asova, u isto vreme Izrael ih je imao preko 30 a bili su tada 40x manja zemlja od USA. Izraelce ne drmaju kompleksi, znaju proceduru kao i što znaju da ko se na njih namerači obro je bostan. Gospoda. Pored toga, par miliona izraelaca je poreklom iz Rusije te dobra saradnja nije iznenađenje.

Zeljko

pre 8 godina

Jos jedna sreca za Ruse,ne daj boze da se nasao na Turkoj teritoriji,i on bih doziveo sudbinu su-24,zao mi je za pilote,ni krivi ni duzni,
(prizrenac
Jos samo da nam objasnis kako bi to turci ponovo oborili ruski avion ako znamo da bombarderi vise ne idu bez pratnje lovaca su30sm koji su bar duplo napredniji od f16 i da je ceo istok turske ozracen radarom s400, koji moze da skine svaki turski avion odmah po poletanju. Turci su na kvarno oborili bombarder bez pratnje i bilo koji pokusaj da ponove slicno bi mogao da ih kosta mnogo i vojna reakcija rusa bi bila vrlo verovatna.

Aca

pre 8 godina

Da li znate da s-400 ima domet do
Tel Aviva i Jerusalima?Da li znate da tamo Rusi nisu nista bombardovali?Da li ste znali da nad Izraelom nije nadleteo su-24 vec neki od lovaca su-27 ili su-30 koji su ujedno i najbolji svetski lovci.Uglavnom niste nista od toga,ali znate da da Rusi imaju lose radare i pilote.Cista provokacija...

mile ns

pre 8 godina

golan je deo sirijske teritorije okupiran jer vojno dominira polozajem, sa njega je iyrael ko na dlanu, ttesko da se tu zna tacna granica u kilometar

branko

pre 8 godina

Mogu Rusi da zalutaju bez brige u Izrael, Lebanon, Jordan a i Irak. Samo se Turci prave ludi. Kao da oni i Ukrajina piju sa istog izvora. Ne zna se ni ko pije ni ko placa u tim zemljama.

shipovi jeftiniji u bugarskoj

pre 8 godina

"Ruski avion je prešao oko 1,5 kilometara našeg vazdušnog prostora po povratku iz Sirije. Sve je odmah rešeno i avion je uspešno nastavio put", rekao je Jalon za izraelski radio.

To hoccete da kazzete da je vazdushni prostor nad severnim Libanom vash!?!???...ili tvrdite da se ruski avion sa severoistoka Sirije u Latakiju vraccao u "potkovicu",preko Jordana,Zapadne obale,Izraela i celog Libana!???

Biber

pre 8 godina

1,5 kilometar!
Za avione ovog tipa tih 1,5 kilometar je skunda dvije i pitanje ima li radar ili šta vec ali u tako relativno malom prostoru je teško izbjeci.

C i n i k

pre 8 godina

Imaju dogovor,pri cemu Izrael spada u normalne drzave,jasno je receno, a sto je upuceno zapravo kao poruka Redzepu,da ruski avion nije imao nameru da baca bombe na Izrael! To je jasna poruka za Tursku,koja je stvarno bedno i van pameti pucala u avion koji nije imao nikakve lose namere po Tursku. Turska,koj je besna na Rusiju zbog Turkmena,mora probleme da resava drugacije.

lale

pre 8 godina

Koliko vidim, vazdusni prostor malog Izraela cesto narusavaju Ruski avioni ( ocito bez neprijateljskih namera) a Izraelci se NEosecaju ugrozeno niti drame oko toga.

Zasto se onda onako velika jaka Turska osetila ugrozenim zbog boravka Ruskog aviona u njihovom v.prostoru od svega par sekundi?

Sad je tek jasno da Turci nisu oborili taj avion zbog povrede v.prostora vec zbog neceg drugog

MileZullu

pre 8 godina

Eto Turci, tolika ste država, toliko resursa, bivša imperija, toliki potencijal i mali (samo površinski nikako diplomatski i informaciono) Izrael vas uči kako bi trebalo da se ponašate u ovakvim situacijama. Jasno je poslije besmislenog kiksa turske vojske, koji baš NIŠTA dobro ne može Turcima donijet da Turci neće dobiti ulogu na bliskom istoku koju je trebalo da imaju uz podršku Rusije koja sad kao super sila može na to direktno da utiče. A iskusni Izrael će da profitira iz svega ovoga i nije nemoguće da najveći američki saveznik na bliskom istoku uskoro postane i najveći ruski. Ako to urade, svaka čast njihovim diplomatama i menadžmentu. Naravno ima tu još mnogo stvari koje moraju da se slože, njihovi zločini po Palestini npr.

dule

pre 8 godina

Imaju ljudi razumvanja, ipak znaju da su Rusi navikli na ogromno vazdusno prostranstvo, treba sad malo vremena da se naviknu i na skucen prostor :) Nisam verovao da cu ovo da izgovorim, ali - bravo Izrael.

Marko

pre 8 godina

30% stanovnika Izraela je ruskog porekla, i Izrael je drzava gde najveci procenat stanovnistva van Rusije govori ruski jezik. Tako da su veze izmedju njih i Rusa daleko blize nego sto mnogi ovde znaju.
Rusko bombardovanje je pocelo dan posle posete Netjenahua Moskvi, tako da budite sigurni da su bili upoznati da ce se to dogoditi, za razliku od iznenadjenih Amera i Turaka. Uspostavili su i zajednicki centar u Telavivu za razmenu informacija. Njima je cilj da se Hezbolah u Libanu ne naoruzava, verovatno su im Rusi obecali da ce ih drzati pod kontrolom.
Obami nesto ne mirisu iz nekog razloga a ako pitate bilo kog Izraelca koju drzavu najvise prezire, ubedljivo najcesci odgovor koji cete dobiti je Turska.

drekavac

pre 8 godina

pri brzini od npr 800 kmh 4g zaokret ima precnik od verovatno najmanje 1,5 km. Mrzi me da racunam, ali to je taj red velicine. Jasno je da je takva povreda situacione prirode i da ne predstavlja pretnju za bezbednost, sto Izrael pravilno i konstatuje. Plan leta to lako predvidi, ali u borbenim uslovima pilot mora da improvizuje, komentari na racun ruskih navigacionih sistema su zlonamerno trabunjanje neznalica.

PatoLog

pre 8 godina

@Mr X
Koristeci tvoj link mozemo da saznamo da nije bas Izrael poceo rat.
Sredinom svibnja 1967. Egipat je počeo koncentrirati svoje vojne snage na Sinajskom poluotoku usprkos činjenici da su njegove vojne snage bile bitno ograničene sudjelovanjem u građanskom ratu u Jemenu u kojem je sudjelovalo oko 50.000 egipatskih vojnika. Na egipatski su zahtjev 18. svibnja sa Sinaja povučene snage UN-a, a potkraj istog meseca

Egipat je zabranio prolaz izraelskim brodovima kroz Tiranski tijesnac i tako blokirao južnu izraelsku luku Eilat u Akabskom zaljevu.

yep

pre 8 godina

@Stranac: Ocigledno je samo da nemate nikakvu predstavu o dogadjajima u Siriji i kako uopste izgleda rat: Sve teritorije koje u Siriji drze "pobunjenici" su najpre zauzete uz granicu Iraka, Turske, Izraela, Libana i Jordana, jer upravo su iz tih susednih zemalja usli i dobijali opremu. To se i danas desava, sva logistika i naoruzanje ide preko granicnih prelaza (da sada ne ulazimo u pitanje da li je to uz znanje vlada ili nije).
A avion nije biciklo pa da se prilikom bombardovanja i trazenja meta okrene u trenu, narocito kada su te mete kriju uz samu granicu.