Četvrtak, 26.11.2015.

11:45

"Turska sad da nam vrati Aja Sofiju"

Poslanici u ruskoj Dumi bi podržali ideju da se od Turske traži vraćanje istanbulske Aja Sofije hrišćanstvu, tvrdi predstavnik komiteta Dume za pitanja imovine.

Izvor: B92

"Turska sad da nam vrati Aja Sofiju" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

65 Komentari

Sortiraj po:

Makedonac

pre 8 godina

Polako prvo da Rusi vrate Kalinjingrad Poljskoj i Litvaniji.
(Denis, 26. novembar 2015 12:14)
Vidi pa ovog sta lupeta.kakva je veze Kaliningrada i Poljske?Bukvalno nikakva.Kaliningrad/Königsberg je bio pruski/nemacki grad.Posle pobede u 2 s.r. Sovjeti su taj deo-Istocna Prusija jednostavno pripojili Rusiji.Poljska i Litvanija sa tim gradom nemaju ama bas nikakve veze.Slucajno sam eto bio u Kaliningradu i mogu da ti kazem da tamo zive samo Rusi.Kome i sta da vracaju?Svabe su tu teritoriju izgubili u ratu i gotovo.Toliko li je tesko kad vec nesto ne znas,da otvoris net i naucis.Ranije je bilo teze,trazile su se knjige,danas je lako.Ovako ulete lik,nalupetao se,poslao smesan komentar i???

Baxuz

pre 8 godina

Polako prvo da Rusi vrate Kalinjingrad Poljskoj i Litvaniji.
(Denis, 26. novembar 2015 12:14)

Poljskoj? Pa poljska je celu svoju balticku obalu dobila na poklon od Staljina. To je sve Pruska tj Nemacka a Kalinjingrad je Konigsberg. Isto vazi i za sleziju.

Quality Customer Service

pre 8 godina

@bilal
Sad vec pises gluposti. Ko je merodavan da odredi tu tacku po kojoj ce se racunati to kome sta pripada? Jeste, Poljska nije postojala preko 100 godina ali je isto tako bila izuzetno mocno carstvo "od mora do mora" (Baltik i Crno) kojoj se moglo digniti vojsku i osloboditi Bec od Turaka i vratiti se kuci.
Da li to znaci da Srbija treba vratiti Vojvodinu Madjarima jer ju je dobila zbog "dobrog vladanja" u prvom svetskom a pre toga ni sanjala nije da ce je imati?
Hrvati da vrate celu Dalmaciju Italijanima? Slovenija? Sta je to? Toga nije bilo pre Prvog Svetskog. Pa onda i Bosna, pa Srbija...Rimsko carstvo? Gde je granica vracanja??

Narcisa Zec

pre 8 godina

Kad se raspao Varšavski pakt trebao je da se rasformira i NATO pakt.
Međutim on je nastavio da seje smrt po planeti.
I i dalje čačka. Američki revolveraški psiho-legat zna samo za lake prste na obaraču.

pablito

pre 8 godina

@kamičak

A u stvari svi ti nazivi gradova ukjucujuci tu i Droždin (Drezden) te Lipnicu ( Lajpcig) su slovenski. Konkretno Lužičko srpski. Znači naši. :D

A za sve mladje od 35 godina bilo jednom jedno doba koje se zvalo Hladni rat. Tada su ovakve budalasto provokativne izjave mogle da se cuju svakodnevno sa obe strane. Izgleda se vracamo u to doba lagano

.

pre 8 godina

Komunisticka Partija? To su oni koji su na izborima zauzeli drugo mesto pa je demokratski zapad podrzavao demonstracije i trazio da se ponove izbori? Trece mesto zauzeo je Zirinovski, onaj cika koji promovise osvajanje teritorija u Aziji kako bi Rusi mogli da "peru noge" u Tihom Okeanu, okupaciju Evrope i jos par ratova. Jel to ta demokratska opozicija koju Zapad podrzava?

Udba

pre 8 godina

"Poslanik, član Komunističke partije, koji je i na čelu međupartijske grupe za zaštitu hrišćanskih vrednosti" 

Ovo moze da bude preneto samo u objektivnim i slobodnim medijima u Belorusiji, Iranu, Siriji i u Vecernjim Novostima.
(Mumon, 26. novembar 2015 11:51)

Nisu svi komunisti " bezboznici" samo ne daju crkvi da se mijesa tamo dje joj nije mjesto.

ajaJa

pre 8 godina

Pravite se naivni ili sta? Pa ne radi se o stambenoj zgradi ili nekoj livadi, kao da ne znate sta je religija. Koji to turski drzavnik moze doneti takvu odluku a da to ne izazove velike nerede, a najdeblji kraj bi izvukli bas hriscani koji zive u Turskoj. "Navijam" i ja za Ruse ali to se moze desiti samo u krvavom ratu. Vi kao da prizeljkujete tako nesto

Yoyo

pre 8 godina

Stvarno se mnogo lupa u komentarima, generalno na sve vesti, na svim portalima.
Bilo bi red da bar o istorijskih stvarima, o kojima postoje podaci na internetu u izobilju, pre nego što nešto napišete, prvo da proverite.
Na Wikipedii imate tekst o Aja Sofiji, pa bi bio red bar toliko da pročitate.
Evo linka:
https://sr.wikipedia.org/sr/%D0%90%D1%98%D0%B0_%D0%A1%D0%BE%D1%84%D0%B8%D1%98%D0%B0

Inače, nedavno sam gledao neki video na youtube-u gde neki islamski poglavar zagovara koaliciju Rusije i kako to on kaže, pravih muslimanskih vernika u ratu protiv koalicije zla, koju po njemu čine Izrael, USA i muslimani-neverenici. U tom video on upravo govori i to da će Aja Sofija biti vraćena Hrišćanima, jer je to velika sramota za prave muslimane što je ova crkva pretvorena u džamiju. Malo je čudno da se ovakva inicijativa Ruskih poslanika sada pojavi i da se poklopi s pričomo tog muslimanskog poglavara. Nadam se da je slučajno, jer ako nije, onda smo nahebali. Taj muslimanski poglavar zapravo govori o trećem svetskom, nuklearnom ratu, gde će pored nuklearnog oružja biti korišćeno i neko oružje koje će onemogućavati korišćenje aviona i drugih letećih oružanih naprava. Govori o tome da će vazduh biti toliko kontaminiran time, da čak ni ptice neće moći da lete. Verovatno mislim da će biti nešto bacano u vazduh što će ometati navigacione uređaje. Iskreno se nadam da će današnji gosopodari sveta imati dovoljno pameti da nas ne uvuku o ovakav košmar....

Goran

pre 8 godina

(Don, 26. novembar 2015 12:19)

nastavak...

Zgrada je oskrnavljena i opljackana, a stanari porobljeni ili masakrirani.
Dok su stari i nemocni ubijani, zene i devojcice su silovane, a ostatak okovan i prodat u roblje.
Svestena lica su nastavila da obavljaju hriscanske obrede sve dok nisu prekinuti od strane osvajaca.
Kada je Sultan krocio u crkvu, odma je insistirao da se ista pretvori u dzamiju.
Jedan od Ulama se popeo na govornicu i recitovao Shahadu.
Kao sto je opisano od strane mnogih zapadnih posetilaca, crkva je bila u rusevnom stanju, sa nekoliko svojih vrata koji su potpuno spali sa svojih okova.
Mehmed II je naredio obnovu uz POTPUNU KONVERZIJU U DZAMIJU.
Aja Sofia je postala prva carska DZAMIJA Istanbula.

Ocuvali su je dakako, pre svega kao svoju DZAMIJU !

Bilal

pre 8 godina

Polako prvo da Rusi vrate Kalinjingrad Poljskoj i Litvaniji.
(Denis, 26. novembar 2015 12:14)

Задивљен сам твојом храброшћу да покажеш своје незнање. Каљинград је раније био Königsberg, град Источне Прусије као део предратне Немачке.
Међутим, Пољаци би по тој твојој логици заиста имали шта да врате, на пример Danzig, Elbing, Koeslin, Stettin, Breslau, Liegnitz, Oppeln...Све су ово некада били немачки градови, а сада имају пољска имена и припадају Пољској.
(Kamičak, 26. novembar 2015 12:44)
I ove teritorije koje sada zauzima Poljska uglavnom treba da zahvali saveznicima, a naročito SSSR-u, i njihovoj pobedi nad Trećim rajhom u II svetskom ratu. Ne zaboravimo da je Poljska u ratovima 1792, 1793 i 1795 kao poražena sila bila raskomadana i podeljena između Rusije, Pruske i Austrije i to je trajalo sve do Oktobarske revolucije 1917 i kraja I svetskog rata 1918 da bi onda ponovo bila rasparčamna između Nemačke i SSSR-a 1939 godine Sporazumom o nenapadanju Ribantrop-Molotov. Dakle, skoro 150 godina Poljska uopšte nije postojala i sada neko traži Kalinjingrad a zaboravlja na Šleziju koja je oteta Nemcima.

+++ levom rukom

pre 8 godina

Sada ce da se oglase Srpske PatriJote,dss,delije,Uprava Crvene Zvezde/veliki vernici Dzajic i D.Savic/,Kusturica,SrbinInfo,zavetnici kneza Lazara,raznorazni mesaci maltera,na radu u Rusijji,koji su tamo na crno i sl.

Asd

pre 8 godina

Otuzno je videti koliko ljudi misle da smo na civilizacijskom vrhuncu i da se dinamika sveta zamrzla bas sad. Kao sto se oduvek menjalo tako ce se zauvek i menjati.. a Sveta Sofija ce opet biti mesto gde se sluzi Liturgija. Boze daj.

Mlazinski

pre 8 godina

Aja Sofija nije ni crkva, ni džamija, to je muzej i civilizacijsko nasleđe celog sveta. Na nju nemaju tapiju ni Franja, ni Kiril, ni Irinej, ni islamisti, ni konfučijanci, ona je moja iako ne verujem ni u jednog boga, ni u više bogova. U Dumi moraju da shvate da je svet veliki, a centar mu NIJE u Kremlju.

EU citizenship

pre 8 godina

Svi zajedno, Rusi, Turci, mudzahedini i komunisti mogu da sednu za zajednicki sto da se dogovore. To su te neke proevropske vrednosti kojima i mi tezimo. Pobedice razum i dobra volja, kao i evropski duh mladosti i slobodne trgovine.

Don

pre 8 godina

Aja Sofija je dugo godina posle okupacije i pada Carigrada, glavnog grada Vizantijskog carstva (kome pripadamo duhovno dan danas) bila pretvorena u javni wc, naravno posle potpunog pustosenja i unistavanja svih freski i ostalih kulturnih blaga.
Pa je onda pretvorena u dzamiju, ali muslimanski svet nije zeleo da posecuje takav objekat i da se moli u njoj, i tako ostade "muzej".

Ovo gore šta nam Goran napisa, mogu slobodno reći da ne pročitah više budalaština u krećem tekstu. Moj Gorane, samo da te podsjetim da ovaj objekat nije niti srušen niti oštećen, na unutrašnjim zidovima možeš i dan danas vidjeti hrišćanske motive, koji su stoljećima sačuvani, muslimani ih sačuvali. Ne znam šta da kažem na ova tvoja sranja. Čovječe kao da te Kurir obrazuje, zatupljen si kao panj.

Kamičak

pre 8 godina

Polako prvo da Rusi vrate Kalinjingrad Poljskoj i Litvaniji.
(Denis, 26. novembar 2015 12:14)

Задивљен сам твојом храброшћу да покажеш своје незнање. Каљинград је раније био Königsberg, град Источне Прусије као део предратне Немачке.
Међутим, Пољаци би по тој твојој логици заиста имали шта да врате, на пример Danzig, Elbing, Koeslin, Stettin, Breslau, Liegnitz, Oppeln...Све су ово некада били немачки градови, а сада имају пољска имена и припадају Пољској.

Jenki

pre 8 godina

Savetovao bih poslanicima(pardon poslušnicima) iz Ruske dume da piju malo manje votke.
Odtako "ozbiljne" ustanove čovek bi očekivao makar malo veze sa stvarnošću ,ali kakav predsednik takva duma i drzava. Kao i u Srbiji.
STRAŠNO

gradjanin obican

pre 8 godina

@Denis,
pa sto izostavi Kareliju? Samo jedan primer ruske otimacine. A tako bi mogli nastaviti do iznemoglosti.
B92 prenosi trac za rusofilske usi. Gde je ovo od onog B92 koji je u novija teska vremena bio nosilac zurnalistike?

Đura

pre 8 godina

"Poslanik Sergej Gavrilov, član Komunističke partije, koji je i na čelu međupartijske grupe za zaštitu hrišćanskih vrednosti"
Ko je još pomislio na Vulina? Izgleda da ljudi na ovim pozicijama i iz ovog miljea, imaju slične, "drugačije", ideje, bez obzira odakle su.

Dule

pre 8 godina

Polako prvo da Rusi vrate Kalinjingrad Poljskoj i Litvaniji.
(Denis, 26. novembar 2015 12:14) # Link komentara

Pre ces da gledas ovaj drugi film :)

Soko

pre 8 godina

Kome da vrate kad Aja Sofija nikad nije bila ruska. Ovakvim izjavama se zapocinje rat i pali masa.
(Mile, 26. novembar 2015 11:54)

Hrišćanstvu, Mile. Lepo piše Hrišćanstvu a ne Rusiji. Kad bi se više čitalo a manje lupetalo ovaj svet bi bio bolje mesto za život.

komunista

pre 8 godina

E, ovi Rusi su vise nego duhoviti. Clan KP Rusije je predsednik parlamentarne komisije za jacanje hriscanstva!!! A, zamenik mu je verovatno drugi veliki hriscanin, drug Staljin. I ajd sad veruj im sto god da izjave, narocito ovo oko Aja Sofije.

cinober

pre 8 godina

""Aja Sofija je dugo godina posle okupacije i pada Carigrada, glavnog grada Vizantijskog carstva (kome pripadamo duhovno dan danas) bila pretvorena u javni wc, naravno posle potpunog pustosenja i unistavanja svih freski i ostalih kulturnih blaga.
Pa je onda pretvorena u dzamiju, ali muslimanski svet nije zeleo da posecuje takav objekat i da se moli u njoj, i tako ostade "muzej". ""

Ovo što si napisao uopće nije istina, već gomila paušalnih gluposti.

Kad su Osmanlije 1453 godine zauzeli Carigrad ta skoro 1000 godina stara bizantska bazilika potpuno ih je opčinila svojom grandioznošću. Nije bila nikad nikakav "javni wc" nego je odmah iste godine pretvorena u džamiju. Kasnije su joj dodani minareti i žbukom su prekrivene freske i neki mozaici jer islam ne dozvoljava slikovne prikaze na mjestima bogosloženja. Nije bilo nikakvog "pustošenja" niti "uništavanja freski". Genijalni graditelj Mimar Sinan napravio je više ogromnih džamija koje su sve građene prema modelu Aja Sofije, s tim da su arhitektonski elegantnije jer je Sinan pravilno uočio neke slabosti njene konstrukcije. U muzej je pretvorena tek nakon uspostave republike pod Ataturkom 1935.godine. Znači skoro 500 godina je bila džamija! Bila je prva imperijalna džamija u Istanbulu i notorna je bedastoća da ljudi "nisu u nju ulazili da se mole"! Nekoliko puta je temeljito obnavljana i za cijelo vrijeme osmanlijske vlasti tretirana s najvećom mogućom pažnjom i poštovanjem!
Toliko.

Don Giovanni

pre 8 godina

"Poslanik Sergej Gavrilov, član Komunističke partije, koji je i na čelu međupartijske grupe za zaštitu hrišćanskih vrednosti..."

Dalje nisam čitao, samo sam pomislio "svako ima svog Vulina..."

tadijazg

pre 8 godina

Gorane vidim da si zadojen mržnjom prema zapadnom kršćanstvu. Evo ja kao katolik volim pravoslavce jer ste mi vi braća po vjeri i po Bogu. Ja bi želio da se to desi i da ponovo postane crkva. Što se tiče križara događaje treba smještati u povjesni kontekst. Zapad je tada bio u velikoj ekspanziji a znamo kako su takve stvari išle u prošlosti sila Boga ne moli. I meni se gadi kad u Veneciji vidim konje sa carskog hipodroma ali su barem sačuvani iako na ružan način. Da su dopali turcima zna se kako bi završilo. p.s. naprijed Rusija!

vladan

pre 8 godina

Kakve neopevane ruske budalastine.
Ali Rusija je to i ruska Duma...
A da Rusi nama vrate Marka i Miru Markovic, zlocince i lopurde iz devedesetihm kolikogod da se kriminalci dobro ukljapaju u ruski milje?

Against modern sport

pre 8 godina

Kome da vrate kad Aja Sofija nikad nije bila ruska. Ovakvim izjavama se zapocinje rat i pali masa.
(Mile, 26. novembar 2015 11:54)

Nije mislio da se vrati Rusiji već Hrišćanstvu. Čitaj malo.

bobzlee

pre 8 godina

@denis

Kalinjingrad je nekada bio Kenigsberg u Istocnoj Pruskoj, Nemacka i ako treba nekom da se vrati, to bi bila Nemacka. Istorijski atlas pomaze...

Goran

pre 8 godina

Aja Sofija je dugo godina posle okupacije i pada Carigrada, glavnog grada Vizantijskog carstva (kome pripadamo duhovno dan danas) bila pretvorena u javni wc, naravno posle potpunog pustosenja i unistavanja svih freski i ostalih kulturnih blaga.
Pa je onda pretvorena u dzamiju, ali muslimanski svet nije zeleo da posecuje takav objekat i da se moli u njoj, i tako ostade "muzej".

Jos jedna zanimljiva cinjenica koje treba da se podsetimo je da je Carigrad dugo godina odolevao napadima Osmanlijskog carstva, da bi krstase koji su dolazili iz zapadnog sveta docekala oberucke otvorivsi im kapije grada u nadi da ce im pomoci, zauzvrat krstasi su opljackali grad i ostavili pustos iza sebe, nastavljajuci put ka bliskom istoku.
Toliko o katolicima i njihovom odnosu prema pravoslavlju, a vidimo da se posle 811 godina od tog dogadjaja, stvari odvijaju poprilicno slicno.

Mumon

pre 8 godina

"Poslanik, član Komunističke partije, koji je i na čelu međupartijske grupe za zaštitu hrišćanskih vrednosti"

Ovo moze da bude preneto samo u objektivnim i slobodnim medijima u Belorusiji, Iranu, Siriji i u Vecernjim Novostima.

СРБ

pre 8 godina

Интересантно. :) Апсолутно је сигурно да Турци ово неће урадити ни у бунилу, али да видимо у ком ће смеру ово да се одвија.

Micki

pre 8 godina

Turci na to nikada nece pristati!To je zakasnela inicijativa,a bilo je prilika da se i to sredi posle Balkanskih ratova ili posle Prvog svetskog rata,kada je Turska bila na porazenoj strani!

Don Giovanni

pre 8 godina

"Poslanik Sergej Gavrilov, član Komunističke partije, koji je i na čelu međupartijske grupe za zaštitu hrišćanskih vrednosti..."

Dalje nisam čitao, samo sam pomislio "svako ima svog Vulina..."

Goran

pre 8 godina

Aja Sofija je dugo godina posle okupacije i pada Carigrada, glavnog grada Vizantijskog carstva (kome pripadamo duhovno dan danas) bila pretvorena u javni wc, naravno posle potpunog pustosenja i unistavanja svih freski i ostalih kulturnih blaga.
Pa je onda pretvorena u dzamiju, ali muslimanski svet nije zeleo da posecuje takav objekat i da se moli u njoj, i tako ostade "muzej".

Jos jedna zanimljiva cinjenica koje treba da se podsetimo je da je Carigrad dugo godina odolevao napadima Osmanlijskog carstva, da bi krstase koji su dolazili iz zapadnog sveta docekala oberucke otvorivsi im kapije grada u nadi da ce im pomoci, zauzvrat krstasi su opljackali grad i ostavili pustos iza sebe, nastavljajuci put ka bliskom istoku.
Toliko o katolicima i njihovom odnosu prema pravoslavlju, a vidimo da se posle 811 godina od tog dogadjaja, stvari odvijaju poprilicno slicno.

Against modern sport

pre 8 godina

Kome da vrate kad Aja Sofija nikad nije bila ruska. Ovakvim izjavama se zapocinje rat i pali masa.
(Mile, 26. novembar 2015 11:54)

Nije mislio da se vrati Rusiji već Hrišćanstvu. Čitaj malo.

Mumon

pre 8 godina

"Poslanik, član Komunističke partije, koji je i na čelu međupartijske grupe za zaštitu hrišćanskih vrednosti"

Ovo moze da bude preneto samo u objektivnim i slobodnim medijima u Belorusiji, Iranu, Siriji i u Vecernjim Novostima.

СРБ

pre 8 godina

Интересантно. :) Апсолутно је сигурно да Турци ово неће урадити ни у бунилу, али да видимо у ком ће смеру ово да се одвија.

Micki

pre 8 godina

Turci na to nikada nece pristati!To je zakasnela inicijativa,a bilo je prilika da se i to sredi posle Balkanskih ratova ili posle Prvog svetskog rata,kada je Turska bila na porazenoj strani!

Don

pre 8 godina

Aja Sofija je dugo godina posle okupacije i pada Carigrada, glavnog grada Vizantijskog carstva (kome pripadamo duhovno dan danas) bila pretvorena u javni wc, naravno posle potpunog pustosenja i unistavanja svih freski i ostalih kulturnih blaga.
Pa je onda pretvorena u dzamiju, ali muslimanski svet nije zeleo da posecuje takav objekat i da se moli u njoj, i tako ostade "muzej".

Ovo gore šta nam Goran napisa, mogu slobodno reći da ne pročitah više budalaština u krećem tekstu. Moj Gorane, samo da te podsjetim da ovaj objekat nije niti srušen niti oštećen, na unutrašnjim zidovima možeš i dan danas vidjeti hrišćanske motive, koji su stoljećima sačuvani, muslimani ih sačuvali. Ne znam šta da kažem na ova tvoja sranja. Čovječe kao da te Kurir obrazuje, zatupljen si kao panj.

vladan

pre 8 godina

Kakve neopevane ruske budalastine.
Ali Rusija je to i ruska Duma...
A da Rusi nama vrate Marka i Miru Markovic, zlocince i lopurde iz devedesetihm kolikogod da se kriminalci dobro ukljapaju u ruski milje?

Mlazinski

pre 8 godina

Aja Sofija nije ni crkva, ni džamija, to je muzej i civilizacijsko nasleđe celog sveta. Na nju nemaju tapiju ni Franja, ni Kiril, ni Irinej, ni islamisti, ni konfučijanci, ona je moja iako ne verujem ni u jednog boga, ni u više bogova. U Dumi moraju da shvate da je svet veliki, a centar mu NIJE u Kremlju.

Soko

pre 8 godina

Kome da vrate kad Aja Sofija nikad nije bila ruska. Ovakvim izjavama se zapocinje rat i pali masa.
(Mile, 26. novembar 2015 11:54)

Hrišćanstvu, Mile. Lepo piše Hrišćanstvu a ne Rusiji. Kad bi se više čitalo a manje lupetalo ovaj svet bi bio bolje mesto za život.

cinober

pre 8 godina

""Aja Sofija je dugo godina posle okupacije i pada Carigrada, glavnog grada Vizantijskog carstva (kome pripadamo duhovno dan danas) bila pretvorena u javni wc, naravno posle potpunog pustosenja i unistavanja svih freski i ostalih kulturnih blaga.
Pa je onda pretvorena u dzamiju, ali muslimanski svet nije zeleo da posecuje takav objekat i da se moli u njoj, i tako ostade "muzej". ""

Ovo što si napisao uopće nije istina, već gomila paušalnih gluposti.

Kad su Osmanlije 1453 godine zauzeli Carigrad ta skoro 1000 godina stara bizantska bazilika potpuno ih je opčinila svojom grandioznošću. Nije bila nikad nikakav "javni wc" nego je odmah iste godine pretvorena u džamiju. Kasnije su joj dodani minareti i žbukom su prekrivene freske i neki mozaici jer islam ne dozvoljava slikovne prikaze na mjestima bogosloženja. Nije bilo nikakvog "pustošenja" niti "uništavanja freski". Genijalni graditelj Mimar Sinan napravio je više ogromnih džamija koje su sve građene prema modelu Aja Sofije, s tim da su arhitektonski elegantnije jer je Sinan pravilno uočio neke slabosti njene konstrukcije. U muzej je pretvorena tek nakon uspostave republike pod Ataturkom 1935.godine. Znači skoro 500 godina je bila džamija! Bila je prva imperijalna džamija u Istanbulu i notorna je bedastoća da ljudi "nisu u nju ulazili da se mole"! Nekoliko puta je temeljito obnavljana i za cijelo vrijeme osmanlijske vlasti tretirana s najvećom mogućom pažnjom i poštovanjem!
Toliko.

Kamičak

pre 8 godina

Polako prvo da Rusi vrate Kalinjingrad Poljskoj i Litvaniji.
(Denis, 26. novembar 2015 12:14)

Задивљен сам твојом храброшћу да покажеш своје незнање. Каљинград је раније био Königsberg, град Источне Прусије као део предратне Немачке.
Међутим, Пољаци би по тој твојој логици заиста имали шта да врате, на пример Danzig, Elbing, Koeslin, Stettin, Breslau, Liegnitz, Oppeln...Све су ово некада били немачки градови, а сада имају пољска имена и припадају Пољској.

komunista

pre 8 godina

E, ovi Rusi su vise nego duhoviti. Clan KP Rusije je predsednik parlamentarne komisije za jacanje hriscanstva!!! A, zamenik mu je verovatno drugi veliki hriscanin, drug Staljin. I ajd sad veruj im sto god da izjave, narocito ovo oko Aja Sofije.

tadijazg

pre 8 godina

Gorane vidim da si zadojen mržnjom prema zapadnom kršćanstvu. Evo ja kao katolik volim pravoslavce jer ste mi vi braća po vjeri i po Bogu. Ja bi želio da se to desi i da ponovo postane crkva. Što se tiče križara događaje treba smještati u povjesni kontekst. Zapad je tada bio u velikoj ekspanziji a znamo kako su takve stvari išle u prošlosti sila Boga ne moli. I meni se gadi kad u Veneciji vidim konje sa carskog hipodroma ali su barem sačuvani iako na ružan način. Da su dopali turcima zna se kako bi završilo. p.s. naprijed Rusija!

Đura

pre 8 godina

"Poslanik Sergej Gavrilov, član Komunističke partije, koji je i na čelu međupartijske grupe za zaštitu hrišćanskih vrednosti"
Ko je još pomislio na Vulina? Izgleda da ljudi na ovim pozicijama i iz ovog miljea, imaju slične, "drugačije", ideje, bez obzira odakle su.

Bilal

pre 8 godina

Polako prvo da Rusi vrate Kalinjingrad Poljskoj i Litvaniji.
(Denis, 26. novembar 2015 12:14)

Задивљен сам твојом храброшћу да покажеш своје незнање. Каљинград је раније био Königsberg, град Источне Прусије као део предратне Немачке.
Међутим, Пољаци би по тој твојој логици заиста имали шта да врате, на пример Danzig, Elbing, Koeslin, Stettin, Breslau, Liegnitz, Oppeln...Све су ово некада били немачки градови, а сада имају пољска имена и припадају Пољској.
(Kamičak, 26. novembar 2015 12:44)
I ove teritorije koje sada zauzima Poljska uglavnom treba da zahvali saveznicima, a naročito SSSR-u, i njihovoj pobedi nad Trećim rajhom u II svetskom ratu. Ne zaboravimo da je Poljska u ratovima 1792, 1793 i 1795 kao poražena sila bila raskomadana i podeljena između Rusije, Pruske i Austrije i to je trajalo sve do Oktobarske revolucije 1917 i kraja I svetskog rata 1918 da bi onda ponovo bila rasparčamna između Nemačke i SSSR-a 1939 godine Sporazumom o nenapadanju Ribantrop-Molotov. Dakle, skoro 150 godina Poljska uopšte nije postojala i sada neko traži Kalinjingrad a zaboravlja na Šleziju koja je oteta Nemcima.

bobzlee

pre 8 godina

@denis

Kalinjingrad je nekada bio Kenigsberg u Istocnoj Pruskoj, Nemacka i ako treba nekom da se vrati, to bi bila Nemacka. Istorijski atlas pomaze...

+++ levom rukom

pre 8 godina

Sada ce da se oglase Srpske PatriJote,dss,delije,Uprava Crvene Zvezde/veliki vernici Dzajic i D.Savic/,Kusturica,SrbinInfo,zavetnici kneza Lazara,raznorazni mesaci maltera,na radu u Rusijji,koji su tamo na crno i sl.

gradjanin obican

pre 8 godina

@Denis,
pa sto izostavi Kareliju? Samo jedan primer ruske otimacine. A tako bi mogli nastaviti do iznemoglosti.
B92 prenosi trac za rusofilske usi. Gde je ovo od onog B92 koji je u novija teska vremena bio nosilac zurnalistike?

Jenki

pre 8 godina

Savetovao bih poslanicima(pardon poslušnicima) iz Ruske dume da piju malo manje votke.
Odtako "ozbiljne" ustanove čovek bi očekivao makar malo veze sa stvarnošću ,ali kakav predsednik takva duma i drzava. Kao i u Srbiji.
STRAŠNO

Goran

pre 8 godina

(Don, 26. novembar 2015 12:19)

nastavak...

Zgrada je oskrnavljena i opljackana, a stanari porobljeni ili masakrirani.
Dok su stari i nemocni ubijani, zene i devojcice su silovane, a ostatak okovan i prodat u roblje.
Svestena lica su nastavila da obavljaju hriscanske obrede sve dok nisu prekinuti od strane osvajaca.
Kada je Sultan krocio u crkvu, odma je insistirao da se ista pretvori u dzamiju.
Jedan od Ulama se popeo na govornicu i recitovao Shahadu.
Kao sto je opisano od strane mnogih zapadnih posetilaca, crkva je bila u rusevnom stanju, sa nekoliko svojih vrata koji su potpuno spali sa svojih okova.
Mehmed II je naredio obnovu uz POTPUNU KONVERZIJU U DZAMIJU.
Aja Sofia je postala prva carska DZAMIJA Istanbula.

Ocuvali su je dakako, pre svega kao svoju DZAMIJU !

Dule

pre 8 godina

Polako prvo da Rusi vrate Kalinjingrad Poljskoj i Litvaniji.
(Denis, 26. novembar 2015 12:14) # Link komentara

Pre ces da gledas ovaj drugi film :)

Asd

pre 8 godina

Otuzno je videti koliko ljudi misle da smo na civilizacijskom vrhuncu i da se dinamika sveta zamrzla bas sad. Kao sto se oduvek menjalo tako ce se zauvek i menjati.. a Sveta Sofija ce opet biti mesto gde se sluzi Liturgija. Boze daj.

Yoyo

pre 8 godina

Stvarno se mnogo lupa u komentarima, generalno na sve vesti, na svim portalima.
Bilo bi red da bar o istorijskih stvarima, o kojima postoje podaci na internetu u izobilju, pre nego što nešto napišete, prvo da proverite.
Na Wikipedii imate tekst o Aja Sofiji, pa bi bio red bar toliko da pročitate.
Evo linka:
https://sr.wikipedia.org/sr/%D0%90%D1%98%D0%B0_%D0%A1%D0%BE%D1%84%D0%B8%D1%98%D0%B0

Inače, nedavno sam gledao neki video na youtube-u gde neki islamski poglavar zagovara koaliciju Rusije i kako to on kaže, pravih muslimanskih vernika u ratu protiv koalicije zla, koju po njemu čine Izrael, USA i muslimani-neverenici. U tom video on upravo govori i to da će Aja Sofija biti vraćena Hrišćanima, jer je to velika sramota za prave muslimane što je ova crkva pretvorena u džamiju. Malo je čudno da se ovakva inicijativa Ruskih poslanika sada pojavi i da se poklopi s pričomo tog muslimanskog poglavara. Nadam se da je slučajno, jer ako nije, onda smo nahebali. Taj muslimanski poglavar zapravo govori o trećem svetskom, nuklearnom ratu, gde će pored nuklearnog oružja biti korišćeno i neko oružje koje će onemogućavati korišćenje aviona i drugih letećih oružanih naprava. Govori o tome da će vazduh biti toliko kontaminiran time, da čak ni ptice neće moći da lete. Verovatno mislim da će biti nešto bacano u vazduh što će ometati navigacione uređaje. Iskreno se nadam da će današnji gosopodari sveta imati dovoljno pameti da nas ne uvuku o ovakav košmar....

EU citizenship

pre 8 godina

Svi zajedno, Rusi, Turci, mudzahedini i komunisti mogu da sednu za zajednicki sto da se dogovore. To su te neke proevropske vrednosti kojima i mi tezimo. Pobedice razum i dobra volja, kao i evropski duh mladosti i slobodne trgovine.

Udba

pre 8 godina

"Poslanik, član Komunističke partije, koji je i na čelu međupartijske grupe za zaštitu hrišćanskih vrednosti" 

Ovo moze da bude preneto samo u objektivnim i slobodnim medijima u Belorusiji, Iranu, Siriji i u Vecernjim Novostima.
(Mumon, 26. novembar 2015 11:51)

Nisu svi komunisti " bezboznici" samo ne daju crkvi da se mijesa tamo dje joj nije mjesto.

ajaJa

pre 8 godina

Pravite se naivni ili sta? Pa ne radi se o stambenoj zgradi ili nekoj livadi, kao da ne znate sta je religija. Koji to turski drzavnik moze doneti takvu odluku a da to ne izazove velike nerede, a najdeblji kraj bi izvukli bas hriscani koji zive u Turskoj. "Navijam" i ja za Ruse ali to se moze desiti samo u krvavom ratu. Vi kao da prizeljkujete tako nesto

pablito

pre 8 godina

@kamičak

A u stvari svi ti nazivi gradova ukjucujuci tu i Droždin (Drezden) te Lipnicu ( Lajpcig) su slovenski. Konkretno Lužičko srpski. Znači naši. :D

A za sve mladje od 35 godina bilo jednom jedno doba koje se zvalo Hladni rat. Tada su ovakve budalasto provokativne izjave mogle da se cuju svakodnevno sa obe strane. Izgleda se vracamo u to doba lagano

Quality Customer Service

pre 8 godina

@bilal
Sad vec pises gluposti. Ko je merodavan da odredi tu tacku po kojoj ce se racunati to kome sta pripada? Jeste, Poljska nije postojala preko 100 godina ali je isto tako bila izuzetno mocno carstvo "od mora do mora" (Baltik i Crno) kojoj se moglo digniti vojsku i osloboditi Bec od Turaka i vratiti se kuci.
Da li to znaci da Srbija treba vratiti Vojvodinu Madjarima jer ju je dobila zbog "dobrog vladanja" u prvom svetskom a pre toga ni sanjala nije da ce je imati?
Hrvati da vrate celu Dalmaciju Italijanima? Slovenija? Sta je to? Toga nije bilo pre Prvog Svetskog. Pa onda i Bosna, pa Srbija...Rimsko carstvo? Gde je granica vracanja??

Baxuz

pre 8 godina

Polako prvo da Rusi vrate Kalinjingrad Poljskoj i Litvaniji.
(Denis, 26. novembar 2015 12:14)

Poljskoj? Pa poljska je celu svoju balticku obalu dobila na poklon od Staljina. To je sve Pruska tj Nemacka a Kalinjingrad je Konigsberg. Isto vazi i za sleziju.

Makedonac

pre 8 godina

Polako prvo da Rusi vrate Kalinjingrad Poljskoj i Litvaniji.
(Denis, 26. novembar 2015 12:14)
Vidi pa ovog sta lupeta.kakva je veze Kaliningrada i Poljske?Bukvalno nikakva.Kaliningrad/Königsberg je bio pruski/nemacki grad.Posle pobede u 2 s.r. Sovjeti su taj deo-Istocna Prusija jednostavno pripojili Rusiji.Poljska i Litvanija sa tim gradom nemaju ama bas nikakve veze.Slucajno sam eto bio u Kaliningradu i mogu da ti kazem da tamo zive samo Rusi.Kome i sta da vracaju?Svabe su tu teritoriju izgubili u ratu i gotovo.Toliko li je tesko kad vec nesto ne znas,da otvoris net i naucis.Ranije je bilo teze,trazile su se knjige,danas je lako.Ovako ulete lik,nalupetao se,poslao smesan komentar i???

.

pre 8 godina

Komunisticka Partija? To su oni koji su na izborima zauzeli drugo mesto pa je demokratski zapad podrzavao demonstracije i trazio da se ponove izbori? Trece mesto zauzeo je Zirinovski, onaj cika koji promovise osvajanje teritorija u Aziji kako bi Rusi mogli da "peru noge" u Tihom Okeanu, okupaciju Evrope i jos par ratova. Jel to ta demokratska opozicija koju Zapad podrzava?

Narcisa Zec

pre 8 godina

Kad se raspao Varšavski pakt trebao je da se rasformira i NATO pakt.
Međutim on je nastavio da seje smrt po planeti.
I i dalje čačka. Američki revolveraški psiho-legat zna samo za lake prste na obaraču.

Mlazinski

pre 8 godina

Aja Sofija nije ni crkva, ni džamija, to je muzej i civilizacijsko nasleđe celog sveta. Na nju nemaju tapiju ni Franja, ni Kiril, ni Irinej, ni islamisti, ni konfučijanci, ona je moja iako ne verujem ni u jednog boga, ni u više bogova. U Dumi moraju da shvate da je svet veliki, a centar mu NIJE u Kremlju.

Goran

pre 8 godina

Aja Sofija je dugo godina posle okupacije i pada Carigrada, glavnog grada Vizantijskog carstva (kome pripadamo duhovno dan danas) bila pretvorena u javni wc, naravno posle potpunog pustosenja i unistavanja svih freski i ostalih kulturnih blaga.
Pa je onda pretvorena u dzamiju, ali muslimanski svet nije zeleo da posecuje takav objekat i da se moli u njoj, i tako ostade "muzej".

Jos jedna zanimljiva cinjenica koje treba da se podsetimo je da je Carigrad dugo godina odolevao napadima Osmanlijskog carstva, da bi krstase koji su dolazili iz zapadnog sveta docekala oberucke otvorivsi im kapije grada u nadi da ce im pomoci, zauzvrat krstasi su opljackali grad i ostavili pustos iza sebe, nastavljajuci put ka bliskom istoku.
Toliko o katolicima i njihovom odnosu prema pravoslavlju, a vidimo da se posle 811 godina od tog dogadjaja, stvari odvijaju poprilicno slicno.

Mumon

pre 8 godina

"Poslanik, član Komunističke partije, koji je i na čelu međupartijske grupe za zaštitu hrišćanskih vrednosti"

Ovo moze da bude preneto samo u objektivnim i slobodnim medijima u Belorusiji, Iranu, Siriji i u Vecernjim Novostima.

vladan

pre 8 godina

Kakve neopevane ruske budalastine.
Ali Rusija je to i ruska Duma...
A da Rusi nama vrate Marka i Miru Markovic, zlocince i lopurde iz devedesetihm kolikogod da se kriminalci dobro ukljapaju u ruski milje?

Don

pre 8 godina

Aja Sofija je dugo godina posle okupacije i pada Carigrada, glavnog grada Vizantijskog carstva (kome pripadamo duhovno dan danas) bila pretvorena u javni wc, naravno posle potpunog pustosenja i unistavanja svih freski i ostalih kulturnih blaga.
Pa je onda pretvorena u dzamiju, ali muslimanski svet nije zeleo da posecuje takav objekat i da se moli u njoj, i tako ostade "muzej".

Ovo gore šta nam Goran napisa, mogu slobodno reći da ne pročitah više budalaština u krećem tekstu. Moj Gorane, samo da te podsjetim da ovaj objekat nije niti srušen niti oštećen, na unutrašnjim zidovima možeš i dan danas vidjeti hrišćanske motive, koji su stoljećima sačuvani, muslimani ih sačuvali. Ne znam šta da kažem na ova tvoja sranja. Čovječe kao da te Kurir obrazuje, zatupljen si kao panj.

Against modern sport

pre 8 godina

Kome da vrate kad Aja Sofija nikad nije bila ruska. Ovakvim izjavama se zapocinje rat i pali masa.
(Mile, 26. novembar 2015 11:54)

Nije mislio da se vrati Rusiji već Hrišćanstvu. Čitaj malo.

+++ levom rukom

pre 8 godina

Sada ce da se oglase Srpske PatriJote,dss,delije,Uprava Crvene Zvezde/veliki vernici Dzajic i D.Savic/,Kusturica,SrbinInfo,zavetnici kneza Lazara,raznorazni mesaci maltera,na radu u Rusijji,koji su tamo na crno i sl.

Jenki

pre 8 godina

Savetovao bih poslanicima(pardon poslušnicima) iz Ruske dume da piju malo manje votke.
Odtako "ozbiljne" ustanove čovek bi očekivao makar malo veze sa stvarnošću ,ali kakav predsednik takva duma i drzava. Kao i u Srbiji.
STRAŠNO

Don Giovanni

pre 8 godina

"Poslanik Sergej Gavrilov, član Komunističke partije, koji je i na čelu međupartijske grupe za zaštitu hrišćanskih vrednosti..."

Dalje nisam čitao, samo sam pomislio "svako ima svog Vulina..."

gradjanin obican

pre 8 godina

@Denis,
pa sto izostavi Kareliju? Samo jedan primer ruske otimacine. A tako bi mogli nastaviti do iznemoglosti.
B92 prenosi trac za rusofilske usi. Gde je ovo od onog B92 koji je u novija teska vremena bio nosilac zurnalistike?

komunista

pre 8 godina

E, ovi Rusi su vise nego duhoviti. Clan KP Rusije je predsednik parlamentarne komisije za jacanje hriscanstva!!! A, zamenik mu je verovatno drugi veliki hriscanin, drug Staljin. I ajd sad veruj im sto god da izjave, narocito ovo oko Aja Sofije.

tadijazg

pre 8 godina

Gorane vidim da si zadojen mržnjom prema zapadnom kršćanstvu. Evo ja kao katolik volim pravoslavce jer ste mi vi braća po vjeri i po Bogu. Ja bi želio da se to desi i da ponovo postane crkva. Što se tiče križara događaje treba smještati u povjesni kontekst. Zapad je tada bio u velikoj ekspanziji a znamo kako su takve stvari išle u prošlosti sila Boga ne moli. I meni se gadi kad u Veneciji vidim konje sa carskog hipodroma ali su barem sačuvani iako na ružan način. Da su dopali turcima zna se kako bi završilo. p.s. naprijed Rusija!

EU citizenship

pre 8 godina

Svi zajedno, Rusi, Turci, mudzahedini i komunisti mogu da sednu za zajednicki sto da se dogovore. To su te neke proevropske vrednosti kojima i mi tezimo. Pobedice razum i dobra volja, kao i evropski duh mladosti i slobodne trgovine.

Soko

pre 8 godina

Kome da vrate kad Aja Sofija nikad nije bila ruska. Ovakvim izjavama se zapocinje rat i pali masa.
(Mile, 26. novembar 2015 11:54)

Hrišćanstvu, Mile. Lepo piše Hrišćanstvu a ne Rusiji. Kad bi se više čitalo a manje lupetalo ovaj svet bi bio bolje mesto za život.

Micki

pre 8 godina

Turci na to nikada nece pristati!To je zakasnela inicijativa,a bilo je prilika da se i to sredi posle Balkanskih ratova ili posle Prvog svetskog rata,kada je Turska bila na porazenoj strani!

Asd

pre 8 godina

Otuzno je videti koliko ljudi misle da smo na civilizacijskom vrhuncu i da se dinamika sveta zamrzla bas sad. Kao sto se oduvek menjalo tako ce se zauvek i menjati.. a Sveta Sofija ce opet biti mesto gde se sluzi Liturgija. Boze daj.

cinober

pre 8 godina

""Aja Sofija je dugo godina posle okupacije i pada Carigrada, glavnog grada Vizantijskog carstva (kome pripadamo duhovno dan danas) bila pretvorena u javni wc, naravno posle potpunog pustosenja i unistavanja svih freski i ostalih kulturnih blaga.
Pa je onda pretvorena u dzamiju, ali muslimanski svet nije zeleo da posecuje takav objekat i da se moli u njoj, i tako ostade "muzej". ""

Ovo što si napisao uopće nije istina, već gomila paušalnih gluposti.

Kad su Osmanlije 1453 godine zauzeli Carigrad ta skoro 1000 godina stara bizantska bazilika potpuno ih je opčinila svojom grandioznošću. Nije bila nikad nikakav "javni wc" nego je odmah iste godine pretvorena u džamiju. Kasnije su joj dodani minareti i žbukom su prekrivene freske i neki mozaici jer islam ne dozvoljava slikovne prikaze na mjestima bogosloženja. Nije bilo nikakvog "pustošenja" niti "uništavanja freski". Genijalni graditelj Mimar Sinan napravio je više ogromnih džamija koje su sve građene prema modelu Aja Sofije, s tim da su arhitektonski elegantnije jer je Sinan pravilno uočio neke slabosti njene konstrukcije. U muzej je pretvorena tek nakon uspostave republike pod Ataturkom 1935.godine. Znači skoro 500 godina je bila džamija! Bila je prva imperijalna džamija u Istanbulu i notorna je bedastoća da ljudi "nisu u nju ulazili da se mole"! Nekoliko puta je temeljito obnavljana i za cijelo vrijeme osmanlijske vlasti tretirana s najvećom mogućom pažnjom i poštovanjem!
Toliko.

Dule

pre 8 godina

Polako prvo da Rusi vrate Kalinjingrad Poljskoj i Litvaniji.
(Denis, 26. novembar 2015 12:14) # Link komentara

Pre ces da gledas ovaj drugi film :)

Goran

pre 8 godina

(Don, 26. novembar 2015 12:19)

nastavak...

Zgrada je oskrnavljena i opljackana, a stanari porobljeni ili masakrirani.
Dok su stari i nemocni ubijani, zene i devojcice su silovane, a ostatak okovan i prodat u roblje.
Svestena lica su nastavila da obavljaju hriscanske obrede sve dok nisu prekinuti od strane osvajaca.
Kada je Sultan krocio u crkvu, odma je insistirao da se ista pretvori u dzamiju.
Jedan od Ulama se popeo na govornicu i recitovao Shahadu.
Kao sto je opisano od strane mnogih zapadnih posetilaca, crkva je bila u rusevnom stanju, sa nekoliko svojih vrata koji su potpuno spali sa svojih okova.
Mehmed II je naredio obnovu uz POTPUNU KONVERZIJU U DZAMIJU.
Aja Sofia je postala prva carska DZAMIJA Istanbula.

Ocuvali su je dakako, pre svega kao svoju DZAMIJU !

Bilal

pre 8 godina

Polako prvo da Rusi vrate Kalinjingrad Poljskoj i Litvaniji.
(Denis, 26. novembar 2015 12:14)

Задивљен сам твојом храброшћу да покажеш своје незнање. Каљинград је раније био Königsberg, град Источне Прусије као део предратне Немачке.
Међутим, Пољаци би по тој твојој логици заиста имали шта да врате, на пример Danzig, Elbing, Koeslin, Stettin, Breslau, Liegnitz, Oppeln...Све су ово некада били немачки градови, а сада имају пољска имена и припадају Пољској.
(Kamičak, 26. novembar 2015 12:44)
I ove teritorije koje sada zauzima Poljska uglavnom treba da zahvali saveznicima, a naročito SSSR-u, i njihovoj pobedi nad Trećim rajhom u II svetskom ratu. Ne zaboravimo da je Poljska u ratovima 1792, 1793 i 1795 kao poražena sila bila raskomadana i podeljena između Rusije, Pruske i Austrije i to je trajalo sve do Oktobarske revolucije 1917 i kraja I svetskog rata 1918 da bi onda ponovo bila rasparčamna između Nemačke i SSSR-a 1939 godine Sporazumom o nenapadanju Ribantrop-Molotov. Dakle, skoro 150 godina Poljska uopšte nije postojala i sada neko traži Kalinjingrad a zaboravlja na Šleziju koja je oteta Nemcima.

.

pre 8 godina

Komunisticka Partija? To su oni koji su na izborima zauzeli drugo mesto pa je demokratski zapad podrzavao demonstracije i trazio da se ponove izbori? Trece mesto zauzeo je Zirinovski, onaj cika koji promovise osvajanje teritorija u Aziji kako bi Rusi mogli da "peru noge" u Tihom Okeanu, okupaciju Evrope i jos par ratova. Jel to ta demokratska opozicija koju Zapad podrzava?

СРБ

pre 8 godina

Интересантно. :) Апсолутно је сигурно да Турци ово неће урадити ни у бунилу, али да видимо у ком ће смеру ово да се одвија.

Kamičak

pre 8 godina

Polako prvo da Rusi vrate Kalinjingrad Poljskoj i Litvaniji.
(Denis, 26. novembar 2015 12:14)

Задивљен сам твојом храброшћу да покажеш своје незнање. Каљинград је раније био Königsberg, град Источне Прусије као део предратне Немачке.
Међутим, Пољаци би по тој твојој логици заиста имали шта да врате, на пример Danzig, Elbing, Koeslin, Stettin, Breslau, Liegnitz, Oppeln...Све су ово некада били немачки градови, а сада имају пољска имена и припадају Пољској.

Udba

pre 8 godina

"Poslanik, član Komunističke partije, koji je i na čelu međupartijske grupe za zaštitu hrišćanskih vrednosti" 

Ovo moze da bude preneto samo u objektivnim i slobodnim medijima u Belorusiji, Iranu, Siriji i u Vecernjim Novostima.
(Mumon, 26. novembar 2015 11:51)

Nisu svi komunisti " bezboznici" samo ne daju crkvi da se mijesa tamo dje joj nije mjesto.

Yoyo

pre 8 godina

Stvarno se mnogo lupa u komentarima, generalno na sve vesti, na svim portalima.
Bilo bi red da bar o istorijskih stvarima, o kojima postoje podaci na internetu u izobilju, pre nego što nešto napišete, prvo da proverite.
Na Wikipedii imate tekst o Aja Sofiji, pa bi bio red bar toliko da pročitate.
Evo linka:
https://sr.wikipedia.org/sr/%D0%90%D1%98%D0%B0_%D0%A1%D0%BE%D1%84%D0%B8%D1%98%D0%B0

Inače, nedavno sam gledao neki video na youtube-u gde neki islamski poglavar zagovara koaliciju Rusije i kako to on kaže, pravih muslimanskih vernika u ratu protiv koalicije zla, koju po njemu čine Izrael, USA i muslimani-neverenici. U tom video on upravo govori i to da će Aja Sofija biti vraćena Hrišćanima, jer je to velika sramota za prave muslimane što je ova crkva pretvorena u džamiju. Malo je čudno da se ovakva inicijativa Ruskih poslanika sada pojavi i da se poklopi s pričomo tog muslimanskog poglavara. Nadam se da je slučajno, jer ako nije, onda smo nahebali. Taj muslimanski poglavar zapravo govori o trećem svetskom, nuklearnom ratu, gde će pored nuklearnog oružja biti korišćeno i neko oružje koje će onemogućavati korišćenje aviona i drugih letećih oružanih naprava. Govori o tome da će vazduh biti toliko kontaminiran time, da čak ni ptice neće moći da lete. Verovatno mislim da će biti nešto bacano u vazduh što će ometati navigacione uređaje. Iskreno se nadam da će današnji gosopodari sveta imati dovoljno pameti da nas ne uvuku o ovakav košmar....

ajaJa

pre 8 godina

Pravite se naivni ili sta? Pa ne radi se o stambenoj zgradi ili nekoj livadi, kao da ne znate sta je religija. Koji to turski drzavnik moze doneti takvu odluku a da to ne izazove velike nerede, a najdeblji kraj bi izvukli bas hriscani koji zive u Turskoj. "Navijam" i ja za Ruse ali to se moze desiti samo u krvavom ratu. Vi kao da prizeljkujete tako nesto

Đura

pre 8 godina

"Poslanik Sergej Gavrilov, član Komunističke partije, koji je i na čelu međupartijske grupe za zaštitu hrišćanskih vrednosti"
Ko je još pomislio na Vulina? Izgleda da ljudi na ovim pozicijama i iz ovog miljea, imaju slične, "drugačije", ideje, bez obzira odakle su.

Narcisa Zec

pre 8 godina

Kad se raspao Varšavski pakt trebao je da se rasformira i NATO pakt.
Međutim on je nastavio da seje smrt po planeti.
I i dalje čačka. Američki revolveraški psiho-legat zna samo za lake prste na obaraču.

pablito

pre 8 godina

@kamičak

A u stvari svi ti nazivi gradova ukjucujuci tu i Droždin (Drezden) te Lipnicu ( Lajpcig) su slovenski. Konkretno Lužičko srpski. Znači naši. :D

A za sve mladje od 35 godina bilo jednom jedno doba koje se zvalo Hladni rat. Tada su ovakve budalasto provokativne izjave mogle da se cuju svakodnevno sa obe strane. Izgleda se vracamo u to doba lagano

bobzlee

pre 8 godina

@denis

Kalinjingrad je nekada bio Kenigsberg u Istocnoj Pruskoj, Nemacka i ako treba nekom da se vrati, to bi bila Nemacka. Istorijski atlas pomaze...

Makedonac

pre 8 godina

Polako prvo da Rusi vrate Kalinjingrad Poljskoj i Litvaniji.
(Denis, 26. novembar 2015 12:14)
Vidi pa ovog sta lupeta.kakva je veze Kaliningrada i Poljske?Bukvalno nikakva.Kaliningrad/Königsberg je bio pruski/nemacki grad.Posle pobede u 2 s.r. Sovjeti su taj deo-Istocna Prusija jednostavno pripojili Rusiji.Poljska i Litvanija sa tim gradom nemaju ama bas nikakve veze.Slucajno sam eto bio u Kaliningradu i mogu da ti kazem da tamo zive samo Rusi.Kome i sta da vracaju?Svabe su tu teritoriju izgubili u ratu i gotovo.Toliko li je tesko kad vec nesto ne znas,da otvoris net i naucis.Ranije je bilo teze,trazile su se knjige,danas je lako.Ovako ulete lik,nalupetao se,poslao smesan komentar i???

Baxuz

pre 8 godina

Polako prvo da Rusi vrate Kalinjingrad Poljskoj i Litvaniji.
(Denis, 26. novembar 2015 12:14)

Poljskoj? Pa poljska je celu svoju balticku obalu dobila na poklon od Staljina. To je sve Pruska tj Nemacka a Kalinjingrad je Konigsberg. Isto vazi i za sleziju.

Quality Customer Service

pre 8 godina

@bilal
Sad vec pises gluposti. Ko je merodavan da odredi tu tacku po kojoj ce se racunati to kome sta pripada? Jeste, Poljska nije postojala preko 100 godina ali je isto tako bila izuzetno mocno carstvo "od mora do mora" (Baltik i Crno) kojoj se moglo digniti vojsku i osloboditi Bec od Turaka i vratiti se kuci.
Da li to znaci da Srbija treba vratiti Vojvodinu Madjarima jer ju je dobila zbog "dobrog vladanja" u prvom svetskom a pre toga ni sanjala nije da ce je imati?
Hrvati da vrate celu Dalmaciju Italijanima? Slovenija? Sta je to? Toga nije bilo pre Prvog Svetskog. Pa onda i Bosna, pa Srbija...Rimsko carstvo? Gde je granica vracanja??