Sreda, 25.11.2015.

21:43

Davutoglu: Avion oboren po mom naređenju

Turski premijer Ahmet Davutoglu rekao je pred članovima svoje partije AKP da je lično naredio obaranje aviona koji je navodno povredio turski vazdušni prostor.

Izvor: B92

Davutoglu: Avion oboren po mom nareðenju IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

67 Komentari

Sortiraj po:

Vel Šantić, USA

pre 8 godina

@Bogdan, bez obzira što tebi to tako izgleda i što je Obama bljucnuo da Turska kao ima pravo da brani svoj vazdušni prostor, znaj da Amerika nikad udaljenija nije bila od Turske a sve zbog zlog erdoganovog režima koji šuruje s isis isil monstrumima. postoji dogovor između NATOa i Rusije o nenapadanju u Siriji i taj dogovor je Turska sama na svoju ruku užasno prekršila.

Omega

pre 8 godina

Ovaj turski premijer je izveo magiju vecu nego Felps protiv Cavica. Za 17 sekundi su Turci: uocili ruski bombarder, podigli dezurne lovce, 10 minuta ga upozoravali, okrenuli prmijera, on dobro razmislio sta da uradi i rekao da se obori Ruski avion, preneto naredjenje lovcima, oni lansirali raketu i pogodili SU-24. Kad razmislis, ovo je i moguce, kao u Zvezdanim stazama, kad iskrivis i prostor i vreme.

Bogdan

pre 8 godina

Ovo je delo USA!Pitanje je dali su Turci uopšte i znali za ovu podlost?
Sigurno je da moraju da pričaju što im Ameri narede!
Ameri se trude da postanu prijatelji sa ISIS, što su već poodavno-tajno , preko Turske!

Denis

pre 8 godina

Pre vise od mesec dana su ovde bile vesti kako je Ruski avion ulazio u Tursku, pa su Turci zvali Ruskog ambasadora na razgovor zbod toga. Ovde su bili komentari tipa: pa ako im smetaju neka ih obore cik ako smeju. Turci oprostili nekoliko puta i na kraju izricito rekli ako se dogodi jos jednom oboricemo avion. I sta ovde nije jasno? Jeste da Putin izgleda malo retardirano ali verujem da je pametan i da je shvatio. Videli ste da Turci hoce, smeju, mogu i videcete da vise Ruski avion nece biti ni blizu Turske granice. Pozdrav

garfild

pre 8 godina

Sta sve ovi turci mogu da odrade za 17 sekundi...upozore avion, obaveste bazu, konsultuju se sa premijerom, donesu odluku, izdaju naredjenje, ispale raketu i obore avion...masala

Kao neki istoricar

pre 8 godina

Ovo je sve deo igre na duge staze sa ciljem da se Rusija finansijski maksimalno oslabi, kao sto je to nekada uradjeno sa SSSR-om, pa da se sadasnja vlast urusi. Rusi razvuceni na dva fronta, cena nafte niska i sada se samo ceka. Da se razumemo, da je situacija obrnuta, da je Rusija Amerika, verovatno bi radila nesto slicno kako bi sto duze ostala dominantna svetska sila. U medjuvremenu na nama obicnim ljudima je da se nadamo da se ovo sve ne otrgne kontroli i da svi zajedno ne odemo da pravimo drustvo dinosaurusima.

XY

pre 8 godina

klasicni potez doktrine "strategijske dubine"...
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Doomhammer, 25. novembar 2015 23:47)

Mislim da nisi čitao tu knjigu, ili je barem nisi dobro pročitao. Staregijska dubina nema baš mnogo veze sa Rusijom niti sa politikom obaranja tuđih aviona pošto poto.

Teks Viler

pre 8 godina

Za 17 spornih sekundi, koliko je ruski avion bio u Siriji, blizu turske granice, turci su stigli da podignu avione, 10 puta upozore Ruse, kontaktiraju svog premijera, ovaj donese odluku, izda naredjenje i oni obore avion... :)

Remus

pre 8 godina

Turke bi morali shvatiti i opravdati...taman se biznis sa jeftinom Sirijskom naftom razvio i uzele cisterne na lizing kad ono dodjose Rusi da vezbaju strogocu. Na stranu sto su Turci u datoj situaciji sponzorisani od EU sa milijardama Evra za logore izbeglica a da ne spominjemo sasvim legalna bombardovanja Kurda koje su prekrstili u navodni ISIL. Turska je uzivala, pare su kapljale sa svih strana i celoj je zemlji bilo dobro krenulo...zasto im to oduzimati? Tursko je ogorcenje je moralo izbiti makar kroz ovu lagariju oko rusenja aviona.

dadodudo

pre 8 godina

Neselektivno bombardovati Turkmene u Siriji koji ratuju na strani ID (ili tzv. umerene opozicije, sve je to isto) i njihova naselja, obarati svaki turski avion koji uđe u vazdušni prostor Sirije. Pa kome pre dosadi.
(Mihailo, 25. novembar 2015 22:05)

Ovaj predlaze ratni zlocin, a ogromna vecina citalaca daje pluseve...

mister mister

pre 8 godina

Turska je ovim,tj. obaranjem i ku....em sebi potpisala nestabilnu buducnost.A pricam vrlo objektivno,to je jaka zemlja sa jakom vojskom,ali..sa problemom Sirije,Kurda i Irana koji je isto jak kao Turska.E svi oni vrlo lako mogu "preko noci" da polude sa podrskom Rusije i uz direktnu pretnju iste.A Ameri i Englezi da se izvlace i "pruzaju podrsku' dok se rusi ekonomski,vojno,namazano,lukavo,mudro,surovo svete!E to ceka jaku zemlju kojoj je bilo dovoljno 17 sek da ne zna gde je..a imaju globalnu ljutu silu suprotno.

Boske

pre 8 godina

Iza svega stoji USA, turska vlada je obicna marioneta, kao i ukrajinska. Jednim potezom je onemogucena koalicija za borbu protiv IS i ponisteni zajednicki projekti Turske i Rusije vrijedni milijarde dolara. Ovo je zapravo turski "Majdan": jos jedan korak prema destabilizaciji i slabljenju Rusije, vlasnika americkog dream-a, Sibira. To sto bi Turska ovu idiotsku avanturu mogla platiti, dugorocno gledano,sopstvenim politickim i ekonomskim sunovratom, ne brine puno ni njihove korumpirane politicare, a jos manje americke nalogodavce. Za sada.

Mile sa Liona

pre 8 godina

Da se ovo desilo Amerima i da je predsednik vlade Turske ovo izjavio, jurili bi ga Ameri dok ga ne uhvate! Makar posle 20 godina izveli bi ga na svoj sud...

Cerox

pre 8 godina

Nema govora, piloti se ponasaju u skladu sa pravilima koja su ranije uspostavljena a ne po ad-hoc naredjenju nekog ministra ili premijera. Koliko se moze procitati na internetu turci su od 2012 uveli znatno ostriji pravilnik prema Siriji, dakle sve sto doleti iz pravca Sirije vec na samo priblizavanje granici salje se upozorenje i najbliza patrola se usmjerava prema uljezima. Ako je turska prica tacna, onda su ruski piloti imali previse slobode u kretanju i to nije njihova greska nego same komande. Medjutim mozda je sustina incidenta nesto trece ipak, F-16 je daleko superiorniji od Su-24 i moguce da je bilo previse lako da se iskoristi to sto je tehnologija bila daleko na strani turskog lovca. Turski pilot je prestrogo odlucio uzevsi u obzir da je ispred njega daleko inferiorniji avion i da ce gotovo sigurno proci bez ikakvih posljedica. Na kraju krajeva nije Davutoglu stusnuo dugme vec pilot i sekunde su odlucivale.

Mix84

pre 8 godina

Prvo su rekli da su upozorili avion 10 puta. Nako toga da nisu znali da je ruski avion. Posle toga menjaju izjavu i kažu kako je Davutoglu izdao naredbu da se avion obori. U međuvremenu izbace snimak komunikacije na kojoj turski pilot upozorava ruski avion da se približava vazdušnom prostoru Turske i da treba odmah da se okrene (ovde naglašavam "približava vazdušnom prostoru Turske").

Turci su se upleli u svoja ***** ko pile u kučinu.

serhio

pre 8 godina

u civilizovanim zemljama kada avion udje u tudji vazdusni prostor dodju lovci (koji su u ovom slucaju nekoliko puta brzi od bombardera kojeg su oborili)upozore ga i leteci uz njega isprate ga van,ali to je u civilizovanim zemljama,
zbog toga sto su divljaci kao i ISIL koje oni brane nikada nece biti dio evrope kao i evropske unije...

Тома

pre 8 godina

Класичан али и провидан пример ”damage control". Одавно неко руководство није, само са једним потезом, толико уназадило целу државу. Турска је сада презрена држава у Европи.

rejnald

pre 8 godina

O cemu ovi pricaju?Misle da su ljudi imbecili?!Sve i da je prosao vazdusni prostor Turske,sve i da su ga zaista opominjali,sam taj prolaz traje 6 sekundi,ej 6 sekundi!!!Da bi se avion pripremio za akciju neophodno je od 7 min (mig 21) pa do 15 ak za one "nabudzenije" kakav je F16...Uostalom,mnogi nasi strucnjaci predlazu da obnovimo Mig 21,jer dok 29 poleti i putnicki avioni prelete Srbiju...Elem,da se vratim na pricu,to znaci da je turski avion uzletio i stigao do Su 24 za 10 sec?!!!To ni vanzemaljska tehnologija nebi mogla...Ocigledno su pratili taj avion,ocigledno je bila sacekusa,ocigledno je bila odmzda za nesto,bice zbog onih unistenih cisterni sa gorivom i vjerujem rusima da nije bilo povrede prostora Turske...

Заиста

pre 8 godina

Значи да сумирамо, у оних неколико секунди колико је руски авион провео у турском ваздушном простору (велико је питање да ли је ушао), Турци су случајно туда летели, приметили га, затим десет пута опоменули, у међувремену вероватно директно отвореном линијом без посредника о томе обавестили дотичног који нема паметнија посла, овај им је одговорио да га оборе што су и учинили. Коперфилде ти ли си? Да није Биг Лале умешан у ово замешатељство? Како се зове онај ситни што силази низ зграде и људима лепи ствари по излозима?

ANALITIčAR AMATER

pre 8 godina

Ruski avion je svega nekoliko sekundi možda bio u vazdušnom prostoru Turske, tako da za tih nekoliko sekundi, niste imali vremena ni za upozoravanje 10 puta, ni za konsultacije. Amerikanci Rusima stalno uleću u vazdušni prostor, a to rade i Rusi njima, ali ni jednima ni drugima na pada napamet da obaraju avion one druge strane, jer imaju nešto što se zove mudrost i odgovornost. To im je ustavri jedna vrsta vežbe, kako oni sami kažu, to je neka vrsta provere budnosti one druge strane. Avion se obara samo onda ako ima neprijateljsko dejstvo prema teritoriji na koju nailazi, a ovde toga nije bilo. Da su Rusi hteli da provociraju tursku avijaciju, onda nebi poslali SU-24 koji je nekoliko klasa ispod F-16, već bi poslali SU-30 ili SU-34, a tada tvoji lovci nebi smeli ni da pomisle da pridju blizu, a kamoli da ispale projektile. Rusi su uništili infrastrukturu ISIS-a, uništili su rafinerije preko kojih se dinastija Ordogan finansira, pa ste smislili kako da okrenete ceo NATO protiv Rusa, jer su vam pomrsili račune. Vidim da se danas dosta reklamira turska vojska, predstavlja se kao respektabilna vojna sila, što u poredjenju sa Srbijom i jeste, ali u odnosu na Rusiju ste smešni. Pa britanski general je jasno rekao da bi u direktnom sudaru Rusija-Britanija, rat bio završen za četiri do pet sati, a rezultat bi bio, uništena Britanska armija, a ti glumiš silu. Mislim da ćeš imati u narednom periodu priliku da osetiš rusku silu, samo što će cena koju će platiti Turska, biti jako visoka.

Kapetan Kuka

pre 8 godina

Opa, ovo je sad već mnogo bezobrazno. Putin je preskočio postavljenu zamku i nije reagovao "na prvu loptu" posle obaranja aviona, a sada provokator nastavlja da bezobrazno provocira, jer su Grci objavili da je TR povredila njihov prostor 1400 puta u 2014. godini..., a TR "ne može da otrpi 2 sekunde"... Neće Putin reagovati, čeka u Siriji, gde će svaki TR koji uđe biti oboren bez upozorenja. Erdogan može zaboraviti Siriju i tursko carstvo u toj zemlji. Mislim da im je došlo iz d...ta u glavu da su ispali glupi i da je počeo bes. Zato ovakve neprimerene izjave.

Mihailo

pre 8 godina

Neselektivno bombardovati Turkmene u Siriji koji ratuju na strani ID (ili tzv. umerene opozicije, sve je to isto) i njihova naselja, obarati svaki turski avion koji uđe u vazdušni prostor Sirije. Pa kome pre dosadi.

Vladimir

pre 8 godina

Nekome treba takvo prijateljstvo.Lepo si podmetnuo onog jadnog ruskog pilota onim koljacima.Brzo ce ti preseci dovod jeftine opljackane sirijske nafte a izgubio si po nekim procenama godisnje 4,5 miliona ruskih a verovatno i drugih turista.Takvog premijera bi pozeleo nekom neprijatelju,sebi nikada.Bednice neopevani.

laki

pre 8 godina

Kako kazete vi ste prijatelji sa Rusima
Pa kako je onda taj avion ( prijateljske zemlje) zemlje ugrozio bezbednost Turske

a pri tome odlicno znate da ruski avioni iskljucivo bombarduju ID

Mare,NS

pre 8 godina

Ovo je kao reklama za GRMEC!

Prvo su upozoravali Ruse mnogo puta za tih 17 sec.,koliko je navodno avion bio u njihovom vazdusnom prostoru.
Posto se nije obazirao,onda su pitali sta da rade ovog `gospodina`!
On porazmislio i naredio da ga obore.
Ovi rekli da su razumeli,nanisanili,ispalili rakete i oborise ga!

Da se vratimo na reklamu za GRMEC:
STADE SVE U DESET SEKUNDI!

P.S.Ako ste poverovali u ovo sta `gospodin` prica,potrazite pomoc svog lekara ili farmaceuta!

danger

pre 8 godina

za 10-tak sekundi su uspeli da upozore avion 10 puta i da zovnu premijera da ga pitaju, i ovaj da odobri, i oni da ispale.... bravo turci.
Nemacki narod je, bar kako citam po komentarima, prilicno za to da se Turska izbaci iz NATOa. Nece se dogoditi, ali takvo je raspoloženje. A ameri samo trljaju ruke. Svaka nestabilnost bilo gde u svetu, a pogotovu u Evropi im i te kako odgovara. Zapadna evropa je glupa sto se pajta sa amerima i sto se podelila.

pilot

pre 8 godina

Ovaj ne samo da laze, vec jos vise uvaljuje da ne kazem u sta i sebe i Tursku. Jos jedan dokaz da su i za laganje potreban i talenat i pamet.

Predo

pre 8 godina

Sve sam bliži mišljenju da je čovečanstvu manja opasnost pretila dok su vladali carevi i sultani. Oni su barem bili obrazovani, nastojali su da očavaju svoju teritoriju naslednicima.
Današnji političari smatraju svoje glasače glupanima, što ovi često i jesu, pa skoro uvek izaberu najgoru moguću opciju.
Ovaj avion je izgleda satime letio Turskom kad su ga toliko upozoravali, pa zvali predsednika, on malo razmislio, pa rekao srušite ga. Sve bi to bilo u redu da sami nisu rekli da je sve to trajalo nekih 17 sekundi.
Šta li su Amerikanci obećali Turcima da će dobiti ako sruše ruski avion?

marija

pre 8 godina

Ti naredio?!
Ne smeš ti bez Erdogana ništa, a ne po čitav svet tako suludu odluku da donosiš.
A Erdogan ne sme bez NATO.
Ni njegov sin teroristički profiter.

tomy

pre 8 godina

Juce se sav skenjao placuci zvao Brisel i UN a sada se sepuri kao da je nesto korisno uradio a druga stvar ako je avion bio 17 sekundi nije bilo dovoljno vremena da se i on ukljuci u zbivanje.Ovaj dogadjaj ima drugu dimenziju koju ce obican narod videti tek uskoro.

артиљерац

pre 8 godina

Давутоглу сад прима на себе кривицу.У свим земљама,које имају
Председника,Председник је Главнокомандујући оружаних снага.Премијер се не петља много,тј.не може да изда такву наредбу.Пере Ердогана.

Bora

pre 8 godina

Deset puta u 5 minuta i to sve spakovano u 17 sekundi koliko je navodno avion bio nad turskom teritorijom kako ste juče tvrdili? Nek mi neko objasni šta sam propustio

ANALITIčAR AMATER

pre 8 godina

Ruski avion je svega nekoliko sekundi možda bio u vazdušnom prostoru Turske, tako da za tih nekoliko sekundi, niste imali vremena ni za upozoravanje 10 puta, ni za konsultacije. Amerikanci Rusima stalno uleću u vazdušni prostor, a to rade i Rusi njima, ali ni jednima ni drugima na pada napamet da obaraju avion one druge strane, jer imaju nešto što se zove mudrost i odgovornost. To im je ustavri jedna vrsta vežbe, kako oni sami kažu, to je neka vrsta provere budnosti one druge strane. Avion se obara samo onda ako ima neprijateljsko dejstvo prema teritoriji na koju nailazi, a ovde toga nije bilo. Da su Rusi hteli da provociraju tursku avijaciju, onda nebi poslali SU-24 koji je nekoliko klasa ispod F-16, već bi poslali SU-30 ili SU-34, a tada tvoji lovci nebi smeli ni da pomisle da pridju blizu, a kamoli da ispale projektile. Rusi su uništili infrastrukturu ISIS-a, uništili su rafinerije preko kojih se dinastija Ordogan finansira, pa ste smislili kako da okrenete ceo NATO protiv Rusa, jer su vam pomrsili račune. Vidim da se danas dosta reklamira turska vojska, predstavlja se kao respektabilna vojna sila, što u poredjenju sa Srbijom i jeste, ali u odnosu na Rusiju ste smešni. Pa britanski general je jasno rekao da bi u direktnom sudaru Rusija-Britanija, rat bio završen za četiri do pet sati, a rezultat bi bio, uništena Britanska armija, a ti glumiš silu. Mislim da ćeš imati u narednom periodu priliku da osetiš rusku silu, samo što će cena koju će platiti Turska, biti jako visoka.

tomy

pre 8 godina

Juce se sav skenjao placuci zvao Brisel i UN a sada se sepuri kao da je nesto korisno uradio a druga stvar ako je avion bio 17 sekundi nije bilo dovoljno vremena da se i on ukljuci u zbivanje.Ovaj dogadjaj ima drugu dimenziju koju ce obican narod videti tek uskoro.

Тома

pre 8 godina

Класичан али и провидан пример ”damage control". Одавно неко руководство није, само са једним потезом, толико уназадило целу државу. Турска је сада презрена држава у Европи.

артиљерац

pre 8 godina

Давутоглу сад прима на себе кривицу.У свим земљама,које имају
Председника,Председник је Главнокомандујући оружаних снага.Премијер се не петља много,тј.не може да изда такву наредбу.Пере Ердогана.

serhio

pre 8 godina

u civilizovanim zemljama kada avion udje u tudji vazdusni prostor dodju lovci (koji su u ovom slucaju nekoliko puta brzi od bombardera kojeg su oborili)upozore ga i leteci uz njega isprate ga van,ali to je u civilizovanim zemljama,
zbog toga sto su divljaci kao i ISIL koje oni brane nikada nece biti dio evrope kao i evropske unije...

Predo

pre 8 godina

Sve sam bliži mišljenju da je čovečanstvu manja opasnost pretila dok su vladali carevi i sultani. Oni su barem bili obrazovani, nastojali su da očavaju svoju teritoriju naslednicima.
Današnji političari smatraju svoje glasače glupanima, što ovi često i jesu, pa skoro uvek izaberu najgoru moguću opciju.
Ovaj avion je izgleda satime letio Turskom kad su ga toliko upozoravali, pa zvali predsednika, on malo razmislio, pa rekao srušite ga. Sve bi to bilo u redu da sami nisu rekli da je sve to trajalo nekih 17 sekundi.
Šta li su Amerikanci obećali Turcima da će dobiti ako sruše ruski avion?

danger

pre 8 godina

za 10-tak sekundi su uspeli da upozore avion 10 puta i da zovnu premijera da ga pitaju, i ovaj da odobri, i oni da ispale.... bravo turci.
Nemacki narod je, bar kako citam po komentarima, prilicno za to da se Turska izbaci iz NATOa. Nece se dogoditi, ali takvo je raspoloženje. A ameri samo trljaju ruke. Svaka nestabilnost bilo gde u svetu, a pogotovu u Evropi im i te kako odgovara. Zapadna evropa je glupa sto se pajta sa amerima i sto se podelila.

Bora

pre 8 godina

Deset puta u 5 minuta i to sve spakovano u 17 sekundi koliko je navodno avion bio nad turskom teritorijom kako ste juče tvrdili? Nek mi neko objasni šta sam propustio

Kapetan Kuka

pre 8 godina

Opa, ovo je sad već mnogo bezobrazno. Putin je preskočio postavljenu zamku i nije reagovao "na prvu loptu" posle obaranja aviona, a sada provokator nastavlja da bezobrazno provocira, jer su Grci objavili da je TR povredila njihov prostor 1400 puta u 2014. godini..., a TR "ne može da otrpi 2 sekunde"... Neće Putin reagovati, čeka u Siriji, gde će svaki TR koji uđe biti oboren bez upozorenja. Erdogan može zaboraviti Siriju i tursko carstvo u toj zemlji. Mislim da im je došlo iz d...ta u glavu da su ispali glupi i da je počeo bes. Zato ovakve neprimerene izjave.

rejnald

pre 8 godina

O cemu ovi pricaju?Misle da su ljudi imbecili?!Sve i da je prosao vazdusni prostor Turske,sve i da su ga zaista opominjali,sam taj prolaz traje 6 sekundi,ej 6 sekundi!!!Da bi se avion pripremio za akciju neophodno je od 7 min (mig 21) pa do 15 ak za one "nabudzenije" kakav je F16...Uostalom,mnogi nasi strucnjaci predlazu da obnovimo Mig 21,jer dok 29 poleti i putnicki avioni prelete Srbiju...Elem,da se vratim na pricu,to znaci da je turski avion uzletio i stigao do Su 24 za 10 sec?!!!To ni vanzemaljska tehnologija nebi mogla...Ocigledno su pratili taj avion,ocigledno je bila sacekusa,ocigledno je bila odmzda za nesto,bice zbog onih unistenih cisterni sa gorivom i vjerujem rusima da nije bilo povrede prostora Turske...

Vladimir

pre 8 godina

Nekome treba takvo prijateljstvo.Lepo si podmetnuo onog jadnog ruskog pilota onim koljacima.Brzo ce ti preseci dovod jeftine opljackane sirijske nafte a izgubio si po nekim procenama godisnje 4,5 miliona ruskih a verovatno i drugih turista.Takvog premijera bi pozeleo nekom neprijatelju,sebi nikada.Bednice neopevani.

Mix84

pre 8 godina

Prvo su rekli da su upozorili avion 10 puta. Nako toga da nisu znali da je ruski avion. Posle toga menjaju izjavu i kažu kako je Davutoglu izdao naredbu da se avion obori. U međuvremenu izbace snimak komunikacije na kojoj turski pilot upozorava ruski avion da se približava vazdušnom prostoru Turske i da treba odmah da se okrene (ovde naglašavam "približava vazdušnom prostoru Turske").

Turci su se upleli u svoja ***** ko pile u kučinu.

marija

pre 8 godina

Ti naredio?!
Ne smeš ti bez Erdogana ništa, a ne po čitav svet tako suludu odluku da donosiš.
A Erdogan ne sme bez NATO.
Ni njegov sin teroristički profiter.

laki

pre 8 godina

Kako kazete vi ste prijatelji sa Rusima
Pa kako je onda taj avion ( prijateljske zemlje) zemlje ugrozio bezbednost Turske

a pri tome odlicno znate da ruski avioni iskljucivo bombarduju ID

Mare,NS

pre 8 godina

Ovo je kao reklama za GRMEC!

Prvo su upozoravali Ruse mnogo puta za tih 17 sec.,koliko je navodno avion bio u njihovom vazdusnom prostoru.
Posto se nije obazirao,onda su pitali sta da rade ovog `gospodina`!
On porazmislio i naredio da ga obore.
Ovi rekli da su razumeli,nanisanili,ispalili rakete i oborise ga!

Da se vratimo na reklamu za GRMEC:
STADE SVE U DESET SEKUNDI!

P.S.Ako ste poverovali u ovo sta `gospodin` prica,potrazite pomoc svog lekara ili farmaceuta!

Заиста

pre 8 godina

Значи да сумирамо, у оних неколико секунди колико је руски авион провео у турском ваздушном простору (велико је питање да ли је ушао), Турци су случајно туда летели, приметили га, затим десет пута опоменули, у међувремену вероватно директно отвореном линијом без посредника о томе обавестили дотичног који нема паметнија посла, овај им је одговорио да га оборе што су и учинили. Коперфилде ти ли си? Да није Биг Лале умешан у ово замешатељство? Како се зове онај ситни што силази низ зграде и људима лепи ствари по излозима?

pilot

pre 8 godina

Ovaj ne samo da laze, vec jos vise uvaljuje da ne kazem u sta i sebe i Tursku. Jos jedan dokaz da su i za laganje potreban i talenat i pamet.

Mihailo

pre 8 godina

Neselektivno bombardovati Turkmene u Siriji koji ratuju na strani ID (ili tzv. umerene opozicije, sve je to isto) i njihova naselja, obarati svaki turski avion koji uđe u vazdušni prostor Sirije. Pa kome pre dosadi.

Boske

pre 8 godina

Iza svega stoji USA, turska vlada je obicna marioneta, kao i ukrajinska. Jednim potezom je onemogucena koalicija za borbu protiv IS i ponisteni zajednicki projekti Turske i Rusije vrijedni milijarde dolara. Ovo je zapravo turski "Majdan": jos jedan korak prema destabilizaciji i slabljenju Rusije, vlasnika americkog dream-a, Sibira. To sto bi Turska ovu idiotsku avanturu mogla platiti, dugorocno gledano,sopstvenim politickim i ekonomskim sunovratom, ne brine puno ni njihove korumpirane politicare, a jos manje americke nalogodavce. Za sada.

Teks Viler

pre 8 godina

Za 17 spornih sekundi, koliko je ruski avion bio u Siriji, blizu turske granice, turci su stigli da podignu avione, 10 puta upozore Ruse, kontaktiraju svog premijera, ovaj donese odluku, izda naredjenje i oni obore avion... :)

Omega

pre 8 godina

Ovaj turski premijer je izveo magiju vecu nego Felps protiv Cavica. Za 17 sekundi su Turci: uocili ruski bombarder, podigli dezurne lovce, 10 minuta ga upozoravali, okrenuli prmijera, on dobro razmislio sta da uradi i rekao da se obori Ruski avion, preneto naredjenje lovcima, oni lansirali raketu i pogodili SU-24. Kad razmislis, ovo je i moguce, kao u Zvezdanim stazama, kad iskrivis i prostor i vreme.

mister mister

pre 8 godina

Turska je ovim,tj. obaranjem i ku....em sebi potpisala nestabilnu buducnost.A pricam vrlo objektivno,to je jaka zemlja sa jakom vojskom,ali..sa problemom Sirije,Kurda i Irana koji je isto jak kao Turska.E svi oni vrlo lako mogu "preko noci" da polude sa podrskom Rusije i uz direktnu pretnju iste.A Ameri i Englezi da se izvlace i "pruzaju podrsku' dok se rusi ekonomski,vojno,namazano,lukavo,mudro,surovo svete!E to ceka jaku zemlju kojoj je bilo dovoljno 17 sek da ne zna gde je..a imaju globalnu ljutu silu suprotno.

garfild

pre 8 godina

Sta sve ovi turci mogu da odrade za 17 sekundi...upozore avion, obaveste bazu, konsultuju se sa premijerom, donesu odluku, izdaju naredjenje, ispale raketu i obore avion...masala

Remus

pre 8 godina

Turke bi morali shvatiti i opravdati...taman se biznis sa jeftinom Sirijskom naftom razvio i uzele cisterne na lizing kad ono dodjose Rusi da vezbaju strogocu. Na stranu sto su Turci u datoj situaciji sponzorisani od EU sa milijardama Evra za logore izbeglica a da ne spominjemo sasvim legalna bombardovanja Kurda koje su prekrstili u navodni ISIL. Turska je uzivala, pare su kapljale sa svih strana i celoj je zemlji bilo dobro krenulo...zasto im to oduzimati? Tursko je ogorcenje je moralo izbiti makar kroz ovu lagariju oko rusenja aviona.

Mile sa Liona

pre 8 godina

Da se ovo desilo Amerima i da je predsednik vlade Turske ovo izjavio, jurili bi ga Ameri dok ga ne uhvate! Makar posle 20 godina izveli bi ga na svoj sud...

Kao neki istoricar

pre 8 godina

Ovo je sve deo igre na duge staze sa ciljem da se Rusija finansijski maksimalno oslabi, kao sto je to nekada uradjeno sa SSSR-om, pa da se sadasnja vlast urusi. Rusi razvuceni na dva fronta, cena nafte niska i sada se samo ceka. Da se razumemo, da je situacija obrnuta, da je Rusija Amerika, verovatno bi radila nesto slicno kako bi sto duze ostala dominantna svetska sila. U medjuvremenu na nama obicnim ljudima je da se nadamo da se ovo sve ne otrgne kontroli i da svi zajedno ne odemo da pravimo drustvo dinosaurusima.

Cerox

pre 8 godina

Nema govora, piloti se ponasaju u skladu sa pravilima koja su ranije uspostavljena a ne po ad-hoc naredjenju nekog ministra ili premijera. Koliko se moze procitati na internetu turci su od 2012 uveli znatno ostriji pravilnik prema Siriji, dakle sve sto doleti iz pravca Sirije vec na samo priblizavanje granici salje se upozorenje i najbliza patrola se usmjerava prema uljezima. Ako je turska prica tacna, onda su ruski piloti imali previse slobode u kretanju i to nije njihova greska nego same komande. Medjutim mozda je sustina incidenta nesto trece ipak, F-16 je daleko superiorniji od Su-24 i moguce da je bilo previse lako da se iskoristi to sto je tehnologija bila daleko na strani turskog lovca. Turski pilot je prestrogo odlucio uzevsi u obzir da je ispred njega daleko inferiorniji avion i da ce gotovo sigurno proci bez ikakvih posljedica. Na kraju krajeva nije Davutoglu stusnuo dugme vec pilot i sekunde su odlucivale.

Denis

pre 8 godina

Pre vise od mesec dana su ovde bile vesti kako je Ruski avion ulazio u Tursku, pa su Turci zvali Ruskog ambasadora na razgovor zbod toga. Ovde su bili komentari tipa: pa ako im smetaju neka ih obore cik ako smeju. Turci oprostili nekoliko puta i na kraju izricito rekli ako se dogodi jos jednom oboricemo avion. I sta ovde nije jasno? Jeste da Putin izgleda malo retardirano ali verujem da je pametan i da je shvatio. Videli ste da Turci hoce, smeju, mogu i videcete da vise Ruski avion nece biti ni blizu Turske granice. Pozdrav

dadodudo

pre 8 godina

Neselektivno bombardovati Turkmene u Siriji koji ratuju na strani ID (ili tzv. umerene opozicije, sve je to isto) i njihova naselja, obarati svaki turski avion koji uđe u vazdušni prostor Sirije. Pa kome pre dosadi.
(Mihailo, 25. novembar 2015 22:05)

Ovaj predlaze ratni zlocin, a ogromna vecina citalaca daje pluseve...

Bogdan

pre 8 godina

Ovo je delo USA!Pitanje je dali su Turci uopšte i znali za ovu podlost?
Sigurno je da moraju da pričaju što im Ameri narede!
Ameri se trude da postanu prijatelji sa ISIS, što su već poodavno-tajno , preko Turske!

XY

pre 8 godina

klasicni potez doktrine "strategijske dubine"...
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Doomhammer, 25. novembar 2015 23:47)

Mislim da nisi čitao tu knjigu, ili je barem nisi dobro pročitao. Staregijska dubina nema baš mnogo veze sa Rusijom niti sa politikom obaranja tuđih aviona pošto poto.

Vel Šantić, USA

pre 8 godina

@Bogdan, bez obzira što tebi to tako izgleda i što je Obama bljucnuo da Turska kao ima pravo da brani svoj vazdušni prostor, znaj da Amerika nikad udaljenija nije bila od Turske a sve zbog zlog erdoganovog režima koji šuruje s isis isil monstrumima. postoji dogovor između NATOa i Rusije o nenapadanju u Siriji i taj dogovor je Turska sama na svoju ruku užasno prekršila.

ANALITIčAR AMATER

pre 8 godina

Ruski avion je svega nekoliko sekundi možda bio u vazdušnom prostoru Turske, tako da za tih nekoliko sekundi, niste imali vremena ni za upozoravanje 10 puta, ni za konsultacije. Amerikanci Rusima stalno uleću u vazdušni prostor, a to rade i Rusi njima, ali ni jednima ni drugima na pada napamet da obaraju avion one druge strane, jer imaju nešto što se zove mudrost i odgovornost. To im je ustavri jedna vrsta vežbe, kako oni sami kažu, to je neka vrsta provere budnosti one druge strane. Avion se obara samo onda ako ima neprijateljsko dejstvo prema teritoriji na koju nailazi, a ovde toga nije bilo. Da su Rusi hteli da provociraju tursku avijaciju, onda nebi poslali SU-24 koji je nekoliko klasa ispod F-16, već bi poslali SU-30 ili SU-34, a tada tvoji lovci nebi smeli ni da pomisle da pridju blizu, a kamoli da ispale projektile. Rusi su uništili infrastrukturu ISIS-a, uništili su rafinerije preko kojih se dinastija Ordogan finansira, pa ste smislili kako da okrenete ceo NATO protiv Rusa, jer su vam pomrsili račune. Vidim da se danas dosta reklamira turska vojska, predstavlja se kao respektabilna vojna sila, što u poredjenju sa Srbijom i jeste, ali u odnosu na Rusiju ste smešni. Pa britanski general je jasno rekao da bi u direktnom sudaru Rusija-Britanija, rat bio završen za četiri do pet sati, a rezultat bi bio, uništena Britanska armija, a ti glumiš silu. Mislim da ćeš imati u narednom periodu priliku da osetiš rusku silu, samo što će cena koju će platiti Turska, biti jako visoka.

serhio

pre 8 godina

u civilizovanim zemljama kada avion udje u tudji vazdusni prostor dodju lovci (koji su u ovom slucaju nekoliko puta brzi od bombardera kojeg su oborili)upozore ga i leteci uz njega isprate ga van,ali to je u civilizovanim zemljama,
zbog toga sto su divljaci kao i ISIL koje oni brane nikada nece biti dio evrope kao i evropske unije...

Тома

pre 8 godina

Класичан али и провидан пример ”damage control". Одавно неко руководство није, само са једним потезом, толико уназадило целу државу. Турска је сада презрена држава у Европи.

Mix84

pre 8 godina

Prvo su rekli da su upozorili avion 10 puta. Nako toga da nisu znali da je ruski avion. Posle toga menjaju izjavu i kažu kako je Davutoglu izdao naredbu da se avion obori. U međuvremenu izbace snimak komunikacije na kojoj turski pilot upozorava ruski avion da se približava vazdušnom prostoru Turske i da treba odmah da se okrene (ovde naglašavam "približava vazdušnom prostoru Turske").

Turci su se upleli u svoja ***** ko pile u kučinu.

tomy

pre 8 godina

Juce se sav skenjao placuci zvao Brisel i UN a sada se sepuri kao da je nesto korisno uradio a druga stvar ako je avion bio 17 sekundi nije bilo dovoljno vremena da se i on ukljuci u zbivanje.Ovaj dogadjaj ima drugu dimenziju koju ce obican narod videti tek uskoro.

dadodudo

pre 8 godina

Neselektivno bombardovati Turkmene u Siriji koji ratuju na strani ID (ili tzv. umerene opozicije, sve je to isto) i njihova naselja, obarati svaki turski avion koji uđe u vazdušni prostor Sirije. Pa kome pre dosadi.
(Mihailo, 25. novembar 2015 22:05)

Ovaj predlaze ratni zlocin, a ogromna vecina citalaca daje pluseve...

Denis

pre 8 godina

Pre vise od mesec dana su ovde bile vesti kako je Ruski avion ulazio u Tursku, pa su Turci zvali Ruskog ambasadora na razgovor zbod toga. Ovde su bili komentari tipa: pa ako im smetaju neka ih obore cik ako smeju. Turci oprostili nekoliko puta i na kraju izricito rekli ako se dogodi jos jednom oboricemo avion. I sta ovde nije jasno? Jeste da Putin izgleda malo retardirano ali verujem da je pametan i da je shvatio. Videli ste da Turci hoce, smeju, mogu i videcete da vise Ruski avion nece biti ni blizu Turske granice. Pozdrav

Predo

pre 8 godina

Sve sam bliži mišljenju da je čovečanstvu manja opasnost pretila dok su vladali carevi i sultani. Oni su barem bili obrazovani, nastojali su da očavaju svoju teritoriju naslednicima.
Današnji političari smatraju svoje glasače glupanima, što ovi često i jesu, pa skoro uvek izaberu najgoru moguću opciju.
Ovaj avion je izgleda satime letio Turskom kad su ga toliko upozoravali, pa zvali predsednika, on malo razmislio, pa rekao srušite ga. Sve bi to bilo u redu da sami nisu rekli da je sve to trajalo nekih 17 sekundi.
Šta li su Amerikanci obećali Turcima da će dobiti ako sruše ruski avion?

marija

pre 8 godina

Ti naredio?!
Ne smeš ti bez Erdogana ništa, a ne po čitav svet tako suludu odluku da donosiš.
A Erdogan ne sme bez NATO.
Ni njegov sin teroristički profiter.

rejnald

pre 8 godina

O cemu ovi pricaju?Misle da su ljudi imbecili?!Sve i da je prosao vazdusni prostor Turske,sve i da su ga zaista opominjali,sam taj prolaz traje 6 sekundi,ej 6 sekundi!!!Da bi se avion pripremio za akciju neophodno je od 7 min (mig 21) pa do 15 ak za one "nabudzenije" kakav je F16...Uostalom,mnogi nasi strucnjaci predlazu da obnovimo Mig 21,jer dok 29 poleti i putnicki avioni prelete Srbiju...Elem,da se vratim na pricu,to znaci da je turski avion uzletio i stigao do Su 24 za 10 sec?!!!To ni vanzemaljska tehnologija nebi mogla...Ocigledno su pratili taj avion,ocigledno je bila sacekusa,ocigledno je bila odmzda za nesto,bice zbog onih unistenih cisterni sa gorivom i vjerujem rusima da nije bilo povrede prostora Turske...

danger

pre 8 godina

za 10-tak sekundi su uspeli da upozore avion 10 puta i da zovnu premijera da ga pitaju, i ovaj da odobri, i oni da ispale.... bravo turci.
Nemacki narod je, bar kako citam po komentarima, prilicno za to da se Turska izbaci iz NATOa. Nece se dogoditi, ali takvo je raspoloženje. A ameri samo trljaju ruke. Svaka nestabilnost bilo gde u svetu, a pogotovu u Evropi im i te kako odgovara. Zapadna evropa je glupa sto se pajta sa amerima i sto se podelila.

Mihailo

pre 8 godina

Neselektivno bombardovati Turkmene u Siriji koji ratuju na strani ID (ili tzv. umerene opozicije, sve je to isto) i njihova naselja, obarati svaki turski avion koji uđe u vazdušni prostor Sirije. Pa kome pre dosadi.

артиљерац

pre 8 godina

Давутоглу сад прима на себе кривицу.У свим земљама,које имају
Председника,Председник је Главнокомандујући оружаних снага.Премијер се не петља много,тј.не може да изда такву наредбу.Пере Ердогана.

Kapetan Kuka

pre 8 godina

Opa, ovo je sad već mnogo bezobrazno. Putin je preskočio postavljenu zamku i nije reagovao "na prvu loptu" posle obaranja aviona, a sada provokator nastavlja da bezobrazno provocira, jer su Grci objavili da je TR povredila njihov prostor 1400 puta u 2014. godini..., a TR "ne može da otrpi 2 sekunde"... Neće Putin reagovati, čeka u Siriji, gde će svaki TR koji uđe biti oboren bez upozorenja. Erdogan može zaboraviti Siriju i tursko carstvo u toj zemlji. Mislim da im je došlo iz d...ta u glavu da su ispali glupi i da je počeo bes. Zato ovakve neprimerene izjave.

laki

pre 8 godina

Kako kazete vi ste prijatelji sa Rusima
Pa kako je onda taj avion ( prijateljske zemlje) zemlje ugrozio bezbednost Turske

a pri tome odlicno znate da ruski avioni iskljucivo bombarduju ID

Mare,NS

pre 8 godina

Ovo je kao reklama za GRMEC!

Prvo su upozoravali Ruse mnogo puta za tih 17 sec.,koliko je navodno avion bio u njihovom vazdusnom prostoru.
Posto se nije obazirao,onda su pitali sta da rade ovog `gospodina`!
On porazmislio i naredio da ga obore.
Ovi rekli da su razumeli,nanisanili,ispalili rakete i oborise ga!

Da se vratimo na reklamu za GRMEC:
STADE SVE U DESET SEKUNDI!

P.S.Ako ste poverovali u ovo sta `gospodin` prica,potrazite pomoc svog lekara ili farmaceuta!

Bora

pre 8 godina

Deset puta u 5 minuta i to sve spakovano u 17 sekundi koliko je navodno avion bio nad turskom teritorijom kako ste juče tvrdili? Nek mi neko objasni šta sam propustio

Vladimir

pre 8 godina

Nekome treba takvo prijateljstvo.Lepo si podmetnuo onog jadnog ruskog pilota onim koljacima.Brzo ce ti preseci dovod jeftine opljackane sirijske nafte a izgubio si po nekim procenama godisnje 4,5 miliona ruskih a verovatno i drugih turista.Takvog premijera bi pozeleo nekom neprijatelju,sebi nikada.Bednice neopevani.

pilot

pre 8 godina

Ovaj ne samo da laze, vec jos vise uvaljuje da ne kazem u sta i sebe i Tursku. Jos jedan dokaz da su i za laganje potreban i talenat i pamet.

Заиста

pre 8 godina

Значи да сумирамо, у оних неколико секунди колико је руски авион провео у турском ваздушном простору (велико је питање да ли је ушао), Турци су случајно туда летели, приметили га, затим десет пута опоменули, у међувремену вероватно директно отвореном линијом без посредника о томе обавестили дотичног који нема паметнија посла, овај им је одговорио да га оборе што су и учинили. Коперфилде ти ли си? Да није Биг Лале умешан у ово замешатељство? Како се зове онај ситни што силази низ зграде и људима лепи ствари по излозима?

Boske

pre 8 godina

Iza svega stoji USA, turska vlada je obicna marioneta, kao i ukrajinska. Jednim potezom je onemogucena koalicija za borbu protiv IS i ponisteni zajednicki projekti Turske i Rusije vrijedni milijarde dolara. Ovo je zapravo turski "Majdan": jos jedan korak prema destabilizaciji i slabljenju Rusije, vlasnika americkog dream-a, Sibira. To sto bi Turska ovu idiotsku avanturu mogla platiti, dugorocno gledano,sopstvenim politickim i ekonomskim sunovratom, ne brine puno ni njihove korumpirane politicare, a jos manje americke nalogodavce. Za sada.

Mile sa Liona

pre 8 godina

Da se ovo desilo Amerima i da je predsednik vlade Turske ovo izjavio, jurili bi ga Ameri dok ga ne uhvate! Makar posle 20 godina izveli bi ga na svoj sud...

Kao neki istoricar

pre 8 godina

Ovo je sve deo igre na duge staze sa ciljem da se Rusija finansijski maksimalno oslabi, kao sto je to nekada uradjeno sa SSSR-om, pa da se sadasnja vlast urusi. Rusi razvuceni na dva fronta, cena nafte niska i sada se samo ceka. Da se razumemo, da je situacija obrnuta, da je Rusija Amerika, verovatno bi radila nesto slicno kako bi sto duze ostala dominantna svetska sila. U medjuvremenu na nama obicnim ljudima je da se nadamo da se ovo sve ne otrgne kontroli i da svi zajedno ne odemo da pravimo drustvo dinosaurusima.

Remus

pre 8 godina

Turke bi morali shvatiti i opravdati...taman se biznis sa jeftinom Sirijskom naftom razvio i uzele cisterne na lizing kad ono dodjose Rusi da vezbaju strogocu. Na stranu sto su Turci u datoj situaciji sponzorisani od EU sa milijardama Evra za logore izbeglica a da ne spominjemo sasvim legalna bombardovanja Kurda koje su prekrstili u navodni ISIL. Turska je uzivala, pare su kapljale sa svih strana i celoj je zemlji bilo dobro krenulo...zasto im to oduzimati? Tursko je ogorcenje je moralo izbiti makar kroz ovu lagariju oko rusenja aviona.

mister mister

pre 8 godina

Turska je ovim,tj. obaranjem i ku....em sebi potpisala nestabilnu buducnost.A pricam vrlo objektivno,to je jaka zemlja sa jakom vojskom,ali..sa problemom Sirije,Kurda i Irana koji je isto jak kao Turska.E svi oni vrlo lako mogu "preko noci" da polude sa podrskom Rusije i uz direktnu pretnju iste.A Ameri i Englezi da se izvlace i "pruzaju podrsku' dok se rusi ekonomski,vojno,namazano,lukavo,mudro,surovo svete!E to ceka jaku zemlju kojoj je bilo dovoljno 17 sek da ne zna gde je..a imaju globalnu ljutu silu suprotno.

Cerox

pre 8 godina

Nema govora, piloti se ponasaju u skladu sa pravilima koja su ranije uspostavljena a ne po ad-hoc naredjenju nekog ministra ili premijera. Koliko se moze procitati na internetu turci su od 2012 uveli znatno ostriji pravilnik prema Siriji, dakle sve sto doleti iz pravca Sirije vec na samo priblizavanje granici salje se upozorenje i najbliza patrola se usmjerava prema uljezima. Ako je turska prica tacna, onda su ruski piloti imali previse slobode u kretanju i to nije njihova greska nego same komande. Medjutim mozda je sustina incidenta nesto trece ipak, F-16 je daleko superiorniji od Su-24 i moguce da je bilo previse lako da se iskoristi to sto je tehnologija bila daleko na strani turskog lovca. Turski pilot je prestrogo odlucio uzevsi u obzir da je ispred njega daleko inferiorniji avion i da ce gotovo sigurno proci bez ikakvih posljedica. Na kraju krajeva nije Davutoglu stusnuo dugme vec pilot i sekunde su odlucivale.

garfild

pre 8 godina

Sta sve ovi turci mogu da odrade za 17 sekundi...upozore avion, obaveste bazu, konsultuju se sa premijerom, donesu odluku, izdaju naredjenje, ispale raketu i obore avion...masala

Teks Viler

pre 8 godina

Za 17 spornih sekundi, koliko je ruski avion bio u Siriji, blizu turske granice, turci su stigli da podignu avione, 10 puta upozore Ruse, kontaktiraju svog premijera, ovaj donese odluku, izda naredjenje i oni obore avion... :)

Omega

pre 8 godina

Ovaj turski premijer je izveo magiju vecu nego Felps protiv Cavica. Za 17 sekundi su Turci: uocili ruski bombarder, podigli dezurne lovce, 10 minuta ga upozoravali, okrenuli prmijera, on dobro razmislio sta da uradi i rekao da se obori Ruski avion, preneto naredjenje lovcima, oni lansirali raketu i pogodili SU-24. Kad razmislis, ovo je i moguce, kao u Zvezdanim stazama, kad iskrivis i prostor i vreme.

Bogdan

pre 8 godina

Ovo je delo USA!Pitanje je dali su Turci uopšte i znali za ovu podlost?
Sigurno je da moraju da pričaju što im Ameri narede!
Ameri se trude da postanu prijatelji sa ISIS, što su već poodavno-tajno , preko Turske!

XY

pre 8 godina

klasicni potez doktrine "strategijske dubine"...
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Doomhammer, 25. novembar 2015 23:47)

Mislim da nisi čitao tu knjigu, ili je barem nisi dobro pročitao. Staregijska dubina nema baš mnogo veze sa Rusijom niti sa politikom obaranja tuđih aviona pošto poto.

Vel Šantić, USA

pre 8 godina

@Bogdan, bez obzira što tebi to tako izgleda i što je Obama bljucnuo da Turska kao ima pravo da brani svoj vazdušni prostor, znaj da Amerika nikad udaljenija nije bila od Turske a sve zbog zlog erdoganovog režima koji šuruje s isis isil monstrumima. postoji dogovor između NATOa i Rusije o nenapadanju u Siriji i taj dogovor je Turska sama na svoju ruku užasno prekršila.