Utorak, 24.11.2015.

14:36

"Oborili smo avion, imali smo pravo da odgovorimo"

Turski premijer Ahmet Davutoglu izjavio je, povodom obaranja ruskog aviona, da je Turska imala pravo da odgovori na povredu svog vazdušnog prostora.

Izvor: Tanjug

"Oborili smo avion, imali smo pravo da odgovorimo" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

73 Komentari

Sortiraj po:

mozda da a mozda ne

pre 8 godina

U zadnjih 2 god kolko je puta i slucajno i namerno Turska narusila vazdusni prostor Grcke da su im Grci obarali ne bi Turci imali ni jedrilice ovo je namerno uradjeno

Vel Šantić, USA

pre 8 godina

@Blake, čoveče pročitaj barem odličan komentar Velika greška. tu komentator odlično iznosi činjenice i podseća da postoji dogovor između NATOa uklj. Tursku i Rusije da NE napadaju jedni druge u borbi protiv terorizma isis isil monstruma. ruski avion je delovao antiteroristički ne antiturski i nije bilo NIKAKVOG razloga da ga Turska sruši. Turska je rušenjem ruskog pilota najgrublje prekršila sporazum između NATOa i Rusije!
erdoganova Turska je ovim činom otvoreno stala na stranu isis isil monstruma.

Mirko Kojotovski

pre 8 godina

Rusima je srušen avion.Turska je izazvala buduću reakciju Rusije.Kakva će ona biti?Ekonomska i finansijska blokada.Firme isterane iz Rusije.Kontrola Bosfora.I kao šlag na tortu Kurdistan.Ovo je pokušaj razvlačenja Rusije na tri fronta.Ukrajina ID i Turska.Mada verujem da su Rusi bili spremni na ovaj scenario.Verujem da će unutar natoa doći do pucanja veza.Mislim ko će to da ratuje sa Rusima???Francuzi Nemci Englezi ili boranija????Ništa od toga.Problem je što se u medijima blokira sve ono što se može desiti kao odgovor Rusije.Mozda je ovo igra da se Erdogan provede ko Gadafi. Ameri se rešavaju problema a Rusima dobrodošlo.Bice pakleno veceras

Grxy

pre 8 godina

Oborili nenaoruzan avion koji se vracao u bazu.

Turci su saradnici terorista a ovim pokazali da su i sami teroristi.

Sve se plasim da je Rusija planirala da bombarduje Tursku pa se ovi uplasili,kako da ne.

Erdogan odlazi sa vlasti za nekoliko meseci.

Maskulin

pre 8 godina

..i ptice na grani zrnaju da islamisti koriste Tursku luku Dzejhan za nelegalni izvoz nafte u tu istu Evropsku uniju koja tu naftu kupuju po visestruko jeftinijoj cijeni nego sto je Ruska nafta,i tako degradiraju Rusko trziste! Rusi pokusavaju da presjecu puteve nelegalnog izvoza,sto Turskoj ne odgovara,zbog toga i ovako rizican potez obaranja aviona! Usput,dnevni izvoz islamisticke nafte u Englesku,Francusku i Njemacku je izmedju 15 i 20 miliona dolara,kakav vazdusni prostor i kakvi bakraci..

Sale

pre 8 godina

Tvrdnja iz naslova je pod znakom pitanja sve dok se ne podastru jasni dokazi o lokaciji u trenutku udara. Osim toga Turska jako dobro zna da ona nije meta ruskim avionima čak i da su greškom povredili njen prostor. Ovo im nije trebalo. Rusija naravno neće ići u otvoreni rat, ali za Tursku je gori onaj tihi, prikriveni i sve ono što on nosi sa sobom, privredno, vojno kad Rusi naoružaju Kurde, politički kad se bude odlučivalo o Kurdistanu, zatim kod glasanja u SB po raznim pitanjima, a lično ne verujem da će se oni koji su odlučivali o ovome nanosati svoje glave. Ovim su izgubili partnera, a dobili neprijatelja.

Blake

pre 8 godina

Ma vama rusofilima moze ovo da vam se ne svidja do sutra. Nisam orjentisan ni istok ni zapad, ali gledam realno ovu situaciju kao i na svaku drugu tipa licemerstvo zapada itd.
Rusi leteli u njihovom vazdusnom prostoru, upozoreni vise puta pa oboreni. Kratko i jasno.
Cuj pricu bili su 4 km daleko od Turske granice u Siriji. Pa nije to auto pa 4 km da ima neku znacaj. Avion preleti 4km dok si trepnuo.

Haiyan

pre 8 godina

Diktator Erdogan je jedini mogao da odobri vazdusni udar na ruski avion. Ako do sada Rusima nije bilo jasno.. onda no comment.

Nek se uzdrze sve strane,pamet u glavu,da ne dodje do ogromnog rata.

Huan Pablo Don Fernando

pre 8 godina

a da je bio americki avion umesto ruskok kako bi postupili? u ovo obaranje nema sumnje upleten je i nato i brisel i vasington,ne bi turci smeli tek tako da ga obore!

Marko

pre 8 godina

Sve sto Rusi treba da urade jeste da naoruzaju Kurde i eto cirkusa. 30miliona ljudi mora da oformi svoju drzavu. Puna podrska buducem Kurdistanu.

Miladin

pre 8 godina

Turska je ovde ispala mnogo glupa, a svi znamo da Turska nije glupa i da ovde nema slučajnosti.Šta je pozadina priče i zašto se na ovaj način provocira Rusija (narušen vazdušni prostor, mislim daj bre molim te) to ćemo da vidimo, u svakom slučaju jasno je da sad ISIS ima Tursku na svojoj strani i da treba adekvatno postaviti snage kako bi se ova Turska pretnja držala pod kontrolom.Turska je velika sila, smešna naspram Rusije ali ipak vojna sila, ako dođe do sukoba sa Rusijom, mislim da bi ih trebalo udariti žestoko, tako jako da bi to izazvalo III svetski rat, što se neće desiti.Rusija nije toliko naivna. ISIS će platiti ogromnu cenu, i treba, zaslužili su to, a Turska se grdno prevarila jer nije ih bilo nigde zadnjih 100 godina upravo zato što su se ovako ponašali u vreme Otomanskog carstva, bahato, podmuklo, kukavički...Bog je velik a Turska će opet biti ništa.

mohikanac

pre 8 godina

Zar ste svi zaboravili sta se dogodilo sa turskim avionom koji je zbog vremenske uslove usao u siriski prostor,bio je oboren.Sta bi Rusija uradila da bilo čiji avion udze u ruski prostor,bice oboren,premo tome sve je jasno.

Velika greška

pre 8 godina

(pitam se pitam, 24. novembar 2015 15:50) Ja se pitam zašto je Turska prekršila sporazum zemalja Nato-a (čitaj Turska član ovog saveza) sa Rusijom, koji vrlo jasno i nedvosmisleno kaže da se neće praviti problem ukoliko ruski avioni povrede vazdušni prostor zemalja članica NATO saveza. Prema tome gospodo, ovo je direktan akt protiv Rusije od strane Turske koja je više nego očigledno u tesnim vezama sa Islamskom državom. Rusi uništavaju puteve krijumčarenja nafte ka Turskoj, ovima to nikako new odgovara. Samo udarili su na pogrešnog, daleko jačeg od sebe. Oni koji misle da se Rusi plaše Turaka poručujem da ćute i ne ispadaju smešni. Rusi se ne plaše nikog, a ponajmanje Turske koja ni u jednom vojnom aspektu ne može da im parira.

Petar

pre 8 godina

AKo Rusi ne odgovore, svako ce im skidati avione i smejati im se. Mislim na vojni odgovor,a ne na stvaranje kurdistana, unistavanje turizma i slicno. TO je sada u drugom planu. Tursci su agresivni i opasni i evidentno na sta su spremni. Turci nemaju cime da odgovore, treba ih zasuti raketama ili baciti par taktickih bojevih glava na najblize vojne aerodrome. To je jedino resenje. Sve ostalo je slabost. Nece turke niko braniti, jer odbrana bi znacila direktan napad na Ruse, kao sto je i ovo direktan napad. Sigurno sa jednim avionom nije niko krenuo da bombarduje Ankaru. Znali su sta rade, treba ih satrti

prolaznik

pre 8 godina

da ide u dobrom smeru-ne ide. da ratuju rusi a da pritom misle da nece niko da im pogine i nijedna letelica da im padne i to ne ide. ali neide ni to da 2010 izraelski vojnici na humanitarnom brodu ubiju 9 turskih drzavljana a niko ne reaguje....

Marko

pre 8 godina

Ako je avion oboren iznad Turske kako su onda piloti pali na teritoriju Sirije? Svako ko ima imalo mozga nece nasesti na jeftinu tursku antirusku propagandu. Od onih koji podrzavaju teroriste u Siriji nista se drugo nije nu moglo ocekivati. Ne mogu da kazem ds li je Turska samostalno donela ovu odluku ili ju je donela uz precutnu saglasnost SAD.
(Dejan, 24. novembar 2015 14:36)

Turska nijednu odluku u poslednjih 50 godina nije donela samostalno. Zna se ko je reziser ovoga, kao i novog otvaranja fronta u Istocnoj Ukrajini.

Jad

pre 8 godina

Pomalo počinje da se pokazuje da je Islamsku Državu kreirao NATO. U stvari, boli njih uvo i za islam i za državu: poenta je da se nađe neka pobunjenička grupa, da okupira naftna polja (šifra: Libija) i onda ta nafta nesmetano ide na Zapad. Kada se umešala Rusija i zaista počela da se bori protiv famozne ID (koju je oformila i naoružavala Amerika, kao i NATO), onda je nastao problem. Trenutna situacija je da Turska napada Rusiju koje je otkrila da na teritoriji same Turske (a i uz granicu sa Turskom) postoji mnogo naftnih polja koje, kao fol, kontroliše ID, a u stvari nafta ide u Tursku. Sve je prosto i jasno. Ono što Turska i Amerika žele je da stabilne države (a Sirija je to bila, kao i Libija) naprave haotičnim, a onda uz granicu sa NATO državama imaju zonu stalne tenzije. Tu zonu kontrolišu "pobunjenici" koje finansira NATO. Glavno je sledeće: kome prodaju naftu? Kada odgovorite na ovo, biće vam jasno i ono što se danas desilo.

Vaše ime

pre 8 godina

Ovo je čistokrvna, stopostotna provokacija.
Ja mislim da su namerno sačekali da Ruski avion napusti granicu Turske i onda ga oborili. Glume hrabrost, glume silu, misle da imaju jaka leđa, a i to je nacija koja je uvek za rat.
Putin je sada u teškoj situaciji jer ako ne odgovori oštro izgubiće poverenje svog naroda, a sa druge strane kako odgovoriti na ovako direktnu provokaciju nego objavom rata?
Sve drugo bi se činilo slabim odgovorom i reakcijom jedne od najvećih sila na svetu. Dakle, ni malo naivna situacija, moramo biti svesni da veliki sukob Rusije sa bilo kojom članicom NATO-a ne može biti dobro po nikoga.
Ne verujem da III svetski rat može da izbije zbog nuklearnog naoružanja, a opet, ne vidim nikakav drugi scenario.

zdrav razum

pre 8 godina

Mene bi više čudilo da su poslali diplomatski protest ili lovce kao upozorenje, ovo obaranje aviona za vreme Erdoganove vladavine me uopste ne čudi. Čovek se iz dna duše trudi da vrati Tursku u period pre Ataturka, čak i osmanski vraća u škole.
Mnogi Turci ga smatraju budalom i žao mi je naroda što će unazaditi zemlju, ako je osim toga ne uvuče i u neki rat sa ovakvim vođenjem spoljne politike.

todmio

pre 8 godina

Naravno da Turska nije Norveska Norveska nepomaze teroriste i nezabada noz u ledja onima koji se bore protiv terorizma , sad su sve karte otvorene. To je isto kao kad pucas na coveka sto je jednom nogom zgazio na tvoju livadu a on juri vuka sto vam pobio ovce . E pa neide to bas tako !!

cika pera

pre 8 godina

Imali ste pravo, da. A da li ste imali potrebu? NE! A da li imate pravo da kupujete svercovanu naftu od ISIS-a? Ne, nemate! Pa ipak to radite! A NATO i Amerika vas podrzavaju u tome.
Pitam se samo ko je uopste ove primio u NATO... Saradnici terorista, ugnjetavaci nacionalnih manjina... PU!

Ataturk

pre 8 godina

(Dino, 24. novembar 2015 14:56)
Sada je jasno koga turska podržava..
Ruski avion nije bio pretnja turskoj već teroristima, a obzirom da su im Rusi juče uništili 1000 cisterni i rafineriju, te više nema jeftine nafte kojom je turska trgovala, a novac isis koristio za nabavku novog naoružanja, potpuno su jasni tuski motivi i njihova podrška teroristima.
A ta priča o povredi vazdušnog prostora je priča za decu, da su sve zemlje tako reagovale, mislim da bi III svetski rat izbio bar sto puta..
Razmisli samo o tome šta će Rusi da urade kada neki turski vojnik se nađe na Sirijskom kopnu ili vazduhu..
Prilično nepromišljeno, ameri su se već ogradili od ove avanture koja će sigurno imati posledice.

SAD i Britanija zadovoljno trljaju ruke

pre 8 godina

"Oborili smo avion, imali smo pravo da odgovorimo"

Po toj logici, sad i Rusija ima pravo da odgovori. A taj odgovor ce doneti vise stete Turskoj nego Rusiji.

pitam se pitam

pre 8 godina

kako bi trebalo da reaguje srbija da hvatska bombarduje rumuniju i svaki dan prelece preko vojvodine a da za to nema dozvolu?
rusi su upozoravani od strane turske 5 min leteo kroz tursku pa sad ko je kriv?
sad da vidim kad ce neki ruski avion da preleti tursku.

nazalost

pre 8 godina

Procjenili su da Turci nemaju petlju da ih obore - procjena je, medjutim i nazalost, bila pogresna. Nije Turska Ukrajna niti Norveska. To je valjda jasno sad.
(Dino, 24. novembar 2015 14:56)

Tacno, nije Turska Norveska...nazalost. Ni Japan, Kina, USA, Juzna Koreja itt ne reaguju u ovakvim situacijama, ali lako je nagovoriti Tursku na takvo nesto - turski privredni bum ocigledno ima svoju cenu.

NoName

pre 8 godina

Prvo se javis pilotu aviona upozorenjem da je povredio vazdusni proator. Upozoris ga nekoliko puta, a onda se obara. To je pravilo. Ne mogu samo da se setim vremenskog intervala izmedju upozoravanja.
U svakom slucaju, debilnost stvaranja granica sluzi da bi se ljudi ogranicili. Sto mentalno sto fizicki.

John

pre 8 godina

Ovo je ekvivalent situaciji kad ti neko opsuje majku na ulici a ti izvadiš Kalašnjikov i isprazniš okvir u njega.

Da, Rusi nisu trebali da preleću preko teritorije Turske, ali nije baš da su pošli da prave aeromiting iznad Bosfora i da u brišućem letu preleću preko Taksima.
Za ovakve stvari obično ide diplomatski protest, eventualno dizanje svoje lovačke avijacije kao upozorenje.
Po mom mišljnju, Erdogan je odlepio i vrlo je verovatno da će prijatelji iz NATO da ga puste niz vodu. Dok se Obama i Putin dogovaraju kako da zajedno udare na ISIS, ovaj uleće u igru sa klupe i odmah start sa 2 noge s leđa pri čemu je upravo nekome polomio nogu. Izgleda tip ne voli da sedi na klupi. Mora da pokaže da je bitan, da je važan, da se on pita, da od njega zavisi, da je on regionalni igrač, da ne mogu s njim kako im padne na pamet (uh, što ovo liči na Nekoga...).

Erdogan

pre 8 godina

Bravo, tako se brani suverenitet i teritorijalni integritet svoje drzave. Tako to rade prave zemlje. Nije bitna sila koja ti prijeti vec svetinja koju branis!
Podrska za Tursku!

Istina boli...

pre 8 godina

Osim sto su oborili Ruski avion prema informacijama AP piloti su ubijeni nakon sto su se katalputirali. Sada zamislite da su u pitanju Americki piloti i kakva bi bila reakcija Amerikanaca. Sta mislite kakav ce biti Ruski odgovor?

milan

pre 8 godina

Erdoganov pulin "imali smo pravo" nije u opšte svestan šta je "jaka" Turska uradila i šta može biti posledica svega toga. Pa da su Rusi bili 100 puta uleteli u turski vazdušni prostor nema ozbiljnog razloga da se ruski avion obiri i ako ima onde je jedini da zato što Rusija bombarduje ID, sve ostalo je laž i prljava Erdoganova politika.

Hajduk

pre 8 godina

Ova dvojca turcina Erdogan i Davutoglu misle da su jos u Osmanskom
vremenu i da si mogu dozvoliti voditi politiku kako njima odgovara, pogotovo
jer smatraju da imaju je NATO zastitnik. Neka ne zaborave da ih je Rusija
vec jednom porazila u medjusobnim ratovima.
Ne verujem, da ce Rusija odnosno predsednik Putin lako preci preko ovog
provokativnog inicidenta.

Dragan

pre 8 godina

Sumanuta i unapred isplanirana akcija Turske, kojoj ne odgovara što je Rusija razotkrila i prekinula njihov šverc nafte sa ISIL-om. Pogledati razmere mape, Ruski avio je mogao da se zadrži u Turskom vazdušnom prostoru maksimalno 5-10 sekundi (pozivaju na 10 upozorenja tokom 5 minuta). Usput, ista ta Turska svesno i svakodnevno krši vazdušni prostor Grčke vojnim avionima, jer ima svoje tumačenje koliki je suvereni vazdušni prostor Grčke u zonama ostrva.

Marko

pre 8 godina

Eee kakva Izjava, jel Turska bila ugrozena zbog tog Ruskog Aviona? To je direktan Podrzaj Islamskoj Drzavi, jer vi kao Komsije necete da preuzmete Mere(samo tucete Kurde), nego uzimate jeftinu Naftu preko nji i na kraju Krajevu sponzorisete njihove teroristicke Napade, eto sta vi radite.

Nelle

pre 8 godina

Sada će biti ono što mora. Udario je tuk na luk, ali će turcima da zveči u glavi od praznijeg džepa, a ne od Putinovog šamara. Nije on lud da započinje III svetski rat sa budalama zbog jednog aviona.

Uostalom, Turska je sama tražila, sama odlučila, sama uradila, e sad kad im dodje šamarčina ovi ostali će da malo zažmure kao nisu ništa ni videli ni čuli. Jer, ... kad se duvaš da si baja, onda izdrži i batine, ne idi kod mame i tate tj. NATO.

Sulejman Velicanstveni sa Kosta Rike

pre 8 godina

Opasna izjava turskog premijera... diplomatiju ce zameniti nesto drugo u vremenu koje dolazi... a to nikada nije dobro... ni za koga...

Viktor

pre 8 godina

Cik da vidimo da li ce turski avion smeti od danas da udju u Siriju i bombarduju Kurde, odn. da li ce se vratiti iz takve misije. Na zalost sitaucija postaje sve slozenija i sve zapaljivija.

He

pre 8 godina

Uh, kapiram, nije lako Turcima sada..Vreme je za opravdavanje nepromisljenog poteza
(vostani carice, 24. novembar 2015 14:32)
Ništa tu druže nije nepromišljeno, naprotiv!

Dejan

pre 8 godina

Ako je avion oboren iznad Turske kako su onda piloti pali na teritoriju Sirije? Svako ko ima imalo mozga nece nasesti na jeftinu tursku antirusku propagandu. Od onih koji podrzavaju teroriste u Siriji nista se drugo nije nu moglo ocekivati. Ne mogu da kazem ds li je Turska samostalno donela ovu odluku ili ju je donela uz precutnu saglasnost SAD.

iR

pre 8 godina

Ovo postaje krajnje gadljivo.
Ako nikad dosad nisam bio - sad sam na strani Rusije i Putina.

Zapad se ponaša u najmanju ruku licemjerno!
Mislim, nema smisla objašnjavati, sve i sami znate...užas!!!!

Dino

pre 8 godina

Turska sigurno nije Norveska ili meke skandinavske zemlje pa da puste Ruse da im upadaju u zracni prostor kako im padne na pamet. To je valjda sada jasno i cisto sumnjam da ce Rusi napraviti istu gresku opet, pogotovo sto su Rusi prije ovog obaranja vise puta narusavali vazdusni prostor Turske.

Turski premjer se ne opravdava ovom izjavom - jer nema ni zasto, a nemojte sumnjati da ce im oboriti i sljedeci avion aku udje u prostor Turske. Ta dva Ruska pilota bi bila ziva da nisu imali instrukcije od "svojih" da ignorisu turske pozive da napuste njihov zracni prostor.

Procjenili su da Turci nemaju petlju da ih obore - procjena je, medjutim i nazalost, bila pogresna. Nije Turska Ukrajna niti Norveska. To je valjda jasno sad.

Igor

pre 8 godina

To je sada mac sa dve ostrice. Rusija mora da odgovori nekako jer u protivnom ispada nejaka. A kao regionalna sila, mora da odgovoriti, nekako. Opet, ne sme da rizikuje rat. Strasno ...
Putine, izdrzi. Ti mozes to.

menjam nick

pre 8 godina

Ako udjete u rat sa Rusima, baš ćete garantovati bezbednost svojim gradjanima..
Ne znam šta da mislim.. Rešili su da uvuku Ruse u rat pa to ti je..

iR

pre 8 godina

Ovo postaje krajnje gadljivo.
Ako nikad dosad nisam bio - sad sam na strani Rusije i Putina.

Zapad se ponaša u najmanju ruku licemjerno!
Mislim, nema smisla objašnjavati, sve i sami znate...užas!!!!

Sulejman Velicanstveni sa Kosta Rike

pre 8 godina

Opasna izjava turskog premijera... diplomatiju ce zameniti nesto drugo u vremenu koje dolazi... a to nikada nije dobro... ni za koga...

menjam nick

pre 8 godina

Ako udjete u rat sa Rusima, baš ćete garantovati bezbednost svojim gradjanima..
Ne znam šta da mislim.. Rešili su da uvuku Ruse u rat pa to ti je..

Dragan

pre 8 godina

Sumanuta i unapred isplanirana akcija Turske, kojoj ne odgovara što je Rusija razotkrila i prekinula njihov šverc nafte sa ISIL-om. Pogledati razmere mape, Ruski avio je mogao da se zadrži u Turskom vazdušnom prostoru maksimalno 5-10 sekundi (pozivaju na 10 upozorenja tokom 5 minuta). Usput, ista ta Turska svesno i svakodnevno krši vazdušni prostor Grčke vojnim avionima, jer ima svoje tumačenje koliki je suvereni vazdušni prostor Grčke u zonama ostrva.

Dejan

pre 8 godina

Ako je avion oboren iznad Turske kako su onda piloti pali na teritoriju Sirije? Svako ko ima imalo mozga nece nasesti na jeftinu tursku antirusku propagandu. Od onih koji podrzavaju teroriste u Siriji nista se drugo nije nu moglo ocekivati. Ne mogu da kazem ds li je Turska samostalno donela ovu odluku ili ju je donela uz precutnu saglasnost SAD.

Viktor

pre 8 godina

Cik da vidimo da li ce turski avion smeti od danas da udju u Siriju i bombarduju Kurde, odn. da li ce se vratiti iz takve misije. Na zalost sitaucija postaje sve slozenija i sve zapaljivija.

Marko

pre 8 godina

Eee kakva Izjava, jel Turska bila ugrozena zbog tog Ruskog Aviona? To je direktan Podrzaj Islamskoj Drzavi, jer vi kao Komsije necete da preuzmete Mere(samo tucete Kurde), nego uzimate jeftinu Naftu preko nji i na kraju Krajevu sponzorisete njihove teroristicke Napade, eto sta vi radite.

Hajduk

pre 8 godina

Ova dvojca turcina Erdogan i Davutoglu misle da su jos u Osmanskom
vremenu i da si mogu dozvoliti voditi politiku kako njima odgovara, pogotovo
jer smatraju da imaju je NATO zastitnik. Neka ne zaborave da ih je Rusija
vec jednom porazila u medjusobnim ratovima.
Ne verujem, da ce Rusija odnosno predsednik Putin lako preci preko ovog
provokativnog inicidenta.

John

pre 8 godina

Ovo je ekvivalent situaciji kad ti neko opsuje majku na ulici a ti izvadiš Kalašnjikov i isprazniš okvir u njega.

Da, Rusi nisu trebali da preleću preko teritorije Turske, ali nije baš da su pošli da prave aeromiting iznad Bosfora i da u brišućem letu preleću preko Taksima.
Za ovakve stvari obično ide diplomatski protest, eventualno dizanje svoje lovačke avijacije kao upozorenje.
Po mom mišljnju, Erdogan je odlepio i vrlo je verovatno da će prijatelji iz NATO da ga puste niz vodu. Dok se Obama i Putin dogovaraju kako da zajedno udare na ISIS, ovaj uleće u igru sa klupe i odmah start sa 2 noge s leđa pri čemu je upravo nekome polomio nogu. Izgleda tip ne voli da sedi na klupi. Mora da pokaže da je bitan, da je važan, da se on pita, da od njega zavisi, da je on regionalni igrač, da ne mogu s njim kako im padne na pamet (uh, što ovo liči na Nekoga...).

cika pera

pre 8 godina

Imali ste pravo, da. A da li ste imali potrebu? NE! A da li imate pravo da kupujete svercovanu naftu od ISIS-a? Ne, nemate! Pa ipak to radite! A NATO i Amerika vas podrzavaju u tome.
Pitam se samo ko je uopste ove primio u NATO... Saradnici terorista, ugnjetavaci nacionalnih manjina... PU!

milan

pre 8 godina

Erdoganov pulin "imali smo pravo" nije u opšte svestan šta je "jaka" Turska uradila i šta može biti posledica svega toga. Pa da su Rusi bili 100 puta uleteli u turski vazdušni prostor nema ozbiljnog razloga da se ruski avion obiri i ako ima onde je jedini da zato što Rusija bombarduje ID, sve ostalo je laž i prljava Erdoganova politika.

todmio

pre 8 godina

Naravno da Turska nije Norveska Norveska nepomaze teroriste i nezabada noz u ledja onima koji se bore protiv terorizma , sad su sve karte otvorene. To je isto kao kad pucas na coveka sto je jednom nogom zgazio na tvoju livadu a on juri vuka sto vam pobio ovce . E pa neide to bas tako !!

Nelle

pre 8 godina

Sada će biti ono što mora. Udario je tuk na luk, ali će turcima da zveči u glavi od praznijeg džepa, a ne od Putinovog šamara. Nije on lud da započinje III svetski rat sa budalama zbog jednog aviona.

Uostalom, Turska je sama tražila, sama odlučila, sama uradila, e sad kad im dodje šamarčina ovi ostali će da malo zažmure kao nisu ništa ni videli ni čuli. Jer, ... kad se duvaš da si baja, onda izdrži i batine, ne idi kod mame i tate tj. NATO.

Ataturk

pre 8 godina

(Dino, 24. novembar 2015 14:56)
Sada je jasno koga turska podržava..
Ruski avion nije bio pretnja turskoj već teroristima, a obzirom da su im Rusi juče uništili 1000 cisterni i rafineriju, te više nema jeftine nafte kojom je turska trgovala, a novac isis koristio za nabavku novog naoružanja, potpuno su jasni tuski motivi i njihova podrška teroristima.
A ta priča o povredi vazdušnog prostora je priča za decu, da su sve zemlje tako reagovale, mislim da bi III svetski rat izbio bar sto puta..
Razmisli samo o tome šta će Rusi da urade kada neki turski vojnik se nađe na Sirijskom kopnu ili vazduhu..
Prilično nepromišljeno, ameri su se već ogradili od ove avanture koja će sigurno imati posledice.

SAD i Britanija zadovoljno trljaju ruke

pre 8 godina

"Oborili smo avion, imali smo pravo da odgovorimo"

Po toj logici, sad i Rusija ima pravo da odgovori. A taj odgovor ce doneti vise stete Turskoj nego Rusiji.

Marko

pre 8 godina

Ako je avion oboren iznad Turske kako su onda piloti pali na teritoriju Sirije? Svako ko ima imalo mozga nece nasesti na jeftinu tursku antirusku propagandu. Od onih koji podrzavaju teroriste u Siriji nista se drugo nije nu moglo ocekivati. Ne mogu da kazem ds li je Turska samostalno donela ovu odluku ili ju je donela uz precutnu saglasnost SAD.
(Dejan, 24. novembar 2015 14:36)

Turska nijednu odluku u poslednjih 50 godina nije donela samostalno. Zna se ko je reziser ovoga, kao i novog otvaranja fronta u Istocnoj Ukrajini.

Igor

pre 8 godina

To je sada mac sa dve ostrice. Rusija mora da odgovori nekako jer u protivnom ispada nejaka. A kao regionalna sila, mora da odgovoriti, nekako. Opet, ne sme da rizikuje rat. Strasno ...
Putine, izdrzi. Ti mozes to.

Istina boli...

pre 8 godina

Osim sto su oborili Ruski avion prema informacijama AP piloti su ubijeni nakon sto su se katalputirali. Sada zamislite da su u pitanju Americki piloti i kakva bi bila reakcija Amerikanaca. Sta mislite kakav ce biti Ruski odgovor?

Velika greška

pre 8 godina

(pitam se pitam, 24. novembar 2015 15:50) Ja se pitam zašto je Turska prekršila sporazum zemalja Nato-a (čitaj Turska član ovog saveza) sa Rusijom, koji vrlo jasno i nedvosmisleno kaže da se neće praviti problem ukoliko ruski avioni povrede vazdušni prostor zemalja članica NATO saveza. Prema tome gospodo, ovo je direktan akt protiv Rusije od strane Turske koja je više nego očigledno u tesnim vezama sa Islamskom državom. Rusi uništavaju puteve krijumčarenja nafte ka Turskoj, ovima to nikako new odgovara. Samo udarili su na pogrešnog, daleko jačeg od sebe. Oni koji misle da se Rusi plaše Turaka poručujem da ćute i ne ispadaju smešni. Rusi se ne plaše nikog, a ponajmanje Turske koja ni u jednom vojnom aspektu ne može da im parira.

Marko

pre 8 godina

Sve sto Rusi treba da urade jeste da naoruzaju Kurde i eto cirkusa. 30miliona ljudi mora da oformi svoju drzavu. Puna podrska buducem Kurdistanu.

nazalost

pre 8 godina

Procjenili su da Turci nemaju petlju da ih obore - procjena je, medjutim i nazalost, bila pogresna. Nije Turska Ukrajna niti Norveska. To je valjda jasno sad.
(Dino, 24. novembar 2015 14:56)

Tacno, nije Turska Norveska...nazalost. Ni Japan, Kina, USA, Juzna Koreja itt ne reaguju u ovakvim situacijama, ali lako je nagovoriti Tursku na takvo nesto - turski privredni bum ocigledno ima svoju cenu.

Miladin

pre 8 godina

Turska je ovde ispala mnogo glupa, a svi znamo da Turska nije glupa i da ovde nema slučajnosti.Šta je pozadina priče i zašto se na ovaj način provocira Rusija (narušen vazdušni prostor, mislim daj bre molim te) to ćemo da vidimo, u svakom slučaju jasno je da sad ISIS ima Tursku na svojoj strani i da treba adekvatno postaviti snage kako bi se ova Turska pretnja držala pod kontrolom.Turska je velika sila, smešna naspram Rusije ali ipak vojna sila, ako dođe do sukoba sa Rusijom, mislim da bi ih trebalo udariti žestoko, tako jako da bi to izazvalo III svetski rat, što se neće desiti.Rusija nije toliko naivna. ISIS će platiti ogromnu cenu, i treba, zaslužili su to, a Turska se grdno prevarila jer nije ih bilo nigde zadnjih 100 godina upravo zato što su se ovako ponašali u vreme Otomanskog carstva, bahato, podmuklo, kukavički...Bog je velik a Turska će opet biti ništa.

Jad

pre 8 godina

Pomalo počinje da se pokazuje da je Islamsku Državu kreirao NATO. U stvari, boli njih uvo i za islam i za državu: poenta je da se nađe neka pobunjenička grupa, da okupira naftna polja (šifra: Libija) i onda ta nafta nesmetano ide na Zapad. Kada se umešala Rusija i zaista počela da se bori protiv famozne ID (koju je oformila i naoružavala Amerika, kao i NATO), onda je nastao problem. Trenutna situacija je da Turska napada Rusiju koje je otkrila da na teritoriji same Turske (a i uz granicu sa Turskom) postoji mnogo naftnih polja koje, kao fol, kontroliše ID, a u stvari nafta ide u Tursku. Sve je prosto i jasno. Ono što Turska i Amerika žele je da stabilne države (a Sirija je to bila, kao i Libija) naprave haotičnim, a onda uz granicu sa NATO državama imaju zonu stalne tenzije. Tu zonu kontrolišu "pobunjenici" koje finansira NATO. Glavno je sledeće: kome prodaju naftu? Kada odgovorite na ovo, biće vam jasno i ono što se danas desilo.

zdrav razum

pre 8 godina

Mene bi više čudilo da su poslali diplomatski protest ili lovce kao upozorenje, ovo obaranje aviona za vreme Erdoganove vladavine me uopste ne čudi. Čovek se iz dna duše trudi da vrati Tursku u period pre Ataturka, čak i osmanski vraća u škole.
Mnogi Turci ga smatraju budalom i žao mi je naroda što će unazaditi zemlju, ako je osim toga ne uvuče i u neki rat sa ovakvim vođenjem spoljne politike.

He

pre 8 godina

Uh, kapiram, nije lako Turcima sada..Vreme je za opravdavanje nepromisljenog poteza
(vostani carice, 24. novembar 2015 14:32)
Ništa tu druže nije nepromišljeno, naprotiv!

Vaše ime

pre 8 godina

Ovo je čistokrvna, stopostotna provokacija.
Ja mislim da su namerno sačekali da Ruski avion napusti granicu Turske i onda ga oborili. Glume hrabrost, glume silu, misle da imaju jaka leđa, a i to je nacija koja je uvek za rat.
Putin je sada u teškoj situaciji jer ako ne odgovori oštro izgubiće poverenje svog naroda, a sa druge strane kako odgovoriti na ovako direktnu provokaciju nego objavom rata?
Sve drugo bi se činilo slabim odgovorom i reakcijom jedne od najvećih sila na svetu. Dakle, ni malo naivna situacija, moramo biti svesni da veliki sukob Rusije sa bilo kojom članicom NATO-a ne može biti dobro po nikoga.
Ne verujem da III svetski rat može da izbije zbog nuklearnog naoružanja, a opet, ne vidim nikakav drugi scenario.

Dino

pre 8 godina

Turska sigurno nije Norveska ili meke skandinavske zemlje pa da puste Ruse da im upadaju u zracni prostor kako im padne na pamet. To je valjda sada jasno i cisto sumnjam da ce Rusi napraviti istu gresku opet, pogotovo sto su Rusi prije ovog obaranja vise puta narusavali vazdusni prostor Turske.

Turski premjer se ne opravdava ovom izjavom - jer nema ni zasto, a nemojte sumnjati da ce im oboriti i sljedeci avion aku udje u prostor Turske. Ta dva Ruska pilota bi bila ziva da nisu imali instrukcije od "svojih" da ignorisu turske pozive da napuste njihov zracni prostor.

Procjenili su da Turci nemaju petlju da ih obore - procjena je, medjutim i nazalost, bila pogresna. Nije Turska Ukrajna niti Norveska. To je valjda jasno sad.

Petar

pre 8 godina

AKo Rusi ne odgovore, svako ce im skidati avione i smejati im se. Mislim na vojni odgovor,a ne na stvaranje kurdistana, unistavanje turizma i slicno. TO je sada u drugom planu. Tursci su agresivni i opasni i evidentno na sta su spremni. Turci nemaju cime da odgovore, treba ih zasuti raketama ili baciti par taktickih bojevih glava na najblize vojne aerodrome. To je jedino resenje. Sve ostalo je slabost. Nece turke niko braniti, jer odbrana bi znacila direktan napad na Ruse, kao sto je i ovo direktan napad. Sigurno sa jednim avionom nije niko krenuo da bombarduje Ankaru. Znali su sta rade, treba ih satrti

NoName

pre 8 godina

Prvo se javis pilotu aviona upozorenjem da je povredio vazdusni proator. Upozoris ga nekoliko puta, a onda se obara. To je pravilo. Ne mogu samo da se setim vremenskog intervala izmedju upozoravanja.
U svakom slucaju, debilnost stvaranja granica sluzi da bi se ljudi ogranicili. Sto mentalno sto fizicki.

Erdogan

pre 8 godina

Bravo, tako se brani suverenitet i teritorijalni integritet svoje drzave. Tako to rade prave zemlje. Nije bitna sila koja ti prijeti vec svetinja koju branis!
Podrska za Tursku!

Vel Šantić, USA

pre 8 godina

@Blake, čoveče pročitaj barem odličan komentar Velika greška. tu komentator odlično iznosi činjenice i podseća da postoji dogovor između NATOa uklj. Tursku i Rusije da NE napadaju jedni druge u borbi protiv terorizma isis isil monstruma. ruski avion je delovao antiteroristički ne antiturski i nije bilo NIKAKVOG razloga da ga Turska sruši. Turska je rušenjem ruskog pilota najgrublje prekršila sporazum između NATOa i Rusije!
erdoganova Turska je ovim činom otvoreno stala na stranu isis isil monstruma.

Grxy

pre 8 godina

Oborili nenaoruzan avion koji se vracao u bazu.

Turci su saradnici terorista a ovim pokazali da su i sami teroristi.

Sve se plasim da je Rusija planirala da bombarduje Tursku pa se ovi uplasili,kako da ne.

Erdogan odlazi sa vlasti za nekoliko meseci.

Maskulin

pre 8 godina

..i ptice na grani zrnaju da islamisti koriste Tursku luku Dzejhan za nelegalni izvoz nafte u tu istu Evropsku uniju koja tu naftu kupuju po visestruko jeftinijoj cijeni nego sto je Ruska nafta,i tako degradiraju Rusko trziste! Rusi pokusavaju da presjecu puteve nelegalnog izvoza,sto Turskoj ne odgovara,zbog toga i ovako rizican potez obaranja aviona! Usput,dnevni izvoz islamisticke nafte u Englesku,Francusku i Njemacku je izmedju 15 i 20 miliona dolara,kakav vazdusni prostor i kakvi bakraci..

mozda da a mozda ne

pre 8 godina

U zadnjih 2 god kolko je puta i slucajno i namerno Turska narusila vazdusni prostor Grcke da su im Grci obarali ne bi Turci imali ni jedrilice ovo je namerno uradjeno

pitam se pitam

pre 8 godina

kako bi trebalo da reaguje srbija da hvatska bombarduje rumuniju i svaki dan prelece preko vojvodine a da za to nema dozvolu?
rusi su upozoravani od strane turske 5 min leteo kroz tursku pa sad ko je kriv?
sad da vidim kad ce neki ruski avion da preleti tursku.

Mirko Kojotovski

pre 8 godina

Rusima je srušen avion.Turska je izazvala buduću reakciju Rusije.Kakva će ona biti?Ekonomska i finansijska blokada.Firme isterane iz Rusije.Kontrola Bosfora.I kao šlag na tortu Kurdistan.Ovo je pokušaj razvlačenja Rusije na tri fronta.Ukrajina ID i Turska.Mada verujem da su Rusi bili spremni na ovaj scenario.Verujem da će unutar natoa doći do pucanja veza.Mislim ko će to da ratuje sa Rusima???Francuzi Nemci Englezi ili boranija????Ništa od toga.Problem je što se u medijima blokira sve ono što se može desiti kao odgovor Rusije.Mozda je ovo igra da se Erdogan provede ko Gadafi. Ameri se rešavaju problema a Rusima dobrodošlo.Bice pakleno veceras

Huan Pablo Don Fernando

pre 8 godina

a da je bio americki avion umesto ruskok kako bi postupili? u ovo obaranje nema sumnje upleten je i nato i brisel i vasington,ne bi turci smeli tek tako da ga obore!

Sale

pre 8 godina

Tvrdnja iz naslova je pod znakom pitanja sve dok se ne podastru jasni dokazi o lokaciji u trenutku udara. Osim toga Turska jako dobro zna da ona nije meta ruskim avionima čak i da su greškom povredili njen prostor. Ovo im nije trebalo. Rusija naravno neće ići u otvoreni rat, ali za Tursku je gori onaj tihi, prikriveni i sve ono što on nosi sa sobom, privredno, vojno kad Rusi naoružaju Kurde, politički kad se bude odlučivalo o Kurdistanu, zatim kod glasanja u SB po raznim pitanjima, a lično ne verujem da će se oni koji su odlučivali o ovome nanosati svoje glave. Ovim su izgubili partnera, a dobili neprijatelja.

prolaznik

pre 8 godina

da ide u dobrom smeru-ne ide. da ratuju rusi a da pritom misle da nece niko da im pogine i nijedna letelica da im padne i to ne ide. ali neide ni to da 2010 izraelski vojnici na humanitarnom brodu ubiju 9 turskih drzavljana a niko ne reaguje....

mohikanac

pre 8 godina

Zar ste svi zaboravili sta se dogodilo sa turskim avionom koji je zbog vremenske uslove usao u siriski prostor,bio je oboren.Sta bi Rusija uradila da bilo čiji avion udze u ruski prostor,bice oboren,premo tome sve je jasno.

Haiyan

pre 8 godina

Diktator Erdogan je jedini mogao da odobri vazdusni udar na ruski avion. Ako do sada Rusima nije bilo jasno.. onda no comment.

Nek se uzdrze sve strane,pamet u glavu,da ne dodje do ogromnog rata.

Blake

pre 8 godina

Ma vama rusofilima moze ovo da vam se ne svidja do sutra. Nisam orjentisan ni istok ni zapad, ali gledam realno ovu situaciju kao i na svaku drugu tipa licemerstvo zapada itd.
Rusi leteli u njihovom vazdusnom prostoru, upozoreni vise puta pa oboreni. Kratko i jasno.
Cuj pricu bili su 4 km daleko od Turske granice u Siriji. Pa nije to auto pa 4 km da ima neku znacaj. Avion preleti 4km dok si trepnuo.

Dino

pre 8 godina

Turska sigurno nije Norveska ili meke skandinavske zemlje pa da puste Ruse da im upadaju u zracni prostor kako im padne na pamet. To je valjda sada jasno i cisto sumnjam da ce Rusi napraviti istu gresku opet, pogotovo sto su Rusi prije ovog obaranja vise puta narusavali vazdusni prostor Turske.

Turski premjer se ne opravdava ovom izjavom - jer nema ni zasto, a nemojte sumnjati da ce im oboriti i sljedeci avion aku udje u prostor Turske. Ta dva Ruska pilota bi bila ziva da nisu imali instrukcije od "svojih" da ignorisu turske pozive da napuste njihov zracni prostor.

Procjenili su da Turci nemaju petlju da ih obore - procjena je, medjutim i nazalost, bila pogresna. Nije Turska Ukrajna niti Norveska. To je valjda jasno sad.

Erdogan

pre 8 godina

Bravo, tako se brani suverenitet i teritorijalni integritet svoje drzave. Tako to rade prave zemlje. Nije bitna sila koja ti prijeti vec svetinja koju branis!
Podrska za Tursku!

pitam se pitam

pre 8 godina

kako bi trebalo da reaguje srbija da hvatska bombarduje rumuniju i svaki dan prelece preko vojvodine a da za to nema dozvolu?
rusi su upozoravani od strane turske 5 min leteo kroz tursku pa sad ko je kriv?
sad da vidim kad ce neki ruski avion da preleti tursku.

iR

pre 8 godina

Ovo postaje krajnje gadljivo.
Ako nikad dosad nisam bio - sad sam na strani Rusije i Putina.

Zapad se ponaša u najmanju ruku licemjerno!
Mislim, nema smisla objašnjavati, sve i sami znate...užas!!!!

mohikanac

pre 8 godina

Zar ste svi zaboravili sta se dogodilo sa turskim avionom koji je zbog vremenske uslove usao u siriski prostor,bio je oboren.Sta bi Rusija uradila da bilo čiji avion udze u ruski prostor,bice oboren,premo tome sve je jasno.

Blake

pre 8 godina

Ma vama rusofilima moze ovo da vam se ne svidja do sutra. Nisam orjentisan ni istok ni zapad, ali gledam realno ovu situaciju kao i na svaku drugu tipa licemerstvo zapada itd.
Rusi leteli u njihovom vazdusnom prostoru, upozoreni vise puta pa oboreni. Kratko i jasno.
Cuj pricu bili su 4 km daleko od Turske granice u Siriji. Pa nije to auto pa 4 km da ima neku znacaj. Avion preleti 4km dok si trepnuo.

Dejan

pre 8 godina

Ako je avion oboren iznad Turske kako su onda piloti pali na teritoriju Sirije? Svako ko ima imalo mozga nece nasesti na jeftinu tursku antirusku propagandu. Od onih koji podrzavaju teroriste u Siriji nista se drugo nije nu moglo ocekivati. Ne mogu da kazem ds li je Turska samostalno donela ovu odluku ili ju je donela uz precutnu saglasnost SAD.

menjam nick

pre 8 godina

Ako udjete u rat sa Rusima, baš ćete garantovati bezbednost svojim gradjanima..
Ne znam šta da mislim.. Rešili su da uvuku Ruse u rat pa to ti je..

prolaznik

pre 8 godina

da ide u dobrom smeru-ne ide. da ratuju rusi a da pritom misle da nece niko da im pogine i nijedna letelica da im padne i to ne ide. ali neide ni to da 2010 izraelski vojnici na humanitarnom brodu ubiju 9 turskih drzavljana a niko ne reaguje....

Hajduk

pre 8 godina

Ova dvojca turcina Erdogan i Davutoglu misle da su jos u Osmanskom
vremenu i da si mogu dozvoliti voditi politiku kako njima odgovara, pogotovo
jer smatraju da imaju je NATO zastitnik. Neka ne zaborave da ih je Rusija
vec jednom porazila u medjusobnim ratovima.
Ne verujem, da ce Rusija odnosno predsednik Putin lako preci preko ovog
provokativnog inicidenta.

Igor

pre 8 godina

To je sada mac sa dve ostrice. Rusija mora da odgovori nekako jer u protivnom ispada nejaka. A kao regionalna sila, mora da odgovoriti, nekako. Opet, ne sme da rizikuje rat. Strasno ...
Putine, izdrzi. Ti mozes to.

Sulejman Velicanstveni sa Kosta Rike

pre 8 godina

Opasna izjava turskog premijera... diplomatiju ce zameniti nesto drugo u vremenu koje dolazi... a to nikada nije dobro... ni za koga...

Dragan

pre 8 godina

Sumanuta i unapred isplanirana akcija Turske, kojoj ne odgovara što je Rusija razotkrila i prekinula njihov šverc nafte sa ISIL-om. Pogledati razmere mape, Ruski avio je mogao da se zadrži u Turskom vazdušnom prostoru maksimalno 5-10 sekundi (pozivaju na 10 upozorenja tokom 5 minuta). Usput, ista ta Turska svesno i svakodnevno krši vazdušni prostor Grčke vojnim avionima, jer ima svoje tumačenje koliki je suvereni vazdušni prostor Grčke u zonama ostrva.

Marko

pre 8 godina

Eee kakva Izjava, jel Turska bila ugrozena zbog tog Ruskog Aviona? To je direktan Podrzaj Islamskoj Drzavi, jer vi kao Komsije necete da preuzmete Mere(samo tucete Kurde), nego uzimate jeftinu Naftu preko nji i na kraju Krajevu sponzorisete njihove teroristicke Napade, eto sta vi radite.

Viktor

pre 8 godina

Cik da vidimo da li ce turski avion smeti od danas da udju u Siriju i bombarduju Kurde, odn. da li ce se vratiti iz takve misije. Na zalost sitaucija postaje sve slozenija i sve zapaljivija.

milan

pre 8 godina

Erdoganov pulin "imali smo pravo" nije u opšte svestan šta je "jaka" Turska uradila i šta može biti posledica svega toga. Pa da su Rusi bili 100 puta uleteli u turski vazdušni prostor nema ozbiljnog razloga da se ruski avion obiri i ako ima onde je jedini da zato što Rusija bombarduje ID, sve ostalo je laž i prljava Erdoganova politika.

SAD i Britanija zadovoljno trljaju ruke

pre 8 godina

"Oborili smo avion, imali smo pravo da odgovorimo"

Po toj logici, sad i Rusija ima pravo da odgovori. A taj odgovor ce doneti vise stete Turskoj nego Rusiji.

John

pre 8 godina

Ovo je ekvivalent situaciji kad ti neko opsuje majku na ulici a ti izvadiš Kalašnjikov i isprazniš okvir u njega.

Da, Rusi nisu trebali da preleću preko teritorije Turske, ali nije baš da su pošli da prave aeromiting iznad Bosfora i da u brišućem letu preleću preko Taksima.
Za ovakve stvari obično ide diplomatski protest, eventualno dizanje svoje lovačke avijacije kao upozorenje.
Po mom mišljnju, Erdogan je odlepio i vrlo je verovatno da će prijatelji iz NATO da ga puste niz vodu. Dok se Obama i Putin dogovaraju kako da zajedno udare na ISIS, ovaj uleće u igru sa klupe i odmah start sa 2 noge s leđa pri čemu je upravo nekome polomio nogu. Izgleda tip ne voli da sedi na klupi. Mora da pokaže da je bitan, da je važan, da se on pita, da od njega zavisi, da je on regionalni igrač, da ne mogu s njim kako im padne na pamet (uh, što ovo liči na Nekoga...).

Petar

pre 8 godina

AKo Rusi ne odgovore, svako ce im skidati avione i smejati im se. Mislim na vojni odgovor,a ne na stvaranje kurdistana, unistavanje turizma i slicno. TO je sada u drugom planu. Tursci su agresivni i opasni i evidentno na sta su spremni. Turci nemaju cime da odgovore, treba ih zasuti raketama ili baciti par taktickih bojevih glava na najblize vojne aerodrome. To je jedino resenje. Sve ostalo je slabost. Nece turke niko braniti, jer odbrana bi znacila direktan napad na Ruse, kao sto je i ovo direktan napad. Sigurno sa jednim avionom nije niko krenuo da bombarduje Ankaru. Znali su sta rade, treba ih satrti

cika pera

pre 8 godina

Imali ste pravo, da. A da li ste imali potrebu? NE! A da li imate pravo da kupujete svercovanu naftu od ISIS-a? Ne, nemate! Pa ipak to radite! A NATO i Amerika vas podrzavaju u tome.
Pitam se samo ko je uopste ove primio u NATO... Saradnici terorista, ugnjetavaci nacionalnih manjina... PU!

Vaše ime

pre 8 godina

Ovo je čistokrvna, stopostotna provokacija.
Ja mislim da su namerno sačekali da Ruski avion napusti granicu Turske i onda ga oborili. Glume hrabrost, glume silu, misle da imaju jaka leđa, a i to je nacija koja je uvek za rat.
Putin je sada u teškoj situaciji jer ako ne odgovori oštro izgubiće poverenje svog naroda, a sa druge strane kako odgovoriti na ovako direktnu provokaciju nego objavom rata?
Sve drugo bi se činilo slabim odgovorom i reakcijom jedne od najvećih sila na svetu. Dakle, ni malo naivna situacija, moramo biti svesni da veliki sukob Rusije sa bilo kojom članicom NATO-a ne može biti dobro po nikoga.
Ne verujem da III svetski rat može da izbije zbog nuklearnog naoružanja, a opet, ne vidim nikakav drugi scenario.

Nelle

pre 8 godina

Sada će biti ono što mora. Udario je tuk na luk, ali će turcima da zveči u glavi od praznijeg džepa, a ne od Putinovog šamara. Nije on lud da započinje III svetski rat sa budalama zbog jednog aviona.

Uostalom, Turska je sama tražila, sama odlučila, sama uradila, e sad kad im dodje šamarčina ovi ostali će da malo zažmure kao nisu ništa ni videli ni čuli. Jer, ... kad se duvaš da si baja, onda izdrži i batine, ne idi kod mame i tate tj. NATO.

Miladin

pre 8 godina

Turska je ovde ispala mnogo glupa, a svi znamo da Turska nije glupa i da ovde nema slučajnosti.Šta je pozadina priče i zašto se na ovaj način provocira Rusija (narušen vazdušni prostor, mislim daj bre molim te) to ćemo da vidimo, u svakom slučaju jasno je da sad ISIS ima Tursku na svojoj strani i da treba adekvatno postaviti snage kako bi se ova Turska pretnja držala pod kontrolom.Turska je velika sila, smešna naspram Rusije ali ipak vojna sila, ako dođe do sukoba sa Rusijom, mislim da bi ih trebalo udariti žestoko, tako jako da bi to izazvalo III svetski rat, što se neće desiti.Rusija nije toliko naivna. ISIS će platiti ogromnu cenu, i treba, zaslužili su to, a Turska se grdno prevarila jer nije ih bilo nigde zadnjih 100 godina upravo zato što su se ovako ponašali u vreme Otomanskog carstva, bahato, podmuklo, kukavički...Bog je velik a Turska će opet biti ništa.

todmio

pre 8 godina

Naravno da Turska nije Norveska Norveska nepomaze teroriste i nezabada noz u ledja onima koji se bore protiv terorizma , sad su sve karte otvorene. To je isto kao kad pucas na coveka sto je jednom nogom zgazio na tvoju livadu a on juri vuka sto vam pobio ovce . E pa neide to bas tako !!

Marko

pre 8 godina

Ako je avion oboren iznad Turske kako su onda piloti pali na teritoriju Sirije? Svako ko ima imalo mozga nece nasesti na jeftinu tursku antirusku propagandu. Od onih koji podrzavaju teroriste u Siriji nista se drugo nije nu moglo ocekivati. Ne mogu da kazem ds li je Turska samostalno donela ovu odluku ili ju je donela uz precutnu saglasnost SAD.
(Dejan, 24. novembar 2015 14:36)

Turska nijednu odluku u poslednjih 50 godina nije donela samostalno. Zna se ko je reziser ovoga, kao i novog otvaranja fronta u Istocnoj Ukrajini.

Ataturk

pre 8 godina

(Dino, 24. novembar 2015 14:56)
Sada je jasno koga turska podržava..
Ruski avion nije bio pretnja turskoj već teroristima, a obzirom da su im Rusi juče uništili 1000 cisterni i rafineriju, te više nema jeftine nafte kojom je turska trgovala, a novac isis koristio za nabavku novog naoružanja, potpuno su jasni tuski motivi i njihova podrška teroristima.
A ta priča o povredi vazdušnog prostora je priča za decu, da su sve zemlje tako reagovale, mislim da bi III svetski rat izbio bar sto puta..
Razmisli samo o tome šta će Rusi da urade kada neki turski vojnik se nađe na Sirijskom kopnu ili vazduhu..
Prilično nepromišljeno, ameri su se već ogradili od ove avanture koja će sigurno imati posledice.

Velika greška

pre 8 godina

(pitam se pitam, 24. novembar 2015 15:50) Ja se pitam zašto je Turska prekršila sporazum zemalja Nato-a (čitaj Turska član ovog saveza) sa Rusijom, koji vrlo jasno i nedvosmisleno kaže da se neće praviti problem ukoliko ruski avioni povrede vazdušni prostor zemalja članica NATO saveza. Prema tome gospodo, ovo je direktan akt protiv Rusije od strane Turske koja je više nego očigledno u tesnim vezama sa Islamskom državom. Rusi uništavaju puteve krijumčarenja nafte ka Turskoj, ovima to nikako new odgovara. Samo udarili su na pogrešnog, daleko jačeg od sebe. Oni koji misle da se Rusi plaše Turaka poručujem da ćute i ne ispadaju smešni. Rusi se ne plaše nikog, a ponajmanje Turske koja ni u jednom vojnom aspektu ne može da im parira.

NoName

pre 8 godina

Prvo se javis pilotu aviona upozorenjem da je povredio vazdusni proator. Upozoris ga nekoliko puta, a onda se obara. To je pravilo. Ne mogu samo da se setim vremenskog intervala izmedju upozoravanja.
U svakom slucaju, debilnost stvaranja granica sluzi da bi se ljudi ogranicili. Sto mentalno sto fizicki.

nazalost

pre 8 godina

Procjenili su da Turci nemaju petlju da ih obore - procjena je, medjutim i nazalost, bila pogresna. Nije Turska Ukrajna niti Norveska. To je valjda jasno sad.
(Dino, 24. novembar 2015 14:56)

Tacno, nije Turska Norveska...nazalost. Ni Japan, Kina, USA, Juzna Koreja itt ne reaguju u ovakvim situacijama, ali lako je nagovoriti Tursku na takvo nesto - turski privredni bum ocigledno ima svoju cenu.

Jad

pre 8 godina

Pomalo počinje da se pokazuje da je Islamsku Državu kreirao NATO. U stvari, boli njih uvo i za islam i za državu: poenta je da se nađe neka pobunjenička grupa, da okupira naftna polja (šifra: Libija) i onda ta nafta nesmetano ide na Zapad. Kada se umešala Rusija i zaista počela da se bori protiv famozne ID (koju je oformila i naoružavala Amerika, kao i NATO), onda je nastao problem. Trenutna situacija je da Turska napada Rusiju koje je otkrila da na teritoriji same Turske (a i uz granicu sa Turskom) postoji mnogo naftnih polja koje, kao fol, kontroliše ID, a u stvari nafta ide u Tursku. Sve je prosto i jasno. Ono što Turska i Amerika žele je da stabilne države (a Sirija je to bila, kao i Libija) naprave haotičnim, a onda uz granicu sa NATO državama imaju zonu stalne tenzije. Tu zonu kontrolišu "pobunjenici" koje finansira NATO. Glavno je sledeće: kome prodaju naftu? Kada odgovorite na ovo, biće vam jasno i ono što se danas desilo.

zdrav razum

pre 8 godina

Mene bi više čudilo da su poslali diplomatski protest ili lovce kao upozorenje, ovo obaranje aviona za vreme Erdoganove vladavine me uopste ne čudi. Čovek se iz dna duše trudi da vrati Tursku u period pre Ataturka, čak i osmanski vraća u škole.
Mnogi Turci ga smatraju budalom i žao mi je naroda što će unazaditi zemlju, ako je osim toga ne uvuče i u neki rat sa ovakvim vođenjem spoljne politike.

Marko

pre 8 godina

Sve sto Rusi treba da urade jeste da naoruzaju Kurde i eto cirkusa. 30miliona ljudi mora da oformi svoju drzavu. Puna podrska buducem Kurdistanu.

Grxy

pre 8 godina

Oborili nenaoruzan avion koji se vracao u bazu.

Turci su saradnici terorista a ovim pokazali da su i sami teroristi.

Sve se plasim da je Rusija planirala da bombarduje Tursku pa se ovi uplasili,kako da ne.

Erdogan odlazi sa vlasti za nekoliko meseci.

He

pre 8 godina

Uh, kapiram, nije lako Turcima sada..Vreme je za opravdavanje nepromisljenog poteza
(vostani carice, 24. novembar 2015 14:32)
Ništa tu druže nije nepromišljeno, naprotiv!

Vel Šantić, USA

pre 8 godina

@Blake, čoveče pročitaj barem odličan komentar Velika greška. tu komentator odlično iznosi činjenice i podseća da postoji dogovor između NATOa uklj. Tursku i Rusije da NE napadaju jedni druge u borbi protiv terorizma isis isil monstruma. ruski avion je delovao antiteroristički ne antiturski i nije bilo NIKAKVOG razloga da ga Turska sruši. Turska je rušenjem ruskog pilota najgrublje prekršila sporazum između NATOa i Rusije!
erdoganova Turska je ovim činom otvoreno stala na stranu isis isil monstruma.

Istina boli...

pre 8 godina

Osim sto su oborili Ruski avion prema informacijama AP piloti su ubijeni nakon sto su se katalputirali. Sada zamislite da su u pitanju Americki piloti i kakva bi bila reakcija Amerikanaca. Sta mislite kakav ce biti Ruski odgovor?

Mirko Kojotovski

pre 8 godina

Rusima je srušen avion.Turska je izazvala buduću reakciju Rusije.Kakva će ona biti?Ekonomska i finansijska blokada.Firme isterane iz Rusije.Kontrola Bosfora.I kao šlag na tortu Kurdistan.Ovo je pokušaj razvlačenja Rusije na tri fronta.Ukrajina ID i Turska.Mada verujem da su Rusi bili spremni na ovaj scenario.Verujem da će unutar natoa doći do pucanja veza.Mislim ko će to da ratuje sa Rusima???Francuzi Nemci Englezi ili boranija????Ništa od toga.Problem je što se u medijima blokira sve ono što se može desiti kao odgovor Rusije.Mozda je ovo igra da se Erdogan provede ko Gadafi. Ameri se rešavaju problema a Rusima dobrodošlo.Bice pakleno veceras

Huan Pablo Don Fernando

pre 8 godina

a da je bio americki avion umesto ruskok kako bi postupili? u ovo obaranje nema sumnje upleten je i nato i brisel i vasington,ne bi turci smeli tek tako da ga obore!

mozda da a mozda ne

pre 8 godina

U zadnjih 2 god kolko je puta i slucajno i namerno Turska narusila vazdusni prostor Grcke da su im Grci obarali ne bi Turci imali ni jedrilice ovo je namerno uradjeno

Haiyan

pre 8 godina

Diktator Erdogan je jedini mogao da odobri vazdusni udar na ruski avion. Ako do sada Rusima nije bilo jasno.. onda no comment.

Nek se uzdrze sve strane,pamet u glavu,da ne dodje do ogromnog rata.

Maskulin

pre 8 godina

..i ptice na grani zrnaju da islamisti koriste Tursku luku Dzejhan za nelegalni izvoz nafte u tu istu Evropsku uniju koja tu naftu kupuju po visestruko jeftinijoj cijeni nego sto je Ruska nafta,i tako degradiraju Rusko trziste! Rusi pokusavaju da presjecu puteve nelegalnog izvoza,sto Turskoj ne odgovara,zbog toga i ovako rizican potez obaranja aviona! Usput,dnevni izvoz islamisticke nafte u Englesku,Francusku i Njemacku je izmedju 15 i 20 miliona dolara,kakav vazdusni prostor i kakvi bakraci..

Sale

pre 8 godina

Tvrdnja iz naslova je pod znakom pitanja sve dok se ne podastru jasni dokazi o lokaciji u trenutku udara. Osim toga Turska jako dobro zna da ona nije meta ruskim avionima čak i da su greškom povredili njen prostor. Ovo im nije trebalo. Rusija naravno neće ići u otvoreni rat, ali za Tursku je gori onaj tihi, prikriveni i sve ono što on nosi sa sobom, privredno, vojno kad Rusi naoružaju Kurde, politički kad se bude odlučivalo o Kurdistanu, zatim kod glasanja u SB po raznim pitanjima, a lično ne verujem da će se oni koji su odlučivali o ovome nanosati svoje glave. Ovim su izgubili partnera, a dobili neprijatelja.