Četvrtak, 05.11.2015.

11:20

Titov lekar: Broz bio slab na Dražu

Izvor: Nedeljnik

Titov lekar: Broz bio slab na Dražu IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

45 Komentari

Sortiraj po:

e

pre 8 godina

Tito je mrzio Srbe. Da nije zašto nije dozvolio napad Jasenovački logor, jer to bi bila manja vojna akcija a spasila bi desetine hiljada nedužnih Srba.Partizani su izveli vojnu akciju u Kragujevcu i Kraljevu iako se znalo da za svaki ubijeni nemački vojnik. Nemakciju u Bjelovaru ili Zagrebu jer tamo ci streljaju 100 Srba. Zašto nisu izveli nijednu akciju u Varaždinu ili Zagrebu jer u NDH nije vazio za kon za 1 100 streljanih. I konačno sremski front gde je mobilisao srpsku nejač vojno nespremnu da izginu, a nije dozvolio rusima da završe časkom posao. O poslertnom neću ni da govorim dovoljno je da je pustio šiptare iz Albanije da okupiraju K.i M. Dakle veleizdajnik a ne heroj !

Keti S.

pre 8 godina

@Leo

Shvati da su cetnici bili legitimna vojska Kraljevine Jugoslavije(zvanican naziv-Jugoslovenska Vojska u Otadzbini)te da je medju njihovim pripadnicima bilo vojnika i gradjana svih nacionalnosti,ukljucujuci i znacajan broj projugoslovenski opredeljenih Hrvata,kao i onih katolika,koji su se izjasnjavali kao Srbi. Njihova politika je bila borba protiv okupatora za demokratsku Jugoslaviju kao parlamentarnu monarhiju,a ne komunisticku dikataturu. To ne znaci da medju njima nije bilo pojedinaca koji su okrvavili ruke,ali to je jasno osudjivano na najvisem nivou. Uostalom zlocine su cinili i partizani,tim pre sto se nazalost u isto vreme vodio i gradjansko-ideoloski rat izmedju ova dva ex-YU pokreta otpora. Isuvise si pod uticajem posleratne komunisticke propagande. Prosiri malo vidike,nece ti skoditi.

gradjanin normalan

pre 8 godina

Toliko komentara o ovakvom naglabanju a niko da se seti danasnjice, refoormi, predizbornih obecanja, vreca sa listicima...
Koji narod smo mi. Pa se posle cudimo sto nam je ovako.

Leo

pre 8 godina

@Sloba
Ne razumijem što si htio reći..
Što? Zato jer su ustaše lovili i Tita i Dražu znači da je Draža bio dobar?
Pa ustaše i četnici su bili najveći idioti među našim narodima...naravno da su se htjeli svi poubijati. Ono što razlikuje i jedne i druge od partizana je to što su surađivali s nacistima u ubijanju pripadnika svih naroda s prostora Jugoslavije, a jedni su se svim srcem borili protiv okupatora.

milan

pre 8 godina

Rodjen sam u mjestu,gdje ni u okolini nije bilo cetnika,iskljucivo partizani. Da li zbog te cinjenice narod Kozare je procentualno najvise stradao u 2. svjetskom ratu,ja ne znam. Nazalost, ovakve teme su jos uvijek podgrijane duhovima proslosti i rasprave o njima gdje god se vode pune su netolerancije.
Ipak, najpozvaniji za rasprave za ovakve teme su naucni radnici(prije svega istoricari), te obavezna segmentacija i rasclanjivanje citavog 2. svj. rata (vremenska i regionalna), ono najvaznije od svega- hladne glave.

zbog rusofobske propagande postao rusofil

pre 8 godina

Vidi, vidi antikomunisti kako odmah krenuli sa Pavlovljevim kompleksom. Mora nekako da se skrene paznja na Tita sa njihovih tata koji su preko raznih "demokratskih" stranaka unistile ovu drzavu.

Vazno je da su Tito i komunisti krivi, to sto antikomunisti svih stranaka sve rasprodase, pokradose, i spiskase na starlete i pevaljke, nikome ovde nije vazno.

BeKo

pre 8 godina

(Popinski borci, 05. novembar 2015 18:57)

Klasni neprijatelji ne mogu sarađivati, privremeno da ali na kraju pobednik uzima sve. Draža je predstavljao "buržoaziju" nešto kao sada tajkune a Tito "radničku klasu".
Pitanje je zašto su Srbi podržali komuniste tj.radničku klasu?
Moje mišljenje je tzv. Srpski romantizam. Komuninizam je delovao romantičnije, jednakost, pravda, autoritarnost koju toliko cene(umesto demokratije) Draža je bio predstavnik onih koji su napustili zemlju tako da su mu šanse za pobedu bile minimalne.

Бацач пламена

pre 8 godina

@Popinski borci

Заблуда је то што људи мисле да су партизани почели да се ангажују против Немаца тек када су Немци напали СССР. Истина, до тада су номинално поштовали споразум о ненападању између Немачке и СССР-а, али дакело од тога да су били пасивни јер се знало да ће Немци ускоро напасти СССР пре или касније, или ако не, онда ће СССР њих. С једне стране стоји нацизам, најагресивнији вид капитализма, а са друге бољшевизам, најагресивнији вид социјализма, рат је био питање времена.
Има сачувана читава збирка докумената КПЈ где се народи Југославије позивају да се припреме за предстојећу борбу још пролећа 1941. Рецимо, први партизански одред формиран је код Сиска 22. јуна 1941, баш на дан напада Немаца на Русе, а потом су партизански одреди кренули да ничу као печурке. Дакле, то се припремало унапред све, чим истог дана кад Хитлер напада Стаљина партизани имају спреман први одред.

@marija

pre 8 godina

Francuzi generalno nisu voleli Tita i komuniste iz prostog razloga sto smo mi izmedju dva rata bili njihova kolonija. Svasta je bilo u njihovim rukama. Kada je to oteto oni su bili naravno besni. Kakav crni odnos prema Drazi, bas ih nesto bilo briga... I u Velikom ratu su nam pomogli samo zato da bi zastitili isisavanje para odavde... Kakvo crno prijateljstvo. Videli smo to 99te.

Seaman

pre 8 godina

Pa jeste, Tito je bio slab na Drazu, pa je bio slab i na Nedica,a tek na Pavelica i Luburica. E pa kad je tako sada cemo lepo da odemo u Dumu pa da priupitamo ruse sto su nas okupirali i proterali fasiste kad nam je bas bilo lepo sa njima. E sad ce da trazimo odstetu i od rusa za ratna razaranja u drugom svetskom ratu. Adio pamet.

apsolutni pocetnik

pre 8 godina

Da su snimili MARATONCE pre njegove smrti možda bi ostavio testament kao Pantelija. Ovako umro je prerano i ostavio balkanskim primitivcima kontakt sa visokom tehnologijom. Kobna greška, a svi mi stradasmo kao Djenka od 90-ih do danas... Ni dugmici neće ostati od nas...

Pirana

pre 8 godina

Za vasu informaciju teoreticar drustvenog poretka Edvard Kardelj je jos 1974 predvideo da ce se socijalizam kao ideologija urusiti i da ce nastati surovi imperijalizam i drzave bez granica (Danasnja EU). Sto se tice Tita i Draze jedan ili drugi bi po zakonu svojih sistema morao posle rata odgovarati za svoje postupke. U ovom slucaju nazalost svet je odabrao da pomaze Tita i istorija je napisana ovako. Na nama je da proslost ostavimo istoricarima i okrenemo se buducnosti u kojoj cemo imati domacina u drzavi koga smo imali vekovima i koga je crkva podrzavala. To je institucija kralja.

Dunja

pre 8 godina

Aman ljudi, drzite se cinjenica a ne rekla-kazala nekih 'domoljubnih' babskih prica:

da li je tito saradjivao sa ustasama? - ne
da li je saradjivao sa italijanima? - ne
da li je saradjivao sa nemcima? - ne

da li su cetnici saradjivali sa ustasama? - da
da li su saradjivali sa italijanima? - da
da li su saradjivali sa nemcima? - da

Kraj sudjenja. I sta ima dalje da se polemise o toj temi?

Kako mozes da rehabilitujes pokret koji je saradjivao s okupatorom, iz bilo kog razloga? Da li ste svesni da je Kralj Petar, Septembra 1944-te godine naredio Drazi da se kompletan cetnicki pokret priključi partizanima? Da li znate da je Draza odbio to naredjenje i nastavili su da saradjuju s ustasama i nemcima? Je li to izdaja? Jok i nije. Pravio se jaci od Kralja, jaci od Churchilla, jaci od Tita - a kad se sve sabere i oduzme, bio je naci-kolaborator, tj. izdajica. Ne verujete mi? Uporedite sve raspolozive podatke pa razmislite jos jednom.

njofra

pre 8 godina

Tito je bio in ostao državnik svijetskog kova. Svi nakon njega super katastrofa in užas... On se borio za socializam, a razne Ćiće I Miće za ovo što imamo danas - turbo folk kapitalizam, gdje prosperiraju sponzoruše I lopovi, tajkuni I ostala bagra.

Popinski borci

pre 8 godina

Dva puta su se Tito i Draža sastali na Ravnoj Gori.Razgovarali su o zajedničkoj borbi,do koje nije došlo iz ideoloških razloga.Sve do dolaska Tita na čelo partizanskog pokreta,ova dva pokreta su sarađivala u borbi protiv okupatora.Brojne su zajedničke akcije protiv okupatora,kao na primer Popinska bitka,koja se odigrala na jesen 1941 u selu Popina,koje se nalazi na polovini puta Vrnjačka Banja-Trstenik.Naravno mi smo u školi učili kako su u borbi učestvovali samo parizani,a oni koji su znali istinu su ćutali kako se ne bi zamerili vlastima.U to vreme kada su Tito i Draža vodili pregovore ravnogorski pokret je bio mnogo brojniji i jači od partizanskog,jer je pre i nastao.Ne sme se zaboraviti činjenica da je partizanski pokret nastao tek kada je Hitler napao SSSR,da su komunisti verovali da će Staljin brzo poraziti fašiste i odmah su počeli da se pripremaju za dolazak Crvene Armije,tako što su organizovali štabove po selima i manjim gradovima birali novu vlast,a staru likvidirali.Pogotovo je brutalno iživljavanje bilo u severnoj Crnoj Gori i Hercegovini,gde se zbog brojnih zločina narod pobunio protiv partizana i proterao ih.Draža je bio vojnik,oficir i nije bio previše zainteresovan za politiku,a obzrom da je položio zakletvu i da je bio patriota razumljivo je da je podržavao izbegličku vladu i kralja.Sa druge strane Tito je bio profesionalni revolucionara,koji je prošao najbolje komunističke"škole" u Moskvi.Draži je primarni cilj bio da se zemlja oslobodi okupatora,a potom da se vrati vlada iz Londona,dok je Titu prioritet stvaranje komunističkog sistema,pre nego što dođe do oslobođenja.Zato nije došlo do saradnje.Možda da je na čelo partizanskog pokreta došao neko drugi...,ali to nikada nećmo saznati.Sa jedne strane Srbi treba da budu ponosni jer su imali dva antifašistička pokreta i brojne akcije i borbe sa okupatorom,a sa druge strane treba da se stidimo zbog međusobnih borbi i zločina protiv civilnog stanovništva od strane oba pokreta.Na kraju treba ostaviti istoriju istoričarima,ne podgrevati ideološke podele i pomiriti političke neistomišljenike,jer samo tako možemo naredovati.

Miroslav

pre 8 godina

Meni je muka ovih koji kazu cetnici su bili losi a patizani dobri, a i ovih koji kazu ne ne, partizani su bili uzas a cetnici super. U svakom ratu, pojedinac ili grupa moze da pukne i napravi kurslus. Na bilo kojoj strani. Isto tako, postoje i ljudske gromade za svako postovanje, i na jednoj i na drugoj strani. Ko nikad nije bio u ratu, krvavih nogu u blatnjavom rovu, ne treba da komentarise ratna dogadjanja uopste. Ali srbi vole o svemu da pamatuju do besvesti. A da smo toliko pametni koliko mislimo, valjda bi Srbija licila na drzavu a ne na jeftin kupleraj. Nastavite slobodno da brbljate i pametujete. Vrtimo se tako decenijama u krug ko besna hijena u kavezu, a deca nam beze na drugu stranu planete.

Neko nas posmatra

pre 8 godina

LJudi čitam šta pišete i ne verujem.Sad ispade da vam je Tito sve najgore uradio,a sve je živo iz bede izvukao.Ne budite nezahvalni,probleme koje imate napravio vam je glavom i bradom Milošević koga mnogi smatraju herojem,a heroj je u istoj meri ko i Draža koljač i divljak i ništa više od toga.Živeo drug Tito,živela Jugoslavija.Smrt fašizmu,sloboda narodu.

vasilije knezevic

pre 8 godina

Mnogi ne shvataju nasu situaciju.Oni jos i danas,iz ko zna kojih razloga,zele
podjelu,stalne sukobe,ne samo na podrucju bivse Jugoslavije nego i same Srbije,
prvenstveno.Moje je selo bilo malo,divokletija,vise ne postoji jer niko u njemu ne
zivi. Bilo je tipicno jugoslovansko seoce gdje niko nije imao nacionalnog i vjerskog
opredjeljenja.Posjedovalo je crkvicu,cijeli predio se naziva Crkvice,jer su takve sagradjene u skoro svakom selu.Bilo je ,za predio, dosta cetnika i partizana a sto
je najvaznije mnogi od njih nijesu znali ni razliku medju njima.Postoji mnostvo
porodica iz kojih su bili partizani ili cetnici u isto vrijeme,"Tamo dva se brata bore
ah slucaja grozovita,na ciju l'ce dusu pasti ona tamo krv prolita".Istina je da je
partizanski pokret lansirao jednu veliku,sa razlogom ili bez njega,propagandu
protiv cetnika medju kojima je bilo dosta olosi i onih koji su javno saradjivali sa
neprijateljem,cesto protiv nevinog stanovnistva.Srpksi cetnici su mogli produziti
gradjanski rat,pa kom' obojci a kom' opanci,ali za to nijesu imali nikakvih izgleda.
Tito,licno,nije ucestvovao u eliminisanju Draze Mihailovica.Bili su to ,ponovo Srbi,
pobjednici iz partizanskog pokreta koji su stvarali novu drzavu. Da je Tito ustvari
postovao Drazu nije nikakvo cudo.Oni nijesu imali nikakvu licnu mrznju.
vasilije knezevic 05 nov. 2015

nikola sarić

pre 8 godina

besmislica, i Tito i Draža su znali da je okupacija privremeno stanje a da je pravi obračun borba između komunista i rojalista za prevlast u posleratnoj Jugoslaviji.

bradina

pre 8 godina

Ma pisite sta hocete,ali za vreme Tita mogao sam da zaspim na klupi u parku usred noci da mi ne zafali dlaka s glave, radio,lepo ziveo of svog rada,letovao na Jadranu,voleo saki pedalj Juge,sve ljude of Triglava do Vardara,gledao najlepsi fudbal,radova se pobedi "plavih" na u svim sportovima,itd!Cemu se sad raduju mladi ljudi svih ovih novonastalih republika!?Kopaju po nekoj proslosti koja nas je rastavila!?Strasno!(objavite mi komentar,makar do bio hiljadu minusa,bice mi lakse).I jos nesto,posle Tita,jedina istorijska licnost ovih prostora je Novak Djokovic!Toliko od mene i pozdrav svim onima Kojima je Juga ostala u srcu!

Sloba

pre 8 godina

Leo
Potrazi na intrnetu: Poternica za Titom i Drazom 1943. Jedna polovina poternice je bila u udzeniku istorije za sesti razred osnovne skole u SFRJ. Drugu polovinu sam prvi put video 1990.
Pozdrav...

Deki

pre 8 godina

Bas danas pricam sa tetkom koja ima skoro 90 godina. Kaze: U selu i manjim gradovima nije bilo Nemaca vec samo u vecim gradovima. Cetnici su drzali sela i borili se protiv Partizana koji su bili u sumama. Cetnici se nisu borili protiv Nemaca, dok su se Partizani gerilski borili i protiv Nemaca i cetnika. Dakle, to je cela prica vezana za 2. Svetski rat u Srbiji. Da se razumemo, ja vise volim da su cetnici pobedili jer ne bi smo otisli u komunizam, ali ovo izjednacavanje cetnika i partizana u borbi protiv Nemaca ne mogu da razumem.

deda ceda

pre 8 godina

Ja mislim da sa stanovista jednog petnaestogodisnjaka Drug Tito je svakako negativnija licnost od Gospon Djenerala. O kako bismo se danas ponosili sa bradama da je Cica pobedio. Samo plavo bela zastava sa 4s i Velika Srbija blistava i srecna.

Vlada BG

pre 8 godina

Ma dajte molim vas. Borio se protiv ustasa tako sto je s njima zajedno napadao partizanske polozaje i to sve pod nemacko-talijanskom komandom? Imate mali milion dokaza i fotografija o cetnicko-ustasko-nemackoj kolaboraciji. Tito ga jeste zvao (u nekoliko navrata) da mu se prikljuci u borbi protiv nemaca i ustasa. Zasto? Ne zato sto je bio "slab" na njega, ili sto mu je Draza bio drag, nego zato sto je Tito bio prepredeni namazanko. Racunao je da ako privoli cetnike na svoju stranu da ce imati jednan problem manje da resava, i da ce biti mnogo jaci ako se ujedine. Zna se i da Tito nikad ustasama nije ponudio bilo kakvu saradnju, jer se ustase ni u jednom momentu nisu premisljali o svojoj bolesnoj ideji. Na kraju je Drazi dao ultimatum: ili si na nasoj strani ili si na neprijateljskoj. Draza je odlucio, i time sam sebi presudio. Iznosim iskljucivo cinjenice, a vi zakljucite.

Besna Sremcina

pre 8 godina

Kakva debilana od price! Na ovakve budalastine se samo povodljivi i labilni pale jer niko normalan ne bi ni objavio ovako nesto. No, ovo je srbija i kontinuitet istorijskog revizionizma se nastavlja zarad politickih poena. Nije ni cudo sto se valjamo u nemastini, bedi i kriminalu kad se ni sa istorijom nismo suocili kako treba a kamo li sa necim ozbiljnijim. Ovakvim budalastim pricama samo nanosimo sebi vecu stetu. Jos veronauku da uvedu kao obaveznu po skolama i kontaminacija ce biti zavrsena.

Lobotomija bez skalpela!

Uzas!

Bosko

pre 8 godina

Evo sad je i Titov lekar progovorio, pored kuvara, bastovana i vozaca. Hajde u sledecem broju da cujemo pricu Titovog vodoinstalatera, koji ce se siguran sam setiti detalja koje niko do sad nije cuo.

Leo

pre 8 godina

Da, Tito ga gotivio, a ovaj svako malo pa ubijao njegove partizane.
I samo pomisliti da autor instrukcija koje kažu "sve nesrpsko spaliti" i koji je surađivao s njemačkim okupatorima u ubijanju partizana nije ratni zločinac je nebulozno
Mi imamo problema s ustašama ovdje, ali vi ste isto dobrano u*rali motku. Sad se želi pokazati četništvo kao normalan pokret, sa zdravim vodstvom, a koje je imalo samo neke individualce zločince, umjesto da se osudi cijeli pokret. Jedini legitimni pokret otpora na ovim teritorijima su bili partizani, među kojima je bilo i Srba i Hrvata i Bosanaca.

Iza Brda

pre 8 godina

@Crnogorac, 5. novembar 2015 14:36
Takodje, Crnogorac, imaš i Djilasa, pasja groblja, 100.000 ljudi streljano u Srbiji bez presude da im se grob ne zna, konfiskaciju imovine uglednih i dobrostojećih gradjana, oduzimanje gradjanskih prava "protivnicima režima" posle rata (bez prava na tačkice i bonove i bez prava glasa na izborima), besumučno do smrti prebijanje Vojvode Bojovića i pukovnika Gavrilovića od strane SKOJ-evaca i komunista...
Verovatno, za Vas to nisu istorijski važni podaci i činjenice, već samo "lijeva skretanja" kako su nam "istoričari" lakonski objasnili.

Violeta

pre 8 godina

Ja mislim da je apsolutno neophodno da se ogradimo od svega sto je Tito uradio na prostoru danasnje Srbije. Da izbrisemo sve materijalne i idejne tragove. Za pocetak, svi koji su dobili stanove u Beogradu, Novom i starom, licno ili preko svojih roditelja ili baba i deda, da to vrate u Budzet Republike Srbije. Kao da ih nikad nije ni bilo. I da se za te pare napravi mauzolej Drazi Mihailovicu. Da se vidi da ne lupetamo u prazno.

Labud

pre 8 godina

I priča ovog lekara dokaz je da je antifašistički kraljevski đeneral Dragoljub Mihajlović bio veliki čovek i veliki borac, plemenita ličnost, junak i najposle mučenik.
(Iguman Nemanja, 5. novembar 2015 13:56)

I dosta Ravnogoraca, medju kojima je bilo i Slovenaca, Istrijana, cak i Hrvata, medjutim to ne amnestira ceo pokret koji je na kraju bio na strani neprijatelja.

Crnogorac

pre 8 godina

Srbi nikako da razdvoje stvari...nisu svi četnici isti, a Draža svakako nije bio ludak i zlotvor kao što propaganda kaže.
Ali, s druge strane imate ljude kao Đurišić, saradnju sa okupatorom, pokolje...nije to nikako jednostavna tema, nego mutna, kao i sva istorija Balkana.

Iguman Nemanja

pre 8 godina

I priča ovog lekara dokaz je da je antifašistički kraljevski đeneral Dragoljub Mihajlović bio veliki čovek i veliki borac, plemenita ličnost, junak i najposle mučenik.

Crnogorac

pre 8 godina

Srbi nikako da razdvoje stvari...nisu svi četnici isti, a Draža svakako nije bio ludak i zlotvor kao što propaganda kaže.
Ali, s druge strane imate ljude kao Đurišić, saradnju sa okupatorom, pokolje...nije to nikako jednostavna tema, nego mutna, kao i sva istorija Balkana.

Iguman Nemanja

pre 8 godina

I priča ovog lekara dokaz je da je antifašistički kraljevski đeneral Dragoljub Mihajlović bio veliki čovek i veliki borac, plemenita ličnost, junak i najposle mučenik.

Labud

pre 8 godina

I priča ovog lekara dokaz je da je antifašistički kraljevski đeneral Dragoljub Mihajlović bio veliki čovek i veliki borac, plemenita ličnost, junak i najposle mučenik.
(Iguman Nemanja, 5. novembar 2015 13:56)

I dosta Ravnogoraca, medju kojima je bilo i Slovenaca, Istrijana, cak i Hrvata, medjutim to ne amnestira ceo pokret koji je na kraju bio na strani neprijatelja.

Vlada BG

pre 8 godina

Ma dajte molim vas. Borio se protiv ustasa tako sto je s njima zajedno napadao partizanske polozaje i to sve pod nemacko-talijanskom komandom? Imate mali milion dokaza i fotografija o cetnicko-ustasko-nemackoj kolaboraciji. Tito ga jeste zvao (u nekoliko navrata) da mu se prikljuci u borbi protiv nemaca i ustasa. Zasto? Ne zato sto je bio "slab" na njega, ili sto mu je Draza bio drag, nego zato sto je Tito bio prepredeni namazanko. Racunao je da ako privoli cetnike na svoju stranu da ce imati jednan problem manje da resava, i da ce biti mnogo jaci ako se ujedine. Zna se i da Tito nikad ustasama nije ponudio bilo kakvu saradnju, jer se ustase ni u jednom momentu nisu premisljali o svojoj bolesnoj ideji. Na kraju je Drazi dao ultimatum: ili si na nasoj strani ili si na neprijateljskoj. Draza je odlucio, i time sam sebi presudio. Iznosim iskljucivo cinjenice, a vi zakljucite.

Bosko

pre 8 godina

Evo sad je i Titov lekar progovorio, pored kuvara, bastovana i vozaca. Hajde u sledecem broju da cujemo pricu Titovog vodoinstalatera, koji ce se siguran sam setiti detalja koje niko do sad nije cuo.

Iza Brda

pre 8 godina

@Crnogorac, 5. novembar 2015 14:36
Takodje, Crnogorac, imaš i Djilasa, pasja groblja, 100.000 ljudi streljano u Srbiji bez presude da im se grob ne zna, konfiskaciju imovine uglednih i dobrostojećih gradjana, oduzimanje gradjanskih prava "protivnicima režima" posle rata (bez prava na tačkice i bonove i bez prava glasa na izborima), besumučno do smrti prebijanje Vojvode Bojovića i pukovnika Gavrilovića od strane SKOJ-evaca i komunista...
Verovatno, za Vas to nisu istorijski važni podaci i činjenice, već samo "lijeva skretanja" kako su nam "istoričari" lakonski objasnili.

Popinski borci

pre 8 godina

Dva puta su se Tito i Draža sastali na Ravnoj Gori.Razgovarali su o zajedničkoj borbi,do koje nije došlo iz ideoloških razloga.Sve do dolaska Tita na čelo partizanskog pokreta,ova dva pokreta su sarađivala u borbi protiv okupatora.Brojne su zajedničke akcije protiv okupatora,kao na primer Popinska bitka,koja se odigrala na jesen 1941 u selu Popina,koje se nalazi na polovini puta Vrnjačka Banja-Trstenik.Naravno mi smo u školi učili kako su u borbi učestvovali samo parizani,a oni koji su znali istinu su ćutali kako se ne bi zamerili vlastima.U to vreme kada su Tito i Draža vodili pregovore ravnogorski pokret je bio mnogo brojniji i jači od partizanskog,jer je pre i nastao.Ne sme se zaboraviti činjenica da je partizanski pokret nastao tek kada je Hitler napao SSSR,da su komunisti verovali da će Staljin brzo poraziti fašiste i odmah su počeli da se pripremaju za dolazak Crvene Armije,tako što su organizovali štabove po selima i manjim gradovima birali novu vlast,a staru likvidirali.Pogotovo je brutalno iživljavanje bilo u severnoj Crnoj Gori i Hercegovini,gde se zbog brojnih zločina narod pobunio protiv partizana i proterao ih.Draža je bio vojnik,oficir i nije bio previše zainteresovan za politiku,a obzrom da je položio zakletvu i da je bio patriota razumljivo je da je podržavao izbegličku vladu i kralja.Sa druge strane Tito je bio profesionalni revolucionara,koji je prošao najbolje komunističke"škole" u Moskvi.Draži je primarni cilj bio da se zemlja oslobodi okupatora,a potom da se vrati vlada iz Londona,dok je Titu prioritet stvaranje komunističkog sistema,pre nego što dođe do oslobođenja.Zato nije došlo do saradnje.Možda da je na čelo partizanskog pokreta došao neko drugi...,ali to nikada nećmo saznati.Sa jedne strane Srbi treba da budu ponosni jer su imali dva antifašistička pokreta i brojne akcije i borbe sa okupatorom,a sa druge strane treba da se stidimo zbog međusobnih borbi i zločina protiv civilnog stanovništva od strane oba pokreta.Na kraju treba ostaviti istoriju istoričarima,ne podgrevati ideološke podele i pomiriti političke neistomišljenike,jer samo tako možemo naredovati.

Leo

pre 8 godina

Da, Tito ga gotivio, a ovaj svako malo pa ubijao njegove partizane.
I samo pomisliti da autor instrukcija koje kažu "sve nesrpsko spaliti" i koji je surađivao s njemačkim okupatorima u ubijanju partizana nije ratni zločinac je nebulozno
Mi imamo problema s ustašama ovdje, ali vi ste isto dobrano u*rali motku. Sad se želi pokazati četništvo kao normalan pokret, sa zdravim vodstvom, a koje je imalo samo neke individualce zločince, umjesto da se osudi cijeli pokret. Jedini legitimni pokret otpora na ovim teritorijima su bili partizani, među kojima je bilo i Srba i Hrvata i Bosanaca.

deda ceda

pre 8 godina

Ja mislim da sa stanovista jednog petnaestogodisnjaka Drug Tito je svakako negativnija licnost od Gospon Djenerala. O kako bismo se danas ponosili sa bradama da je Cica pobedio. Samo plavo bela zastava sa 4s i Velika Srbija blistava i srecna.

bradina

pre 8 godina

Ma pisite sta hocete,ali za vreme Tita mogao sam da zaspim na klupi u parku usred noci da mi ne zafali dlaka s glave, radio,lepo ziveo of svog rada,letovao na Jadranu,voleo saki pedalj Juge,sve ljude of Triglava do Vardara,gledao najlepsi fudbal,radova se pobedi "plavih" na u svim sportovima,itd!Cemu se sad raduju mladi ljudi svih ovih novonastalih republika!?Kopaju po nekoj proslosti koja nas je rastavila!?Strasno!(objavite mi komentar,makar do bio hiljadu minusa,bice mi lakse).I jos nesto,posle Tita,jedina istorijska licnost ovih prostora je Novak Djokovic!Toliko od mene i pozdrav svim onima Kojima je Juga ostala u srcu!

Neko nas posmatra

pre 8 godina

LJudi čitam šta pišete i ne verujem.Sad ispade da vam je Tito sve najgore uradio,a sve je živo iz bede izvukao.Ne budite nezahvalni,probleme koje imate napravio vam je glavom i bradom Milošević koga mnogi smatraju herojem,a heroj je u istoj meri ko i Draža koljač i divljak i ništa više od toga.Živeo drug Tito,živela Jugoslavija.Smrt fašizmu,sloboda narodu.

njofra

pre 8 godina

Tito je bio in ostao državnik svijetskog kova. Svi nakon njega super katastrofa in užas... On se borio za socializam, a razne Ćiće I Miće za ovo što imamo danas - turbo folk kapitalizam, gdje prosperiraju sponzoruše I lopovi, tajkuni I ostala bagra.

Besna Sremcina

pre 8 godina

Kakva debilana od price! Na ovakve budalastine se samo povodljivi i labilni pale jer niko normalan ne bi ni objavio ovako nesto. No, ovo je srbija i kontinuitet istorijskog revizionizma se nastavlja zarad politickih poena. Nije ni cudo sto se valjamo u nemastini, bedi i kriminalu kad se ni sa istorijom nismo suocili kako treba a kamo li sa necim ozbiljnijim. Ovakvim budalastim pricama samo nanosimo sebi vecu stetu. Jos veronauku da uvedu kao obaveznu po skolama i kontaminacija ce biti zavrsena.

Lobotomija bez skalpela!

Uzas!

Violeta

pre 8 godina

Ja mislim da je apsolutno neophodno da se ogradimo od svega sto je Tito uradio na prostoru danasnje Srbije. Da izbrisemo sve materijalne i idejne tragove. Za pocetak, svi koji su dobili stanove u Beogradu, Novom i starom, licno ili preko svojih roditelja ili baba i deda, da to vrate u Budzet Republike Srbije. Kao da ih nikad nije ni bilo. I da se za te pare napravi mauzolej Drazi Mihailovicu. Da se vidi da ne lupetamo u prazno.

Miroslav

pre 8 godina

Meni je muka ovih koji kazu cetnici su bili losi a patizani dobri, a i ovih koji kazu ne ne, partizani su bili uzas a cetnici super. U svakom ratu, pojedinac ili grupa moze da pukne i napravi kurslus. Na bilo kojoj strani. Isto tako, postoje i ljudske gromade za svako postovanje, i na jednoj i na drugoj strani. Ko nikad nije bio u ratu, krvavih nogu u blatnjavom rovu, ne treba da komentarise ratna dogadjanja uopste. Ali srbi vole o svemu da pamatuju do besvesti. A da smo toliko pametni koliko mislimo, valjda bi Srbija licila na drzavu a ne na jeftin kupleraj. Nastavite slobodno da brbljate i pametujete. Vrtimo se tako decenijama u krug ko besna hijena u kavezu, a deca nam beze na drugu stranu planete.

Deki

pre 8 godina

Bas danas pricam sa tetkom koja ima skoro 90 godina. Kaze: U selu i manjim gradovima nije bilo Nemaca vec samo u vecim gradovima. Cetnici su drzali sela i borili se protiv Partizana koji su bili u sumama. Cetnici se nisu borili protiv Nemaca, dok su se Partizani gerilski borili i protiv Nemaca i cetnika. Dakle, to je cela prica vezana za 2. Svetski rat u Srbiji. Da se razumemo, ja vise volim da su cetnici pobedili jer ne bi smo otisli u komunizam, ali ovo izjednacavanje cetnika i partizana u borbi protiv Nemaca ne mogu da razumem.

nikola sarić

pre 8 godina

besmislica, i Tito i Draža su znali da je okupacija privremeno stanje a da je pravi obračun borba između komunista i rojalista za prevlast u posleratnoj Jugoslaviji.

Sloba

pre 8 godina

Leo
Potrazi na intrnetu: Poternica za Titom i Drazom 1943. Jedna polovina poternice je bila u udzeniku istorije za sesti razred osnovne skole u SFRJ. Drugu polovinu sam prvi put video 1990.
Pozdrav...

Keti S.

pre 8 godina

@Leo

Shvati da su cetnici bili legitimna vojska Kraljevine Jugoslavije(zvanican naziv-Jugoslovenska Vojska u Otadzbini)te da je medju njihovim pripadnicima bilo vojnika i gradjana svih nacionalnosti,ukljucujuci i znacajan broj projugoslovenski opredeljenih Hrvata,kao i onih katolika,koji su se izjasnjavali kao Srbi. Njihova politika je bila borba protiv okupatora za demokratsku Jugoslaviju kao parlamentarnu monarhiju,a ne komunisticku dikataturu. To ne znaci da medju njima nije bilo pojedinaca koji su okrvavili ruke,ali to je jasno osudjivano na najvisem nivou. Uostalom zlocine su cinili i partizani,tim pre sto se nazalost u isto vreme vodio i gradjansko-ideoloski rat izmedju ova dva ex-YU pokreta otpora. Isuvise si pod uticajem posleratne komunisticke propagande. Prosiri malo vidike,nece ti skoditi.

vasilije knezevic

pre 8 godina

Mnogi ne shvataju nasu situaciju.Oni jos i danas,iz ko zna kojih razloga,zele
podjelu,stalne sukobe,ne samo na podrucju bivse Jugoslavije nego i same Srbije,
prvenstveno.Moje je selo bilo malo,divokletija,vise ne postoji jer niko u njemu ne
zivi. Bilo je tipicno jugoslovansko seoce gdje niko nije imao nacionalnog i vjerskog
opredjeljenja.Posjedovalo je crkvicu,cijeli predio se naziva Crkvice,jer su takve sagradjene u skoro svakom selu.Bilo je ,za predio, dosta cetnika i partizana a sto
je najvaznije mnogi od njih nijesu znali ni razliku medju njima.Postoji mnostvo
porodica iz kojih su bili partizani ili cetnici u isto vrijeme,"Tamo dva se brata bore
ah slucaja grozovita,na ciju l'ce dusu pasti ona tamo krv prolita".Istina je da je
partizanski pokret lansirao jednu veliku,sa razlogom ili bez njega,propagandu
protiv cetnika medju kojima je bilo dosta olosi i onih koji su javno saradjivali sa
neprijateljem,cesto protiv nevinog stanovnistva.Srpksi cetnici su mogli produziti
gradjanski rat,pa kom' obojci a kom' opanci,ali za to nijesu imali nikakvih izgleda.
Tito,licno,nije ucestvovao u eliminisanju Draze Mihailovica.Bili su to ,ponovo Srbi,
pobjednici iz partizanskog pokreta koji su stvarali novu drzavu. Da je Tito ustvari
postovao Drazu nije nikakvo cudo.Oni nijesu imali nikakvu licnu mrznju.
vasilije knezevic 05 nov. 2015

e

pre 8 godina

Tito je mrzio Srbe. Da nije zašto nije dozvolio napad Jasenovački logor, jer to bi bila manja vojna akcija a spasila bi desetine hiljada nedužnih Srba.Partizani su izveli vojnu akciju u Kragujevcu i Kraljevu iako se znalo da za svaki ubijeni nemački vojnik. Nemakciju u Bjelovaru ili Zagrebu jer tamo ci streljaju 100 Srba. Zašto nisu izveli nijednu akciju u Varaždinu ili Zagrebu jer u NDH nije vazio za kon za 1 100 streljanih. I konačno sremski front gde je mobilisao srpsku nejač vojno nespremnu da izginu, a nije dozvolio rusima da završe časkom posao. O poslertnom neću ni da govorim dovoljno je da je pustio šiptare iz Albanije da okupiraju K.i M. Dakle veleizdajnik a ne heroj !

Dunja

pre 8 godina

Aman ljudi, drzite se cinjenica a ne rekla-kazala nekih 'domoljubnih' babskih prica:

da li je tito saradjivao sa ustasama? - ne
da li je saradjivao sa italijanima? - ne
da li je saradjivao sa nemcima? - ne

da li su cetnici saradjivali sa ustasama? - da
da li su saradjivali sa italijanima? - da
da li su saradjivali sa nemcima? - da

Kraj sudjenja. I sta ima dalje da se polemise o toj temi?

Kako mozes da rehabilitujes pokret koji je saradjivao s okupatorom, iz bilo kog razloga? Da li ste svesni da je Kralj Petar, Septembra 1944-te godine naredio Drazi da se kompletan cetnicki pokret priključi partizanima? Da li znate da je Draza odbio to naredjenje i nastavili su da saradjuju s ustasama i nemcima? Je li to izdaja? Jok i nije. Pravio se jaci od Kralja, jaci od Churchilla, jaci od Tita - a kad se sve sabere i oduzme, bio je naci-kolaborator, tj. izdajica. Ne verujete mi? Uporedite sve raspolozive podatke pa razmislite jos jednom.

@marija

pre 8 godina

Francuzi generalno nisu voleli Tita i komuniste iz prostog razloga sto smo mi izmedju dva rata bili njihova kolonija. Svasta je bilo u njihovim rukama. Kada je to oteto oni su bili naravno besni. Kakav crni odnos prema Drazi, bas ih nesto bilo briga... I u Velikom ratu su nam pomogli samo zato da bi zastitili isisavanje para odavde... Kakvo crno prijateljstvo. Videli smo to 99te.

zbog rusofobske propagande postao rusofil

pre 8 godina

Vidi, vidi antikomunisti kako odmah krenuli sa Pavlovljevim kompleksom. Mora nekako da se skrene paznja na Tita sa njihovih tata koji su preko raznih "demokratskih" stranaka unistile ovu drzavu.

Vazno je da su Tito i komunisti krivi, to sto antikomunisti svih stranaka sve rasprodase, pokradose, i spiskase na starlete i pevaljke, nikome ovde nije vazno.

Seaman

pre 8 godina

Pa jeste, Tito je bio slab na Drazu, pa je bio slab i na Nedica,a tek na Pavelica i Luburica. E pa kad je tako sada cemo lepo da odemo u Dumu pa da priupitamo ruse sto su nas okupirali i proterali fasiste kad nam je bas bilo lepo sa njima. E sad ce da trazimo odstetu i od rusa za ratna razaranja u drugom svetskom ratu. Adio pamet.

gradjanin normalan

pre 8 godina

Toliko komentara o ovakvom naglabanju a niko da se seti danasnjice, refoormi, predizbornih obecanja, vreca sa listicima...
Koji narod smo mi. Pa se posle cudimo sto nam je ovako.

milan

pre 8 godina

Rodjen sam u mjestu,gdje ni u okolini nije bilo cetnika,iskljucivo partizani. Da li zbog te cinjenice narod Kozare je procentualno najvise stradao u 2. svjetskom ratu,ja ne znam. Nazalost, ovakve teme su jos uvijek podgrijane duhovima proslosti i rasprave o njima gdje god se vode pune su netolerancije.
Ipak, najpozvaniji za rasprave za ovakve teme su naucni radnici(prije svega istoricari), te obavezna segmentacija i rasclanjivanje citavog 2. svj. rata (vremenska i regionalna), ono najvaznije od svega- hladne glave.

BeKo

pre 8 godina

(Popinski borci, 05. novembar 2015 18:57)

Klasni neprijatelji ne mogu sarađivati, privremeno da ali na kraju pobednik uzima sve. Draža je predstavljao "buržoaziju" nešto kao sada tajkune a Tito "radničku klasu".
Pitanje je zašto su Srbi podržali komuniste tj.radničku klasu?
Moje mišljenje je tzv. Srpski romantizam. Komuninizam je delovao romantičnije, jednakost, pravda, autoritarnost koju toliko cene(umesto demokratije) Draža je bio predstavnik onih koji su napustili zemlju tako da su mu šanse za pobedu bile minimalne.

Leo

pre 8 godina

@Sloba
Ne razumijem što si htio reći..
Što? Zato jer su ustaše lovili i Tita i Dražu znači da je Draža bio dobar?
Pa ustaše i četnici su bili najveći idioti među našim narodima...naravno da su se htjeli svi poubijati. Ono što razlikuje i jedne i druge od partizana je to što su surađivali s nacistima u ubijanju pripadnika svih naroda s prostora Jugoslavije, a jedni su se svim srcem borili protiv okupatora.

apsolutni pocetnik

pre 8 godina

Da su snimili MARATONCE pre njegove smrti možda bi ostavio testament kao Pantelija. Ovako umro je prerano i ostavio balkanskim primitivcima kontakt sa visokom tehnologijom. Kobna greška, a svi mi stradasmo kao Djenka od 90-ih do danas... Ni dugmici neće ostati od nas...

Pirana

pre 8 godina

Za vasu informaciju teoreticar drustvenog poretka Edvard Kardelj je jos 1974 predvideo da ce se socijalizam kao ideologija urusiti i da ce nastati surovi imperijalizam i drzave bez granica (Danasnja EU). Sto se tice Tita i Draze jedan ili drugi bi po zakonu svojih sistema morao posle rata odgovarati za svoje postupke. U ovom slucaju nazalost svet je odabrao da pomaze Tita i istorija je napisana ovako. Na nama je da proslost ostavimo istoricarima i okrenemo se buducnosti u kojoj cemo imati domacina u drzavi koga smo imali vekovima i koga je crkva podrzavala. To je institucija kralja.

Бацач пламена

pre 8 godina

@Popinski borci

Заблуда је то што људи мисле да су партизани почели да се ангажују против Немаца тек када су Немци напали СССР. Истина, до тада су номинално поштовали споразум о ненападању између Немачке и СССР-а, али дакело од тога да су били пасивни јер се знало да ће Немци ускоро напасти СССР пре или касније, или ако не, онда ће СССР њих. С једне стране стоји нацизам, најагресивнији вид капитализма, а са друге бољшевизам, најагресивнији вид социјализма, рат је био питање времена.
Има сачувана читава збирка докумената КПЈ где се народи Југославије позивају да се припреме за предстојећу борбу још пролећа 1941. Рецимо, први партизански одред формиран је код Сиска 22. јуна 1941, баш на дан напада Немаца на Русе, а потом су партизански одреди кренули да ничу као печурке. Дакле, то се припремало унапред све, чим истог дана кад Хитлер напада Стаљина партизани имају спреман први одред.

deda ceda

pre 8 godina

Ja mislim da sa stanovista jednog petnaestogodisnjaka Drug Tito je svakako negativnija licnost od Gospon Djenerala. O kako bismo se danas ponosili sa bradama da je Cica pobedio. Samo plavo bela zastava sa 4s i Velika Srbija blistava i srecna.

Vlada BG

pre 8 godina

Ma dajte molim vas. Borio se protiv ustasa tako sto je s njima zajedno napadao partizanske polozaje i to sve pod nemacko-talijanskom komandom? Imate mali milion dokaza i fotografija o cetnicko-ustasko-nemackoj kolaboraciji. Tito ga jeste zvao (u nekoliko navrata) da mu se prikljuci u borbi protiv nemaca i ustasa. Zasto? Ne zato sto je bio "slab" na njega, ili sto mu je Draza bio drag, nego zato sto je Tito bio prepredeni namazanko. Racunao je da ako privoli cetnike na svoju stranu da ce imati jednan problem manje da resava, i da ce biti mnogo jaci ako se ujedine. Zna se i da Tito nikad ustasama nije ponudio bilo kakvu saradnju, jer se ustase ni u jednom momentu nisu premisljali o svojoj bolesnoj ideji. Na kraju je Drazi dao ultimatum: ili si na nasoj strani ili si na neprijateljskoj. Draza je odlucio, i time sam sebi presudio. Iznosim iskljucivo cinjenice, a vi zakljucite.

Labud

pre 8 godina

I priča ovog lekara dokaz je da je antifašistički kraljevski đeneral Dragoljub Mihajlović bio veliki čovek i veliki borac, plemenita ličnost, junak i najposle mučenik.
(Iguman Nemanja, 5. novembar 2015 13:56)

I dosta Ravnogoraca, medju kojima je bilo i Slovenaca, Istrijana, cak i Hrvata, medjutim to ne amnestira ceo pokret koji je na kraju bio na strani neprijatelja.

Leo

pre 8 godina

Da, Tito ga gotivio, a ovaj svako malo pa ubijao njegove partizane.
I samo pomisliti da autor instrukcija koje kažu "sve nesrpsko spaliti" i koji je surađivao s njemačkim okupatorima u ubijanju partizana nije ratni zločinac je nebulozno
Mi imamo problema s ustašama ovdje, ali vi ste isto dobrano u*rali motku. Sad se želi pokazati četništvo kao normalan pokret, sa zdravim vodstvom, a koje je imalo samo neke individualce zločince, umjesto da se osudi cijeli pokret. Jedini legitimni pokret otpora na ovim teritorijima su bili partizani, među kojima je bilo i Srba i Hrvata i Bosanaca.

Iguman Nemanja

pre 8 godina

I priča ovog lekara dokaz je da je antifašistički kraljevski đeneral Dragoljub Mihajlović bio veliki čovek i veliki borac, plemenita ličnost, junak i najposle mučenik.

Violeta

pre 8 godina

Ja mislim da je apsolutno neophodno da se ogradimo od svega sto je Tito uradio na prostoru danasnje Srbije. Da izbrisemo sve materijalne i idejne tragove. Za pocetak, svi koji su dobili stanove u Beogradu, Novom i starom, licno ili preko svojih roditelja ili baba i deda, da to vrate u Budzet Republike Srbije. Kao da ih nikad nije ni bilo. I da se za te pare napravi mauzolej Drazi Mihailovicu. Da se vidi da ne lupetamo u prazno.

Besna Sremcina

pre 8 godina

Kakva debilana od price! Na ovakve budalastine se samo povodljivi i labilni pale jer niko normalan ne bi ni objavio ovako nesto. No, ovo je srbija i kontinuitet istorijskog revizionizma se nastavlja zarad politickih poena. Nije ni cudo sto se valjamo u nemastini, bedi i kriminalu kad se ni sa istorijom nismo suocili kako treba a kamo li sa necim ozbiljnijim. Ovakvim budalastim pricama samo nanosimo sebi vecu stetu. Jos veronauku da uvedu kao obaveznu po skolama i kontaminacija ce biti zavrsena.

Lobotomija bez skalpela!

Uzas!

Neko nas posmatra

pre 8 godina

LJudi čitam šta pišete i ne verujem.Sad ispade da vam je Tito sve najgore uradio,a sve je živo iz bede izvukao.Ne budite nezahvalni,probleme koje imate napravio vam je glavom i bradom Milošević koga mnogi smatraju herojem,a heroj je u istoj meri ko i Draža koljač i divljak i ništa više od toga.Živeo drug Tito,živela Jugoslavija.Smrt fašizmu,sloboda narodu.

Iza Brda

pre 8 godina

@Crnogorac, 5. novembar 2015 14:36
Takodje, Crnogorac, imaš i Djilasa, pasja groblja, 100.000 ljudi streljano u Srbiji bez presude da im se grob ne zna, konfiskaciju imovine uglednih i dobrostojećih gradjana, oduzimanje gradjanskih prava "protivnicima režima" posle rata (bez prava na tačkice i bonove i bez prava glasa na izborima), besumučno do smrti prebijanje Vojvode Bojovića i pukovnika Gavrilovića od strane SKOJ-evaca i komunista...
Verovatno, za Vas to nisu istorijski važni podaci i činjenice, već samo "lijeva skretanja" kako su nam "istoričari" lakonski objasnili.

njofra

pre 8 godina

Tito je bio in ostao državnik svijetskog kova. Svi nakon njega super katastrofa in užas... On se borio za socializam, a razne Ćiće I Miće za ovo što imamo danas - turbo folk kapitalizam, gdje prosperiraju sponzoruše I lopovi, tajkuni I ostala bagra.

bradina

pre 8 godina

Ma pisite sta hocete,ali za vreme Tita mogao sam da zaspim na klupi u parku usred noci da mi ne zafali dlaka s glave, radio,lepo ziveo of svog rada,letovao na Jadranu,voleo saki pedalj Juge,sve ljude of Triglava do Vardara,gledao najlepsi fudbal,radova se pobedi "plavih" na u svim sportovima,itd!Cemu se sad raduju mladi ljudi svih ovih novonastalih republika!?Kopaju po nekoj proslosti koja nas je rastavila!?Strasno!(objavite mi komentar,makar do bio hiljadu minusa,bice mi lakse).I jos nesto,posle Tita,jedina istorijska licnost ovih prostora je Novak Djokovic!Toliko od mene i pozdrav svim onima Kojima je Juga ostala u srcu!

Deki

pre 8 godina

Bas danas pricam sa tetkom koja ima skoro 90 godina. Kaze: U selu i manjim gradovima nije bilo Nemaca vec samo u vecim gradovima. Cetnici su drzali sela i borili se protiv Partizana koji su bili u sumama. Cetnici se nisu borili protiv Nemaca, dok su se Partizani gerilski borili i protiv Nemaca i cetnika. Dakle, to je cela prica vezana za 2. Svetski rat u Srbiji. Da se razumemo, ja vise volim da su cetnici pobedili jer ne bi smo otisli u komunizam, ali ovo izjednacavanje cetnika i partizana u borbi protiv Nemaca ne mogu da razumem.

Crnogorac

pre 8 godina

Srbi nikako da razdvoje stvari...nisu svi četnici isti, a Draža svakako nije bio ludak i zlotvor kao što propaganda kaže.
Ali, s druge strane imate ljude kao Đurišić, saradnju sa okupatorom, pokolje...nije to nikako jednostavna tema, nego mutna, kao i sva istorija Balkana.

Bosko

pre 8 godina

Evo sad je i Titov lekar progovorio, pored kuvara, bastovana i vozaca. Hajde u sledecem broju da cujemo pricu Titovog vodoinstalatera, koji ce se siguran sam setiti detalja koje niko do sad nije cuo.

Popinski borci

pre 8 godina

Dva puta su se Tito i Draža sastali na Ravnoj Gori.Razgovarali su o zajedničkoj borbi,do koje nije došlo iz ideoloških razloga.Sve do dolaska Tita na čelo partizanskog pokreta,ova dva pokreta su sarađivala u borbi protiv okupatora.Brojne su zajedničke akcije protiv okupatora,kao na primer Popinska bitka,koja se odigrala na jesen 1941 u selu Popina,koje se nalazi na polovini puta Vrnjačka Banja-Trstenik.Naravno mi smo u školi učili kako su u borbi učestvovali samo parizani,a oni koji su znali istinu su ćutali kako se ne bi zamerili vlastima.U to vreme kada su Tito i Draža vodili pregovore ravnogorski pokret je bio mnogo brojniji i jači od partizanskog,jer je pre i nastao.Ne sme se zaboraviti činjenica da je partizanski pokret nastao tek kada je Hitler napao SSSR,da su komunisti verovali da će Staljin brzo poraziti fašiste i odmah su počeli da se pripremaju za dolazak Crvene Armije,tako što su organizovali štabove po selima i manjim gradovima birali novu vlast,a staru likvidirali.Pogotovo je brutalno iživljavanje bilo u severnoj Crnoj Gori i Hercegovini,gde se zbog brojnih zločina narod pobunio protiv partizana i proterao ih.Draža je bio vojnik,oficir i nije bio previše zainteresovan za politiku,a obzrom da je položio zakletvu i da je bio patriota razumljivo je da je podržavao izbegličku vladu i kralja.Sa druge strane Tito je bio profesionalni revolucionara,koji je prošao najbolje komunističke"škole" u Moskvi.Draži je primarni cilj bio da se zemlja oslobodi okupatora,a potom da se vrati vlada iz Londona,dok je Titu prioritet stvaranje komunističkog sistema,pre nego što dođe do oslobođenja.Zato nije došlo do saradnje.Možda da je na čelo partizanskog pokreta došao neko drugi...,ali to nikada nećmo saznati.Sa jedne strane Srbi treba da budu ponosni jer su imali dva antifašistička pokreta i brojne akcije i borbe sa okupatorom,a sa druge strane treba da se stidimo zbog međusobnih borbi i zločina protiv civilnog stanovništva od strane oba pokreta.Na kraju treba ostaviti istoriju istoričarima,ne podgrevati ideološke podele i pomiriti političke neistomišljenike,jer samo tako možemo naredovati.

Dunja

pre 8 godina

Aman ljudi, drzite se cinjenica a ne rekla-kazala nekih 'domoljubnih' babskih prica:

da li je tito saradjivao sa ustasama? - ne
da li je saradjivao sa italijanima? - ne
da li je saradjivao sa nemcima? - ne

da li su cetnici saradjivali sa ustasama? - da
da li su saradjivali sa italijanima? - da
da li su saradjivali sa nemcima? - da

Kraj sudjenja. I sta ima dalje da se polemise o toj temi?

Kako mozes da rehabilitujes pokret koji je saradjivao s okupatorom, iz bilo kog razloga? Da li ste svesni da je Kralj Petar, Septembra 1944-te godine naredio Drazi da se kompletan cetnicki pokret priključi partizanima? Da li znate da je Draza odbio to naredjenje i nastavili su da saradjuju s ustasama i nemcima? Je li to izdaja? Jok i nije. Pravio se jaci od Kralja, jaci od Churchilla, jaci od Tita - a kad se sve sabere i oduzme, bio je naci-kolaborator, tj. izdajica. Ne verujete mi? Uporedite sve raspolozive podatke pa razmislite jos jednom.

zbog rusofobske propagande postao rusofil

pre 8 godina

Vidi, vidi antikomunisti kako odmah krenuli sa Pavlovljevim kompleksom. Mora nekako da se skrene paznja na Tita sa njihovih tata koji su preko raznih "demokratskih" stranaka unistile ovu drzavu.

Vazno je da su Tito i komunisti krivi, to sto antikomunisti svih stranaka sve rasprodase, pokradose, i spiskase na starlete i pevaljke, nikome ovde nije vazno.

Pirana

pre 8 godina

Za vasu informaciju teoreticar drustvenog poretka Edvard Kardelj je jos 1974 predvideo da ce se socijalizam kao ideologija urusiti i da ce nastati surovi imperijalizam i drzave bez granica (Danasnja EU). Sto se tice Tita i Draze jedan ili drugi bi po zakonu svojih sistema morao posle rata odgovarati za svoje postupke. U ovom slucaju nazalost svet je odabrao da pomaze Tita i istorija je napisana ovako. Na nama je da proslost ostavimo istoricarima i okrenemo se buducnosti u kojoj cemo imati domacina u drzavi koga smo imali vekovima i koga je crkva podrzavala. To je institucija kralja.

Leo

pre 8 godina

@Sloba
Ne razumijem što si htio reći..
Što? Zato jer su ustaše lovili i Tita i Dražu znači da je Draža bio dobar?
Pa ustaše i četnici su bili najveći idioti među našim narodima...naravno da su se htjeli svi poubijati. Ono što razlikuje i jedne i druge od partizana je to što su surađivali s nacistima u ubijanju pripadnika svih naroda s prostora Jugoslavije, a jedni su se svim srcem borili protiv okupatora.

Sloba

pre 8 godina

Leo
Potrazi na intrnetu: Poternica za Titom i Drazom 1943. Jedna polovina poternice je bila u udzeniku istorije za sesti razred osnovne skole u SFRJ. Drugu polovinu sam prvi put video 1990.
Pozdrav...

Keti S.

pre 8 godina

@Leo

Shvati da su cetnici bili legitimna vojska Kraljevine Jugoslavije(zvanican naziv-Jugoslovenska Vojska u Otadzbini)te da je medju njihovim pripadnicima bilo vojnika i gradjana svih nacionalnosti,ukljucujuci i znacajan broj projugoslovenski opredeljenih Hrvata,kao i onih katolika,koji su se izjasnjavali kao Srbi. Njihova politika je bila borba protiv okupatora za demokratsku Jugoslaviju kao parlamentarnu monarhiju,a ne komunisticku dikataturu. To ne znaci da medju njima nije bilo pojedinaca koji su okrvavili ruke,ali to je jasno osudjivano na najvisem nivou. Uostalom zlocine su cinili i partizani,tim pre sto se nazalost u isto vreme vodio i gradjansko-ideoloski rat izmedju ova dva ex-YU pokreta otpora. Isuvise si pod uticajem posleratne komunisticke propagande. Prosiri malo vidike,nece ti skoditi.

e

pre 8 godina

Tito je mrzio Srbe. Da nije zašto nije dozvolio napad Jasenovački logor, jer to bi bila manja vojna akcija a spasila bi desetine hiljada nedužnih Srba.Partizani su izveli vojnu akciju u Kragujevcu i Kraljevu iako se znalo da za svaki ubijeni nemački vojnik. Nemakciju u Bjelovaru ili Zagrebu jer tamo ci streljaju 100 Srba. Zašto nisu izveli nijednu akciju u Varaždinu ili Zagrebu jer u NDH nije vazio za kon za 1 100 streljanih. I konačno sremski front gde je mobilisao srpsku nejač vojno nespremnu da izginu, a nije dozvolio rusima da završe časkom posao. O poslertnom neću ni da govorim dovoljno je da je pustio šiptare iz Albanije da okupiraju K.i M. Dakle veleizdajnik a ne heroj !

BeKo

pre 8 godina

(Popinski borci, 05. novembar 2015 18:57)

Klasni neprijatelji ne mogu sarađivati, privremeno da ali na kraju pobednik uzima sve. Draža je predstavljao "buržoaziju" nešto kao sada tajkune a Tito "radničku klasu".
Pitanje je zašto su Srbi podržali komuniste tj.radničku klasu?
Moje mišljenje je tzv. Srpski romantizam. Komuninizam je delovao romantičnije, jednakost, pravda, autoritarnost koju toliko cene(umesto demokratije) Draža je bio predstavnik onih koji su napustili zemlju tako da su mu šanse za pobedu bile minimalne.

vasilije knezevic

pre 8 godina

Mnogi ne shvataju nasu situaciju.Oni jos i danas,iz ko zna kojih razloga,zele
podjelu,stalne sukobe,ne samo na podrucju bivse Jugoslavije nego i same Srbije,
prvenstveno.Moje je selo bilo malo,divokletija,vise ne postoji jer niko u njemu ne
zivi. Bilo je tipicno jugoslovansko seoce gdje niko nije imao nacionalnog i vjerskog
opredjeljenja.Posjedovalo je crkvicu,cijeli predio se naziva Crkvice,jer su takve sagradjene u skoro svakom selu.Bilo je ,za predio, dosta cetnika i partizana a sto
je najvaznije mnogi od njih nijesu znali ni razliku medju njima.Postoji mnostvo
porodica iz kojih su bili partizani ili cetnici u isto vrijeme,"Tamo dva se brata bore
ah slucaja grozovita,na ciju l'ce dusu pasti ona tamo krv prolita".Istina je da je
partizanski pokret lansirao jednu veliku,sa razlogom ili bez njega,propagandu
protiv cetnika medju kojima je bilo dosta olosi i onih koji su javno saradjivali sa
neprijateljem,cesto protiv nevinog stanovnistva.Srpksi cetnici su mogli produziti
gradjanski rat,pa kom' obojci a kom' opanci,ali za to nijesu imali nikakvih izgleda.
Tito,licno,nije ucestvovao u eliminisanju Draze Mihailovica.Bili su to ,ponovo Srbi,
pobjednici iz partizanskog pokreta koji su stvarali novu drzavu. Da je Tito ustvari
postovao Drazu nije nikakvo cudo.Oni nijesu imali nikakvu licnu mrznju.
vasilije knezevic 05 nov. 2015

Miroslav

pre 8 godina

Meni je muka ovih koji kazu cetnici su bili losi a patizani dobri, a i ovih koji kazu ne ne, partizani su bili uzas a cetnici super. U svakom ratu, pojedinac ili grupa moze da pukne i napravi kurslus. Na bilo kojoj strani. Isto tako, postoje i ljudske gromade za svako postovanje, i na jednoj i na drugoj strani. Ko nikad nije bio u ratu, krvavih nogu u blatnjavom rovu, ne treba da komentarise ratna dogadjanja uopste. Ali srbi vole o svemu da pamatuju do besvesti. A da smo toliko pametni koliko mislimo, valjda bi Srbija licila na drzavu a ne na jeftin kupleraj. Nastavite slobodno da brbljate i pametujete. Vrtimo se tako decenijama u krug ko besna hijena u kavezu, a deca nam beze na drugu stranu planete.

Бацач пламена

pre 8 godina

@Popinski borci

Заблуда је то што људи мисле да су партизани почели да се ангажују против Немаца тек када су Немци напали СССР. Истина, до тада су номинално поштовали споразум о ненападању између Немачке и СССР-а, али дакело од тога да су били пасивни јер се знало да ће Немци ускоро напасти СССР пре или касније, или ако не, онда ће СССР њих. С једне стране стоји нацизам, најагресивнији вид капитализма, а са друге бољшевизам, најагресивнији вид социјализма, рат је био питање времена.
Има сачувана читава збирка докумената КПЈ где се народи Југославије позивају да се припреме за предстојећу борбу још пролећа 1941. Рецимо, први партизански одред формиран је код Сиска 22. јуна 1941, баш на дан напада Немаца на Русе, а потом су партизански одреди кренули да ничу као печурке. Дакле, то се припремало унапред све, чим истог дана кад Хитлер напада Стаљина партизани имају спреман први одред.

@marija

pre 8 godina

Francuzi generalno nisu voleli Tita i komuniste iz prostog razloga sto smo mi izmedju dva rata bili njihova kolonija. Svasta je bilo u njihovim rukama. Kada je to oteto oni su bili naravno besni. Kakav crni odnos prema Drazi, bas ih nesto bilo briga... I u Velikom ratu su nam pomogli samo zato da bi zastitili isisavanje para odavde... Kakvo crno prijateljstvo. Videli smo to 99te.

Seaman

pre 8 godina

Pa jeste, Tito je bio slab na Drazu, pa je bio slab i na Nedica,a tek na Pavelica i Luburica. E pa kad je tako sada cemo lepo da odemo u Dumu pa da priupitamo ruse sto su nas okupirali i proterali fasiste kad nam je bas bilo lepo sa njima. E sad ce da trazimo odstetu i od rusa za ratna razaranja u drugom svetskom ratu. Adio pamet.

nikola sarić

pre 8 godina

besmislica, i Tito i Draža su znali da je okupacija privremeno stanje a da je pravi obračun borba između komunista i rojalista za prevlast u posleratnoj Jugoslaviji.

gradjanin normalan

pre 8 godina

Toliko komentara o ovakvom naglabanju a niko da se seti danasnjice, refoormi, predizbornih obecanja, vreca sa listicima...
Koji narod smo mi. Pa se posle cudimo sto nam je ovako.

apsolutni pocetnik

pre 8 godina

Da su snimili MARATONCE pre njegove smrti možda bi ostavio testament kao Pantelija. Ovako umro je prerano i ostavio balkanskim primitivcima kontakt sa visokom tehnologijom. Kobna greška, a svi mi stradasmo kao Djenka od 90-ih do danas... Ni dugmici neće ostati od nas...

milan

pre 8 godina

Rodjen sam u mjestu,gdje ni u okolini nije bilo cetnika,iskljucivo partizani. Da li zbog te cinjenice narod Kozare je procentualno najvise stradao u 2. svjetskom ratu,ja ne znam. Nazalost, ovakve teme su jos uvijek podgrijane duhovima proslosti i rasprave o njima gdje god se vode pune su netolerancije.
Ipak, najpozvaniji za rasprave za ovakve teme su naucni radnici(prije svega istoricari), te obavezna segmentacija i rasclanjivanje citavog 2. svj. rata (vremenska i regionalna), ono najvaznije od svega- hladne glave.