Četvrtak, 29.10.2015.

13:15

Hoće li Srbija dobiti "Aleksin zakon"?

Izvor: B92

Hoæe li Srbija dobiti "Aleksin zakon"? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

59 Komentari

Sortiraj po:

Savva bg

pre 8 godina

Glupost je da profesori izvuku deblji kraj(i jedini u praksi skoro ) sto je vrsnjak maltretirao vrsnjaka... jer deca po zakonu ,u srbiji, smeju SVE. Ako se zeli spreciti nasilje, vrsnjacko pogotovo, onda sam nasilnik tj dete mora biti odgovorno za svoje postupke i odgovarati za njih, tj poostriti krivicni zakon prema maloletnicima, sve drugo je po meni nesvrsishodno… i beskorisno. Dok ne poostre krivicni zakon prema deci bice nasilja, mislim. Ovako ispada da je svako kriv sem deteta cak i onog nasilnog... mislim

Radojka

pre 8 godina

Ja podrzavam u podpunosti usvajanje ovog zakona,jer je stanje u skolama strasno.To znam jer sam roditelj troje skolske dece.I moje dete trpi nasilje......hajde da to sprecimo sto pre,dok ne bude kasno....Mom detetu su u skoli kada se pozalio na vrsnjacko nasilje osobe koje rade u toj skoli rekle da je on to zasluzio...................

Миле

pre 8 godina

Тамарин закон. Џабе закон ако се он не спроводи. У самом центру Новог Сада (иста улица где и покојни кафе Ланж) има кафана на другој и трећој етажи (поткровље) која има само један улаз у виду спиралних степеница. Није ми јасно како је тај локал добио употребну дозволу када се из авиона види да није по прописима, стандардима и закону. Ово је само један пример од n. Само се заваравамо

marjan

pre 8 godina

Imam 61 godinu i dan danas pamtim kako me je u osnovnoj školi maltretirao i tukoa skoro svaki dan fizički jak dečak uz to nikakvu zaštitu nisam imao.Ćutanje je praktično odobravalo to maltretiranje, zbog toga sam pod HITNIM usvajanjem aleksinog zakona.Mislim da su posledice ostale na meni i dan danas i pratiće me do kraja života.

za pocetak

pre 8 godina

Profesori moju da znaju kako da reaguju. Deca ce svakakve gluposti da pokusavaju, ali to ne znaci da treba da im se dozvoli, i pitanje je sta treba da se nagradjuje.

Zoran

pre 8 godina

Nemojte ovaj problem vezivati za 90 - te. Ja sam isao u osnovnu skolu u 60 -tim I ovo je isto postojalo. po mom misljenju to je I dovelo do agresivnosti u 90 tim. sada je samo eskaliralo jer drustvene vrednosti I mediji umesto da suzbijaju takvo ponasanje oni ga jos I provovisu. Problem je sto je (valjda pod komunizmom) narod istreniran da trpi sve I svasta I da prihvata svakakva ponizenja I bahatost. tu roditelji treba da zastite dete a oni sami se dive kriminalcima. Postoji maltretiranja I u Americi al vidite kako se zavrsava. A onda semi cudimo kad neko poludi pa napravi haos u skoli.

marija

pre 8 godina

Pravo pitanje je
- kad će Srbija dobiti Aleksin zakon?

I moj sin je trpeo vršnjačko nasilje, ali je bio dovoljno jak da to nekako prevazidje. Nisu svi takvi.

Laik

pre 8 godina

Znači li to da prvo mora da se desi tragedija, koja podigne javnost "na noge", pa tek onda počinje inicijativa, da bi na kraju možda bio napisan i prihvaćen zakon?
A što ne bi prvo bio usvojen zakon, to jest preventiva.
Pa nismo izolovano ostrvo u tihom okeanu, imamo mogućnosti da preventivno uvedemo moderne zakone koji odgovaraju stanju društva u 21.veku i to na osnovu iskustava drugih država Evrope i severne Amerike koje su ih uvele posle tragedija kod njih.

možda su deca u pravu

pre 8 godina

Kada u školama počnu da se organizuju izbori za učenički parlament umesto da direktor škole postavlja dete prijatelja na funkciju, kada se pojavi više kandidata za predsednika parlamenta i kada deca imaju pravu kampanju, tek onda će krenuti da rade na sebi i sa svojim vršnjacima. Puno je interesantih tema koje mogu da obrađuju vršnjački edukatiri, a vršnjačko nasilje, verujem, bio bi odličan izazov za njih. Socijalizacija vršnjaka je izazov u koji bi se deca aktivna u civilnom sektoru rado uključila. Kažu da nije teško dopreti do problematične dece ako za to postoji volja. Kada jednom dopreš do takvog deteta, uvažiš ga i učiniš da se ono oseća korisnim onda ono počinje da se menja. Prepričavam razgovor sa decom, vršnjačkim edukatorima, na nama matorima je da prihvatimo njihove sugestije i omogućimo ih da sprovedu ili da razmišljamo kako kaznom da utičemo na problematičnu decu i ako praksa pokazuje da ona nema neki efekat. Činjenica je da prosvetari, pedagozi, psiholozi i direktori školi otaljavju posao, dajmo deci mogućnost da odrade njihov posao. Ubeđena sam da bi deca bila uspešnija u rešavanju problema od pobrojanih, ali moraju da dobiju prostor za rad, a ne da im matorci postavljaju predstavnike u učeničkom parlamentu.

Aramis

pre 8 godina

@Nenad: Pravda i osveta nije isto i taj problem maloletnika ima svuda u svetu,samo Amerika ima zatvor za klince.
Trebaju vec u skolama da pricaju o mobingu i da maloletnik moze da bude zakljucan 6meseci -4 godine u nekom mestu koji nelici na zatvor nego kao neka obicna velika kuca ali sa resetkama na prozorima i pancirno staklo.

Nenad

pre 8 godina

Problem je u našoj kaznenoj filozofiji prema kojoj se zakon sveti krivcu u ime žrtve, umesto da rešava problem i sprečava da se problem ponovi. Tako će se maloletnik pustiti da izvršava na 100 krivičnih dela sve dok ne napuni određen broj godina da može da odgovara za svoja dela, jer se smatra da nije primereno da mu se društvo sveti.

Silvester

pre 8 godina

Narode, šta se čudiš? Pa okupiran si, opljačkan i šikaniran decenijama. Ovo je sve logično što se događa. Što se svi sad prave iznenađeni, nakon bezbroj afera, skandala, zločina, pljački, korupcije, najgoreg bezobrazluka - za koje u ovoj zemlji niko nikada nije kažnjen?

Ne, ova zemlja nema inspekcije, policiju, tužioce, veštake, sudije. Ne, ima gomilu poslušnika i korumpiranih slugeranja zle otuđene vlasti. Zemlja mafije, zemlja terora i bolesnih zločinaca. OKUPACIJA!

Snezana

pre 8 godina

Uzas.Zalim za ovim detetom vec godinama.Mora nesto iz korena da se promeni u skoli.Deca koja su nasilna vise su zasticena od dece koja su zrtva nasilja.U skoli se tacno sve zna ali iskreno mislim da sve stavljaju pod tepih jer zaboga skola ce biti na losem glasu.I tako to traje i traje.u drugim zemljama Evrope ,nasilnike odmah izbacuju iz skole.Postavljam pitanje : Zasto mi imamo ovakav zakon,Ovo sve ce da unisti i porodicu i obrazovanje.Slicna iskustva ima i moja porodica ali smo uspeli da sprecimo da se jos gore stvari desavaju,prebacili smo dete u drugu skolu,ali i tamo je bilo slicnih desavanja.O deci se niko dovoljno ne brine,verujte ni roditelji a sta ocekivati od nastavnika.Roditelji problematicne dece niti dolaze u skolu ,izbegavaju kontakte sa drugim roditeljima.Roditelji jednostavno ne zele da vide svoje greske u vaspitanju,prave se ludi ili pod parolom"ma to je sve decije,ne treba se mesari,neka deca sama rese " .Svedok sam takvih desavanja vec godinama i kada sam apleovala na roditeljskom sastanku da nasa deca ne znaju da se druze,da pomognu jedan drugom,da budu slozni,da su zajdeno tim,ostali roditelji su cutali,niko me nije podrzao.Zato je moje misljenje da Zakon mora da se menja iz korena.Dragi roditelji pratite desavanja u skoli,posvetite vise vremena vasoj deci.Aleksinim roditeljima velika zahvalnost za ovo sto su preduzeli i sto pokusavaju da pomognu svoj nasoj deci.

Aleksandra

pre 8 godina

Nije mi jasno da neko komentariše negativno prosvetnog radnika, van konteksta celokupnog 'sistema' u 'našoj' zemlji. Sluge smo sluga, ovde 'pametujemo' ko je šta trebao, jedni protiv drugih, a svi na istoj strani. I da se vratim opet na tog prosvetnog radnika - čisto sumnjam da nije poštovao (naš) zakon (u službi (kog) čoveka).

Milos

pre 8 godina

Prvi problem glupav zakon koji stiti probleme u skolama zbog inkluzije (zloupotreba iste). Pa tako se desi da se celo odeljenje ispise zbog hiper agresivnog ucenika koji decu iz odeljenja gura niz stepenice. Njemu nista ne moze skola zbog zakona. U moje vreme taj bi zavrsio u vecernjaku gde ima jos gomila takvih pa nek lome jedni drugima glave.

Drugi problem su roditelji i rodbina. U moje vreme rane 1990te stanje je bilo daleko gore (rat, sankcije, krimosi glavne face u naselju) ali si bio ucen sta je kulturno ponasanje. Cak su i problematicne ucili tome roditelji ili neko od rodbine. Secam se smesne scene kada je jednog mangupa stariji brat vijao po skoli jer su iz skole zvali kuci da prijave mangupa :D

mama

pre 8 godina

Jadno dete, sta je sve istrpelo, jadni roditelji kroz sta su prosli i kroz sta prolaze! Ja sam cula za taj dogadjaj, ali nikada nista ovako strasno o celoj pozadini. Olosima sto im je vaznija eksurzija u Albaniju, autobus da im ne pobegne ili platica da ide a da se nista ne talasa, zelim od srca da prodju kako zasluzuju - da svaki trenutak koji zive osete za ledjima Aleksinu senku. A u taj zakon da se ubaci i to da profesor osim diplome na prijemu za posao mora da bude cekiran na integritet, etiku i odgovornost. Kome mi decu dajemo, cuj uplasio se pa promenio iskaz. Ua svi redom, jos tako bahati da se prave ludi i odbijaju da daju izjavu za medije! Ua za one koji su krivicu za Aleksin zivot poravnali sa 50 000 dinara! P.S. Meni su dete maltretirale vaspitacice u obdanistu jer je bilo bilingvicno i ponekada je ubacivalo reci iz drugog jezika koji govorimo u kuci. Jel' znate sta mi je rekla psiholoskinja? Ili kupi kilo kafe i bombonjeru ili prebaci dete u drugo obdaniste - samo nemoj da se pitas da li je to sto radis ispravno. Toliko o sistemu za cije odrzavanje mi placamo.

Vladan

pre 8 godina

Donošenje ovakvog zakona, samo po sebi, neće doneti ništa novo.
Veoma je važno stvoriti institucionalne mehanizme koji će omogućiti da stvarne žrtve nasilja dobiju odgovarajuću i pravovremenu zaštitu.
Zakon bez institucija, koji nije moguće primeniti u praksi, je samo mrtvo slovo na papiru.
I naravno, potrebno je spustiti starosnu granicu krivičnopravne odgovornosti maloletnih lica, a u određenim slučajevima predvideti i mogućnost da odgovaraju kao punoletni izvršioci krivčnih dela.

vigo

pre 8 godina

Kao neko ko je doživeo vršnjačko zlostavljanje ili mobing morao sam da reagujem na komentar koj je postavio Neutralni posmatrač. Zlostavljanja je uvek bilo, ja sam ga doživeo'80-ih godina u osnovnoj školi. To je bilo vreme kada su deca fizički kažnjavana u školama, bilo je šamaranja, vučenja za kosu, uši, uvrtanja ruku i ostalih metoda koje su nasilni nastavnici primenjivali nad decom. I pored fizičkog kažnjavanja dece vršnjačko nasilje i zlostavljanje ni malo nije bilo manje u to vreme. Ja sam uspeo da se izvučem tako što sam se fizički obračunao sa klincem koji je bio kolovođa ali je mobing trajao dve i po godine. Nisam imao pomoć ni od koga, nastavno osoblje je znalo samo za kazne i vređanje dece. Roditelji me nisu razumeli, niti sam imao podršku od njih. U nekim trenutcima sam pomišljao da oduzmem sebi život a imao sam samo 8 godina. Klinac koji je okrenuo decu protiv mene je bio uzoran đak iz dobre porodice, niko nije mogao da poveruje da bi on tako nešto mogao da radi, ali jeste. Prošao sam dve i po godine pakla, vređanja i ismevanja celog odeljenja. Sakrivali su mi stvari, bacali torbu kroz prozor, cepali knjige i sveske, bacali odeću na luster. Ja očajavam, celo odeljenje se smeje a učiteljica ulazi u učionicu i kaže opet ti, stalno si ti problem. Postoji taj grozni stav kod nas da je žrtva uvek kriva, ili je izazivala ili je kriva što se ne brani. Sistem treba da štiti decu od nasilja i zlostavljanja jer deca većinom za to nisu sposobna.

Aj ti

pre 8 godina

Gubi se suština problema i krajni cilj, sve se vodi ka privatnim školama i američkom sistemu obrazovanja.
Ko ima para, upisaće dete u priznatu i uticajnu privatnu školu, a ko ne, državna, čitaj geto. Liberalni kapitalizam na delu.
Aleska je statisička greška, jedan u nizu slučajeva srozavanja srpskog obrazovanog sistema.
Sećam se osnovne i 90te, sistem vrednosti koji je vladao, ponašanje nas klinaca i stav određenih profesora, ma sve je isto, samo neki dobri profesori sa STAVOM su otišli u penziju. Ostale su mlakonje, da nam školuju decu. Ali nisu oni krivi, krivi smo mi, što ne ustanemo i na ulice, da kažemo šta mislimo, da se čuje glas. Da menjamo sistem, mi imamo tu moć, a ne političari i tkz elita. Svi komentarišemo ovde, jer smo sigurni kod kuće, ušuškani smo, lepo nam je, imamo VB, Farmu, Pink, pa eto od skora i novi B92. Proklete kukavice, posle se pitajte šta nam se ovo dešava.

Vorda

pre 8 godina

Nastavnici nemaju nikakva prava,ne daj boze da samo ruku stave na rame učenika,sutra moze da sevne tužba ili da je pedofil ili da maltretira dete.Promenite i zakon i školstvo !!!Sada svaki roditelj ima pravo da udje u skolu i vredja i decu i nastavnike!!!

Žalosno

pre 8 godina

"I sta jos da uradim stvarno ne znam? Jedna prijateljica mi je savetovala da licno pripretim toj deci, kao sto je uradio jedan komentator za sestricinu, ali mi to ne mozemo."

Ako poslušate prijateljicu, možete zapasti u ozbiljne probleme...

Najbolje je ispisati dete iz te škole i upisati u drugu, ukoliko je to moguće. Ukoliko nije, ne znam kako je ispravno postupiti.

novi list

pre 8 godina

@problem: Jako mi je zao kroz sta vasa porodica prolazi. Slazem se sa vama, odgovarati na nasilje nasiljem nikada nije jedini niti najbolji izbor. Na zalost, kod nas mnogo ljudi jedino razumeju govor nasilja, pa tako roditelji dolaze u skolu sa pistoljima ili udaraju samare ne samo drugim roditeljma nego i deci (?!) pa se time dice kao da su nesto 'resili' i ne razumeju koliko su i oni sami deo problema. Tesko je savetovati sta da se uradi jer sve ovisi o vasoj situaciji i mogucnostima. Ako razgovori i plan akcije ne urode plodom, i niko tamo ne moze ili nece vase dete da zastiti, izvadite ga/ju iz tog okruzenja jer to ce minimizirati stetu. A posle terati legalno skolu, kroz policiju i sudstvo, ako je moguce. Ne znam kakav je zakon u Srbiji sa homeschooling, mada za to treba biti kuci s decom, a mnogi nmaju taj luksuz. U medjuvremenu, napravite oazu mira i podrske svom detetu u kuci, nemojte stalno o tome da pricate i nevirate se nego napravite kontratezu onome kroz sta vase dete prolazi u skoli. I ne zaboravite da su mnogi (vecina) kvalitetnih i uspesnih ljudi bili na tapeti ljubomornih i nasilnih vrsnjaka u skoli, i da u 21-vom vek niko nema pravo ocekivati od deteta da cuti i trpi nasilje. Puno srece, nadam se da cete ubrzo resiti situaciju.

Baba Kurana

pre 8 godina

Fali nama Srbijin Zakon,da ga napisu I usvoje pametni ljudi!!!I to ce biti kad oteramo kliku iz devedesetih jednom I zauvek!!!!

Mix

pre 8 godina

Ma samo pojacajte prisustvo KRISTIJANA i njemu slicnih na svim televizijama 24/7 i problem nasilja ce se resiti sam od sebe.Tesko nama gde zivimo i sa kojim "vrednostima".

Zakon bez pravde

pre 8 godina

1. Nasilno dete treba ukloniti iz skole (npr u popravni dom) ukoliko nema roditelji ili roditelji nemocni.
2. Direktor skole i svi nastavnici treba dati otkaz ukoliko nijedan od njih nije sprecio nasilnika.
3. Ako broj 1 i 2 se ne praktikuju onda uvesti stog zakon o nasilniku u skoli.
Treba bre obezbediti obrazovanje u skoli. Svako dete ima pravo obrazovanje bez straha.

lom

pre 8 godina

napravite katalog krivicnih dela i stavite fizicko nasilje i organizovano nasilje u kategoriju punoletna lica. dete koje se udruzi radi vrsenja fizickog ili psihickog nasilja sa drugim licima tretirati isto kao vodje navijackih grupa. dete sa bodezom u skoli tretirati kao punoletnu osobu. za napad ostrim predmetom -pokusaj ubistva...

Mladen

pre 8 godina

Meka ruka je kriva za ovo. Ne sme se detetu reci bilo šta u školi, sve se snima, kažnjavaju se profesori, a deca sve gora i sve lošiji đaci.
Ne kažem da ih treba tuci kao vola u kupusu, ali vaspitne su neophodne! Drugo roditelji su odgovorni za svoju decu! Kažnjavati ih koliko i decu! Pa da vidimo da li ce ih zapostavljati
(neutralni posmatrac, 29. oktobar 2015 13:41)
Raspitaj se o cemu se radi pre nego sto se izlupas covece!

stop nasilju

pre 8 godina

Zrtve nasilja su primorane mijenjati skolu umjesto da premjeste nasilnike i to u sto dalju skolu tako da mora ustajati puno ranije. Puno toga je naopako. Aleksin zakon pod hitno treba donijeti.

Pametnjaković - there can be only one!

pre 8 godina

Treba otpustiti sve sudije i sve zaposlene u zakonodavstvu i sudovima i na njihova mesta zaposliti sa biroa, jer sam imao posla sa sudovima, sudijama i administracijom i oni namerno odugovlače, a ponašaju se kao da su svete krave.

problem

pre 8 godina

Moje dete upravo prolazi kroz slicnu situaciju. Juce nismo mogli da verujemo kada smo slusali te nesrecne ljude. Isti sablon ponasanja skole, direktroke I razredne. Toliko istih situacija kroz koje prolazimo.
Prvo smo I mi mlako postupili, misleci deca ce to reseti medju sobom, a I uzimali smo sve sa nekom rezervom. Potom se zalimo I nista. Onda nam kazu da nase dete remeti discipline. Mi ga kritikujemo, a onda shvatim da je razlog ometanja casa jer oni njega vredjaju. Razredna mu je rekla "ignorisi ih I cuti". Meni dete kroz plac kaze sta ja imam od toga sto cutim I trpim. S druge strane kada odgovori, onda njega optuze da remeti red, jer se nasilnici kriju iza dobrih ocena...
Obracala sam se skoli, ni posle ozbiljnog incidenta nije bilo promena. Obracala sam se roditeljima koji uopste nisu svesni kako im se deca ponasaju I nece ni da prihvate da se to desava.
I sta jos da uradim stvarno ne znam? Jedna prijateljica mi je savetovala da licno pripretim toj deci, kao sto je uradio jedan komentator za sestricinu, ali mi to ne mozemo.

Marko

pre 8 godina

Dragi gradjani, nisu ovde krivi nastavnici.Nastavnik nema nikakva ovlascenja on moze samo da prica.Nastavnik ne sme da pipne dete cak kada se deca medjusobno tuku.Ovde je problem drzava i njeni zakoni i njeno sudstvo.Ako imas novca ti mozes sve, za tebe ne vazi zakon.Kriva je drzava sto stiti Rome.Daje im veca prava u odnosu na ostale gradjane.Treba menjati zakone i sudstvo.

Homer

pre 8 godina

Moja mladja sestra od tetke je imala slican problem, zbog svoje gojaznosti bila je podvrknuta psihickom a i fizickom maltretiranju vrsnjaka cak i razrednog staresine. Nakon sto ju je tetka prebacila u drugu skolu, nadajuci se da ce oni koji su zavrsili obrazovanje da rade sa decom i na deci odgovoriti na adekvatan nacin. No, nije se desilo ni u toj skoli. Bilo je veceg angazovanja od strane pedagoga, psihologa, razrednog cak i direktora a odgovor koji je dobila je taj: mi ne mozemo tu nista znate, otac decaka koji je maltretira je donator skole i "m*do". Onda sam ja morao da reagujem, otusao u skolu izveo sestru i razrednog sa casa i insistirao da i mali probisvet isto izadje. Kada me je ugledao i nakon mojih par reci zaplakao, on je postao predmet ismevanja od strane ostalih djaka. Tu se nije zavrsilo. Mali je pozvao oca, otac je dosao i poceo da histerise ali mu ja nisam ostao duzan, lupio sam mu samarcinu i zapretio. Bude li njegov mali opet pravio problem mojoj sestri posledice po oca ce biti gore. Nakon toga, svi su se posle ulizivali mojoj sestri i hteli da se druze sa njom pa je na kraju i zavrsila regularno skolu. Ako ne reagujes sam i cekas da drzava uradi svoj posao dolazice do ovoga sto je zadesilo ose nesrecne ljude. Dokle god ne bude bilo sistema u drzavi i zakona pravdu sam moras uzeti u svoje ruke.

Zbikus

pre 8 godina

Tuzno je sta se sve dogadja svaki dan. Koliko zivota nestane i kako se nista ne menja. Ali sve se u zivotu vrati, ljudima na vlasti posebno.

Botiša

pre 8 godina

Zgrozen sam. Danas svako moze da radi sta mu se zeli! I dalje ne razumem zasto je strasno maloletnike kaznjavati prinudnim radom, neka cisti ulicu pa od toga pravi sopstveni uspeh, cak bi on na kraju imao koristi jer bi se sigurno opametio. A sve buduce roditelje pod hotno kod psihologa na razgovor, danas svako ima decu, vaspitava ih ulica i onda nam je zapad kriv.

dejan

pre 8 godina

Nije niko kriv zato sto je mali bio psihicki slab pa se ubio.. prozivanja je uvek bilo i uvek ce biti u ovoj drzavi, zato roditelji moraju da stanu u odbranu deteta i na sve moguce nacine da zastite svoju decu.

Zbunjeni

pre 8 godina

Pa ako su svi ovo znali roditelji ,sto roditelji ovo dete nisu prebacili u neku drugu skolu ,ako se ne varam to je osnovna skola . Bio bi problem da je to srednja skola, pa npr dete ide u skolu koja jedina u gradu obrazuje neki obrazovni profil.

Milan Nis

pre 8 godina

Nece,zato sto je Srbija zemlja statistike,a ne realnog zivota.Svakog dana sve gore zivimo,ali DRZAVNA statistika nas demantuje.Gledao sam emisiju i plakao i nad Aleksinom sudbinom i nad sudbinom svih POSTENIH ljudi u Srbiji koji veruju u sistem koji ih svakog dana razocarava.

Washington

pre 8 godina

Secam se svog skolovanja u Srbiji, uglavnom nocna mora. Tipovi te mogu prozivati na bilo kojoj osnovi u razredu pred uciteljom i nista im nece biti. Mogu da te samaraju, tuku, maltretiraju i nista im nece biti.

Posle zavrsis faks, zaposlis se stvoris nesto od sebe i dalje vidjas te iste likove koji te potkradaju, ubijaju ti decu autima na ulici i OPET im niko nista ne uradi!

E to je zivot u Srbiji.

Ovaj zakon POD HITNO, ali ne samo zakon nego ajde da ga vidimo u praksi. Izbacujte bre te siledzije iz skole! Pustite normalnu decu da uce.

neutralni posmatrac

pre 8 godina

Meka ruka je kriva za ovo. Ne sme se detetu reci bilo šta u školi, sve se snima, kažnjavaju se profesori, a deca sve gora i sve lošiji đaci.
Ne kažem da ih treba tuci kao vola u kupusu, ali vaspitne su neophodne! Drugo roditelji su odgovorni za svoju decu! Kažnjavati ih koliko i decu! Pa da vidimo da li ce ih zapostavljati

Milorad

pre 8 godina

Mora se jednostavno narusiti integritet ovakve drzave, kakvu imamo. Gradjani treba da uzmu zakon u svoje ruke i da pocinioce ovakvih nedela kazne lincovanjem. Sta drugo kad nemamo drzavu?

PEDJA

pre 8 godina

POD HITNO !

Gledao sam emisiju o celom slucaju gde su govorili i Aleksini roditelji !
Samo mogu da kazem da je to strasno kroz sta je dete prolazilo i kroz sta su prosli njegovi roditelji .

Toga je bilo oduvek i uvek ce ga biti ali drzava i drustvo moraju tome stati na put .

Andjele mali , pocivaj u miru a mi svi prst na celo jer i dan danas u svakoj skoli postoji po jedan Aleksa ... ako ne i vise!

tomy

pre 8 godina

Problem je pritisak koji direktor skole ima da njegova skola bude dobra i bez problema i onda on sve skriva umanjuje i zataskava samo da bi skola bila za primer i da se o njoj ne prica lose a sto neko dete trpi koga briga jer bitnija je karijera nekog direktorcica skole.

valentina

pre 8 godina

Verovali ili ne ovoga u skolama danas toliko ima da je to strasno.Generacije odrastaju uz pogresne vrednosti a niko ne reaguje ili reaguje vrlo malo nesvesni problema koji narasta.Svi okreću glavu dok se tako nešto ne dogodi i njihovoj deci pa shvate ozbiljnost i razmere problema.Pored toga što treba sprečiti nasilje još važnije je i naučiti decu kako da se nose sa nasilnicima i rešavaju konflikte. Zato puna podrška ovakvom zakonu i plus još niz projekata na temu sprečavanja vršnjačkog nasilja u školama i propagiranju drugarstva.

Smuleco

pre 8 godina

Moja ćerka je bila takođe žrtva vršnjačkog nasilja, u Osnovnoj školi"Jelena Četković", iz Beograda. Dete smo ispisali iz te škole prošle školske godine, jer direktor i psiholog nisu ništa učinili, na sankcionisanju huligana i sadista, koji su terorisali moje dete, ali i drugu decu! Moja ćerka je preživela težak posttraumatski stres, od koga se i dalje oporavlja.

Iza Brda

pre 8 godina

Juče i prekjuče na jednoj televiziji u Srbiji je mogla da se čuje priča Aleksinih roditelja. Onaj ko nije odgledao obe emisije, suvišno je da se prepričava.
Strašno.
Sve je zakazalo i otkazalo u Aleksinom slučaju. Celokupan sistem.
A, najviše su zakazali ljudi. I to oni koji bi trebalo da od dece prave buduće ljude kroz sistem.

Milorad

pre 8 godina

Mora se jednostavno narusiti integritet ovakve drzave, kakvu imamo. Gradjani treba da uzmu zakon u svoje ruke i da pocinioce ovakvih nedela kazne lincovanjem. Sta drugo kad nemamo drzavu?

PEDJA

pre 8 godina

POD HITNO !

Gledao sam emisiju o celom slucaju gde su govorili i Aleksini roditelji !
Samo mogu da kazem da je to strasno kroz sta je dete prolazilo i kroz sta su prosli njegovi roditelji .

Toga je bilo oduvek i uvek ce ga biti ali drzava i drustvo moraju tome stati na put .

Andjele mali , pocivaj u miru a mi svi prst na celo jer i dan danas u svakoj skoli postoji po jedan Aleksa ... ako ne i vise!

Homer

pre 8 godina

Moja mladja sestra od tetke je imala slican problem, zbog svoje gojaznosti bila je podvrknuta psihickom a i fizickom maltretiranju vrsnjaka cak i razrednog staresine. Nakon sto ju je tetka prebacila u drugu skolu, nadajuci se da ce oni koji su zavrsili obrazovanje da rade sa decom i na deci odgovoriti na adekvatan nacin. No, nije se desilo ni u toj skoli. Bilo je veceg angazovanja od strane pedagoga, psihologa, razrednog cak i direktora a odgovor koji je dobila je taj: mi ne mozemo tu nista znate, otac decaka koji je maltretira je donator skole i "m*do". Onda sam ja morao da reagujem, otusao u skolu izveo sestru i razrednog sa casa i insistirao da i mali probisvet isto izadje. Kada me je ugledao i nakon mojih par reci zaplakao, on je postao predmet ismevanja od strane ostalih djaka. Tu se nije zavrsilo. Mali je pozvao oca, otac je dosao i poceo da histerise ali mu ja nisam ostao duzan, lupio sam mu samarcinu i zapretio. Bude li njegov mali opet pravio problem mojoj sestri posledice po oca ce biti gore. Nakon toga, svi su se posle ulizivali mojoj sestri i hteli da se druze sa njom pa je na kraju i zavrsila regularno skolu. Ako ne reagujes sam i cekas da drzava uradi svoj posao dolazice do ovoga sto je zadesilo ose nesrecne ljude. Dokle god ne bude bilo sistema u drzavi i zakona pravdu sam moras uzeti u svoje ruke.

Washington

pre 8 godina

Secam se svog skolovanja u Srbiji, uglavnom nocna mora. Tipovi te mogu prozivati na bilo kojoj osnovi u razredu pred uciteljom i nista im nece biti. Mogu da te samaraju, tuku, maltretiraju i nista im nece biti.

Posle zavrsis faks, zaposlis se stvoris nesto od sebe i dalje vidjas te iste likove koji te potkradaju, ubijaju ti decu autima na ulici i OPET im niko nista ne uradi!

E to je zivot u Srbiji.

Ovaj zakon POD HITNO, ali ne samo zakon nego ajde da ga vidimo u praksi. Izbacujte bre te siledzije iz skole! Pustite normalnu decu da uce.

tomy

pre 8 godina

Problem je pritisak koji direktor skole ima da njegova skola bude dobra i bez problema i onda on sve skriva umanjuje i zataskava samo da bi skola bila za primer i da se o njoj ne prica lose a sto neko dete trpi koga briga jer bitnija je karijera nekog direktorcica skole.

Milan Nis

pre 8 godina

Nece,zato sto je Srbija zemlja statistike,a ne realnog zivota.Svakog dana sve gore zivimo,ali DRZAVNA statistika nas demantuje.Gledao sam emisiju i plakao i nad Aleksinom sudbinom i nad sudbinom svih POSTENIH ljudi u Srbiji koji veruju u sistem koji ih svakog dana razocarava.

Botiša

pre 8 godina

Zgrozen sam. Danas svako moze da radi sta mu se zeli! I dalje ne razumem zasto je strasno maloletnike kaznjavati prinudnim radom, neka cisti ulicu pa od toga pravi sopstveni uspeh, cak bi on na kraju imao koristi jer bi se sigurno opametio. A sve buduce roditelje pod hotno kod psihologa na razgovor, danas svako ima decu, vaspitava ih ulica i onda nam je zapad kriv.

Iza Brda

pre 8 godina

Juče i prekjuče na jednoj televiziji u Srbiji je mogla da se čuje priča Aleksinih roditelja. Onaj ko nije odgledao obe emisije, suvišno je da se prepričava.
Strašno.
Sve je zakazalo i otkazalo u Aleksinom slučaju. Celokupan sistem.
A, najviše su zakazali ljudi. I to oni koji bi trebalo da od dece prave buduće ljude kroz sistem.

Smuleco

pre 8 godina

Moja ćerka je bila takođe žrtva vršnjačkog nasilja, u Osnovnoj školi"Jelena Četković", iz Beograda. Dete smo ispisali iz te škole prošle školske godine, jer direktor i psiholog nisu ništa učinili, na sankcionisanju huligana i sadista, koji su terorisali moje dete, ali i drugu decu! Moja ćerka je preživela težak posttraumatski stres, od koga se i dalje oporavlja.

neutralni posmatrac

pre 8 godina

Meka ruka je kriva za ovo. Ne sme se detetu reci bilo šta u školi, sve se snima, kažnjavaju se profesori, a deca sve gora i sve lošiji đaci.
Ne kažem da ih treba tuci kao vola u kupusu, ali vaspitne su neophodne! Drugo roditelji su odgovorni za svoju decu! Kažnjavati ih koliko i decu! Pa da vidimo da li ce ih zapostavljati

valentina

pre 8 godina

Verovali ili ne ovoga u skolama danas toliko ima da je to strasno.Generacije odrastaju uz pogresne vrednosti a niko ne reaguje ili reaguje vrlo malo nesvesni problema koji narasta.Svi okreću glavu dok se tako nešto ne dogodi i njihovoj deci pa shvate ozbiljnost i razmere problema.Pored toga što treba sprečiti nasilje još važnije je i naučiti decu kako da se nose sa nasilnicima i rešavaju konflikte. Zato puna podrška ovakvom zakonu i plus još niz projekata na temu sprečavanja vršnjačkog nasilja u školama i propagiranju drugarstva.

Marko

pre 8 godina

Dragi gradjani, nisu ovde krivi nastavnici.Nastavnik nema nikakva ovlascenja on moze samo da prica.Nastavnik ne sme da pipne dete cak kada se deca medjusobno tuku.Ovde je problem drzava i njeni zakoni i njeno sudstvo.Ako imas novca ti mozes sve, za tebe ne vazi zakon.Kriva je drzava sto stiti Rome.Daje im veca prava u odnosu na ostale gradjane.Treba menjati zakone i sudstvo.

vigo

pre 8 godina

Kao neko ko je doživeo vršnjačko zlostavljanje ili mobing morao sam da reagujem na komentar koj je postavio Neutralni posmatrač. Zlostavljanja je uvek bilo, ja sam ga doživeo'80-ih godina u osnovnoj školi. To je bilo vreme kada su deca fizički kažnjavana u školama, bilo je šamaranja, vučenja za kosu, uši, uvrtanja ruku i ostalih metoda koje su nasilni nastavnici primenjivali nad decom. I pored fizičkog kažnjavanja dece vršnjačko nasilje i zlostavljanje ni malo nije bilo manje u to vreme. Ja sam uspeo da se izvučem tako što sam se fizički obračunao sa klincem koji je bio kolovođa ali je mobing trajao dve i po godine. Nisam imao pomoć ni od koga, nastavno osoblje je znalo samo za kazne i vređanje dece. Roditelji me nisu razumeli, niti sam imao podršku od njih. U nekim trenutcima sam pomišljao da oduzmem sebi život a imao sam samo 8 godina. Klinac koji je okrenuo decu protiv mene je bio uzoran đak iz dobre porodice, niko nije mogao da poveruje da bi on tako nešto mogao da radi, ali jeste. Prošao sam dve i po godine pakla, vređanja i ismevanja celog odeljenja. Sakrivali su mi stvari, bacali torbu kroz prozor, cepali knjige i sveske, bacali odeću na luster. Ja očajavam, celo odeljenje se smeje a učiteljica ulazi u učionicu i kaže opet ti, stalno si ti problem. Postoji taj grozni stav kod nas da je žrtva uvek kriva, ili je izazivala ili je kriva što se ne brani. Sistem treba da štiti decu od nasilja i zlostavljanja jer deca većinom za to nisu sposobna.

problem

pre 8 godina

Moje dete upravo prolazi kroz slicnu situaciju. Juce nismo mogli da verujemo kada smo slusali te nesrecne ljude. Isti sablon ponasanja skole, direktroke I razredne. Toliko istih situacija kroz koje prolazimo.
Prvo smo I mi mlako postupili, misleci deca ce to reseti medju sobom, a I uzimali smo sve sa nekom rezervom. Potom se zalimo I nista. Onda nam kazu da nase dete remeti discipline. Mi ga kritikujemo, a onda shvatim da je razlog ometanja casa jer oni njega vredjaju. Razredna mu je rekla "ignorisi ih I cuti". Meni dete kroz plac kaze sta ja imam od toga sto cutim I trpim. S druge strane kada odgovori, onda njega optuze da remeti red, jer se nasilnici kriju iza dobrih ocena...
Obracala sam se skoli, ni posle ozbiljnog incidenta nije bilo promena. Obracala sam se roditeljima koji uopste nisu svesni kako im se deca ponasaju I nece ni da prihvate da se to desava.
I sta jos da uradim stvarno ne znam? Jedna prijateljica mi je savetovala da licno pripretim toj deci, kao sto je uradio jedan komentator za sestricinu, ali mi to ne mozemo.

stop nasilju

pre 8 godina

Zrtve nasilja su primorane mijenjati skolu umjesto da premjeste nasilnike i to u sto dalju skolu tako da mora ustajati puno ranije. Puno toga je naopako. Aleksin zakon pod hitno treba donijeti.

Pametnjaković - there can be only one!

pre 8 godina

Treba otpustiti sve sudije i sve zaposlene u zakonodavstvu i sudovima i na njihova mesta zaposliti sa biroa, jer sam imao posla sa sudovima, sudijama i administracijom i oni namerno odugovlače, a ponašaju se kao da su svete krave.

Baba Kurana

pre 8 godina

Fali nama Srbijin Zakon,da ga napisu I usvoje pametni ljudi!!!I to ce biti kad oteramo kliku iz devedesetih jednom I zauvek!!!!

Mix

pre 8 godina

Ma samo pojacajte prisustvo KRISTIJANA i njemu slicnih na svim televizijama 24/7 i problem nasilja ce se resiti sam od sebe.Tesko nama gde zivimo i sa kojim "vrednostima".

Zakon bez pravde

pre 8 godina

1. Nasilno dete treba ukloniti iz skole (npr u popravni dom) ukoliko nema roditelji ili roditelji nemocni.
2. Direktor skole i svi nastavnici treba dati otkaz ukoliko nijedan od njih nije sprecio nasilnika.
3. Ako broj 1 i 2 se ne praktikuju onda uvesti stog zakon o nasilniku u skoli.
Treba bre obezbediti obrazovanje u skoli. Svako dete ima pravo obrazovanje bez straha.

lom

pre 8 godina

napravite katalog krivicnih dela i stavite fizicko nasilje i organizovano nasilje u kategoriju punoletna lica. dete koje se udruzi radi vrsenja fizickog ili psihickog nasilja sa drugim licima tretirati isto kao vodje navijackih grupa. dete sa bodezom u skoli tretirati kao punoletnu osobu. za napad ostrim predmetom -pokusaj ubistva...

Vladan

pre 8 godina

Donošenje ovakvog zakona, samo po sebi, neće doneti ništa novo.
Veoma je važno stvoriti institucionalne mehanizme koji će omogućiti da stvarne žrtve nasilja dobiju odgovarajuću i pravovremenu zaštitu.
Zakon bez institucija, koji nije moguće primeniti u praksi, je samo mrtvo slovo na papiru.
I naravno, potrebno je spustiti starosnu granicu krivičnopravne odgovornosti maloletnih lica, a u određenim slučajevima predvideti i mogućnost da odgovaraju kao punoletni izvršioci krivčnih dela.

Mladen

pre 8 godina

Meka ruka je kriva za ovo. Ne sme se detetu reci bilo šta u školi, sve se snima, kažnjavaju se profesori, a deca sve gora i sve lošiji đaci.
Ne kažem da ih treba tuci kao vola u kupusu, ali vaspitne su neophodne! Drugo roditelji su odgovorni za svoju decu! Kažnjavati ih koliko i decu! Pa da vidimo da li ce ih zapostavljati
(neutralni posmatrac, 29. oktobar 2015 13:41)
Raspitaj se o cemu se radi pre nego sto se izlupas covece!

Aj ti

pre 8 godina

Gubi se suština problema i krajni cilj, sve se vodi ka privatnim školama i američkom sistemu obrazovanja.
Ko ima para, upisaće dete u priznatu i uticajnu privatnu školu, a ko ne, državna, čitaj geto. Liberalni kapitalizam na delu.
Aleska je statisička greška, jedan u nizu slučajeva srozavanja srpskog obrazovanog sistema.
Sećam se osnovne i 90te, sistem vrednosti koji je vladao, ponašanje nas klinaca i stav određenih profesora, ma sve je isto, samo neki dobri profesori sa STAVOM su otišli u penziju. Ostale su mlakonje, da nam školuju decu. Ali nisu oni krivi, krivi smo mi, što ne ustanemo i na ulice, da kažemo šta mislimo, da se čuje glas. Da menjamo sistem, mi imamo tu moć, a ne političari i tkz elita. Svi komentarišemo ovde, jer smo sigurni kod kuće, ušuškani smo, lepo nam je, imamo VB, Farmu, Pink, pa eto od skora i novi B92. Proklete kukavice, posle se pitajte šta nam se ovo dešava.

Zbikus

pre 8 godina

Tuzno je sta se sve dogadja svaki dan. Koliko zivota nestane i kako se nista ne menja. Ali sve se u zivotu vrati, ljudima na vlasti posebno.

Milos

pre 8 godina

Prvi problem glupav zakon koji stiti probleme u skolama zbog inkluzije (zloupotreba iste). Pa tako se desi da se celo odeljenje ispise zbog hiper agresivnog ucenika koji decu iz odeljenja gura niz stepenice. Njemu nista ne moze skola zbog zakona. U moje vreme taj bi zavrsio u vecernjaku gde ima jos gomila takvih pa nek lome jedni drugima glave.

Drugi problem su roditelji i rodbina. U moje vreme rane 1990te stanje je bilo daleko gore (rat, sankcije, krimosi glavne face u naselju) ali si bio ucen sta je kulturno ponasanje. Cak su i problematicne ucili tome roditelji ili neko od rodbine. Secam se smesne scene kada je jednog mangupa stariji brat vijao po skoli jer su iz skole zvali kuci da prijave mangupa :D

mama

pre 8 godina

Jadno dete, sta je sve istrpelo, jadni roditelji kroz sta su prosli i kroz sta prolaze! Ja sam cula za taj dogadjaj, ali nikada nista ovako strasno o celoj pozadini. Olosima sto im je vaznija eksurzija u Albaniju, autobus da im ne pobegne ili platica da ide a da se nista ne talasa, zelim od srca da prodju kako zasluzuju - da svaki trenutak koji zive osete za ledjima Aleksinu senku. A u taj zakon da se ubaci i to da profesor osim diplome na prijemu za posao mora da bude cekiran na integritet, etiku i odgovornost. Kome mi decu dajemo, cuj uplasio se pa promenio iskaz. Ua svi redom, jos tako bahati da se prave ludi i odbijaju da daju izjavu za medije! Ua za one koji su krivicu za Aleksin zivot poravnali sa 50 000 dinara! P.S. Meni su dete maltretirale vaspitacice u obdanistu jer je bilo bilingvicno i ponekada je ubacivalo reci iz drugog jezika koji govorimo u kuci. Jel' znate sta mi je rekla psiholoskinja? Ili kupi kilo kafe i bombonjeru ili prebaci dete u drugo obdaniste - samo nemoj da se pitas da li je to sto radis ispravno. Toliko o sistemu za cije odrzavanje mi placamo.

Vorda

pre 8 godina

Nastavnici nemaju nikakva prava,ne daj boze da samo ruku stave na rame učenika,sutra moze da sevne tužba ili da je pedofil ili da maltretira dete.Promenite i zakon i školstvo !!!Sada svaki roditelj ima pravo da udje u skolu i vredja i decu i nastavnike!!!

Zbunjeni

pre 8 godina

Pa ako su svi ovo znali roditelji ,sto roditelji ovo dete nisu prebacili u neku drugu skolu ,ako se ne varam to je osnovna skola . Bio bi problem da je to srednja skola, pa npr dete ide u skolu koja jedina u gradu obrazuje neki obrazovni profil.

Snezana

pre 8 godina

Uzas.Zalim za ovim detetom vec godinama.Mora nesto iz korena da se promeni u skoli.Deca koja su nasilna vise su zasticena od dece koja su zrtva nasilja.U skoli se tacno sve zna ali iskreno mislim da sve stavljaju pod tepih jer zaboga skola ce biti na losem glasu.I tako to traje i traje.u drugim zemljama Evrope ,nasilnike odmah izbacuju iz skole.Postavljam pitanje : Zasto mi imamo ovakav zakon,Ovo sve ce da unisti i porodicu i obrazovanje.Slicna iskustva ima i moja porodica ali smo uspeli da sprecimo da se jos gore stvari desavaju,prebacili smo dete u drugu skolu,ali i tamo je bilo slicnih desavanja.O deci se niko dovoljno ne brine,verujte ni roditelji a sta ocekivati od nastavnika.Roditelji problematicne dece niti dolaze u skolu ,izbegavaju kontakte sa drugim roditeljima.Roditelji jednostavno ne zele da vide svoje greske u vaspitanju,prave se ludi ili pod parolom"ma to je sve decije,ne treba se mesari,neka deca sama rese " .Svedok sam takvih desavanja vec godinama i kada sam apleovala na roditeljskom sastanku da nasa deca ne znaju da se druze,da pomognu jedan drugom,da budu slozni,da su zajdeno tim,ostali roditelji su cutali,niko me nije podrzao.Zato je moje misljenje da Zakon mora da se menja iz korena.Dragi roditelji pratite desavanja u skoli,posvetite vise vremena vasoj deci.Aleksinim roditeljima velika zahvalnost za ovo sto su preduzeli i sto pokusavaju da pomognu svoj nasoj deci.

novi list

pre 8 godina

@problem: Jako mi je zao kroz sta vasa porodica prolazi. Slazem se sa vama, odgovarati na nasilje nasiljem nikada nije jedini niti najbolji izbor. Na zalost, kod nas mnogo ljudi jedino razumeju govor nasilja, pa tako roditelji dolaze u skolu sa pistoljima ili udaraju samare ne samo drugim roditeljma nego i deci (?!) pa se time dice kao da su nesto 'resili' i ne razumeju koliko su i oni sami deo problema. Tesko je savetovati sta da se uradi jer sve ovisi o vasoj situaciji i mogucnostima. Ako razgovori i plan akcije ne urode plodom, i niko tamo ne moze ili nece vase dete da zastiti, izvadite ga/ju iz tog okruzenja jer to ce minimizirati stetu. A posle terati legalno skolu, kroz policiju i sudstvo, ako je moguce. Ne znam kakav je zakon u Srbiji sa homeschooling, mada za to treba biti kuci s decom, a mnogi nmaju taj luksuz. U medjuvremenu, napravite oazu mira i podrske svom detetu u kuci, nemojte stalno o tome da pricate i nevirate se nego napravite kontratezu onome kroz sta vase dete prolazi u skoli. I ne zaboravite da su mnogi (vecina) kvalitetnih i uspesnih ljudi bili na tapeti ljubomornih i nasilnih vrsnjaka u skoli, i da u 21-vom vek niko nema pravo ocekivati od deteta da cuti i trpi nasilje. Puno srece, nadam se da cete ubrzo resiti situaciju.

Žalosno

pre 8 godina

"I sta jos da uradim stvarno ne znam? Jedna prijateljica mi je savetovala da licno pripretim toj deci, kao sto je uradio jedan komentator za sestricinu, ali mi to ne mozemo."

Ako poslušate prijateljicu, možete zapasti u ozbiljne probleme...

Najbolje je ispisati dete iz te škole i upisati u drugu, ukoliko je to moguće. Ukoliko nije, ne znam kako je ispravno postupiti.

Silvester

pre 8 godina

Narode, šta se čudiš? Pa okupiran si, opljačkan i šikaniran decenijama. Ovo je sve logično što se događa. Što se svi sad prave iznenađeni, nakon bezbroj afera, skandala, zločina, pljački, korupcije, najgoreg bezobrazluka - za koje u ovoj zemlji niko nikada nije kažnjen?

Ne, ova zemlja nema inspekcije, policiju, tužioce, veštake, sudije. Ne, ima gomilu poslušnika i korumpiranih slugeranja zle otuđene vlasti. Zemlja mafije, zemlja terora i bolesnih zločinaca. OKUPACIJA!

Nenad

pre 8 godina

Problem je u našoj kaznenoj filozofiji prema kojoj se zakon sveti krivcu u ime žrtve, umesto da rešava problem i sprečava da se problem ponovi. Tako će se maloletnik pustiti da izvršava na 100 krivičnih dela sve dok ne napuni određen broj godina da može da odgovara za svoja dela, jer se smatra da nije primereno da mu se društvo sveti.

marija

pre 8 godina

Pravo pitanje je
- kad će Srbija dobiti Aleksin zakon?

I moj sin je trpeo vršnjačko nasilje, ali je bio dovoljno jak da to nekako prevazidje. Nisu svi takvi.

dejan

pre 8 godina

Nije niko kriv zato sto je mali bio psihicki slab pa se ubio.. prozivanja je uvek bilo i uvek ce biti u ovoj drzavi, zato roditelji moraju da stanu u odbranu deteta i na sve moguce nacine da zastite svoju decu.

Aleksandra

pre 8 godina

Nije mi jasno da neko komentariše negativno prosvetnog radnika, van konteksta celokupnog 'sistema' u 'našoj' zemlji. Sluge smo sluga, ovde 'pametujemo' ko je šta trebao, jedni protiv drugih, a svi na istoj strani. I da se vratim opet na tog prosvetnog radnika - čisto sumnjam da nije poštovao (naš) zakon (u službi (kog) čoveka).

Aramis

pre 8 godina

@Nenad: Pravda i osveta nije isto i taj problem maloletnika ima svuda u svetu,samo Amerika ima zatvor za klince.
Trebaju vec u skolama da pricaju o mobingu i da maloletnik moze da bude zakljucan 6meseci -4 godine u nekom mestu koji nelici na zatvor nego kao neka obicna velika kuca ali sa resetkama na prozorima i pancirno staklo.

Laik

pre 8 godina

Znači li to da prvo mora da se desi tragedija, koja podigne javnost "na noge", pa tek onda počinje inicijativa, da bi na kraju možda bio napisan i prihvaćen zakon?
A što ne bi prvo bio usvojen zakon, to jest preventiva.
Pa nismo izolovano ostrvo u tihom okeanu, imamo mogućnosti da preventivno uvedemo moderne zakone koji odgovaraju stanju društva u 21.veku i to na osnovu iskustava drugih država Evrope i severne Amerike koje su ih uvele posle tragedija kod njih.

za pocetak

pre 8 godina

Profesori moju da znaju kako da reaguju. Deca ce svakakve gluposti da pokusavaju, ali to ne znaci da treba da im se dozvoli, i pitanje je sta treba da se nagradjuje.

marjan

pre 8 godina

Imam 61 godinu i dan danas pamtim kako me je u osnovnoj školi maltretirao i tukoa skoro svaki dan fizički jak dečak uz to nikakvu zaštitu nisam imao.Ćutanje je praktično odobravalo to maltretiranje, zbog toga sam pod HITNIM usvajanjem aleksinog zakona.Mislim da su posledice ostale na meni i dan danas i pratiće me do kraja života.

možda su deca u pravu

pre 8 godina

Kada u školama počnu da se organizuju izbori za učenički parlament umesto da direktor škole postavlja dete prijatelja na funkciju, kada se pojavi više kandidata za predsednika parlamenta i kada deca imaju pravu kampanju, tek onda će krenuti da rade na sebi i sa svojim vršnjacima. Puno je interesantih tema koje mogu da obrađuju vršnjački edukatiri, a vršnjačko nasilje, verujem, bio bi odličan izazov za njih. Socijalizacija vršnjaka je izazov u koji bi se deca aktivna u civilnom sektoru rado uključila. Kažu da nije teško dopreti do problematične dece ako za to postoji volja. Kada jednom dopreš do takvog deteta, uvažiš ga i učiniš da se ono oseća korisnim onda ono počinje da se menja. Prepričavam razgovor sa decom, vršnjačkim edukatorima, na nama matorima je da prihvatimo njihove sugestije i omogućimo ih da sprovedu ili da razmišljamo kako kaznom da utičemo na problematičnu decu i ako praksa pokazuje da ona nema neki efekat. Činjenica je da prosvetari, pedagozi, psiholozi i direktori školi otaljavju posao, dajmo deci mogućnost da odrade njihov posao. Ubeđena sam da bi deca bila uspešnija u rešavanju problema od pobrojanih, ali moraju da dobiju prostor za rad, a ne da im matorci postavljaju predstavnike u učeničkom parlamentu.

Zoran

pre 8 godina

Nemojte ovaj problem vezivati za 90 - te. Ja sam isao u osnovnu skolu u 60 -tim I ovo je isto postojalo. po mom misljenju to je I dovelo do agresivnosti u 90 tim. sada je samo eskaliralo jer drustvene vrednosti I mediji umesto da suzbijaju takvo ponasanje oni ga jos I provovisu. Problem je sto je (valjda pod komunizmom) narod istreniran da trpi sve I svasta I da prihvata svakakva ponizenja I bahatost. tu roditelji treba da zastite dete a oni sami se dive kriminalcima. Postoji maltretiranja I u Americi al vidite kako se zavrsava. A onda semi cudimo kad neko poludi pa napravi haos u skoli.

Миле

pre 8 godina

Тамарин закон. Џабе закон ако се он не спроводи. У самом центру Новог Сада (иста улица где и покојни кафе Ланж) има кафана на другој и трећој етажи (поткровље) која има само један улаз у виду спиралних степеница. Није ми јасно како је тај локал добио употребну дозволу када се из авиона види да није по прописима, стандардима и закону. Ово је само један пример од n. Само се заваравамо

Radojka

pre 8 godina

Ja podrzavam u podpunosti usvajanje ovog zakona,jer je stanje u skolama strasno.To znam jer sam roditelj troje skolske dece.I moje dete trpi nasilje......hajde da to sprecimo sto pre,dok ne bude kasno....Mom detetu su u skoli kada se pozalio na vrsnjacko nasilje osobe koje rade u toj skoli rekle da je on to zasluzio...................

Savva bg

pre 8 godina

Glupost je da profesori izvuku deblji kraj(i jedini u praksi skoro ) sto je vrsnjak maltretirao vrsnjaka... jer deca po zakonu ,u srbiji, smeju SVE. Ako se zeli spreciti nasilje, vrsnjacko pogotovo, onda sam nasilnik tj dete mora biti odgovorno za svoje postupke i odgovarati za njih, tj poostriti krivicni zakon prema maloletnicima, sve drugo je po meni nesvrsishodno… i beskorisno. Dok ne poostre krivicni zakon prema deci bice nasilja, mislim. Ovako ispada da je svako kriv sem deteta cak i onog nasilnog... mislim

dejan

pre 8 godina

Nije niko kriv zato sto je mali bio psihicki slab pa se ubio.. prozivanja je uvek bilo i uvek ce biti u ovoj drzavi, zato roditelji moraju da stanu u odbranu deteta i na sve moguce nacine da zastite svoju decu.

Zbunjeni

pre 8 godina

Pa ako su svi ovo znali roditelji ,sto roditelji ovo dete nisu prebacili u neku drugu skolu ,ako se ne varam to je osnovna skola . Bio bi problem da je to srednja skola, pa npr dete ide u skolu koja jedina u gradu obrazuje neki obrazovni profil.

Mladen

pre 8 godina

Meka ruka je kriva za ovo. Ne sme se detetu reci bilo šta u školi, sve se snima, kažnjavaju se profesori, a deca sve gora i sve lošiji đaci.
Ne kažem da ih treba tuci kao vola u kupusu, ali vaspitne su neophodne! Drugo roditelji su odgovorni za svoju decu! Kažnjavati ih koliko i decu! Pa da vidimo da li ce ih zapostavljati
(neutralni posmatrac, 29. oktobar 2015 13:41)
Raspitaj se o cemu se radi pre nego sto se izlupas covece!

neutralni posmatrac

pre 8 godina

Meka ruka je kriva za ovo. Ne sme se detetu reci bilo šta u školi, sve se snima, kažnjavaju se profesori, a deca sve gora i sve lošiji đaci.
Ne kažem da ih treba tuci kao vola u kupusu, ali vaspitne su neophodne! Drugo roditelji su odgovorni za svoju decu! Kažnjavati ih koliko i decu! Pa da vidimo da li ce ih zapostavljati

Marko

pre 8 godina

Dragi gradjani, nisu ovde krivi nastavnici.Nastavnik nema nikakva ovlascenja on moze samo da prica.Nastavnik ne sme da pipne dete cak kada se deca medjusobno tuku.Ovde je problem drzava i njeni zakoni i njeno sudstvo.Ako imas novca ti mozes sve, za tebe ne vazi zakon.Kriva je drzava sto stiti Rome.Daje im veca prava u odnosu na ostale gradjane.Treba menjati zakone i sudstvo.

Milorad

pre 8 godina

Mora se jednostavno narusiti integritet ovakve drzave, kakvu imamo. Gradjani treba da uzmu zakon u svoje ruke i da pocinioce ovakvih nedela kazne lincovanjem. Sta drugo kad nemamo drzavu?

Homer

pre 8 godina

Moja mladja sestra od tetke je imala slican problem, zbog svoje gojaznosti bila je podvrknuta psihickom a i fizickom maltretiranju vrsnjaka cak i razrednog staresine. Nakon sto ju je tetka prebacila u drugu skolu, nadajuci se da ce oni koji su zavrsili obrazovanje da rade sa decom i na deci odgovoriti na adekvatan nacin. No, nije se desilo ni u toj skoli. Bilo je veceg angazovanja od strane pedagoga, psihologa, razrednog cak i direktora a odgovor koji je dobila je taj: mi ne mozemo tu nista znate, otac decaka koji je maltretira je donator skole i "m*do". Onda sam ja morao da reagujem, otusao u skolu izveo sestru i razrednog sa casa i insistirao da i mali probisvet isto izadje. Kada me je ugledao i nakon mojih par reci zaplakao, on je postao predmet ismevanja od strane ostalih djaka. Tu se nije zavrsilo. Mali je pozvao oca, otac je dosao i poceo da histerise ali mu ja nisam ostao duzan, lupio sam mu samarcinu i zapretio. Bude li njegov mali opet pravio problem mojoj sestri posledice po oca ce biti gore. Nakon toga, svi su se posle ulizivali mojoj sestri i hteli da se druze sa njom pa je na kraju i zavrsila regularno skolu. Ako ne reagujes sam i cekas da drzava uradi svoj posao dolazice do ovoga sto je zadesilo ose nesrecne ljude. Dokle god ne bude bilo sistema u drzavi i zakona pravdu sam moras uzeti u svoje ruke.

Aleksandra

pre 8 godina

Nije mi jasno da neko komentariše negativno prosvetnog radnika, van konteksta celokupnog 'sistema' u 'našoj' zemlji. Sluge smo sluga, ovde 'pametujemo' ko je šta trebao, jedni protiv drugih, a svi na istoj strani. I da se vratim opet na tog prosvetnog radnika - čisto sumnjam da nije poštovao (naš) zakon (u službi (kog) čoveka).

Žalosno

pre 8 godina

"I sta jos da uradim stvarno ne znam? Jedna prijateljica mi je savetovala da licno pripretim toj deci, kao sto je uradio jedan komentator za sestricinu, ali mi to ne mozemo."

Ako poslušate prijateljicu, možete zapasti u ozbiljne probleme...

Najbolje je ispisati dete iz te škole i upisati u drugu, ukoliko je to moguće. Ukoliko nije, ne znam kako je ispravno postupiti.

možda su deca u pravu

pre 8 godina

Kada u školama počnu da se organizuju izbori za učenički parlament umesto da direktor škole postavlja dete prijatelja na funkciju, kada se pojavi više kandidata za predsednika parlamenta i kada deca imaju pravu kampanju, tek onda će krenuti da rade na sebi i sa svojim vršnjacima. Puno je interesantih tema koje mogu da obrađuju vršnjački edukatiri, a vršnjačko nasilje, verujem, bio bi odličan izazov za njih. Socijalizacija vršnjaka je izazov u koji bi se deca aktivna u civilnom sektoru rado uključila. Kažu da nije teško dopreti do problematične dece ako za to postoji volja. Kada jednom dopreš do takvog deteta, uvažiš ga i učiniš da se ono oseća korisnim onda ono počinje da se menja. Prepričavam razgovor sa decom, vršnjačkim edukatorima, na nama matorima je da prihvatimo njihove sugestije i omogućimo ih da sprovedu ili da razmišljamo kako kaznom da utičemo na problematičnu decu i ako praksa pokazuje da ona nema neki efekat. Činjenica je da prosvetari, pedagozi, psiholozi i direktori školi otaljavju posao, dajmo deci mogućnost da odrade njihov posao. Ubeđena sam da bi deca bila uspešnija u rešavanju problema od pobrojanih, ali moraju da dobiju prostor za rad, a ne da im matorci postavljaju predstavnike u učeničkom parlamentu.

Washington

pre 8 godina

Secam se svog skolovanja u Srbiji, uglavnom nocna mora. Tipovi te mogu prozivati na bilo kojoj osnovi u razredu pred uciteljom i nista im nece biti. Mogu da te samaraju, tuku, maltretiraju i nista im nece biti.

Posle zavrsis faks, zaposlis se stvoris nesto od sebe i dalje vidjas te iste likove koji te potkradaju, ubijaju ti decu autima na ulici i OPET im niko nista ne uradi!

E to je zivot u Srbiji.

Ovaj zakon POD HITNO, ali ne samo zakon nego ajde da ga vidimo u praksi. Izbacujte bre te siledzije iz skole! Pustite normalnu decu da uce.

Milan Nis

pre 8 godina

Nece,zato sto je Srbija zemlja statistike,a ne realnog zivota.Svakog dana sve gore zivimo,ali DRZAVNA statistika nas demantuje.Gledao sam emisiju i plakao i nad Aleksinom sudbinom i nad sudbinom svih POSTENIH ljudi u Srbiji koji veruju u sistem koji ih svakog dana razocarava.

Vorda

pre 8 godina

Nastavnici nemaju nikakva prava,ne daj boze da samo ruku stave na rame učenika,sutra moze da sevne tužba ili da je pedofil ili da maltretira dete.Promenite i zakon i školstvo !!!Sada svaki roditelj ima pravo da udje u skolu i vredja i decu i nastavnike!!!

Botiša

pre 8 godina

Zgrozen sam. Danas svako moze da radi sta mu se zeli! I dalje ne razumem zasto je strasno maloletnike kaznjavati prinudnim radom, neka cisti ulicu pa od toga pravi sopstveni uspeh, cak bi on na kraju imao koristi jer bi se sigurno opametio. A sve buduce roditelje pod hotno kod psihologa na razgovor, danas svako ima decu, vaspitava ih ulica i onda nam je zapad kriv.

Pametnjaković - there can be only one!

pre 8 godina

Treba otpustiti sve sudije i sve zaposlene u zakonodavstvu i sudovima i na njihova mesta zaposliti sa biroa, jer sam imao posla sa sudovima, sudijama i administracijom i oni namerno odugovlače, a ponašaju se kao da su svete krave.

problem

pre 8 godina

Moje dete upravo prolazi kroz slicnu situaciju. Juce nismo mogli da verujemo kada smo slusali te nesrecne ljude. Isti sablon ponasanja skole, direktroke I razredne. Toliko istih situacija kroz koje prolazimo.
Prvo smo I mi mlako postupili, misleci deca ce to reseti medju sobom, a I uzimali smo sve sa nekom rezervom. Potom se zalimo I nista. Onda nam kazu da nase dete remeti discipline. Mi ga kritikujemo, a onda shvatim da je razlog ometanja casa jer oni njega vredjaju. Razredna mu je rekla "ignorisi ih I cuti". Meni dete kroz plac kaze sta ja imam od toga sto cutim I trpim. S druge strane kada odgovori, onda njega optuze da remeti red, jer se nasilnici kriju iza dobrih ocena...
Obracala sam se skoli, ni posle ozbiljnog incidenta nije bilo promena. Obracala sam se roditeljima koji uopste nisu svesni kako im se deca ponasaju I nece ni da prihvate da se to desava.
I sta jos da uradim stvarno ne znam? Jedna prijateljica mi je savetovala da licno pripretim toj deci, kao sto je uradio jedan komentator za sestricinu, ali mi to ne mozemo.

mama

pre 8 godina

Jadno dete, sta je sve istrpelo, jadni roditelji kroz sta su prosli i kroz sta prolaze! Ja sam cula za taj dogadjaj, ali nikada nista ovako strasno o celoj pozadini. Olosima sto im je vaznija eksurzija u Albaniju, autobus da im ne pobegne ili platica da ide a da se nista ne talasa, zelim od srca da prodju kako zasluzuju - da svaki trenutak koji zive osete za ledjima Aleksinu senku. A u taj zakon da se ubaci i to da profesor osim diplome na prijemu za posao mora da bude cekiran na integritet, etiku i odgovornost. Kome mi decu dajemo, cuj uplasio se pa promenio iskaz. Ua svi redom, jos tako bahati da se prave ludi i odbijaju da daju izjavu za medije! Ua za one koji su krivicu za Aleksin zivot poravnali sa 50 000 dinara! P.S. Meni su dete maltretirale vaspitacice u obdanistu jer je bilo bilingvicno i ponekada je ubacivalo reci iz drugog jezika koji govorimo u kuci. Jel' znate sta mi je rekla psiholoskinja? Ili kupi kilo kafe i bombonjeru ili prebaci dete u drugo obdaniste - samo nemoj da se pitas da li je to sto radis ispravno. Toliko o sistemu za cije odrzavanje mi placamo.

tomy

pre 8 godina

Problem je pritisak koji direktor skole ima da njegova skola bude dobra i bez problema i onda on sve skriva umanjuje i zataskava samo da bi skola bila za primer i da se o njoj ne prica lose a sto neko dete trpi koga briga jer bitnija je karijera nekog direktorcica skole.

Baba Kurana

pre 8 godina

Fali nama Srbijin Zakon,da ga napisu I usvoje pametni ljudi!!!I to ce biti kad oteramo kliku iz devedesetih jednom I zauvek!!!!

Mix

pre 8 godina

Ma samo pojacajte prisustvo KRISTIJANA i njemu slicnih na svim televizijama 24/7 i problem nasilja ce se resiti sam od sebe.Tesko nama gde zivimo i sa kojim "vrednostima".

Zakon bez pravde

pre 8 godina

1. Nasilno dete treba ukloniti iz skole (npr u popravni dom) ukoliko nema roditelji ili roditelji nemocni.
2. Direktor skole i svi nastavnici treba dati otkaz ukoliko nijedan od njih nije sprecio nasilnika.
3. Ako broj 1 i 2 se ne praktikuju onda uvesti stog zakon o nasilniku u skoli.
Treba bre obezbediti obrazovanje u skoli. Svako dete ima pravo obrazovanje bez straha.

valentina

pre 8 godina

Verovali ili ne ovoga u skolama danas toliko ima da je to strasno.Generacije odrastaju uz pogresne vrednosti a niko ne reaguje ili reaguje vrlo malo nesvesni problema koji narasta.Svi okreću glavu dok se tako nešto ne dogodi i njihovoj deci pa shvate ozbiljnost i razmere problema.Pored toga što treba sprečiti nasilje još važnije je i naučiti decu kako da se nose sa nasilnicima i rešavaju konflikte. Zato puna podrška ovakvom zakonu i plus još niz projekata na temu sprečavanja vršnjačkog nasilja u školama i propagiranju drugarstva.

Smuleco

pre 8 godina

Moja ćerka je bila takođe žrtva vršnjačkog nasilja, u Osnovnoj školi"Jelena Četković", iz Beograda. Dete smo ispisali iz te škole prošle školske godine, jer direktor i psiholog nisu ništa učinili, na sankcionisanju huligana i sadista, koji su terorisali moje dete, ali i drugu decu! Moja ćerka je preživela težak posttraumatski stres, od koga se i dalje oporavlja.

Iza Brda

pre 8 godina

Juče i prekjuče na jednoj televiziji u Srbiji je mogla da se čuje priča Aleksinih roditelja. Onaj ko nije odgledao obe emisije, suvišno je da se prepričava.
Strašno.
Sve je zakazalo i otkazalo u Aleksinom slučaju. Celokupan sistem.
A, najviše su zakazali ljudi. I to oni koji bi trebalo da od dece prave buduće ljude kroz sistem.

Aj ti

pre 8 godina

Gubi se suština problema i krajni cilj, sve se vodi ka privatnim školama i američkom sistemu obrazovanja.
Ko ima para, upisaće dete u priznatu i uticajnu privatnu školu, a ko ne, državna, čitaj geto. Liberalni kapitalizam na delu.
Aleska je statisička greška, jedan u nizu slučajeva srozavanja srpskog obrazovanog sistema.
Sećam se osnovne i 90te, sistem vrednosti koji je vladao, ponašanje nas klinaca i stav određenih profesora, ma sve je isto, samo neki dobri profesori sa STAVOM su otišli u penziju. Ostale su mlakonje, da nam školuju decu. Ali nisu oni krivi, krivi smo mi, što ne ustanemo i na ulice, da kažemo šta mislimo, da se čuje glas. Da menjamo sistem, mi imamo tu moć, a ne političari i tkz elita. Svi komentarišemo ovde, jer smo sigurni kod kuće, ušuškani smo, lepo nam je, imamo VB, Farmu, Pink, pa eto od skora i novi B92. Proklete kukavice, posle se pitajte šta nam se ovo dešava.

Milos

pre 8 godina

Prvi problem glupav zakon koji stiti probleme u skolama zbog inkluzije (zloupotreba iste). Pa tako se desi da se celo odeljenje ispise zbog hiper agresivnog ucenika koji decu iz odeljenja gura niz stepenice. Njemu nista ne moze skola zbog zakona. U moje vreme taj bi zavrsio u vecernjaku gde ima jos gomila takvih pa nek lome jedni drugima glave.

Drugi problem su roditelji i rodbina. U moje vreme rane 1990te stanje je bilo daleko gore (rat, sankcije, krimosi glavne face u naselju) ali si bio ucen sta je kulturno ponasanje. Cak su i problematicne ucili tome roditelji ili neko od rodbine. Secam se smesne scene kada je jednog mangupa stariji brat vijao po skoli jer su iz skole zvali kuci da prijave mangupa :D

Silvester

pre 8 godina

Narode, šta se čudiš? Pa okupiran si, opljačkan i šikaniran decenijama. Ovo je sve logično što se događa. Što se svi sad prave iznenađeni, nakon bezbroj afera, skandala, zločina, pljački, korupcije, najgoreg bezobrazluka - za koje u ovoj zemlji niko nikada nije kažnjen?

Ne, ova zemlja nema inspekcije, policiju, tužioce, veštake, sudije. Ne, ima gomilu poslušnika i korumpiranih slugeranja zle otuđene vlasti. Zemlja mafije, zemlja terora i bolesnih zločinaca. OKUPACIJA!

Zbikus

pre 8 godina

Tuzno je sta se sve dogadja svaki dan. Koliko zivota nestane i kako se nista ne menja. Ali sve se u zivotu vrati, ljudima na vlasti posebno.

novi list

pre 8 godina

@problem: Jako mi je zao kroz sta vasa porodica prolazi. Slazem se sa vama, odgovarati na nasilje nasiljem nikada nije jedini niti najbolji izbor. Na zalost, kod nas mnogo ljudi jedino razumeju govor nasilja, pa tako roditelji dolaze u skolu sa pistoljima ili udaraju samare ne samo drugim roditeljma nego i deci (?!) pa se time dice kao da su nesto 'resili' i ne razumeju koliko su i oni sami deo problema. Tesko je savetovati sta da se uradi jer sve ovisi o vasoj situaciji i mogucnostima. Ako razgovori i plan akcije ne urode plodom, i niko tamo ne moze ili nece vase dete da zastiti, izvadite ga/ju iz tog okruzenja jer to ce minimizirati stetu. A posle terati legalno skolu, kroz policiju i sudstvo, ako je moguce. Ne znam kakav je zakon u Srbiji sa homeschooling, mada za to treba biti kuci s decom, a mnogi nmaju taj luksuz. U medjuvremenu, napravite oazu mira i podrske svom detetu u kuci, nemojte stalno o tome da pricate i nevirate se nego napravite kontratezu onome kroz sta vase dete prolazi u skoli. I ne zaboravite da su mnogi (vecina) kvalitetnih i uspesnih ljudi bili na tapeti ljubomornih i nasilnih vrsnjaka u skoli, i da u 21-vom vek niko nema pravo ocekivati od deteta da cuti i trpi nasilje. Puno srece, nadam se da cete ubrzo resiti situaciju.

lom

pre 8 godina

napravite katalog krivicnih dela i stavite fizicko nasilje i organizovano nasilje u kategoriju punoletna lica. dete koje se udruzi radi vrsenja fizickog ili psihickog nasilja sa drugim licima tretirati isto kao vodje navijackih grupa. dete sa bodezom u skoli tretirati kao punoletnu osobu. za napad ostrim predmetom -pokusaj ubistva...

Aramis

pre 8 godina

@Nenad: Pravda i osveta nije isto i taj problem maloletnika ima svuda u svetu,samo Amerika ima zatvor za klince.
Trebaju vec u skolama da pricaju o mobingu i da maloletnik moze da bude zakljucan 6meseci -4 godine u nekom mestu koji nelici na zatvor nego kao neka obicna velika kuca ali sa resetkama na prozorima i pancirno staklo.

Миле

pre 8 godina

Тамарин закон. Џабе закон ако се он не спроводи. У самом центру Новог Сада (иста улица где и покојни кафе Ланж) има кафана на другој и трећој етажи (поткровље) која има само један улаз у виду спиралних степеница. Није ми јасно како је тај локал добио употребну дозволу када се из авиона види да није по прописима, стандардима и закону. Ово је само један пример од n. Само се заваравамо

PEDJA

pre 8 godina

POD HITNO !

Gledao sam emisiju o celom slucaju gde su govorili i Aleksini roditelji !
Samo mogu da kazem da je to strasno kroz sta je dete prolazilo i kroz sta su prosli njegovi roditelji .

Toga je bilo oduvek i uvek ce ga biti ali drzava i drustvo moraju tome stati na put .

Andjele mali , pocivaj u miru a mi svi prst na celo jer i dan danas u svakoj skoli postoji po jedan Aleksa ... ako ne i vise!

stop nasilju

pre 8 godina

Zrtve nasilja su primorane mijenjati skolu umjesto da premjeste nasilnike i to u sto dalju skolu tako da mora ustajati puno ranije. Puno toga je naopako. Aleksin zakon pod hitno treba donijeti.

vigo

pre 8 godina

Kao neko ko je doživeo vršnjačko zlostavljanje ili mobing morao sam da reagujem na komentar koj je postavio Neutralni posmatrač. Zlostavljanja je uvek bilo, ja sam ga doživeo'80-ih godina u osnovnoj školi. To je bilo vreme kada su deca fizički kažnjavana u školama, bilo je šamaranja, vučenja za kosu, uši, uvrtanja ruku i ostalih metoda koje su nasilni nastavnici primenjivali nad decom. I pored fizičkog kažnjavanja dece vršnjačko nasilje i zlostavljanje ni malo nije bilo manje u to vreme. Ja sam uspeo da se izvučem tako što sam se fizički obračunao sa klincem koji je bio kolovođa ali je mobing trajao dve i po godine. Nisam imao pomoć ni od koga, nastavno osoblje je znalo samo za kazne i vređanje dece. Roditelji me nisu razumeli, niti sam imao podršku od njih. U nekim trenutcima sam pomišljao da oduzmem sebi život a imao sam samo 8 godina. Klinac koji je okrenuo decu protiv mene je bio uzoran đak iz dobre porodice, niko nije mogao da poveruje da bi on tako nešto mogao da radi, ali jeste. Prošao sam dve i po godine pakla, vređanja i ismevanja celog odeljenja. Sakrivali su mi stvari, bacali torbu kroz prozor, cepali knjige i sveske, bacali odeću na luster. Ja očajavam, celo odeljenje se smeje a učiteljica ulazi u učionicu i kaže opet ti, stalno si ti problem. Postoji taj grozni stav kod nas da je žrtva uvek kriva, ili je izazivala ili je kriva što se ne brani. Sistem treba da štiti decu od nasilja i zlostavljanja jer deca većinom za to nisu sposobna.

Nenad

pre 8 godina

Problem je u našoj kaznenoj filozofiji prema kojoj se zakon sveti krivcu u ime žrtve, umesto da rešava problem i sprečava da se problem ponovi. Tako će se maloletnik pustiti da izvršava na 100 krivičnih dela sve dok ne napuni određen broj godina da može da odgovara za svoja dela, jer se smatra da nije primereno da mu se društvo sveti.

marija

pre 8 godina

Pravo pitanje je
- kad će Srbija dobiti Aleksin zakon?

I moj sin je trpeo vršnjačko nasilje, ali je bio dovoljno jak da to nekako prevazidje. Nisu svi takvi.

Zoran

pre 8 godina

Nemojte ovaj problem vezivati za 90 - te. Ja sam isao u osnovnu skolu u 60 -tim I ovo je isto postojalo. po mom misljenju to je I dovelo do agresivnosti u 90 tim. sada je samo eskaliralo jer drustvene vrednosti I mediji umesto da suzbijaju takvo ponasanje oni ga jos I provovisu. Problem je sto je (valjda pod komunizmom) narod istreniran da trpi sve I svasta I da prihvata svakakva ponizenja I bahatost. tu roditelji treba da zastite dete a oni sami se dive kriminalcima. Postoji maltretiranja I u Americi al vidite kako se zavrsava. A onda semi cudimo kad neko poludi pa napravi haos u skoli.

Savva bg

pre 8 godina

Glupost je da profesori izvuku deblji kraj(i jedini u praksi skoro ) sto je vrsnjak maltretirao vrsnjaka... jer deca po zakonu ,u srbiji, smeju SVE. Ako se zeli spreciti nasilje, vrsnjacko pogotovo, onda sam nasilnik tj dete mora biti odgovorno za svoje postupke i odgovarati za njih, tj poostriti krivicni zakon prema maloletnicima, sve drugo je po meni nesvrsishodno… i beskorisno. Dok ne poostre krivicni zakon prema deci bice nasilja, mislim. Ovako ispada da je svako kriv sem deteta cak i onog nasilnog... mislim

Vladan

pre 8 godina

Donošenje ovakvog zakona, samo po sebi, neće doneti ništa novo.
Veoma je važno stvoriti institucionalne mehanizme koji će omogućiti da stvarne žrtve nasilja dobiju odgovarajuću i pravovremenu zaštitu.
Zakon bez institucija, koji nije moguće primeniti u praksi, je samo mrtvo slovo na papiru.
I naravno, potrebno je spustiti starosnu granicu krivičnopravne odgovornosti maloletnih lica, a u određenim slučajevima predvideti i mogućnost da odgovaraju kao punoletni izvršioci krivčnih dela.

Snezana

pre 8 godina

Uzas.Zalim za ovim detetom vec godinama.Mora nesto iz korena da se promeni u skoli.Deca koja su nasilna vise su zasticena od dece koja su zrtva nasilja.U skoli se tacno sve zna ali iskreno mislim da sve stavljaju pod tepih jer zaboga skola ce biti na losem glasu.I tako to traje i traje.u drugim zemljama Evrope ,nasilnike odmah izbacuju iz skole.Postavljam pitanje : Zasto mi imamo ovakav zakon,Ovo sve ce da unisti i porodicu i obrazovanje.Slicna iskustva ima i moja porodica ali smo uspeli da sprecimo da se jos gore stvari desavaju,prebacili smo dete u drugu skolu,ali i tamo je bilo slicnih desavanja.O deci se niko dovoljno ne brine,verujte ni roditelji a sta ocekivati od nastavnika.Roditelji problematicne dece niti dolaze u skolu ,izbegavaju kontakte sa drugim roditeljima.Roditelji jednostavno ne zele da vide svoje greske u vaspitanju,prave se ludi ili pod parolom"ma to je sve decije,ne treba se mesari,neka deca sama rese " .Svedok sam takvih desavanja vec godinama i kada sam apleovala na roditeljskom sastanku da nasa deca ne znaju da se druze,da pomognu jedan drugom,da budu slozni,da su zajdeno tim,ostali roditelji su cutali,niko me nije podrzao.Zato je moje misljenje da Zakon mora da se menja iz korena.Dragi roditelji pratite desavanja u skoli,posvetite vise vremena vasoj deci.Aleksinim roditeljima velika zahvalnost za ovo sto su preduzeli i sto pokusavaju da pomognu svoj nasoj deci.

Laik

pre 8 godina

Znači li to da prvo mora da se desi tragedija, koja podigne javnost "na noge", pa tek onda počinje inicijativa, da bi na kraju možda bio napisan i prihvaćen zakon?
A što ne bi prvo bio usvojen zakon, to jest preventiva.
Pa nismo izolovano ostrvo u tihom okeanu, imamo mogućnosti da preventivno uvedemo moderne zakone koji odgovaraju stanju društva u 21.veku i to na osnovu iskustava drugih država Evrope i severne Amerike koje su ih uvele posle tragedija kod njih.

za pocetak

pre 8 godina

Profesori moju da znaju kako da reaguju. Deca ce svakakve gluposti da pokusavaju, ali to ne znaci da treba da im se dozvoli, i pitanje je sta treba da se nagradjuje.

marjan

pre 8 godina

Imam 61 godinu i dan danas pamtim kako me je u osnovnoj školi maltretirao i tukoa skoro svaki dan fizički jak dečak uz to nikakvu zaštitu nisam imao.Ćutanje je praktično odobravalo to maltretiranje, zbog toga sam pod HITNIM usvajanjem aleksinog zakona.Mislim da su posledice ostale na meni i dan danas i pratiće me do kraja života.

Radojka

pre 8 godina

Ja podrzavam u podpunosti usvajanje ovog zakona,jer je stanje u skolama strasno.To znam jer sam roditelj troje skolske dece.I moje dete trpi nasilje......hajde da to sprecimo sto pre,dok ne bude kasno....Mom detetu su u skoli kada se pozalio na vrsnjacko nasilje osobe koje rade u toj skoli rekle da je on to zasluzio...................