Subota, 10.10.2015.

22:25

Srbija i Kosovo da budu kao dve Nemačke

U predlog nacrta pregovaračke platforme za poglavlje 35 vodi ka tome da se Srbije odrekne svih elemenata državnosti na KiM, pišu “Večernje novosti“.

Izvor: Veèernje novosti

Srbija i Kosovo da budu kao dve Nemaèke IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

158 Komentari

Sortiraj po:

...

pre 8 godina

Juzni deo KiM gde zive samo Albanci neka ide Albaniji, sever ide nama.
Sedite sa Amerima i dogovorite ovo, ne sa Briselom. I kratkorocno i dugorocno ide nam u korist ako se pogleda siroka slika. Kosovo ne moze biti drzava, priznali je mi ili ne, to je samo problem nama na vratu kako god okrenes. Mafija drzavu vodi.

Na taj nacin imali bi jos jedno trziste isto koliko je i hrvatsko u susedstvu a sa Hrvatima imamo vec razmenu od pola milijarde.
Povuci Albaniju za sobom u EU uz resene granice i naucenu skolu za ubuduce.
Uci u NATO, zatvoriti pitanje juga Srbije.

Ja

pre 8 godina

Mislim da po rezoluciji 1244 Kosovo je sastavni deo Srbije,e pa onda Vučice treba ako ima m_ _ a pozvati RNuse da nas oslobode od terorista kao što ih Asad zvao, pa kud puklo da puklo. Mislili su da PUTIN ne sme u Siriju ali eto njega tamo,ja mislim da je naša vlast legitimna na celoj teritoriji Srbije uključujući i Kosovo.

bez_cenzure

pre 8 godina

Vučiću, Vučiću šta uradi!!!
Ne vidim način na koji će Univerzitet u Kosovskoj Mitrovici ući u školski sistem Kosova. Šta, natjeraće Srbe da uvedu i albanski kao drugi jezik a studenti će učiti o Ademu Jašariju kao heroju. Dajte ne bulaznite! Nema šanse za išta slično. Zdravstvo i školstvo nikako pod albansku šapu ne smije doći a obrazovni sistem se mora unaprijediti jer je dole haos pogotovo u osnovnim i srednjim školama. Školski programi u srpskim sredinama moraju ostati srpski. Pominju sistem dvije Njemačke ali zaboravljaju napomenuti da su se obje Njemačke ujedinile. Da li to znači da će se Srbija vratiti na Kosovo? Što se tiče stolice u UN-u tu se na svu sreću ne pita mnogo Vučić nego SB UN-a odnosno SAD, Rusija, Kina, Velika Britanija i Francuska od kojih svaka ima pravo veta. Ako jedna od stalnih članica uloži veto ništa od stolice u UN-u. Najviše stepen do kojeg Kosovo može doći je pridružena članica UN-a kao i Palestina samo što Palestina ima mnogo više priznanja državnosti a Kosovo je vrlo daleko od te brojke.

znalac

pre 8 godina

@ (the good the bad and the ugly truth).Osim sto znas engleski ili si totalni neznalica ili zivis u nekoj drugoj palneti ili ti je mrznja pomracila um.
Ne zeleim nikog pohvaliti,samo zelim spomenem neke poznate albance radi osnovnog znanja.
Faruk Begolli,Bekim Fehmiu,Enver Petrovci,Jon Bellushi,Jim Bellushi.gliumci
RITA ORA. pevacica
Majka Tereza (Gonxhe Bojaxhiu)nobellovac
Jos jedan nobelovac za hemiju.
Sveti Alban iz receg veka.
PAPA Kelment.
Sport.Prekazi,Vokri,Cana,Jonuzaj,SHAqiri itd.
Svi narodi imaju ljude koji su dali doprinos civilizaciji.

let iznad kukavicjeg gnezda

pre 8 godina

"Problem Kosova je rešen još 1999, ne isplati se gubiti resurse i živce."...
(Branimir, 11. oktobar 2015 11:01)


Samo baci pogled na Kumanovski sporazum i ko je taj sporazum potpisao (general uz saglasnost Skupstine). Taj sporazum (VOJNI) je resio vojna pitanja da vojska napusti teritoriju sa svim naoruzanjem i ljudstvom s tim sto deo vojske i milicije treba da se vrati a to je trebalo, izmedju ostalih pitanja, da se resi Rezolucijom 1244 (POLITICKI).
Ali posto EU NEMA ALTERNATIVU ONI KOJI SU ODUSTALI OD POLITIKE KOJU JE ZAGOVARAO KOSTUNICA (sustinska autonomija bez obzira sta se time dobija) PRENELI SU OVLASCENJA NA EULEKS I BRISEL I TIME MNOGA PITANJA PA I VRACANJE VOJSKE I MILICIJE VISE SE NIJE RESAVALO NEGO PRESLO NA DRUGI KOLOSEK DA SE KAO JEDAN OD NAJBITNIJIH USLOVA ZA ULAZAK U EVROPSKU UNIJU POTPISU BRISELSKI SPORAZUMI KOJIMA JE KOSOVU DATA DRZAVNOST S TIM STO JE OSTALO DA SE SAMO PRIHVATI PRIZNANJE. Sto se tice referenduma to je samo zamajavanje naroda jer ista ta EU nece dozvoliti da se odrzi kada vec ima Vucica koji je preuzeo ulogu kancelar premjera i znaju da ce na kraju on pristati na sve radi daljeg opstanka na vlasti.
Ova vlast mora jedno da zna a to je da narod dobro zna sta se desavalo i sta se desava oko Kosova i Metohije i ako raspisu referendum mislim da im nece biti dobro.

pedja

pre 8 godina

Sada dolazimo na ono što je Čeda Jovanović pričao pre više od 10 godina i zbog čega je proglašen izdajnikom a to je da treba priznati Kosovo i krenuti dalje. Čim se priča i pregovara sa nekim ko se predstavlja kao funkcioner neke države ti si tu državu priznao. Zna li iko, sem onih koji su ga potpisali, tekst Briselskog sporazuma? Nekome je tek tako palo na pamet da napravi ovakav tekst koji nam se nudi? Ovakav tekst je verovatno sled posle onoga što je potpisano. Neko napravi brljotinu potpisivajući ono što mu se poturi pa sad da referendumom prebaci odgovornost i krivicu na narod. Nije li to već vidjeno?

Branimir

pre 8 godina

Problem Kosova je rešen još 1999, ne isplati se gubiti resurse i živce. Modernim državama ne treba teritorija po svaku cenu daq bi bile uspešne. Ostavite se predstava iz XIX veka i omogućite ljudima da što pre mogu nesmetano da sarađuju u poslu i trguju, sve drugo je gubitak vremena. Ja gledam kako se Hrvatska i Slovenija muče oko par km2 mora i čudim se njihovoj ludosti. Sve ovakve probleme iz Juge treba rešiti po principu da rešenje bude onako kako je (objektivno) značajno bolje za jednu od strana s tim da druga to nadoknadi. Evo recimo u slučaju Hrvatske i Slovenije Hrvatska treba da "proda" deo mora Sloveniji jer to Sloveniji puno više znači nego Hrvatskoj. Mislim da bi po istom principu trebalo rešiti i sve ostalo. Insistiranje na "srcu Srbije" (koje više nije u "telu Srbije") je romantična glupost koju je vreme pregazilo...

Albanac

pre 8 godina

Mislim da Albanci i Srbi treba da se razgranicimo. Tamo gde zive Srbi neka bude Srbija, a gde zive Albanci neka bude Albanija. Jedino je obo resenje normalno. Kosovo ne bi trebalo da bude drzava.

Snoop Dogg(pozdrav iz Vojvodine)

pre 8 godina

Kakve 2 Nemačke?
-Samo vas lažu, i to nije moguće, jer u 2 Nemačke su živeli Nemci, a na Kosovu su Albanci.

*Ajde da su rekli 3 države Srbija,Crna Gora i BiH da se ujedine-pa da razumem,jer jesmo isti narod,i isti nam je jezik...
*P.S.Rešavajte više problem Kosova,pa da idemo dalje!!!
***Trenutno su samo Vojvodina i centralni deo srce Srbije.

Doca

pre 8 godina

@Vladimir
Problem je u tome sto ti niko NISTA ne nudi za uzvrat, osim tapsanja po ramenu.
Nista od toga sto si naveo nije ni opcija a kamoli predlog za razgovor.
Shvatite da po tom pitanju pregovora nema.

darko k

pre 8 godina

To je zahtev za priznanje Kosova I naseg odricanja 15% nase teritorije zarad clanstva u EU, iskreno neka hvala nemoramo da budemo clanovi nikada mnogo nam se uzima I vredja nasa inteligencija

Stevan

pre 8 godina

Nista mi nije jasno. Kad su se poslednji put vratili iz Brisela sa pobedom od 5:0 sve je bilo obrnuto. Izgleda nisu nista shvatili. Blago nama.

Justice

pre 8 godina

Neki kazu da je Kosovo izgubljeno pa 430 godina pod Turcima je isto izgledalo kao"nemoguca" situacija ali vratili smo nasu zemlju.
Stvari se menjaju i sta ce biti za 50-100 godina ko zna.
I trebamo da trazimo da pise da je kulturno nasledje nase i neke firme i da pitaju EU kako da potpisemo to kad se albanci nedrze toga sto su vec potpisali. Nerazumem mi trebamo da priznamo vestacke granice i druge stvari ali mi nemoramo da priznamo Kosovo? ako nepriznamo Kosovo kako moze ovo drugo da vazi.

pre 8 godina

Treba zamrznuti to pitanje kao što je Kipar uradio. A kad budemo u boljoj poziciji da pregovaramo. Pre toga ući u Evroazijsku uniju.. Sa Rusima je jednog dana sve moguće, a sa EU sve nemoguće!

Ivica-s

pre 8 godina

LjUdi, dajte vise da zavrsimo sa tim ...smucilo mi se vise sve u vezi sa tim.Nismo se odbranili onda kad je trebalo, sad je sve kasno....Zasto da nam i deca budu taoci pogresne politike ko sto smo mi bili???

yossarian

pre 8 godina

Ljudi, u pamet se... Nije Srbija od juce niti ce biti do sutra. KiM ce biti zaista nezavisno onog moment akad se sa tim slozi Srbija. Da li stvarno neko misli da KiM treba dobiti samostalnost? Da li neko stvarno tako misli nakon pokazanog i dokazanog licemerja Zapada, ne samo na KiM, nego i globalno? KiM bi bilo samostalno samo zato sto taj licemerni Zapad tako zeli. Zapamtite, nisu vojnu pobedu na KiM odneli Albanci, odnosno UCK, nego NATO. I sad se hoce od Srbije da prizna taj rezultat u korist Albanaca. Ako to uradimo, nismo dostojni ni da imamo drzavu, bilo kakvu. Ove tlapnje za nemacki model pre se odnose na KiM i ALbaniju, jer su sa jedne i sa druge strane pripadnici iste nacije, kao sto je to bio slucaj sa D i DDR. I na kraju krajeva, Nemacka je bila porobljena i nije se pitala ni za suvu sljivu. Srbija nije porobljena. Srbija nikom nista ne duguje, za razliku od celokupnog Zapada koji stenje pod americkom ili vojnom ili ekonomskom cizmom. Sad bi autisticna birokratija iz Brisela tek tako da resi pitanje Srbije. Ne treba to dozvoliti, ima jos Srbija sta da kaze po pitanju KiM. Ako bude referenduma za pitanja KiM, ja znam sta cu zaokruziti. Znate li i vi?

naivčine

pre 8 godina

Hteli mi u EU ili ne granica na Merdaru ostaje zahvaljujuci svemu sto su do sada ucinile i potpisale Miloseviceva, Djindjiceva, Kostunicina i Vuciceva vlada. Zato je referendum Kosovo ili EU lazna dilema jer nam niko i ne nudi da biramo izmedju ta dva.
(FolqueBaroque, 11. oktobar 2015 02:46)

Da se ne pravimo naivni? Niko, osim Vučića i njegove vlade, nije pregovarao sa nepriznatim kosovskim institucijama! Niko nije birao predstavnike Srba u nepriznatom kosovskom parlamentu, osim Vučićeve vlade! Nisu vam krivi prethodnici, nego vam je teško da priznate da će "naprednjaci" da ozvaniče Kosovo!

Marko Škorić

pre 8 godina

Mina:Dok se god ne zatvore sva poglavlja, Srbija neće biti primljena u EU. Prema tome i poglavlje 35. ako ne bude zatvoreno ,Srbija se može da pozdravi sa EU. Postavlja se pitanje da li nam je to u interesu.

Mica

pre 8 godina

A koju drzavnost Srbija ima na Kosovu, sem na papiru. Tako mozemo i Cikago da proglasimo Srbijom. Uostalom tamo ima deset puta vise srba nego na Kosovu.

cujte srbi

pre 8 godina

pametno, samo sto je nemacka tezila ujedinjenju, a nas hoceste da razjedinite. italija neka se podeli na severnu i juznu, kad je to toliko korisno. sta kazes federika?

Beba

pre 8 godina

Iako je Vucic sve to vecunapred sigurno i dogovorio, u suprotnom to ne bi bilo napisano, mislim da bi za nas dugorocno bilo bolje da se ssda ljubazno zahvalimo na pregovorima uz obrazlozenje da smo spremni da ih nastavimo kada se za to steknu uslovi.da je u nadoj zemlji manje pljacke i korupcije bili bi ekonomski mnogo jaci i samim tim bi bili u mali drugacijoj poziciji.

Dejan

pre 8 godina

Kosovo je odavno srpska zemlja koliko je i Krim u sastavu Ukrajine.Gledati i stati iza toga da se narodu izdejstvuju i omoguce da imaju sva zagarantovana svoja prava kao svugde u svetu,kulturna bastina da bude sacuvana a Srbija da po ubrzanom principu krene putem EU.Kosovo je oduvek bio uslov tog puta samo sto politicari nisu hteli to da saopstavaju dok se ne stvore povoljni uslovi za takvu odluku a za to je trebalo vreme i priprema da bi se razumelo i prihvatilo.Sto pre se i jedni i drugi nadju u clanstvu EU bice bolje po sve.Ubedjivati protivnike tog puta da nam mesto nije u toj organizaciji je corav posao i o tome ne bih duzio pricu.

srkiboy82

pre 8 godina

Meni nije jasna konstatacija da se dve strane neće međusobno blokirati pri učlanjenju u druge međunarodne institucije. Pa mi smo već u svim menđunarodnim institucijama, na koji načim takozvana država Kosovo može nas da blokira u bilo čemu? Ovde su stvari veoma jasne, dok mi ne priznamo Kosovo kao državu, ono nikad ne može da postane država. Tek kad mi to učinimo Kosovo dobija i pravni i međunarodni suverinitet, dok bez našeg priznanja to je tek teritorija koja je samostalo proglasila nezavisnost, ali nema pravni legitimitet.

vojvodjanin

pre 8 godina

I opet Kosovo, koliko smo para davali, jednodnevne zarade, zajmove. Imam 38god,i otkad pamtim,i kao dete uvek je Kosovo najvazniji. Kad mozemo staviti tacku na to, idemo dalje....

Pecko

pre 8 godina

Verujem da će biti dovoljno mudrosti na svim stranama da se region ne uvlači u nove sukobe i da neke teške odluke sačekaju vreme kada će biti lakše iste doneti a nijednu stranu u pregovorima ne oštetiti.

Molim?

pre 8 godina

Pa to je sve vec tako kako u tom papiru pise, samo ga jos niko nije potpisao.
U Pristini sede AMBASADORI a ne KONZULI, u Kosovo se ulazi preko GRANICNIH PRELAZA, sa PASOSEM. Itd...

jovan

pre 8 godina

Mi smo izgubili kosovo kada je ono demografski izgubilo smisao da je to Srbija. I da smo bili pametni i da smo im dali nezavisnu državu uz dobru finansijsku nadoknadu, privatizovali sve firme i uzeli još para. Trebalo je samo zadržati sever Kosova zbog rudnika uglja. Trebalo je izvući veliku finansijsku dobit i obezbediti te ljude koji bi se iselili sa njihovog dela. Sad je nažalost kasno, a sigurno je da ćemo ga i definitivno izgubiti za džabe uz velike žrtve

divac

pre 8 godina

Polako ali sigurno stavlja se tačka na pitanje Kosova,a samim tim i na vladavinu Vučića.Kako god okrenes Vucic ce biti zapamcen kao neko ko je potpisao nezavisno Kosovo.Zar zato nije i doveden na vlast?!Najveca ironija od svega sto ga potpisuju oni sto su se najvise kleli u njega..nema nam spasa nazalost!!

d

pre 8 godina

@ Dejan
Ne lupetaj. Na Krimu 90% stanovnistva cine Rusi, na Kosovu 90% Albanci. Ako ce se nekome pripojiti u buducnosti to ce biti Albanija. Drzavu ne cini teritorija vec narod koji na njoj zivi, a koliko ima Srba na Kosovu danas?

Ratni veteran

pre 8 godina

Ako se ne varam ovi sto sada vladaju, vladase i kada smo ratom izgubili Kosovo i Metohiju. Red je da oni i diplomatski izgube. Samo je pitanje kada treba priznati poraz?

jovan

pre 8 godina

Kad je već nezvisno i izgubljeno sto traže od Srbije da potpisuje te papire
NIKAD I NIŠTA NE SMEMO POTPISATI O STATUSU KOSMETA.
Vrlo brzo jer kako izgleda odnos snaga na globalnom nivou moze se očekivati promene i oko Kosmeta u našu korist svetski policajac gubi moć.

Kjamil

pre 8 godina

Model za Kosovo – sporazum dve Nemačke

I da se u EU lepo posle spojimo, ko dve Nemacke, ko dva bratska naroda- nema druge, zar ne?

fudbal zblizava, gde politika nece i ne moze

pre 8 godina

Stolica u Ujedinjenim nacijama nije deklarativno navedena, ali jeste članstvo u Unesku, Savetu Evrope, UEFA...

-- Gledajte ovo i UEFA!!! Ako nista bice dobro posecenih prijateljskih i zvanicnih fudbalskih meceva. Ima da sevaju varnice.

sale

pre 8 godina

kome je kosovo srce srbije neka ide tamo da živi, a ne da priča o prolivenoj krvi, nasledjima itd. nikada niste ni bili na kosovu, a kosovo vam toliko znači. idite molim vas živite tamo ako vam je toliko stalo. ostale ostavite na miru!

dozhe

pre 8 godina

ja licno se ne bi bunio jer kad tad ce se geopoliticka situacija promeniti i onda se moze desiti ujedinjenje...treba samo biti realan i nasem narodu dole pruziti uslove za normalan zivot

Vlada

pre 8 godina

(Srdjan, 10. oktobar 2015 23:57)

Ti si uglavnom u pravu. Na žalost Slobodan Milošević to nije umeo da sagleda nego je na Kosovu video samo lako pokradena poslanička mesta. U ime tog našeg nasleđa trebalo je napraviti sporazum sa sadašnjim stanovništvom da poštuju zemlju koja je sve to stvorila. Pošto to nije urađeno nego se išlo đonom, isterao nas je odande jači đon. Verovatnoća da ćemo povratiti ikada Kosovo jednaka je verovatnoći da će Italija povratiti Dalmaciju. Dakle postoji kulturno nasleđe i istorija, a ne postoji suverenitet ni stanovništvo a ni istorijski tokovi ne idu u tom smeru. Po meni, tako treba i živeti. 90% nas nikada dole nije bilo. Ja bih više voleo da jednom vidim Gračanicu nego da ceo život vičem Kosovo je Srbija.

Zemun grad

pre 8 godina

Refereddum ZA ili PROTIV EU, znacio bi dilemu izmedju sanse da Srbija ekonomski i sistemski ojaca, ili da u slucaju odluke da ne udje u EU postane crna rupa na Balkanu. Srbija van EU bi dozivela totalni ekonomski slom i takva bila podlozna unutrasnjim nemirima i daljem teritorijalnom rasparcavanju. Kosovo tako ne bismo vratili, naprotiv bili bi smo iskljuceni iz pregovora o polozaju Srba na Kosovu, kao i onemoguceni da branimo interese Republike Srpske.
Bilo je devedesetih puno prilika da se KiM zadrzi u sastavu Srbije, ali su svi razumni predlozi da se Albancima da politicka autonomija, doziveli od strane Milosevicevog rezima i tadasnjih radikala optuzbe za izdaju.Svima koji se iole razumeju u politiku, jasno je da je dilema Kosovo ili EU lazna. Srbija moze uci u EU bez Kosova ili odbiti i ostati ne samo bez Kosova nego bez ikakvog uticaja na tamosnja desavanja.

Pero Ćivša

pre 8 godina

Srle: To je najlakše uraditi. Međutim zaboravlja se da Srbija ima preko 70% svojih trgovinskih razmena sa državama koje su članice EU. Da li to znači da se odričemo i tih trgovinskih razmena koje nam život znače.

Gbg

pre 8 godina

Poludim kad procitam ovakvu glupost ,,zamke"
Notorna je laz da su one tek sada ubacene u tekst.
Ovo nam EU sve vreme govori, iz samog pocetka, samo Angela koliko nam je puta rekla?
Ako se u Briselu obavazes da Kosovo neces blokirati na putu ka EU nemozes posle da kukumavcis u UN zato sto se ono uclanjuje u Unesko! Ako se obavezes da resis probleme granice pre ulaska u EU ne mozes da ocekujes da ce sve njene clanice povuci priznanja Kosovske nezavisnosti.Ili da ce 2 miljona albanaca hteti da se vrati pod okvir Srbije? Jedine zamke koje postoje su zamke srbskih politicara prema sobstvenom narodu,sve ostalo je odavno poznato.

lalo

pre 8 godina

@(Obelix, 10. oktobar 2015 23:59)
Za tebe je Kosovo nesto tamo "dole" a i sam kazes da nikad nisi bio tamo "dole" ali ti je u srcu. Kako ti moze biti nesto, sto nikad nisi ni video a kamoli obisao, u srcu? Isto tako bi ti mogla biti i vulkanska dolina Ares Szmertonosz na Marsu u srcu. Nisi ti jedini Srbin koji nikada nije bio "dole" ali koji ima to "dole' u srcu. Neka i u bude u srcu ali i tamo "dole" zive ljudi koje neko "odgore" bi hteo da ogranicava da slobodno zive, igraju fudbal, putuju, idu na olimpijadu i ko zna sta jos. Da nije ipak to malo iracionalno ?,

dusanmal

pre 8 godina

@Obelix "Postoje neka moja dva vidjenja ove cele situacije. Realan pogled i da kazem pogled iz srca. Realnost je jedna, a to je da je Kosovo nezavisno ma koliko se meni to svidjalo ili ne" - gde je rupa u vasem razumevanju je sama cinjenica da svaki moguci pritisak i zavrzlamu pokusavaju da iskoriste u cilju nekakvog priznavanja nekakvog statusa nezavisnog Kosova od strane Srbije. Zasto? - Zato sto bez obzira na de-fakto stanje na terenu, Medjunarodno Pravo stoji vrlo snazno na nasoj strani. Da, velike sile spremne na ignorisanje medjunarodnog prava zbog svog snaznog statusa priznaju Kosovo, jednostrano. No, bez naseg ekspicitnog poklanjanja - Kosovo ne moze u medjunarodne institucije te je na drugi i vazniji de-fakto nacin neodrzivo i nepostojece kao nezavisno. To moramo shvatiti. Moramo shvatiti u cemu je nasa snaga u ovom problemu i drzati se te linije. Nikakvo priznavanje, nikakve granice, nikakva "udruzenja". Ako se drzimo te linije, nezavisnost Kosova ce uvenuti na odsecenoj grani tokom vremena. Trenutna situacija je za njih daleko, daleko neodrzivija (narocito ekonomski) te je za deceniju-dve drzanja linije neminovno njihovo prihvatanje ne-drzavnosti u zamenu za autonomiju i ekonomsko prezivljavanje. Takvu autonomiju i mi moramo priznati i prihvatiti no to je i prihvatljivo.

anonimac3

pre 8 godina

Aman ljudi, manimo se Kosova vise. To je zavrsena prica.... Drzava da zastiti nase gradjane i to nesto opstina sa garancijom pune autonomije, zastititi manastire, spomenike kulture i pravac EU. Kome uostalom treba 2 miliona siptara u drzavi

stef

pre 8 godina

Kosovo je fakticki nezavisno. Najvise sto mi mozemo i treba da uradimo je da ugovorimo neka prava za srpsku manjinu i to je to, rudna bogatstva i infrastruktura(?) su izgubljena i ne vidim kako mozemo da ih vratimo. Naravno, ne priznajemo ZVANICNO ali tretiramo ih kao drzavu sto i jesu. U Unesko bi ih trebalo pustiti zbog ocuvanja kulturnog nasledja. Sad je pravo vreme da se donesu neke prelomne odluke jer ne postoje jake separatisticke tendencije i nece ni postojati u drugim heterogenim regionima( Raska/Sandzak i Vojvodina) osim ako se Vucic i Dacic ne prebace na staru i izvornu ideologiju njihovih politickih otaca koju su probali da preko noci zaborave i ubede nas da zaboravimo. Na unutrasnjem planu imamo ovu ekipu koja je spoj nesposobnosti i nemorala, najgora kombinacija. Na izborima sledece godine ih treba oboriti i dovesti ljude koji nisu bili na vlasti. Najbolja opcija je pokret Dosta je bilo, Sasa Radulovic i treba glasati za njih da predju cenzus sto verujem i da hoce jer su na proslim izborima, mesec dana posle osnivanja uzeli 2%. Svi ostali su bili na vlasti, ako i oni razocaraju jedina opcija je ili sopstveno politicko angazovanje ili emigracija.

Previse sam oduzio ali nadam se da ce bar neko da procita ovo moje geopoliticko i unutarpoliticko pisanije.
Pozdrav i sve najbolje citaocima B92!

Vlado Vujovic

pre 8 godina

Sve predloženo,pre ili kasnije,dovešće do iseljavanja srba sa KiM-a.Ovo ne pišem na bazi pretpostavke,već živim ovde i osećam ljude oko sebe.Ja lično,nikada ne bih voleo da do toga dodje.Ali,svaka isključena mogućnost, direktnih veza... (Vlade RS) i srba sa KiM-a,biće kraj postojanja srba na KiM-u,pre ili kasnije.
Znam,teško je odredjene elemente prošlosti vratiti na početnu tačku.Medjutim,postavlja se pitanje:
- Da li smo svih ovih godina,nakon 5-oktobarskih promena verovali u Deda Mraza, ili smo zaista dobili neki poklon.
Naravno da nismo - i nećemo!
Čemu onda verovanje u EU-topiju , ako isti ne žele da usklade spoljnu politiku sa svojom "budućom članicom".?
Žalosno je oteti Hristu krst kojeg je na ledjima nosio ponižen pred gomilom nevernika.
E, to nama danas rade.Upravo smo mi ti,koji vekovima nose težinu te krvavo napaćene zemlje i naroda,koji odoleva vekovima raznim osvajačima.Pogledajte demografske karte bliske prošlosti,pa ćete utvrditi postojanost albanaca na KiM-u.Nije ih bilo..Vekovima su stajali na stranu naših protivnika,i na taj način se plemenski spuštali ka niziji,te osvajali gradove.
I ne kažem-naprotiv,mi snosimo delimično odgovornost za naše patnje.
Kako god bilo,Bog s'nama.

Slobodan

pre 8 godina

Pa da i priznamo Kosovo opet bi nešto izmislili i tako u nedogled. Pa pre tri meseca su EU zvaničnici obećali da nas neće više uslovljavati kosovom i šta sad? Pa mogli su ovo da traže odmah pre tri godine i svi ti pregovori bi bili bezpotrebni. Jasno je da nas prave budalama i da nas nikad neće primiti u EU. Potrbno je se vratiti u UN tražiti zaštitu srpske imovine i prava manjina na kosovu možda nešto i uradimo ovo je sve sigurna potpuna propast i za srbe na kosovu i za državu Srbiju.

Vladimir

pre 8 godina

Treba biti mudar, sagledati sadasnjost i buducnost. Ja bih se resio te "bede", ali ne bez cene, i to visoke:
- Od tih par dzepova srpske populacije zahtevao da se naprave posebne opstine koje bi ostale deo Srbije,
- Kulturno-versku bastinu vratio pod punu kontrolu Srbije kao deo njene teritorije,
- Odredjene rudne i industrijske komplekse, kao i Brezovicu takdoje vratio Srbiji,
- Uveo zakone koji bi im onemogucili da se vise sire na ostatak Srbije.

Sve to moze da se zahteva i izvede kao minimum nasih zahteva pristanka potpunog priznanja te kvazi drzave. Sve najbolje!

Filip

pre 8 godina

Mozda bi Ukrajna priznala Krim ali ako prizna u roku od par godina odose svi ostali i Odesa i Istocna Ukrajana, a onda i zapadna pa ce jedan deo da ugrabi Madjarska ("nevoljno") jedan deo Poljska ("eto silom prilika sta ces"). Mozda bi Spanija priznala Kataloniju ali u roku od 10 15 godina svi ce otici iz Spanije - i Baskija, i Andaluzija i ostale republike sve do poslednje. Pitanje Kosova nije pitanje samo teritorije nego kao sto vidite uopste pitanje buducnosti zemlje i nijedna zemlja pa ni Srbija ne moze svojevoljno da se odrice jer nista nece ostati vise. Tako je bilo i sa SFRJ cim je Slovenija povukla nogu otisli su svi kud koji pa i neki silom prilika. Istocna i Zapadna Nemacka mogu da se primene na Srbiju i republiku Srpsku a ne nikako na ovaj primer i na kraju hoce li se mozda ujediniti Srbija i Kosovo ako je po ovom nemackom modelu. Cisto sumljam da su to predvideli.

FolqueBaroque

pre 8 godina

Hteli mi u EU ili ne granica na Merdaru ostaje zahvaljujuci svemu sto su do sada ucinile i potpisale Miloseviceva, Djindjiceva, Kostunicina i Vuciceva vlada. Zato je referendum Kosovo ili EU lazna dilema jer nam niko i ne nudi da biramo izmedju ta dva.

Kalgarijanac

pre 8 godina

Kosovo je izgubljeno jos za vreme Tita a suludi postupci Milosevica i inacenje sa svetom koje je dovelo do bombardovanja, koje su nasa “Braca Rusi” precutno prihvatili je bila sledeca faza….onda jednostrano proglasenje i na kraju cinjenica da je vecina zemalja EU priznala Kosovo kao nezavisnu drzavu. E sada dolazimo do finala. Vucic i Toma igraju smesnu igru u kojoj su vec odavno priznali Kosovo. Evo samo jedno pitanje koje naravno niko ne moze javno da im postavi zbog mraka u kome zivimo. Zasto javno podrzavate i birate Srbe koji ucetvuju u Kosovskom Parlamentu, znaci sa nase pozicije Kosovski Parlament nije legitiman ili Srbe koji su u Kosovskoj Vladi gde je na primer do juce premier bio Taci koga mi hocemo da uhapsimo ako kroci na teritoriju Sbije ? Ukoliko zaista zelimo u EU, a ja ne verujem da to ova trenutna vlast zaista zeli, Kosovo treba momentalno priznati kako ne bi i dalje ostatak Srbije ispastao za nesto sto smo davno izgubili.

Smesno

pre 8 godina

@Nemacke su se na kraju ujedinile , to je nasa sansa
(Sale Veliki, 10. oktobar 2015 23:47)

U te dve nemacke zive nemci, a u "srpskom" Kosovu zivi 2 miliona albanaca koji nece da im se komanduje iz Beograda i 30-ak hiljada srba koji primaju platu iz budzeta Srbije a ne rade u Srbiji.
Jos vaznije, ne mozes gumicom da izbrises tih 2 mil. albanaca a nisam siguran ni da ih zelis na nekim izborima u Srbiji, jer ce ti onda lako Premijer biti Hasim Taci, ako su oni legalni gradjani Srbije.
Kako ne vidite to i ne razmisljate o takvim stvarima?
Realnost - Srbija ne bi znala sta ce sa Kosovom i da joj ga svet ustupi na tacni. Problem albanaca ne moze da se resi.

the good the bad and the ugly truth

pre 8 godina

Radite sta hocete samo nemoj ponovo da ih uvlacite u drzavu.
Gde god se nalaze prave samo probleme, Makedonija se zbog njih skoro raspala, Grcka je na jedno oko stalno budna, na jugu Srbije formiraju para pokrajinu i metu za buduca s...a za 20-30 godina taman kada nam deca odrastu, KiM su oteli i napravili mafijasku drzavu pa njih 200.000 bezalo za Nemacku opet kroz Srbiju.
Ja kod tog naroda nisam video sportiste, pesnike, slikare, muzicare, naucnike, nobelovce, nisam cak cuo ni da neki Albanci imaju drugacije misljenje, svi misle isto.
To je narod koji gaji ekspanzionizam, njih nista drugo ne interesuje u zivotima.

Ako je moguce pokusajte naci zajednicki dogovor sa Ger, Fra i US, da se ozbiljno zastite manastiri u UNESCO, poloze garancije, batalite njih.

alen

pre 8 godina

Pravi Srbi nece ni nato ni propalu eu .Samo Ruske baze u Srbiji zele pravi Srbi-Treba im se zahvaliti jer njihovo vreme je vec proslo.CAO.

Zgrozena

pre 8 godina

U celom tekstu mi se ne svidja ni jedna jedina rec, a najmanje naslov. Odakle Nemackoj ili bilo kojoj zemlji pravo da odlucuje o KiM i granicama Srbije?

whocares

pre 8 godina

Koliko me ovaj moj narod fascinira... 1)Kosovo je nezavisno. Vec ima toliko elemenata drzavnosti i priznanje veceg dela sveta.2) Na Kosovu je vise od 90% Albanaca, koji ne zele da zive u Srbiji i to se nece promeniti, dakle ti komentari o ujedinjenju dve Nemacke veze nemaju sa zivotom. 3) EU i druge organizacije otvoreno pregovaraju sa Kosovom. Na Kosovo se iz Brisela gleda kao na potencijalnog kandidata za clanstvo. 4) Mi samo bezveze trosimo i toliko para, (od cega verovatno vecina i ne zavrsi tamo gde treba) na to Kosovo koje toliko zeli da bude nezavisno. 5) Najmudrije bi bilo resiti sve probleme npr sa imovinom itd koliko je god moguce u nasu korist, usloviti ih da cuvaju srpsko nasledje i preostale Srbe itd, na kraju krajeva oni zele da zavrse sa tim pa bi verovatno prihvatili dobar deo toga. Potpisemo sporazume, medjusobno se priznamo i zapocnemo novu eru odnosa sa Albancima. Mozete to nazvati porazom ili nepravdom ali ja prosto ne vidim da imamo bolji izbor. Da smo malo civilizovaniji, shvatili bismo da je to win-win.

ETFovac

pre 8 godina

Pa bolje i da ga priznamo, jer ovako nas ucenjuju sa nasom imovinom dole. Na kraju cemo sve izgubiti. Nesposobnost političara da sagledavaju situaciju na pravi način vec 25 godina nas je dovela dovde. Ovako im mi damo nezavisnost, pod uslovom da zadrzimo vlasnistvo nad nasom imovinom. Ne bih živeo sa albancima sigurno, ali ovako ih ogranicimo na teritoriju Kosova, da se ne mogu siriti u Srbiji i ekonomski eksploatišemo. Zar su ovi sa zapada glupi sto se vode interesima. I sami vidite gde ih je to dovelo. A ako bude referenduma, pozvao bih sve ljude da racionalno sagledaju posledice (ne)priznanja.

demokratija nema alternativu

pre 8 godina

Nije to nikakav "poseban, izmišljen, nametnut" uslov Srbiji, nego je jedno od fundamentalnih pravila EU, da se u Uniju primaju samo države sa potpuno jasno definisanim granicama i bez nerešenih pitanja sa susedima.
Ali u unutrašnjim odnosima političkih faktora u Srbiji, vrlo je važno da se ova tema drži stalno otvorenom, jer je to izvor za manipulaciju priglupim biračkim telom, za konstantan lopovluk velikih razmera iz državne kase, pod izgovorom da je to "pomoć za Srbe" na KiM, i kao motiv za pravljenje podela na "izdajnike" i "rodoljube", čime se oni prvi lako stavljaju na stub srama.(srbomrzac, izdajnik, plaćenik, antirus..., 10. oktobar 2015 23:43)Eto Kipar primiše u uniju(2004) iako nema rešeno pitanje granica i odnosa sa susedima.Nisu u pravu ni u vezi druge stvari.Kosovo je možda bilo izvor manipulacija u nekim ranijim godinama,ali od kada je SNS na vlasti to pitanje se skoro ne pominje u medijima.Osim ako neki plaćeni analitičar ili strani funkcioner ne pohvali premijera zbog odnosa prema Kosovu i briselskog sporazuma.Za razliku od godina posle petog oktobra,danas u medijima, parlamentu i celokupnom društvu gotovo da ne postoji kritika vladine politike prema Kosovu.U poslednjih 15 godina odnos političkih partija prema Kosovu nije imao veći uticaj na izbore.Kosovo je bilo na 4-5 mestu po uticaju na izbore,a sada nije ni među top 10.Kosovo više nije najskuplja srpska reč,sada je to EU.Danas Srbi veruju mitovima o EU,a ne Kosovu.Videćemo u narednim decenijama gde će nas to dovesti.Ne verujem da su naši preci ponosni na svoje naslednike.

idemo dalje

pre 8 godina

Sve u svemu zna se ishod svega ovoga: Srbija moze u EU i naravno bez Kosova. Srbija moze da odustane od EU ali ponovo ostaje bez Kosova. U oba slucaja Srbija ostaje bez Kosova jer nema ni teoretske mogučnosti vračanja suvereniteta na teritoriju Kosova.(istina, 10. oktobar 2015 23:01)Ako je to sve "istina" zašto se onda vode ovi pregovori?Zašto se iz Brisela vrši pritisak na Beograd i Prištinu da pregovaraju?

miki

pre 8 godina

Ukoliko nas vi nasa braca izdate, nas na Kosovu, doci cemo svi u Beograd, kupiti vasa radna mesta i mislicemo samo na novac i kako vas da zeznemo, postacemo drugi narod. Ziveli Kosovci.

Ivan

pre 8 godina

Iskreno, to je sve i realno i stvarnost. Samo je pitanje da li ce nasi odloziti takav sporazum za jos nekih deset godina i da nastavimo sa propadanjem i bavljenjem vec svrsenim temama, ili cemo krenuti dalje iz ovog brloga u kome se nalazimo. Svakako nas to ceka, dok se osvestim oi shvatimo realnost.

Tarzan

pre 8 godina

Mislim da sve stvari treba nazvati svojim imenom. Od potpisivanja Dejtona a potom i Kumanovskog sporazuma Srbija je tretirana kao gubitnik u ratu na ovim prostorima. Kao Nemacka posle WWI. Da se podsetimo samo da Nemacka posle WWII nikada ne bi bila sto je danas da je pod svoje "krilo" nije uzela Amerika i stavila na noge Marsalovim planom. Nije to uradila zato sto je volela Nemce, narocito posle WWII, vec zato sto je za to imala interese, mozda ne u tom trenutku ali projektovane interese u narednih 50 ili 70 godina sigurno. I danas je u Nemackoj najvise americkih vojnika u Evropi i ma koliko ne izgledalo tako Nemacka je eksponent americkog uticaja i americke politike u Evropi. Nas posle svih desavanja u 90-tim godinama ni jedna velika sila nije uzela "pod svoje" tako da smo ostali sami protiv svih vukova za Zapada, koji su opet projektovali svoje interese kroz Hrvate, Muslimane, Albance a sve na stetu Srba i srpske drzave. Odnos koji Zapad ima prema Srbiji - ceo taj proces pristupanja EU, briselski pregovori... je u stvari samo uslovljavanje Srbije da svesno cini ustupke u korist svoje stete. Moje misljenje je da je jedina sansa za Srbiju da zastiti svoje interese da Rusija stane iza nje. U tom smislu je velika greska DS-a sto je za svoje vladavine pristao da se pregovaracki proces izmesti iz UN, gde bi na Ruse (a mozda i na Kineze) mogli da racunamo u EU gde nemamo ni jednog saveznika na svojoj strani. Ovako, imamo samo iluziju da se i mi nesto pitamo oko Kosova.

Srbin

pre 8 godina

Pd nas traze "da se odreknemo" neceg cega nismo vlasnici i nema sanse da budemo narednih par stotina godina, bar ne dok ne izbije neki nuklearni rat i promeni se odnos snaga u svetu. Nakon toga moze kako hocete, a do tad, zna se. Zato ne vidim cega se mi to odricemo osim davanja svaki dan 100.000 eura iz budzeta Srbije raznim Covicima, Veselinovicima i ostalim "patriJotama" da kradu preko svojih firmi koje i te kako saradjuju sa albancima i uzimaju 90% tog novca.

mmm

pre 8 godina

Ja milsim da Srbi sa Kosova trebaju da sami odluce sta hoce, i sta je najbolje za njih, a ne da se Vucic dogovara u njihovo ime, po meni iskreno bi bilo najbolje da se izvrsi razmena teritorija, Sever Kosova nama, njima teritorija opstine Preseva, napraviti zid kao madjarska i stvar je resena za sva vremena.

mlekadzija

pre 8 godina

Ne smem ni da pomislim kakav bi bio tekst da su ga kojim slucajem pisali nasi neprijatlji a ne nasi dragi evropski prijatelji...Samo nenormalna zemlja se moze dobrovoljno odreci svoje teritorije. Nikad ne priznati nasilnicko agresijom NATO otimanje Kosova i Metohije. No nasi politicari ce pristati na sve. Tragicno...

ne damo

pre 8 godina

Po mom misljlenju ovo je ucena, da se bukvalno odlucimo za jedno ili za drugo, nisam pametan sta reci ali ne sumnjam da cemo se do kraja boriti za pokrajinu, za kulturno nasledje i za svo nase bogatstvo koje se tamo nalazi, jer ne zele oni bezveze da nam ga oduzmu, da ne vredi ne bi se toliko interesovali za Kosovo. Veoma teska situacija, ali to je i dalje nacrt

Realno

pre 8 godina

E nemoze! Ideja nije tako loša ali nemoze da se promeni između Srbije i Kosova. Zašto? Nemacka je bila podeljena. BRD je savezna demokratska federativna republika. DDR je bila komunistički sistem. BRD je u svom ustavu imala pasus da moze da pripoj nemacke države u svoj sistem. Ovo je kasnije izbrisano. Obe nemacke su pricali isti jezik, vera je ista, jedan je narod. Kosovo nije Srbija! Od 1999. Koliko me srce boli. I čim se počne sa poglavljem bice sve dalje od Srbije. Jedino da se promeni politika i da se kroz evropsku uniju opet ujedine. Npr. Šengen , jedna valuta , itd....

Dado

pre 8 godina

Referendum,kao Grci. Oxi. Onda katastrofa. Potom dugotrajno i nepovratno propadanje. Najverovatniji scenario, koji nebi voleo, ali koji najviše liči na nas kao narod kad se nadjemo pred stresnom situacijom. Tera nas strast a ne pamet. Sačuvaj nas Gospode.

Mile

pre 8 godina

Ja mislim da kad bi se u Srbiji raspisao referendum za nezavisnost da bi ljudi glasali za.
Ako se nekim cudom Kosovo vrati u Srbiju jer stvarno hocete da placate porez za izdrzavanje 2miliona albanaca i da ih gledate po Beogradu?

Kapiram da jedna drzava ne moze tek tako da se odrekne teritorije, zakonski drzavi pripada sve ispod pola metra zemlje (znaci ako iskopate nesto, recite da je bilo na manje od pola metra) i sva nenaseljena teritorija, a to je sve potencijalna investicija uz zastitu okoline itd. Kosovo za sada potpuno zavisi od nas, telekomunikacije i energetika su nasi. Da je vlada pametna, lepo ponudi da ih prizna kao nezavisnu drzavu uz debelu novcanu odstetu, koju treba da otplate za 50tak godina.
Ja ne vidim nikakav logican nacin da Kosovo ponovo bude u Srbiji, cak i da se svi Albanci odu preko noci, ko ce tamo da zivi, za 20 godina prepolovice nam se nacija.
Sto se naci(onali)sta tice i onih koji su u fazonu ne damo nase: Jel ste vi ikad bili na tom Kosovu i sta vama znaci zemlja toliko daleko od vase kuce.
Nezavisnost Kosova je problem drzave, i logicno je neizbezan, samo treba smisliti kako izvuci najvecu korist iz cele price.

Sanja

pre 8 godina

LJudi, za sve sto se desilo na Kosovu i sa Kosovom posle toga koliko si krivi politicari, vvise su krivi ljudi koji su ziveli tamo. Oni koji su ziveli na Kosovu, znace o cemu govorim , ali nikada javno nece priznati. Sami smo sebi jamu iskopali, a sad kukamo. Kad nesto imas, ti ga cuvas, a ne ponasas se bahato prema njemu. Ja verujem da ce Vucic nesto smisliti i uraditi, ali ni on covek nije svemocan.

Posmatrac

pre 8 godina

Vlast je dovela do ovakvog rešenja za Kosovo. Sve naše dosadašnje vlasti a ove poslednje dovele cara do duvara. Narod niko ništa nije pitao. Kad je došao trenutak da se to i formalno odradi (iako su Kosovo kao drzavu priznali po mnogim tačkama) daj da pitamo narod. Zaista je jadan ovaj naš narod. Narod bez ikakve budućnosti!

Marko

pre 8 godina

Ja bi Kosovo priznao, a usput izvukao što više koristi za Srbiju je moguće. Svejedno će ga neko nekad morati priznati bez da išta izvuče. To je moje mišljenje.

kisa

pre 8 godina

Pa oni nam poturaju anahroni model iz vremena hladnog rata koji ni njima nije valjao. Dajte molim vas uozbiljite se. Krim i Rusija, a sto ne taj model? Kakav god je odnos snaga i ingerencija tzv Kosova i Srbije sada mi ne smemo da zaboravimo na mnogo toga sto je tamo i sto je vredno, od epskog do materijalnog - a to nam je oteto.
Makar nam samo na razglednici bilo, mi KiM pod uslovima koji vladaju u svetu i nad nama, i po ovakvom odnosu dva naroda, Albanskog i Srpskog, ne bi smeli priznati kao tudju drzavu.

Srdjan

pre 8 godina

Zanimljivo mi je kako ova, po meni veoma vest, nije naišla na veću medijsku pažnju i komentare javnosti.Ja nisam sentementalna osoba i smatram sebe veoma realnim pa i po pitanju naše južne pokrajine. Realnost je da većinu građana Srbije baš briga za Kosovo i Metohiju,ali briga ih očigledno i za druge goruće probleme u društvu!Svi gledaju sopstvene živote i niko ne želi da vidi širu sliku. Ja ne želim da lamentiram nad Kosovom kao našom kolevkom i sl. i da se koristim jeftinom dnevnom politikom.Ajmo malo o...EKONOMIJI.Odričemo se 15% teritorije, rudnog bogatstva (ko zna sve čega ima ispod KIM-a), zemlje,infrastrukutre koji su u krajnjem slučaju svojim novcem podigli naši očevi i dedovi.Nisu šiptari to izgradili.Jel treba sa se odreknemo svog kultrunog nasleđa i tradicije(ne mislim samo na crkve i manastire-nisam vernik) već i na tradiciju i kulturu našeg naroda koja je najbogatija upravo bila na Kosovu i Metohiji.Treba da popljujemo na krv i kosti naših predaka koji su to Kosovo (i ne samo Kosovo) oslobađali.Slažeme se da treba gledati i biti okrenut ka budućnosti ali mi previše zaboravljamo svoju prošlost.Referendum!Za i protiv EU,odnosno za i protiv konačnog odcepljenja KIM-a!Pa neka građani odluče

Слоба је Српски херој

pre 8 godina

"Не нападају Србију због Милошевића већ Милошевића због Србије ".

srbomrzac, izdajnik, plaćenik, antirus...

pre 8 godina

Sve što je nabrojano, predstavlja opštepoznate činjenice, koje nisu nikakva novost sa kojom se sada prvi put susreće Srbija...
Od potpisivanja Kumanovskog Sporazuma, prestale su sve moguće i zamislive nadležnosti, prava i državne ingerencije Srbije na prostoru KiM.
Sa tim stanjem se živi već 15 godina, i predstavlja notornu laž da nije bilo za očekivati da će se to i formalno - de fakto (na terenu), i de juri (na papiru) - morati regulisati, ako postoji ozbiljna namera da se ulazi u EU.
Nije to nikakav "poseban, izmišljen, nametnut" uslov Srbiji, nego je jedno od fundamentalnih pravila EU, da se u Uniju primaju samo države sa potpuno jasno definisanim granicama i bez nerešenih pitanja sa susedima.
Ali u unutrašnjim odnosima političkih faktora u Srbiji, vrlo je važno da se ova tema drži stalno otvorenom, jer je to izvor za manipulaciju priglupim biračkim telom, za konstantan lopovluk velikih razmera iz državne kase, pod izgovorom da je to "pomoć za Srbe" na KiM, i kao motiv za pravljenje podela na "izdajnike" i "rodoljube", čime se oni prvi lako stavljaju na stub srama.
Prodavanje magle, bezobzirno širenje laži, i perfidno obmanjivanje javnosti je ovde već odavno dobro uvežbana praksa, pa ni sadašnji akteri te predstave nisu bez iskustva...

Maja

pre 8 godina

Model za Kosovo nije ni malo ispravan, sto se nase strane bar tice. Smatram da Vucic nece pristati na to. E sada da li ce to mimo njega opstati, nadam se da nece

Warpten

pre 8 godina

Bojane i ostali defektisti treba da vas je sram..
Svakako primetim da se javno mnenje promenilo i da ce na referendumu proci nezavisnost, ali ljudi...
Albanci vise nemaju velik fertilitet, iseljavaju se i oni.. Mirna reintegracija je moguca uz visoku autonomiju. Lako bi se postavila albanska vlast koja bi za nas radila i kontrolisala taj prostor za Srbiju.
Odricete se nase istorije, resursa i pravde, promenice se vremena pa i ljudi.. Neka uvek ostane sansa da se vratimo.

Srle

pre 8 godina

Godina 2015 nije isto sto i npr godina 2000.
U ovom trenutku bi jedino ispravno bilo zahvaliti se na takvoj vrsti ponude i saopstiti EU da pod takvim uslovima ne možemo da nastavimo proces pridruživanja, zahvaliti na pozivu da budemo zemlja članica i objaviti da od članstva odustajemo, odustati od sporazuma o stabilizaciji i prodruživanju i pregovarati o novom obliku i načinu postizanja trgovinskih sporazuma sa EU.
U pregovorima oko Kosova glavni akcenat staviti na imovinu države Srbije i njenih građana na teritoriji Kosova kao i na prava pripadnika srpskog naroda koji živa na Kosovu. Kosovu je takođe jako bitno da ga Srbija na neki način prizna jer bez toga ne postoji ni teoretska šansa da ikada mogu pridružiti EU u kojoj postoji 5 država koji ih ne priznaju. Naravno za ovakvo nešto bilo bi potrebno raspisati referendum i prepustiti građanima da odluče da li žele pod ovakvim uslovima nastaviti postupak pridruživanja EU.
Za to vreme bilo bi potrebno u zemlji provesti odgovarajuće reforme i raditi na tome da postane što bliža po razvoju i vladavini prava zemljama EU, što nažalost sa ovakim političarima teško da je moguće.

Staljin

pre 8 godina

Neodrzivo. Kao prvo, Nemacka je podeljena da bi bila kaznjena za svetski rat. Drugo, u obe Nemacke je ziveo nemacki narod. Ovde je slucaj nasilna secesija tako da je iluzorno pricati dalje o tom "resenju".

a sta posle toga

pre 8 godina

Srbija se nece odreci svoje drzavnosti na Kosovu po bilo koju cenu i to u EU treba da znaju.
(Misko, 10. oktobar 2015 22:59)

Može a to znači odustajanje od Evrope i svih sporazuma sa Prištinom. Posle toga ta Priština će isto tako poništiti sve sporazume sa Beogradom i naravno ZSO, pa onda Ahtisarijev plan i opštine sa srpskom večinom i uvesti upravu u svim opštinama koje ne poštuju zakone Kosova. Opštine sa srpskom večinom na Kosovo onda bi bile isto kao i druge opštine bez nijedne dodatne nadležnosti koje sada imaju.

Nijedna institucija Srbije niti struktura ne bi bila dozvoljena na Kosovo a zvaničnici Srbije ne bi mogli uči na Kosovo jer ne bi imali dozvolu za ulazak.

Naravno i mnogo drugih loših stvari.

Petar

pre 8 godina

(Bojan, 10. oktobar 2015 22:49)

Upravo si objasnio ono što 90 posto Srba ne shvata. Šta sa svima njima? Imali bi možda i najjaču stranku u Srb, a samim tim i svašta još nešto.

Obelix

pre 8 godina

Postoje neka moja dva vidjenja ove cele situacije. Realan pogled i da kazem pogled iz srca. Realnost je jedna, a to je da je Kosovo nezavisno ma koliko se meni to svidjalo ili ne. Generalno, vecina ljudi ce vam to reci u nekom neformalnom razgovoru. Naravno nikada vam to javno nece priznati. Drugi pogled, naravno emotivan, je da je Kosovo Srbija sto je i normalno. Svako ko je gradjanin Srbije treba tako da oseca. Nikad nisam bio dole, najblize sto sam prolazio je kada idem u Grcku na more. E sad, uvek ce se ova dva pogleda u meni sukobljavati. Glava kaze, da izgubili smo ga, mozda cemo ga nekada vratiti ako se promene neki odnosi u svetu, dok srce kaze KOSOVO JE SRBIJA. Verovatno je i kod ostalih tako, sta znam.

Mile

pre 8 godina

Ja bih im dozvolio mesto u medjunarodnim sportskim institucijama. Mi sa Albancima nemamo nikakvu komunikaciju i ovi politcki procesi nikad mece resiti probleme. Nikad ne smemo da priznamo nezavisnost ali moramo da se povezemo sa njima i da izgradimo prijateljske odnose da mozemo slobodno da se krecemo dole a ne da strepimo.

Džedaj iz Marinkove bare

pre 8 godina

Bez obzira ko je za šta,došlo je vreme za referendum pa nek narod odluči da li Kosovo ili perspektiva učlanjenja u EU za neodređeni broj godina.

Vasilije

pre 8 godina

Koliko je truda ulozeno u pregovore i oni samo povecavaju zahteve. Jedino ostaje da se nadamo da cemo se jednoga dana ujediniti kao Istocna i Zapadna Nemacka.

istina

pre 8 godina

Nije tu ništa neočekivano. Kosovo se sprema da potpise SSP sa EU, a to znači kao POSEBNA DRZAVA. Naime, kao što je poznato, SSP se potpisuje izmedju EU i države zapadnog Balkana. Dakle ako postoji neki drugi SSP koji se potpisuje sa Kosovom onda šta je to neog prihvatanje činjenice da se potpisuje sa nekom drugom državom jer kao što je poznato EU davno potpisala sa Srbijom taj SSP.

Sve u svemu zna se ishod svega ovoga: Srbija moze u EU i naravno bez Kosova. Srbija moze da odustane od EU ali ponovo ostaje bez Kosova.

U oba slucaja Srbija ostaje bez Kosova jer nema ni teoretske mogučnosti vračanja suvereniteta na teritoriju Kosova.

C i n i k

pre 8 godina

Msm,a sta je problem? Do kad tacno treba da se pravimo blesavi? Kosovo jeste nezavisno.I dobro je po Srb da je tako. Inace,sta bi mi sa 2.5 mil.Albanaca? Osim ako neko ne zamislja samo teritoriju Kosova bez Albanaca?

Bojan

pre 8 godina

Ok, hajde da pretpostavimo nemoguce i kazemo, Ameri i ostali ce da priznaju gresku i kazu Kosovo je ipak deo Srbije.
Mislite li da bi doslo do mirne i ponovne integracije Kosova u Srbiju?
Ok, da opet pretpostavimo nemoguce i kazemo da hoce i da jedva cekaju da se to desi.
Pitanje je, sta bi onda sa svim tim albancima, kojih sada ima jos vise?
Dakle, svi znamo da je to na zalost to nepovratan proces, da nemamo super mocna vanzemaljska oruzja da pobedimo Amere, da nemamo ekonomiju koja to moze da istrpi, da nemamo ljudstvo i najbitnije, da nemamo pamet.
Posto to znamo, logicno pitanje koje se postavlja je "sta mi to radimo, protiv cega i cime se borimo i sta ocekujemo da ce se desiti?"
Da li se nadamo nekoj nerealnoj bozanskoj i kosmickoj pravdi?
Da li se nadamo da ce Isus da sidje sa neba i kazni sve koji su se ogresili o nas, da ce objasniti albancima da ustvari treba da nas vole a da ce Ameri da zavrse pred vratima pakla?
Ma, molim vas...

Kazanova

pre 8 godina

Ovo nije dobro i ovo je uzasna vest,ali mi moramo stoicki da je podnesemo i da diplomatski,politicki i pravno ovo na neki nacin osporimo i da svoje interese stavimo u prvi plan.

tako misim ja

pre 8 godina

Kada čitam komentare izgleda kao da će cela Srbija da padne u trans i da se samoubije zbog neformalnog priznanja Kosova.
A kad pričam s ljudima, uživo, prijatelji, poznanici, rodbina, na poslu, na treningu, nikog nije briga, svi su više u fazonu da je to i tako i tako gotova stvar i da ih bas boli briga za Kosovo.
Koga uopšte briga za Kosovo, osim onih koji od toga imaju čistu čistijatu korist, lovu lovu lovu i opet lovu, i kao neki važni politički uticaj, što mu se opet svodi na lovu.
Ajde bre ne smarajte više!!!

Bata Stojkovic

pre 8 godina

Nasi evropski prijatelji ocigledno Kosovo smatraju vaznijim od Srbije i postavljaju se kao da je ono kandidat za prijem u EZ a ne Srbija sto verovatno i jeste obzirom da cim potpisemo predaju Kosova ima da nas puste niz vodu. Latini su stare varalice.

Dejan

pre 8 godina

Model za Kosovo I Srbiju moze biti modek Krima I Rusije.
Kada bude doslo do velikih promena u svetu I drasticno opala moc Amerike okupirani deo Srboje ce se vratiti u njen sastav.

Srdjan

pre 8 godina

Zanimljivo mi je kako ova, po meni veoma vest, nije naišla na veću medijsku pažnju i komentare javnosti.Ja nisam sentementalna osoba i smatram sebe veoma realnim pa i po pitanju naše južne pokrajine. Realnost je da većinu građana Srbije baš briga za Kosovo i Metohiju,ali briga ih očigledno i za druge goruće probleme u društvu!Svi gledaju sopstvene živote i niko ne želi da vidi širu sliku. Ja ne želim da lamentiram nad Kosovom kao našom kolevkom i sl. i da se koristim jeftinom dnevnom politikom.Ajmo malo o...EKONOMIJI.Odričemo se 15% teritorije, rudnog bogatstva (ko zna sve čega ima ispod KIM-a), zemlje,infrastrukutre koji su u krajnjem slučaju svojim novcem podigli naši očevi i dedovi.Nisu šiptari to izgradili.Jel treba sa se odreknemo svog kultrunog nasleđa i tradicije(ne mislim samo na crkve i manastire-nisam vernik) već i na tradiciju i kulturu našeg naroda koja je najbogatija upravo bila na Kosovu i Metohiji.Treba da popljujemo na krv i kosti naših predaka koji su to Kosovo (i ne samo Kosovo) oslobađali.Slažeme se da treba gledati i biti okrenut ka budućnosti ali mi previše zaboravljamo svoju prošlost.Referendum!Za i protiv EU,odnosno za i protiv konačnog odcepljenja KIM-a!Pa neka građani odluče

Bojan

pre 8 godina

Ok, hajde da pretpostavimo nemoguce i kazemo, Ameri i ostali ce da priznaju gresku i kazu Kosovo je ipak deo Srbije.
Mislite li da bi doslo do mirne i ponovne integracije Kosova u Srbiju?
Ok, da opet pretpostavimo nemoguce i kazemo da hoce i da jedva cekaju da se to desi.
Pitanje je, sta bi onda sa svim tim albancima, kojih sada ima jos vise?
Dakle, svi znamo da je to na zalost to nepovratan proces, da nemamo super mocna vanzemaljska oruzja da pobedimo Amere, da nemamo ekonomiju koja to moze da istrpi, da nemamo ljudstvo i najbitnije, da nemamo pamet.
Posto to znamo, logicno pitanje koje se postavlja je "sta mi to radimo, protiv cega i cime se borimo i sta ocekujemo da ce se desiti?"
Da li se nadamo nekoj nerealnoj bozanskoj i kosmickoj pravdi?
Da li se nadamo da ce Isus da sidje sa neba i kazni sve koji su se ogresili o nas, da ce objasniti albancima da ustvari treba da nas vole a da ce Ameri da zavrse pred vratima pakla?
Ma, molim vas...

Dejan

pre 8 godina

Model za Kosovo I Srbiju moze biti modek Krima I Rusije.
Kada bude doslo do velikih promena u svetu I drasticno opala moc Amerike okupirani deo Srboje ce se vratiti u njen sastav.

Srle

pre 8 godina

Godina 2015 nije isto sto i npr godina 2000.
U ovom trenutku bi jedino ispravno bilo zahvaliti se na takvoj vrsti ponude i saopstiti EU da pod takvim uslovima ne možemo da nastavimo proces pridruživanja, zahvaliti na pozivu da budemo zemlja članica i objaviti da od članstva odustajemo, odustati od sporazuma o stabilizaciji i prodruživanju i pregovarati o novom obliku i načinu postizanja trgovinskih sporazuma sa EU.
U pregovorima oko Kosova glavni akcenat staviti na imovinu države Srbije i njenih građana na teritoriji Kosova kao i na prava pripadnika srpskog naroda koji živa na Kosovu. Kosovu je takođe jako bitno da ga Srbija na neki način prizna jer bez toga ne postoji ni teoretska šansa da ikada mogu pridružiti EU u kojoj postoji 5 država koji ih ne priznaju. Naravno za ovakvo nešto bilo bi potrebno raspisati referendum i prepustiti građanima da odluče da li žele pod ovakvim uslovima nastaviti postupak pridruživanja EU.
Za to vreme bilo bi potrebno u zemlji provesti odgovarajuće reforme i raditi na tome da postane što bliža po razvoju i vladavini prava zemljama EU, što nažalost sa ovakim političarima teško da je moguće.

Bata Stojkovic

pre 8 godina

Nasi evropski prijatelji ocigledno Kosovo smatraju vaznijim od Srbije i postavljaju se kao da je ono kandidat za prijem u EZ a ne Srbija sto verovatno i jeste obzirom da cim potpisemo predaju Kosova ima da nas puste niz vodu. Latini su stare varalice.

Obelix

pre 8 godina

Postoje neka moja dva vidjenja ove cele situacije. Realan pogled i da kazem pogled iz srca. Realnost je jedna, a to je da je Kosovo nezavisno ma koliko se meni to svidjalo ili ne. Generalno, vecina ljudi ce vam to reci u nekom neformalnom razgovoru. Naravno nikada vam to javno nece priznati. Drugi pogled, naravno emotivan, je da je Kosovo Srbija sto je i normalno. Svako ko je gradjanin Srbije treba tako da oseca. Nikad nisam bio dole, najblize sto sam prolazio je kada idem u Grcku na more. E sad, uvek ce se ova dva pogleda u meni sukobljavati. Glava kaze, da izgubili smo ga, mozda cemo ga nekada vratiti ako se promene neki odnosi u svetu, dok srce kaze KOSOVO JE SRBIJA. Verovatno je i kod ostalih tako, sta znam.

tako misim ja

pre 8 godina

Kada čitam komentare izgleda kao da će cela Srbija da padne u trans i da se samoubije zbog neformalnog priznanja Kosova.
A kad pričam s ljudima, uživo, prijatelji, poznanici, rodbina, na poslu, na treningu, nikog nije briga, svi su više u fazonu da je to i tako i tako gotova stvar i da ih bas boli briga za Kosovo.
Koga uopšte briga za Kosovo, osim onih koji od toga imaju čistu čistijatu korist, lovu lovu lovu i opet lovu, i kao neki važni politički uticaj, što mu se opet svodi na lovu.
Ajde bre ne smarajte više!!!

Слоба је Српски херој

pre 8 godina

"Не нападају Србију због Милошевића већ Милошевића због Србије ".

Staljin

pre 8 godina

Neodrzivo. Kao prvo, Nemacka je podeljena da bi bila kaznjena za svetski rat. Drugo, u obe Nemacke je ziveo nemacki narod. Ovde je slucaj nasilna secesija tako da je iluzorno pricati dalje o tom "resenju".

Zgrozena

pre 8 godina

U celom tekstu mi se ne svidja ni jedna jedina rec, a najmanje naslov. Odakle Nemackoj ili bilo kojoj zemlji pravo da odlucuje o KiM i granicama Srbije?

anonimac3

pre 8 godina

Aman ljudi, manimo se Kosova vise. To je zavrsena prica.... Drzava da zastiti nase gradjane i to nesto opstina sa garancijom pune autonomije, zastititi manastire, spomenike kulture i pravac EU. Kome uostalom treba 2 miliona siptara u drzavi

C i n i k

pre 8 godina

Msm,a sta je problem? Do kad tacno treba da se pravimo blesavi? Kosovo jeste nezavisno.I dobro je po Srb da je tako. Inace,sta bi mi sa 2.5 mil.Albanaca? Osim ako neko ne zamislja samo teritoriju Kosova bez Albanaca?

Smesno

pre 8 godina

@Nemacke su se na kraju ujedinile , to je nasa sansa
(Sale Veliki, 10. oktobar 2015 23:47)

U te dve nemacke zive nemci, a u "srpskom" Kosovu zivi 2 miliona albanaca koji nece da im se komanduje iz Beograda i 30-ak hiljada srba koji primaju platu iz budzeta Srbije a ne rade u Srbiji.
Jos vaznije, ne mozes gumicom da izbrises tih 2 mil. albanaca a nisam siguran ni da ih zelis na nekim izborima u Srbiji, jer ce ti onda lako Premijer biti Hasim Taci, ako su oni legalni gradjani Srbije.
Kako ne vidite to i ne razmisljate o takvim stvarima?
Realnost - Srbija ne bi znala sta ce sa Kosovom i da joj ga svet ustupi na tacni. Problem albanaca ne moze da se resi.

srbomrzac, izdajnik, plaćenik, antirus...

pre 8 godina

Sve što je nabrojano, predstavlja opštepoznate činjenice, koje nisu nikakva novost sa kojom se sada prvi put susreće Srbija...
Od potpisivanja Kumanovskog Sporazuma, prestale su sve moguće i zamislive nadležnosti, prava i državne ingerencije Srbije na prostoru KiM.
Sa tim stanjem se živi već 15 godina, i predstavlja notornu laž da nije bilo za očekivati da će se to i formalno - de fakto (na terenu), i de juri (na papiru) - morati regulisati, ako postoji ozbiljna namera da se ulazi u EU.
Nije to nikakav "poseban, izmišljen, nametnut" uslov Srbiji, nego je jedno od fundamentalnih pravila EU, da se u Uniju primaju samo države sa potpuno jasno definisanim granicama i bez nerešenih pitanja sa susedima.
Ali u unutrašnjim odnosima političkih faktora u Srbiji, vrlo je važno da se ova tema drži stalno otvorenom, jer je to izvor za manipulaciju priglupim biračkim telom, za konstantan lopovluk velikih razmera iz državne kase, pod izgovorom da je to "pomoć za Srbe" na KiM, i kao motiv za pravljenje podela na "izdajnike" i "rodoljube", čime se oni prvi lako stavljaju na stub srama.
Prodavanje magle, bezobzirno širenje laži, i perfidno obmanjivanje javnosti je ovde već odavno dobro uvežbana praksa, pa ni sadašnji akteri te predstave nisu bez iskustva...

kisa

pre 8 godina

Pa oni nam poturaju anahroni model iz vremena hladnog rata koji ni njima nije valjao. Dajte molim vas uozbiljite se. Krim i Rusija, a sto ne taj model? Kakav god je odnos snaga i ingerencija tzv Kosova i Srbije sada mi ne smemo da zaboravimo na mnogo toga sto je tamo i sto je vredno, od epskog do materijalnog - a to nam je oteto.
Makar nam samo na razglednici bilo, mi KiM pod uslovima koji vladaju u svetu i nad nama, i po ovakvom odnosu dva naroda, Albanskog i Srpskog, ne bi smeli priznati kao tudju drzavu.

Albanac

pre 8 godina

Mislim da Albanci i Srbi treba da se razgranicimo. Tamo gde zive Srbi neka bude Srbija, a gde zive Albanci neka bude Albanija. Jedino je obo resenje normalno. Kosovo ne bi trebalo da bude drzava.

istina

pre 8 godina

Nije tu ništa neočekivano. Kosovo se sprema da potpise SSP sa EU, a to znači kao POSEBNA DRZAVA. Naime, kao što je poznato, SSP se potpisuje izmedju EU i države zapadnog Balkana. Dakle ako postoji neki drugi SSP koji se potpisuje sa Kosovom onda šta je to neog prihvatanje činjenice da se potpisuje sa nekom drugom državom jer kao što je poznato EU davno potpisala sa Srbijom taj SSP.

Sve u svemu zna se ishod svega ovoga: Srbija moze u EU i naravno bez Kosova. Srbija moze da odustane od EU ali ponovo ostaje bez Kosova.

U oba slucaja Srbija ostaje bez Kosova jer nema ni teoretske mogučnosti vračanja suvereniteta na teritoriju Kosova.

Mile

pre 8 godina

Ja bih im dozvolio mesto u medjunarodnim sportskim institucijama. Mi sa Albancima nemamo nikakvu komunikaciju i ovi politcki procesi nikad mece resiti probleme. Nikad ne smemo da priznamo nezavisnost ali moramo da se povezemo sa njima i da izgradimo prijateljske odnose da mozemo slobodno da se krecemo dole a ne da strepimo.

a sta posle toga

pre 8 godina

Srbija se nece odreci svoje drzavnosti na Kosovu po bilo koju cenu i to u EU treba da znaju.
(Misko, 10. oktobar 2015 22:59)

Može a to znači odustajanje od Evrope i svih sporazuma sa Prištinom. Posle toga ta Priština će isto tako poništiti sve sporazume sa Beogradom i naravno ZSO, pa onda Ahtisarijev plan i opštine sa srpskom večinom i uvesti upravu u svim opštinama koje ne poštuju zakone Kosova. Opštine sa srpskom večinom na Kosovo onda bi bile isto kao i druge opštine bez nijedne dodatne nadležnosti koje sada imaju.

Nijedna institucija Srbije niti struktura ne bi bila dozvoljena na Kosovo a zvaničnici Srbije ne bi mogli uči na Kosovo jer ne bi imali dozvolu za ulazak.

Naravno i mnogo drugih loših stvari.

Kazanova

pre 8 godina

Ovo nije dobro i ovo je uzasna vest,ali mi moramo stoicki da je podnesemo i da diplomatski,politicki i pravno ovo na neki nacin osporimo i da svoje interese stavimo u prvi plan.

Pero Ćivša

pre 8 godina

Srle: To je najlakše uraditi. Međutim zaboravlja se da Srbija ima preko 70% svojih trgovinskih razmena sa državama koje su članice EU. Da li to znači da se odričemo i tih trgovinskih razmena koje nam život znače.

stef

pre 8 godina

Kosovo je fakticki nezavisno. Najvise sto mi mozemo i treba da uradimo je da ugovorimo neka prava za srpsku manjinu i to je to, rudna bogatstva i infrastruktura(?) su izgubljena i ne vidim kako mozemo da ih vratimo. Naravno, ne priznajemo ZVANICNO ali tretiramo ih kao drzavu sto i jesu. U Unesko bi ih trebalo pustiti zbog ocuvanja kulturnog nasledja. Sad je pravo vreme da se donesu neke prelomne odluke jer ne postoje jake separatisticke tendencije i nece ni postojati u drugim heterogenim regionima( Raska/Sandzak i Vojvodina) osim ako se Vucic i Dacic ne prebace na staru i izvornu ideologiju njihovih politickih otaca koju su probali da preko noci zaborave i ubede nas da zaboravimo. Na unutrasnjem planu imamo ovu ekipu koja je spoj nesposobnosti i nemorala, najgora kombinacija. Na izborima sledece godine ih treba oboriti i dovesti ljude koji nisu bili na vlasti. Najbolja opcija je pokret Dosta je bilo, Sasa Radulovic i treba glasati za njih da predju cenzus sto verujem i da hoce jer su na proslim izborima, mesec dana posle osnivanja uzeli 2%. Svi ostali su bili na vlasti, ako i oni razocaraju jedina opcija je ili sopstveno politicko angazovanje ili emigracija.

Previse sam oduzio ali nadam se da ce bar neko da procita ovo moje geopoliticko i unutarpoliticko pisanije.
Pozdrav i sve najbolje citaocima B92!

Džedaj iz Marinkove bare

pre 8 godina

Bez obzira ko je za šta,došlo je vreme za referendum pa nek narod odluči da li Kosovo ili perspektiva učlanjenja u EU za neodređeni broj godina.

FolqueBaroque

pre 8 godina

Hteli mi u EU ili ne granica na Merdaru ostaje zahvaljujuci svemu sto su do sada ucinile i potpisale Miloseviceva, Djindjiceva, Kostunicina i Vuciceva vlada. Zato je referendum Kosovo ili EU lazna dilema jer nam niko i ne nudi da biramo izmedju ta dva.

Vasilije

pre 8 godina

Koliko je truda ulozeno u pregovore i oni samo povecavaju zahteve. Jedino ostaje da se nadamo da cemo se jednoga dana ujediniti kao Istocna i Zapadna Nemacka.

whocares

pre 8 godina

Koliko me ovaj moj narod fascinira... 1)Kosovo je nezavisno. Vec ima toliko elemenata drzavnosti i priznanje veceg dela sveta.2) Na Kosovu je vise od 90% Albanaca, koji ne zele da zive u Srbiji i to se nece promeniti, dakle ti komentari o ujedinjenju dve Nemacke veze nemaju sa zivotom. 3) EU i druge organizacije otvoreno pregovaraju sa Kosovom. Na Kosovo se iz Brisela gleda kao na potencijalnog kandidata za clanstvo. 4) Mi samo bezveze trosimo i toliko para, (od cega verovatno vecina i ne zavrsi tamo gde treba) na to Kosovo koje toliko zeli da bude nezavisno. 5) Najmudrije bi bilo resiti sve probleme npr sa imovinom itd koliko je god moguce u nasu korist, usloviti ih da cuvaju srpsko nasledje i preostale Srbe itd, na kraju krajeva oni zele da zavrse sa tim pa bi verovatno prihvatili dobar deo toga. Potpisemo sporazume, medjusobno se priznamo i zapocnemo novu eru odnosa sa Albancima. Mozete to nazvati porazom ili nepravdom ali ja prosto ne vidim da imamo bolji izbor. Da smo malo civilizovaniji, shvatili bismo da je to win-win.

Sanja

pre 8 godina

LJudi, za sve sto se desilo na Kosovu i sa Kosovom posle toga koliko si krivi politicari, vvise su krivi ljudi koji su ziveli tamo. Oni koji su ziveli na Kosovu, znace o cemu govorim , ali nikada javno nece priznati. Sami smo sebi jamu iskopali, a sad kukamo. Kad nesto imas, ti ga cuvas, a ne ponasas se bahato prema njemu. Ja verujem da ce Vucic nesto smisliti i uraditi, ali ni on covek nije svemocan.

Srbin

pre 8 godina

Pd nas traze "da se odreknemo" neceg cega nismo vlasnici i nema sanse da budemo narednih par stotina godina, bar ne dok ne izbije neki nuklearni rat i promeni se odnos snaga u svetu. Nakon toga moze kako hocete, a do tad, zna se. Zato ne vidim cega se mi to odricemo osim davanja svaki dan 100.000 eura iz budzeta Srbije raznim Covicima, Veselinovicima i ostalim "patriJotama" da kradu preko svojih firmi koje i te kako saradjuju sa albancima i uzimaju 90% tog novca.

Tarzan

pre 8 godina

Mislim da sve stvari treba nazvati svojim imenom. Od potpisivanja Dejtona a potom i Kumanovskog sporazuma Srbija je tretirana kao gubitnik u ratu na ovim prostorima. Kao Nemacka posle WWI. Da se podsetimo samo da Nemacka posle WWII nikada ne bi bila sto je danas da je pod svoje "krilo" nije uzela Amerika i stavila na noge Marsalovim planom. Nije to uradila zato sto je volela Nemce, narocito posle WWII, vec zato sto je za to imala interese, mozda ne u tom trenutku ali projektovane interese u narednih 50 ili 70 godina sigurno. I danas je u Nemackoj najvise americkih vojnika u Evropi i ma koliko ne izgledalo tako Nemacka je eksponent americkog uticaja i americke politike u Evropi. Nas posle svih desavanja u 90-tim godinama ni jedna velika sila nije uzela "pod svoje" tako da smo ostali sami protiv svih vukova za Zapada, koji su opet projektovali svoje interese kroz Hrvate, Muslimane, Albance a sve na stetu Srba i srpske drzave. Odnos koji Zapad ima prema Srbiji - ceo taj proces pristupanja EU, briselski pregovori... je u stvari samo uslovljavanje Srbije da svesno cini ustupke u korist svoje stete. Moje misljenje je da je jedina sansa za Srbiju da zastiti svoje interese da Rusija stane iza nje. U tom smislu je velika greska DS-a sto je za svoje vladavine pristao da se pregovaracki proces izmesti iz UN, gde bi na Ruse (a mozda i na Kineze) mogli da racunamo u EU gde nemamo ni jednog saveznika na svojoj strani. Ovako, imamo samo iluziju da se i mi nesto pitamo oko Kosova.

Vlado Vujovic

pre 8 godina

Sve predloženo,pre ili kasnije,dovešće do iseljavanja srba sa KiM-a.Ovo ne pišem na bazi pretpostavke,već živim ovde i osećam ljude oko sebe.Ja lično,nikada ne bih voleo da do toga dodje.Ali,svaka isključena mogućnost, direktnih veza... (Vlade RS) i srba sa KiM-a,biće kraj postojanja srba na KiM-u,pre ili kasnije.
Znam,teško je odredjene elemente prošlosti vratiti na početnu tačku.Medjutim,postavlja se pitanje:
- Da li smo svih ovih godina,nakon 5-oktobarskih promena verovali u Deda Mraza, ili smo zaista dobili neki poklon.
Naravno da nismo - i nećemo!
Čemu onda verovanje u EU-topiju , ako isti ne žele da usklade spoljnu politiku sa svojom "budućom članicom".?
Žalosno je oteti Hristu krst kojeg je na ledjima nosio ponižen pred gomilom nevernika.
E, to nama danas rade.Upravo smo mi ti,koji vekovima nose težinu te krvavo napaćene zemlje i naroda,koji odoleva vekovima raznim osvajačima.Pogledajte demografske karte bliske prošlosti,pa ćete utvrditi postojanost albanaca na KiM-u.Nije ih bilo..Vekovima su stajali na stranu naših protivnika,i na taj način se plemenski spuštali ka niziji,te osvajali gradove.
I ne kažem-naprotiv,mi snosimo delimično odgovornost za naše patnje.
Kako god bilo,Bog s'nama.

ne damo

pre 8 godina

Po mom misljlenju ovo je ucena, da se bukvalno odlucimo za jedno ili za drugo, nisam pametan sta reci ali ne sumnjam da cemo se do kraja boriti za pokrajinu, za kulturno nasledje i za svo nase bogatstvo koje se tamo nalazi, jer ne zele oni bezveze da nam ga oduzmu, da ne vredi ne bi se toliko interesovali za Kosovo. Veoma teska situacija, ali to je i dalje nacrt

Petar

pre 8 godina

(Bojan, 10. oktobar 2015 22:49)

Upravo si objasnio ono što 90 posto Srba ne shvata. Šta sa svima njima? Imali bi možda i najjaču stranku u Srb, a samim tim i svašta još nešto.

dusanmal

pre 8 godina

@Obelix "Postoje neka moja dva vidjenja ove cele situacije. Realan pogled i da kazem pogled iz srca. Realnost je jedna, a to je da je Kosovo nezavisno ma koliko se meni to svidjalo ili ne" - gde je rupa u vasem razumevanju je sama cinjenica da svaki moguci pritisak i zavrzlamu pokusavaju da iskoriste u cilju nekakvog priznavanja nekakvog statusa nezavisnog Kosova od strane Srbije. Zasto? - Zato sto bez obzira na de-fakto stanje na terenu, Medjunarodno Pravo stoji vrlo snazno na nasoj strani. Da, velike sile spremne na ignorisanje medjunarodnog prava zbog svog snaznog statusa priznaju Kosovo, jednostrano. No, bez naseg ekspicitnog poklanjanja - Kosovo ne moze u medjunarodne institucije te je na drugi i vazniji de-fakto nacin neodrzivo i nepostojece kao nezavisno. To moramo shvatiti. Moramo shvatiti u cemu je nasa snaga u ovom problemu i drzati se te linije. Nikakvo priznavanje, nikakve granice, nikakva "udruzenja". Ako se drzimo te linije, nezavisnost Kosova ce uvenuti na odsecenoj grani tokom vremena. Trenutna situacija je za njih daleko, daleko neodrzivija (narocito ekonomski) te je za deceniju-dve drzanja linije neminovno njihovo prihvatanje ne-drzavnosti u zamenu za autonomiju i ekonomsko prezivljavanje. Takvu autonomiju i mi moramo priznati i prihvatiti no to je i prihvatljivo.

alen

pre 8 godina

Pravi Srbi nece ni nato ni propalu eu .Samo Ruske baze u Srbiji zele pravi Srbi-Treba im se zahvaliti jer njihovo vreme je vec proslo.CAO.

Filip

pre 8 godina

Mozda bi Ukrajna priznala Krim ali ako prizna u roku od par godina odose svi ostali i Odesa i Istocna Ukrajana, a onda i zapadna pa ce jedan deo da ugrabi Madjarska ("nevoljno") jedan deo Poljska ("eto silom prilika sta ces"). Mozda bi Spanija priznala Kataloniju ali u roku od 10 15 godina svi ce otici iz Spanije - i Baskija, i Andaluzija i ostale republike sve do poslednje. Pitanje Kosova nije pitanje samo teritorije nego kao sto vidite uopste pitanje buducnosti zemlje i nijedna zemlja pa ni Srbija ne moze svojevoljno da se odrice jer nista nece ostati vise. Tako je bilo i sa SFRJ cim je Slovenija povukla nogu otisli su svi kud koji pa i neki silom prilika. Istocna i Zapadna Nemacka mogu da se primene na Srbiju i republiku Srpsku a ne nikako na ovaj primer i na kraju hoce li se mozda ujediniti Srbija i Kosovo ako je po ovom nemackom modelu. Cisto sumljam da su to predvideli.

Vladimir

pre 8 godina

Treba biti mudar, sagledati sadasnjost i buducnost. Ja bih se resio te "bede", ali ne bez cene, i to visoke:
- Od tih par dzepova srpske populacije zahtevao da se naprave posebne opstine koje bi ostale deo Srbije,
- Kulturno-versku bastinu vratio pod punu kontrolu Srbije kao deo njene teritorije,
- Odredjene rudne i industrijske komplekse, kao i Brezovicu takdoje vratio Srbiji,
- Uveo zakone koji bi im onemogucili da se vise sire na ostatak Srbije.

Sve to moze da se zahteva i izvede kao minimum nasih zahteva pristanka potpunog priznanja te kvazi drzave. Sve najbolje!

Kalgarijanac

pre 8 godina

Kosovo je izgubljeno jos za vreme Tita a suludi postupci Milosevica i inacenje sa svetom koje je dovelo do bombardovanja, koje su nasa “Braca Rusi” precutno prihvatili je bila sledeca faza….onda jednostrano proglasenje i na kraju cinjenica da je vecina zemalja EU priznala Kosovo kao nezavisnu drzavu. E sada dolazimo do finala. Vucic i Toma igraju smesnu igru u kojoj su vec odavno priznali Kosovo. Evo samo jedno pitanje koje naravno niko ne moze javno da im postavi zbog mraka u kome zivimo. Zasto javno podrzavate i birate Srbe koji ucetvuju u Kosovskom Parlamentu, znaci sa nase pozicije Kosovski Parlament nije legitiman ili Srbe koji su u Kosovskoj Vladi gde je na primer do juce premier bio Taci koga mi hocemo da uhapsimo ako kroci na teritoriju Sbije ? Ukoliko zaista zelimo u EU, a ja ne verujem da to ova trenutna vlast zaista zeli, Kosovo treba momentalno priznati kako ne bi i dalje ostatak Srbije ispastao za nesto sto smo davno izgubili.

Marko

pre 8 godina

Ja bi Kosovo priznao, a usput izvukao što više koristi za Srbiju je moguće. Svejedno će ga neko nekad morati priznati bez da išta izvuče. To je moje mišljenje.

Slobodan

pre 8 godina

Pa da i priznamo Kosovo opet bi nešto izmislili i tako u nedogled. Pa pre tri meseca su EU zvaničnici obećali da nas neće više uslovljavati kosovom i šta sad? Pa mogli su ovo da traže odmah pre tri godine i svi ti pregovori bi bili bezpotrebni. Jasno je da nas prave budalama i da nas nikad neće primiti u EU. Potrbno je se vratiti u UN tražiti zaštitu srpske imovine i prava manjina na kosovu možda nešto i uradimo ovo je sve sigurna potpuna propast i za srbe na kosovu i za državu Srbiju.

pedja

pre 8 godina

Sada dolazimo na ono što je Čeda Jovanović pričao pre više od 10 godina i zbog čega je proglašen izdajnikom a to je da treba priznati Kosovo i krenuti dalje. Čim se priča i pregovara sa nekim ko se predstavlja kao funkcioner neke države ti si tu državu priznao. Zna li iko, sem onih koji su ga potpisali, tekst Briselskog sporazuma? Nekome je tek tako palo na pamet da napravi ovakav tekst koji nam se nudi? Ovakav tekst je verovatno sled posle onoga što je potpisano. Neko napravi brljotinu potpisivajući ono što mu se poturi pa sad da referendumom prebaci odgovornost i krivicu na narod. Nije li to već vidjeno?

naivčine

pre 8 godina

Hteli mi u EU ili ne granica na Merdaru ostaje zahvaljujuci svemu sto su do sada ucinile i potpisale Miloseviceva, Djindjiceva, Kostunicina i Vuciceva vlada. Zato je referendum Kosovo ili EU lazna dilema jer nam niko i ne nudi da biramo izmedju ta dva.
(FolqueBaroque, 11. oktobar 2015 02:46)

Da se ne pravimo naivni? Niko, osim Vučića i njegove vlade, nije pregovarao sa nepriznatim kosovskim institucijama! Niko nije birao predstavnike Srba u nepriznatom kosovskom parlamentu, osim Vučićeve vlade! Nisu vam krivi prethodnici, nego vam je teško da priznate da će "naprednjaci" da ozvaniče Kosovo!

Branimir

pre 8 godina

Problem Kosova je rešen još 1999, ne isplati se gubiti resurse i živce. Modernim državama ne treba teritorija po svaku cenu daq bi bile uspešne. Ostavite se predstava iz XIX veka i omogućite ljudima da što pre mogu nesmetano da sarađuju u poslu i trguju, sve drugo je gubitak vremena. Ja gledam kako se Hrvatska i Slovenija muče oko par km2 mora i čudim se njihovoj ludosti. Sve ovakve probleme iz Juge treba rešiti po principu da rešenje bude onako kako je (objektivno) značajno bolje za jednu od strana s tim da druga to nadoknadi. Evo recimo u slučaju Hrvatske i Slovenije Hrvatska treba da "proda" deo mora Sloveniji jer to Sloveniji puno više znači nego Hrvatskoj. Mislim da bi po istom principu trebalo rešiti i sve ostalo. Insistiranje na "srcu Srbije" (koje više nije u "telu Srbije") je romantična glupost koju je vreme pregazilo...

demokratija nema alternativu

pre 8 godina

Nije to nikakav "poseban, izmišljen, nametnut" uslov Srbiji, nego je jedno od fundamentalnih pravila EU, da se u Uniju primaju samo države sa potpuno jasno definisanim granicama i bez nerešenih pitanja sa susedima.
Ali u unutrašnjim odnosima političkih faktora u Srbiji, vrlo je važno da se ova tema drži stalno otvorenom, jer je to izvor za manipulaciju priglupim biračkim telom, za konstantan lopovluk velikih razmera iz državne kase, pod izgovorom da je to "pomoć za Srbe" na KiM, i kao motiv za pravljenje podela na "izdajnike" i "rodoljube", čime se oni prvi lako stavljaju na stub srama.(srbomrzac, izdajnik, plaćenik, antirus..., 10. oktobar 2015 23:43)Eto Kipar primiše u uniju(2004) iako nema rešeno pitanje granica i odnosa sa susedima.Nisu u pravu ni u vezi druge stvari.Kosovo je možda bilo izvor manipulacija u nekim ranijim godinama,ali od kada je SNS na vlasti to pitanje se skoro ne pominje u medijima.Osim ako neki plaćeni analitičar ili strani funkcioner ne pohvali premijera zbog odnosa prema Kosovu i briselskog sporazuma.Za razliku od godina posle petog oktobra,danas u medijima, parlamentu i celokupnom društvu gotovo da ne postoji kritika vladine politike prema Kosovu.U poslednjih 15 godina odnos političkih partija prema Kosovu nije imao veći uticaj na izbore.Kosovo je bilo na 4-5 mestu po uticaju na izbore,a sada nije ni među top 10.Kosovo više nije najskuplja srpska reč,sada je to EU.Danas Srbi veruju mitovima o EU,a ne Kosovu.Videćemo u narednim decenijama gde će nas to dovesti.Ne verujem da su naši preci ponosni na svoje naslednike.

the good the bad and the ugly truth

pre 8 godina

Radite sta hocete samo nemoj ponovo da ih uvlacite u drzavu.
Gde god se nalaze prave samo probleme, Makedonija se zbog njih skoro raspala, Grcka je na jedno oko stalno budna, na jugu Srbije formiraju para pokrajinu i metu za buduca s...a za 20-30 godina taman kada nam deca odrastu, KiM su oteli i napravili mafijasku drzavu pa njih 200.000 bezalo za Nemacku opet kroz Srbiju.
Ja kod tog naroda nisam video sportiste, pesnike, slikare, muzicare, naucnike, nobelovce, nisam cak cuo ni da neki Albanci imaju drugacije misljenje, svi misle isto.
To je narod koji gaji ekspanzionizam, njih nista drugo ne interesuje u zivotima.

Ako je moguce pokusajte naci zajednicki dogovor sa Ger, Fra i US, da se ozbiljno zastite manastiri u UNESCO, poloze garancije, batalite njih.

Maja

pre 8 godina

Model za Kosovo nije ni malo ispravan, sto se nase strane bar tice. Smatram da Vucic nece pristati na to. E sada da li ce to mimo njega opstati, nadam se da nece

darko k

pre 8 godina

To je zahtev za priznanje Kosova I naseg odricanja 15% nase teritorije zarad clanstva u EU, iskreno neka hvala nemoramo da budemo clanovi nikada mnogo nam se uzima I vredja nasa inteligencija

yossarian

pre 8 godina

Ljudi, u pamet se... Nije Srbija od juce niti ce biti do sutra. KiM ce biti zaista nezavisno onog moment akad se sa tim slozi Srbija. Da li stvarno neko misli da KiM treba dobiti samostalnost? Da li neko stvarno tako misli nakon pokazanog i dokazanog licemerja Zapada, ne samo na KiM, nego i globalno? KiM bi bilo samostalno samo zato sto taj licemerni Zapad tako zeli. Zapamtite, nisu vojnu pobedu na KiM odneli Albanci, odnosno UCK, nego NATO. I sad se hoce od Srbije da prizna taj rezultat u korist Albanaca. Ako to uradimo, nismo dostojni ni da imamo drzavu, bilo kakvu. Ove tlapnje za nemacki model pre se odnose na KiM i ALbaniju, jer su sa jedne i sa druge strane pripadnici iste nacije, kao sto je to bio slucaj sa D i DDR. I na kraju krajeva, Nemacka je bila porobljena i nije se pitala ni za suvu sljivu. Srbija nije porobljena. Srbija nikom nista ne duguje, za razliku od celokupnog Zapada koji stenje pod americkom ili vojnom ili ekonomskom cizmom. Sad bi autisticna birokratija iz Brisela tek tako da resi pitanje Srbije. Ne treba to dozvoliti, ima jos Srbija sta da kaze po pitanju KiM. Ako bude referenduma za pitanja KiM, ja znam sta cu zaokruziti. Znate li i vi?

idemo dalje

pre 8 godina

Sve u svemu zna se ishod svega ovoga: Srbija moze u EU i naravno bez Kosova. Srbija moze da odustane od EU ali ponovo ostaje bez Kosova. U oba slucaja Srbija ostaje bez Kosova jer nema ni teoretske mogučnosti vračanja suvereniteta na teritoriju Kosova.(istina, 10. oktobar 2015 23:01)Ako je to sve "istina" zašto se onda vode ovi pregovori?Zašto se iz Brisela vrši pritisak na Beograd i Prištinu da pregovaraju?

d

pre 8 godina

@ Dejan
Ne lupetaj. Na Krimu 90% stanovnistva cine Rusi, na Kosovu 90% Albanci. Ako ce se nekome pripojiti u buducnosti to ce biti Albanija. Drzavu ne cini teritorija vec narod koji na njoj zivi, a koliko ima Srba na Kosovu danas?

Mica

pre 8 godina

A koju drzavnost Srbija ima na Kosovu, sem na papiru. Tako mozemo i Cikago da proglasimo Srbijom. Uostalom tamo ima deset puta vise srba nego na Kosovu.

Stevan

pre 8 godina

Nista mi nije jasno. Kad su se poslednji put vratili iz Brisela sa pobedom od 5:0 sve je bilo obrnuto. Izgleda nisu nista shvatili. Blago nama.

miki

pre 8 godina

Ukoliko nas vi nasa braca izdate, nas na Kosovu, doci cemo svi u Beograd, kupiti vasa radna mesta i mislicemo samo na novac i kako vas da zeznemo, postacemo drugi narod. Ziveli Kosovci.

znalac

pre 8 godina

@ (the good the bad and the ugly truth).Osim sto znas engleski ili si totalni neznalica ili zivis u nekoj drugoj palneti ili ti je mrznja pomracila um.
Ne zeleim nikog pohvaliti,samo zelim spomenem neke poznate albance radi osnovnog znanja.
Faruk Begolli,Bekim Fehmiu,Enver Petrovci,Jon Bellushi,Jim Bellushi.gliumci
RITA ORA. pevacica
Majka Tereza (Gonxhe Bojaxhiu)nobellovac
Jos jedan nobelovac za hemiju.
Sveti Alban iz receg veka.
PAPA Kelment.
Sport.Prekazi,Vokri,Cana,Jonuzaj,SHAqiri itd.
Svi narodi imaju ljude koji su dali doprinos civilizaciji.

mlekadzija

pre 8 godina

Ne smem ni da pomislim kakav bi bio tekst da su ga kojim slucajem pisali nasi neprijatlji a ne nasi dragi evropski prijatelji...Samo nenormalna zemlja se moze dobrovoljno odreci svoje teritorije. Nikad ne priznati nasilnicko agresijom NATO otimanje Kosova i Metohije. No nasi politicari ce pristati na sve. Tragicno...

let iznad kukavicjeg gnezda

pre 8 godina

"Problem Kosova je rešen još 1999, ne isplati se gubiti resurse i živce."...
(Branimir, 11. oktobar 2015 11:01)


Samo baci pogled na Kumanovski sporazum i ko je taj sporazum potpisao (general uz saglasnost Skupstine). Taj sporazum (VOJNI) je resio vojna pitanja da vojska napusti teritoriju sa svim naoruzanjem i ljudstvom s tim sto deo vojske i milicije treba da se vrati a to je trebalo, izmedju ostalih pitanja, da se resi Rezolucijom 1244 (POLITICKI).
Ali posto EU NEMA ALTERNATIVU ONI KOJI SU ODUSTALI OD POLITIKE KOJU JE ZAGOVARAO KOSTUNICA (sustinska autonomija bez obzira sta se time dobija) PRENELI SU OVLASCENJA NA EULEKS I BRISEL I TIME MNOGA PITANJA PA I VRACANJE VOJSKE I MILICIJE VISE SE NIJE RESAVALO NEGO PRESLO NA DRUGI KOLOSEK DA SE KAO JEDAN OD NAJBITNIJIH USLOVA ZA ULAZAK U EVROPSKU UNIJU POTPISU BRISELSKI SPORAZUMI KOJIMA JE KOSOVU DATA DRZAVNOST S TIM STO JE OSTALO DA SE SAMO PRIHVATI PRIZNANJE. Sto se tice referenduma to je samo zamajavanje naroda jer ista ta EU nece dozvoliti da se odrzi kada vec ima Vucica koji je preuzeo ulogu kancelar premjera i znaju da ce na kraju on pristati na sve radi daljeg opstanka na vlasti.
Ova vlast mora jedno da zna a to je da narod dobro zna sta se desavalo i sta se desava oko Kosova i Metohije i ako raspisu referendum mislim da im nece biti dobro.

Gbg

pre 8 godina

Poludim kad procitam ovakvu glupost ,,zamke"
Notorna je laz da su one tek sada ubacene u tekst.
Ovo nam EU sve vreme govori, iz samog pocetka, samo Angela koliko nam je puta rekla?
Ako se u Briselu obavazes da Kosovo neces blokirati na putu ka EU nemozes posle da kukumavcis u UN zato sto se ono uclanjuje u Unesko! Ako se obavezes da resis probleme granice pre ulaska u EU ne mozes da ocekujes da ce sve njene clanice povuci priznanja Kosovske nezavisnosti.Ili da ce 2 miljona albanaca hteti da se vrati pod okvir Srbije? Jedine zamke koje postoje su zamke srbskih politicara prema sobstvenom narodu,sve ostalo je odavno poznato.

divac

pre 8 godina

Polako ali sigurno stavlja se tačka na pitanje Kosova,a samim tim i na vladavinu Vučića.Kako god okrenes Vucic ce biti zapamcen kao neko ko je potpisao nezavisno Kosovo.Zar zato nije i doveden na vlast?!Najveca ironija od svega sto ga potpisuju oni sto su se najvise kleli u njega..nema nam spasa nazalost!!

Ivica-s

pre 8 godina

LjUdi, dajte vise da zavrsimo sa tim ...smucilo mi se vise sve u vezi sa tim.Nismo se odbranili onda kad je trebalo, sad je sve kasno....Zasto da nam i deca budu taoci pogresne politike ko sto smo mi bili???

sale

pre 8 godina

kome je kosovo srce srbije neka ide tamo da živi, a ne da priča o prolivenoj krvi, nasledjima itd. nikada niste ni bili na kosovu, a kosovo vam toliko znači. idite molim vas živite tamo ako vam je toliko stalo. ostale ostavite na miru!

Posmatrac

pre 8 godina

Vlast je dovela do ovakvog rešenja za Kosovo. Sve naše dosadašnje vlasti a ove poslednje dovele cara do duvara. Narod niko ništa nije pitao. Kad je došao trenutak da se to i formalno odradi (iako su Kosovo kao drzavu priznali po mnogim tačkama) daj da pitamo narod. Zaista je jadan ovaj naš narod. Narod bez ikakve budućnosti!

Realno

pre 8 godina

E nemoze! Ideja nije tako loša ali nemoze da se promeni između Srbije i Kosova. Zašto? Nemacka je bila podeljena. BRD je savezna demokratska federativna republika. DDR je bila komunistički sistem. BRD je u svom ustavu imala pasus da moze da pripoj nemacke države u svoj sistem. Ovo je kasnije izbrisano. Obe nemacke su pricali isti jezik, vera je ista, jedan je narod. Kosovo nije Srbija! Od 1999. Koliko me srce boli. I čim se počne sa poglavljem bice sve dalje od Srbije. Jedino da se promeni politika i da se kroz evropsku uniju opet ujedine. Npr. Šengen , jedna valuta , itd....

Molim?

pre 8 godina

Pa to je sve vec tako kako u tom papiru pise, samo ga jos niko nije potpisao.
U Pristini sede AMBASADORI a ne KONZULI, u Kosovo se ulazi preko GRANICNIH PRELAZA, sa PASOSEM. Itd...

vojvodjanin

pre 8 godina

I opet Kosovo, koliko smo para davali, jednodnevne zarade, zajmove. Imam 38god,i otkad pamtim,i kao dete uvek je Kosovo najvazniji. Kad mozemo staviti tacku na to, idemo dalje....

pre 8 godina

Treba zamrznuti to pitanje kao što je Kipar uradio. A kad budemo u boljoj poziciji da pregovaramo. Pre toga ući u Evroazijsku uniju.. Sa Rusima je jednog dana sve moguće, a sa EU sve nemoguće!

Beba

pre 8 godina

Iako je Vucic sve to vecunapred sigurno i dogovorio, u suprotnom to ne bi bilo napisano, mislim da bi za nas dugorocno bilo bolje da se ssda ljubazno zahvalimo na pregovorima uz obrazlozenje da smo spremni da ih nastavimo kada se za to steknu uslovi.da je u nadoj zemlji manje pljacke i korupcije bili bi ekonomski mnogo jaci i samim tim bi bili u mali drugacijoj poziciji.

Mile

pre 8 godina

Ja mislim da kad bi se u Srbiji raspisao referendum za nezavisnost da bi ljudi glasali za.
Ako se nekim cudom Kosovo vrati u Srbiju jer stvarno hocete da placate porez za izdrzavanje 2miliona albanaca i da ih gledate po Beogradu?

Kapiram da jedna drzava ne moze tek tako da se odrekne teritorije, zakonski drzavi pripada sve ispod pola metra zemlje (znaci ako iskopate nesto, recite da je bilo na manje od pola metra) i sva nenaseljena teritorija, a to je sve potencijalna investicija uz zastitu okoline itd. Kosovo za sada potpuno zavisi od nas, telekomunikacije i energetika su nasi. Da je vlada pametna, lepo ponudi da ih prizna kao nezavisnu drzavu uz debelu novcanu odstetu, koju treba da otplate za 50tak godina.
Ja ne vidim nikakav logican nacin da Kosovo ponovo bude u Srbiji, cak i da se svi Albanci odu preko noci, ko ce tamo da zivi, za 20 godina prepolovice nam se nacija.
Sto se naci(onali)sta tice i onih koji su u fazonu ne damo nase: Jel ste vi ikad bili na tom Kosovu i sta vama znaci zemlja toliko daleko od vase kuce.
Nezavisnost Kosova je problem drzave, i logicno je neizbezan, samo treba smisliti kako izvuci najvecu korist iz cele price.

mmm

pre 8 godina

Ja milsim da Srbi sa Kosova trebaju da sami odluce sta hoce, i sta je najbolje za njih, a ne da se Vucic dogovara u njihovo ime, po meni iskreno bi bilo najbolje da se izvrsi razmena teritorija, Sever Kosova nama, njima teritorija opstine Preseva, napraviti zid kao madjarska i stvar je resena za sva vremena.

Vlada

pre 8 godina

(Srdjan, 10. oktobar 2015 23:57)

Ti si uglavnom u pravu. Na žalost Slobodan Milošević to nije umeo da sagleda nego je na Kosovu video samo lako pokradena poslanička mesta. U ime tog našeg nasleđa trebalo je napraviti sporazum sa sadašnjim stanovništvom da poštuju zemlju koja je sve to stvorila. Pošto to nije urađeno nego se išlo đonom, isterao nas je odande jači đon. Verovatnoća da ćemo povratiti ikada Kosovo jednaka je verovatnoći da će Italija povratiti Dalmaciju. Dakle postoji kulturno nasleđe i istorija, a ne postoji suverenitet ni stanovništvo a ni istorijski tokovi ne idu u tom smeru. Po meni, tako treba i živeti. 90% nas nikada dole nije bilo. Ja bih više voleo da jednom vidim Gračanicu nego da ceo život vičem Kosovo je Srbija.

Dado

pre 8 godina

Referendum,kao Grci. Oxi. Onda katastrofa. Potom dugotrajno i nepovratno propadanje. Najverovatniji scenario, koji nebi voleo, ali koji najviše liči na nas kao narod kad se nadjemo pred stresnom situacijom. Tera nas strast a ne pamet. Sačuvaj nas Gospode.

Marko Škorić

pre 8 godina

Mina:Dok se god ne zatvore sva poglavlja, Srbija neće biti primljena u EU. Prema tome i poglavlje 35. ako ne bude zatvoreno ,Srbija se može da pozdravi sa EU. Postavlja se pitanje da li nam je to u interesu.

Ratni veteran

pre 8 godina

Ako se ne varam ovi sto sada vladaju, vladase i kada smo ratom izgubili Kosovo i Metohiju. Red je da oni i diplomatski izgube. Samo je pitanje kada treba priznati poraz?

Ja

pre 8 godina

Mislim da po rezoluciji 1244 Kosovo je sastavni deo Srbije,e pa onda Vučice treba ako ima m_ _ a pozvati RNuse da nas oslobode od terorista kao što ih Asad zvao, pa kud puklo da puklo. Mislili su da PUTIN ne sme u Siriju ali eto njega tamo,ja mislim da je naša vlast legitimna na celoj teritoriji Srbije uključujući i Kosovo.

Ivan

pre 8 godina

Iskreno, to je sve i realno i stvarnost. Samo je pitanje da li ce nasi odloziti takav sporazum za jos nekih deset godina i da nastavimo sa propadanjem i bavljenjem vec svrsenim temama, ili cemo krenuti dalje iz ovog brloga u kome se nalazimo. Svakako nas to ceka, dok se osvestim oi shvatimo realnost.

jovan

pre 8 godina

Kad je već nezvisno i izgubljeno sto traže od Srbije da potpisuje te papire
NIKAD I NIŠTA NE SMEMO POTPISATI O STATUSU KOSMETA.
Vrlo brzo jer kako izgleda odnos snaga na globalnom nivou moze se očekivati promene i oko Kosmeta u našu korist svetski policajac gubi moć.

lalo

pre 8 godina

@(Obelix, 10. oktobar 2015 23:59)
Za tebe je Kosovo nesto tamo "dole" a i sam kazes da nikad nisi bio tamo "dole" ali ti je u srcu. Kako ti moze biti nesto, sto nikad nisi ni video a kamoli obisao, u srcu? Isto tako bi ti mogla biti i vulkanska dolina Ares Szmertonosz na Marsu u srcu. Nisi ti jedini Srbin koji nikada nije bio "dole" ali koji ima to "dole' u srcu. Neka i u bude u srcu ali i tamo "dole" zive ljudi koje neko "odgore" bi hteo da ogranicava da slobodno zive, igraju fudbal, putuju, idu na olimpijadu i ko zna sta jos. Da nije ipak to malo iracionalno ?,

Justice

pre 8 godina

Neki kazu da je Kosovo izgubljeno pa 430 godina pod Turcima je isto izgledalo kao"nemoguca" situacija ali vratili smo nasu zemlju.
Stvari se menjaju i sta ce biti za 50-100 godina ko zna.
I trebamo da trazimo da pise da je kulturno nasledje nase i neke firme i da pitaju EU kako da potpisemo to kad se albanci nedrze toga sto su vec potpisali. Nerazumem mi trebamo da priznamo vestacke granice i druge stvari ali mi nemoramo da priznamo Kosovo? ako nepriznamo Kosovo kako moze ovo drugo da vazi.

cujte srbi

pre 8 godina

pametno, samo sto je nemacka tezila ujedinjenju, a nas hoceste da razjedinite. italija neka se podeli na severnu i juznu, kad je to toliko korisno. sta kazes federika?

Snoop Dogg(pozdrav iz Vojvodine)

pre 8 godina

Kakve 2 Nemačke?
-Samo vas lažu, i to nije moguće, jer u 2 Nemačke su živeli Nemci, a na Kosovu su Albanci.

*Ajde da su rekli 3 države Srbija,Crna Gora i BiH da se ujedine-pa da razumem,jer jesmo isti narod,i isti nam je jezik...
*P.S.Rešavajte više problem Kosova,pa da idemo dalje!!!
***Trenutno su samo Vojvodina i centralni deo srce Srbije.

bez_cenzure

pre 8 godina

Vučiću, Vučiću šta uradi!!!
Ne vidim način na koji će Univerzitet u Kosovskoj Mitrovici ući u školski sistem Kosova. Šta, natjeraće Srbe da uvedu i albanski kao drugi jezik a studenti će učiti o Ademu Jašariju kao heroju. Dajte ne bulaznite! Nema šanse za išta slično. Zdravstvo i školstvo nikako pod albansku šapu ne smije doći a obrazovni sistem se mora unaprijediti jer je dole haos pogotovo u osnovnim i srednjim školama. Školski programi u srpskim sredinama moraju ostati srpski. Pominju sistem dvije Njemačke ali zaboravljaju napomenuti da su se obje Njemačke ujedinile. Da li to znači da će se Srbija vratiti na Kosovo? Što se tiče stolice u UN-u tu se na svu sreću ne pita mnogo Vučić nego SB UN-a odnosno SAD, Rusija, Kina, Velika Britanija i Francuska od kojih svaka ima pravo veta. Ako jedna od stalnih članica uloži veto ništa od stolice u UN-u. Najviše stepen do kojeg Kosovo može doći je pridružena članica UN-a kao i Palestina samo što Palestina ima mnogo više priznanja državnosti a Kosovo je vrlo daleko od te brojke.

ETFovac

pre 8 godina

Pa bolje i da ga priznamo, jer ovako nas ucenjuju sa nasom imovinom dole. Na kraju cemo sve izgubiti. Nesposobnost političara da sagledavaju situaciju na pravi način vec 25 godina nas je dovela dovde. Ovako im mi damo nezavisnost, pod uslovom da zadrzimo vlasnistvo nad nasom imovinom. Ne bih živeo sa albancima sigurno, ali ovako ih ogranicimo na teritoriju Kosova, da se ne mogu siriti u Srbiji i ekonomski eksploatišemo. Zar su ovi sa zapada glupi sto se vode interesima. I sami vidite gde ih je to dovelo. A ako bude referenduma, pozvao bih sve ljude da racionalno sagledaju posledice (ne)priznanja.

jovan

pre 8 godina

Mi smo izgubili kosovo kada je ono demografski izgubilo smisao da je to Srbija. I da smo bili pametni i da smo im dali nezavisnu državu uz dobru finansijsku nadoknadu, privatizovali sve firme i uzeli još para. Trebalo je samo zadržati sever Kosova zbog rudnika uglja. Trebalo je izvući veliku finansijsku dobit i obezbediti te ljude koji bi se iselili sa njihovog dela. Sad je nažalost kasno, a sigurno je da ćemo ga i definitivno izgubiti za džabe uz velike žrtve

srkiboy82

pre 8 godina

Meni nije jasna konstatacija da se dve strane neće međusobno blokirati pri učlanjenju u druge međunarodne institucije. Pa mi smo već u svim menđunarodnim institucijama, na koji načim takozvana država Kosovo može nas da blokira u bilo čemu? Ovde su stvari veoma jasne, dok mi ne priznamo Kosovo kao državu, ono nikad ne može da postane država. Tek kad mi to učinimo Kosovo dobija i pravni i međunarodni suverinitet, dok bez našeg priznanja to je tek teritorija koja je samostalo proglasila nezavisnost, ali nema pravni legitimitet.

Doca

pre 8 godina

@Vladimir
Problem je u tome sto ti niko NISTA ne nudi za uzvrat, osim tapsanja po ramenu.
Nista od toga sto si naveo nije ni opcija a kamoli predlog za razgovor.
Shvatite da po tom pitanju pregovora nema.

Dejan

pre 8 godina

Kosovo je odavno srpska zemlja koliko je i Krim u sastavu Ukrajine.Gledati i stati iza toga da se narodu izdejstvuju i omoguce da imaju sva zagarantovana svoja prava kao svugde u svetu,kulturna bastina da bude sacuvana a Srbija da po ubrzanom principu krene putem EU.Kosovo je oduvek bio uslov tog puta samo sto politicari nisu hteli to da saopstavaju dok se ne stvore povoljni uslovi za takvu odluku a za to je trebalo vreme i priprema da bi se razumelo i prihvatilo.Sto pre se i jedni i drugi nadju u clanstvu EU bice bolje po sve.Ubedjivati protivnike tog puta da nam mesto nije u toj organizaciji je corav posao i o tome ne bih duzio pricu.

Zemun grad

pre 8 godina

Refereddum ZA ili PROTIV EU, znacio bi dilemu izmedju sanse da Srbija ekonomski i sistemski ojaca, ili da u slucaju odluke da ne udje u EU postane crna rupa na Balkanu. Srbija van EU bi dozivela totalni ekonomski slom i takva bila podlozna unutrasnjim nemirima i daljem teritorijalnom rasparcavanju. Kosovo tako ne bismo vratili, naprotiv bili bi smo iskljuceni iz pregovora o polozaju Srba na Kosovu, kao i onemoguceni da branimo interese Republike Srpske.
Bilo je devedesetih puno prilika da se KiM zadrzi u sastavu Srbije, ali su svi razumni predlozi da se Albancima da politicka autonomija, doziveli od strane Milosevicevog rezima i tadasnjih radikala optuzbe za izdaju.Svima koji se iole razumeju u politiku, jasno je da je dilema Kosovo ili EU lazna. Srbija moze uci u EU bez Kosova ili odbiti i ostati ne samo bez Kosova nego bez ikakvog uticaja na tamosnja desavanja.

...

pre 8 godina

Juzni deo KiM gde zive samo Albanci neka ide Albaniji, sever ide nama.
Sedite sa Amerima i dogovorite ovo, ne sa Briselom. I kratkorocno i dugorocno ide nam u korist ako se pogleda siroka slika. Kosovo ne moze biti drzava, priznali je mi ili ne, to je samo problem nama na vratu kako god okrenes. Mafija drzavu vodi.

Na taj nacin imali bi jos jedno trziste isto koliko je i hrvatsko u susedstvu a sa Hrvatima imamo vec razmenu od pola milijarde.
Povuci Albaniju za sobom u EU uz resene granice i naucenu skolu za ubuduce.
Uci u NATO, zatvoriti pitanje juga Srbije.

fudbal zblizava, gde politika nece i ne moze

pre 8 godina

Stolica u Ujedinjenim nacijama nije deklarativno navedena, ali jeste članstvo u Unesku, Savetu Evrope, UEFA...

-- Gledajte ovo i UEFA!!! Ako nista bice dobro posecenih prijateljskih i zvanicnih fudbalskih meceva. Ima da sevaju varnice.

Pecko

pre 8 godina

Verujem da će biti dovoljno mudrosti na svim stranama da se region ne uvlači u nove sukobe i da neke teške odluke sačekaju vreme kada će biti lakše iste doneti a nijednu stranu u pregovorima ne oštetiti.

Kjamil

pre 8 godina

Model za Kosovo – sporazum dve Nemačke

I da se u EU lepo posle spojimo, ko dve Nemacke, ko dva bratska naroda- nema druge, zar ne?

dozhe

pre 8 godina

ja licno se ne bi bunio jer kad tad ce se geopoliticka situacija promeniti i onda se moze desiti ujedinjenje...treba samo biti realan i nasem narodu dole pruziti uslove za normalan zivot

Warpten

pre 8 godina

Bojane i ostali defektisti treba da vas je sram..
Svakako primetim da se javno mnenje promenilo i da ce na referendumu proci nezavisnost, ali ljudi...
Albanci vise nemaju velik fertilitet, iseljavaju se i oni.. Mirna reintegracija je moguca uz visoku autonomiju. Lako bi se postavila albanska vlast koja bi za nas radila i kontrolisala taj prostor za Srbiju.
Odricete se nase istorije, resursa i pravde, promenice se vremena pa i ljudi.. Neka uvek ostane sansa da se vratimo.

Srdjan

pre 8 godina

Zanimljivo mi je kako ova, po meni veoma vest, nije naišla na veću medijsku pažnju i komentare javnosti.Ja nisam sentementalna osoba i smatram sebe veoma realnim pa i po pitanju naše južne pokrajine. Realnost je da većinu građana Srbije baš briga za Kosovo i Metohiju,ali briga ih očigledno i za druge goruće probleme u društvu!Svi gledaju sopstvene živote i niko ne želi da vidi širu sliku. Ja ne želim da lamentiram nad Kosovom kao našom kolevkom i sl. i da se koristim jeftinom dnevnom politikom.Ajmo malo o...EKONOMIJI.Odričemo se 15% teritorije, rudnog bogatstva (ko zna sve čega ima ispod KIM-a), zemlje,infrastrukutre koji su u krajnjem slučaju svojim novcem podigli naši očevi i dedovi.Nisu šiptari to izgradili.Jel treba sa se odreknemo svog kultrunog nasleđa i tradicije(ne mislim samo na crkve i manastire-nisam vernik) već i na tradiciju i kulturu našeg naroda koja je najbogatija upravo bila na Kosovu i Metohiji.Treba da popljujemo na krv i kosti naših predaka koji su to Kosovo (i ne samo Kosovo) oslobađali.Slažeme se da treba gledati i biti okrenut ka budućnosti ali mi previše zaboravljamo svoju prošlost.Referendum!Za i protiv EU,odnosno za i protiv konačnog odcepljenja KIM-a!Pa neka građani odluče

tako misim ja

pre 8 godina

Kada čitam komentare izgleda kao da će cela Srbija da padne u trans i da se samoubije zbog neformalnog priznanja Kosova.
A kad pričam s ljudima, uživo, prijatelji, poznanici, rodbina, na poslu, na treningu, nikog nije briga, svi su više u fazonu da je to i tako i tako gotova stvar i da ih bas boli briga za Kosovo.
Koga uopšte briga za Kosovo, osim onih koji od toga imaju čistu čistijatu korist, lovu lovu lovu i opet lovu, i kao neki važni politički uticaj, što mu se opet svodi na lovu.
Ajde bre ne smarajte više!!!

Bojan

pre 8 godina

Ok, hajde da pretpostavimo nemoguce i kazemo, Ameri i ostali ce da priznaju gresku i kazu Kosovo je ipak deo Srbije.
Mislite li da bi doslo do mirne i ponovne integracije Kosova u Srbiju?
Ok, da opet pretpostavimo nemoguce i kazemo da hoce i da jedva cekaju da se to desi.
Pitanje je, sta bi onda sa svim tim albancima, kojih sada ima jos vise?
Dakle, svi znamo da je to na zalost to nepovratan proces, da nemamo super mocna vanzemaljska oruzja da pobedimo Amere, da nemamo ekonomiju koja to moze da istrpi, da nemamo ljudstvo i najbitnije, da nemamo pamet.
Posto to znamo, logicno pitanje koje se postavlja je "sta mi to radimo, protiv cega i cime se borimo i sta ocekujemo da ce se desiti?"
Da li se nadamo nekoj nerealnoj bozanskoj i kosmickoj pravdi?
Da li se nadamo da ce Isus da sidje sa neba i kazni sve koji su se ogresili o nas, da ce objasniti albancima da ustvari treba da nas vole a da ce Ameri da zavrse pred vratima pakla?
Ma, molim vas...

Srle

pre 8 godina

Godina 2015 nije isto sto i npr godina 2000.
U ovom trenutku bi jedino ispravno bilo zahvaliti se na takvoj vrsti ponude i saopstiti EU da pod takvim uslovima ne možemo da nastavimo proces pridruživanja, zahvaliti na pozivu da budemo zemlja članica i objaviti da od članstva odustajemo, odustati od sporazuma o stabilizaciji i prodruživanju i pregovarati o novom obliku i načinu postizanja trgovinskih sporazuma sa EU.
U pregovorima oko Kosova glavni akcenat staviti na imovinu države Srbije i njenih građana na teritoriji Kosova kao i na prava pripadnika srpskog naroda koji živa na Kosovu. Kosovu je takođe jako bitno da ga Srbija na neki način prizna jer bez toga ne postoji ni teoretska šansa da ikada mogu pridružiti EU u kojoj postoji 5 država koji ih ne priznaju. Naravno za ovakvo nešto bilo bi potrebno raspisati referendum i prepustiti građanima da odluče da li žele pod ovakvim uslovima nastaviti postupak pridruživanja EU.
Za to vreme bilo bi potrebno u zemlji provesti odgovarajuće reforme i raditi na tome da postane što bliža po razvoju i vladavini prava zemljama EU, što nažalost sa ovakim političarima teško da je moguće.

anonimac3

pre 8 godina

Aman ljudi, manimo se Kosova vise. To je zavrsena prica.... Drzava da zastiti nase gradjane i to nesto opstina sa garancijom pune autonomije, zastititi manastire, spomenike kulture i pravac EU. Kome uostalom treba 2 miliona siptara u drzavi

srbomrzac, izdajnik, plaćenik, antirus...

pre 8 godina

Sve što je nabrojano, predstavlja opštepoznate činjenice, koje nisu nikakva novost sa kojom se sada prvi put susreće Srbija...
Od potpisivanja Kumanovskog Sporazuma, prestale su sve moguće i zamislive nadležnosti, prava i državne ingerencije Srbije na prostoru KiM.
Sa tim stanjem se živi već 15 godina, i predstavlja notornu laž da nije bilo za očekivati da će se to i formalno - de fakto (na terenu), i de juri (na papiru) - morati regulisati, ako postoji ozbiljna namera da se ulazi u EU.
Nije to nikakav "poseban, izmišljen, nametnut" uslov Srbiji, nego je jedno od fundamentalnih pravila EU, da se u Uniju primaju samo države sa potpuno jasno definisanim granicama i bez nerešenih pitanja sa susedima.
Ali u unutrašnjim odnosima političkih faktora u Srbiji, vrlo je važno da se ova tema drži stalno otvorenom, jer je to izvor za manipulaciju priglupim biračkim telom, za konstantan lopovluk velikih razmera iz državne kase, pod izgovorom da je to "pomoć za Srbe" na KiM, i kao motiv za pravljenje podela na "izdajnike" i "rodoljube", čime se oni prvi lako stavljaju na stub srama.
Prodavanje magle, bezobzirno širenje laži, i perfidno obmanjivanje javnosti je ovde već odavno dobro uvežbana praksa, pa ni sadašnji akteri te predstave nisu bez iskustva...

pedja

pre 8 godina

Sada dolazimo na ono što je Čeda Jovanović pričao pre više od 10 godina i zbog čega je proglašen izdajnikom a to je da treba priznati Kosovo i krenuti dalje. Čim se priča i pregovara sa nekim ko se predstavlja kao funkcioner neke države ti si tu državu priznao. Zna li iko, sem onih koji su ga potpisali, tekst Briselskog sporazuma? Nekome je tek tako palo na pamet da napravi ovakav tekst koji nam se nudi? Ovakav tekst je verovatno sled posle onoga što je potpisano. Neko napravi brljotinu potpisivajući ono što mu se poturi pa sad da referendumom prebaci odgovornost i krivicu na narod. Nije li to već vidjeno?

stef

pre 8 godina

Kosovo je fakticki nezavisno. Najvise sto mi mozemo i treba da uradimo je da ugovorimo neka prava za srpsku manjinu i to je to, rudna bogatstva i infrastruktura(?) su izgubljena i ne vidim kako mozemo da ih vratimo. Naravno, ne priznajemo ZVANICNO ali tretiramo ih kao drzavu sto i jesu. U Unesko bi ih trebalo pustiti zbog ocuvanja kulturnog nasledja. Sad je pravo vreme da se donesu neke prelomne odluke jer ne postoje jake separatisticke tendencije i nece ni postojati u drugim heterogenim regionima( Raska/Sandzak i Vojvodina) osim ako se Vucic i Dacic ne prebace na staru i izvornu ideologiju njihovih politickih otaca koju su probali da preko noci zaborave i ubede nas da zaboravimo. Na unutrasnjem planu imamo ovu ekipu koja je spoj nesposobnosti i nemorala, najgora kombinacija. Na izborima sledece godine ih treba oboriti i dovesti ljude koji nisu bili na vlasti. Najbolja opcija je pokret Dosta je bilo, Sasa Radulovic i treba glasati za njih da predju cenzus sto verujem i da hoce jer su na proslim izborima, mesec dana posle osnivanja uzeli 2%. Svi ostali su bili na vlasti, ako i oni razocaraju jedina opcija je ili sopstveno politicko angazovanje ili emigracija.

Previse sam oduzio ali nadam se da ce bar neko da procita ovo moje geopoliticko i unutarpoliticko pisanije.
Pozdrav i sve najbolje citaocima B92!

C i n i k

pre 8 godina

Msm,a sta je problem? Do kad tacno treba da se pravimo blesavi? Kosovo jeste nezavisno.I dobro je po Srb da je tako. Inace,sta bi mi sa 2.5 mil.Albanaca? Osim ako neko ne zamislja samo teritoriju Kosova bez Albanaca?

let iznad kukavicjeg gnezda

pre 8 godina

"Problem Kosova je rešen još 1999, ne isplati se gubiti resurse i živce."...
(Branimir, 11. oktobar 2015 11:01)


Samo baci pogled na Kumanovski sporazum i ko je taj sporazum potpisao (general uz saglasnost Skupstine). Taj sporazum (VOJNI) je resio vojna pitanja da vojska napusti teritoriju sa svim naoruzanjem i ljudstvom s tim sto deo vojske i milicije treba da se vrati a to je trebalo, izmedju ostalih pitanja, da se resi Rezolucijom 1244 (POLITICKI).
Ali posto EU NEMA ALTERNATIVU ONI KOJI SU ODUSTALI OD POLITIKE KOJU JE ZAGOVARAO KOSTUNICA (sustinska autonomija bez obzira sta se time dobija) PRENELI SU OVLASCENJA NA EULEKS I BRISEL I TIME MNOGA PITANJA PA I VRACANJE VOJSKE I MILICIJE VISE SE NIJE RESAVALO NEGO PRESLO NA DRUGI KOLOSEK DA SE KAO JEDAN OD NAJBITNIJIH USLOVA ZA ULAZAK U EVROPSKU UNIJU POTPISU BRISELSKI SPORAZUMI KOJIMA JE KOSOVU DATA DRZAVNOST S TIM STO JE OSTALO DA SE SAMO PRIHVATI PRIZNANJE. Sto se tice referenduma to je samo zamajavanje naroda jer ista ta EU nece dozvoliti da se odrzi kada vec ima Vucica koji je preuzeo ulogu kancelar premjera i znaju da ce na kraju on pristati na sve radi daljeg opstanka na vlasti.
Ova vlast mora jedno da zna a to je da narod dobro zna sta se desavalo i sta se desava oko Kosova i Metohije i ako raspisu referendum mislim da im nece biti dobro.

Слоба је Српски херој

pre 8 godina

"Не нападају Србију због Милошевића већ Милошевића због Србије ".

Obelix

pre 8 godina

Postoje neka moja dva vidjenja ove cele situacije. Realan pogled i da kazem pogled iz srca. Realnost je jedna, a to je da je Kosovo nezavisno ma koliko se meni to svidjalo ili ne. Generalno, vecina ljudi ce vam to reci u nekom neformalnom razgovoru. Naravno nikada vam to javno nece priznati. Drugi pogled, naravno emotivan, je da je Kosovo Srbija sto je i normalno. Svako ko je gradjanin Srbije treba tako da oseca. Nikad nisam bio dole, najblize sto sam prolazio je kada idem u Grcku na more. E sad, uvek ce se ova dva pogleda u meni sukobljavati. Glava kaze, da izgubili smo ga, mozda cemo ga nekada vratiti ako se promene neki odnosi u svetu, dok srce kaze KOSOVO JE SRBIJA. Verovatno je i kod ostalih tako, sta znam.

a sta posle toga

pre 8 godina

Srbija se nece odreci svoje drzavnosti na Kosovu po bilo koju cenu i to u EU treba da znaju.
(Misko, 10. oktobar 2015 22:59)

Može a to znači odustajanje od Evrope i svih sporazuma sa Prištinom. Posle toga ta Priština će isto tako poništiti sve sporazume sa Beogradom i naravno ZSO, pa onda Ahtisarijev plan i opštine sa srpskom večinom i uvesti upravu u svim opštinama koje ne poštuju zakone Kosova. Opštine sa srpskom večinom na Kosovo onda bi bile isto kao i druge opštine bez nijedne dodatne nadležnosti koje sada imaju.

Nijedna institucija Srbije niti struktura ne bi bila dozvoljena na Kosovo a zvaničnici Srbije ne bi mogli uči na Kosovo jer ne bi imali dozvolu za ulazak.

Naravno i mnogo drugih loših stvari.

Vlado Vujovic

pre 8 godina

Sve predloženo,pre ili kasnije,dovešće do iseljavanja srba sa KiM-a.Ovo ne pišem na bazi pretpostavke,već živim ovde i osećam ljude oko sebe.Ja lično,nikada ne bih voleo da do toga dodje.Ali,svaka isključena mogućnost, direktnih veza... (Vlade RS) i srba sa KiM-a,biće kraj postojanja srba na KiM-u,pre ili kasnije.
Znam,teško je odredjene elemente prošlosti vratiti na početnu tačku.Medjutim,postavlja se pitanje:
- Da li smo svih ovih godina,nakon 5-oktobarskih promena verovali u Deda Mraza, ili smo zaista dobili neki poklon.
Naravno da nismo - i nećemo!
Čemu onda verovanje u EU-topiju , ako isti ne žele da usklade spoljnu politiku sa svojom "budućom članicom".?
Žalosno je oteti Hristu krst kojeg je na ledjima nosio ponižen pred gomilom nevernika.
E, to nama danas rade.Upravo smo mi ti,koji vekovima nose težinu te krvavo napaćene zemlje i naroda,koji odoleva vekovima raznim osvajačima.Pogledajte demografske karte bliske prošlosti,pa ćete utvrditi postojanost albanaca na KiM-u.Nije ih bilo..Vekovima su stajali na stranu naših protivnika,i na taj način se plemenski spuštali ka niziji,te osvajali gradove.
I ne kažem-naprotiv,mi snosimo delimično odgovornost za naše patnje.
Kako god bilo,Bog s'nama.

Dejan

pre 8 godina

Model za Kosovo I Srbiju moze biti modek Krima I Rusije.
Kada bude doslo do velikih promena u svetu I drasticno opala moc Amerike okupirani deo Srboje ce se vratiti u njen sastav.

istina

pre 8 godina

Nije tu ništa neočekivano. Kosovo se sprema da potpise SSP sa EU, a to znači kao POSEBNA DRZAVA. Naime, kao što je poznato, SSP se potpisuje izmedju EU i države zapadnog Balkana. Dakle ako postoji neki drugi SSP koji se potpisuje sa Kosovom onda šta je to neog prihvatanje činjenice da se potpisuje sa nekom drugom državom jer kao što je poznato EU davno potpisala sa Srbijom taj SSP.

Sve u svemu zna se ishod svega ovoga: Srbija moze u EU i naravno bez Kosova. Srbija moze da odustane od EU ali ponovo ostaje bez Kosova.

U oba slucaja Srbija ostaje bez Kosova jer nema ni teoretske mogučnosti vračanja suvereniteta na teritoriju Kosova.

whocares

pre 8 godina

Koliko me ovaj moj narod fascinira... 1)Kosovo je nezavisno. Vec ima toliko elemenata drzavnosti i priznanje veceg dela sveta.2) Na Kosovu je vise od 90% Albanaca, koji ne zele da zive u Srbiji i to se nece promeniti, dakle ti komentari o ujedinjenju dve Nemacke veze nemaju sa zivotom. 3) EU i druge organizacije otvoreno pregovaraju sa Kosovom. Na Kosovo se iz Brisela gleda kao na potencijalnog kandidata za clanstvo. 4) Mi samo bezveze trosimo i toliko para, (od cega verovatno vecina i ne zavrsi tamo gde treba) na to Kosovo koje toliko zeli da bude nezavisno. 5) Najmudrije bi bilo resiti sve probleme npr sa imovinom itd koliko je god moguce u nasu korist, usloviti ih da cuvaju srpsko nasledje i preostale Srbe itd, na kraju krajeva oni zele da zavrse sa tim pa bi verovatno prihvatili dobar deo toga. Potpisemo sporazume, medjusobno se priznamo i zapocnemo novu eru odnosa sa Albancima. Mozete to nazvati porazom ili nepravdom ali ja prosto ne vidim da imamo bolji izbor. Da smo malo civilizovaniji, shvatili bismo da je to win-win.

Vladimir

pre 8 godina

Treba biti mudar, sagledati sadasnjost i buducnost. Ja bih se resio te "bede", ali ne bez cene, i to visoke:
- Od tih par dzepova srpske populacije zahtevao da se naprave posebne opstine koje bi ostale deo Srbije,
- Kulturno-versku bastinu vratio pod punu kontrolu Srbije kao deo njene teritorije,
- Odredjene rudne i industrijske komplekse, kao i Brezovicu takdoje vratio Srbiji,
- Uveo zakone koji bi im onemogucili da se vise sire na ostatak Srbije.

Sve to moze da se zahteva i izvede kao minimum nasih zahteva pristanka potpunog priznanja te kvazi drzave. Sve najbolje!

naivčine

pre 8 godina

Hteli mi u EU ili ne granica na Merdaru ostaje zahvaljujuci svemu sto su do sada ucinile i potpisale Miloseviceva, Djindjiceva, Kostunicina i Vuciceva vlada. Zato je referendum Kosovo ili EU lazna dilema jer nam niko i ne nudi da biramo izmedju ta dva.
(FolqueBaroque, 11. oktobar 2015 02:46)

Da se ne pravimo naivni? Niko, osim Vučića i njegove vlade, nije pregovarao sa nepriznatim kosovskim institucijama! Niko nije birao predstavnike Srba u nepriznatom kosovskom parlamentu, osim Vučićeve vlade! Nisu vam krivi prethodnici, nego vam je teško da priznate da će "naprednjaci" da ozvaniče Kosovo!

Branimir

pre 8 godina

Problem Kosova je rešen još 1999, ne isplati se gubiti resurse i živce. Modernim državama ne treba teritorija po svaku cenu daq bi bile uspešne. Ostavite se predstava iz XIX veka i omogućite ljudima da što pre mogu nesmetano da sarađuju u poslu i trguju, sve drugo je gubitak vremena. Ja gledam kako se Hrvatska i Slovenija muče oko par km2 mora i čudim se njihovoj ludosti. Sve ovakve probleme iz Juge treba rešiti po principu da rešenje bude onako kako je (objektivno) značajno bolje za jednu od strana s tim da druga to nadoknadi. Evo recimo u slučaju Hrvatske i Slovenije Hrvatska treba da "proda" deo mora Sloveniji jer to Sloveniji puno više znači nego Hrvatskoj. Mislim da bi po istom principu trebalo rešiti i sve ostalo. Insistiranje na "srcu Srbije" (koje više nije u "telu Srbije") je romantična glupost koju je vreme pregazilo...

Tarzan

pre 8 godina

Mislim da sve stvari treba nazvati svojim imenom. Od potpisivanja Dejtona a potom i Kumanovskog sporazuma Srbija je tretirana kao gubitnik u ratu na ovim prostorima. Kao Nemacka posle WWI. Da se podsetimo samo da Nemacka posle WWII nikada ne bi bila sto je danas da je pod svoje "krilo" nije uzela Amerika i stavila na noge Marsalovim planom. Nije to uradila zato sto je volela Nemce, narocito posle WWII, vec zato sto je za to imala interese, mozda ne u tom trenutku ali projektovane interese u narednih 50 ili 70 godina sigurno. I danas je u Nemackoj najvise americkih vojnika u Evropi i ma koliko ne izgledalo tako Nemacka je eksponent americkog uticaja i americke politike u Evropi. Nas posle svih desavanja u 90-tim godinama ni jedna velika sila nije uzela "pod svoje" tako da smo ostali sami protiv svih vukova za Zapada, koji su opet projektovali svoje interese kroz Hrvate, Muslimane, Albance a sve na stetu Srba i srpske drzave. Odnos koji Zapad ima prema Srbiji - ceo taj proces pristupanja EU, briselski pregovori... je u stvari samo uslovljavanje Srbije da svesno cini ustupke u korist svoje stete. Moje misljenje je da je jedina sansa za Srbiju da zastiti svoje interese da Rusija stane iza nje. U tom smislu je velika greska DS-a sto je za svoje vladavine pristao da se pregovaracki proces izmesti iz UN, gde bi na Ruse (a mozda i na Kineze) mogli da racunamo u EU gde nemamo ni jednog saveznika na svojoj strani. Ovako, imamo samo iluziju da se i mi nesto pitamo oko Kosova.

Kalgarijanac

pre 8 godina

Kosovo je izgubljeno jos za vreme Tita a suludi postupci Milosevica i inacenje sa svetom koje je dovelo do bombardovanja, koje su nasa “Braca Rusi” precutno prihvatili je bila sledeca faza….onda jednostrano proglasenje i na kraju cinjenica da je vecina zemalja EU priznala Kosovo kao nezavisnu drzavu. E sada dolazimo do finala. Vucic i Toma igraju smesnu igru u kojoj su vec odavno priznali Kosovo. Evo samo jedno pitanje koje naravno niko ne moze javno da im postavi zbog mraka u kome zivimo. Zasto javno podrzavate i birate Srbe koji ucetvuju u Kosovskom Parlamentu, znaci sa nase pozicije Kosovski Parlament nije legitiman ili Srbe koji su u Kosovskoj Vladi gde je na primer do juce premier bio Taci koga mi hocemo da uhapsimo ako kroci na teritoriju Sbije ? Ukoliko zaista zelimo u EU, a ja ne verujem da to ova trenutna vlast zaista zeli, Kosovo treba momentalno priznati kako ne bi i dalje ostatak Srbije ispastao za nesto sto smo davno izgubili.

yossarian

pre 8 godina

Ljudi, u pamet se... Nije Srbija od juce niti ce biti do sutra. KiM ce biti zaista nezavisno onog moment akad se sa tim slozi Srbija. Da li stvarno neko misli da KiM treba dobiti samostalnost? Da li neko stvarno tako misli nakon pokazanog i dokazanog licemerja Zapada, ne samo na KiM, nego i globalno? KiM bi bilo samostalno samo zato sto taj licemerni Zapad tako zeli. Zapamtite, nisu vojnu pobedu na KiM odneli Albanci, odnosno UCK, nego NATO. I sad se hoce od Srbije da prizna taj rezultat u korist Albanaca. Ako to uradimo, nismo dostojni ni da imamo drzavu, bilo kakvu. Ove tlapnje za nemacki model pre se odnose na KiM i ALbaniju, jer su sa jedne i sa druge strane pripadnici iste nacije, kao sto je to bio slucaj sa D i DDR. I na kraju krajeva, Nemacka je bila porobljena i nije se pitala ni za suvu sljivu. Srbija nije porobljena. Srbija nikom nista ne duguje, za razliku od celokupnog Zapada koji stenje pod americkom ili vojnom ili ekonomskom cizmom. Sad bi autisticna birokratija iz Brisela tek tako da resi pitanje Srbije. Ne treba to dozvoliti, ima jos Srbija sta da kaze po pitanju KiM. Ako bude referenduma za pitanja KiM, ja znam sta cu zaokruziti. Znate li i vi?

idemo dalje

pre 8 godina

Sve u svemu zna se ishod svega ovoga: Srbija moze u EU i naravno bez Kosova. Srbija moze da odustane od EU ali ponovo ostaje bez Kosova. U oba slucaja Srbija ostaje bez Kosova jer nema ni teoretske mogučnosti vračanja suvereniteta na teritoriju Kosova.(istina, 10. oktobar 2015 23:01)Ako je to sve "istina" zašto se onda vode ovi pregovori?Zašto se iz Brisela vrši pritisak na Beograd i Prištinu da pregovaraju?

Marko

pre 8 godina

Ja bi Kosovo priznao, a usput izvukao što više koristi za Srbiju je moguće. Svejedno će ga neko nekad morati priznati bez da išta izvuče. To je moje mišljenje.

Srbin

pre 8 godina

Pd nas traze "da se odreknemo" neceg cega nismo vlasnici i nema sanse da budemo narednih par stotina godina, bar ne dok ne izbije neki nuklearni rat i promeni se odnos snaga u svetu. Nakon toga moze kako hocete, a do tad, zna se. Zato ne vidim cega se mi to odricemo osim davanja svaki dan 100.000 eura iz budzeta Srbije raznim Covicima, Veselinovicima i ostalim "patriJotama" da kradu preko svojih firmi koje i te kako saradjuju sa albancima i uzimaju 90% tog novca.

Bata Stojkovic

pre 8 godina

Nasi evropski prijatelji ocigledno Kosovo smatraju vaznijim od Srbije i postavljaju se kao da je ono kandidat za prijem u EZ a ne Srbija sto verovatno i jeste obzirom da cim potpisemo predaju Kosova ima da nas puste niz vodu. Latini su stare varalice.

the good the bad and the ugly truth

pre 8 godina

Radite sta hocete samo nemoj ponovo da ih uvlacite u drzavu.
Gde god se nalaze prave samo probleme, Makedonija se zbog njih skoro raspala, Grcka je na jedno oko stalno budna, na jugu Srbije formiraju para pokrajinu i metu za buduca s...a za 20-30 godina taman kada nam deca odrastu, KiM su oteli i napravili mafijasku drzavu pa njih 200.000 bezalo za Nemacku opet kroz Srbiju.
Ja kod tog naroda nisam video sportiste, pesnike, slikare, muzicare, naucnike, nobelovce, nisam cak cuo ni da neki Albanci imaju drugacije misljenje, svi misle isto.
To je narod koji gaji ekspanzionizam, njih nista drugo ne interesuje u zivotima.

Ako je moguce pokusajte naci zajednicki dogovor sa Ger, Fra i US, da se ozbiljno zastite manastiri u UNESCO, poloze garancije, batalite njih.

Slobodan

pre 8 godina

Pa da i priznamo Kosovo opet bi nešto izmislili i tako u nedogled. Pa pre tri meseca su EU zvaničnici obećali da nas neće više uslovljavati kosovom i šta sad? Pa mogli su ovo da traže odmah pre tri godine i svi ti pregovori bi bili bezpotrebni. Jasno je da nas prave budalama i da nas nikad neće primiti u EU. Potrbno je se vratiti u UN tražiti zaštitu srpske imovine i prava manjina na kosovu možda nešto i uradimo ovo je sve sigurna potpuna propast i za srbe na kosovu i za državu Srbiju.

Džedaj iz Marinkove bare

pre 8 godina

Bez obzira ko je za šta,došlo je vreme za referendum pa nek narod odluči da li Kosovo ili perspektiva učlanjenja u EU za neodređeni broj godina.

Smesno

pre 8 godina

@Nemacke su se na kraju ujedinile , to je nasa sansa
(Sale Veliki, 10. oktobar 2015 23:47)

U te dve nemacke zive nemci, a u "srpskom" Kosovu zivi 2 miliona albanaca koji nece da im se komanduje iz Beograda i 30-ak hiljada srba koji primaju platu iz budzeta Srbije a ne rade u Srbiji.
Jos vaznije, ne mozes gumicom da izbrises tih 2 mil. albanaca a nisam siguran ni da ih zelis na nekim izborima u Srbiji, jer ce ti onda lako Premijer biti Hasim Taci, ako su oni legalni gradjani Srbije.
Kako ne vidite to i ne razmisljate o takvim stvarima?
Realnost - Srbija ne bi znala sta ce sa Kosovom i da joj ga svet ustupi na tacni. Problem albanaca ne moze da se resi.

Kazanova

pre 8 godina

Ovo nije dobro i ovo je uzasna vest,ali mi moramo stoicki da je podnesemo i da diplomatski,politicki i pravno ovo na neki nacin osporimo i da svoje interese stavimo u prvi plan.

mlekadzija

pre 8 godina

Ne smem ni da pomislim kakav bi bio tekst da su ga kojim slucajem pisali nasi neprijatlji a ne nasi dragi evropski prijatelji...Samo nenormalna zemlja se moze dobrovoljno odreci svoje teritorije. Nikad ne priznati nasilnicko agresijom NATO otimanje Kosova i Metohije. No nasi politicari ce pristati na sve. Tragicno...

FolqueBaroque

pre 8 godina

Hteli mi u EU ili ne granica na Merdaru ostaje zahvaljujuci svemu sto su do sada ucinile i potpisale Miloseviceva, Djindjiceva, Kostunicina i Vuciceva vlada. Zato je referendum Kosovo ili EU lazna dilema jer nam niko i ne nudi da biramo izmedju ta dva.

jovan

pre 8 godina

Mi smo izgubili kosovo kada je ono demografski izgubilo smisao da je to Srbija. I da smo bili pametni i da smo im dali nezavisnu državu uz dobru finansijsku nadoknadu, privatizovali sve firme i uzeli još para. Trebalo je samo zadržati sever Kosova zbog rudnika uglja. Trebalo je izvući veliku finansijsku dobit i obezbediti te ljude koji bi se iselili sa njihovog dela. Sad je nažalost kasno, a sigurno je da ćemo ga i definitivno izgubiti za džabe uz velike žrtve

Beba

pre 8 godina

Iako je Vucic sve to vecunapred sigurno i dogovorio, u suprotnom to ne bi bilo napisano, mislim da bi za nas dugorocno bilo bolje da se ssda ljubazno zahvalimo na pregovorima uz obrazlozenje da smo spremni da ih nastavimo kada se za to steknu uslovi.da je u nadoj zemlji manje pljacke i korupcije bili bi ekonomski mnogo jaci i samim tim bi bili u mali drugacijoj poziciji.

Stevan

pre 8 godina

Nista mi nije jasno. Kad su se poslednji put vratili iz Brisela sa pobedom od 5:0 sve je bilo obrnuto. Izgleda nisu nista shvatili. Blago nama.

Ivica-s

pre 8 godina

LjUdi, dajte vise da zavrsimo sa tim ...smucilo mi se vise sve u vezi sa tim.Nismo se odbranili onda kad je trebalo, sad je sve kasno....Zasto da nam i deca budu taoci pogresne politike ko sto smo mi bili???

Molim?

pre 8 godina

Pa to je sve vec tako kako u tom papiru pise, samo ga jos niko nije potpisao.
U Pristini sede AMBASADORI a ne KONZULI, u Kosovo se ulazi preko GRANICNIH PRELAZA, sa PASOSEM. Itd...

vojvodjanin

pre 8 godina

I opet Kosovo, koliko smo para davali, jednodnevne zarade, zajmove. Imam 38god,i otkad pamtim,i kao dete uvek je Kosovo najvazniji. Kad mozemo staviti tacku na to, idemo dalje....

Maja

pre 8 godina

Model za Kosovo nije ni malo ispravan, sto se nase strane bar tice. Smatram da Vucic nece pristati na to. E sada da li ce to mimo njega opstati, nadam se da nece

Doca

pre 8 godina

@Vladimir
Problem je u tome sto ti niko NISTA ne nudi za uzvrat, osim tapsanja po ramenu.
Nista od toga sto si naveo nije ni opcija a kamoli predlog za razgovor.
Shvatite da po tom pitanju pregovora nema.

miki

pre 8 godina

Ukoliko nas vi nasa braca izdate, nas na Kosovu, doci cemo svi u Beograd, kupiti vasa radna mesta i mislicemo samo na novac i kako vas da zeznemo, postacemo drugi narod. Ziveli Kosovci.

Mica

pre 8 godina

A koju drzavnost Srbija ima na Kosovu, sem na papiru. Tako mozemo i Cikago da proglasimo Srbijom. Uostalom tamo ima deset puta vise srba nego na Kosovu.

Pero Ćivša

pre 8 godina

Srle: To je najlakše uraditi. Međutim zaboravlja se da Srbija ima preko 70% svojih trgovinskih razmena sa državama koje su članice EU. Da li to znači da se odričemo i tih trgovinskih razmena koje nam život znače.

Ja

pre 8 godina

Mislim da po rezoluciji 1244 Kosovo je sastavni deo Srbije,e pa onda Vučice treba ako ima m_ _ a pozvati RNuse da nas oslobode od terorista kao što ih Asad zvao, pa kud puklo da puklo. Mislili su da PUTIN ne sme u Siriju ali eto njega tamo,ja mislim da je naša vlast legitimna na celoj teritoriji Srbije uključujući i Kosovo.

divac

pre 8 godina

Polako ali sigurno stavlja se tačka na pitanje Kosova,a samim tim i na vladavinu Vučića.Kako god okrenes Vucic ce biti zapamcen kao neko ko je potpisao nezavisno Kosovo.Zar zato nije i doveden na vlast?!Najveca ironija od svega sto ga potpisuju oni sto su se najvise kleli u njega..nema nam spasa nazalost!!

Vasilije

pre 8 godina

Koliko je truda ulozeno u pregovore i oni samo povecavaju zahteve. Jedino ostaje da se nadamo da cemo se jednoga dana ujediniti kao Istocna i Zapadna Nemacka.

Ratni veteran

pre 8 godina

Ako se ne varam ovi sto sada vladaju, vladase i kada smo ratom izgubili Kosovo i Metohiju. Red je da oni i diplomatski izgube. Samo je pitanje kada treba priznati poraz?

mmm

pre 8 godina

Ja milsim da Srbi sa Kosova trebaju da sami odluce sta hoce, i sta je najbolje za njih, a ne da se Vucic dogovara u njihovo ime, po meni iskreno bi bilo najbolje da se izvrsi razmena teritorija, Sever Kosova nama, njima teritorija opstine Preseva, napraviti zid kao madjarska i stvar je resena za sva vremena.

demokratija nema alternativu

pre 8 godina

Nije to nikakav "poseban, izmišljen, nametnut" uslov Srbiji, nego je jedno od fundamentalnih pravila EU, da se u Uniju primaju samo države sa potpuno jasno definisanim granicama i bez nerešenih pitanja sa susedima.
Ali u unutrašnjim odnosima političkih faktora u Srbiji, vrlo je važno da se ova tema drži stalno otvorenom, jer je to izvor za manipulaciju priglupim biračkim telom, za konstantan lopovluk velikih razmera iz državne kase, pod izgovorom da je to "pomoć za Srbe" na KiM, i kao motiv za pravljenje podela na "izdajnike" i "rodoljube", čime se oni prvi lako stavljaju na stub srama.(srbomrzac, izdajnik, plaćenik, antirus..., 10. oktobar 2015 23:43)Eto Kipar primiše u uniju(2004) iako nema rešeno pitanje granica i odnosa sa susedima.Nisu u pravu ni u vezi druge stvari.Kosovo je možda bilo izvor manipulacija u nekim ranijim godinama,ali od kada je SNS na vlasti to pitanje se skoro ne pominje u medijima.Osim ako neki plaćeni analitičar ili strani funkcioner ne pohvali premijera zbog odnosa prema Kosovu i briselskog sporazuma.Za razliku od godina posle petog oktobra,danas u medijima, parlamentu i celokupnom društvu gotovo da ne postoji kritika vladine politike prema Kosovu.U poslednjih 15 godina odnos političkih partija prema Kosovu nije imao veći uticaj na izbore.Kosovo je bilo na 4-5 mestu po uticaju na izbore,a sada nije ni među top 10.Kosovo više nije najskuplja srpska reč,sada je to EU.Danas Srbi veruju mitovima o EU,a ne Kosovu.Videćemo u narednim decenijama gde će nas to dovesti.Ne verujem da su naši preci ponosni na svoje naslednike.

ETFovac

pre 8 godina

Pa bolje i da ga priznamo, jer ovako nas ucenjuju sa nasom imovinom dole. Na kraju cemo sve izgubiti. Nesposobnost političara da sagledavaju situaciju na pravi način vec 25 godina nas je dovela dovde. Ovako im mi damo nezavisnost, pod uslovom da zadrzimo vlasnistvo nad nasom imovinom. Ne bih živeo sa albancima sigurno, ali ovako ih ogranicimo na teritoriju Kosova, da se ne mogu siriti u Srbiji i ekonomski eksploatišemo. Zar su ovi sa zapada glupi sto se vode interesima. I sami vidite gde ih je to dovelo. A ako bude referenduma, pozvao bih sve ljude da racionalno sagledaju posledice (ne)priznanja.

Mile

pre 8 godina

Ja mislim da kad bi se u Srbiji raspisao referendum za nezavisnost da bi ljudi glasali za.
Ako se nekim cudom Kosovo vrati u Srbiju jer stvarno hocete da placate porez za izdrzavanje 2miliona albanaca i da ih gledate po Beogradu?

Kapiram da jedna drzava ne moze tek tako da se odrekne teritorije, zakonski drzavi pripada sve ispod pola metra zemlje (znaci ako iskopate nesto, recite da je bilo na manje od pola metra) i sva nenaseljena teritorija, a to je sve potencijalna investicija uz zastitu okoline itd. Kosovo za sada potpuno zavisi od nas, telekomunikacije i energetika su nasi. Da je vlada pametna, lepo ponudi da ih prizna kao nezavisnu drzavu uz debelu novcanu odstetu, koju treba da otplate za 50tak godina.
Ja ne vidim nikakav logican nacin da Kosovo ponovo bude u Srbiji, cak i da se svi Albanci odu preko noci, ko ce tamo da zivi, za 20 godina prepolovice nam se nacija.
Sto se naci(onali)sta tice i onih koji su u fazonu ne damo nase: Jel ste vi ikad bili na tom Kosovu i sta vama znaci zemlja toliko daleko od vase kuce.
Nezavisnost Kosova je problem drzave, i logicno je neizbezan, samo treba smisliti kako izvuci najvecu korist iz cele price.

alen

pre 8 godina

Pravi Srbi nece ni nato ni propalu eu .Samo Ruske baze u Srbiji zele pravi Srbi-Treba im se zahvaliti jer njihovo vreme je vec proslo.CAO.

Snoop Dogg(pozdrav iz Vojvodine)

pre 8 godina

Kakve 2 Nemačke?
-Samo vas lažu, i to nije moguće, jer u 2 Nemačke su živeli Nemci, a na Kosovu su Albanci.

*Ajde da su rekli 3 države Srbija,Crna Gora i BiH da se ujedine-pa da razumem,jer jesmo isti narod,i isti nam je jezik...
*P.S.Rešavajte više problem Kosova,pa da idemo dalje!!!
***Trenutno su samo Vojvodina i centralni deo srce Srbije.

Kjamil

pre 8 godina

Model za Kosovo – sporazum dve Nemačke

I da se u EU lepo posle spojimo, ko dve Nemacke, ko dva bratska naroda- nema druge, zar ne?

Marko Škorić

pre 8 godina

Mina:Dok se god ne zatvore sva poglavlja, Srbija neće biti primljena u EU. Prema tome i poglavlje 35. ako ne bude zatvoreno ,Srbija se može da pozdravi sa EU. Postavlja se pitanje da li nam je to u interesu.

Ivan

pre 8 godina

Iskreno, to je sve i realno i stvarnost. Samo je pitanje da li ce nasi odloziti takav sporazum za jos nekih deset godina i da nastavimo sa propadanjem i bavljenjem vec svrsenim temama, ili cemo krenuti dalje iz ovog brloga u kome se nalazimo. Svakako nas to ceka, dok se osvestim oi shvatimo realnost.

Mile

pre 8 godina

Ja bih im dozvolio mesto u medjunarodnim sportskim institucijama. Mi sa Albancima nemamo nikakvu komunikaciju i ovi politcki procesi nikad mece resiti probleme. Nikad ne smemo da priznamo nezavisnost ali moramo da se povezemo sa njima i da izgradimo prijateljske odnose da mozemo slobodno da se krecemo dole a ne da strepimo.

kisa

pre 8 godina

Pa oni nam poturaju anahroni model iz vremena hladnog rata koji ni njima nije valjao. Dajte molim vas uozbiljite se. Krim i Rusija, a sto ne taj model? Kakav god je odnos snaga i ingerencija tzv Kosova i Srbije sada mi ne smemo da zaboravimo na mnogo toga sto je tamo i sto je vredno, od epskog do materijalnog - a to nam je oteto.
Makar nam samo na razglednici bilo, mi KiM pod uslovima koji vladaju u svetu i nad nama, i po ovakvom odnosu dva naroda, Albanskog i Srpskog, ne bi smeli priznati kao tudju drzavu.

Zgrozena

pre 8 godina

U celom tekstu mi se ne svidja ni jedna jedina rec, a najmanje naslov. Odakle Nemackoj ili bilo kojoj zemlji pravo da odlucuje o KiM i granicama Srbije?

sale

pre 8 godina

kome je kosovo srce srbije neka ide tamo da živi, a ne da priča o prolivenoj krvi, nasledjima itd. nikada niste ni bili na kosovu, a kosovo vam toliko znači. idite molim vas živite tamo ako vam je toliko stalo. ostale ostavite na miru!

dozhe

pre 8 godina

ja licno se ne bi bunio jer kad tad ce se geopoliticka situacija promeniti i onda se moze desiti ujedinjenje...treba samo biti realan i nasem narodu dole pruziti uslove za normalan zivot

Staljin

pre 8 godina

Neodrzivo. Kao prvo, Nemacka je podeljena da bi bila kaznjena za svetski rat. Drugo, u obe Nemacke je ziveo nemacki narod. Ovde je slucaj nasilna secesija tako da je iluzorno pricati dalje o tom "resenju".

Vlada

pre 8 godina

(Srdjan, 10. oktobar 2015 23:57)

Ti si uglavnom u pravu. Na žalost Slobodan Milošević to nije umeo da sagleda nego je na Kosovu video samo lako pokradena poslanička mesta. U ime tog našeg nasleđa trebalo je napraviti sporazum sa sadašnjim stanovništvom da poštuju zemlju koja je sve to stvorila. Pošto to nije urađeno nego se išlo đonom, isterao nas je odande jači đon. Verovatnoća da ćemo povratiti ikada Kosovo jednaka je verovatnoći da će Italija povratiti Dalmaciju. Dakle postoji kulturno nasleđe i istorija, a ne postoji suverenitet ni stanovništvo a ni istorijski tokovi ne idu u tom smeru. Po meni, tako treba i živeti. 90% nas nikada dole nije bilo. Ja bih više voleo da jednom vidim Gračanicu nego da ceo život vičem Kosovo je Srbija.

Petar

pre 8 godina

(Bojan, 10. oktobar 2015 22:49)

Upravo si objasnio ono što 90 posto Srba ne shvata. Šta sa svima njima? Imali bi možda i najjaču stranku u Srb, a samim tim i svašta još nešto.

Filip

pre 8 godina

Mozda bi Ukrajna priznala Krim ali ako prizna u roku od par godina odose svi ostali i Odesa i Istocna Ukrajana, a onda i zapadna pa ce jedan deo da ugrabi Madjarska ("nevoljno") jedan deo Poljska ("eto silom prilika sta ces"). Mozda bi Spanija priznala Kataloniju ali u roku od 10 15 godina svi ce otici iz Spanije - i Baskija, i Andaluzija i ostale republike sve do poslednje. Pitanje Kosova nije pitanje samo teritorije nego kao sto vidite uopste pitanje buducnosti zemlje i nijedna zemlja pa ni Srbija ne moze svojevoljno da se odrice jer nista nece ostati vise. Tako je bilo i sa SFRJ cim je Slovenija povukla nogu otisli su svi kud koji pa i neki silom prilika. Istocna i Zapadna Nemacka mogu da se primene na Srbiju i republiku Srpsku a ne nikako na ovaj primer i na kraju hoce li se mozda ujediniti Srbija i Kosovo ako je po ovom nemackom modelu. Cisto sumljam da su to predvideli.

fudbal zblizava, gde politika nece i ne moze

pre 8 godina

Stolica u Ujedinjenim nacijama nije deklarativno navedena, ali jeste članstvo u Unesku, Savetu Evrope, UEFA...

-- Gledajte ovo i UEFA!!! Ako nista bice dobro posecenih prijateljskih i zvanicnih fudbalskih meceva. Ima da sevaju varnice.

Albanac

pre 8 godina

Mislim da Albanci i Srbi treba da se razgranicimo. Tamo gde zive Srbi neka bude Srbija, a gde zive Albanci neka bude Albanija. Jedino je obo resenje normalno. Kosovo ne bi trebalo da bude drzava.

Sanja

pre 8 godina

LJudi, za sve sto se desilo na Kosovu i sa Kosovom posle toga koliko si krivi politicari, vvise su krivi ljudi koji su ziveli tamo. Oni koji su ziveli na Kosovu, znace o cemu govorim , ali nikada javno nece priznati. Sami smo sebi jamu iskopali, a sad kukamo. Kad nesto imas, ti ga cuvas, a ne ponasas se bahato prema njemu. Ja verujem da ce Vucic nesto smisliti i uraditi, ali ni on covek nije svemocan.

darko k

pre 8 godina

To je zahtev za priznanje Kosova I naseg odricanja 15% nase teritorije zarad clanstva u EU, iskreno neka hvala nemoramo da budemo clanovi nikada mnogo nam se uzima I vredja nasa inteligencija

Realno

pre 8 godina

E nemoze! Ideja nije tako loša ali nemoze da se promeni između Srbije i Kosova. Zašto? Nemacka je bila podeljena. BRD je savezna demokratska federativna republika. DDR je bila komunistički sistem. BRD je u svom ustavu imala pasus da moze da pripoj nemacke države u svoj sistem. Ovo je kasnije izbrisano. Obe nemacke su pricali isti jezik, vera je ista, jedan je narod. Kosovo nije Srbija! Od 1999. Koliko me srce boli. I čim se počne sa poglavljem bice sve dalje od Srbije. Jedino da se promeni politika i da se kroz evropsku uniju opet ujedine. Npr. Šengen , jedna valuta , itd....

znalac

pre 8 godina

@ (the good the bad and the ugly truth).Osim sto znas engleski ili si totalni neznalica ili zivis u nekoj drugoj palneti ili ti je mrznja pomracila um.
Ne zeleim nikog pohvaliti,samo zelim spomenem neke poznate albance radi osnovnog znanja.
Faruk Begolli,Bekim Fehmiu,Enver Petrovci,Jon Bellushi,Jim Bellushi.gliumci
RITA ORA. pevacica
Majka Tereza (Gonxhe Bojaxhiu)nobellovac
Jos jedan nobelovac za hemiju.
Sveti Alban iz receg veka.
PAPA Kelment.
Sport.Prekazi,Vokri,Cana,Jonuzaj,SHAqiri itd.
Svi narodi imaju ljude koji su dali doprinos civilizaciji.

...

pre 8 godina

Juzni deo KiM gde zive samo Albanci neka ide Albaniji, sever ide nama.
Sedite sa Amerima i dogovorite ovo, ne sa Briselom. I kratkorocno i dugorocno ide nam u korist ako se pogleda siroka slika. Kosovo ne moze biti drzava, priznali je mi ili ne, to je samo problem nama na vratu kako god okrenes. Mafija drzavu vodi.

Na taj nacin imali bi jos jedno trziste isto koliko je i hrvatsko u susedstvu a sa Hrvatima imamo vec razmenu od pola milijarde.
Povuci Albaniju za sobom u EU uz resene granice i naucenu skolu za ubuduce.
Uci u NATO, zatvoriti pitanje juga Srbije.

bez_cenzure

pre 8 godina

Vučiću, Vučiću šta uradi!!!
Ne vidim način na koji će Univerzitet u Kosovskoj Mitrovici ući u školski sistem Kosova. Šta, natjeraće Srbe da uvedu i albanski kao drugi jezik a studenti će učiti o Ademu Jašariju kao heroju. Dajte ne bulaznite! Nema šanse za išta slično. Zdravstvo i školstvo nikako pod albansku šapu ne smije doći a obrazovni sistem se mora unaprijediti jer je dole haos pogotovo u osnovnim i srednjim školama. Školski programi u srpskim sredinama moraju ostati srpski. Pominju sistem dvije Njemačke ali zaboravljaju napomenuti da su se obje Njemačke ujedinile. Da li to znači da će se Srbija vratiti na Kosovo? Što se tiče stolice u UN-u tu se na svu sreću ne pita mnogo Vučić nego SB UN-a odnosno SAD, Rusija, Kina, Velika Britanija i Francuska od kojih svaka ima pravo veta. Ako jedna od stalnih članica uloži veto ništa od stolice u UN-u. Najviše stepen do kojeg Kosovo može doći je pridružena članica UN-a kao i Palestina samo što Palestina ima mnogo više priznanja državnosti a Kosovo je vrlo daleko od te brojke.

pre 8 godina

Treba zamrznuti to pitanje kao što je Kipar uradio. A kad budemo u boljoj poziciji da pregovaramo. Pre toga ući u Evroazijsku uniju.. Sa Rusima je jednog dana sve moguće, a sa EU sve nemoguće!

Gbg

pre 8 godina

Poludim kad procitam ovakvu glupost ,,zamke"
Notorna je laz da su one tek sada ubacene u tekst.
Ovo nam EU sve vreme govori, iz samog pocetka, samo Angela koliko nam je puta rekla?
Ako se u Briselu obavazes da Kosovo neces blokirati na putu ka EU nemozes posle da kukumavcis u UN zato sto se ono uclanjuje u Unesko! Ako se obavezes da resis probleme granice pre ulaska u EU ne mozes da ocekujes da ce sve njene clanice povuci priznanja Kosovske nezavisnosti.Ili da ce 2 miljona albanaca hteti da se vrati pod okvir Srbije? Jedine zamke koje postoje su zamke srbskih politicara prema sobstvenom narodu,sve ostalo je odavno poznato.

Justice

pre 8 godina

Neki kazu da je Kosovo izgubljeno pa 430 godina pod Turcima je isto izgledalo kao"nemoguca" situacija ali vratili smo nasu zemlju.
Stvari se menjaju i sta ce biti za 50-100 godina ko zna.
I trebamo da trazimo da pise da je kulturno nasledje nase i neke firme i da pitaju EU kako da potpisemo to kad se albanci nedrze toga sto su vec potpisali. Nerazumem mi trebamo da priznamo vestacke granice i druge stvari ali mi nemoramo da priznamo Kosovo? ako nepriznamo Kosovo kako moze ovo drugo da vazi.

Dejan

pre 8 godina

Kosovo je odavno srpska zemlja koliko je i Krim u sastavu Ukrajine.Gledati i stati iza toga da se narodu izdejstvuju i omoguce da imaju sva zagarantovana svoja prava kao svugde u svetu,kulturna bastina da bude sacuvana a Srbija da po ubrzanom principu krene putem EU.Kosovo je oduvek bio uslov tog puta samo sto politicari nisu hteli to da saopstavaju dok se ne stvore povoljni uslovi za takvu odluku a za to je trebalo vreme i priprema da bi se razumelo i prihvatilo.Sto pre se i jedni i drugi nadju u clanstvu EU bice bolje po sve.Ubedjivati protivnike tog puta da nam mesto nije u toj organizaciji je corav posao i o tome ne bih duzio pricu.

Dado

pre 8 godina

Referendum,kao Grci. Oxi. Onda katastrofa. Potom dugotrajno i nepovratno propadanje. Najverovatniji scenario, koji nebi voleo, ali koji najviše liči na nas kao narod kad se nadjemo pred stresnom situacijom. Tera nas strast a ne pamet. Sačuvaj nas Gospode.

cujte srbi

pre 8 godina

pametno, samo sto je nemacka tezila ujedinjenju, a nas hoceste da razjedinite. italija neka se podeli na severnu i juznu, kad je to toliko korisno. sta kazes federika?

Zemun grad

pre 8 godina

Refereddum ZA ili PROTIV EU, znacio bi dilemu izmedju sanse da Srbija ekonomski i sistemski ojaca, ili da u slucaju odluke da ne udje u EU postane crna rupa na Balkanu. Srbija van EU bi dozivela totalni ekonomski slom i takva bila podlozna unutrasnjim nemirima i daljem teritorijalnom rasparcavanju. Kosovo tako ne bismo vratili, naprotiv bili bi smo iskljuceni iz pregovora o polozaju Srba na Kosovu, kao i onemoguceni da branimo interese Republike Srpske.
Bilo je devedesetih puno prilika da se KiM zadrzi u sastavu Srbije, ali su svi razumni predlozi da se Albancima da politicka autonomija, doziveli od strane Milosevicevog rezima i tadasnjih radikala optuzbe za izdaju.Svima koji se iole razumeju u politiku, jasno je da je dilema Kosovo ili EU lazna. Srbija moze uci u EU bez Kosova ili odbiti i ostati ne samo bez Kosova nego bez ikakvog uticaja na tamosnja desavanja.

jovan

pre 8 godina

Kad je već nezvisno i izgubljeno sto traže od Srbije da potpisuje te papire
NIKAD I NIŠTA NE SMEMO POTPISATI O STATUSU KOSMETA.
Vrlo brzo jer kako izgleda odnos snaga na globalnom nivou moze se očekivati promene i oko Kosmeta u našu korist svetski policajac gubi moć.

srkiboy82

pre 8 godina

Meni nije jasna konstatacija da se dve strane neće međusobno blokirati pri učlanjenju u druge međunarodne institucije. Pa mi smo već u svim menđunarodnim institucijama, na koji načim takozvana država Kosovo može nas da blokira u bilo čemu? Ovde su stvari veoma jasne, dok mi ne priznamo Kosovo kao državu, ono nikad ne može da postane država. Tek kad mi to učinimo Kosovo dobija i pravni i međunarodni suverinitet, dok bez našeg priznanja to je tek teritorija koja je samostalo proglasila nezavisnost, ali nema pravni legitimitet.

dusanmal

pre 8 godina

@Obelix "Postoje neka moja dva vidjenja ove cele situacije. Realan pogled i da kazem pogled iz srca. Realnost je jedna, a to je da je Kosovo nezavisno ma koliko se meni to svidjalo ili ne" - gde je rupa u vasem razumevanju je sama cinjenica da svaki moguci pritisak i zavrzlamu pokusavaju da iskoriste u cilju nekakvog priznavanja nekakvog statusa nezavisnog Kosova od strane Srbije. Zasto? - Zato sto bez obzira na de-fakto stanje na terenu, Medjunarodno Pravo stoji vrlo snazno na nasoj strani. Da, velike sile spremne na ignorisanje medjunarodnog prava zbog svog snaznog statusa priznaju Kosovo, jednostrano. No, bez naseg ekspicitnog poklanjanja - Kosovo ne moze u medjunarodne institucije te je na drugi i vazniji de-fakto nacin neodrzivo i nepostojece kao nezavisno. To moramo shvatiti. Moramo shvatiti u cemu je nasa snaga u ovom problemu i drzati se te linije. Nikakvo priznavanje, nikakve granice, nikakva "udruzenja". Ako se drzimo te linije, nezavisnost Kosova ce uvenuti na odsecenoj grani tokom vremena. Trenutna situacija je za njih daleko, daleko neodrzivija (narocito ekonomski) te je za deceniju-dve drzanja linije neminovno njihovo prihvatanje ne-drzavnosti u zamenu za autonomiju i ekonomsko prezivljavanje. Takvu autonomiju i mi moramo priznati i prihvatiti no to je i prihvatljivo.

lalo

pre 8 godina

@(Obelix, 10. oktobar 2015 23:59)
Za tebe je Kosovo nesto tamo "dole" a i sam kazes da nikad nisi bio tamo "dole" ali ti je u srcu. Kako ti moze biti nesto, sto nikad nisi ni video a kamoli obisao, u srcu? Isto tako bi ti mogla biti i vulkanska dolina Ares Szmertonosz na Marsu u srcu. Nisi ti jedini Srbin koji nikada nije bio "dole" ali koji ima to "dole' u srcu. Neka i u bude u srcu ali i tamo "dole" zive ljudi koje neko "odgore" bi hteo da ogranicava da slobodno zive, igraju fudbal, putuju, idu na olimpijadu i ko zna sta jos. Da nije ipak to malo iracionalno ?,

ne damo

pre 8 godina

Po mom misljlenju ovo je ucena, da se bukvalno odlucimo za jedno ili za drugo, nisam pametan sta reci ali ne sumnjam da cemo se do kraja boriti za pokrajinu, za kulturno nasledje i za svo nase bogatstvo koje se tamo nalazi, jer ne zele oni bezveze da nam ga oduzmu, da ne vredi ne bi se toliko interesovali za Kosovo. Veoma teska situacija, ali to je i dalje nacrt

Posmatrac

pre 8 godina

Vlast je dovela do ovakvog rešenja za Kosovo. Sve naše dosadašnje vlasti a ove poslednje dovele cara do duvara. Narod niko ništa nije pitao. Kad je došao trenutak da se to i formalno odradi (iako su Kosovo kao drzavu priznali po mnogim tačkama) daj da pitamo narod. Zaista je jadan ovaj naš narod. Narod bez ikakve budućnosti!

Pecko

pre 8 godina

Verujem da će biti dovoljno mudrosti na svim stranama da se region ne uvlači u nove sukobe i da neke teške odluke sačekaju vreme kada će biti lakše iste doneti a nijednu stranu u pregovorima ne oštetiti.

d

pre 8 godina

@ Dejan
Ne lupetaj. Na Krimu 90% stanovnistva cine Rusi, na Kosovu 90% Albanci. Ako ce se nekome pripojiti u buducnosti to ce biti Albanija. Drzavu ne cini teritorija vec narod koji na njoj zivi, a koliko ima Srba na Kosovu danas?

Warpten

pre 8 godina

Bojane i ostali defektisti treba da vas je sram..
Svakako primetim da se javno mnenje promenilo i da ce na referendumu proci nezavisnost, ali ljudi...
Albanci vise nemaju velik fertilitet, iseljavaju se i oni.. Mirna reintegracija je moguca uz visoku autonomiju. Lako bi se postavila albanska vlast koja bi za nas radila i kontrolisala taj prostor za Srbiju.
Odricete se nase istorije, resursa i pravde, promenice se vremena pa i ljudi.. Neka uvek ostane sansa da se vratimo.