Četvrtak, 03.09.2015.

12:40

Da li je “otrovan” i vrtić u NBG Bloku 61?

Institut za nuklearne nauke Vinča potvrdio je da ispituje da li su materijali korišćeni za izgradnju vrtića “Dragan Lukić” opasni po zdravlje dece.

Izvor: B92

Da li je “otrovan” i vrtiæ u NBG Bloku 61? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

33 Komentari

Sortiraj po:

snezana

pre 8 godina

Donet je nov zakon koji omogućava privatizaciju državnih vrtića za odredjeno ulaganje. Ove godine su počeli sa finansiranjem dece u privatnim vrtićima, a sad vi sabirajte o čemu je rec.

Matovic

pre 8 godina

U vrticu je sve super.ne znam ko siri lazne dezinformacije i kome je to u interesu?trebalo bi da se g.verbic oglasi povoodom ovog slucaja i otkloni sve dileme.

Samo istina

pre 8 godina

@Matovic

Ovde treba da se uključe sve nadležne institucije kao što su Zavod za javno zdravlje, Vinča pa i neka privatna labaratorija ako treba. Sa konkretnim rezultatima u javnost. Ako merenja pokažu da nema zagađujućih materija a deca budu imala povišen nivo fenola u krvi, onda tražite uzrok dok ga ne nađete.

Džaba saopštenja da je sve u redu ako rezultati ne budu govorili tako.

cojstvo i junastvo

pre 8 godina

Citam i neverujem! Vrtic? Boze moj dragi...Da li smo mi toliko glupi kao narod da trpimo svakoga ko je na vlasti i da ih mi pritom hranimo od nasih para, a oni nas polako ali tiho ubijaju?! OBJAVITR MOJ KOMENTAR

nele

pre 8 godina

Da li je ikada podignuta optuznica protiv odgovornih lica, da li se uopste doslo do toga ko je odgovoran ?
O tome se vise i ne prica, kao i obcno cim je neko blizak vlasti slucaj se zataskava...
(uk, 3. septembar 2015 13:09)

situacija im odgovara jer uvek moze da se zaradi na ljudskoj muci sto oni na zalost i rade. sagradice novu zgradu za par stanara i prodace preko 200 stanova. dobili su zemljiste za dzabe od grada (a u stvarnosti su oteli parking stanarima, koji ce im nadomestiti na nekoj ko zna kojoj lokaciji pogodnoj za parking gde ce opet dobiti zemljiste za dz) a prodace ga po super ceni. cist profit. smislili su kako da profitiraju na mukama tih ljudi. savrseno. i posle zasto ne jure odgovorne. samo treba malo razmisliti i sve se kaze samo

Mama

pre 8 godina

Meni se činilo da sam luda što već godinu dana tamo osećam taj čudan miris. Jedva se primećuje, ali kod samih ulaznih vrata je malo intenzivniji. Moguće je da je teško to osetiti zbog jako visokih plafona, prostorije su vrlo velike. Inače je urađen "vrhunski" - dvorište za igru je napravljeno na južnoj strani, kao da smo u Skandinaviji pa da deca hvataju što više sunca, tako da leti ne mogu da se igraju napolju. Na tu stranu i gledaju prozori, pa su takođe preko leta isti zatvoreni i spuštene su zavese. Unutra se oseća na ustajao vazduh zbog tolikog zagrevanja, a kod poslednjeg pljuska, počelo je i da prokišnjava gore gde su jasle. Sam prilaz ulazu je urađen od nekakvih klizavih ploča, pa je tokom jeseni i zime zatvoren, mora se proći malo sa strane do stepenica.
Prvi utisak bi mogao biti da je vrtić nov i dobro urađen, međutim, mi koji vodimo decu tamo znamo kakav je, a da ima neki čudan miris, ima...

nesa

pre 8 godina

Potpuno sam upoznat sa regenerisanjem otpadnog ulja u Srbiji.
Nije samo da država štiti Ekosekund i njima slične nego im za to što rade isplaćuje ogromne pare.
i ne samo to.ovaj posao je u Srbiji jedan ozbiljan kriminalni lanac u koji mora da bude upleten i neko iz državnih institucija (poreska,tržišna,ekološka.... inspekcija).

i naravno,nikom ništa.

bzvz

pre 8 godina

@Goran
U gradu imas benzinske pumpe tik ispred zgrada decenijama i nikom nista. Ili ti smeta sto to pravi kako si naglasio "ruska firma NIS"? Rusofobi paranoici.

Ivan

pre 8 godina

Taj nesrecni vrtic je pocela firma iz Sabca (vlasnik od ranije poznat javnosti kao kum celnika DS-a) , koja je gradila zgrade nesmrdljive ali zato izuzetno nekvalitetne zgrade u Mileve Maric i posle par meseci rada napustila gradiliste. Gradiliste je stajalo napusteno duze vreme kada se pojavila neka druga firma koja je nastavila projekat.Istina je da zgrada ne smrdi kao sto smrdi smrdljiva zgrada u Mileve Maric ali ako je kod dece pronadjen fenol u krvi onda tu nesto nije u redu.Blokovi su cekali desetine godina da se izgradi neka nova predskolska ustanova jer je potreba za mestima u vrticu velika.Nedostaje sigurno jos dva vrtica ovakvog kapaciteta.
Zgrada je lepa , ima lepo uredjeno dvoriste.Nisam video kako izgleda unutra.
Nadam se da je sve lepo jer je novo.Ali ako ce neko da zatvara vrtic i da dekontaminira zgradu ili je nedaj boze rusi pa pravi novu to vec "smrdi" na neku zescu prevaru poreskih obeveznika od strane izvodjaca radova i nadzornog oragana koji bi trebalo ako se dokaze da su insinuacije tacne zavrsi u zatvoru i to na duze vreme kao i u slucaju smrdljivih zgrada.

Korisnik vrtića

pre 8 godina

Vrtić unutra ima neki miris, ali nije onaj kao u otrovnim zgradama. To mogu da uporedim jer živimo pored otrovnih zgrada.

SoS

pre 8 godina

Lako je proveriti da li je oplatol prilikom izrade te zgrade potekao iz firme Ekosekund ako jeste velika je verovatnoća da je fenol odatle, ne mora da smrdi.

zagor

pre 8 godina

@учитељ
технички преглед објекта и издавање употребне дозволе не могу да реше овај проблем, јер ту нису предвиђена провера радиоактивности или токсичности материјала. проблем је настао један корак раније, када се такав материјал, због непостојања контроле квалитета на тржишту, нашао у продаји. овде нису криви грађевинци, то је очигледно, него они који су отровне материјале произвели или увезли и продали, као и оби који су то требали да контролишу, а нису.

Ana

pre 8 godina

Vrtic se zove "Dragan Lakovic". Dok sam danas izvodila dete iz vrtica, dosla su dvojica muskaraca koji su nosili torbe za uzimanje uzoraka i pitali me da li smo do sada osetili neki miris. Nismo, naravno. Rekli su da dolaze po prijavi gradjana. I sad nesto razmisljam: Ovo je najtrazeniji vrtic ove godine jer je najnoviji, cist, veliki, moderan, energetski efikasan. Otkako je otvoren nikom nista nije smetalo. ni kad je bila prica o smrdljivim zgrafama u jeku, ni u aprilu, ni celo ćeto. Nego bas sad kada je pocetak nove upisne godine. Sve mi to nesto govori da je neki nezadovoljni roditelj odlucio da malo napakosti vrticu ker njegovo dete nije primljeno.

Botiša

pre 8 godina

Kriminalci nam upravljaju zivotima. Izgrade nekoliko objekata da nas potruju i onda ih kao ruse pa grade iznova, a naravno niko kriv. Treba da se kao narod organizujemo i tuzimo drzavu za ovo sto se desava, zar je moguce da niko nije odgovarao do sada za slicne stvari?

uk

pre 8 godina

Da li je ikada podignuta optuznica protiv odgovornih lica, da li se uopste doslo do toga ko je odgovoran ?
O tome se vise i ne prica, kao i obcno cim je neko blizak vlasti slucaj se zataskava...

Goran

pre 8 godina

Truju nas sa svih strana !!!!
Pogledajte koliku benzinsku stanicu ruska firma NIS gradi u ulici DzonaKenedija, na nekoliko metara od stambenih zgrada .....
Ko je ovo dozvolio !!!!???
Da li ce neko zaustaviti ovu gradnju , ili tek kad se utvrdi da stanari imaju stetne materije u krvi ?!

Pedja

pre 8 godina

Zamislite samo te ljude koji prodaju ovakvu vrstu materijala za izgradnju? I njima i dalje niko ne moze nista. da li su oni svesni sta je fenol i koliko je opasan po zdravlje a kamoli po decu?

N

pre 8 godina

Cuti se o zgradama privatnih investitora zato sto se niko od tih stanara ne buni. Mi iz drzavnih zgrada smo se posteno razgalamili, pa se i dalje tek ponegde cujemo.

U Gvadalahari kante ne govore

pre 8 godina

“Svaka veća izloženost nikotinu ili drugim zagađivačima može da izazove povišen nivo fenola u urinu”
Saopštenje gradske skupštine:
Deca u vrtiću "Dragan Lukić" uhvaćena da puše u WC-u. Otud povišen nivo fenola u urinu! A, uhvaćen je i roditelj koji im je doturao cigarete, i on je trenutno na poligrafskom ispitivanju.

zix

pre 8 godina

najvaznije je da umesto da sruse otrovne zgrade (jesii smrdljive ali toje manje vazno, zabrinjavajuce je sto su otrovne) ima da izgrade nove i to bas na takvom mestu da ce spreciti da se ove zgrade vetre a ako slucajno vetar duva sa druge strane onda ce sav smrad da ostane zarobljen unutar naselje jer te nove zgrade totalno zatvaraju naselje i smrdljive zgrade unutar njih.
A sve je to zbog profita

MRMOT

pre 8 godina

Lako rešiv problem. Pošto Ministarstvo neće da ruši objkte a neće ni da sankcioniše one koji su doveli do ovoga, treba stanarima da se ustupe stanovi u vlasništvu države a postojeće objekte nek koriste oni lično.

Marko

pre 8 godina

Ne bi me začudilo da taj problem reše tako što će im to biti pokriće da dobiju novu lokaciju za vrtić a ovaj otrovni preurede i prodaju za dobre pare.
Kao i u slučaju otrovnih zgrada. Kako to ide:
Neko vidi da su stanovi u naselju Dr Ivana Ribara prodati za nedelju dana. Pošto ima interesa (npr preko njega se nabavlja neki materijal - ili bilo koja druga materijalna dobit) ubeđuje da treba sagraditi nove zgrade u tom naselju. To naravno ne može jer će se naselje pretvoriti u džunglu i to bi bila prevara kupaca jer su stanovi prodati sa drugim planovima. Takva ideja biva odbijena. Onda se pojavi problem sa fenolom. Država ne zna kako to da reši. Prezauzeti ministar misli da može šetajući hodnikom da se informiše i resave slučaj. Onda ovaj što ima interesa da se pravi nova zgrada vidi da je ovo prilika koju može iskoristiti i lansira svoju priču o novim zgradama ali ovog puta kao rešenje za otrovne zgrade. Ministar ne ulazi u detalje nego daje dozvolu da se tako i uradi, srećan je kako dobro resave problem u letu, možda je čak i zadovoljan saradnicima a ni sam ne zna kakvu je katastrofu proizveo i uništio celo naselje tako jednom odlukom. Veruje u sebe pa mu ne pada na pamet da preispituje tu odluku a ovaj kome to odgovara vuče da se sve što brže uradi.
Tako to ide u Srbiji. Ja se nadam da će doći dan kada će mnogi pa i odgovorni ministri odgovarati. Ko potpiše nešto mora da stoji iza svog potpisa, pa i da odgovara ako je to potrebno.

Tabu tema

pre 8 godina

Zasto svi cute o 'smrdljivim' zgradama privatnih investitora? Potvrdjeno je da ih ima nekoliko ali o njima niko ne sme da pise. Sve se vrti oko onih koje je zidala drzava, a privatni interes je tabu tema. Ima li jos pravih novinara kod nas? Zastitnik gradjana? Zdravlje gradjana je ugrozeno i u tim zgradama, pogotovo sto se ne zna tacno koliko ih je i gde se nalaze.

Tabu tema

pre 8 godina

Zasto svi cute o 'smrdljivim' zgradama privatnih investitora? Potvrdjeno je da ih ima nekoliko ali o njima niko ne sme da pise. Sve se vrti oko onih koje je zidala drzava, a privatni interes je tabu tema. Ima li jos pravih novinara kod nas? Zastitnik gradjana? Zdravlje gradjana je ugrozeno i u tim zgradama, pogotovo sto se ne zna tacno koliko ih je i gde se nalaze.

U Gvadalahari kante ne govore

pre 8 godina

“Svaka veća izloženost nikotinu ili drugim zagađivačima može da izazove povišen nivo fenola u urinu”
Saopštenje gradske skupštine:
Deca u vrtiću "Dragan Lukić" uhvaćena da puše u WC-u. Otud povišen nivo fenola u urinu! A, uhvaćen je i roditelj koji im je doturao cigarete, i on je trenutno na poligrafskom ispitivanju.

Pedja

pre 8 godina

Zamislite samo te ljude koji prodaju ovakvu vrstu materijala za izgradnju? I njima i dalje niko ne moze nista. da li su oni svesni sta je fenol i koliko je opasan po zdravlje a kamoli po decu?

Goran

pre 8 godina

Truju nas sa svih strana !!!!
Pogledajte koliku benzinsku stanicu ruska firma NIS gradi u ulici DzonaKenedija, na nekoliko metara od stambenih zgrada .....
Ko je ovo dozvolio !!!!???
Da li ce neko zaustaviti ovu gradnju , ili tek kad se utvrdi da stanari imaju stetne materije u krvi ?!

Botiša

pre 8 godina

Kriminalci nam upravljaju zivotima. Izgrade nekoliko objekata da nas potruju i onda ih kao ruse pa grade iznova, a naravno niko kriv. Treba da se kao narod organizujemo i tuzimo drzavu za ovo sto se desava, zar je moguce da niko nije odgovarao do sada za slicne stvari?

uk

pre 8 godina

Da li je ikada podignuta optuznica protiv odgovornih lica, da li se uopste doslo do toga ko je odgovoran ?
O tome se vise i ne prica, kao i obcno cim je neko blizak vlasti slucaj se zataskava...

MRMOT

pre 8 godina

Lako rešiv problem. Pošto Ministarstvo neće da ruši objkte a neće ni da sankcioniše one koji su doveli do ovoga, treba stanarima da se ustupe stanovi u vlasništvu države a postojeće objekte nek koriste oni lično.

zix

pre 8 godina

najvaznije je da umesto da sruse otrovne zgrade (jesii smrdljive ali toje manje vazno, zabrinjavajuce je sto su otrovne) ima da izgrade nove i to bas na takvom mestu da ce spreciti da se ove zgrade vetre a ako slucajno vetar duva sa druge strane onda ce sav smrad da ostane zarobljen unutar naselje jer te nove zgrade totalno zatvaraju naselje i smrdljive zgrade unutar njih.
A sve je to zbog profita

N

pre 8 godina

Cuti se o zgradama privatnih investitora zato sto se niko od tih stanara ne buni. Mi iz drzavnih zgrada smo se posteno razgalamili, pa se i dalje tek ponegde cujemo.

Marko

pre 8 godina

Ne bi me začudilo da taj problem reše tako što će im to biti pokriće da dobiju novu lokaciju za vrtić a ovaj otrovni preurede i prodaju za dobre pare.
Kao i u slučaju otrovnih zgrada. Kako to ide:
Neko vidi da su stanovi u naselju Dr Ivana Ribara prodati za nedelju dana. Pošto ima interesa (npr preko njega se nabavlja neki materijal - ili bilo koja druga materijalna dobit) ubeđuje da treba sagraditi nove zgrade u tom naselju. To naravno ne može jer će se naselje pretvoriti u džunglu i to bi bila prevara kupaca jer su stanovi prodati sa drugim planovima. Takva ideja biva odbijena. Onda se pojavi problem sa fenolom. Država ne zna kako to da reši. Prezauzeti ministar misli da može šetajući hodnikom da se informiše i resave slučaj. Onda ovaj što ima interesa da se pravi nova zgrada vidi da je ovo prilika koju može iskoristiti i lansira svoju priču o novim zgradama ali ovog puta kao rešenje za otrovne zgrade. Ministar ne ulazi u detalje nego daje dozvolu da se tako i uradi, srećan je kako dobro resave problem u letu, možda je čak i zadovoljan saradnicima a ni sam ne zna kakvu je katastrofu proizveo i uništio celo naselje tako jednom odlukom. Veruje u sebe pa mu ne pada na pamet da preispituje tu odluku a ovaj kome to odgovara vuče da se sve što brže uradi.
Tako to ide u Srbiji. Ja se nadam da će doći dan kada će mnogi pa i odgovorni ministri odgovarati. Ko potpiše nešto mora da stoji iza svog potpisa, pa i da odgovara ako je to potrebno.

zagor

pre 8 godina

@учитељ
технички преглед објекта и издавање употребне дозволе не могу да реше овај проблем, јер ту нису предвиђена провера радиоактивности или токсичности материјала. проблем је настао један корак раније, када се такав материјал, због непостојања контроле квалитета на тржишту, нашао у продаји. овде нису криви грађевинци, то је очигледно, него они који су отровне материјале произвели или увезли и продали, као и оби који су то требали да контролишу, а нису.

nesa

pre 8 godina

Potpuno sam upoznat sa regenerisanjem otpadnog ulja u Srbiji.
Nije samo da država štiti Ekosekund i njima slične nego im za to što rade isplaćuje ogromne pare.
i ne samo to.ovaj posao je u Srbiji jedan ozbiljan kriminalni lanac u koji mora da bude upleten i neko iz državnih institucija (poreska,tržišna,ekološka.... inspekcija).

i naravno,nikom ništa.

SoS

pre 8 godina

Lako je proveriti da li je oplatol prilikom izrade te zgrade potekao iz firme Ekosekund ako jeste velika je verovatnoća da je fenol odatle, ne mora da smrdi.

Mama

pre 8 godina

Meni se činilo da sam luda što već godinu dana tamo osećam taj čudan miris. Jedva se primećuje, ali kod samih ulaznih vrata je malo intenzivniji. Moguće je da je teško to osetiti zbog jako visokih plafona, prostorije su vrlo velike. Inače je urađen "vrhunski" - dvorište za igru je napravljeno na južnoj strani, kao da smo u Skandinaviji pa da deca hvataju što više sunca, tako da leti ne mogu da se igraju napolju. Na tu stranu i gledaju prozori, pa su takođe preko leta isti zatvoreni i spuštene su zavese. Unutra se oseća na ustajao vazduh zbog tolikog zagrevanja, a kod poslednjeg pljuska, počelo je i da prokišnjava gore gde su jasle. Sam prilaz ulazu je urađen od nekakvih klizavih ploča, pa je tokom jeseni i zime zatvoren, mora se proći malo sa strane do stepenica.
Prvi utisak bi mogao biti da je vrtić nov i dobro urađen, međutim, mi koji vodimo decu tamo znamo kakav je, a da ima neki čudan miris, ima...

Korisnik vrtića

pre 8 godina

Vrtić unutra ima neki miris, ali nije onaj kao u otrovnim zgradama. To mogu da uporedim jer živimo pored otrovnih zgrada.

Ivan

pre 8 godina

Taj nesrecni vrtic je pocela firma iz Sabca (vlasnik od ranije poznat javnosti kao kum celnika DS-a) , koja je gradila zgrade nesmrdljive ali zato izuzetno nekvalitetne zgrade u Mileve Maric i posle par meseci rada napustila gradiliste. Gradiliste je stajalo napusteno duze vreme kada se pojavila neka druga firma koja je nastavila projekat.Istina je da zgrada ne smrdi kao sto smrdi smrdljiva zgrada u Mileve Maric ali ako je kod dece pronadjen fenol u krvi onda tu nesto nije u redu.Blokovi su cekali desetine godina da se izgradi neka nova predskolska ustanova jer je potreba za mestima u vrticu velika.Nedostaje sigurno jos dva vrtica ovakvog kapaciteta.
Zgrada je lepa , ima lepo uredjeno dvoriste.Nisam video kako izgleda unutra.
Nadam se da je sve lepo jer je novo.Ali ako ce neko da zatvara vrtic i da dekontaminira zgradu ili je nedaj boze rusi pa pravi novu to vec "smrdi" na neku zescu prevaru poreskih obeveznika od strane izvodjaca radova i nadzornog oragana koji bi trebalo ako se dokaze da su insinuacije tacne zavrsi u zatvoru i to na duze vreme kao i u slucaju smrdljivih zgrada.

Ana

pre 8 godina

Vrtic se zove "Dragan Lakovic". Dok sam danas izvodila dete iz vrtica, dosla su dvojica muskaraca koji su nosili torbe za uzimanje uzoraka i pitali me da li smo do sada osetili neki miris. Nismo, naravno. Rekli su da dolaze po prijavi gradjana. I sad nesto razmisljam: Ovo je najtrazeniji vrtic ove godine jer je najnoviji, cist, veliki, moderan, energetski efikasan. Otkako je otvoren nikom nista nije smetalo. ni kad je bila prica o smrdljivim zgrafama u jeku, ni u aprilu, ni celo ćeto. Nego bas sad kada je pocetak nove upisne godine. Sve mi to nesto govori da je neki nezadovoljni roditelj odlucio da malo napakosti vrticu ker njegovo dete nije primljeno.

cojstvo i junastvo

pre 8 godina

Citam i neverujem! Vrtic? Boze moj dragi...Da li smo mi toliko glupi kao narod da trpimo svakoga ko je na vlasti i da ih mi pritom hranimo od nasih para, a oni nas polako ali tiho ubijaju?! OBJAVITR MOJ KOMENTAR

nele

pre 8 godina

Da li je ikada podignuta optuznica protiv odgovornih lica, da li se uopste doslo do toga ko je odgovoran ?
O tome se vise i ne prica, kao i obcno cim je neko blizak vlasti slucaj se zataskava...
(uk, 3. septembar 2015 13:09)

situacija im odgovara jer uvek moze da se zaradi na ljudskoj muci sto oni na zalost i rade. sagradice novu zgradu za par stanara i prodace preko 200 stanova. dobili su zemljiste za dzabe od grada (a u stvarnosti su oteli parking stanarima, koji ce im nadomestiti na nekoj ko zna kojoj lokaciji pogodnoj za parking gde ce opet dobiti zemljiste za dz) a prodace ga po super ceni. cist profit. smislili su kako da profitiraju na mukama tih ljudi. savrseno. i posle zasto ne jure odgovorne. samo treba malo razmisliti i sve se kaze samo

bzvz

pre 8 godina

@Goran
U gradu imas benzinske pumpe tik ispred zgrada decenijama i nikom nista. Ili ti smeta sto to pravi kako si naglasio "ruska firma NIS"? Rusofobi paranoici.

Samo istina

pre 8 godina

@Matovic

Ovde treba da se uključe sve nadležne institucije kao što su Zavod za javno zdravlje, Vinča pa i neka privatna labaratorija ako treba. Sa konkretnim rezultatima u javnost. Ako merenja pokažu da nema zagađujućih materija a deca budu imala povišen nivo fenola u krvi, onda tražite uzrok dok ga ne nađete.

Džaba saopštenja da je sve u redu ako rezultati ne budu govorili tako.

snezana

pre 8 godina

Donet je nov zakon koji omogućava privatizaciju državnih vrtića za odredjeno ulaganje. Ove godine su počeli sa finansiranjem dece u privatnim vrtićima, a sad vi sabirajte o čemu je rec.

Matovic

pre 8 godina

U vrticu je sve super.ne znam ko siri lazne dezinformacije i kome je to u interesu?trebalo bi da se g.verbic oglasi povoodom ovog slucaja i otkloni sve dileme.

Ana

pre 8 godina

Vrtic se zove "Dragan Lakovic". Dok sam danas izvodila dete iz vrtica, dosla su dvojica muskaraca koji su nosili torbe za uzimanje uzoraka i pitali me da li smo do sada osetili neki miris. Nismo, naravno. Rekli su da dolaze po prijavi gradjana. I sad nesto razmisljam: Ovo je najtrazeniji vrtic ove godine jer je najnoviji, cist, veliki, moderan, energetski efikasan. Otkako je otvoren nikom nista nije smetalo. ni kad je bila prica o smrdljivim zgrafama u jeku, ni u aprilu, ni celo ćeto. Nego bas sad kada je pocetak nove upisne godine. Sve mi to nesto govori da je neki nezadovoljni roditelj odlucio da malo napakosti vrticu ker njegovo dete nije primljeno.

bzvz

pre 8 godina

@Goran
U gradu imas benzinske pumpe tik ispred zgrada decenijama i nikom nista. Ili ti smeta sto to pravi kako si naglasio "ruska firma NIS"? Rusofobi paranoici.

Matovic

pre 8 godina

U vrticu je sve super.ne znam ko siri lazne dezinformacije i kome je to u interesu?trebalo bi da se g.verbic oglasi povoodom ovog slucaja i otkloni sve dileme.

U Gvadalahari kante ne govore

pre 8 godina

“Svaka veća izloženost nikotinu ili drugim zagađivačima može da izazove povišen nivo fenola u urinu”
Saopštenje gradske skupštine:
Deca u vrtiću "Dragan Lukić" uhvaćena da puše u WC-u. Otud povišen nivo fenola u urinu! A, uhvaćen je i roditelj koji im je doturao cigarete, i on je trenutno na poligrafskom ispitivanju.

Goran

pre 8 godina

Truju nas sa svih strana !!!!
Pogledajte koliku benzinsku stanicu ruska firma NIS gradi u ulici DzonaKenedija, na nekoliko metara od stambenih zgrada .....
Ko je ovo dozvolio !!!!???
Da li ce neko zaustaviti ovu gradnju , ili tek kad se utvrdi da stanari imaju stetne materije u krvi ?!

Mama

pre 8 godina

Meni se činilo da sam luda što već godinu dana tamo osećam taj čudan miris. Jedva se primećuje, ali kod samih ulaznih vrata je malo intenzivniji. Moguće je da je teško to osetiti zbog jako visokih plafona, prostorije su vrlo velike. Inače je urađen "vrhunski" - dvorište za igru je napravljeno na južnoj strani, kao da smo u Skandinaviji pa da deca hvataju što više sunca, tako da leti ne mogu da se igraju napolju. Na tu stranu i gledaju prozori, pa su takođe preko leta isti zatvoreni i spuštene su zavese. Unutra se oseća na ustajao vazduh zbog tolikog zagrevanja, a kod poslednjeg pljuska, počelo je i da prokišnjava gore gde su jasle. Sam prilaz ulazu je urađen od nekakvih klizavih ploča, pa je tokom jeseni i zime zatvoren, mora se proći malo sa strane do stepenica.
Prvi utisak bi mogao biti da je vrtić nov i dobro urađen, međutim, mi koji vodimo decu tamo znamo kakav je, a da ima neki čudan miris, ima...

snezana

pre 8 godina

Donet je nov zakon koji omogućava privatizaciju državnih vrtića za odredjeno ulaganje. Ove godine su počeli sa finansiranjem dece u privatnim vrtićima, a sad vi sabirajte o čemu je rec.

zix

pre 8 godina

najvaznije je da umesto da sruse otrovne zgrade (jesii smrdljive ali toje manje vazno, zabrinjavajuce je sto su otrovne) ima da izgrade nove i to bas na takvom mestu da ce spreciti da se ove zgrade vetre a ako slucajno vetar duva sa druge strane onda ce sav smrad da ostane zarobljen unutar naselje jer te nove zgrade totalno zatvaraju naselje i smrdljive zgrade unutar njih.
A sve je to zbog profita

N

pre 8 godina

Cuti se o zgradama privatnih investitora zato sto se niko od tih stanara ne buni. Mi iz drzavnih zgrada smo se posteno razgalamili, pa se i dalje tek ponegde cujemo.

MRMOT

pre 8 godina

Lako rešiv problem. Pošto Ministarstvo neće da ruši objkte a neće ni da sankcioniše one koji su doveli do ovoga, treba stanarima da se ustupe stanovi u vlasništvu države a postojeće objekte nek koriste oni lično.

cojstvo i junastvo

pre 8 godina

Citam i neverujem! Vrtic? Boze moj dragi...Da li smo mi toliko glupi kao narod da trpimo svakoga ko je na vlasti i da ih mi pritom hranimo od nasih para, a oni nas polako ali tiho ubijaju?! OBJAVITR MOJ KOMENTAR

Marko

pre 8 godina

Ne bi me začudilo da taj problem reše tako što će im to biti pokriće da dobiju novu lokaciju za vrtić a ovaj otrovni preurede i prodaju za dobre pare.
Kao i u slučaju otrovnih zgrada. Kako to ide:
Neko vidi da su stanovi u naselju Dr Ivana Ribara prodati za nedelju dana. Pošto ima interesa (npr preko njega se nabavlja neki materijal - ili bilo koja druga materijalna dobit) ubeđuje da treba sagraditi nove zgrade u tom naselju. To naravno ne može jer će se naselje pretvoriti u džunglu i to bi bila prevara kupaca jer su stanovi prodati sa drugim planovima. Takva ideja biva odbijena. Onda se pojavi problem sa fenolom. Država ne zna kako to da reši. Prezauzeti ministar misli da može šetajući hodnikom da se informiše i resave slučaj. Onda ovaj što ima interesa da se pravi nova zgrada vidi da je ovo prilika koju može iskoristiti i lansira svoju priču o novim zgradama ali ovog puta kao rešenje za otrovne zgrade. Ministar ne ulazi u detalje nego daje dozvolu da se tako i uradi, srećan je kako dobro resave problem u letu, možda je čak i zadovoljan saradnicima a ni sam ne zna kakvu je katastrofu proizveo i uništio celo naselje tako jednom odlukom. Veruje u sebe pa mu ne pada na pamet da preispituje tu odluku a ovaj kome to odgovara vuče da se sve što brže uradi.
Tako to ide u Srbiji. Ja se nadam da će doći dan kada će mnogi pa i odgovorni ministri odgovarati. Ko potpiše nešto mora da stoji iza svog potpisa, pa i da odgovara ako je to potrebno.

SoS

pre 8 godina

Lako je proveriti da li je oplatol prilikom izrade te zgrade potekao iz firme Ekosekund ako jeste velika je verovatnoća da je fenol odatle, ne mora da smrdi.

Korisnik vrtića

pre 8 godina

Vrtić unutra ima neki miris, ali nije onaj kao u otrovnim zgradama. To mogu da uporedim jer živimo pored otrovnih zgrada.

Samo istina

pre 8 godina

@Matovic

Ovde treba da se uključe sve nadležne institucije kao što su Zavod za javno zdravlje, Vinča pa i neka privatna labaratorija ako treba. Sa konkretnim rezultatima u javnost. Ako merenja pokažu da nema zagađujućih materija a deca budu imala povišen nivo fenola u krvi, onda tražite uzrok dok ga ne nađete.

Džaba saopštenja da je sve u redu ako rezultati ne budu govorili tako.

Tabu tema

pre 8 godina

Zasto svi cute o 'smrdljivim' zgradama privatnih investitora? Potvrdjeno je da ih ima nekoliko ali o njima niko ne sme da pise. Sve se vrti oko onih koje je zidala drzava, a privatni interes je tabu tema. Ima li jos pravih novinara kod nas? Zastitnik gradjana? Zdravlje gradjana je ugrozeno i u tim zgradama, pogotovo sto se ne zna tacno koliko ih je i gde se nalaze.

uk

pre 8 godina

Da li je ikada podignuta optuznica protiv odgovornih lica, da li se uopste doslo do toga ko je odgovoran ?
O tome se vise i ne prica, kao i obcno cim je neko blizak vlasti slucaj se zataskava...

Pedja

pre 8 godina

Zamislite samo te ljude koji prodaju ovakvu vrstu materijala za izgradnju? I njima i dalje niko ne moze nista. da li su oni svesni sta je fenol i koliko je opasan po zdravlje a kamoli po decu?

Botiša

pre 8 godina

Kriminalci nam upravljaju zivotima. Izgrade nekoliko objekata da nas potruju i onda ih kao ruse pa grade iznova, a naravno niko kriv. Treba da se kao narod organizujemo i tuzimo drzavu za ovo sto se desava, zar je moguce da niko nije odgovarao do sada za slicne stvari?

Ivan

pre 8 godina

Taj nesrecni vrtic je pocela firma iz Sabca (vlasnik od ranije poznat javnosti kao kum celnika DS-a) , koja je gradila zgrade nesmrdljive ali zato izuzetno nekvalitetne zgrade u Mileve Maric i posle par meseci rada napustila gradiliste. Gradiliste je stajalo napusteno duze vreme kada se pojavila neka druga firma koja je nastavila projekat.Istina je da zgrada ne smrdi kao sto smrdi smrdljiva zgrada u Mileve Maric ali ako je kod dece pronadjen fenol u krvi onda tu nesto nije u redu.Blokovi su cekali desetine godina da se izgradi neka nova predskolska ustanova jer je potreba za mestima u vrticu velika.Nedostaje sigurno jos dva vrtica ovakvog kapaciteta.
Zgrada je lepa , ima lepo uredjeno dvoriste.Nisam video kako izgleda unutra.
Nadam se da je sve lepo jer je novo.Ali ako ce neko da zatvara vrtic i da dekontaminira zgradu ili je nedaj boze rusi pa pravi novu to vec "smrdi" na neku zescu prevaru poreskih obeveznika od strane izvodjaca radova i nadzornog oragana koji bi trebalo ako se dokaze da su insinuacije tacne zavrsi u zatvoru i to na duze vreme kao i u slucaju smrdljivih zgrada.

zagor

pre 8 godina

@учитељ
технички преглед објекта и издавање употребне дозволе не могу да реше овај проблем, јер ту нису предвиђена провера радиоактивности или токсичности материјала. проблем је настао један корак раније, када се такав материјал, због непостојања контроле квалитета на тржишту, нашао у продаји. овде нису криви грађевинци, то је очигледно, него они који су отровне материјале произвели или увезли и продали, као и оби који су то требали да контролишу, а нису.

nesa

pre 8 godina

Potpuno sam upoznat sa regenerisanjem otpadnog ulja u Srbiji.
Nije samo da država štiti Ekosekund i njima slične nego im za to što rade isplaćuje ogromne pare.
i ne samo to.ovaj posao je u Srbiji jedan ozbiljan kriminalni lanac u koji mora da bude upleten i neko iz državnih institucija (poreska,tržišna,ekološka.... inspekcija).

i naravno,nikom ništa.

nele

pre 8 godina

Da li je ikada podignuta optuznica protiv odgovornih lica, da li se uopste doslo do toga ko je odgovoran ?
O tome se vise i ne prica, kao i obcno cim je neko blizak vlasti slucaj se zataskava...
(uk, 3. septembar 2015 13:09)

situacija im odgovara jer uvek moze da se zaradi na ljudskoj muci sto oni na zalost i rade. sagradice novu zgradu za par stanara i prodace preko 200 stanova. dobili su zemljiste za dzabe od grada (a u stvarnosti su oteli parking stanarima, koji ce im nadomestiti na nekoj ko zna kojoj lokaciji pogodnoj za parking gde ce opet dobiti zemljiste za dz) a prodace ga po super ceni. cist profit. smislili su kako da profitiraju na mukama tih ljudi. savrseno. i posle zasto ne jure odgovorne. samo treba malo razmisliti i sve se kaze samo