Sreda, 26.08.2015.

12:26

"Neće moći svako u četvorogodišnju srednju školu"

Ministar prosvete Srđan Verbić izjavio je da će sledeće godine biti uveden upisni prag za četvorogodišnje škole.

Izvor: Beta

"Neæe moæi svako u èetvorogodišnju srednju školu" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

93 Komentari

Sortiraj po:

A.

pre 8 godina

Koliko đaka (procentualno) je ove godine upisalo četvorogodišnju srednju školu, a imali su manje od 50 bodova?
1%? 2%?
Samo znate da donosite neke zakone i pravilnike, a i ovi postojeći se ne sprovode.

NightSky

pre 8 godina

Kritikujte koliko hoćete,ali mora da se napravi razlika između učenika koji hoće i mogu da nauče,pri čemu je ovo prvo u osnovnoj školi sasvin dovoljno za solidne ocene,i onih koji em nisu dati za knjigu,em su nezainteresovani,em na sve to prave probleme po školi.Tih 50 poena nije teško skupiti,to jeste minimum i ako neko to ne uspe,razlog je ili totalna nezainteresovanost za školu-pa ako je već tako,onda im je trogodišnja sasvim dovoljna,ili zaista minimalna nadarenost,ispod proseka,pa u tom slučaju je opet bolje završiti trogodišnju nego deset godina završavati četvorogodišnju.

Kalindi

pre 8 godina

Divim se komentarima koji ovo vide kao nesto lose. Jadna deca? Ne, nisu jadna. Neka uce, pa urade taj prijemni kako treba. Neki kriterijumi moraju postojati.
Kad bi sredili sve vezare - od vrtica do doktorskih, bilo bi lepo. Ali, avaj, to je samo san.

stranac 1952

pre 8 godina

Manje izobražen narod se lakše vodi žednog preko vode! Samo tako napred SNS, još malo, pa Srbija u kamenoj dobi, a neki će da voze besna kola! Vučić će biti sultan-pravoslavni normalno, a Seljaković ili Stefanovič prvi vezir, zavisi od dužine - malog prsta - nenormalno!:)

osnovac

pre 8 godina

Da je ideja o uvodjenju zanatskih skola u Srbiji zaista toliko genijalna i perspektivna kao sto se vlast trudi da prikaze ne bi morao ministar obrazovanja na ovaj nacin da popunjava mesta u tim skolama.

nodi

pre 8 godina

Napredne zemlje predtaju da ocenjuju i na taj način vrše presiju i ograničavaju decu a mi uvodimo fašistički sistem ko će imati šansu za bolje sutra na osnovu "znanja" koje je ocenjeno? Svaka čast... Ja vodim svoje dete odavde.

Ja

pre 8 godina

Ne tako davno taj upisni prag je postojao. Trebalo je skupiti određen broj bodova na oba testa da bi se uopšte položio prijemni i da bi moglo da se upiše bilo šta.
Sa druge strane ovom zmijovratom ne verujem ni kad kaže da je danas sreda.

ABC

pre 8 godina

Strasna odluka, odnosi se na 2% ucenika. Sve trojke u osnovnoj i polovina resenog testa je 50 bodova. Bolje da dovedu u red gradivo i ono sto se izucava u tim srednjim skolama, a ne elktrotehnicar racunara da uci o tehnologiji i proizvodima strarim 15 godina, koje niko vise i ne proizvodi - kamoli koristi - jer se u toj oblasti svakodnevno uvode inovacije. Primera radi, ceo svet koristi softver za tehnicko crtanje, a kod nas se to jos radi rapidografima. Ceo svet koristi savremene programske jezike, kod nas u skolama se uci PASCAL. CRT monitori su izbaceni iz upotrebe, a kod nas se izucava katodna cev. Trenutno stanje je takvo da bez fakulteta (tamo je situacija za nijansu bolja) ili nekog samostalnog usavrsavanja omladina sa zavrsenom skolom nije uopste pripremljena za rad u svojoj oblasti.

Millennium

pre 8 godina

Ali to je samo jedna strana priče. Pedeset bodova neće biti dovoljno, mora da se navedu bar tri citata Velikog vođe. Tako da, ako neki učenici ne osvoje pedeset bodova, a uspeju da citiraju Vođu, ili eventualno dodaju neki podatak iz biografije, ali posle 2008., ono pre toga se ne računa. Ako to uspeju ulaze direktno u SNS, i imaju mogućnost da idu na fakultet, privatni naravno, iako nisu završili četvorogodišnju školu.

Darko

pre 8 godina

Problem je u tome što 3-godišnje škole danas i nekad nemaju veze. Pre 30-40 godina si sa trogodišnjom školom imao zanat u rukama za ceo život, bio si običen da radiš i stvaraš neto, popravljaš itd. Danas, nema mnogo razlike između gimnazije, srednje tehničke škole od 3 ili 4 godine - i iz jednih i iz drugih izlazite samo sa teorijskim znanjem. Praksa = 0.

Marko

pre 8 godina

Manje od 50 poena?
To je skart.
Bar tako deluje ministru, bio sam vukovac i srednja i gimnazija su bili bas bas lagani.
U principu ta dva nivoa obrazovanja ne sluze da te necemu bitnom nauce nego da te lepo vaspitaju i ukljuce u drustvo. Najcesce pitanje djaka, a sta ce meni matematika? Pa matematika je savrseni logicki aparat i najbolje sredstvo za razvijanje tvog mozga, nije strasno ako ne kapiras, al strasno je ako odustanes od sopstvenog razvoja. Mata, citanje dobrih knjiga, fizika sve su ti je to kao teretana za tvoj mozak.

Svaki put kad vidim da nastavnici strajkuju prolazi mi kroz glavu, sve su to propali studenti (bar je sada takvo stanje), realno ja sam posle cetvrte godine bez problema mogao da predajem matu i fiziku, ali poenta da je njihova uloga u vaspitanju tih klinaca, a ne u nekoj narocitoj edukaciji, to dolazi posle faksa, kada odaberes oblast kojom ces baviti u zivotu. Fizika iz srednje dve veze nema sa primenom, sve se radi integralno diferencijalnim racunom, ne bubacenjem formula.

Sa jedne strane, onaj koji je imao manje od 50 poena, zaista ce se jako tesko uklopiti u drustvo (osim ako nije sljam i ode u kriminal ili neku neo naci navijacku grupu i sl.), ali bas zato treba pojacati akcenat na vaspitanju, a ne na uspehu u skoli jer ce biti zadovoljniji sobom i imati vise mogucnosti za uspeh u zivotu.

Odlikasi koji zavrse faks uzivaju, vecina nas manje vise pali preko, ali treba voditi racuna o onome sto ostaje.

bubble

pre 8 godina

Mislim da je ovo sjajna odluka! Zanati izumiru, svako polupismeno dete danas moze da zavrsi privatne menadzmente i cuda i onda kukaju kako nema posla. A pritom ne znaju NISTA da rade!

Sole Rgotski

pre 8 godina

Za nas koji duze pamtimo, u ovoj najavi niceg iznenadujuceg i epohalnog .Zasto? Pa zato sto su se ucenici ,pre pedeset sezeset godina ,i bez "praga znanja", a na osnovu znanja ,naklonosti i procene sopstvenih mogucnosti samostalno upisivali odgovarajuce skole.Tada su izmedu ostalih na ceni bile takozvane industriske skole ciji je sistem skolovanja bio slican ovom koga hocemo da uvezemo iz Nemacke,takozvano "dualno".Kao sto vidite i to je vec videno kao i predhodni predlog.Pouka.Sve sto mozete ,usaglasite sa vremenom u kome zivimo i vratite u zivot.

zola

pre 8 godina

70% djaka koji zavrse srednju skolu ne nadju posao,40% ucenika ima vise od 40h neopravdanih,80% ucenika ne ide na casove fizickog.Ostra selekcija stvara dobre djake,vredne od kojih ce postati strucnjaci, ostali im samo ometaju nastavu,biju nastavnike i nebudu na nastavi.PODRZAVAM.

neko iz mase

pre 8 godina

Ovo je dobra odluka. Problem ce sada nastati u tome sto ce vestacki biti popravljen prosek djacima kako bi se nastavnik potrudio da njegov djak moze u cetvirogodisnju.
Mislim da se ovde riba ne cisti od glave

Tales iz Mileta

pre 8 godina

Upisace se Megatrend privatnu srednju skolu i uciti menadzment u ... vodoinstalaterstvu.

Ne, nego najbolje ne uciti pa upisati srednju preko veze pa fakultet po principu: uvece prelista, ujutru zablista.

Molder

pre 8 godina

Evo samo primer iz NS. U nekim školama, uglavnom gimnazijama, po 35 i više učenika u odeljenju, a mnoge stručne škole bez đaka. Zašto se ovo dozvoljava, kakva je to nastava kad je evropski standard 24 učenika po odeljenju. Zašto onda mučimo decu da polažu malu maturu? Prvo ovo da se sredi (24 po odeljenju), pa onda ostalo,tj da se poštuju upisne kvote.

Pokojni Toza

pre 8 godina

@
O Boze, pa dokle vise reformisanje skolstva, stanite vec jednom, imaj te milosti... Sta su ustvari donele sve te reforme obrazovanja? Nista! Ni selekcijom se nista dobro ne dobija, cista varka.. Jadni roditelji, ali i skolarci, pa i prosvetni radnici ukoliko su prosvetni!
(Dragana Jeremic-Goldmann, 26. avgust 2015

Na primeru ovog komentara se vidi da reforme nisu donele ništa srpskim učenicima. Naročito pismenost.
Imaj mo milosti prema ne pismenima.

cile

pre 8 godina

Izvinite ministre, ali sta sa ovim KONKRETNO dobijate?
(dusan, 26. avgust 2015 16:00)

Sta se dobija? ROBLJE. Vidis ovo je samo pocetak, sledece ce biti ukidanje srednj klase do kraja, pa onda i produzenje radnog vremena preko osam sati. Dakle da rezimiram vraticemo,se u doba kao pre Francuske revolucije.Samo neka oni malo pazeima cuvena izjava mozes da jases koliko hoces ali ne mozea do kad hoces.

Veljko

pre 8 godina

Ministre ... ideja je da se obrazovani sistem unapredi, a ne dodatno urusi.
Vratite ponovo da dete od prvog razreda osnovne skole moze da ponavlja, cemu sluzi ocena 1... to ste ukinuli ako niste znali (dosta ljudi ovoga nije svesno jer natalitet je generalno u problemu pa se i ne bave tim informacijama).
Nastavnici, ucitelji i profesori... moraju takodje znatno prvo sebe da unaprede pa zatim i da se prilagode novim i unapredjenim formama za koje nemate ideju kako iste unaprediti, za pocetak prepisite od Danaca, Belgijanaca i nekih srecnih zemalja, a ne od Albanije...
Koliko prosvetnih radnika je poslednji put uzelo knjigu u ruke pre 15 i vise godina???

Ukoliko veliki broj ucenika pocne da upisuje treci stepen to je ravno katastrofi i vracanju u kameno doba, zar nije poenta i teznja da budemo obrazovanije drustvo?
Da se razumemo, nisu dobri predavaci i oni kod kojih svi imaju petice ili desetke, takodje nisu dobri ni oni kod kojih je prolaznost katastrofalno mala!!!
Najvaznije je sa kakvim znanjem ucenici i studenti izlaze iz skola i fakulteta!!!
Kupovina diploma i sl... iskoreniti!!!
Daj covece saberi se... zar nema niko oko tebe ko moze da povuce rucnu ili je to sto na um to na drum...
Ima tu jos dosta pitanja tipa zasto i dalje isti broj studenata upisuje uciteljski fakultet ako ih je na trzistu rada ozbiljan visak.
Kako su ucitelji visak kada u razvijenim zemljama jedan profesor ide na max 17 ucenika?

SrbIN

pre 8 godina

Onda otvorite vise tih trogodisnjih, trebace vam.
Ako im date test gramatike srpskog jezika, onda bolje na vreme da pocnete da gradite te skole.

Dragan

pre 8 godina

Ko ima pravo da detetu od 14 godina skroji kapu za ceo život? Zahtevate da dete do svoje 14 godine "zasluži" ili izgubi - ne samo pravo na visoko obrazovanje - nego i pravo da bude, na primer, medicinki tehničar?

Da li ste vi uopšte pri zdravoj pameti? Da li znate koliko dece nakon puberteta napravi pozitivan zaokret za 180 stepeni?

Ko vam je naredio da uništavate našu decu, MMF ili Toni Bler?

Milica94

pre 8 godina

Neće to ništa promijeniti na bolje, dok se ne dignu kriterijumi u osnovnim i srednjim školama. Ja sam osnovnu školu i gimnaziju završila u CG i mogu reći da su tamo jači kriterijumi nego ovde. Sjećam se, nije to bilo tako davno, bila sam dobila jedinicu iz matematike na prvom tromesečju 3. razreda. Inače sam bila vrlo dobar-odličan đak. Kasnije sam je popravila, ali mi je profesor na kraju tražio da odgovaram tu oblast iz koje sam imala 1. Odbila sam iz inata i ostala na popravnom u avgustu. Tako bi trebalo da bude svuda i da svi steknu zavidno obrazovanje već u srednjoj školi.

cica

pre 8 godina

Kada sam ja, i mnoge generacije pre i posle mene, upisivala gimnaziju, postojao je i prag za upis u gimnaziju. Za moj smer, minimum 12 poena iz matematke i 10 iz srpskog. Mogao si da imaš 91 poen i da se ne upišeš u junskom roku. Da ne spominjem da je prag u mojoj generaciji bio 95,5 poena. Sada je sve nekako obezvređeno i prelako za sadašnju decu. I ne treba svako da ide u četvorogodišnju školu. Onaj ko je ladio i gubio dane u osnovnoj, pa nije skupio za celo školovanje+prijemni 50 poena i ne treba da mu se dozvoli dalje školovanje o trošku poreskih obveznika. Lenj si? Nisi kapacitet? Ima i drugih načina da se zaradi, osim četvorogodišnje...

Komunista

pre 8 godina

A kako bi bilo da svaki kandidat za poslanika,ministra ili za bilo koju javnu funkciju, uradi test inteligencije ? Pa ako ima iznad 90 IQ, može da prođe. Ali bojim se da pola ove sadašnje političke "elite", ne bi prošlo.

Sramota

pre 8 godina

Pa ne moze svako da plati privatnu srednju školu kao sto mogu političari i tajkuni, sve se zna. A po kolicini antipatije koju ovaj covek izaziva kod svih koje znam, čini mi se da ce on imati istu ulogu za SNS kao sto je imala jedna funkcionerka DS-a koja je posle presla u SNS na dobro mesto. Jedina konkurencija ovom ministru za tu ulogu je onaj ministar sto voli crna odela.

Uskok

pre 8 godina

Bodovi, pragovi znanja, minimumi, nije za svakoga, samo za one koji... U današnje vreme kad su informacije dostupne lako, doduše ne baš sintetizovane, ovaj bi da ukida, smanjuje... Pusti ti bodove i ostalo normiranje, pitaš li se sa kojim znanjem naša djeca izlaze iz bilo kog stepena obrazovanja? Ja sam završio FTN u NS-u, građevinski odsek. Iz ličnog iskustva kažem da je program bio zastario, manjkav, aljkav te da me je praksa više naučila nego svih 5 godina tog teškog fakulteta...

mickey

pre 8 godina

Sreca pa na sledecem stepeniku sve funkcionise. Nema toga deteta od kog privatni fakultet nije napravio coveka. Lepeza nasih renomiranih privatnih fakukteta svake godine iznedri sijaset mladih perspektivnih strucnjaka punih znanja i radnih navika. Jos ako ste estradna umetnica ili "zvezda u pokusaju" eto prilike da se oprobate i u ulozi asistenta. Ako ni tu ne ostvarite svoje ciljeve, pravo resenje za Vas je doktorat. Ako Vam vala bas nista ne ide od ruke, a i sa inteligencijom ne stojite bas najbolje ne ocajavajte, ministarska fotelja Vam je zagartovana.

Nikola

pre 8 godina

Ovo je dobra stvar, deca u osnovnim skolama znaju da ce lagano upisati srednje skole, jer ne postoji konkurencija... Ali, pored ovoga, neophodno je i smanjiti broj ucenika u odeljenju na 25, i tako se povecava konkurencija, no, to je skupo za drzavu i za to "nema novca".

jovan

pre 8 godina

Deca upisuju školu po jednim pravilima igre. Tokom školovanja pravila se menjaju zavisno od toga kako se smenjuje vlast ili da li je tetkica prošvercovala pitanja za test u brushalteru ili nije. Na pravila igre utiče i to što država nema novca pa malo izmeni zakon kako bi omogućila nastavnicima da se "snađu". A škola u onako nije bitna. Bitno je ko se kako "snađe" u životu dok čeka da uđemo u EU, dođu investitori, smiluje se Bog... Ali svi oni neće da se "snalaze" hoće jasna pravila igre koja se ne menjaju češće od čarapa. Ali mi smo "snalažljiv" narod pa smo tako "snalažljivi" evo poprilično daleko dogurali.

nazalost_vukovac

pre 8 godina

Da se ne lažemo, ovih 50 poena zaista i nisu neka velika i nepremostiva granica. To znači da dete, u slučaju da na završnom ispitu ima NULA poena, treba u poslednja tri razreda osnovne škole da ima prosečnu ocenu 3,57, što, priznaćete, danas uopšte nije teško. Ne, ovo neće izazvati još veći pritisak na nastavnike jer je to zaista nemoguće. Da bi dete položilo razred ne treba da uloži ni malo truda, ne govorim samo o učenju, već i o dolaženju na časove. Takođe, opšte je poznato prebacivanje iz jedne škole u drugu, tako da u gimnazije dođu deca koja su jedva upisala frizersku (govorim kao neko ko je ove godine završio gimnaziju i poznajem primere). Zato, roditelji i deco, ne brinite, dok se nešto ozbiljno ne promeni u našem obrazovnom sistemu, moći će svako da upiše četvorogodišnju školu.

Ivan

pre 8 godina

u finskoj nema ocena u osnovnim skolama. svi idu u srednju. svi nivoi skolovanja su potpuno besplatni bez obzira na godine polaznika.

"u evropu se ne ulazi - evropa se postaje"
rambo amadeus

zalosno je kakve ideje u samo par dana dolaze od nasih najumnijih sugradjana.

Petar_357

pre 8 godina

Ovako je bilo i pre, postojali su pragovi za gimnazije i kandidat je morao da ima 10+10 od mogućih 20+20 bodova na prijemnom.

Štaviše, ovi koji se pozivaju na "razvijene države" izgleda ne znaju da u jednoj "napaćenoj i siromašnoj" Holandiji nastavnici (na kraju onoga što su kod nas 7. i 8. razred) određuju u koju vrstu srednje škole će dete da ide, a sam učenik samo u koju će tačno školu da se upiše.

Realno, već sad za medicinske škole, koje su najtraženije, treba imati 95+ bodova od 100 mogućih, dok za gimnazije i ekonomske taj broj skakuće oko 60-70.

Dakle, ovo zapravo ništa ne menja. Neko ko nema dovoljno bodova iz osnovne (u ovom slučaju 20 od mogućih 70) svakako neće sa maksimalnih 30 sa prijemnog moći da se upiše u četvorogodišnji smer.

RistaAlfista

pre 8 godina

Pametno... dici prag na 65 bodova, a ne da talentovani rabadzija sutradan bude u mogucnosti da kupi 3-4 diplome, pa drzava ode u pripast

Dragana Jeremic-Goldmann

pre 8 godina

O Boze, pa dokle vise reformisanje skolstva, stanite vec jednom, imaj te milosti... Sta su ustvari donele sve te reforme obrazovanja? Nista! Ni selekcijom se nista dobro ne dobija, cista varka.. Jadni roditelji, ali i skolarci, pa i prosvetni radnici ukoliko su prosvetni!

Serbinho

pre 8 godina

Ministar bi trebao da se zapita ciji je neuspeh ako ucenici ne dostignu ciljanih 50 poena minimum i ko za to treba da odgovara.
Ovde se krivica prebacuje na decu, umesto na nastavnike i ministra obrazovanja, koji su placeni da nauce.
Nastavnici nikome ne polazu racune za neuspeh, jer ako ucenici ne prodju testiranje, njima plata stize a racun ne polazu nikome.
Takodje i ocenjivanje, dok se ne uvedu kompjuteri da ocenjuju, nema nista od napretka, jer sujeta pojedinaca je iznad zakona.

mirko

pre 8 godina

Uzas ,deca odrastaju i sazrevaju jos dugo posle osmogodišnje škole i sad ih treba ograniciti sa daljim školovanjem a da oni nisu toga u potpunosti ni svesni.Ministre ministre gde te nadjoše.

djenka

pre 8 godina

Nema veze ministre. Samo ostavite i da sa tom trogodišnjom mogu da se dobiju doktorati kakve imaju Dr Mali, Stefanović i dr Jorgovanka, neće se ni primetiti razlika.

tako i treba

pre 8 godina

to i jeste u skladu sa evropskim standardima. posle oni koji nisu upisali cetvorogodisnju, skoluju se kao odrasli prema zakonu o obrazovanju odraslih(koji se istina jos ne koristi kod nas)

nina

pre 8 godina

nisu reforme menjanje pravila pri ocenjivanju i restrikcije pri upisu, nepotrebni pritisci i cirkus- i to u zemlji nepismenih, gde ima vise mesta u skolama nego dece, pa nece niko da upisuje nesto sto nece moci da zavrsi, pri tome, deca se menjaju, mozda nisu bila motovisana u Osnovnoj, ali ce se uoziljti u srednjoj- reforme, one o kojima se decenijama price, predstavljaju pripreme adekvatnih programa i promene nacina prezentacije u skladu sa vremenom i inovacijama u tehnologiji, kao i interesovanje svih subjekata da deca nesto nauce, znaci prilagoditi sistem efikasnijem usvajanju znanja i njegovoj funkcionalnoj upotrebi.

beban

pre 8 godina

Praksa u mnogim zemljama. Ali kako uozbiljiti osnovne skole narocito period 5-8 razred gde se 4 godine utuku na pripremu dece za polaganje zavrsnog ispita i sve je tome podredjeno (takav je slucaj bio kod moje dece pre par godina, nikog nije bilo briga za istoriju, biologiju i druge predmete). Niko nije obracao paznju na ucenje i savladavanje gradiva.

Toliko

pre 8 godina

Neka neko objasni ministru, vajnom intelektualcu, da je 4 godine srednje skole minimum za modernog coveka, pa bio on bravar ili varioc ili moler. Covek danas zivi 70+ godina i za to vreme kako njegov vodja tvrdi mora da radi. Da bi to uopste bilo, to znaci da je planirani minimum da se deca skoluju do 19 godina, a da je ovde nekoga ko ume da pogleda 50 godina unapred bilo bi i do 21. Ali obzirom da nas ovde spremaju za robove, naravno da ce ovakav ministar da smanjuje umesto da povecava skolovanje.

CVETKO prvi

pre 8 godina

Pa i ne može svako u četvorogodišnju školu , jer je ona za "DŽ" , zato mogu svi na privatne univerzitete ... kao t...voje kolege iz sranke !

mdj

pre 8 godina

Kao prvo ja ne znam sta znaci "ne može svako". Baš jednoj nepismenoj zemlji treba ovakav ekskluzivizam nema šta. Zamislite da to kaže neki Finac ili Švedjanin, proglasili bi ga za sklerotičnog rasistu. U mojoj gimnaziji, jezički smer ja sam bila jedina ozbiljno zainteresovana da učim latinski, nemački, filozofiju, logiku, istoriju umetnosti, svetsku književnost, istoriju, svi ostali su samo zevali i bacali puškice ali dozvolite da vam kažem jedno: ne možete s tim mentalitetom od pre Drugog svetskog rata da pravite obrazovano društvo. Tu rečenicu "ne može svako ovu školu, ne može svako onu školu" jer koristio moj deda i pradeda, i uvek sam to doživljavala kao sklerotični i primitivni egoizam iako sam bila vukovac čak i u gimnaziji i posle završila filozofiju. Čim neko počne rečenicu sa "ne može svako" a pogotovo kad se to odnosi na školu ja znam da imam posla sa zatucanom osobom. Baš zbog tog sklerotičnog mentaliteta i jesmo tako primitivni i nepismeni a ne obrnuto. Neka se svima uvede latinski kao obavezan predmet, i u frizersku školu ako treba ali nemojte da imate mind set vaših pradedova. Inače veliki sam protivnik lakog programa u školama, smatram da nije u interesu društva da se program pojednostavljuje i "deelitizuje" izbacivanjem nemačkog i filozofije kao što se sad radi u Francuskoj ali gore navedena primitivna uskogrudost može samo da dovede da društvo bude još nepismenije nego što jeste.

mare

pre 8 godina

nisu problem osnovne i srednje skole,vec hiperprodukcija visoko obrazovanih.na svakih 50km.postoji neki fakultet.danas je lakse zavrsiti visoku nego osnovnu skolu.
ministar nije svestan toga i stalno pravi greske.

aqua

pre 8 godina

Možda je i ok ovo ali može da se primeni tek za osam godina odnosno sadašnji djaci prvaci koji kreću sad u septembru da idu po tom zakonu i da znaju da će ukoliko budu imali lošije ocene imati i manji izbor škola.
Takodje me zanima da li će taj prag od 50 bodova važiti i za privatne srednje škole, hm hmm...

Nije loše ali...

pre 8 godina

Ovime samo još više povećava pritisak na nastavnike od strane roditelja i đaka.
Sve dok ne vratite - 24 neopravdana - automatski pad godine i dok ne vratite da mora svaka jedinica da se popravi tj svaki pismeni, usmeni ili kontrolni a ne kao do sada da jedna pozitivna obezbeđuje prolaz, nema nade za našu zemlju.
Đake baš briga da li će u trogodišnju ili četvorogodišnju školu. Upišu bilo šta a posle Megadens i posao preko veze.
Pogledajte ko nam vodi zemlju.
Njihovi idoli sa Pinka, Granda, Velikog brata ni nemaju škole.

Nije loše ali...

pre 8 godina

Ovime samo još više povećava pritisak na nastavnike od strane roditelja i đaka.
Sve dok ne vratite - 24 neopravdana - automatski pad godine i dok ne vratite da mora svaka jedinica da se popravi tj svaki pismeni, usmeni ili kontrolni a ne kao do sada da jedna pozitivna obezbeđuje prolaz, nema nade za našu zemlju.
Đake baš briga da li će u trogodišnju ili četvorogodišnju školu. Upišu bilo šta a posle Megadens i posao preko veze.
Pogledajte ko nam vodi zemlju.
Njihovi idoli sa Pinka, Granda, Velikog brata ni nemaju škole.

mare

pre 8 godina

nisu problem osnovne i srednje skole,vec hiperprodukcija visoko obrazovanih.na svakih 50km.postoji neki fakultet.danas je lakse zavrsiti visoku nego osnovnu skolu.
ministar nije svestan toga i stalno pravi greske.

Dragan

pre 8 godina

Ko ima pravo da detetu od 14 godina skroji kapu za ceo život? Zahtevate da dete do svoje 14 godine "zasluži" ili izgubi - ne samo pravo na visoko obrazovanje - nego i pravo da bude, na primer, medicinki tehničar?

Da li ste vi uopšte pri zdravoj pameti? Da li znate koliko dece nakon puberteta napravi pozitivan zaokret za 180 stepeni?

Ko vam je naredio da uništavate našu decu, MMF ili Toni Bler?

djenka

pre 8 godina

Nema veze ministre. Samo ostavite i da sa tom trogodišnjom mogu da se dobiju doktorati kakve imaju Dr Mali, Stefanović i dr Jorgovanka, neće se ni primetiti razlika.

Toliko

pre 8 godina

Neka neko objasni ministru, vajnom intelektualcu, da je 4 godine srednje skole minimum za modernog coveka, pa bio on bravar ili varioc ili moler. Covek danas zivi 70+ godina i za to vreme kako njegov vodja tvrdi mora da radi. Da bi to uopste bilo, to znaci da je planirani minimum da se deca skoluju do 19 godina, a da je ovde nekoga ko ume da pogleda 50 godina unapred bilo bi i do 21. Ali obzirom da nas ovde spremaju za robove, naravno da ce ovakav ministar da smanjuje umesto da povecava skolovanje.

mdj

pre 8 godina

Kao prvo ja ne znam sta znaci "ne može svako". Baš jednoj nepismenoj zemlji treba ovakav ekskluzivizam nema šta. Zamislite da to kaže neki Finac ili Švedjanin, proglasili bi ga za sklerotičnog rasistu. U mojoj gimnaziji, jezički smer ja sam bila jedina ozbiljno zainteresovana da učim latinski, nemački, filozofiju, logiku, istoriju umetnosti, svetsku književnost, istoriju, svi ostali su samo zevali i bacali puškice ali dozvolite da vam kažem jedno: ne možete s tim mentalitetom od pre Drugog svetskog rata da pravite obrazovano društvo. Tu rečenicu "ne može svako ovu školu, ne može svako onu školu" jer koristio moj deda i pradeda, i uvek sam to doživljavala kao sklerotični i primitivni egoizam iako sam bila vukovac čak i u gimnaziji i posle završila filozofiju. Čim neko počne rečenicu sa "ne može svako" a pogotovo kad se to odnosi na školu ja znam da imam posla sa zatucanom osobom. Baš zbog tog sklerotičnog mentaliteta i jesmo tako primitivni i nepismeni a ne obrnuto. Neka se svima uvede latinski kao obavezan predmet, i u frizersku školu ako treba ali nemojte da imate mind set vaših pradedova. Inače veliki sam protivnik lakog programa u školama, smatram da nije u interesu društva da se program pojednostavljuje i "deelitizuje" izbacivanjem nemačkog i filozofije kao što se sad radi u Francuskoj ali gore navedena primitivna uskogrudost može samo da dovede da društvo bude još nepismenije nego što jeste.

CVETKO prvi

pre 8 godina

Pa i ne može svako u četvorogodišnju školu , jer je ona za "DŽ" , zato mogu svi na privatne univerzitete ... kao t...voje kolege iz sranke !

Ivan

pre 8 godina

u finskoj nema ocena u osnovnim skolama. svi idu u srednju. svi nivoi skolovanja su potpuno besplatni bez obzira na godine polaznika.

"u evropu se ne ulazi - evropa se postaje"
rambo amadeus

zalosno je kakve ideje u samo par dana dolaze od nasih najumnijih sugradjana.

bubble

pre 8 godina

Mislim da je ovo sjajna odluka! Zanati izumiru, svako polupismeno dete danas moze da zavrsi privatne menadzmente i cuda i onda kukaju kako nema posla. A pritom ne znaju NISTA da rade!

aqua

pre 8 godina

Možda je i ok ovo ali može da se primeni tek za osam godina odnosno sadašnji djaci prvaci koji kreću sad u septembru da idu po tom zakonu i da znaju da će ukoliko budu imali lošije ocene imati i manji izbor škola.
Takodje me zanima da li će taj prag od 50 bodova važiti i za privatne srednje škole, hm hmm...

jovan

pre 8 godina

Deca upisuju školu po jednim pravilima igre. Tokom školovanja pravila se menjaju zavisno od toga kako se smenjuje vlast ili da li je tetkica prošvercovala pitanja za test u brushalteru ili nije. Na pravila igre utiče i to što država nema novca pa malo izmeni zakon kako bi omogućila nastavnicima da se "snađu". A škola u onako nije bitna. Bitno je ko se kako "snađe" u životu dok čeka da uđemo u EU, dođu investitori, smiluje se Bog... Ali svi oni neće da se "snalaze" hoće jasna pravila igre koja se ne menjaju češće od čarapa. Ali mi smo "snalažljiv" narod pa smo tako "snalažljivi" evo poprilično daleko dogurali.

mirko

pre 8 godina

Uzas ,deca odrastaju i sazrevaju jos dugo posle osmogodišnje škole i sad ih treba ograniciti sa daljim školovanjem a da oni nisu toga u potpunosti ni svesni.Ministre ministre gde te nadjoše.

mickey

pre 8 godina

Sreca pa na sledecem stepeniku sve funkcionise. Nema toga deteta od kog privatni fakultet nije napravio coveka. Lepeza nasih renomiranih privatnih fakukteta svake godine iznedri sijaset mladih perspektivnih strucnjaka punih znanja i radnih navika. Jos ako ste estradna umetnica ili "zvezda u pokusaju" eto prilike da se oprobate i u ulozi asistenta. Ako ni tu ne ostvarite svoje ciljeve, pravo resenje za Vas je doktorat. Ako Vam vala bas nista ne ide od ruke, a i sa inteligencijom ne stojite bas najbolje ne ocajavajte, ministarska fotelja Vam je zagartovana.

Pokojni Toza

pre 8 godina

@
O Boze, pa dokle vise reformisanje skolstva, stanite vec jednom, imaj te milosti... Sta su ustvari donele sve te reforme obrazovanja? Nista! Ni selekcijom se nista dobro ne dobija, cista varka.. Jadni roditelji, ali i skolarci, pa i prosvetni radnici ukoliko su prosvetni!
(Dragana Jeremic-Goldmann, 26. avgust 2015

Na primeru ovog komentara se vidi da reforme nisu donele ništa srpskim učenicima. Naročito pismenost.
Imaj mo milosti prema ne pismenima.

Marko

pre 8 godina

Manje od 50 poena?
To je skart.
Bar tako deluje ministru, bio sam vukovac i srednja i gimnazija su bili bas bas lagani.
U principu ta dva nivoa obrazovanja ne sluze da te necemu bitnom nauce nego da te lepo vaspitaju i ukljuce u drustvo. Najcesce pitanje djaka, a sta ce meni matematika? Pa matematika je savrseni logicki aparat i najbolje sredstvo za razvijanje tvog mozga, nije strasno ako ne kapiras, al strasno je ako odustanes od sopstvenog razvoja. Mata, citanje dobrih knjiga, fizika sve su ti je to kao teretana za tvoj mozak.

Svaki put kad vidim da nastavnici strajkuju prolazi mi kroz glavu, sve su to propali studenti (bar je sada takvo stanje), realno ja sam posle cetvrte godine bez problema mogao da predajem matu i fiziku, ali poenta da je njihova uloga u vaspitanju tih klinaca, a ne u nekoj narocitoj edukaciji, to dolazi posle faksa, kada odaberes oblast kojom ces baviti u zivotu. Fizika iz srednje dve veze nema sa primenom, sve se radi integralno diferencijalnim racunom, ne bubacenjem formula.

Sa jedne strane, onaj koji je imao manje od 50 poena, zaista ce se jako tesko uklopiti u drustvo (osim ako nije sljam i ode u kriminal ili neku neo naci navijacku grupu i sl.), ali bas zato treba pojacati akcenat na vaspitanju, a ne na uspehu u skoli jer ce biti zadovoljniji sobom i imati vise mogucnosti za uspeh u zivotu.

Odlikasi koji zavrse faks uzivaju, vecina nas manje vise pali preko, ali treba voditi racuna o onome sto ostaje.

Serbinho

pre 8 godina

Ministar bi trebao da se zapita ciji je neuspeh ako ucenici ne dostignu ciljanih 50 poena minimum i ko za to treba da odgovara.
Ovde se krivica prebacuje na decu, umesto na nastavnike i ministra obrazovanja, koji su placeni da nauce.
Nastavnici nikome ne polazu racune za neuspeh, jer ako ucenici ne prodju testiranje, njima plata stize a racun ne polazu nikome.
Takodje i ocenjivanje, dok se ne uvedu kompjuteri da ocenjuju, nema nista od napretka, jer sujeta pojedinaca je iznad zakona.

Komunista

pre 8 godina

A kako bi bilo da svaki kandidat za poslanika,ministra ili za bilo koju javnu funkciju, uradi test inteligencije ? Pa ako ima iznad 90 IQ, može da prođe. Ali bojim se da pola ove sadašnje političke "elite", ne bi prošlo.

cica

pre 8 godina

Kada sam ja, i mnoge generacije pre i posle mene, upisivala gimnaziju, postojao je i prag za upis u gimnaziju. Za moj smer, minimum 12 poena iz matematke i 10 iz srpskog. Mogao si da imaš 91 poen i da se ne upišeš u junskom roku. Da ne spominjem da je prag u mojoj generaciji bio 95,5 poena. Sada je sve nekako obezvređeno i prelako za sadašnju decu. I ne treba svako da ide u četvorogodišnju školu. Onaj ko je ladio i gubio dane u osnovnoj, pa nije skupio za celo školovanje+prijemni 50 poena i ne treba da mu se dozvoli dalje školovanje o trošku poreskih obveznika. Lenj si? Nisi kapacitet? Ima i drugih načina da se zaradi, osim četvorogodišnje...

beban

pre 8 godina

Praksa u mnogim zemljama. Ali kako uozbiljiti osnovne skole narocito period 5-8 razred gde se 4 godine utuku na pripremu dece za polaganje zavrsnog ispita i sve je tome podredjeno (takav je slucaj bio kod moje dece pre par godina, nikog nije bilo briga za istoriju, biologiju i druge predmete). Niko nije obracao paznju na ucenje i savladavanje gradiva.

Uskok

pre 8 godina

Bodovi, pragovi znanja, minimumi, nije za svakoga, samo za one koji... U današnje vreme kad su informacije dostupne lako, doduše ne baš sintetizovane, ovaj bi da ukida, smanjuje... Pusti ti bodove i ostalo normiranje, pitaš li se sa kojim znanjem naša djeca izlaze iz bilo kog stepena obrazovanja? Ja sam završio FTN u NS-u, građevinski odsek. Iz ličnog iskustva kažem da je program bio zastario, manjkav, aljkav te da me je praksa više naučila nego svih 5 godina tog teškog fakulteta...

Dragana Jeremic-Goldmann

pre 8 godina

O Boze, pa dokle vise reformisanje skolstva, stanite vec jednom, imaj te milosti... Sta su ustvari donele sve te reforme obrazovanja? Nista! Ni selekcijom se nista dobro ne dobija, cista varka.. Jadni roditelji, ali i skolarci, pa i prosvetni radnici ukoliko su prosvetni!

nazalost_vukovac

pre 8 godina

Da se ne lažemo, ovih 50 poena zaista i nisu neka velika i nepremostiva granica. To znači da dete, u slučaju da na završnom ispitu ima NULA poena, treba u poslednja tri razreda osnovne škole da ima prosečnu ocenu 3,57, što, priznaćete, danas uopšte nije teško. Ne, ovo neće izazvati još veći pritisak na nastavnike jer je to zaista nemoguće. Da bi dete položilo razred ne treba da uloži ni malo truda, ne govorim samo o učenju, već i o dolaženju na časove. Takođe, opšte je poznato prebacivanje iz jedne škole u drugu, tako da u gimnazije dođu deca koja su jedva upisala frizersku (govorim kao neko ko je ove godine završio gimnaziju i poznajem primere). Zato, roditelji i deco, ne brinite, dok se nešto ozbiljno ne promeni u našem obrazovnom sistemu, moći će svako da upiše četvorogodišnju školu.

SrbIN

pre 8 godina

Onda otvorite vise tih trogodisnjih, trebace vam.
Ako im date test gramatike srpskog jezika, onda bolje na vreme da pocnete da gradite te skole.

Milica94

pre 8 godina

Neće to ništa promijeniti na bolje, dok se ne dignu kriterijumi u osnovnim i srednjim školama. Ja sam osnovnu školu i gimnaziju završila u CG i mogu reći da su tamo jači kriterijumi nego ovde. Sjećam se, nije to bilo tako davno, bila sam dobila jedinicu iz matematike na prvom tromesečju 3. razreda. Inače sam bila vrlo dobar-odličan đak. Kasnije sam je popravila, ali mi je profesor na kraju tražio da odgovaram tu oblast iz koje sam imala 1. Odbila sam iz inata i ostala na popravnom u avgustu. Tako bi trebalo da bude svuda i da svi steknu zavidno obrazovanje već u srednjoj školi.

RistaAlfista

pre 8 godina

Pametno... dici prag na 65 bodova, a ne da talentovani rabadzija sutradan bude u mogucnosti da kupi 3-4 diplome, pa drzava ode u pripast

Tales iz Mileta

pre 8 godina

Upisace se Megatrend privatnu srednju skolu i uciti menadzment u ... vodoinstalaterstvu.

Ne, nego najbolje ne uciti pa upisati srednju preko veze pa fakultet po principu: uvece prelista, ujutru zablista.

Millennium

pre 8 godina

Ali to je samo jedna strana priče. Pedeset bodova neće biti dovoljno, mora da se navedu bar tri citata Velikog vođe. Tako da, ako neki učenici ne osvoje pedeset bodova, a uspeju da citiraju Vođu, ili eventualno dodaju neki podatak iz biografije, ali posle 2008., ono pre toga se ne računa. Ako to uspeju ulaze direktno u SNS, i imaju mogućnost da idu na fakultet, privatni naravno, iako nisu završili četvorogodišnju školu.

Sramota

pre 8 godina

Pa ne moze svako da plati privatnu srednju školu kao sto mogu političari i tajkuni, sve se zna. A po kolicini antipatije koju ovaj covek izaziva kod svih koje znam, čini mi se da ce on imati istu ulogu za SNS kao sto je imala jedna funkcionerka DS-a koja je posle presla u SNS na dobro mesto. Jedina konkurencija ovom ministru za tu ulogu je onaj ministar sto voli crna odela.

nodi

pre 8 godina

Napredne zemlje predtaju da ocenjuju i na taj način vrše presiju i ograničavaju decu a mi uvodimo fašistički sistem ko će imati šansu za bolje sutra na osnovu "znanja" koje je ocenjeno? Svaka čast... Ja vodim svoje dete odavde.

nina

pre 8 godina

nisu reforme menjanje pravila pri ocenjivanju i restrikcije pri upisu, nepotrebni pritisci i cirkus- i to u zemlji nepismenih, gde ima vise mesta u skolama nego dece, pa nece niko da upisuje nesto sto nece moci da zavrsi, pri tome, deca se menjaju, mozda nisu bila motovisana u Osnovnoj, ali ce se uoziljti u srednjoj- reforme, one o kojima se decenijama price, predstavljaju pripreme adekvatnih programa i promene nacina prezentacije u skladu sa vremenom i inovacijama u tehnologiji, kao i interesovanje svih subjekata da deca nesto nauce, znaci prilagoditi sistem efikasnijem usvajanju znanja i njegovoj funkcionalnoj upotrebi.

cile

pre 8 godina

Izvinite ministre, ali sta sa ovim KONKRETNO dobijate?
(dusan, 26. avgust 2015 16:00)

Sta se dobija? ROBLJE. Vidis ovo je samo pocetak, sledece ce biti ukidanje srednj klase do kraja, pa onda i produzenje radnog vremena preko osam sati. Dakle da rezimiram vraticemo,se u doba kao pre Francuske revolucije.Samo neka oni malo pazeima cuvena izjava mozes da jases koliko hoces ali ne mozea do kad hoces.

osnovac

pre 8 godina

Da je ideja o uvodjenju zanatskih skola u Srbiji zaista toliko genijalna i perspektivna kao sto se vlast trudi da prikaze ne bi morao ministar obrazovanja na ovaj nacin da popunjava mesta u tim skolama.

Petar_357

pre 8 godina

Ovako je bilo i pre, postojali su pragovi za gimnazije i kandidat je morao da ima 10+10 od mogućih 20+20 bodova na prijemnom.

Štaviše, ovi koji se pozivaju na "razvijene države" izgleda ne znaju da u jednoj "napaćenoj i siromašnoj" Holandiji nastavnici (na kraju onoga što su kod nas 7. i 8. razred) određuju u koju vrstu srednje škole će dete da ide, a sam učenik samo u koju će tačno školu da se upiše.

Realno, već sad za medicinske škole, koje su najtraženije, treba imati 95+ bodova od 100 mogućih, dok za gimnazije i ekonomske taj broj skakuće oko 60-70.

Dakle, ovo zapravo ništa ne menja. Neko ko nema dovoljno bodova iz osnovne (u ovom slučaju 20 od mogućih 70) svakako neće sa maksimalnih 30 sa prijemnog moći da se upiše u četvorogodišnji smer.

Veljko

pre 8 godina

Ministre ... ideja je da se obrazovani sistem unapredi, a ne dodatno urusi.
Vratite ponovo da dete od prvog razreda osnovne skole moze da ponavlja, cemu sluzi ocena 1... to ste ukinuli ako niste znali (dosta ljudi ovoga nije svesno jer natalitet je generalno u problemu pa se i ne bave tim informacijama).
Nastavnici, ucitelji i profesori... moraju takodje znatno prvo sebe da unaprede pa zatim i da se prilagode novim i unapredjenim formama za koje nemate ideju kako iste unaprediti, za pocetak prepisite od Danaca, Belgijanaca i nekih srecnih zemalja, a ne od Albanije...
Koliko prosvetnih radnika je poslednji put uzelo knjigu u ruke pre 15 i vise godina???

Ukoliko veliki broj ucenika pocne da upisuje treci stepen to je ravno katastrofi i vracanju u kameno doba, zar nije poenta i teznja da budemo obrazovanije drustvo?
Da se razumemo, nisu dobri predavaci i oni kod kojih svi imaju petice ili desetke, takodje nisu dobri ni oni kod kojih je prolaznost katastrofalno mala!!!
Najvaznije je sa kakvim znanjem ucenici i studenti izlaze iz skola i fakulteta!!!
Kupovina diploma i sl... iskoreniti!!!
Daj covece saberi se... zar nema niko oko tebe ko moze da povuce rucnu ili je to sto na um to na drum...
Ima tu jos dosta pitanja tipa zasto i dalje isti broj studenata upisuje uciteljski fakultet ako ih je na trzistu rada ozbiljan visak.
Kako su ucitelji visak kada u razvijenim zemljama jedan profesor ide na max 17 ucenika?

Molder

pre 8 godina

Evo samo primer iz NS. U nekim školama, uglavnom gimnazijama, po 35 i više učenika u odeljenju, a mnoge stručne škole bez đaka. Zašto se ovo dozvoljava, kakva je to nastava kad je evropski standard 24 učenika po odeljenju. Zašto onda mučimo decu da polažu malu maturu? Prvo ovo da se sredi (24 po odeljenju), pa onda ostalo,tj da se poštuju upisne kvote.

ABC

pre 8 godina

Strasna odluka, odnosi se na 2% ucenika. Sve trojke u osnovnoj i polovina resenog testa je 50 bodova. Bolje da dovedu u red gradivo i ono sto se izucava u tim srednjim skolama, a ne elktrotehnicar racunara da uci o tehnologiji i proizvodima strarim 15 godina, koje niko vise i ne proizvodi - kamoli koristi - jer se u toj oblasti svakodnevno uvode inovacije. Primera radi, ceo svet koristi softver za tehnicko crtanje, a kod nas se to jos radi rapidografima. Ceo svet koristi savremene programske jezike, kod nas u skolama se uci PASCAL. CRT monitori su izbaceni iz upotrebe, a kod nas se izucava katodna cev. Trenutno stanje je takvo da bez fakulteta (tamo je situacija za nijansu bolja) ili nekog samostalnog usavrsavanja omladina sa zavrsenom skolom nije uopste pripremljena za rad u svojoj oblasti.

Nikola

pre 8 godina

Ovo je dobra stvar, deca u osnovnim skolama znaju da ce lagano upisati srednje skole, jer ne postoji konkurencija... Ali, pored ovoga, neophodno je i smanjiti broj ucenika u odeljenju na 25, i tako se povecava konkurencija, no, to je skupo za drzavu i za to "nema novca".

Darko

pre 8 godina

Problem je u tome što 3-godišnje škole danas i nekad nemaju veze. Pre 30-40 godina si sa trogodišnjom školom imao zanat u rukama za ceo život, bio si običen da radiš i stvaraš neto, popravljaš itd. Danas, nema mnogo razlike između gimnazije, srednje tehničke škole od 3 ili 4 godine - i iz jednih i iz drugih izlazite samo sa teorijskim znanjem. Praksa = 0.

tako i treba

pre 8 godina

to i jeste u skladu sa evropskim standardima. posle oni koji nisu upisali cetvorogodisnju, skoluju se kao odrasli prema zakonu o obrazovanju odraslih(koji se istina jos ne koristi kod nas)

stranac 1952

pre 8 godina

Manje izobražen narod se lakše vodi žednog preko vode! Samo tako napred SNS, još malo, pa Srbija u kamenoj dobi, a neki će da voze besna kola! Vučić će biti sultan-pravoslavni normalno, a Seljaković ili Stefanovič prvi vezir, zavisi od dužine - malog prsta - nenormalno!:)

A.

pre 8 godina

Koliko đaka (procentualno) je ove godine upisalo četvorogodišnju srednju školu, a imali su manje od 50 bodova?
1%? 2%?
Samo znate da donosite neke zakone i pravilnike, a i ovi postojeći se ne sprovode.

Sole Rgotski

pre 8 godina

Za nas koji duze pamtimo, u ovoj najavi niceg iznenadujuceg i epohalnog .Zasto? Pa zato sto su se ucenici ,pre pedeset sezeset godina ,i bez "praga znanja", a na osnovu znanja ,naklonosti i procene sopstvenih mogucnosti samostalno upisivali odgovarajuce skole.Tada su izmedu ostalih na ceni bile takozvane industriske skole ciji je sistem skolovanja bio slican ovom koga hocemo da uvezemo iz Nemacke,takozvano "dualno".Kao sto vidite i to je vec videno kao i predhodni predlog.Pouka.Sve sto mozete ,usaglasite sa vremenom u kome zivimo i vratite u zivot.

Kalindi

pre 8 godina

Divim se komentarima koji ovo vide kao nesto lose. Jadna deca? Ne, nisu jadna. Neka uce, pa urade taj prijemni kako treba. Neki kriterijumi moraju postojati.
Kad bi sredili sve vezare - od vrtica do doktorskih, bilo bi lepo. Ali, avaj, to je samo san.

Ja

pre 8 godina

Ne tako davno taj upisni prag je postojao. Trebalo je skupiti određen broj bodova na oba testa da bi se uopšte položio prijemni i da bi moglo da se upiše bilo šta.
Sa druge strane ovom zmijovratom ne verujem ni kad kaže da je danas sreda.

neko iz mase

pre 8 godina

Ovo je dobra odluka. Problem ce sada nastati u tome sto ce vestacki biti popravljen prosek djacima kako bi se nastavnik potrudio da njegov djak moze u cetvirogodisnju.
Mislim da se ovde riba ne cisti od glave

NightSky

pre 8 godina

Kritikujte koliko hoćete,ali mora da se napravi razlika između učenika koji hoće i mogu da nauče,pri čemu je ovo prvo u osnovnoj školi sasvin dovoljno za solidne ocene,i onih koji em nisu dati za knjigu,em su nezainteresovani,em na sve to prave probleme po školi.Tih 50 poena nije teško skupiti,to jeste minimum i ako neko to ne uspe,razlog je ili totalna nezainteresovanost za školu-pa ako je već tako,onda im je trogodišnja sasvim dovoljna,ili zaista minimalna nadarenost,ispod proseka,pa u tom slučaju je opet bolje završiti trogodišnju nego deset godina završavati četvorogodišnju.

zola

pre 8 godina

70% djaka koji zavrse srednju skolu ne nadju posao,40% ucenika ima vise od 40h neopravdanih,80% ucenika ne ide na casove fizickog.Ostra selekcija stvara dobre djake,vredne od kojih ce postati strucnjaci, ostali im samo ometaju nastavu,biju nastavnike i nebudu na nastavi.PODRZAVAM.

bubble

pre 8 godina

Mislim da je ovo sjajna odluka! Zanati izumiru, svako polupismeno dete danas moze da zavrsi privatne menadzmente i cuda i onda kukaju kako nema posla. A pritom ne znaju NISTA da rade!

Serbinho

pre 8 godina

Ministar bi trebao da se zapita ciji je neuspeh ako ucenici ne dostignu ciljanih 50 poena minimum i ko za to treba da odgovara.
Ovde se krivica prebacuje na decu, umesto na nastavnike i ministra obrazovanja, koji su placeni da nauce.
Nastavnici nikome ne polazu racune za neuspeh, jer ako ucenici ne prodju testiranje, njima plata stize a racun ne polazu nikome.
Takodje i ocenjivanje, dok se ne uvedu kompjuteri da ocenjuju, nema nista od napretka, jer sujeta pojedinaca je iznad zakona.

Dragan

pre 8 godina

Ko ima pravo da detetu od 14 godina skroji kapu za ceo život? Zahtevate da dete do svoje 14 godine "zasluži" ili izgubi - ne samo pravo na visoko obrazovanje - nego i pravo da bude, na primer, medicinki tehničar?

Da li ste vi uopšte pri zdravoj pameti? Da li znate koliko dece nakon puberteta napravi pozitivan zaokret za 180 stepeni?

Ko vam je naredio da uništavate našu decu, MMF ili Toni Bler?

Nije loše ali...

pre 8 godina

Ovime samo još više povećava pritisak na nastavnike od strane roditelja i đaka.
Sve dok ne vratite - 24 neopravdana - automatski pad godine i dok ne vratite da mora svaka jedinica da se popravi tj svaki pismeni, usmeni ili kontrolni a ne kao do sada da jedna pozitivna obezbeđuje prolaz, nema nade za našu zemlju.
Đake baš briga da li će u trogodišnju ili četvorogodišnju školu. Upišu bilo šta a posle Megadens i posao preko veze.
Pogledajte ko nam vodi zemlju.
Njihovi idoli sa Pinka, Granda, Velikog brata ni nemaju škole.

Nikola

pre 8 godina

Ovo je dobra stvar, deca u osnovnim skolama znaju da ce lagano upisati srednje skole, jer ne postoji konkurencija... Ali, pored ovoga, neophodno je i smanjiti broj ucenika u odeljenju na 25, i tako se povecava konkurencija, no, to je skupo za drzavu i za to "nema novca".

Milica94

pre 8 godina

Neće to ništa promijeniti na bolje, dok se ne dignu kriterijumi u osnovnim i srednjim školama. Ja sam osnovnu školu i gimnaziju završila u CG i mogu reći da su tamo jači kriterijumi nego ovde. Sjećam se, nije to bilo tako davno, bila sam dobila jedinicu iz matematike na prvom tromesečju 3. razreda. Inače sam bila vrlo dobar-odličan đak. Kasnije sam je popravila, ali mi je profesor na kraju tražio da odgovaram tu oblast iz koje sam imala 1. Odbila sam iz inata i ostala na popravnom u avgustu. Tako bi trebalo da bude svuda i da svi steknu zavidno obrazovanje već u srednjoj školi.

Marko

pre 8 godina

Manje od 50 poena?
To je skart.
Bar tako deluje ministru, bio sam vukovac i srednja i gimnazija su bili bas bas lagani.
U principu ta dva nivoa obrazovanja ne sluze da te necemu bitnom nauce nego da te lepo vaspitaju i ukljuce u drustvo. Najcesce pitanje djaka, a sta ce meni matematika? Pa matematika je savrseni logicki aparat i najbolje sredstvo za razvijanje tvog mozga, nije strasno ako ne kapiras, al strasno je ako odustanes od sopstvenog razvoja. Mata, citanje dobrih knjiga, fizika sve su ti je to kao teretana za tvoj mozak.

Svaki put kad vidim da nastavnici strajkuju prolazi mi kroz glavu, sve su to propali studenti (bar je sada takvo stanje), realno ja sam posle cetvrte godine bez problema mogao da predajem matu i fiziku, ali poenta da je njihova uloga u vaspitanju tih klinaca, a ne u nekoj narocitoj edukaciji, to dolazi posle faksa, kada odaberes oblast kojom ces baviti u zivotu. Fizika iz srednje dve veze nema sa primenom, sve se radi integralno diferencijalnim racunom, ne bubacenjem formula.

Sa jedne strane, onaj koji je imao manje od 50 poena, zaista ce se jako tesko uklopiti u drustvo (osim ako nije sljam i ode u kriminal ili neku neo naci navijacku grupu i sl.), ali bas zato treba pojacati akcenat na vaspitanju, a ne na uspehu u skoli jer ce biti zadovoljniji sobom i imati vise mogucnosti za uspeh u zivotu.

Odlikasi koji zavrse faks uzivaju, vecina nas manje vise pali preko, ali treba voditi racuna o onome sto ostaje.

mdj

pre 8 godina

Kao prvo ja ne znam sta znaci "ne može svako". Baš jednoj nepismenoj zemlji treba ovakav ekskluzivizam nema šta. Zamislite da to kaže neki Finac ili Švedjanin, proglasili bi ga za sklerotičnog rasistu. U mojoj gimnaziji, jezički smer ja sam bila jedina ozbiljno zainteresovana da učim latinski, nemački, filozofiju, logiku, istoriju umetnosti, svetsku književnost, istoriju, svi ostali su samo zevali i bacali puškice ali dozvolite da vam kažem jedno: ne možete s tim mentalitetom od pre Drugog svetskog rata da pravite obrazovano društvo. Tu rečenicu "ne može svako ovu školu, ne može svako onu školu" jer koristio moj deda i pradeda, i uvek sam to doživljavala kao sklerotični i primitivni egoizam iako sam bila vukovac čak i u gimnaziji i posle završila filozofiju. Čim neko počne rečenicu sa "ne može svako" a pogotovo kad se to odnosi na školu ja znam da imam posla sa zatucanom osobom. Baš zbog tog sklerotičnog mentaliteta i jesmo tako primitivni i nepismeni a ne obrnuto. Neka se svima uvede latinski kao obavezan predmet, i u frizersku školu ako treba ali nemojte da imate mind set vaših pradedova. Inače veliki sam protivnik lakog programa u školama, smatram da nije u interesu društva da se program pojednostavljuje i "deelitizuje" izbacivanjem nemačkog i filozofije kao što se sad radi u Francuskoj ali gore navedena primitivna uskogrudost može samo da dovede da društvo bude još nepismenije nego što jeste.

cica

pre 8 godina

Kada sam ja, i mnoge generacije pre i posle mene, upisivala gimnaziju, postojao je i prag za upis u gimnaziju. Za moj smer, minimum 12 poena iz matematke i 10 iz srpskog. Mogao si da imaš 91 poen i da se ne upišeš u junskom roku. Da ne spominjem da je prag u mojoj generaciji bio 95,5 poena. Sada je sve nekako obezvređeno i prelako za sadašnju decu. I ne treba svako da ide u četvorogodišnju školu. Onaj ko je ladio i gubio dane u osnovnoj, pa nije skupio za celo školovanje+prijemni 50 poena i ne treba da mu se dozvoli dalje školovanje o trošku poreskih obveznika. Lenj si? Nisi kapacitet? Ima i drugih načina da se zaradi, osim četvorogodišnje...

mare

pre 8 godina

nisu problem osnovne i srednje skole,vec hiperprodukcija visoko obrazovanih.na svakih 50km.postoji neki fakultet.danas je lakse zavrsiti visoku nego osnovnu skolu.
ministar nije svestan toga i stalno pravi greske.

Toliko

pre 8 godina

Neka neko objasni ministru, vajnom intelektualcu, da je 4 godine srednje skole minimum za modernog coveka, pa bio on bravar ili varioc ili moler. Covek danas zivi 70+ godina i za to vreme kako njegov vodja tvrdi mora da radi. Da bi to uopste bilo, to znaci da je planirani minimum da se deca skoluju do 19 godina, a da je ovde nekoga ko ume da pogleda 50 godina unapred bilo bi i do 21. Ali obzirom da nas ovde spremaju za robove, naravno da ce ovakav ministar da smanjuje umesto da povecava skolovanje.

Kalindi

pre 8 godina

Divim se komentarima koji ovo vide kao nesto lose. Jadna deca? Ne, nisu jadna. Neka uce, pa urade taj prijemni kako treba. Neki kriterijumi moraju postojati.
Kad bi sredili sve vezare - od vrtica do doktorskih, bilo bi lepo. Ali, avaj, to je samo san.

NightSky

pre 8 godina

Kritikujte koliko hoćete,ali mora da se napravi razlika između učenika koji hoće i mogu da nauče,pri čemu je ovo prvo u osnovnoj školi sasvin dovoljno za solidne ocene,i onih koji em nisu dati za knjigu,em su nezainteresovani,em na sve to prave probleme po školi.Tih 50 poena nije teško skupiti,to jeste minimum i ako neko to ne uspe,razlog je ili totalna nezainteresovanost za školu-pa ako je već tako,onda im je trogodišnja sasvim dovoljna,ili zaista minimalna nadarenost,ispod proseka,pa u tom slučaju je opet bolje završiti trogodišnju nego deset godina završavati četvorogodišnju.

RistaAlfista

pre 8 godina

Pametno... dici prag na 65 bodova, a ne da talentovani rabadzija sutradan bude u mogucnosti da kupi 3-4 diplome, pa drzava ode u pripast

mirko

pre 8 godina

Uzas ,deca odrastaju i sazrevaju jos dugo posle osmogodišnje škole i sad ih treba ograniciti sa daljim školovanjem a da oni nisu toga u potpunosti ni svesni.Ministre ministre gde te nadjoše.

Pokojni Toza

pre 8 godina

@
O Boze, pa dokle vise reformisanje skolstva, stanite vec jednom, imaj te milosti... Sta su ustvari donele sve te reforme obrazovanja? Nista! Ni selekcijom se nista dobro ne dobija, cista varka.. Jadni roditelji, ali i skolarci, pa i prosvetni radnici ukoliko su prosvetni!
(Dragana Jeremic-Goldmann, 26. avgust 2015

Na primeru ovog komentara se vidi da reforme nisu donele ništa srpskim učenicima. Naročito pismenost.
Imaj mo milosti prema ne pismenima.

zola

pre 8 godina

70% djaka koji zavrse srednju skolu ne nadju posao,40% ucenika ima vise od 40h neopravdanih,80% ucenika ne ide na casove fizickog.Ostra selekcija stvara dobre djake,vredne od kojih ce postati strucnjaci, ostali im samo ometaju nastavu,biju nastavnike i nebudu na nastavi.PODRZAVAM.

Dragana Jeremic-Goldmann

pre 8 godina

O Boze, pa dokle vise reformisanje skolstva, stanite vec jednom, imaj te milosti... Sta su ustvari donele sve te reforme obrazovanja? Nista! Ni selekcijom se nista dobro ne dobija, cista varka.. Jadni roditelji, ali i skolarci, pa i prosvetni radnici ukoliko su prosvetni!

tako i treba

pre 8 godina

to i jeste u skladu sa evropskim standardima. posle oni koji nisu upisali cetvorogodisnju, skoluju se kao odrasli prema zakonu o obrazovanju odraslih(koji se istina jos ne koristi kod nas)

aqua

pre 8 godina

Možda je i ok ovo ali može da se primeni tek za osam godina odnosno sadašnji djaci prvaci koji kreću sad u septembru da idu po tom zakonu i da znaju da će ukoliko budu imali lošije ocene imati i manji izbor škola.
Takodje me zanima da li će taj prag od 50 bodova važiti i za privatne srednje škole, hm hmm...

neko iz mase

pre 8 godina

Ovo je dobra odluka. Problem ce sada nastati u tome sto ce vestacki biti popravljen prosek djacima kako bi se nastavnik potrudio da njegov djak moze u cetvirogodisnju.
Mislim da se ovde riba ne cisti od glave

Ivan

pre 8 godina

u finskoj nema ocena u osnovnim skolama. svi idu u srednju. svi nivoi skolovanja su potpuno besplatni bez obzira na godine polaznika.

"u evropu se ne ulazi - evropa se postaje"
rambo amadeus

zalosno je kakve ideje u samo par dana dolaze od nasih najumnijih sugradjana.

djenka

pre 8 godina

Nema veze ministre. Samo ostavite i da sa tom trogodišnjom mogu da se dobiju doktorati kakve imaju Dr Mali, Stefanović i dr Jorgovanka, neće se ni primetiti razlika.

Petar_357

pre 8 godina

Ovako je bilo i pre, postojali su pragovi za gimnazije i kandidat je morao da ima 10+10 od mogućih 20+20 bodova na prijemnom.

Štaviše, ovi koji se pozivaju na "razvijene države" izgleda ne znaju da u jednoj "napaćenoj i siromašnoj" Holandiji nastavnici (na kraju onoga što su kod nas 7. i 8. razred) određuju u koju vrstu srednje škole će dete da ide, a sam učenik samo u koju će tačno školu da se upiše.

Realno, već sad za medicinske škole, koje su najtraženije, treba imati 95+ bodova od 100 mogućih, dok za gimnazije i ekonomske taj broj skakuće oko 60-70.

Dakle, ovo zapravo ništa ne menja. Neko ko nema dovoljno bodova iz osnovne (u ovom slučaju 20 od mogućih 70) svakako neće sa maksimalnih 30 sa prijemnog moći da se upiše u četvorogodišnji smer.

nodi

pre 8 godina

Napredne zemlje predtaju da ocenjuju i na taj način vrše presiju i ograničavaju decu a mi uvodimo fašistički sistem ko će imati šansu za bolje sutra na osnovu "znanja" koje je ocenjeno? Svaka čast... Ja vodim svoje dete odavde.

ABC

pre 8 godina

Strasna odluka, odnosi se na 2% ucenika. Sve trojke u osnovnoj i polovina resenog testa je 50 bodova. Bolje da dovedu u red gradivo i ono sto se izucava u tim srednjim skolama, a ne elktrotehnicar racunara da uci o tehnologiji i proizvodima strarim 15 godina, koje niko vise i ne proizvodi - kamoli koristi - jer se u toj oblasti svakodnevno uvode inovacije. Primera radi, ceo svet koristi softver za tehnicko crtanje, a kod nas se to jos radi rapidografima. Ceo svet koristi savremene programske jezike, kod nas u skolama se uci PASCAL. CRT monitori su izbaceni iz upotrebe, a kod nas se izucava katodna cev. Trenutno stanje je takvo da bez fakulteta (tamo je situacija za nijansu bolja) ili nekog samostalnog usavrsavanja omladina sa zavrsenom skolom nije uopste pripremljena za rad u svojoj oblasti.

CVETKO prvi

pre 8 godina

Pa i ne može svako u četvorogodišnju školu , jer je ona za "DŽ" , zato mogu svi na privatne univerzitete ... kao t...voje kolege iz sranke !

nazalost_vukovac

pre 8 godina

Da se ne lažemo, ovih 50 poena zaista i nisu neka velika i nepremostiva granica. To znači da dete, u slučaju da na završnom ispitu ima NULA poena, treba u poslednja tri razreda osnovne škole da ima prosečnu ocenu 3,57, što, priznaćete, danas uopšte nije teško. Ne, ovo neće izazvati još veći pritisak na nastavnike jer je to zaista nemoguće. Da bi dete položilo razred ne treba da uloži ni malo truda, ne govorim samo o učenju, već i o dolaženju na časove. Takođe, opšte je poznato prebacivanje iz jedne škole u drugu, tako da u gimnazije dođu deca koja su jedva upisala frizersku (govorim kao neko ko je ove godine završio gimnaziju i poznajem primere). Zato, roditelji i deco, ne brinite, dok se nešto ozbiljno ne promeni u našem obrazovnom sistemu, moći će svako da upiše četvorogodišnju školu.

Tales iz Mileta

pre 8 godina

Upisace se Megatrend privatnu srednju skolu i uciti menadzment u ... vodoinstalaterstvu.

Ne, nego najbolje ne uciti pa upisati srednju preko veze pa fakultet po principu: uvece prelista, ujutru zablista.

cile

pre 8 godina

Izvinite ministre, ali sta sa ovim KONKRETNO dobijate?
(dusan, 26. avgust 2015 16:00)

Sta se dobija? ROBLJE. Vidis ovo je samo pocetak, sledece ce biti ukidanje srednj klase do kraja, pa onda i produzenje radnog vremena preko osam sati. Dakle da rezimiram vraticemo,se u doba kao pre Francuske revolucije.Samo neka oni malo pazeima cuvena izjava mozes da jases koliko hoces ali ne mozea do kad hoces.

Veljko

pre 8 godina

Ministre ... ideja je da se obrazovani sistem unapredi, a ne dodatno urusi.
Vratite ponovo da dete od prvog razreda osnovne skole moze da ponavlja, cemu sluzi ocena 1... to ste ukinuli ako niste znali (dosta ljudi ovoga nije svesno jer natalitet je generalno u problemu pa se i ne bave tim informacijama).
Nastavnici, ucitelji i profesori... moraju takodje znatno prvo sebe da unaprede pa zatim i da se prilagode novim i unapredjenim formama za koje nemate ideju kako iste unaprediti, za pocetak prepisite od Danaca, Belgijanaca i nekih srecnih zemalja, a ne od Albanije...
Koliko prosvetnih radnika je poslednji put uzelo knjigu u ruke pre 15 i vise godina???

Ukoliko veliki broj ucenika pocne da upisuje treci stepen to je ravno katastrofi i vracanju u kameno doba, zar nije poenta i teznja da budemo obrazovanije drustvo?
Da se razumemo, nisu dobri predavaci i oni kod kojih svi imaju petice ili desetke, takodje nisu dobri ni oni kod kojih je prolaznost katastrofalno mala!!!
Najvaznije je sa kakvim znanjem ucenici i studenti izlaze iz skola i fakulteta!!!
Kupovina diploma i sl... iskoreniti!!!
Daj covece saberi se... zar nema niko oko tebe ko moze da povuce rucnu ili je to sto na um to na drum...
Ima tu jos dosta pitanja tipa zasto i dalje isti broj studenata upisuje uciteljski fakultet ako ih je na trzistu rada ozbiljan visak.
Kako su ucitelji visak kada u razvijenim zemljama jedan profesor ide na max 17 ucenika?

osnovac

pre 8 godina

Da je ideja o uvodjenju zanatskih skola u Srbiji zaista toliko genijalna i perspektivna kao sto se vlast trudi da prikaze ne bi morao ministar obrazovanja na ovaj nacin da popunjava mesta u tim skolama.

beban

pre 8 godina

Praksa u mnogim zemljama. Ali kako uozbiljiti osnovne skole narocito period 5-8 razred gde se 4 godine utuku na pripremu dece za polaganje zavrsnog ispita i sve je tome podredjeno (takav je slucaj bio kod moje dece pre par godina, nikog nije bilo briga za istoriju, biologiju i druge predmete). Niko nije obracao paznju na ucenje i savladavanje gradiva.

Uskok

pre 8 godina

Bodovi, pragovi znanja, minimumi, nije za svakoga, samo za one koji... U današnje vreme kad su informacije dostupne lako, doduše ne baš sintetizovane, ovaj bi da ukida, smanjuje... Pusti ti bodove i ostalo normiranje, pitaš li se sa kojim znanjem naša djeca izlaze iz bilo kog stepena obrazovanja? Ja sam završio FTN u NS-u, građevinski odsek. Iz ličnog iskustva kažem da je program bio zastario, manjkav, aljkav te da me je praksa više naučila nego svih 5 godina tog teškog fakulteta...

mickey

pre 8 godina

Sreca pa na sledecem stepeniku sve funkcionise. Nema toga deteta od kog privatni fakultet nije napravio coveka. Lepeza nasih renomiranih privatnih fakukteta svake godine iznedri sijaset mladih perspektivnih strucnjaka punih znanja i radnih navika. Jos ako ste estradna umetnica ili "zvezda u pokusaju" eto prilike da se oprobate i u ulozi asistenta. Ako ni tu ne ostvarite svoje ciljeve, pravo resenje za Vas je doktorat. Ako Vam vala bas nista ne ide od ruke, a i sa inteligencijom ne stojite bas najbolje ne ocajavajte, ministarska fotelja Vam je zagartovana.

nina

pre 8 godina

nisu reforme menjanje pravila pri ocenjivanju i restrikcije pri upisu, nepotrebni pritisci i cirkus- i to u zemlji nepismenih, gde ima vise mesta u skolama nego dece, pa nece niko da upisuje nesto sto nece moci da zavrsi, pri tome, deca se menjaju, mozda nisu bila motovisana u Osnovnoj, ali ce se uoziljti u srednjoj- reforme, one o kojima se decenijama price, predstavljaju pripreme adekvatnih programa i promene nacina prezentacije u skladu sa vremenom i inovacijama u tehnologiji, kao i interesovanje svih subjekata da deca nesto nauce, znaci prilagoditi sistem efikasnijem usvajanju znanja i njegovoj funkcionalnoj upotrebi.

Darko

pre 8 godina

Problem je u tome što 3-godišnje škole danas i nekad nemaju veze. Pre 30-40 godina si sa trogodišnjom školom imao zanat u rukama za ceo život, bio si običen da radiš i stvaraš neto, popravljaš itd. Danas, nema mnogo razlike između gimnazije, srednje tehničke škole od 3 ili 4 godine - i iz jednih i iz drugih izlazite samo sa teorijskim znanjem. Praksa = 0.

Millennium

pre 8 godina

Ali to je samo jedna strana priče. Pedeset bodova neće biti dovoljno, mora da se navedu bar tri citata Velikog vođe. Tako da, ako neki učenici ne osvoje pedeset bodova, a uspeju da citiraju Vođu, ili eventualno dodaju neki podatak iz biografije, ali posle 2008., ono pre toga se ne računa. Ako to uspeju ulaze direktno u SNS, i imaju mogućnost da idu na fakultet, privatni naravno, iako nisu završili četvorogodišnju školu.

A.

pre 8 godina

Koliko đaka (procentualno) je ove godine upisalo četvorogodišnju srednju školu, a imali su manje od 50 bodova?
1%? 2%?
Samo znate da donosite neke zakone i pravilnike, a i ovi postojeći se ne sprovode.

jovan

pre 8 godina

Deca upisuju školu po jednim pravilima igre. Tokom školovanja pravila se menjaju zavisno od toga kako se smenjuje vlast ili da li je tetkica prošvercovala pitanja za test u brushalteru ili nije. Na pravila igre utiče i to što država nema novca pa malo izmeni zakon kako bi omogućila nastavnicima da se "snađu". A škola u onako nije bitna. Bitno je ko se kako "snađe" u životu dok čeka da uđemo u EU, dođu investitori, smiluje se Bog... Ali svi oni neće da se "snalaze" hoće jasna pravila igre koja se ne menjaju češće od čarapa. Ali mi smo "snalažljiv" narod pa smo tako "snalažljivi" evo poprilično daleko dogurali.

Komunista

pre 8 godina

A kako bi bilo da svaki kandidat za poslanika,ministra ili za bilo koju javnu funkciju, uradi test inteligencije ? Pa ako ima iznad 90 IQ, može da prođe. Ali bojim se da pola ove sadašnje političke "elite", ne bi prošlo.

Sramota

pre 8 godina

Pa ne moze svako da plati privatnu srednju školu kao sto mogu političari i tajkuni, sve se zna. A po kolicini antipatije koju ovaj covek izaziva kod svih koje znam, čini mi se da ce on imati istu ulogu za SNS kao sto je imala jedna funkcionerka DS-a koja je posle presla u SNS na dobro mesto. Jedina konkurencija ovom ministru za tu ulogu je onaj ministar sto voli crna odela.

SrbIN

pre 8 godina

Onda otvorite vise tih trogodisnjih, trebace vam.
Ako im date test gramatike srpskog jezika, onda bolje na vreme da pocnete da gradite te skole.

Molder

pre 8 godina

Evo samo primer iz NS. U nekim školama, uglavnom gimnazijama, po 35 i više učenika u odeljenju, a mnoge stručne škole bez đaka. Zašto se ovo dozvoljava, kakva je to nastava kad je evropski standard 24 učenika po odeljenju. Zašto onda mučimo decu da polažu malu maturu? Prvo ovo da se sredi (24 po odeljenju), pa onda ostalo,tj da se poštuju upisne kvote.

Ja

pre 8 godina

Ne tako davno taj upisni prag je postojao. Trebalo je skupiti određen broj bodova na oba testa da bi se uopšte položio prijemni i da bi moglo da se upiše bilo šta.
Sa druge strane ovom zmijovratom ne verujem ni kad kaže da je danas sreda.

stranac 1952

pre 8 godina

Manje izobražen narod se lakše vodi žednog preko vode! Samo tako napred SNS, još malo, pa Srbija u kamenoj dobi, a neki će da voze besna kola! Vučić će biti sultan-pravoslavni normalno, a Seljaković ili Stefanovič prvi vezir, zavisi od dužine - malog prsta - nenormalno!:)

Sole Rgotski

pre 8 godina

Za nas koji duze pamtimo, u ovoj najavi niceg iznenadujuceg i epohalnog .Zasto? Pa zato sto su se ucenici ,pre pedeset sezeset godina ,i bez "praga znanja", a na osnovu znanja ,naklonosti i procene sopstvenih mogucnosti samostalno upisivali odgovarajuce skole.Tada su izmedu ostalih na ceni bile takozvane industriske skole ciji je sistem skolovanja bio slican ovom koga hocemo da uvezemo iz Nemacke,takozvano "dualno".Kao sto vidite i to je vec videno kao i predhodni predlog.Pouka.Sve sto mozete ,usaglasite sa vremenom u kome zivimo i vratite u zivot.