Ponedeljak, 10.08.2015.

17:33

Boris Dežulović: Sećate li se oluje?

Izvor: Boris Dežuloviæ, Portal Novosti

Boris Dežuloviæ: Seæate li se oluje? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

29 Komentari

Sortiraj po:

Zevs

pre 8 godina

A ja se secam jos 1985 na studantskim igrama kako su mi dve studentkinje jedna iz Hrvatske a druga iz Slovenije govorile kako mo nemamo sanse da se zabavljamo jer ce se Jugoslavija za 5 godina raspasti i kako ce doci cak i do rata.
Ja sam mislio koje su ovo lujke, malo prolupale i poludele, pa se nisam vise "angazovao" oko njih. Sve se jos tada pripremalo.

Kada je pocelo 1990/91 setio sam se njih i zbrisao sam "preko", jer ko ce da ceka da prodje kriza i ludilo.

Mala

pre 8 godina

Bas tako.. Btw, citajte Dezulovica vise pa mozda i uvidite kakva je to gromada od novinara i pisaca. Kad pljuje po Hr onda je vrlo ok, a kada napise nesto sto vam i ne ide uz dlaku, odmah pokazemo ko smo i sta smo

Mj

pre 8 godina

Za osobu B
01.12.1992.god. u RH je registrirano 663493 prognanih osoba. Ukupno je u ratu na teritoriju Hrvatske poginulo 13583 sa hrvatske strane i 7900 ljudi sa Srpske strane (uključujući Oluju). Iznosim ove podatke zato što je očigledno da nisi upoznat sa njima. Da se razumijemo, žao mi je svakog izgubljenog života.

my way

pre 8 godina

@Tomislav Hr.
Kod nekoga ko ne zna kako je sve bilo i ko nije osetio atmosferu u Hrvatskoj tvoja konstrukcija možda može i da prođe. Ništa u Hrvatskoj pre balvana nije bilo normalno, pa ni turistička sezona, a 13. maj je samo mala ilustracija. Ništa od toga ti ne spominješ, ne govoriš o politici i kampanji HDZ-a, ustaštvu, nasilju, ničemu što ti ne odgovara, ono što moraš kao što je ukidanje Srbima statusa konstitutivnog naroda minimalizuješ na licemeran način (kakvi su ti i komentari u celosti), ma sve sjajno da neki Srbi koji su nakon genocida trpili uređenje u Jajcu, kontinuiranu dezintegraciju Jugoslavije, kao i avnojevske Srbije sa pokrajinama, nisu odjednom, ničim, samo eto Tuđmanovom pobedom, pobedom ustaštva, šikaniranjem i jasnim opredeljenjem za rušenje Jugoslavije pod uslovima koji Hrvatima odgovaraju izazvani odlučili da se očajnički i prekasno suprotstave nečemu čega po tebi nema, iako je istina nesporna, svedoče joj i danas trgovi i ulice Mile Budaka i ostalih monstruma kojima šetate sa sve Pavelićevim kunama koje nikad osim u prethodnoj NDH nisu bile hrvatska valuta.
@Jura, ovo se sve i na tebe odnosi. Neki ozbiljniji odgovor na teze da je Jugoslavije mogla opstati da je bila decentralizovana, a ona jeste i to sve više dok se nije i konačno raspala i da je problem Beograd kao glavni grad nije vredno ni davati. Bitno da se nezavisna Hrvatska, Zagreb i Tuđman koji je te tekovine baštinio nisu Srbima zamerili.
https://www.youtube.com/watch?v=f_NvMOj6IjQ

Jura

pre 8 godina

@(zoran, 12. avgust 2015 08:37)
Iskreno nemam pojma šta je bilo '72, ako mislite na '71 i MASPOK onda malo bolje proučite gradivo jer to je bio nacionalistički događaj kao i demonstracije '68 u Beogradu, ni više ni manje. MASPOK nije bio usmjeren protiv Jugoslavije, jedini zahtjev je bio za poštenijim odnosima među republikama, odnosno zahtijevo je decentralizaciju. Inače moje mišljenje je da bi Jugoslavija i danas postojala da je bila decentralizirana i da je glavni grad bio Sarajevo jer se Beograd zamjerio svima kao glavni grad Kraljevine.

zoran

pre 8 godina

Tomislav HR, 11. avgust 2015 22:52)
.
(Jura, 11. avgust 2015 22:40)

A šta su Savka Dabčević i Miko Tripalo hteli 1972.? I tada su pravljeni spiskovi, susjedi dragi. Nego što se Brozu(vašem, naravno) još nije mrelo opa je dozvolio Kardelju (Slovenačkom) da prekroji Ustav tadašpnje države na taj način da ste posle imali osnov da se cepate. I ako ste otišli. Daleko vam lepa kuća...

Svaka čast onim Hrvatima koji se još uvek sećaju vojničke ZAKLETVE "Čuvaću bratstsvo i jedinstvo kao zenicu oka".... Mada, takvih je u Hrvatskoj na prste da se izbroje....

Tomislav HR

pre 8 godina

Сећате ли се колико су Срби били "активни" и организовани пре Туђманове победе, колико је СДС добио гласова, а колико Рачан од Срба? Сећате ли се шта је била нескривена политика ХДЗ-а? Сећате ли се да за разлику од Туђмана Срби не проглашавају независност ни од чега? Сећате ли се, годподо, на крају, ко је први почео рат и због чега? Балвани ни у кога не пуцају, барикаде никога не нападају, драга господо!
(my way, 12. avgust 2015 01:40)

Straže na balvan revoluciji u augustu 1990. su bile nebrojeno bolje naoružane nego cjelokupna milicija tadašnje SRH, budući da je JNA prenijela svo oružje Teritorijalne Obrane cijele SRH na područje Krajine i predala ih vlastima nove SAO Krajine.

Inače, cijelu jesen 1990. su zastupnici SDS-a redovito dolazili na sjednice hrvatskog Sabora i prijetili krvoprolićem ako se Radio Televizija Zagreb preimenuje u HRT i makne zvijezda sa zastave SRH.

Ljeto 1990 je bila posljednja normalna turistička sezona sa turistima iz cijele Jugoslavije koja je prekinuta balvan revolucijom. Pokušaj povratka sa moram preko balvana je bio praćen premlaćivanjima u najgorem slučaju odnosno tarifom od 100 DM za "carinu" u najboljem slučaju.

Hrvatska sela kao što su Lovinac, Saborsko ili Kijevo kod Knina su bili u izolaciji skoro godinu dana, do njihovog spaljivanja u ljeto 1991.

Bitno je napomenuti da je u selo Kijevo u proljeće 1991 MUP RH mogao poslati samo četiri policajca bez dugog oružja, koliko su tada bile "moćne" nove policijske snage RH.

Ludezovic

pre 8 godina

Boris i ekipa su i 1995 u prvom broju Feral Tribunea izaslom nakon fasisticko-redarstvene akcije 'Oluja' cestitali Tudjmanu i 'bojovnicima'. Oni su naime (skupa s Borisom) dio kohorte hrvatske inteligencije koja drzi da je bilo zlocina protiv srpskih civila i da u danasnje vreme treba pokazati ljudskost i oprostaj, ali inzistiraju da su za rat bili krivi Srbi i da je 'Oluja' bila legitimna akcija. E sad, to vam je ekstremno 'levicarski' deo hrvatske inteligencije. Ona kohorta koja drzi da je rat poceo zato sta su Hrvati pregazili ustav i ilegalno rusili Jugoslaviju i pretili ponavljanjem NDH...toga kod njih braco nema. Oni koji drze da su Hrvati razbili sansu za bratstvom i jedinstvom jos 1941, oni koji drze da podrucja na kojima su pocinili genocid ne treba da pripadaju njima, takvi su njima naucna fantastika...
Boki, kad vec pricas o Avgustovskim dogadjajima, vrati se malo i u 1941. inace je ovo tvoje pismo samo vesto opravdavanje jos jednog hrvatskog genocida...

my way

pre 8 godina

Сећате ли се маја 13. 1990.? Сећате ли се усташлука, убистава и насиља пре било каквих балвана? Сећате ли се проглашења шаховнице као хрватске заставе пре балвана? Како након те балван олује остаде толико Хрвата, па прича скочи а 5. август 1991? Сећате ли се кад је остатак Хрватске очишћен од Срба, масовних ликвидација Срба у градовима, на стотине убијених у сваком од њих, Вуковару, Осијеку, Госпићу...(толико о олуји од 17. августа 1990, 5. августа 1991, или којег ли већ "великог" датума? Сећате ли се колико су Срби били "активни" и организовани пре Туђманове победе, колико је СДС добио гласова, а колико Рачан од Срба? Сећате ли се шта је била нескривена политика ХДЗ-а? Сећате ли се да за разлику од Туђмана Срби не проглашавају независност ни од чега? Сећате ли се, годподо, на крају, ко је први почео рат и због чега? Балвани ни у кога не пуцају, барикаде никога не нападају, драга господо!

Jura

pre 8 godina

Dežulović se osvrnuo na početak rata odnosno dan kada je sve krenulo u krivom smjeru. Nadam se da kritičari koji se ovde javljaju ne hvale istog kada piše tekstove koji negativno gledaju na hrvatsku stranu jer onda se mogu zamisliti o svojoj objektivnosti. Inaće tu se spominju nekakvi incidenti prije tog 17.8.'90. pa bi ja nadodo miting na Kosovskom polju kraj Knina '89, tamo se četnikovalo prije ikakve promjene ustava, za Tuđmana niko nije čuo....Opravdanje drugim Sv. ratom nema smisla jer tako moremo ić do 7 stoljeća.

Tomislav HR

pre 8 godina

prave se razne jedinice,garda itd,miniraju se Srpske kuće,napadaju viđeni Srbi po gradovima a u obližnja Hrv sela dolaze zenge i sl sa oznakama pavelićeve ndh
(Učesnik, 10. avgust 2015 19:41)

Zbog Narodne Garde RH (famozne "zenge") su osnovane 20.4.1991. godine, znači 8 mjeseci nakon krajiških balvana. Prvo pojavljivanje u javnosti je bilo 28.5.1991. na smotri na Kranjčevićevom stadionu u Zagrebu.

Prvi višestranački izbori u tadašnjoj SRH kada je HDZ došao na vlast su održani 22.4.1990, znači da je HDZ bio na vlasti nešto više od tri mjeseca kada su se pojavili balvani.

Zato i nova vlada tadašnje SRH nije nikako odgovorila na balvane jer nije imala skoro nikakvih milicijskih a kamoli oružanih formacija pod svojom kontrolom.

Dva Bell milicijska helikoptera sa dva člana posade su poletjela prema Kninu početkom augusta ali su ih presreli Migovi JRV i prisili na povratak.

Jedina jedinica milicije koja je koliko-toliko bila lojalna novoj vlasti je bila grupa od 50ak milicajaca u Podsusedu, prva jezgra hrvatske policije je osnovana mjesec dana kasnije, u septembru 1990.

Ta famozna promjena Ustava (kojom Srbi nisu izbačeni iz Ustava, nego definirani kao nacionalna manjina unutar SRH sa posebnim pravima) je donesena DVA MJESECA nakon balvana iz augusta (oktobar 1990).


Čisto da se zna redoslijed događaja.

Hvala na objavi.

Prouci Prebilovce Dezulovicu

pre 8 godina

To je tako kako je napisao ali samo kad se stvari krenu gledati iz tog ugla koji Dezulovicu i takvima odgovara. Dakle ne postoji prvo izbacivanje Srba iz ustava, sa poslova, sikaniranje, pa cela ikonografija, i agresivna mrzacka Ndh azdaja koja se povampirila.
Setimo se kazne za prvu Ndh - nema je, samo sve pod tepih i teritorijalne nagrade za SR Hrvatsku.
Sve to srbomrzacko i dalje zivi u Hrvatskoj, nekaznjeno. HTV kaze da Madjarska dize ogradu s Vojvodinom. Srbi ne smeju da pisu cirilicom, pokoravaju se tom ludilu i izjasnjavaj use kao Hrvati jer se plase da ce navuci bedu na vrat zbog toga sto su Srbi.
Lista svega sto se desava je nepregledna, kao i zlocina nad Srbima koji nikad nemaju svog krivca.

hronika

pre 8 godina

U to vrijeme kad je izbila balvan revolucija,bili smo na moru,normalno preko knina isli,ali nazad ne! Odjednom balvani,miniranje pruga,miniranje stjena iznad cesta,barikade,naoruzani ljudi na njima! Sve je to bilo prije promjene ustava,koji je promjenjen kasnije u 10 mj. mislim!,nije bilo ni r od rata! Ne mozete ispresjecati drzavu na dijelove i poslje kukati kad se stvari okrenu! Sad se zna da je sve bilo vođeno iz beograda!
Komentar poslat sa mobilnog sajta m.b92.net (vinkovci, 10. avgust 2015 19:26)

Nije u 10. mesecu nego u decembru donešen novi ustav (kojim su Srbi proglašeni za nacionalnu manjinu) ali predlog o promeni ustava, kao i uspostavljanju novih (ustaških) državnih simbola, u skupštini su usvojeni krajem jula. Uzimajući sve to u obzir, nekako se jasnije nazire uzročno-posledična veza između tih zbivanja i balvana o kojima piše gospodin Dežulović. No, to više svakako nije bitno: Srbi su proterani i minimizirani, istoriju pišu pobednici a slika hrvatskog društva danas (nacistička ikonografija prihvaćena kao deo folklora) bolje od bilo čega objašnjava zašto su tog 17. avgusta na krajiškim cestama osvanule barikade. Sve što je kasnije zadesilo nedužno hrvatsko stanovništvo na prostoru samoproglašene srpske autonomije, objašnjava se zakonom akcije-reakcije široko rasprostranjenim u prirodi. Žalosti pristup gospodina Dežulovića, koji pokazuje da ipak nije imun na primamljivu i vlažnu toplinu nacionalnog tora, kao što proklamuje ili bi voleo da misli o sebi.

Keti S.

pre 8 godina

Gospodin Dezulovic je vrstan novinar i sigurna sam da jako dobro zna sta je sve prethodilo toj "balvan-revoluciji". Stoga sam slobodna da ustvrdim,da je ovaj clanak njegov novinarski pokusaj da se srpskoj strani ukaze na potpuno pogresne metode odbrane i borbe za prava tamosnjih Srba. Umesto da se srpski problem u Hrvatskoj posmatra u celini,ne praveci razliku izmedju delova gde su u vecini,te gradova i podrucja gde to nije bio slucaj,radi se dijametralno suprotno. Umesto da se srpski problem resava on se zloupotrebljava podsticanjem na stvaranje nekakvih paradrzava,koje ne mogu dobiti nikakvu medjunarodnu podrsku. Vrhunac svega je Miloseviceva odbrana komunistickog totalitarizma u vreme njegove potpune propasti,te zloupotreba vojske koja nije branila sopstvenu drzavu,vec se stavila u sluzbu jednog bracnog para i njihove nesposobnosti da shvate politicki trenutak na globalnom planu. Moramo biti sposobni da shvatimo stajaliste druge strane,jer prosecan gradjanin hrvatske nacionalnosti tesko da je vojsku koja ga bombarduje,mogao dozivljavati drugacije,doli kao agresorsku. Sustinski problem nase strane je u tome,sto veliki deo gradjana ne uvidja da Milosevic nije branio bivsu drzavu,vec je pokusao da je iznutra prekraja,sa ciljem izazivanja rata i odrzavanja na vlasti u takvim uslovima. Naravno da je za rat potrebno dvoje,te nema nikakve sumnje da je Tudjman "drugi po znacaju jahac YU-apokalipse" sto se u Hrvatskoj jos uvek ne shvata usled tamosnje propagande.

Zg

pre 8 godina

Jel' i to opravdanje za klanje i poslednjeg zaostalog Srbina u Oluji, makar oni bili i starci u invalidskim kolicima koji nisu mogli u zbeg?!
(Bojan Ilić, 10. avgust 2015 23:39)

Bojane, na tom području ostalo je 11000 staraca, koji su u roku dva mjeseca skroz ušli u mirovinski sustav, par stotina je smješteno u staračke domove jer se više nisu mogli brinuti za sebe, organizirane su mobilne medicinske ekipe na stalnom dežurstvu, itd.

Bojan Ilić

pre 8 godina

Hteo sam do kraja da procitam ali nisam mogao!
A kakve veze ima porodica Zec sa tim "mrkim ljudima sa kalanjikovima u rukama"?!
Druge porodice iz Borovog sela, Vukovara, Osjeka...iz RS!
Rešio je čovek da kaze...
Ok je tekst , samo "sročen na silu"!

Bojan Ilić

pre 8 godina

Zg!

Andjelina Dzoli je mala beba za tebe!
Brojke za nevericu!

Jel' i to opravdanje za klanje i poslednjeg zaostalog Srbina u Oluji, makar oni bili i starci u invalidskim kolicima koji nisu mogli u zbeg?!

Mnoogo si bezobrazan ...

Učesnik

pre 8 godina

Neko piše ovaj tekst napamet,jesu bili balvani ali šta je predhodilo tome,Srbi postaju nacionalna manjina a imali su status naroda,prave se razne jedinice,garda itd,miniraju se Srpske kuće,napadaju viđeni Srbi po gradovima a u obližnja Hrv sela dolaze zenge i sl sa oznakama pavelićeve ndh i tek onda Srbi u strahu od ponavljanje istorije počinju sa blokadama,svi mi Krajiški Srbi imamo nekog zaklanog od ustaške kame u 2 svjetskom ratu i na kraju svega kad dođemo praviti Hrv dokumente i hoćemo se potpisati ćerilicom mi to i dan danas ne možemo iako je to lični potpis i privatna stvar,zato je morao biti rat kao što sam rekao nedavno gospodi u konzulatu. Da budem jasan mi Krajšnici ne žalimo što je bio rat već što smo ga izgubili zbog izdajnika naših i komunjara koji su naredili povlačenje na rezervne položaje pa raspustili vojsku a što se tiče Hrv velike vojne pobjede oni sami sebe lažu a većina zna istinu i znaju da trebaju uz Franju u Kninu da dignu i Slobi spomenik jer im je on dao državu.

Zg

pre 8 godina

Znaci,balvanima bi trebalo opravdati i ozakoniti zlocin od pre 20 godina?! Balvanima nije bila proterano cetvrt miliona Hrvata..niti likvidirano preko 2000 dusa
(Osoba B ,predstavite se, 10. avgust 2015 18:29)

Pa nije. Do 1992. oko 680.000 unutar Hrvatske, i 150.000 koji su morali otići u zemlje širom Europe, uz više od 50.000 ubijenih i ranjenih. 1995. bilo je još uvijek oko 380.000 ljudi bez doma. Velik dio nije se ni dan danas vratio.

vinkovci

pre 8 godina

U to vrijeme kad je izbila balvan revolucija,bili smo na moru,normalno preko knina isli,ali nazad ne! Odjednom balvani,miniranje pruga,miniranje stjena iznad cesta,barikade,naoruzani ljudi na njima! Sve je to bilo prije promjene ustava,koji je promjenjen kasnije u 10 mj. mislim!,nije bilo ni r od rata! Ne mozete ispresjecati drzavu na dijelove i poslje kukati kad se stvari okrenu! Sad se zna da je sve bilo vođeno iz beograda!

boli

pre 8 godina

Tekst je dobar i otreznjujuci za nas Srbe.
Dobro je gledati stvari iz vise uglova.
Jedino mi je zasmetao onaj pridev "kretenski" istovremeno ga pripisujuci celom narodu.

Toms

pre 8 godina

Bilo je i vrijeme. Vecina ljudi u Srbiji, prvo radi medija a drugo radi politicara (trece jer drugacije ne zele), o Oluji samo znaju kako je protjerala Srbe. Ne zna se za stradanja Hrvata tokom postojanja Krajine, protjerivanje (150 tisuca Hrvata, moja obitelj medju njima), ubojstva civila i vojnika, rusenje industrije, unistenje turizma, miniranje, granatiranje hrv. gradova, nestabilnost i ratno stanje cijele drzave... a to nisu male stvari, to je ogromna stvar nuzna za shvacanje konteksta Oluje.
Ono sto se takodjer presucuje, a sto nemalo moze doprinijeti pomirbi, je cinjenica da je povratak Srba itekako moguc, masovno se obnavljaju kuce povratnika (na racun Hrvatske), incidenata gotovo da i nema (barem se ne moze govoriti o pravilu). Govorim iz iskustva s lica mjesta, iz Drnisa, gdje sam u kontaktu s ogromnim brojem povratnika svakodnevno (radi posla).
Bravo za B92, i pozdrav svim ljudima dobre volje. Da za pomirbu, ali rijesimo prvo povijest.

sila

pre 8 godina

Nešto mi se od ovih “izbalansiranih“ a prikriveno opredeljenih novinara poprilično riga. Dežulović je po sopstvenom priznanju jedan od najzaslužnijih za popularizaciju Tupsona u ratnim godinama. Bio je oduševljen njegovim “Boj na Čavoglave“ ili kako se već zove ta proustaška himna. Kasno je počeo da balansira. Imam poštovanje samo za one koji su u vreme rata imali pameti i hrabrosti da se suprotstave neonacizmu i niskostima svake vrste. To što je on danas u Hrvatskoj označen kao izdajnik nije dovoljan argument da bi imao kredibilitet. Kao ni njegova literarna pismenost i dopadjiv stil. Samo je još jedan od antiratnih profitera, kojih je toliko da su počeli i međusobno da se bore za mesto pod suncem. Prelagano je preskočio sve što je prethodilo toj “balvan“ revoluciji. I ukidanje ustavnog statusa konstitutivnog naroda, povampirenost ustaštva, ozvaničavanje ustaških simbola, zabranu ćirilice, paravojne formacije, nove crnokošuljaške uniforme za policiju i mnogo toga još, a sve u vreme SFRJ! Lagano sve preskočio te one koji su se mirno svemu tome suprotstavili (da, balvan revolucija je bila mirna) nazvao bahatim?! Toliko o njegovom kredibilitetu. Gospodine Dežuloviću, ne postoji nijedan argument kojim možete relativizovati ono što je Hrvatska uradila krajiškim Srbima. Iako ste se potrudili. Uvek će postojati bar jedan argument više koji Vas opovrgava. Jer to nema veze sa balansiranjem ili neutralnošću. Već sa dobrom starom, ne baš uvek modernom, ali zato uvek važnom - istinom.

miki

pre 8 godina

Pravo u metu Borise...a srbi i hrvati po starom:svakom su svoje zrtve bitne,one sa druge strane nas ne zanimaju...da nije tutora iz brisela i wasingtona ne bi bilo ni ovih deklarativnih "zaljenja" srpskih i hrvatskih politicara,nemojte misliti da su oni neato drugaciji od ovih koji su ih birali.

Osoba B ,predstavite se

pre 8 godina

Znaci,balvanima bi trebalo opravdati i ozakoniti zlocin od pre 20 godina?! Balvanima nije bila proterano cetvrt miliona Hrvata..niti likvidirano preko 2000 dusa

djuro

pre 8 godina

Svaka cast - i ovo treba imati na pameti i razumeti i krivicu odgovornosti krajiskih Srba, njihovog rukovodstva i Milosevicevog aparata za ono sto ih je snaslo. Medjutim, postoji jedna bitna razlika: oni su mahom adekvatno kaznjeni - maltene svi bitni akteri tih dogadjaja sa srpske strane su sto mrtvi sto po zatvorima, a hrvatske izbeglice iz '91 su se uglavnom vratile u svoje kuce. S druge strane, krivci sa hrvatske strane, oni koji su ubijali, palili i proterivali i '91 i '95 su hrvatski heroji, cije biste i imena krase ulice i trgove i ciji su fasisticki stavovi postali dominantni u Hrvatskoj 2015. Sve i da su ti Srbi bez ikakvog razloga i povoda digli pobunu 91 (a svi znamo da nije bas tako), cinjenica da Hrvatska slavi umesto da kaznjava zlocine nad njima je ono sto cini razliku izmedju Hrvatske i modernih i demokratskih drzava (necu reci Srbije jer i ona ima stosta da popravi).

djuro

pre 8 godina

Svaka cast - i ovo treba imati na pameti i razumeti i krivicu odgovornosti krajiskih Srba, njihovog rukovodstva i Milosevicevog aparata za ono sto ih je snaslo. Medjutim, postoji jedna bitna razlika: oni su mahom adekvatno kaznjeni - maltene svi bitni akteri tih dogadjaja sa srpske strane su sto mrtvi sto po zatvorima, a hrvatske izbeglice iz '91 su se uglavnom vratile u svoje kuce. S druge strane, krivci sa hrvatske strane, oni koji su ubijali, palili i proterivali i '91 i '95 su hrvatski heroji, cije biste i imena krase ulice i trgove i ciji su fasisticki stavovi postali dominantni u Hrvatskoj 2015. Sve i da su ti Srbi bez ikakvog razloga i povoda digli pobunu 91 (a svi znamo da nije bas tako), cinjenica da Hrvatska slavi umesto da kaznjava zlocine nad njima je ono sto cini razliku izmedju Hrvatske i modernih i demokratskih drzava (necu reci Srbije jer i ona ima stosta da popravi).

Toms

pre 8 godina

Bilo je i vrijeme. Vecina ljudi u Srbiji, prvo radi medija a drugo radi politicara (trece jer drugacije ne zele), o Oluji samo znaju kako je protjerala Srbe. Ne zna se za stradanja Hrvata tokom postojanja Krajine, protjerivanje (150 tisuca Hrvata, moja obitelj medju njima), ubojstva civila i vojnika, rusenje industrije, unistenje turizma, miniranje, granatiranje hrv. gradova, nestabilnost i ratno stanje cijele drzave... a to nisu male stvari, to je ogromna stvar nuzna za shvacanje konteksta Oluje.
Ono sto se takodjer presucuje, a sto nemalo moze doprinijeti pomirbi, je cinjenica da je povratak Srba itekako moguc, masovno se obnavljaju kuce povratnika (na racun Hrvatske), incidenata gotovo da i nema (barem se ne moze govoriti o pravilu). Govorim iz iskustva s lica mjesta, iz Drnisa, gdje sam u kontaktu s ogromnim brojem povratnika svakodnevno (radi posla).
Bravo za B92, i pozdrav svim ljudima dobre volje. Da za pomirbu, ali rijesimo prvo povijest.

Učesnik

pre 8 godina

Neko piše ovaj tekst napamet,jesu bili balvani ali šta je predhodilo tome,Srbi postaju nacionalna manjina a imali su status naroda,prave se razne jedinice,garda itd,miniraju se Srpske kuće,napadaju viđeni Srbi po gradovima a u obližnja Hrv sela dolaze zenge i sl sa oznakama pavelićeve ndh i tek onda Srbi u strahu od ponavljanje istorije počinju sa blokadama,svi mi Krajiški Srbi imamo nekog zaklanog od ustaške kame u 2 svjetskom ratu i na kraju svega kad dođemo praviti Hrv dokumente i hoćemo se potpisati ćerilicom mi to i dan danas ne možemo iako je to lični potpis i privatna stvar,zato je morao biti rat kao što sam rekao nedavno gospodi u konzulatu. Da budem jasan mi Krajšnici ne žalimo što je bio rat već što smo ga izgubili zbog izdajnika naših i komunjara koji su naredili povlačenje na rezervne položaje pa raspustili vojsku a što se tiče Hrv velike vojne pobjede oni sami sebe lažu a većina zna istinu i znaju da trebaju uz Franju u Kninu da dignu i Slobi spomenik jer im je on dao državu.

sila

pre 8 godina

Nešto mi se od ovih “izbalansiranih“ a prikriveno opredeljenih novinara poprilično riga. Dežulović je po sopstvenom priznanju jedan od najzaslužnijih za popularizaciju Tupsona u ratnim godinama. Bio je oduševljen njegovim “Boj na Čavoglave“ ili kako se već zove ta proustaška himna. Kasno je počeo da balansira. Imam poštovanje samo za one koji su u vreme rata imali pameti i hrabrosti da se suprotstave neonacizmu i niskostima svake vrste. To što je on danas u Hrvatskoj označen kao izdajnik nije dovoljan argument da bi imao kredibilitet. Kao ni njegova literarna pismenost i dopadjiv stil. Samo je još jedan od antiratnih profitera, kojih je toliko da su počeli i međusobno da se bore za mesto pod suncem. Prelagano je preskočio sve što je prethodilo toj “balvan“ revoluciji. I ukidanje ustavnog statusa konstitutivnog naroda, povampirenost ustaštva, ozvaničavanje ustaških simbola, zabranu ćirilice, paravojne formacije, nove crnokošuljaške uniforme za policiju i mnogo toga još, a sve u vreme SFRJ! Lagano sve preskočio te one koji su se mirno svemu tome suprotstavili (da, balvan revolucija je bila mirna) nazvao bahatim?! Toliko o njegovom kredibilitetu. Gospodine Dežuloviću, ne postoji nijedan argument kojim možete relativizovati ono što je Hrvatska uradila krajiškim Srbima. Iako ste se potrudili. Uvek će postojati bar jedan argument više koji Vas opovrgava. Jer to nema veze sa balansiranjem ili neutralnošću. Već sa dobrom starom, ne baš uvek modernom, ali zato uvek važnom - istinom.

boli

pre 8 godina

Tekst je dobar i otreznjujuci za nas Srbe.
Dobro je gledati stvari iz vise uglova.
Jedino mi je zasmetao onaj pridev "kretenski" istovremeno ga pripisujuci celom narodu.

vinkovci

pre 8 godina

U to vrijeme kad je izbila balvan revolucija,bili smo na moru,normalno preko knina isli,ali nazad ne! Odjednom balvani,miniranje pruga,miniranje stjena iznad cesta,barikade,naoruzani ljudi na njima! Sve je to bilo prije promjene ustava,koji je promjenjen kasnije u 10 mj. mislim!,nije bilo ni r od rata! Ne mozete ispresjecati drzavu na dijelove i poslje kukati kad se stvari okrenu! Sad se zna da je sve bilo vođeno iz beograda!

Zg

pre 8 godina

Znaci,balvanima bi trebalo opravdati i ozakoniti zlocin od pre 20 godina?! Balvanima nije bila proterano cetvrt miliona Hrvata..niti likvidirano preko 2000 dusa
(Osoba B ,predstavite se, 10. avgust 2015 18:29)

Pa nije. Do 1992. oko 680.000 unutar Hrvatske, i 150.000 koji su morali otići u zemlje širom Europe, uz više od 50.000 ubijenih i ranjenih. 1995. bilo je još uvijek oko 380.000 ljudi bez doma. Velik dio nije se ni dan danas vratio.

Tomislav HR

pre 8 godina

prave se razne jedinice,garda itd,miniraju se Srpske kuće,napadaju viđeni Srbi po gradovima a u obližnja Hrv sela dolaze zenge i sl sa oznakama pavelićeve ndh
(Učesnik, 10. avgust 2015 19:41)

Zbog Narodne Garde RH (famozne "zenge") su osnovane 20.4.1991. godine, znači 8 mjeseci nakon krajiških balvana. Prvo pojavljivanje u javnosti je bilo 28.5.1991. na smotri na Kranjčevićevom stadionu u Zagrebu.

Prvi višestranački izbori u tadašnjoj SRH kada je HDZ došao na vlast su održani 22.4.1990, znači da je HDZ bio na vlasti nešto više od tri mjeseca kada su se pojavili balvani.

Zato i nova vlada tadašnje SRH nije nikako odgovorila na balvane jer nije imala skoro nikakvih milicijskih a kamoli oružanih formacija pod svojom kontrolom.

Dva Bell milicijska helikoptera sa dva člana posade su poletjela prema Kninu početkom augusta ali su ih presreli Migovi JRV i prisili na povratak.

Jedina jedinica milicije koja je koliko-toliko bila lojalna novoj vlasti je bila grupa od 50ak milicajaca u Podsusedu, prva jezgra hrvatske policije je osnovana mjesec dana kasnije, u septembru 1990.

Ta famozna promjena Ustava (kojom Srbi nisu izbačeni iz Ustava, nego definirani kao nacionalna manjina unutar SRH sa posebnim pravima) je donesena DVA MJESECA nakon balvana iz augusta (oktobar 1990).


Čisto da se zna redoslijed događaja.

Hvala na objavi.

Jura

pre 8 godina

Dežulović se osvrnuo na početak rata odnosno dan kada je sve krenulo u krivom smjeru. Nadam se da kritičari koji se ovde javljaju ne hvale istog kada piše tekstove koji negativno gledaju na hrvatsku stranu jer onda se mogu zamisliti o svojoj objektivnosti. Inaće tu se spominju nekakvi incidenti prije tog 17.8.'90. pa bi ja nadodo miting na Kosovskom polju kraj Knina '89, tamo se četnikovalo prije ikakve promjene ustava, za Tuđmana niko nije čuo....Opravdanje drugim Sv. ratom nema smisla jer tako moremo ić do 7 stoljeća.

Mala

pre 8 godina

Bas tako.. Btw, citajte Dezulovica vise pa mozda i uvidite kakva je to gromada od novinara i pisaca. Kad pljuje po Hr onda je vrlo ok, a kada napise nesto sto vam i ne ide uz dlaku, odmah pokazemo ko smo i sta smo

Osoba B ,predstavite se

pre 8 godina

Znaci,balvanima bi trebalo opravdati i ozakoniti zlocin od pre 20 godina?! Balvanima nije bila proterano cetvrt miliona Hrvata..niti likvidirano preko 2000 dusa

Keti S.

pre 8 godina

Gospodin Dezulovic je vrstan novinar i sigurna sam da jako dobro zna sta je sve prethodilo toj "balvan-revoluciji". Stoga sam slobodna da ustvrdim,da je ovaj clanak njegov novinarski pokusaj da se srpskoj strani ukaze na potpuno pogresne metode odbrane i borbe za prava tamosnjih Srba. Umesto da se srpski problem u Hrvatskoj posmatra u celini,ne praveci razliku izmedju delova gde su u vecini,te gradova i podrucja gde to nije bio slucaj,radi se dijametralno suprotno. Umesto da se srpski problem resava on se zloupotrebljava podsticanjem na stvaranje nekakvih paradrzava,koje ne mogu dobiti nikakvu medjunarodnu podrsku. Vrhunac svega je Miloseviceva odbrana komunistickog totalitarizma u vreme njegove potpune propasti,te zloupotreba vojske koja nije branila sopstvenu drzavu,vec se stavila u sluzbu jednog bracnog para i njihove nesposobnosti da shvate politicki trenutak na globalnom planu. Moramo biti sposobni da shvatimo stajaliste druge strane,jer prosecan gradjanin hrvatske nacionalnosti tesko da je vojsku koja ga bombarduje,mogao dozivljavati drugacije,doli kao agresorsku. Sustinski problem nase strane je u tome,sto veliki deo gradjana ne uvidja da Milosevic nije branio bivsu drzavu,vec je pokusao da je iznutra prekraja,sa ciljem izazivanja rata i odrzavanja na vlasti u takvim uslovima. Naravno da je za rat potrebno dvoje,te nema nikakve sumnje da je Tudjman "drugi po znacaju jahac YU-apokalipse" sto se u Hrvatskoj jos uvek ne shvata usled tamosnje propagande.

miki

pre 8 godina

Pravo u metu Borise...a srbi i hrvati po starom:svakom su svoje zrtve bitne,one sa druge strane nas ne zanimaju...da nije tutora iz brisela i wasingtona ne bi bilo ni ovih deklarativnih "zaljenja" srpskih i hrvatskih politicara,nemojte misliti da su oni neato drugaciji od ovih koji su ih birali.

Tomislav HR

pre 8 godina

Сећате ли се колико су Срби били "активни" и организовани пре Туђманове победе, колико је СДС добио гласова, а колико Рачан од Срба? Сећате ли се шта је била нескривена политика ХДЗ-а? Сећате ли се да за разлику од Туђмана Срби не проглашавају независност ни од чега? Сећате ли се, годподо, на крају, ко је први почео рат и због чега? Балвани ни у кога не пуцају, барикаде никога не нападају, драга господо!
(my way, 12. avgust 2015 01:40)

Straže na balvan revoluciji u augustu 1990. su bile nebrojeno bolje naoružane nego cjelokupna milicija tadašnje SRH, budući da je JNA prenijela svo oružje Teritorijalne Obrane cijele SRH na područje Krajine i predala ih vlastima nove SAO Krajine.

Inače, cijelu jesen 1990. su zastupnici SDS-a redovito dolazili na sjednice hrvatskog Sabora i prijetili krvoprolićem ako se Radio Televizija Zagreb preimenuje u HRT i makne zvijezda sa zastave SRH.

Ljeto 1990 je bila posljednja normalna turistička sezona sa turistima iz cijele Jugoslavije koja je prekinuta balvan revolucijom. Pokušaj povratka sa moram preko balvana je bio praćen premlaćivanjima u najgorem slučaju odnosno tarifom od 100 DM za "carinu" u najboljem slučaju.

Hrvatska sela kao što su Lovinac, Saborsko ili Kijevo kod Knina su bili u izolaciji skoro godinu dana, do njihovog spaljivanja u ljeto 1991.

Bitno je napomenuti da je u selo Kijevo u proljeće 1991 MUP RH mogao poslati samo četiri policajca bez dugog oružja, koliko su tada bile "moćne" nove policijske snage RH.

my way

pre 8 godina

Сећате ли се маја 13. 1990.? Сећате ли се усташлука, убистава и насиља пре било каквих балвана? Сећате ли се проглашења шаховнице као хрватске заставе пре балвана? Како након те балван олује остаде толико Хрвата, па прича скочи а 5. август 1991? Сећате ли се кад је остатак Хрватске очишћен од Срба, масовних ликвидација Срба у градовима, на стотине убијених у сваком од њих, Вуковару, Осијеку, Госпићу...(толико о олуји од 17. августа 1990, 5. августа 1991, или којег ли већ "великог" датума? Сећате ли се колико су Срби били "активни" и организовани пре Туђманове победе, колико је СДС добио гласова, а колико Рачан од Срба? Сећате ли се шта је била нескривена политика ХДЗ-а? Сећате ли се да за разлику од Туђмана Срби не проглашавају независност ни од чега? Сећате ли се, годподо, на крају, ко је први почео рат и због чега? Балвани ни у кога не пуцају, барикаде никога не нападају, драга господо!

hronika

pre 8 godina

U to vrijeme kad je izbila balvan revolucija,bili smo na moru,normalno preko knina isli,ali nazad ne! Odjednom balvani,miniranje pruga,miniranje stjena iznad cesta,barikade,naoruzani ljudi na njima! Sve je to bilo prije promjene ustava,koji je promjenjen kasnije u 10 mj. mislim!,nije bilo ni r od rata! Ne mozete ispresjecati drzavu na dijelove i poslje kukati kad se stvari okrenu! Sad se zna da je sve bilo vođeno iz beograda!
Komentar poslat sa mobilnog sajta m.b92.net (vinkovci, 10. avgust 2015 19:26)

Nije u 10. mesecu nego u decembru donešen novi ustav (kojim su Srbi proglašeni za nacionalnu manjinu) ali predlog o promeni ustava, kao i uspostavljanju novih (ustaških) državnih simbola, u skupštini su usvojeni krajem jula. Uzimajući sve to u obzir, nekako se jasnije nazire uzročno-posledična veza između tih zbivanja i balvana o kojima piše gospodin Dežulović. No, to više svakako nije bitno: Srbi su proterani i minimizirani, istoriju pišu pobednici a slika hrvatskog društva danas (nacistička ikonografija prihvaćena kao deo folklora) bolje od bilo čega objašnjava zašto su tog 17. avgusta na krajiškim cestama osvanule barikade. Sve što je kasnije zadesilo nedužno hrvatsko stanovništvo na prostoru samoproglašene srpske autonomije, objašnjava se zakonom akcije-reakcije široko rasprostranjenim u prirodi. Žalosti pristup gospodina Dežulovića, koji pokazuje da ipak nije imun na primamljivu i vlažnu toplinu nacionalnog tora, kao što proklamuje ili bi voleo da misli o sebi.

Zg

pre 8 godina

Jel' i to opravdanje za klanje i poslednjeg zaostalog Srbina u Oluji, makar oni bili i starci u invalidskim kolicima koji nisu mogli u zbeg?!
(Bojan Ilić, 10. avgust 2015 23:39)

Bojane, na tom području ostalo je 11000 staraca, koji su u roku dva mjeseca skroz ušli u mirovinski sustav, par stotina je smješteno u staračke domove jer se više nisu mogli brinuti za sebe, organizirane su mobilne medicinske ekipe na stalnom dežurstvu, itd.

Bojan Ilić

pre 8 godina

Zg!

Andjelina Dzoli je mala beba za tebe!
Brojke za nevericu!

Jel' i to opravdanje za klanje i poslednjeg zaostalog Srbina u Oluji, makar oni bili i starci u invalidskim kolicima koji nisu mogli u zbeg?!

Mnoogo si bezobrazan ...

Prouci Prebilovce Dezulovicu

pre 8 godina

To je tako kako je napisao ali samo kad se stvari krenu gledati iz tog ugla koji Dezulovicu i takvima odgovara. Dakle ne postoji prvo izbacivanje Srba iz ustava, sa poslova, sikaniranje, pa cela ikonografija, i agresivna mrzacka Ndh azdaja koja se povampirila.
Setimo se kazne za prvu Ndh - nema je, samo sve pod tepih i teritorijalne nagrade za SR Hrvatsku.
Sve to srbomrzacko i dalje zivi u Hrvatskoj, nekaznjeno. HTV kaze da Madjarska dize ogradu s Vojvodinom. Srbi ne smeju da pisu cirilicom, pokoravaju se tom ludilu i izjasnjavaj use kao Hrvati jer se plase da ce navuci bedu na vrat zbog toga sto su Srbi.
Lista svega sto se desava je nepregledna, kao i zlocina nad Srbima koji nikad nemaju svog krivca.

Ludezovic

pre 8 godina

Boris i ekipa su i 1995 u prvom broju Feral Tribunea izaslom nakon fasisticko-redarstvene akcije 'Oluja' cestitali Tudjmanu i 'bojovnicima'. Oni su naime (skupa s Borisom) dio kohorte hrvatske inteligencije koja drzi da je bilo zlocina protiv srpskih civila i da u danasnje vreme treba pokazati ljudskost i oprostaj, ali inzistiraju da su za rat bili krivi Srbi i da je 'Oluja' bila legitimna akcija. E sad, to vam je ekstremno 'levicarski' deo hrvatske inteligencije. Ona kohorta koja drzi da je rat poceo zato sta su Hrvati pregazili ustav i ilegalno rusili Jugoslaviju i pretili ponavljanjem NDH...toga kod njih braco nema. Oni koji drze da su Hrvati razbili sansu za bratstvom i jedinstvom jos 1941, oni koji drze da podrucja na kojima su pocinili genocid ne treba da pripadaju njima, takvi su njima naucna fantastika...
Boki, kad vec pricas o Avgustovskim dogadjajima, vrati se malo i u 1941. inace je ovo tvoje pismo samo vesto opravdavanje jos jednog hrvatskog genocida...

Jura

pre 8 godina

@(zoran, 12. avgust 2015 08:37)
Iskreno nemam pojma šta je bilo '72, ako mislite na '71 i MASPOK onda malo bolje proučite gradivo jer to je bio nacionalistički događaj kao i demonstracije '68 u Beogradu, ni više ni manje. MASPOK nije bio usmjeren protiv Jugoslavije, jedini zahtjev je bio za poštenijim odnosima među republikama, odnosno zahtijevo je decentralizaciju. Inače moje mišljenje je da bi Jugoslavija i danas postojala da je bila decentralizirana i da je glavni grad bio Sarajevo jer se Beograd zamjerio svima kao glavni grad Kraljevine.

zoran

pre 8 godina

Tomislav HR, 11. avgust 2015 22:52)
.
(Jura, 11. avgust 2015 22:40)

A šta su Savka Dabčević i Miko Tripalo hteli 1972.? I tada su pravljeni spiskovi, susjedi dragi. Nego što se Brozu(vašem, naravno) još nije mrelo opa je dozvolio Kardelju (Slovenačkom) da prekroji Ustav tadašpnje države na taj način da ste posle imali osnov da se cepate. I ako ste otišli. Daleko vam lepa kuća...

Svaka čast onim Hrvatima koji se još uvek sećaju vojničke ZAKLETVE "Čuvaću bratstsvo i jedinstvo kao zenicu oka".... Mada, takvih je u Hrvatskoj na prste da se izbroje....

Mj

pre 8 godina

Za osobu B
01.12.1992.god. u RH je registrirano 663493 prognanih osoba. Ukupno je u ratu na teritoriju Hrvatske poginulo 13583 sa hrvatske strane i 7900 ljudi sa Srpske strane (uključujući Oluju). Iznosim ove podatke zato što je očigledno da nisi upoznat sa njima. Da se razumijemo, žao mi je svakog izgubljenog života.

my way

pre 8 godina

@Tomislav Hr.
Kod nekoga ko ne zna kako je sve bilo i ko nije osetio atmosferu u Hrvatskoj tvoja konstrukcija možda može i da prođe. Ništa u Hrvatskoj pre balvana nije bilo normalno, pa ni turistička sezona, a 13. maj je samo mala ilustracija. Ništa od toga ti ne spominješ, ne govoriš o politici i kampanji HDZ-a, ustaštvu, nasilju, ničemu što ti ne odgovara, ono što moraš kao što je ukidanje Srbima statusa konstitutivnog naroda minimalizuješ na licemeran način (kakvi su ti i komentari u celosti), ma sve sjajno da neki Srbi koji su nakon genocida trpili uređenje u Jajcu, kontinuiranu dezintegraciju Jugoslavije, kao i avnojevske Srbije sa pokrajinama, nisu odjednom, ničim, samo eto Tuđmanovom pobedom, pobedom ustaštva, šikaniranjem i jasnim opredeljenjem za rušenje Jugoslavije pod uslovima koji Hrvatima odgovaraju izazvani odlučili da se očajnički i prekasno suprotstave nečemu čega po tebi nema, iako je istina nesporna, svedoče joj i danas trgovi i ulice Mile Budaka i ostalih monstruma kojima šetate sa sve Pavelićevim kunama koje nikad osim u prethodnoj NDH nisu bile hrvatska valuta.
@Jura, ovo se sve i na tebe odnosi. Neki ozbiljniji odgovor na teze da je Jugoslavije mogla opstati da je bila decentralizovana, a ona jeste i to sve više dok se nije i konačno raspala i da je problem Beograd kao glavni grad nije vredno ni davati. Bitno da se nezavisna Hrvatska, Zagreb i Tuđman koji je te tekovine baštinio nisu Srbima zamerili.
https://www.youtube.com/watch?v=f_NvMOj6IjQ

Bojan Ilić

pre 8 godina

Hteo sam do kraja da procitam ali nisam mogao!
A kakve veze ima porodica Zec sa tim "mrkim ljudima sa kalanjikovima u rukama"?!
Druge porodice iz Borovog sela, Vukovara, Osjeka...iz RS!
Rešio je čovek da kaze...
Ok je tekst , samo "sročen na silu"!

Zevs

pre 8 godina

A ja se secam jos 1985 na studantskim igrama kako su mi dve studentkinje jedna iz Hrvatske a druga iz Slovenije govorile kako mo nemamo sanse da se zabavljamo jer ce se Jugoslavija za 5 godina raspasti i kako ce doci cak i do rata.
Ja sam mislio koje su ovo lujke, malo prolupale i poludele, pa se nisam vise "angazovao" oko njih. Sve se jos tada pripremalo.

Kada je pocelo 1990/91 setio sam se njih i zbrisao sam "preko", jer ko ce da ceka da prodje kriza i ludilo.

sila

pre 8 godina

Nešto mi se od ovih “izbalansiranih“ a prikriveno opredeljenih novinara poprilično riga. Dežulović je po sopstvenom priznanju jedan od najzaslužnijih za popularizaciju Tupsona u ratnim godinama. Bio je oduševljen njegovim “Boj na Čavoglave“ ili kako se već zove ta proustaška himna. Kasno je počeo da balansira. Imam poštovanje samo za one koji su u vreme rata imali pameti i hrabrosti da se suprotstave neonacizmu i niskostima svake vrste. To što je on danas u Hrvatskoj označen kao izdajnik nije dovoljan argument da bi imao kredibilitet. Kao ni njegova literarna pismenost i dopadjiv stil. Samo je još jedan od antiratnih profitera, kojih je toliko da su počeli i međusobno da se bore za mesto pod suncem. Prelagano je preskočio sve što je prethodilo toj “balvan“ revoluciji. I ukidanje ustavnog statusa konstitutivnog naroda, povampirenost ustaštva, ozvaničavanje ustaških simbola, zabranu ćirilice, paravojne formacije, nove crnokošuljaške uniforme za policiju i mnogo toga još, a sve u vreme SFRJ! Lagano sve preskočio te one koji su se mirno svemu tome suprotstavili (da, balvan revolucija je bila mirna) nazvao bahatim?! Toliko o njegovom kredibilitetu. Gospodine Dežuloviću, ne postoji nijedan argument kojim možete relativizovati ono što je Hrvatska uradila krajiškim Srbima. Iako ste se potrudili. Uvek će postojati bar jedan argument više koji Vas opovrgava. Jer to nema veze sa balansiranjem ili neutralnošću. Već sa dobrom starom, ne baš uvek modernom, ali zato uvek važnom - istinom.

Osoba B ,predstavite se

pre 8 godina

Znaci,balvanima bi trebalo opravdati i ozakoniti zlocin od pre 20 godina?! Balvanima nije bila proterano cetvrt miliona Hrvata..niti likvidirano preko 2000 dusa

Učesnik

pre 8 godina

Neko piše ovaj tekst napamet,jesu bili balvani ali šta je predhodilo tome,Srbi postaju nacionalna manjina a imali su status naroda,prave se razne jedinice,garda itd,miniraju se Srpske kuće,napadaju viđeni Srbi po gradovima a u obližnja Hrv sela dolaze zenge i sl sa oznakama pavelićeve ndh i tek onda Srbi u strahu od ponavljanje istorije počinju sa blokadama,svi mi Krajiški Srbi imamo nekog zaklanog od ustaške kame u 2 svjetskom ratu i na kraju svega kad dođemo praviti Hrv dokumente i hoćemo se potpisati ćerilicom mi to i dan danas ne možemo iako je to lični potpis i privatna stvar,zato je morao biti rat kao što sam rekao nedavno gospodi u konzulatu. Da budem jasan mi Krajšnici ne žalimo što je bio rat već što smo ga izgubili zbog izdajnika naših i komunjara koji su naredili povlačenje na rezervne položaje pa raspustili vojsku a što se tiče Hrv velike vojne pobjede oni sami sebe lažu a većina zna istinu i znaju da trebaju uz Franju u Kninu da dignu i Slobi spomenik jer im je on dao državu.

Ludezovic

pre 8 godina

Boris i ekipa su i 1995 u prvom broju Feral Tribunea izaslom nakon fasisticko-redarstvene akcije 'Oluja' cestitali Tudjmanu i 'bojovnicima'. Oni su naime (skupa s Borisom) dio kohorte hrvatske inteligencije koja drzi da je bilo zlocina protiv srpskih civila i da u danasnje vreme treba pokazati ljudskost i oprostaj, ali inzistiraju da su za rat bili krivi Srbi i da je 'Oluja' bila legitimna akcija. E sad, to vam je ekstremno 'levicarski' deo hrvatske inteligencije. Ona kohorta koja drzi da je rat poceo zato sta su Hrvati pregazili ustav i ilegalno rusili Jugoslaviju i pretili ponavljanjem NDH...toga kod njih braco nema. Oni koji drze da su Hrvati razbili sansu za bratstvom i jedinstvom jos 1941, oni koji drze da podrucja na kojima su pocinili genocid ne treba da pripadaju njima, takvi su njima naucna fantastika...
Boki, kad vec pricas o Avgustovskim dogadjajima, vrati se malo i u 1941. inace je ovo tvoje pismo samo vesto opravdavanje jos jednog hrvatskog genocida...

Bojan Ilić

pre 8 godina

Zg!

Andjelina Dzoli je mala beba za tebe!
Brojke za nevericu!

Jel' i to opravdanje za klanje i poslednjeg zaostalog Srbina u Oluji, makar oni bili i starci u invalidskim kolicima koji nisu mogli u zbeg?!

Mnoogo si bezobrazan ...

Toms

pre 8 godina

Bilo je i vrijeme. Vecina ljudi u Srbiji, prvo radi medija a drugo radi politicara (trece jer drugacije ne zele), o Oluji samo znaju kako je protjerala Srbe. Ne zna se za stradanja Hrvata tokom postojanja Krajine, protjerivanje (150 tisuca Hrvata, moja obitelj medju njima), ubojstva civila i vojnika, rusenje industrije, unistenje turizma, miniranje, granatiranje hrv. gradova, nestabilnost i ratno stanje cijele drzave... a to nisu male stvari, to je ogromna stvar nuzna za shvacanje konteksta Oluje.
Ono sto se takodjer presucuje, a sto nemalo moze doprinijeti pomirbi, je cinjenica da je povratak Srba itekako moguc, masovno se obnavljaju kuce povratnika (na racun Hrvatske), incidenata gotovo da i nema (barem se ne moze govoriti o pravilu). Govorim iz iskustva s lica mjesta, iz Drnisa, gdje sam u kontaktu s ogromnim brojem povratnika svakodnevno (radi posla).
Bravo za B92, i pozdrav svim ljudima dobre volje. Da za pomirbu, ali rijesimo prvo povijest.

djuro

pre 8 godina

Svaka cast - i ovo treba imati na pameti i razumeti i krivicu odgovornosti krajiskih Srba, njihovog rukovodstva i Milosevicevog aparata za ono sto ih je snaslo. Medjutim, postoji jedna bitna razlika: oni su mahom adekvatno kaznjeni - maltene svi bitni akteri tih dogadjaja sa srpske strane su sto mrtvi sto po zatvorima, a hrvatske izbeglice iz '91 su se uglavnom vratile u svoje kuce. S druge strane, krivci sa hrvatske strane, oni koji su ubijali, palili i proterivali i '91 i '95 su hrvatski heroji, cije biste i imena krase ulice i trgove i ciji su fasisticki stavovi postali dominantni u Hrvatskoj 2015. Sve i da su ti Srbi bez ikakvog razloga i povoda digli pobunu 91 (a svi znamo da nije bas tako), cinjenica da Hrvatska slavi umesto da kaznjava zlocine nad njima je ono sto cini razliku izmedju Hrvatske i modernih i demokratskih drzava (necu reci Srbije jer i ona ima stosta da popravi).

Bojan Ilić

pre 8 godina

Hteo sam do kraja da procitam ali nisam mogao!
A kakve veze ima porodica Zec sa tim "mrkim ljudima sa kalanjikovima u rukama"?!
Druge porodice iz Borovog sela, Vukovara, Osjeka...iz RS!
Rešio je čovek da kaze...
Ok je tekst , samo "sročen na silu"!

hronika

pre 8 godina

U to vrijeme kad je izbila balvan revolucija,bili smo na moru,normalno preko knina isli,ali nazad ne! Odjednom balvani,miniranje pruga,miniranje stjena iznad cesta,barikade,naoruzani ljudi na njima! Sve je to bilo prije promjene ustava,koji je promjenjen kasnije u 10 mj. mislim!,nije bilo ni r od rata! Ne mozete ispresjecati drzavu na dijelove i poslje kukati kad se stvari okrenu! Sad se zna da je sve bilo vođeno iz beograda!
Komentar poslat sa mobilnog sajta m.b92.net (vinkovci, 10. avgust 2015 19:26)

Nije u 10. mesecu nego u decembru donešen novi ustav (kojim su Srbi proglašeni za nacionalnu manjinu) ali predlog o promeni ustava, kao i uspostavljanju novih (ustaških) državnih simbola, u skupštini su usvojeni krajem jula. Uzimajući sve to u obzir, nekako se jasnije nazire uzročno-posledična veza između tih zbivanja i balvana o kojima piše gospodin Dežulović. No, to više svakako nije bitno: Srbi su proterani i minimizirani, istoriju pišu pobednici a slika hrvatskog društva danas (nacistička ikonografija prihvaćena kao deo folklora) bolje od bilo čega objašnjava zašto su tog 17. avgusta na krajiškim cestama osvanule barikade. Sve što je kasnije zadesilo nedužno hrvatsko stanovništvo na prostoru samoproglašene srpske autonomije, objašnjava se zakonom akcije-reakcije široko rasprostranjenim u prirodi. Žalosti pristup gospodina Dežulovića, koji pokazuje da ipak nije imun na primamljivu i vlažnu toplinu nacionalnog tora, kao što proklamuje ili bi voleo da misli o sebi.

vinkovci

pre 8 godina

U to vrijeme kad je izbila balvan revolucija,bili smo na moru,normalno preko knina isli,ali nazad ne! Odjednom balvani,miniranje pruga,miniranje stjena iznad cesta,barikade,naoruzani ljudi na njima! Sve je to bilo prije promjene ustava,koji je promjenjen kasnije u 10 mj. mislim!,nije bilo ni r od rata! Ne mozete ispresjecati drzavu na dijelove i poslje kukati kad se stvari okrenu! Sad se zna da je sve bilo vođeno iz beograda!

zoran

pre 8 godina

Tomislav HR, 11. avgust 2015 22:52)
.
(Jura, 11. avgust 2015 22:40)

A šta su Savka Dabčević i Miko Tripalo hteli 1972.? I tada su pravljeni spiskovi, susjedi dragi. Nego što se Brozu(vašem, naravno) još nije mrelo opa je dozvolio Kardelju (Slovenačkom) da prekroji Ustav tadašpnje države na taj način da ste posle imali osnov da se cepate. I ako ste otišli. Daleko vam lepa kuća...

Svaka čast onim Hrvatima koji se još uvek sećaju vojničke ZAKLETVE "Čuvaću bratstsvo i jedinstvo kao zenicu oka".... Mada, takvih je u Hrvatskoj na prste da se izbroje....

miki

pre 8 godina

Pravo u metu Borise...a srbi i hrvati po starom:svakom su svoje zrtve bitne,one sa druge strane nas ne zanimaju...da nije tutora iz brisela i wasingtona ne bi bilo ni ovih deklarativnih "zaljenja" srpskih i hrvatskih politicara,nemojte misliti da su oni neato drugaciji od ovih koji su ih birali.

boli

pre 8 godina

Tekst je dobar i otreznjujuci za nas Srbe.
Dobro je gledati stvari iz vise uglova.
Jedino mi je zasmetao onaj pridev "kretenski" istovremeno ga pripisujuci celom narodu.

Prouci Prebilovce Dezulovicu

pre 8 godina

To je tako kako je napisao ali samo kad se stvari krenu gledati iz tog ugla koji Dezulovicu i takvima odgovara. Dakle ne postoji prvo izbacivanje Srba iz ustava, sa poslova, sikaniranje, pa cela ikonografija, i agresivna mrzacka Ndh azdaja koja se povampirila.
Setimo se kazne za prvu Ndh - nema je, samo sve pod tepih i teritorijalne nagrade za SR Hrvatsku.
Sve to srbomrzacko i dalje zivi u Hrvatskoj, nekaznjeno. HTV kaze da Madjarska dize ogradu s Vojvodinom. Srbi ne smeju da pisu cirilicom, pokoravaju se tom ludilu i izjasnjavaj use kao Hrvati jer se plase da ce navuci bedu na vrat zbog toga sto su Srbi.
Lista svega sto se desava je nepregledna, kao i zlocina nad Srbima koji nikad nemaju svog krivca.

my way

pre 8 godina

Сећате ли се маја 13. 1990.? Сећате ли се усташлука, убистава и насиља пре било каквих балвана? Сећате ли се проглашења шаховнице као хрватске заставе пре балвана? Како након те балван олује остаде толико Хрвата, па прича скочи а 5. август 1991? Сећате ли се кад је остатак Хрватске очишћен од Срба, масовних ликвидација Срба у градовима, на стотине убијених у сваком од њих, Вуковару, Осијеку, Госпићу...(толико о олуји од 17. августа 1990, 5. августа 1991, или којег ли већ "великог" датума? Сећате ли се колико су Срби били "активни" и организовани пре Туђманове победе, колико је СДС добио гласова, а колико Рачан од Срба? Сећате ли се шта је била нескривена политика ХДЗ-а? Сећате ли се да за разлику од Туђмана Срби не проглашавају независност ни од чега? Сећате ли се, годподо, на крају, ко је први почео рат и због чега? Балвани ни у кога не пуцају, барикаде никога не нападају, драга господо!

Zg

pre 8 godina

Jel' i to opravdanje za klanje i poslednjeg zaostalog Srbina u Oluji, makar oni bili i starci u invalidskim kolicima koji nisu mogli u zbeg?!
(Bojan Ilić, 10. avgust 2015 23:39)

Bojane, na tom području ostalo je 11000 staraca, koji su u roku dva mjeseca skroz ušli u mirovinski sustav, par stotina je smješteno u staračke domove jer se više nisu mogli brinuti za sebe, organizirane su mobilne medicinske ekipe na stalnom dežurstvu, itd.

my way

pre 8 godina

@Tomislav Hr.
Kod nekoga ko ne zna kako je sve bilo i ko nije osetio atmosferu u Hrvatskoj tvoja konstrukcija možda može i da prođe. Ništa u Hrvatskoj pre balvana nije bilo normalno, pa ni turistička sezona, a 13. maj je samo mala ilustracija. Ništa od toga ti ne spominješ, ne govoriš o politici i kampanji HDZ-a, ustaštvu, nasilju, ničemu što ti ne odgovara, ono što moraš kao što je ukidanje Srbima statusa konstitutivnog naroda minimalizuješ na licemeran način (kakvi su ti i komentari u celosti), ma sve sjajno da neki Srbi koji su nakon genocida trpili uređenje u Jajcu, kontinuiranu dezintegraciju Jugoslavije, kao i avnojevske Srbije sa pokrajinama, nisu odjednom, ničim, samo eto Tuđmanovom pobedom, pobedom ustaštva, šikaniranjem i jasnim opredeljenjem za rušenje Jugoslavije pod uslovima koji Hrvatima odgovaraju izazvani odlučili da se očajnički i prekasno suprotstave nečemu čega po tebi nema, iako je istina nesporna, svedoče joj i danas trgovi i ulice Mile Budaka i ostalih monstruma kojima šetate sa sve Pavelićevim kunama koje nikad osim u prethodnoj NDH nisu bile hrvatska valuta.
@Jura, ovo se sve i na tebe odnosi. Neki ozbiljniji odgovor na teze da je Jugoslavije mogla opstati da je bila decentralizovana, a ona jeste i to sve više dok se nije i konačno raspala i da je problem Beograd kao glavni grad nije vredno ni davati. Bitno da se nezavisna Hrvatska, Zagreb i Tuđman koji je te tekovine baštinio nisu Srbima zamerili.
https://www.youtube.com/watch?v=f_NvMOj6IjQ

Jura

pre 8 godina

@(zoran, 12. avgust 2015 08:37)
Iskreno nemam pojma šta je bilo '72, ako mislite na '71 i MASPOK onda malo bolje proučite gradivo jer to je bio nacionalistički događaj kao i demonstracije '68 u Beogradu, ni više ni manje. MASPOK nije bio usmjeren protiv Jugoslavije, jedini zahtjev je bio za poštenijim odnosima među republikama, odnosno zahtijevo je decentralizaciju. Inače moje mišljenje je da bi Jugoslavija i danas postojala da je bila decentralizirana i da je glavni grad bio Sarajevo jer se Beograd zamjerio svima kao glavni grad Kraljevine.

Zg

pre 8 godina

Znaci,balvanima bi trebalo opravdati i ozakoniti zlocin od pre 20 godina?! Balvanima nije bila proterano cetvrt miliona Hrvata..niti likvidirano preko 2000 dusa
(Osoba B ,predstavite se, 10. avgust 2015 18:29)

Pa nije. Do 1992. oko 680.000 unutar Hrvatske, i 150.000 koji su morali otići u zemlje širom Europe, uz više od 50.000 ubijenih i ranjenih. 1995. bilo je još uvijek oko 380.000 ljudi bez doma. Velik dio nije se ni dan danas vratio.

Tomislav HR

pre 8 godina

prave se razne jedinice,garda itd,miniraju se Srpske kuće,napadaju viđeni Srbi po gradovima a u obližnja Hrv sela dolaze zenge i sl sa oznakama pavelićeve ndh
(Učesnik, 10. avgust 2015 19:41)

Zbog Narodne Garde RH (famozne "zenge") su osnovane 20.4.1991. godine, znači 8 mjeseci nakon krajiških balvana. Prvo pojavljivanje u javnosti je bilo 28.5.1991. na smotri na Kranjčevićevom stadionu u Zagrebu.

Prvi višestranački izbori u tadašnjoj SRH kada je HDZ došao na vlast su održani 22.4.1990, znači da je HDZ bio na vlasti nešto više od tri mjeseca kada su se pojavili balvani.

Zato i nova vlada tadašnje SRH nije nikako odgovorila na balvane jer nije imala skoro nikakvih milicijskih a kamoli oružanih formacija pod svojom kontrolom.

Dva Bell milicijska helikoptera sa dva člana posade su poletjela prema Kninu početkom augusta ali su ih presreli Migovi JRV i prisili na povratak.

Jedina jedinica milicije koja je koliko-toliko bila lojalna novoj vlasti je bila grupa od 50ak milicajaca u Podsusedu, prva jezgra hrvatske policije je osnovana mjesec dana kasnije, u septembru 1990.

Ta famozna promjena Ustava (kojom Srbi nisu izbačeni iz Ustava, nego definirani kao nacionalna manjina unutar SRH sa posebnim pravima) je donesena DVA MJESECA nakon balvana iz augusta (oktobar 1990).


Čisto da se zna redoslijed događaja.

Hvala na objavi.

Tomislav HR

pre 8 godina

Сећате ли се колико су Срби били "активни" и организовани пре Туђманове победе, колико је СДС добио гласова, а колико Рачан од Срба? Сећате ли се шта је била нескривена политика ХДЗ-а? Сећате ли се да за разлику од Туђмана Срби не проглашавају независност ни од чега? Сећате ли се, годподо, на крају, ко је први почео рат и због чега? Балвани ни у кога не пуцају, барикаде никога не нападају, драга господо!
(my way, 12. avgust 2015 01:40)

Straže na balvan revoluciji u augustu 1990. su bile nebrojeno bolje naoružane nego cjelokupna milicija tadašnje SRH, budući da je JNA prenijela svo oružje Teritorijalne Obrane cijele SRH na područje Krajine i predala ih vlastima nove SAO Krajine.

Inače, cijelu jesen 1990. su zastupnici SDS-a redovito dolazili na sjednice hrvatskog Sabora i prijetili krvoprolićem ako se Radio Televizija Zagreb preimenuje u HRT i makne zvijezda sa zastave SRH.

Ljeto 1990 je bila posljednja normalna turistička sezona sa turistima iz cijele Jugoslavije koja je prekinuta balvan revolucijom. Pokušaj povratka sa moram preko balvana je bio praćen premlaćivanjima u najgorem slučaju odnosno tarifom od 100 DM za "carinu" u najboljem slučaju.

Hrvatska sela kao što su Lovinac, Saborsko ili Kijevo kod Knina su bili u izolaciji skoro godinu dana, do njihovog spaljivanja u ljeto 1991.

Bitno je napomenuti da je u selo Kijevo u proljeće 1991 MUP RH mogao poslati samo četiri policajca bez dugog oružja, koliko su tada bile "moćne" nove policijske snage RH.

Jura

pre 8 godina

Dežulović se osvrnuo na početak rata odnosno dan kada je sve krenulo u krivom smjeru. Nadam se da kritičari koji se ovde javljaju ne hvale istog kada piše tekstove koji negativno gledaju na hrvatsku stranu jer onda se mogu zamisliti o svojoj objektivnosti. Inaće tu se spominju nekakvi incidenti prije tog 17.8.'90. pa bi ja nadodo miting na Kosovskom polju kraj Knina '89, tamo se četnikovalo prije ikakve promjene ustava, za Tuđmana niko nije čuo....Opravdanje drugim Sv. ratom nema smisla jer tako moremo ić do 7 stoljeća.

Mala

pre 8 godina

Bas tako.. Btw, citajte Dezulovica vise pa mozda i uvidite kakva je to gromada od novinara i pisaca. Kad pljuje po Hr onda je vrlo ok, a kada napise nesto sto vam i ne ide uz dlaku, odmah pokazemo ko smo i sta smo

Keti S.

pre 8 godina

Gospodin Dezulovic je vrstan novinar i sigurna sam da jako dobro zna sta je sve prethodilo toj "balvan-revoluciji". Stoga sam slobodna da ustvrdim,da je ovaj clanak njegov novinarski pokusaj da se srpskoj strani ukaze na potpuno pogresne metode odbrane i borbe za prava tamosnjih Srba. Umesto da se srpski problem u Hrvatskoj posmatra u celini,ne praveci razliku izmedju delova gde su u vecini,te gradova i podrucja gde to nije bio slucaj,radi se dijametralno suprotno. Umesto da se srpski problem resava on se zloupotrebljava podsticanjem na stvaranje nekakvih paradrzava,koje ne mogu dobiti nikakvu medjunarodnu podrsku. Vrhunac svega je Miloseviceva odbrana komunistickog totalitarizma u vreme njegove potpune propasti,te zloupotreba vojske koja nije branila sopstvenu drzavu,vec se stavila u sluzbu jednog bracnog para i njihove nesposobnosti da shvate politicki trenutak na globalnom planu. Moramo biti sposobni da shvatimo stajaliste druge strane,jer prosecan gradjanin hrvatske nacionalnosti tesko da je vojsku koja ga bombarduje,mogao dozivljavati drugacije,doli kao agresorsku. Sustinski problem nase strane je u tome,sto veliki deo gradjana ne uvidja da Milosevic nije branio bivsu drzavu,vec je pokusao da je iznutra prekraja,sa ciljem izazivanja rata i odrzavanja na vlasti u takvim uslovima. Naravno da je za rat potrebno dvoje,te nema nikakve sumnje da je Tudjman "drugi po znacaju jahac YU-apokalipse" sto se u Hrvatskoj jos uvek ne shvata usled tamosnje propagande.

Mj

pre 8 godina

Za osobu B
01.12.1992.god. u RH je registrirano 663493 prognanih osoba. Ukupno je u ratu na teritoriju Hrvatske poginulo 13583 sa hrvatske strane i 7900 ljudi sa Srpske strane (uključujući Oluju). Iznosim ove podatke zato što je očigledno da nisi upoznat sa njima. Da se razumijemo, žao mi je svakog izgubljenog života.

Zevs

pre 8 godina

A ja se secam jos 1985 na studantskim igrama kako su mi dve studentkinje jedna iz Hrvatske a druga iz Slovenije govorile kako mo nemamo sanse da se zabavljamo jer ce se Jugoslavija za 5 godina raspasti i kako ce doci cak i do rata.
Ja sam mislio koje su ovo lujke, malo prolupale i poludele, pa se nisam vise "angazovao" oko njih. Sve se jos tada pripremalo.

Kada je pocelo 1990/91 setio sam se njih i zbrisao sam "preko", jer ko ce da ceka da prodje kriza i ludilo.