Petak, 24.07.2015.

11:07

Vučić: Dijalog sa Hrvatima, ako ne, na arbitražu

Premijer Srbije Aleksandar Vučić nada se da će razgovorom biti rešeno pitanje Šarengradske ade, jedne je od tačaka graničnog sporenja Srbije i Hrvatske.

Izvor: Beta

Vuèiæ: Dijalog sa Hrvatima, ako ne, na arbitražu IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

173 Komentari

Sortiraj po:

Objavite ovaj komentar

pre 8 godina

Bez šale ! Sva rešenja bi se našla da Rusi još jednom dođu do zapadnih granica Nemačke. Siguran sam da bi svi Brozovi projekti o dominaciji Hrvata i Albanaca pala u vodu.

smokvica

pre 8 godina

Jasno je i njima da posle otkazivanja učešća stranih sila u proslavi "oluje" više nemaju iste pozicije i da Srbija značajno jače utiče na te iste njihove prijatelje koji su im jednom omogućili da progonom etnički očiste Hrvatsku od Srba.

Natanijel

pre 8 godina

Srbija je već pokazala dobru volju, ali se neće ići protiv državnih interesa. Ako Hrvati žele korektan dogovor, u redu, ako ne, na sud.

Ivanaaa

pre 8 godina

@Ljubivoje, i ja mislim da im nista nece odgovarati, tako da od dogovora nema nista, najverovatnije ce se ici na arbitrazu, pa sta nam Bog da, ipak je to najbezbolniji scenario.

78

pre 8 godina

Treba Srbija da pokusa kroz pregovore sa Hrvatskom da resi problem granice. Ukoliko se uvidi da Hrvatska nije spremna da se pregovorima resi problem, treba pribeci arbitrazi.Jer oni imaju problem i sa Crnom Gorom i Slovenijom.

Ceca

pre 8 godina

Bitno je da postoji volja da se pokrene to pitanje i da se dodje do dogovora. Do pre par godina smo vecinu problema gurali pod tepih i cekali da se sami rese.

Kaja

pre 8 godina

Kroz istoriju samo Hrvati ni sa kim nisu mogli da se dogovore. Evo i sada je situacija takva. Samo sto se cini da je sada na celu nase drzave covek koji nece dati srpsku zemlju, kao sto su to cinili njegovi prethodnici.

JACA - JACIKA

pre 8 godina

Naravno da cu uvek podrzati da se problemi pre svega resavaju dogovorom. Treba Srbija da pokusa kroz pregovore sa Hrvatskom da resi problem granice. Medjutim ne treba se mnogo nerviratii trositi energiju i zivce ukoliko se uvidi da Hrvatska nije spremna da se pregovorima resi problem, treba pribeci arbitrazi.Jer oni imaju problem i sa Crnom Gorom i Slovenijom.

Melkior

pre 8 godina

Dragi susjedi, toliko ste uživali kad su nam Slovenci priuštili blokadu pregovora sa EU i ucjenili nas da pod svaku cijenu pogranični spor oko Savudrije/Pirana moramo riješavati pred arbitražom, a ne pred nekim međunarodnim sudom. Razlog slovenske ucjene je bio jednostavan - arbitraža je Slovencima puno više odgovarala jer se u arbitraži suci ne moraju striktno pridržavati međunarodnog prava nego mogu odlučivati i na temelju nekih drugih kriterija. Da smo bili pred bilo kojim Međunarodnim sudom Slovenci bi već odavno znali na čemu su i što im (ne)pripada, ali ovako još uvijek gaje nade da će korupcijom i kriminalom dobiti dio mora i kopna koji im jednostavno ne pripada niti po jednom međunarodnom pravnom aktu. Kako smo mi sad u poziciji Slovenije, a vi u poziciji Hrvatske možda nebi bilo loše da se i mi prema vama počnemo ponašati na jednak način? Šta mislite? Ja ipak nisam za to i mislim da nije fer koristiti trenutni odnos snaga kako bi ucjenama iskamčio od susjeda nešto što je njegovo. Susjed je susjed i treba ga poštovati jer ti je dobar susjed važniji nego daleki rođak. Vašem premijeru koji zlonamjerno izvrće tezu o različitim principima ( što je ipak sitnica u usporedbi činjenicom da ista osoba bez imalo skrupula negira i sam čin genocida) bih samo poručio da se Hrvati drže samo jednih te istih principa. Radi se o principima o razgraničenju SFRJ republika koje je utvrdila Badinterova komisija, a na osnovu kojih je došlo i do priznanja svih biših SFRJ republika u UN-u.

Todor

pre 8 godina

Izvesni Čeh Jedlička je na jednom od spornih “džepova“ od 7 km2 već osnovao državu Linerland. Srbija i Hrvatska mogu najlakše da reše problem da ostale sporne „džepove“ daju Jedlički. Imaćemo još jednog suseda „Liberland na vodi“.

Hemera

pre 8 godina

Premijer zaista želi da se uspostavi dogovor sa Hrvatskom i da to reši u dobroj veri na način dobrih komšija i suseda. Mislim da će za to postojati dobra volja i u Zagrebu i u Beogradu. Ako ne imaće dovoljno snage da se zajednički dogovore i da idu na arbitražu. Zahvaljujući Aleksandru Vučiću Srbija će biti jaka i razvijena država, koja će imati dobrosusedske odnose sa državama u regionu. Srbija i Hrvatska treba da grade nove odnose.

Zg

pre 8 godina

Državna granica je sredina toka reke, nemoguće je napraviti na drugom mestu.
(Zna se gde je granica, 24. jul 2015 14:27)

I onda da svake godine mijenjamo granicu, jer Dunav konstantno meandrira i za 100 godina neće biti isti tok rijeke kao što je danas?

YEYANA

pre 8 godina

Kao i svi gradjani Srbije a verujem i Hrvatske nisam ni mislio da će se problem granice drugačije rešavati osim dijalogom, i u pravu je premijer Srbije, principi razgranučenja treba da su jedinstevni za sve slučajeve .

Jola

pre 8 godina

Treba Srbija da pokuša kroz pregovore sa Hrvatskom da reši problem granice. međutim ne treba se mnogo trošiti ukoliko se uvidi da Hrvatska nije spremna da se pregovorima reši problem, treba pribeći arbitraži.

Jadar

pre 8 godina

Treba odmah ići na medjunarodnu arbitražu za Dunav i razgraničenje sa Hrvatskom Hrvati se boje kompromisa i kada ga postignu ne poštuju ga.

mega

pre 8 godina

Ne sme se dozvoliti hrvatskoj strani da prisvaja svojevoljno teritoriju bez prethodnog dijaloga i postignutog dogovora. Proslo je vreme kada smo poklanjali i cepkali nasu jedinu Srbiju.

TT

pre 8 godina

A kako to sada? Ja opet ne razumem tu hrvatsku cuvenu "logiku".
Borili se svim silama za ocuvanje avnojevskih granica, a na ovom posebnom slucaju ne zele da postuju te iste granice utvrdjene 1945-e, vec iskopali negde iz naftalina neke predjasnje recne tokove i kojesta! Znaci kako im gde vise odgovara?!
Ako cemo tako drage komsije, da vratite onda celu Baranju Srbiji kao sto je to bilo 1918-e!
Stvarno su prevrsili ama bas svaku meru! Ne mogu oni da dobiju bas sve sto su naumili!

Vlada

pre 8 godina

Hrvatski sabor je u vreme HDZ doneo odluku da se Srbiji prepuste ti delovi sa backe strane ali usledila je oštra reakcija iz EU i receno Hrvatima da nema poklanjanja. To je izjavio jedan hr politicar iz vladajuce SDP.

bez_cenzure

pre 8 godina

Tuđman i Milošević su potpisali da granica ide sredinom Dunava. Hrvati izgleda poštuju samo kako njima odgovara i pozivaju se na neke austrougarske karte kada nisu ni postojali kao država. Nerealno je očekivati da recimo Hrvatska dobije dio grada Apatina i apatinsku marinu. Meni i dalje nije jasno kako je Srbija uopšte pristala na takvu granicu. Ako bi im i pripala Šarengradska ada kopno oko Ade ne bi trebalo da im pripadne jer bi previše duboko ulazili u teritoriju Srbije.

jagodica

pre 8 godina

mi smo vise puta pokazali da nam je stalo do dobrih odnosa sa svima, narocito sa zemljama u regionu i spremni smo na kompromis samo da se dodje do resenja..

Milan

pre 8 godina

Verujem u dijalog, to je nacin kojim Srbija resava svoje probleme u proteklom periodu. Saradnja i dijalog su nam neophodni sa svima a narocito sa susedima.

voša

pre 8 godina

Napravit zabavni park tipa open air za koncerte za Hrvate i Srbe. Nešto tipa Splavovi u Beogradu. Bezcarinska zona. Ali za to treba imati hrabrosti i zdravog razuma!
(megatronman, 24. jul 2015 14:07)

...nije ti loša ideja ali poenta je u katastarskim knjigama ...zbog pomeranja dunava ...dakle veći delovi Hrvatske su u Vojvodini nego Vojvodjanski u Hrvatskoj ...to je problem ..a najgore je to što recimo pola kvadratnog km je sa ove strane dunava pa bi pogranična policija imala užasno puno posla ...pogotovo hrvaska ...jer to je na više mesta pomalo.

nikola

pre 8 godina

a osim te Ade, sta je sa granicama kod Bezdana, Apatina. Jel Vucic obavesten da kod nas vec ima na desetine stranaca koje upadaju preko Dunava na Sigu, ostrvo u Hrvatskoj kako bi dosli na tlo zemlje koju oni nazivaju Liberland. Progrlasio je je Ceh zajedno sa tvorcem BitKoina koji idu po svetu i lobiraju po ambasadama da strane drzave krenu da priznaju Liberland. Za sada jedina reakcija Srbije je da nemaju komentar na tu glupost.

megatronman

pre 8 godina

Napravit zabavni park tipa open air za koncerte za Hrvate i Srbe. Nešto tipa Splavovi u Beogradu. Bezcarinska zona. Ali za to treba imati hrabrosti i zdravog razuma!

Vikipedia

pre 8 godina

Uvek je dobro pokusati stvar resiti internim dogovorom i razgovorima, a na arbitrazu ne treba gldati kao potencijalni neprijateljski cin vec samo nacin na koji se resavaju nedoumice medju drzavama. Cak i pokretanjem arbitraze nasa zemlja ostaje na kursu dobrosusedske politike.

marijana

pre 8 godina

U prošlosti je toliko je bilo sporova sa hrvatima i svi su rešavani unjihovu korsist. Mislim da je vrme da ovaj pripadne u našu korist.

Mirko

pre 8 godina

Nije problem samo ta ada vec kompletna granica na Dunavu od Bogojeva do madjarske granice. Ja bih voleo da se dve drzave dogovore, ali imaju toliko suprotne stavove da se dogovor cini nemogucim.

ZG74

pre 8 godina

1. U svim navedenim sporovima Hrvatska koristi samo jedan princip: katastarske granice. Izuzetak je spor sa Crnom Gorom gdje spor i nije teritorijalni nego statusni.
2. Hrvatska na Dragonji ne inzistira na granici na sredini korita rijeke, nego na katastarskoj granici. Problem je sto se hrvatski i slovenski katastar ne podudaraju, ali ne odstupa se od principa.
3. Nije istina da granice na moru nisu postojale. Pogledajte atlase iz SFRJ.
4. Slovenija ima pravo nesmetanog pristupa otvorenom moru, ali to nema veze sa teritorijalnim granicama.
5. Nije fer reci da Hrvatska ima probleme sa svim susjedima i da je problem samo u Hrvatskoj, jer i Slovenija ima problem sa 2 od 4 susjeda, Hrvatska sa 4 od 6, Bosna sa 3 od 3 (a sa samom sobom), Crna Gora sa 2 od 4, a takvih sporova ima 30-ak u Evropi i to na granicama koje posto 70 i vise godina
6. Spor HR i SRB je drukčiji u naravi od spora HR i SLO jer i Hrvatska i Srbija imaju valjanu pravnu osnovu, pregovarat će i ako se ne dogovore ići će na sud. U sporu Hrvatske i Slovenije slovenska strana ima vrlo tanke pravne argumente i inzistirala je ne tome da se spor riješi u sklopu pristupa EU. To je ucjena koju Hrvatska ne radi prema Srbiji.

Marko81

pre 8 godina

Ovaj navedeni problem je najlakse resiti dijalogom po nekim univerzalnim principima koji vaze u takvoj vrsti dijaloga uz naravno obostrane argumente, a na zadovoljstvo svake od strana. Samo tako problemi se nece gurnuti pod tepih i nece praviti prepreke u buducnosti.

Ljuban

pre 8 godina

Hrvatskoj ne odgovara avnojevska granica samo u slucaju sporenja oko granice kada je Srbija u pitanju i poziva se na zemljisne knjige iz vremena Austrugarske. Oni tumace onako kako njima odgovara, a ne kako je realno!

d

pre 8 godina

dati im adu al tražiti put do mosta 25maj il put za jamenu.jel ćemo adi izgubiti.a i sad je u vlasništvu srbije 25god i ništa nismo uradili sa njom a mogli smo vegas napraviti

Mica

pre 8 godina

Hrvatskoj apetit prema srpskoj zemlji ne jenjava, pa tako prema hrvatskom tumacenju veliki delovi opstine Apatin, gotovo do samog ulaska u grad, pripadaju Hrvatskoj. Ovo ne moze da prihvati niko normalan!

Hr

pre 8 godina

Uvijek je bolje na međunarodni sud, nego na arbitažu ako nema dogovora.

Sud sudi po dokumentima neutralno i nepristrano, a arbitraža je malo prava i puno politike...

Čist odnos i duga ljubav = sud.

George

pre 8 godina

Dogovor sa RH se neće nikako postići, a ići na arbitražu je unaprijed izgubljena stvar. Arbitraža "neutralne" međunarodne zajednice ići će toliko dasleko da će RH dobiti sve ono što je bilo pod NDH i Pavelićem. Srbije će izgubiti gomilu teritorija zbog Njemačke i Austrije (izgubljena 2 Svjetska rata), a zbog Amera i Engleza radi privrženosti Rusiji. Nisu li i zadnje odluke fudbalske federacije dovoljan pokazatelj odnosa prema Hrvatskoj i prema Srbiji.
Sa RH se može pregovarati samo da granica ide sredinom Dunava, a nikako da prelazi Dunav na lijevu ili desnu stranu. Ako se sada izgubi teritirij više se nikada neće povratiti, a ulazak u EU i dalje ostaje upitan jer Zapad je nesklon Srbiji. EU će se, vjerujem, raspasti za desetak godina, a Srbija TRAJNO ostaje bez STRATEŠKI važnog teritorija jer RH dolazi na puškomet do Novog Sada, Apatin je skoro odsječen od matice. Moj savjet, savjet jednog 80-godišnjaka .....nikako pristati na arbitražu jer je to unaprijed izgubljen slučaj.

hrvat

pre 8 godina

Ja sam hrvat iz Osijeka i boli me briga za nekakvu adu! Ako ju hocete eto vam je jer nevidim stvarno sta bi snjom osim da je spricamo protiv komaraca jer u protivnom se nemozes tamo ni staviti stap za pevanje.

Aleksandar

pre 8 godina

Isto ce se resiti kao i tuzba za ratne zlocine,mi smo bili spremni za povlacenje,ali oni su zbog nekog nacionalistickog elemnta pred izbore to odbacili....medjutim kako se postuje medjunarodno pravo,i kako se sudi ne ocekujem nikavu korist od toga,jos ce se to prologirati bar jos jednu deceniju ili dve!!!

nikolapd

pre 8 godina

Ja sam za to da se ostrvo prekopa, tako da ne pripada ni jednima, a ni drugima. Pola zemlje na levu, a pola na desnu stranu Dunava i cist racun, duga ljubav :)

Oliva

pre 8 godina

Drzava bi trebalo da odredi svoje prioritete.Ne gubiti snagu na nesto sto ne pripada prioritetima prvog reda.Popustiti , a pokusati doci do dogovora tamo gde nam je od veceg znacaja.

Ante

pre 8 godina

Tijekom Jugoslavije ovaj otok se nalazio u sastavu Socijalističke Republike Hrvatske. Tijekom zadnjeg rata JNA je osvojila ovaj otok te ga do kraja rata drži pod okupacijom.
Godine 1992. Hrvatska postaje neovisna. Odlukom Badinterove komisije republičke granice postaju državne tako da Šarengradska ada postaje i službeno hrvatski otok pod srpskom okupacijom.
Godine 1998. mirovnim sporazumom Baranja i Istočna Slavonija su vraćene Hrvatskoj, ali Srbija odbija vratiti Šarengradsku adu koja ostaje pod vojnom okupacijom. Pod okupacijom SR Jugoslvije ostaju i još neki otoci na lijevoj obali Dunava.

Cile

pre 8 godina

Na arbitrazu ,ja sta?
Imam osecaj da se Hrvatska smucila i svojim saveznicima,jer se sspori sa svim susedima iz bivse SFRJ:
-Slovenija-Piranski zalev
-Crna gora-Prevlaka
-Bosna i Hercegovina-reka Una i Neum(Peljeski most)
-Srbija-reka Dunav
Da li su svi "u krivu",a samo oni "U pravu"ili se samo radi o prostoj prepotentnosti?

Sarkasticno Prase

pre 8 godina

Ne, nećemo, i Zagreb nikada neće popustiti ni milimetar po tom kao ni drugim pitanjima, a arbitražu ćemo svakako izgubiti. Jer ovu zemlju vode amateri.
(a patriote ne postoje u vlasti, 24. jul 2015 12:51)

Pa nista, onda cemo da pozovemo tebe, pa ces ti sigurno to bolje da odradis...

Bux

pre 8 godina

Srbija je uvek spremna za saradnju i za pomirenje sa susedima.Nadamo se da ce u ovom slucaju biti dogovorom pronadjeno resenje koje ce zadovoljiti obe strane kako bi izbegli arbitrazu.

Zoran

pre 8 godina

Uveren sam da će premijer Srbije uspeti da postigne dogovor sa Hrvatima po pitanju granice, zato što je u ovom trenutku najbolje naći odgovarajuće rešenje za obe strane.

al jazzera

pre 8 godina

Pri razgranicenju,obicno se traze neke prirodne granice,a prirodna granica je reka,a tok odnosno matica reka je uvek bila granica izmedju nekih drzava ili neceg sto se razgranicava.

Zlatna ribica

pre 8 godina

Uvek treba pokusati sve resiti dijalogom. Ako ne moze, ima sudova koji ce doneti odluku. Mislim da smo stvarno bili maksimalno korektni prema svima u poslednje 2 godine. Nasi napori su jasno vidljivi i nadam se da ce EU uskoro otpoceti pregovore sa nama.

Tamara86

pre 8 godina

Svaki problem je resiv ukoliko su obe strane spremne na saradnju. U ovom slucaju, ukoliko razgovori ne budu uspesni, arbitraza je najbolje resenje...

Bojan

pre 8 godina

Treba im dati Sarengradsku i Vukovarsku adu, uvek su bile deo tih mesta. Oni nama ozemlje koje je nase sa njihove strane kako bismo prebacili granicni prelaz preko Dunava na hr teritoriju što je vazno Srbiji zbog Srba koji su vecina oko Vukovara i u gradu Vukovaru, delovima Baranje i selima oko Osijeka.

vojin81

pre 8 godina

Problem sa granicom jeste nas, ali koliko vidim Hrvatska ima isti problem sa Crnom Gorom i Slovenijom. Problem resiti u najbrzem mogucem roku, uz posredovanje medjunarodne zajednice.

ky3ma

pre 8 godina

E 100% ce Hrvati da se dogovore. pa oni su sada EU, kao sto ih je Slovenija pobedila tako oni sada ocekuju da i mi izvisimo. A mi hocemo jer ne uvodimo recimo sancije Rusiji. A kada bismo uveli zapad nam ne bi bio nista veci prijatelj, oni ulziica imaju dosta.

darko

pre 8 godina

Vucicu, ako ce Hrvati da se drze principa, onda ce pre arbitraze Srbija da ceka par godina duze na ulazak u EU, kao sta su oni cekali...
Pusti tu Sarenu adu i fino istrguj ono sta je nase s njihove strane, a sta njihovo s nase strane, i to je to.
Srbija ne moze da ceka arbitrazu...

a patriote ne postoje u vlasti

pre 8 godina

"Nadam se da ćemo biti u stanju da sa Zagrebom to rešimo u dobroj veri na način dobrih komšija i suseda.

Ne, nećemo, i Zagreb nikada neće popustiti ni milimetar po tom kao ni drugim pitanjima, a arbitražu ćemo svakako izgubiti. Jer ovu zemlju vode amateri.

munz

pre 8 godina

Botovi, odmorite se malo. Ni ne znate o čemu pišete. Katastarski gledano, oko 10.000 ha Hrvatske je na levoj obali Dunava i svega oko 2.000 ha Srbije na desnoj. Da, rešiće se dijalogom da se Hrvatima daju Šarengradska ada i atari oko Sombora i Apatina, i tu se možda nešto "izdžora". Tu dogovora nema, jer Hrvati žele sve i samo o maksimumu da pregovaraju. Srbija se drži konvencija da međunarodne granice idu sredinom tokova i na određena dokumenta razgraničenja SR Hrvatske i SAP Vojvodine i SR Srbije. Inače, susedima koji slave Oluju smo već vratili Vukovarsku adu i posle mesec dana su prekršili postignuti dogovor i počeli da legitimišu srpske ribare i čamdžije, da ih proteruju i nalažu da se jave u policijsku "postaju" u Vukovaru. Toliko o tome. Moraće arbitraža...

ZG_HR

pre 8 godina

Vucicu, ako ce Hrvati da se drze principa, onda ce pre arbitraze Srbija da ceka par godina duze na ulazak u EU, kao sta su oni cekali..
(darko, 24. jul 2015 12:36)
Problem se jednostavno riješi međusobno si priznati granice bivših Republika pa kako ispadne. Tko će malo na lijevu ili desnu stranu Dunava sasvim nebitno. Bitno je da sve prođe kulturno i civilizirano bez međusobnog podmetanja i nadmudrivanja.

drasko

pre 8 godina

Godinama pratim i ne mogu da verujem koliko se bahato i arogantno pomaze ta Hrvatska u regionu.Em su nepravedno i nicim zasluzeno dobili tu Avnojevsku Hrvatsku, umesto da budu sankcionisani zbog zvanicne saradnje njihove drzave sa nacistickom Nemackom. A danas pruljubljena uz NATO i EU i dalje se bahati do poslednjeg pedlja spornih teritorija sa nama na par mesta, sa Bosnom oko Neuma, sa Crnom Gorom oko Prevlake i sa Slovenijom oko Piranskog zaliva. I mi jos uvek pricamo bajke o Titu i SFRJ koja je nekom bila majka a nekom zaista maceha.

logika narodu

pre 8 godina

Ako je Šarengrad u Hrvatskoj a ada se zove Šarengradska ada, ne treba biti previše pametan za zaključak kome ona pripada. Isto je i s Vukovarskaom adom.

Heroj

pre 8 godina

Ako može da se izbegne arbitraža, bilo bi najidealnije rešenje. Najbolje bi bilo da Hrvati dođu do Beograda na kaficu, partiju šaha i razgovora, pa da se lepo međusobno dogovorimo!

Sale

pre 8 godina

Drago mi je da je ovo najveći problem Srbije i Hrvatske, ostrvce za koje prvi put u životu čujem.
To mi govori da je sve drugo rešeno, pa se sada bavimo sitnim administrativnim pitanjima.

Geravica

pre 8 godina

Za srpsku ekonomiju je veoma bitna što bolja ekonomska saradnja sa zemljama regiona, jer su upravo te zemlje najveći uvoznici srpske robe.

nba

pre 8 godina

Bitnije od toga je za srbe, sada građane srbije..Kad će hrvatska isplatiti stečeno pravo "mirovine od 1991 do 1998 godine" koje su mimo svih pravnih,humanitarnih i civilizacijskih normi obustavili srbima iz hrvatske koji su sada gerađani srbije

Leopard

pre 8 godina

Tačka graničnog sporenja između Hrvatske i Srbije je Šarengradska ada. U rešavanju pitanja graničnih sporenja, Hrvatska ne primenjuje jedan princip što nije dobro.

Sale

pre 8 godina

Drago mi je da je ovo najveći problem Srbije i Hrvatske, ostrvce za koje prvi put u životu čujem.
To mi govori da je sve drugo rešeno, pa se sada bavimo sitnim administrativnim pitanjima.

Heroj

pre 8 godina

Ako može da se izbegne arbitraža, bilo bi najidealnije rešenje. Najbolje bi bilo da Hrvati dođu do Beograda na kaficu, partiju šaha i razgovora, pa da se lepo međusobno dogovorimo!

drasko

pre 8 godina

Godinama pratim i ne mogu da verujem koliko se bahato i arogantno pomaze ta Hrvatska u regionu.Em su nepravedno i nicim zasluzeno dobili tu Avnojevsku Hrvatsku, umesto da budu sankcionisani zbog zvanicne saradnje njihove drzave sa nacistickom Nemackom. A danas pruljubljena uz NATO i EU i dalje se bahati do poslednjeg pedlja spornih teritorija sa nama na par mesta, sa Bosnom oko Neuma, sa Crnom Gorom oko Prevlake i sa Slovenijom oko Piranskog zaliva. I mi jos uvek pricamo bajke o Titu i SFRJ koja je nekom bila majka a nekom zaista maceha.

a patriote ne postoje u vlasti

pre 8 godina

"Nadam se da ćemo biti u stanju da sa Zagrebom to rešimo u dobroj veri na način dobrih komšija i suseda.

Ne, nećemo, i Zagreb nikada neće popustiti ni milimetar po tom kao ni drugim pitanjima, a arbitražu ćemo svakako izgubiti. Jer ovu zemlju vode amateri.

darko

pre 8 godina

Vucicu, ako ce Hrvati da se drze principa, onda ce pre arbitraze Srbija da ceka par godina duze na ulazak u EU, kao sta su oni cekali...
Pusti tu Sarenu adu i fino istrguj ono sta je nase s njihove strane, a sta njihovo s nase strane, i to je to.
Srbija ne moze da ceka arbitrazu...

Leopard

pre 8 godina

Tačka graničnog sporenja između Hrvatske i Srbije je Šarengradska ada. U rešavanju pitanja graničnih sporenja, Hrvatska ne primenjuje jedan princip što nije dobro.

ky3ma

pre 8 godina

E 100% ce Hrvati da se dogovore. pa oni su sada EU, kao sto ih je Slovenija pobedila tako oni sada ocekuju da i mi izvisimo. A mi hocemo jer ne uvodimo recimo sancije Rusiji. A kada bismo uveli zapad nam ne bi bio nista veci prijatelj, oni ulziica imaju dosta.

Zlatna ribica

pre 8 godina

Uvek treba pokusati sve resiti dijalogom. Ako ne moze, ima sudova koji ce doneti odluku. Mislim da smo stvarno bili maksimalno korektni prema svima u poslednje 2 godine. Nasi napori su jasno vidljivi i nadam se da ce EU uskoro otpoceti pregovore sa nama.

Tamara86

pre 8 godina

Svaki problem je resiv ukoliko su obe strane spremne na saradnju. U ovom slucaju, ukoliko razgovori ne budu uspesni, arbitraza je najbolje resenje...

vojin81

pre 8 godina

Problem sa granicom jeste nas, ali koliko vidim Hrvatska ima isti problem sa Crnom Gorom i Slovenijom. Problem resiti u najbrzem mogucem roku, uz posredovanje medjunarodne zajednice.

Geravica

pre 8 godina

Za srpsku ekonomiju je veoma bitna što bolja ekonomska saradnja sa zemljama regiona, jer su upravo te zemlje najveći uvoznici srpske robe.

ZG_HR

pre 8 godina

Vucicu, ako ce Hrvati da se drze principa, onda ce pre arbitraze Srbija da ceka par godina duze na ulazak u EU, kao sta su oni cekali..
(darko, 24. jul 2015 12:36)
Problem se jednostavno riješi međusobno si priznati granice bivših Republika pa kako ispadne. Tko će malo na lijevu ili desnu stranu Dunava sasvim nebitno. Bitno je da sve prođe kulturno i civilizirano bez međusobnog podmetanja i nadmudrivanja.

munz

pre 8 godina

Botovi, odmorite se malo. Ni ne znate o čemu pišete. Katastarski gledano, oko 10.000 ha Hrvatske je na levoj obali Dunava i svega oko 2.000 ha Srbije na desnoj. Da, rešiće se dijalogom da se Hrvatima daju Šarengradska ada i atari oko Sombora i Apatina, i tu se možda nešto "izdžora". Tu dogovora nema, jer Hrvati žele sve i samo o maksimumu da pregovaraju. Srbija se drži konvencija da međunarodne granice idu sredinom tokova i na određena dokumenta razgraničenja SR Hrvatske i SAP Vojvodine i SR Srbije. Inače, susedima koji slave Oluju smo već vratili Vukovarsku adu i posle mesec dana su prekršili postignuti dogovor i počeli da legitimišu srpske ribare i čamdžije, da ih proteruju i nalažu da se jave u policijsku "postaju" u Vukovaru. Toliko o tome. Moraće arbitraža...

Hr

pre 8 godina

Uvijek je bolje na međunarodni sud, nego na arbitažu ako nema dogovora.

Sud sudi po dokumentima neutralno i nepristrano, a arbitraža je malo prava i puno politike...

Čist odnos i duga ljubav = sud.

Sarkasticno Prase

pre 8 godina

Ne, nećemo, i Zagreb nikada neće popustiti ni milimetar po tom kao ni drugim pitanjima, a arbitražu ćemo svakako izgubiti. Jer ovu zemlju vode amateri.
(a patriote ne postoje u vlasti, 24. jul 2015 12:51)

Pa nista, onda cemo da pozovemo tebe, pa ces ti sigurno to bolje da odradis...

Cile

pre 8 godina

Na arbitrazu ,ja sta?
Imam osecaj da se Hrvatska smucila i svojim saveznicima,jer se sspori sa svim susedima iz bivse SFRJ:
-Slovenija-Piranski zalev
-Crna gora-Prevlaka
-Bosna i Hercegovina-reka Una i Neum(Peljeski most)
-Srbija-reka Dunav
Da li su svi "u krivu",a samo oni "U pravu"ili se samo radi o prostoj prepotentnosti?

nikolapd

pre 8 godina

Ja sam za to da se ostrvo prekopa, tako da ne pripada ni jednima, a ni drugima. Pola zemlje na levu, a pola na desnu stranu Dunava i cist racun, duga ljubav :)

Ljuban

pre 8 godina

Hrvatskoj ne odgovara avnojevska granica samo u slucaju sporenja oko granice kada je Srbija u pitanju i poziva se na zemljisne knjige iz vremena Austrugarske. Oni tumace onako kako njima odgovara, a ne kako je realno!

78

pre 8 godina

Treba Srbija da pokusa kroz pregovore sa Hrvatskom da resi problem granice. Ukoliko se uvidi da Hrvatska nije spremna da se pregovorima resi problem, treba pribeci arbitrazi.Jer oni imaju problem i sa Crnom Gorom i Slovenijom.

d

pre 8 godina

dati im adu al tražiti put do mosta 25maj il put za jamenu.jel ćemo adi izgubiti.a i sad je u vlasništvu srbije 25god i ništa nismo uradili sa njom a mogli smo vegas napraviti

Hemera

pre 8 godina

Premijer zaista želi da se uspostavi dogovor sa Hrvatskom i da to reši u dobroj veri na način dobrih komšija i suseda. Mislim da će za to postojati dobra volja i u Zagrebu i u Beogradu. Ako ne imaće dovoljno snage da se zajednički dogovore i da idu na arbitražu. Zahvaljujući Aleksandru Vučiću Srbija će biti jaka i razvijena država, koja će imati dobrosusedske odnose sa državama u regionu. Srbija i Hrvatska treba da grade nove odnose.

Oliva

pre 8 godina

Drzava bi trebalo da odredi svoje prioritete.Ne gubiti snagu na nesto sto ne pripada prioritetima prvog reda.Popustiti , a pokusati doci do dogovora tamo gde nam je od veceg znacaja.

Bux

pre 8 godina

Srbija je uvek spremna za saradnju i za pomirenje sa susedima.Nadamo se da ce u ovom slucaju biti dogovorom pronadjeno resenje koje ce zadovoljiti obe strane kako bi izbegli arbitrazu.

jagodica

pre 8 godina

mi smo vise puta pokazali da nam je stalo do dobrih odnosa sa svima, narocito sa zemljama u regionu i spremni smo na kompromis samo da se dodje do resenja..

Kaja

pre 8 godina

Kroz istoriju samo Hrvati ni sa kim nisu mogli da se dogovore. Evo i sada je situacija takva. Samo sto se cini da je sada na celu nase drzave covek koji nece dati srpsku zemlju, kao sto su to cinili njegovi prethodnici.

al jazzera

pre 8 godina

Pri razgranicenju,obicno se traze neke prirodne granice,a prirodna granica je reka,a tok odnosno matica reka je uvek bila granica izmedju nekih drzava ili neceg sto se razgranicava.

Mica

pre 8 godina

Hrvatskoj apetit prema srpskoj zemlji ne jenjava, pa tako prema hrvatskom tumacenju veliki delovi opstine Apatin, gotovo do samog ulaska u grad, pripadaju Hrvatskoj. Ovo ne moze da prihvati niko normalan!

Marko81

pre 8 godina

Ovaj navedeni problem je najlakse resiti dijalogom po nekim univerzalnim principima koji vaze u takvoj vrsti dijaloga uz naravno obostrane argumente, a na zadovoljstvo svake od strana. Samo tako problemi se nece gurnuti pod tepih i nece praviti prepreke u buducnosti.

Zoran

pre 8 godina

Uveren sam da će premijer Srbije uspeti da postigne dogovor sa Hrvatima po pitanju granice, zato što je u ovom trenutku najbolje naći odgovarajuće rešenje za obe strane.

Milan

pre 8 godina

Verujem u dijalog, to je nacin kojim Srbija resava svoje probleme u proteklom periodu. Saradnja i dijalog su nam neophodni sa svima a narocito sa susedima.

JACA - JACIKA

pre 8 godina

Naravno da cu uvek podrzati da se problemi pre svega resavaju dogovorom. Treba Srbija da pokusa kroz pregovore sa Hrvatskom da resi problem granice. Medjutim ne treba se mnogo nerviratii trositi energiju i zivce ukoliko se uvidi da Hrvatska nije spremna da se pregovorima resi problem, treba pribeci arbitrazi.Jer oni imaju problem i sa Crnom Gorom i Slovenijom.

Jola

pre 8 godina

Treba Srbija da pokuša kroz pregovore sa Hrvatskom da reši problem granice. međutim ne treba se mnogo trošiti ukoliko se uvidi da Hrvatska nije spremna da se pregovorima reši problem, treba pribeći arbitraži.

TT

pre 8 godina

A kako to sada? Ja opet ne razumem tu hrvatsku cuvenu "logiku".
Borili se svim silama za ocuvanje avnojevskih granica, a na ovom posebnom slucaju ne zele da postuju te iste granice utvrdjene 1945-e, vec iskopali negde iz naftalina neke predjasnje recne tokove i kojesta! Znaci kako im gde vise odgovara?!
Ako cemo tako drage komsije, da vratite onda celu Baranju Srbiji kao sto je to bilo 1918-e!
Stvarno su prevrsili ama bas svaku meru! Ne mogu oni da dobiju bas sve sto su naumili!

YEYANA

pre 8 godina

Kao i svi gradjani Srbije a verujem i Hrvatske nisam ni mislio da će se problem granice drugačije rešavati osim dijalogom, i u pravu je premijer Srbije, principi razgranučenja treba da su jedinstevni za sve slučajeve .

megatronman

pre 8 godina

Napravit zabavni park tipa open air za koncerte za Hrvate i Srbe. Nešto tipa Splavovi u Beogradu. Bezcarinska zona. Ali za to treba imati hrabrosti i zdravog razuma!

nba

pre 8 godina

Bitnije od toga je za srbe, sada građane srbije..Kad će hrvatska isplatiti stečeno pravo "mirovine od 1991 do 1998 godine" koje su mimo svih pravnih,humanitarnih i civilizacijskih normi obustavili srbima iz hrvatske koji su sada gerađani srbije

logika narodu

pre 8 godina

Ako je Šarengrad u Hrvatskoj a ada se zove Šarengradska ada, ne treba biti previše pametan za zaključak kome ona pripada. Isto je i s Vukovarskaom adom.

Vlada

pre 8 godina

Hrvatski sabor je u vreme HDZ doneo odluku da se Srbiji prepuste ti delovi sa backe strane ali usledila je oštra reakcija iz EU i receno Hrvatima da nema poklanjanja. To je izjavio jedan hr politicar iz vladajuce SDP.

Ceca

pre 8 godina

Bitno je da postoji volja da se pokrene to pitanje i da se dodje do dogovora. Do pre par godina smo vecinu problema gurali pod tepih i cekali da se sami rese.

marijana

pre 8 godina

U prošlosti je toliko je bilo sporova sa hrvatima i svi su rešavani unjihovu korsist. Mislim da je vrme da ovaj pripadne u našu korist.

mega

pre 8 godina

Ne sme se dozvoliti hrvatskoj strani da prisvaja svojevoljno teritoriju bez prethodnog dijaloga i postignutog dogovora. Proslo je vreme kada smo poklanjali i cepkali nasu jedinu Srbiju.

Vikipedia

pre 8 godina

Uvek je dobro pokusati stvar resiti internim dogovorom i razgovorima, a na arbitrazu ne treba gldati kao potencijalni neprijateljski cin vec samo nacin na koji se resavaju nedoumice medju drzavama. Cak i pokretanjem arbitraze nasa zemlja ostaje na kursu dobrosusedske politike.

voša

pre 8 godina

Napravit zabavni park tipa open air za koncerte za Hrvate i Srbe. Nešto tipa Splavovi u Beogradu. Bezcarinska zona. Ali za to treba imati hrabrosti i zdravog razuma!
(megatronman, 24. jul 2015 14:07)

...nije ti loša ideja ali poenta je u katastarskim knjigama ...zbog pomeranja dunava ...dakle veći delovi Hrvatske su u Vojvodini nego Vojvodjanski u Hrvatskoj ...to je problem ..a najgore je to što recimo pola kvadratnog km je sa ove strane dunava pa bi pogranična policija imala užasno puno posla ...pogotovo hrvaska ...jer to je na više mesta pomalo.

George

pre 8 godina

Dogovor sa RH se neće nikako postići, a ići na arbitražu je unaprijed izgubljena stvar. Arbitraža "neutralne" međunarodne zajednice ići će toliko dasleko da će RH dobiti sve ono što je bilo pod NDH i Pavelićem. Srbije će izgubiti gomilu teritorija zbog Njemačke i Austrije (izgubljena 2 Svjetska rata), a zbog Amera i Engleza radi privrženosti Rusiji. Nisu li i zadnje odluke fudbalske federacije dovoljan pokazatelj odnosa prema Hrvatskoj i prema Srbiji.
Sa RH se može pregovarati samo da granica ide sredinom Dunava, a nikako da prelazi Dunav na lijevu ili desnu stranu. Ako se sada izgubi teritirij više se nikada neće povratiti, a ulazak u EU i dalje ostaje upitan jer Zapad je nesklon Srbiji. EU će se, vjerujem, raspasti za desetak godina, a Srbija TRAJNO ostaje bez STRATEŠKI važnog teritorija jer RH dolazi na puškomet do Novog Sada, Apatin je skoro odsječen od matice. Moj savjet, savjet jednog 80-godišnjaka .....nikako pristati na arbitražu jer je to unaprijed izgubljen slučaj.

Mirko

pre 8 godina

Nije problem samo ta ada vec kompletna granica na Dunavu od Bogojeva do madjarske granice. Ja bih voleo da se dve drzave dogovore, ali imaju toliko suprotne stavove da se dogovor cini nemogucim.

Jadar

pre 8 godina

Treba odmah ići na medjunarodnu arbitražu za Dunav i razgraničenje sa Hrvatskom Hrvati se boje kompromisa i kada ga postignu ne poštuju ga.

Ante

pre 8 godina

Tijekom Jugoslavije ovaj otok se nalazio u sastavu Socijalističke Republike Hrvatske. Tijekom zadnjeg rata JNA je osvojila ovaj otok te ga do kraja rata drži pod okupacijom.
Godine 1992. Hrvatska postaje neovisna. Odlukom Badinterove komisije republičke granice postaju državne tako da Šarengradska ada postaje i službeno hrvatski otok pod srpskom okupacijom.
Godine 1998. mirovnim sporazumom Baranja i Istočna Slavonija su vraćene Hrvatskoj, ali Srbija odbija vratiti Šarengradsku adu koja ostaje pod vojnom okupacijom. Pod okupacijom SR Jugoslvije ostaju i još neki otoci na lijevoj obali Dunava.

ZG74

pre 8 godina

1. U svim navedenim sporovima Hrvatska koristi samo jedan princip: katastarske granice. Izuzetak je spor sa Crnom Gorom gdje spor i nije teritorijalni nego statusni.
2. Hrvatska na Dragonji ne inzistira na granici na sredini korita rijeke, nego na katastarskoj granici. Problem je sto se hrvatski i slovenski katastar ne podudaraju, ali ne odstupa se od principa.
3. Nije istina da granice na moru nisu postojale. Pogledajte atlase iz SFRJ.
4. Slovenija ima pravo nesmetanog pristupa otvorenom moru, ali to nema veze sa teritorijalnim granicama.
5. Nije fer reci da Hrvatska ima probleme sa svim susjedima i da je problem samo u Hrvatskoj, jer i Slovenija ima problem sa 2 od 4 susjeda, Hrvatska sa 4 od 6, Bosna sa 3 od 3 (a sa samom sobom), Crna Gora sa 2 od 4, a takvih sporova ima 30-ak u Evropi i to na granicama koje posto 70 i vise godina
6. Spor HR i SRB je drukčiji u naravi od spora HR i SLO jer i Hrvatska i Srbija imaju valjanu pravnu osnovu, pregovarat će i ako se ne dogovore ići će na sud. U sporu Hrvatske i Slovenije slovenska strana ima vrlo tanke pravne argumente i inzistirala je ne tome da se spor riješi u sklopu pristupa EU. To je ucjena koju Hrvatska ne radi prema Srbiji.

Melkior

pre 8 godina

Dragi susjedi, toliko ste uživali kad su nam Slovenci priuštili blokadu pregovora sa EU i ucjenili nas da pod svaku cijenu pogranični spor oko Savudrije/Pirana moramo riješavati pred arbitražom, a ne pred nekim međunarodnim sudom. Razlog slovenske ucjene je bio jednostavan - arbitraža je Slovencima puno više odgovarala jer se u arbitraži suci ne moraju striktno pridržavati međunarodnog prava nego mogu odlučivati i na temelju nekih drugih kriterija. Da smo bili pred bilo kojim Međunarodnim sudom Slovenci bi već odavno znali na čemu su i što im (ne)pripada, ali ovako još uvijek gaje nade da će korupcijom i kriminalom dobiti dio mora i kopna koji im jednostavno ne pripada niti po jednom međunarodnom pravnom aktu. Kako smo mi sad u poziciji Slovenije, a vi u poziciji Hrvatske možda nebi bilo loše da se i mi prema vama počnemo ponašati na jednak način? Šta mislite? Ja ipak nisam za to i mislim da nije fer koristiti trenutni odnos snaga kako bi ucjenama iskamčio od susjeda nešto što je njegovo. Susjed je susjed i treba ga poštovati jer ti je dobar susjed važniji nego daleki rođak. Vašem premijeru koji zlonamjerno izvrće tezu o različitim principima ( što je ipak sitnica u usporedbi činjenicom da ista osoba bez imalo skrupula negira i sam čin genocida) bih samo poručio da se Hrvati drže samo jednih te istih principa. Radi se o principima o razgraničenju SFRJ republika koje je utvrdila Badinterova komisija, a na osnovu kojih je došlo i do priznanja svih biših SFRJ republika u UN-u.

Bojan

pre 8 godina

Treba im dati Sarengradsku i Vukovarsku adu, uvek su bile deo tih mesta. Oni nama ozemlje koje je nase sa njihove strane kako bismo prebacili granicni prelaz preko Dunava na hr teritoriju što je vazno Srbiji zbog Srba koji su vecina oko Vukovara i u gradu Vukovaru, delovima Baranje i selima oko Osijeka.

hrvat

pre 8 godina

Ja sam hrvat iz Osijeka i boli me briga za nekakvu adu! Ako ju hocete eto vam je jer nevidim stvarno sta bi snjom osim da je spricamo protiv komaraca jer u protivnom se nemozes tamo ni staviti stap za pevanje.

Zg

pre 8 godina

Državna granica je sredina toka reke, nemoguće je napraviti na drugom mestu.
(Zna se gde je granica, 24. jul 2015 14:27)

I onda da svake godine mijenjamo granicu, jer Dunav konstantno meandrira i za 100 godina neće biti isti tok rijeke kao što je danas?

Aleksandar

pre 8 godina

Isto ce se resiti kao i tuzba za ratne zlocine,mi smo bili spremni za povlacenje,ali oni su zbog nekog nacionalistickog elemnta pred izbore to odbacili....medjutim kako se postuje medjunarodno pravo,i kako se sudi ne ocekujem nikavu korist od toga,jos ce se to prologirati bar jos jednu deceniju ili dve!!!

Todor

pre 8 godina

Izvesni Čeh Jedlička je na jednom od spornih “džepova“ od 7 km2 već osnovao državu Linerland. Srbija i Hrvatska mogu najlakše da reše problem da ostale sporne „džepove“ daju Jedlički. Imaćemo još jednog suseda „Liberland na vodi“.

nikola

pre 8 godina

a osim te Ade, sta je sa granicama kod Bezdana, Apatina. Jel Vucic obavesten da kod nas vec ima na desetine stranaca koje upadaju preko Dunava na Sigu, ostrvo u Hrvatskoj kako bi dosli na tlo zemlje koju oni nazivaju Liberland. Progrlasio je je Ceh zajedno sa tvorcem BitKoina koji idu po svetu i lobiraju po ambasadama da strane drzave krenu da priznaju Liberland. Za sada jedina reakcija Srbije je da nemaju komentar na tu glupost.

bez_cenzure

pre 8 godina

Tuđman i Milošević su potpisali da granica ide sredinom Dunava. Hrvati izgleda poštuju samo kako njima odgovara i pozivaju se na neke austrougarske karte kada nisu ni postojali kao država. Nerealno je očekivati da recimo Hrvatska dobije dio grada Apatina i apatinsku marinu. Meni i dalje nije jasno kako je Srbija uopšte pristala na takvu granicu. Ako bi im i pripala Šarengradska ada kopno oko Ade ne bi trebalo da im pripadne jer bi previše duboko ulazili u teritoriju Srbije.

Natanijel

pre 8 godina

Srbija je već pokazala dobru volju, ali se neće ići protiv državnih interesa. Ako Hrvati žele korektan dogovor, u redu, ako ne, na sud.

smokvica

pre 8 godina

Jasno je i njima da posle otkazivanja učešća stranih sila u proslavi "oluje" više nemaju iste pozicije i da Srbija značajno jače utiče na te iste njihove prijatelje koji su im jednom omogućili da progonom etnički očiste Hrvatsku od Srba.

Objavite ovaj komentar

pre 8 godina

Bez šale ! Sva rešenja bi se našla da Rusi još jednom dođu do zapadnih granica Nemačke. Siguran sam da bi svi Brozovi projekti o dominaciji Hrvata i Albanaca pala u vodu.

Ivanaaa

pre 8 godina

@Ljubivoje, i ja mislim da im nista nece odgovarati, tako da od dogovora nema nista, najverovatnije ce se ici na arbitrazu, pa sta nam Bog da, ipak je to najbezbolniji scenario.

munz

pre 8 godina

Botovi, odmorite se malo. Ni ne znate o čemu pišete. Katastarski gledano, oko 10.000 ha Hrvatske je na levoj obali Dunava i svega oko 2.000 ha Srbije na desnoj. Da, rešiće se dijalogom da se Hrvatima daju Šarengradska ada i atari oko Sombora i Apatina, i tu se možda nešto "izdžora". Tu dogovora nema, jer Hrvati žele sve i samo o maksimumu da pregovaraju. Srbija se drži konvencija da međunarodne granice idu sredinom tokova i na određena dokumenta razgraničenja SR Hrvatske i SAP Vojvodine i SR Srbije. Inače, susedima koji slave Oluju smo već vratili Vukovarsku adu i posle mesec dana su prekršili postignuti dogovor i počeli da legitimišu srpske ribare i čamdžije, da ih proteruju i nalažu da se jave u policijsku "postaju" u Vukovaru. Toliko o tome. Moraće arbitraža...

George

pre 8 godina

Dogovor sa RH se neće nikako postići, a ići na arbitražu je unaprijed izgubljena stvar. Arbitraža "neutralne" međunarodne zajednice ići će toliko dasleko da će RH dobiti sve ono što je bilo pod NDH i Pavelićem. Srbije će izgubiti gomilu teritorija zbog Njemačke i Austrije (izgubljena 2 Svjetska rata), a zbog Amera i Engleza radi privrženosti Rusiji. Nisu li i zadnje odluke fudbalske federacije dovoljan pokazatelj odnosa prema Hrvatskoj i prema Srbiji.
Sa RH se može pregovarati samo da granica ide sredinom Dunava, a nikako da prelazi Dunav na lijevu ili desnu stranu. Ako se sada izgubi teritirij više se nikada neće povratiti, a ulazak u EU i dalje ostaje upitan jer Zapad je nesklon Srbiji. EU će se, vjerujem, raspasti za desetak godina, a Srbija TRAJNO ostaje bez STRATEŠKI važnog teritorija jer RH dolazi na puškomet do Novog Sada, Apatin je skoro odsječen od matice. Moj savjet, savjet jednog 80-godišnjaka .....nikako pristati na arbitražu jer je to unaprijed izgubljen slučaj.

Melkior

pre 8 godina

Dragi susjedi, toliko ste uživali kad su nam Slovenci priuštili blokadu pregovora sa EU i ucjenili nas da pod svaku cijenu pogranični spor oko Savudrije/Pirana moramo riješavati pred arbitražom, a ne pred nekim međunarodnim sudom. Razlog slovenske ucjene je bio jednostavan - arbitraža je Slovencima puno više odgovarala jer se u arbitraži suci ne moraju striktno pridržavati međunarodnog prava nego mogu odlučivati i na temelju nekih drugih kriterija. Da smo bili pred bilo kojim Međunarodnim sudom Slovenci bi već odavno znali na čemu su i što im (ne)pripada, ali ovako još uvijek gaje nade da će korupcijom i kriminalom dobiti dio mora i kopna koji im jednostavno ne pripada niti po jednom međunarodnom pravnom aktu. Kako smo mi sad u poziciji Slovenije, a vi u poziciji Hrvatske možda nebi bilo loše da se i mi prema vama počnemo ponašati na jednak način? Šta mislite? Ja ipak nisam za to i mislim da nije fer koristiti trenutni odnos snaga kako bi ucjenama iskamčio od susjeda nešto što je njegovo. Susjed je susjed i treba ga poštovati jer ti je dobar susjed važniji nego daleki rođak. Vašem premijeru koji zlonamjerno izvrće tezu o različitim principima ( što je ipak sitnica u usporedbi činjenicom da ista osoba bez imalo skrupula negira i sam čin genocida) bih samo poručio da se Hrvati drže samo jednih te istih principa. Radi se o principima o razgraničenju SFRJ republika koje je utvrdila Badinterova komisija, a na osnovu kojih je došlo i do priznanja svih biših SFRJ republika u UN-u.

Aleksandar

pre 8 godina

Isto ce se resiti kao i tuzba za ratne zlocine,mi smo bili spremni za povlacenje,ali oni su zbog nekog nacionalistickog elemnta pred izbore to odbacili....medjutim kako se postuje medjunarodno pravo,i kako se sudi ne ocekujem nikavu korist od toga,jos ce se to prologirati bar jos jednu deceniju ili dve!!!

Todor

pre 8 godina

Izvesni Čeh Jedlička je na jednom od spornih “džepova“ od 7 km2 već osnovao državu Linerland. Srbija i Hrvatska mogu najlakše da reše problem da ostale sporne „džepove“ daju Jedlički. Imaćemo još jednog suseda „Liberland na vodi“.

drasko

pre 8 godina

Godinama pratim i ne mogu da verujem koliko se bahato i arogantno pomaze ta Hrvatska u regionu.Em su nepravedno i nicim zasluzeno dobili tu Avnojevsku Hrvatsku, umesto da budu sankcionisani zbog zvanicne saradnje njihove drzave sa nacistickom Nemackom. A danas pruljubljena uz NATO i EU i dalje se bahati do poslednjeg pedlja spornih teritorija sa nama na par mesta, sa Bosnom oko Neuma, sa Crnom Gorom oko Prevlake i sa Slovenijom oko Piranskog zaliva. I mi jos uvek pricamo bajke o Titu i SFRJ koja je nekom bila majka a nekom zaista maceha.

nba

pre 8 godina

Bitnije od toga je za srbe, sada građane srbije..Kad će hrvatska isplatiti stečeno pravo "mirovine od 1991 do 1998 godine" koje su mimo svih pravnih,humanitarnih i civilizacijskih normi obustavili srbima iz hrvatske koji su sada gerađani srbije

Geravica

pre 8 godina

Za srpsku ekonomiju je veoma bitna što bolja ekonomska saradnja sa zemljama regiona, jer su upravo te zemlje najveći uvoznici srpske robe.

nikola

pre 8 godina

a osim te Ade, sta je sa granicama kod Bezdana, Apatina. Jel Vucic obavesten da kod nas vec ima na desetine stranaca koje upadaju preko Dunava na Sigu, ostrvo u Hrvatskoj kako bi dosli na tlo zemlje koju oni nazivaju Liberland. Progrlasio je je Ceh zajedno sa tvorcem BitKoina koji idu po svetu i lobiraju po ambasadama da strane drzave krenu da priznaju Liberland. Za sada jedina reakcija Srbije je da nemaju komentar na tu glupost.

logika narodu

pre 8 godina

Ako je Šarengrad u Hrvatskoj a ada se zove Šarengradska ada, ne treba biti previše pametan za zaključak kome ona pripada. Isto je i s Vukovarskaom adom.

Bojan

pre 8 godina

Treba im dati Sarengradsku i Vukovarsku adu, uvek su bile deo tih mesta. Oni nama ozemlje koje je nase sa njihove strane kako bismo prebacili granicni prelaz preko Dunava na hr teritoriju što je vazno Srbiji zbog Srba koji su vecina oko Vukovara i u gradu Vukovaru, delovima Baranje i selima oko Osijeka.

Zlatna ribica

pre 8 godina

Uvek treba pokusati sve resiti dijalogom. Ako ne moze, ima sudova koji ce doneti odluku. Mislim da smo stvarno bili maksimalno korektni prema svima u poslednje 2 godine. Nasi napori su jasno vidljivi i nadam se da ce EU uskoro otpoceti pregovore sa nama.

Zoran

pre 8 godina

Uveren sam da će premijer Srbije uspeti da postigne dogovor sa Hrvatima po pitanju granice, zato što je u ovom trenutku najbolje naći odgovarajuće rešenje za obe strane.

Cile

pre 8 godina

Na arbitrazu ,ja sta?
Imam osecaj da se Hrvatska smucila i svojim saveznicima,jer se sspori sa svim susedima iz bivse SFRJ:
-Slovenija-Piranski zalev
-Crna gora-Prevlaka
-Bosna i Hercegovina-reka Una i Neum(Peljeski most)
-Srbija-reka Dunav
Da li su svi "u krivu",a samo oni "U pravu"ili se samo radi o prostoj prepotentnosti?

Leopard

pre 8 godina

Tačka graničnog sporenja između Hrvatske i Srbije je Šarengradska ada. U rešavanju pitanja graničnih sporenja, Hrvatska ne primenjuje jedan princip što nije dobro.

Mica

pre 8 godina

Hrvatskoj apetit prema srpskoj zemlji ne jenjava, pa tako prema hrvatskom tumacenju veliki delovi opstine Apatin, gotovo do samog ulaska u grad, pripadaju Hrvatskoj. Ovo ne moze da prihvati niko normalan!

Heroj

pre 8 godina

Ako može da se izbegne arbitraža, bilo bi najidealnije rešenje. Najbolje bi bilo da Hrvati dođu do Beograda na kaficu, partiju šaha i razgovora, pa da se lepo međusobno dogovorimo!

Ante

pre 8 godina

Tijekom Jugoslavije ovaj otok se nalazio u sastavu Socijalističke Republike Hrvatske. Tijekom zadnjeg rata JNA je osvojila ovaj otok te ga do kraja rata drži pod okupacijom.
Godine 1992. Hrvatska postaje neovisna. Odlukom Badinterove komisije republičke granice postaju državne tako da Šarengradska ada postaje i službeno hrvatski otok pod srpskom okupacijom.
Godine 1998. mirovnim sporazumom Baranja i Istočna Slavonija su vraćene Hrvatskoj, ali Srbija odbija vratiti Šarengradsku adu koja ostaje pod vojnom okupacijom. Pod okupacijom SR Jugoslvije ostaju i još neki otoci na lijevoj obali Dunava.

smokvica

pre 8 godina

Jasno je i njima da posle otkazivanja učešća stranih sila u proslavi "oluje" više nemaju iste pozicije i da Srbija značajno jače utiče na te iste njihove prijatelje koji su im jednom omogućili da progonom etnički očiste Hrvatsku od Srba.

darko

pre 8 godina

Vucicu, ako ce Hrvati da se drze principa, onda ce pre arbitraze Srbija da ceka par godina duze na ulazak u EU, kao sta su oni cekali...
Pusti tu Sarenu adu i fino istrguj ono sta je nase s njihove strane, a sta njihovo s nase strane, i to je to.
Srbija ne moze da ceka arbitrazu...

Bux

pre 8 godina

Srbija je uvek spremna za saradnju i za pomirenje sa susedima.Nadamo se da ce u ovom slucaju biti dogovorom pronadjeno resenje koje ce zadovoljiti obe strane kako bi izbegli arbitrazu.

ZG_HR

pre 8 godina

Vucicu, ako ce Hrvati da se drze principa, onda ce pre arbitraze Srbija da ceka par godina duze na ulazak u EU, kao sta su oni cekali..
(darko, 24. jul 2015 12:36)
Problem se jednostavno riješi međusobno si priznati granice bivših Republika pa kako ispadne. Tko će malo na lijevu ili desnu stranu Dunava sasvim nebitno. Bitno je da sve prođe kulturno i civilizirano bez međusobnog podmetanja i nadmudrivanja.

Sale

pre 8 godina

Drago mi je da je ovo najveći problem Srbije i Hrvatske, ostrvce za koje prvi put u životu čujem.
To mi govori da je sve drugo rešeno, pa se sada bavimo sitnim administrativnim pitanjima.

Oliva

pre 8 godina

Drzava bi trebalo da odredi svoje prioritete.Ne gubiti snagu na nesto sto ne pripada prioritetima prvog reda.Popustiti , a pokusati doci do dogovora tamo gde nam je od veceg znacaja.

Sarkasticno Prase

pre 8 godina

Ne, nećemo, i Zagreb nikada neće popustiti ni milimetar po tom kao ni drugim pitanjima, a arbitražu ćemo svakako izgubiti. Jer ovu zemlju vode amateri.
(a patriote ne postoje u vlasti, 24. jul 2015 12:51)

Pa nista, onda cemo da pozovemo tebe, pa ces ti sigurno to bolje da odradis...

Ljuban

pre 8 godina

Hrvatskoj ne odgovara avnojevska granica samo u slucaju sporenja oko granice kada je Srbija u pitanju i poziva se na zemljisne knjige iz vremena Austrugarske. Oni tumace onako kako njima odgovara, a ne kako je realno!

TT

pre 8 godina

A kako to sada? Ja opet ne razumem tu hrvatsku cuvenu "logiku".
Borili se svim silama za ocuvanje avnojevskih granica, a na ovom posebnom slucaju ne zele da postuju te iste granice utvrdjene 1945-e, vec iskopali negde iz naftalina neke predjasnje recne tokove i kojesta! Znaci kako im gde vise odgovara?!
Ako cemo tako drage komsije, da vratite onda celu Baranju Srbiji kao sto je to bilo 1918-e!
Stvarno su prevrsili ama bas svaku meru! Ne mogu oni da dobiju bas sve sto su naumili!

Tamara86

pre 8 godina

Svaki problem je resiv ukoliko su obe strane spremne na saradnju. U ovom slucaju, ukoliko razgovori ne budu uspesni, arbitraza je najbolje resenje...

bez_cenzure

pre 8 godina

Tuđman i Milošević su potpisali da granica ide sredinom Dunava. Hrvati izgleda poštuju samo kako njima odgovara i pozivaju se na neke austrougarske karte kada nisu ni postojali kao država. Nerealno je očekivati da recimo Hrvatska dobije dio grada Apatina i apatinsku marinu. Meni i dalje nije jasno kako je Srbija uopšte pristala na takvu granicu. Ako bi im i pripala Šarengradska ada kopno oko Ade ne bi trebalo da im pripadne jer bi previše duboko ulazili u teritoriju Srbije.

Zg

pre 8 godina

Državna granica je sredina toka reke, nemoguće je napraviti na drugom mestu.
(Zna se gde je granica, 24. jul 2015 14:27)

I onda da svake godine mijenjamo granicu, jer Dunav konstantno meandrira i za 100 godina neće biti isti tok rijeke kao što je danas?

marijana

pre 8 godina

U prošlosti je toliko je bilo sporova sa hrvatima i svi su rešavani unjihovu korsist. Mislim da je vrme da ovaj pripadne u našu korist.

Hemera

pre 8 godina

Premijer zaista želi da se uspostavi dogovor sa Hrvatskom i da to reši u dobroj veri na način dobrih komšija i suseda. Mislim da će za to postojati dobra volja i u Zagrebu i u Beogradu. Ako ne imaće dovoljno snage da se zajednički dogovore i da idu na arbitražu. Zahvaljujući Aleksandru Vučiću Srbija će biti jaka i razvijena država, koja će imati dobrosusedske odnose sa državama u regionu. Srbija i Hrvatska treba da grade nove odnose.

Kaja

pre 8 godina

Kroz istoriju samo Hrvati ni sa kim nisu mogli da se dogovore. Evo i sada je situacija takva. Samo sto se cini da je sada na celu nase drzave covek koji nece dati srpsku zemlju, kao sto su to cinili njegovi prethodnici.

ky3ma

pre 8 godina

E 100% ce Hrvati da se dogovore. pa oni su sada EU, kao sto ih je Slovenija pobedila tako oni sada ocekuju da i mi izvisimo. A mi hocemo jer ne uvodimo recimo sancije Rusiji. A kada bismo uveli zapad nam ne bi bio nista veci prijatelj, oni ulziica imaju dosta.

vojin81

pre 8 godina

Problem sa granicom jeste nas, ali koliko vidim Hrvatska ima isti problem sa Crnom Gorom i Slovenijom. Problem resiti u najbrzem mogucem roku, uz posredovanje medjunarodne zajednice.

hrvat

pre 8 godina

Ja sam hrvat iz Osijeka i boli me briga za nekakvu adu! Ako ju hocete eto vam je jer nevidim stvarno sta bi snjom osim da je spricamo protiv komaraca jer u protivnom se nemozes tamo ni staviti stap za pevanje.

mega

pre 8 godina

Ne sme se dozvoliti hrvatskoj strani da prisvaja svojevoljno teritoriju bez prethodnog dijaloga i postignutog dogovora. Proslo je vreme kada smo poklanjali i cepkali nasu jedinu Srbiju.

Hr

pre 8 godina

Uvijek je bolje na međunarodni sud, nego na arbitažu ako nema dogovora.

Sud sudi po dokumentima neutralno i nepristrano, a arbitraža je malo prava i puno politike...

Čist odnos i duga ljubav = sud.

Jadar

pre 8 godina

Treba odmah ići na medjunarodnu arbitražu za Dunav i razgraničenje sa Hrvatskom Hrvati se boje kompromisa i kada ga postignu ne poštuju ga.

YEYANA

pre 8 godina

Kao i svi gradjani Srbije a verujem i Hrvatske nisam ni mislio da će se problem granice drugačije rešavati osim dijalogom, i u pravu je premijer Srbije, principi razgranučenja treba da su jedinstevni za sve slučajeve .

Objavite ovaj komentar

pre 8 godina

Bez šale ! Sva rešenja bi se našla da Rusi još jednom dođu do zapadnih granica Nemačke. Siguran sam da bi svi Brozovi projekti o dominaciji Hrvata i Albanaca pala u vodu.

JACA - JACIKA

pre 8 godina

Naravno da cu uvek podrzati da se problemi pre svega resavaju dogovorom. Treba Srbija da pokusa kroz pregovore sa Hrvatskom da resi problem granice. Medjutim ne treba se mnogo nerviratii trositi energiju i zivce ukoliko se uvidi da Hrvatska nije spremna da se pregovorima resi problem, treba pribeci arbitrazi.Jer oni imaju problem i sa Crnom Gorom i Slovenijom.

al jazzera

pre 8 godina

Pri razgranicenju,obicno se traze neke prirodne granice,a prirodna granica je reka,a tok odnosno matica reka je uvek bila granica izmedju nekih drzava ili neceg sto se razgranicava.

ZG74

pre 8 godina

1. U svim navedenim sporovima Hrvatska koristi samo jedan princip: katastarske granice. Izuzetak je spor sa Crnom Gorom gdje spor i nije teritorijalni nego statusni.
2. Hrvatska na Dragonji ne inzistira na granici na sredini korita rijeke, nego na katastarskoj granici. Problem je sto se hrvatski i slovenski katastar ne podudaraju, ali ne odstupa se od principa.
3. Nije istina da granice na moru nisu postojale. Pogledajte atlase iz SFRJ.
4. Slovenija ima pravo nesmetanog pristupa otvorenom moru, ali to nema veze sa teritorijalnim granicama.
5. Nije fer reci da Hrvatska ima probleme sa svim susjedima i da je problem samo u Hrvatskoj, jer i Slovenija ima problem sa 2 od 4 susjeda, Hrvatska sa 4 od 6, Bosna sa 3 od 3 (a sa samom sobom), Crna Gora sa 2 od 4, a takvih sporova ima 30-ak u Evropi i to na granicama koje posto 70 i vise godina
6. Spor HR i SRB je drukčiji u naravi od spora HR i SLO jer i Hrvatska i Srbija imaju valjanu pravnu osnovu, pregovarat će i ako se ne dogovore ići će na sud. U sporu Hrvatske i Slovenije slovenska strana ima vrlo tanke pravne argumente i inzistirala je ne tome da se spor riješi u sklopu pristupa EU. To je ucjena koju Hrvatska ne radi prema Srbiji.

Milan

pre 8 godina

Verujem u dijalog, to je nacin kojim Srbija resava svoje probleme u proteklom periodu. Saradnja i dijalog su nam neophodni sa svima a narocito sa susedima.

a patriote ne postoje u vlasti

pre 8 godina

"Nadam se da ćemo biti u stanju da sa Zagrebom to rešimo u dobroj veri na način dobrih komšija i suseda.

Ne, nećemo, i Zagreb nikada neće popustiti ni milimetar po tom kao ni drugim pitanjima, a arbitražu ćemo svakako izgubiti. Jer ovu zemlju vode amateri.

Marko81

pre 8 godina

Ovaj navedeni problem je najlakse resiti dijalogom po nekim univerzalnim principima koji vaze u takvoj vrsti dijaloga uz naravno obostrane argumente, a na zadovoljstvo svake od strana. Samo tako problemi se nece gurnuti pod tepih i nece praviti prepreke u buducnosti.

Vikipedia

pre 8 godina

Uvek je dobro pokusati stvar resiti internim dogovorom i razgovorima, a na arbitrazu ne treba gldati kao potencijalni neprijateljski cin vec samo nacin na koji se resavaju nedoumice medju drzavama. Cak i pokretanjem arbitraze nasa zemlja ostaje na kursu dobrosusedske politike.

Vlada

pre 8 godina

Hrvatski sabor je u vreme HDZ doneo odluku da se Srbiji prepuste ti delovi sa backe strane ali usledila je oštra reakcija iz EU i receno Hrvatima da nema poklanjanja. To je izjavio jedan hr politicar iz vladajuce SDP.

Natanijel

pre 8 godina

Srbija je već pokazala dobru volju, ali se neće ići protiv državnih interesa. Ako Hrvati žele korektan dogovor, u redu, ako ne, na sud.

megatronman

pre 8 godina

Napravit zabavni park tipa open air za koncerte za Hrvate i Srbe. Nešto tipa Splavovi u Beogradu. Bezcarinska zona. Ali za to treba imati hrabrosti i zdravog razuma!

jagodica

pre 8 godina

mi smo vise puta pokazali da nam je stalo do dobrih odnosa sa svima, narocito sa zemljama u regionu i spremni smo na kompromis samo da se dodje do resenja..

78

pre 8 godina

Treba Srbija da pokusa kroz pregovore sa Hrvatskom da resi problem granice. Ukoliko se uvidi da Hrvatska nije spremna da se pregovorima resi problem, treba pribeci arbitrazi.Jer oni imaju problem i sa Crnom Gorom i Slovenijom.

d

pre 8 godina

dati im adu al tražiti put do mosta 25maj il put za jamenu.jel ćemo adi izgubiti.a i sad je u vlasništvu srbije 25god i ništa nismo uradili sa njom a mogli smo vegas napraviti

nikolapd

pre 8 godina

Ja sam za to da se ostrvo prekopa, tako da ne pripada ni jednima, a ni drugima. Pola zemlje na levu, a pola na desnu stranu Dunava i cist racun, duga ljubav :)

voša

pre 8 godina

Napravit zabavni park tipa open air za koncerte za Hrvate i Srbe. Nešto tipa Splavovi u Beogradu. Bezcarinska zona. Ali za to treba imati hrabrosti i zdravog razuma!
(megatronman, 24. jul 2015 14:07)

...nije ti loša ideja ali poenta je u katastarskim knjigama ...zbog pomeranja dunava ...dakle veći delovi Hrvatske su u Vojvodini nego Vojvodjanski u Hrvatskoj ...to je problem ..a najgore je to što recimo pola kvadratnog km je sa ove strane dunava pa bi pogranična policija imala užasno puno posla ...pogotovo hrvaska ...jer to je na više mesta pomalo.

Jola

pre 8 godina

Treba Srbija da pokuša kroz pregovore sa Hrvatskom da reši problem granice. međutim ne treba se mnogo trošiti ukoliko se uvidi da Hrvatska nije spremna da se pregovorima reši problem, treba pribeći arbitraži.

Mirko

pre 8 godina

Nije problem samo ta ada vec kompletna granica na Dunavu od Bogojeva do madjarske granice. Ja bih voleo da se dve drzave dogovore, ali imaju toliko suprotne stavove da se dogovor cini nemogucim.

Ceca

pre 8 godina

Bitno je da postoji volja da se pokrene to pitanje i da se dodje do dogovora. Do pre par godina smo vecinu problema gurali pod tepih i cekali da se sami rese.

Ivanaaa

pre 8 godina

@Ljubivoje, i ja mislim da im nista nece odgovarati, tako da od dogovora nema nista, najverovatnije ce se ici na arbitrazu, pa sta nam Bog da, ipak je to najbezbolniji scenario.