Nedelja, 05.07.2015.

21:59

"Cipras spalio poslednji most sa Evropom"

Nemački vicekancelar i ministar privrede Zigmar Gabrijel izjavio je da je grčki premijer Aleksis Cipras spalio poslednji most Grčke sa Evropom, prenosi AFP.

Izvor: B92

"Cipras spalio poslednji most sa Evropom" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

109 Komentari

Sortiraj po:

botovi 4. rajha

pre 8 godina

@MArko, 6. jul 2015 11:05
1. Dug Nemacke 2 170 milijardi evra, 74% BDPa, veci nego dug Srbije.

2.Ako Nemacka ne mora da vraca 280 milijardi svog duga Grckoj, zasto bi Grcka vracala Nemackoj?

3.Nemacka je zabranila izgradnju Turskog toka i time onemogucila razvoj i Grcke i Srbije i Makedonije.
U isto vreme oni grade jos 2 Severna toka.

4. Dug Grcke 1980. 1,5 milijardi evra 20% BDPa.
Dug Grcke danas posle 35 godina u blistavoj EU 320 milijardi evra 180% BDPa.

5.dug Grcke pre "paketa pomoci" 2009. bio 126% BDPa, a danas posle tolike "pomoci" 180%, a BDP smanjen za cetvrtinu od te silne pomoci.

U isto vreme Nemacka koja daje "pomoc" ima rast BDP,rast zaposlenosti.
Od te "pomoci" se obogatio onaj ko je dao "pomoc".
Kako je to moguce?

Marko

pre 8 godina

Faza 1.postavljanje vlade 2.štampanje bezvrednog novca i kreditiranje 3.za bezvrjedni papir, dobijaš realne vrijednosti države i uvodiš u dužničko ropstvo 4.tražiš smanjenje plata, da bi radnici u firmama koje su postale tvoje bili jeftina radna snaga.

Još_par_činjenica

pre 8 godina

Još nekoliko interesantnih činjenica:
– Od osnivanja Nemačke, ona je bankrotiravala 7 puta - poslednji put 1990. za vreme Helmuta kola. Grčka je za to vreme bankrotiravala 6 puta. Poslednji put 1932.

– U četiri navrata, Nemačkoj su, delimično ili u celosti, otpisivani dugovi usled bankrota: 1924, 1929, 1932 i 1953. Među 20 zemalja poverilaca koji su otpisali dug Nemačkoj 1953. nalazila se i Grčka.
Nemačka je, tvrde istoričari finansija, najveći prekršilac dužničkih obaveza u XX veku.

– Prosečna radna nedelja u Grčkoj traje 41h. U SAD 35h. U Nemačkoj 27 sati.

– Nemačka je, po osnovu prisilno podignutih kredita tokom II sv. rata, ostala dužna Grčkoj novca u protivvrednosti od oko 11 milijardi evra današnjih. (Prisilno podignuti krediti su novac koji je Nemačka iznudila od Grčke centralne banke tokom II sv. rata, naplaćujući troškove boravka svoje vojske na teritoriji Grčke tokom okupacije!) Osim toga, procenjuje se da su nemački vojnici u povlačenju iz Grčke tokom 1944. godine, opljačkali oko 40 miliona današnjih evra u gotovom novcu iz filijala banaka. E, da, i oko 7,5 miliona kilograma zlata.

– U Jonskom moru i severnom delu Egejskog, ima oko 25 milijardi barela naftnih rezervi. Otprilike isto toliko nalazi se i unutar kopna Grčke. Rezerve nafte u južnom Egeju i Kritskom moru još uvek nisu ispitane.

– Grci imaju najveću flotu trgovačkih brodova na svetu – ukupno 16,2% svetskog brodovlja, uključujući i tankere i transportne brodove.

I tako...

MArko

pre 8 godina

Činjenice:

1.0d 400 milijardi duga, Grci Nemačkoj duguju svega 60. Zla Nemačka?
2. 2010 godine Grčkoj je otpisano 45% dugova, a ostatak reprogramiran po nižim kamatama!
3. Penzija u Grčkoj 830e prosek, u Slovačkoj npr 430.
4. Grčka je u opasnim dugovima bila još 75-e, davno pre postojanja EU.
5. Ovi isti koji su pozovali na NE na referendumu, dva dana pre nego su rekli dosta zaduživanja povukli su kredit od 1,7 milijardi evra.

Manite me naivnih Grka i zle EU.

bezimena kojoj su počeli da objavljuju komentare

pre 8 godina

(b., 06. jul 2015 04:47)

'Ajmo malo bez izmišljanja!

Grčka je dobijala kredite na osnovu LAŽIRANIH izveštaja!

Da li je iko iz prethodnih vlasti odgovarao?
Nije!
Zašto nije?

Tolika neodgovornost (korumpiranost) i istovremeno bahatost (uzimamo, trošimo, ne vraćamo) Grka je zapanjujuća, nedopustiva i zaslužuje nultu toleranciju!

WATCHER

pre 8 godina

Sve se bojim da su Bugarima i Rumunima, a narocito sada Ukrajincima, kojima su dali 20 mlrd dolara bez uslovljavanja, medjunarodne finansijske instirucije postavljale jednako stroge uslove. Tvrdim, da ukoliko se Grci sada okrenu Rusima, MMF ce pristati na sve sto Grci traze.

Ma Moreakis

pre 8 godina

Meni je ovo da puknes od smeha,uzeli su ogroman novac iz fondova i banaka ,sa tim novcem nisu nista uradili znaci nisu postavili ni jedan simbolican aparat za kokice da bar nesto zaradi, slupali su kintu u nepovrat citao sam da su masinovodje dobijale dodatak na platu za pranje ruku koliko je to daleko islo.Sada kada im ti fondovi i banke traze novac nazad oni izadju na referendum i kazu ne ali vidi sada ovo,da stvar bude jos smesnija oni i traze jos para na zajam sa kojim nece i dalje nista raditi nego samo ga trositi.E to je nesto.

Pametnjaković

pre 8 godina

"Prema njegovoj oceni, Cipras i njegova vlada vode grčki narod putem odricanja i beznađa."

Manje odricanje od onog koje ste vi tražili, jer neće morati da vam plaćaju još i kamate.

Zvonilo

pre 8 godina

A onda zbogom barake na Breci, viknu Cipras i kasteas odvrnu jos jace,
dobicete razglednicu "Pozdrav iz africke zemlje Safari", zbogom zohari!

sinisa ivanovic

pre 8 godina

ne bih da stajem ni na stranu zelenasa niti onih koji su olako uzimali kredite koje sad ne bi da vrate, samo me interesuje, DALI JE NARODU GRCKOM NEKO DOBRO OBJASNIO STA ZNACI 'NE' NA REFERENDUMU /ILI "DA"/. dali to znaci da ce da se kurce oni kojima to "ne" apsolutno odgovara/crna berza, sverc itd/ a narod obicni da pati i na kraju ipak da plati ceh. pa posle par godina kada se ovi nafatiraju i kazu dosta smo se kurcili raja da plati pet puta vise . da ne bude TOLIKO NAM DOBRO IDE DA ME SRAMOTA TO DA PRIZNAM

Nervoza

pre 8 godina

Svi vi sto vrtite jednu istu pricu kao pokvarena ploca, tipa jel mogu ja da pozajmim pare, a da ne vratim. SHVATITE da licna pozajmica, ili pozajmica jednog coveka/ porodice pravnog ili fizickog lica nije isto sto i drzavna pozajmica i MMF. Jer tu, ulogu igra mnogo VISE faktora od same pozajmice i pare nisu sporne... Pa nismo u osnovnoj skoli da ovo moram da vam pisem ?

iskren

pre 8 godina

vecina pragmaticara smatra kako je Grcka napravila los posao!
Grcka je uradila ono sto je bilo najprece toga trenutka- spasavala cast i dostojanstvo i nadu u sopstvenu buducnost a ne reziranu u nekoj EU kancelariji!
Zdrav razum i hriscanski moral nas uce da novac ne sme biti jedina odrednica zivota jer je to put u moralnu i duhovnu propast!
Mozda ce Grci neko vreme ziveti i teze ali ce im biti lakse!!!
Tu negde, u toj moralnoj obnovi rodice se i klica ekonomskog oporavka!

Lusy

pre 8 godina

Ovakav razvoj situacije će pogodovati razvoju političkog programa Borka Stefanovića ( i Jova Bakića) i njegovog prihvatanja od strane gradjana!
Možda se ne slažem u potpunosti sa njihovim ekonomskim programom, ali za sekularizaciju ove države ću svakako glasati! A trenutno to jedino oni nude.

Zoran D Nikolic

pre 8 godina

Ne razumem se u politiku i ekonomiju. Ne sagledavam posledice odluke referenduma. Ne znam u kom pravcu ce sve ovo ici. Verovatno Grci sebe uvode u zestoke probleme...Ali,znam da su jos jednom dokazali da su potomci hrabrog kralja Leonide i njegovih 300 besmrtnika. Kada je trebalo da se pokaze i dokaze odlucnost, muskost i nepokornost Grci su to uradili na fascinantan nacin. Cinjenice mozda govore da su sebi stavili omcu oko vrata, ali postoji cena preko koje se ne prodaje ponos. Mozda ovo Grke povlaci u sunovrat, ali se pitam gde ovo povlaci EU? I koliko sve zlosutno zvucalo po Grke, pitam se da li EU ima u sebi tu dozu ponosa i muskosti. Nije li napuklo u njoj ovim referendumom Grka, upravo tamo gde su sustinski truli... Da li shvataju da ovaj samoubilacki potez Grka i njih povlaci u bezdan? Ali, pitanje je da li imaju grcku muskost i hrabrost? Znam da su Grci ovome doprineli svojom lenjoscu i neodgovornoscu, ali nisu li sada toj "civilizovanoj" Evropi odrzali lekciju zivota, jacu od svake moci novca? Tesko da ovo nece povuci simultani sled dogadjaja, koji mozda budu pogubniji po EU, nego po Grcku...Podvlacim: Ne znam i mnogo toga ne razumem, samo postavljam pitanja...

Zoki

pre 8 godina

Razumem da je mnogima Grcka simpaticna, (i meni je, iz drugih razloga), ali mi smo po stepenu razvoja kilometrima daleko od Grcke. Pogledajte na primer kakva je infrastruktura u Grckoj: prijatelj koji se bavi poljoprivredom i koji je ranije cesto poslovno isao u Grcku, odusevljen je irigacionim sistemima, stepenom zastite od grada, uredjenoscu maslinjaka. To je nesto na sta se treba ugledati, i voleo bih kada bi onima, koji sada podrzavaju Grcku, imali to u vidu. Naspram Srbije, Grcka je ipak uredjena drzava.

Trandafil Karanfilovski

pre 8 godina

Citam komentare i ljudi toliko lupetaju da je to strasno...svi ovi sto imaju razumevanje za Grcku ako nije problem da mi ostave broj telefona da od njih uzmem pozajmicu jer nijedna banka nece da mi da kredit, a onda cu da "dostojanstveno" i "slobodoumno" kazem da necu robovati dugovima i da necu da vratim pare...tj. ja cu da odlucim kako i kada cu da vratim...i jos cu da vas kritikujem ako necete opet da mi date.
(Moo, 5. jul 2015 23:50)

Ostavio bih ti broj telefona ali samo da ti kazem da necu da ti pozajmim pare jer znam da nemas da mi vratis.
To su mogli i kreditori da kazu Grcima ali nisu. Zasto nisu to mozemo da nagadjamo. Ne verujem da su bili toliko glupi i da nisu videli kuda sve vodi. Ako jesu onda su zasluzili da ostanu bez para, koje ionako nisu njihove. Nastampali ameri.

Loki

pre 8 godina

Grčka je postojala 3000 god.pre Evropske unije,a postojaće i bez nje!!
Živeće nešto lošije.Pa šta? Uostalom svako dostojanstvo ima svoju cenu.
Čestitke i podrška grčkom,pravoslavnom narodu.Hiljadu evra od moje četvoročlane porodice za 14 dana ovog leta su vaši!!

@ (bora, 5. jul 2015 23:56)

A što su onda ulazili u EU kada "su postojali 3000 godina prije EU"??!!

Današnji grci nemaju apsolutno nikakve veze sa starim grcima,ponajmanje filozofima, koji BTW se i nisu zvali grci nego atenjani ili spartanci.

Grčka je zemlja puno bliže Turskoj, a sva zbivanja u Europi su ih mimoišla.

Kultura života na visokoj nozi, neplaćanje poreza, mirovine veće nego u većini Zapadnih zemalja...proizvodnja nikakva...Populizam, ništa drugo..

Kosta

pre 8 godina

EU celnici bi posle fijaska koji su doziveli zbog svoje propale politike morali razmisliti o podnosenju ostavki - pogotovo neprikosnovena Merkelova, klovn Junker, i da ne nabrajamo vodje Trojke! EU je postala samo zelenaska kompanija. I takodje, ali ne nevazno, njene najjace (najglasnije) clanice, potrudile su se da uniste svaku proizvodnju u zemljama zrtvama Jalte - istocnom bloku - pretvorivsi ih svoje kupce. Ukratko, unistili nase, da bi ojacali svoje. Ispitajte malo koliko demokratskih EU clanica jos uvek ima kolonije sirom sveta (cije stanovnike sada moraju udomiti clanice EU koje nikada nisu osvajale tudje zemlje!) Licemeri!

Колонијализам

pre 8 godina

@Моо и остали

Изгледа да неки део нисте разумели око функционисања ММФ и осталих финансијских инситуција које раде по истом принципу. Пре него што се дозволи и један евро/долар кредита, "стручњаци" из тих институција скенирају читав привредни и финансијски потенцијал једне земље. Нити један евро/долар се не даје уколико се "хипотекарно" не обезбеди што значи да држава увек мора да има нешто - неко предузеће, ресурс или било које добро - којим гарантује да ће паре вратити. Тако они за безвредне папире добијају конкретна добра. Пример ЕУ је врло добар пример како се државе уцењују, па је рецимо баш Грчка, а и Хрватска, морала да се одрекне своје бродоградње. Све се то регулише ССП-ом, где се прецизно дефинише шта и колико држава кандидат сме да производи и продаје. Наравно, државе оснивачи ЕУ су у старту приграбили скоро све за себе, што су се државе касније прикључивале, то је мање остајало мрвица. Зато је сада јасно да у овој данашњој ситуацији нико нормалан не треба да тежи чланству, јер ти са једне стране прописују колико чега смеш да производиш и продајеш, а са друге стране ти везују финансијску кредитну омчу, јер са оним што су ти дозволили не можеш да се развијаш и враћаш те кредите. То и јесте њихов циљ - да живе од камате коју им плаћа југоисточна Европа. Модерни колонијализам. Чињеница је да од тих кредита народ не види ништа. Један (много мали) део оде у руке издајничке елите и политичара, а већи део се врати назад...

Мало је 1500 карактера!

NooB SaiboT

pre 8 godina

Grci duguju al nije te pare pokrao narod nego politicari .Matematika je jednostavna ,ja ti dam kredit i onda ti kazem da moras da uvedes mere stednje znaci smanji privredu proizvodnju plate penzije a onda ti kazem da moras da uvozis od mene voce povrce mesne preradjevine itd.I kako ces ti da mi vratis pare ?Pa nikako docices po jos koliko duguje Hrvatska Slovenija da li su dugovali manje ili vise nakon ulaska u EU.Vratice oni taj dug naravno ali pod drugim uslovima ne koje im namece MMF .

PSYCRO

pre 8 godina

Pozdrav iz Osijeka!
Ovdje vidim da neki ljudi likuju nad odlukom grka da odbiju ponuđeni program, kao da će sad jako naštetit kreditorima...Oni će imati gubitke, da, ali najveće gubitke će imati grci...
Tsipras se ponaša kao da vrijeme radi za njega a to jednostavno nije točno. Gotovine će brzo nestati a nova neće doći....šta onda?
Rješenje je drahma, ali ona se ne može uvesti preko noći...u međuvremenu će nestati goriva. Nakon toga ide lančana reakcija urušavanja društva koje je u cijelom svijetu izgrađeno na nafti.
Racionaliziranje hrane, bonovi, dobro došli grci u realsocijalizam. Njemci će vjerovatno izgubit najviše, oko 90 milijardi € ali izdražat će oni to..

Dobar glas

pre 8 godina

U ovoj priči mene samo zanima otkud ova ostrašćenost naših ljudi, koji svim silama brane Grčku, koja je godinama činila pogrešne poteze, zaduživala se bez jasnog plana oko vraćanja duga...pa tamo 90% ljudi jednostavno ne plaća porez, odakle im osnov za onolike prosečne plate i penzije?!
I svi danas u Srbiji: bravo Grci, ne vraćajte dugove, mi naše hoćemo!
Varufakis je podneo ostavku, ostade Cipras sam, ko će sada na pregovore?

Mix

pre 8 godina

Niko nema pravo da ucenjuje narod.
Dug mora da se vrati.
Moral sa obe strane je vrlo diskutabilan, o poveriocima neću trošiti reči, a Cipras koristi situaciju dobrog geostrateškog položaja da uceni. Lično mislim da je referendum budalaština i da je on samo sakrivanje vlasti iza naroda (već viđeno kod nas). Grčka i ako prekine veze sa Unijom (što oni nikako ne žele) morat će da vrati dug. Kada pređe na svoju valutu plate i penzije će biti 4 puta manje. I ko je gubitnik? Pa narod. Ciprasa boli uvo; kako došao tako i otišao. Koliko vidim jutros Varufakis se izvukao, zna šta čeka Grčku, pa da ne bude na meti ovoga istog naroda.

bobo mk

pre 8 godina

Referendumom je Cipras kupio malo vremena i lokalno zacvrstio svoju poziciju, a sada slede mere tipa Milke Planinc, zamrznuta štednja i slično.
Kada za par meseci više neće biti keša za socijalu, penzije i plate za budžetare, prosvetu, policiju, i vojsku, povoljnih kredita za ekonomiju, tada Ciprasa pokriva ovaj referendum.
Sa druge strane još kada je dužnička kriza počela, mnogi ekonomski stručnjaci su govorili da je spas grčke u vraćanju drahme i normalno, stezanju kaiša.
Grci ako misle da i dalje imaju nadprosečne penzije i plate u administraciji sa ispodprosečnom ekonomijom, trebaju uzimati i dalje kredite, što je u ovim uslovima nemoguće.
Kako i da je, za Grke dolaze teška vremena, šta su drobili, sada će da jedu.

Vel Šantić, USA

pre 8 godina

Herr Gabriel, Frank Walter Steinmeier uopšte ne misli tako a on vam je Nemcima Ministar spoljnih poslova.
Vi Nemci stvarno imate issues koje trebate sami među sobom da rešavate a ne da se dernjate po Evropi kao fuehrer.
jer, zašto bi bi bolja, osećajnija, ljudskija, poštenija, socijalnija, razumnija EU, a to je ono za šta se Siriza, Tsipras, Podemos i ostali bore, bilo "spaljivanje poslednjeg mosta s EU"??? To samo bezosećajni krutokapitalistički mafijaš tako govori, Herr Gabriel, pa jeste li vi taj?

Podrška Sirizi, Podemosu i sličnim progresivnim levičarskimpokretima Evrope od strane mene simpatizera Levice u Americi pokreta Bold Progressives!

K-9 se javlja na raport

pre 8 godina

@Punk is not dead

Zelenasenje je zabranjeno samo kad se zove zelenasenje. Cela ekonomija se zasniva na nekom malo blazem obliku zelenasenja banaka. Jedina je razlika sto te banke nece ubiti vec ce to ostaviti tebi kad ti sve uzme.

Treba biti realan i reci da je Grcka najvise kriva za dug koji imaju. Znaju kako se dug krece, niko ih nije terao da pozajmljuju i trose bas toliko novca.

Nadam se da ce sve ovo izaci na dobro za njih, ali smatram da bi otpis duga bio neposten. Sto onda lepo i nama ne oproste dug i ne poklone jos toliko para pa da zivimo kao bogovi... bar dok opet ne udjemo u losus situaciju kada ce nam opet oprostiti dugove... ili ipak nece. :)

b.

pre 8 godina

@moo
Hajde sad ti nesto zamisli molim te. Tebi tako nesolventnom neka banka ipak odluci da da kredit. Potapsu te po ramenu, kazu ti: znamo da si u problemu, da imas dvoje dece, neka ti se nadje, vratices. Ti uzmes kredit i sve je uredu neko vreme. Ali eto komunalije skupe, deci svasta treba, zena hoce na more, a tebi jos dodatno smanjili platu... I ti u jednom trenutku ostanes bez para. Nemas vise ni za zivot a kamo li da vracas banci kredit. Onda ti dodju predstavnici te banke, pocnu da te vredjaju da si lenj i nesposoban, ali da ce ti ipak dati jos jednu sansu. Poslace jednog coveka da spava sa tvojom zenom, drugog da ti vaspitava decu, a tebi naredjuju da od danas smes da imas samo jedan obrok dnevno sve dok ne vratis sav novac sa kamatom. Naravno oni znaju da ti taj novac neces moci da vratis, ali oni ce u medjuvremenu spavati sa tvojom zenom, vaspitavati tvoju decu, a tebe izrabljivati i drzati u saci sve dok si ziv. Razmisli koja je prica slicnija Grckoj, moja ili tvoja. Pozdrav.

Puna skola djaka, niotkuda vrata

pre 8 godina

Bravo zaki!! Ali to u srbiji nema ko da razume. Ista prica samo u malom bilo u srbiji oko kredita sto su neki uzeli u svajcarcima, posto je u tom trenutku bilo jeftinije i bolja kamata itd - i onda kad prc ode franak na gore svi se zale na drzavu kako treba da pomogne. Neka se grci odlucili demokratski, ali nisu svesni za sta su se odlucili. Bice im jasno za koju godinu.
(Lala, 5. jul 2015 23:56)

Pa bas o tome se i radi. Potpuno si promasio sustinu, zasto su se pobunili. Samo u Srbiji nema ko to da razume.

ema

pre 8 godina

Prafraziracu jednog stranog politickog anlaiticara iz jedne od drzava srednje Evrope koji mi je svojevremeno predavao i na fakultetu: „Problem Grcke nije u tome sto su se zaduzili i nece da vrate dug. Problem je u tome, KO ih je zaduzio. Goldman Saks- Americka investiciona banka koja ih je primorala da se zaduze, jer im je Grcka bila potrebna u evrozoni, jer se u Grckoj nalazi jedna od najvaznijih flotila, osnova NATO. To je Americi vazno, da to tamo sacuvaju. Pa su smislili plan: tzv. trojka- Medjunarodni monetarni fond, Evropska centralna banka i Evropska komisija. Rekli su: pozajmicemo vam novac uz te i te uslove. A uslovi su bili taakvi, da na njih ni jedan normalan covek ne bi pristao. I Grci su se tome protivili.Naterali su ih na to. Trecinu te pozajmice je pojela vojska.To je bio uslov.Preostali novac su uzele nemacke i francuske banke,pa 90% tog novca Grci nisu ni dobili.Zamislite da kod vas dođe egzekutor,uzme vam sredstva i kaze-radite,ali bez ovih sredstava.I tako je Zapad doveo Grcku u danasnju situaciju. Nije da oni nisu hteli da vracaju dug, ali nisu zeleli da to rade na besmislen nacin.Kad je dosla ekonomska kriza 2008, znalo se da su ti neoliberalni recepti losi.I u periodu od 2010- 2011 su im davali kredite uz obecanje kako ce ih ovo izvuci iz krize,a danas im prebacuju da su lenji i neproduktivni.Danasnje Ne znaci isto tako da je Evropa na putu da se raspadne, i da prilike odu sasvim drugim smerom a prvi ko to nece dozvoliti je SAD...“

bezimena kojoj su počeli da objavljuju komentare

pre 8 godina

(bora, 05. jul 2015 23:56)

Postojalo je i Rimsko carstvo, postojalo je još mnogo toga, i propalo! Ne može se danas živeti u juče, civilizacija je od vremena nekadašnjih carstava daleko odmakla.

Ali u svakoj civilizaciji je dug morao da se vrati i uslove nikada nije odredjivao dužnik, već poverilac!

duzan ko grcka

pre 8 godina

e sada lepo sve privatne banke u stecaj i vlasnike na robiju kao i na islandu zasto drzava da pokriva lopovluke privatnih banaka ulazile su u rizik i red je bio odavno da puknu a ko im je to omogucijo isto na robiju pa sve ovo u grckoje bilo da bi se oprao novac kroz spasavanje privatnih banaka a nemacka ce morati svom narodu da objasni zasto je pukla 100 milijardi evra ko je u srbiji imao mozga pojavom sirize odavno je konvertovao evro u dolar svajcarac i neku drugu valutu jer evro vec sutra prekosutra ima da pukne ako ne sednu za sto isa grckom i ne popricaju o mogucem dogovoru na obostrano razumevanje

Swedenonline

pre 8 godina

od cega da uvedes tolike place i penzije....gdje su to toliko uplacivali...gdje je jaka ekonomija,gdje je industrija... 
imaju place ko i Njemci cak i vece,ali znas tko? 
vlast,jer guli narod.... 
ima ona sto juznije,to tuznije... 
kao sto je slucaj kod svih nas na Balkanu....moze nas covjek sa Balkana ali Balkan (bezobrazluk) nikad iz njega
(TIL Zagreb, 05. jul 2015 23:01)

Tebi baš nije jasno da je ekonomija danas u tesnoj sprezi sa politikom. Seti se samo Ante Markovica, nabacio je iluziju gde smo svi na godisnjem odmoru potrošili po 6 do 10.000 DM.Elen, najmanje troduplo. Isti novac ko je bio pametan da ustedi, opstao je u nadolazecoj krizi, pa vi ste se Hrvati naoruzali tim sintetickim novcem preko Madjara. I onda mi dodje neki ficfiric iz Cro soliti pamet! O kakvom crnom pokricu pricas, Norvezani imaju po tvom pokrice i jaku valutu a oskudevaju u svojoj zemlji od nagrdjenih cena. Nemas ti pojma da mislis svojom glavom vec samo trabunjas priuceno, bas kako te neko zeleo takvim napraviti. 50 nijansi sive. Ovo nije nikakav Balkanski rezon dok tvoj definitivno jeste, znaci rob zapadne ideologije!

Ivan

pre 8 godina

Svima vama kojima su usta puna Nemacke, Amerike i ostalih, evo par stavki: Lehman Brothers, AIG, Ford, Island, Portugal, Irska, Goldman&Sax...mogu jos da nabrajam...
Jedini problem u vezi Grcke je sto je levica na vlasti...
Kako su se grci usudili da biraju vodjstvo koje nije po ukusu Velikog Brata...
Svi ovi vasi komentari govore samo koliko nemate dostojanstva i samopostovanja vec se savijate kako vetar duva...

taptarap

pre 8 godina

Grčka je u problemu u svakom slučaju bilo da je u Europi ili van nje, Najgore od svega je što većina ljudi misli da im je Europa kriva za te njihove probleme. Eto sad ce moći da žive bolje i prave prava privredna čuda kao samostalna država a znajuci kako su to radili u posljednjih desetak godina mislim da su danas stavili katanac na mrtvački sanduk u kojem se ona nalazi.

Lik

pre 8 godina

Ali Grčka će predstavljati inicijalnu kapislu za nastupajući cunami, Španija, Portugalija, Italija, Irska...i šta će na kraju biti sa EU možda i nije toliko teško predvideti!
(Rajko, 5. jul 2015 23:30)

Šta će biti? EU će se onda sastojati od 5-6 najjačih država, baš kao nekad kada je to bio EZ a marka najjača valuta na svetu.
Tek onda će da vedre i oblače a boranija ima da rmba za još sitnije pare nego danas.

Ceca

pre 8 godina

Smesno je uporedjivati grcku situaciju sa nasom. Mi smo devedesetih pretili praznom puskom, jer smo pre svega imali losu politicku elitu koja nije bila ni po cemu patriotska, vec se trsila da zadrzi zastareli drzavni aparat iz bivse Juge, a nikakvu viziju o dobrobiti naroda nije imala. Grci su drugo - to je zemlja sa odlicnim geografskim polozajem za trgovinu, zasticenom bastinom i obalom i ostrvima koja kostaju basnoslovno. Pritom je njihov narod svestan svoje velicine i znacaja. Nisu oni kao mi koji smo ucili 1991. ko smo. Grci nemaju kompleksa pred evropskim silama, oni su kolevka Evrope. Evropska komisija je birokratija koja je postala sama sebi cilj, glomazna aparatura koja se drzi na grbaci SVIH evropskih naroda. Dobro je sto je Grcka ustala protiv toga i rekla necemo da nam birokrate iz Brisela odredjuju kako cemo da vracamo dug, ne damo da se nastavi osiromasivanje stanovnistva bez nade za oporavak. A ovima sto pisu okolo kako su Grci lenstine i glupaci, itd, samo imam jedno da porucim: sram vas bilo. Nema nijedne zemlje u svetu u kojoj coveka iz Srbije tako docekaju kad dodje, kao sto nas Grci docekaju. To je jedina zemlja gde se mestanin nece pre pokloniti Nemcu ili Amerikancu nego Srbinu. Ovo uopste ne pricam iz nekog ispraznog sentimentalizma, prosla sam pola sveta, i znam gde se najvise ceni poseta nekoga za srpskim pasosem. Toliko o tome.

ivan

pre 8 godina

(Moo, 5. jul 2015 23:50)

Nemas pojma i bolje cuti. Jedna je stvar kada ti uzmes kredit i ti ga trosis i naravno da treba da ga vratis. OVde je nesto drugo u pitanju. Grcka politicka "elita" se decenijama zaduzivala, sebi punila dzepove, a grckom narodu ostavljala mrvice, i na kraju kad su dosli poverioci, ajde svi Grci moraju da vrate dug.

Ista je prica i kod nas. Sve nase "elite" su se zaduzivale, oni su bili sve bogatiji, narod sve siromasniji, i na kraju kad dodju poverioci, e onda moramo da smanjujemo penzije, umesto da od tajkuna i politicara oduzimamo imovinu.

E upravo iz tog razloga se politicka elita u celoj EU sada uprpila. Boli njih uvo za Grke, oni se plase da se sad taj trend ne prenese i na druge zemlje EU, da ne dodju npr i Spanci i kazu "spanski narod od tih silnih dugova je video jako malo, kriva je politicka elita, neka on i vraca najveci deo duga".

Dakle da si pametan kao sto nisi, shvatio bi da je ovo kriza ne ekonomije, nego predstavnicke parlamentarne demokratije. Raspisu se izbori, 45% posto izadje na izbore, izabere se neka elita da vlada zemljom, ona se zaduzi, obezbedi svoje cukununuke, a narodu da mrvice, a kad dodju poverioci, e sad ceo narod mora da vraca kredit jer je narod birao tu vlast.

E toga se boji EU, ali nisi ti dovoljno bistar i obrazovan da to shvatis.

Žaki

pre 8 godina

@Žaki
Zelenašenje je zabranjeno...
(Punk is not dead, 05. jul 2015 23:45)

Svako davanje novca (što rade i banke) sa interesom tj. kamatom je zelenašenje. Ti mu daj drugo ime ali je to u osnovi isto. Ulično zelenašenje je zabranjeno jer se radi o sivim tokovima novca tj. razaranju države. Taj posao mogu da rade samo državne banke kod kojih novcu možeš ući u trag i gde najzad sama država, kao servis građana, živi od servisiranja naših potreba. Ulično zelenašenje, premda radi na istom principu, rastura državu kao bomba i stvara neku fiktivnu paralelnu zemlju bezakonja gde po definiciji onda prestaju da postoje pravila ponašanja. To je jedini razlog "zabrane zelenašenja" mada pričamo o jednoj istoj stvari. Mnoge države su prihvatile opšta pravila MMF i ona tada postaju zakonita - ali je i dalje to "legalno zelenašenje" zbog interesne kamate. Svako ko sa bankama ima posla mora da bude svestan i posledica olakog zaduživanja, gotovinskih kredita i sl.

pocelo je

pre 8 godina

E pa draga evropo i velike sile koje niste hteli da dopustite da postoji jos jedna velika zemlja u evropi ( Jugoslavija ) pa ste odlucili da je urusite svedete na male banana republike, koje cete kasnije opljackati i porobiti i u tome uspeli, na zalost ce i vas uskoro ista sudbina stici, ovo je samo pocetak. Kako ste sejali tako cete da zanjete.

RIP EU

vredi razmisliti

pre 8 godina

prvo lupetanje o nevracanju dugova je bolesno, grci traze drugacije uslove i to je sve, uostalom i da proglase bankrot nece prestati da zive pa argentina je 2 puta bankrotirala pa se digla posle dve godine generatori bankrota su privatne banke a ne vlada grcke, dakle nelupetajte nego se informisite, izbacivanje neke clanice iz eu nepostoji

Vlada

pre 8 godina

Grci su u velikom problemu jer se njihova kolektivna i pojedinacna svest svodi samo na jedno: ne platiti drzavi porez ni pod razno. Ko god poznaje Grke i ima prijatelje medju Grcima reci ce vam isto. Ne vidim kako bilo kako ustrojena drzava, a da nije potpuno anarhisticka moze da opstane na taj nacin. Srecan sam ovde u Kanadi gde trcis u banku da se zaduzis kad dodje vreme za svodjenje bilansa sa drzavom za predhodnu godinu. Platim, i ostane nam na kraju dovoljno da zivimo prelepo. A sve funkcionise i na poslu kao inzenjer imam sta da radim jer opstine, gradovi, provincije i federalna vlada stalno grade i popravljaju infrastrukturu. I svega ima... I svega ce uvek biti. Usluge se placaju, od zdravstva do puteva...

Jeremija Gajic

pre 8 godina

Vi ste totalno ludi,ko je tjerao Grcku da se zaduzuje,duguje 300 milijardi,a trazi jos i oprost,odlaganje,pa referendum naroda da necemo vratiti pare,onda dobro ko ce vam pozajmiti jer ste u proslom vijeku bankrotirali 3-4 puta,a sada isto,hocete provod ,standard.putovanja,a necu da vratim dug,,,nemoras,uvesce ti tihe sankcije da niko ko je pri zdravoj pameti nece niti vam pozajmiti niti uloziti nista kod vas,eto vam kultura spomenici Atlantida Perikle Platon,pa mjesecno od te ekonomske dividende isplacu7jte narodu sta je zaradio,..Jos nesto svaki posten covjek kadea mu treba pozajmi,vrati ,pa moze ponovo,a ako mi ne vratis stari dug eto ti demokratija,referendum,,,,Sada cete vi kod Turaka uzimati novac,ali kamata ce biti za 50 godina.....

BaneB

pre 8 godina

Ne mogu da verujem da ljudi ne kapiraju sustinu. Ovo nema veze ni sa dugom, ni sa nacinom isplate duga. Cela zbrka je oko nove transe koja Grckoj treba u narednih 48 sati inace je bankrotirala. Problemi u grckoj (prazni bankomati, redovi penzionera koji mogu da podignu samo 120 evra, kolaps platnog sistema) je zato sto se Grcka jos pre nekog vremena obratila MMF da im da jos ne znam koliko milijardi koje su im neophodne za opstanak. Oni rekli moze ali pod tim i tim uslovima. Onda Cipras nije hteo da prihvati te uslove i nastaje cela ova zbrka koja se vrti mesec dana. Ovo nije nikakva pobeda, ovo je najveci blef u istoriji moderne politike. Cipras je u slucaju NE obecao dogovor u narednih 48 sat (i tu se misli na dogovor oko davanja novih para a ne vracanja starih). Ako mu ovaj blef ne prodje i MMF i ECB ostanu pri svom stavu i uslovima Grcka za dva dana ide ili u bankrot ili prihvata uslove MMF. Nema tu nikakvog napustanja evrozone niti EU, nisu blesavi. U tom slucaju poceli bi da stampaju svoju drahmu, inflacija bi bila nenormalna a sistem bi pukao i bili bi kao mi 90-ih. I to Cipras zna, ovo je cist blef i jedan od naj hazarderskih politickih manevara

as

pre 8 godina

(Moo, 05. jul 2015 23:50)Idi Moo u neku evropsku banku i trazi 100000 evra kredita pa da vidimo da li ce ti dati?Nece zato sto neces moci da ih vratis.Zasto su Grcima trpali kredite a znali su da nisu likvidni.Pohlepa nista vise.Krivi su Grci naravno ali su krivi i kreditori.Gledaj sire a ne samo u Eu kao u neko bozanstvo.Ako je tako dobra i bajna zasto Ceh ili Madjar koji proizvode isti auto kao i Nemac imaju 5 puta manju platu od Nemca a rade za istog gazdu i prave aute slicne cene.Mislim,nisam Eu mrzitelj ali nisam ni EU fanatik kao ti i tebi slicni.

medalja ima dve strane

pre 8 godina

@daska - mozda si u parvu, ali medalja ima i drugu stranu! ako puste grcku niz vodu, i oni koji su u eu ce se upitati da li je to zajednica u kojoj zele da budu, da li su to vrednosti koje zele i ko je sledeci! a novi clanovi joj sigurno nece pristupiti. rusi ce ojacati svoj uticaj na balkanu a to je ono sto zapad ne bi bas rado da vidi. tu su jos i ameri sa svojim interesima - dakle, gra je mnogo komplikovanija nego sto izgleda!

Ivan

pre 8 godina

Moo, ne lupetaj, ti ako si dužan niko ti neće pozajmiti pare, a zašto su Grcima pozajmljivali pare kad su znali da su dužni, to je pravo pitanje. Ovde kod nas prvo imaš proveru u kreditnom birou, pa ako si opterećen nekim kreditom, nema šanse da ti daju pare. Dakle, što su pedantni Nemci i ostale vodeće zemlje EU gurale lovu u bunar?
A o tom mostu između EU i Grčke nemam reči, pa zar to nije sve EU, zar je Grčka van EU pa se između njih grade mostovi?

Solunac

pre 8 godina

Na EU je vruc krompir. Nisu vam platili kamate, jer niste vi njima platili odstetu svih ovih decenija napastvovanja i namecanja haraca. Zato Grcka misli da vam nista ne duguje. Mozda Hrvatska nadoknadi EU racunicu i kasu?.!

Drugacije misljenje NIJE lupetanje

pre 8 godina

@ "Citam komentare i ljudi toliko lupetaju da je to strasno...svi ovi sto imaju razumevanje za Grcku"...
(Moo, 5. jul 2015 23:50)

Ko si ti da komentare onih sa kojima se ne slazes, nazivas lupetanjem? Moralna i demokratska Zvezda Danica?

Nego...

Jutros ovde, u Kanadi, cuh na radiju u vestima komentar povodom referenduma u Grckoj. (Strucni) komentator rece (Naravno, jos se nisu zmali rezultati referenduma) da Grci, ustvari, ukazuju na cinjenicu da u poslednje vreme Nemacka naplacuje ratne reparacije od onih kojima je platila za izgubljeni II Sv. rat. Naglasava se da je Grcka bila na pobednickoj strani.

Bojim se da to nije daleko od istine.

Da podsetim: Kanada i Nemacka su clanice G7 i NATO pakta i kao takve su saveznice u inostranoj politici, a Kanada nicim direktno nije zainteresovana za dogadjanja u Grckoj.

PS Nemacka je i pred IISv. rat bila ekonomska i politicka sila. Najveca u tadasnjoj Evropi.

Žaki

pre 8 godina

Ah da,od veceras,Grci imaju i petlju,ponovo,sta ces,navikao narod da digne glavu kad zaprete da ga porobe.Ali,niko ne uci iz istorije,Nemci,ponajmanje....
(nevski, 05. jul 2015 23:01)

Grci su danas razorili sve ljudske zakone koji se podrazumevaju u životu ovakvom kakav je, ali ti to rođače nećeš razumeti za još dva života. Kad im je odgovaralo uzimali od zelenaša da bi živeli u komociji a onda pomislili "a što da vraćamo pare? Ko šljivi zapad?" Pa nije EU gurao pare Grcima na silu! Trebale im, oni tražili i dobili a sada "ko vas... šljivi,"? Alal civilizacijsko dostignuće! E sad zelenaši su po definiciji zajebani. Videćemo rasplet ubrzo. Dovoljno je zavrnuti sve slavine, otkazati finansijske inekcije (a reč inekcija podrazumeva da je neko bolestan) i za mesec dana više nema plesa po ulicama,prodaja stanova za stotinjak evra i slično. Ništa tebi čoveče nije jasno ni gde živiš ni koja pravila važe na svetu. Može poverilac jedino da jednostrano oprosti dug ali tada govorimo o hrišćanstvu. Samo ne znam ko će ti oprostiti dug ako mu se rugaš i vređaš ga?

Igor

pre 8 godina

E ljudi pustite tu demagogiju rekli su ne , i sta sad otici ce u gore stanje nego mi 1993. sa Milosevicem a dug ce morati da plate vidim sad ovde neke komentare rekli su Evropi ne i sad kao slave nesto videce oni za 2 meseca.... Proklinjace i Sirizu i Ciprasa jos gore nego sto sad slave, ne branim ja ni EU ali zar oni stvarno misle da ce da izbegnu placanje duga.

lex speciallis

pre 8 godina

Ja sam iskreno bio veliki zaljubljenik, pobornik i itd. ulaska Srbije u EU, sada moze se reci umereni evro-skeptik. A evo i zbog cega, Evropa je sama sebi dozvolila da joj USA(protiv koje takodje nemam nista protiv), diktira uslove da uvodi sankcije Rusiji(nisam ni rusofil), da je uvlaci u svoje ratove, EU je danas Nemacka, Velika Britanija, Francuska, to su zemlje koje isisavaju zbog krize iz novih clanica novac, a kako opet putem pozajmica i enormnih kamata drzavama -sopstvenim clanicama. EU se svela u sustinskom smislu po meni na te tri zemlje, i to je najveci problem sto je samu sebe urusvala zarad interesa ove tri zemlje. Da se razumemo ja i dalje cenim evropske vrednosti, ako uopste znamo vise sta to znaci, ali cini se da je EU nazalost takvom politikom snishodljivoscu prema SAD, samu sebe urusila prilicno, posebno sto i danas jednostrano gledaju na ratove u ex yu,naravno ne gledaju svojim ocima gledaju ocima SAD i interesnim grupama i naravno MMF-u koji je u startu bio odlicno zamisljen, ali je psotao legitiman zelenas, zarad interesa velikih korporacija i drzava.

Mile

pre 8 godina

Srpski narod i ovaj put, nazalost, drzi pogresnu stranu. A da je Srbija pozajmila koju milijardu Grckoj, budale bi nocas kamenovale grcku ambasadu u Beogradu. Nije EU ni za Grke ni za nas, pre je za Turke, oni su vredan i ozbiljan narod.

nevski

pre 8 godina

ajde da vidimo kako ce dug da im naplate?
naravno,nemogu nikako....e,zato su besni,van takta,sa totalno ne diplomatskom izjavom,a,Grci ce se snaci,sledi samo jedan primer....

uostalom,ima li iko predstavu na koliko je procenjena vrednost Kricanki? znate onu fresku s devojkama na Kritu? Ja se unapred izvinjavam ako sam pogresno procitao,ali,60 milijardi USD.
Prema tome,Grcka ima sto niko nema,kultura je kultura,makar i gladna,varvari su varvari,iako Rimskog carstva nema odavno.
Ah da,od veceras,Grci imaju i petlju,ponovo,sta ces,navikao narod da digne glavu kad zaprete da ga porobe.Ali,niko ne uci iz istorije,Nemci,ponajmanje....

Ja

pre 8 godina

Grci me podsećaju na mog sina.
Jedan dan dođe kod mene i traži džeparac. Ja mu kažem dobićeš ako pospremiš svoju sobu i pokosiš travu ispred kuće. On kaže NE i ode u svoju sobu.
Sutradan opet dođe kod mene da traži džeparac i pita šta treba da se uradi...

Milan

pre 8 godina

@Al
sve si pogrešno razumeo! Nije referendum da li će vraćati dug nego kako će vraćati ( da li da im drugi odrede mere ili sami ). Tvoja porodica će vraćati dug banci ali ćete u samoposluzi sami birati šta kupujete a ne banka da vam bira.

Nebitno

pre 8 godina

Ne mogu da se nacudim koliko strucnjaka ekonomije ima u nasoj zemlji, bar sudeci po komentarima. No nista, Grcka ce uskoro da "oseti" sta je izglasala a vi komentaristi cete uvideti da gresite. Ne kazem da cete razumeti, to je vec naucna fantastika za vecinu prosecnih gradjana balkana, ali cete imati prilike da vidite sta znaci kada cela drzava "dobro zivi" na racun europe kao sto je to uradila Grcka.

Lala

pre 8 godina

Bravo zaki!! Ali to u srbiji nema ko da razume. Ista prica samo u malom bilo u srbiji oko kredita sto su neki uzeli u svajcarcima, posto je u tom trenutku bilo jeftinije i bolja kamata itd - i onda kad prc ode franak na gore svi se zale na drzavu kako treba da pomogne. Neka se grci odlucili demokratski, ali nisu svesni za sta su se odlucili. Bice im jasno za koju godinu.

Miki

pre 8 godina

Strašno je kako su brzo i sa nekoliko potpisa devedesetih proslog veka potomci najvecih duznika svih vremena i ekonomskih i moralnih postali za 20 godina najveći poverioci.Ali to je moguće u ovakvom iščašenom svetu gde krivda postaje pravda a nasilje demokratija.Medjutim potomci Perikla ,Hipokrita ,Aristotela,Platona su im jasno rekli ko su i od koga poticu.I ako se već predsavljaju kao savest Evrope onda neka prvo vrate svoje dugove ,a poštoim onda nebi nista ostalo barem bi malo zaćutali .Da neku kažu i oni koji nemaju hipoteke poput njih pa bi mozda Evropa i posla boljim smerom.Ovako dok su oni najglasniji dali u svoje ime ili onih iz senke Evropa nema baš lepu budućnpost.

Ma nemoj?

pre 8 godina

Most sa Evropom? Šta će Grčkoj most sa Evropom? Grčka je EVROPA, kada neki tamo Amerikanac ili Kinez čuje za Evropu, Grčka mu jedna od prvih pada napamet. Grčka je kolevka evropske kulture, jedna od najlepših turističkih destinacija sveta,dugo je bila i ekonomski stabilna a sada kada nije biste odma da je pretvorite u vašu rob-banana državu kao i mnoge do sad? Vi (Nemci i njihove "male" uvlakuša države) , moralni gmizavci, možete sad samo da se pušite sad jer ste ovim izgubili VI (Nemačka) više nego Grčka.

Spar7an

pre 8 godina

@ dali je narod trazio izbore,ili ih je Cipras nametnuo,da poslije kaze,ja nista lose nisam napravio,sami ste izabrali...
moderni Poncije Pilat...
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (TIL Zagreb, 5. jul 2015 23:04)

Cipras je pitao narod, oni su rekli. Jel' Merkel treba da odlucuje da li grci smeju da raspisuju referendum? Ko po tebi drzavljanine EU treba da odlucuje ko u tvojoj zemlji treba da raspisuje referendume?

Nešto o demokratiji

pre 8 godina

Ko se makar malo bavio politikologijom poznato mu je da ne postoji veliki sistem koji je demokratski. Tako npr Kina nikad ne može biti zemlja kojom se ne vlada čvrstom rukom. EU je postala toliko glomazna da ona demokratiju više ne može podneti,pa tako ni referendum kao najneposrediji oblik demokratije. Želim da podsetim da nijedna vlada članica EU osim Švedske nije organizovala referendum sa pitanjem da li narod želi euro odnosno da prestane da postoji tadašnja valuta. EU usled glomaznosti i potrebe da se vlada čvrstom rukom i u korist bogatijih i moćnijih članica ne može da podnese slobodne izbore, Sirizu,Podemos i sl.EU može da podnese izbore tzv. levice i tzv. desnice čija se vlast takoreći više i ne razlikuje ,a pojedinosti tipa izdvajanja 18 ili 20 % za zdravstvo i nisu izbori.

TIL Zagreb

pre 8 godina

slobodna volja jednog naroda vam smeta? To pokazuje ko ste zapravo vi!
(Spar7an, 05. jul 2015 22:43)

dali je narod trazio izbore,ili ih je Cipras nametnuo,da poslije kaze,ja nista lose nisam napravio,sami ste izabrali...
moderni Poncije Pilat...

TIL Zagreb

pre 8 godina

Sve sto Cipras treba da uradi je krajnje jednostavno. Postaviti plate i penzije i crne na jednake Nemackoj. Onda nije problem ni stedeti. Cela Euro zona da uradi isto i Nemacka je na kolenima.
(Swedenonline, 05. jul 2015 22:18)

od cega da uvedes tolike place i penzije....gdje su to toliko uplacivali...gdje je jaka ekonomija,gdje je industrija...
imaju place ko i Njemci cak i vece,ali znas tko?
vlast,jer guli narod....
ima ona sto juznije,to tuznije...
kao sto je slucaj kod svih nas na Balkanu....moze nas covjek sa Balkana ali Balkan (bezobrazluk) nikad iz njega

Rajko

pre 8 godina

Eh, razumem da je Angeli sada teško. Grčka je osnivač EU i ako ona istupi iz te organizacije za EU nastupiće štetne posledice mnogostruko veće od grčkog duga. Na tu foru je računao Cipras i Varifakis. I biće u pravu, sada će tek dobiti trezvenije predloge koji će voditi računa i o grčkom narodu i o načinima otplate duga. Da smo mi, ne daj Bože, u dugu poput Grčke ne bi imali prema nama milosti jer nismo u sistemu EU. Ali Grčka će predstavljati inicijalnu kapislu za nastupajući cunami, Španija, Portugalija, Italija, Irska...i šta će na kraju biti sa EU možda i nije toliko teško predvideti!

Moo

pre 8 godina

Citam komentare i ljudi toliko lupetaju da je to strasno...svi ovi sto imaju razumevanje za Grcku ako nije problem da mi ostave broj telefona da od njih uzmem pozajmicu jer nijedna banka nece da mi da kredit, a onda cu da "dostojanstveno" i "slobodoumno" kazem da necu robovati dugovima i da necu da vratim pare...tj. ja cu da odlucim kako i kada cu da vratim...i jos cu da vas kritikujem ako necete opet da mi date.

bora

pre 8 godina

Grčka je postojala 3000 god.pre Evropske unije,a postojaće i bez nje!!
Živeće nešto lošije.Pa šta? Uostalom svako dostojanstvo ima svoju cenu.
Čestitke i podrška grčkom,pravoslavnom narodu.Hiljadu evra od moje četvoročlane porodice za 14 dana ovog leta su vaši!!

Al

pre 8 godina

Referendum, demokratija...kakve su to gluposti kad je dug u pitanju...moja porodica organizuje referendum da li da vracamo dug banci ili ne...to je taj fazon

Милош Миленковић

pre 8 godina

Живела Грчка. Клупче ће да се одмотава, а томе треба захвалити Америци, и оном острву званом Енглеска.

Filip

pre 8 godina

Ovo dvoje mi vise izgledaju kao da su im cirevi proradili. Uopste mi ne izgledaju kao neki kojima je potpuno svejedno stra ce Grci odluciti, a tako su se prikazivali dosada.
Uz to, cemu crniti Ciprasa sad, pa narod je odlucio, mogli su reci da na referendumu i to bi bilo to.

@ (volja naroda, 5. jul 2015 22:10)

Dobro je napisala hrvatska spistaeljica Slavenka Drakulić u svojoj kolumni u jednom djevniku: "Grci su urbanizirani balkanski seljaci."Imaju više veze s Turskom, nego Europom.

Točno. Zemlja koja proizvodi samo maslinovo ulje i nešto povrća, grčki umirovljenici 800 eura mirovine, a njemački 700.

Grčka zaostaje za Njemačkom minimalno 30 godina, a sada će još više..Oni bi htjeli biti socijalistički otok u moru kapitalizma...neće proći, salonski komunisti. Idete u bankrot od kojeg se nećete oporaviti 20 godina.

Hvala.

Adrian

pre 8 godina

Manite se poezije (improvizovani strucnjaci) i nadjite zajednicko resenje sa Grkom vladom koje je u interesu Evrope i Grcke, kao njenog clana.

Swedenonline

pre 8 godina

Sve sto Cipras treba da uradi je krajnje jednostavno. Postaviti plate i penzije i crne na jednake Nemackoj. Onda nije problem ni stedeti. Cela Euro zona da uradi isto i Nemacka je na kolenima.

Botovanje ludom radovanje

pre 8 godina

Šta je banksteri, frka počela, a? Nije Cipras ništa uradio, narod Grčke vam je rekao jedno veliko, gromoglasno, zaglušujuće NE!

zoran

pre 8 godina

Grcka je postojala mnogo pre Evrope, i ostace i posle Evrope...
EU Komisija je toliko zaljubljena u sebe da ne vidi da je projekat EU odavno propao. Novcem i ucenama drze clanice na okupu, ali ne jos dugo!

Mairon

pre 8 godina

Ako je demokratska volja iskazana na referendumu spaljivanje mostova, onda se EU odrekla demokratije. Ko je Grcku odveo u beznadje? Cipras, koji je na vlasti sest meseci, ili mere stednje koje su devastirale Grcku privredu? Medjutim, cini se da je Nemacka htela da se dogovor postigne iza zatvorenih vrata, i da se Cipras diskredituje i ode sa vlasti, buduci da bi prihvatanje necega protiv cega se borio u izbornoj kampanji bilo jednako politickog samoubistvu.

volja naroda

pre 8 godina

Ovo dvoje mi vise izgledaju kao da su im cirevi proradili. Uopste mi ne izgledaju kao neki kojima je potpuno svejedno stra ce Grci odluciti, a tako su se prikazivali dosada.
Uz to, cemu crniti Ciprasa sad, pa narod je odlucio, mogli su reci da na referendumu i to bi bilo to.

daska

pre 8 godina

Osnove ekonomije sad kažu da je plasman novca u Grčku rizičniji nego jučer, što će reći da pregovori idu pod još strožim uslovima. Grci neće dobiti eura, banke ostaju zatvorene, a penzije ovaj mjesec mogu zaboraviti. A ovi slave po ulicama haha, ludnica brate.

TIL Zagreb

pre 8 godina

A sto je prekinuo? Dobio je bolju poziciju za ustupke u daljim pregovorima, a referendum je demokratski izbor jednog naroda.
(Kinaski, 05. jul 2015 22:17)

pobijedis na izborima jer obecas hrpu toga..a na kraju kad vidis da ne ide ,onda kazes narode,odlucite vi....jer lakse je poslije reci,ja nisam nista napravio,narod je odlucio....onda prepusti i vodjenje drzave narodu....

dare

pre 8 godina

Nemojte pricati o rusenju mostova i slicnim stvarima kada je jasno kao dan da se pre svega Nemcima kao najvecem poveriocu Grcke to ne isplati. Njih sad samo boli sto ce morati da prave ustupke u pregovorima, a Cipras je referendumom pokazao da ima narod iza sebe.

volja naroda

pre 8 godina

Ovo dvoje mi vise izgledaju kao da su im cirevi proradili. Uopste mi ne izgledaju kao neki kojima je potpuno svejedno stra ce Grci odluciti, a tako su se prikazivali dosada.
Uz to, cemu crniti Ciprasa sad, pa narod je odlucio, mogli su reci da na referendumu i to bi bilo to.

Botovanje ludom radovanje

pre 8 godina

Šta je banksteri, frka počela, a? Nije Cipras ništa uradio, narod Grčke vam je rekao jedno veliko, gromoglasno, zaglušujuće NE!

bora

pre 8 godina

Grčka je postojala 3000 god.pre Evropske unije,a postojaće i bez nje!!
Živeće nešto lošije.Pa šta? Uostalom svako dostojanstvo ima svoju cenu.
Čestitke i podrška grčkom,pravoslavnom narodu.Hiljadu evra od moje četvoročlane porodice za 14 dana ovog leta su vaši!!

zoran

pre 8 godina

Grcka je postojala mnogo pre Evrope, i ostace i posle Evrope...
EU Komisija je toliko zaljubljena u sebe da ne vidi da je projekat EU odavno propao. Novcem i ucenama drze clanice na okupu, ali ne jos dugo!

dare

pre 8 godina

Nemojte pricati o rusenju mostova i slicnim stvarima kada je jasno kao dan da se pre svega Nemcima kao najvecem poveriocu Grcke to ne isplati. Njih sad samo boli sto ce morati da prave ustupke u pregovorima, a Cipras je referendumom pokazao da ima narod iza sebe.

Ma nemoj?

pre 8 godina

Most sa Evropom? Šta će Grčkoj most sa Evropom? Grčka je EVROPA, kada neki tamo Amerikanac ili Kinez čuje za Evropu, Grčka mu jedna od prvih pada napamet. Grčka je kolevka evropske kulture, jedna od najlepših turističkih destinacija sveta,dugo je bila i ekonomski stabilna a sada kada nije biste odma da je pretvorite u vašu rob-banana državu kao i mnoge do sad? Vi (Nemci i njihove "male" uvlakuša države) , moralni gmizavci, možete sad samo da se pušite sad jer ste ovim izgubili VI (Nemačka) više nego Grčka.

Moo

pre 8 godina

Citam komentare i ljudi toliko lupetaju da je to strasno...svi ovi sto imaju razumevanje za Grcku ako nije problem da mi ostave broj telefona da od njih uzmem pozajmicu jer nijedna banka nece da mi da kredit, a onda cu da "dostojanstveno" i "slobodoumno" kazem da necu robovati dugovima i da necu da vratim pare...tj. ja cu da odlucim kako i kada cu da vratim...i jos cu da vas kritikujem ako necete opet da mi date.

lex speciallis

pre 8 godina

Ja sam iskreno bio veliki zaljubljenik, pobornik i itd. ulaska Srbije u EU, sada moze se reci umereni evro-skeptik. A evo i zbog cega, Evropa je sama sebi dozvolila da joj USA(protiv koje takodje nemam nista protiv), diktira uslove da uvodi sankcije Rusiji(nisam ni rusofil), da je uvlaci u svoje ratove, EU je danas Nemacka, Velika Britanija, Francuska, to su zemlje koje isisavaju zbog krize iz novih clanica novac, a kako opet putem pozajmica i enormnih kamata drzavama -sopstvenim clanicama. EU se svela u sustinskom smislu po meni na te tri zemlje, i to je najveci problem sto je samu sebe urusvala zarad interesa ove tri zemlje. Da se razumemo ja i dalje cenim evropske vrednosti, ako uopste znamo vise sta to znaci, ali cini se da je EU nazalost takvom politikom snishodljivoscu prema SAD, samu sebe urusila prilicno, posebno sto i danas jednostrano gledaju na ratove u ex yu,naravno ne gledaju svojim ocima gledaju ocima SAD i interesnim grupama i naravno MMF-u koji je u startu bio odlicno zamisljen, ali je psotao legitiman zelenas, zarad interesa velikih korporacija i drzava.

Ja

pre 8 godina

Grci me podsećaju na mog sina.
Jedan dan dođe kod mene i traži džeparac. Ja mu kažem dobićeš ako pospremiš svoju sobu i pokosiš travu ispred kuće. On kaže NE i ode u svoju sobu.
Sutradan opet dođe kod mene da traži džeparac i pita šta treba da se uradi...

Mairon

pre 8 godina

Ako je demokratska volja iskazana na referendumu spaljivanje mostova, onda se EU odrekla demokratije. Ko je Grcku odveo u beznadje? Cipras, koji je na vlasti sest meseci, ili mere stednje koje su devastirale Grcku privredu? Medjutim, cini se da je Nemacka htela da se dogovor postigne iza zatvorenih vrata, i da se Cipras diskredituje i ode sa vlasti, buduci da bi prihvatanje necega protiv cega se borio u izbornoj kampanji bilo jednako politickog samoubistvu.

Милош Миленковић

pre 8 godina

Живела Грчка. Клупче ће да се одмотава, а томе треба захвалити Америци, и оном острву званом Енглеска.

Mile

pre 8 godina

Srpski narod i ovaj put, nazalost, drzi pogresnu stranu. A da je Srbija pozajmila koju milijardu Grckoj, budale bi nocas kamenovale grcku ambasadu u Beogradu. Nije EU ni za Grke ni za nas, pre je za Turke, oni su vredan i ozbiljan narod.

daska

pre 8 godina

Osnove ekonomije sad kažu da je plasman novca u Grčku rizičniji nego jučer, što će reći da pregovori idu pod još strožim uslovima. Grci neće dobiti eura, banke ostaju zatvorene, a penzije ovaj mjesec mogu zaboraviti. A ovi slave po ulicama haha, ludnica brate.

Žaki

pre 8 godina

Ah da,od veceras,Grci imaju i petlju,ponovo,sta ces,navikao narod da digne glavu kad zaprete da ga porobe.Ali,niko ne uci iz istorije,Nemci,ponajmanje....
(nevski, 05. jul 2015 23:01)

Grci su danas razorili sve ljudske zakone koji se podrazumevaju u životu ovakvom kakav je, ali ti to rođače nećeš razumeti za još dva života. Kad im je odgovaralo uzimali od zelenaša da bi živeli u komociji a onda pomislili "a što da vraćamo pare? Ko šljivi zapad?" Pa nije EU gurao pare Grcima na silu! Trebale im, oni tražili i dobili a sada "ko vas... šljivi,"? Alal civilizacijsko dostignuće! E sad zelenaši su po definiciji zajebani. Videćemo rasplet ubrzo. Dovoljno je zavrnuti sve slavine, otkazati finansijske inekcije (a reč inekcija podrazumeva da je neko bolestan) i za mesec dana više nema plesa po ulicama,prodaja stanova za stotinjak evra i slično. Ništa tebi čoveče nije jasno ni gde živiš ni koja pravila važe na svetu. Može poverilac jedino da jednostrano oprosti dug ali tada govorimo o hrišćanstvu. Samo ne znam ko će ti oprostiti dug ako mu se rugaš i vređaš ga?

nevski

pre 8 godina

ajde da vidimo kako ce dug da im naplate?
naravno,nemogu nikako....e,zato su besni,van takta,sa totalno ne diplomatskom izjavom,a,Grci ce se snaci,sledi samo jedan primer....

uostalom,ima li iko predstavu na koliko je procenjena vrednost Kricanki? znate onu fresku s devojkama na Kritu? Ja se unapred izvinjavam ako sam pogresno procitao,ali,60 milijardi USD.
Prema tome,Grcka ima sto niko nema,kultura je kultura,makar i gladna,varvari su varvari,iako Rimskog carstva nema odavno.
Ah da,od veceras,Grci imaju i petlju,ponovo,sta ces,navikao narod da digne glavu kad zaprete da ga porobe.Ali,niko ne uci iz istorije,Nemci,ponajmanje....

Milan

pre 8 godina

@Al
sve si pogrešno razumeo! Nije referendum da li će vraćati dug nego kako će vraćati ( da li da im drugi odrede mere ili sami ). Tvoja porodica će vraćati dug banci ali ćete u samoposluzi sami birati šta kupujete a ne banka da vam bira.

Filip

pre 8 godina

Ovo dvoje mi vise izgledaju kao da su im cirevi proradili. Uopste mi ne izgledaju kao neki kojima je potpuno svejedno stra ce Grci odluciti, a tako su se prikazivali dosada.
Uz to, cemu crniti Ciprasa sad, pa narod je odlucio, mogli su reci da na referendumu i to bi bilo to.

@ (volja naroda, 5. jul 2015 22:10)

Dobro je napisala hrvatska spistaeljica Slavenka Drakulić u svojoj kolumni u jednom djevniku: "Grci su urbanizirani balkanski seljaci."Imaju više veze s Turskom, nego Europom.

Točno. Zemlja koja proizvodi samo maslinovo ulje i nešto povrća, grčki umirovljenici 800 eura mirovine, a njemački 700.

Grčka zaostaje za Njemačkom minimalno 30 godina, a sada će još više..Oni bi htjeli biti socijalistički otok u moru kapitalizma...neće proći, salonski komunisti. Idete u bankrot od kojeg se nećete oporaviti 20 godina.

Hvala.

Lala

pre 8 godina

Bravo zaki!! Ali to u srbiji nema ko da razume. Ista prica samo u malom bilo u srbiji oko kredita sto su neki uzeli u svajcarcima, posto je u tom trenutku bilo jeftinije i bolja kamata itd - i onda kad prc ode franak na gore svi se zale na drzavu kako treba da pomogne. Neka se grci odlucili demokratski, ali nisu svesni za sta su se odlucili. Bice im jasno za koju godinu.

Spar7an

pre 8 godina

@ dali je narod trazio izbore,ili ih je Cipras nametnuo,da poslije kaze,ja nista lose nisam napravio,sami ste izabrali...
moderni Poncije Pilat...
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (TIL Zagreb, 5. jul 2015 23:04)

Cipras je pitao narod, oni su rekli. Jel' Merkel treba da odlucuje da li grci smeju da raspisuju referendum? Ko po tebi drzavljanine EU treba da odlucuje ko u tvojoj zemlji treba da raspisuje referendume?

Nebitno

pre 8 godina

Ne mogu da se nacudim koliko strucnjaka ekonomije ima u nasoj zemlji, bar sudeci po komentarima. No nista, Grcka ce uskoro da "oseti" sta je izglasala a vi komentaristi cete uvideti da gresite. Ne kazem da cete razumeti, to je vec naucna fantastika za vecinu prosecnih gradjana balkana, ali cete imati prilike da vidite sta znaci kada cela drzava "dobro zivi" na racun europe kao sto je to uradila Grcka.

Al

pre 8 godina

Referendum, demokratija...kakve su to gluposti kad je dug u pitanju...moja porodica organizuje referendum da li da vracamo dug banci ili ne...to je taj fazon

Nešto o demokratiji

pre 8 godina

Ko se makar malo bavio politikologijom poznato mu je da ne postoji veliki sistem koji je demokratski. Tako npr Kina nikad ne može biti zemlja kojom se ne vlada čvrstom rukom. EU je postala toliko glomazna da ona demokratiju više ne može podneti,pa tako ni referendum kao najneposrediji oblik demokratije. Želim da podsetim da nijedna vlada članica EU osim Švedske nije organizovala referendum sa pitanjem da li narod želi euro odnosno da prestane da postoji tadašnja valuta. EU usled glomaznosti i potrebe da se vlada čvrstom rukom i u korist bogatijih i moćnijih članica ne može da podnese slobodne izbore, Sirizu,Podemos i sl.EU može da podnese izbore tzv. levice i tzv. desnice čija se vlast takoreći više i ne razlikuje ,a pojedinosti tipa izdvajanja 18 ili 20 % za zdravstvo i nisu izbori.

Igor

pre 8 godina

E ljudi pustite tu demagogiju rekli su ne , i sta sad otici ce u gore stanje nego mi 1993. sa Milosevicem a dug ce morati da plate vidim sad ovde neke komentare rekli su Evropi ne i sad kao slave nesto videce oni za 2 meseca.... Proklinjace i Sirizu i Ciprasa jos gore nego sto sad slave, ne branim ja ni EU ali zar oni stvarno misle da ce da izbegnu placanje duga.

TIL Zagreb

pre 8 godina

Sve sto Cipras treba da uradi je krajnje jednostavno. Postaviti plate i penzije i crne na jednake Nemackoj. Onda nije problem ni stedeti. Cela Euro zona da uradi isto i Nemacka je na kolenima.
(Swedenonline, 05. jul 2015 22:18)

od cega da uvedes tolike place i penzije....gdje su to toliko uplacivali...gdje je jaka ekonomija,gdje je industrija...
imaju place ko i Njemci cak i vece,ali znas tko?
vlast,jer guli narod....
ima ona sto juznije,to tuznije...
kao sto je slucaj kod svih nas na Balkanu....moze nas covjek sa Balkana ali Balkan (bezobrazluk) nikad iz njega

Miki

pre 8 godina

Strašno je kako su brzo i sa nekoliko potpisa devedesetih proslog veka potomci najvecih duznika svih vremena i ekonomskih i moralnih postali za 20 godina najveći poverioci.Ali to je moguće u ovakvom iščašenom svetu gde krivda postaje pravda a nasilje demokratija.Medjutim potomci Perikla ,Hipokrita ,Aristotela,Platona su im jasno rekli ko su i od koga poticu.I ako se već predsavljaju kao savest Evrope onda neka prvo vrate svoje dugove ,a poštoim onda nebi nista ostalo barem bi malo zaćutali .Da neku kažu i oni koji nemaju hipoteke poput njih pa bi mozda Evropa i posla boljim smerom.Ovako dok su oni najglasniji dali u svoje ime ili onih iz senke Evropa nema baš lepu budućnpost.

Rajko

pre 8 godina

Eh, razumem da je Angeli sada teško. Grčka je osnivač EU i ako ona istupi iz te organizacije za EU nastupiće štetne posledice mnogostruko veće od grčkog duga. Na tu foru je računao Cipras i Varifakis. I biće u pravu, sada će tek dobiti trezvenije predloge koji će voditi računa i o grčkom narodu i o načinima otplate duga. Da smo mi, ne daj Bože, u dugu poput Grčke ne bi imali prema nama milosti jer nismo u sistemu EU. Ali Grčka će predstavljati inicijalnu kapislu za nastupajući cunami, Španija, Portugalija, Italija, Irska...i šta će na kraju biti sa EU možda i nije toliko teško predvideti!

TIL Zagreb

pre 8 godina

A sto je prekinuo? Dobio je bolju poziciju za ustupke u daljim pregovorima, a referendum je demokratski izbor jednog naroda.
(Kinaski, 05. jul 2015 22:17)

pobijedis na izborima jer obecas hrpu toga..a na kraju kad vidis da ne ide ,onda kazes narode,odlucite vi....jer lakse je poslije reci,ja nisam nista napravio,narod je odlucio....onda prepusti i vodjenje drzave narodu....

Swedenonline

pre 8 godina

Sve sto Cipras treba da uradi je krajnje jednostavno. Postaviti plate i penzije i crne na jednake Nemackoj. Onda nije problem ni stedeti. Cela Euro zona da uradi isto i Nemacka je na kolenima.

TIL Zagreb

pre 8 godina

slobodna volja jednog naroda vam smeta? To pokazuje ko ste zapravo vi!
(Spar7an, 05. jul 2015 22:43)

dali je narod trazio izbore,ili ih je Cipras nametnuo,da poslije kaze,ja nista lose nisam napravio,sami ste izabrali...
moderni Poncije Pilat...

Adrian

pre 8 godina

Manite se poezije (improvizovani strucnjaci) i nadjite zajednicko resenje sa Grkom vladom koje je u interesu Evrope i Grcke, kao njenog clana.

Loki

pre 8 godina

Grčka je postojala 3000 god.pre Evropske unije,a postojaće i bez nje!!
Živeće nešto lošije.Pa šta? Uostalom svako dostojanstvo ima svoju cenu.
Čestitke i podrška grčkom,pravoslavnom narodu.Hiljadu evra od moje četvoročlane porodice za 14 dana ovog leta su vaši!!

@ (bora, 5. jul 2015 23:56)

A što su onda ulazili u EU kada "su postojali 3000 godina prije EU"??!!

Današnji grci nemaju apsolutno nikakve veze sa starim grcima,ponajmanje filozofima, koji BTW se i nisu zvali grci nego atenjani ili spartanci.

Grčka je zemlja puno bliže Turskoj, a sva zbivanja u Europi su ih mimoišla.

Kultura života na visokoj nozi, neplaćanje poreza, mirovine veće nego u većini Zapadnih zemalja...proizvodnja nikakva...Populizam, ništa drugo..

Колонијализам

pre 8 godina

@Моо и остали

Изгледа да неки део нисте разумели око функционисања ММФ и осталих финансијских инситуција које раде по истом принципу. Пре него што се дозволи и један евро/долар кредита, "стручњаци" из тих институција скенирају читав привредни и финансијски потенцијал једне земље. Нити један евро/долар се не даје уколико се "хипотекарно" не обезбеди што значи да држава увек мора да има нешто - неко предузеће, ресурс или било које добро - којим гарантује да ће паре вратити. Тако они за безвредне папире добијају конкретна добра. Пример ЕУ је врло добар пример како се државе уцењују, па је рецимо баш Грчка, а и Хрватска, морала да се одрекне своје бродоградње. Све се то регулише ССП-ом, где се прецизно дефинише шта и колико држава кандидат сме да производи и продаје. Наравно, државе оснивачи ЕУ су у старту приграбили скоро све за себе, што су се државе касније прикључивале, то је мање остајало мрвица. Зато је сада јасно да у овој данашњој ситуацији нико нормалан не треба да тежи чланству, јер ти са једне стране прописују колико чега смеш да производиш и продајеш, а са друге стране ти везују финансијску кредитну омчу, јер са оним што су ти дозволили не можеш да се развијаш и враћаш те кредите. То и јесте њихов циљ - да живе од камате коју им плаћа југоисточна Европа. Модерни колонијализам. Чињеница је да од тих кредита народ не види ништа. Један (много мали) део оде у руке издајничке елите и политичара, а већи део се врати назад...

Мало је 1500 карактера!

Ma Moreakis

pre 8 godina

Meni je ovo da puknes od smeha,uzeli su ogroman novac iz fondova i banaka ,sa tim novcem nisu nista uradili znaci nisu postavili ni jedan simbolican aparat za kokice da bar nesto zaradi, slupali su kintu u nepovrat citao sam da su masinovodje dobijale dodatak na platu za pranje ruku koliko je to daleko islo.Sada kada im ti fondovi i banke traze novac nazad oni izadju na referendum i kazu ne ali vidi sada ovo,da stvar bude jos smesnija oni i traze jos para na zajam sa kojim nece i dalje nista raditi nego samo ga trositi.E to je nesto.

Trandafil Karanfilovski

pre 8 godina

Citam komentare i ljudi toliko lupetaju da je to strasno...svi ovi sto imaju razumevanje za Grcku ako nije problem da mi ostave broj telefona da od njih uzmem pozajmicu jer nijedna banka nece da mi da kredit, a onda cu da "dostojanstveno" i "slobodoumno" kazem da necu robovati dugovima i da necu da vratim pare...tj. ja cu da odlucim kako i kada cu da vratim...i jos cu da vas kritikujem ako necete opet da mi date.
(Moo, 5. jul 2015 23:50)

Ostavio bih ti broj telefona ali samo da ti kazem da necu da ti pozajmim pare jer znam da nemas da mi vratis.
To su mogli i kreditori da kazu Grcima ali nisu. Zasto nisu to mozemo da nagadjamo. Ne verujem da su bili toliko glupi i da nisu videli kuda sve vodi. Ako jesu onda su zasluzili da ostanu bez para, koje ionako nisu njihove. Nastampali ameri.

Zoki

pre 8 godina

Razumem da je mnogima Grcka simpaticna, (i meni je, iz drugih razloga), ali mi smo po stepenu razvoja kilometrima daleko od Grcke. Pogledajte na primer kakva je infrastruktura u Grckoj: prijatelj koji se bavi poljoprivredom i koji je ranije cesto poslovno isao u Grcku, odusevljen je irigacionim sistemima, stepenom zastite od grada, uredjenoscu maslinjaka. To je nesto na sta se treba ugledati, i voleo bih kada bi onima, koji sada podrzavaju Grcku, imali to u vidu. Naspram Srbije, Grcka je ipak uredjena drzava.

sinisa ivanovic

pre 8 godina

ne bih da stajem ni na stranu zelenasa niti onih koji su olako uzimali kredite koje sad ne bi da vrate, samo me interesuje, DALI JE NARODU GRCKOM NEKO DOBRO OBJASNIO STA ZNACI 'NE' NA REFERENDUMU /ILI "DA"/. dali to znaci da ce da se kurce oni kojima to "ne" apsolutno odgovara/crna berza, sverc itd/ a narod obicni da pati i na kraju ipak da plati ceh. pa posle par godina kada se ovi nafatiraju i kazu dosta smo se kurcili raja da plati pet puta vise . da ne bude TOLIKO NAM DOBRO IDE DA ME SRAMOTA TO DA PRIZNAM

MArko

pre 8 godina

Činjenice:

1.0d 400 milijardi duga, Grci Nemačkoj duguju svega 60. Zla Nemačka?
2. 2010 godine Grčkoj je otpisano 45% dugova, a ostatak reprogramiran po nižim kamatama!
3. Penzija u Grčkoj 830e prosek, u Slovačkoj npr 430.
4. Grčka je u opasnim dugovima bila još 75-e, davno pre postojanja EU.
5. Ovi isti koji su pozovali na NE na referendumu, dva dana pre nego su rekli dosta zaduživanja povukli su kredit od 1,7 milijardi evra.

Manite me naivnih Grka i zle EU.

Pametnjaković

pre 8 godina

"Prema njegovoj oceni, Cipras i njegova vlada vode grčki narod putem odricanja i beznađa."

Manje odricanje od onog koje ste vi tražili, jer neće morati da vam plaćaju još i kamate.

bezimena kojoj su počeli da objavljuju komentare

pre 8 godina

(b., 06. jul 2015 04:47)

'Ajmo malo bez izmišljanja!

Grčka je dobijala kredite na osnovu LAŽIRANIH izveštaja!

Da li je iko iz prethodnih vlasti odgovarao?
Nije!
Zašto nije?

Tolika neodgovornost (korumpiranost) i istovremeno bahatost (uzimamo, trošimo, ne vraćamo) Grka je zapanjujuća, nedopustiva i zaslužuje nultu toleranciju!

b.

pre 8 godina

@moo
Hajde sad ti nesto zamisli molim te. Tebi tako nesolventnom neka banka ipak odluci da da kredit. Potapsu te po ramenu, kazu ti: znamo da si u problemu, da imas dvoje dece, neka ti se nadje, vratices. Ti uzmes kredit i sve je uredu neko vreme. Ali eto komunalije skupe, deci svasta treba, zena hoce na more, a tebi jos dodatno smanjili platu... I ti u jednom trenutku ostanes bez para. Nemas vise ni za zivot a kamo li da vracas banci kredit. Onda ti dodju predstavnici te banke, pocnu da te vredjaju da si lenj i nesposoban, ali da ce ti ipak dati jos jednu sansu. Poslace jednog coveka da spava sa tvojom zenom, drugog da ti vaspitava decu, a tebi naredjuju da od danas smes da imas samo jedan obrok dnevno sve dok ne vratis sav novac sa kamatom. Naravno oni znaju da ti taj novac neces moci da vratis, ali oni ce u medjuvremenu spavati sa tvojom zenom, vaspitavati tvoju decu, a tebe izrabljivati i drzati u saci sve dok si ziv. Razmisli koja je prica slicnija Grckoj, moja ili tvoja. Pozdrav.

WATCHER

pre 8 godina

Sve se bojim da su Bugarima i Rumunima, a narocito sada Ukrajincima, kojima su dali 20 mlrd dolara bez uslovljavanja, medjunarodne finansijske instirucije postavljale jednako stroge uslove. Tvrdim, da ukoliko se Grci sada okrenu Rusima, MMF ce pristati na sve sto Grci traze.

iskren

pre 8 godina

vecina pragmaticara smatra kako je Grcka napravila los posao!
Grcka je uradila ono sto je bilo najprece toga trenutka- spasavala cast i dostojanstvo i nadu u sopstvenu buducnost a ne reziranu u nekoj EU kancelariji!
Zdrav razum i hriscanski moral nas uce da novac ne sme biti jedina odrednica zivota jer je to put u moralnu i duhovnu propast!
Mozda ce Grci neko vreme ziveti i teze ali ce im biti lakse!!!
Tu negde, u toj moralnoj obnovi rodice se i klica ekonomskog oporavka!

Nervoza

pre 8 godina

Svi vi sto vrtite jednu istu pricu kao pokvarena ploca, tipa jel mogu ja da pozajmim pare, a da ne vratim. SHVATITE da licna pozajmica, ili pozajmica jednog coveka/ porodice pravnog ili fizickog lica nije isto sto i drzavna pozajmica i MMF. Jer tu, ulogu igra mnogo VISE faktora od same pozajmice i pare nisu sporne... Pa nismo u osnovnoj skoli da ovo moram da vam pisem ?

Zvonilo

pre 8 godina

A onda zbogom barake na Breci, viknu Cipras i kasteas odvrnu jos jace,
dobicete razglednicu "Pozdrav iz africke zemlje Safari", zbogom zohari!

Vel Šantić, USA

pre 8 godina

Herr Gabriel, Frank Walter Steinmeier uopšte ne misli tako a on vam je Nemcima Ministar spoljnih poslova.
Vi Nemci stvarno imate issues koje trebate sami među sobom da rešavate a ne da se dernjate po Evropi kao fuehrer.
jer, zašto bi bi bolja, osećajnija, ljudskija, poštenija, socijalnija, razumnija EU, a to je ono za šta se Siriza, Tsipras, Podemos i ostali bore, bilo "spaljivanje poslednjeg mosta s EU"??? To samo bezosećajni krutokapitalistički mafijaš tako govori, Herr Gabriel, pa jeste li vi taj?

Podrška Sirizi, Podemosu i sličnim progresivnim levičarskimpokretima Evrope od strane mene simpatizera Levice u Americi pokreta Bold Progressives!

ema

pre 8 godina

Prafraziracu jednog stranog politickog anlaiticara iz jedne od drzava srednje Evrope koji mi je svojevremeno predavao i na fakultetu: „Problem Grcke nije u tome sto su se zaduzili i nece da vrate dug. Problem je u tome, KO ih je zaduzio. Goldman Saks- Americka investiciona banka koja ih je primorala da se zaduze, jer im je Grcka bila potrebna u evrozoni, jer se u Grckoj nalazi jedna od najvaznijih flotila, osnova NATO. To je Americi vazno, da to tamo sacuvaju. Pa su smislili plan: tzv. trojka- Medjunarodni monetarni fond, Evropska centralna banka i Evropska komisija. Rekli su: pozajmicemo vam novac uz te i te uslove. A uslovi su bili taakvi, da na njih ni jedan normalan covek ne bi pristao. I Grci su se tome protivili.Naterali su ih na to. Trecinu te pozajmice je pojela vojska.To je bio uslov.Preostali novac su uzele nemacke i francuske banke,pa 90% tog novca Grci nisu ni dobili.Zamislite da kod vas dođe egzekutor,uzme vam sredstva i kaze-radite,ali bez ovih sredstava.I tako je Zapad doveo Grcku u danasnju situaciju. Nije da oni nisu hteli da vracaju dug, ali nisu zeleli da to rade na besmislen nacin.Kad je dosla ekonomska kriza 2008, znalo se da su ti neoliberalni recepti losi.I u periodu od 2010- 2011 su im davali kredite uz obecanje kako ce ih ovo izvuci iz krize,a danas im prebacuju da su lenji i neproduktivni.Danasnje Ne znaci isto tako da je Evropa na putu da se raspadne, i da prilike odu sasvim drugim smerom a prvi ko to nece dozvoliti je SAD...“

Zoran D Nikolic

pre 8 godina

Ne razumem se u politiku i ekonomiju. Ne sagledavam posledice odluke referenduma. Ne znam u kom pravcu ce sve ovo ici. Verovatno Grci sebe uvode u zestoke probleme...Ali,znam da su jos jednom dokazali da su potomci hrabrog kralja Leonide i njegovih 300 besmrtnika. Kada je trebalo da se pokaze i dokaze odlucnost, muskost i nepokornost Grci su to uradili na fascinantan nacin. Cinjenice mozda govore da su sebi stavili omcu oko vrata, ali postoji cena preko koje se ne prodaje ponos. Mozda ovo Grke povlaci u sunovrat, ali se pitam gde ovo povlaci EU? I koliko sve zlosutno zvucalo po Grke, pitam se da li EU ima u sebi tu dozu ponosa i muskosti. Nije li napuklo u njoj ovim referendumom Grka, upravo tamo gde su sustinski truli... Da li shvataju da ovaj samoubilacki potez Grka i njih povlaci u bezdan? Ali, pitanje je da li imaju grcku muskost i hrabrost? Znam da su Grci ovome doprineli svojom lenjoscu i neodgovornoscu, ali nisu li sada toj "civilizovanoj" Evropi odrzali lekciju zivota, jacu od svake moci novca? Tesko da ovo nece povuci simultani sled dogadjaja, koji mozda budu pogubniji po EU, nego po Grcku...Podvlacim: Ne znam i mnogo toga ne razumem, samo postavljam pitanja...

Dobar glas

pre 8 godina

U ovoj priči mene samo zanima otkud ova ostrašćenost naših ljudi, koji svim silama brane Grčku, koja je godinama činila pogrešne poteze, zaduživala se bez jasnog plana oko vraćanja duga...pa tamo 90% ljudi jednostavno ne plaća porez, odakle im osnov za onolike prosečne plate i penzije?!
I svi danas u Srbiji: bravo Grci, ne vraćajte dugove, mi naše hoćemo!
Varufakis je podneo ostavku, ostade Cipras sam, ko će sada na pregovore?

Ceca

pre 8 godina

Smesno je uporedjivati grcku situaciju sa nasom. Mi smo devedesetih pretili praznom puskom, jer smo pre svega imali losu politicku elitu koja nije bila ni po cemu patriotska, vec se trsila da zadrzi zastareli drzavni aparat iz bivse Juge, a nikakvu viziju o dobrobiti naroda nije imala. Grci su drugo - to je zemlja sa odlicnim geografskim polozajem za trgovinu, zasticenom bastinom i obalom i ostrvima koja kostaju basnoslovno. Pritom je njihov narod svestan svoje velicine i znacaja. Nisu oni kao mi koji smo ucili 1991. ko smo. Grci nemaju kompleksa pred evropskim silama, oni su kolevka Evrope. Evropska komisija je birokratija koja je postala sama sebi cilj, glomazna aparatura koja se drzi na grbaci SVIH evropskih naroda. Dobro je sto je Grcka ustala protiv toga i rekla necemo da nam birokrate iz Brisela odredjuju kako cemo da vracamo dug, ne damo da se nastavi osiromasivanje stanovnistva bez nade za oporavak. A ovima sto pisu okolo kako su Grci lenstine i glupaci, itd, samo imam jedno da porucim: sram vas bilo. Nema nijedne zemlje u svetu u kojoj coveka iz Srbije tako docekaju kad dodje, kao sto nas Grci docekaju. To je jedina zemlja gde se mestanin nece pre pokloniti Nemcu ili Amerikancu nego Srbinu. Ovo uopste ne pricam iz nekog ispraznog sentimentalizma, prosla sam pola sveta, i znam gde se najvise ceni poseta nekoga za srpskim pasosem. Toliko o tome.

Lik

pre 8 godina

Ali Grčka će predstavljati inicijalnu kapislu za nastupajući cunami, Španija, Portugalija, Italija, Irska...i šta će na kraju biti sa EU možda i nije toliko teško predvideti!
(Rajko, 5. jul 2015 23:30)

Šta će biti? EU će se onda sastojati od 5-6 najjačih država, baš kao nekad kada je to bio EZ a marka najjača valuta na svetu.
Tek onda će da vedre i oblače a boranija ima da rmba za još sitnije pare nego danas.

Ivan

pre 8 godina

Svima vama kojima su usta puna Nemacke, Amerike i ostalih, evo par stavki: Lehman Brothers, AIG, Ford, Island, Portugal, Irska, Goldman&Sax...mogu jos da nabrajam...
Jedini problem u vezi Grcke je sto je levica na vlasti...
Kako su se grci usudili da biraju vodjstvo koje nije po ukusu Velikog Brata...
Svi ovi vasi komentari govore samo koliko nemate dostojanstva i samopostovanja vec se savijate kako vetar duva...

bobo mk

pre 8 godina

Referendumom je Cipras kupio malo vremena i lokalno zacvrstio svoju poziciju, a sada slede mere tipa Milke Planinc, zamrznuta štednja i slično.
Kada za par meseci više neće biti keša za socijalu, penzije i plate za budžetare, prosvetu, policiju, i vojsku, povoljnih kredita za ekonomiju, tada Ciprasa pokriva ovaj referendum.
Sa druge strane još kada je dužnička kriza počela, mnogi ekonomski stručnjaci su govorili da je spas grčke u vraćanju drahme i normalno, stezanju kaiša.
Grci ako misle da i dalje imaju nadprosečne penzije i plate u administraciji sa ispodprosečnom ekonomijom, trebaju uzimati i dalje kredite, što je u ovim uslovima nemoguće.
Kako i da je, za Grke dolaze teška vremena, šta su drobili, sada će da jedu.

Još_par_činjenica

pre 8 godina

Još nekoliko interesantnih činjenica:
– Od osnivanja Nemačke, ona je bankrotiravala 7 puta - poslednji put 1990. za vreme Helmuta kola. Grčka je za to vreme bankrotiravala 6 puta. Poslednji put 1932.

– U četiri navrata, Nemačkoj su, delimično ili u celosti, otpisivani dugovi usled bankrota: 1924, 1929, 1932 i 1953. Među 20 zemalja poverilaca koji su otpisali dug Nemačkoj 1953. nalazila se i Grčka.
Nemačka je, tvrde istoričari finansija, najveći prekršilac dužničkih obaveza u XX veku.

– Prosečna radna nedelja u Grčkoj traje 41h. U SAD 35h. U Nemačkoj 27 sati.

– Nemačka je, po osnovu prisilno podignutih kredita tokom II sv. rata, ostala dužna Grčkoj novca u protivvrednosti od oko 11 milijardi evra današnjih. (Prisilno podignuti krediti su novac koji je Nemačka iznudila od Grčke centralne banke tokom II sv. rata, naplaćujući troškove boravka svoje vojske na teritoriji Grčke tokom okupacije!) Osim toga, procenjuje se da su nemački vojnici u povlačenju iz Grčke tokom 1944. godine, opljačkali oko 40 miliona današnjih evra u gotovom novcu iz filijala banaka. E, da, i oko 7,5 miliona kilograma zlata.

– U Jonskom moru i severnom delu Egejskog, ima oko 25 milijardi barela naftnih rezervi. Otprilike isto toliko nalazi se i unutar kopna Grčke. Rezerve nafte u južnom Egeju i Kritskom moru još uvek nisu ispitane.

– Grci imaju najveću flotu trgovačkih brodova na svetu – ukupno 16,2% svetskog brodovlja, uključujući i tankere i transportne brodove.

I tako...

botovi 4. rajha

pre 8 godina

@MArko, 6. jul 2015 11:05
1. Dug Nemacke 2 170 milijardi evra, 74% BDPa, veci nego dug Srbije.

2.Ako Nemacka ne mora da vraca 280 milijardi svog duga Grckoj, zasto bi Grcka vracala Nemackoj?

3.Nemacka je zabranila izgradnju Turskog toka i time onemogucila razvoj i Grcke i Srbije i Makedonije.
U isto vreme oni grade jos 2 Severna toka.

4. Dug Grcke 1980. 1,5 milijardi evra 20% BDPa.
Dug Grcke danas posle 35 godina u blistavoj EU 320 milijardi evra 180% BDPa.

5.dug Grcke pre "paketa pomoci" 2009. bio 126% BDPa, a danas posle tolike "pomoci" 180%, a BDP smanjen za cetvrtinu od te silne pomoci.

U isto vreme Nemacka koja daje "pomoc" ima rast BDP,rast zaposlenosti.
Od te "pomoci" se obogatio onaj ko je dao "pomoc".
Kako je to moguce?

Ivan

pre 8 godina

Moo, ne lupetaj, ti ako si dužan niko ti neće pozajmiti pare, a zašto su Grcima pozajmljivali pare kad su znali da su dužni, to je pravo pitanje. Ovde kod nas prvo imaš proveru u kreditnom birou, pa ako si opterećen nekim kreditom, nema šanse da ti daju pare. Dakle, što su pedantni Nemci i ostale vodeće zemlje EU gurale lovu u bunar?
A o tom mostu između EU i Grčke nemam reči, pa zar to nije sve EU, zar je Grčka van EU pa se između njih grade mostovi?

Drugacije misljenje NIJE lupetanje

pre 8 godina

@ "Citam komentare i ljudi toliko lupetaju da je to strasno...svi ovi sto imaju razumevanje za Grcku"...
(Moo, 5. jul 2015 23:50)

Ko si ti da komentare onih sa kojima se ne slazes, nazivas lupetanjem? Moralna i demokratska Zvezda Danica?

Nego...

Jutros ovde, u Kanadi, cuh na radiju u vestima komentar povodom referenduma u Grckoj. (Strucni) komentator rece (Naravno, jos se nisu zmali rezultati referenduma) da Grci, ustvari, ukazuju na cinjenicu da u poslednje vreme Nemacka naplacuje ratne reparacije od onih kojima je platila za izgubljeni II Sv. rat. Naglasava se da je Grcka bila na pobednickoj strani.

Bojim se da to nije daleko od istine.

Da podsetim: Kanada i Nemacka su clanice G7 i NATO pakta i kao takve su saveznice u inostranoj politici, a Kanada nicim direktno nije zainteresovana za dogadjanja u Grckoj.

PS Nemacka je i pred IISv. rat bila ekonomska i politicka sila. Najveca u tadasnjoj Evropi.

PSYCRO

pre 8 godina

Pozdrav iz Osijeka!
Ovdje vidim da neki ljudi likuju nad odlukom grka da odbiju ponuđeni program, kao da će sad jako naštetit kreditorima...Oni će imati gubitke, da, ali najveće gubitke će imati grci...
Tsipras se ponaša kao da vrijeme radi za njega a to jednostavno nije točno. Gotovine će brzo nestati a nova neće doći....šta onda?
Rješenje je drahma, ali ona se ne može uvesti preko noći...u međuvremenu će nestati goriva. Nakon toga ide lančana reakcija urušavanja društva koje je u cijelom svijetu izgrađeno na nafti.
Racionaliziranje hrane, bonovi, dobro došli grci u realsocijalizam. Njemci će vjerovatno izgubit najviše, oko 90 milijardi € ali izdražat će oni to..

NooB SaiboT

pre 8 godina

Grci duguju al nije te pare pokrao narod nego politicari .Matematika je jednostavna ,ja ti dam kredit i onda ti kazem da moras da uvedes mere stednje znaci smanji privredu proizvodnju plate penzije a onda ti kazem da moras da uvozis od mene voce povrce mesne preradjevine itd.I kako ces ti da mi vratis pare ?Pa nikako docices po jos koliko duguje Hrvatska Slovenija da li su dugovali manje ili vise nakon ulaska u EU.Vratice oni taj dug naravno ali pod drugim uslovima ne koje im namece MMF .

Lusy

pre 8 godina

Ovakav razvoj situacije će pogodovati razvoju političkog programa Borka Stefanovića ( i Jova Bakića) i njegovog prihvatanja od strane gradjana!
Možda se ne slažem u potpunosti sa njihovim ekonomskim programom, ali za sekularizaciju ove države ću svakako glasati! A trenutno to jedino oni nude.

vredi razmisliti

pre 8 godina

prvo lupetanje o nevracanju dugova je bolesno, grci traze drugacije uslove i to je sve, uostalom i da proglase bankrot nece prestati da zive pa argentina je 2 puta bankrotirala pa se digla posle dve godine generatori bankrota su privatne banke a ne vlada grcke, dakle nelupetajte nego se informisite, izbacivanje neke clanice iz eu nepostoji

ivan

pre 8 godina

(Moo, 5. jul 2015 23:50)

Nemas pojma i bolje cuti. Jedna je stvar kada ti uzmes kredit i ti ga trosis i naravno da treba da ga vratis. OVde je nesto drugo u pitanju. Grcka politicka "elita" se decenijama zaduzivala, sebi punila dzepove, a grckom narodu ostavljala mrvice, i na kraju kad su dosli poverioci, ajde svi Grci moraju da vrate dug.

Ista je prica i kod nas. Sve nase "elite" su se zaduzivale, oni su bili sve bogatiji, narod sve siromasniji, i na kraju kad dodju poverioci, e onda moramo da smanjujemo penzije, umesto da od tajkuna i politicara oduzimamo imovinu.

E upravo iz tog razloga se politicka elita u celoj EU sada uprpila. Boli njih uvo za Grke, oni se plase da se sad taj trend ne prenese i na druge zemlje EU, da ne dodju npr i Spanci i kazu "spanski narod od tih silnih dugova je video jako malo, kriva je politicka elita, neka on i vraca najveci deo duga".

Dakle da si pametan kao sto nisi, shvatio bi da je ovo kriza ne ekonomije, nego predstavnicke parlamentarne demokratije. Raspisu se izbori, 45% posto izadje na izbore, izabere se neka elita da vlada zemljom, ona se zaduzi, obezbedi svoje cukununuke, a narodu da mrvice, a kad dodju poverioci, e sad ceo narod mora da vraca kredit jer je narod birao tu vlast.

E toga se boji EU, ali nisi ti dovoljno bistar i obrazovan da to shvatis.

Vlada

pre 8 godina

Grci su u velikom problemu jer se njihova kolektivna i pojedinacna svest svodi samo na jedno: ne platiti drzavi porez ni pod razno. Ko god poznaje Grke i ima prijatelje medju Grcima reci ce vam isto. Ne vidim kako bilo kako ustrojena drzava, a da nije potpuno anarhisticka moze da opstane na taj nacin. Srecan sam ovde u Kanadi gde trcis u banku da se zaduzis kad dodje vreme za svodjenje bilansa sa drzavom za predhodnu godinu. Platim, i ostane nam na kraju dovoljno da zivimo prelepo. A sve funkcionise i na poslu kao inzenjer imam sta da radim jer opstine, gradovi, provincije i federalna vlada stalno grade i popravljaju infrastrukturu. I svega ima... I svega ce uvek biti. Usluge se placaju, od zdravstva do puteva...

BaneB

pre 8 godina

Ne mogu da verujem da ljudi ne kapiraju sustinu. Ovo nema veze ni sa dugom, ni sa nacinom isplate duga. Cela zbrka je oko nove transe koja Grckoj treba u narednih 48 sati inace je bankrotirala. Problemi u grckoj (prazni bankomati, redovi penzionera koji mogu da podignu samo 120 evra, kolaps platnog sistema) je zato sto se Grcka jos pre nekog vremena obratila MMF da im da jos ne znam koliko milijardi koje su im neophodne za opstanak. Oni rekli moze ali pod tim i tim uslovima. Onda Cipras nije hteo da prihvati te uslove i nastaje cela ova zbrka koja se vrti mesec dana. Ovo nije nikakva pobeda, ovo je najveci blef u istoriji moderne politike. Cipras je u slucaju NE obecao dogovor u narednih 48 sat (i tu se misli na dogovor oko davanja novih para a ne vracanja starih). Ako mu ovaj blef ne prodje i MMF i ECB ostanu pri svom stavu i uslovima Grcka za dva dana ide ili u bankrot ili prihvata uslove MMF. Nema tu nikakvog napustanja evrozone niti EU, nisu blesavi. U tom slucaju poceli bi da stampaju svoju drahmu, inflacija bi bila nenormalna a sistem bi pukao i bili bi kao mi 90-ih. I to Cipras zna, ovo je cist blef i jedan od naj hazarderskih politickih manevara

Swedenonline

pre 8 godina

od cega da uvedes tolike place i penzije....gdje su to toliko uplacivali...gdje je jaka ekonomija,gdje je industrija... 
imaju place ko i Njemci cak i vece,ali znas tko? 
vlast,jer guli narod.... 
ima ona sto juznije,to tuznije... 
kao sto je slucaj kod svih nas na Balkanu....moze nas covjek sa Balkana ali Balkan (bezobrazluk) nikad iz njega
(TIL Zagreb, 05. jul 2015 23:01)

Tebi baš nije jasno da je ekonomija danas u tesnoj sprezi sa politikom. Seti se samo Ante Markovica, nabacio je iluziju gde smo svi na godisnjem odmoru potrošili po 6 do 10.000 DM.Elen, najmanje troduplo. Isti novac ko je bio pametan da ustedi, opstao je u nadolazecoj krizi, pa vi ste se Hrvati naoruzali tim sintetickim novcem preko Madjara. I onda mi dodje neki ficfiric iz Cro soliti pamet! O kakvom crnom pokricu pricas, Norvezani imaju po tvom pokrice i jaku valutu a oskudevaju u svojoj zemlji od nagrdjenih cena. Nemas ti pojma da mislis svojom glavom vec samo trabunjas priuceno, bas kako te neko zeleo takvim napraviti. 50 nijansi sive. Ovo nije nikakav Balkanski rezon dok tvoj definitivno jeste, znaci rob zapadne ideologije!

Kosta

pre 8 godina

EU celnici bi posle fijaska koji su doziveli zbog svoje propale politike morali razmisliti o podnosenju ostavki - pogotovo neprikosnovena Merkelova, klovn Junker, i da ne nabrajamo vodje Trojke! EU je postala samo zelenaska kompanija. I takodje, ali ne nevazno, njene najjace (najglasnije) clanice, potrudile su se da uniste svaku proizvodnju u zemljama zrtvama Jalte - istocnom bloku - pretvorivsi ih svoje kupce. Ukratko, unistili nase, da bi ojacali svoje. Ispitajte malo koliko demokratskih EU clanica jos uvek ima kolonije sirom sveta (cije stanovnike sada moraju udomiti clanice EU koje nikada nisu osvajale tudje zemlje!) Licemeri!

as

pre 8 godina

(Moo, 05. jul 2015 23:50)Idi Moo u neku evropsku banku i trazi 100000 evra kredita pa da vidimo da li ce ti dati?Nece zato sto neces moci da ih vratis.Zasto su Grcima trpali kredite a znali su da nisu likvidni.Pohlepa nista vise.Krivi su Grci naravno ali su krivi i kreditori.Gledaj sire a ne samo u Eu kao u neko bozanstvo.Ako je tako dobra i bajna zasto Ceh ili Madjar koji proizvode isti auto kao i Nemac imaju 5 puta manju platu od Nemca a rade za istog gazdu i prave aute slicne cene.Mislim,nisam Eu mrzitelj ali nisam ni EU fanatik kao ti i tebi slicni.

Solunac

pre 8 godina

Na EU je vruc krompir. Nisu vam platili kamate, jer niste vi njima platili odstetu svih ovih decenija napastvovanja i namecanja haraca. Zato Grcka misli da vam nista ne duguje. Mozda Hrvatska nadoknadi EU racunicu i kasu?.!

duzan ko grcka

pre 8 godina

e sada lepo sve privatne banke u stecaj i vlasnike na robiju kao i na islandu zasto drzava da pokriva lopovluke privatnih banaka ulazile su u rizik i red je bio odavno da puknu a ko im je to omogucijo isto na robiju pa sve ovo u grckoje bilo da bi se oprao novac kroz spasavanje privatnih banaka a nemacka ce morati svom narodu da objasni zasto je pukla 100 milijardi evra ko je u srbiji imao mozga pojavom sirize odavno je konvertovao evro u dolar svajcarac i neku drugu valutu jer evro vec sutra prekosutra ima da pukne ako ne sednu za sto isa grckom i ne popricaju o mogucem dogovoru na obostrano razumevanje

Mix

pre 8 godina

Niko nema pravo da ucenjuje narod.
Dug mora da se vrati.
Moral sa obe strane je vrlo diskutabilan, o poveriocima neću trošiti reči, a Cipras koristi situaciju dobrog geostrateškog položaja da uceni. Lično mislim da je referendum budalaština i da je on samo sakrivanje vlasti iza naroda (već viđeno kod nas). Grčka i ako prekine veze sa Unijom (što oni nikako ne žele) morat će da vrati dug. Kada pređe na svoju valutu plate i penzije će biti 4 puta manje. I ko je gubitnik? Pa narod. Ciprasa boli uvo; kako došao tako i otišao. Koliko vidim jutros Varufakis se izvukao, zna šta čeka Grčku, pa da ne bude na meti ovoga istog naroda.

Jeremija Gajic

pre 8 godina

Vi ste totalno ludi,ko je tjerao Grcku da se zaduzuje,duguje 300 milijardi,a trazi jos i oprost,odlaganje,pa referendum naroda da necemo vratiti pare,onda dobro ko ce vam pozajmiti jer ste u proslom vijeku bankrotirali 3-4 puta,a sada isto,hocete provod ,standard.putovanja,a necu da vratim dug,,,nemoras,uvesce ti tihe sankcije da niko ko je pri zdravoj pameti nece niti vam pozajmiti niti uloziti nista kod vas,eto vam kultura spomenici Atlantida Perikle Platon,pa mjesecno od te ekonomske dividende isplacu7jte narodu sta je zaradio,..Jos nesto svaki posten covjek kadea mu treba pozajmi,vrati ,pa moze ponovo,a ako mi ne vratis stari dug eto ti demokratija,referendum,,,,Sada cete vi kod Turaka uzimati novac,ali kamata ce biti za 50 godina.....

pocelo je

pre 8 godina

E pa draga evropo i velike sile koje niste hteli da dopustite da postoji jos jedna velika zemlja u evropi ( Jugoslavija ) pa ste odlucili da je urusite svedete na male banana republike, koje cete kasnije opljackati i porobiti i u tome uspeli, na zalost ce i vas uskoro ista sudbina stici, ovo je samo pocetak. Kako ste sejali tako cete da zanjete.

RIP EU

Puna skola djaka, niotkuda vrata

pre 8 godina

Bravo zaki!! Ali to u srbiji nema ko da razume. Ista prica samo u malom bilo u srbiji oko kredita sto su neki uzeli u svajcarcima, posto je u tom trenutku bilo jeftinije i bolja kamata itd - i onda kad prc ode franak na gore svi se zale na drzavu kako treba da pomogne. Neka se grci odlucili demokratski, ali nisu svesni za sta su se odlucili. Bice im jasno za koju godinu.
(Lala, 5. jul 2015 23:56)

Pa bas o tome se i radi. Potpuno si promasio sustinu, zasto su se pobunili. Samo u Srbiji nema ko to da razume.

K-9 se javlja na raport

pre 8 godina

@Punk is not dead

Zelenasenje je zabranjeno samo kad se zove zelenasenje. Cela ekonomija se zasniva na nekom malo blazem obliku zelenasenja banaka. Jedina je razlika sto te banke nece ubiti vec ce to ostaviti tebi kad ti sve uzme.

Treba biti realan i reci da je Grcka najvise kriva za dug koji imaju. Znaju kako se dug krece, niko ih nije terao da pozajmljuju i trose bas toliko novca.

Nadam se da ce sve ovo izaci na dobro za njih, ali smatram da bi otpis duga bio neposten. Sto onda lepo i nama ne oproste dug i ne poklone jos toliko para pa da zivimo kao bogovi... bar dok opet ne udjemo u losus situaciju kada ce nam opet oprostiti dugove... ili ipak nece. :)

Marko

pre 8 godina

Faza 1.postavljanje vlade 2.štampanje bezvrednog novca i kreditiranje 3.za bezvrjedni papir, dobijaš realne vrijednosti države i uvodiš u dužničko ropstvo 4.tražiš smanjenje plata, da bi radnici u firmama koje su postale tvoje bili jeftina radna snaga.

medalja ima dve strane

pre 8 godina

@daska - mozda si u parvu, ali medalja ima i drugu stranu! ako puste grcku niz vodu, i oni koji su u eu ce se upitati da li je to zajednica u kojoj zele da budu, da li su to vrednosti koje zele i ko je sledeci! a novi clanovi joj sigurno nece pristupiti. rusi ce ojacati svoj uticaj na balkanu a to je ono sto zapad ne bi bas rado da vidi. tu su jos i ameri sa svojim interesima - dakle, gra je mnogo komplikovanija nego sto izgleda!

Žaki

pre 8 godina

@Žaki
Zelenašenje je zabranjeno...
(Punk is not dead, 05. jul 2015 23:45)

Svako davanje novca (što rade i banke) sa interesom tj. kamatom je zelenašenje. Ti mu daj drugo ime ali je to u osnovi isto. Ulično zelenašenje je zabranjeno jer se radi o sivim tokovima novca tj. razaranju države. Taj posao mogu da rade samo državne banke kod kojih novcu možeš ući u trag i gde najzad sama država, kao servis građana, živi od servisiranja naših potreba. Ulično zelenašenje, premda radi na istom principu, rastura državu kao bomba i stvara neku fiktivnu paralelnu zemlju bezakonja gde po definiciji onda prestaju da postoje pravila ponašanja. To je jedini razlog "zabrane zelenašenja" mada pričamo o jednoj istoj stvari. Mnoge države su prihvatile opšta pravila MMF i ona tada postaju zakonita - ali je i dalje to "legalno zelenašenje" zbog interesne kamate. Svako ko sa bankama ima posla mora da bude svestan i posledica olakog zaduživanja, gotovinskih kredita i sl.

taptarap

pre 8 godina

Grčka je u problemu u svakom slučaju bilo da je u Europi ili van nje, Najgore od svega je što većina ljudi misli da im je Europa kriva za te njihove probleme. Eto sad ce moći da žive bolje i prave prava privredna čuda kao samostalna država a znajuci kako su to radili u posljednjih desetak godina mislim da su danas stavili katanac na mrtvački sanduk u kojem se ona nalazi.

bezimena kojoj su počeli da objavljuju komentare

pre 8 godina

(bora, 05. jul 2015 23:56)

Postojalo je i Rimsko carstvo, postojalo je još mnogo toga, i propalo! Ne može se danas živeti u juče, civilizacija je od vremena nekadašnjih carstava daleko odmakla.

Ali u svakoj civilizaciji je dug morao da se vrati i uslove nikada nije odredjivao dužnik, već poverilac!

Filip

pre 8 godina

Ovo dvoje mi vise izgledaju kao da su im cirevi proradili. Uopste mi ne izgledaju kao neki kojima je potpuno svejedno stra ce Grci odluciti, a tako su se prikazivali dosada.
Uz to, cemu crniti Ciprasa sad, pa narod je odlucio, mogli su reci da na referendumu i to bi bilo to.

@ (volja naroda, 5. jul 2015 22:10)

Dobro je napisala hrvatska spistaeljica Slavenka Drakulić u svojoj kolumni u jednom djevniku: "Grci su urbanizirani balkanski seljaci."Imaju više veze s Turskom, nego Europom.

Točno. Zemlja koja proizvodi samo maslinovo ulje i nešto povrća, grčki umirovljenici 800 eura mirovine, a njemački 700.

Grčka zaostaje za Njemačkom minimalno 30 godina, a sada će još više..Oni bi htjeli biti socijalistički otok u moru kapitalizma...neće proći, salonski komunisti. Idete u bankrot od kojeg se nećete oporaviti 20 godina.

Hvala.

Moo

pre 8 godina

Citam komentare i ljudi toliko lupetaju da je to strasno...svi ovi sto imaju razumevanje za Grcku ako nije problem da mi ostave broj telefona da od njih uzmem pozajmicu jer nijedna banka nece da mi da kredit, a onda cu da "dostojanstveno" i "slobodoumno" kazem da necu robovati dugovima i da necu da vratim pare...tj. ja cu da odlucim kako i kada cu da vratim...i jos cu da vas kritikujem ako necete opet da mi date.

Žaki

pre 8 godina

Ah da,od veceras,Grci imaju i petlju,ponovo,sta ces,navikao narod da digne glavu kad zaprete da ga porobe.Ali,niko ne uci iz istorije,Nemci,ponajmanje....
(nevski, 05. jul 2015 23:01)

Grci su danas razorili sve ljudske zakone koji se podrazumevaju u životu ovakvom kakav je, ali ti to rođače nećeš razumeti za još dva života. Kad im je odgovaralo uzimali od zelenaša da bi živeli u komociji a onda pomislili "a što da vraćamo pare? Ko šljivi zapad?" Pa nije EU gurao pare Grcima na silu! Trebale im, oni tražili i dobili a sada "ko vas... šljivi,"? Alal civilizacijsko dostignuće! E sad zelenaši su po definiciji zajebani. Videćemo rasplet ubrzo. Dovoljno je zavrnuti sve slavine, otkazati finansijske inekcije (a reč inekcija podrazumeva da je neko bolestan) i za mesec dana više nema plesa po ulicama,prodaja stanova za stotinjak evra i slično. Ništa tebi čoveče nije jasno ni gde živiš ni koja pravila važe na svetu. Može poverilac jedino da jednostrano oprosti dug ali tada govorimo o hrišćanstvu. Samo ne znam ko će ti oprostiti dug ako mu se rugaš i vređaš ga?

bora

pre 8 godina

Grčka je postojala 3000 god.pre Evropske unije,a postojaće i bez nje!!
Živeće nešto lošije.Pa šta? Uostalom svako dostojanstvo ima svoju cenu.
Čestitke i podrška grčkom,pravoslavnom narodu.Hiljadu evra od moje četvoročlane porodice za 14 dana ovog leta su vaši!!

Lala

pre 8 godina

Bravo zaki!! Ali to u srbiji nema ko da razume. Ista prica samo u malom bilo u srbiji oko kredita sto su neki uzeli u svajcarcima, posto je u tom trenutku bilo jeftinije i bolja kamata itd - i onda kad prc ode franak na gore svi se zale na drzavu kako treba da pomogne. Neka se grci odlucili demokratski, ali nisu svesni za sta su se odlucili. Bice im jasno za koju godinu.

Mile

pre 8 godina

Srpski narod i ovaj put, nazalost, drzi pogresnu stranu. A da je Srbija pozajmila koju milijardu Grckoj, budale bi nocas kamenovale grcku ambasadu u Beogradu. Nije EU ni za Grke ni za nas, pre je za Turke, oni su vredan i ozbiljan narod.

Botovanje ludom radovanje

pre 8 godina

Šta je banksteri, frka počela, a? Nije Cipras ništa uradio, narod Grčke vam je rekao jedno veliko, gromoglasno, zaglušujuće NE!

TIL Zagreb

pre 8 godina

slobodna volja jednog naroda vam smeta? To pokazuje ko ste zapravo vi!
(Spar7an, 05. jul 2015 22:43)

dali je narod trazio izbore,ili ih je Cipras nametnuo,da poslije kaze,ja nista lose nisam napravio,sami ste izabrali...
moderni Poncije Pilat...

Ja

pre 8 godina

Grci me podsećaju na mog sina.
Jedan dan dođe kod mene i traži džeparac. Ja mu kažem dobićeš ako pospremiš svoju sobu i pokosiš travu ispred kuće. On kaže NE i ode u svoju sobu.
Sutradan opet dođe kod mene da traži džeparac i pita šta treba da se uradi...

daska

pre 8 godina

Osnove ekonomije sad kažu da je plasman novca u Grčku rizičniji nego jučer, što će reći da pregovori idu pod još strožim uslovima. Grci neće dobiti eura, banke ostaju zatvorene, a penzije ovaj mjesec mogu zaboraviti. A ovi slave po ulicama haha, ludnica brate.

Ma nemoj?

pre 8 godina

Most sa Evropom? Šta će Grčkoj most sa Evropom? Grčka je EVROPA, kada neki tamo Amerikanac ili Kinez čuje za Evropu, Grčka mu jedna od prvih pada napamet. Grčka je kolevka evropske kulture, jedna od najlepših turističkih destinacija sveta,dugo je bila i ekonomski stabilna a sada kada nije biste odma da je pretvorite u vašu rob-banana državu kao i mnoge do sad? Vi (Nemci i njihove "male" uvlakuša države) , moralni gmizavci, možete sad samo da se pušite sad jer ste ovim izgubili VI (Nemačka) više nego Grčka.

zoran

pre 8 godina

Grcka je postojala mnogo pre Evrope, i ostace i posle Evrope...
EU Komisija je toliko zaljubljena u sebe da ne vidi da je projekat EU odavno propao. Novcem i ucenama drze clanice na okupu, ali ne jos dugo!

Igor

pre 8 godina

E ljudi pustite tu demagogiju rekli su ne , i sta sad otici ce u gore stanje nego mi 1993. sa Milosevicem a dug ce morati da plate vidim sad ovde neke komentare rekli su Evropi ne i sad kao slave nesto videce oni za 2 meseca.... Proklinjace i Sirizu i Ciprasa jos gore nego sto sad slave, ne branim ja ni EU ali zar oni stvarno misle da ce da izbegnu placanje duga.

Al

pre 8 godina

Referendum, demokratija...kakve su to gluposti kad je dug u pitanju...moja porodica organizuje referendum da li da vracamo dug banci ili ne...to je taj fazon

Swedenonline

pre 8 godina

Sve sto Cipras treba da uradi je krajnje jednostavno. Postaviti plate i penzije i crne na jednake Nemackoj. Onda nije problem ni stedeti. Cela Euro zona da uradi isto i Nemacka je na kolenima.

volja naroda

pre 8 godina

Ovo dvoje mi vise izgledaju kao da su im cirevi proradili. Uopste mi ne izgledaju kao neki kojima je potpuno svejedno stra ce Grci odluciti, a tako su se prikazivali dosada.
Uz to, cemu crniti Ciprasa sad, pa narod je odlucio, mogli su reci da na referendumu i to bi bilo to.

Nebitno

pre 8 godina

Ne mogu da se nacudim koliko strucnjaka ekonomije ima u nasoj zemlji, bar sudeci po komentarima. No nista, Grcka ce uskoro da "oseti" sta je izglasala a vi komentaristi cete uvideti da gresite. Ne kazem da cete razumeti, to je vec naucna fantastika za vecinu prosecnih gradjana balkana, ali cete imati prilike da vidite sta znaci kada cela drzava "dobro zivi" na racun europe kao sto je to uradila Grcka.

nevski

pre 8 godina

ajde da vidimo kako ce dug da im naplate?
naravno,nemogu nikako....e,zato su besni,van takta,sa totalno ne diplomatskom izjavom,a,Grci ce se snaci,sledi samo jedan primer....

uostalom,ima li iko predstavu na koliko je procenjena vrednost Kricanki? znate onu fresku s devojkama na Kritu? Ja se unapred izvinjavam ako sam pogresno procitao,ali,60 milijardi USD.
Prema tome,Grcka ima sto niko nema,kultura je kultura,makar i gladna,varvari su varvari,iako Rimskog carstva nema odavno.
Ah da,od veceras,Grci imaju i petlju,ponovo,sta ces,navikao narod da digne glavu kad zaprete da ga porobe.Ali,niko ne uci iz istorije,Nemci,ponajmanje....

Милош Миленковић

pre 8 godina

Живела Грчка. Клупче ће да се одмотава, а томе треба захвалити Америци, и оном острву званом Енглеска.

TIL Zagreb

pre 8 godina

A sto je prekinuo? Dobio je bolju poziciju za ustupke u daljim pregovorima, a referendum je demokratski izbor jednog naroda.
(Kinaski, 05. jul 2015 22:17)

pobijedis na izborima jer obecas hrpu toga..a na kraju kad vidis da ne ide ,onda kazes narode,odlucite vi....jer lakse je poslije reci,ja nisam nista napravio,narod je odlucio....onda prepusti i vodjenje drzave narodu....

Miki

pre 8 godina

Strašno je kako su brzo i sa nekoliko potpisa devedesetih proslog veka potomci najvecih duznika svih vremena i ekonomskih i moralnih postali za 20 godina najveći poverioci.Ali to je moguće u ovakvom iščašenom svetu gde krivda postaje pravda a nasilje demokratija.Medjutim potomci Perikla ,Hipokrita ,Aristotela,Platona su im jasno rekli ko su i od koga poticu.I ako se već predsavljaju kao savest Evrope onda neka prvo vrate svoje dugove ,a poštoim onda nebi nista ostalo barem bi malo zaćutali .Da neku kažu i oni koji nemaju hipoteke poput njih pa bi mozda Evropa i posla boljim smerom.Ovako dok su oni najglasniji dali u svoje ime ili onih iz senke Evropa nema baš lepu budućnpost.

Rajko

pre 8 godina

Eh, razumem da je Angeli sada teško. Grčka je osnivač EU i ako ona istupi iz te organizacije za EU nastupiće štetne posledice mnogostruko veće od grčkog duga. Na tu foru je računao Cipras i Varifakis. I biće u pravu, sada će tek dobiti trezvenije predloge koji će voditi računa i o grčkom narodu i o načinima otplate duga. Da smo mi, ne daj Bože, u dugu poput Grčke ne bi imali prema nama milosti jer nismo u sistemu EU. Ali Grčka će predstavljati inicijalnu kapislu za nastupajući cunami, Španija, Portugalija, Italija, Irska...i šta će na kraju biti sa EU možda i nije toliko teško predvideti!

dare

pre 8 godina

Nemojte pricati o rusenju mostova i slicnim stvarima kada je jasno kao dan da se pre svega Nemcima kao najvecem poveriocu Grcke to ne isplati. Njih sad samo boli sto ce morati da prave ustupke u pregovorima, a Cipras je referendumom pokazao da ima narod iza sebe.

Spar7an

pre 8 godina

@ dali je narod trazio izbore,ili ih je Cipras nametnuo,da poslije kaze,ja nista lose nisam napravio,sami ste izabrali...
moderni Poncije Pilat...
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (TIL Zagreb, 5. jul 2015 23:04)

Cipras je pitao narod, oni su rekli. Jel' Merkel treba da odlucuje da li grci smeju da raspisuju referendum? Ko po tebi drzavljanine EU treba da odlucuje ko u tvojoj zemlji treba da raspisuje referendume?

Mairon

pre 8 godina

Ako je demokratska volja iskazana na referendumu spaljivanje mostova, onda se EU odrekla demokratije. Ko je Grcku odveo u beznadje? Cipras, koji je na vlasti sest meseci, ili mere stednje koje su devastirale Grcku privredu? Medjutim, cini se da je Nemacka htela da se dogovor postigne iza zatvorenih vrata, i da se Cipras diskredituje i ode sa vlasti, buduci da bi prihvatanje necega protiv cega se borio u izbornoj kampanji bilo jednako politickog samoubistvu.

TIL Zagreb

pre 8 godina

Sve sto Cipras treba da uradi je krajnje jednostavno. Postaviti plate i penzije i crne na jednake Nemackoj. Onda nije problem ni stedeti. Cela Euro zona da uradi isto i Nemacka je na kolenima.
(Swedenonline, 05. jul 2015 22:18)

od cega da uvedes tolike place i penzije....gdje su to toliko uplacivali...gdje je jaka ekonomija,gdje je industrija...
imaju place ko i Njemci cak i vece,ali znas tko?
vlast,jer guli narod....
ima ona sto juznije,to tuznije...
kao sto je slucaj kod svih nas na Balkanu....moze nas covjek sa Balkana ali Balkan (bezobrazluk) nikad iz njega

Milan

pre 8 godina

@Al
sve si pogrešno razumeo! Nije referendum da li će vraćati dug nego kako će vraćati ( da li da im drugi odrede mere ili sami ). Tvoja porodica će vraćati dug banci ali ćete u samoposluzi sami birati šta kupujete a ne banka da vam bira.

lex speciallis

pre 8 godina

Ja sam iskreno bio veliki zaljubljenik, pobornik i itd. ulaska Srbije u EU, sada moze se reci umereni evro-skeptik. A evo i zbog cega, Evropa je sama sebi dozvolila da joj USA(protiv koje takodje nemam nista protiv), diktira uslove da uvodi sankcije Rusiji(nisam ni rusofil), da je uvlaci u svoje ratove, EU je danas Nemacka, Velika Britanija, Francuska, to su zemlje koje isisavaju zbog krize iz novih clanica novac, a kako opet putem pozajmica i enormnih kamata drzavama -sopstvenim clanicama. EU se svela u sustinskom smislu po meni na te tri zemlje, i to je najveci problem sto je samu sebe urusvala zarad interesa ove tri zemlje. Da se razumemo ja i dalje cenim evropske vrednosti, ako uopste znamo vise sta to znaci, ali cini se da je EU nazalost takvom politikom snishodljivoscu prema SAD, samu sebe urusila prilicno, posebno sto i danas jednostrano gledaju na ratove u ex yu,naravno ne gledaju svojim ocima gledaju ocima SAD i interesnim grupama i naravno MMF-u koji je u startu bio odlicno zamisljen, ali je psotao legitiman zelenas, zarad interesa velikih korporacija i drzava.

Nešto o demokratiji

pre 8 godina

Ko se makar malo bavio politikologijom poznato mu je da ne postoji veliki sistem koji je demokratski. Tako npr Kina nikad ne može biti zemlja kojom se ne vlada čvrstom rukom. EU je postala toliko glomazna da ona demokratiju više ne može podneti,pa tako ni referendum kao najneposrediji oblik demokratije. Želim da podsetim da nijedna vlada članica EU osim Švedske nije organizovala referendum sa pitanjem da li narod želi euro odnosno da prestane da postoji tadašnja valuta. EU usled glomaznosti i potrebe da se vlada čvrstom rukom i u korist bogatijih i moćnijih članica ne može da podnese slobodne izbore, Sirizu,Podemos i sl.EU može da podnese izbore tzv. levice i tzv. desnice čija se vlast takoreći više i ne razlikuje ,a pojedinosti tipa izdvajanja 18 ili 20 % za zdravstvo i nisu izbori.

Adrian

pre 8 godina

Manite se poezije (improvizovani strucnjaci) i nadjite zajednicko resenje sa Grkom vladom koje je u interesu Evrope i Grcke, kao njenog clana.

Loki

pre 8 godina

Grčka je postojala 3000 god.pre Evropske unije,a postojaće i bez nje!!
Živeće nešto lošije.Pa šta? Uostalom svako dostojanstvo ima svoju cenu.
Čestitke i podrška grčkom,pravoslavnom narodu.Hiljadu evra od moje četvoročlane porodice za 14 dana ovog leta su vaši!!

@ (bora, 5. jul 2015 23:56)

A što su onda ulazili u EU kada "su postojali 3000 godina prije EU"??!!

Današnji grci nemaju apsolutno nikakve veze sa starim grcima,ponajmanje filozofima, koji BTW se i nisu zvali grci nego atenjani ili spartanci.

Grčka je zemlja puno bliže Turskoj, a sva zbivanja u Europi su ih mimoišla.

Kultura života na visokoj nozi, neplaćanje poreza, mirovine veće nego u većini Zapadnih zemalja...proizvodnja nikakva...Populizam, ništa drugo..

Ma Moreakis

pre 8 godina

Meni je ovo da puknes od smeha,uzeli su ogroman novac iz fondova i banaka ,sa tim novcem nisu nista uradili znaci nisu postavili ni jedan simbolican aparat za kokice da bar nesto zaradi, slupali su kintu u nepovrat citao sam da su masinovodje dobijale dodatak na platu za pranje ruku koliko je to daleko islo.Sada kada im ti fondovi i banke traze novac nazad oni izadju na referendum i kazu ne ali vidi sada ovo,da stvar bude jos smesnija oni i traze jos para na zajam sa kojim nece i dalje nista raditi nego samo ga trositi.E to je nesto.

Trandafil Karanfilovski

pre 8 godina

Citam komentare i ljudi toliko lupetaju da je to strasno...svi ovi sto imaju razumevanje za Grcku ako nije problem da mi ostave broj telefona da od njih uzmem pozajmicu jer nijedna banka nece da mi da kredit, a onda cu da "dostojanstveno" i "slobodoumno" kazem da necu robovati dugovima i da necu da vratim pare...tj. ja cu da odlucim kako i kada cu da vratim...i jos cu da vas kritikujem ako necete opet da mi date.
(Moo, 5. jul 2015 23:50)

Ostavio bih ti broj telefona ali samo da ti kazem da necu da ti pozajmim pare jer znam da nemas da mi vratis.
To su mogli i kreditori da kazu Grcima ali nisu. Zasto nisu to mozemo da nagadjamo. Ne verujem da su bili toliko glupi i da nisu videli kuda sve vodi. Ako jesu onda su zasluzili da ostanu bez para, koje ionako nisu njihove. Nastampali ameri.

iskren

pre 8 godina

vecina pragmaticara smatra kako je Grcka napravila los posao!
Grcka je uradila ono sto je bilo najprece toga trenutka- spasavala cast i dostojanstvo i nadu u sopstvenu buducnost a ne reziranu u nekoj EU kancelariji!
Zdrav razum i hriscanski moral nas uce da novac ne sme biti jedina odrednica zivota jer je to put u moralnu i duhovnu propast!
Mozda ce Grci neko vreme ziveti i teze ali ce im biti lakse!!!
Tu negde, u toj moralnoj obnovi rodice se i klica ekonomskog oporavka!

bezimena kojoj su počeli da objavljuju komentare

pre 8 godina

(b., 06. jul 2015 04:47)

'Ajmo malo bez izmišljanja!

Grčka je dobijala kredite na osnovu LAŽIRANIH izveštaja!

Da li je iko iz prethodnih vlasti odgovarao?
Nije!
Zašto nije?

Tolika neodgovornost (korumpiranost) i istovremeno bahatost (uzimamo, trošimo, ne vraćamo) Grka je zapanjujuća, nedopustiva i zaslužuje nultu toleranciju!

Dobar glas

pre 8 godina

U ovoj priči mene samo zanima otkud ova ostrašćenost naših ljudi, koji svim silama brane Grčku, koja je godinama činila pogrešne poteze, zaduživala se bez jasnog plana oko vraćanja duga...pa tamo 90% ljudi jednostavno ne plaća porez, odakle im osnov za onolike prosečne plate i penzije?!
I svi danas u Srbiji: bravo Grci, ne vraćajte dugove, mi naše hoćemo!
Varufakis je podneo ostavku, ostade Cipras sam, ko će sada na pregovore?

Zoran D Nikolic

pre 8 godina

Ne razumem se u politiku i ekonomiju. Ne sagledavam posledice odluke referenduma. Ne znam u kom pravcu ce sve ovo ici. Verovatno Grci sebe uvode u zestoke probleme...Ali,znam da su jos jednom dokazali da su potomci hrabrog kralja Leonide i njegovih 300 besmrtnika. Kada je trebalo da se pokaze i dokaze odlucnost, muskost i nepokornost Grci su to uradili na fascinantan nacin. Cinjenice mozda govore da su sebi stavili omcu oko vrata, ali postoji cena preko koje se ne prodaje ponos. Mozda ovo Grke povlaci u sunovrat, ali se pitam gde ovo povlaci EU? I koliko sve zlosutno zvucalo po Grke, pitam se da li EU ima u sebi tu dozu ponosa i muskosti. Nije li napuklo u njoj ovim referendumom Grka, upravo tamo gde su sustinski truli... Da li shvataju da ovaj samoubilacki potez Grka i njih povlaci u bezdan? Ali, pitanje je da li imaju grcku muskost i hrabrost? Znam da su Grci ovome doprineli svojom lenjoscu i neodgovornoscu, ali nisu li sada toj "civilizovanoj" Evropi odrzali lekciju zivota, jacu od svake moci novca? Tesko da ovo nece povuci simultani sled dogadjaja, koji mozda budu pogubniji po EU, nego po Grcku...Podvlacim: Ne znam i mnogo toga ne razumem, samo postavljam pitanja...

WATCHER

pre 8 godina

Sve se bojim da su Bugarima i Rumunima, a narocito sada Ukrajincima, kojima su dali 20 mlrd dolara bez uslovljavanja, medjunarodne finansijske instirucije postavljale jednako stroge uslove. Tvrdim, da ukoliko se Grci sada okrenu Rusima, MMF ce pristati na sve sto Grci traze.

Pametnjaković

pre 8 godina

"Prema njegovoj oceni, Cipras i njegova vlada vode grčki narod putem odricanja i beznađa."

Manje odricanje od onog koje ste vi tražili, jer neće morati da vam plaćaju još i kamate.

Nervoza

pre 8 godina

Svi vi sto vrtite jednu istu pricu kao pokvarena ploca, tipa jel mogu ja da pozajmim pare, a da ne vratim. SHVATITE da licna pozajmica, ili pozajmica jednog coveka/ porodice pravnog ili fizickog lica nije isto sto i drzavna pozajmica i MMF. Jer tu, ulogu igra mnogo VISE faktora od same pozajmice i pare nisu sporne... Pa nismo u osnovnoj skoli da ovo moram da vam pisem ?

pocelo je

pre 8 godina

E pa draga evropo i velike sile koje niste hteli da dopustite da postoji jos jedna velika zemlja u evropi ( Jugoslavija ) pa ste odlucili da je urusite svedete na male banana republike, koje cete kasnije opljackati i porobiti i u tome uspeli, na zalost ce i vas uskoro ista sudbina stici, ovo je samo pocetak. Kako ste sejali tako cete da zanjete.

RIP EU

Mix

pre 8 godina

Niko nema pravo da ucenjuje narod.
Dug mora da se vrati.
Moral sa obe strane je vrlo diskutabilan, o poveriocima neću trošiti reči, a Cipras koristi situaciju dobrog geostrateškog položaja da uceni. Lično mislim da je referendum budalaština i da je on samo sakrivanje vlasti iza naroda (već viđeno kod nas). Grčka i ako prekine veze sa Unijom (što oni nikako ne žele) morat će da vrati dug. Kada pređe na svoju valutu plate i penzije će biti 4 puta manje. I ko je gubitnik? Pa narod. Ciprasa boli uvo; kako došao tako i otišao. Koliko vidim jutros Varufakis se izvukao, zna šta čeka Grčku, pa da ne bude na meti ovoga istog naroda.

MArko

pre 8 godina

Činjenice:

1.0d 400 milijardi duga, Grci Nemačkoj duguju svega 60. Zla Nemačka?
2. 2010 godine Grčkoj je otpisano 45% dugova, a ostatak reprogramiran po nižim kamatama!
3. Penzija u Grčkoj 830e prosek, u Slovačkoj npr 430.
4. Grčka je u opasnim dugovima bila još 75-e, davno pre postojanja EU.
5. Ovi isti koji su pozovali na NE na referendumu, dva dana pre nego su rekli dosta zaduživanja povukli su kredit od 1,7 milijardi evra.

Manite me naivnih Grka i zle EU.

Ceca

pre 8 godina

Smesno je uporedjivati grcku situaciju sa nasom. Mi smo devedesetih pretili praznom puskom, jer smo pre svega imali losu politicku elitu koja nije bila ni po cemu patriotska, vec se trsila da zadrzi zastareli drzavni aparat iz bivse Juge, a nikakvu viziju o dobrobiti naroda nije imala. Grci su drugo - to je zemlja sa odlicnim geografskim polozajem za trgovinu, zasticenom bastinom i obalom i ostrvima koja kostaju basnoslovno. Pritom je njihov narod svestan svoje velicine i znacaja. Nisu oni kao mi koji smo ucili 1991. ko smo. Grci nemaju kompleksa pred evropskim silama, oni su kolevka Evrope. Evropska komisija je birokratija koja je postala sama sebi cilj, glomazna aparatura koja se drzi na grbaci SVIH evropskih naroda. Dobro je sto je Grcka ustala protiv toga i rekla necemo da nam birokrate iz Brisela odredjuju kako cemo da vracamo dug, ne damo da se nastavi osiromasivanje stanovnistva bez nade za oporavak. A ovima sto pisu okolo kako su Grci lenstine i glupaci, itd, samo imam jedno da porucim: sram vas bilo. Nema nijedne zemlje u svetu u kojoj coveka iz Srbije tako docekaju kad dodje, kao sto nas Grci docekaju. To je jedina zemlja gde se mestanin nece pre pokloniti Nemcu ili Amerikancu nego Srbinu. Ovo uopste ne pricam iz nekog ispraznog sentimentalizma, prosla sam pola sveta, i znam gde se najvise ceni poseta nekoga za srpskim pasosem. Toliko o tome.

Vlada

pre 8 godina

Grci su u velikom problemu jer se njihova kolektivna i pojedinacna svest svodi samo na jedno: ne platiti drzavi porez ni pod razno. Ko god poznaje Grke i ima prijatelje medju Grcima reci ce vam isto. Ne vidim kako bilo kako ustrojena drzava, a da nije potpuno anarhisticka moze da opstane na taj nacin. Srecan sam ovde u Kanadi gde trcis u banku da se zaduzis kad dodje vreme za svodjenje bilansa sa drzavom za predhodnu godinu. Platim, i ostane nam na kraju dovoljno da zivimo prelepo. A sve funkcionise i na poslu kao inzenjer imam sta da radim jer opstine, gradovi, provincije i federalna vlada stalno grade i popravljaju infrastrukturu. I svega ima... I svega ce uvek biti. Usluge se placaju, od zdravstva do puteva...

Vel Šantić, USA

pre 8 godina

Herr Gabriel, Frank Walter Steinmeier uopšte ne misli tako a on vam je Nemcima Ministar spoljnih poslova.
Vi Nemci stvarno imate issues koje trebate sami među sobom da rešavate a ne da se dernjate po Evropi kao fuehrer.
jer, zašto bi bi bolja, osećajnija, ljudskija, poštenija, socijalnija, razumnija EU, a to je ono za šta se Siriza, Tsipras, Podemos i ostali bore, bilo "spaljivanje poslednjeg mosta s EU"??? To samo bezosećajni krutokapitalistički mafijaš tako govori, Herr Gabriel, pa jeste li vi taj?

Podrška Sirizi, Podemosu i sličnim progresivnim levičarskimpokretima Evrope od strane mene simpatizera Levice u Americi pokreta Bold Progressives!

b.

pre 8 godina

@moo
Hajde sad ti nesto zamisli molim te. Tebi tako nesolventnom neka banka ipak odluci da da kredit. Potapsu te po ramenu, kazu ti: znamo da si u problemu, da imas dvoje dece, neka ti se nadje, vratices. Ti uzmes kredit i sve je uredu neko vreme. Ali eto komunalije skupe, deci svasta treba, zena hoce na more, a tebi jos dodatno smanjili platu... I ti u jednom trenutku ostanes bez para. Nemas vise ni za zivot a kamo li da vracas banci kredit. Onda ti dodju predstavnici te banke, pocnu da te vredjaju da si lenj i nesposoban, ali da ce ti ipak dati jos jednu sansu. Poslace jednog coveka da spava sa tvojom zenom, drugog da ti vaspitava decu, a tebi naredjuju da od danas smes da imas samo jedan obrok dnevno sve dok ne vratis sav novac sa kamatom. Naravno oni znaju da ti taj novac neces moci da vratis, ali oni ce u medjuvremenu spavati sa tvojom zenom, vaspitavati tvoju decu, a tebe izrabljivati i drzati u saci sve dok si ziv. Razmisli koja je prica slicnija Grckoj, moja ili tvoja. Pozdrav.

sinisa ivanovic

pre 8 godina

ne bih da stajem ni na stranu zelenasa niti onih koji su olako uzimali kredite koje sad ne bi da vrate, samo me interesuje, DALI JE NARODU GRCKOM NEKO DOBRO OBJASNIO STA ZNACI 'NE' NA REFERENDUMU /ILI "DA"/. dali to znaci da ce da se kurce oni kojima to "ne" apsolutno odgovara/crna berza, sverc itd/ a narod obicni da pati i na kraju ipak da plati ceh. pa posle par godina kada se ovi nafatiraju i kazu dosta smo se kurcili raja da plati pet puta vise . da ne bude TOLIKO NAM DOBRO IDE DA ME SRAMOTA TO DA PRIZNAM

Jeremija Gajic

pre 8 godina

Vi ste totalno ludi,ko je tjerao Grcku da se zaduzuje,duguje 300 milijardi,a trazi jos i oprost,odlaganje,pa referendum naroda da necemo vratiti pare,onda dobro ko ce vam pozajmiti jer ste u proslom vijeku bankrotirali 3-4 puta,a sada isto,hocete provod ,standard.putovanja,a necu da vratim dug,,,nemoras,uvesce ti tihe sankcije da niko ko je pri zdravoj pameti nece niti vam pozajmiti niti uloziti nista kod vas,eto vam kultura spomenici Atlantida Perikle Platon,pa mjesecno od te ekonomske dividende isplacu7jte narodu sta je zaradio,..Jos nesto svaki posten covjek kadea mu treba pozajmi,vrati ,pa moze ponovo,a ako mi ne vratis stari dug eto ti demokratija,referendum,,,,Sada cete vi kod Turaka uzimati novac,ali kamata ce biti za 50 godina.....

bezimena kojoj su počeli da objavljuju komentare

pre 8 godina

(bora, 05. jul 2015 23:56)

Postojalo je i Rimsko carstvo, postojalo je još mnogo toga, i propalo! Ne može se danas živeti u juče, civilizacija je od vremena nekadašnjih carstava daleko odmakla.

Ali u svakoj civilizaciji je dug morao da se vrati i uslove nikada nije odredjivao dužnik, već poverilac!

Kosta

pre 8 godina

EU celnici bi posle fijaska koji su doziveli zbog svoje propale politike morali razmisliti o podnosenju ostavki - pogotovo neprikosnovena Merkelova, klovn Junker, i da ne nabrajamo vodje Trojke! EU je postala samo zelenaska kompanija. I takodje, ali ne nevazno, njene najjace (najglasnije) clanice, potrudile su se da uniste svaku proizvodnju u zemljama zrtvama Jalte - istocnom bloku - pretvorivsi ih svoje kupce. Ukratko, unistili nase, da bi ojacali svoje. Ispitajte malo koliko demokratskih EU clanica jos uvek ima kolonije sirom sveta (cije stanovnike sada moraju udomiti clanice EU koje nikada nisu osvajale tudje zemlje!) Licemeri!

PSYCRO

pre 8 godina

Pozdrav iz Osijeka!
Ovdje vidim da neki ljudi likuju nad odlukom grka da odbiju ponuđeni program, kao da će sad jako naštetit kreditorima...Oni će imati gubitke, da, ali najveće gubitke će imati grci...
Tsipras se ponaša kao da vrijeme radi za njega a to jednostavno nije točno. Gotovine će brzo nestati a nova neće doći....šta onda?
Rješenje je drahma, ali ona se ne može uvesti preko noći...u međuvremenu će nestati goriva. Nakon toga ide lančana reakcija urušavanja društva koje je u cijelom svijetu izgrađeno na nafti.
Racionaliziranje hrane, bonovi, dobro došli grci u realsocijalizam. Njemci će vjerovatno izgubit najviše, oko 90 milijardi € ali izdražat će oni to..

Još_par_činjenica

pre 8 godina

Još nekoliko interesantnih činjenica:
– Od osnivanja Nemačke, ona je bankrotiravala 7 puta - poslednji put 1990. za vreme Helmuta kola. Grčka je za to vreme bankrotiravala 6 puta. Poslednji put 1932.

– U četiri navrata, Nemačkoj su, delimično ili u celosti, otpisivani dugovi usled bankrota: 1924, 1929, 1932 i 1953. Među 20 zemalja poverilaca koji su otpisali dug Nemačkoj 1953. nalazila se i Grčka.
Nemačka je, tvrde istoričari finansija, najveći prekršilac dužničkih obaveza u XX veku.

– Prosečna radna nedelja u Grčkoj traje 41h. U SAD 35h. U Nemačkoj 27 sati.

– Nemačka je, po osnovu prisilno podignutih kredita tokom II sv. rata, ostala dužna Grčkoj novca u protivvrednosti od oko 11 milijardi evra današnjih. (Prisilno podignuti krediti su novac koji je Nemačka iznudila od Grčke centralne banke tokom II sv. rata, naplaćujući troškove boravka svoje vojske na teritoriji Grčke tokom okupacije!) Osim toga, procenjuje se da su nemački vojnici u povlačenju iz Grčke tokom 1944. godine, opljačkali oko 40 miliona današnjih evra u gotovom novcu iz filijala banaka. E, da, i oko 7,5 miliona kilograma zlata.

– U Jonskom moru i severnom delu Egejskog, ima oko 25 milijardi barela naftnih rezervi. Otprilike isto toliko nalazi se i unutar kopna Grčke. Rezerve nafte u južnom Egeju i Kritskom moru još uvek nisu ispitane.

– Grci imaju najveću flotu trgovačkih brodova na svetu – ukupno 16,2% svetskog brodovlja, uključujući i tankere i transportne brodove.

I tako...

K-9 se javlja na raport

pre 8 godina

@Punk is not dead

Zelenasenje je zabranjeno samo kad se zove zelenasenje. Cela ekonomija se zasniva na nekom malo blazem obliku zelenasenja banaka. Jedina je razlika sto te banke nece ubiti vec ce to ostaviti tebi kad ti sve uzme.

Treba biti realan i reci da je Grcka najvise kriva za dug koji imaju. Znaju kako se dug krece, niko ih nije terao da pozajmljuju i trose bas toliko novca.

Nadam se da ce sve ovo izaci na dobro za njih, ali smatram da bi otpis duga bio neposten. Sto onda lepo i nama ne oproste dug i ne poklone jos toliko para pa da zivimo kao bogovi... bar dok opet ne udjemo u losus situaciju kada ce nam opet oprostiti dugove... ili ipak nece. :)

Колонијализам

pre 8 godina

@Моо и остали

Изгледа да неки део нисте разумели око функционисања ММФ и осталих финансијских инситуција које раде по истом принципу. Пре него што се дозволи и један евро/долар кредита, "стручњаци" из тих институција скенирају читав привредни и финансијски потенцијал једне земље. Нити један евро/долар се не даје уколико се "хипотекарно" не обезбеди што значи да држава увек мора да има нешто - неко предузеће, ресурс или било које добро - којим гарантује да ће паре вратити. Тако они за безвредне папире добијају конкретна добра. Пример ЕУ је врло добар пример како се државе уцењују, па је рецимо баш Грчка, а и Хрватска, морала да се одрекне своје бродоградње. Све се то регулише ССП-ом, где се прецизно дефинише шта и колико држава кандидат сме да производи и продаје. Наравно, државе оснивачи ЕУ су у старту приграбили скоро све за себе, што су се државе касније прикључивале, то је мање остајало мрвица. Зато је сада јасно да у овој данашњој ситуацији нико нормалан не треба да тежи чланству, јер ти са једне стране прописују колико чега смеш да производиш и продајеш, а са друге стране ти везују финансијску кредитну омчу, јер са оним што су ти дозволили не можеш да се развијаш и враћаш те кредите. То и јесте њихов циљ - да живе од камате коју им плаћа југоисточна Европа. Модерни колонијализам. Чињеница је да од тих кредита народ не види ништа. Један (много мали) део оде у руке издајничке елите и политичара, а већи део се врати назад...

Мало је 1500 карактера!

Zvonilo

pre 8 godina

A onda zbogom barake na Breci, viknu Cipras i kasteas odvrnu jos jace,
dobicete razglednicu "Pozdrav iz africke zemlje Safari", zbogom zohari!

medalja ima dve strane

pre 8 godina

@daska - mozda si u parvu, ali medalja ima i drugu stranu! ako puste grcku niz vodu, i oni koji su u eu ce se upitati da li je to zajednica u kojoj zele da budu, da li su to vrednosti koje zele i ko je sledeci! a novi clanovi joj sigurno nece pristupiti. rusi ce ojacati svoj uticaj na balkanu a to je ono sto zapad ne bi bas rado da vidi. tu su jos i ameri sa svojim interesima - dakle, gra je mnogo komplikovanija nego sto izgleda!

Drugacije misljenje NIJE lupetanje

pre 8 godina

@ "Citam komentare i ljudi toliko lupetaju da je to strasno...svi ovi sto imaju razumevanje za Grcku"...
(Moo, 5. jul 2015 23:50)

Ko si ti da komentare onih sa kojima se ne slazes, nazivas lupetanjem? Moralna i demokratska Zvezda Danica?

Nego...

Jutros ovde, u Kanadi, cuh na radiju u vestima komentar povodom referenduma u Grckoj. (Strucni) komentator rece (Naravno, jos se nisu zmali rezultati referenduma) da Grci, ustvari, ukazuju na cinjenicu da u poslednje vreme Nemacka naplacuje ratne reparacije od onih kojima je platila za izgubljeni II Sv. rat. Naglasava se da je Grcka bila na pobednickoj strani.

Bojim se da to nije daleko od istine.

Da podsetim: Kanada i Nemacka su clanice G7 i NATO pakta i kao takve su saveznice u inostranoj politici, a Kanada nicim direktno nije zainteresovana za dogadjanja u Grckoj.

PS Nemacka je i pred IISv. rat bila ekonomska i politicka sila. Najveca u tadasnjoj Evropi.

Lusy

pre 8 godina

Ovakav razvoj situacije će pogodovati razvoju političkog programa Borka Stefanovića ( i Jova Bakića) i njegovog prihvatanja od strane gradjana!
Možda se ne slažem u potpunosti sa njihovim ekonomskim programom, ali za sekularizaciju ove države ću svakako glasati! A trenutno to jedino oni nude.

as

pre 8 godina

(Moo, 05. jul 2015 23:50)Idi Moo u neku evropsku banku i trazi 100000 evra kredita pa da vidimo da li ce ti dati?Nece zato sto neces moci da ih vratis.Zasto su Grcima trpali kredite a znali su da nisu likvidni.Pohlepa nista vise.Krivi su Grci naravno ali su krivi i kreditori.Gledaj sire a ne samo u Eu kao u neko bozanstvo.Ako je tako dobra i bajna zasto Ceh ili Madjar koji proizvode isti auto kao i Nemac imaju 5 puta manju platu od Nemca a rade za istog gazdu i prave aute slicne cene.Mislim,nisam Eu mrzitelj ali nisam ni EU fanatik kao ti i tebi slicni.

Solunac

pre 8 godina

Na EU je vruc krompir. Nisu vam platili kamate, jer niste vi njima platili odstetu svih ovih decenija napastvovanja i namecanja haraca. Zato Grcka misli da vam nista ne duguje. Mozda Hrvatska nadoknadi EU racunicu i kasu?.!

Lik

pre 8 godina

Ali Grčka će predstavljati inicijalnu kapislu za nastupajući cunami, Španija, Portugalija, Italija, Irska...i šta će na kraju biti sa EU možda i nije toliko teško predvideti!
(Rajko, 5. jul 2015 23:30)

Šta će biti? EU će se onda sastojati od 5-6 najjačih država, baš kao nekad kada je to bio EZ a marka najjača valuta na svetu.
Tek onda će da vedre i oblače a boranija ima da rmba za još sitnije pare nego danas.

Swedenonline

pre 8 godina

od cega da uvedes tolike place i penzije....gdje su to toliko uplacivali...gdje je jaka ekonomija,gdje je industrija... 
imaju place ko i Njemci cak i vece,ali znas tko? 
vlast,jer guli narod.... 
ima ona sto juznije,to tuznije... 
kao sto je slucaj kod svih nas na Balkanu....moze nas covjek sa Balkana ali Balkan (bezobrazluk) nikad iz njega
(TIL Zagreb, 05. jul 2015 23:01)

Tebi baš nije jasno da je ekonomija danas u tesnoj sprezi sa politikom. Seti se samo Ante Markovica, nabacio je iluziju gde smo svi na godisnjem odmoru potrošili po 6 do 10.000 DM.Elen, najmanje troduplo. Isti novac ko je bio pametan da ustedi, opstao je u nadolazecoj krizi, pa vi ste se Hrvati naoruzali tim sintetickim novcem preko Madjara. I onda mi dodje neki ficfiric iz Cro soliti pamet! O kakvom crnom pokricu pricas, Norvezani imaju po tvom pokrice i jaku valutu a oskudevaju u svojoj zemlji od nagrdjenih cena. Nemas ti pojma da mislis svojom glavom vec samo trabunjas priuceno, bas kako te neko zeleo takvim napraviti. 50 nijansi sive. Ovo nije nikakav Balkanski rezon dok tvoj definitivno jeste, znaci rob zapadne ideologije!

ema

pre 8 godina

Prafraziracu jednog stranog politickog anlaiticara iz jedne od drzava srednje Evrope koji mi je svojevremeno predavao i na fakultetu: „Problem Grcke nije u tome sto su se zaduzili i nece da vrate dug. Problem je u tome, KO ih je zaduzio. Goldman Saks- Americka investiciona banka koja ih je primorala da se zaduze, jer im je Grcka bila potrebna u evrozoni, jer se u Grckoj nalazi jedna od najvaznijih flotila, osnova NATO. To je Americi vazno, da to tamo sacuvaju. Pa su smislili plan: tzv. trojka- Medjunarodni monetarni fond, Evropska centralna banka i Evropska komisija. Rekli su: pozajmicemo vam novac uz te i te uslove. A uslovi su bili taakvi, da na njih ni jedan normalan covek ne bi pristao. I Grci su se tome protivili.Naterali su ih na to. Trecinu te pozajmice je pojela vojska.To je bio uslov.Preostali novac su uzele nemacke i francuske banke,pa 90% tog novca Grci nisu ni dobili.Zamislite da kod vas dođe egzekutor,uzme vam sredstva i kaze-radite,ali bez ovih sredstava.I tako je Zapad doveo Grcku u danasnju situaciju. Nije da oni nisu hteli da vracaju dug, ali nisu zeleli da to rade na besmislen nacin.Kad je dosla ekonomska kriza 2008, znalo se da su ti neoliberalni recepti losi.I u periodu od 2010- 2011 su im davali kredite uz obecanje kako ce ih ovo izvuci iz krize,a danas im prebacuju da su lenji i neproduktivni.Danasnje Ne znaci isto tako da je Evropa na putu da se raspadne, i da prilike odu sasvim drugim smerom a prvi ko to nece dozvoliti je SAD...“

botovi 4. rajha

pre 8 godina

@MArko, 6. jul 2015 11:05
1. Dug Nemacke 2 170 milijardi evra, 74% BDPa, veci nego dug Srbije.

2.Ako Nemacka ne mora da vraca 280 milijardi svog duga Grckoj, zasto bi Grcka vracala Nemackoj?

3.Nemacka je zabranila izgradnju Turskog toka i time onemogucila razvoj i Grcke i Srbije i Makedonije.
U isto vreme oni grade jos 2 Severna toka.

4. Dug Grcke 1980. 1,5 milijardi evra 20% BDPa.
Dug Grcke danas posle 35 godina u blistavoj EU 320 milijardi evra 180% BDPa.

5.dug Grcke pre "paketa pomoci" 2009. bio 126% BDPa, a danas posle tolike "pomoci" 180%, a BDP smanjen za cetvrtinu od te silne pomoci.

U isto vreme Nemacka koja daje "pomoc" ima rast BDP,rast zaposlenosti.
Od te "pomoci" se obogatio onaj ko je dao "pomoc".
Kako je to moguce?

ivan

pre 8 godina

(Moo, 5. jul 2015 23:50)

Nemas pojma i bolje cuti. Jedna je stvar kada ti uzmes kredit i ti ga trosis i naravno da treba da ga vratis. OVde je nesto drugo u pitanju. Grcka politicka "elita" se decenijama zaduzivala, sebi punila dzepove, a grckom narodu ostavljala mrvice, i na kraju kad su dosli poverioci, ajde svi Grci moraju da vrate dug.

Ista je prica i kod nas. Sve nase "elite" su se zaduzivale, oni su bili sve bogatiji, narod sve siromasniji, i na kraju kad dodju poverioci, e onda moramo da smanjujemo penzije, umesto da od tajkuna i politicara oduzimamo imovinu.

E upravo iz tog razloga se politicka elita u celoj EU sada uprpila. Boli njih uvo za Grke, oni se plase da se sad taj trend ne prenese i na druge zemlje EU, da ne dodju npr i Spanci i kazu "spanski narod od tih silnih dugova je video jako malo, kriva je politicka elita, neka on i vraca najveci deo duga".

Dakle da si pametan kao sto nisi, shvatio bi da je ovo kriza ne ekonomije, nego predstavnicke parlamentarne demokratije. Raspisu se izbori, 45% posto izadje na izbore, izabere se neka elita da vlada zemljom, ona se zaduzi, obezbedi svoje cukununuke, a narodu da mrvice, a kad dodju poverioci, e sad ceo narod mora da vraca kredit jer je narod birao tu vlast.

E toga se boji EU, ali nisi ti dovoljno bistar i obrazovan da to shvatis.

BaneB

pre 8 godina

Ne mogu da verujem da ljudi ne kapiraju sustinu. Ovo nema veze ni sa dugom, ni sa nacinom isplate duga. Cela zbrka je oko nove transe koja Grckoj treba u narednih 48 sati inace je bankrotirala. Problemi u grckoj (prazni bankomati, redovi penzionera koji mogu da podignu samo 120 evra, kolaps platnog sistema) je zato sto se Grcka jos pre nekog vremena obratila MMF da im da jos ne znam koliko milijardi koje su im neophodne za opstanak. Oni rekli moze ali pod tim i tim uslovima. Onda Cipras nije hteo da prihvati te uslove i nastaje cela ova zbrka koja se vrti mesec dana. Ovo nije nikakva pobeda, ovo je najveci blef u istoriji moderne politike. Cipras je u slucaju NE obecao dogovor u narednih 48 sat (i tu se misli na dogovor oko davanja novih para a ne vracanja starih). Ako mu ovaj blef ne prodje i MMF i ECB ostanu pri svom stavu i uslovima Grcka za dva dana ide ili u bankrot ili prihvata uslove MMF. Nema tu nikakvog napustanja evrozone niti EU, nisu blesavi. U tom slucaju poceli bi da stampaju svoju drahmu, inflacija bi bila nenormalna a sistem bi pukao i bili bi kao mi 90-ih. I to Cipras zna, ovo je cist blef i jedan od naj hazarderskih politickih manevara

Ivan

pre 8 godina

Svima vama kojima su usta puna Nemacke, Amerike i ostalih, evo par stavki: Lehman Brothers, AIG, Ford, Island, Portugal, Irska, Goldman&Sax...mogu jos da nabrajam...
Jedini problem u vezi Grcke je sto je levica na vlasti...
Kako su se grci usudili da biraju vodjstvo koje nije po ukusu Velikog Brata...
Svi ovi vasi komentari govore samo koliko nemate dostojanstva i samopostovanja vec se savijate kako vetar duva...

taptarap

pre 8 godina

Grčka je u problemu u svakom slučaju bilo da je u Europi ili van nje, Najgore od svega je što većina ljudi misli da im je Europa kriva za te njihove probleme. Eto sad ce moći da žive bolje i prave prava privredna čuda kao samostalna država a znajuci kako su to radili u posljednjih desetak godina mislim da su danas stavili katanac na mrtvački sanduk u kojem se ona nalazi.

vredi razmisliti

pre 8 godina

prvo lupetanje o nevracanju dugova je bolesno, grci traze drugacije uslove i to je sve, uostalom i da proglase bankrot nece prestati da zive pa argentina je 2 puta bankrotirala pa se digla posle dve godine generatori bankrota su privatne banke a ne vlada grcke, dakle nelupetajte nego se informisite, izbacivanje neke clanice iz eu nepostoji

Ivan

pre 8 godina

Moo, ne lupetaj, ti ako si dužan niko ti neće pozajmiti pare, a zašto su Grcima pozajmljivali pare kad su znali da su dužni, to je pravo pitanje. Ovde kod nas prvo imaš proveru u kreditnom birou, pa ako si opterećen nekim kreditom, nema šanse da ti daju pare. Dakle, što su pedantni Nemci i ostale vodeće zemlje EU gurale lovu u bunar?
A o tom mostu između EU i Grčke nemam reči, pa zar to nije sve EU, zar je Grčka van EU pa se između njih grade mostovi?

Puna skola djaka, niotkuda vrata

pre 8 godina

Bravo zaki!! Ali to u srbiji nema ko da razume. Ista prica samo u malom bilo u srbiji oko kredita sto su neki uzeli u svajcarcima, posto je u tom trenutku bilo jeftinije i bolja kamata itd - i onda kad prc ode franak na gore svi se zale na drzavu kako treba da pomogne. Neka se grci odlucili demokratski, ali nisu svesni za sta su se odlucili. Bice im jasno za koju godinu.
(Lala, 5. jul 2015 23:56)

Pa bas o tome se i radi. Potpuno si promasio sustinu, zasto su se pobunili. Samo u Srbiji nema ko to da razume.

NooB SaiboT

pre 8 godina

Grci duguju al nije te pare pokrao narod nego politicari .Matematika je jednostavna ,ja ti dam kredit i onda ti kazem da moras da uvedes mere stednje znaci smanji privredu proizvodnju plate penzije a onda ti kazem da moras da uvozis od mene voce povrce mesne preradjevine itd.I kako ces ti da mi vratis pare ?Pa nikako docices po jos koliko duguje Hrvatska Slovenija da li su dugovali manje ili vise nakon ulaska u EU.Vratice oni taj dug naravno ali pod drugim uslovima ne koje im namece MMF .

duzan ko grcka

pre 8 godina

e sada lepo sve privatne banke u stecaj i vlasnike na robiju kao i na islandu zasto drzava da pokriva lopovluke privatnih banaka ulazile su u rizik i red je bio odavno da puknu a ko im je to omogucijo isto na robiju pa sve ovo u grckoje bilo da bi se oprao novac kroz spasavanje privatnih banaka a nemacka ce morati svom narodu da objasni zasto je pukla 100 milijardi evra ko je u srbiji imao mozga pojavom sirize odavno je konvertovao evro u dolar svajcarac i neku drugu valutu jer evro vec sutra prekosutra ima da pukne ako ne sednu za sto isa grckom i ne popricaju o mogucem dogovoru na obostrano razumevanje

bobo mk

pre 8 godina

Referendumom je Cipras kupio malo vremena i lokalno zacvrstio svoju poziciju, a sada slede mere tipa Milke Planinc, zamrznuta štednja i slično.
Kada za par meseci više neće biti keša za socijalu, penzije i plate za budžetare, prosvetu, policiju, i vojsku, povoljnih kredita za ekonomiju, tada Ciprasa pokriva ovaj referendum.
Sa druge strane još kada je dužnička kriza počela, mnogi ekonomski stručnjaci su govorili da je spas grčke u vraćanju drahme i normalno, stezanju kaiša.
Grci ako misle da i dalje imaju nadprosečne penzije i plate u administraciji sa ispodprosečnom ekonomijom, trebaju uzimati i dalje kredite, što je u ovim uslovima nemoguće.
Kako i da je, za Grke dolaze teška vremena, šta su drobili, sada će da jedu.

Žaki

pre 8 godina

@Žaki
Zelenašenje je zabranjeno...
(Punk is not dead, 05. jul 2015 23:45)

Svako davanje novca (što rade i banke) sa interesom tj. kamatom je zelenašenje. Ti mu daj drugo ime ali je to u osnovi isto. Ulično zelenašenje je zabranjeno jer se radi o sivim tokovima novca tj. razaranju države. Taj posao mogu da rade samo državne banke kod kojih novcu možeš ući u trag i gde najzad sama država, kao servis građana, živi od servisiranja naših potreba. Ulično zelenašenje, premda radi na istom principu, rastura državu kao bomba i stvara neku fiktivnu paralelnu zemlju bezakonja gde po definiciji onda prestaju da postoje pravila ponašanja. To je jedini razlog "zabrane zelenašenja" mada pričamo o jednoj istoj stvari. Mnoge države su prihvatile opšta pravila MMF i ona tada postaju zakonita - ali je i dalje to "legalno zelenašenje" zbog interesne kamate. Svako ko sa bankama ima posla mora da bude svestan i posledica olakog zaduživanja, gotovinskih kredita i sl.

Marko

pre 8 godina

Faza 1.postavljanje vlade 2.štampanje bezvrednog novca i kreditiranje 3.za bezvrjedni papir, dobijaš realne vrijednosti države i uvodiš u dužničko ropstvo 4.tražiš smanjenje plata, da bi radnici u firmama koje su postale tvoje bili jeftina radna snaga.

Zoki

pre 8 godina

Razumem da je mnogima Grcka simpaticna, (i meni je, iz drugih razloga), ali mi smo po stepenu razvoja kilometrima daleko od Grcke. Pogledajte na primer kakva je infrastruktura u Grckoj: prijatelj koji se bavi poljoprivredom i koji je ranije cesto poslovno isao u Grcku, odusevljen je irigacionim sistemima, stepenom zastite od grada, uredjenoscu maslinjaka. To je nesto na sta se treba ugledati, i voleo bih kada bi onima, koji sada podrzavaju Grcku, imali to u vidu. Naspram Srbije, Grcka je ipak uredjena drzava.