Petak, 03.07.2015.

12:15

"Smisao rezolucije - Srbima etiketa genocida"

Izmene u četvrtom nacrtu rezolucije o Srebrenici, koji je Velika Britanija podnela SB UN-a, u najvećoj meri su "kozmetičke".

Izvor: Tanjug

"Smisao rezolucije - Srbima etiketa genocida" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

64 Komentari

Sortiraj po:

bezimena kojoj su počeli da objavljuju komentare

pre 8 godina

U Srebrenici se nije dogodio genocid i cifra id 8000 je izmisljotina.
(soko, 03. jul 2015 17:19)

Hoćeš reći u Srebrenici se nije dogodilo ništa?

Jadan si!

bezimena kojoj su počeli da objavljuju komentare

pre 8 godina

Srbin je nacionalna pripadnost bez obzira gde god se rodio i ziveo. Kai Srbin cu uvek biti na strani Srba i protiv te rezolucije koju pokusavaju da nam nametnu isti ti zlocinci koji su i izazvali rat medju bratskim narodima.
(robokap, 03. jul 2015 13:46)

Nikada neću biti na strani zločinaca, koji su ukaljali rod kome pripadaju, pa da su mi iz oka ispali, a nisu! Ne zanima me koji su oni Srbi, koji god da su, sramota su za svoju naciju, sramota su za ljudski rod, sramota za civilizaciju!!

mujcinovic salih

pre 8 godina

U najvećoj meri, smisao rezolucije je da se na Srbe i Srbiju okači etiketa genocid.Mi dobro znamo šta se desilo u bivšoj Jugoslaviji i ko je učestvovao u raspirivanju tih međunacionalnih strasti, što je dovelo do tragičnih događaja," rekao je Čepurin.Naravno da se zna ko je raspirivao rusi i njihovi balkanski konjusari.Rusi su trazili osvetu za 1948 a cetnicka i omladina informbiroa su isto tako zelele osvetu.Samo tako je moglo doci do nazovi pomirenja cetnika koji nisu cetnici ali se sluze njihovim sredstvima i komunista koji nisu komunisti a koriste njihovu terminologiju.Nemojte da mi kazete da su Dacic i Vulin komunisti a Vucic i Nikolic cetnici?

BiH

pre 8 godina

Genocidni narodi su oni koji su imali koncentracione logore na svojim teritorijama.
(Lepa, 03. jul 2015 13:27Upravo tako a Srbi su ih imali podosta....

acca

pre 8 godina

Srbija ima dosta prijatelja i nije pitanje ko će biti protiv, već ko će da se uzdrži od rezolucije, a Rusija potvrđuje da je prijatelj i strateški partner Srbije, kao i da uzima u obzir interese srpskog naroda," rekao je Čepurin.

Reko sam ja da Rusi neće uložiti veto, a rezolucija će se doneti prostom većinom glasova. Osim u slučaju da odbacimo EU, NATO i da pustimo Ruse da nas faktički kupe pa da preko nas guraju prst u oko EU kad god im zatreba. Sve ima svoju cenu, a možda bi se naši političari trebali ugledati na prečana Mileta Dodoka (u Bosni ga još zovu i Mile Referendum) pa da raspišu referendum oćemo li na zapad ili istok.
(Rujo, 03. jul 2015 12:34)

Rujo, prijatelje moj, kad procitas nesto sto neko kaze a iz prve recenice koju je gos. Cepurin izjavio i slep vidi na koga je mislio kad je rekao "pitanje je ko ce biti uzdrzan" pritom misleci na sve zapadne zemlje u savetu bezbednosti ili ti danas nama predstavljane kao velike prijatelje, ljude koji se bore za nase "bolje" sutra "malo"! Da li je mozda normalno da jedna Nemacka danas govori o bilo kakvom genocidu bilo gde u svetu?! Po meni nije! Britanija mozda?! Ne, ni Britanija! Sve su to kolonijalne zemlje koje su mnogo godina ranije cinile genocide nad domorodcima koji su na svojoj zemlji vekovima ziveli! I samo na tome, na pljacki i ubijanju po tim kolonijama i dan danas zasnivaju ekonomije svojih zemalja! To ti je moj Rujo genocid a ovo u Srebrenici moze se samo nazvati jedan lokalni sukob u kome se desio jedan osvetnicki zlocin, oko za oko, zub za zub! Sva sela oko Srebrenice su sistematski unistavana, narod pobijen, bas od tih zrtava za koje danas traze rezoluciju o genocidu! Ili rezolucija o svim zrtvama ili nista! Zrtva je zrtva i svaka zasluzuje postovanje, samo tako moze do pomirenja!

288kanala

pre 8 godina

Genocid - namerno unistavanje jednog naroda. Ali muslimani u Bosni postoje, i u genocidu ne postoji izolovana oblast (grad)

Neko je pominjao medjunarodni sud, ali taj isti sud je oslobodio Nasera Orica i Ante Gotovinu.

Zna li se tacan broj zrtava u Srebrenici - ne

Kako niko nije pomenuo Srbe sahranjene u Srebrenici, koje muslimani vode kao svoje zrtve?

Dovidjenja

bosna

pre 8 godina

Medjunarodni sud rekao da Srbija nije kriva za desavanja (genocid) u BiH i svi to prihvatamo i koristimo kao argument u raspravama.
Medjunarodni sud rekao da je u Srebrenici bio genocid i to ne prihvatamo. Ovo je cak napisano i u istoj presudi.

Ako smo dosljedni onda bi trebali sve presude sudova prihvatiti ili odbiti, a nikako prihvatiti pola presude a pola osporavati.

Ovdje bi najbolje bilo da Srbija (kao zemlja koja je bila optuzena za rat u BiH) predlozi rezoluciju koja bi odgovarala Srbiji, a u kojoj ce biti navedene do sada utvrdjene cinjenice i donesene presude suda u Hagu. Zasto Srbija, pa zato da svima bude jasno kakav je stav Srbije o desavanjima tokom 90-tih, a ne da se ponasa kao uvrijedjena mlada na sve sto dolazi sa zapada a tice se nase proslosti i odbija jer to nije u "interesu" Srbije.

Ako mislite da je donesena rezolucija u parlamentu Srbije ispravna i dovoljna, onda negirate i presudu suda koja vas oslobadja ucesca u ratu u BiH, te onda slobodno mozete reci "U Srebrenici se nije desio genocid, a to znamo jer smo mi kao drzava aktivno ucestvovali u tim desavanjima".

Mislim da nije bitno koliko se rijec "genocid" spominje u rezoluciji koliko je bitno da svi budu dosljedni u postivanju ili nepostivanju donesenih presuda.

Zona

pre 8 godina

Naser Oric pod oruzjem imao 5.500 hiljade vojnika u i oko Srebrenice. Nije tesko izracunati koliko je civila stradalo a koliko je ovo bila vojna akcija. Pogledajte nezavisni Norveski dokumentarac o ovom uistinu nesrecnom gradu.

Paja Patak

pre 8 godina

@Saldzo, da li si video ovaj snimak? https://www.youtube.com/watch?v=urpbonh7kj8 To su pregovori Mladica sa delegacijom izbeglica iz Srebrenice 12. jula 1995. Covek koji sedi preko puta Mladica zove se Ibro Nuhanovic. On je predstavljao izbeglice. Ubijen je nakon razgovora. I on i njegova zena i njegov sin. Nisu imali milosti prema ljudima koji su pred kamerama nastupali sa punim imenim i prezimenom. I kojima pred tim istim kamerama Mladic garantuje bezbednost. Mozes li da zamislis kako su onda prosli oni koje objektivi nisu zabelezili?

twister

pre 8 godina

Drage moje komsije Bosanci. Znam da vam ovaj slucaj budi najstrasnije emocije i potpuno vas razumem. Isti sam osecao i dalje osecam, cim se setim Tuzlanske kolone i Dobrovoljacke ulice. Verujte bice i vama lakse ako se setite istih.
Podseticu vas. 1992, nema rata izmedju Srba i Bosnjaka. Ubijeni nenaoruzani decaci pri dogovorenom povlacenju. Verovali da sluze u bratskoj republici, zemlji pravih jarana

евгеније

pre 8 godina

Погледајте норвешки филм о сребрници...одушевиће те се како је пропаганда моћно оружје

sima

pre 8 godina

Како беше она народна - кога Грк храни и Рус брани.... napisa neko ovde a zaboravio da doda "koga zapad bombarduje"

ky3ma

pre 8 godina

Oni koji misle da je normalno da Srbija podrzi ovu rezoluciju neka postave sebi pitanje kako bi USA ili GB reagovale ako bi se sada pokusala usvojiti reyolucija u SB-UN o tome da su jednostrane akcije tipa bombardovane Libije i slicno pogresne i da stvaraju samo patnje itd. Ili Vijetnam i milioni ubijenih, Irak, Avganistan, Egipat itd..

Ako te zemlje smatraju da im nije potrebno negativno pominjanje u nekim rezolucijama SBUN zašto bi Srbiji to odgovaralo. Svakako to sto se ne pominje Srbija u rezoluciji vec Srbi ne predstavlja nikakvu olakšavajuću okolnost.

ko jel ja

pre 8 godina

Narodi na balkanu jos nisu na takvom kulturoloskom stepenu da mogu da priznaju sve zlocine koji su cinjeni u ratovima iza nas. Tako nesto ne moze na silu da se sprovede. Jednostavno treba da sazrimo kao narodi. Do tada bi bilo najbolje da se ne palimo previse oko tih ratova nego da probamo da se priblizimo oko necega sto svima znaci, a to je novac, saradnja privreda zemalja u regionu, zajednicki nastup na svetskom trzistu i podizanje standarda građana. To je ono sto nam je zajednicko. Kasnije cemo o grobovima i ranama. Okrenimo se buducnosti.

bandiera rossa

pre 8 godina

Ako "desavanja" u logoru JASENOVAC nisu popila termin GENOCID, onda je vise nego SULUDO, ta takav epitaet dobiju "desavanja" u Srebrenici.

zna se

pre 8 godina

Ruski ambasador hoće da kaže da je neko drugi umesto bosanskih Srba učinio te strašne zločine ?!?!

Neverovatno... pa svi ih trebamo osuditi i nazvati pravim imenom. Ne trebamo biti uz ovakve i da nam govore da smo onda isti kao i oni.

bosanac

pre 8 godina

@poznavalac
manipulise se sa cifrom od 3267 izginulih srpskih civila pobijenih rukom ratnog zlocinca Nasera Orica. Ti podaci se iznose na najvisem niviou i vise puta ponavljani iz usta Milorada Dodika, vojvode Nikolica i premijera Vucica. Ove donje podatke je napravila komisija Republike Srpske i zvanicni podatak je da je od 1992 do 1995 u Srebrenici i oko Srebrenice izginulo 387 civilnih zrtava. To navodim jer postoje naznake da se napravi Rezolucija o genocidu srpskog naroda u i oko Srebrenice. Naravno da je zrtva, zrtva i da svaki zlocinac mora odgovarati za svoja zlodjela. Zlocin je uvjek individualan ali ovdje ljudi traze definiciju genocida a ona je donesena u Nürnbergu jos. Medjunarodni sud pravde je potvrdio da se u Srebrenici desio genocid. Do u detalje na nekoliko stotina stranica je to obrazlozeno. Prvo su odvojeni svi muskarci od zena i pobijeni, zene i starci i djeca su potrpani u za to vec pripremljene transporte(planirano) sa namjerom da se fizicki ocisti svo bosnjacko stanovnistvo iz Enklave Srebrenica. Treba samo procitati presudu Krsticu(kao izvodjacu radova)i prekopavanju primarnih i sekundarnih grobnica i sve ce ti se samo kazati. Tesko se suociti sa tim cinjenicama, znam, ali sto se to prije uradi, prije ce se poceti praviti mostovi ka pomirenju dva naroda, a dotle urlicite po ovim forumima.

Miki

pre 8 godina

Pravo Engleza je da podnesu rezoluciju.Ukoliko je Rusija dovoljno mocna,neka ih spreci ako moze.Uostalom,niko njih nije sprecio da podnesu rezoluciju.Svaka drzava ima pravo na svoj stav,pa i na stav o Srebrenici.Ukoliko oni smatraju da je to genocid,ima pravo da obrazloze svoj stav.

Don

pre 8 godina

Ljudi, ja vas molim da malo pročitate definiciju genocida, čak i na Wikipediji to možete naći. Pobiti sve muškarce, u dobi od 12 do 77 godina, jedne određene vjerske ili nacionalne grupe jeste genocid. Da im je više muškaraca palo u ruke, oni bi naravno i njih pobili, bilo bi 10000, 12000, 15000 žrtava. Srbi tačno smaraju sa negiranjem genocida. Ne morate vi to uopšte prihvatiti, vaše prihvatanje, bez istinskog pokajanja, Bošnjacima apsolutno ništa ne znači. Niko iz Srbije ne treba ni doći odnosno dolaziti u Srebrenicu, dolazak vojvoda bi bio za Bošnjake prava uvreda. Pozdrav svim časnim i poštenim Srbima! Vjerujem da za Srbiju još uvijek ima spasa!

marija

pre 8 godina

Rusiju treba zamoliti da stavi veto i tacku na ove britanske opasne igre na Balkanu.

Sledeci potez bio bi ukidanje Dejtona i ukidanje Republike Srpske, sto se vec najavljuje, sa nepredvidivim posledicama u Bosni.

Ostavite Bure baruta na miru, Englezi, ne znate sta radite!!!
Ostavite Bosnu na miru!!!

U se i u svoje kljuse, Bosno,
napravice vam opet haos, nece trepnuti!
Sa vama nece ziveti Englezi, zivecete i dalje sa komsijama.

krajisnik

pre 8 godina

bosnjak@
vama je Srebrenica crvena linija.Nama je Jasenovac mnogo crvenija,te onda vas i hrvate treba upisati u sve udzbenike ww2, zbog zlocina vasih predaka prema srpskom narodu.Nemoj mi samo reci da srpski narod nije najvise nastradao u ww2?

Dule

pre 8 godina

@Marija: "Ostavite Bure baruta na miru, Englezi, ne znate sta radite!!!" Znaju oni dobro sta rade. Zato i rade sve to. Niko danas ne govori o genocidima u Africi odnosno Aziji koje su pocinli Britanska Imperija, Belgija, Nemacka itd. To sto Britanci sada rade je pranje krvavih ruku. Sakrivanje sopstvenih zlocina iza zlocina drugih. U Srebrenici se dogodio veliki zlocin, ali to po pravnoj definiciji nije genocid. A sto se tice odgovornosti Srbije i nas Srba, mislim da ni priblizno nisu kaznjeni oni koji su cinili zlocin u Srebrenici. Koliko ih je osudjeno? Farsa. Ucestovali su stotine ubica, a oni se danas setaju slobodni. E u tome je stvar. Ja hocu da svaki koljac bude osudjen i kaznjen, na tome treba Srbija i Rep. Srpska da rade. Ti tipovi se i dalje setaju pored nas. Kada budemo odradili nas zadatak, e onda nece trebati nikakva rezolucija. Jos jednom, genocida nije bilo, ali mi moramo sami da procesuiramo one, koji su tamo ubijali. Sve! Tako naravno i druge strane. Onda mozemo da govorimo o pomirenju. A da su Britanci ljigavci, to znamo odavno.

oglo

pre 8 godina

ovde je neko zestoko bezobrazan a ne vidim da je to srpska strana
dajte prvo da se vidi pravno sta je definicija genocida
to sto se oni hvataju za tezu da je to nameran cin da se na nekoj teritoriji iskoreni narod po verskom ili etnickom principu nije sporno.
al bilo gde u svetu gde po tom principu suprotna strana napadne i ubije nekog onda je to genocid.
ono sto je bez obzira na sve je kljucno je na kojoj skali je taj zlocin a to je u stvari broj zrtava znaci broj i samo broj.
na drugom mestu je bitno vreme, jel ima veze jel to sad juce, prosle godine pre 20 godina ili pre 100 godina.
nek gospoda kazu koji je to broj koji definise genocid i koje vreme je u pitanju, to je kljucno.
po mom misljenju tako bi morali u zadnjih 30 godina da proglase preko 500 genocida a ako ne definisu vreme ne bi mogli ni da pobroje.
ili da uprostimo sto je genocid ako negde neko izvrsi zlocin na 8000 ljudi a nije genocid ako je 2000 ili 200.
ili sto je genocid ako je bio pre 20 godina a nije ako je bio pre 50 npr u vijetnamu.
sramota

Nino

pre 8 godina

Postovani ambasadore. Naravno da znate ko je ucestvovao i koje inicirao sukobe koje su razorile porodice, unistila prijateljstva, brakove... Namjerno ne spominjem mrtve vec spominjem zive. Jedna od najvecih krivaca je upravo SSSR i KGB. To je General Puhovac u svojoj knjizi argumentovano objasnio. Ne svaljujte krivicu samo na Zapad i Arapske zemlje...

expert

pre 8 godina

U Srebrenici je bio ratni zlocin, nije bio genocid. Tacka za sva vremena. To je stav velike vecine Srba kao sto je stav vecine muslimana da je bio. Mozemo se mi ovako do sudnjeg dana preganjati i dzaba rezolucije, dzaba stranci, sve dok se mi ovdje u BiH ko ljudi ne izmirimo i ne priznamo sve zlocine koje smo kroz istoriju ucinili jedni drugima nema mirne Bosne. A nekome i nemirna Bosna odgovara.

Saldzo

pre 8 godina

Kaže sve oko Srebrenice je izmljišotina?? Teško komšije da ćemo mi do pomirenja, Srebrenica je naša crvena linija i sa negiranjem i ponižavanjem od mira nema ništa.To nije put ka pomirenju kojim svi treba da idemo
(bosnjak)

Niko (od zvanicnika i velike vecine Srba) ne negira da se u Srebrenici desio strasan zlocin. Ali se desio ratni zlocin pogubljenja zarobljenika. Nema govora o genocidu. Genocid je, po definiciji, kada se organizovano ubijaju pripadnici odredjene etnicke, verske ili rasne grupacije bez obzira na pol i uzrast u cilju potpunog unistenja. Kao sto je bio holokaust. Ubijanje ratnih zarobljenika je strasan ratni zlocin, ali pravno i eticki nije genocid.

U Srebrenici su pobijeni vojno sposobni muskarci i ratni zarobljenici. Zene, deca i stare osobe su evakuisani od strane VRS na teritoriju pod kontrolom Armije BiH (sto svi nekako uspeju da precute). Taj masakr jeste bio ratni zlocin, ali nije genocid. Da je pocinjen ili je bilo namere da se pocini genocid pobili bi i te zene, decu i starce.

A i svedoci smo da bosnjacka strana, nazalost, sahranjuje na tom mezarju koga stigne, cak i one koji nisu stradali u tom zlocinu kako bi preuvelicali njegove razmere. Sto nije samo propaganda vec i nepostovanje sopstvenih zrtava.

E to je sporno. Ne taj zlocin sam po sebi, vec preuvelicavanje tog zlocina na genocid radi politike, propagande i koriscenje zrtava i njihovih porodica zarad ocrnjivanja Srba za nesto sto nije pocinjeno (mislim na cin genocida).

lala

pre 8 godina

bosnjak@
kada vi prestanete da forsirate pojam genocid, biće u redu. genocid je ono što se dešavalo srbima u ww2, ubijanje na celoj teritoriji ndh više od mililon ljudi , a ovo je zločin na jednoj lokaciji...

antifašista, uvek i svuda

pre 8 godina

mislim da gospodin koji dolazi iz zemlje koja je ubila SVOJIH 30 miliona građana, nema šta da drži pridike o genocidu! a naivni srbi služe kao moneta za potkusurivanje Rusije i Zapada.

dejan

pre 8 godina

Srebrenica jeste veliki slocin! Jeste i velika bruka za Srbe.
Ali genocid???
Nemci ubili 6 miliona Jevreja, Turci ubili 1-3 miliona Armenaca!
Spanski i Americki genocid nad Indiancima i tako dalje! A nas hoce uporediti sa njima zbog Srebrenice?!
Toliko nas je stradalo u svetskim ratovima, toliko nas je stradalo u Bosni i Hrvatskoj 91-95, toliko su nas ostetili 99!
Ipak...nije dovoljno pa nas trebaju i dalje ponizavat!

poznavalac

pre 8 godina

@bosanac samo tolicko malo srba poginulo?! pa to je nista i nema veze i nije bitno.
da krenemo onda svi da se klanjamo ciframa, a ne ubijenim ljudima.

Ertz

pre 8 godina

Како беше она народна - кога Грк храни и Рус брани....
С друге стране, треба признати истину, каква год она била, иако то неће урадити и други. Тако ћемо и направити разлику између свих њих и нас, иначе постајемо исти, а нисмо, ма шта то значило. Међутим треба још једном добро преиспитати термине као што су геноцид, ратни злочин, штета и сл. јер ако се употреби неодговарајући, може се неким људима и нацијама управо залепити етикета која им неоправдано може донети несагледиву штету у сваком смислу. И опет ће страдати невини - једни у рату, други у миру.

bosanac

pre 8 godina

1. Prema podacima Odjeljenja za istraživanje rata, ratnih zločina i obradu dokumentacije od početka do kraja rata u BiH (1992-1995) godine na teritoriji opština Zvornik, Srebrenica, Bratunac, Vlasenica sa opštinom Milići, Kalesija sa opštinom Osmaci i Šekovići pogunulo je 2.385 Srba. Žrtve su selektovane prema mjestu stradanja, a ne prema trenutnom prebivalištu, mjestu boravka, rođenja ili mjestu ukopa.

1.1. To je 882 osobe manje u odnosu na brojke koje su u svojim govorima spomenuli tadašnji Premijer i sadašnji Predsjednik Republike Srpske.

2. Od ukupnog broja Srba (2.385) koji su stradali u ovih 6 opština (plus opštine Milići i Osmaci) 1.974 su vojnici, 387 civili, a 24 su svrstani u kategoriju „nepoznat status“.

2.1. Ostaje nejasno odakle tadašnjem Premijeru i Predsjedniku Republike Srpske broj od 3.267 srpskih civilnih žrtava, kada je Odjeljenje za istraživanje rata, ratnih zločina i obradu dokumentacije pronašlo 387?

3. Interesantano je vidjeti i to da je 1992. godine poginulo 1.489 Srba (273 civila, 1.201 vojnika, a za 15 se vode kao nepoznat status), dok je u ostalim godinama rata (od 1993. do 1995.) poginulo 896 Srba. Interesantano je vidjeti i to da je 1992. godine ubijeno Srba civila 273, dok je u ostalim godinama rata (od 1993. do 1995.) poginulo 114 srpskih civila.

Izdajnik

pre 8 godina

Onaj ko te laže u lice, I govori ti da si bolji nego što jesi, nije ti prijatelj. Pravi prijatelj ti ukazuje na greške I pomaze ti da se suočiš s njima I postaneš bolji!
Ovo rusko uplitanje je za njih igra I test da vide koliko je Srbija privrzena EU a koliko njima.
A to što nama valja ziviti sa Bosnjacima I nakon ovog pljuvanja po njihovim zrtvama, Ruse to ne dotice. Šta je za njih 8,000 ubijenih?

robokap

pre 8 godina

BOSANSKIM Srbima, ne mesajte nas ostale u to!!
(inside tip, 03. jul 2015 12:30) kako te bre nije sramota da tako nesto kazes?? Pa bas zbog takvih kao sto si ti mene je sramota!!! Srbin je nacionalna pripadnost bez obzira gde god se rodio i ziveo. Kai Srbin cu uvek biti na strani Srba i protiv te rezolucije koju pokusavaju da nam nametnu isti ti zlocinci koji su i izazvali rat medju bratskim narodima.

antibot

pre 8 godina

@Nenad Mogao bi možda da pročitaš ponovo udžbenik iz istorije. Realno, jedini pravi istinski saveznik Srbije je bila Rusija u dva svetska rata. Da nije njih, be bi bilo ni nas i to se ne sme aboraviti nikad.
(lazzanja, 03. jul 2015 12:40)

Ne, nego da si ti citao istoriju, znao bi da bi nas danas bilo vise bez ruske "pomoci". Saveznik Rusima su Bugari. Mi smo im topovsko meso.

Trandafil Karanfilovski

pre 8 godina

Kaže sve oko Srebrenice je izmljišotina?? Teško komšije da ćemo mi do pomirenja, Srebrenica je naša crvena linija i sa negiranjem i ponižavanjem od mira nema ništa.To nije put ka pomirenju kojim svi treba da idemo
(bosnjak, 3. jul 2015 12:50)

Ne komsija, nije rekao da je "sve oko Srebrenice izmisljotina" niti bilo ko normalan to moze da tvrdi. Ali nije ni genocid. Ratni zlocin ili neka slicna kvalifikacija, da.
Za pomirenje je najbolje otkriti istinu sta se zaista dogodilo. Sakrivanje odgovornosti iza politickih rezolucija nije put pomirenja. Ti englezi su nas i zavadili, komsija. Zar verujes da sad pokusavaju nesto drugo?

xim

pre 8 godina

Ja bas juce procitao u novinama, kako su Srbija i Rusija odnele veliku pobedu u UN. Mucak? Ne znam da li neko shvata, ali Rusiju i Srbiju niko u svetu ne pita nista... Pogledajte malo oko sebe pre nego sto kazete da nisam u pravu!

Alexa

pre 8 godina

Jedini prijatelj Srbije je Rusija. Mogla bi Rusija da bude jos vise uz .Srbiju ali poslusnici Zapada je teraju od nas. Srbija na Zapadu jednostavno nema prijatelje.

student

pre 8 godina

Да, али откуд сад та прича о резолуцији?! Мислим, прошло је 20 година од тада, где су досад биле те резолуције? Који се то тренутак чекао?

R

pre 8 godina

Genocid u Srebrenici, a postedjeni su zene i deca? Genocid je valjda sistematsko zatiranje etnicke grupacije svih zivotnih dobi i oba pola. Jasenovac je klasican primer stravicnog genocida, kao i nacisticki logori u ww2.

lazzanja

pre 8 godina

@Nenad Mogao bi možda da pročitaš ponovo udžbenik iz istorije. Realno, jedini pravi istinski saveznik Srbije je bila Rusija u dva svetska rata. Da nije njih, be bi bilo ni nas i to se ne sme zaboraviti nikad.

mikla

pre 8 godina

Pa što je tu čudno?
Prihvatite svoje greške i promašaje,razgovrajte sa sujedima kao sa svojim prijateljima i zajedno naperijed,svako negiranje zločina,genocida, nigdje ne vodi jer to nitko pametan na svijet neće vjerovati.
(zgubidan, 3. jul 2015 12:30) # Link komentara

Niko ne negira zlocin, ono sto Srbija tvrdi je da su zrtve bile obostrane, pogotovo oko Srebrenice

rassell

pre 8 godina

Da u rezoluciji nigde ne pise Srbija, naravno da ne pise, jer ova rezolucija ima za cilj da Srbija "samo" prihvati termin genocid za taj zlocin, a onda ce se za 2, 3 ili 5 godina novom rezolucijom taj, predhodno, prihvaceni termin "genocid" pripisati Srbiji. Pa ljudi setimo se samo Rezolucije 1244 po kojoj se garantuje teritorijalni integritet nase drzave, kada je Medjunarodni sud na krajnje komican nacin protumacio tu rezoluciju i doneo odluku da je kosovo ipak imalo pravo na odcepljenje.

Radenko

pre 8 godina

Genocid....pa Britanci...citaj Englezi su u istoriji svoje nacije pocinili najvece genocide...Severnoamericki indijanci...Abordzini...Afrikanci...Azija...bolje da se ne oglasavaju ...njima je genocid jako dobro poznata kategorija...

shubara

pre 8 godina

Smisao svih Ruskih rezolucija je da im budemo gubernija kojom ce upravljati neki cinovnik iz Moskve!Ne kazem da nam zapad zeli dobro,ali Rusi su jos veca nesreca.

Rujo

pre 8 godina

"Srbija ima dosta prijatelja i nije pitanje ko će biti protiv, već ko će da se uzdrži od rezolucije, a Rusija potvrđuje da je prijatelj i strateški partner Srbije, kao i da uzima u obzir interese srpskog naroda," rekao je Čepurin.

Reko sam ja da Rusi neće uložiti veto, a rezolucija će se doneti prostom većinom glasova. Osim u slučaju da odbacimo EU, NATO i da pustimo Ruse da nas faktički kupe pa da preko nas guraju prst u oko EU kad god im zatreba. Sve ima svoju cenu, a možda bi se naši političari trebali ugledati na prečana Mileta Dodoka (u Bosni ga još zovu i Mile Referendum) pa da raspišu referendum oćemo li na zapad ili istok.

zgubidan

pre 8 godina

Pa što je tu čudno?
Prihvatite svoje greške i promašaje,razgovrajte sa sujedima kao sa svojim prijateljima i zajedno naperijed,svako negiranje zločina,genocida, nigdje ne vodi jer to nitko pametan na svijet neće vjerovati.

Nenad

pre 8 godina

Upravo tako! To je jedina svrha te famozne rezolucije. Briga Britaniju i sve ostale koji stoje iza rezolucije za žrtve i pomirenje.
Poenta je nakačiti etiketu odgovornosti za genocid srpskom narodu i time potpomoći gašenje Republike Srpske kao, jelte, tvorevine nastale na genocidu.

Takođe se vrši i pravno nasilje jer zločin u Srebrenici nije zločin genocida. Ta kvalifikacija je proizvod političkog pritiska a ne stvarnog dešavanja. Rat u Bosni je bio građanski rat u kojem realno ne postoji jasna razlika između zločinca i žrtve. Svaka strana je vršila zločine i svaka strana je trpela zločine.

Ali, kada bi se sve sagledalo iz realnog ugla, došlo bi se do zaključka da su među najodgovorinijima za taj nesrećni rat upravo oni koji danas pišu rezolucije.

master

pre 8 godina

Tesko onima koji vama veruju,ovaj je postavljen da brani rusake interese i sve ucini da narod Srbije ne napreduje i bude deo EU.U aktuelnoj vlasti ima veliko uporiste.Rusija ce bitku sa USA i Nato savezom izgubiti,zato sto nece imati dovoljno finansijske moci da se utrkuje sa njima u naoruzanju.Kada se to desi gradjani Srbije bice jos veci gubitnici,ako ne budu uticali na promenu politike i borili se uzalud i dalje za ono sto je zahvaljujuci onima koji su devedesetih organizovali i ucestvovali u svemu sto se desilo,izgubljeno.Bice velikih globalnih promena,Srbija treba da pojuri da ne bi ostala zadnja rupa na sviralu,to je moguce samo uz svest naroda i njihovu spremnost da se za to izbore.

bosnjak

pre 8 godina

Kaže sve oko Srebrenice je izmljišotina?? Teško komšije da ćemo mi do pomirenja, Srebrenica je naša crvena linija i sa negiranjem i ponižavanjem od mira nema ništa.To nije put ka pomirenju kojim svi treba da idemo

Aca

pre 8 godina

Da nisu naši političari i Dodik sve češće pominjali da nema genocida i da je broj ubijenih preuveličan+što je najverovatnije tačno)ne bi ni došlo do ovoga... A sad će i Rusija da nas brani i de ćeš lepše....

RM

pre 8 godina

"Ambasador Rusije je istakao da je to što piše u nacrtu rezolucije o Srebrenici izmišljotina...."
Pobednik piše uvek istoriju. Ne bi me čudilo ni da je Hitler bio samo izmišljotina. Bežanje od istine nije nikakav uslov za pomirenje.

Nenad

pre 8 godina

Kako Rus huska Srbiju protiv Zapada da bi oni izvukli korist: prvo u rezoluciji nigde ne pise Srbija a drugo u Srebrenici je bio genocid (presuda medjunarodnog suda). Samo Rusi da nas ne brane, znamo kako su branili narode istocne evrope.

R

pre 8 godina

Genocid u Srebrenici, a postedjeni su zene i deca? Genocid je valjda sistematsko zatiranje etnicke grupacije svih zivotnih dobi i oba pola. Jasenovac je klasican primer stravicnog genocida, kao i nacisticki logori u ww2.

Alexa

pre 8 godina

Jedini prijatelj Srbije je Rusija. Mogla bi Rusija da bude jos vise uz .Srbiju ali poslusnici Zapada je teraju od nas. Srbija na Zapadu jednostavno nema prijatelje.

lazzanja

pre 8 godina

@Nenad Mogao bi možda da pročitaš ponovo udžbenik iz istorije. Realno, jedini pravi istinski saveznik Srbije je bila Rusija u dva svetska rata. Da nije njih, be bi bilo ni nas i to se ne sme zaboraviti nikad.

Nenad

pre 8 godina

Upravo tako! To je jedina svrha te famozne rezolucije. Briga Britaniju i sve ostale koji stoje iza rezolucije za žrtve i pomirenje.
Poenta je nakačiti etiketu odgovornosti za genocid srpskom narodu i time potpomoći gašenje Republike Srpske kao, jelte, tvorevine nastale na genocidu.

Takođe se vrši i pravno nasilje jer zločin u Srebrenici nije zločin genocida. Ta kvalifikacija je proizvod političkog pritiska a ne stvarnog dešavanja. Rat u Bosni je bio građanski rat u kojem realno ne postoji jasna razlika između zločinca i žrtve. Svaka strana je vršila zločine i svaka strana je trpela zločine.

Ali, kada bi se sve sagledalo iz realnog ugla, došlo bi se do zaključka da su među najodgovorinijima za taj nesrećni rat upravo oni koji danas pišu rezolucije.

Radenko

pre 8 godina

Genocid....pa Britanci...citaj Englezi su u istoriji svoje nacije pocinili najvece genocide...Severnoamericki indijanci...Abordzini...Afrikanci...Azija...bolje da se ne oglasavaju ...njima je genocid jako dobro poznata kategorija...

student

pre 8 godina

Да, али откуд сад та прича о резолуцији?! Мислим, прошло је 20 година од тада, где су досад биле те резолуције? Који се то тренутак чекао?

Nenad

pre 8 godina

Kako Rus huska Srbiju protiv Zapada da bi oni izvukli korist: prvo u rezoluciji nigde ne pise Srbija a drugo u Srebrenici je bio genocid (presuda medjunarodnog suda). Samo Rusi da nas ne brane, znamo kako su branili narode istocne evrope.

mikla

pre 8 godina

Pa što je tu čudno?
Prihvatite svoje greške i promašaje,razgovrajte sa sujedima kao sa svojim prijateljima i zajedno naperijed,svako negiranje zločina,genocida, nigdje ne vodi jer to nitko pametan na svijet neće vjerovati.
(zgubidan, 3. jul 2015 12:30) # Link komentara

Niko ne negira zlocin, ono sto Srbija tvrdi je da su zrtve bile obostrane, pogotovo oko Srebrenice

lala

pre 8 godina

bosnjak@
kada vi prestanete da forsirate pojam genocid, biće u redu. genocid je ono što se dešavalo srbima u ww2, ubijanje na celoj teritoriji ndh više od mililon ljudi , a ovo je zločin na jednoj lokaciji...

rassell

pre 8 godina

Da u rezoluciji nigde ne pise Srbija, naravno da ne pise, jer ova rezolucija ima za cilj da Srbija "samo" prihvati termin genocid za taj zlocin, a onda ce se za 2, 3 ili 5 godina novom rezolucijom taj, predhodno, prihvaceni termin "genocid" pripisati Srbiji. Pa ljudi setimo se samo Rezolucije 1244 po kojoj se garantuje teritorijalni integritet nase drzave, kada je Medjunarodni sud na krajnje komican nacin protumacio tu rezoluciju i doneo odluku da je kosovo ipak imalo pravo na odcepljenje.

Saldzo

pre 8 godina

Kaže sve oko Srebrenice je izmljišotina?? Teško komšije da ćemo mi do pomirenja, Srebrenica je naša crvena linija i sa negiranjem i ponižavanjem od mira nema ništa.To nije put ka pomirenju kojim svi treba da idemo
(bosnjak)

Niko (od zvanicnika i velike vecine Srba) ne negira da se u Srebrenici desio strasan zlocin. Ali se desio ratni zlocin pogubljenja zarobljenika. Nema govora o genocidu. Genocid je, po definiciji, kada se organizovano ubijaju pripadnici odredjene etnicke, verske ili rasne grupacije bez obzira na pol i uzrast u cilju potpunog unistenja. Kao sto je bio holokaust. Ubijanje ratnih zarobljenika je strasan ratni zlocin, ali pravno i eticki nije genocid.

U Srebrenici su pobijeni vojno sposobni muskarci i ratni zarobljenici. Zene, deca i stare osobe su evakuisani od strane VRS na teritoriju pod kontrolom Armije BiH (sto svi nekako uspeju da precute). Taj masakr jeste bio ratni zlocin, ali nije genocid. Da je pocinjen ili je bilo namere da se pocini genocid pobili bi i te zene, decu i starce.

A i svedoci smo da bosnjacka strana, nazalost, sahranjuje na tom mezarju koga stigne, cak i one koji nisu stradali u tom zlocinu kako bi preuvelicali njegove razmere. Sto nije samo propaganda vec i nepostovanje sopstvenih zrtava.

E to je sporno. Ne taj zlocin sam po sebi, vec preuvelicavanje tog zlocina na genocid radi politike, propagande i koriscenje zrtava i njihovih porodica zarad ocrnjivanja Srba za nesto sto nije pocinjeno (mislim na cin genocida).

robokap

pre 8 godina

BOSANSKIM Srbima, ne mesajte nas ostale u to!!
(inside tip, 03. jul 2015 12:30) kako te bre nije sramota da tako nesto kazes?? Pa bas zbog takvih kao sto si ti mene je sramota!!! Srbin je nacionalna pripadnost bez obzira gde god se rodio i ziveo. Kai Srbin cu uvek biti na strani Srba i protiv te rezolucije koju pokusavaju da nam nametnu isti ti zlocinci koji su i izazvali rat medju bratskim narodima.

bandiera rossa

pre 8 godina

Ako "desavanja" u logoru JASENOVAC nisu popila termin GENOCID, onda je vise nego SULUDO, ta takav epitaet dobiju "desavanja" u Srebrenici.

krajisnik

pre 8 godina

bosnjak@
vama je Srebrenica crvena linija.Nama je Jasenovac mnogo crvenija,te onda vas i hrvate treba upisati u sve udzbenike ww2, zbog zlocina vasih predaka prema srpskom narodu.Nemoj mi samo reci da srpski narod nije najvise nastradao u ww2?

dejan

pre 8 godina

Srebrenica jeste veliki slocin! Jeste i velika bruka za Srbe.
Ali genocid???
Nemci ubili 6 miliona Jevreja, Turci ubili 1-3 miliona Armenaca!
Spanski i Americki genocid nad Indiancima i tako dalje! A nas hoce uporediti sa njima zbog Srebrenice?!
Toliko nas je stradalo u svetskim ratovima, toliko nas je stradalo u Bosni i Hrvatskoj 91-95, toliko su nas ostetili 99!
Ipak...nije dovoljno pa nas trebaju i dalje ponizavat!

Trandafil Karanfilovski

pre 8 godina

Kaže sve oko Srebrenice je izmljišotina?? Teško komšije da ćemo mi do pomirenja, Srebrenica je naša crvena linija i sa negiranjem i ponižavanjem od mira nema ništa.To nije put ka pomirenju kojim svi treba da idemo
(bosnjak, 3. jul 2015 12:50)

Ne komsija, nije rekao da je "sve oko Srebrenice izmisljotina" niti bilo ko normalan to moze da tvrdi. Ali nije ni genocid. Ratni zlocin ili neka slicna kvalifikacija, da.
Za pomirenje je najbolje otkriti istinu sta se zaista dogodilo. Sakrivanje odgovornosti iza politickih rezolucija nije put pomirenja. Ti englezi su nas i zavadili, komsija. Zar verujes da sad pokusavaju nesto drugo?

marija

pre 8 godina

Rusiju treba zamoliti da stavi veto i tacku na ove britanske opasne igre na Balkanu.

Sledeci potez bio bi ukidanje Dejtona i ukidanje Republike Srpske, sto se vec najavljuje, sa nepredvidivim posledicama u Bosni.

Ostavite Bure baruta na miru, Englezi, ne znate sta radite!!!
Ostavite Bosnu na miru!!!

U se i u svoje kljuse, Bosno,
napravice vam opet haos, nece trepnuti!
Sa vama nece ziveti Englezi, zivecete i dalje sa komsijama.

expert

pre 8 godina

U Srebrenici je bio ratni zlocin, nije bio genocid. Tacka za sva vremena. To je stav velike vecine Srba kao sto je stav vecine muslimana da je bio. Mozemo se mi ovako do sudnjeg dana preganjati i dzaba rezolucije, dzaba stranci, sve dok se mi ovdje u BiH ko ljudi ne izmirimo i ne priznamo sve zlocine koje smo kroz istoriju ucinili jedni drugima nema mirne Bosne. A nekome i nemirna Bosna odgovara.

oglo

pre 8 godina

ovde je neko zestoko bezobrazan a ne vidim da je to srpska strana
dajte prvo da se vidi pravno sta je definicija genocida
to sto se oni hvataju za tezu da je to nameran cin da se na nekoj teritoriji iskoreni narod po verskom ili etnickom principu nije sporno.
al bilo gde u svetu gde po tom principu suprotna strana napadne i ubije nekog onda je to genocid.
ono sto je bez obzira na sve je kljucno je na kojoj skali je taj zlocin a to je u stvari broj zrtava znaci broj i samo broj.
na drugom mestu je bitno vreme, jel ima veze jel to sad juce, prosle godine pre 20 godina ili pre 100 godina.
nek gospoda kazu koji je to broj koji definise genocid i koje vreme je u pitanju, to je kljucno.
po mom misljenju tako bi morali u zadnjih 30 godina da proglase preko 500 genocida a ako ne definisu vreme ne bi mogli ni da pobroje.
ili da uprostimo sto je genocid ako negde neko izvrsi zlocin na 8000 ljudi a nije genocid ako je 2000 ili 200.
ili sto je genocid ako je bio pre 20 godina a nije ako je bio pre 50 npr u vijetnamu.
sramota

288kanala

pre 8 godina

Genocid - namerno unistavanje jednog naroda. Ali muslimani u Bosni postoje, i u genocidu ne postoji izolovana oblast (grad)

Neko je pominjao medjunarodni sud, ali taj isti sud je oslobodio Nasera Orica i Ante Gotovinu.

Zna li se tacan broj zrtava u Srebrenici - ne

Kako niko nije pomenuo Srbe sahranjene u Srebrenici, koje muslimani vode kao svoje zrtve?

Dovidjenja

Dule

pre 8 godina

@Marija: "Ostavite Bure baruta na miru, Englezi, ne znate sta radite!!!" Znaju oni dobro sta rade. Zato i rade sve to. Niko danas ne govori o genocidima u Africi odnosno Aziji koje su pocinli Britanska Imperija, Belgija, Nemacka itd. To sto Britanci sada rade je pranje krvavih ruku. Sakrivanje sopstvenih zlocina iza zlocina drugih. U Srebrenici se dogodio veliki zlocin, ali to po pravnoj definiciji nije genocid. A sto se tice odgovornosti Srbije i nas Srba, mislim da ni priblizno nisu kaznjeni oni koji su cinili zlocin u Srebrenici. Koliko ih je osudjeno? Farsa. Ucestovali su stotine ubica, a oni se danas setaju slobodni. E u tome je stvar. Ja hocu da svaki koljac bude osudjen i kaznjen, na tome treba Srbija i Rep. Srpska da rade. Ti tipovi se i dalje setaju pored nas. Kada budemo odradili nas zadatak, e onda nece trebati nikakva rezolucija. Jos jednom, genocida nije bilo, ali mi moramo sami da procesuiramo one, koji su tamo ubijali. Sve! Tako naravno i druge strane. Onda mozemo da govorimo o pomirenju. A da su Britanci ljigavci, to znamo odavno.

zgubidan

pre 8 godina

Pa što je tu čudno?
Prihvatite svoje greške i promašaje,razgovrajte sa sujedima kao sa svojim prijateljima i zajedno naperijed,svako negiranje zločina,genocida, nigdje ne vodi jer to nitko pametan na svijet neće vjerovati.

shubara

pre 8 godina

Smisao svih Ruskih rezolucija je da im budemo gubernija kojom ce upravljati neki cinovnik iz Moskve!Ne kazem da nam zapad zeli dobro,ali Rusi su jos veca nesreca.

Zona

pre 8 godina

Naser Oric pod oruzjem imao 5.500 hiljade vojnika u i oko Srebrenice. Nije tesko izracunati koliko je civila stradalo a koliko je ovo bila vojna akcija. Pogledajte nezavisni Norveski dokumentarac o ovom uistinu nesrecnom gradu.

евгеније

pre 8 godina

Погледајте норвешки филм о сребрници...одушевиће те се како је пропаганда моћно оружје

twister

pre 8 godina

Drage moje komsije Bosanci. Znam da vam ovaj slucaj budi najstrasnije emocije i potpuno vas razumem. Isti sam osecao i dalje osecam, cim se setim Tuzlanske kolone i Dobrovoljacke ulice. Verujte bice i vama lakse ako se setite istih.
Podseticu vas. 1992, nema rata izmedju Srba i Bosnjaka. Ubijeni nenaoruzani decaci pri dogovorenom povlacenju. Verovali da sluze u bratskoj republici, zemlji pravih jarana

sima

pre 8 godina

Како беше она народна - кога Грк храни и Рус брани.... napisa neko ovde a zaboravio da doda "koga zapad bombarduje"

bosnjak

pre 8 godina

Kaže sve oko Srebrenice je izmljišotina?? Teško komšije da ćemo mi do pomirenja, Srebrenica je naša crvena linija i sa negiranjem i ponižavanjem od mira nema ništa.To nije put ka pomirenju kojim svi treba da idemo

Don

pre 8 godina

Ljudi, ja vas molim da malo pročitate definiciju genocida, čak i na Wikipediji to možete naći. Pobiti sve muškarce, u dobi od 12 do 77 godina, jedne određene vjerske ili nacionalne grupe jeste genocid. Da im je više muškaraca palo u ruke, oni bi naravno i njih pobili, bilo bi 10000, 12000, 15000 žrtava. Srbi tačno smaraju sa negiranjem genocida. Ne morate vi to uopšte prihvatiti, vaše prihvatanje, bez istinskog pokajanja, Bošnjacima apsolutno ništa ne znači. Niko iz Srbije ne treba ni doći odnosno dolaziti u Srebrenicu, dolazak vojvoda bi bio za Bošnjake prava uvreda. Pozdrav svim časnim i poštenim Srbima! Vjerujem da za Srbiju još uvijek ima spasa!

ky3ma

pre 8 godina

Oni koji misle da je normalno da Srbija podrzi ovu rezoluciju neka postave sebi pitanje kako bi USA ili GB reagovale ako bi se sada pokusala usvojiti reyolucija u SB-UN o tome da su jednostrane akcije tipa bombardovane Libije i slicno pogresne i da stvaraju samo patnje itd. Ili Vijetnam i milioni ubijenih, Irak, Avganistan, Egipat itd..

Ako te zemlje smatraju da im nije potrebno negativno pominjanje u nekim rezolucijama SBUN zašto bi Srbiji to odgovaralo. Svakako to sto se ne pominje Srbija u rezoluciji vec Srbi ne predstavlja nikakvu olakšavajuću okolnost.

poznavalac

pre 8 godina

@bosanac samo tolicko malo srba poginulo?! pa to je nista i nema veze i nije bitno.
da krenemo onda svi da se klanjamo ciframa, a ne ubijenim ljudima.

Rujo

pre 8 godina

"Srbija ima dosta prijatelja i nije pitanje ko će biti protiv, već ko će da se uzdrži od rezolucije, a Rusija potvrđuje da je prijatelj i strateški partner Srbije, kao i da uzima u obzir interese srpskog naroda," rekao je Čepurin.

Reko sam ja da Rusi neće uložiti veto, a rezolucija će se doneti prostom većinom glasova. Osim u slučaju da odbacimo EU, NATO i da pustimo Ruse da nas faktički kupe pa da preko nas guraju prst u oko EU kad god im zatreba. Sve ima svoju cenu, a možda bi se naši političari trebali ugledati na prečana Mileta Dodoka (u Bosni ga još zovu i Mile Referendum) pa da raspišu referendum oćemo li na zapad ili istok.

Izdajnik

pre 8 godina

Onaj ko te laže u lice, I govori ti da si bolji nego što jesi, nije ti prijatelj. Pravi prijatelj ti ukazuje na greške I pomaze ti da se suočiš s njima I postaneš bolji!
Ovo rusko uplitanje je za njih igra I test da vide koliko je Srbija privrzena EU a koliko njima.
A to što nama valja ziviti sa Bosnjacima I nakon ovog pljuvanja po njihovim zrtvama, Ruse to ne dotice. Šta je za njih 8,000 ubijenih?

xim

pre 8 godina

Ja bas juce procitao u novinama, kako su Srbija i Rusija odnele veliku pobedu u UN. Mucak? Ne znam da li neko shvata, ali Rusiju i Srbiju niko u svetu ne pita nista... Pogledajte malo oko sebe pre nego sto kazete da nisam u pravu!

antifašista, uvek i svuda

pre 8 godina

mislim da gospodin koji dolazi iz zemlje koja je ubila SVOJIH 30 miliona građana, nema šta da drži pridike o genocidu! a naivni srbi služe kao moneta za potkusurivanje Rusije i Zapada.

RM

pre 8 godina

"Ambasador Rusije je istakao da je to što piše u nacrtu rezolucije o Srebrenici izmišljotina...."
Pobednik piše uvek istoriju. Ne bi me čudilo ni da je Hitler bio samo izmišljotina. Bežanje od istine nije nikakav uslov za pomirenje.

master

pre 8 godina

Tesko onima koji vama veruju,ovaj je postavljen da brani rusake interese i sve ucini da narod Srbije ne napreduje i bude deo EU.U aktuelnoj vlasti ima veliko uporiste.Rusija ce bitku sa USA i Nato savezom izgubiti,zato sto nece imati dovoljno finansijske moci da se utrkuje sa njima u naoruzanju.Kada se to desi gradjani Srbije bice jos veci gubitnici,ako ne budu uticali na promenu politike i borili se uzalud i dalje za ono sto je zahvaljujuci onima koji su devedesetih organizovali i ucestvovali u svemu sto se desilo,izgubljeno.Bice velikih globalnih promena,Srbija treba da pojuri da ne bi ostala zadnja rupa na sviralu,to je moguce samo uz svest naroda i njihovu spremnost da se za to izbore.

acca

pre 8 godina

Srbija ima dosta prijatelja i nije pitanje ko će biti protiv, već ko će da se uzdrži od rezolucije, a Rusija potvrđuje da je prijatelj i strateški partner Srbije, kao i da uzima u obzir interese srpskog naroda," rekao je Čepurin.

Reko sam ja da Rusi neće uložiti veto, a rezolucija će se doneti prostom većinom glasova. Osim u slučaju da odbacimo EU, NATO i da pustimo Ruse da nas faktički kupe pa da preko nas guraju prst u oko EU kad god im zatreba. Sve ima svoju cenu, a možda bi se naši političari trebali ugledati na prečana Mileta Dodoka (u Bosni ga još zovu i Mile Referendum) pa da raspišu referendum oćemo li na zapad ili istok.
(Rujo, 03. jul 2015 12:34)

Rujo, prijatelje moj, kad procitas nesto sto neko kaze a iz prve recenice koju je gos. Cepurin izjavio i slep vidi na koga je mislio kad je rekao "pitanje je ko ce biti uzdrzan" pritom misleci na sve zapadne zemlje u savetu bezbednosti ili ti danas nama predstavljane kao velike prijatelje, ljude koji se bore za nase "bolje" sutra "malo"! Da li je mozda normalno da jedna Nemacka danas govori o bilo kakvom genocidu bilo gde u svetu?! Po meni nije! Britanija mozda?! Ne, ni Britanija! Sve su to kolonijalne zemlje koje su mnogo godina ranije cinile genocide nad domorodcima koji su na svojoj zemlji vekovima ziveli! I samo na tome, na pljacki i ubijanju po tim kolonijama i dan danas zasnivaju ekonomije svojih zemalja! To ti je moj Rujo genocid a ovo u Srebrenici moze se samo nazvati jedan lokalni sukob u kome se desio jedan osvetnicki zlocin, oko za oko, zub za zub! Sva sela oko Srebrenice su sistematski unistavana, narod pobijen, bas od tih zrtava za koje danas traze rezoluciju o genocidu! Ili rezolucija o svim zrtvama ili nista! Zrtva je zrtva i svaka zasluzuje postovanje, samo tako moze do pomirenja!

bosanac

pre 8 godina

@poznavalac
manipulise se sa cifrom od 3267 izginulih srpskih civila pobijenih rukom ratnog zlocinca Nasera Orica. Ti podaci se iznose na najvisem niviou i vise puta ponavljani iz usta Milorada Dodika, vojvode Nikolica i premijera Vucica. Ove donje podatke je napravila komisija Republike Srpske i zvanicni podatak je da je od 1992 do 1995 u Srebrenici i oko Srebrenice izginulo 387 civilnih zrtava. To navodim jer postoje naznake da se napravi Rezolucija o genocidu srpskog naroda u i oko Srebrenice. Naravno da je zrtva, zrtva i da svaki zlocinac mora odgovarati za svoja zlodjela. Zlocin je uvjek individualan ali ovdje ljudi traze definiciju genocida a ona je donesena u Nürnbergu jos. Medjunarodni sud pravde je potvrdio da se u Srebrenici desio genocid. Do u detalje na nekoliko stotina stranica je to obrazlozeno. Prvo su odvojeni svi muskarci od zena i pobijeni, zene i starci i djeca su potrpani u za to vec pripremljene transporte(planirano) sa namjerom da se fizicki ocisti svo bosnjacko stanovnistvo iz Enklave Srebrenica. Treba samo procitati presudu Krsticu(kao izvodjacu radova)i prekopavanju primarnih i sekundarnih grobnica i sve ce ti se samo kazati. Tesko se suociti sa tim cinjenicama, znam, ali sto se to prije uradi, prije ce se poceti praviti mostovi ka pomirenju dva naroda, a dotle urlicite po ovim forumima.

Nino

pre 8 godina

Postovani ambasadore. Naravno da znate ko je ucestvovao i koje inicirao sukobe koje su razorile porodice, unistila prijateljstva, brakove... Namjerno ne spominjem mrtve vec spominjem zive. Jedna od najvecih krivaca je upravo SSSR i KGB. To je General Puhovac u svojoj knjizi argumentovano objasnio. Ne svaljujte krivicu samo na Zapad i Arapske zemlje...

antibot

pre 8 godina

@Nenad Mogao bi možda da pročitaš ponovo udžbenik iz istorije. Realno, jedini pravi istinski saveznik Srbije je bila Rusija u dva svetska rata. Da nije njih, be bi bilo ni nas i to se ne sme aboraviti nikad.
(lazzanja, 03. jul 2015 12:40)

Ne, nego da si ti citao istoriju, znao bi da bi nas danas bilo vise bez ruske "pomoci". Saveznik Rusima su Bugari. Mi smo im topovsko meso.

zna se

pre 8 godina

Ruski ambasador hoće da kaže da je neko drugi umesto bosanskih Srba učinio te strašne zločine ?!?!

Neverovatno... pa svi ih trebamo osuditi i nazvati pravim imenom. Ne trebamo biti uz ovakve i da nam govore da smo onda isti kao i oni.

Aca

pre 8 godina

Da nisu naši političari i Dodik sve češće pominjali da nema genocida i da je broj ubijenih preuveličan+što je najverovatnije tačno)ne bi ni došlo do ovoga... A sad će i Rusija da nas brani i de ćeš lepše....

Miki

pre 8 godina

Pravo Engleza je da podnesu rezoluciju.Ukoliko je Rusija dovoljno mocna,neka ih spreci ako moze.Uostalom,niko njih nije sprecio da podnesu rezoluciju.Svaka drzava ima pravo na svoj stav,pa i na stav o Srebrenici.Ukoliko oni smatraju da je to genocid,ima pravo da obrazloze svoj stav.

bosanac

pre 8 godina

1. Prema podacima Odjeljenja za istraživanje rata, ratnih zločina i obradu dokumentacije od početka do kraja rata u BiH (1992-1995) godine na teritoriji opština Zvornik, Srebrenica, Bratunac, Vlasenica sa opštinom Milići, Kalesija sa opštinom Osmaci i Šekovići pogunulo je 2.385 Srba. Žrtve su selektovane prema mjestu stradanja, a ne prema trenutnom prebivalištu, mjestu boravka, rođenja ili mjestu ukopa.

1.1. To je 882 osobe manje u odnosu na brojke koje su u svojim govorima spomenuli tadašnji Premijer i sadašnji Predsjednik Republike Srpske.

2. Od ukupnog broja Srba (2.385) koji su stradali u ovih 6 opština (plus opštine Milići i Osmaci) 1.974 su vojnici, 387 civili, a 24 su svrstani u kategoriju „nepoznat status“.

2.1. Ostaje nejasno odakle tadašnjem Premijeru i Predsjedniku Republike Srpske broj od 3.267 srpskih civilnih žrtava, kada je Odjeljenje za istraživanje rata, ratnih zločina i obradu dokumentacije pronašlo 387?

3. Interesantano je vidjeti i to da je 1992. godine poginulo 1.489 Srba (273 civila, 1.201 vojnika, a za 15 se vode kao nepoznat status), dok je u ostalim godinama rata (od 1993. do 1995.) poginulo 896 Srba. Interesantano je vidjeti i to da je 1992. godine ubijeno Srba civila 273, dok je u ostalim godinama rata (od 1993. do 1995.) poginulo 114 srpskih civila.

Paja Patak

pre 8 godina

@Saldzo, da li si video ovaj snimak? https://www.youtube.com/watch?v=urpbonh7kj8 To su pregovori Mladica sa delegacijom izbeglica iz Srebrenice 12. jula 1995. Covek koji sedi preko puta Mladica zove se Ibro Nuhanovic. On je predstavljao izbeglice. Ubijen je nakon razgovora. I on i njegova zena i njegov sin. Nisu imali milosti prema ljudima koji su pred kamerama nastupali sa punim imenim i prezimenom. I kojima pred tim istim kamerama Mladic garantuje bezbednost. Mozes li da zamislis kako su onda prosli oni koje objektivi nisu zabelezili?

BiH

pre 8 godina

Genocidni narodi su oni koji su imali koncentracione logore na svojim teritorijama.
(Lepa, 03. jul 2015 13:27Upravo tako a Srbi su ih imali podosta....

Ertz

pre 8 godina

Како беше она народна - кога Грк храни и Рус брани....
С друге стране, треба признати истину, каква год она била, иако то неће урадити и други. Тако ћемо и направити разлику између свих њих и нас, иначе постајемо исти, а нисмо, ма шта то значило. Међутим треба још једном добро преиспитати термине као што су геноцид, ратни злочин, штета и сл. јер ако се употреби неодговарајући, може се неким људима и нацијама управо залепити етикета која им неоправдано може донети несагледиву штету у сваком смислу. И опет ће страдати невини - једни у рату, други у миру.

bosna

pre 8 godina

Medjunarodni sud rekao da Srbija nije kriva za desavanja (genocid) u BiH i svi to prihvatamo i koristimo kao argument u raspravama.
Medjunarodni sud rekao da je u Srebrenici bio genocid i to ne prihvatamo. Ovo je cak napisano i u istoj presudi.

Ako smo dosljedni onda bi trebali sve presude sudova prihvatiti ili odbiti, a nikako prihvatiti pola presude a pola osporavati.

Ovdje bi najbolje bilo da Srbija (kao zemlja koja je bila optuzena za rat u BiH) predlozi rezoluciju koja bi odgovarala Srbiji, a u kojoj ce biti navedene do sada utvrdjene cinjenice i donesene presude suda u Hagu. Zasto Srbija, pa zato da svima bude jasno kakav je stav Srbije o desavanjima tokom 90-tih, a ne da se ponasa kao uvrijedjena mlada na sve sto dolazi sa zapada a tice se nase proslosti i odbija jer to nije u "interesu" Srbije.

Ako mislite da je donesena rezolucija u parlamentu Srbije ispravna i dovoljna, onda negirate i presudu suda koja vas oslobadja ucesca u ratu u BiH, te onda slobodno mozete reci "U Srebrenici se nije desio genocid, a to znamo jer smo mi kao drzava aktivno ucestvovali u tim desavanjima".

Mislim da nije bitno koliko se rijec "genocid" spominje u rezoluciji koliko je bitno da svi budu dosljedni u postivanju ili nepostivanju donesenih presuda.

ko jel ja

pre 8 godina

Narodi na balkanu jos nisu na takvom kulturoloskom stepenu da mogu da priznaju sve zlocine koji su cinjeni u ratovima iza nas. Tako nesto ne moze na silu da se sprovede. Jednostavno treba da sazrimo kao narodi. Do tada bi bilo najbolje da se ne palimo previse oko tih ratova nego da probamo da se priblizimo oko necega sto svima znaci, a to je novac, saradnja privreda zemalja u regionu, zajednicki nastup na svetskom trzistu i podizanje standarda građana. To je ono sto nam je zajednicko. Kasnije cemo o grobovima i ranama. Okrenimo se buducnosti.

bezimena kojoj su počeli da objavljuju komentare

pre 8 godina

U Srebrenici se nije dogodio genocid i cifra id 8000 je izmisljotina.
(soko, 03. jul 2015 17:19)

Hoćeš reći u Srebrenici se nije dogodilo ništa?

Jadan si!

bezimena kojoj su počeli da objavljuju komentare

pre 8 godina

Srbin je nacionalna pripadnost bez obzira gde god se rodio i ziveo. Kai Srbin cu uvek biti na strani Srba i protiv te rezolucije koju pokusavaju da nam nametnu isti ti zlocinci koji su i izazvali rat medju bratskim narodima.
(robokap, 03. jul 2015 13:46)

Nikada neću biti na strani zločinaca, koji su ukaljali rod kome pripadaju, pa da su mi iz oka ispali, a nisu! Ne zanima me koji su oni Srbi, koji god da su, sramota su za svoju naciju, sramota su za ljudski rod, sramota za civilizaciju!!

mujcinovic salih

pre 8 godina

U najvećoj meri, smisao rezolucije je da se na Srbe i Srbiju okači etiketa genocid.Mi dobro znamo šta se desilo u bivšoj Jugoslaviji i ko je učestvovao u raspirivanju tih međunacionalnih strasti, što je dovelo do tragičnih događaja," rekao je Čepurin.Naravno da se zna ko je raspirivao rusi i njihovi balkanski konjusari.Rusi su trazili osvetu za 1948 a cetnicka i omladina informbiroa su isto tako zelele osvetu.Samo tako je moglo doci do nazovi pomirenja cetnika koji nisu cetnici ali se sluze njihovim sredstvima i komunista koji nisu komunisti a koriste njihovu terminologiju.Nemojte da mi kazete da su Dacic i Vulin komunisti a Vucic i Nikolic cetnici?

Nenad

pre 8 godina

Kako Rus huska Srbiju protiv Zapada da bi oni izvukli korist: prvo u rezoluciji nigde ne pise Srbija a drugo u Srebrenici je bio genocid (presuda medjunarodnog suda). Samo Rusi da nas ne brane, znamo kako su branili narode istocne evrope.

zgubidan

pre 8 godina

Pa što je tu čudno?
Prihvatite svoje greške i promašaje,razgovrajte sa sujedima kao sa svojim prijateljima i zajedno naperijed,svako negiranje zločina,genocida, nigdje ne vodi jer to nitko pametan na svijet neće vjerovati.

shubara

pre 8 godina

Smisao svih Ruskih rezolucija je da im budemo gubernija kojom ce upravljati neki cinovnik iz Moskve!Ne kazem da nam zapad zeli dobro,ali Rusi su jos veca nesreca.

bosnjak

pre 8 godina

Kaže sve oko Srebrenice je izmljišotina?? Teško komšije da ćemo mi do pomirenja, Srebrenica je naša crvena linija i sa negiranjem i ponižavanjem od mira nema ništa.To nije put ka pomirenju kojim svi treba da idemo

Don

pre 8 godina

Ljudi, ja vas molim da malo pročitate definiciju genocida, čak i na Wikipediji to možete naći. Pobiti sve muškarce, u dobi od 12 do 77 godina, jedne određene vjerske ili nacionalne grupe jeste genocid. Da im je više muškaraca palo u ruke, oni bi naravno i njih pobili, bilo bi 10000, 12000, 15000 žrtava. Srbi tačno smaraju sa negiranjem genocida. Ne morate vi to uopšte prihvatiti, vaše prihvatanje, bez istinskog pokajanja, Bošnjacima apsolutno ništa ne znači. Niko iz Srbije ne treba ni doći odnosno dolaziti u Srebrenicu, dolazak vojvoda bi bio za Bošnjake prava uvreda. Pozdrav svim časnim i poštenim Srbima! Vjerujem da za Srbiju još uvijek ima spasa!

Izdajnik

pre 8 godina

Onaj ko te laže u lice, I govori ti da si bolji nego što jesi, nije ti prijatelj. Pravi prijatelj ti ukazuje na greške I pomaze ti da se suočiš s njima I postaneš bolji!
Ovo rusko uplitanje je za njih igra I test da vide koliko je Srbija privrzena EU a koliko njima.
A to što nama valja ziviti sa Bosnjacima I nakon ovog pljuvanja po njihovim zrtvama, Ruse to ne dotice. Šta je za njih 8,000 ubijenih?

master

pre 8 godina

Tesko onima koji vama veruju,ovaj je postavljen da brani rusake interese i sve ucini da narod Srbije ne napreduje i bude deo EU.U aktuelnoj vlasti ima veliko uporiste.Rusija ce bitku sa USA i Nato savezom izgubiti,zato sto nece imati dovoljno finansijske moci da se utrkuje sa njima u naoruzanju.Kada se to desi gradjani Srbije bice jos veci gubitnici,ako ne budu uticali na promenu politike i borili se uzalud i dalje za ono sto je zahvaljujuci onima koji su devedesetih organizovali i ucestvovali u svemu sto se desilo,izgubljeno.Bice velikih globalnih promena,Srbija treba da pojuri da ne bi ostala zadnja rupa na sviralu,to je moguce samo uz svest naroda i njihovu spremnost da se za to izbore.

RM

pre 8 godina

"Ambasador Rusije je istakao da je to što piše u nacrtu rezolucije o Srebrenici izmišljotina...."
Pobednik piše uvek istoriju. Ne bi me čudilo ni da je Hitler bio samo izmišljotina. Bežanje od istine nije nikakav uslov za pomirenje.

bosanac

pre 8 godina

@poznavalac
manipulise se sa cifrom od 3267 izginulih srpskih civila pobijenih rukom ratnog zlocinca Nasera Orica. Ti podaci se iznose na najvisem niviou i vise puta ponavljani iz usta Milorada Dodika, vojvode Nikolica i premijera Vucica. Ove donje podatke je napravila komisija Republike Srpske i zvanicni podatak je da je od 1992 do 1995 u Srebrenici i oko Srebrenice izginulo 387 civilnih zrtava. To navodim jer postoje naznake da se napravi Rezolucija o genocidu srpskog naroda u i oko Srebrenice. Naravno da je zrtva, zrtva i da svaki zlocinac mora odgovarati za svoja zlodjela. Zlocin je uvjek individualan ali ovdje ljudi traze definiciju genocida a ona je donesena u Nürnbergu jos. Medjunarodni sud pravde je potvrdio da se u Srebrenici desio genocid. Do u detalje na nekoliko stotina stranica je to obrazlozeno. Prvo su odvojeni svi muskarci od zena i pobijeni, zene i starci i djeca su potrpani u za to vec pripremljene transporte(planirano) sa namjerom da se fizicki ocisti svo bosnjacko stanovnistvo iz Enklave Srebrenica. Treba samo procitati presudu Krsticu(kao izvodjacu radova)i prekopavanju primarnih i sekundarnih grobnica i sve ce ti se samo kazati. Tesko se suociti sa tim cinjenicama, znam, ali sto se to prije uradi, prije ce se poceti praviti mostovi ka pomirenju dva naroda, a dotle urlicite po ovim forumima.

xim

pre 8 godina

Ja bas juce procitao u novinama, kako su Srbija i Rusija odnele veliku pobedu u UN. Mucak? Ne znam da li neko shvata, ali Rusiju i Srbiju niko u svetu ne pita nista... Pogledajte malo oko sebe pre nego sto kazete da nisam u pravu!

antifašista, uvek i svuda

pre 8 godina

mislim da gospodin koji dolazi iz zemlje koja je ubila SVOJIH 30 miliona građana, nema šta da drži pridike o genocidu! a naivni srbi služe kao moneta za potkusurivanje Rusije i Zapada.

zna se

pre 8 godina

Ruski ambasador hoće da kaže da je neko drugi umesto bosanskih Srba učinio te strašne zločine ?!?!

Neverovatno... pa svi ih trebamo osuditi i nazvati pravim imenom. Ne trebamo biti uz ovakve i da nam govore da smo onda isti kao i oni.

Alexa

pre 8 godina

Jedini prijatelj Srbije je Rusija. Mogla bi Rusija da bude jos vise uz .Srbiju ali poslusnici Zapada je teraju od nas. Srbija na Zapadu jednostavno nema prijatelje.

bosanac

pre 8 godina

1. Prema podacima Odjeljenja za istraživanje rata, ratnih zločina i obradu dokumentacije od početka do kraja rata u BiH (1992-1995) godine na teritoriji opština Zvornik, Srebrenica, Bratunac, Vlasenica sa opštinom Milići, Kalesija sa opštinom Osmaci i Šekovići pogunulo je 2.385 Srba. Žrtve su selektovane prema mjestu stradanja, a ne prema trenutnom prebivalištu, mjestu boravka, rođenja ili mjestu ukopa.

1.1. To je 882 osobe manje u odnosu na brojke koje su u svojim govorima spomenuli tadašnji Premijer i sadašnji Predsjednik Republike Srpske.

2. Od ukupnog broja Srba (2.385) koji su stradali u ovih 6 opština (plus opštine Milići i Osmaci) 1.974 su vojnici, 387 civili, a 24 su svrstani u kategoriju „nepoznat status“.

2.1. Ostaje nejasno odakle tadašnjem Premijeru i Predsjedniku Republike Srpske broj od 3.267 srpskih civilnih žrtava, kada je Odjeljenje za istraživanje rata, ratnih zločina i obradu dokumentacije pronašlo 387?

3. Interesantano je vidjeti i to da je 1992. godine poginulo 1.489 Srba (273 civila, 1.201 vojnika, a za 15 se vode kao nepoznat status), dok je u ostalim godinama rata (od 1993. do 1995.) poginulo 896 Srba. Interesantano je vidjeti i to da je 1992. godine ubijeno Srba civila 273, dok je u ostalim godinama rata (od 1993. do 1995.) poginulo 114 srpskih civila.

Aca

pre 8 godina

Da nisu naši političari i Dodik sve češće pominjali da nema genocida i da je broj ubijenih preuveličan+što je najverovatnije tačno)ne bi ni došlo do ovoga... A sad će i Rusija da nas brani i de ćeš lepše....

Nino

pre 8 godina

Postovani ambasadore. Naravno da znate ko je ucestvovao i koje inicirao sukobe koje su razorile porodice, unistila prijateljstva, brakove... Namjerno ne spominjem mrtve vec spominjem zive. Jedna od najvecih krivaca je upravo SSSR i KGB. To je General Puhovac u svojoj knjizi argumentovano objasnio. Ne svaljujte krivicu samo na Zapad i Arapske zemlje...

antibot

pre 8 godina

@Nenad Mogao bi možda da pročitaš ponovo udžbenik iz istorije. Realno, jedini pravi istinski saveznik Srbije je bila Rusija u dva svetska rata. Da nije njih, be bi bilo ni nas i to se ne sme aboraviti nikad.
(lazzanja, 03. jul 2015 12:40)

Ne, nego da si ti citao istoriju, znao bi da bi nas danas bilo vise bez ruske "pomoci". Saveznik Rusima su Bugari. Mi smo im topovsko meso.

lazzanja

pre 8 godina

@Nenad Mogao bi možda da pročitaš ponovo udžbenik iz istorije. Realno, jedini pravi istinski saveznik Srbije je bila Rusija u dva svetska rata. Da nije njih, be bi bilo ni nas i to se ne sme zaboraviti nikad.

Rujo

pre 8 godina

"Srbija ima dosta prijatelja i nije pitanje ko će biti protiv, već ko će da se uzdrži od rezolucije, a Rusija potvrđuje da je prijatelj i strateški partner Srbije, kao i da uzima u obzir interese srpskog naroda," rekao je Čepurin.

Reko sam ja da Rusi neće uložiti veto, a rezolucija će se doneti prostom većinom glasova. Osim u slučaju da odbacimo EU, NATO i da pustimo Ruse da nas faktički kupe pa da preko nas guraju prst u oko EU kad god im zatreba. Sve ima svoju cenu, a možda bi se naši političari trebali ugledati na prečana Mileta Dodoka (u Bosni ga još zovu i Mile Referendum) pa da raspišu referendum oćemo li na zapad ili istok.

R

pre 8 godina

Genocid u Srebrenici, a postedjeni su zene i deca? Genocid je valjda sistematsko zatiranje etnicke grupacije svih zivotnih dobi i oba pola. Jasenovac je klasican primer stravicnog genocida, kao i nacisticki logori u ww2.

robokap

pre 8 godina

BOSANSKIM Srbima, ne mesajte nas ostale u to!!
(inside tip, 03. jul 2015 12:30) kako te bre nije sramota da tako nesto kazes?? Pa bas zbog takvih kao sto si ti mene je sramota!!! Srbin je nacionalna pripadnost bez obzira gde god se rodio i ziveo. Kai Srbin cu uvek biti na strani Srba i protiv te rezolucije koju pokusavaju da nam nametnu isti ti zlocinci koji su i izazvali rat medju bratskim narodima.

ko jel ja

pre 8 godina

Narodi na balkanu jos nisu na takvom kulturoloskom stepenu da mogu da priznaju sve zlocine koji su cinjeni u ratovima iza nas. Tako nesto ne moze na silu da se sprovede. Jednostavno treba da sazrimo kao narodi. Do tada bi bilo najbolje da se ne palimo previse oko tih ratova nego da probamo da se priblizimo oko necega sto svima znaci, a to je novac, saradnja privreda zemalja u regionu, zajednicki nastup na svetskom trzistu i podizanje standarda građana. To je ono sto nam je zajednicko. Kasnije cemo o grobovima i ranama. Okrenimo se buducnosti.

BiH

pre 8 godina

Genocidni narodi su oni koji su imali koncentracione logore na svojim teritorijama.
(Lepa, 03. jul 2015 13:27Upravo tako a Srbi su ih imali podosta....

Ertz

pre 8 godina

Како беше она народна - кога Грк храни и Рус брани....
С друге стране, треба признати истину, каква год она била, иако то неће урадити и други. Тако ћемо и направити разлику између свих њих и нас, иначе постајемо исти, а нисмо, ма шта то значило. Међутим треба још једном добро преиспитати термине као што су геноцид, ратни злочин, штета и сл. јер ако се употреби неодговарајући, може се неким људима и нацијама управо залепити етикета која им неоправдано може донети несагледиву штету у сваком смислу. И опет ће страдати невини - једни у рату, други у миру.

dejan

pre 8 godina

Srebrenica jeste veliki slocin! Jeste i velika bruka za Srbe.
Ali genocid???
Nemci ubili 6 miliona Jevreja, Turci ubili 1-3 miliona Armenaca!
Spanski i Americki genocid nad Indiancima i tako dalje! A nas hoce uporediti sa njima zbog Srebrenice?!
Toliko nas je stradalo u svetskim ratovima, toliko nas je stradalo u Bosni i Hrvatskoj 91-95, toliko su nas ostetili 99!
Ipak...nije dovoljno pa nas trebaju i dalje ponizavat!

Nenad

pre 8 godina

Upravo tako! To je jedina svrha te famozne rezolucije. Briga Britaniju i sve ostale koji stoje iza rezolucije za žrtve i pomirenje.
Poenta je nakačiti etiketu odgovornosti za genocid srpskom narodu i time potpomoći gašenje Republike Srpske kao, jelte, tvorevine nastale na genocidu.

Takođe se vrši i pravno nasilje jer zločin u Srebrenici nije zločin genocida. Ta kvalifikacija je proizvod političkog pritiska a ne stvarnog dešavanja. Rat u Bosni je bio građanski rat u kojem realno ne postoji jasna razlika između zločinca i žrtve. Svaka strana je vršila zločine i svaka strana je trpela zločine.

Ali, kada bi se sve sagledalo iz realnog ugla, došlo bi se do zaključka da su među najodgovorinijima za taj nesrećni rat upravo oni koji danas pišu rezolucije.

lala

pre 8 godina

bosnjak@
kada vi prestanete da forsirate pojam genocid, biće u redu. genocid je ono što se dešavalo srbima u ww2, ubijanje na celoj teritoriji ndh više od mililon ljudi , a ovo je zločin na jednoj lokaciji...

Saldzo

pre 8 godina

Kaže sve oko Srebrenice je izmljišotina?? Teško komšije da ćemo mi do pomirenja, Srebrenica je naša crvena linija i sa negiranjem i ponižavanjem od mira nema ništa.To nije put ka pomirenju kojim svi treba da idemo
(bosnjak)

Niko (od zvanicnika i velike vecine Srba) ne negira da se u Srebrenici desio strasan zlocin. Ali se desio ratni zlocin pogubljenja zarobljenika. Nema govora o genocidu. Genocid je, po definiciji, kada se organizovano ubijaju pripadnici odredjene etnicke, verske ili rasne grupacije bez obzira na pol i uzrast u cilju potpunog unistenja. Kao sto je bio holokaust. Ubijanje ratnih zarobljenika je strasan ratni zlocin, ali pravno i eticki nije genocid.

U Srebrenici su pobijeni vojno sposobni muskarci i ratni zarobljenici. Zene, deca i stare osobe su evakuisani od strane VRS na teritoriju pod kontrolom Armije BiH (sto svi nekako uspeju da precute). Taj masakr jeste bio ratni zlocin, ali nije genocid. Da je pocinjen ili je bilo namere da se pocini genocid pobili bi i te zene, decu i starce.

A i svedoci smo da bosnjacka strana, nazalost, sahranjuje na tom mezarju koga stigne, cak i one koji nisu stradali u tom zlocinu kako bi preuvelicali njegove razmere. Sto nije samo propaganda vec i nepostovanje sopstvenih zrtava.

E to je sporno. Ne taj zlocin sam po sebi, vec preuvelicavanje tog zlocina na genocid radi politike, propagande i koriscenje zrtava i njihovih porodica zarad ocrnjivanja Srba za nesto sto nije pocinjeno (mislim na cin genocida).

mujcinovic salih

pre 8 godina

U najvećoj meri, smisao rezolucije je da se na Srbe i Srbiju okači etiketa genocid.Mi dobro znamo šta se desilo u bivšoj Jugoslaviji i ko je učestvovao u raspirivanju tih međunacionalnih strasti, što je dovelo do tragičnih događaja," rekao je Čepurin.Naravno da se zna ko je raspirivao rusi i njihovi balkanski konjusari.Rusi su trazili osvetu za 1948 a cetnicka i omladina informbiroa su isto tako zelele osvetu.Samo tako je moglo doci do nazovi pomirenja cetnika koji nisu cetnici ali se sluze njihovim sredstvima i komunista koji nisu komunisti a koriste njihovu terminologiju.Nemojte da mi kazete da su Dacic i Vulin komunisti a Vucic i Nikolic cetnici?

bezimena kojoj su počeli da objavljuju komentare

pre 8 godina

U Srebrenici se nije dogodio genocid i cifra id 8000 je izmisljotina.
(soko, 03. jul 2015 17:19)

Hoćeš reći u Srebrenici se nije dogodilo ništa?

Jadan si!

bosna

pre 8 godina

Medjunarodni sud rekao da Srbija nije kriva za desavanja (genocid) u BiH i svi to prihvatamo i koristimo kao argument u raspravama.
Medjunarodni sud rekao da je u Srebrenici bio genocid i to ne prihvatamo. Ovo je cak napisano i u istoj presudi.

Ako smo dosljedni onda bi trebali sve presude sudova prihvatiti ili odbiti, a nikako prihvatiti pola presude a pola osporavati.

Ovdje bi najbolje bilo da Srbija (kao zemlja koja je bila optuzena za rat u BiH) predlozi rezoluciju koja bi odgovarala Srbiji, a u kojoj ce biti navedene do sada utvrdjene cinjenice i donesene presude suda u Hagu. Zasto Srbija, pa zato da svima bude jasno kakav je stav Srbije o desavanjima tokom 90-tih, a ne da se ponasa kao uvrijedjena mlada na sve sto dolazi sa zapada a tice se nase proslosti i odbija jer to nije u "interesu" Srbije.

Ako mislite da je donesena rezolucija u parlamentu Srbije ispravna i dovoljna, onda negirate i presudu suda koja vas oslobadja ucesca u ratu u BiH, te onda slobodno mozete reci "U Srebrenici se nije desio genocid, a to znamo jer smo mi kao drzava aktivno ucestvovali u tim desavanjima".

Mislim da nije bitno koliko se rijec "genocid" spominje u rezoluciji koliko je bitno da svi budu dosljedni u postivanju ili nepostivanju donesenih presuda.

mikla

pre 8 godina

Pa što je tu čudno?
Prihvatite svoje greške i promašaje,razgovrajte sa sujedima kao sa svojim prijateljima i zajedno naperijed,svako negiranje zločina,genocida, nigdje ne vodi jer to nitko pametan na svijet neće vjerovati.
(zgubidan, 3. jul 2015 12:30) # Link komentara

Niko ne negira zlocin, ono sto Srbija tvrdi je da su zrtve bile obostrane, pogotovo oko Srebrenice

Paja Patak

pre 8 godina

@Saldzo, da li si video ovaj snimak? https://www.youtube.com/watch?v=urpbonh7kj8 To su pregovori Mladica sa delegacijom izbeglica iz Srebrenice 12. jula 1995. Covek koji sedi preko puta Mladica zove se Ibro Nuhanovic. On je predstavljao izbeglice. Ubijen je nakon razgovora. I on i njegova zena i njegov sin. Nisu imali milosti prema ljudima koji su pred kamerama nastupali sa punim imenim i prezimenom. I kojima pred tim istim kamerama Mladic garantuje bezbednost. Mozes li da zamislis kako su onda prosli oni koje objektivi nisu zabelezili?

twister

pre 8 godina

Drage moje komsije Bosanci. Znam da vam ovaj slucaj budi najstrasnije emocije i potpuno vas razumem. Isti sam osecao i dalje osecam, cim se setim Tuzlanske kolone i Dobrovoljacke ulice. Verujte bice i vama lakse ako se setite istih.
Podseticu vas. 1992, nema rata izmedju Srba i Bosnjaka. Ubijeni nenaoruzani decaci pri dogovorenom povlacenju. Verovali da sluze u bratskoj republici, zemlji pravih jarana

288kanala

pre 8 godina

Genocid - namerno unistavanje jednog naroda. Ali muslimani u Bosni postoje, i u genocidu ne postoji izolovana oblast (grad)

Neko je pominjao medjunarodni sud, ali taj isti sud je oslobodio Nasera Orica i Ante Gotovinu.

Zna li se tacan broj zrtava u Srebrenici - ne

Kako niko nije pomenuo Srbe sahranjene u Srebrenici, koje muslimani vode kao svoje zrtve?

Dovidjenja

bezimena kojoj su počeli da objavljuju komentare

pre 8 godina

Srbin je nacionalna pripadnost bez obzira gde god se rodio i ziveo. Kai Srbin cu uvek biti na strani Srba i protiv te rezolucije koju pokusavaju da nam nametnu isti ti zlocinci koji su i izazvali rat medju bratskim narodima.
(robokap, 03. jul 2015 13:46)

Nikada neću biti na strani zločinaca, koji su ukaljali rod kome pripadaju, pa da su mi iz oka ispali, a nisu! Ne zanima me koji su oni Srbi, koji god da su, sramota su za svoju naciju, sramota su za ljudski rod, sramota za civilizaciju!!

Zona

pre 8 godina

Naser Oric pod oruzjem imao 5.500 hiljade vojnika u i oko Srebrenice. Nije tesko izracunati koliko je civila stradalo a koliko je ovo bila vojna akcija. Pogledajte nezavisni Norveski dokumentarac o ovom uistinu nesrecnom gradu.

expert

pre 8 godina

U Srebrenici je bio ratni zlocin, nije bio genocid. Tacka za sva vremena. To je stav velike vecine Srba kao sto je stav vecine muslimana da je bio. Mozemo se mi ovako do sudnjeg dana preganjati i dzaba rezolucije, dzaba stranci, sve dok se mi ovdje u BiH ko ljudi ne izmirimo i ne priznamo sve zlocine koje smo kroz istoriju ucinili jedni drugima nema mirne Bosne. A nekome i nemirna Bosna odgovara.

bandiera rossa

pre 8 godina

Ako "desavanja" u logoru JASENOVAC nisu popila termin GENOCID, onda je vise nego SULUDO, ta takav epitaet dobiju "desavanja" u Srebrenici.

евгеније

pre 8 godina

Погледајте норвешки филм о сребрници...одушевиће те се како је пропаганда моћно оружје

Trandafil Karanfilovski

pre 8 godina

Kaže sve oko Srebrenice je izmljišotina?? Teško komšije da ćemo mi do pomirenja, Srebrenica je naša crvena linija i sa negiranjem i ponižavanjem od mira nema ništa.To nije put ka pomirenju kojim svi treba da idemo
(bosnjak, 3. jul 2015 12:50)

Ne komsija, nije rekao da je "sve oko Srebrenice izmisljotina" niti bilo ko normalan to moze da tvrdi. Ali nije ni genocid. Ratni zlocin ili neka slicna kvalifikacija, da.
Za pomirenje je najbolje otkriti istinu sta se zaista dogodilo. Sakrivanje odgovornosti iza politickih rezolucija nije put pomirenja. Ti englezi su nas i zavadili, komsija. Zar verujes da sad pokusavaju nesto drugo?

rassell

pre 8 godina

Da u rezoluciji nigde ne pise Srbija, naravno da ne pise, jer ova rezolucija ima za cilj da Srbija "samo" prihvati termin genocid za taj zlocin, a onda ce se za 2, 3 ili 5 godina novom rezolucijom taj, predhodno, prihvaceni termin "genocid" pripisati Srbiji. Pa ljudi setimo se samo Rezolucije 1244 po kojoj se garantuje teritorijalni integritet nase drzave, kada je Medjunarodni sud na krajnje komican nacin protumacio tu rezoluciju i doneo odluku da je kosovo ipak imalo pravo na odcepljenje.

Radenko

pre 8 godina

Genocid....pa Britanci...citaj Englezi su u istoriji svoje nacije pocinili najvece genocide...Severnoamericki indijanci...Abordzini...Afrikanci...Azija...bolje da se ne oglasavaju ...njima je genocid jako dobro poznata kategorija...

student

pre 8 godina

Да, али откуд сад та прича о резолуцији?! Мислим, прошло је 20 година од тада, где су досад биле те резолуције? Који се то тренутак чекао?

Miki

pre 8 godina

Pravo Engleza je da podnesu rezoluciju.Ukoliko je Rusija dovoljno mocna,neka ih spreci ako moze.Uostalom,niko njih nije sprecio da podnesu rezoluciju.Svaka drzava ima pravo na svoj stav,pa i na stav o Srebrenici.Ukoliko oni smatraju da je to genocid,ima pravo da obrazloze svoj stav.

sima

pre 8 godina

Како беше она народна - кога Грк храни и Рус брани.... napisa neko ovde a zaboravio da doda "koga zapad bombarduje"

krajisnik

pre 8 godina

bosnjak@
vama je Srebrenica crvena linija.Nama je Jasenovac mnogo crvenija,te onda vas i hrvate treba upisati u sve udzbenike ww2, zbog zlocina vasih predaka prema srpskom narodu.Nemoj mi samo reci da srpski narod nije najvise nastradao u ww2?

marija

pre 8 godina

Rusiju treba zamoliti da stavi veto i tacku na ove britanske opasne igre na Balkanu.

Sledeci potez bio bi ukidanje Dejtona i ukidanje Republike Srpske, sto se vec najavljuje, sa nepredvidivim posledicama u Bosni.

Ostavite Bure baruta na miru, Englezi, ne znate sta radite!!!
Ostavite Bosnu na miru!!!

U se i u svoje kljuse, Bosno,
napravice vam opet haos, nece trepnuti!
Sa vama nece ziveti Englezi, zivecete i dalje sa komsijama.

acca

pre 8 godina

Srbija ima dosta prijatelja i nije pitanje ko će biti protiv, već ko će da se uzdrži od rezolucije, a Rusija potvrđuje da je prijatelj i strateški partner Srbije, kao i da uzima u obzir interese srpskog naroda," rekao je Čepurin.

Reko sam ja da Rusi neće uložiti veto, a rezolucija će se doneti prostom većinom glasova. Osim u slučaju da odbacimo EU, NATO i da pustimo Ruse da nas faktički kupe pa da preko nas guraju prst u oko EU kad god im zatreba. Sve ima svoju cenu, a možda bi se naši političari trebali ugledati na prečana Mileta Dodoka (u Bosni ga još zovu i Mile Referendum) pa da raspišu referendum oćemo li na zapad ili istok.
(Rujo, 03. jul 2015 12:34)

Rujo, prijatelje moj, kad procitas nesto sto neko kaze a iz prve recenice koju je gos. Cepurin izjavio i slep vidi na koga je mislio kad je rekao "pitanje je ko ce biti uzdrzan" pritom misleci na sve zapadne zemlje u savetu bezbednosti ili ti danas nama predstavljane kao velike prijatelje, ljude koji se bore za nase "bolje" sutra "malo"! Da li je mozda normalno da jedna Nemacka danas govori o bilo kakvom genocidu bilo gde u svetu?! Po meni nije! Britanija mozda?! Ne, ni Britanija! Sve su to kolonijalne zemlje koje su mnogo godina ranije cinile genocide nad domorodcima koji su na svojoj zemlji vekovima ziveli! I samo na tome, na pljacki i ubijanju po tim kolonijama i dan danas zasnivaju ekonomije svojih zemalja! To ti je moj Rujo genocid a ovo u Srebrenici moze se samo nazvati jedan lokalni sukob u kome se desio jedan osvetnicki zlocin, oko za oko, zub za zub! Sva sela oko Srebrenice su sistematski unistavana, narod pobijen, bas od tih zrtava za koje danas traze rezoluciju o genocidu! Ili rezolucija o svim zrtvama ili nista! Zrtva je zrtva i svaka zasluzuje postovanje, samo tako moze do pomirenja!

oglo

pre 8 godina

ovde je neko zestoko bezobrazan a ne vidim da je to srpska strana
dajte prvo da se vidi pravno sta je definicija genocida
to sto se oni hvataju za tezu da je to nameran cin da se na nekoj teritoriji iskoreni narod po verskom ili etnickom principu nije sporno.
al bilo gde u svetu gde po tom principu suprotna strana napadne i ubije nekog onda je to genocid.
ono sto je bez obzira na sve je kljucno je na kojoj skali je taj zlocin a to je u stvari broj zrtava znaci broj i samo broj.
na drugom mestu je bitno vreme, jel ima veze jel to sad juce, prosle godine pre 20 godina ili pre 100 godina.
nek gospoda kazu koji je to broj koji definise genocid i koje vreme je u pitanju, to je kljucno.
po mom misljenju tako bi morali u zadnjih 30 godina da proglase preko 500 genocida a ako ne definisu vreme ne bi mogli ni da pobroje.
ili da uprostimo sto je genocid ako negde neko izvrsi zlocin na 8000 ljudi a nije genocid ako je 2000 ili 200.
ili sto je genocid ako je bio pre 20 godina a nije ako je bio pre 50 npr u vijetnamu.
sramota

Dule

pre 8 godina

@Marija: "Ostavite Bure baruta na miru, Englezi, ne znate sta radite!!!" Znaju oni dobro sta rade. Zato i rade sve to. Niko danas ne govori o genocidima u Africi odnosno Aziji koje su pocinli Britanska Imperija, Belgija, Nemacka itd. To sto Britanci sada rade je pranje krvavih ruku. Sakrivanje sopstvenih zlocina iza zlocina drugih. U Srebrenici se dogodio veliki zlocin, ali to po pravnoj definiciji nije genocid. A sto se tice odgovornosti Srbije i nas Srba, mislim da ni priblizno nisu kaznjeni oni koji su cinili zlocin u Srebrenici. Koliko ih je osudjeno? Farsa. Ucestovali su stotine ubica, a oni se danas setaju slobodni. E u tome je stvar. Ja hocu da svaki koljac bude osudjen i kaznjen, na tome treba Srbija i Rep. Srpska da rade. Ti tipovi se i dalje setaju pored nas. Kada budemo odradili nas zadatak, e onda nece trebati nikakva rezolucija. Jos jednom, genocida nije bilo, ali mi moramo sami da procesuiramo one, koji su tamo ubijali. Sve! Tako naravno i druge strane. Onda mozemo da govorimo o pomirenju. A da su Britanci ljigavci, to znamo odavno.

ky3ma

pre 8 godina

Oni koji misle da je normalno da Srbija podrzi ovu rezoluciju neka postave sebi pitanje kako bi USA ili GB reagovale ako bi se sada pokusala usvojiti reyolucija u SB-UN o tome da su jednostrane akcije tipa bombardovane Libije i slicno pogresne i da stvaraju samo patnje itd. Ili Vijetnam i milioni ubijenih, Irak, Avganistan, Egipat itd..

Ako te zemlje smatraju da im nije potrebno negativno pominjanje u nekim rezolucijama SBUN zašto bi Srbiji to odgovaralo. Svakako to sto se ne pominje Srbija u rezoluciji vec Srbi ne predstavlja nikakvu olakšavajuću okolnost.

poznavalac

pre 8 godina

@bosanac samo tolicko malo srba poginulo?! pa to je nista i nema veze i nije bitno.
da krenemo onda svi da se klanjamo ciframa, a ne ubijenim ljudima.