Sreda, 01.07.2015.

13:11

Mustafa: Sve što je na Kosovu - naše je

Kosovski premijer Isa Mustafa kaže da sa Srbijom ne može da razgovara o imovini i preduzećima na Kosovu jer su, kako tvrdi, ona kosovska.

Izvor: Tanjug

Mustafa: Sve što je na Kosovu - naše je IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

59 Komentari

Sortiraj po:

na cemu ste patriljote?

pre 8 godina

@Blerim

Kakav komentar. Pravi primer narcis-nacional-mitoman skole "misljenja". Taman kada mislis da ne moze ispod srBskog patriJotizma, pojavi se neki "kosovar" da pokaze da ipak moze. Fantasticno. I sta kazes, Srbi vas pokrali kroz Trepcu i onda izgradili neke crkve stare nekoliko vekova, cela Srbija trosila struju sa Kosova a sada kao "nezavisni" uvozite tu istu struju i niste u stanju ni pola Kosova da snabdete? Ostatak ne vredi ni komentarisati.

Blerim

pre 8 godina

Trepca je radila a Beograd se gradio...termoelektrana u Obilicu je celu Srbiju pa i sire snabdevala energijom..feronikl u glogovcu-najveci proizvodjac nikla i zeljeza u evropi...i puno drugih produzeca ,a Kosova se tretiralo kao nerazvijeno...pa naravno da je bilo nerazvijeno..Albanci su radili a dobili najnize plate.. ,sve ste ukrali i doveli u Srbiju a na Kosovu gradili cerkve...sve smo trpeli od vas,genocid,silovanja,etnicko ciscenje,i jos se pravite da ste zrtve u svemu ovome..,ali mi smo jaki i smo doziveli,i korak po korak pa cemo od Kosova da pravimo Svajcarsku na Balkanu.
Zivi bili pa videli.

Istorija nije juče nastala

pre 8 godina

Da priložim rešenje koje je uz platu sedamdesetih godina prošlog veka dobila moja baka na kome piše da se regres umesto radnicima uplaćuje Kosovu i Metohiji?

smanjite dozivljaj

pre 8 godina

E Mustafa, nije ti ovo Albanija Envera Hodze. Imovina je od onoga koji je to platio i izgradio, uzeo kredit i vratio, od onog od kojeg su uzimali procenat za "nerazvijene" a ne od onih koji su se samoproglasili za vlasnika. Inace, zanimljivi su ti Albanci, umislili su da je sasvim dovoljno da se samoproglase za nekoga i nesto i da je to odmah tako i priznato. Samoproglasili su se za "potomke Ilira", samoproglasili su "nezavisnot", sada su samoproglasili "vlasnistvo" nad svim na Kosovu a nisu bili u stanju ni svoj naziv za taj deo zemlje da smisle. Sta li je sledece? "republjik kosova" se samoproglasila za svetskog sampiona u fudbalu, za punopravnu clanicu EU, Jahjaga se samoproglasila za Mis Univerzuma?

istina

pre 8 godina

Mustafa jeste u pravu. Kada jedna teritorija postane nezavisna drzava onda i SVA drzavna imovina se prenese na tu novu drzavu. Kao sto drzavana imovina bivse socijalisticke Jugoslavije pripalo drzavi Jugoslaviji a kada su nastale nove drzave onda ta imovina preneta na nove drzave.

A da li je Kosovo drzava? Po onome sto kazu medjunarodni ekspeti jeste jer izpunjava sva 4 uslova drzavnosti. To sto Kosovo nije u UN nema nikakve veze jer bilo mnogo drzava koje nisu bile clanice UN, pa recimo Svajcarska sve do 2002 godine i ko uopste rekao da Svajcarska nije drzava ili nekada Zapadna i Istocna Nemacka (usle u UN tek 1972 godine) pa Austrija, Spanija, Sverna i Juzna Koreja i td.

Dakle radi se o DRZAVNOJ imovini a ne privatnoj. To znaci da privatna svojina Srba na Kosovo apsolutno pripada njima.

Prema planu Ahtisarija, sva drzavna imovina na Kosovo pripada Kosovu a to je prihvaceno formalno od 111 drzava sveta i neformalno do nekih 20 ili vise njih. U medjunarodnom pravu STAV drzava jeste krucijalan u ovom aspektu i to kaze i sama organizacija Ujedinjenih Nacija.

Ako Srbija ima neka potrazivanja na Kosovo onda mora poceti proces sukcesije e da se vidi sta cije je.

nev

pre 8 godina

" Ma nemoj, Jugoslavija ulagala u Kosovo i Srbiju? A odakle toj Jugoslaviji pare? Imala je neke izvore prihoda nezavisno od svojih republika, od kojih je Srbija tada imala najvecu ekonomiju? Kada kazes Jugoslavija, to znaci da su bivse republike, pre svih Srbija, ulagale pare u Kosovo. Jugoslavija nije bila neki poseban entitet nezavisan od svojih republika, pa da je ona mogla da ulaze u Srbiju, Kosovo ili nekog treceg.
(igepa, 01. jul 2015 15:11)"
Ajd ovako posle raspada doslo je do razgovorao sukcesiji imovine ali isto tako svako ulaganje i vlasnista firmi iz susednih republika ostajali su njihova vlasnistva sto mozemo i sad videti po sudskim procesima koje recimo vode Hrvati u Srbiji ali i Srbi u Hrvatskoj. Svaka republika je imala svoj poreski sistem od kojeg se izdrzavala ali zbog veoma slabe ekonomske moci Kosovo nije imalo na takav nacin dovoljno sredstava za sopstveni razvoj. Inace vlasnistvo na Kosovu nisu imali samo Albanci nego i Srbi sa problemima nasledjenim iz WW2. Pored donacija od gradjana ostalih republika, znaci njihovih para od poreza je islo na razvoj Kosova i Crne Gore. Pored toga kao deo Srbije Kosovo je dobijalo i direktne investicije raznih srpskih firmi.
Vidite pare od poreza su pare tih gradjana a ne nesto sto pripada svima.
Vasa teza je slicna recimo situaciji u kuci gde svako ima svoju platu i placa svoje troskove, nazalost jedan clan nema dovoljno za nastavak obrazovanja pa mu drugi pomazu/posude, ili recimo 'bratko' kupi masinu koju on koristi, ta masina i dalje nije njegova nego bratkova. To nisu zajednicke pare nego investicija ostalih. Ono sto vi hocete jeste da svako MORA od svoje plate da da njemu da on ima sto on hoce iako on sam to sebi nije mogao priustiti.
Odrastite gosp. komsije, hteli ste vasu drzavu i dobili ste nesto slicno tome ali sad nema to je 'nase' nego kad se delimo ajd da se delimo a ne da ti izadjes iz kuce i ocekujes ono placeno obrazovanje koje si posudio da nevratis.
A jos problem vlasnistva od pre WW2 rata sa svim zavrzlamama sto to donosi?

M

pre 8 godina

Ovo razgranicenje sa Pristinom ce trajati pedeset godina. Ako sada imate 30, dobre su sanse da to dozivite kao osamdesetogodisnjak. Ako ste na primer imali razgranicenje sa komsijom oko najbanalnijih stvari, tipa "sa koje je strane drvo", onda znate koliko je to dugo trajalo. A ovde su stvari jos mnogo ozbiljnije i komplikovanije. Ono sto je nama potrebno, to je vlada koja ima hrabrosti da u medjuvremenu donese reforme koje ce su kljucne za razvoj Srbije: da osnazi pravosudje, da sredi katastar, da podstakne male domace firme kroz bolji porez. Da zaposli kadrove koji mogu da iznesu projekte za fondove EU koji su nam dostupni. Da sredi infrastrukturu.

goran

pre 8 godina

moram da se nadovežem na komentar gospodina, u vezi INEX-a. Bez želje da oponiram, ali, da je INEX bio zajsta nečiji a ne "Svačiji i ničiji", drugačije bi danas razgovarali.

edin

pre 8 godina

@bivsi ineksovac-a sta je kosovo ulozilo u srbiju? nemoj mi reci da srbija ne da kosovo zbog pustosi, siromastva i neplodne zemlje.... sve je tu vece od nacionalne svadje. srbija ne da kosovo zbog bogatstva...da u kojem slucaju brine za srbe sa kosova kojih je malo, onda je logicnije da prvo brine za srbe u srbiji a to ne radi...sve je to samo sminka taj nacionalizam i mitomanija

Kralj Ibi

pre 8 godina

Kako oni samo vole i postuju taj njihov ustav a nas bi da ignorisu. E Mystafa, Mustafa hoces da Srbija pruzi dokaze da je imovina na Kosovu njena, a sto vi ne bi pruzili dokaze da je Kosovo vase. Evo na primer jedan jedini spomenik koji ste podigli u toj hiljadugodisnjoj istoriji. Nema nicega moj Mustafa. Sve sto je na Kosovu izgradjeno izgradila je Srbija i ti to dobro znas.

nev

pre 8 godina

@
(EU, 01. jul 2015 15:21)"
Po vama znaci kad neko gradi kucu sopstvenim parama i unajmi radnike da mu izgrade onda vlasnik te kuce nije onaj ko je dao pare nego radnici koji su bili placeni za taj rad (ne naterani nego dobrovoljno pristali da rade taj posao). U prevodu vi kao EU ustvari propagirate komunizam i da narod ima vlasnistvo nad svime a ne investitor? To izgleda se isto odnosi i na srpsku imovinu i sporost Kosovskog pravnog sistema da vrati imovinu u ruke pravih vlasnik? Multieticnost, tolerancija, demokratija ukratko zar ne?
E sad za struju i vodu to bi trebalo da se resi na drugi nacin i to demokratskom metodom ako vredi za neke onda vredi za sve (doskorasnji problem placanja struje u srpskim getoima/enklavama ali i neplacanje albanaca u proslosti).
Da onda povucemo paralelu izmedju HR tj EU i kazne za srpsku zastavu i onda isto to sto bi mi trebali uraditi u Presevu ili u Raskoj?
Nemojte mi samo govoriti da je raspadom SFRJ sve pripalo republikama zbog samih diskusija o sukcesiji i vlasnistva nad mnogim objektima koji se trenutno odvijaju. E to ceka i Kosovo na istim principim.

Toliko

pre 8 godina

Njegova izjava pokazuje nivo razvoja kosovskog drustva. Covek nije cuo za tapiju i katastar. Pa jedno je ko upravlja teritorijom, a drugo ko je vlasnik, pitaj evropljane i turke oni su koncept smislili. To su i komunisti zamislili pre jedno pola veka da moze da se ponisti pa danas moramo da vratimo i isplatimo tu njihovu zabludu.

marija

pre 8 godina

@Evo ja cu,

Nece biti.
Po Rezoluciji 1244 UN KiM je u sastavu Srbije i taj Sud bi morao da presudi po jedinom vazecem dokumentu drzeci se medjunarodnog prava.
Sve do konacnog statusa je pitanje pregovora, a Srbija na otimanje imovine nikad nece pristati.
Ako Vucic ne odluci drugacije.

NS

pre 8 godina

@evo ja cu

INEX - privredno drustvo iz Beograda izgradilo skijaliste na Brezovici. Po kom osnovu je to vlasnistvo 'drzave' Kosovo?

Rudnik Trepca (sever) ima kopove koji zalaze u teritoriju uze Srbije. Cija je iskopana ruda?

Jezero Gazivode je pola na teritoriji uze Srbije. Cija je struja iz elektrane koju ova voda pokrece? Cija je voda iz jezera?

MTS je postavljao bandere i bazne stanice po teritoriji Kosova - cija je ta mreza? Mobilna telefonija nije postojala pre famozne 1989.e..

Inace, super poruku saljete potencijalnim investitorima - sve sto ovde izgradite jednog dana bice nase....

EU

pre 8 godina

Srbija diskriminatorski izjavljuje da je navodno sve na Kosovu ona gradila i ulagala. A sta je sa Albancima oni nisu radili i gradili? Gospodo Albanci su uglavnom bas radili gore i teze poslove. Nemojte mi samo one price sa mitinga kako Albanci nisu placali vodu i struju. Ko u to veruje taj je zaveden i lak je na manipulaciju odnosno pristrasan je.

Homo politicus

pre 8 godina

Ustav Srbije u preambuli sadrzi da je KiM sastavni i neotudjivi deo Srbije. Ako je gledati po Ustavu Srbi imaju apsolutno pravo upravljanja i nadleznosti nad pokrajinom. Albanci naravno imaju odredjena prava ali nikako ne mozemo razgovarati na drzavnom nivou jer je tzv. Kosovo medjunarodno nepriznata drzava bez kapaciteta da stupa u medjunarodne odnose bez nase saglasnosti.

debeli ofkovac sa bulbuldera

pre 8 godina

Srbija diskriminatorski izjavljuje da je navodno sve na Kosovu ona gradila i ulagala. A sta je sa Albancima oni nisu radili i gradili? Gospodo Albanci su uglavnom bas radili gore i teze poslove. Nemojte mi samo one price sa mitinga kako Albanci nisu placali vodu i struju. Ko u to veruje taj je zaveden i lak je na manipulaciju odnosno pristrasan je.
(EU, 1. jul 2015 15:21)

Za razliku od tebe koji "pucaš" od objektivnosti!

goran

pre 8 godina

od svega mrzim licemerje, znači kad im odgovara onda je rezolucija 1244 super, a kad im ne odgovara onda se peva neka druga pesma. Naravno da ne mislim ni da smo mi srbi cvećke u celoj toj priči. Mnogima iz mnogo razloga odgovara da Kosovo ostane mutna voda i dalje, međtuim potpuno je besmislena tvrdanja g Mustafe da rešnje iz jednog prelaznog dokumenta kakva je rezloucija 1244, može biti iskopirano na buduće odnose Srbije i Kosova. Na kraju sve i da de jure dobiju nezavisnost, deobeni bilans mora da se radi, prema tome ta tvrdnja je besmislena, baš koliko su besmisleni i ovi razgovori koji ne vode nikud, i u kojima albanska strana izgleda čeka da Srbija zbog cajtnota u vezi otvaranja poglavlja učini razne ustupke

humanista

pre 8 godina

E ako se Mustafa poziva na rezoluciju 1244,onda to govori da covek jednostavno nije ni pracitao a kamoli razumeo tu istu rezoluciju.Usput,pa ko je gradio sve na Kosmetu i gde su nasih 1000,vojnika sto pise u istoj toj rezoluciji.

igepa

pre 8 godina

@ evo ja cu

Ma nemoj, Jugoslavija ulagala u Kosovo i Srbiju? A odakle toj Jugoslaviji pare? Imala je neke izvore prihoda nezavisno od svojih republika, od kojih je Srbija tada imala najvecu ekonomiju? Kada kazes Jugoslavija, to znaci da su bivse republike, pre svih Srbija, ulagale pare u Kosovo. Jugoslavija nije bila neki poseban entitet nezavisan od svojih republika, pa da je ona mogla da ulaze u Srbiju, Kosovo ili nekog treceg.

bivsi inexovac

pre 8 godina

Imovina je zakon u celom svetu.Moj Inex je gradio Brezovicu.Moj Inex je otplacivao M aranzman za Trepcu.Moj Inex je podigao fabriku vijaka u Kosovskoj Vitini.Moj Inex je podigao fabriku tapeta Fazita.Srbija je mnogo toga podigla.U bivsoj SFRJ dnevno je na Kosovo islo milion maraka iz svih republika. Kosovari nista nisu sami podigli.Ovaj trola za unutrasnje stvari.Kada bi doslo do arbitraze ali da nema politickog pritiska kosovari ne bi dobili nista

Jeste

pre 8 godina

Meni je zanimljiva sira perspektiva, setimo se samo prica "velikih" zemalja kako je prica sa Kosovom zavrsena, i nasih nekih intelektualaca. A kako vidimo, naravno da nije, i to su bile lazi, i taktika da se predamo.

evo ja cu

pre 8 godina

Srpske firme nisu investirali na Kosovu. Na Kosovu je investirala drzava Jugoslavija, kao sto je investirala i u Srbiji.

U principu, bivsa drzava je vise oduzimala sa Kosova (Trepca) nego sto je dala Kosovu!

Drzava Srbija je 1989 nelegalno ukinula autonomiju Kosova i nelegalno prisvojila sva drustvena preduzeca tako sto je prosto sprovela nekakve "vanredne mere" i tako sva drustvena preduzeca na Kosovu proglasila svojinom slicnih firmi u Srbiji (Energetika, Telekom, Rudnici i sve sto se naslo na KS).

Ako hocemo o dokumentima, ovako je. Ako Srbija sme, nek tuzi Kosovo medjunarodnom sudu pa da vidimo.

Ostale su price za kafanu (dali smo mi decenijama od nasih plata !!! pa mi smo bre to gradili !!! i slicne boranije..)

karamba

pre 8 godina

Sad trenutno jeste mozda tako,ali iskljucivo iz razloga sto im iza ledja stoje SAD,a samim tim i EU.
Medjutim, i mi i oni jako dobro znamo kako stoje stvari,a cim ih ameri puste niz vodu zbog kriminala,islamskog radikalizma i terorizama,politicke prilike ce biti takve da ce se vrlo brzo sve okrenuti za 180 stepeni.

Kosovski albanci jednostavno nikada nisu imali kapacitete tj. sposobnosti da samostalno urede drustvo u kojem ce ziveti,sto se moze videti i dan danas.Uvek su bili na pogresnoj strani,pod nekim vidom protektorata da ne kazem okupacije.Ranije pod Turcima,a potom pod Italijanima,danas pod SAD.Najveci svoj procvat i najbolji status imali su u SFRJ,gde su uzivali sva prava,iako se ni tada,ako cemo biti iskreni, nisu mnogo pitali u donosenju odluka.

Ok, iz ovog ili onog razloga,danas je ovako kako je.Albanci neka nastave da se bahate, a mi cemo cekati i sacekati svoj trenutak.Sve se placa,sve se vraca.

UN 1244

pre 8 godina

"...Rezolucijom 1244 smo obezbedili da sva imovina koja se nalazi na teritoriji Kosova pripada Kosovu. Elektroprivreda Srbije je delovala na severu Kosova, ali je delovala ilegalno", tvrdi Mustafa u izjavi za Dojče vele. "

Hvala Mustafa, sad znamo da privremena pokrajinska vlast na Kosovu i Metohiji prihvata UN i odluke Saveta Bezbednosti= rezoluciju 1244, .... kojom se jasno potvrđuje suverenitet i integritet SR Jugoslavije i Srbije!

Ovo je lepa vest, sad da sprovedu sve tačke rezolucije i da se vrate sve izbeglice, naše osoblje, da se uspostavi red, mir za sve....

Kavric

pre 8 godina

Svidelo se to nama ili ne u pravu su! Sve na Kosovu je njihovo, RATOM su ga zaradili! Nikad se nista za pregovarackim stolom nije zaradilo! To sto mi zmurimo pred istinom,to je nasa glupost! Nego bolje bi nam bilo da otvorimo oci i da spasimo sto se jos spasiti da(jug Srbije)! Ako i za to vec nije kasno...

Marko

pre 8 godina

Samo neka mi premijer objasni kako je to vaše, država Srbija i Srpske firme ulagale, evro nisu uložili i sada kaže to je naše.

Vaše je zato što se nalaze na teritoriji Kosova, pa kada bi se tako gledalo, onda sve strane firme u Srbiji su Srpske, država Srbija zapleni i mi to kažemo to je naše.

Pa ako na Kosovu ne postoji pravo privatne svojine, svuda drugde postoji, toliki dilentatizam Kosovskih političara nisam video.

Decenijama nisu plaćali ni porez ni struju i gospoda kažu to je naše, po čemu je to vaše.

mihajlo

pre 8 godina

Malo morgen. Jel ste kad culi za denacionalizaciju!? Radi se o imovini od pre 100 godina itd., tako da ne lupetajte za masu, jek ce vas otreznenje lupiti, da se necete snaci.

Aleksandar

pre 8 godina

Neverovatno mi kada pročitam da se Albanci pozivaju na svoj "Kosovski ustav" i rezoluciju 1244 na osnovu čega tvrde da sve što je na Kosovu pripada njima. Pa najbitnija rečenica iz rezolucije 1244 kaže da je Kosovo sastavni deo Srbije. Očigledno bi samo one rečenice koje im se sviđaju.

Aleksandar

pre 8 godina

Neverovatno mi kada pročitam da se Albanci pozivaju na svoj "Kosovski ustav" i rezoluciju 1244 na osnovu čega tvrde da sve što je na Kosovu pripada njima. Pa najbitnija rečenica iz rezolucije 1244 kaže da je Kosovo sastavni deo Srbije. Očigledno bi samo one rečenice koje im se sviđaju.

mihajlo

pre 8 godina

Malo morgen. Jel ste kad culi za denacionalizaciju!? Radi se o imovini od pre 100 godina itd., tako da ne lupetajte za masu, jek ce vas otreznenje lupiti, da se necete snaci.

Marko

pre 8 godina

Samo neka mi premijer objasni kako je to vaše, država Srbija i Srpske firme ulagale, evro nisu uložili i sada kaže to je naše.

Vaše je zato što se nalaze na teritoriji Kosova, pa kada bi se tako gledalo, onda sve strane firme u Srbiji su Srpske, država Srbija zapleni i mi to kažemo to je naše.

Pa ako na Kosovu ne postoji pravo privatne svojine, svuda drugde postoji, toliki dilentatizam Kosovskih političara nisam video.

Decenijama nisu plaćali ni porez ni struju i gospoda kažu to je naše, po čemu je to vaše.

karamba

pre 8 godina

Sad trenutno jeste mozda tako,ali iskljucivo iz razloga sto im iza ledja stoje SAD,a samim tim i EU.
Medjutim, i mi i oni jako dobro znamo kako stoje stvari,a cim ih ameri puste niz vodu zbog kriminala,islamskog radikalizma i terorizama,politicke prilike ce biti takve da ce se vrlo brzo sve okrenuti za 180 stepeni.

Kosovski albanci jednostavno nikada nisu imali kapacitete tj. sposobnosti da samostalno urede drustvo u kojem ce ziveti,sto se moze videti i dan danas.Uvek su bili na pogresnoj strani,pod nekim vidom protektorata da ne kazem okupacije.Ranije pod Turcima,a potom pod Italijanima,danas pod SAD.Najveci svoj procvat i najbolji status imali su u SFRJ,gde su uzivali sva prava,iako se ni tada,ako cemo biti iskreni, nisu mnogo pitali u donosenju odluka.

Ok, iz ovog ili onog razloga,danas je ovako kako je.Albanci neka nastave da se bahate, a mi cemo cekati i sacekati svoj trenutak.Sve se placa,sve se vraca.

UN 1244

pre 8 godina

"...Rezolucijom 1244 smo obezbedili da sva imovina koja se nalazi na teritoriji Kosova pripada Kosovu. Elektroprivreda Srbije je delovala na severu Kosova, ali je delovala ilegalno", tvrdi Mustafa u izjavi za Dojče vele. "

Hvala Mustafa, sad znamo da privremena pokrajinska vlast na Kosovu i Metohiji prihvata UN i odluke Saveta Bezbednosti= rezoluciju 1244, .... kojom se jasno potvrđuje suverenitet i integritet SR Jugoslavije i Srbije!

Ovo je lepa vest, sad da sprovedu sve tačke rezolucije i da se vrate sve izbeglice, naše osoblje, da se uspostavi red, mir za sve....

Jeste

pre 8 godina

Meni je zanimljiva sira perspektiva, setimo se samo prica "velikih" zemalja kako je prica sa Kosovom zavrsena, i nasih nekih intelektualaca. A kako vidimo, naravno da nije, i to su bile lazi, i taktika da se predamo.

NS

pre 8 godina

@evo ja cu

INEX - privredno drustvo iz Beograda izgradilo skijaliste na Brezovici. Po kom osnovu je to vlasnistvo 'drzave' Kosovo?

Rudnik Trepca (sever) ima kopove koji zalaze u teritoriju uze Srbije. Cija je iskopana ruda?

Jezero Gazivode je pola na teritoriji uze Srbije. Cija je struja iz elektrane koju ova voda pokrece? Cija je voda iz jezera?

MTS je postavljao bandere i bazne stanice po teritoriji Kosova - cija je ta mreza? Mobilna telefonija nije postojala pre famozne 1989.e..

Inace, super poruku saljete potencijalnim investitorima - sve sto ovde izgradite jednog dana bice nase....

marija

pre 8 godina

@Evo ja cu,

Nece biti.
Po Rezoluciji 1244 UN KiM je u sastavu Srbije i taj Sud bi morao da presudi po jedinom vazecem dokumentu drzeci se medjunarodnog prava.
Sve do konacnog statusa je pitanje pregovora, a Srbija na otimanje imovine nikad nece pristati.
Ako Vucic ne odluci drugacije.

evo ja cu

pre 8 godina

Srpske firme nisu investirali na Kosovu. Na Kosovu je investirala drzava Jugoslavija, kao sto je investirala i u Srbiji.

U principu, bivsa drzava je vise oduzimala sa Kosova (Trepca) nego sto je dala Kosovu!

Drzava Srbija je 1989 nelegalno ukinula autonomiju Kosova i nelegalno prisvojila sva drustvena preduzeca tako sto je prosto sprovela nekakve "vanredne mere" i tako sva drustvena preduzeca na Kosovu proglasila svojinom slicnih firmi u Srbiji (Energetika, Telekom, Rudnici i sve sto se naslo na KS).

Ako hocemo o dokumentima, ovako je. Ako Srbija sme, nek tuzi Kosovo medjunarodnom sudu pa da vidimo.

Ostale su price za kafanu (dali smo mi decenijama od nasih plata !!! pa mi smo bre to gradili !!! i slicne boranije..)

bivsi inexovac

pre 8 godina

Imovina je zakon u celom svetu.Moj Inex je gradio Brezovicu.Moj Inex je otplacivao M aranzman za Trepcu.Moj Inex je podigao fabriku vijaka u Kosovskoj Vitini.Moj Inex je podigao fabriku tapeta Fazita.Srbija je mnogo toga podigla.U bivsoj SFRJ dnevno je na Kosovo islo milion maraka iz svih republika. Kosovari nista nisu sami podigli.Ovaj trola za unutrasnje stvari.Kada bi doslo do arbitraze ali da nema politickog pritiska kosovari ne bi dobili nista

Kavric

pre 8 godina

Svidelo se to nama ili ne u pravu su! Sve na Kosovu je njihovo, RATOM su ga zaradili! Nikad se nista za pregovarackim stolom nije zaradilo! To sto mi zmurimo pred istinom,to je nasa glupost! Nego bolje bi nam bilo da otvorimo oci i da spasimo sto se jos spasiti da(jug Srbije)! Ako i za to vec nije kasno...

debeli ofkovac sa bulbuldera

pre 8 godina

Srbija diskriminatorski izjavljuje da je navodno sve na Kosovu ona gradila i ulagala. A sta je sa Albancima oni nisu radili i gradili? Gospodo Albanci su uglavnom bas radili gore i teze poslove. Nemojte mi samo one price sa mitinga kako Albanci nisu placali vodu i struju. Ko u to veruje taj je zaveden i lak je na manipulaciju odnosno pristrasan je.
(EU, 1. jul 2015 15:21)

Za razliku od tebe koji "pucaš" od objektivnosti!

humanista

pre 8 godina

E ako se Mustafa poziva na rezoluciju 1244,onda to govori da covek jednostavno nije ni pracitao a kamoli razumeo tu istu rezoluciju.Usput,pa ko je gradio sve na Kosmetu i gde su nasih 1000,vojnika sto pise u istoj toj rezoluciji.

Homo politicus

pre 8 godina

Ustav Srbije u preambuli sadrzi da je KiM sastavni i neotudjivi deo Srbije. Ako je gledati po Ustavu Srbi imaju apsolutno pravo upravljanja i nadleznosti nad pokrajinom. Albanci naravno imaju odredjena prava ali nikako ne mozemo razgovarati na drzavnom nivou jer je tzv. Kosovo medjunarodno nepriznata drzava bez kapaciteta da stupa u medjunarodne odnose bez nase saglasnosti.

goran

pre 8 godina

od svega mrzim licemerje, znači kad im odgovara onda je rezolucija 1244 super, a kad im ne odgovara onda se peva neka druga pesma. Naravno da ne mislim ni da smo mi srbi cvećke u celoj toj priči. Mnogima iz mnogo razloga odgovara da Kosovo ostane mutna voda i dalje, međtuim potpuno je besmislena tvrdanja g Mustafe da rešnje iz jednog prelaznog dokumenta kakva je rezloucija 1244, može biti iskopirano na buduće odnose Srbije i Kosova. Na kraju sve i da de jure dobiju nezavisnost, deobeni bilans mora da se radi, prema tome ta tvrdnja je besmislena, baš koliko su besmisleni i ovi razgovori koji ne vode nikud, i u kojima albanska strana izgleda čeka da Srbija zbog cajtnota u vezi otvaranja poglavlja učini razne ustupke

igepa

pre 8 godina

@ evo ja cu

Ma nemoj, Jugoslavija ulagala u Kosovo i Srbiju? A odakle toj Jugoslaviji pare? Imala je neke izvore prihoda nezavisno od svojih republika, od kojih je Srbija tada imala najvecu ekonomiju? Kada kazes Jugoslavija, to znaci da su bivse republike, pre svih Srbija, ulagale pare u Kosovo. Jugoslavija nije bila neki poseban entitet nezavisan od svojih republika, pa da je ona mogla da ulaze u Srbiju, Kosovo ili nekog treceg.

EU

pre 8 godina

Srbija diskriminatorski izjavljuje da je navodno sve na Kosovu ona gradila i ulagala. A sta je sa Albancima oni nisu radili i gradili? Gospodo Albanci su uglavnom bas radili gore i teze poslove. Nemojte mi samo one price sa mitinga kako Albanci nisu placali vodu i struju. Ko u to veruje taj je zaveden i lak je na manipulaciju odnosno pristrasan je.

Kralj Ibi

pre 8 godina

Kako oni samo vole i postuju taj njihov ustav a nas bi da ignorisu. E Mystafa, Mustafa hoces da Srbija pruzi dokaze da je imovina na Kosovu njena, a sto vi ne bi pruzili dokaze da je Kosovo vase. Evo na primer jedan jedini spomenik koji ste podigli u toj hiljadugodisnjoj istoriji. Nema nicega moj Mustafa. Sve sto je na Kosovu izgradjeno izgradila je Srbija i ti to dobro znas.

Toliko

pre 8 godina

Njegova izjava pokazuje nivo razvoja kosovskog drustva. Covek nije cuo za tapiju i katastar. Pa jedno je ko upravlja teritorijom, a drugo ko je vlasnik, pitaj evropljane i turke oni su koncept smislili. To su i komunisti zamislili pre jedno pola veka da moze da se ponisti pa danas moramo da vratimo i isplatimo tu njihovu zabludu.

istina

pre 8 godina

Mustafa jeste u pravu. Kada jedna teritorija postane nezavisna drzava onda i SVA drzavna imovina se prenese na tu novu drzavu. Kao sto drzavana imovina bivse socijalisticke Jugoslavije pripalo drzavi Jugoslaviji a kada su nastale nove drzave onda ta imovina preneta na nove drzave.

A da li je Kosovo drzava? Po onome sto kazu medjunarodni ekspeti jeste jer izpunjava sva 4 uslova drzavnosti. To sto Kosovo nije u UN nema nikakve veze jer bilo mnogo drzava koje nisu bile clanice UN, pa recimo Svajcarska sve do 2002 godine i ko uopste rekao da Svajcarska nije drzava ili nekada Zapadna i Istocna Nemacka (usle u UN tek 1972 godine) pa Austrija, Spanija, Sverna i Juzna Koreja i td.

Dakle radi se o DRZAVNOJ imovini a ne privatnoj. To znaci da privatna svojina Srba na Kosovo apsolutno pripada njima.

Prema planu Ahtisarija, sva drzavna imovina na Kosovo pripada Kosovu a to je prihvaceno formalno od 111 drzava sveta i neformalno do nekih 20 ili vise njih. U medjunarodnom pravu STAV drzava jeste krucijalan u ovom aspektu i to kaze i sama organizacija Ujedinjenih Nacija.

Ako Srbija ima neka potrazivanja na Kosovo onda mora poceti proces sukcesije e da se vidi sta cije je.

nev

pre 8 godina

" Ma nemoj, Jugoslavija ulagala u Kosovo i Srbiju? A odakle toj Jugoslaviji pare? Imala je neke izvore prihoda nezavisno od svojih republika, od kojih je Srbija tada imala najvecu ekonomiju? Kada kazes Jugoslavija, to znaci da su bivse republike, pre svih Srbija, ulagale pare u Kosovo. Jugoslavija nije bila neki poseban entitet nezavisan od svojih republika, pa da je ona mogla da ulaze u Srbiju, Kosovo ili nekog treceg.
(igepa, 01. jul 2015 15:11)"
Ajd ovako posle raspada doslo je do razgovorao sukcesiji imovine ali isto tako svako ulaganje i vlasnista firmi iz susednih republika ostajali su njihova vlasnistva sto mozemo i sad videti po sudskim procesima koje recimo vode Hrvati u Srbiji ali i Srbi u Hrvatskoj. Svaka republika je imala svoj poreski sistem od kojeg se izdrzavala ali zbog veoma slabe ekonomske moci Kosovo nije imalo na takav nacin dovoljno sredstava za sopstveni razvoj. Inace vlasnistvo na Kosovu nisu imali samo Albanci nego i Srbi sa problemima nasledjenim iz WW2. Pored donacija od gradjana ostalih republika, znaci njihovih para od poreza je islo na razvoj Kosova i Crne Gore. Pored toga kao deo Srbije Kosovo je dobijalo i direktne investicije raznih srpskih firmi.
Vidite pare od poreza su pare tih gradjana a ne nesto sto pripada svima.
Vasa teza je slicna recimo situaciji u kuci gde svako ima svoju platu i placa svoje troskove, nazalost jedan clan nema dovoljno za nastavak obrazovanja pa mu drugi pomazu/posude, ili recimo 'bratko' kupi masinu koju on koristi, ta masina i dalje nije njegova nego bratkova. To nisu zajednicke pare nego investicija ostalih. Ono sto vi hocete jeste da svako MORA od svoje plate da da njemu da on ima sto on hoce iako on sam to sebi nije mogao priustiti.
Odrastite gosp. komsije, hteli ste vasu drzavu i dobili ste nesto slicno tome ali sad nema to je 'nase' nego kad se delimo ajd da se delimo a ne da ti izadjes iz kuce i ocekujes ono placeno obrazovanje koje si posudio da nevratis.
A jos problem vlasnistva od pre WW2 rata sa svim zavrzlamama sto to donosi?

Istorija nije juče nastala

pre 8 godina

Da priložim rešenje koje je uz platu sedamdesetih godina prošlog veka dobila moja baka na kome piše da se regres umesto radnicima uplaćuje Kosovu i Metohiji?

edin

pre 8 godina

@bivsi ineksovac-a sta je kosovo ulozilo u srbiju? nemoj mi reci da srbija ne da kosovo zbog pustosi, siromastva i neplodne zemlje.... sve je tu vece od nacionalne svadje. srbija ne da kosovo zbog bogatstva...da u kojem slucaju brine za srbe sa kosova kojih je malo, onda je logicnije da prvo brine za srbe u srbiji a to ne radi...sve je to samo sminka taj nacionalizam i mitomanija

M

pre 8 godina

Ovo razgranicenje sa Pristinom ce trajati pedeset godina. Ako sada imate 30, dobre su sanse da to dozivite kao osamdesetogodisnjak. Ako ste na primer imali razgranicenje sa komsijom oko najbanalnijih stvari, tipa "sa koje je strane drvo", onda znate koliko je to dugo trajalo. A ovde su stvari jos mnogo ozbiljnije i komplikovanije. Ono sto je nama potrebno, to je vlada koja ima hrabrosti da u medjuvremenu donese reforme koje ce su kljucne za razvoj Srbije: da osnazi pravosudje, da sredi katastar, da podstakne male domace firme kroz bolji porez. Da zaposli kadrove koji mogu da iznesu projekte za fondove EU koji su nam dostupni. Da sredi infrastrukturu.

nev

pre 8 godina

@
(EU, 01. jul 2015 15:21)"
Po vama znaci kad neko gradi kucu sopstvenim parama i unajmi radnike da mu izgrade onda vlasnik te kuce nije onaj ko je dao pare nego radnici koji su bili placeni za taj rad (ne naterani nego dobrovoljno pristali da rade taj posao). U prevodu vi kao EU ustvari propagirate komunizam i da narod ima vlasnistvo nad svime a ne investitor? To izgleda se isto odnosi i na srpsku imovinu i sporost Kosovskog pravnog sistema da vrati imovinu u ruke pravih vlasnik? Multieticnost, tolerancija, demokratija ukratko zar ne?
E sad za struju i vodu to bi trebalo da se resi na drugi nacin i to demokratskom metodom ako vredi za neke onda vredi za sve (doskorasnji problem placanja struje u srpskim getoima/enklavama ali i neplacanje albanaca u proslosti).
Da onda povucemo paralelu izmedju HR tj EU i kazne za srpsku zastavu i onda isto to sto bi mi trebali uraditi u Presevu ili u Raskoj?
Nemojte mi samo govoriti da je raspadom SFRJ sve pripalo republikama zbog samih diskusija o sukcesiji i vlasnistva nad mnogim objektima koji se trenutno odvijaju. E to ceka i Kosovo na istim principim.

goran

pre 8 godina

moram da se nadovežem na komentar gospodina, u vezi INEX-a. Bez želje da oponiram, ali, da je INEX bio zajsta nečiji a ne "Svačiji i ničiji", drugačije bi danas razgovarali.

smanjite dozivljaj

pre 8 godina

E Mustafa, nije ti ovo Albanija Envera Hodze. Imovina je od onoga koji je to platio i izgradio, uzeo kredit i vratio, od onog od kojeg su uzimali procenat za "nerazvijene" a ne od onih koji su se samoproglasili za vlasnika. Inace, zanimljivi su ti Albanci, umislili su da je sasvim dovoljno da se samoproglase za nekoga i nesto i da je to odmah tako i priznato. Samoproglasili su se za "potomke Ilira", samoproglasili su "nezavisnot", sada su samoproglasili "vlasnistvo" nad svim na Kosovu a nisu bili u stanju ni svoj naziv za taj deo zemlje da smisle. Sta li je sledece? "republjik kosova" se samoproglasila za svetskog sampiona u fudbalu, za punopravnu clanicu EU, Jahjaga se samoproglasila za Mis Univerzuma?

Blerim

pre 8 godina

Trepca je radila a Beograd se gradio...termoelektrana u Obilicu je celu Srbiju pa i sire snabdevala energijom..feronikl u glogovcu-najveci proizvodjac nikla i zeljeza u evropi...i puno drugih produzeca ,a Kosova se tretiralo kao nerazvijeno...pa naravno da je bilo nerazvijeno..Albanci su radili a dobili najnize plate.. ,sve ste ukrali i doveli u Srbiju a na Kosovu gradili cerkve...sve smo trpeli od vas,genocid,silovanja,etnicko ciscenje,i jos se pravite da ste zrtve u svemu ovome..,ali mi smo jaki i smo doziveli,i korak po korak pa cemo od Kosova da pravimo Svajcarsku na Balkanu.
Zivi bili pa videli.

na cemu ste patriljote?

pre 8 godina

@Blerim

Kakav komentar. Pravi primer narcis-nacional-mitoman skole "misljenja". Taman kada mislis da ne moze ispod srBskog patriJotizma, pojavi se neki "kosovar" da pokaze da ipak moze. Fantasticno. I sta kazes, Srbi vas pokrali kroz Trepcu i onda izgradili neke crkve stare nekoliko vekova, cela Srbija trosila struju sa Kosova a sada kao "nezavisni" uvozite tu istu struju i niste u stanju ni pola Kosova da snabdete? Ostatak ne vredi ni komentarisati.

evo ja cu

pre 8 godina

Srpske firme nisu investirali na Kosovu. Na Kosovu je investirala drzava Jugoslavija, kao sto je investirala i u Srbiji.

U principu, bivsa drzava je vise oduzimala sa Kosova (Trepca) nego sto je dala Kosovu!

Drzava Srbija je 1989 nelegalno ukinula autonomiju Kosova i nelegalno prisvojila sva drustvena preduzeca tako sto je prosto sprovela nekakve "vanredne mere" i tako sva drustvena preduzeca na Kosovu proglasila svojinom slicnih firmi u Srbiji (Energetika, Telekom, Rudnici i sve sto se naslo na KS).

Ako hocemo o dokumentima, ovako je. Ako Srbija sme, nek tuzi Kosovo medjunarodnom sudu pa da vidimo.

Ostale su price za kafanu (dali smo mi decenijama od nasih plata !!! pa mi smo bre to gradili !!! i slicne boranije..)

EU

pre 8 godina

Srbija diskriminatorski izjavljuje da je navodno sve na Kosovu ona gradila i ulagala. A sta je sa Albancima oni nisu radili i gradili? Gospodo Albanci su uglavnom bas radili gore i teze poslove. Nemojte mi samo one price sa mitinga kako Albanci nisu placali vodu i struju. Ko u to veruje taj je zaveden i lak je na manipulaciju odnosno pristrasan je.

Kavric

pre 8 godina

Svidelo se to nama ili ne u pravu su! Sve na Kosovu je njihovo, RATOM su ga zaradili! Nikad se nista za pregovarackim stolom nije zaradilo! To sto mi zmurimo pred istinom,to je nasa glupost! Nego bolje bi nam bilo da otvorimo oci i da spasimo sto se jos spasiti da(jug Srbije)! Ako i za to vec nije kasno...

karamba

pre 8 godina

Sad trenutno jeste mozda tako,ali iskljucivo iz razloga sto im iza ledja stoje SAD,a samim tim i EU.
Medjutim, i mi i oni jako dobro znamo kako stoje stvari,a cim ih ameri puste niz vodu zbog kriminala,islamskog radikalizma i terorizama,politicke prilike ce biti takve da ce se vrlo brzo sve okrenuti za 180 stepeni.

Kosovski albanci jednostavno nikada nisu imali kapacitete tj. sposobnosti da samostalno urede drustvo u kojem ce ziveti,sto se moze videti i dan danas.Uvek su bili na pogresnoj strani,pod nekim vidom protektorata da ne kazem okupacije.Ranije pod Turcima,a potom pod Italijanima,danas pod SAD.Najveci svoj procvat i najbolji status imali su u SFRJ,gde su uzivali sva prava,iako se ni tada,ako cemo biti iskreni, nisu mnogo pitali u donosenju odluka.

Ok, iz ovog ili onog razloga,danas je ovako kako je.Albanci neka nastave da se bahate, a mi cemo cekati i sacekati svoj trenutak.Sve se placa,sve se vraca.

mihajlo

pre 8 godina

Malo morgen. Jel ste kad culi za denacionalizaciju!? Radi se o imovini od pre 100 godina itd., tako da ne lupetajte za masu, jek ce vas otreznenje lupiti, da se necete snaci.

Marko

pre 8 godina

Samo neka mi premijer objasni kako je to vaše, država Srbija i Srpske firme ulagale, evro nisu uložili i sada kaže to je naše.

Vaše je zato što se nalaze na teritoriji Kosova, pa kada bi se tako gledalo, onda sve strane firme u Srbiji su Srpske, država Srbija zapleni i mi to kažemo to je naše.

Pa ako na Kosovu ne postoji pravo privatne svojine, svuda drugde postoji, toliki dilentatizam Kosovskih političara nisam video.

Decenijama nisu plaćali ni porez ni struju i gospoda kažu to je naše, po čemu je to vaše.

Aleksandar

pre 8 godina

Neverovatno mi kada pročitam da se Albanci pozivaju na svoj "Kosovski ustav" i rezoluciju 1244 na osnovu čega tvrde da sve što je na Kosovu pripada njima. Pa najbitnija rečenica iz rezolucije 1244 kaže da je Kosovo sastavni deo Srbije. Očigledno bi samo one rečenice koje im se sviđaju.

igepa

pre 8 godina

@ evo ja cu

Ma nemoj, Jugoslavija ulagala u Kosovo i Srbiju? A odakle toj Jugoslaviji pare? Imala je neke izvore prihoda nezavisno od svojih republika, od kojih je Srbija tada imala najvecu ekonomiju? Kada kazes Jugoslavija, to znaci da su bivse republike, pre svih Srbija, ulagale pare u Kosovo. Jugoslavija nije bila neki poseban entitet nezavisan od svojih republika, pa da je ona mogla da ulaze u Srbiju, Kosovo ili nekog treceg.

istina

pre 8 godina

Mustafa jeste u pravu. Kada jedna teritorija postane nezavisna drzava onda i SVA drzavna imovina se prenese na tu novu drzavu. Kao sto drzavana imovina bivse socijalisticke Jugoslavije pripalo drzavi Jugoslaviji a kada su nastale nove drzave onda ta imovina preneta na nove drzave.

A da li je Kosovo drzava? Po onome sto kazu medjunarodni ekspeti jeste jer izpunjava sva 4 uslova drzavnosti. To sto Kosovo nije u UN nema nikakve veze jer bilo mnogo drzava koje nisu bile clanice UN, pa recimo Svajcarska sve do 2002 godine i ko uopste rekao da Svajcarska nije drzava ili nekada Zapadna i Istocna Nemacka (usle u UN tek 1972 godine) pa Austrija, Spanija, Sverna i Juzna Koreja i td.

Dakle radi se o DRZAVNOJ imovini a ne privatnoj. To znaci da privatna svojina Srba na Kosovo apsolutno pripada njima.

Prema planu Ahtisarija, sva drzavna imovina na Kosovo pripada Kosovu a to je prihvaceno formalno od 111 drzava sveta i neformalno do nekih 20 ili vise njih. U medjunarodnom pravu STAV drzava jeste krucijalan u ovom aspektu i to kaze i sama organizacija Ujedinjenih Nacija.

Ako Srbija ima neka potrazivanja na Kosovo onda mora poceti proces sukcesije e da se vidi sta cije je.

Homo politicus

pre 8 godina

Ustav Srbije u preambuli sadrzi da je KiM sastavni i neotudjivi deo Srbije. Ako je gledati po Ustavu Srbi imaju apsolutno pravo upravljanja i nadleznosti nad pokrajinom. Albanci naravno imaju odredjena prava ali nikako ne mozemo razgovarati na drzavnom nivou jer je tzv. Kosovo medjunarodno nepriznata drzava bez kapaciteta da stupa u medjunarodne odnose bez nase saglasnosti.

debeli ofkovac sa bulbuldera

pre 8 godina

Srbija diskriminatorski izjavljuje da je navodno sve na Kosovu ona gradila i ulagala. A sta je sa Albancima oni nisu radili i gradili? Gospodo Albanci su uglavnom bas radili gore i teze poslove. Nemojte mi samo one price sa mitinga kako Albanci nisu placali vodu i struju. Ko u to veruje taj je zaveden i lak je na manipulaciju odnosno pristrasan je.
(EU, 1. jul 2015 15:21)

Za razliku od tebe koji "pucaš" od objektivnosti!

UN 1244

pre 8 godina

"...Rezolucijom 1244 smo obezbedili da sva imovina koja se nalazi na teritoriji Kosova pripada Kosovu. Elektroprivreda Srbije je delovala na severu Kosova, ali je delovala ilegalno", tvrdi Mustafa u izjavi za Dojče vele. "

Hvala Mustafa, sad znamo da privremena pokrajinska vlast na Kosovu i Metohiji prihvata UN i odluke Saveta Bezbednosti= rezoluciju 1244, .... kojom se jasno potvrđuje suverenitet i integritet SR Jugoslavije i Srbije!

Ovo je lepa vest, sad da sprovedu sve tačke rezolucije i da se vrate sve izbeglice, naše osoblje, da se uspostavi red, mir za sve....

bivsi inexovac

pre 8 godina

Imovina je zakon u celom svetu.Moj Inex je gradio Brezovicu.Moj Inex je otplacivao M aranzman za Trepcu.Moj Inex je podigao fabriku vijaka u Kosovskoj Vitini.Moj Inex je podigao fabriku tapeta Fazita.Srbija je mnogo toga podigla.U bivsoj SFRJ dnevno je na Kosovo islo milion maraka iz svih republika. Kosovari nista nisu sami podigli.Ovaj trola za unutrasnje stvari.Kada bi doslo do arbitraze ali da nema politickog pritiska kosovari ne bi dobili nista

marija

pre 8 godina

@Evo ja cu,

Nece biti.
Po Rezoluciji 1244 UN KiM je u sastavu Srbije i taj Sud bi morao da presudi po jedinom vazecem dokumentu drzeci se medjunarodnog prava.
Sve do konacnog statusa je pitanje pregovora, a Srbija na otimanje imovine nikad nece pristati.
Ako Vucic ne odluci drugacije.

NS

pre 8 godina

@evo ja cu

INEX - privredno drustvo iz Beograda izgradilo skijaliste na Brezovici. Po kom osnovu je to vlasnistvo 'drzave' Kosovo?

Rudnik Trepca (sever) ima kopove koji zalaze u teritoriju uze Srbije. Cija je iskopana ruda?

Jezero Gazivode je pola na teritoriji uze Srbije. Cija je struja iz elektrane koju ova voda pokrece? Cija je voda iz jezera?

MTS je postavljao bandere i bazne stanice po teritoriji Kosova - cija je ta mreza? Mobilna telefonija nije postojala pre famozne 1989.e..

Inace, super poruku saljete potencijalnim investitorima - sve sto ovde izgradite jednog dana bice nase....

Jeste

pre 8 godina

Meni je zanimljiva sira perspektiva, setimo se samo prica "velikih" zemalja kako je prica sa Kosovom zavrsena, i nasih nekih intelektualaca. A kako vidimo, naravno da nije, i to su bile lazi, i taktika da se predamo.

Kralj Ibi

pre 8 godina

Kako oni samo vole i postuju taj njihov ustav a nas bi da ignorisu. E Mystafa, Mustafa hoces da Srbija pruzi dokaze da je imovina na Kosovu njena, a sto vi ne bi pruzili dokaze da je Kosovo vase. Evo na primer jedan jedini spomenik koji ste podigli u toj hiljadugodisnjoj istoriji. Nema nicega moj Mustafa. Sve sto je na Kosovu izgradjeno izgradila je Srbija i ti to dobro znas.

nev

pre 8 godina

" Ma nemoj, Jugoslavija ulagala u Kosovo i Srbiju? A odakle toj Jugoslaviji pare? Imala je neke izvore prihoda nezavisno od svojih republika, od kojih je Srbija tada imala najvecu ekonomiju? Kada kazes Jugoslavija, to znaci da su bivse republike, pre svih Srbija, ulagale pare u Kosovo. Jugoslavija nije bila neki poseban entitet nezavisan od svojih republika, pa da je ona mogla da ulaze u Srbiju, Kosovo ili nekog treceg.
(igepa, 01. jul 2015 15:11)"
Ajd ovako posle raspada doslo je do razgovorao sukcesiji imovine ali isto tako svako ulaganje i vlasnista firmi iz susednih republika ostajali su njihova vlasnistva sto mozemo i sad videti po sudskim procesima koje recimo vode Hrvati u Srbiji ali i Srbi u Hrvatskoj. Svaka republika je imala svoj poreski sistem od kojeg se izdrzavala ali zbog veoma slabe ekonomske moci Kosovo nije imalo na takav nacin dovoljno sredstava za sopstveni razvoj. Inace vlasnistvo na Kosovu nisu imali samo Albanci nego i Srbi sa problemima nasledjenim iz WW2. Pored donacija od gradjana ostalih republika, znaci njihovih para od poreza je islo na razvoj Kosova i Crne Gore. Pored toga kao deo Srbije Kosovo je dobijalo i direktne investicije raznih srpskih firmi.
Vidite pare od poreza su pare tih gradjana a ne nesto sto pripada svima.
Vasa teza je slicna recimo situaciji u kuci gde svako ima svoju platu i placa svoje troskove, nazalost jedan clan nema dovoljno za nastavak obrazovanja pa mu drugi pomazu/posude, ili recimo 'bratko' kupi masinu koju on koristi, ta masina i dalje nije njegova nego bratkova. To nisu zajednicke pare nego investicija ostalih. Ono sto vi hocete jeste da svako MORA od svoje plate da da njemu da on ima sto on hoce iako on sam to sebi nije mogao priustiti.
Odrastite gosp. komsije, hteli ste vasu drzavu i dobili ste nesto slicno tome ali sad nema to je 'nase' nego kad se delimo ajd da se delimo a ne da ti izadjes iz kuce i ocekujes ono placeno obrazovanje koje si posudio da nevratis.
A jos problem vlasnistva od pre WW2 rata sa svim zavrzlamama sto to donosi?

humanista

pre 8 godina

E ako se Mustafa poziva na rezoluciju 1244,onda to govori da covek jednostavno nije ni pracitao a kamoli razumeo tu istu rezoluciju.Usput,pa ko je gradio sve na Kosmetu i gde su nasih 1000,vojnika sto pise u istoj toj rezoluciji.

edin

pre 8 godina

@bivsi ineksovac-a sta je kosovo ulozilo u srbiju? nemoj mi reci da srbija ne da kosovo zbog pustosi, siromastva i neplodne zemlje.... sve je tu vece od nacionalne svadje. srbija ne da kosovo zbog bogatstva...da u kojem slucaju brine za srbe sa kosova kojih je malo, onda je logicnije da prvo brine za srbe u srbiji a to ne radi...sve je to samo sminka taj nacionalizam i mitomanija

Toliko

pre 8 godina

Njegova izjava pokazuje nivo razvoja kosovskog drustva. Covek nije cuo za tapiju i katastar. Pa jedno je ko upravlja teritorijom, a drugo ko je vlasnik, pitaj evropljane i turke oni su koncept smislili. To su i komunisti zamislili pre jedno pola veka da moze da se ponisti pa danas moramo da vratimo i isplatimo tu njihovu zabludu.

goran

pre 8 godina

od svega mrzim licemerje, znači kad im odgovara onda je rezolucija 1244 super, a kad im ne odgovara onda se peva neka druga pesma. Naravno da ne mislim ni da smo mi srbi cvećke u celoj toj priči. Mnogima iz mnogo razloga odgovara da Kosovo ostane mutna voda i dalje, međtuim potpuno je besmislena tvrdanja g Mustafe da rešnje iz jednog prelaznog dokumenta kakva je rezloucija 1244, može biti iskopirano na buduće odnose Srbije i Kosova. Na kraju sve i da de jure dobiju nezavisnost, deobeni bilans mora da se radi, prema tome ta tvrdnja je besmislena, baš koliko su besmisleni i ovi razgovori koji ne vode nikud, i u kojima albanska strana izgleda čeka da Srbija zbog cajtnota u vezi otvaranja poglavlja učini razne ustupke

smanjite dozivljaj

pre 8 godina

E Mustafa, nije ti ovo Albanija Envera Hodze. Imovina je od onoga koji je to platio i izgradio, uzeo kredit i vratio, od onog od kojeg su uzimali procenat za "nerazvijene" a ne od onih koji su se samoproglasili za vlasnika. Inace, zanimljivi su ti Albanci, umislili su da je sasvim dovoljno da se samoproglase za nekoga i nesto i da je to odmah tako i priznato. Samoproglasili su se za "potomke Ilira", samoproglasili su "nezavisnot", sada su samoproglasili "vlasnistvo" nad svim na Kosovu a nisu bili u stanju ni svoj naziv za taj deo zemlje da smisle. Sta li je sledece? "republjik kosova" se samoproglasila za svetskog sampiona u fudbalu, za punopravnu clanicu EU, Jahjaga se samoproglasila za Mis Univerzuma?

Istorija nije juče nastala

pre 8 godina

Da priložim rešenje koje je uz platu sedamdesetih godina prošlog veka dobila moja baka na kome piše da se regres umesto radnicima uplaćuje Kosovu i Metohiji?

Blerim

pre 8 godina

Trepca je radila a Beograd se gradio...termoelektrana u Obilicu je celu Srbiju pa i sire snabdevala energijom..feronikl u glogovcu-najveci proizvodjac nikla i zeljeza u evropi...i puno drugih produzeca ,a Kosova se tretiralo kao nerazvijeno...pa naravno da je bilo nerazvijeno..Albanci su radili a dobili najnize plate.. ,sve ste ukrali i doveli u Srbiju a na Kosovu gradili cerkve...sve smo trpeli od vas,genocid,silovanja,etnicko ciscenje,i jos se pravite da ste zrtve u svemu ovome..,ali mi smo jaki i smo doziveli,i korak po korak pa cemo od Kosova da pravimo Svajcarsku na Balkanu.
Zivi bili pa videli.

nev

pre 8 godina

@
(EU, 01. jul 2015 15:21)"
Po vama znaci kad neko gradi kucu sopstvenim parama i unajmi radnike da mu izgrade onda vlasnik te kuce nije onaj ko je dao pare nego radnici koji su bili placeni za taj rad (ne naterani nego dobrovoljno pristali da rade taj posao). U prevodu vi kao EU ustvari propagirate komunizam i da narod ima vlasnistvo nad svime a ne investitor? To izgleda se isto odnosi i na srpsku imovinu i sporost Kosovskog pravnog sistema da vrati imovinu u ruke pravih vlasnik? Multieticnost, tolerancija, demokratija ukratko zar ne?
E sad za struju i vodu to bi trebalo da se resi na drugi nacin i to demokratskom metodom ako vredi za neke onda vredi za sve (doskorasnji problem placanja struje u srpskim getoima/enklavama ali i neplacanje albanaca u proslosti).
Da onda povucemo paralelu izmedju HR tj EU i kazne za srpsku zastavu i onda isto to sto bi mi trebali uraditi u Presevu ili u Raskoj?
Nemojte mi samo govoriti da je raspadom SFRJ sve pripalo republikama zbog samih diskusija o sukcesiji i vlasnistva nad mnogim objektima koji se trenutno odvijaju. E to ceka i Kosovo na istim principim.

M

pre 8 godina

Ovo razgranicenje sa Pristinom ce trajati pedeset godina. Ako sada imate 30, dobre su sanse da to dozivite kao osamdesetogodisnjak. Ako ste na primer imali razgranicenje sa komsijom oko najbanalnijih stvari, tipa "sa koje je strane drvo", onda znate koliko je to dugo trajalo. A ovde su stvari jos mnogo ozbiljnije i komplikovanije. Ono sto je nama potrebno, to je vlada koja ima hrabrosti da u medjuvremenu donese reforme koje ce su kljucne za razvoj Srbije: da osnazi pravosudje, da sredi katastar, da podstakne male domace firme kroz bolji porez. Da zaposli kadrove koji mogu da iznesu projekte za fondove EU koji su nam dostupni. Da sredi infrastrukturu.

goran

pre 8 godina

moram da se nadovežem na komentar gospodina, u vezi INEX-a. Bez želje da oponiram, ali, da je INEX bio zajsta nečiji a ne "Svačiji i ničiji", drugačije bi danas razgovarali.

na cemu ste patriljote?

pre 8 godina

@Blerim

Kakav komentar. Pravi primer narcis-nacional-mitoman skole "misljenja". Taman kada mislis da ne moze ispod srBskog patriJotizma, pojavi se neki "kosovar" da pokaze da ipak moze. Fantasticno. I sta kazes, Srbi vas pokrali kroz Trepcu i onda izgradili neke crkve stare nekoliko vekova, cela Srbija trosila struju sa Kosova a sada kao "nezavisni" uvozite tu istu struju i niste u stanju ni pola Kosova da snabdete? Ostatak ne vredi ni komentarisati.