Utorak, 30.06.2015.

18:45

Krah američke velike nade, aviona F-35

Velika nada američke ratne avijacije F-35 JSF suočava se sa potpunim kolapsom posle niza testova koji nisu dali zadovoljavajuće rezultate.

Izvor: B92

Krah amerièke velike nade, aviona F-35 IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

50 Komentari

Sortiraj po:

iggy

pre 8 godina

@Hahahaha, dogfight. Pa jedino Rusi prave svoje avione bazirano na toj doktrini koja datira iz prvog svetskog rata. Cuj, dogfajt u 21. veku kad mozes da mu raspalis raketu sa 50 kilometara...
(Radost rusofila, 1. jul 2015 00:28)

Rakete AMRAAM su tokom agresije 1999 ispaljivane sa daljine od 35km pa naniže. Predrag Milutinović- GROF je izbegao 3 rakete, Dragan Milenković je izbegao 4 rakete. Kako ? Dobar pilot + avion dobrih manevarskih mogućnosti i eto, nisu manevarske osobine bitne samo za dogfajt. A naše 29ke nisu imale ometače, pa sad zamislite avion odličnih manevarskih osobina plus odlična elektronika. Sa na primer Su-35 svaki pilot bi mirne duše išao na F-35..RAFAL i EUROFIGHTER za doručk jedu F-35. Na vežbama u USA su i RAFAL i EUROFIGHTER postizali pobede nad F-22 koji je daleko bolji od F-35. Samo Vi ispaljujte rakete sa 50km, u F-35 ih imate samo 4 pa kad sve promaše nit imate goriva niti brzine da pobegnete od Su-35. Prva njiva je Vaša.

Pera

pre 8 godina

@ (Cile, 1. jul 2015 07:43)

Tacno je sve sto kazes ali oni su mnogo zagrizli to je cinjenica. Objedinjuju vise platformi u jednu i to sa stelt mogucnostima. Jedno je sigurno a to je da ce steci mnogo iskustva iz ovog aviona koja ce im kasnije biti na raspolaganju. Ja ne sumnjam da ce im biti upotrebljiv, cak stavise ubedjen sam da znaju sta rade, to i rezultati svih njihovih dosadasnjih akcija na svim nivoima pokazuju.
Cak i da su bacili taj novac u vetar oni su i dalje tu gde su, najjaca sila na svetu a ne treba zaboraviti da se nato ne oslanja samo na F-35 vec tu ima jos mnogo aviona i ostalog. Takodje nisu ni sami u tome vec dele trosak sa drzavama partnerima koje su i narucioci tih aviona. Britanci prave dva najmodernija i ako se ne varam najveca nosaca aviona na svetu, to nesto znaci... Sve u svemu avion mozda nece biti dominantan u dogfight-u ali naivno je verovati da ce se oni oslanjati u upotrebi na slabije tacke vec na prednosti.
Isto je cinjenica da im je f-117 bio promasaj ali eto prezivese i bez njega.
Mene vise brine sto nasi ne mogu da modernizuju bedni galeb i to ne u potpunosti vec delimicno sa svom spremnom modernizacijom... u redu, nema se novca ali nije da se ne rasipa...
Da su po nama dostupnim podacima Ruski avioni bolji u mnogim aspektima je isto tacno ako su ti podaci tacni ali opet vidimo sta rade Rusiji bez upotrebe aviona... Oni svakako nece napadati vojno kompetentne drzave vec neku bedu...

Cobe

pre 8 godina

Po pitanju energije u vazdušnim duelima znalci zanju da je prastari Mig 21 i dalje u samom vrhu i ravan sa F 16. To su dokazali dueli između indijskih Mig 21 i pakistanskih F 16. F 16 je najozbiljniji američki avion sa jasno ukalkulisanim gubicima. F15 su pravili da mogu polomiti male države bez gubitaka i uspjeli su u tome. Meni se čini da F35 prave da mogu polomiti velike države.

Cile

pre 8 godina

Kaze se ovde da F35 nije projektovan za "dogfight". Tako su pre 50-ak godina projektovali F4 bez topa misleci da je vreme pucanja prevazidjeno, pa je bilo povuci, a Boga mi i da se potegne u Vijetnamu sa Mig-ovima 21. Sad kazu da je najbitnije da se bude nevidljiv... To jeste bitno za udarni talas, onaj koji unistava PVO i RV, a to su F22 i B2. Ali za ulogu koja je namenjena F35 totalno je besmisleno. F16, F18 i A10, mnogo bolje obavljaju taj posao od F35 koji je zamisljen da zameni sva tri aviona

aleko

pre 8 godina

Nisam ni malo zabrinut za americku vojsku i njenu manevarsku sposobnost. Zabrinut sam za one koji jos uvek veruju u basne o ruskoj dominaciji.

Rolling pezetas

pre 8 godina

Zamislite sad kakva bi samo planeta bila kad Ameri,Rusi,Kinezi NE BI bacali miljone miljarde Eura na smece koje se zove oruzje? Kakva bi to vrhunska civilizacija bila? Ovako smo jadni i bedni i zastrasujuce destruktivni. Cisto sumljam da ce se moci ziveti na ovoj planeti za sto godina....

kris

pre 8 godina

Radojko - Avion definitivno nije zadovoljio trazene TT karakteristike.
Izvoli: http://www.mycity-military.com/slika.php?slika=133284_48409744_Lovci%20-%205%20generacija%2001-%2003.jpg
http://www.mycity-military.com/imgs2/133284_48409744_Lovci%20-%205%20generacija%2001-%2003.jpg
Da obrazlozim dodatno, redom:
Avion nije brz. Maksimalna brzina u km/h je 1700.Tacnije 1.6 M na H opt. sto je oko 11.000m.
Uzmimo za primer Eurofighter-a koji postize na H-opt 2500km/h ili Su-30MK2 kome je maksimalna brzina 2550 km/h.
Cak su i ruski nadzvucni bombarderi Tu-160 i Tu-22M3 koji lete do 2250 km/h daleko brzi od F-35. Treba dodati i da mu je dolet daleko manji od konkurencije. Ukoliko podvesava rezervoar narusava svoju smanjenu vidljivost i manevarske sposobnosti i samim tim narusava jednu od svojih prednosti nad lovcima 4 generacije - smanjenu radarsku vidljivost, stelt.
Druga stvar koja mu nedostaje je nadzvucni let bez ukljucivanja komora za dodatno sagorevanje.Ovo znaci da avion pored toga sto inace ima mali domet i brzinu ovim svoju brzinu reagovanja i vreme koje mu je potrebno da stigne od jedne do druge tacke dodatno uvecava pogotovu u odnosu na recimo T-50(PAK FA) kao i sam domet.
Ako bi recimo T-50 trebao da leti 4000 km on bi taj let izveo bez dolivanja goriva dok bi F-35 na pola puta morao da sleti kako bi dolio gorivo. Domet T-50 je 4300 km a F-35 je u zavisnosti od verzija A,B ili C od 1670 do 2550 km.
.....Nastavak u sledecoj poruci, ovu sam morao da skratim......

Vlada

pre 8 godina

Kakav dog fight. I F-35 I F-22 avione obaraju sa skoro 200 km razdaljine. ko li ce da prezivi da im pridje, bas se pitam. Te vratolomije, okretanje i sepurenje u vazduhu ostavite za luna park. Sve je u razornoj i savrseno umrezenoj elektronici i kompjuterskim sistemima...

leteca mlada

pre 8 godina

"Prema njegovim rečima, problemi sa F-35A su toliki da pilot ne može da pomeri glavu u kokpitu i da pogleda unazad, zbog veličine kacige." 'Ajde, ja sam totalni duduk za avione, pa valjda zato ne razumem... ocekivao bih da tako nesto moze biti problem kod nekog aviona iz 1.Sv.Rata, onih drvenih s propelerom napred i s otvorenom kabinom. Ali nije mi jasno zasto bi kod danasnjih aviona pilot morao da okrece glavu da bi video sta je iza njega. Pa zar nije moguce ugraditi makar neki retrovizor, ako vec nema kameru straga i monitor na komandnoj ploci??? Pa ja na svom Puntu okrecem glavu samo kad treba da se uparkiram u rikverc! Mogu i bez toga, ali mi je lakse nego da gledam u retrovizor.

hm

pre 8 godina

Meni ovi problemi vuku kao da su ih ameri izmislili. Cemu da pomera glavu i gleda unazad u kokpitu u danasnje vreme ?!?! Sto se tice vojne industrije svi lazu. Eto on imao mnogo problema ,a to je kao rekao neimonani pilot. Nemaju oni problema, nego ,eto da drugi misle da imaju.

Adriano_Galliani

pre 8 godina

Ipak im ostaje Lockheed Martin F-22 Raptor, koji je dobar.
(Branko, 30. jun 2015 20:03)

Dobar, ali njemu specijalan premaz daje "stealth" mogucnosti. Naravno, taj premaz se "trosi" tako da za svaki sat misije avion provede 10 u servisu.

Pera

pre 8 godina

Ljudi koji ovde pisu da F35 nije namenjen za dogfight nemaju pojma sta govore. Nek provere sta sve taj avion treba da radi, na papiru naravno.

Dogfight je samo jedna od stvari koje ne funkcionisu. Tu je i sistem koji daje kiseonik pilotu (los kao i u F22), avion nemoze da leti po losem vremenu, to jest nije vodo otporan, a nedaj boze munja da ga pogodi ima bukne ko plast sena. On je zamisljen takodje kao support avion, a ne sme da leti nisko i ne moze da leti sporo.

Pre koju godinu Australiska kompanija je odradila simulacije borbi sa ovim avionom, i zakljucak je bio da cak MIG 21 moze da ga urnise. Prost razlog za to je sto avion trosi previse goriva a ne ide previse brzo, sve sto treba da odradi MIG je da saceka da se ovaj okrene za povratak u bazu.

Da se ne zavaravamo imaju ameri superhornete koji su odlicni, F16 idu u penziju jer im je rok upotrebe istekao (barem tako govori njihov konstruktor). F35 je cista pljacka drzavnih budzeta nekoliko zemalja.

Na kraju jos da ispravim novinara, neznam da li je slucajno ili namerno, ali F35 nije katastrofa US vec katastrofa nekoliko zemalja koje su vec dale pare i kupile na stotine ovih aviona a naj verovatnije nece dobiti ni jedan.

joca

pre 8 godina

f22 je propala priča, to su i ameri priznali ali nece da uniste 187 vec ih koriste, f35 ne moze prikriveno da brzo napadne i nestane jer prvenstveno nije brz,oko 1,5 maha, i stelt ne postoji za radare visokih frekvencija, nišanski radari ih slabije vide ali daleko od toga da f35 moze nekog da iznenadi, pride je izrada preskupa i odrzavanje preskupo i predugo, toplotni trag mu je uočljiviji od drugih lovaca tako da je plen ic raketama, f35 b varijanta je jos extra skuplja sa dodatno gorim performansama, potencijalna usteda u novcu zbog upotrebe u sluzbi jedne vrste aviona umesto nekoliko vremenom je nestala jer su A,B i C varijante slične na samo oko 30% delova itd itd

Aleksandar

pre 8 godina

Kakav nedorečen i površan članak. F35A već duže vreme ima daleko komplikovanije probleme od ovih "dečijih bolesti"; najveći od svih je softver koji jednostavno ne odgovara, nije u stanju da odgovori zadatim parametrima sigurnosti i mogućnosti aviona. U međuvremenu troškovi razvoja aviona rastu usled odlaganja uvođenja u upotrebu. F35A je tema daleko složenija od ovog sramotno površnog članka.

Dusan

pre 8 godina

Zaista mislim da Rusi imaju sjajne avione koji mogu itekako da pariraju americkim, ali zaista kakve su ovo vesti? Rekao Pera Ziki... Neimenovani pilot. Cak nema ni ime novinara ili medija kome je to rekao.

Inace, pre dva dana na vezbi f-35 jeste pokazao odredjene aeronauticke probleme. Svi americki mediji su to preneli bez ikakvih okolisanja. Ovo mi samo deluje kao hiperbolisana verzija bez navodjenja ikakvih izvora. Sto je babi milo to joj se i snilo.

Jos preko svega naslov kao da ne moze ni da poleti. Na osnovu neimenovanog izvora i bez navodjenja medija plus bombastican naslov vec mi dovoljno govori o verodostojnosti.

Radost rusofila

pre 8 godina

Hahahaha, dogfight. Pa jedino Rusi prave svoje avione bazirano na toj doktrini koja datira iz prvog svetskog rata. Cuj, dogfajt u 21. veku kad mozes da mu raspalis raketu sa 50 kilometara...

lale

pre 8 godina

Nije stvar u tome dali ameri umeju ili ne umeju da naprave dobar avion, naravno da umeju da naprave odlicne avione!

STVAR je u tome da je ovaj avion jedna velika PREVARA da bi izvukli silne pare od drzave.... od starta programa, najbolji avio inženjeri su govorili da je avion loš ali drzava nije htela da ih slusa, KORUPCIJA i kod njih ima

Mirkosoft

pre 8 godina

To se zove muznja novca iz budzeta koristeci patriotske povike. Gledao sam dokumentarac o tom avionu I to jedan od amera koji je bio konstruktor f16, kaze da je f35 ko curka u vazduhu, uzasno neupravljiv. Bez odzira koja je njegova takozvana primarna namena, mora biti sposoban da prezivi makar jedan okrsaj sa recimo suhojem ili migom, sto je prema recima strucnjaka, u slucaju ovog aviona nemoguce.

tipicni decaci

pre 8 godina

Ljudi, nemojmo sada padati u neke ratne retorike, gledajte manje filmova i razgovarajte sa ljudima u vasem okruzenju. Videcete da nisu tako losi.

Radojko

pre 8 godina

OK, niko ovde ne voli amere, ali nemojmo se radovati. F35 nije projektovan za dog-fight. treba da bude brz i slabo vidljiv na radaru, sto otprilike i postize. Slozicu se da ameri imaju problema sa etikom, ali nemojmo se zavaravati, glupi svakako nisu.

aleksandars

pre 8 godina

Nije ni predviđen za "dog fight", već da neprimećen priđe velikom brzinom i napadne metu a zatim isto tako nestane. Mnogo se priča o manama ovog aviona a ameri naštancovali već 200 komada. Meni je to čudno.
"Sun Tzu, the Art of War. All warfare is based on deception. Hence, when able to attack, we must seem unable; when using our forces, we must seem inactive; ..."

Air Banana

pre 8 godina

F-35 je potpuno drugaciji koncept borbene masine od aviona kao sto je F-16. Nema smisla govoriti o performansama na ekstremno malim razdaljinama. U poslednjih X desetina godina jedino sto je amerikancima bilo bitno jeste kompatibilnost sa drugim sistemima elektronske prevlasti, smanjena radarska vidljivost, efikasna nosivost i realni borbeni radijus dejstva.

To sto je ceo program F-35 precenjen, a razvoj vise puta nepotrebno produzen i sklon problemima je posledica politickih entiteta na vlasti pojedinih drzava SAD, a to je vec neka sasvim druga prica...

Air Banana

pre 8 godina

F-35 je potpuno drugaciji koncept borbene masine od aviona kao sto je F-16. Nema smisla govoriti o performansama na ekstremno malim razdaljinama. U poslednjih X desetina godina jedino sto je amerikancima bilo bitno jeste kompatibilnost sa drugim sistemima elektronske prevlasti, smanjena radarska vidljivost, efikasna nosivost i realni borbeni radijus dejstva.

To sto je ceo program F-35 precenjen, a razvoj vise puta nepotrebno produzen i sklon problemima je posledica politickih entiteta na vlasti pojedinih drzava SAD, a to je vec neka sasvim druga prica...

Radojko

pre 8 godina

OK, niko ovde ne voli amere, ali nemojmo se radovati. F35 nije projektovan za dog-fight. treba da bude brz i slabo vidljiv na radaru, sto otprilike i postize. Slozicu se da ameri imaju problema sa etikom, ali nemojmo se zavaravati, glupi svakako nisu.

aleksandars

pre 8 godina

Nije ni predviđen za "dog fight", već da neprimećen priđe velikom brzinom i napadne metu a zatim isto tako nestane. Mnogo se priča o manama ovog aviona a ameri naštancovali već 200 komada. Meni je to čudno.
"Sun Tzu, the Art of War. All warfare is based on deception. Hence, when able to attack, we must seem unable; when using our forces, we must seem inactive; ..."

tipicni decaci

pre 8 godina

Ljudi, nemojmo sada padati u neke ratne retorike, gledajte manje filmova i razgovarajte sa ljudima u vasem okruzenju. Videcete da nisu tako losi.

iggy

pre 8 godina

@Hahahaha, dogfight. Pa jedino Rusi prave svoje avione bazirano na toj doktrini koja datira iz prvog svetskog rata. Cuj, dogfajt u 21. veku kad mozes da mu raspalis raketu sa 50 kilometara...
(Radost rusofila, 1. jul 2015 00:28)

Rakete AMRAAM su tokom agresije 1999 ispaljivane sa daljine od 35km pa naniže. Predrag Milutinović- GROF je izbegao 3 rakete, Dragan Milenković je izbegao 4 rakete. Kako ? Dobar pilot + avion dobrih manevarskih mogućnosti i eto, nisu manevarske osobine bitne samo za dogfajt. A naše 29ke nisu imale ometače, pa sad zamislite avion odličnih manevarskih osobina plus odlična elektronika. Sa na primer Su-35 svaki pilot bi mirne duše išao na F-35..RAFAL i EUROFIGHTER za doručk jedu F-35. Na vežbama u USA su i RAFAL i EUROFIGHTER postizali pobede nad F-22 koji je daleko bolji od F-35. Samo Vi ispaljujte rakete sa 50km, u F-35 ih imate samo 4 pa kad sve promaše nit imate goriva niti brzine da pobegnete od Su-35. Prva njiva je Vaša.

Rolling pezetas

pre 8 godina

Zamislite sad kakva bi samo planeta bila kad Ameri,Rusi,Kinezi NE BI bacali miljone miljarde Eura na smece koje se zove oruzje? Kakva bi to vrhunska civilizacija bila? Ovako smo jadni i bedni i zastrasujuce destruktivni. Cisto sumljam da ce se moci ziveti na ovoj planeti za sto godina....

lale

pre 8 godina

Nije stvar u tome dali ameri umeju ili ne umeju da naprave dobar avion, naravno da umeju da naprave odlicne avione!

STVAR je u tome da je ovaj avion jedna velika PREVARA da bi izvukli silne pare od drzave.... od starta programa, najbolji avio inženjeri su govorili da je avion loš ali drzava nije htela da ih slusa, KORUPCIJA i kod njih ima

Pera

pre 8 godina

Ljudi koji ovde pisu da F35 nije namenjen za dogfight nemaju pojma sta govore. Nek provere sta sve taj avion treba da radi, na papiru naravno.

Dogfight je samo jedna od stvari koje ne funkcionisu. Tu je i sistem koji daje kiseonik pilotu (los kao i u F22), avion nemoze da leti po losem vremenu, to jest nije vodo otporan, a nedaj boze munja da ga pogodi ima bukne ko plast sena. On je zamisljen takodje kao support avion, a ne sme da leti nisko i ne moze da leti sporo.

Pre koju godinu Australiska kompanija je odradila simulacije borbi sa ovim avionom, i zakljucak je bio da cak MIG 21 moze da ga urnise. Prost razlog za to je sto avion trosi previse goriva a ne ide previse brzo, sve sto treba da odradi MIG je da saceka da se ovaj okrene za povratak u bazu.

Da se ne zavaravamo imaju ameri superhornete koji su odlicni, F16 idu u penziju jer im je rok upotrebe istekao (barem tako govori njihov konstruktor). F35 je cista pljacka drzavnih budzeta nekoliko zemalja.

Na kraju jos da ispravim novinara, neznam da li je slucajno ili namerno, ali F35 nije katastrofa US vec katastrofa nekoliko zemalja koje su vec dale pare i kupile na stotine ovih aviona a naj verovatnije nece dobiti ni jedan.

Cile

pre 8 godina

Kaze se ovde da F35 nije projektovan za "dogfight". Tako su pre 50-ak godina projektovali F4 bez topa misleci da je vreme pucanja prevazidjeno, pa je bilo povuci, a Boga mi i da se potegne u Vijetnamu sa Mig-ovima 21. Sad kazu da je najbitnije da se bude nevidljiv... To jeste bitno za udarni talas, onaj koji unistava PVO i RV, a to su F22 i B2. Ali za ulogu koja je namenjena F35 totalno je besmisleno. F16, F18 i A10, mnogo bolje obavljaju taj posao od F35 koji je zamisljen da zameni sva tri aviona

Mirkosoft

pre 8 godina

To se zove muznja novca iz budzeta koristeci patriotske povike. Gledao sam dokumentarac o tom avionu I to jedan od amera koji je bio konstruktor f16, kaze da je f35 ko curka u vazduhu, uzasno neupravljiv. Bez odzira koja je njegova takozvana primarna namena, mora biti sposoban da prezivi makar jedan okrsaj sa recimo suhojem ili migom, sto je prema recima strucnjaka, u slucaju ovog aviona nemoguce.

kris

pre 8 godina

Radojko - Avion definitivno nije zadovoljio trazene TT karakteristike.
Izvoli: http://www.mycity-military.com/slika.php?slika=133284_48409744_Lovci%20-%205%20generacija%2001-%2003.jpg
http://www.mycity-military.com/imgs2/133284_48409744_Lovci%20-%205%20generacija%2001-%2003.jpg
Da obrazlozim dodatno, redom:
Avion nije brz. Maksimalna brzina u km/h je 1700.Tacnije 1.6 M na H opt. sto je oko 11.000m.
Uzmimo za primer Eurofighter-a koji postize na H-opt 2500km/h ili Su-30MK2 kome je maksimalna brzina 2550 km/h.
Cak su i ruski nadzvucni bombarderi Tu-160 i Tu-22M3 koji lete do 2250 km/h daleko brzi od F-35. Treba dodati i da mu je dolet daleko manji od konkurencije. Ukoliko podvesava rezervoar narusava svoju smanjenu vidljivost i manevarske sposobnosti i samim tim narusava jednu od svojih prednosti nad lovcima 4 generacije - smanjenu radarsku vidljivost, stelt.
Druga stvar koja mu nedostaje je nadzvucni let bez ukljucivanja komora za dodatno sagorevanje.Ovo znaci da avion pored toga sto inace ima mali domet i brzinu ovim svoju brzinu reagovanja i vreme koje mu je potrebno da stigne od jedne do druge tacke dodatno uvecava pogotovu u odnosu na recimo T-50(PAK FA) kao i sam domet.
Ako bi recimo T-50 trebao da leti 4000 km on bi taj let izveo bez dolivanja goriva dok bi F-35 na pola puta morao da sleti kako bi dolio gorivo. Domet T-50 je 4300 km a F-35 je u zavisnosti od verzija A,B ili C od 1670 do 2550 km.
.....Nastavak u sledecoj poruci, ovu sam morao da skratim......

Aleksandar

pre 8 godina

Kakav nedorečen i površan članak. F35A već duže vreme ima daleko komplikovanije probleme od ovih "dečijih bolesti"; najveći od svih je softver koji jednostavno ne odgovara, nije u stanju da odgovori zadatim parametrima sigurnosti i mogućnosti aviona. U međuvremenu troškovi razvoja aviona rastu usled odlaganja uvođenja u upotrebu. F35A je tema daleko složenija od ovog sramotno površnog članka.

joca

pre 8 godina

f22 je propala priča, to su i ameri priznali ali nece da uniste 187 vec ih koriste, f35 ne moze prikriveno da brzo napadne i nestane jer prvenstveno nije brz,oko 1,5 maha, i stelt ne postoji za radare visokih frekvencija, nišanski radari ih slabije vide ali daleko od toga da f35 moze nekog da iznenadi, pride je izrada preskupa i odrzavanje preskupo i predugo, toplotni trag mu je uočljiviji od drugih lovaca tako da je plen ic raketama, f35 b varijanta je jos extra skuplja sa dodatno gorim performansama, potencijalna usteda u novcu zbog upotrebe u sluzbi jedne vrste aviona umesto nekoliko vremenom je nestala jer su A,B i C varijante slične na samo oko 30% delova itd itd

aleko

pre 8 godina

Nisam ni malo zabrinut za americku vojsku i njenu manevarsku sposobnost. Zabrinut sam za one koji jos uvek veruju u basne o ruskoj dominaciji.

Adriano_Galliani

pre 8 godina

Ipak im ostaje Lockheed Martin F-22 Raptor, koji je dobar.
(Branko, 30. jun 2015 20:03)

Dobar, ali njemu specijalan premaz daje "stealth" mogucnosti. Naravno, taj premaz se "trosi" tako da za svaki sat misije avion provede 10 u servisu.

Dusan

pre 8 godina

Zaista mislim da Rusi imaju sjajne avione koji mogu itekako da pariraju americkim, ali zaista kakve su ovo vesti? Rekao Pera Ziki... Neimenovani pilot. Cak nema ni ime novinara ili medija kome je to rekao.

Inace, pre dva dana na vezbi f-35 jeste pokazao odredjene aeronauticke probleme. Svi americki mediji su to preneli bez ikakvih okolisanja. Ovo mi samo deluje kao hiperbolisana verzija bez navodjenja ikakvih izvora. Sto je babi milo to joj se i snilo.

Jos preko svega naslov kao da ne moze ni da poleti. Na osnovu neimenovanog izvora i bez navodjenja medija plus bombastican naslov vec mi dovoljno govori o verodostojnosti.

Radost rusofila

pre 8 godina

Hahahaha, dogfight. Pa jedino Rusi prave svoje avione bazirano na toj doktrini koja datira iz prvog svetskog rata. Cuj, dogfajt u 21. veku kad mozes da mu raspalis raketu sa 50 kilometara...

Vlada

pre 8 godina

Kakav dog fight. I F-35 I F-22 avione obaraju sa skoro 200 km razdaljine. ko li ce da prezivi da im pridje, bas se pitam. Te vratolomije, okretanje i sepurenje u vazduhu ostavite za luna park. Sve je u razornoj i savrseno umrezenoj elektronici i kompjuterskim sistemima...

leteca mlada

pre 8 godina

"Prema njegovim rečima, problemi sa F-35A su toliki da pilot ne može da pomeri glavu u kokpitu i da pogleda unazad, zbog veličine kacige." 'Ajde, ja sam totalni duduk za avione, pa valjda zato ne razumem... ocekivao bih da tako nesto moze biti problem kod nekog aviona iz 1.Sv.Rata, onih drvenih s propelerom napred i s otvorenom kabinom. Ali nije mi jasno zasto bi kod danasnjih aviona pilot morao da okrece glavu da bi video sta je iza njega. Pa zar nije moguce ugraditi makar neki retrovizor, ako vec nema kameru straga i monitor na komandnoj ploci??? Pa ja na svom Puntu okrecem glavu samo kad treba da se uparkiram u rikverc! Mogu i bez toga, ali mi je lakse nego da gledam u retrovizor.

Pera

pre 8 godina

@ (Cile, 1. jul 2015 07:43)

Tacno je sve sto kazes ali oni su mnogo zagrizli to je cinjenica. Objedinjuju vise platformi u jednu i to sa stelt mogucnostima. Jedno je sigurno a to je da ce steci mnogo iskustva iz ovog aviona koja ce im kasnije biti na raspolaganju. Ja ne sumnjam da ce im biti upotrebljiv, cak stavise ubedjen sam da znaju sta rade, to i rezultati svih njihovih dosadasnjih akcija na svim nivoima pokazuju.
Cak i da su bacili taj novac u vetar oni su i dalje tu gde su, najjaca sila na svetu a ne treba zaboraviti da se nato ne oslanja samo na F-35 vec tu ima jos mnogo aviona i ostalog. Takodje nisu ni sami u tome vec dele trosak sa drzavama partnerima koje su i narucioci tih aviona. Britanci prave dva najmodernija i ako se ne varam najveca nosaca aviona na svetu, to nesto znaci... Sve u svemu avion mozda nece biti dominantan u dogfight-u ali naivno je verovati da ce se oni oslanjati u upotrebi na slabije tacke vec na prednosti.
Isto je cinjenica da im je f-117 bio promasaj ali eto prezivese i bez njega.
Mene vise brine sto nasi ne mogu da modernizuju bedni galeb i to ne u potpunosti vec delimicno sa svom spremnom modernizacijom... u redu, nema se novca ali nije da se ne rasipa...
Da su po nama dostupnim podacima Ruski avioni bolji u mnogim aspektima je isto tacno ako su ti podaci tacni ali opet vidimo sta rade Rusiji bez upotrebe aviona... Oni svakako nece napadati vojno kompetentne drzave vec neku bedu...

hm

pre 8 godina

Meni ovi problemi vuku kao da su ih ameri izmislili. Cemu da pomera glavu i gleda unazad u kokpitu u danasnje vreme ?!?! Sto se tice vojne industrije svi lazu. Eto on imao mnogo problema ,a to je kao rekao neimonani pilot. Nemaju oni problema, nego ,eto da drugi misle da imaju.

Cobe

pre 8 godina

Po pitanju energije u vazdušnim duelima znalci zanju da je prastari Mig 21 i dalje u samom vrhu i ravan sa F 16. To su dokazali dueli između indijskih Mig 21 i pakistanskih F 16. F 16 je najozbiljniji američki avion sa jasno ukalkulisanim gubicima. F15 su pravili da mogu polomiti male države bez gubitaka i uspjeli su u tome. Meni se čini da F35 prave da mogu polomiti velike države.

aleksandars

pre 8 godina

Nije ni predviđen za "dog fight", već da neprimećen priđe velikom brzinom i napadne metu a zatim isto tako nestane. Mnogo se priča o manama ovog aviona a ameri naštancovali već 200 komada. Meni je to čudno.
"Sun Tzu, the Art of War. All warfare is based on deception. Hence, when able to attack, we must seem unable; when using our forces, we must seem inactive; ..."

Radojko

pre 8 godina

OK, niko ovde ne voli amere, ali nemojmo se radovati. F35 nije projektovan za dog-fight. treba da bude brz i slabo vidljiv na radaru, sto otprilike i postize. Slozicu se da ameri imaju problema sa etikom, ali nemojmo se zavaravati, glupi svakako nisu.

Air Banana

pre 8 godina

F-35 je potpuno drugaciji koncept borbene masine od aviona kao sto je F-16. Nema smisla govoriti o performansama na ekstremno malim razdaljinama. U poslednjih X desetina godina jedino sto je amerikancima bilo bitno jeste kompatibilnost sa drugim sistemima elektronske prevlasti, smanjena radarska vidljivost, efikasna nosivost i realni borbeni radijus dejstva.

To sto je ceo program F-35 precenjen, a razvoj vise puta nepotrebno produzen i sklon problemima je posledica politickih entiteta na vlasti pojedinih drzava SAD, a to je vec neka sasvim druga prica...

aleko

pre 8 godina

Nisam ni malo zabrinut za americku vojsku i njenu manevarsku sposobnost. Zabrinut sam za one koji jos uvek veruju u basne o ruskoj dominaciji.

Vlada

pre 8 godina

Kakav dog fight. I F-35 I F-22 avione obaraju sa skoro 200 km razdaljine. ko li ce da prezivi da im pridje, bas se pitam. Te vratolomije, okretanje i sepurenje u vazduhu ostavite za luna park. Sve je u razornoj i savrseno umrezenoj elektronici i kompjuterskim sistemima...

Radost rusofila

pre 8 godina

Hahahaha, dogfight. Pa jedino Rusi prave svoje avione bazirano na toj doktrini koja datira iz prvog svetskog rata. Cuj, dogfajt u 21. veku kad mozes da mu raspalis raketu sa 50 kilometara...

tipicni decaci

pre 8 godina

Ljudi, nemojmo sada padati u neke ratne retorike, gledajte manje filmova i razgovarajte sa ljudima u vasem okruzenju. Videcete da nisu tako losi.

leteca mlada

pre 8 godina

"Prema njegovim rečima, problemi sa F-35A su toliki da pilot ne može da pomeri glavu u kokpitu i da pogleda unazad, zbog veličine kacige." 'Ajde, ja sam totalni duduk za avione, pa valjda zato ne razumem... ocekivao bih da tako nesto moze biti problem kod nekog aviona iz 1.Sv.Rata, onih drvenih s propelerom napred i s otvorenom kabinom. Ali nije mi jasno zasto bi kod danasnjih aviona pilot morao da okrece glavu da bi video sta je iza njega. Pa zar nije moguce ugraditi makar neki retrovizor, ako vec nema kameru straga i monitor na komandnoj ploci??? Pa ja na svom Puntu okrecem glavu samo kad treba da se uparkiram u rikverc! Mogu i bez toga, ali mi je lakse nego da gledam u retrovizor.

hm

pre 8 godina

Meni ovi problemi vuku kao da su ih ameri izmislili. Cemu da pomera glavu i gleda unazad u kokpitu u danasnje vreme ?!?! Sto se tice vojne industrije svi lazu. Eto on imao mnogo problema ,a to je kao rekao neimonani pilot. Nemaju oni problema, nego ,eto da drugi misle da imaju.

Dusan

pre 8 godina

Zaista mislim da Rusi imaju sjajne avione koji mogu itekako da pariraju americkim, ali zaista kakve su ovo vesti? Rekao Pera Ziki... Neimenovani pilot. Cak nema ni ime novinara ili medija kome je to rekao.

Inace, pre dva dana na vezbi f-35 jeste pokazao odredjene aeronauticke probleme. Svi americki mediji su to preneli bez ikakvih okolisanja. Ovo mi samo deluje kao hiperbolisana verzija bez navodjenja ikakvih izvora. Sto je babi milo to joj se i snilo.

Jos preko svega naslov kao da ne moze ni da poleti. Na osnovu neimenovanog izvora i bez navodjenja medija plus bombastican naslov vec mi dovoljno govori o verodostojnosti.

Pera

pre 8 godina

@ (Cile, 1. jul 2015 07:43)

Tacno je sve sto kazes ali oni su mnogo zagrizli to je cinjenica. Objedinjuju vise platformi u jednu i to sa stelt mogucnostima. Jedno je sigurno a to je da ce steci mnogo iskustva iz ovog aviona koja ce im kasnije biti na raspolaganju. Ja ne sumnjam da ce im biti upotrebljiv, cak stavise ubedjen sam da znaju sta rade, to i rezultati svih njihovih dosadasnjih akcija na svim nivoima pokazuju.
Cak i da su bacili taj novac u vetar oni su i dalje tu gde su, najjaca sila na svetu a ne treba zaboraviti da se nato ne oslanja samo na F-35 vec tu ima jos mnogo aviona i ostalog. Takodje nisu ni sami u tome vec dele trosak sa drzavama partnerima koje su i narucioci tih aviona. Britanci prave dva najmodernija i ako se ne varam najveca nosaca aviona na svetu, to nesto znaci... Sve u svemu avion mozda nece biti dominantan u dogfight-u ali naivno je verovati da ce se oni oslanjati u upotrebi na slabije tacke vec na prednosti.
Isto je cinjenica da im je f-117 bio promasaj ali eto prezivese i bez njega.
Mene vise brine sto nasi ne mogu da modernizuju bedni galeb i to ne u potpunosti vec delimicno sa svom spremnom modernizacijom... u redu, nema se novca ali nije da se ne rasipa...
Da su po nama dostupnim podacima Ruski avioni bolji u mnogim aspektima je isto tacno ako su ti podaci tacni ali opet vidimo sta rade Rusiji bez upotrebe aviona... Oni svakako nece napadati vojno kompetentne drzave vec neku bedu...

iggy

pre 8 godina

@Hahahaha, dogfight. Pa jedino Rusi prave svoje avione bazirano na toj doktrini koja datira iz prvog svetskog rata. Cuj, dogfajt u 21. veku kad mozes da mu raspalis raketu sa 50 kilometara...
(Radost rusofila, 1. jul 2015 00:28)

Rakete AMRAAM su tokom agresije 1999 ispaljivane sa daljine od 35km pa naniže. Predrag Milutinović- GROF je izbegao 3 rakete, Dragan Milenković je izbegao 4 rakete. Kako ? Dobar pilot + avion dobrih manevarskih mogućnosti i eto, nisu manevarske osobine bitne samo za dogfajt. A naše 29ke nisu imale ometače, pa sad zamislite avion odličnih manevarskih osobina plus odlična elektronika. Sa na primer Su-35 svaki pilot bi mirne duše išao na F-35..RAFAL i EUROFIGHTER za doručk jedu F-35. Na vežbama u USA su i RAFAL i EUROFIGHTER postizali pobede nad F-22 koji je daleko bolji od F-35. Samo Vi ispaljujte rakete sa 50km, u F-35 ih imate samo 4 pa kad sve promaše nit imate goriva niti brzine da pobegnete od Su-35. Prva njiva je Vaša.

Cobe

pre 8 godina

Po pitanju energije u vazdušnim duelima znalci zanju da je prastari Mig 21 i dalje u samom vrhu i ravan sa F 16. To su dokazali dueli između indijskih Mig 21 i pakistanskih F 16. F 16 je najozbiljniji američki avion sa jasno ukalkulisanim gubicima. F15 su pravili da mogu polomiti male države bez gubitaka i uspjeli su u tome. Meni se čini da F35 prave da mogu polomiti velike države.

Cile

pre 8 godina

Kaze se ovde da F35 nije projektovan za "dogfight". Tako su pre 50-ak godina projektovali F4 bez topa misleci da je vreme pucanja prevazidjeno, pa je bilo povuci, a Boga mi i da se potegne u Vijetnamu sa Mig-ovima 21. Sad kazu da je najbitnije da se bude nevidljiv... To jeste bitno za udarni talas, onaj koji unistava PVO i RV, a to su F22 i B2. Ali za ulogu koja je namenjena F35 totalno je besmisleno. F16, F18 i A10, mnogo bolje obavljaju taj posao od F35 koji je zamisljen da zameni sva tri aviona

lale

pre 8 godina

Nije stvar u tome dali ameri umeju ili ne umeju da naprave dobar avion, naravno da umeju da naprave odlicne avione!

STVAR je u tome da je ovaj avion jedna velika PREVARA da bi izvukli silne pare od drzave.... od starta programa, najbolji avio inženjeri su govorili da je avion loš ali drzava nije htela da ih slusa, KORUPCIJA i kod njih ima

Pera

pre 8 godina

Ljudi koji ovde pisu da F35 nije namenjen za dogfight nemaju pojma sta govore. Nek provere sta sve taj avion treba da radi, na papiru naravno.

Dogfight je samo jedna od stvari koje ne funkcionisu. Tu je i sistem koji daje kiseonik pilotu (los kao i u F22), avion nemoze da leti po losem vremenu, to jest nije vodo otporan, a nedaj boze munja da ga pogodi ima bukne ko plast sena. On je zamisljen takodje kao support avion, a ne sme da leti nisko i ne moze da leti sporo.

Pre koju godinu Australiska kompanija je odradila simulacije borbi sa ovim avionom, i zakljucak je bio da cak MIG 21 moze da ga urnise. Prost razlog za to je sto avion trosi previse goriva a ne ide previse brzo, sve sto treba da odradi MIG je da saceka da se ovaj okrene za povratak u bazu.

Da se ne zavaravamo imaju ameri superhornete koji su odlicni, F16 idu u penziju jer im je rok upotrebe istekao (barem tako govori njihov konstruktor). F35 je cista pljacka drzavnih budzeta nekoliko zemalja.

Na kraju jos da ispravim novinara, neznam da li je slucajno ili namerno, ali F35 nije katastrofa US vec katastrofa nekoliko zemalja koje su vec dale pare i kupile na stotine ovih aviona a naj verovatnije nece dobiti ni jedan.

Adriano_Galliani

pre 8 godina

Ipak im ostaje Lockheed Martin F-22 Raptor, koji je dobar.
(Branko, 30. jun 2015 20:03)

Dobar, ali njemu specijalan premaz daje "stealth" mogucnosti. Naravno, taj premaz se "trosi" tako da za svaki sat misije avion provede 10 u servisu.

joca

pre 8 godina

f22 je propala priča, to su i ameri priznali ali nece da uniste 187 vec ih koriste, f35 ne moze prikriveno da brzo napadne i nestane jer prvenstveno nije brz,oko 1,5 maha, i stelt ne postoji za radare visokih frekvencija, nišanski radari ih slabije vide ali daleko od toga da f35 moze nekog da iznenadi, pride je izrada preskupa i odrzavanje preskupo i predugo, toplotni trag mu je uočljiviji od drugih lovaca tako da je plen ic raketama, f35 b varijanta je jos extra skuplja sa dodatno gorim performansama, potencijalna usteda u novcu zbog upotrebe u sluzbi jedne vrste aviona umesto nekoliko vremenom je nestala jer su A,B i C varijante slične na samo oko 30% delova itd itd

kris

pre 8 godina

Radojko - Avion definitivno nije zadovoljio trazene TT karakteristike.
Izvoli: http://www.mycity-military.com/slika.php?slika=133284_48409744_Lovci%20-%205%20generacija%2001-%2003.jpg
http://www.mycity-military.com/imgs2/133284_48409744_Lovci%20-%205%20generacija%2001-%2003.jpg
Da obrazlozim dodatno, redom:
Avion nije brz. Maksimalna brzina u km/h je 1700.Tacnije 1.6 M na H opt. sto je oko 11.000m.
Uzmimo za primer Eurofighter-a koji postize na H-opt 2500km/h ili Su-30MK2 kome je maksimalna brzina 2550 km/h.
Cak su i ruski nadzvucni bombarderi Tu-160 i Tu-22M3 koji lete do 2250 km/h daleko brzi od F-35. Treba dodati i da mu je dolet daleko manji od konkurencije. Ukoliko podvesava rezervoar narusava svoju smanjenu vidljivost i manevarske sposobnosti i samim tim narusava jednu od svojih prednosti nad lovcima 4 generacije - smanjenu radarsku vidljivost, stelt.
Druga stvar koja mu nedostaje je nadzvucni let bez ukljucivanja komora za dodatno sagorevanje.Ovo znaci da avion pored toga sto inace ima mali domet i brzinu ovim svoju brzinu reagovanja i vreme koje mu je potrebno da stigne od jedne do druge tacke dodatno uvecava pogotovu u odnosu na recimo T-50(PAK FA) kao i sam domet.
Ako bi recimo T-50 trebao da leti 4000 km on bi taj let izveo bez dolivanja goriva dok bi F-35 na pola puta morao da sleti kako bi dolio gorivo. Domet T-50 je 4300 km a F-35 je u zavisnosti od verzija A,B ili C od 1670 do 2550 km.
.....Nastavak u sledecoj poruci, ovu sam morao da skratim......

Rolling pezetas

pre 8 godina

Zamislite sad kakva bi samo planeta bila kad Ameri,Rusi,Kinezi NE BI bacali miljone miljarde Eura na smece koje se zove oruzje? Kakva bi to vrhunska civilizacija bila? Ovako smo jadni i bedni i zastrasujuce destruktivni. Cisto sumljam da ce se moci ziveti na ovoj planeti za sto godina....

Mirkosoft

pre 8 godina

To se zove muznja novca iz budzeta koristeci patriotske povike. Gledao sam dokumentarac o tom avionu I to jedan od amera koji je bio konstruktor f16, kaze da je f35 ko curka u vazduhu, uzasno neupravljiv. Bez odzira koja je njegova takozvana primarna namena, mora biti sposoban da prezivi makar jedan okrsaj sa recimo suhojem ili migom, sto je prema recima strucnjaka, u slucaju ovog aviona nemoguce.

Aleksandar

pre 8 godina

Kakav nedorečen i površan članak. F35A već duže vreme ima daleko komplikovanije probleme od ovih "dečijih bolesti"; najveći od svih je softver koji jednostavno ne odgovara, nije u stanju da odgovori zadatim parametrima sigurnosti i mogućnosti aviona. U međuvremenu troškovi razvoja aviona rastu usled odlaganja uvođenja u upotrebu. F35A je tema daleko složenija od ovog sramotno površnog članka.