Sreda, 24.06.2015.

18:22

"Vučić ima veći problem nego što se mislilo"

Potpredsednica Vlade Hrvatske Vesna Pusić izjavila je da premijer Srbije Aleksandar Vučić "ima veći problem" nego što se ranije mislilo.

Izvor: Beta

"Vuèiæ ima veæi problem nego što se mislilo" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

127 Komentari

Sortiraj po:

Belka

pre 8 godina

Bacanjem akcenta na tudje probleme baca se senka na svoje. Ipak Hrvati treba da se bave svojim problemima a ne da ih guraju pod tepih.

Stankela Bg

pre 8 godina

@Marinko: Stvarno ne znam šta je više ''failed state'', Srbija ili vaša endehazija u kojoj se crtaju kukasti krstevi na svakom koraku, gde se patriotizmom smatra nacističko orgijanje i gde se prave pena partiji na plažama na kojima su zaklane hiljade ljudi. Da ne govorim o tome što vam je standard ništa bolji, a hvalite se Evropskom unijom. K'o da je neki civilizacijski domet razgraditi nacionalne interese radi ćara briselskih komesara, trećerazrednih američkih politikanata i nemačkih bankara. Slavonija vam je zapuštenija od nekih afričkih zemalja, bio i video. Srbija je u poređenju sa tim tamo Monte Karlo druže. Ono primorje vam šljaka preko leta i dva meseca posle, a onda depra i bezbanković. Vojska vam je na nivou varogasne brigade, a kulturu nikad i niste imali, osim precenjenih drama onog austrougarskog feldvebela Krleže, koga samo osoblje ''Esplanade'' smatra nekakvim gorostasom pisane reči. Od njega je i potekla ta komična teza o ''bizantincima i barbarogenima Srbima, od kojih kulturtregeri zagrebaćki ne mogu da dišu'', koja je inače temeljno ismejana u brojnim našim dramskim delima. Vi kultura?? Hahahah...Srbija je daleko od svojih vrhunaca, bivala je uspešnija kroz istoriju, to je tačno, trenutno malo bagujemo, jer se ne ližemo sa imperijalastima kao što vi uvek radite (temeljno i među prvima), pa to ima cenu. Ali i ovakvi kakvi smo, za vas smo druže-marka i po!U svakom pogledu! Vi to i znate, zato ste naš porod tamo sa onakvim bestijalnim besom satirali.

Kuba

pre 8 godina

Ako ce ova izjava da destabilise odnos izmedju nas i Hrvatske , to znaci da Hrvatska zapravo i nije dorasla da stoji rame uz rame sa Srbijom.

Dule

pre 8 godina

@Marinko: "...postoje nove kao izvor nesigurnosti (Sandzak i Vojvodina)... Znam da bi to neke u Hrvatskoj jako radovalo, ukljucujuci verovatno i tebe. Ali to zadovoljstvo vam necemo dati, iako sigurno radite na tome.

Marinko

pre 8 godina

Srbija je na zalost svih njenih susjeda "failed state" drzava u raspadu. Ne samo da gubi teritorije nego postoje nove kao izvor nesigurnosti (Sandzak i Vojvodina). Postoji predsjednik koji vuce zemlju Rusiji, a i premijer koji ju pokusava uvesti u EU, svako radi sto zeli, a i ovaj opskurni provincijalac Vulin, blebece stvari koje sa pijetetom zrtvama nema veze. koliko je ispao provincijalc je i to sto da govorimo o pravim zrtvama iz tog doba sva medijska paznja se usmjerava na ovu opskurnu osobu koja samo nanosi stetu Srbiji.

DIJABoLA

pre 8 godina

Može g.Pušić da priča šta hoće ali dokazano je da je Stepinac ustaški idelog i pokrovitelj a to znači saučesnih u ubistvima više stotina hiljada ljudi.

nostev

pre 8 godina

Drzava koja je u EU i dalje,ocigledno,nije za stabilizaciju odnosa,a samim tim sto hoce da proglase kardinala koji je bio u saradnji sa ustasama svetcem,to dokazuju.Bitno da se nama sve zamera.Vulin i Vucic su u potpunosti u pravu,a to sto istina boli,njihova je stvar.

joca

pre 8 godina

A šta vi poštujete? Samo se izdajete za evropski narod širokih shvatanja, a zatucani ste do zla boga i toliko zaslepljeni ulaskom u EU da više ne birate sredstva ne bi li ubrzali dobijanje članstva

VILA

pre 8 godina

Kako se samo vredjaju, a zapravo ih pogadja jedna suva istina.Pusiceva neka prica sta hoce, to nas ne treba da dotice, mnogo smo iznad toga.

ALMODOVAROVA

pre 8 godina

Takav Hrvatski mentalitet steti samo njima samima, mi smo samo bili iskreni i iako ta izjava mozda nije bila primerena trenutku, ne mogu je nazvati provocirajucom od strane Srbije.

Mislav

pre 8 godina

Zašto se ne smije reći tu a da se objavi da je Stepinac bio srpski vojnik u prvom ratu nakon što je dezertirao iz austro-ugarske vojske. To je naprosto činjenica, i da je učestvovao na solunskom frontu itd. Znači kao mladić, prije nego se zaredio i postao svecenik. Ne ulazeći u diskusiju uopce o njegovom zivotu uopce nakon tog perioda.

Gandalf

pre 8 godina

Problem Hrvata je u tome što nikada nisu bili objektivni. Prosto su sami sebe ubedili da su nedužni za dešavanja tokom rata devedesetih, pa im bude krivo što i ostatak sveta ne mogu da ubede u isto.

neznalica bgd

pre 8 godina

vidim da ima dosta "napaljenih" komentara, a mislim da vi niste shvatili poantu njezine izjave, naime, v. pusić je ateistica i čudno joj je da jedan političar uopće spominje nekakvog svećenika za političke okršaje danas u 21. stoljeću. kod nas je crkva u sukobu s sdp-om i samom v. pusić tako da i iz te perspektive izjava vašeg predsjednika djeluje još gluplje, a realno i je. služi samo da bi se vas srbe dodatno napalilo na nas hrvate i tužno vas je gledat da pušite takve spike.
(pozdrav iz zagreba, 24. jun 2015 23:34)

Bravo, ne znam kako je kod vas, ali ovi komentari jasno pokazuje logiku prosečnog gåasaca! Nema veze sto su nas ojadili, što su prizvali ceo svet da nas satre, što u dijaspori živi 5 milona srba koji su imali gde da pobegnu iz ove dzamahirije, što nem?mo bolnice, posao, što imamo samoubstva svakodnevno, što su izneli silan novac od ovog naroda ALI kad je u pitanju sukob sa komšijama, eee, tu stajemo iza naših dželata!!! To je da puknes od muke i prosto je ČUDO što još uvek postojimo! Nama nema spasa...

Joca

pre 8 godina

Mislim da je problem u Vama, mislim generalno na članove HR Vlade, zaslepljeni ste preuranjenim ulaskom u EU, da ne vidite dalje od svojih fotelja i interesa. Tvrdim držanjem jedne strane ne podstiču se dobri odnosi među komšijama, a g.Vulin je rekao samo istinu, svidelo se to nekome ili ne.

Dule

pre 8 godina

@Tony: "Hrvatska je članica NATO-a i EU. Gdje dalje!? :)"

Iz mulja nacionalizma i fasistickog sloja balkanskih plemena, koji gusi sve nas. A za to je potrebno suocavanje sa istorijom i borba protiv "vasih" i "nasih" neo-fasistickih krvopija. Tu nemoze ni EU, ni NATO pomoci. To je obavezna stvar svakog naroda i svake drzave.

Sofija 5

pre 8 godina

Istina uvek boli, tako da razumem bracu hrvate sto ih je pogodila ova izjava, ali moraju jednom da priznaju i da se pokaju i samo tako mozemo da krenemo dalje.

Giligan

pre 8 godina

E sad je pitanje da li Hrvati priznaju da je Stepinac bio ustaški vikar ili to negiraju i time ga aboliraju od odgovornosti za smrt brojnih nedužnih civila.

Dobrivoje Petkovic

pre 8 godina

Ako Hrvatska da relevante dokaze da je Alojz Stepinac bio svetac, verujem da će mnogi u Srbiji to prihvatiti. Međutim, za sada postoje relevantni istorijski dokazi da je Alojz Stepinac bio običan ratni zločinac čiji je cilj bio da istrebi pravoslavne vernike na prostoru NDH.

krle - dron

pre 8 godina

Pa naravno da ni Vucic nije ocekivao da ce imati tako veliki i neprijatan problem nego sto je mislio,kako je mogao ocekivati na mestu zlocina u Jadovnom gde su monstrumi ustase poklali preko 40-hiljada srbske dece,zena i staraca da ce u evropskoj hrvatskoj biti organizovane demonstracije podrske tom gnusnom zlocinu,sa time Vucic naravno nije mogao da racuna i hrvatska ministarka ga je svakako razumela,susedi bi morali svakako kod sebe da porade na suceljavanju sa svojom mracnom prosloscu i tu im evropa ocito mora pomoci inace ako se to nedogodi susedi ce posto su sve srbe poklali i proterali kad im ponovo padne mrak na oci poceti da kolju sta stignu tj.recimo nemce kojih je tamo u turizmu sve vise.....

Mira

pre 8 godina

Vučić se veoma korektno poneo kada je u pitanju izjava u vezi Stepinca. Napravite anketu da vidite šta bi bilo koji srbin izjavio u vezi pomenutog.

Mina

pre 8 godina

Hrvatska i hrvati ce kad tad morati pogledati istini u oci, jer bezanjem od istine ne mogu se amnestirati zlocini i nedela protiv civila samo zbog toga sto su druge nacionalnosti.

Srdjan Novi Sad

pre 8 godina

Pa ne simpatišem baš preterano lik i delo gosp.Vulina ali moram reći da je sve ono što je rekao apsolutno tačno.Apsolutno sve!!I mislim da je rečeno na pravom mestu.A gosp.Pusić misli da je veći problem to što Vučić u vladi ima Vulina nego što se u Hrvatskoj veličaju ustaše,salutira :"za dom spremni",crtaju kukasti krstovi po stadionima,razbijaju ćirilične table,daju se nazivi ulica po ustaškim koljačima....To baš nije nikakav problem.

balans

pre 8 godina

Hrvatska ima ozbiljan problem i sa Srbijom i sa samim sobom, a mi sa Hrvatskom nemamo probleme, i sve sto je receno u Vucicevim i Vulinomvim izjavama je istina...

Sale

pre 8 godina

Ne znam ko ima problem, ali recimo mislim da se o porasti fasizma u Hrvatskoj prica ne u Srbiji vec u EU i svetu.. To nikome ne ide u korist, posebno ne Hrvatima. Oni se moraju s time izboriti ako je moguce..

Nina

pre 8 godina

Pokusajem izdizanja i posmatranjem stvari sa nerealne visine, Hrvatska ne moze umanjiti ni jednu negativnu cinjenicu vezanu za svoju istoriju.

Wmb

pre 8 godina

@ (pozdrav iz zagreba, 24. jun 2015 23:34)
I nama je čudno što vi pušite spike skoro svaki dan vezano za Srbiju.U vašim medijima,što tv,što elektronskim,što pisanim,stalno Srbija.Mi smo vam za svakodnevnu upotrebu.Kod vas se ni najmanji politički poen ne može dobiti ni za mesto čistača u županiji ako se ne kaže nešto protiv Srbije.Skidate i lomite ćirilične table(kao da Srbi koriste jedini to pismo),iscrtavate svastike,veličate Pavelića i njegovog ustaškog popa proglašavate svecem.Nama držite neke lekcije a imali ste Jasenovac i Jadovno(jedini logor isključivo za decu u celom svetu).Ko tu ima problem i sa čim?Malo vi više poradite na sebi.Što što ste ušli u E.U. nije vam puno pomoglo.

Gazda Mitke

pre 8 godina

Dragi susedi, istina boli i nema dve istine, samo jedna. A obojica su samo rekli istinu. Da to nije istina ne bi vas toliko potreslo. I da, provincijalci nisu ljudi nize klase. Mislim da ste time vise o sebi rekli.

marija

pre 8 godina

Vulin je Vuciceva pesnica.
Voli on te komunjare Mire Markovic, najvise se para i stanova uzelo u to vreme, sta ce.
Jos i Mirjanu Markovic da dovedu i ekipa je na okupu.
Falice im samo Vesna Pesic, negde se zena izgubila.

Miloš Kosorić

pre 8 godina

Pozdrav iz Zagreba:Ipak bi vam ja preporučio da više povedete računa o ekonomiji i da nema potrebe da se branite od Srba jer vam od njih ne preti nikakva opasnost.

M.Popović

pre 8 godina

O njemu je istorija dala svoj sud.
Između Vas i Nas imamo tarabu.Ma gde bila, to je ogroman korak.Ljudi nisu ni svesni koliki je to korak. Mi sad možemo i sitnim i krupnim korakom u EU ili Nato, imamo zaokruženu teritoriju, nije nam država kao žvaka kad deca razvlače 'popine gaće' nemamo šta da negiramo ali parafraziraću Homera ('Plaši se Danajaca i kad darove nose') da potsetim: Stepinac je bio Solunac.

DR.

pre 8 godina

Vulinu ,bivsem Mirinom miljeniku treba zabraniti da se bavi politikom i ugrozava i Premijera i Srpski narod ,ali posle izbora ce se naci odgovarajuce mesto i za takve politicare?

botovi bez mozga

pre 8 godina

sns-u je zelja da hdz vlada Hrvatskom. Radi toga je seselj hvalio Josioovica, Vulin nabacuje zicer hdz-u itd. Naravno, i ja prezirem stepinca, zlocinackog sefa zlocinacke nvo, ali je u politici bitan trenutak jad se nesto kaze.

ko je prvi lažov?

pre 8 godina

Kad dobro razmislite (nemoguća misija za botove) shvatićete da nema Vučić problem. Problem imamo mi kojima je Vučić premijer. :(

Precanin

pre 8 godina

Postovani neupuceni komentatori, nije krstenje popunjavanje clanske kartice planinarskog drustva i prema pravilima pravoslavne crkve krstenje je neponovljiva sveta tajna tj. ne mozes se dva puta krstiti. Prema istim pravilima, oni koji prihvate katolicki obred krstenja ne mogu se vratiti u pravoslavlje.To je isto kao kad biste rekli da su ranohriscanski mucenici trebali povremeno da prihvataju mnogobozstvo da bi sacuvali zivot. Toga kod hriscana ne biva. I svakog postenog coveka, ciji su preci izgubili zivot od ustaskog noza, vredja bilo kakvo opravdavanje ljudi poput Stepinca. I ako je Stepinac, apostolski vojni vikar u NDH i nosilac Pavelicevog ordena za drzavne zasluge, blazeni ili svetav, Mihailovic je onda 13 apostol.

Velimir

pre 8 godina

Potpredsednica vlade Vesna Pusic je predsednica mocne stranke iz koje se regrutirala vecina hrvatskih ministara, ali uziva podrsku svega 2 odsto hrvatskih biraca. Momentalno je u trci za polozaj za celnicu UN i dobro pazi sta govori ako bi sebe predstavila kao faktor pomirenja u regionu pod parolom "zaboravimo proslost, pogotovo ako je na stetu Hrvatske". Kardinal Stepinac je posle 2. svetskog rata rata osudjen na progonstvo u rodno selo, sudjeno mu je u Zagrebu. Nema sumnje da je blisko saradjivao sa ustaskom NDH i sprovodio njihovu politiku genocida. No, ima i gorih rimokatolickih svetaca! Usput, i Srbija je imala svog Nedica i svoje logore za neistomisljenike. A u proslom ratu ni slavljeni patrijarh Pavle nije cist, svetom vodicom je delio blagoslov profi ubicama na celu sa Arkanom. Svi imaju putera na glavi.

Jul je kuul

pre 8 godina

Vulin ovom izjavom se dodvorava nacionalistima zarad svoje licne koristi, svesno nanoseci stetu celoj državi! Polako ali sigurno tenzije sve vise rastu u regionu zahvaljujuci nekom Vulinu i slicnima sa svih strana.

srbos

pre 8 godina

Svi se civilizovanije ponasaju od nas. To su cinjenice. Mi svakoga vredjamo, ponizavamo. Čak ni političari nema nivo civilizovanog kontakta. Što je zapanjujuće i zabrinjavajuće, da nam je i omladina zadojena mržnjom, naročito njihovo reagovanje i podrška Vučiću povodom Srebrenice. Omladina je uvek bila avangarda slobode i prijateljstva.

Ljubo

pre 8 godina

I vi sami znate da je Vulin u pravu, rekao vam je ono sto vas boli a vi se postavljate i dalje oholo a ne vidite mesto odakle je to rekao a ima takvih grobnica po Hrvatskoj veoma mnogo. Nisu u te jame ustase bacale cvece vec zene, decu, ljude i to Srbe, i sad Srbin ne sme o tome pricati, ma ima da prica i pricace uvek!!!! A sto se Blajburga tice i tu je Vulin u pravu, to je najbolje rekao i gospodin Mesic.

djuro

pre 8 godina

Sve i da je licno bio antifasista (za sta n
e postoji niti jedan dokaz), i sve da je unijatio Srbe s namerom da ih zastiti (za sta tek ne postoje dokazi), Stepinac je bio na celu katolickog klera u Hrvatskoj u vreme kada je ovaj aktivno ucestvovao u genocidu nad Srbima. Sta tu ima nejasno? Ova gospoda i gospodje evropejci - rece neko ateisti (mogu misliti) - iz Hrvatske ovakvim izjavama i stavovima ne brane Hrvatsku, katolicku crkvu i Stepinca, vec samo pokazuju uzasavajuce nizak nivo svoje ljudskosti i mentalne higijene. Nije da sam nesto iznenadjen, ali se ozbiljno pitam postoji li neki nivo ispod kog nisu spremni da se spuste.

Svasta

pre 8 godina

Vučić ima veliki problem jer sve što Vučić preko dana u "dobrosusedskim" odnosima izgradi to njegovi saradnici preko noći sruše. (Sasvim svejedno da li sa dobrim ili iskrenim namerama...)
(Branimir, 24. jun 2015 23:04)

Totalno pogresno. Vulin prica ono sto Vucic precuti. Zbog toga je i ministar i to rada - oblasti sa kojom u zivotu nije imao veze.

NEK se javi autor statue!

pre 8 godina

Pokušavaju da uliju jednoumlje. da diktiraju ko sta kako mora da razmišlja a to ne provincializam. Već koketiranje sa moralom koji jeocevidno izgubljen u svetu humanih vrednosti

nebitno

pre 8 godina

nijednog trenutka ovde nisam procitao da su doticni iz Srbije spomenuli hrvatsku vladu, nego direktno izjavom o stepincu, zapravo su napali Rimokatolicku crkvu, stvarno ne razumem zasto onda ministarka Pusić ovo smatra uvredom na račun hrvatske vlade i države,da li je ona ministarka papske ili hrvatake države?zemlja koja kao liberalna, demokratska članica EU ne sme praviti od crkve drzavnu i jedinu legitimnu versku ustanavu sto cine braneci Stepinca, kao i uvek! ni kod nas nije mnogo bolje...vernik jesam ali podhitno verskim ustanovama oduzeti sve privilegije, koje imaju, na čitavom Balkanu, i jednom za svagda ukinuti povezanost vere i nacije...zašto jedan katolik ne bi sebe smatrao Srbinom ili obrnuto?

Bezimeni kome retko objavljuju komentare

pre 8 godina

@sale, ljudi poput tebe koji cin prisilnog pokrstavanja smatraju prihvatljivim su ili teski balvani ili pokvareni do srzi. Hrvati onomad provristase kad je Nikolic bunjevackoj deci poklonio bukvar na cirilici. Sto onda nisi savetovao Hrvatima da ne dizu galamu bez potrebe jer ima da se kupe knjige i na latinici?

Feud

pre 8 godina

Napokon nekih normalnih komentara i sa jedne a i druge strane, pocelo se razmisljati glavom, veliko bravo i za hr. i za sr. Nedozvolimo da nam ovaj polusvet od piliticara prodaje nacionalizam za ekonomiju!

ugly nagli

pre 8 godina

Taj Stepinac je u celoj ovoj priči sredstvo. Treba biti jako glup da se dva naroda, koja su planirana da budu istrebljena do kraja ovog stoleća, a to su srpski i hrvatski, sukobljavaju oko nečega što se desilo pre sedamdeset i više godina.Šta tu ima da se raščišćava? Srbi i Hrvati, aman, je li vam stalo da živite u novom vremenu? Ili ćete da se stalno vraćate u vremena međusobnog ubijanja? Dok se vi uništavate, drugi se raduju...

SNS APOKALYPSE

pre 8 godina

Njima je svetac a nama je zlocinac.Sve zavisi ko si i kako su te ucili.Mozemo sad zbog toga i ratovati ali svako brani svoju istinu.I svi su u pravu i svi su u krivu.

Boki

pre 8 godina

Ako Hrvatski politicari veruju da je Stepinac zaista svetac onda nije ni cudo sto se u Hrvatskoj i dalje velica nacizam, crtaju kukasti krstovi na stadionima, itd.
To sto se Hrvatska nalazi danas u Evropskoj Uniji je jos vise obavezuje da se konacno suoci sa svojom prosloscu a ne da njeni politicari cinicno reaguju sa nebuloznim izjavama kao sto je ova o nekakvom provincijalizmu, kakva glupost. I tek onda kada Hrvatska kao drzava sustinski prihvati kritican stav prema svojoj sopstvenoj istoriji i iskreno se odrekne ustastva tek je onda moguce pravo pomirenje na Balkanu.

Dex

pre 8 godina

Mislim da bi hrvatski politicari trebalo da brinu o izjavama svojih drzavljana koji su antisrpski orjentisani, ne o izjavama srpskog premijera.

Miki

pre 8 godina

zjava o kardinalu Stepincu "za katoličke vernike vređanje najdubljih osećaja, za Hrvate ponižavajuća..." A da li proglašenje Stepinca za sveca vređa najdublja osećanja pravoslavnih vernika, i da li je za Srbe to ponižavajuće? Ako idemo istim reprocitetom(mada ovo ne može da se uporedi), ajmo da SPC proglasi za sveca Dražu Mihajlovića, pa da vidimo reakcije iz Hrvatske.
(srkiboy82, 24. jun 2015 18:42)

SPC je odavno proglasila za sveca fašističkog ideologa Nikolaja Velimirovića. Za svece i "žrtve komunističkog terora" su proglašeni i neki sveštenici koji su poginuli kao četnici, prethodno dobro okrvavivši ruke (Milorad Vukojčić, "pop Maca").
Što se Draže Mihailovića tiče, isti princip po kome je Draža rehabilitovan (sudio mu je komunistički ideologizovani sud, pa suđenje nije bilo fer), može da se primeni i na presudu Alojziju Stepincu posle 2. svetskog rata.

Lea

pre 8 godina

Ako su u temelje tudje hrvatske kuce ugradjene srpske kosti, dobro vaspitanje domacina je da ne vredja i ponizava grobove koji su temelji njegove kuce.

Nesko Nedic

pre 8 godina

Proglašenje Stepenica za sveca je politički režirani skandal kojim Katolička crkva pere svoju biografiju a tek u drugoj instanci i mračnu istorijsku sekvencu jednog svog vernog naroda. Kad isti ljudi smatraju D. Mihailovića najvećim zločincem s Stepinca svecom, onda je to nepodnošljiva dvoličnost i sumrak razuma i dobrih namera. Mihailovic naravno nije bio svetac ali i zadrti neokomunista mora priznati da nikako ne moze stati i red sa jednim ustaskim vikarom. Umesto pape, uspomenu na njega uzdigli su americki i francuski predsednik, pa o ovom apsurdnom poredjenju pametnom dosta

Kanonizujte Stepinca,Vatikan je i gora zla činio!

pre 8 godina

Jedna stvar,hrvatska mora da stvara svoju historiju!Jednostavno ova trenutna beda od iste koja stane u sat-dva emisiju na History kanalu,gde se svaka njihova epoha prikazuju non stop kroz dva ribara kako šetaju obalom mora i završava imenom tadašnjeg vladara da bi kao krešendo UVEK ZA SVAKU EPOHU I VLADARA došlo "ipak nema pisanih i pouzdanih dokaza o ovome,ali se ZNA da je tako bilo"!
Da izvinete,pa zar vam ovo ne liči na obične pripovedačke pomije?!A namena istih je da budu temelj nacionalne svesti!Gledajte dokle ide ta psihološka igra rečima.U ne znam kom dobu srednjeg veka,za sve okolne zemlje te zamišljene hrvatske postoje pisani podaci i SVE su tog momenta GRCALE U STRAŠNIM RATOVIMA.E,pošto o hrvatskoj,kao i uvek nema pisanih podataka,smatra se da je vladar taj i taj o kom nema,pogodite šta,pisanih podataka vodio zemlju mirno i da mir i blagostanje nikad nisu bili zanimljivi te zato niko nije pisao o hrvatima!Da li možete verovati da postoje MOZGOVI kojima je ovo sveta ISTINA!Kakva bajka!Cela Evropa gori,samo hrvati žive u edenu,a taj fenomen je nezanimljiv za istoričare da to zabeleže :D!

Drugo,da celu NDH kanonizuju...NDH nije jedan pontonski most napravila za vreme trajanja.Sav uspeh i praktični rezultat uobličen je na Srpskim mukama i pokrštavanju!Za to su stvoreni,za to su uzgajani,nesposobni za išta vredno pomena.Onaj ko kanonizuje bilo koga iz takve tvorevine vređa sam sebe i veru koja ga prihvata.Druge vređa tek onoliko koliko im je neznanje!

Beobrad

pre 8 godina

Da postuje ukucane koji su poklali toliku srpsku nejac i narod?!
Iz kog paralelnog sveta dolazi ova Hrvatska, da li je moguce da su toliko sizofreni da ocite zlocine i zlocince proglasavaju za heroje i svece, a zlocine amnestiraju nekom svojom virtualnom istinom!
Bas su poverovali u "bratstvo i jedinstvo" kojim je Tito hteo sve HR zlocine nad Srbima da baci pod tepih!
Pa tesko da tako ogromno zlo poput Jasenovca, Jadovna i ostalih logora moze jedan Tito da obrise!
Skrivena istina vapi za svetloscu, i uvek je nadje, nikako da nauce osnovne postulate zivota!

mlekadzija

pre 8 godina

Ni V. Pusic ne moze da prevazidje problem mracnog razdoblja hrvatske proslosti...istoriju ne mozete promeniti ma kakve napore cinili u tom pravcu. A. Stepinac je bio duhovni otac poznatom koljacu iz Jasenovca fra Majstorovicu. Istakao se s upotrebom srboseka g. Pusic.

sale

pre 8 godina

Problem stepinca nije jednostavan i mislim da bi drzava trebala ozbiljno i krajnje objektivno da se pozabavi ulogom tog coveka u drugom svestkom ratu i da to prezentuje narodu. Koliko se razumem taj covek je pokrstavao pravoslavce u katolike za vreme paveliceve vladavine...prvo pitanje koje se namece...ko je branio pokrstenim srbima nakon drugog svetskog rata da se prosto i jednostavno vrate pravoslavlju i srpstvu. Nemojte mi samo reci da su to bili komunisti jer se posle rata na popisu stanovnistva svako mogao izjasniti kao srbin ako to zeli. Koliki je uopste broj ljudi koji su se vratili nazad? Da li neko ima taj podatak? Logicno je pretpostaviti ogromna vecina jer ako nije tako onda mi srbi imamo neki problem dok nas je tako lako preobratiti. Druga stvar... sta bi se desilo sa tim srbima da nisu bili pokrsteni? Ili bi bili ubijeni ili proterani.. uglavnom ne bi ih bilo vise u hrvatskoj. I trece i najbitnije je koji je bio motiv stepinca prilikom pokrstavanja? da li da spasi ljude od smrti ili da istrebi pravoslavce? ili mozda i jedno i drugo? Odgovor na trece pitanje krije da li mi mozemo prihvatiti da ga katolicka crkva proglasava svecem. Ukoliko je spasavao ljude onda njegovo proglasenje za sveca moze da se razume ali ukoliko je pokrstavao sa namerom istrebljenja pravoslavaca onda ce cin proglasenja za sveca samo poslati poruku da je zelja vatikana za pomirenjem izmedju katolicke i pravoslavne crkve lazna sto mislim da nikom nije u interesu.

pozdrav iz zagreba

pre 8 godina

vidim da ima dosta "napaljenih" komentara, a mislim da vi niste shvatili poantu njezine izjave, naime, v. pusić je ateistica i čudno joj je da jedan političar uopće spominje nekakvog svećenika za političke okršaje danas u 21. stoljeću. kod nas je crkva u sukobu s sdp-om i samom v. pusić tako da i iz te perspektive izjava vašeg predsjednika djeluje još gluplje, a realno i je. služi samo da bi se vas srbe dodatno napalilo na nas hrvate i tužno vas je gledat da pušite takve spike.

pozdrav iz zagreba

pre 8 godina

zapravo, sad kako razmišljam, sve sam skloniji vjerovat teoriji zavjere. današnja anketa pokazuje da je sdp prešao u vodstvo nad fašističkim hdz-om, a sad će i sdp imat priliku pokazat svoje domoljubno lice braneći nas od srba, te tako učvrstit svoje vodstvo, makar nam je ekonomija u rasulu.

Slava

pre 8 godina

U poslednjim ratovima koje smo vodili nasa pravosl.crkva nema kojeg zlocinca nije osvestala pa cak i one egzekutore u Srebrenici.To sam gledao na TV-u i tadsnja vlast ih je predstavljala kao heroje.Danasnja vlast je tu negde.

Branimir

pre 8 godina

Svi su, na ovu temu, rekli ono što se očekivalo da će da kažu ali to nije bitno. U pravu je gospođa Pusić, Vučić ima veliki problem jer sve što Vučić preko dana u "dobrosusedskim" odnosima izgradi to njegovi saradnici preko noći sruše. (Sasvim svejedno da li sa dobrim ili iskrenim namerama...)

tony

pre 8 godina

@"Hrvatska ima problem sa samom sobom.Kada raščiste ružne stvari iz svoje prošlosti onda će moći da krenu dalje."

Hrvatska je članica NATO-a i EU. Gdje dalje!? :)

Realan1

pre 8 godina

Stvarno ne vidim zašto bi Vučić imao problem kad stvarno je dobro izjavio da Stepinac nije svetac. Ako je to problem onda Vesna ne zna ništa o svecima.

Евроскептик

pre 8 godina

Степинац је био усташки викар. И на Интернету се могу пронаћи фотографије тог осуђеног злочинца како благосиља усташке крвнике. Истина боли госпођо Пусић?!

Stinx

pre 8 godina

Nije mi jasno kako se Vulinn setio Stepinca i sta mu je trebalo da laprda. Sad ga Vucic kao pravda. Zena im je lepo rekla da se ponasaju kao deca a ne kao drzavnici ili nosioci drzavnih funkcija. I zapravo je upravu, jer nisu dostojni funkcija koje imaju. Samo im jos Nikolic treba dodati svoje misljenje da cirkus bude potpun.

probud

pre 8 godina

Ostavimo proslost tamo gde joj je mesto, niko ne moze da zaboravi sta se desilo na obe strane, gomila neduznih ljudi je stradala,ali premijer Vučić je najmanje kriv za bilo cije izjave i zaista želi da ima što bolje odnose sa Hrvatskom.

Prvoslava Radičević

pre 8 godina

Zaboravlja se - (ne)namerno? - da se sve ovo dešava u jeku predizborne kampanje u Hrvatskoj. Da li gg. Vulin i Vučić žele da HDZ pobedi na predstojećim parlamentarnim izborima?

Nikola

pre 8 godina

Velika je greška sa Hrvatskom se prepucavati koliko god smo u pravu a još gore davati izjave koje samo štete treba samo pametno,mirno,pomirljivo i lukavo ali za to osim premijera izgleda niko nema kapaciteta nažalost.Hrvatska je mezimica Nemaćke,EU i NATO,katolici,etnički čista na našu žalost,ima tampon zonu od ovog našeg Balkanskog lonca gde svi hoće svoju državu,tako da bilo kakva sporenja i iskrice sa njima samo mogu da nam štete,jeste teško ali što pre to utuvimou glavu to jedan korak više u očuvanju majke Srbije.

Branko00

pre 8 godina

Hrvatska nije raskrstila sa svojiom prosloscu i svojim zlodelima oje je vrsila u prvom i drugom svetskom ratu i ne primereno je da ona nekom upucuje kritike pogotovo braneci coveka koji to nikako ne zasluzuje.

Bojan

pre 8 godina

Gledajte vi svoje dvoriste, sto se kaze u narodu prvo pocisti svoje dvoriste, pa onda komentarisi tudje.Hrvatska kao niko propagira nacionalizam, oni pricaju o necem, nego gde su vam table sa cirilicnim pismom.

Tijana 313

pre 8 godina

Bez obzira na dogadjanja iz dalje i bliže istorije, mi smo danas spremni da sa vama gradimo bolje odnose. Jedini koji imaju neki problem su hrvatski političari, i to imaju vrlo ozbiljne ekonomske probleme sa kojima bi im bilo bolje da se suoče i počnu da ih rešavaju, jer mislim da ni njihovim gradjanima ovakva retorika ne može više da nadomesti prazninu u novčanicima.

šone

pre 8 godina

Kaže gospođa Pusić da treba poštovati domaćina... Naravno gospođo, kod mene kad uđete u kuću ćete dobiti poslednje parče hleba, neću Vas dočekati sa "ima još mesta u jami", gospođo... Čujete li vi Hrvati sebe uopšte?

BG

pre 8 godina

Dok politicari sviraju, hrvatski i srpski nacionalisti igraju, a igri se ne vidi kraja tako da smo mi normalan svet naj$%^#$%& sa svima njima zajedno.

sasa.lukic

pre 8 godina

Revizija istorije Drugog svetskog rata od strane pojedinih krugova u Hrvatskoj je zabrinjavajuca. Prema svim dosadasnjim naucnim saznanjima koji su potkrepljeni istorijskim izvorima uloga Stepinca u WW2 je krajnje problematicna. Srbija i Hrvatska moraju dalje, a istorija neka bude ostavljena struci.

Igor

pre 8 godina

Čovjek je samo rekao istinu,nikoga nije vrijeđao,a istina se mora reći.

Da,istina mnogo boli nekad ali to je hrvatska istorija i oni moraju da se suoče sa tim.

Marko

pre 8 godina

Istina boli i uvek je bolela.

Pa ne znam ko ima veći problem da li Hrvatska ili Srbija, nije Vučić pevao za dom spremni, nije Vučić išao da se pokloni Ante Paveliću na grob, negi je to uradio Davor Šuker predsednik Hrvatskog fudbalskog saveza, nije Vučić u Splitu na sred terena iscrtao kukasti krst.

Zašto je sporno reći da je Stepinac sarađivao sa ustašama, zašto je sporno reći da je Kolinda Kitarević polagala venac na grob Ante Pavelića.

I kada Hrvatska kao takva treba dam drži lekcije, stvarno smešno.

Umesto što prozivate Srbiju, uradite nešto za svoj narod i svoju ekonomiju, pošto koliko sam pročitao i vama sleduje Grčki scenario, i vama preti bankrot, pa uradite nešto po tom pitanju.

Klodet

pre 8 godina

Ne, Hrvatska ima velik problem suocavanja sa zlodelima koje je cinio ustaski rezim. Najbolje bi im bilo da izbegavaju takve teme. Pogodila ih je istina koju su Vucic i Vulin rekli o Stepincu.

Beda tada, beda i sada...jer smo glupi

pre 8 godina

Izjava o kardinalu Stepincu "za katoličke vernike vređanje najdubljih osećaja, za Hrvate ponižavajuća..." A da li proglašenje Stepinca za sveca vređa najdublja osećanja pravoslavnih vernika, i da li je za Srbe to ponižavajuće? Ako idemo istim reprocitetom(mada ovo ne može da se uporedi), ajmo da SPC proglasi za sveca Dražu Mihajlovića, pa da vidimo reakcije iz Hrvatske.
(srkiboy82, 24. jun 2015 18:42)

A kakve veze ima Draza Mihajlovic sa recimo Ante Pavelicem ili Alojzijem Stepincom? Neki znak jednakosti izmedju te trojice ne moze se postaviti. Ante Pavelic i A. Stepinac su sve uradili da zastite hrvatski narod, pri cemu su aktivno radili na unistenju Srba u HR (A. Pavelic), ili precutno odobravali (A. Stepinac), to isto. Sta je za to vreme radio onaj jadnik, D. Mihajlovic? Stitio srpski narod?

Deda Steva

pre 8 godina

Pa malo ljudskog dostojanstva i sledljivosti ne bi stetilo ni gospodji Pusic niti gospodji Kitarovic. Vucic jeste premijer jedne ozbiljne drzave, ali nikako nije " tata" bilo kome pa ni gosn Vulunu da mu drzi bilo kakve pridike. On je predsednik jedne parlamentarne stranke a to one gube iz vida. Mislim da bi se obe gospodje mogle zagledati u svoje dvoriste, malo pospremiti nered po njemu, pa tek onda drzati slovo bilo kom, a po namanje Vucicu, koji je u svojoj retorici nadmasio cak i ono sto one ne sanjaju izgovoriti.

srkiboy82

pre 8 godina

Izjava o kardinalu Stepincu "za katoličke vernike vređanje najdubljih osećaja, za Hrvate ponižavajuća..." A da li proglašenje Stepinca za sveca vređa najdublja osećanja pravoslavnih vernika, i da li je za Srbe to ponižavajuće? Ako idemo istim reprocitetom(mada ovo ne može da se uporedi), ajmo da SPC proglasi za sveca Dražu Mihajlovića, pa da vidimo reakcije iz Hrvatske.

krivovirac

pre 8 godina

Istina je teška i bolna, zato vas i pogađa. možete vi hvati da se perete do sutra, da izmišljate novu istoriju, ali dela vaša ostaju. Vi ste bili deo nacistićke i ustaške tvorevine do 1944 godine!

Veverica

pre 8 godina

Cinjenica da se konstantno pominje proslost, pa i zivi u okvirima iste govori o patologiji iz koje Srbija i drzave regiona ne mogu jednostavno pronaci izlaz. Zapravo, gubljenje vremena na ovakve i slicne price koje su posledica neadekvatne interakcije Srbije i razlicitih drzava regiona, dovodi do prepreka drustvenom progresu.

taja

pre 8 godina

Vučić je odlaskom na unauguraciju hrvatske predsednice pokazao da mu je stalo do unapređenja bilateralnih odnosa Srbije i Hrvatske. Mislim da je potrebno smiriti strasti, kako bi se nastavio proces pomirenja dve države.

krivovirac

pre 8 godina

Istina je teška i bolna, zato vas i pogađa. možete vi hvati da se perete do sutra, da izmišljate novu istoriju, ali dela vaša ostaju. Vi ste bili deo nacistićke i ustaške tvorevine do 1944 godine!

Klodet

pre 8 godina

Ne, Hrvatska ima velik problem suocavanja sa zlodelima koje je cinio ustaski rezim. Najbolje bi im bilo da izbegavaju takve teme. Pogodila ih je istina koju su Vucic i Vulin rekli o Stepincu.

srkiboy82

pre 8 godina

Izjava o kardinalu Stepincu "za katoličke vernike vređanje najdubljih osećaja, za Hrvate ponižavajuća..." A da li proglašenje Stepinca za sveca vređa najdublja osećanja pravoslavnih vernika, i da li je za Srbe to ponižavajuće? Ako idemo istim reprocitetom(mada ovo ne može da se uporedi), ajmo da SPC proglasi za sveca Dražu Mihajlovića, pa da vidimo reakcije iz Hrvatske.

Igor

pre 8 godina

Čovjek je samo rekao istinu,nikoga nije vrijeđao,a istina se mora reći.

Da,istina mnogo boli nekad ali to je hrvatska istorija i oni moraju da se suoče sa tim.

Marko

pre 8 godina

Istina boli i uvek je bolela.

Pa ne znam ko ima veći problem da li Hrvatska ili Srbija, nije Vučić pevao za dom spremni, nije Vučić išao da se pokloni Ante Paveliću na grob, negi je to uradio Davor Šuker predsednik Hrvatskog fudbalskog saveza, nije Vučić u Splitu na sred terena iscrtao kukasti krst.

Zašto je sporno reći da je Stepinac sarađivao sa ustašama, zašto je sporno reći da je Kolinda Kitarević polagala venac na grob Ante Pavelića.

I kada Hrvatska kao takva treba dam drži lekcije, stvarno smešno.

Umesto što prozivate Srbiju, uradite nešto za svoj narod i svoju ekonomiju, pošto koliko sam pročitao i vama sleduje Grčki scenario, i vama preti bankrot, pa uradite nešto po tom pitanju.

taja

pre 8 godina

Vučić je odlaskom na unauguraciju hrvatske predsednice pokazao da mu je stalo do unapređenja bilateralnih odnosa Srbije i Hrvatske. Mislim da je potrebno smiriti strasti, kako bi se nastavio proces pomirenja dve države.

šone

pre 8 godina

Kaže gospođa Pusić da treba poštovati domaćina... Naravno gospođo, kod mene kad uđete u kuću ćete dobiti poslednje parče hleba, neću Vas dočekati sa "ima još mesta u jami", gospođo... Čujete li vi Hrvati sebe uopšte?

Евроскептик

pre 8 godina

Степинац је био усташки викар. И на Интернету се могу пронаћи фотографије тог осуђеног злочинца како благосиља усташке крвнике. Истина боли госпођо Пусић?!

probud

pre 8 godina

Ostavimo proslost tamo gde joj je mesto, niko ne moze da zaboravi sta se desilo na obe strane, gomila neduznih ljudi je stradala,ali premijer Vučić je najmanje kriv za bilo cije izjave i zaista želi da ima što bolje odnose sa Hrvatskom.

sasa.lukic

pre 8 godina

Revizija istorije Drugog svetskog rata od strane pojedinih krugova u Hrvatskoj je zabrinjavajuca. Prema svim dosadasnjim naucnim saznanjima koji su potkrepljeni istorijskim izvorima uloga Stepinca u WW2 je krajnje problematicna. Srbija i Hrvatska moraju dalje, a istorija neka bude ostavljena struci.

Deda Steva

pre 8 godina

Pa malo ljudskog dostojanstva i sledljivosti ne bi stetilo ni gospodji Pusic niti gospodji Kitarovic. Vucic jeste premijer jedne ozbiljne drzave, ali nikako nije " tata" bilo kome pa ni gosn Vulunu da mu drzi bilo kakve pridike. On je predsednik jedne parlamentarne stranke a to one gube iz vida. Mislim da bi se obe gospodje mogle zagledati u svoje dvoriste, malo pospremiti nered po njemu, pa tek onda drzati slovo bilo kom, a po namanje Vucicu, koji je u svojoj retorici nadmasio cak i ono sto one ne sanjaju izgovoriti.

Realan1

pre 8 godina

Stvarno ne vidim zašto bi Vučić imao problem kad stvarno je dobro izjavio da Stepinac nije svetac. Ako je to problem onda Vesna ne zna ništa o svecima.

Veverica

pre 8 godina

Cinjenica da se konstantno pominje proslost, pa i zivi u okvirima iste govori o patologiji iz koje Srbija i drzave regiona ne mogu jednostavno pronaci izlaz. Zapravo, gubljenje vremena na ovakve i slicne price koje su posledica neadekvatne interakcije Srbije i razlicitih drzava regiona, dovodi do prepreka drustvenom progresu.

Nikola

pre 8 godina

Velika je greška sa Hrvatskom se prepucavati koliko god smo u pravu a još gore davati izjave koje samo štete treba samo pametno,mirno,pomirljivo i lukavo ali za to osim premijera izgleda niko nema kapaciteta nažalost.Hrvatska je mezimica Nemaćke,EU i NATO,katolici,etnički čista na našu žalost,ima tampon zonu od ovog našeg Balkanskog lonca gde svi hoće svoju državu,tako da bilo kakva sporenja i iskrice sa njima samo mogu da nam štete,jeste teško ali što pre to utuvimou glavu to jedan korak više u očuvanju majke Srbije.

Bojan

pre 8 godina

Gledajte vi svoje dvoriste, sto se kaze u narodu prvo pocisti svoje dvoriste, pa onda komentarisi tudje.Hrvatska kao niko propagira nacionalizam, oni pricaju o necem, nego gde su vam table sa cirilicnim pismom.

Branko00

pre 8 godina

Hrvatska nije raskrstila sa svojiom prosloscu i svojim zlodelima oje je vrsila u prvom i drugom svetskom ratu i ne primereno je da ona nekom upucuje kritike pogotovo braneci coveka koji to nikako ne zasluzuje.

tony

pre 8 godina

@"Hrvatska ima problem sa samom sobom.Kada raščiste ružne stvari iz svoje prošlosti onda će moći da krenu dalje."

Hrvatska je članica NATO-a i EU. Gdje dalje!? :)

Dobrivoje Petkovic

pre 8 godina

Ako Hrvatska da relevante dokaze da je Alojz Stepinac bio svetac, verujem da će mnogi u Srbiji to prihvatiti. Međutim, za sada postoje relevantni istorijski dokazi da je Alojz Stepinac bio običan ratni zločinac čiji je cilj bio da istrebi pravoslavne vernike na prostoru NDH.

Tijana 313

pre 8 godina

Bez obzira na dogadjanja iz dalje i bliže istorije, mi smo danas spremni da sa vama gradimo bolje odnose. Jedini koji imaju neki problem su hrvatski političari, i to imaju vrlo ozbiljne ekonomske probleme sa kojima bi im bilo bolje da se suoče i počnu da ih rešavaju, jer mislim da ni njihovim gradjanima ovakva retorika ne može više da nadomesti prazninu u novčanicima.

Wmb

pre 8 godina

@ (pozdrav iz zagreba, 24. jun 2015 23:34)
I nama je čudno što vi pušite spike skoro svaki dan vezano za Srbiju.U vašim medijima,što tv,što elektronskim,što pisanim,stalno Srbija.Mi smo vam za svakodnevnu upotrebu.Kod vas se ni najmanji politički poen ne može dobiti ni za mesto čistača u županiji ako se ne kaže nešto protiv Srbije.Skidate i lomite ćirilične table(kao da Srbi koriste jedini to pismo),iscrtavate svastike,veličate Pavelića i njegovog ustaškog popa proglašavate svecem.Nama držite neke lekcije a imali ste Jasenovac i Jadovno(jedini logor isključivo za decu u celom svetu).Ko tu ima problem i sa čim?Malo vi više poradite na sebi.Što što ste ušli u E.U. nije vam puno pomoglo.

Ljubo

pre 8 godina

I vi sami znate da je Vulin u pravu, rekao vam je ono sto vas boli a vi se postavljate i dalje oholo a ne vidite mesto odakle je to rekao a ima takvih grobnica po Hrvatskoj veoma mnogo. Nisu u te jame ustase bacale cvece vec zene, decu, ljude i to Srbe, i sad Srbin ne sme o tome pricati, ma ima da prica i pricace uvek!!!! A sto se Blajburga tice i tu je Vulin u pravu, to je najbolje rekao i gospodin Mesic.

pozdrav iz zagreba

pre 8 godina

zapravo, sad kako razmišljam, sve sam skloniji vjerovat teoriji zavjere. današnja anketa pokazuje da je sdp prešao u vodstvo nad fašističkim hdz-om, a sad će i sdp imat priliku pokazat svoje domoljubno lice braneći nas od srba, te tako učvrstit svoje vodstvo, makar nam je ekonomija u rasulu.

Gazda Mitke

pre 8 godina

Dragi susedi, istina boli i nema dve istine, samo jedna. A obojica su samo rekli istinu. Da to nije istina ne bi vas toliko potreslo. I da, provincijalci nisu ljudi nize klase. Mislim da ste time vise o sebi rekli.

Srdjan Novi Sad

pre 8 godina

Pa ne simpatišem baš preterano lik i delo gosp.Vulina ali moram reći da je sve ono što je rekao apsolutno tačno.Apsolutno sve!!I mislim da je rečeno na pravom mestu.A gosp.Pusić misli da je veći problem to što Vučić u vladi ima Vulina nego što se u Hrvatskoj veličaju ustaše,salutira :"za dom spremni",crtaju kukasti krstovi po stadionima,razbijaju ćirilične table,daju se nazivi ulica po ustaškim koljačima....To baš nije nikakav problem.

Precanin

pre 8 godina

Postovani neupuceni komentatori, nije krstenje popunjavanje clanske kartice planinarskog drustva i prema pravilima pravoslavne crkve krstenje je neponovljiva sveta tajna tj. ne mozes se dva puta krstiti. Prema istim pravilima, oni koji prihvate katolicki obred krstenja ne mogu se vratiti u pravoslavlje.To je isto kao kad biste rekli da su ranohriscanski mucenici trebali povremeno da prihvataju mnogobozstvo da bi sacuvali zivot. Toga kod hriscana ne biva. I svakog postenog coveka, ciji su preci izgubili zivot od ustaskog noza, vredja bilo kakvo opravdavanje ljudi poput Stepinca. I ako je Stepinac, apostolski vojni vikar u NDH i nosilac Pavelicevog ordena za drzavne zasluge, blazeni ili svetav, Mihailovic je onda 13 apostol.

Mina

pre 8 godina

Hrvatska i hrvati ce kad tad morati pogledati istini u oci, jer bezanjem od istine ne mogu se amnestirati zlocini i nedela protiv civila samo zbog toga sto su druge nacionalnosti.

Mira

pre 8 godina

Vučić se veoma korektno poneo kada je u pitanju izjava u vezi Stepinca. Napravite anketu da vidite šta bi bilo koji srbin izjavio u vezi pomenutog.

Nina

pre 8 godina

Pokusajem izdizanja i posmatranjem stvari sa nerealne visine, Hrvatska ne moze umanjiti ni jednu negativnu cinjenicu vezanu za svoju istoriju.

nostev

pre 8 godina

Drzava koja je u EU i dalje,ocigledno,nije za stabilizaciju odnosa,a samim tim sto hoce da proglase kardinala koji je bio u saradnji sa ustasama svetcem,to dokazuju.Bitno da se nama sve zamera.Vulin i Vucic su u potpunosti u pravu,a to sto istina boli,njihova je stvar.

krle - dron

pre 8 godina

Pa naravno da ni Vucic nije ocekivao da ce imati tako veliki i neprijatan problem nego sto je mislio,kako je mogao ocekivati na mestu zlocina u Jadovnom gde su monstrumi ustase poklali preko 40-hiljada srbske dece,zena i staraca da ce u evropskoj hrvatskoj biti organizovane demonstracije podrske tom gnusnom zlocinu,sa time Vucic naravno nije mogao da racuna i hrvatska ministarka ga je svakako razumela,susedi bi morali svakako kod sebe da porade na suceljavanju sa svojom mracnom prosloscu i tu im evropa ocito mora pomoci inace ako se to nedogodi susedi ce posto su sve srbe poklali i proterali kad im ponovo padne mrak na oci poceti da kolju sta stignu tj.recimo nemce kojih je tamo u turizmu sve vise.....

Giligan

pre 8 godina

E sad je pitanje da li Hrvati priznaju da je Stepinac bio ustaški vikar ili to negiraju i time ga aboliraju od odgovornosti za smrt brojnih nedužnih civila.

Bezimeni kome retko objavljuju komentare

pre 8 godina

@sale, ljudi poput tebe koji cin prisilnog pokrstavanja smatraju prihvatljivim su ili teski balvani ili pokvareni do srzi. Hrvati onomad provristase kad je Nikolic bunjevackoj deci poklonio bukvar na cirilici. Sto onda nisi savetovao Hrvatima da ne dizu galamu bez potrebe jer ima da se kupe knjige i na latinici?

Stinx

pre 8 godina

Nije mi jasno kako se Vulinn setio Stepinca i sta mu je trebalo da laprda. Sad ga Vucic kao pravda. Zena im je lepo rekla da se ponasaju kao deca a ne kao drzavnici ili nosioci drzavnih funkcija. I zapravo je upravu, jer nisu dostojni funkcija koje imaju. Samo im jos Nikolic treba dodati svoje misljenje da cirkus bude potpun.

djuro

pre 8 godina

Sve i da je licno bio antifasista (za sta n
e postoji niti jedan dokaz), i sve da je unijatio Srbe s namerom da ih zastiti (za sta tek ne postoje dokazi), Stepinac je bio na celu katolickog klera u Hrvatskoj u vreme kada je ovaj aktivno ucestvovao u genocidu nad Srbima. Sta tu ima nejasno? Ova gospoda i gospodje evropejci - rece neko ateisti (mogu misliti) - iz Hrvatske ovakvim izjavama i stavovima ne brane Hrvatsku, katolicku crkvu i Stepinca, vec samo pokazuju uzasavajuce nizak nivo svoje ljudskosti i mentalne higijene. Nije da sam nesto iznenadjen, ali se ozbiljno pitam postoji li neki nivo ispod kog nisu spremni da se spuste.

balans

pre 8 godina

Hrvatska ima ozbiljan problem i sa Srbijom i sa samim sobom, a mi sa Hrvatskom nemamo probleme, i sve sto je receno u Vucicevim i Vulinomvim izjavama je istina...

DIJABoLA

pre 8 godina

Može g.Pušić da priča šta hoće ali dokazano je da je Stepinac ustaški idelog i pokrovitelj a to znači saučesnih u ubistvima više stotina hiljada ljudi.

Svasta

pre 8 godina

Vučić ima veliki problem jer sve što Vučić preko dana u "dobrosusedskim" odnosima izgradi to njegovi saradnici preko noći sruše. (Sasvim svejedno da li sa dobrim ili iskrenim namerama...)
(Branimir, 24. jun 2015 23:04)

Totalno pogresno. Vulin prica ono sto Vucic precuti. Zbog toga je i ministar i to rada - oblasti sa kojom u zivotu nije imao veze.

Boki

pre 8 godina

Ako Hrvatski politicari veruju da je Stepinac zaista svetac onda nije ni cudo sto se u Hrvatskoj i dalje velica nacizam, crtaju kukasti krstovi na stadionima, itd.
To sto se Hrvatska nalazi danas u Evropskoj Uniji je jos vise obavezuje da se konacno suoci sa svojom prosloscu a ne da njeni politicari cinicno reaguju sa nebuloznim izjavama kao sto je ova o nekakvom provincijalizmu, kakva glupost. I tek onda kada Hrvatska kao drzava sustinski prihvati kritican stav prema svojoj sopstvenoj istoriji i iskreno se odrekne ustastva tek je onda moguce pravo pomirenje na Balkanu.

Gandalf

pre 8 godina

Problem Hrvata je u tome što nikada nisu bili objektivni. Prosto su sami sebe ubedili da su nedužni za dešavanja tokom rata devedesetih, pa im bude krivo što i ostatak sveta ne mogu da ubede u isto.

Sofija 5

pre 8 godina

Istina uvek boli, tako da razumem bracu hrvate sto ih je pogodila ova izjava, ali moraju jednom da priznaju i da se pokaju i samo tako mozemo da krenemo dalje.

Joca

pre 8 godina

Mislim da je problem u Vama, mislim generalno na članove HR Vlade, zaslepljeni ste preuranjenim ulaskom u EU, da ne vidite dalje od svojih fotelja i interesa. Tvrdim držanjem jedne strane ne podstiču se dobri odnosi među komšijama, a g.Vulin je rekao samo istinu, svidelo se to nekome ili ne.

Nesko Nedic

pre 8 godina

Proglašenje Stepenica za sveca je politički režirani skandal kojim Katolička crkva pere svoju biografiju a tek u drugoj instanci i mračnu istorijsku sekvencu jednog svog vernog naroda. Kad isti ljudi smatraju D. Mihailovića najvećim zločincem s Stepinca svecom, onda je to nepodnošljiva dvoličnost i sumrak razuma i dobrih namera. Mihailovic naravno nije bio svetac ali i zadrti neokomunista mora priznati da nikako ne moze stati i red sa jednim ustaskim vikarom. Umesto pape, uspomenu na njega uzdigli su americki i francuski predsednik, pa o ovom apsurdnom poredjenju pametnom dosta

Sale

pre 8 godina

Ne znam ko ima problem, ali recimo mislim da se o porasti fasizma u Hrvatskoj prica ne u Srbiji vec u EU i svetu.. To nikome ne ide u korist, posebno ne Hrvatima. Oni se moraju s time izboriti ako je moguce..

Miloš Kosorić

pre 8 godina

Pozdrav iz Zagreba:Ipak bi vam ja preporučio da više povedete računa o ekonomiji i da nema potrebe da se branite od Srba jer vam od njih ne preti nikakva opasnost.

Slava

pre 8 godina

U poslednjim ratovima koje smo vodili nasa pravosl.crkva nema kojeg zlocinca nije osvestala pa cak i one egzekutore u Srebrenici.To sam gledao na TV-u i tadsnja vlast ih je predstavljala kao heroje.Danasnja vlast je tu negde.

Beobrad

pre 8 godina

Da postuje ukucane koji su poklali toliku srpsku nejac i narod?!
Iz kog paralelnog sveta dolazi ova Hrvatska, da li je moguce da su toliko sizofreni da ocite zlocine i zlocince proglasavaju za heroje i svece, a zlocine amnestiraju nekom svojom virtualnom istinom!
Bas su poverovali u "bratstvo i jedinstvo" kojim je Tito hteo sve HR zlocine nad Srbima da baci pod tepih!
Pa tesko da tako ogromno zlo poput Jasenovca, Jadovna i ostalih logora moze jedan Tito da obrise!
Skrivena istina vapi za svetloscu, i uvek je nadje, nikako da nauce osnovne postulate zivota!

Beda tada, beda i sada...jer smo glupi

pre 8 godina

Izjava o kardinalu Stepincu "za katoličke vernike vređanje najdubljih osećaja, za Hrvate ponižavajuća..." A da li proglašenje Stepinca za sveca vređa najdublja osećanja pravoslavnih vernika, i da li je za Srbe to ponižavajuće? Ako idemo istim reprocitetom(mada ovo ne može da se uporedi), ajmo da SPC proglasi za sveca Dražu Mihajlovića, pa da vidimo reakcije iz Hrvatske.
(srkiboy82, 24. jun 2015 18:42)

A kakve veze ima Draza Mihajlovic sa recimo Ante Pavelicem ili Alojzijem Stepincom? Neki znak jednakosti izmedju te trojice ne moze se postaviti. Ante Pavelic i A. Stepinac su sve uradili da zastite hrvatski narod, pri cemu su aktivno radili na unistenju Srba u HR (A. Pavelic), ili precutno odobravali (A. Stepinac), to isto. Sta je za to vreme radio onaj jadnik, D. Mihajlovic? Stitio srpski narod?

Lea

pre 8 godina

Ako su u temelje tudje hrvatske kuce ugradjene srpske kosti, dobro vaspitanje domacina je da ne vredja i ponizava grobove koji su temelji njegove kuce.

mlekadzija

pre 8 godina

Ni V. Pusic ne moze da prevazidje problem mracnog razdoblja hrvatske proslosti...istoriju ne mozete promeniti ma kakve napore cinili u tom pravcu. A. Stepinac je bio duhovni otac poznatom koljacu iz Jasenovca fra Majstorovicu. Istakao se s upotrebom srboseka g. Pusic.

Dex

pre 8 godina

Mislim da bi hrvatski politicari trebalo da brinu o izjavama svojih drzavljana koji su antisrpski orjentisani, ne o izjavama srpskog premijera.

ALMODOVAROVA

pre 8 godina

Takav Hrvatski mentalitet steti samo njima samima, mi smo samo bili iskreni i iako ta izjava mozda nije bila primerena trenutku, ne mogu je nazvati provocirajucom od strane Srbije.

VILA

pre 8 godina

Kako se samo vredjaju, a zapravo ih pogadja jedna suva istina.Pusiceva neka prica sta hoce, to nas ne treba da dotice, mnogo smo iznad toga.

pozdrav iz zagreba

pre 8 godina

vidim da ima dosta "napaljenih" komentara, a mislim da vi niste shvatili poantu njezine izjave, naime, v. pusić je ateistica i čudno joj je da jedan političar uopće spominje nekakvog svećenika za političke okršaje danas u 21. stoljeću. kod nas je crkva u sukobu s sdp-om i samom v. pusić tako da i iz te perspektive izjava vašeg predsjednika djeluje još gluplje, a realno i je. služi samo da bi se vas srbe dodatno napalilo na nas hrvate i tužno vas je gledat da pušite takve spike.

sale

pre 8 godina

Problem stepinca nije jednostavan i mislim da bi drzava trebala ozbiljno i krajnje objektivno da se pozabavi ulogom tog coveka u drugom svestkom ratu i da to prezentuje narodu. Koliko se razumem taj covek je pokrstavao pravoslavce u katolike za vreme paveliceve vladavine...prvo pitanje koje se namece...ko je branio pokrstenim srbima nakon drugog svetskog rata da se prosto i jednostavno vrate pravoslavlju i srpstvu. Nemojte mi samo reci da su to bili komunisti jer se posle rata na popisu stanovnistva svako mogao izjasniti kao srbin ako to zeli. Koliki je uopste broj ljudi koji su se vratili nazad? Da li neko ima taj podatak? Logicno je pretpostaviti ogromna vecina jer ako nije tako onda mi srbi imamo neki problem dok nas je tako lako preobratiti. Druga stvar... sta bi se desilo sa tim srbima da nisu bili pokrsteni? Ili bi bili ubijeni ili proterani.. uglavnom ne bi ih bilo vise u hrvatskoj. I trece i najbitnije je koji je bio motiv stepinca prilikom pokrstavanja? da li da spasi ljude od smrti ili da istrebi pravoslavce? ili mozda i jedno i drugo? Odgovor na trece pitanje krije da li mi mozemo prihvatiti da ga katolicka crkva proglasava svecem. Ukoliko je spasavao ljude onda njegovo proglasenje za sveca moze da se razume ali ukoliko je pokrstavao sa namerom istrebljenja pravoslavaca onda ce cin proglasenja za sveca samo poslati poruku da je zelja vatikana za pomirenjem izmedju katolicke i pravoslavne crkve lazna sto mislim da nikom nije u interesu.

Kanonizujte Stepinca,Vatikan je i gora zla činio!

pre 8 godina

Jedna stvar,hrvatska mora da stvara svoju historiju!Jednostavno ova trenutna beda od iste koja stane u sat-dva emisiju na History kanalu,gde se svaka njihova epoha prikazuju non stop kroz dva ribara kako šetaju obalom mora i završava imenom tadašnjeg vladara da bi kao krešendo UVEK ZA SVAKU EPOHU I VLADARA došlo "ipak nema pisanih i pouzdanih dokaza o ovome,ali se ZNA da je tako bilo"!
Da izvinete,pa zar vam ovo ne liči na obične pripovedačke pomije?!A namena istih je da budu temelj nacionalne svesti!Gledajte dokle ide ta psihološka igra rečima.U ne znam kom dobu srednjeg veka,za sve okolne zemlje te zamišljene hrvatske postoje pisani podaci i SVE su tog momenta GRCALE U STRAŠNIM RATOVIMA.E,pošto o hrvatskoj,kao i uvek nema pisanih podataka,smatra se da je vladar taj i taj o kom nema,pogodite šta,pisanih podataka vodio zemlju mirno i da mir i blagostanje nikad nisu bili zanimljivi te zato niko nije pisao o hrvatima!Da li možete verovati da postoje MOZGOVI kojima je ovo sveta ISTINA!Kakva bajka!Cela Evropa gori,samo hrvati žive u edenu,a taj fenomen je nezanimljiv za istoričare da to zabeleže :D!

Drugo,da celu NDH kanonizuju...NDH nije jedan pontonski most napravila za vreme trajanja.Sav uspeh i praktični rezultat uobličen je na Srpskim mukama i pokrštavanju!Za to su stvoreni,za to su uzgajani,nesposobni za išta vredno pomena.Onaj ko kanonizuje bilo koga iz takve tvorevine vređa sam sebe i veru koja ga prihvata.Druge vređa tek onoliko koliko im je neznanje!

Kuba

pre 8 godina

Ako ce ova izjava da destabilise odnos izmedju nas i Hrvatske , to znaci da Hrvatska zapravo i nije dorasla da stoji rame uz rame sa Srbijom.

BG

pre 8 godina

Dok politicari sviraju, hrvatski i srpski nacionalisti igraju, a igri se ne vidi kraja tako da smo mi normalan svet naj$%^#$%& sa svima njima zajedno.

Branimir

pre 8 godina

Svi su, na ovu temu, rekli ono što se očekivalo da će da kažu ali to nije bitno. U pravu je gospođa Pusić, Vučić ima veliki problem jer sve što Vučić preko dana u "dobrosusedskim" odnosima izgradi to njegovi saradnici preko noći sruše. (Sasvim svejedno da li sa dobrim ili iskrenim namerama...)

Prvoslava Radičević

pre 8 godina

Zaboravlja se - (ne)namerno? - da se sve ovo dešava u jeku predizborne kampanje u Hrvatskoj. Da li gg. Vulin i Vučić žele da HDZ pobedi na predstojećim parlamentarnim izborima?

neznalica bgd

pre 8 godina

vidim da ima dosta "napaljenih" komentara, a mislim da vi niste shvatili poantu njezine izjave, naime, v. pusić je ateistica i čudno joj je da jedan političar uopće spominje nekakvog svećenika za političke okršaje danas u 21. stoljeću. kod nas je crkva u sukobu s sdp-om i samom v. pusić tako da i iz te perspektive izjava vašeg predsjednika djeluje još gluplje, a realno i je. služi samo da bi se vas srbe dodatno napalilo na nas hrvate i tužno vas je gledat da pušite takve spike.
(pozdrav iz zagreba, 24. jun 2015 23:34)

Bravo, ne znam kako je kod vas, ali ovi komentari jasno pokazuje logiku prosečnog gåasaca! Nema veze sto su nas ojadili, što su prizvali ceo svet da nas satre, što u dijaspori živi 5 milona srba koji su imali gde da pobegnu iz ove dzamahirije, što nem?mo bolnice, posao, što imamo samoubstva svakodnevno, što su izneli silan novac od ovog naroda ALI kad je u pitanju sukob sa komšijama, eee, tu stajemo iza naših dželata!!! To je da puknes od muke i prosto je ČUDO što još uvek postojimo! Nama nema spasa...

Marinko

pre 8 godina

Srbija je na zalost svih njenih susjeda "failed state" drzava u raspadu. Ne samo da gubi teritorije nego postoje nove kao izvor nesigurnosti (Sandzak i Vojvodina). Postoji predsjednik koji vuce zemlju Rusiji, a i premijer koji ju pokusava uvesti u EU, svako radi sto zeli, a i ovaj opskurni provincijalac Vulin, blebece stvari koje sa pijetetom zrtvama nema veze. koliko je ispao provincijalc je i to sto da govorimo o pravim zrtvama iz tog doba sva medijska paznja se usmjerava na ovu opskurnu osobu koja samo nanosi stetu Srbiji.

Stankela Bg

pre 8 godina

@Marinko: Stvarno ne znam šta je više ''failed state'', Srbija ili vaša endehazija u kojoj se crtaju kukasti krstevi na svakom koraku, gde se patriotizmom smatra nacističko orgijanje i gde se prave pena partiji na plažama na kojima su zaklane hiljade ljudi. Da ne govorim o tome što vam je standard ništa bolji, a hvalite se Evropskom unijom. K'o da je neki civilizacijski domet razgraditi nacionalne interese radi ćara briselskih komesara, trećerazrednih američkih politikanata i nemačkih bankara. Slavonija vam je zapuštenija od nekih afričkih zemalja, bio i video. Srbija je u poređenju sa tim tamo Monte Karlo druže. Ono primorje vam šljaka preko leta i dva meseca posle, a onda depra i bezbanković. Vojska vam je na nivou varogasne brigade, a kulturu nikad i niste imali, osim precenjenih drama onog austrougarskog feldvebela Krleže, koga samo osoblje ''Esplanade'' smatra nekakvim gorostasom pisane reči. Od njega je i potekla ta komična teza o ''bizantincima i barbarogenima Srbima, od kojih kulturtregeri zagrebaćki ne mogu da dišu'', koja je inače temeljno ismejana u brojnim našim dramskim delima. Vi kultura?? Hahahah...Srbija je daleko od svojih vrhunaca, bivala je uspešnija kroz istoriju, to je tačno, trenutno malo bagujemo, jer se ne ližemo sa imperijalastima kao što vi uvek radite (temeljno i među prvima), pa to ima cenu. Ali i ovakvi kakvi smo, za vas smo druže-marka i po!U svakom pogledu! Vi to i znate, zato ste naš porod tamo sa onakvim bestijalnim besom satirali.

Dule

pre 8 godina

@Tony: "Hrvatska je članica NATO-a i EU. Gdje dalje!? :)"

Iz mulja nacionalizma i fasistickog sloja balkanskih plemena, koji gusi sve nas. A za to je potrebno suocavanje sa istorijom i borba protiv "vasih" i "nasih" neo-fasistickih krvopija. Tu nemoze ni EU, ni NATO pomoci. To je obavezna stvar svakog naroda i svake drzave.

Mislav

pre 8 godina

Zašto se ne smije reći tu a da se objavi da je Stepinac bio srpski vojnik u prvom ratu nakon što je dezertirao iz austro-ugarske vojske. To je naprosto činjenica, i da je učestvovao na solunskom frontu itd. Znači kao mladić, prije nego se zaredio i postao svecenik. Ne ulazeći u diskusiju uopce o njegovom zivotu uopce nakon tog perioda.

srbos

pre 8 godina

Svi se civilizovanije ponasaju od nas. To su cinjenice. Mi svakoga vredjamo, ponizavamo. Čak ni političari nema nivo civilizovanog kontakta. Što je zapanjujuće i zabrinjavajuće, da nam je i omladina zadojena mržnjom, naročito njihovo reagovanje i podrška Vučiću povodom Srebrenice. Omladina je uvek bila avangarda slobode i prijateljstva.

marija

pre 8 godina

Vulin je Vuciceva pesnica.
Voli on te komunjare Mire Markovic, najvise se para i stanova uzelo u to vreme, sta ce.
Jos i Mirjanu Markovic da dovedu i ekipa je na okupu.
Falice im samo Vesna Pesic, negde se zena izgubila.

ko je prvi lažov?

pre 8 godina

Kad dobro razmislite (nemoguća misija za botove) shvatićete da nema Vučić problem. Problem imamo mi kojima je Vučić premijer. :(

nebitno

pre 8 godina

nijednog trenutka ovde nisam procitao da su doticni iz Srbije spomenuli hrvatsku vladu, nego direktno izjavom o stepincu, zapravo su napali Rimokatolicku crkvu, stvarno ne razumem zasto onda ministarka Pusić ovo smatra uvredom na račun hrvatske vlade i države,da li je ona ministarka papske ili hrvatake države?zemlja koja kao liberalna, demokratska članica EU ne sme praviti od crkve drzavnu i jedinu legitimnu versku ustanavu sto cine braneci Stepinca, kao i uvek! ni kod nas nije mnogo bolje...vernik jesam ali podhitno verskim ustanovama oduzeti sve privilegije, koje imaju, na čitavom Balkanu, i jednom za svagda ukinuti povezanost vere i nacije...zašto jedan katolik ne bi sebe smatrao Srbinom ili obrnuto?

Dule

pre 8 godina

@Marinko: "...postoje nove kao izvor nesigurnosti (Sandzak i Vojvodina)... Znam da bi to neke u Hrvatskoj jako radovalo, ukljucujuci verovatno i tebe. Ali to zadovoljstvo vam necemo dati, iako sigurno radite na tome.

Miki

pre 8 godina

zjava o kardinalu Stepincu "za katoličke vernike vređanje najdubljih osećaja, za Hrvate ponižavajuća..." A da li proglašenje Stepinca za sveca vređa najdublja osećanja pravoslavnih vernika, i da li je za Srbe to ponižavajuće? Ako idemo istim reprocitetom(mada ovo ne može da se uporedi), ajmo da SPC proglasi za sveca Dražu Mihajlovića, pa da vidimo reakcije iz Hrvatske.
(srkiboy82, 24. jun 2015 18:42)

SPC je odavno proglasila za sveca fašističkog ideologa Nikolaja Velimirovića. Za svece i "žrtve komunističkog terora" su proglašeni i neki sveštenici koji su poginuli kao četnici, prethodno dobro okrvavivši ruke (Milorad Vukojčić, "pop Maca").
Što se Draže Mihailovića tiče, isti princip po kome je Draža rehabilitovan (sudio mu je komunistički ideologizovani sud, pa suđenje nije bilo fer), može da se primeni i na presudu Alojziju Stepincu posle 2. svetskog rata.

Velimir

pre 8 godina

Potpredsednica vlade Vesna Pusic je predsednica mocne stranke iz koje se regrutirala vecina hrvatskih ministara, ali uziva podrsku svega 2 odsto hrvatskih biraca. Momentalno je u trci za polozaj za celnicu UN i dobro pazi sta govori ako bi sebe predstavila kao faktor pomirenja u regionu pod parolom "zaboravimo proslost, pogotovo ako je na stetu Hrvatske". Kardinal Stepinac je posle 2. svetskog rata rata osudjen na progonstvo u rodno selo, sudjeno mu je u Zagrebu. Nema sumnje da je blisko saradjivao sa ustaskom NDH i sprovodio njihovu politiku genocida. No, ima i gorih rimokatolickih svetaca! Usput, i Srbija je imala svog Nedica i svoje logore za neistomisljenike. A u proslom ratu ni slavljeni patrijarh Pavle nije cist, svetom vodicom je delio blagoslov profi ubicama na celu sa Arkanom. Svi imaju putera na glavi.

DR.

pre 8 godina

Vulinu ,bivsem Mirinom miljeniku treba zabraniti da se bavi politikom i ugrozava i Premijera i Srpski narod ,ali posle izbora ce se naci odgovarajuce mesto i za takve politicare?

Belka

pre 8 godina

Bacanjem akcenta na tudje probleme baca se senka na svoje. Ipak Hrvati treba da se bave svojim problemima a ne da ih guraju pod tepih.

ugly nagli

pre 8 godina

Taj Stepinac je u celoj ovoj priči sredstvo. Treba biti jako glup da se dva naroda, koja su planirana da budu istrebljena do kraja ovog stoleća, a to su srpski i hrvatski, sukobljavaju oko nečega što se desilo pre sedamdeset i više godina.Šta tu ima da se raščišćava? Srbi i Hrvati, aman, je li vam stalo da živite u novom vremenu? Ili ćete da se stalno vraćate u vremena međusobnog ubijanja? Dok se vi uništavate, drugi se raduju...

Jul je kuul

pre 8 godina

Vulin ovom izjavom se dodvorava nacionalistima zarad svoje licne koristi, svesno nanoseci stetu celoj državi! Polako ali sigurno tenzije sve vise rastu u regionu zahvaljujuci nekom Vulinu i slicnima sa svih strana.

joca

pre 8 godina

A šta vi poštujete? Samo se izdajete za evropski narod širokih shvatanja, a zatucani ste do zla boga i toliko zaslepljeni ulaskom u EU da više ne birate sredstva ne bi li ubrzali dobijanje članstva

SNS APOKALYPSE

pre 8 godina

Njima je svetac a nama je zlocinac.Sve zavisi ko si i kako su te ucili.Mozemo sad zbog toga i ratovati ali svako brani svoju istinu.I svi su u pravu i svi su u krivu.

Feud

pre 8 godina

Napokon nekih normalnih komentara i sa jedne a i druge strane, pocelo se razmisljati glavom, veliko bravo i za hr. i za sr. Nedozvolimo da nam ovaj polusvet od piliticara prodaje nacionalizam za ekonomiju!

NEK se javi autor statue!

pre 8 godina

Pokušavaju da uliju jednoumlje. da diktiraju ko sta kako mora da razmišlja a to ne provincializam. Već koketiranje sa moralom koji jeocevidno izgubljen u svetu humanih vrednosti

botovi bez mozga

pre 8 godina

sns-u je zelja da hdz vlada Hrvatskom. Radi toga je seselj hvalio Josioovica, Vulin nabacuje zicer hdz-u itd. Naravno, i ja prezirem stepinca, zlocinackog sefa zlocinacke nvo, ali je u politici bitan trenutak jad se nesto kaze.

M.Popović

pre 8 godina

O njemu je istorija dala svoj sud.
Između Vas i Nas imamo tarabu.Ma gde bila, to je ogroman korak.Ljudi nisu ni svesni koliki je to korak. Mi sad možemo i sitnim i krupnim korakom u EU ili Nato, imamo zaokruženu teritoriju, nije nam država kao žvaka kad deca razvlače 'popine gaće' nemamo šta da negiramo ali parafraziraću Homera ('Plaši se Danajaca i kad darove nose') da potsetim: Stepinac je bio Solunac.

Beda tada, beda i sada...jer smo glupi

pre 8 godina

Izjava o kardinalu Stepincu "za katoličke vernike vređanje najdubljih osećaja, za Hrvate ponižavajuća..." A da li proglašenje Stepinca za sveca vređa najdublja osećanja pravoslavnih vernika, i da li je za Srbe to ponižavajuće? Ako idemo istim reprocitetom(mada ovo ne može da se uporedi), ajmo da SPC proglasi za sveca Dražu Mihajlovića, pa da vidimo reakcije iz Hrvatske.
(srkiboy82, 24. jun 2015 18:42)

A kakve veze ima Draza Mihajlovic sa recimo Ante Pavelicem ili Alojzijem Stepincom? Neki znak jednakosti izmedju te trojice ne moze se postaviti. Ante Pavelic i A. Stepinac su sve uradili da zastite hrvatski narod, pri cemu su aktivno radili na unistenju Srba u HR (A. Pavelic), ili precutno odobravali (A. Stepinac), to isto. Sta je za to vreme radio onaj jadnik, D. Mihajlovic? Stitio srpski narod?

sale

pre 8 godina

Problem stepinca nije jednostavan i mislim da bi drzava trebala ozbiljno i krajnje objektivno da se pozabavi ulogom tog coveka u drugom svestkom ratu i da to prezentuje narodu. Koliko se razumem taj covek je pokrstavao pravoslavce u katolike za vreme paveliceve vladavine...prvo pitanje koje se namece...ko je branio pokrstenim srbima nakon drugog svetskog rata da se prosto i jednostavno vrate pravoslavlju i srpstvu. Nemojte mi samo reci da su to bili komunisti jer se posle rata na popisu stanovnistva svako mogao izjasniti kao srbin ako to zeli. Koliki je uopste broj ljudi koji su se vratili nazad? Da li neko ima taj podatak? Logicno je pretpostaviti ogromna vecina jer ako nije tako onda mi srbi imamo neki problem dok nas je tako lako preobratiti. Druga stvar... sta bi se desilo sa tim srbima da nisu bili pokrsteni? Ili bi bili ubijeni ili proterani.. uglavnom ne bi ih bilo vise u hrvatskoj. I trece i najbitnije je koji je bio motiv stepinca prilikom pokrstavanja? da li da spasi ljude od smrti ili da istrebi pravoslavce? ili mozda i jedno i drugo? Odgovor na trece pitanje krije da li mi mozemo prihvatiti da ga katolicka crkva proglasava svecem. Ukoliko je spasavao ljude onda njegovo proglasenje za sveca moze da se razume ali ukoliko je pokrstavao sa namerom istrebljenja pravoslavaca onda ce cin proglasenja za sveca samo poslati poruku da je zelja vatikana za pomirenjem izmedju katolicke i pravoslavne crkve lazna sto mislim da nikom nije u interesu.

Stinx

pre 8 godina

Nije mi jasno kako se Vulinn setio Stepinca i sta mu je trebalo da laprda. Sad ga Vucic kao pravda. Zena im je lepo rekla da se ponasaju kao deca a ne kao drzavnici ili nosioci drzavnih funkcija. I zapravo je upravu, jer nisu dostojni funkcija koje imaju. Samo im jos Nikolic treba dodati svoje misljenje da cirkus bude potpun.

Marinko

pre 8 godina

Srbija je na zalost svih njenih susjeda "failed state" drzava u raspadu. Ne samo da gubi teritorije nego postoje nove kao izvor nesigurnosti (Sandzak i Vojvodina). Postoji predsjednik koji vuce zemlju Rusiji, a i premijer koji ju pokusava uvesti u EU, svako radi sto zeli, a i ovaj opskurni provincijalac Vulin, blebece stvari koje sa pijetetom zrtvama nema veze. koliko je ispao provincijalc je i to sto da govorimo o pravim zrtvama iz tog doba sva medijska paznja se usmjerava na ovu opskurnu osobu koja samo nanosi stetu Srbiji.

Slava

pre 8 godina

U poslednjim ratovima koje smo vodili nasa pravosl.crkva nema kojeg zlocinca nije osvestala pa cak i one egzekutore u Srebrenici.To sam gledao na TV-u i tadsnja vlast ih je predstavljala kao heroje.Danasnja vlast je tu negde.

Branimir

pre 8 godina

Svi su, na ovu temu, rekli ono što se očekivalo da će da kažu ali to nije bitno. U pravu je gospođa Pusić, Vučić ima veliki problem jer sve što Vučić preko dana u "dobrosusedskim" odnosima izgradi to njegovi saradnici preko noći sruše. (Sasvim svejedno da li sa dobrim ili iskrenim namerama...)

BG

pre 8 godina

Dok politicari sviraju, hrvatski i srpski nacionalisti igraju, a igri se ne vidi kraja tako da smo mi normalan svet naj$%^#$%& sa svima njima zajedno.

pozdrav iz zagreba

pre 8 godina

vidim da ima dosta "napaljenih" komentara, a mislim da vi niste shvatili poantu njezine izjave, naime, v. pusić je ateistica i čudno joj je da jedan političar uopće spominje nekakvog svećenika za političke okršaje danas u 21. stoljeću. kod nas je crkva u sukobu s sdp-om i samom v. pusić tako da i iz te perspektive izjava vašeg predsjednika djeluje još gluplje, a realno i je. služi samo da bi se vas srbe dodatno napalilo na nas hrvate i tužno vas je gledat da pušite takve spike.

Prvoslava Radičević

pre 8 godina

Zaboravlja se - (ne)namerno? - da se sve ovo dešava u jeku predizborne kampanje u Hrvatskoj. Da li gg. Vulin i Vučić žele da HDZ pobedi na predstojećim parlamentarnim izborima?

neznalica bgd

pre 8 godina

vidim da ima dosta "napaljenih" komentara, a mislim da vi niste shvatili poantu njezine izjave, naime, v. pusić je ateistica i čudno joj je da jedan političar uopće spominje nekakvog svećenika za političke okršaje danas u 21. stoljeću. kod nas je crkva u sukobu s sdp-om i samom v. pusić tako da i iz te perspektive izjava vašeg predsjednika djeluje još gluplje, a realno i je. služi samo da bi se vas srbe dodatno napalilo na nas hrvate i tužno vas je gledat da pušite takve spike.
(pozdrav iz zagreba, 24. jun 2015 23:34)

Bravo, ne znam kako je kod vas, ali ovi komentari jasno pokazuje logiku prosečnog gåasaca! Nema veze sto su nas ojadili, što su prizvali ceo svet da nas satre, što u dijaspori živi 5 milona srba koji su imali gde da pobegnu iz ove dzamahirije, što nem?mo bolnice, posao, što imamo samoubstva svakodnevno, što su izneli silan novac od ovog naroda ALI kad je u pitanju sukob sa komšijama, eee, tu stajemo iza naših dželata!!! To je da puknes od muke i prosto je ČUDO što još uvek postojimo! Nama nema spasa...

botovi bez mozga

pre 8 godina

sns-u je zelja da hdz vlada Hrvatskom. Radi toga je seselj hvalio Josioovica, Vulin nabacuje zicer hdz-u itd. Naravno, i ja prezirem stepinca, zlocinackog sefa zlocinacke nvo, ali je u politici bitan trenutak jad se nesto kaze.

srbos

pre 8 godina

Svi se civilizovanije ponasaju od nas. To su cinjenice. Mi svakoga vredjamo, ponizavamo. Čak ni političari nema nivo civilizovanog kontakta. Što je zapanjujuće i zabrinjavajuće, da nam je i omladina zadojena mržnjom, naročito njihovo reagovanje i podrška Vučiću povodom Srebrenice. Omladina je uvek bila avangarda slobode i prijateljstva.

ko je prvi lažov?

pre 8 godina

Kad dobro razmislite (nemoguća misija za botove) shvatićete da nema Vučić problem. Problem imamo mi kojima je Vučić premijer. :(

Velimir

pre 8 godina

Potpredsednica vlade Vesna Pusic je predsednica mocne stranke iz koje se regrutirala vecina hrvatskih ministara, ali uziva podrsku svega 2 odsto hrvatskih biraca. Momentalno je u trci za polozaj za celnicu UN i dobro pazi sta govori ako bi sebe predstavila kao faktor pomirenja u regionu pod parolom "zaboravimo proslost, pogotovo ako je na stetu Hrvatske". Kardinal Stepinac je posle 2. svetskog rata rata osudjen na progonstvo u rodno selo, sudjeno mu je u Zagrebu. Nema sumnje da je blisko saradjivao sa ustaskom NDH i sprovodio njihovu politiku genocida. No, ima i gorih rimokatolickih svetaca! Usput, i Srbija je imala svog Nedica i svoje logore za neistomisljenike. A u proslom ratu ni slavljeni patrijarh Pavle nije cist, svetom vodicom je delio blagoslov profi ubicama na celu sa Arkanom. Svi imaju putera na glavi.

marija

pre 8 godina

Vulin je Vuciceva pesnica.
Voli on te komunjare Mire Markovic, najvise se para i stanova uzelo u to vreme, sta ce.
Jos i Mirjanu Markovic da dovedu i ekipa je na okupu.
Falice im samo Vesna Pesic, negde se zena izgubila.

taja

pre 8 godina

Vučić je odlaskom na unauguraciju hrvatske predsednice pokazao da mu je stalo do unapređenja bilateralnih odnosa Srbije i Hrvatske. Mislim da je potrebno smiriti strasti, kako bi se nastavio proces pomirenja dve države.

Miki

pre 8 godina

zjava o kardinalu Stepincu "za katoličke vernike vređanje najdubljih osećaja, za Hrvate ponižavajuća..." A da li proglašenje Stepinca za sveca vređa najdublja osećanja pravoslavnih vernika, i da li je za Srbe to ponižavajuće? Ako idemo istim reprocitetom(mada ovo ne može da se uporedi), ajmo da SPC proglasi za sveca Dražu Mihajlovića, pa da vidimo reakcije iz Hrvatske.
(srkiboy82, 24. jun 2015 18:42)

SPC je odavno proglasila za sveca fašističkog ideologa Nikolaja Velimirovića. Za svece i "žrtve komunističkog terora" su proglašeni i neki sveštenici koji su poginuli kao četnici, prethodno dobro okrvavivši ruke (Milorad Vukojčić, "pop Maca").
Što se Draže Mihailovića tiče, isti princip po kome je Draža rehabilitovan (sudio mu je komunistički ideologizovani sud, pa suđenje nije bilo fer), može da se primeni i na presudu Alojziju Stepincu posle 2. svetskog rata.

SNS APOKALYPSE

pre 8 godina

Njima je svetac a nama je zlocinac.Sve zavisi ko si i kako su te ucili.Mozemo sad zbog toga i ratovati ali svako brani svoju istinu.I svi su u pravu i svi su u krivu.

Feud

pre 8 godina

Napokon nekih normalnih komentara i sa jedne a i druge strane, pocelo se razmisljati glavom, veliko bravo i za hr. i za sr. Nedozvolimo da nam ovaj polusvet od piliticara prodaje nacionalizam za ekonomiju!

Mislav

pre 8 godina

Zašto se ne smije reći tu a da se objavi da je Stepinac bio srpski vojnik u prvom ratu nakon što je dezertirao iz austro-ugarske vojske. To je naprosto činjenica, i da je učestvovao na solunskom frontu itd. Znači kao mladić, prije nego se zaredio i postao svecenik. Ne ulazeći u diskusiju uopce o njegovom zivotu uopce nakon tog perioda.

joca

pre 8 godina

A šta vi poštujete? Samo se izdajete za evropski narod širokih shvatanja, a zatucani ste do zla boga i toliko zaslepljeni ulaskom u EU da više ne birate sredstva ne bi li ubrzali dobijanje članstva

M.Popović

pre 8 godina

O njemu je istorija dala svoj sud.
Između Vas i Nas imamo tarabu.Ma gde bila, to je ogroman korak.Ljudi nisu ni svesni koliki je to korak. Mi sad možemo i sitnim i krupnim korakom u EU ili Nato, imamo zaokruženu teritoriju, nije nam država kao žvaka kad deca razvlače 'popine gaće' nemamo šta da negiramo ali parafraziraću Homera ('Plaši se Danajaca i kad darove nose') da potsetim: Stepinac je bio Solunac.

srkiboy82

pre 8 godina

Izjava o kardinalu Stepincu "za katoličke vernike vređanje najdubljih osećaja, za Hrvate ponižavajuća..." A da li proglašenje Stepinca za sveca vređa najdublja osećanja pravoslavnih vernika, i da li je za Srbe to ponižavajuće? Ako idemo istim reprocitetom(mada ovo ne može da se uporedi), ajmo da SPC proglasi za sveca Dražu Mihajlovića, pa da vidimo reakcije iz Hrvatske.

Igor

pre 8 godina

Čovjek je samo rekao istinu,nikoga nije vrijeđao,a istina se mora reći.

Da,istina mnogo boli nekad ali to je hrvatska istorija i oni moraju da se suoče sa tim.

Deda Steva

pre 8 godina

Pa malo ljudskog dostojanstva i sledljivosti ne bi stetilo ni gospodji Pusic niti gospodji Kitarovic. Vucic jeste premijer jedne ozbiljne drzave, ali nikako nije " tata" bilo kome pa ni gosn Vulunu da mu drzi bilo kakve pridike. On je predsednik jedne parlamentarne stranke a to one gube iz vida. Mislim da bi se obe gospodje mogle zagledati u svoje dvoriste, malo pospremiti nered po njemu, pa tek onda drzati slovo bilo kom, a po namanje Vucicu, koji je u svojoj retorici nadmasio cak i ono sto one ne sanjaju izgovoriti.

Klodet

pre 8 godina

Ne, Hrvatska ima velik problem suocavanja sa zlodelima koje je cinio ustaski rezim. Najbolje bi im bilo da izbegavaju takve teme. Pogodila ih je istina koju su Vucic i Vulin rekli o Stepincu.

krivovirac

pre 8 godina

Istina je teška i bolna, zato vas i pogađa. možete vi hvati da se perete do sutra, da izmišljate novu istoriju, ali dela vaša ostaju. Vi ste bili deo nacistićke i ustaške tvorevine do 1944 godine!

Jul je kuul

pre 8 godina

Vulin ovom izjavom se dodvorava nacionalistima zarad svoje licne koristi, svesno nanoseci stetu celoj državi! Polako ali sigurno tenzije sve vise rastu u regionu zahvaljujuci nekom Vulinu i slicnima sa svih strana.

Marko

pre 8 godina

Istina boli i uvek je bolela.

Pa ne znam ko ima veći problem da li Hrvatska ili Srbija, nije Vučić pevao za dom spremni, nije Vučić išao da se pokloni Ante Paveliću na grob, negi je to uradio Davor Šuker predsednik Hrvatskog fudbalskog saveza, nije Vučić u Splitu na sred terena iscrtao kukasti krst.

Zašto je sporno reći da je Stepinac sarađivao sa ustašama, zašto je sporno reći da je Kolinda Kitarević polagala venac na grob Ante Pavelića.

I kada Hrvatska kao takva treba dam drži lekcije, stvarno smešno.

Umesto što prozivate Srbiju, uradite nešto za svoj narod i svoju ekonomiju, pošto koliko sam pročitao i vama sleduje Grčki scenario, i vama preti bankrot, pa uradite nešto po tom pitanju.

DR.

pre 8 godina

Vulinu ,bivsem Mirinom miljeniku treba zabraniti da se bavi politikom i ugrozava i Premijera i Srpski narod ,ali posle izbora ce se naci odgovarajuce mesto i za takve politicare?

Veverica

pre 8 godina

Cinjenica da se konstantno pominje proslost, pa i zivi u okvirima iste govori o patologiji iz koje Srbija i drzave regiona ne mogu jednostavno pronaci izlaz. Zapravo, gubljenje vremena na ovakve i slicne price koje su posledica neadekvatne interakcije Srbije i razlicitih drzava regiona, dovodi do prepreka drustvenom progresu.

šone

pre 8 godina

Kaže gospođa Pusić da treba poštovati domaćina... Naravno gospođo, kod mene kad uđete u kuću ćete dobiti poslednje parče hleba, neću Vas dočekati sa "ima još mesta u jami", gospođo... Čujete li vi Hrvati sebe uopšte?

tony

pre 8 godina

@"Hrvatska ima problem sa samom sobom.Kada raščiste ružne stvari iz svoje prošlosti onda će moći da krenu dalje."

Hrvatska je članica NATO-a i EU. Gdje dalje!? :)

probud

pre 8 godina

Ostavimo proslost tamo gde joj je mesto, niko ne moze da zaboravi sta se desilo na obe strane, gomila neduznih ljudi je stradala,ali premijer Vučić je najmanje kriv za bilo cije izjave i zaista želi da ima što bolje odnose sa Hrvatskom.

Bojan

pre 8 godina

Gledajte vi svoje dvoriste, sto se kaze u narodu prvo pocisti svoje dvoriste, pa onda komentarisi tudje.Hrvatska kao niko propagira nacionalizam, oni pricaju o necem, nego gde su vam table sa cirilicnim pismom.

sasa.lukic

pre 8 godina

Revizija istorije Drugog svetskog rata od strane pojedinih krugova u Hrvatskoj je zabrinjavajuca. Prema svim dosadasnjim naucnim saznanjima koji su potkrepljeni istorijskim izvorima uloga Stepinca u WW2 je krajnje problematicna. Srbija i Hrvatska moraju dalje, a istorija neka bude ostavljena struci.

Realan1

pre 8 godina

Stvarno ne vidim zašto bi Vučić imao problem kad stvarno je dobro izjavio da Stepinac nije svetac. Ako je to problem onda Vesna ne zna ništa o svecima.

Евроскептик

pre 8 godina

Степинац је био усташки викар. И на Интернету се могу пронаћи фотографије тог осуђеног злочинца како благосиља усташке крвнике. Истина боли госпођо Пусић?!

Branko00

pre 8 godina

Hrvatska nije raskrstila sa svojiom prosloscu i svojim zlodelima oje je vrsila u prvom i drugom svetskom ratu i ne primereno je da ona nekom upucuje kritike pogotovo braneci coveka koji to nikako ne zasluzuje.

Nikola

pre 8 godina

Velika je greška sa Hrvatskom se prepucavati koliko god smo u pravu a još gore davati izjave koje samo štete treba samo pametno,mirno,pomirljivo i lukavo ali za to osim premijera izgleda niko nema kapaciteta nažalost.Hrvatska je mezimica Nemaćke,EU i NATO,katolici,etnički čista na našu žalost,ima tampon zonu od ovog našeg Balkanskog lonca gde svi hoće svoju državu,tako da bilo kakva sporenja i iskrice sa njima samo mogu da nam štete,jeste teško ali što pre to utuvimou glavu to jedan korak više u očuvanju majke Srbije.

Tijana 313

pre 8 godina

Bez obzira na dogadjanja iz dalje i bliže istorije, mi smo danas spremni da sa vama gradimo bolje odnose. Jedini koji imaju neki problem su hrvatski političari, i to imaju vrlo ozbiljne ekonomske probleme sa kojima bi im bilo bolje da se suoče i počnu da ih rešavaju, jer mislim da ni njihovim gradjanima ovakva retorika ne može više da nadomesti prazninu u novčanicima.

pozdrav iz zagreba

pre 8 godina

zapravo, sad kako razmišljam, sve sam skloniji vjerovat teoriji zavjere. današnja anketa pokazuje da je sdp prešao u vodstvo nad fašističkim hdz-om, a sad će i sdp imat priliku pokazat svoje domoljubno lice braneći nas od srba, te tako učvrstit svoje vodstvo, makar nam je ekonomija u rasulu.

Joca

pre 8 godina

Mislim da je problem u Vama, mislim generalno na članove HR Vlade, zaslepljeni ste preuranjenim ulaskom u EU, da ne vidite dalje od svojih fotelja i interesa. Tvrdim držanjem jedne strane ne podstiču se dobri odnosi među komšijama, a g.Vulin je rekao samo istinu, svidelo se to nekome ili ne.

Sofija 5

pre 8 godina

Istina uvek boli, tako da razumem bracu hrvate sto ih je pogodila ova izjava, ali moraju jednom da priznaju i da se pokaju i samo tako mozemo da krenemo dalje.

Wmb

pre 8 godina

@ (pozdrav iz zagreba, 24. jun 2015 23:34)
I nama je čudno što vi pušite spike skoro svaki dan vezano za Srbiju.U vašim medijima,što tv,što elektronskim,što pisanim,stalno Srbija.Mi smo vam za svakodnevnu upotrebu.Kod vas se ni najmanji politički poen ne može dobiti ni za mesto čistača u županiji ako se ne kaže nešto protiv Srbije.Skidate i lomite ćirilične table(kao da Srbi koriste jedini to pismo),iscrtavate svastike,veličate Pavelića i njegovog ustaškog popa proglašavate svecem.Nama držite neke lekcije a imali ste Jasenovac i Jadovno(jedini logor isključivo za decu u celom svetu).Ko tu ima problem i sa čim?Malo vi više poradite na sebi.Što što ste ušli u E.U. nije vam puno pomoglo.

Giligan

pre 8 godina

E sad je pitanje da li Hrvati priznaju da je Stepinac bio ustaški vikar ili to negiraju i time ga aboliraju od odgovornosti za smrt brojnih nedužnih civila.

Stankela Bg

pre 8 godina

@Marinko: Stvarno ne znam šta je više ''failed state'', Srbija ili vaša endehazija u kojoj se crtaju kukasti krstevi na svakom koraku, gde se patriotizmom smatra nacističko orgijanje i gde se prave pena partiji na plažama na kojima su zaklane hiljade ljudi. Da ne govorim o tome što vam je standard ništa bolji, a hvalite se Evropskom unijom. K'o da je neki civilizacijski domet razgraditi nacionalne interese radi ćara briselskih komesara, trećerazrednih američkih politikanata i nemačkih bankara. Slavonija vam je zapuštenija od nekih afričkih zemalja, bio i video. Srbija je u poređenju sa tim tamo Monte Karlo druže. Ono primorje vam šljaka preko leta i dva meseca posle, a onda depra i bezbanković. Vojska vam je na nivou varogasne brigade, a kulturu nikad i niste imali, osim precenjenih drama onog austrougarskog feldvebela Krleže, koga samo osoblje ''Esplanade'' smatra nekakvim gorostasom pisane reči. Od njega je i potekla ta komična teza o ''bizantincima i barbarogenima Srbima, od kojih kulturtregeri zagrebaćki ne mogu da dišu'', koja je inače temeljno ismejana u brojnim našim dramskim delima. Vi kultura?? Hahahah...Srbija je daleko od svojih vrhunaca, bivala je uspešnija kroz istoriju, to je tačno, trenutno malo bagujemo, jer se ne ližemo sa imperijalastima kao što vi uvek radite (temeljno i među prvima), pa to ima cenu. Ali i ovakvi kakvi smo, za vas smo druže-marka i po!U svakom pogledu! Vi to i znate, zato ste naš porod tamo sa onakvim bestijalnim besom satirali.

Srdjan Novi Sad

pre 8 godina

Pa ne simpatišem baš preterano lik i delo gosp.Vulina ali moram reći da je sve ono što je rekao apsolutno tačno.Apsolutno sve!!I mislim da je rečeno na pravom mestu.A gosp.Pusić misli da je veći problem to što Vučić u vladi ima Vulina nego što se u Hrvatskoj veličaju ustaše,salutira :"za dom spremni",crtaju kukasti krstovi po stadionima,razbijaju ćirilične table,daju se nazivi ulica po ustaškim koljačima....To baš nije nikakav problem.

Gandalf

pre 8 godina

Problem Hrvata je u tome što nikada nisu bili objektivni. Prosto su sami sebe ubedili da su nedužni za dešavanja tokom rata devedesetih, pa im bude krivo što i ostatak sveta ne mogu da ubede u isto.

Dule

pre 8 godina

@Tony: "Hrvatska je članica NATO-a i EU. Gdje dalje!? :)"

Iz mulja nacionalizma i fasistickog sloja balkanskih plemena, koji gusi sve nas. A za to je potrebno suocavanje sa istorijom i borba protiv "vasih" i "nasih" neo-fasistickih krvopija. Tu nemoze ni EU, ni NATO pomoci. To je obavezna stvar svakog naroda i svake drzave.

balans

pre 8 godina

Hrvatska ima ozbiljan problem i sa Srbijom i sa samim sobom, a mi sa Hrvatskom nemamo probleme, i sve sto je receno u Vucicevim i Vulinomvim izjavama je istina...

Mira

pre 8 godina

Vučić se veoma korektno poneo kada je u pitanju izjava u vezi Stepinca. Napravite anketu da vidite šta bi bilo koji srbin izjavio u vezi pomenutog.

DIJABoLA

pre 8 godina

Može g.Pušić da priča šta hoće ali dokazano je da je Stepinac ustaški idelog i pokrovitelj a to znači saučesnih u ubistvima više stotina hiljada ljudi.

Dobrivoje Petkovic

pre 8 godina

Ako Hrvatska da relevante dokaze da je Alojz Stepinac bio svetac, verujem da će mnogi u Srbiji to prihvatiti. Međutim, za sada postoje relevantni istorijski dokazi da je Alojz Stepinac bio običan ratni zločinac čiji je cilj bio da istrebi pravoslavne vernike na prostoru NDH.

Gazda Mitke

pre 8 godina

Dragi susedi, istina boli i nema dve istine, samo jedna. A obojica su samo rekli istinu. Da to nije istina ne bi vas toliko potreslo. I da, provincijalci nisu ljudi nize klase. Mislim da ste time vise o sebi rekli.

VILA

pre 8 godina

Kako se samo vredjaju, a zapravo ih pogadja jedna suva istina.Pusiceva neka prica sta hoce, to nas ne treba da dotice, mnogo smo iznad toga.

Ljubo

pre 8 godina

I vi sami znate da je Vulin u pravu, rekao vam je ono sto vas boli a vi se postavljate i dalje oholo a ne vidite mesto odakle je to rekao a ima takvih grobnica po Hrvatskoj veoma mnogo. Nisu u te jame ustase bacale cvece vec zene, decu, ljude i to Srbe, i sad Srbin ne sme o tome pricati, ma ima da prica i pricace uvek!!!! A sto se Blajburga tice i tu je Vulin u pravu, to je najbolje rekao i gospodin Mesic.

nostev

pre 8 godina

Drzava koja je u EU i dalje,ocigledno,nije za stabilizaciju odnosa,a samim tim sto hoce da proglase kardinala koji je bio u saradnji sa ustasama svetcem,to dokazuju.Bitno da se nama sve zamera.Vulin i Vucic su u potpunosti u pravu,a to sto istina boli,njihova je stvar.

krle - dron

pre 8 godina

Pa naravno da ni Vucic nije ocekivao da ce imati tako veliki i neprijatan problem nego sto je mislio,kako je mogao ocekivati na mestu zlocina u Jadovnom gde su monstrumi ustase poklali preko 40-hiljada srbske dece,zena i staraca da ce u evropskoj hrvatskoj biti organizovane demonstracije podrske tom gnusnom zlocinu,sa time Vucic naravno nije mogao da racuna i hrvatska ministarka ga je svakako razumela,susedi bi morali svakako kod sebe da porade na suceljavanju sa svojom mracnom prosloscu i tu im evropa ocito mora pomoci inace ako se to nedogodi susedi ce posto su sve srbe poklali i proterali kad im ponovo padne mrak na oci poceti da kolju sta stignu tj.recimo nemce kojih je tamo u turizmu sve vise.....

ALMODOVAROVA

pre 8 godina

Takav Hrvatski mentalitet steti samo njima samima, mi smo samo bili iskreni i iako ta izjava mozda nije bila primerena trenutku, ne mogu je nazvati provocirajucom od strane Srbije.

Precanin

pre 8 godina

Postovani neupuceni komentatori, nije krstenje popunjavanje clanske kartice planinarskog drustva i prema pravilima pravoslavne crkve krstenje je neponovljiva sveta tajna tj. ne mozes se dva puta krstiti. Prema istim pravilima, oni koji prihvate katolicki obred krstenja ne mogu se vratiti u pravoslavlje.To je isto kao kad biste rekli da su ranohriscanski mucenici trebali povremeno da prihvataju mnogobozstvo da bi sacuvali zivot. Toga kod hriscana ne biva. I svakog postenog coveka, ciji su preci izgubili zivot od ustaskog noza, vredja bilo kakvo opravdavanje ljudi poput Stepinca. I ako je Stepinac, apostolski vojni vikar u NDH i nosilac Pavelicevog ordena za drzavne zasluge, blazeni ili svetav, Mihailovic je onda 13 apostol.

Mina

pre 8 godina

Hrvatska i hrvati ce kad tad morati pogledati istini u oci, jer bezanjem od istine ne mogu se amnestirati zlocini i nedela protiv civila samo zbog toga sto su druge nacionalnosti.

Sale

pre 8 godina

Ne znam ko ima problem, ali recimo mislim da se o porasti fasizma u Hrvatskoj prica ne u Srbiji vec u EU i svetu.. To nikome ne ide u korist, posebno ne Hrvatima. Oni se moraju s time izboriti ako je moguce..

Kuba

pre 8 godina

Ako ce ova izjava da destabilise odnos izmedju nas i Hrvatske , to znaci da Hrvatska zapravo i nije dorasla da stoji rame uz rame sa Srbijom.

nebitno

pre 8 godina

nijednog trenutka ovde nisam procitao da su doticni iz Srbije spomenuli hrvatsku vladu, nego direktno izjavom o stepincu, zapravo su napali Rimokatolicku crkvu, stvarno ne razumem zasto onda ministarka Pusić ovo smatra uvredom na račun hrvatske vlade i države,da li je ona ministarka papske ili hrvatake države?zemlja koja kao liberalna, demokratska članica EU ne sme praviti od crkve drzavnu i jedinu legitimnu versku ustanavu sto cine braneci Stepinca, kao i uvek! ni kod nas nije mnogo bolje...vernik jesam ali podhitno verskim ustanovama oduzeti sve privilegije, koje imaju, na čitavom Balkanu, i jednom za svagda ukinuti povezanost vere i nacije...zašto jedan katolik ne bi sebe smatrao Srbinom ili obrnuto?

Miloš Kosorić

pre 8 godina

Pozdrav iz Zagreba:Ipak bi vam ja preporučio da više povedete računa o ekonomiji i da nema potrebe da se branite od Srba jer vam od njih ne preti nikakva opasnost.

Nina

pre 8 godina

Pokusajem izdizanja i posmatranjem stvari sa nerealne visine, Hrvatska ne moze umanjiti ni jednu negativnu cinjenicu vezanu za svoju istoriju.

Dule

pre 8 godina

@Marinko: "...postoje nove kao izvor nesigurnosti (Sandzak i Vojvodina)... Znam da bi to neke u Hrvatskoj jako radovalo, ukljucujuci verovatno i tebe. Ali to zadovoljstvo vam necemo dati, iako sigurno radite na tome.

Belka

pre 8 godina

Bacanjem akcenta na tudje probleme baca se senka na svoje. Ipak Hrvati treba da se bave svojim problemima a ne da ih guraju pod tepih.

Beobrad

pre 8 godina

Da postuje ukucane koji su poklali toliku srpsku nejac i narod?!
Iz kog paralelnog sveta dolazi ova Hrvatska, da li je moguce da su toliko sizofreni da ocite zlocine i zlocince proglasavaju za heroje i svece, a zlocine amnestiraju nekom svojom virtualnom istinom!
Bas su poverovali u "bratstvo i jedinstvo" kojim je Tito hteo sve HR zlocine nad Srbima da baci pod tepih!
Pa tesko da tako ogromno zlo poput Jasenovca, Jadovna i ostalih logora moze jedan Tito da obrise!
Skrivena istina vapi za svetloscu, i uvek je nadje, nikako da nauce osnovne postulate zivota!

Lea

pre 8 godina

Ako su u temelje tudje hrvatske kuce ugradjene srpske kosti, dobro vaspitanje domacina je da ne vredja i ponizava grobove koji su temelji njegove kuce.

mlekadzija

pre 8 godina

Ni V. Pusic ne moze da prevazidje problem mracnog razdoblja hrvatske proslosti...istoriju ne mozete promeniti ma kakve napore cinili u tom pravcu. A. Stepinac je bio duhovni otac poznatom koljacu iz Jasenovca fra Majstorovicu. Istakao se s upotrebom srboseka g. Pusic.

Boki

pre 8 godina

Ako Hrvatski politicari veruju da je Stepinac zaista svetac onda nije ni cudo sto se u Hrvatskoj i dalje velica nacizam, crtaju kukasti krstovi na stadionima, itd.
To sto se Hrvatska nalazi danas u Evropskoj Uniji je jos vise obavezuje da se konacno suoci sa svojom prosloscu a ne da njeni politicari cinicno reaguju sa nebuloznim izjavama kao sto je ova o nekakvom provincijalizmu, kakva glupost. I tek onda kada Hrvatska kao drzava sustinski prihvati kritican stav prema svojoj sopstvenoj istoriji i iskreno se odrekne ustastva tek je onda moguce pravo pomirenje na Balkanu.

Bezimeni kome retko objavljuju komentare

pre 8 godina

@sale, ljudi poput tebe koji cin prisilnog pokrstavanja smatraju prihvatljivim su ili teski balvani ili pokvareni do srzi. Hrvati onomad provristase kad je Nikolic bunjevackoj deci poklonio bukvar na cirilici. Sto onda nisi savetovao Hrvatima da ne dizu galamu bez potrebe jer ima da se kupe knjige i na latinici?

djuro

pre 8 godina

Sve i da je licno bio antifasista (za sta n
e postoji niti jedan dokaz), i sve da je unijatio Srbe s namerom da ih zastiti (za sta tek ne postoje dokazi), Stepinac je bio na celu katolickog klera u Hrvatskoj u vreme kada je ovaj aktivno ucestvovao u genocidu nad Srbima. Sta tu ima nejasno? Ova gospoda i gospodje evropejci - rece neko ateisti (mogu misliti) - iz Hrvatske ovakvim izjavama i stavovima ne brane Hrvatsku, katolicku crkvu i Stepinca, vec samo pokazuju uzasavajuce nizak nivo svoje ljudskosti i mentalne higijene. Nije da sam nesto iznenadjen, ali se ozbiljno pitam postoji li neki nivo ispod kog nisu spremni da se spuste.

Kanonizujte Stepinca,Vatikan je i gora zla činio!

pre 8 godina

Jedna stvar,hrvatska mora da stvara svoju historiju!Jednostavno ova trenutna beda od iste koja stane u sat-dva emisiju na History kanalu,gde se svaka njihova epoha prikazuju non stop kroz dva ribara kako šetaju obalom mora i završava imenom tadašnjeg vladara da bi kao krešendo UVEK ZA SVAKU EPOHU I VLADARA došlo "ipak nema pisanih i pouzdanih dokaza o ovome,ali se ZNA da je tako bilo"!
Da izvinete,pa zar vam ovo ne liči na obične pripovedačke pomije?!A namena istih je da budu temelj nacionalne svesti!Gledajte dokle ide ta psihološka igra rečima.U ne znam kom dobu srednjeg veka,za sve okolne zemlje te zamišljene hrvatske postoje pisani podaci i SVE su tog momenta GRCALE U STRAŠNIM RATOVIMA.E,pošto o hrvatskoj,kao i uvek nema pisanih podataka,smatra se da je vladar taj i taj o kom nema,pogodite šta,pisanih podataka vodio zemlju mirno i da mir i blagostanje nikad nisu bili zanimljivi te zato niko nije pisao o hrvatima!Da li možete verovati da postoje MOZGOVI kojima je ovo sveta ISTINA!Kakva bajka!Cela Evropa gori,samo hrvati žive u edenu,a taj fenomen je nezanimljiv za istoričare da to zabeleže :D!

Drugo,da celu NDH kanonizuju...NDH nije jedan pontonski most napravila za vreme trajanja.Sav uspeh i praktični rezultat uobličen je na Srpskim mukama i pokrštavanju!Za to su stvoreni,za to su uzgajani,nesposobni za išta vredno pomena.Onaj ko kanonizuje bilo koga iz takve tvorevine vređa sam sebe i veru koja ga prihvata.Druge vređa tek onoliko koliko im je neznanje!

Svasta

pre 8 godina

Vučić ima veliki problem jer sve što Vučić preko dana u "dobrosusedskim" odnosima izgradi to njegovi saradnici preko noći sruše. (Sasvim svejedno da li sa dobrim ili iskrenim namerama...)
(Branimir, 24. jun 2015 23:04)

Totalno pogresno. Vulin prica ono sto Vucic precuti. Zbog toga je i ministar i to rada - oblasti sa kojom u zivotu nije imao veze.

Nesko Nedic

pre 8 godina

Proglašenje Stepenica za sveca je politički režirani skandal kojim Katolička crkva pere svoju biografiju a tek u drugoj instanci i mračnu istorijsku sekvencu jednog svog vernog naroda. Kad isti ljudi smatraju D. Mihailovića najvećim zločincem s Stepinca svecom, onda je to nepodnošljiva dvoličnost i sumrak razuma i dobrih namera. Mihailovic naravno nije bio svetac ali i zadrti neokomunista mora priznati da nikako ne moze stati i red sa jednim ustaskim vikarom. Umesto pape, uspomenu na njega uzdigli su americki i francuski predsednik, pa o ovom apsurdnom poredjenju pametnom dosta

NEK se javi autor statue!

pre 8 godina

Pokušavaju da uliju jednoumlje. da diktiraju ko sta kako mora da razmišlja a to ne provincializam. Već koketiranje sa moralom koji jeocevidno izgubljen u svetu humanih vrednosti

Dex

pre 8 godina

Mislim da bi hrvatski politicari trebalo da brinu o izjavama svojih drzavljana koji su antisrpski orjentisani, ne o izjavama srpskog premijera.

ugly nagli

pre 8 godina

Taj Stepinac je u celoj ovoj priči sredstvo. Treba biti jako glup da se dva naroda, koja su planirana da budu istrebljena do kraja ovog stoleća, a to su srpski i hrvatski, sukobljavaju oko nečega što se desilo pre sedamdeset i više godina.Šta tu ima da se raščišćava? Srbi i Hrvati, aman, je li vam stalo da živite u novom vremenu? Ili ćete da se stalno vraćate u vremena međusobnog ubijanja? Dok se vi uništavate, drugi se raduju...