Da li su izbori nova šansa za žene?

Iako to možda ne izgleda na prvi pogled, ovi izbori donose jednu istinsku novinu - a to je da će u budućem sastavu Skupštine Srbije biti jedna trećina poslanica.

Info

Izvor: Sonja Liht, predsednica Beogradskog fonda za politièku izuzetnost

Ponedeljak, 02.04.2012.

16:09

Default images

Mnogi se građani i građanke ovih dana pitaju da li se bilo šta novo događa ili obećava u ovoj izbornoj kampanji. Na prvi pogled odgovor je negativan. Međutim, ako se malo više udubimo videćemo da ovi izbori donose jednu istinsku novinu kojoj, bar za sada, nije posvećena dovoljna pažnja. Naime, po novom izbornom zakonu redosled na listama za Narodnu skupštinu će morati da se poštuje posle izbora, a svaka treća osoba na tim listama je žena. Dakle, u budućem sastavu Skupštine Srbije biće jedna trećina poslanica.

Budući da su blanko ostavke ukinute i da su poslanici i poslanice nosioci mandata njihova prava i odgovornost bi trebalo da budu mnogo veći nego što je do sada bio slučaj. To znači da se otvara mogućnost jačanja uloge Skupštine, koja jeste najznačajniji stub svake demokratske države. Novi sistem nas takođe, korak po korak, približava i jednom veoma značajnom postulatu demokratije: punoj ravnopravnosti muškaraca i žena. Nije na odmet podsetiti da je Članom 100. Ustava Srbije ta ravnopravnost zagarantovana, te promena obezbeđena novim izbornim zakonom ide u tom pravcu. Naravno, povećanje broja žena u skupštinskim klupama neće automatski doneti radikalne promene, ali će omogućiti da žene budu značajnije zastupljene u svim skupštinskim odborima, da se njihov glas čuje još češće i da se još snažnije zalažu za ona zakonska rešenja koja obezbeđuju više ravnopravnosti a manje diskriminacije na osnovu pripadnosti polu ili nekoj od manjinskih grupa.

Vrlo je važno pri konstituisanju novog saziva Skupštine obratiti posebnu pažnju da žene budu zastupljene i u onim odborima u kojima je bilo malo ili nimalo žena kao što su odbori koji se bave pitanjima bezbednosti, industrije, energetike, finansija… Tokom protekle četiri godine mnogo skupova je posvećeno učešću žena u uspostavljanju sistema bezbednosti u kojem će se maksimalna pažnja posvećivati bezbednosti svakog građanina i građanke. Usvojen je Nacionalni akcioni plan o primeni Rezolucije 1325 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija o ulozi žena u uspostavljanju mira u svetu i svakoj zemlji ponaosob. Mnoge od ovih rasprava su se odvijale pod svodom Doma Narodne skupštine, uz aktivno učešće poslanika i poslanica. Stoga je za očekivati da će i u skupštinskom odboru koji se bavi ovim pitanjima poslanice biti aktivno uključene.

Do sada je u ovom odboru bila jedna jedina žene. Od izuzetnog je značaja da žene u Skupštini učestvuju u svim onim odborima koji se bave razvojnim pitanjima: od poljoprivrede do energetike I finansija. Žene su životno zainteresovane za otvaranje novih radnih mesta, za reindustrijalizaciju I zelenu ekonomiju, kao što su zainteresovane i za brigu o deci i porodici, za smanjenje nasilja u porodici, školi, na ulici. Dakle, one moraju biti zastupljene ravnomerno u svim telima Skupštine kao I na ostalim mestima gde se donose odluke - u izvršnoj vlasti, od lokalne do Vlade Srbije.

Zato je ogromna odgovornost, u ovom trenutku, na svim strankama da pokažu da nisu stavili žene na liste samo zato što to od njih zahteva izborni zakon već zato što razumeju da su žene resurs koji se nigde, a naročito ne u siromašnoj zemlji kao što je naša, ne sme zanemarivati. Velika je odgovornost i na ženama koje u većem broju i s većim šansama ulaze u središte političkog života nego ikada do sada. Suočena s teškim posledicama krize, s previše partikularnih, sebičnih interesa a premalo brige za opšti interes Srbija je umorna od politike i političara. Građani i građanke gube veru u institucije pa i sam demokratski poredak. To su tendencije koje nisu karakteristične samo za našu zemlju ali time nisu manje opasne za nas i našu budućnost. Žene u politici dobijaju jedinstvenu šansu da pokažu istinsku empatiju i solidarnost za sve žrtve tranzicije i krize, da demonstriraju odgovorniji odnos prema javnom poslu, prema najznačajnijoj ulozi koju im građani dodeljuju - da u njihovo ime odlučuju o budućnosti zemlje i svih nas zajedno.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: