Dačić:Sa Vučićem ću najbolje raditi

Svaki ministar će biti odgovoran za ono što radi, ali neće svako moći da vodi svoju politiku, kaže za B92 novoizabrani premijer Srbije Ivica Dačić.

Info

Izvor: B92

Petak, 27.07.2012.

20:15

Default images

"Krucijalne odluke ne bi trebalo da se donose bez koordinacije u vladi i sa premijerom," dodao je on gostujući u emisiji "Između dve vatre" TV B92.

"Ali nema više da neko sa strane odlučuje kako će vlada funkcionisati," rekao je on u prvom intervjuu koji je dao nekoj televiziji kao premijer.

Upitan kako će donositi odluke Aleksandar Vučić, premijer kaže: "O tome smo razgovarali - da radimo zajedno, nema tu odvojene politike. Mislim da ćemo nas dvojica najbolje sarađivati u ovoj vladi, jer nam je to posao."

Na podsećanje da su između njih dvojice u predizbornoj kampanji padale teške reči, Dačić je rekao: "Tu nema odnosa ljubavi, već posla koji radimo. Ja sam poznat kao čovek koji se daje poslu, ako smo već dobili priliku, onda moramo da uložimo sve da dobro uradimo posao."

Dačić je rekao da današnja primopredaja dužnosti od Cvetkovića nije bila klasična, dodajući da je imao dobru saradnju sa Mirkom Cvetkovićem, kao i da je bivši premijer imao korektan odnos prema svojim saradnicima. "To nije bila klasična priopredaja koliko razgovor o problemima koji predstoje. Smena vlasti može da prolazi i bez nekih teških reči, da bude normalna politička utakmica, ja mu želim puno sreće na nekom drugom poslu."

Upitan koji je to čarobni štapić koji će upotrebiti da bi ostvario ono što je obećao, Dačić je rekao da su se isto tako svi pitali kad je došao na mesto ministra unutrašnjih poslova. "U Srbiji su bila uvek teška vremena. Radiću više nego što se od mene očekuje. Nisam obećavao ništa nerealno."

On je dodao kako se po stranim medijima provlači da "mali Sloba hoće da izazove nove ratove". "To su gluposti, oni od mene očekuju sve najgore, da se razbuktaju ratovi, problemi... To je za mene super, jer za sve što uradim ispašću veliki u njihovim očima."

"U ekspozeu sam pokušao da imam nešto drugačiji ugao obraćanja. Srbija treba da bude zasnovana na drugačijem temeljima nego do sada: pored evropskog puta da štiti nacionalne interese, da ne polaže uzaludne žrtve i postavi sama pitanje ko nam je saveznik na tom putu i za kakvo se društvo zalažemo. Ja sam hteo da priđem i da kažem - za ovakvu se Srbiju ja zalažem, i da pozovem ljude na dogovor. Vlada nije skup računovođa, vlada je politički organ, najviši organ izvršne vlasti," kaže premijer.

On je ponovio i da je potrebno više zalaganja za pravedniju raspodelu društvenog bogatstva.

Upitan gde će da nađe novac za preživljavanje Srbije, premijer je rekao: "Ljudi zaduženi za ekonomiju i Nacionalni savet za ekonomski preporod, koji po zakonu mogu da osnujem, daće odgovore na ta pitanja." Dačić je rekao da se mora naći novac za preživljavanje, ali i da još ne zna odakle će taj novac stići. Na opasku da li stižu pare iz Rusije, kako se u javnosti spekulisalo, on je rekao: " Sa Rusima niko nije razgovarao na tu temu. Ali, sledeće nedelje dolazi Svetska banka, MMF, razgovaraćemo sa Kinom, razgovaraćemo sa Rusijom..."

Ko može da nam obeća pare, upitao se on. "EU, Rusija, to su gluposti, niko ne daje pare, razgovaraćemo sa Kinom, sa Rusijom, nije to samo pokrivanje deficita i da li možemo da uštedimo na rashodnoj strani, treba da upalimo ekonomsku mašinu koja je danas ugašena, mi se vrtimo danas u krugovima pakla. Nemoguće je razmišljati o zamrzavanju plata i penzija, jer je to udar na građane, a oni ne mogu da plate cenu ekonomske krize."

Upitan šta će uraditi ako MMF zatraži zamrzavanje plata i penzija, Dačić je rekao da je "milijarda evra mala cena za tako velike uslove".

"Ne može se lečiti pacijent tako što će da umre odmah na početku terapije. Niko ne pita da li su to te pilule od kojih se bolest leči. Ako narodu treba da bude tako onda to treba i svim drugima. Vlast mora da prati sudbinu svog naroda", ocenio je Dačić.

Dačić je rekao da nije zadovoljan što su "u Srbiji najveće kamate, što naša nacionalna valuta klizi, što imamo najmanje plate i subvencije" i ukazao da vlast o tome mora da razgovara.

Upitan ko će da kotroliše njega i Vučića, s obzirom na koncentraciju zaduženja koja imaju, jer je Dačić i ministar policije, dok je Vučiću povereno ministarstvo odbrane i kontrola nad bezbednosnim službama, on kaže: "Je l je i Cvetković bio ministar finansija i premijer? To sam rekao i demokratama. Ako sam od MUP-a napravio najbolje ministarstvo, isto ću to da napravim i od vlade."

Na konstataciju da će sada moći da se, sa tih svojih pozicija, obračunava sa političkim neistomišljenicima, Dačić kaže: "Ja da sam to hteo mogao sam to i do sada" i dodaje da za to postoji civilna kontrola, u parlamentu.

Na pitanje da li je za odlazak Šoškića, on je rekao da na tu temu još nije bilo razgovora, ali i da nije zadovoljan ekonomskom situacijom, a za to je odgovorna i stara Vlada Srbije, ali i monetarna vlast: "I gospodin Šoškić je došao po političkoj liniji, nije on došao na konkursu," prokomentarisao je mogućnost smene Šoškića.

On je rekao da želi da Srbija vodi realističnu politiku, kako unutrašnju, tako i spoljnu, kao i po pitanju KiM. "Realističan pristup je da nastavimo razgovore sa Prištinom. Da ispoštujemo dogovore koje smo postigli. Stvari moramo da definišemo u skladu sa situacijom na terenu. Postoje neke stvari koje sam ja predlagao i ranije - razgraničenje. Ja nikad nisam govorio o podeli, samo o načinu kako pristupiti problemu, to nije u redu da ja sada kao premijer promovišem svoje stavove," kaže Dačić. Upitan da li treba da se rasturaju sve koalicije sa DS na lokalu, on kaže:

"Ne postoji pravilo, koalicije se prave na različite načine. Na primer, u Smederevskoj Palanci koaliciju prave DS i SNS. Ja sam za pravilo. Vlada u Novom Sadu, ona treba da padne ako postoji mogućnost, ako ima dovoljan broj poslanika. Nisam siguran da ima. S druge strane, nije logično da SPS pravi koaliciju sa DS koji nas neće u pokrajinskoj vlasti, a onda se SNS ljuti, i posle pravi koaliciju sa DS u Smederevskoj Palanci. Onda mi ispadamo žrtva. "

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

59 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: