Nova vlada položila zakletvu

Srbija je dobila novu vladu koju će voditi premijer Ivica Dačić. Vlada je izglasana u skupštini sa 142 glasa "za". Dačić: Prioritet je nastavak puta ka EU.

Info

Izvor: B92

Petak, 27.07.2012.

12:17

Default images

Za vladu su glasali poslanici vladajuće većine okupljene oko SNS-SPS-URS, protiv izbora nove vlade bila su 72 poslanika opozicije, dok je 26 poslanika bilo odsutno.

Glasanje o članovima je na predlog predsednika skupštine Nebojše Stefanovića bilo javno, prozivkom poslanika.

Premijer Ivica Dačić i ministri položili su zakletvu koja glasi:

"Zaklinjem se na odanost Republici Srbiji i svojom čašću obavezujem da ću poštovati Ustav i zakon, da ću dužnost člana Vlade vršiti savesno, odgovorno i predano i biti posvećen očuvanju Kosova i Metohije unutar Republike Srbije".

Nakon što su članovi Vlade potpisali tekst zakletve, intonirana je himna Srbije "Bože pravde", čime je završena sednica parlamenta.
(Foto:Tanjug)
Dačić je u svom prvom obraćanju javnosti sa premijerske pozicije poručio da će prioritet u radu nove Vlade biti nastavak evropskog puta zemlje i rešavanje najtežih državnih pitanja.

"Ali bez ekonomskog oporavka nijedan od tih ciljeva neće biti ostvaren", rekao je Dačić novinarima nakon polaganja zakletve i dodao da je svestan da će građani rad Vlade ocenjivati upravo po uspešnosti u ekonomskom oporavku.

Dačić je najavio da će novoizabrana Vlada raditi kao tim, odnosno da "neće svako moći da radi ono što hoće" i da će nastaviti praksu otvorenosti prema medijima.

"Nosimo političku odgovornost za funkcionisanje vlade i zato je neophodno da se vlada ne pojavljuje sa različitim stavovima u istoj oblasti“, poručio je Dačić, koji je izrazio zadovoljstvo što su program i ciljeve njegove vlade podržale i stranke koje nisu glasale za njegov izbor.

Novu Vladu čini koalicija oko Srpske napredne stranke, SPS, URS, Socijaldemokratska partija Srbije Rasima Ljajića i Stranka demokratske akcije Sandžaka Sulejmana Ugljanina.

Sednici su prisustvovali predstavnici diplomatskog kora, verskih zajednica i drugi gosti. Posle izbora vlade i polaganja zakletve obavljena je primopredaja dužnosti premijera u 14.15, a zatim je u 15 časova držana prva sednica nove vlade

Administrativni odbor Skupštine Srbije potvrdio je danas prestanak mandata poslanicima koji idu na drugu funkciju odnosno koji postaju članovi nove Vlade Srbije.

Poslanici kojima je prestao mandat su Ivica Dačić, Aleksandar Vučić, Rasim Ljajić, Zorana Mihailović, Goran Knežević, Jovan Krkobabić, Milutin Mrkonjić, Slavica Djukić Dejanović, Žarko Obradović, Suzana Grubješić, Verica Kalanović i Mladjan Dinkić.

Nakon što je Administrativni odbor potvrdio prestanak mandata tim poslanicima skupština će konstatovati prestanak tih mandata a zatim će premijer i članovi njegovog kabineta položiti zakletvu.

Administrativni odbor takođe je potvrdio i prestanak mandata poslanicima Demokratske stranke Ružici Đinđić i Bojanu Pajkiću koji su podneli ostavke na poslaničko mesto.
Sveèanoj sednici na kojoj je izabrana nova vlada prisustvuju i predstavnici diplomatskog kora i verskih zajednica (Foto:Tanjug)
Posebna sednica Skupštine Srbije na kojoj je izbor vlade počela je juče predveče, nešto iza 18.30, da bi 15-ak minuta kasnije mandatar Ivica Dačić izneo svoj ekspoze.

Posle pauze nakon iznetog ekspozea usledila je višesatna rasprava u kojoj se govorilo o svemu i svačemu, između ostalog i o Hitleru, Mirku Marjanoviću, Mikonosu, diletantizmu...

Lider JS Dragan Marković Palma je najavio da će visoka funkcionerka SNS-a Jorgovanka Tabaković biti kandidat za guvernera Narodne banke Srbije.

Jučerašnja sednica je trajala deset sati, do ranih jutarnjih sati.
Novoizabrani ministri (Foto: Tanjug)
Kompletan sastav Vlade nakon položene zakletve izgleda ovako:

Premijer - Ivica Dačić (SPS)

Potpredsednici - Aleksandar Vučić (SNS), Jovan Krkobabić (PUSP) i Suzana Grubješić (URS)

1) Ministar unutrašnjih poslova - Ivica Dačić (SPS)

2) Ministar finansija i privrede - Mlađan Dinkić (URS)

3) Ministar spoljnih poslova - Ivan Mrkić (nestranačka ličnost, predložio ga SNS)

4) Ministar odbrane - Aleksandar Vučić (SNS)

5) Ministar regionalnog razvoja i lokalne samouprave - Verica Kalanović (URS)

6) Ministar saobraćaja - Milutin Mrkonjić (SPS)

7) Ministar građevinarstva i urbanizma - Velimir Ilić (NS/SNS)

8) Ministar pravde i državne uprave - Nikola Selaković (SNS)

9) Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede - Goran Knežević (SNS)

10) Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja - Žarko Obradović (SPS)

11) Ministar zdravlja - Slavica Đukić Dejanović (SPS)


12) Ministar energetike, razvoja i zaštite životne sredine - Zorana Mihajlović (SNS)

13) Ministar kulture i informisanja - Bratislav Petković (SNS)

14) Ministar prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja - Milan Bačević (SNS)

15) Ministar rada, zapošljavanja i socijalne politike - Jovan Krkobabić (PUPS)

16) Ministar omladine i sporta - Alisa Marić (nestranačka ličnost, predložio ju je SNS)

17) Ministar spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija - Rasim Ljajić (SPDS)

Lider SDA Sulejman Ugljanin i u ovoj vladi biće ministar bez portfelja

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

188 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: