Vučiću vojska, Dačiću i policija

SNS je održao sednicu GO u 11 časova nakon koje su saopštena ministarska mesta u novoj Vladi Srbije. Vučić ministar odbrane i prvi potpredsednik vlade.

Info

Izvor: B92

Subota, 21.07.2012.

23:23

Default images

Nakon sednice saopšteno je da je kandidat za ministra spoljnih poslova karijerni diplomata, bivši ambasador u Japanu i državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova Ivan Mrkić.

Za Ministarstvo pravde i državne uprave kandidat je Nikola Selaković. Za Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede SNS kandiduje Gorana Kneževića, a za ministarku energetike, razvoja i zaštite životne sredine Zoranu Mihajlović.

Kandidat za ministra kulture, informisanja i dijaspore je Bratislav Petković, za ministar prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja je predložen Milan Bačević. Za Ministarstvo omladine i sporta kandidat je Alisa Marić.

Ministar odbrane i prvi potpredsednik zadužen za borbu pritiv korupcije je Aleksandar Vučić. Vlada će imati 17 resora, a 19 članova.

Kandidat Srpske napredne stranke za predsednika Skupštine Srbije je potpredsednik SNS Nebojša Stefanović, izjavio je vršilac dužnosti predsednika SNS Aleksandar Vučić.

Lider SDA Sulejman Ugljanin biće ministar bez portfelja, dok će funkcionerka URS Suzana Grubješić biti potpredsdnica vlade za evropske integracije i oni neće imati zasebne resore.

Posle sednice Glavnog odbora SNS-a u beogradskom Sava centru, Vučić je novinarima rekao da će potpredsednica SNS Jorgovanka Tabaković biti na jednom od najvažnijih mesta u državi, ali nije rekao na kojem.

Vučić je naveo i da se prilikom izbora kandidata vodilo računa i o rodnoj ravnopravnosti, tako da su medju osam njihovih kandidata za ministre i dve žene.

Lider SNS Aleksandar Vučić kaže da je realno da Srbija u petak dobije novu vladu i da će ona imati 18 članova i 16 ili 17 resora. On smatra da su kandidati koji su oni predložili ozbiljan i dobar tim i da će se boriti i dati sve od sebe da građani Srbije bolje žive.

On je dodao da će u ponedeljak biti nastavljena konstitutivna sednica Skupštine Srbije, na kojoj će biti izabrani skupštinski organi, a da će se u sredu pred poslanicima novog saziva naći zakoni o vladi i o ministarstvima i zakon o sistemu bezbednosti.

Mrkić karijerni diplomata

O novom ministru spoljnih poslova Ivanu Mrkiću, koji je do danas bio jedina nepoznanica među ministrima SNS, Vučić je rekao da je reč o čoveku sa puno iskuštva, koji je kao ambasador u Libanu bio sposoban da donese investicije iz te zemlje "i koji je prešao sve od Brisela i Ujedinjenih nacija, kao i Njujorka, Bostona i Ženeve, gde se školovao". Vučić je ponovio da je u pitanju karijerni diplomata, za koji je za mandata vlade DS i ministra Vuka Jeremića, bio državni sekretar u Ministarstvu i koji ima gotovo 35 godina iskustva u diplomatiji.

"I lično i stranački gledano Srbiji je potreban karijerni diplomata, koji je u stanju da obavlja svoj posao i da privlači investicije. On ima znanje, nije mu potrebno da misli o ličnoj promociji, već da radi svoj posao. Očekujemo da stručno obavlja svoj posao", rekao je Vučić.

On je dodao da je pravac Srbije EU, ali da zemlja mora do novca da dolazi na afričkim, azijskim i drugim tržištima, na kojima, kako je ukazao, Mrkić ima uticaj.

Kod socijalista sve po starom

Socijalisti su takođe održali sednicu Glavnog odbora u prostorijama te stranke.

Mandatar buduće vlade Ivica Dačić saopštio je da će pored njega, koji će obavljati i funkciju ministra unutrašnjih poslova, u novoj vladi biti i Žarko Obradović, Milutin Mrkonjić, Slavica Đukić Dejanović i Jovan Krkobabić.

Dačić je na sednici GO u sedištu stranke precizirao da će Obradović voditi ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Mrkonjić saobraćaja, Đukić Dejanović zdravlja, a Krkobabić rada i socijalne politike.

Veljko Odalović će biti generalni sekretar vlade. Prema Dačićevim rečima, SPS će posle 12 godina imati premijera i to, kako je precizirao, nije politička pobeda, već životni ispit - da li kadrovi SPS znaju da rade posao.

"To je životni ispit na kome će nas građani ocenjivati. Kako bude građanima, biće i meni kao premijeru", rekao je Dačić.

Dačić se zahvalio koalicionim partneru SNS na razumevanju da se ministarstva rasporede ne samo na osnovu izbornog rezultata, već da se u rad buduće vlade uključe različiti ljudi, koji nisu stranački aktivni, već poznavaoci posla.

On je još jednom ukazao da će vlada koju će voditi u parlamentu imati široku podršku više od 140 poslanika i podsetio da se pored osnovne koalicije, koju čine SNS, koalicija SPS-JS-PUPS i URS, skupštinskoj većini priključio SDPS Rasima Ljajića, SDA Sulejmana Ugljanina i pokret Bogata Srbija Zaharija Trnavčevića.

Mandatar Ivica Dačić izjavio je ranije da kada je reč o ministrima i potpredsednicima vlade iz redova koalicije oko socijalista nema iznenađenja i dodao da su imena već poznata javnosti.

Osim sednica Glavnih odbora naprednjaka i socijalista u nedelju zaseda i Poslanički klub Demokratske stranke.

Planiran je izbor novog šefa tog tela i biće utrđeno koga će ta stranka predložiti za potpredsednika parlamenta izjavila je funkcionerka DS-a i šefica poslaničkog kluba "Za evropsku Srbiju" u prošlom skupštinskom sazivu Nada Kolundžija.

Ona je precizirala da se još ne zna da li će glasanje biti tajno ili javno.

SDA prihvatila učešće u novoj vladi

Glavni odbor Stranke demokratske akcije Sandžaka prihvatio je na današnjoj sednici ponudu mandatara Ivice Dačića da ta stranka bude deo parlamentarne većine i da dobije Ministarstvo bez portfelja, koje će, kako su potvrdili, voditi predsednik SDA Sulejman Ugljanin.

Iz te stranke je saopšteno da je osnovni cilj njenog učešća u novoj vladi integracija sandžačkih Bošnjaka u sve državne institucije na lokalnom, regionalnom i republičkom nivou, kao i ubrzani socijalno-ekonomski razvoj Sandžaka i ostalih nedovoljno razvijenih područja u Srbiji.

Kako je navedeno u saopštenju SDA, Ministarstvo bez portfelja će voditi Kancelariju za održivi razvoj nedovoljno razvijenih područja.

GO SDA Sandžaka ovlastio je Ugljanina da potpiše tekst koalicionog sporazuma, a predsednika Političkog savjeta te stranke Bajrama Omeragića da sa koalicionim partnerima prethodno usaglasi konačni tekst koalicionog sporazuma.

Usaglašeni teks koalicionog sporazuma o učešću SDA Sandžaka u Vladi Srbije biće razmatran i usvojen na prvoj sjednici GO SDA Sandžaka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

264 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

13 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

21 h

Podeli: