Kancelarija za vere,ne ministarstvo

Nova Vlada Srbije neće imati Ministarstvo vera već se se pitanjima religije baviti Državna kancelarija za vere, izjavio je mandatar Ivica Dačić.

Info

Izvor: B92

Petak, 20.07.2012.

13:44

Default images

Nakon sastanka sa predstavnicima verskih zajednica u Srbiji, Dačić je rekao da postoji tendencija da se broj ministarstava u Vladi smanji i da je zaključeno da bi eventualnim spajanjem tog resora sa nekim drugim koji mu nije srodan došlo do "nelogičnosti", pa je odlučeno da se oformi kancelarija kojoj pitanje vere neće biti sporedna aktivnost.

On je dodao da će ta kancelarija biti "spona" izmedju verskih zajednica i Vlade Srbije ali nije mogao da kaže ko će biti na njenom čelu.

Dačić je rekao da će se o tome Vlada dogovoriti sa verskim zajednicama, jer nije cilj da to bude neki partijski kadar već neko ko će omogućiti dobru medjusobnu saradnju Vlade i tih zajednica.

Dačić je zahvalio sagovornicima zbog toga što su imali razumevanja za odluku da se ukine Ministarstvo vera i što su prihvatili da će osnivanje kancelarije biti dobro rešenje, jer će u njemu raditi predstavnici svih zajednica koji razumeju problematiku.

Prema njegovim rečima, u novoj Vladi neće biti ni Ministarstva dijaspore, već će taj resor biti pridodat Ministarstvu spoljnih poslova.

Sastanku sa Dačićem su prisustvovali episkop bački Irinej, srbijanski muftija Muhamed Jusufspahić, beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar i predsednik Saveza jevrejskih opština Ruben Fuks.

Episkop Irinej je ocenio da je za normalno funkcionisanje društva neophodna neka vrsta institucionalne saradnje verskih zajednica i države i da je to tradicija svih demokratskih zemalja.

On je ocenio da opšta kriza koja utiče na svet ima i svoju duhovnu komponentu i to je deo odgovornosti koji će morati da preuzmu crkve i verske zajednice.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: