Delevićeva odbila Vučićevu ponudu

Milica Delević odbila je ponudu da uđe u novu vladu, Aleksandar Vučić je rekao da mu je žao zbog toga "ali da je jasno da su DS-u važniji partijski interesi".

Info

Izvor: B92

Četvrtak, 19.07.2012.

14:00

Default images

"Odluka o mom ulasku u vladu ne može biti lična jer sam ja član DS-a", kaže Milica Delević.

Iz DS je, posle sinoćne sednice predsedništva stranke, poručeno da svaki pojedinac ima pravo da odluči šta želi u životu i politici, ali i da ne bi bilo logično da funkcioner DS učestvuje u vladi koju ta stranka ne podržava.

Delević je konstatovala da je samo upućivanje ponude funkcioneru sada opozicione stranke neuobičajeno, uz napomenu da su neuobičajene i okolnosti u Srbiji.

"Kao i 2008. godine, proverava se snaga da se odgovori na teške izazove, ali i sposobnost da se prevaziđu duboke podele u zemlji nastale tokom devedesetih i politike koje su do njih dovele", izjavila je Delević Tanjugu.

Delević je istakla je da veruje da joj je ta ponuda data iz iskrenih pobuda kako bi se država brže i efikasnije kretala u procesu evrointegracija.

"Rezultati rada nove vlade će pokazati da li je ova ponuda učinjena da bi se bolje odgovorilo na izazove u spoljnoj politici i brže kretalo ka Evropi, u šta verujem i čemu ću se kao građanka Srbije iskreno obradovati, ili da bi se DS podelio, a međunarodni partneri kratkoročno obradovali", rekla je Delević.

Vreme će, takođe, pokazati i kakav će stav zauzeti Demokratska stranka o onome što će nova vlada činiti na približavanju Evropskoj uniji.

"Verujem, i kao član stranke ću na tome raditi, da će to biti konstruktivan stav ukoliko ti koraci budu onoliko hrabri koliko je bila ponuda da se jedno važno mesto ponudi nekom iz opozicije, a zbog njegove nesporne privrženosti evropskom putu Srbije. Samo takav pravac vlade i samo takav stav Demokratske stranke su u najboljem interesu građana ove zemlje", rekla je Delević.

Predsednik Izvršnog odbora Demokratske stranke Marko Đurišić sinoć je, posle sednice predsedništva stranke, rekao da u novoj vladi DS ne može nikoga da delegira, pošalje ili da saglasnost da neko u njoj učestvuje.

On je objasnio da je stav stranke isti i prema Milici Delević kao i prema svim članovima DS-a i dodao da svaki pojedinac ima pravo da odluči šta će u životu i politici.

"Što se tiče funkcionera DS-a, nije logično da učestvuju u vladi koja se ovih dana formira", rekao je Đurišić.

Vučić: DS-u partijski intersi važniji od države

Vršilac dužnosti predsednika Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić izjavio je da mu je žao što Milica Delević nije prihvatila ponudu naprednjaka da bude u novoj vladi i dodao da je DS time pokazala da su joj važniji partijski interesi od interesa države i građana.

Vučić je na konferenciji za novinare rekao da SNS veoma ceni rad direktorke vladine Kancelarije za evrointegracije i da je jedina namera naprednjaka, kada su joj ponudili mesto u vladi, bila dobrobit države.

"Nama su Srbija i njeni građani mnogo važniji od interesa stranke i to je bila naša namera", rekao je Vučić i dodao da je DS odlukom da ne pristane sa ulaskom Delević u vladu pokazala da su joj partijski interesi iznad državnih i interesa građana.

Vučić je istakao da će vlada biti formirana između 24. i 26. jula i saopštio da će njen deo biti Rasim Ljajić i Sulejman Ugljanin.

Uz napomenu da je time obezbeđena široka podrška novoj vladi, Vučić je rekao da je to važno zbog promena i reformi, koje vlada namerava da preduzme, ali i zbog odnosa prema manjinama.

Delević je ranije izjavila Tanjugu da veruje da se ponuda naprednjaka da ona bude šef diplomatije temelji na iskrenim pobudama, ali da odluka o tome ne može biti lična, jer je član DS.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

219 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: