Dačić:Razgovor s Ljajićem pozitivan

Mandatar Ivica Dačić ocenio je kao "veoma dobar i pozitivan" razgovor sa liderom SDPS Rasimom Ljajićem o eventulanom učešću te stranke u budućoj vladi.

Info

Izvor: B92, Tanjug

Subota, 14.07.2012.

09:16

Default images

"Naredne sedmice, posle povratka vršioca dužnosti predsednika Srpske napredne stranke Aleksandra Vučića iz SAD, razgovaraćemo i zajedno vezano za detalje njegovog eventualnog učešća u parlamentarnoj većini, odnosno u Vladi Srbije", rekao je Dačić.

On je dodao i da će u međuvremenu Ljajić razgovarati sa Demokratskom strankom na čijoj je listi bio na majskim izborima. Dačić je precizirao da je na sastanku Ljajiću predstavio politiku i ciljeve nove vlade.

"Mislim da oko toga nema nikakvog spora i da smo oko tih ciljeva saglasni - i koalicija koja će činiti parlamentrnu većinu i stranka Ljajića", rekao je mandatar.

Dačić je, gostujući na RTS-u, izjavio i da se sastao sa liderom Stranke demokratske akcije Sulejmanom Ugljaninom.

Takođe, najavio je i da će razgovori o strukturi vlade, odnosno rešenjima za određena ministarska mesta biti obavljeni u prvim danima naredne sedmice. "O (kadrovskim) rešenjima je razgovarano, ali još nije postignut konačan dogovor... praktično ostaje da završimo razgovore između SNS i SPS pošto je kod drugih stranaka sve to već definisano", rekao je Dačić.

On je sinoć za televizju "Pink" kazao i da nije razgovarao sa članom Demokratske strane Milicom Delević o učešću u vladi i da ne zna da li će ona prihvati poziv lidera SNS Aleksandar Vučića da to uradi.

"Nemam naravno ništa protv toga da i ljudi iz drugih stranaka učestvuju u ovoj vladi ali ne kao predstavnici tih stranaka", rekao je Dačić.

On je ponovio da očekuje da će 23. jula biti nastavljena konstituitvna sednica Skupštine Srbije na kojoj će biti izbrani predsednik i potpredsednici parlamenta. Dačić je naveo da nakon toga sledi sednica na kojoj će biti donete izmene Zakona o vladi i ministarstvima a potom i izbor nove vlade.

"Zapad nema primedbe na buduću vladu"

On je najavio i da će, ukoliko bude izbran za premijera, prvo u Briselu razgovarati sa viskom zvaničnikom EU Ketrin Ešton. Dačić je naveo i da visoki predstavnici nemačke, američke i admistracije EU, s kojima je razgovarao prethodnih dana, nisu imali primedbe na evropsku orijentaciju buduće vlade.

"Izuzetno su zadovljni i tekstom potpisanog koalicinog sporazuma u kome je veoma jasno ocrtana evropska orijentacija Srbije, veoma je jasno podcrtan naš cilj da zelimo da do kraja godine ili najdalje do sredine sledeće godine Srbija dobije datum za otpočinjanje pregovora o članstvu u EU", rekao je lider SPS.

On je, u tom kontekstu, naveo i da ne očekuje uslovanjavalja u vezi Kosovom i Metohijom podsetivši i da je predsednik Tomislav Nikolić izrazio spremnost da tehnički dijalog sa privremnim vlastima u Prištini podignemo na viši, politički nivo.

"Neće biti zamrzavanja plata i penzija"

Govoreći o prvim koracima buduće vlade u ekonomskoj sferi, Dačić je istakao da treba napraviti presek stanja u kome se nalazi Srbija, a da se politika vlade neće svoditi "na stezanju kaiša građana".

"Postoje dva viđenja - jedno da je situacija katastrofalna u ekonomiji, a drugo da možda i nije tako loša kao što se u medijima i anlitičkoj javnosti govori", rekao je on.

Dačić je naveo i da je zadatak da se u narednih mesec dana sačini jasan ekonomski plan u više sektora "koji bi podrazumevao zaustavljanje ekonomske krize i podsticanje privrednog rasta".

"Sigurno je da je prioritet da država ispunjava sve svoje obaveze da smanji deficit u budžetu, a to znači da se plate, penzije i ostale obaveze redovno isplaćuju i da neće biti zamrzavanja plata i penzija", rekao je on.

Prema njegovim rečima, politika ove vlade nije dalje stezanje kaiša građana nego radikalna štednja kada je reč o birokratiji uz što više podsticanje privrednog razvoja i rasta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: