Niš: Potpisan sporazum SNS-URS-SPS

Predsednici gradskih odbora SNS, URS i SPS potpisali su večeras koalicioni sporazum o većini u Skupštini grada Niša i formiranju nove gradske vlasti.

Info

Izvor: Tanjug

Sreda, 11.07.2012.

19:53

Default images

Sporazum su potpisali ispred naprednjaka Zoran Perišić, Branislav Jovanović ispred URS-a i Slavoljub Vlajković iz SPS-a.

Sporazum je, zajedno sa liderima tri stranke u Nišu, uz potpis predstavnika SPS-a, potpisao i predstavnik Partije ujedinjenih penzionera Srbije (PUPS) Milorad Stošić.

Naprednjaci će tokom večeri potpisati, kako je rekao Perišić, "bočni" sporazum sa predstavnicima Demokratske stranke Srbije čime će i oni biti u gradskoj vlasti.

Kako je rečeno prilikom potpisivanja sporazuma, na sutrašnjoj sednici Skupštine grada biće verifikovani mandati odbornicima, izabran predsednik i sekretar gradskog parlamenta, kao i gradonačelnik i članovi Gradskog veća.

Kandidat za gradonačelnika Niša je Perišić, kandidat za predsednika gradskog parlamenta je Mile Ilić (SPS) koji je tu funkciju obavljao i u prethodnom mandatu, dok će u Gradskom veću SNS imati pet članova, a URS i SPS-PUPS-JS po tri člana.

Naprednjacima će osim mesta gradonačelnika pripasti i mesto zamenika, a njih dvojica su uz tri člana veća iz te stranke, po funkciji članovi veća ili "gradske vlade".

SNS će se večeras na svom gradskom odboru izjašnjavati o imenima ljudi koji će biti u rukovodstvu grada sa Perišićem kao gradonačelnikom.

"Odluke u Gradskom veću biće usvajane konsenzusom", rekao je Jovanović, a Perišić je dodao da nova gradska vlast ne zaslužuje da opstane ako bude demonstrirala nejedinstvo.

Sporazumom je predviđeno da predsednici gradskih odbora stranaka, potpisnica sporazuma, rešavaju sva eventualna sporana pitanja konsenzusom i to u veću, gradskom parlamentu, javnim preduzećima i ustanovama, upravnim i nadzornim odborima, komisijama i gradskim opštinama.

Kandidat za sekretara Skupštine grada je Ivan Nikolić (SPS), a kandidat za sekretara Gradskog veća je Nadja Marković (URS).

Sporazumom se predvidja zamrzavanje broja radnika u javnom sektoru u narednih godinu dana.

Sporazum sadrži ciljeve buduće gradske vlasti medju kojima su da Niš postane regionalni i razvojni centar južne i istočne Srbije, da se građanima obezbede bolji uslovi života, da se stvori povoljan ambijent za inevsticije i otvaranje novih radnih mesta, da se obavi reforma lokalne samouprave i administracije, da se aktivira "Kancelarija za brze odgovore, da se obavi transformacija i reforma javnih preduzeća i ustanova i drugo.

Konstituitivna sednica Skupštine grada zakazana je za sutra u devet časova.

U Nišu su u prethodne četiri godine gradsku vlast činile Demokratska stranka, SPS-PUPS-JS i URS (G 17 plus).

Na gradskim lokalnim izborima SNS je osvojila 17 mandata, DS 15, URS 11, SPS-PUPS-JS 10, a DŠ i LDP po četiri mandata.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: