Analitičari: Sporazum očekivan

Analitičari smatraju da potpisivanje koalicionog sporazuma očekivano, i da su glavna pitanja koja stoje pred novom vladom ekonomska situacija i Kosovo.

Info

Izvor: Beta

Utorak, 10.07.2012.

19:36

Default images

Profesor FPN Predrag Simić ocenjuje da je Srbija konačno izašla iz stanja političkog vakuma potpisivanjem koalicionog sporazuma između SNS, SPS i URS.

"Dobro je što ćemo verovatno u dogledno vreme imati vladu koja funkcioniše i koja će se suočiti, pre svega sa pitanjima kao što su Kosovo, ekonomska situacija i niz drugih pitanja koja već predugo čekaju na odgovarajuću politiku", rekao je Simić.

Simić je objasnio da nova vlada u rešavanje tih problema ulazi sa dosta skromnim resursima, pogotovo na ekonomskom planu.

"Tako da se ne može očekivati čudo. Koaliciona vlada ima svoju cenu dobre i loše strane i nadajmo se da će se ostvariti parole o departizaciji i defeudalizaciji, koje smo čuli od pojedinih partija u predizbornoj kampanji", kazao je Simić.

On je napomenuo da se dosta toga očekuje da ova vlada promeni, ali da će o njenim rezultatima moći da se govori tek na jesen, kada je bude sačekala, kako je istakao, "jedna zaista izazovna ekonomska situacija".

"Za sada je na mandataru i ministrima koji budu imenovani da na to odgovore", rekao je Simić.

On je ponovio da je dobro što će Srbija posle dužeg vremena od održavanja izbora dobiti vladu.

"Videli smo koliko je taj vakuum štetio Srbiji, i tokom nedavnih poseta zapadnih diplomata, ali i situacija na Kosovu je dosta pogoršana. Već je praktično bilo vreme ili da se potpiše koalicioni sporazum ili da se razmišlja o drugoj alternativi što bi uključivalo i nove izbore", zaključio je Simić.
Ognjen Pribiæeviæ (Tanjug, arhiva)
Politički analitičar i nekadašnji ambasador Srbije u Nemačkoj Ognjen Pribićević izjavio je da se od nove Vlade Srbije očekuju dva rešenja - za ekonomsku situaciju i za Kosovo i Metohiju, kao i da će od načina njihovog rešavanja zavisiti i njena dugovečnost.

Pribićević je u izjavi Tanjugu naveo i da u tačkama koje se nalaze u sporazumu nema ništa sporno, ali ni spektakularno i da bi svaka vlada, bez obzira koja stranka bi je vodila, postavila taj akt na sličnim osnovama.

"Od ove vlade se očekuju dva rešenja - jedno koje se tiče katastrofalne ekonomskse situacije u kojoj se nalazimo i potpuno rasturenog budžeta i javnih finansija, a ova vlada treba da odgovori kako će i na osnovu čega od jeseni isplaćivati plate i penzije. To je prvi zadatak vlade, a drugi je Kosovo", naglasio je Pribićević.

On je naveo da je jedno od najvažnijih pitanja kako će se nova vlada postaviti prema zahtevima koji su se mogli čuti od SAD i EU, a vezani su za pitanje severa Kosova.

"To će biti dva apsolutno najveća izazova sa kojima će se ova vlada suočiti i zaista dva krupna pitanja, za koje je, u ovom trenutku teško videti kako će se rešiti", naglasio je Pribićević.

On smatra i da je "očigledno" da među strankama koje su potpisale koalicioni sporazum "ne postoje dobri odnosi, što se može videti i na osnovu govora tela".

Dobri odnosi, kako tvrdi, ne postoje čak ni među dosadašnjim koalicionim partnerima, za šta je kao primer naveo SPS i PUPS.

Međutim, naglasio je Pribićević, to za politiku u suštini i nije toliko bitno, jer se ona mnogo više zasniva na interesima nego na emocijama.

Pribićević je naglasio i da će odgovor na pitanje koliko će nova vlada potrajati, "apsolutno zavisiti samo od jedne stvari, a to je kako će ona uspeti da reši dva najvažnija problema".

"Mislim da će vrlo brzo po formiranju vlade, ako i kada bude formirana, ona u septembru ili oktobru imati jedan ozbiljan test i veliko je pitanje kako će sve to proći. A ako ga prođe, onda će sigurno imati dug vek", naglasio je Pribićević. Politički analitičar Dejan Vuk Stanković ocenio je da koalicioni sporazum o formiranju parlamentarne većine nesumljivo potvrđuje da te stranke imaju političku rešenost da se udruže i naprave Vladu Srbije.

On smatra da taj sporazum ima simboličko i realpolitičko značenje i da tematski gledano "manje-više, ukazuje na sve važne teme predizbornih programa stranaka, koje su se približile okončanju pregovora o formiranju nove vlade".

"Jasno je da više nema nekih prepreka da se sporazum pretvori u spisak novih ministara... Principi sporazuma obuhvataju sve tačke koje su bile sastavni deo izbornog programa stranaka koje čine tu koaliciju i svaka će verovatno dobiti mogućnost da unutar nove vlade u velikoj meri i radi na ostvarivanju svog pojedinačnog programa iz izborne kampanje", rekao je Stanković Tanjugu.

Kako je dodao, to se vidi na slučaju URS, koji će "očigledno dobiti ona ministarstva, bar po najavama u medijima, koja im najviše odgovaraju" i koja je URS najviše forsirao u izbornoj kampanji, kao ključne teme za koje je zainteresovan.

Naprednjaci će, kako smatra Stanković, bar prema dosadašnjim najavama, takođe dobiti ministarstva, koja odgovaraju nekim njihovim opredeljenjima iskazanim u izbornoj kampanji, a isti je slučaj i sa socijalistima.

"U principu, radi se o sporazumu koji je obuhvatio sve važne tačke izbornih programa i približio nas kraju komplikovanog i pomalo protivrečnog procesa formiranja nove vlade", podvukao je Tanjugov sagovornik.

Ciljevi koji su definisani u koalicionom sporazumu, su kako smatra, manje-više opšti i načelni politicki ciljevi, a kvalitet politike nove vlade će se prosuditi po kadrovima koje će ponuditi i konkretnim rešenjima koja će ponuditi za ostvarivanje tih ciljeva.

Stanković je naglasio i da će se nova Vlada Srbije suočiti u novim okolnostima sa starim izazovima i kako da pomiri težnju ka EU i težnju da očuva kontinuitet politike prema Kosovu i Metohiji.

"To je manje-više isti izazov u nekim promenjenim političkim okolnostima, ali to je ono što su oni definisali kao jednu od tačaka u svom daljem delovanju", naglasio je Stanković.
Vladimir Goati (Beta, arhiva)
Politički analitičar Vladimir Goati ocenio jeda potpisivanje koalicionog sporazuma nije nikakvo iznenađenje i da je očigledno da su prevaziđene sve rezerve.

"Malo je bilo - po mom mišljenju - opravdanih primedaba PUPS, ali očigledno da su one regulisane, da će oni dobiti jedno ministarsko mesto i na taj način je u većoj meri zadovoljen zahtev proporcionalnosti vlade u odnosu na sastav partija koje čine skupštinu", rekao je Goati u telefonskoj izjavi Agenciji Beta.

Goati, programski direktor "Transprentnosti srbija", dodao je da potpisivanje sporazuma znači da se poslanički izbori neće ponoviti, te treba očekivati da Skupština uskoro bude sazvana, kada budu određen sastav vlade.

Na pitanje kako komentariše to što su i mandatar Ivica Dačić, I vršilac dužnosti predsednika SNS Aleksandar Vučić, kao glavni prioritet nove vlade istakli borbu protiv kriminala i korupcije, Goati je rekao da je to veoma dobro i podsetio da je i prošla vlada to činila.

"Međutim, za sada, ono što u svemu tome nedostaje su ti konkretni elementi - to je više nabrajanje stvari koje će se raditi. Nedostaje više prideva nego što je tu nekakvih brojeva, rokova, procena, etapnih ciljeva, da li će to biti za godinu, dve...", kazao je Goati.

On je naveo da je jedno od važnih pitanja da li će biti sprovedena nezavršena reforma pravosuđa - "izuzetno važnog podsistema u borbi protiv korupcije".

Komentarišući podelu broja ministarskih mesta između SNS, SPS I URS, Goati je ukazao da se radi o osobenoj situaciju u kojoj mesto premijera dobija jedna stranka neuporedivo manja u odnosu na dominantnu stranku u parlamentu.

"Ali, reosiguranje SNS je u tome što ima većinu mandata, odnosno ministarskih mesta, a vlada donosi svoje odluke glasovima ministara. Tako da će se premijer iz manjinske stranke naći u situaciji gospodina Vojislava Koštunice - da će možda biti u ključnim pitanjima preglasavan. Ne verujem da je to baš ugodna pozicija i da će to, ako se dogodi, moći dugo da traje", zaključio je Goati.
Zoran Stojiljkoviæ (Medija centar Beograd)
Profesor Fakulteta političkih nauka Zoran Stojiljković izjavio je da je koalicioni sporazum očekivan potez, ali da će se tek u narednih nekoliko meseci videti koliko su koalicioni partneri ozbiljni i spremni na usaglašavanje, operativnu politiku i koordiniran rad.

"To je očekivan potez od onoga trenutka kada se videlo da nije izgledna kohabitaciona formula u odnosu na predsednika Tomislava Nikolića o kojoj se govorilo dosta dugo i da nisu zadovoljeni neki interesi i apetiti", rekao je Tanjugu Stojiljković.

On je istakao da je tradicionalan pristup kod formiranja široke koalicije da se pobroji jedan broj ciljeva koji su nesporni.

"To govori o prioritetima koje imaju sve tri ključne koalicije koje su formirale vlast. Pitanje je sad koliko će to moći da se sprovede u delo u izuzetno nepovoljnim okolnostima krize", rekao je Stojiljković.

Prema njegovim rečima, to će se testirati kroz kontakte sa međunarodnim finansijskim organizacijama, kroz spremnost i nespremnosti da preuzmu odgovornost i da postignu i širi socijalni konsenzus sa sindikatima i unijama poslodavaca.
"Oni su ušli u taj krug i sada više nema dilema ko će formirati prvo parlamentarnu većinu, a na osnovu toga i vladu", rekao je Stojiljković i dodao da u prvih sto dana ili negde do jeseni treba videti šta od opštih ciljeva, koji su inače prihvatljivi, može da se sprovede u operativni program.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: