SNS-SPS-URS potpisali sporazum

SNS, SPS-PUPS-JS i URS u sedištu naprednjaka potpisali su koalicioni sporazum o formiranju parlamentarne većine.

Info

Izvor: B92, Beta

Utorak, 10.07.2012.

17:08

Default images

Sporazum, koji ima 13 strana, potpisali su lideri SNS, SPS, PUPS i URS Aleksandar Vučić, Ivica Dačić, Jovan Krkobabić i Mlađan Dinkić.

Te stranke, koje će činiti novu vladu Srbije, u Skupštini Srbije imaju ukupno 131 poslanika (SNS 73, SPS-PUPS-JS 44 i URS 14).

Potpisivanju sporazuma prisustvovali su i potpredsednica SNS Jorgovanka Tabaković, potpredsednik SPS Žarko Obradović i članica predsedništva URS-a Verica Kalanović.
(Foto: Tanjug)
Uoči potpisivanja koalicionog sporazuma stranaka koje će činiti novu Vladu, B92 je došao do dokumenta koji precizira njihove zajedničke političke ciljeve.

Kako se navodi, osnovne oblasti sporazuma su državna politika, ekonomska i socijalna politika, pravna država i vladavina prava, borba protiv korupcije i kriminala, reforma državne uprave, profesionalizacija upravljanja javnim preduzećima, decentralizacija i regionalni razvoj, zdravstvo, obrazovanja i nauka i sloboda medija.

Nova vlada će se, ističe se u sporazumu, zalagati za ubrazanje evropskih integracije i rešavanje problema Kosova i Metohije.
(Foto: Tanjug)
Mandatar Ivica Dačić i Aleksandar Vučić su na konferenciji za novinare istakli da će prioritet nove vlade biti borba protiv kriminala i korupcije.

"Koalicija SPS-PUPS-JS je i u prethodnoj vladi sarađivala sa Demokratskom strankom sa kojom nikada ranije nije bila u vlasti i nadam se da će svako od nas iskočiti iznad uskoštranačkog plota i raditi u interesu građana", rekao je Dačić.

On je kazao da to potpisani sporazum nije "sporazum o novoj vladi nego sporazum za jaku i ekonomski razvijenu Srbiju koja će štititi svoje nacionalne interese i biti država socijalne pravde".

Mandatar je najavio da će nova vlada biti formirana veoma brzo i da bi 23. jula trebalo da bude nastavljena konstitutivna sednica Skupštine koja bi trebalo da donese Zakon o vladi, nakon čega bi trebalo da bude izabrana i vlada.

Dačić je naveo da je cilj svih u novoj vladajućoj koaliciji da vlada radi jedinstveno, odlučno i da bude čvrsta u ostvarivanju zajedničke politike.

On je najavio da će kao mandatar razgovarati i sa strankama nacionalnih manjina jer je bitno da one čuju program i ciljeve nove vlade, bez obzira da li će u njoj učestvovati.
(Foto: Tanjug)
Vučić je rekao da će SNS insistirati na borbi protiv korupcije i kriminala, što je jedan od razloga zbog kojeg je ta stranka ušla u vladu.

"Ako u tome ne uspemo, nismo na vlasti i u foteljama rođeni", rekao je Vučić.

On je zahvalio PUPS-u jer je ta stranka u sporazum unela novinu da svih 400.000 penzionera u Srbiju čija je penzija manja od 15.000 dinara dobiju 13. penziju, a ne kao što je bilo do sada samo u Beogradu.

Vučić je naveo da je sporazum SNS-a, SPS-a i URS-a dobar za Srbiju i bolji od svih ranijih koalicionih sporazuma jer je najobimniji i najozbiljniji i jer su u njemu do detalja razrađeni principi i ciljevi buduće vlade.

"Naše političke stranke najčešće nisu bile na istoj strani. Pred nama je težak posao", rekao je Vučić i istakao da je teška ekonomska kriza i Kosovo najveći izazovi sa kojima će se suočiti nova vlada.

Krkobabić je rekao da je PUPS formiranju vlade prišao sa nadom da će socijalna politika koju je sporovodio u Beogradu biti primenjena u celoj Srbiji.

Iako niko iz stranaka nije otkrio imena svojih kandidata za buduća ministarska mesta, na osnovu spekulacija beogradskih medija, nova Vlada Srbije bi trebalo da izgleda ovako.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

199 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: