Šta piše u koalicionom sporazumu

B92 je prvi došao do teksta koalicionog sporazuma SNS-SPS-URS koji na 13 strana i u 9 tačaka precizira političke ciljeve nove Vlade Srbije.

Info

Izvor: B92

Utorak, 10.07.2012.

15:47

Default images

U tekstu piše da će stranke u vladi delovati zajednički na ostvarivanju: državne politike, ekonomske i socijalne politike, vladavini prava i pravnoj državi, borbi protiv kriminala i korupcije, reformi državne uprave, profesionalizaciji upravljanja javnim preduzećima, decentralizaciji i regionlanom razvoju, slobodi medija i zdravstvu, obrazovanju i nauci.

SNS, SPS - PUSP - JS i URS se u koalicionom sporazumu obavezuju da će raditi na ispunjavanju zadataka i ciljeva koji su naveli u tih devet tačaka.

Prenosimo vam sažetak danas potpisanog sporazuma, a kompletan sporazum možete pročitati u našoj rubrici Dokumenti.

Državna politika

Što se državne politke tiče, zalažu se za ubrzanje procesa evropskih integracija uz kako navode "maksimalne napore da se dobije datum za optočinjanje pregovora sa EU".

Navodi seda Srbija neće priznati nezavisnost Kosova. Takođe se dodaje da će se pitanje Kosova i Metohije rešavati mirnim sredstvima, kao i da će se prihvatiti rezultati dijaloga Beograda i Prištine, koje je postigla prethodna Vlada.

Takođe se dodaje i da će se raditi na unapređenju saradnje sa susedima, da će se voditi balansirana spoljna politika i da će nova Vlada Srbije sarađivati sa svim zemljama sveta u interesu Srbije.

U tekstu ističu da je pomirenje u regionu među državama sa postojećim granicama, uslov je za izgradnju budućnosti i posebno navodi da Srbija želi dobre odnose sa Crnom Gorom, Makedonijom, Hrvatskom i Bosnom i Hercegovinom kao i da će nastaviti sa specijalnim odnosima sa Republikom Srpskom poštujući Dejtonski sporazum.

Ekonomska i socijalna politika

Kada je reč o ekonomskoj politici, navodi se da će nova Vlada Srbije nastaviti razgovore sa MMF-om i Svetskom bankom.

Najavljuje se da će do septembra biti donete hitne mere za smanjenje budžetskog deficita, zatim u oktoboru donošenje novog Zakon o javnim nabavkama, reforma poreskog sistema, ukidanje nepotrebnih taksi i lokalnih nameta i uvođenje dvostruko većeg budžeta za poljoprivredu.

Dodaje se da neće biti zamrzavanja penzije i plate, ali i da će njihov rast u prvoj godini vlade biti usklađen sa realnim mogućnostima budžeta.

Takođe najavljuje i da će reformisati sistem PDV-a gde će malim i srednjim preduzećima biti omogućeno da PDV plaćaju tek kada naplate robu, a ne kada je fakturišu.

Najavljuje se i donošenje hitnog plana antikriznih mera za privredu, koji će kao ključnu stavku imati program subvencionisanih kredita za likvidnost i investicije, jer je kako se navodi "on je dao veoma dobre rezultate". Dodaje se i da u uslovima krize, država mora posebno da interveniše na pokretanju proizvodnje i investicija u regionima sa visokom stopom nezaposlenosti

Stranke koje će činiti novu vladu u koalicionom sporazumu navode i da će se zalagati za efikasno kažnjavanje svih oblika zloupotrebe monopola i dominantnog položaja i svih oblika povrede konkurencije. U sprovođenju socijalne politike strane potpisnice navode da će raditi na izgrađivanju sistema socijalnih prava, zaštiti slojeve stanovništva kojima je najteže u ovoj krizi, kao i da će posebno voditi računa o osobama sa invaliditetom, starima, siromašnima.

Najavljuju da će svim penzionerima koji imaju manje od 15.000 dinara mesečno biti isplaćena trinaesta penzija u visini od 15.000 u 4 jednake rate.

Najvljuju usvajanje Zakon o socijalnom preduzetništvu, zatim poboljšanje nataliteta i strožije kazne za sve vidove nasilja (nad ženama, decom, vršnjačko nasilje).

Pravna država i vladavina prava

SNS, SPS - PUPS - JS i URS se u sporazumu ovavezuju da će raditi na uspostavljanju pravne države i vladavine prava, da će ukloniti sve negativne posledice reforme pravosuđa.

Najavljuju da će obezbediti nezavisnost i stalnost sudijske i samostalnost tužilačke funkcije, raditi na obrazovanju i izboru najkvalitetnijih diplomiranih pravnika na funkcije u pravosuđu, preispitati novodonete pravosudne zakone (o parničnom, izvršnom postupku i krivičnom postupku), koje je kritikovala stručna javnsot.

Borba protiv korupcije i kriminala

Stranke koje će činiti vladu saglasne su da će se sistemski i beskompromisno boriti protiv kriminala i korupcije i da će ispitati sporne privatizacije na koje je ukazala Evropska komisija.

Takođe najavljuju oštru borbu protiv organizovanog kriminala, narko kartela, propise koji će imati za cilj da smanje samovolje službenika, uvesti kontrole imovine bitnih funkcionera, raditi na jačanju nezavisnosti i povećanje ovlašćenja organa koji se bave borbom protiv korupcije.

Najavlju donošenje Zakona o zaštiti uzbunjivača, da će uspostaviti internet portala za prijavu korupcije i uspostaviti saradnju sa građanima i nevladinim sektorom kako bi se efikasnije borili protiv korupcije.

Posebnu pažnja posvetiće kako navode u sporazumu, sprovođenju svih neophodnih antiterorističkih mera.

Reforma državne uprave

Najavljuje se maksimalna racionalizacija državne uprave, ukidanje nepotrebnih državnih organa i agencije, smanjenje birokratske procedure i ubrzanje rada administracije.

Takođe najavljuju osnovanje kancelarije za brze odgovore na svim nivoima kao i da će uvesti elektronsku upravu na svim nivoima.

Javna preduzeća

Koalicionim sporazumom je predviđena i profesionalizacija upravljanja javnim preduzećima, što je bila jedna od glavnih tema u predizbornoj kampanji.

Ističe se i da će Srbija zadržati većinsko vlasništvo u strateški važnim javnim preduzećima koja imaju monopolsku poziciju na tržištu – EPS, Železnica, PTT, Aerodrom.

Najavljena je reforma javnih preduzeća, da će upravljanje javnim preduzećima biti profesionalizovano, poslovanje transparentno, da će Vlada preuzeti kontrolnu ulogu ali da će Uprava javnih preduzeća biti nezavisna. Dodaje se i da je predviđeno i donošenje Kodeksa ponašanja za Javna preduzeća.

Navodi se da će se pojednostaviti pravni okvir, obezbediti privlačenje privatnih investicija i doprineti odvajanju uloge države kao zakonodavca od uloge vlasnika.

Decentralizacija i regionalni razvoj

Sporazumom SNS-SPS-URS je predviđena i decentralizacija Srbije, zbog čega će biti pokrenuta i široka javna rasprava o potrebi promene Ustava.

To je kako navode nužno za brže napredovanje Srbije pa će se posebna pažnja mora posvetiti smanjenu regionalnih razlika. Najavljuju mogućnost formiranje novih opština na teritoriji velikih gradova, fiskalnu decentralizacija u velikim gradovima, posebno u Beogradu, Novom Sadu i Nišu.

Predviđena je i decentralizacija i dekoncentracija republičkih institucija, a prva na listi je inspekcija rada.

Takođe, predviđeno je da se lokalni prihodi koriste za kapitalne investicije, kao i da se saobraćajna infrastruktura ravnomerno razvija i to izgradnjom: autoputa od Beograda ka zapadnoj Srbiji (Koridor 11), autoputa od Pojata do Preljine (zapadno - moravski koridor), spajanjem Kragujevca sa Koridorom 10, regionalnog autoputa koji vezuje Zaječar i Bor sa Koridorom 10 (kod Paraćina) i povezati Loznicu i Šabac sa Koridorom 10 i dalje preko Rume, tunelom kroz Frušku Goru, sve do Novog Sad.

Sporazumom se obavezuju i da izgrade modernu telekomunikacionu optičku infrastrukturu.

Zdravstvo, obrazovanje i nauka

Stranke koje će činiti novu vladu se dugoročno zalažu za potpuno besplatno zdravstvo, a kratkoročno za minimiziranje participacije, kao i za proširenje liste zdravstvenih usluga i lekova koji bi mogle biti plaćeni iz sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja.

Zbog toga je najavljena promena finansiranja zdravstvene zaštite i strukture funkcionisanja zdravstvenih ustanova.

U sporazumu najavljuju stvaranje efikasnog obrazovnog sistema, borbu za povećanje broja obrazovanih građana, zbog čega bi država morala da da održi i unapredi besplatno osnovno i srednje obrazovanje, da obezbeđuje besplatne udžbenike, da podstiče školovanje na višim nivoima obrazovanja.

Što se nauke tiče, najavljena su povećana ulaganja u infrastrukturne projekte u oblasti nauke i naučna istraživanja.

Sloboda medija

Sloboda medija je poslednja tačka koalicionog sporazuma u kome se navodi da će stranke u novoj vladi aktivno raditi na obezbeđivanju uslova za objektivno, slobodno i kvalitetno novinarstvo.

Dodaju da je nužna borba protiv cenzure i auto-cenzure u medijima, da se stvore uslovi za oslobađanje novinara, urednika i vlasnika od političkih pritisaka kao i od drugih centara moći i da se onemogući monopol i politička kontrola nad medijima.

Najavljuju izmenu Zakona o informisanju, kao i Zakon o radiodifuziji i telekomunikacijama, zatim da će obezbediti transparentnost vlasničke strukture medija i sprečiti koncentraciju vlasništva.

SNS, SPS-PUSP-JS i URS se u sporazumu obavezuju da će sa posebnom pažnjom ponovo razmotriti izveštaj o medijima Saveta za borbu protiv korupcije Verice Barać.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

62 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: