Ko su novi ministri u Vladi Srbije?

Ni nakon potpisivanja koalicionog sporazuma SNS - SPS - URS koji je osnov za sastav nove Vlade, nema zvaničnih imena novig ministra, o kojima se samo spekuliše.

Info

Izvor: B92

Utorak, 10.07.2012.

14:29

Default images

Iako je i sam mandatar za sastav nove Vlade Ivica Dačić više puta navodio da još uvek nije razgovarano o personalnim rešenjima u budućoj vladi, mediji uveliko spekuliše ko su novi ministri, a i neki stranački lideri sami najavljuju da će dobiti ministarske fotelje u Nemanjinoj.

Tako je Velimir Ilić, lider Nove Srbije izjavio da će biti ministar u novoj Vladi Srbije ali nije hteo da pred novinarima otkrije koji će resor voditi. Samo je rekao da će voditi sličan resor koji je imao kao ministar za kapitalne investicije u Vladi Vojislava Koštunice.

Još uvek akutelni šef diplomatije Vuk Jeremić je rekao da ne zna ko će ga naslediti na tom mestu, ali da bi u slučaju da to bude Leon Kojen, to bilo dobro rešenje.

Beogradska štampa je juče objavila da je SNS mesto ministra inostranih poslova nudio Kojenu, koji je bio savetnik bivšem predsedniku Srbije Borisu Tadiću od 2004 - 2007. godine.

Mlađan Dinkić, lider URS-a, trećeg partnera u vladi SNS - SPS još je za vikend najavio da će URS-u pripasti tri sektora - evropske integracije, finansije i privreda i regionalni razvoj i lokalna samouprava.

Iako tada nije otkrio imena svojih kadrova budućih ministara, uveliko se pominje da će sam Dinkić biti ministar ekonomije i finansija, Verica Kalanović ministarka regionalnog razvoja, državne uprave i lokalne samouprave, a Suzana Grubješić potrpedsednica Vlade zadužene za evropske integracije.

Neka imena su od ranije poznata pre svega iz SPS-a, a to je da će Ivica Dačić biti premijer i ministar policije, da Milutin Mrkonjić ostaje na mestu ministra infrastrukture, kao i Žarko Obradović na mestu ministra prosvete. Slavica Đukić Dejanović bi trebalo da preuzme ministarstvo zdravlja, a u vladu kako se spekuliše ulazi i Branko Ružić, kao ministar omladine i sporta.

Na osnovu spekulacija beogradskih medija, nova Vlada Srbije bi trebalo da izgleda ovako:
  • Premijer - Ivica Dačić (SPS)
  • Potpredsednici vlade - Jovan Krkobabić (PUPS) i Suzana Grubješić (URS)
  • Ministarstvo unutrašnjih poslova - Ivica Dačić (SPS)
  • Ministarstvo spoljnih poslova - Leon Kojen
  • Ministarstvo odbrane - Aleksandar Vučić (SNS)
  • Ministarstvo pravde - Nikola Selaković (SNS)
  • Ministarstvo energetike - Zorana Milanović (SNS)
  • Ministarstvo trgovine (unutrašnje i spoljne) - Velimir Ilić (NS)
  • Ministarstvo kulture - Radoslav Lale Pavlović (SNS)
  • Ministarstvo poljoprivrede - Goran Knežević (SNS)
  • Ministarstvo prosvete - Žarko Obradović (SPS)
  • Ministarstvo infratsrukture - Milutin Mrkonjić (SPS)
  • Ministarstvo zdravlja - Slavica Đukić Dejanović (SPS)
  • Ministarstvo omladine i sporta - Branko Ružić (SPS)
  • Ministarstvo rada i socijalne politike - Milan Krkobabić (PUPS)
  • Ministarstvo ekonomije i finansija - Mlađan Dinkić (URS)
  • Ministarstvo regionalnog razvoja, državne uprave i lokalne samouprave - Verica Kalanović (URS)


Ovaj sastav nove Vlade objavio je Novi magazin. Broj ministarskih resora i personalan rešenja poklapaju se sa ranije najavljenom formulom 8 - 5 - 2, 15 ministarstava u novoj vladi i dva potredsednička mesta.

Lideri stranaka koji pregovaraju o novoj vladi ne žele da komentarišu navode medija.

Istovremeno se na društvenim mrežama uveliko "analizira" ovaj sastav vlade, a posebno mesto ministra kulture koje bi, na osnovu ove spekulacije, trebalo da zauzme Radoslav Lale Pavlović, predsednik Saveta za kulturu u SNS-u.

Pavlović je poznati drmaski pisac i između ostalog scenarista serije "Moj rođak sa sela".

Dinkić je vešeras na svom tviter nalogu napisao da će u novu vladu verovatno ući i lider Socijaldemokratske partije Rasim Ljajić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

151 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

21 h

Podeli: