Srpski fenomen - "svi sa svima"

Fenomen da na srpskoj političkoj sceni skoro svi mogu da sarađuju sa svima, pa nastaju neke možda i nemoguće koalicije, ocenili su politički analitičari.

Info

Izvor: B92

Ponedeljak, 02.07.2012.

15:58

Default images

Oni navode da je to posledica sličnosti političkih stranaka i neizdiferenciranosti njihovih programa

Oni su, u izjavama Tanjugu, ocenili i da su na neočekivane koalicije, kako sada, tako i u prošlosti, delimično uticale i takozvane strane sile - i sa istoka i sa zapada.

Prema mišljenju nekadašnje poslanice Vesne Pešić, u Srbiji "svi mogu sa svima" jer su političke stranke međusobno slične, a politički programi im nisu važni.

"Oni su pripadnici jedne klase i imaju jednake interese, a pošto im je najviše stalo do njihovih političkih interesa, onda im politički programi uopšte nisu važni i služe samo da oni nešto pričaju spolja", smatra Pešić.

Interesi političkih stranaka u Srbiji, kako je ocenila, nisu interesi zajednice, već lični interesi pojedinaca i vođa partija, zbog čega oni teže da partije budu međusobno slične kako bi mogle da prave koalicije, da se što manje razlikuju i imaju veći koalicioni potencijal.

Inostrani uticaji na dogovor o formiranju koalicije SNS-SPS-URS su, smatra Pešić, postojali i to je potpuno evidentno, a u konkretnom slučaju je "jako ojačao ruski uticaj preko Dačića".

Međutim, kako je naglasila, problem je što Srbija nema šta da nauči od Rusije.

"Jel to neka demokratska zemlja? Neka prosperitetna zemlja? Pa nije", naglasila je Pešić dodajući da i ukoliko dođe do "prekonponovanja" na političkoj sceni Srbije to je nigde neće odvesti jer društvo ne proizvodi nikakve alternative i postalo je inertno.

"Kao što bi posle (nekadašnjeg predsednika Egipta Hosnija) Mubaraka najviše voleli da tamo dođe neka liberalna demokratija, ali ne dođu oni, nego muslimanska braća, tako vam je isto i u Srbiji", zaključila je Pešić.

Analitičar Slobodan Antonić smatra da mogućnost da skoro sve stranke na političkom nebu Srbije mogu međusobno sa sarađu i učestvuju u vlasti prvenstveno potiče od nedovoljne izdiferenciranosti njihovih programa.

U slučaju kada postoji jasna izdiferenciranost programa, naglasio je Antonić i kao primer naveo DS S i LDP u pitanjima vezanim za EU i Kosovo, "onda zaista postoji nemogućnost pravljenja nekih koalicija".

Kada je reč o ostalim strankama, tvrdi Antonić, njihovi politički programi su veoma slični i bez obzira na lične netrpeljivosti, činjenicu da su u prošlosti pojedini lideri stranaka davali loše izjave jedni o drugima i zaklinjali se da nikada neće stupiti u koaliciju, sada kada postoje izgledi da uđu u vladu vrlo lako se prelazi preko tih ličnih uvreda i moguće su sve koalicije.

Antonić je mišljenja da se uticaj koji bi eventualno postojao od strane Rusije na fomiranje srpske vlade, prenaglašava i da se sa pričama o njemu preteruje.

"Kada su u pitanju strani uticaji, oni mogu biti važni samo kao neki faktor veta, odnosno zabrane ili preporuke, koja je naravno mnogo više od toga, da se neka stranka ne uzme u koaliciju. Tu pre svega mislim na zapadne sile koje su protiv toga da DSS uđe u vladajuću koaliciju u bilo kojoj kombinaciji, jer Koštunici ne mogu da zaborave paljenje Američke ambasade", naglasio je Antonić.

U trenutnoj situaciji, smatra Antonić, stranim faktorima je u osnovi svejedno koja će kombinacija stranaka biti na vlasti, a važno im je da se obezbedi kontinuitet sa dosadašnjim političkim i geostrateškim smernicama i opredeljenjem prema EU.

Antoniću deluje i da će još neko vreme proći dok Srbija ne dobije vladu i da iako je "u četvrtak izgledalo da je vlada dogovorena, vrlo brzo pokazalo da to ne ide baš tako lako".

"Ne bih se ni začudio ako ovaj dogovor na kraju ne da neki rezultat. Ovo su različite kombinacije i imam utisak da je još suviše rano govoriti da je stvar završena", ukazao je Antonić.

Analitičar Dušan Janjić ocenio je da u Srbiji ne postoji dovoljno ni političke snage ni socijalnog konsenzusa da se situacija radikalno promeni, zbog čega stranke mogu svaka sa svakom.

"Drugi razlog je priroda tih stranaka, jer sve su to stranke iz 90-ih godina... Način na koji su te stranke nastale je takav da im je opredelio i sadašnjost, pa to nisu partije koje imaju jasno profilisane interesne grupe koje ih podržavaju i koje imaju takve programe koje se obraćaju tim grupama", objasnio je Janjić.

Prema njegovim rečima, sve te stranke finansijere nalaze u skoro istim ljudima ili grupama, "u javnim preduzećima tako što postaju ministri ili kod oligarha što je u redu za stranke desničarske orijentacije".

Prema Janjićevom mišljenju, lider SNS Aleksandar Vučić juče je "podsetio" Dačića i Dinkića da je ideja naprednjaka koncentraciona vlada ili vlada nacionalnog spasa i da ona ne može da se pravi tako što bi u njoj bio zbir pojedinačnih programa.

Janjić je naglasio da su se sve stranke u kampanji zalagale za smanjenje javne administracije, progresivno oporezivanje, obnavljanje agrara, nova radna mesta, kao i da je moguće da nekada, kada je kriza, levičari i desničari naprave vladu iako ona kratko traje.

"Srbija je u situaciji da joj treba velika koalicija ili što veća koalicija da bi izbegla bankrot budžeta, to je taj momenat koji opravdama takve koalicije", naglasio je Janjić koji smatra da su, kako u prošlosti, tako i u sadašnjosti, postojali uticaji sa strane na formiranje koalicija.

Deo tih interesa i uticaja je normalan, naglasio je Janjić i objasnio da što se više napreduje u međunarodnim odnosima i evropskim integracijam, to se sve više gubi takozvanu izvornu ili totalnu nezavisnost.

Deo ograničenja potpune slobode, prema njegovim rečima, dolazi od toga što su stranke članice nekih asocijacija.

"Nije tačno to što priča Dačić, apsolutno nije tačno. On mora da razmišlja i šta misle partije evropske levice, socijalistička internacionala, Moskva i drugi, jer su to realni interesi", smatra Janjić i naglašava da slabost stranka, neznanje, nesamostalnost i direktna vezanost za novac, otvaraju prostor da njima komanduje ko kako hoće.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: