Dačić: U utorak sporazum sa URS

Mandatar za sastav nove vlade Ivica Dačić najavio je da će u utorak razgovarati sa predstavnicima URS i sa njima potpisati koalicioni sporazum.

Info

Izvor: B92

Nedelja, 01.07.2012.

14:59

Default images

On je i najavio da će do kraja naredne sedmice biti konstituisan parlament i posle toga u Skupštini Srbije biti izabrana nova vlada.

"U utorak ću kao mandatar razgovarati sa URS, nakon toga će se pristupiti formilisanju i potpisivanu koalicionog sporazuma, koji bi potpisale sve stranke i koalicije koje će činiti tu parlamentarnu većinu. Nadam se i očekujem da će taj posao biti završen do kraja iduće sedmice", rekao je Dačić.

On je dodao da se nakon toga, u narednoj sedmici, može očekivati konstituisanje parlamenta, odnosno izbor predsednika i ostalih rukovodećih tela, a posle toga vrlo brzo bi usledio i izbor nove vlade.

Pošto svaka od stranaka i koalicija ima deo svog političkog programa na kojem insistira, Dačić smatra da i program vlade treba da ima u vidu sve posebnosti tih partija i koalicija.

To je proces, naglasio je mandatar, koji će na kraju, biti završen konstutiisanjem parlameta i izborom novog kabineta u Nemanjinoj 11. Dačić je najavio da će posle URS razgovarati i sa drugim parlamentarnim strankama i koalicijama, bez obzira da li one žele da budu deo parlamentarne većine, pre svega da bi svima bilo jasno, o kakvim ciljevima i programima je reč, odnosno za šta će se zalagati ta nova vlada.

"Veoma uvažavam konfiguraciju vlade koja će biti zasnovana na realnom odnosu političkih snaga, a to znači da će, bez obzira što sam ja kandidat za mandatara, ta vlada uvažiti volju naroda na izborima, odnosno - u noj će biti zastupljene stranke i koalicije shodno rezultatima izbora", precizirao je Dačić.

U tom kontekstu najavio je i razgovore sa strankama manima, ali i društvenim institucijama i verskim zajednicama, imajući u vidu da, kako je rekao, postoje odredjeni zahtevi za očuvanje resornog ministarstva.

"Veoma je bitno da znamo stav šire društvene i političke javnosti kada je reč o konstituisanju vlade. Vlada Srbije ne postoji samo da bi se formirala palramnetarna većina nego i da radi u insteresu našeg naroda i države", zaključio je Dačić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: