"EU i Kosovo prioriteti nove vlade"

Lider socijalista Ivica Dačić kaže da će prioriteti nove vlade biti evropski put Srbije, ali i zaštita srpskih državnih interesa.

Info

Izvor: B92

Petak, 29.06.2012.

21:15

Default images

On je istakao da to podrazumeva i rešavanje problema Kosova i Metohije "mirnim putem i pregovorima, na osnovu primene onoga što je već dogovoreno".

"Mislim da je suštinski važno da se definiše Balkan kao zona mira i stabilnosti", rekao je Dačić novinarima na oproštajnom prijemu koji je priredio nemački ambasador Volfram Mas.

Na pitanje kakav će biti stav nove vlade ako EU bude imala strože zahteve za dalje evrointegracije Srbije, on je rekao da je to "stvar za dalje razgovore".

"Gledajući kriterijume koji su do sada bili postavljani, veoma je važno da se ozbiljno pristupi nastavku razgovora i da se eliminiše što više tačaka koje bi mogle da predstavljaju prepreku za dobijanje datuma za otpočinjanje pregovora sa EU", precizirao je Dačić.

On je takođe naveo da očekuje da će vlada biti brzo formirana i da između SPS i SNS ne postoje velike razlike oko političkih stavova i pitanja.

"U narednim danima ćemo razgovarati i sa drugim stranakama ali je jasno da postoji parlamentarna većina", naveo je lider socijalista.

SNS i stranke okupljene u koaliciji oko SPS usaglasile ranije danas političke ciljeve i zadatke nove vlade i ocenili da ona treba da bude formirana u najkraćem roku. Dačić je rekao da kadrovska rešenja nisu dogovorena, ali da je početni predlog da vlada ima oko 15 resora.

Mas: Novu vladu čekaju teške odluke

Ambasador Mas je izjavio da novu vladu čeka dosta zadataka i teških odluka, ali da je optimista da će Srbija nastaviti dalje evrointegracije.

"Ne zavidim nikome ko bude preuzeo odgovornost za odluke koje su neophodne, ali sam optimista da će ljudi na racionalna način proceniti šta je najbolje za zemlju, a po mom mišljenju to je da Srbija nastavi dalje na svom putu ka EU", rekao je Tanjugu Mas na prijemu povodom okončanja svog mandata.

Kako je dodao, nova vlada će u tom smislu imati dosta zadataka, a pored toga treba biti svestan teške ekonomske situacije s kojom se Srbija suočava.

"Uslovi za sledeći korak - za dobijanje datuma za početak pregovora su jasno postavljeni prošle godine u decembru u zaključcima Saveta EU tako da svako ko preuzme odgovornost zna tačno šta će se od njega tražiti", rekao je Mas i dodao da pre svega treba videti kako će izgledati nova vlada.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

58 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: