NS: Neizvesna saradnja DS i LSV

LSV neće učestvovati u pokrajinskoj vlasti ukoliko se u njoj nađe SPS, kaže Aleksandra Jerkov. Neizvesna saradnja Lige i DS i u gradu Novom Sadu.

Info

Izvor: B92, Tanjug

Petak, 29.06.2012.

07:00

Default images

Bojan Kostreš kaže da je LSV spremna na dogovor da sa demokratama formira vladu Novog Sada, ali dodaje da će Liga ići u opoziciju ako DS novosadsku gradsku vlast želi da napravi sa Dverima, DSS i SRS, LSV.

"Mi smo stavljeni na poslednjim pregovorima u situaciju da nam je dat rok do petka da se dogovorimo ili da u DS-u postoji druga većina. Nama demokrate zvanično nisu dale ovu informaciju, ali u kontaktu sa drugim političkim strankama dobili smo informaciju da postoje pregovori", kaže zamenik predsednika LSV Bojan Kostreš za Radio 021.

Aleksandra Jerkov, koja je i kandidatkinja LSV za gradonačelnicu Novog Sada, uoči početka konstitutivne sednice gradskog parlamenta, rekla je da je što se tiče formiranja gradske vlasti začuđena ponašanjem DS budući da su se u poslednja dva dana u medijima pojavile informacije da DS o formiranju nove gradske većine pregovara sa D S S, SPS, Dverima i SRS.

"Kao što je Đilas u Beogradu pitao socijaliste tako i ja u Novom Sadu pitam demokrate u cemu je problem i gde je zapelo i zbog čega su sada DSS, Dveri i SRS prihvatljiviji od LSV", rekla je Jerkov i dodala da veruje da će ipak novu vlast činiti koalicija u kojoj će biti i LSV i DS.

Ona smatra da priče o koaliciji demokrata sa DS S, Dverima i SRS predstavljaju "pojedinačan ispad pojedinih članova DS". Jerkov je naglasila da LSV aktivno o novoj gradskoj vlasti pregovara sa demokratama i socijlistima u Novom Sadu.

Prema pisanju Politike, Liga socijaldemokrata Vojvodine mogla bi da ostane bez vlasti u Novom Sadu, jer su predstavnici DS-a i koalicije okupljene oko SPS navodno dogovorili saradnju sa DSS-om, SRS i pokretom Dveri.

Predsednik Gradskog odbora SRS Đurađ Jakšić kaže za 021 da ne može da potvrdi da postoji mogućnost ulaska te partije u gradsku vlast.

"Spekulacije koje kruže gradom, sve je to još uvek na bazi nagađanja i priča. Da li pojedine političke partije time sebi dižu cenu ili se radi o nečem drugom, ja zaista ne znam. Ne mogu da vam potvrdim apsolutno bilo kakvu mogućnost ulaska SRS u gradsku vlast", navodi Jakšić. Pokret Dveri neće dati manjinsku podršku Demokratskoj stranci za formiranje vlasti u Novom Sadu, izjavio je za Novine novosadske poverenik te stranke Miroslav Parović. "Nećemo učestvovati u ujdurmi koju su oni osmislili. Možda DS preko Dveri pokušava da opravda podršku koju očekuju, ali mi to ne prihvatamo", kaže vođa novosadskog ogranka ove desničarske stranke.

Predsednik gradskog odbora Demokratske stranke Srbije Borko Ilić nije želeo da komentariše ove navode, niti da potvrdi takvu kalkulaciju. Ipak, prema nezvaničnim saznanjima, na njihovu adresu je stigla "više nego korektna ponuda od Demokratske stranke".

Šef novosadskih naprednjaka Miloš Vučević rekao je za 021 da u Novom Sadu o formiranju vlasti i dalje pričaju svi sa svima.

Inače, za danas je zakazana konstitutivna sednica Skupštine Grada Novog Sada na kojoj će biti verifikovani mandati odbornika održaće se u petak sa početkom u 10 sati.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

53 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: