"Sutra razgovori o programu vlade"

Predstavnici SNS, SPS i URS očekuju da će što pre biti postignut dogovor o formiranju vlade i kažu da će već sutra početi razgovori o platformi i programu rada.

Info

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 28.06.2012.

21:10

Default images

Predsednik Izvršnog odbora Socijalističke partije Srbije Branko Ružić rekao je da će sutra sa predstavnicima SNS početi razgovori o samoj platformi, programu i "redistribuciji uticaja", navodeći da je koalicija oko SPS pokazala da ume da preuzme odgovornost.

"Siguran sam da će razgovori veoma brzo uroditi plodom, da će na kraju epilog biti redistribucija i imenovanje svih resornih ministara koji će dolaziti iz ove tri opcije", kazao je Ružić gostujući na RTS-u u emisiji "Reč na reč".

On je rekao da je uveren da će nova vlada biti plod kompromisa i dogovora koji neće biti na štetu, već na korist građana. Ružić je kazao da nema razloga za bojazan kada su u pitanju evropske integracije, navodeći da Srbija ima kapacitete za to i da je to prirodan put.

Funkcioner SPS je istakao da je svaki dogovor plod kompromisa, ali da je za socijaliste najvažnije da pristup u zamrzavanju plata i penzija ne bude podeljen.

"Mi ne možemo da dozvolimo da penzioneri budu socijalne kategorije. Važno je da u razgovorima sa MMF-om ne prihvatamo sve zdravo za gotovo", ističe Ružić.

Funkcioner SNS Jadranka Joksimović rekla je da je ta stranka pokazala veliko razumevanje u pogledu dogovora koju su imali predstavnici DS i SPS. Ona je kazala da je SNS sa koalicijom oko SPS imala neformalne razgovore, ali da su "neformalni razgovor daleko od izražavanja političke volje za saradnjom".

Joksimović je rekla da je najvažnije da se postigne dogovor oko platforme budući da se Srbija suočava sa velikim ekonomskim problemima, krizom... Oko svih rešenja, prema njenim rečima, treba da postoji kompromis i da se dobro procene prioriteti i preuzme odgovornost.

Joksimović je kazala da bi bilo neodgovorno odbaciti dalje pregovore sa MMF-om, navodeći da tu instituciju ne zanima razvojna ekonomija zemlje, već kreditna sposobnost da se vrate dugovi. Ona je kazala da datum za početak pregovora za pristup EU, SNS očekuje u junu naredne godine.

Vlajko Senić iz URS-a je rekao da ne može da proceni koliko će pregovori trajati, ali da je najvažnije da se napraviti ekonomska i socijalna platforma iza koje će stati sve stranke koje će činiti buduću koaliciju.

"Ne bih da prognoziram, ali očekujem da će stranke početi ubrzano da razvgovaraju o formiranju vlade", kazao je Senić, dodajući da je najvažnije da se napravi platforma, da se ta platforma saopšti građanima, a da se onda počne formiranje vlade.

On se složio sa time da se mora nastaviti aranžman sa MMF-om i da se detaljno razmotri i proveri stanje u državnoj kasi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: