Građani hteli Dačića za premijera

Posle izbora građani nisu davali velike šanse SNS da formira Vladu, ali su videli lidera SPS Ivicu Dačića kao premijera, pokazala su istraživanja B92 i Ipsosa.

Info

Izvor: B92

Četvrtak, 28.06.2012.

19:10

Default images

Posle održanih izbora građani su veće šanse, ipak, davali demokratama da formiraju Vladu. Skoro polovina građana rekla je da SNS neće formirati Vladu. Tu mogućnost, sada već proročki video je 41 procenat građana Srbije, dok 10 posto nije bilo spremno da se zakune ko će formirati Vladu.

Foto: B92
Upitani ko bi, kao premijer, najuspešnije rešavao probleme, građani su prednost dali lideru SPS Ivici Dačiću (16 odsto), a za njim slede potpredsednik DS Dragan Đilas (šest odsto), funkcionerka SNS Jorgovanka Tabaković (četiri odsto) I lider LDP Čedomir Jovanović (četiri odsto).
Foto: B92
Kako god, novog premijera i njegov tim čekaju stari problemi. B92 i “Ipsos Stratedžik marketinga” su u maju pitali građane šta od nove Vlade očekuju da reši. Njihovi odgovori bili su veoma jasni - čak 74 odsto njih smatra da je to nezaposlenost, za 24 posto najveći problem je korupcija, a za 21 odsto građana nizak standard.
Foto: B92
Nova parlamentarna većina je sada jasna – SNS, SPS, URS imaće 131 poslanika. Ono što je mala razlika, to je URS koji je sa prvobitnih 16 tu većinu smanjio za dva glasa, izbacivanjem Maje Gojković iz koalicije.

To je parlamentarna većina od 131 poslanika, ne toliko lagodna, ali za pet poslanika jača od neophodne polovine koja u parlamentu brani Vladu i donosi zakone.
Foto: B92
U opoziciji će sada biti Boris Tadić, Čedomir Jovanović, Vojislav Koštunica, Vuk Drašković, Rasim Ljajić i Maja Gojković.

Ono što im je svima zajedničko, pre ili kasnije svi su u nekom momentu bili opozicija, pitanje je jedino da li im je to dovoljno da budu jedinstveni u parlamentu ubuduće.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: