Sve izvesnija koalicija SNS -SPS

Pregovori DS i SPS o novoj vladi definitivno "zapeli", priznao Rasim Ljajić. Sve se češće čuje da je izvesna koalicija SNS i SPS. Orlović: Dačić drži ključ.

Info

Izvor: B92

Utorak, 26.06.2012.

08:15

Default images

Pedeset dana nakon parlamentarnih izbora nije jasno “gde je zapelo” oko formiranja vlade jer glavni akteri krivicu prebacuju jedni na druge.

Predsednik Socijaldemokratske partije Rasim Ljajić priznao je u intervjuu Novostima da su pomaci oko formiranja Vlade milimetarski i da se praktično ništa nije postiglo.

Interesi stranaka koje su činile dosadašnju vladajuću koaliciju očigledno se sada razilaze, kazao je Ljajić i dodao da sada velika koalicija DS i SNS nije nerealna, s tim da bi onda ona morala da uključi i SPS.

"Promenile su se političke okolnosti posle predsedničkih izbora i imamo novu realnost koja je sve iznenadila. Ne možemo da zanemarimo te okolnosti. U skladu sa tim, otežan je i novi dogovor DS i SPS", kazao je Ljajić i podvukao da ključ za formiranje vlade nije u rukama DS.

S druge strane, iz SPS-a, na koju je Ljajić mislio, kažu da nije tačno da oni koče formiranje vlade, već da to čine DS i SNS. "Kombinacija" koju naprednjaci nude lideru SPS-a je da on bude premijer.

"Naprednjaci misle da bi u njihovoj kombinaciji Dačić bio premijer. O tome (premijerskom mestu) sa demokratama nismo razgovarali", rekla je juče potpredsednica SPS Slavica Đukić-Dejanović.

Na pitanje Novosti da li je na pomolu veliki zaokret SPS-a ka naprednjacima Ivica Dačić kratko je izjavio da SPS nije još uvek doneo nikakvu odluku.

Vučić ponudio paket Dačiću

Uveren u vladu SNS-a
Za to vreme, dok bar formalno traju razgovori DS i SPS, kako pišu Novosti, lider naprednjaka ne prekida komunikaciju sa SPS-om, kom nudi ceo paket za ulazak u vladu, koji je mnogo "bogatiji" od ponude DS-a.

Kako piše taj beogradski list, vrhovi SNS i SPS u ponedeljak su ceo dan bili na vezi.

Prema saznanjima Novosti, koje su dobile potvrdu iz više izvora, jučerašnji kontakti SNS-a i SPS-a su bili najozbiljniji pregovori otkako je Aleksandar Vučić javno pozvao Ivicu Dačića da zajedno formiraju vladu.

Sagovornici Novosti kažu da "galantna" ponuda naprednjaka lidera SPS sve više odvlači od stola demokrata, ali on još nije definitivno presekao na koju će stranu.

Vučićev "paket", koji ne bi mogao da odbije, jeste da uz premijersku zadrži i funkciju ministra policije. Na bogat kolač vlasti može da računa i Dinkić, koji je zainteresovan za ekonomske portfelje.

Kako se vođa socijalista postavi prema ovoj delikatnoj dilemi, na tu stranu će i da prevagne teg SPS-PUPS-JS, ojačan Dinkićevim URS. Ka kojem taboru naginju, znaće se verovatno do kraja nedelje.

Paralelno s tim, ugovara se i novi zvanični susret demokrata i čelnika Dačićeve koalicije, koji bi trebalo da odgovore na Tadićevu ponudu da zajedno uđu u vlast.

Nezvanično, kandidat za premijera DS spreman je da socijalistima, uz postojeće, ponudi još dva resora, a Dinkiću bi, navodno, prepustio ekonomiju, finansije i NIP. Takođe, ima plan da u izvršnu vlast uključi sve potpredsednike DS, kako bi stranka u potpunosti preuzela odgovornost za buduću ekonomsku politiku.

Ipak, da se nešto "pomera", indirektno nam je potvrdio lider SNS Aleksandar Vučić.

"Ima šanse da formiramo vladu, a demokrate će to teško moći da učine. Pažljivo merim svaku svoju reč od izbora, tako da ovo ne pričam bez osnova", kazao je Vučić, ali nije želeo da otkriva da li su se iza zatvorenih vrata već dogovorili o vladi sa SPS i podelili resore.

Ni potpredsednica SPS-a Slavica Đukić Dejanović ne isključuje mogućnost otvorenih pregovora sa SNS.

"Ova nedelja verovatno će biti ključna. Vlada sa DS je zasad jedina aktuelna opcija, ali, ako ona propadne, razgovaraćemo i sa drugim potencijalnim partnerima. Iako direktno ne učestvujem u pregovorima, čula sam da postoje neformalni kontakti i sa naprednjacima", rekla je Dejanovićeva za Novosti.

"Vlada je na Ivici"

Profesor Fakulteta političkih nauka Slaviša Orlović ocenio je, gostujući u Vestima TV B92 da su demokrate i naprednjaci dovele Dačića u poziciju da ima veliku odgovornost. "Mi sada kao da imamo formirane dve vlade i taj jezičak koji će prevagnuti je Ivica Dačić. Drugim rečima Vlada je na 'Ivici'", kazao je on. Na Dačiću je velika odgovornost i ko god da sedne na mesto premijera ne čekaju ga srećne okolnosti, dodao je Orlović.

Na pitanje da prokomentariše pisanje medija da su se predsednik Srbije Tomislav Nikolić i Ivica Dačić sastali po Nikolićevom povratku iz Brazila i izjava Vučića odmah nakon toga da SNS može formirati vladu, kao i da je bliža opcoja za vladu koalicija SNS-SPS, Orlović kaže da nesumnjivo tako ispada, ali da ne treba ni zaboraviti ni spinovanja javnosti, odnosno puštanja probnih balona.

On podseća da su pregovori u jednom momentu stali oko toga šta odgovara Aleksandru Vučiću, koji je želeo funkciju na čelu MUP-a, ali je za njega pitanje na kom mestu mu je bolje da sačeka stranačke izbore.

S druge strane, dodaje Orlović, Nikolić je očigledno shvatio da ne želi da ostavi stranku van kontrole i gotovo da se ne krije da je on vodio pregovore, ne kao predsednik već ispred SNS.

"Dakle, ukoliko Dačić pristane na mesto premijera ili eventualno ustupi mesto u MUP-u Vučiću, onda se nazire dogovor", smatra Orlović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

174 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: