Analitičari:Neizvesno ko će u vladu

Teško je proceniti ko će formirati vladi, pošto bi to mogli da urade i SNS i SPS, saglasili su se Marko Blagojević, Ognjen Pribićević i Cvjetin Milivojević.

Info

Izvor: B92

Ponedeljak, 25.06.2012.

23:49

Default images

Oni su, uz napomenu da se mora biti oprezan u procenama jer nema zvaničnih informacija stranaka o toku pregovora, tokom gostovanja na Radio-televizji Srbije, ukazali i da ideološke i programske razlike stranaka ne predstavljaju problem za saradnju.

Pribićević je rekao da moramo biti oprezni u procenama šta će se desiti u vezi sa formiranjem vlade i da je vrlo teško reći ko će to učiniti -"uz jednu i drugu postoji i treća mogućnost uprkos tome što velike stranke to negiraju".

"Dobili smo situaciju koja je kompilikovana a u nekom pogledu i nezrela u tom smislu jer o onome što čitamo u novinama da možemo svaki sa svakim zaopravo obesmišljava čitavu politiku i partije", rekao je Pribićević, bivši ambasador Srbije u Nemačkoj.

Direktor Cesida Blagojević je ukazao da je u procesima oko formiranja nove vlade bilo "toliko dramatičnih obrta u poslednjih mesec dana da u ovom trenutku niko ne može sa sigurnocšću reći šta će se destiti".

On je naveo i da o formiranju vlade SNS i SPS "sluša glasine kao i svi drugi" i ocenio da "nijedna vlada neće biti ideološki čista i programska".
Blagojević je rekao da izrečen stav o mogućnosti da novu vladu formiraju SNS, SPS i Ujedinjeni regioni Srbije "nije ništa novo".

Plitički analitičar Milivojević smatra da trenutno najveću šansu da obezbedi parlamentarni većinu za formiranje vlade ima lider SPS Ivica Dačić i da predsednik Republike treba da povuče potez u tom pravcu i poveri mu mandat.

"Najveća šansa da sakupi 126 poslanika ima Dačić a ne samoproklamovani mandatari...već je 50 dana prošlo od razgovora o formiranju vlade (SPS-a i Demokratske stranke) a stvar nije odmakla i vraća se unazad", rekao je on.

Milivojević je dodao i da se nije smejao kada je Dačić u izbornoj noći, po objavljivanju rezultata parlamentarnih izbora, a uoči drugog kruga predsedničkih izbora, rekao da se možda ne zna ko će biti predsednik ali se zna ko će biti premijer.

Za razliku od Pribićevića koji smatra da formiranje nove vlade može da se oduži do sepretmbra, odnosno krajnjeg zakonskog roka, Blagojević i Milivojević smatraju da će do toga doći pre jeseni.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: